Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.






Över två miljoner manifesterade för frihet

Säkerhetspådraget var omfattande i samband med den stora manifestationen för frihet i centrala Paris. Över en miljon människor uppges ha samlats och ett fyrtiotal av världens ledare fanns med på plats. 3.000 militärer och poliser övervakade Paris gator.

Utanför Paris, runt om i Frankrike, uppges över en miljon ha manifesterat. I Paris har siffran en och en halv miljon nämnts, men inrikesministern har sagt att det kommer att vara ”omöjligt” att ge en någorlunda exakt siffra.

Här kan du följa SVT Nyheters direktrapportering!

Missat något? Läs vår sammanfattning om terrordramat i Paris här.




SVT rapporterade · Direktrapport: Skottlossning mot satirtidning i Paris

15.53
Vi avslutar nu vår direktrapportering om terrordåden i Frankrike. Vi fortsätter att uppdatera med nyheter dygnet runt på svtnyheter.se.
23.20
Polisen söker fortfarande Coulibalys flickvän/kompanjon, Hayat Boumeddien.
23.20
Coulibaly sköts till döds i samband med stormningen.
23.19
Molins bekräftar nu att Coulibaly sköt ihjäl de fyra i gisslan direkt när han gick in i butiken. Ingen av dem miste livet i samband med att polisen stormade butiken.
23.18
Coulibalys uppdrag ska ha varit att distrahera polisen. Han hotade döda alla i sin gisslan om polisens inledde sin insats mot bröderna på tryckeriet.
23.17
Över 500 samtal fördes mellan Coulibaly och bröderna Kouachi, enligt samtalshistorikenn.
23.15
Molins bekräftar att det mycket riktigt fanns en anställd på tryckeriet kvar i tryckeriets matsal, där denna kunde förbli oupptäckt av bröderna och samtidigt hålla kontakt med polisen genom sin mobiltelefon.
23.14
François Molins bekräftar nu händelseförloppet under fredagsmorgonen och -middagen. Bröderna Kouachi rånade på morgonen en bilist i Dammartin-en-Goële och stal hans bil. Strax därpå stötte de på en polispatrull och skottlossning utbröt. En av bröderna skadades lätt i halsen, och därefter förskansade de sig i tryckeriet där de sedan sköts till döds.
23.11
Polisen avlyssnade Coulibaly och hans flickväns telefon sedan de lyckades identifiera dem.
23.09
En av brödernas fru bekräftade detta för polisen.
23.09
Amedy Coulibaly kunde identifieras tack vare sin koppling till bröderna Chérif.
23.08
– Hot finns helt klart inom vårt territorium, säger François Molins.
23.06
All denna information kommer alltså från en presskonferens av staden Paris åklagare François Molins.
23.04
Enbart en av de elva skadade vid dådet mot Charlie Hebdo är fortfarande i kritiskt, livshotande tillstånd.
23.03
Flera medlemmar av familjen Kouachi frihetsberövades i städerna Reims och Charleville-Mézières, där stora polisinsatster har pågått de senaste dagarna.
23.03
Molins upprepar kända fakta om de två bröderna Kouachi: Saïd är tidigare odömd och inte känd av polis, medan hans bror Chérif är välkänd av rättsväsendet, tidigare dömd för terrorbrott och utbildad i Jemen. Man trodde att han vid tiden för dådet befann sig kvar i Jemen eller i Syrien.
23.00
16 personer har frihetsberövats i samband med utredningen.
23.00
Molins upprepar dödssiffran från dådet vid Charlie Hebdo. 12 döda och 11 skadade.
22.59
– Vi vill understryka insatserna från ordningsmakterna, med fara för sitt eget liv.
22.58
– Jag vill börja med att hedra alla offer, journalister, polis och civila, för dessa oerhörda händelser, inleder Molins.
22.57
Nu börjar presskonferensen med Paris åklagare François Molins.
22.55
Var blev 18-åringen av - han som var med vid massakern på CH? Dom var ju tre från början?
18-åringen som eftersöktes i onsdags överlämnade sig själv till polisen samma kväll, efter att ha sett sitt namn cirkulera på sociala medier. Enligt Le Figaro är han svåger till en av bröderna. Han är inte misstänkt för något brott. Franska medier citerar artonåringens vänner som säger att han befann sig i skolan under attacken.
22.54
Presskonferensen med åklagaren François Molins, som var utannonserad till kl 22.30, har fortfarande inte kommit i gång.
22.47
En journalist på tidningen Libération twittrar ut en bild på platsen för Charlie Hebdos nya redaktion, inhyst i Libérations lokaler.

22.41
Ex-presidenten Nicolas Sarkozy upprepar ett uttalande från tidigare i dag om att: ”Det har förklarats krig mot Frankrike, mot dess institutioner, mot republiken, av barbarer som nekar själva idén med civilisationen och de universella mänskliga värdena.”


22.33
Strax väntas åklagare i Paris hålla presskonferens. Vi rapporterar vad som sägs så snart den kommer igång.
22.28
Hur länge fortsätter ni?
Vi kommer strax att avrunda denna direktrapportering, men fortsätter såklart med den ordinarie bevakningen hela natten, och helgen, och vidare in i framtiden.
22.28
En del av er undrar: Ja, Sveriges statsminister Stefan Löfven kommer också att delta i manifestationen i Paris på söndag.
22.23
Paris est Charlie, Paris är Charlie, hälsar i kväll Triumfbågen.

22.22
En källa till AFP uppger också att Coulibaly under gisslantagandet ska ha ringt flera anhöriga och bett dem anfalla andra mål.


22.16
Coulibaly, gisslantagaren vid Porte de Vincennes, hade med sig ”en eller flera påsar” med sprängmedel in i butiken, som aldrig detonerades, uppger källor inom utredningen för AFP. Samma källa uppger att han ska ha försökt rigga en fälla av dessa, kopplat till butikens dörr, men inte lyckats.
22.14
Även Ukrainas president kommer att närvara vid manifestationen i Paris på söndag, meddelar han nu på kvällen.

22.12
I morgon bitti kommer president Hollande samla flera av landets ministrar till ett krismöte till följd av de senaste dagarnas attentat. Närvarande kommer premiär-, inrikes-, justitie-, utrikes-, kutlur och kommunikationsministrarna vara, liksom ansvariga för landets säkerhetsstyrkor.
21.46
Den franska tv-kanalen BFMTV lyckades mitt under de pågående gisslandramat få till en telefonintervju med både Chérif Kouachi och gisslantagaren i butiken vid Porte de Vincennes.

Redaktionen försökte strax före kl 10 ringa tryckeriet där bröderna Kouachi hade tagit gisslan när Chérif Kouachi svarade.

– Vi är profetens försvarare. Jag, Chérif Kouachi, har skickats av al-Qaida i Jemen. Jag åkte dit och det var Anwar al-Awlaki som finansierade mig.

Hur länge sedan var det?

– Det var ganska länge sedan, innan han dödades.

Vidare försvarar han att brödernas agerande med att de har försvarat profeten, och att de inte alls har dödat civila, eftersom de själva inte ansåg de döda satirtecknarna som oskyldiga civilpersoner.

