Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Polisen jagar gärningsmän efter dödsskjutningen

Minst två personer sköts ihjäl på en restaurang på Hisingen i Göteborg sent i går kväll när ett antal gärningsmän öppnade eld med automatvapen.

Ytterligare 10 till 15 personer skadades, åtta av dem vårdas fortfarande på sjukhus, två med allvarliga skador.

Polisen misstänker att skottdramat är gängrelaterat. Ingen är gripen, men en stor insats pågår. 


SVT rapporterade · Direktrapportering: Skottlossning i Göteborg

Vet du mer? Kontakta oss på SVT Nyheter!
Kvällens SVT Debatt, som startar 22.00, kommer uteslutande att handla om skjutningarna i Göteborg.
www.svtplay.se
09.03
Vi börjar med att sammanfatta vad som hänt:

- Klockan 22.23 på onsdagskvällen kom det första larmet till polisen. Tio ambulanser och ett stort antal poliser skickades till restaurangen på Vårväderstorget på Hisingen efter att minst två gärningsmän öppnade eld med automatvapen inne på en restaurang på Vårväderstorget.

- Enligt polisen dödades två personer i skottdramat. Skadorna bland de 10-15 som vårdas är ”varierande”.

- Åtta av de skadade fördes till Sahlgrenska, två bedöms som lindrigt skadade.

- Polisen skickade ett stort antal patruller till platsen. Ett tiotal personer togs in för förhör och man startade omgående operation dörrknackning.

- Ingen har gripits och polisen har än så länge inga spår efter bilen skyttarna försvann i, men olika fynd har säkrats på brottsplatsen och förhör pågår med ett stort antal personer.

- Tidigt på torsdagsmorgonen pågår fortfarande en teknisk undersökning vid restaurangen, rapporterar SVT Västnytt som är på plats.
09.08
Ett vittne berättar för SVT att två män kom in på restaurangen och började skjuta.

– Jag hann inte fundera på vad som hände. Sedan såg jag att min vän blödde. Jag försökte stoppa blodflödet så gott det gick med handen.
09.08

Vittne: De sköt vilt omkring sig

svt.se”Rocky” satt och tittade på en Champions League-match i fotboll på restaurangen när några män kom in och sköt vilt runtomkring sig. – När jag gick ut från restaurangen såg jag en livlös kropp, säger han.
09.10
Polisen i region väst kommer att hålla en pressträff vid 10.30.
09.12
– Det är en stor tragik och det är ytterst allvarligt, säger polisens regionchef Klas Friberg i ett pressmeddelande.

– Vi arbetar intensivt med förundersökningen för att kunna gripa de personer som ligger bakom detta.
09.13
Göteborg var hårt drabbat av skottlossningar under förra året. Värst drabbat var Hisingen i Göteborg.

SVT har med hjälp av polisen sammanställt en lista över samtliga konstaterade skottlossningar som polisen i Storgöteborg registrerat år 2014.
09.13

Lista över samtliga skottlossningar i Göteborg 2014

svt.seUnder förra året var Göteborg hårt drabbat av skottlossningar. Värst drabbat var Hisingen i Göteborg.
09.15
TT har pratat med kriminologen Mikael Rying som kallar gårdagens skjutning för "exeptionell".

– Det låter som ett urskillningslöst skjutande mer än ett målmedvetet.
09.17
Ännu har ingen har gripits och polisen har än så länge inga spår efter bilen skyttarna försvann i, men olika fynd har säkrats på brottsplatsen och förhör pågår med ett stort antal personer.

– Mycket talar för att det är gängrelaterat, eftersom det är så hänsynslöst att gå in på en restaurang och börja skjuta, säger Göteborgspolisens presstalesperson Ulla Brehm till SVT.
09.28
Polis på plats vid Vårväderstorget på Hisingen i natt. Foto: TT
09.33
Vi har precis talat med Lisa Klang, informationschef vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Såhär ser skadeläget ut just nu:

- Totalt åtta skadade

Varav tillstånden är:
- 1 livshotande
- 2 allvarligt
- 2 stabila
- 3 lindrigt skadade
09.34
Angående möjlig blodbrist på sjukhusen säger Lisa Klang:

- Det är ingen akut fara på den fronten nu men vi kommer att gå ut på geblod.nu med information om att människor gärna får ge blod.
09.40
Vi kommer att sända polisens presskonferens live, den beräknas börja klockan 10.30.
09.41
Amir Rostami, polis och sociolog, säger till TT att han tolkar skjutningen som en maktdemonstration.

– Om man vill skjutna någon särskild person kan man göra det mer avsides. Det här är en markering, att man gör det öppet och inte är rädd för att åka fast. I den här miljön finns någon form av Gudfadern-romantisering.
09.41
Just att automatvapen används pekar på att man inte varit rädd för att många ska skadas, spekulerar Rostami.

– Det är väldigt svårt att hålla ett sådant vapen stilla. När man trycker drar det ganska kraftigt och det är svårt att kontrollera. Det är exceptionellt att man går in så här och försöker träffa så många som möjligt.
09.46
Många utländska medier rapporterar om skottlossningen. Bland andra al-Jazira, nyhetsbyrån Reuters och brittiska The Guardian.
09.47
Fritidsledaren i Biskopsgården Michel Alfredsson var på akuten till 04 i morse. Under dagen kommer fritidsgården Upptakt i Biskopsgården vara öppen för alla som vill prata. / Hanna Nyberg, reporter i Göteborg
09.48

Fritidsledaren: "Det känns fucked up"

svt.seMichel Alfredsson stängde fritidsgården på Vårväderstorget kl 22 på onsdagskvällen. En halvtimme senare smällde det på restaurangen intill.
09.56
En anställd på restaurangen berättar för Aftonbladet att männen som sköt bar dödskallemasker.