Intervjun höll på i knappa två minuter. Efteråt kontaktade redaktionen direkt landets inrikesdepartement och premiärminister Manuel Valls. Intervjun har publicerats först nu, efter att jakten på bröderna avslutats.
21.00
Flera av Europas ledare kommer att delta i den stora marschen mot terrorism i Paris på söndag. Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Europeiska rådets ordförande, Donald Tusk, Europeiska kommissionens ordförande, Jean-Claude Juncker, den brittiske premiärministern David Cameron, Italiens premiärminister Matteo Renzi och Spaniens premiärminister Mariano Rajoy har meddelat att de ska delta, skriver Le Monde.
20.37
Liten inflikning: Porte de Vincennes ligger inte i norra Paris (såsom antyds i rubriken). Tack för bra rapportering idag - den var svår att slita sig från.
Det stämmer, Porte de Vincennes ligger i östra Paris. Bröderna Kouachi tog sin gisslan i Dammartin-en-Goële norr om Paris. Vi har korrigerat det nu. Och tack för berömmet!
20.35
Valls: – När man ger sig på en muslim för att denne är muslim, när man ger sig på en jude för att denne är jude, när man ger sig på en katolik för att denne är katolik, då ger man sig på hela Frankrike, man ger sig på dess värdegrund.
20.33
– Där kommer också alla fransmän vara, alla de som förknippar sig med republikens värdegrund, med tolerans, som är mot rasism och antisemitism, säger premiärminister Manuel Valls.
20.32
Hela den franska regeringen kommer att medverka.
20.31
Liksom president Hollande uppmanar Valls alla fransmän att på söndag delta i manifestationen mot de senaste dagarnas terrordåd.
19.09
Vad är det som pågår i montpellier? Ännu ett gisslandrama eller bara ett rån? Tror man att det finns något samband?
Det pågår just nu ett gisslandrama i centrala Montpellier. Det rör sig av allt att döma om ett rån som har ”gått snett”. Två personer uppges hållas som gisslan och polis är på plats. Det finns inga tecken överhuvudtaget på att detta har ett samband med övriga händelser.
18.57
misstänkt paket på rn tågstation i paris har ni nått på det
Ett misstänkt paket/väska ska ha lämnats vid tågstationen gare de Creil i Paris. Vänthallen är avspärrad, men enligt SNCF, som sköter tågtrafiken, ska inte trafiken påverkas.
Det finns ingen uttalad koppling till dagens övriga händelser.
SNCF backar nu, inga tåg passerar stationen, rapporterar France 3. Det påverkar främst tågtrafiken mellan Paris och Boulogne.
Återigen: Ingen koppling till övriga händelser.
18.56
Har vi någon mer info om de skadade från gisslan i butiken? Har några fler mist livet?
Enligt flera medier, bland andra Reuters, ska fyra personer vara döda. De hölls som gisslan i den judiska matbutiken i östra Paris. Dessutom ska gisslantagaren från butiken, Amedy Coulibaly, vara död.
18.55
Det ryktas om att 1 gisslantagande flydde när polisen stormade? en man. Stämmer detta?
Ja, det finns flera uppgifter om detta. Det ska dock vara en kvinna.
18.49
Johan Tollgert gör ett utmärkt jobb men har inte SVT någon korrespondent i Paris? Det sägs att det är över nu, men hur vet man det?
Hej Mia! Jo, Henrik Silver var till exempel på plats utanför den judiska matbutiken i Porte de Vincennes när den stormades. här kan du se mer: http://www.svt.se/nyheter/varlden/har-exploderar-det-bakom-svt-s-reporter
18.48
Har vi någon mer info om poliserna? Hur skadade är de skadade, och är det livshotande? Inga som mist livet?
Det kommer motstridiga uppgifter om hur många som har skadats, och deras skadeläge. Vi återkommer vi får bekräftade uppgifter. Ingen har dock rapporterat om att någon ur ordningsmakten ska ha avlidit.
18.39
David Cameron skriver på Twitter att han kommer delta i den stora manifestation  som ska hållas i Paris på söndag.


18.37
Paris offentliga åklagare kommer att hålla en presskonferens kl 22.30 i kväll.
18.35
Är bröderna dödade nu?' I så fall, hur gick det till?
Ja, polisen har bekräftat att de är döda. Enligt flera medier ska de ha rusat ut från tryckeriet där de höll gisslan och öppnat eld mot säkerhetsstyrkorna.
18.33
Uppgifterna om att en annan gisslantagare lyckats fly från butiken i Porte de Vincennes upprepas nu till AFP.
18.32
Många franska politiker hyllar de franska ordningsmakterna för sina insatser de senaste dagarna, och uttrycker sina kondoleanser till de döda och skadade och deras anhöriga.
– Hela mitt hjärta står med de skadade och offrens familjer. Stolt över våra ordningsmakter som ledde dessa insatser med livet som insats, skriver exempelvis före detta premiärministern Jean-Marc Ayrault.

18.30
Cazeneuve beger sig nu från sitt departement ut till Porte de Vincennes.
18.29
– Jag ska nu sälla mig till trupperna på marken och kommer för närvarande att inte göra några fler uttalanden, avslutar inrikesminister Cazeneuve sitt korta uttalande.
18.28
Johan Tollgerdt, frilansjournalist i Paris, säger att fransmännen reagerat med upprördhet över de senaste dagarnas dramatik, men även med eftertänksamhet. - Många säger också att vi har blivit lite bortskämda i Europa, att vi har tagit demokrati och pressfrihet och yttrandefrihet lite för lättvindigt. Man har inte förstått att allt detta, alla våra värderingar har varit så hotade som de faktiskt varit de senaste dagarna. Många säger att det här kanske lär oss en läxa, att vi ska vårda och värdera vår västerländska modell mycket mera. Att alla har rätt till en åsikt och få uttrycka den, säger han.
18.25
– Jag tackar ordningsmakterna från botten av mitt hjärta, säger Cazeneuve.
18.25
– Vi måste förbli vaksamma, samlade och uppmärksamma för att skydda alla fransmän, säger Cazeneuve.
18.24
Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve håller just nu presskonferens.
18.22
Vill bara skicka en varm hälsning till Christian Castomeris för att han som enda kommentator försökte uppmärksamma de franska judarnas utsatthet. Tack Christian!
18.21
Fyra av dem som hölls som gisslan i matbutiken har skadats allvarligt, uppger säkerhetskällor enligt AFP.
18.18
Händer det något i Montpellier? Rykte på sociala medier om gisslandrama.
Just nu pågår ett rån mot en juvelbutik i centrala Montpellier, i södra Frankrike. Det finns uppgifter om att vå personer ska hållas som gisslan. Det finns inga som helst uppgifter om en koppling till dåden kring Paris. Vi återkommer med mer info när sådan finns.
*två personer
18.07
Frankrikes president François Hollande kommer att hålla ett direktsänt tal till nationen klockan 20 i kväll.
18.06
Den kvinnliga misstänkta för gisslandramat vid Porte de Vincennes ska ha lyckats fly, uppger en talesman för polisfacket för CNN.


14.32
Fransk media har publicerat en bild på gisslantagaren i butiken. Har ett namn blivit officiellt också?
Ja, det har publicerats av bland annat Le Monde. Mannen ska heta Amedy Coulibaly och är 32 år gammal. De publicerar också namnet på en medhjälpare som tros vara hans flickvän.
14.27
Även Reuters rapporterar om två döda i östra Paris, med hänvisning till AFP.



14.27
Är butiken judisk ?
Enligt uppgifter är det en kosher-butik, som alltså säljer mat som är kosher.
14.25
150 barn från en förskola i Dammartin där de misstänkta bröderna tros befinna sig har evakuerats, skriver The Guardians reporter:

14.24
Elever vid skolor i området kring Porte de Vincennes ska befinna sig i säkerhet. Föräldrar uppmanas att inte hämta sina barn, skriver le Monde.
14.21
Enligt AFP ska minst två personer ha dött vid gisslandramat i Porte de Vincennes:

14.18
Ett gisslandrama pågår i en judisk butik i Paris. Den beväpnade mannen tros vara den som sköt ihjäl en polis i går, skriver AFP. En person har skadats i skottlossning, uppger en poliskälla. En kvinna och ett barn är gisslan, enligt RTL.
Le Monde uppger att händelsen inträffar i området Porte de Vincennes.
14.15
Enligt fransk radio är det fem personer som hålls som gisslan i butiken i Paris, rapporterar SVT Nyheters utsände Henrik Silver.
14.13
All tunnelbanetrafik har stoppats i området runt Porte de Vincennes, det vill säga i östra Paris.
14.12
Hashtagen #jesuischarlie har använts mer än 3,5 miljoner gånger, enligt Le Monde.
14.12
Spårvagnstrafiken i östra Paris har delvis stängts av till följd av gisslandramat. Informationen nedan kommer från spårvagnsdriftens officiella Twitterkonton.

14.09
Hur kan dom skratta eller vad menar du?
De skrattar nervöst. När vissa människor utsätts för chock kan de börja skratta okontrollerat, av rädsla. Jag vet, det har hänt mig själv.
14.09
Minst en person är alltså skadad i Porte de Vincennes:

14.09
Minst fem personer ska alltså hållas som gisslan i matbutiken, här är en bild från France24:


14.08
En satellitkarta över Porte de Vincennes, där gisslandramat utspelar sig.

14.05
Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve är på väg ut till platsen för gisslandramat i Porte de Vicnennes, efter samtal med president François Hollande och premiärminister Manuel Valls.
14.04
Hör den senaste händelsen ihop med de tidigare?
Enligt de uppgifter som finns så ska den person som nu har tagit gisslan i en butik i Paris vara samma person som misstänks för polimordet i Paris i går – och den personen har ingått i samma jihadistgrupp som de två bröder som attackerade tidningsredaktionen.
14.03
Alla skolbarn omkring Porte de Vincennes hålls för närvarande kvar inuti sina skolbyggnader, meddelar skolornas styrelse.
14.03
Samma ögonvittne skriver också på Twitter att han sett en man med händerna på huvudet. 
14.02

Den här mannen twittrar att han befinner sig på en restaurang mitt emot matbutiken där gisslandramat pågår. Han skriver att folk har gömt sig under bordet och stämningen varierar mellan nervösa skratt och stressymptom. 

13.59
Minst fem personer ska hållas som gisslan i matbutiken i Porte de Vincennes i östra Paris:


13.57
Minst en person är skadad, enligt Le Figaro.
13.57
Det är ett okänt antal som är tagna som gisslan uppger France Info.
13.56
Bombhundar finns på plats vid matbutiken i Porte de Vincennes, enligt France Info.
13.49
Ett kvinna och ett barn har tagits gisslan i en judisk butik vid Porte de Vincennes i Paris. Den beväpnade mannen tros vara den som sköt ihjäl en polis i södra Paris i går. Det finns en koppling mellan honom och bröderna Kouachi som misstänks för attentatet mot satirtidningen. Männen uppges ha varit medlemmar i samma jihadistgrupp i Paris som för tio år sedan skickade unga män för att strida i Irak, skriver nyhetsbyrån Reuters.
Samtidigt har poliser slagit en ring runt Dammartin-en-Goële i länet Seine-et-Marne, nordost om Paris. Tidigare rapporterades att minst en person tagits som gisslan i en liten tryckerifirma, men nu twittrar inrikesdepartementet att de inte med säkerhet kan bekräfta att de belägrade männen verkligen håller gisslan.
Pierre-Henry Brandet, talesperson för landets inrikesminister, säger att det "nästan är helt säkert" att männen i byggnaden är de båda efterspanade bröderna. Brandet säger också att högsta prioritet är att etablera kontakt för att "lösa krisen på smidigast möjliga vis, det vill säga utan våld", skriver nyhetsbyrån AFP.
13.49
Ett gisslandrama pågår i en judisk butik i östra Paris. Gisslantagaren har kopplats ihop med bröderna Kouachi som misstänks för attentatet mot Charlie Hebdo, uppger TT.
Bröderna har omringats i Dammartin-en-Goële.
13.43
Fler bilder från skottlossningen i den judiska matbutiken i Porte de Vincennes:

13.43



13.43
Ny skottlossning i östra Paris, enligt AFP.


13.43
Ett ögonvittne till skjutningen i Porte de Vincennes twittrar bilder från platsen:

13.38
Det står i er "Detta har hänt" till höger här att det var tre män som stormade redaktionen i vansinnesdådet. Är det bekräftat att det var tre? Om ja,vet man något om den tredje?
Hej, det har blivit fel. Det var två män som attackerade redaktionen, den tredje - en 18-årig man, efterlystes för att polisen ville förhöra honom. Vi har rättat det felet nu, tack!
13.34
En beväpnad man ha tagit gisslan i en judisk matbutik, enligt AFP.
13.33
Även Reuters uppger nu att det förekommit skottlossning i Paris. En person ha skadats, uppger poliskällor till nyhetsbyrån.
13.30
Skottlossningen ska ha skett vid Port de Vincennes i östra Paris. Det ska röra sig om en skytt med en kalashnikov, enligt FrancetvInfo.
13.30
Inrikesdepartementet kan inte med säkerhet bekräfta att de belägrade männen verkligen håller gisslan, uppger departementet via Twitter, skriver TT.
13.29
Nu kommer nya uppgifter från TT som säker att det inte är säkert att de misstänkta terroristerna har någon gisslan.
13.25
Enligt det franska inrikesministeriet håller man nu på att försöka etablera kontakt och föra en dialog med gisslantagarna. En polis säger till le Figaro att förhandlingarna kan ta tid, flera timmar.
13.22
Premiärminister Manuel Valls besökte vid lunchtid tidningen Libération där journalister ska göra nästa nummer av Charlie Hebdo. Valls sa att gärningsmännen försökte mörda pressfriheten, och att det starkaste svaret på detta är att fortsätta arbetet med tidningen.
13.21
Skolor i området där gisslandramat pågår, enligt AFP.


13.18
Franska polisen står bredvid ingången till en moské i Paris, dit franska muslimer kommer för fredagsbönen.
09.53
De misstänkta terroristerna uppges ha tagit gisslan, uppger AFP.

09.53



09.46
Polisbilar jagar de misstänkta på motorvägen:


09.45
Regeringens pågående krismöte i franska presidentpalatset har avbrutits för att president Hollande ska informeras om gisslantagandet och skottlossningen, skriver Le Monde.
09.43
Borgmästaren i orten Dammartin-en-Goële uppmanar nu alla invånare att hålla sig inomhus. Polishelikoptrar cirkulerar över orten.
09.41
Gisslan har tagits, bekräftas av polisen. Men man vet inte hur många .


09.39
Figaro skriver på nytt om gisslan, det ska alltså röra sig om en person som togs från ett företag i orten Dammartin-en-Goële.
09.39
Gärningsmännen är på väg mot Paris i bilen, uppger France Info.
09.38
Enligt TT har skottlossningen skett i närheten av orten Dammartin-en-Goële, på motorväg 2, rapporterar den franska kommersiella radiokanalen RTL. Två beväpnade personer, vars signalement stämmer in på de efterspanade bröderna, ska tidigare ha stulit en bil i närheten.
09.37
Det kan vara en gisslan med i bilen, men uppgifterna är inte bekräftade.
09.35
Enligt en tjänsteman vid franska säkerhetstjänsten ska de två misstänkte från terrorattentatet i Paris ha stulit en bil och var på flykt igen, uppger AP. 
Bröderna stal en Peugeot på fredagsmorgonen i staden Montagny Sainte Felicite, cirka 50 kilometer nordost om Paris. Skott ska ha avlossats
09.34
Journalisten skriver också om skottlossningen i Dammartin en Goele:

09.33
En reporter på plats i området twittrar denna bild på en helikopter vid jakten på de misstänkta:


09.31
Polisen uppmanar alla i byn Dammartin-en-Goële att hålla sig inomhus och stänga alla fönster, skriver Le Figaro.
09.31
Enligt franska säkerhetskällor ska de två misstänkta terroristerna ha stulit en bil och vara på flykt, uppger AP.
09.30
Le Figaro skriver att gisslan ska ha tagits vid ett företag i Dammartin-en-Goële (där skottlossning nu ska ha brutit ut). Det ligger i Seine et Marne, några kilometer från flygplatsen de Roissy.
09.28
En bil har stulits vid Montagny Sainte-Félicité av två beväpnade personer som liknar de eftersökta bröderna, skriver Le Figaro.
09.25

En skottlossning pågår just nu i Dammartin-enGoele som ligger 45 kilometer nordöst om Paris, skriver Le Monde:

09.21
Borde det inte finnas andra saker för SVT att lägga uppmärksamheten på än detta? Tex hur det gått i efterspelet efter att 300 skolbarn dödades i Pakistan?
Hej Masken, SVT rapporterar om olika nyheter och händelser runt om i världen. Det här är en pågående jakt på misstänkte terrorister, och den här liverapporteringen är ägnad att följa den. Övriga nyheter kan du läsa om på svtnyheter.se och svt.se, samt deras underkategorier. När det gäller efterspelet till dådet i Pakistan, där 140 människor dog, så införde Pakistan bland annat dödss
09.03
Har de misstänktas anhöriga blivit gripna?
Under natten mot fredagen har nio personer frihetsberövats, de uppges stå de misstänkta bröderna nära.
09.02
Har det framkommit någon mer information kring koppling mellan de misstänkta och den skottlossning som skedde knappt ett dygn efter attacken mot Charlie Hebdo?
Nej, man vet ännu inte om det finns något samband mellan de två händelserna.
08.42
Jag har varit ett par dagar i London men har inte märkt något av detta mer än vad jag själv läst på Internet. Lite frågor...
1. I början jagade man bröderna plus en kille på 18-19 år, var det två eller tre som utförde dådet?
2. 18-åringen verkade inte ha varit där, var det fel kille de jagade?
Hej Stefan, det finns i dagsläget inget som tyder på att det var fler än de två efterlysta bröderna som utförde attacken. Den 18-årige mannen var efterlyst för att polisen ville förhöra honom, han är svåger till en av de efterlysta männen.
07.45
Vet dom säkert att det är rätt bröder dom jagar
Den franska polisen säger att de i princip är 100 procent säkra på att det är rätt personer som man jagar.
20.08
Sammanfattning av jakten efter de misstänkta, kl 19.30:
  • Ett biträde på en bensinstation på orten Villers-Cotterêts, i regionen Picardie norr om Paris, ska ha känt igen de två efterlysta bröderna.
  • Säkerhetsstyrkor bestående av polis, gendarmeri och militär finkammar ett omkring 300 kvadratkilometer stort område kring orterna Crépy-en-Valois, Villers-Cotterêts och Longpont, i departementen Aisne och Oise.
  • Helikoptrar flyger över området och styrkorna genomsöker regelbundet byggnader i området.
  • De efterlysta männens flyktbil ska ha övergivits i området.
  • Hela regionen Picardie har satts i samma höjda beredskapsläge som Parisregionen Ile-de-France.


19.54
Ett internationellt möte på ministernivå om insatser mot terrorism ska hållas i Paris på söndag. USA:s justitieminister Eric Holder är en av dem som ska delta.
Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve säger att inbjudan gått ut även till de "mest berörda" länderna i Europa. Skriver TT-AFP-Reuters.
19.48
Finns det inte en risk att motsättningarna späds på i landet när man valde att utesluta Front National från manifestationen mot attentatet? Hur har reaktionerna varit?
Det franska högerpartiet UMP och mittenpartiet MoDem:s ledare Francois Bayrou, har varit kritiska till detta. Samtidigt menar det styrande socialistpartiet att Front national inte ska få "bedriva politisk polemik".
19.17
Cazeneuve har även lämnat fler uppgifter om Saïd Kouachi, den äldre av de två bröderna. Han ska vara bosatt i Reims och arbetslös. Han har aldrig dömts eller åtalats för något brott, men har flera gånger figurerat i utredningar kring sin bror Chérif. Här kan du läsa mer om de två misstänkta bröderna
19.04
Fortsätter ni i natt?
Vi är bemannande dygnet runt och fortsätter att bevaka den här händelseutvecklingen, och såklart övriga världen. Vi fortsätter denna direktbevakningen så länge vi anser att vi har något att kontinuerligt rapportera.
19.01
Polisen hade bevakning varje halv timme att bevaka tidningen . var tog dom vägen. ????
Det fanns poliser på plats vid tillfället för attacken. Flera anställda på tidningen hade personligt polisbeskydd. Dessa hade dock ingen chans mot det tungt beväpnade gärningsmännen. Två poliser återfinns bland dödsoffren.
19.01
Över 90 vittnen ska också ha hörts.
19.00
Bernard Cazeneuve säger vidare att totalt nio personer har frihetsberövats i samband med utredningen kring attacken mot Charlie Hebdo.
18.51
Inrikesministern hyllar reaktionerna från alla muslimska föreningar och grupper i Frankrike som direkt fördömde attacken. Han applåderar även alla medborgare som slöt upp och samlades för att markera sitt avstånd till dådet. Han anropar en ”nationell enighet”.
18.48
Totalt dödades tolv personer och elva skadades i attacken mot Charlie Hebdo. I Montrouge dödades en person och en skadades.
18.47
Cazeneuve säger också att antalet dödsoffer inte har förändrats, syftande på att ingen av de skadade i någon av attackerna har avlidit.
18.45
Inrikesminister Bernard Cazeneuve konstaterar vid sin presskonferens att det fortfarande inte finns en bekräftad, tydlig koppling mellan dagens dåd i Montrouge och gårdagens attacken mot Charlie Hebdo.
18.44
Det franska högerpartiet, UMP, vänder sig mot att det högerpopulistiska Front National, inte får vara med vid söndagens manifestation.
18.44
Det är få officiella, franska Twitterkonton som i dag inte har lagt på ett svart sorgeband, till minne av offren för attacken. Här nedan syns exempelvis en bild från staden Paris officella konto, på Place de la République.

18.37
”Pennor höjda i luften, kraftig tystnad, plakat med 'Je suis Charlie', gamla nummer och inget annat. Ingen flagga. Inga rop.” Så beskriver Le Mondes journalist Alexandre Léchenet stämningen på Place de la République i Paris. 

18.31
Det kommer nu uppgifter från AFP om att en andra person har frihetsberövats i samband med utredningen av attentatet i Montrouge, söder om Paris, i morse. I attacken dödades en polis och en annan person skadades mycket svårt. Dådet har fortfarande ingen bekräftad koppling till attacken mot Charlie Hebdo. Här kan du följa vår bevakning av dådet i Montrouge
18.28
Radiostationen al Bayan, som tillhör jihadistgruppen IS, hyllar attacken mot den franska satitidningen, Charlie Hebdo. "Jihadistiska hjältar har dödat tolv journalister som arbetade för den franska tidningen Charlie Hebdo och skadat ytterligare tio, för att hämnas proften Muhammed", heter det i uttalande enligt nyhetsbyrån AFP. Ingen grupp har dock tagit på sig ansvaret för dådet men gärningsmännen ropade vid attacken att de "hämnats profeten". I attacken dödades åtta journalister och fyra poliser.
18.23

Även i kväll samlas folk för en vaka på Place de la Republique i Paris.


18.18
Inrikesminister Bernard Cazeneuve ska hålla en presskonferens nu kl 18.15. Vi hoppas på nya uppgifter att återberätta här så fort vi kan.
18.16
Hur många som befinner sig i regionen Picardie, där sökinsatsen just nu tycks fokuseras, har inte specificerats.
18.14
Omkring 10.000 av säkerhetsstyrkorna är inriktade på Parisregionen Ile-de-France.
18.13
De 88.000 är uppdelade enligt följande:
50.000 poliser, av olika befattning
32.000 ur gendarmeriet
5.000 ur mobila styrkor från polis och gendarmeri
1.150 militärer
18.11
Totalt 88.000 personer ur franska säkerhetsstyrkor jagar just nu de misstänkta gärningsmännen, i hela Frankrike, enligt en kommuniké från landets inrikesdepartement.
18.07
hur stort är området de letar i?
Den senaste uppgiften jag sett är att det handlar om ett område på omkring 300 kvadratkilometer.
17.54
Vet man om gärningsmännen fortfarande är beväpnade?
Fransk polis anser dem vara "beväpnade och farliga".
17.52
Hur länge håller detta på?
Om du med detta menar själva rapporteringen så har vi ingen sluttid. Det beror helt och hållet på vad som händer.
17.51
Enligt Sky News reporter Joey Jones går polisen "från hus till hus" i området som söks av nordöst om Paris.

news.sky.com
17.31
Det står LIVE men är ingen sändning med ljus, kommer det igen?
Vi avslutade sändningen för någon timme sedan men är beredda att dra igång den igen om läget förändras. Under tiden sköter vi direktrapporteringen i textform här. Missa inte heller våra ordinarie tv-sändningar under kvällen. 18, 19:30 och 21.
17.24
Nu tackar jag för mig i denna liverapportering. Mina kollegor Mathias Gerdfeldter och Regina Svedberg Ågren och Niklas Svensson fortsätter rapportera under kvällen. Tack för alla frågor, fortsätt följ oss och ta hand om er!
17.17
Här kan ni läsa mer om de misstänkta bröderna:

Polisen kände till misstänkt mördare

svt.seBilden av de misstänkta mördarna bakom attacken mot Charlie Hebdo klarnar. En av bröderna var välkänd hos fransk säkerhetspolis, vilket väcker frågor om dådet borde ha kunnat stoppas.
17.14
kan gärningsmännen dömas till dödsstraff om de blir gripna?
Nej, man kan inte dömas till dödsstraff i Frankrike.
17.14
Le Mondes reporter twittrar denna bild om stor polisiär närvaro i området där männen eftersöks:

17.09
Det verkar vara en stor nyhet!!!
16.56

– Allt detta är bara ett försök att förskjuta den enda politiska rörelse som inte har något som helst ansvar för den rådande situationen, fortsätter Le Pen och anklagar de andra partierna för att ägna sig åt röstfiske.

16.54

På söndag anordnas en politiskt gränsöverskridande manifestation i Frankrike mot det blodiga attentat, en så kallad ”marche rébublicaine”, ungefär ”marsch för republiken Frankrike”. Gemensamma initiativtagare är landets rödgröna partier, som även har bjudit in landets stora högerpartier. Däremot har inte högerpopulistiska Front National fått någon inbjudan att delta. Detta har fått partiledare Marine Le Pen att gå i taket.
– Det är i och med detta tydligt, maskerna faller. Den nationella enigheten är en miserabel politisk manöver. Det är politik på lägsta nivå, det är ömkansvärt, säger Le Pen till tidningen Le Monde.

16.36
Charlie Hebdos redaktion kommer i morgon bitti att flytta in i tidningen Libérations lokaler, skriver en reporter på Libération.


16.28
Nordost om orten Villers-Cottêrets, i sin tur nordost om Crépy-en-Valois, har ”länsvägen” D17 spärrats av vid korsningen med den nationella motorvägen N2. En reporter från Le Figaro rapporterar om att det är mycket media på plats.

14.12
Tycker ni att de efterjagade gärningsmännen kanske har tagitt sig över gränsen? Kan det vara en rimlig och passande hypotes enligt poliser?
Man tror att de jagade gärningsmännen befinner sig i en by en timme nordöst om Paris, inget tyder på att de har tagit sig över gränsen i dagsläget.
14.08
Det är alltså fullt av poliser från den nationella insatsstyrkan i byn Crépy-en-Valois, som ligger i kommunen Villers-Cotterêts, där man tror att de två misstänkta bröderna befinner sig.
14.07
Franska specialstyrkor sätts in i området där de misstänkta för attacken i Paris observerats.


14.00
”Vi har intensifierat kontrollerna på passagerare, på fordon och på varor som kommer från Frankrike och
andra delar av Europa", säger May enlgit Reuters.
13.58
Enligt den brittiska inrikesministern Theresa May är den extra säkerheten inte baserad på något specificerat hot, och hotbilden – som redan är på den näst högsta – har inte ändrats.
13.57
AFP rapporterar att de misstänkta bröderna har setts i kommunen Villers-Cotterêts, en timme nordöst från Paris. Polis och gendarmerie-team är på plats.
13.55
Den brittiska regeringen säger nu att de har ökat säkerheten vid sina gränser, även vid hamnar och vid vägspärrar som de kontrollerar inne på fransk mark, som ett svar på den dödliga attacken mot Charlie Hebdo, uppger Reuters.
13.53
Medlemmar av Sydneys franska samhälle samlas i hjärtat av staden med "Je Suis Charlie"-banderoller (jag är Charlie) som en hyllning till offren i Paris.
13.43
Nästa nummer av Charlie Hebdo, som släpps nästa onsdag, kommer att tryckas i en miljon exemplar, istället för de 60.000 som normalt trycks, enligt tidningens advokat Richard Malka. Det kommer att bli ett nummer på 8 sidor istället för 16, uppger tidningen Le Figaro.
13.38
När Chérif Kouachi ställdes inför rätta 2008 beskrevs han av sin advokat som en förvirrad kameleont som ena stunden undervisades om jihad av Benyettou, andra stunden rökte marijuana, lyssnade på rapmusik och beskrev sig som "muslim då och då".
13.35
Chérif Kouachi greps för första gången 2005 i samband med ett mål mot en 26-årig städare och självpåtagen predikant, Farid Benyettou, som uppmanade till jihad i Irak och rättfärdigade självmordsdåd. Benyettou rekryterade Chérif, som togs av polisen när han skulle resa till Irak via Syrien.
13.33

Den 32-årige Chérif Kouachi är en jihadist som fransk polis har känt till i många år. Han och brodern Saïd, 34, som misstänks för attacken, växte upp som föräldralösa barn till algeriska invandrare och har icke-religiös, enkel bakgrund. De växte upp i fosterhem, enligt tidningen Libérations genomgång.
13.33
Det kommer ny information kring de misstänkta bröderna. En av bröderna var välkänd hos fransk säkerhetspolis, vilket väcker frågor om dådet borde ha kunnat stoppas, skriver TT.
13.27
Helikoptrar flyger över norra Paris. De misstänktas bil uppges vara på väg mot nordöstra Paris. Tungt beväpnad polis spärrar av infarterna till staden.


11.47
vad häbder just nu?
Just nu jagas de två bröder som man tror ligger bakom dådet. De tros ha setts i en ort norr om Paris och polis har stängt av vägen som de färdas på.
11.38
Muslimska företrädare i Frankrike uppmanar nu alla moskéer i Frankrike att göra ett fördömande av attacken under morgondagens fredagsbön, skriver Le Figaro.
11.36

France 24 skriver också om att man lokaliserat två misstänkta på vägen 50 kilometer nordöst om Paris:

11.35
Le Parisien säger också att en väg i närheten av Vauciennes norr om Paris har stängts av och att ett stort antal poliser är på plats. Uppgifterna cirkulerar på Twitter, från olika vittnen på plats, skriver tidningen.
11.31
Männen som setts i Aisnes i norra Frankrike motsvarar signalementen på de två eftersökta bröderna och reser i en vit bil med maskerade nummerplåtar och bär luvtröjor, skriver Le Parisien. I baksätet på bilen syns ett gevär, skriver tidningen. Bilen är på väg mot Paris.
11.30
Många Parisbor har i dag begett sig till tidningen Charlie Hedbos redaktion.  En av dem är Cathrin:  – Jag var tvungen att komma hit. Det här är så fruktansvärt att det inte går att prata om, säger hon till SVT:s Ulrika Bergsten.
11.26
Två misstänkta personer som kan vara de eftersökta bröderna har lokaliserats till staden Aisnes i norra Frankrike, skriver Le Parisien.
11.26
Attentatet i Paris bedöms i nuläget inte påverka hotnivån mot Sverige som fortsatt ligger kvar som förhöjd, enligt Säkerhetspolisen. Det finns just nu ingen konkret information om planer på attentat mot liknande, eller andra, svenska mål, framgår i ett meddelande till berörda myndigheter, skriver TT.
11.25
SVT:s Europakorrespondent Ulrika Bergsten är på plats i Paris.  Vid ett tidningsstånd vid Place de la Bastille, en bit i från Charlie Hedbos redaktion, träffar hon franska Celeste som valt att manifestera för det fria ordet genom att köpa alla tidningar hon kan komma över. – Det är min insats i dag, för det här är en attack på yttrandefriheten och jag kan inte hitta ett tydligare och bättre sätt att visa vad jag tycker, säger hon.
11.22

Frankrike – ett land i sorg

svt.seEfter gårdagens blodiga attack mot satirtidningen Charlie Hedbo vaknade i dag ett Frankrike i sorg. Runt om i landet vajar flaggorna på halvstång för att hedra offren.
11.19
Enligt France 24 ska en stor protest från muslimer över hela landet anordnas på söndag, arrangerat av muslimska ledare i Frankrike. Religiösa ledare säger att de räknar med att mängder av muslimer kommer delta för att visa sin avsky mot dådet.
11.17
De franska och europeiska flaggor är på halv stång framför Europaparlamentet i Strasbourg. Foto: TT
11.15
En tyst minut ska också hållas i Frankrike klockan tolv i dag för att hedra de som dog i gårdagens dåd.


11.14
France 24:s reporter skriver att polis i skottsäkra västar ser ut som att de förbereder sig för en operation i Montrouge, där en skottlossning skedde nu på morgonen och en polis miste livet. 


11.14
Just nu pågår en tyst minut i Europaparlamentet för att hedra offren i terrorattacken.
11.11
Håller med PIA och Yvonne S, det börjar bli sent att följa Reportrar utan gränsers vädjan att publicera satirteckningarna nu. Var är SVT? Slaget om det fria ordet verkar vara över. Vi förlorade
Hej, SVT har publicerat några av bilderna från satiridningen Charlie Hebdo - här kan du se några av dem: http://www.svt.se/nyheter/bildspel-de-smadliga-karikatyrernas-tidning
11.10
Här kan du läsa en artikel om olika mediers svar på attentatet i går och bilder som cirkulerat i sociala medier till stöd för pressfriheten.

From #JeSuisCharlie to “We’d never publish that”: The spectrum of media responses to the Charlie Hebdo attack

Publications have responded in vastly different ways in the wake of this morning's horrific shooting
11.04
Poliskvinnan har avlidit, bekräftar nu fransk polis.
11.03
Enligt fransk polis ska det inte finnas något uppenbart samband mellan gårdagens attentat och dagens attack där en poliskvinna sköts i Montrouge.
10.55
Den poliskvinna som sköts i Montrouge i södra Paris i morse ska ha avlidit, uppger franska radiokanalen France Info. Det är dock ytterst oklart i dagsläget om denna händelse har något med terrorattentatet att göra.
01.59
Hej,
Finns det inga tecken på att någon gripits?
Nej, polisen hävdar att de fortfarande söker efter gärningsmännen. Tidigare uppgifter att tre personer gripits, av poliskällor till bland andra The Guardian, har dragits tillbaka.
01.32
Har SVT/SR gjort någon förhöjd säkerhet med tanke på den facebook-grupp som ni rapporterat om och deras hyllningar till dådet och att det borde ske fler sådana?
SVT är ävl rustat mot hotbilder. Du kan läsa en intervju med vår ansvarige utgivare Ulf Johansson om bland annat detta här: http://www.svt.se/nyheter/sverige/article2585022.svt
01.30
Har USA "folk" (läs: FBI/CIA/NSA) som hjälper till i sökandet efter de misstänkta på plats i Frankrike?
FBI har gått ut med uppgiften att de bistår franska säkerhetsstyrkor i undersökningen/insatsen. Även Vita huset och president Obama själv har uttryckt sitt stöd till Frankrike.
01.03
Finns det nån info kring huruvida de misstänkta sökt sig till Reims för att de bor där eller beror det mer på slumpen? Har några observationer gjorts under deras flykt från Paris till Reims?
Det yngre av de tre misstänkta gärningsmännen ska härröra från Reims. De äldre ska vara från Paris.
00.56
Två gripna, en död.
Kan ni bekräfta detta?
Dessa uppgifter cirkulerar på nätet, ja, med anonyma inom amerikansk säkerhetstjänst som källa. Vi bevakar uppgifterna och återkommer till dem när/om de bedöms som mer troliga och officiellt bekräftade,
Det finns för övrigt även andra motstridiga uppgifter om hur det har gått för de misstänkta gärningsmän. Vi avvaktar med alla dessa på samma sätt.
00.55
Här ligger förresten Reims, nordost om Paris, om någon fortfarande undrade.


00.54
Polisen sökte enligt källor till kanalen efter DNA-spår i byggnaden.
00.54
Den franska tv-kanalen I-tele rapporterar nu att insatsen i Reims rörde sig om en husrannsakan.
00.51
Mr. Mathias. Do you speak french?
Oui.
00.50
Förvirring råder just nu i Reims, rapporterar Le Figaro. Insatsstyrkan har mycket riktigt lämnat byggnaden man intog, enligt France 3. Flertalet journalister och nyfikna boende i området går omkring på gatorna och kollar läget. Inga säkerhetsavspärrningar har heller satts upp av polisen, rapporterar BFM-TV, vilket förklarar hur journalister och fotografer kommit så pass nära insatsstyrkan. Detta är ovanligt från polisens håll.
00.41
Hur länge rapporterar ni i natt?
Vi är bemannade dygnet runt och bevakar händelseutvecklingen kontinuerligt. Denna liveuppdatering i sig kommer att hålla igång så länge vi (och ni läsare) bedömer nödvändigt.
(Personligen känner jag ingen brådska härifrån.)
00.39
Vilka uttalande har Svenska UD gjort?
Utrikesminister Margot Wallström har fördömt dådet å det grövsta. Du kan läsa mer här: http://www.svt.se/nyheter/varlden/wallstrom-en-fasansfull-attack
00.33
Tja Mathias hur många franska poliser e med i den här insatsen, tacksam för svar!
Hej Niklas! Jag har tyvärr inte sett någon exakt uppgift, men av bilderna att döma är det i alla fall ett tjugotal poliser inblandade i själva insatsstyrkan.
00.31
Det är fortfarande oklart vad målet för insatsen var/är och om det uppnåddes. Vi vet heller inte huruvida insatsen nu är officiellt avslutad.
00.30
Polis lämnar nu byggnaden i ett synbart lugn, rapporterar France 3.

00.21
Varför har inte de större svenska medierna lagt ut info om de misstänkta, le Point gjorde det för två timmar sen. I Sverige har jag bara sett Fria Tider som publicerat den infon.
Identiteten på de misstänkta gärningsmännen har ännu inte bekräftats från officiellt håll i Frankrike. Enbart det faktum att det har identifierats har bekräftats. Därför väljer SVT:s utgivare att ta det säkra före det osäkra och inte publicera några namn på människor vars inblandning vi ännu inte känner till vidden av. Andra mediers publiceringsbeslut kan inte vi svara för.
00.20
Insatsen pågår alltså till synes fortfarande i Reims. Det är ännu obekräftat om de misstänkta finns i byggnaden som tycks vara målet för polisinsatsen. Vi uppdaterar vid minsta nya detalj.
00.16
Insatsen pågår.

00.15
Ordningsmakten har nu intagit en byggnad.

00.15
Den franska lokaltv-kanalen France 3 Champagnge-Ardennes twittrar dessa bilder får nden pågående insatsen i Reims. Elitprickskyttar bevakar en byggnad.
23.31
En eloge till er på SVT som rapporterar snabbt vad som händer! För mig som inte har koll på vilka andra sidor i världen jag ska vända mig till, eller kan franska är detta ett sätt att hålla mig uppdaterad!
Tack Caroline! Vi gör vårt bästa för att hålla alla informerade på bästa sätt, kul att det uppskattas.
23.30
Inga franska tidningar anger något om ett gripande utan säger att gärningsmännen är kända och lokaliserade. Det är stor skillnad!
Mycket riktigt stor skillnad. Vi gör vårt allra bästa att bena ut och verifiera vad som stämmer eller inte.
23.26
Insatsen syftar till att gripa de misstänkta gärningsmännen, enligt poliskällor till AFP.
23.25
Enligt AFP pågår just nu en polisinsats i Reims.
23.20
Alltså inte gripna, utan har bara hittats.
23.19
Le Point rapporterar nu att de tre misstänkta har lokaliserats i Reims.
23.19
Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve besöker i kväll flera franska nyhetsredaktioner. Bland andra Le Figaro och Libération nämner att de har fått besök. Cazeneuve ska ha talat om att journalisterna har hans fulla stöd, och att säkerhetsåtgärder har vidtagits för att skydda dem.
23.08
Hur svårt ska det vara att få fram om dom är gripna eller inte?
Det är en så länge enbart The Guardian som uppger att tre personer har gripits. Inga franska medier upprepar uppgifterna. The Guardian vägrar dock än så länge backa från uppgifterna, som de säger sig ha fått direkt av en källa inom den franska polisen. Vi kan alltså tyvärr inte göra mer än återberätta Guardians uppgifter i väntan på egen bekräftelse (som vi såklart söker).
23.08
Samma källa uppger att liknande genomsökningar har gjorts i Charleville-Mézières, den nordostfranska stad där den yngsta misstänkta gärningsmannen ska ha kommit från. Staden ligger strax nordost om Reims.
23.05
Polis har gjort genomsökningar i Paris 19:e arrondissement, norr om 11:e arrondissementet där Charlie Hebdos redaktion ligger. Det uppger poliskällor för Le Monde.
22.55
De två bröderna bland de misstänka gärningsmännen kunde identifierats efter att de glömde/lämnade kvar sina id-kort i flyktbilen, rapporterar Le Point. Båda två är franska medborgare.
22.52
Vi jobbar för fullt på att reda ut hur det faktiskt ligger till med gripandena.
22.51
Vice borgmästaren i Paris bekräftade först gripandet för CNN, men tog sedan tillbaka uppgifterna. Han menade att de misstänkta enbart har identifierats (vilket har bekräftats från flera håll).
22.50
Uppgifterna om att tre personer ska ha gripits misstänkta för dådet är alltså INTE bekräftade.
22.35
Ledare för andra stora partier kommer att träffa president Hollande vid en sammankomst på fredag. De inbjudna är högerpopulistiska Front Nationals Marine Le Pen, centerpartiet Modems François Bayrou och vänsterkoalitionen Front de gauches Jean-Luc Mélenchon.
22.30
Premiärminister Manuel Valls har även bjudit in Sarkozy att delta i en demonstration till minne av attackens dödsoffer.
22.29
Frankrikes president François Hollande kommer att träffa sin företrädare, Nicolas Sarkozy, vid ett möte i Élyséepalatset i morgon bitti. Hollande och Sarkozy är politiska rivaler och leder landets största partier på vänster- respektive högerkanten, men båda två har i dag talat om enighet inför de våldsamheter som skakat landet.
22.17
En femte tecknare på tidningen har identifierats som en av de döda i attacken. En källa nära utredningen nämner Philippe Honoré, som använde sitt efternamn som pseudonym, bland de tolv dödsoffren. Ett vittne till skottdramat bekräftar uppgifterna för Le Figaro.
22.07
Frankrikes ambassad i Stockholm har publicerat en artikel och bild från kvällen sammankomst: http://www.ambafrance-se.org/Rassemblement-de-soutien-a-Charlie
18.43
Hedra offren www.youtube.com
18.39
Tillbaka till Place de la République i Paris:
– En liten grupp började skandera ”Charlie, Charlie”, mitt i tystheten, och det tilltog väldigt snabbt. Sedan applåderade alla. Det var vackert och rörande. Sedan la sig tystnaden igen, säger Elsa Coste, på plats, till SVT.
18.38
Ljus och blommor vid en manifestation till stöd för de dödade i dagens attack mot satirtidningen Charlie Hebdo.
18.36
#CharlieHebdo är just nu, och sedan sex timmar tillbaka, den högst trendande hashtaggen på Twitter.
18.34
Sveriges före detta EU-minister Birgitta Ohlsson fördömer attacken på Twitter: 


18.32
Ett antal tusen personer har samlats i hamnen i Frankrikes näst största stad Marseille, för en tyst manifestation mot våldsdådet, skriver le Monde. Även i Nice och flera andra stora franska städer samlas folk för att demonstrera i tysthet.
18.29
Hemsidan för den franska tv-kanalen BFMTV, som sänder nyhetsprogram dygnet runt, är just nu inte åtkomlig, troligen till följd av överbelastning. BFMTV har själva inte kommenterat avbrottet, trots många direkta frågor på bland annat Twitter.  http://www.bfmtv.com/
18.29
Vilka organisationer låg bakom.. och vilka med hjälpare har de haft..
Ingen organisation har tagit på sig dådet.
18.27
Obama säger till nyhetsbyrån AP: Det är en feg och ond attack på journalister och den fria pressen.
18.24
Flera franska medier - Le Monde-gruppen, public service-radion Radio France och public service-tv-huset France Télévisions går ut med ett gemensamt uttalande på Twitter där man erbjuder personal och material för att tidningen Charlie Hebdo ska kunna fortsätta leva. Man uppmanar andra medier att göra samma sak: 


18.24
– Alla har bara talat om det här i dag, på gatorna och på kaféerna, säger Elsa Coste, på plats i Paris.
18.22
– Folk har börjat tända ljus vid statyns fötter, säger Elsa Coste.
18.21
Elsa Coste befinner sig på plats vid Place de la République,
– Det är ganska tyst, särskilt i mitten. Det är mycket folk och jag tror fler kommer att tillkomma, berättar hon för SVT.
18.18
Place de la République, ett stort torg i centrala Paris, och i utkanten av samma arrondissement som Charlie Hebdos redaktion, har blivit samlingsplats för de flesta som vill demonstrera mot attacken mot tidningen. På det stora plakatet står: ” Pressfriheten har inget pris. Fundamentalism, oavsett typ, accepteras inte.


18.07

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg twittrar sin solidaritet till Frankrike efter vad han kallar "en upprörande attack på pressfrihet. - Mina tankar går till offren och deras familjer, skriver han.

18.06

Frankrikes ambassadör i Sverige twittrar om sina känslor kring dådet.

18.02
Den brittiska drottningen Elizabeth II har skickat ett kondoleansbrev till Frankrikes president François Hollande: ”Prins Philip och jag skickar våra djupaste kondoleanser till de mördade offrens familjer och till de som har skadats i attacken i Paris i morse. Vi skickar våra tankar och böner till alla de som har berörts. /Elizabeth R.


18.00

Före detta utrikesminister Carl Bildt fördömer dådet på Twitter: 

17.55
Varför svarar inte Samtliga tidningar och personer med att publicera bilden som sägs ligga bakom attentatet?
Man vet inte om det är en speciell bild som är orsaken till dådet. Bilden som publicerades på tidningens twitterkonto skickades ut under morgonen, oklart om det var precis innan eller kort före attentatet. Alla tidningar gör sina egna publicistiska bedömningar kring publiceringen av bilden och eftersom rättigheten till bilden finns hos Charlie Hebdo går det inte bara att publicera den.
17.55
– Fransmännen får inte gå i terroristernas fälla. Mer än någonsin måste [Frankrikes] värden: frihet och därmed yttrandefrihet, jämlikhet och broderskap förbli våra gemensamma värden som förenar oss, säger Anouar Kbibech, ordförande för Frankrikes samlade muslimer, till le Monde.
17.55
Oron sprider sig i Paris och allvaret i dådet börjar sjunka in hos befolkningen, rapporterar SVT:s reporter Ulrika Bergsten som är på plats i Paris: – Serietecknare har en speciellt ställning i Frankrike och den här tidningen hade en hög status. Det börjar sakta sjunka in vad som har hänt hos hela befolkningen, inte bara den intellektuella eliten. Nu är det poliser överallt, folk kommer och lämnar blommor och fransmän med arabiskt ursprung har uttryckt oro för hur det här kommer att påverka dem, säger hon. Läs mer här:

”Det har börjat sjunka in”

svt.seMilitärer och poliser patrullerar Parisstadsdelen där satirtidningen Charlie Hebdos redaktion attackerades av beväpnade män under onsdagen, berättar SVT:s korrespondent Ulrika Bergsten som befinner sig några hundra meter från platsen.
17.52
Ännu en bild från Le Figaros reporter: 

17.52
En reporter på Le Figaro twittrar denna bild från manifestationen som påbörjats på Place de la République i Paris: 


17.51
Ordförande för Frankrikes samlade muslimer (organisationen RMF), Anouar Kbibech, uttrycker för le Monde sitt starka fördömande mot ”barbariska och obeskrivliga akter som inte kan säga sig höra samman med någon religion som helst”.
17.48
Lärosätet al-Azhar i Kairo och Arabförbundet finns bland alla de världsledare som unisont fördömer attacken, skriver TT.
-Vi är emot alla former av terror, oavsett varifrån den kommer och vilka motiven är, säger Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu enligt AFP.
Han upprepade samtidigt uttalanden av landets moderat islamistiske president Recep Tayyip Erdogan, som så sent som i början av veckan - apropå de islamfientliga demonstrationer som ägt rum i Tyskland - uppmanade EU-länderna att bekämpa främlingsfientlighet och islamofobi.
17.44
Kommer SVT att publicera Charlie Hebdos satirteckning föreställande ledaren för jihadistgruppen Islamiska staten (IS), Abu Bakr al-Baghdadi? Om inte, varför?
Vår ansvarige utgivare Ulf Johansson säger att det kan bli aktuellt att publicera bilder från Charlie Hebdo om det är relevant för rapporteringen. Men att vi just nu koncentrerar oss fullt ut på att få fram relevant information för att kunna ge en korrekt bild om vad som hänt.
17.43
Dagens händelser i Frankrike är tragiska men jag kan inte säga att jag är direkt överraskad. Jag undrar i första hand vad detta kommer att innebära för det franska politiska klimatet. I Frankrike finns en växande opinion mot det alltmer framträdande "islamska parallellsamhället". Dagens dåd måste väl ändra ytterligare öka folkets oro?
17.42
Muslimska ledare i Frankrike fördömer dådet i Paris i skarpa ordalag. Läs mer här:

Skarpt fördömande från imamer

svt.seMuslimska ledare fördömer dådet i Paris i skarpa ordalag. Frankrikes muslimska råd (CFCM) betecknar det som ”barbariskt” och uppmanar muslimer att motstå ”extremistmanipulationer”.
14.31
Hur kommer detta att påverka integrationsdebatten? Och hur skall Sverige framgent hanskas med IS sympatisörer?
Det återstår att se.
14.30
Intressant fråga skulle kunna vara; hur bedöms sannolikheten att ett liknande attentat även sker hos oss i Sverige, hur många attentat har SÄPO hittils avvärjt - vet att attentat stoppats mot Jyllands Posten tidigare?
Sant, Daniel, det är en intressant fråga. Vi ska kolla vidare på det!
14.17
SVT borde måste visa sitt stöd genom att också publicera den omtalade bilden. Allt annat vore att kapitulera för terrorismen.
14.17
Nu kommer nya uppgifter från le Figaro att fyra tecknare är dödade, tidigare uppgav de tre.
14.16
Jag tycker att samtliga tidningar i Europa skall publicera teckningarna för att rädda yttrandefriheten.
14.14
Franska poliser och kriminaltekniska experter undersöker den bil som männen troligen använde när de flydde.
14.14
Har chefredaktören blivit skadad? Det här är det allvarligaste som skett i Europa på tryckfrihetens område. EU måste ta gemensamma grepp för att mota terrorismen nu.
Chefredaktören ska ha avlidit, uppger flera franska medier.
14.14
Tidningens chefredaktör och tecknare Stephane Charbonnier också kallad Charb är bland de som har dött, uppger radiokanalen France Info. Flera andra kända tecknare har också dödats uppger kanalen.
14.10
Den franska terroristexperten Jean Charles Brisard säger till BBC att attacken var mycket väl planerad: "Vad vi kan säga är, titta på bilder och videoklipp som kommer ut, var individerna väl förberedda, välutrustade, de hade militära vapen;.. de hade förmodligen skottsäkra jackor. Så dessa individer var välutbildade och hade bestämt att faktiskt begå detta terrordåd, vilket förmodligen är det värsta som vi har upplevt i fransk historia under de senaste 30 åren ".
14.09
Varför gör de såhär?
Är det någon hämd på något/någon?
Är det bara för att sabotera eller skrämma?
Ingen grupp eller organisation har tagit på sig dådet. Dock är det enligt polisen känt att det fanns hot uttalade mot tidningen. Tidningen publicerade i natt en satirteckning på sitt twitterkonto föreställande ledaren för jihadistgruppen Islamiska staten (IS), Abu Bakr al-Baghdadi. Om det är en orsak vet man dock inte i nuläget.
14.08
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker skriver på twitter att han är djupt chockad över attacken: 

14.07
Förbundskansler Merkel säger att skjutningarna i Frankrike inte bara är en attack mot franska medborgare utan också mot yttrande- och pressfriheten.
14.06
Enligt tidningen Liberation togs en bilist som gisslan när gärningsmännen tvingade till sig dennes bil
nära Porte de Pantin, en utfart från Paris i nordostlig riktning. Det är oklart om personen fortfarande hålls som gisslan.
14.03
Attacken ägde rum när personalen på tidningen hade sitt veckomöte har en källa berättat för France 2.
14.02
"Jag är djupt chockad över denna brutala och omänskliga attack," säger EU-chefen Jean-Claude Juncker.
14.00

Wallström: En fasansfull attack

svt.seFlera världsledare fördömer nu terrordådet mot den franska satirtidningen Charlie Hebdos redaktion. Minst tolv personer har dödats och flera skadats.
13.59

Attacken oroar svensk satiriker

svt.seJohannes Klenell på svenska satirtidningen Galago reagerar starkt på attentatet mot Charlie Hebdo i Paris.
– Det är extremt obehagligt när man jobbar med att häckla och kritisera makten.
13.54
Enligt le Figaro är tre av tidningens tecknare döda, en av dem är Charb som al Qaida hade satt ett pris på 2013. Tidigare kom uppgifter om att en fjärde tecknare var död, men det dementeras nu.
13.50
Den högsta säkerhetsnivån är infört i hela Île-de-France, som består av åtta departement centrerade runt Paris.
Den högsta säkerhetsnivån innebär:
* Att armén förstärker polisen med övervakning och patrullering.
* Uttökade befogenheter att stanna och kontrollera privatpersoner.
* Utökade kontroller och ökad användning av teknik för att söka efter sprängmedel.
* Aktivering av krisenheter, från högsta till lägsta myndighetsnivå.
* Höjd beredskap för räddningstjänst och ordningsmakt.
Källa: Nationella gendarmeriet (TT)
13.49
Den franske tecknaren Charb är allvarligt skadad, uppger tidningen Liberation. Han är sedan 2013 på al-Qaidas lista över mest eftersökta efter sina satirteckningar av Mohammed.
13.45
Polisens talesman säger också att säkerheten mot tidningen redan var förhöjd eftersom hot hade uttalats mot tidningen.
13.45
Enligt polisens talesman ska fyra gärningsmän ha flytt i en bil och sedan övergett den för att sedan kapa en ny bil och kastat ut dess förare på gatan.
13.42

Här finns en video från attentatet, filmad av en fransk journalist: 

http://www.francetvinfo.fr/faits-divers/attaque-au-siege-de-charlie-hebdo/video-des-images-de-l-attaque-au-siege-de-charlie-hebdo_790543.html



13.39
Attentatsmännen ska ha skrikit "vi har hämnats profeten", skriver AFP med hänvisning till polisuppgifter.
13.34
Det är alltså 12 som har mist livet i dådet. Fem personer uppges vara allvarligt skadade, enligt The Guardian. 
13.32
Le Mondes reporter Elise Barthet twittrar denna bild på vad som tros vara skyttarnas bil där de öppnar eld mot polisen och sedan ska de ha flytt längs med Boulevard Richard Lenoir i riktning mot Place de la République. 

13.28
Minst tolv döda, skriver leParsien.
13.27
På twitter skriver IS-anhängare att "Vi ville hämnas på dem som förlämpade Muhammed".
13.24
Sveriges riksdag! (regeringen)måste ta ett hårt grepp om terrorister som åker in och ut ur Sverige. Ny lagstiftning måste till.
13.21
Vi ska åka till Paris till helgen, finns det några officiella uttalanden från t.ex. svenska UD att de avråder att åka dit eller uttalanden från franska myndigheter om att de förstärker flygplatskontroller o.s.v?
UD har inte gått ut med något avrådande men säkerhetsnivån i Parisområdet har höjts till den högsta nivån, enligt president Hollande. Ett extra krismöte ska hållas i presidentpalatset inom kort. Än så länge är det alltså inte klart om flygplatskontroller förstärkt, men det är nog att räkna med.
13.19
Enligt vittnen skrek en av angriparna "Gud är stor" vid utförandet attacken.
13.19
Polisens talesman Rocco Contento bekräftar för tidningen Liberation att det är nio journalister på tidningen Charlie Hebdo som dödats samt två poliser.
13.15
The Guardians reporter Kim Willsher twittrar denna bild från platsen:


13.13
Denna bild sägs vara på gärningsmännen och den första flyktbilen.
13.10
The Guardians reporter på plats vid dådet skriver att polisen säger att det funnits specifika hot mot Charlie Hebdo och andra medier nyligen.

13.10
Säkerhetsnivån har höjts i hela Paris-regionen.
13.08

Satirtidning har attackerats tidigare

svt.seDen franska satirtidningen har attackerats tidigare, bland annat i samband med de omstridda danska profetteckningarna.