Personen berättar också att en av männen tog sig länge in i lokalen, medan den andre stannade vid entrén för att se till att ingen kunde ta sig ut.

– De sköt hejvilt därinne, direkt mot människor.
09.59
Varför är polisen säker på att det är gängrelaterat?
10.02
@PIA: Polisen har inte gått ut med några närmare uppgifter, förutom att man just arbetar efter teorin att det är gängrelaterat. Anledningen till det är, enligt Ulla Brehm på polisen, att brottet är såpass hänsynslöst. Möjligtvis kommer vi att få veta mer i presskonferensen vid 10.30!
10.10
Sänds polisens presskonferens i någon av era kanaler?
10.10
@Anders: Ja, du kan se presskonferensen live här på webben.
10.13
Under morgonen har flera personer kommit till platsen där skjutningen ägde rum för att lägga blommor. Foto: TT
10.44
Klas Friberg berättar att det finns omkring ett hundratal män, i olika gäng, som "är beredda att hela tiden utöva våld eller begå brott, på frågan om hur en sådan här sak kan hända när polisen anser sig vara förberedda.

- De tänker brott 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan. Det är omöjligt för oss att vara på alla platser överallt samtidigt, säger Klas Friberg.
10.45
– Vi har haft indikationer på olika typer av konflikter i olika delar av Göteborg, men mig veterligen hade vi inga indikationer på att just det här skulle hända på den här platsen i går.
10.47
9 Flera personer lägger blommor vid polisens avspärrningar på Värväderstorget på Hisingen i Göteborg. Foto: TT
10.48
Nu är presskonferensen över. Klas Friberg ville alltså inte säga något om huruvida de mördade männen är kända av polisen sedan tidigare. Man vet inte heller något konkret om motivet i nuläget, förutom att det troligtvis rör sig om något gängrelaterat.
10.51
Det pågår just nu en intensiv polisinsats i Göteborg, i jakten på gärningsmän.

– Vi vet att det var minst två gärningsmän på platsen. Det finns uppgifter om att det funnits en bil som de flytt i, säger polischef Klas Friberg.
10.56
Efter nattens händelser i Göteborg vädjar nu blodverksamheten inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset till alla blodgivare oavsett blodgrupp att ge blod omgående.

Mer information finns på geblod.nu .
10.58


11.01
JUST NU: Enligt uppgifter till Expressen kopplas nattens dödsskjutning till trippelmordet i Uddevalla. Uppgifterna är inte bekräftade.
11.03
Enligt poliskällor till Expressen ska ett av nattens mordoffer ha känt ett av mordoffren vid trippelmordet.
11.11
Har det här med terrorism att göra?
11.12
@erik: Enligt polisen har skjutningen inget med terrorism att göra - till skillnad från vad flera utländska medier varit inne på. Polisen arbetar efter teorin att det handlar om gängrelaterat våld.
11.18
11.20
Ett av dödsoffren vid skjutningen var en 20-årig man som var anställd på restaurangen, uppger en källa till GP. Han ska ha varit ostraffad sedan tidigare.
11.25
Läs vittnesberättelsen från i natt - "Rocky" berättar om hur några män plötsligt kommer in på restaurangen där han sitter, och börjar skjuta vilt. 

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vastnytt/vittne-de-skot-vilt-omkring-sig
12.30
– Det är fördjävligt. Nu får politikerna göra något, det kan inte fortsätta så här. De var så unga, säger Sadok Benkhira.
12.43
Göteborg har varit hårt drabbat av skottlossningar. Bara under 2014 rapporterades 52 stycken. Skottlossningarna har lett till att fyra personer dött och 21 skadats, enligt GP.
12.45
Fortfarande många på mordplatsen.
12.51
Det börjar bli en vana, säger Fatima Muhammed som bor bor vid Vårväderstorget. Hon tycker att politiker bara kommer hit efter något har hänt. De borde göra mer förebyggande insatser, säger hon.
12.53
Enligt en källa till SVT ska en av de som dödades i natt inte ha några kopplingar till gängkriminaliteten i Göteborg. Han ska ha hamnat mitt i skottlossningen när han var på restaurangen för att kolla på fotboll.

Det förekommer just nu många andra uppgifter om de personer som dödats och om att skjutningen har kopplingar till tidigare händelser. Det är något som polisen inte vill kommentera i nuläget.
12.59
Det börjar bli oroligt på platsen, flera ungdomar har samlats och uppmanar journalister och fotografer att lämna platsen.
13.12
Nu upprörd stämning på platsen, en större grupp ungdomar tjafsar med en polispatrull.
13.13
Fler poliser strömmar till.
13.18
För en timme sedan var det många och olika typer av folk här. Nu fler ungdomar. Den ökade polisnärvaron verkar ha lugnat ner ungdomarna på platsen.
13.25
Polisen ska ha spärrat av ytterligare ett område på Vårväderstorget där tomhylsor har hittats, enligt GP. Innanför avspärrningsbanden uppges det ligga tre hylsor.
13.31
Människor har åter börjat samlas på Vårväderstorget.
13.37
Fortfarande mycket folk i rörelse kring mordplatsen. Allvarsamma ungdomar står i klungor och pratar. En större grupp poliser är här.
13.39
Många anhöriga och andra chockade och sörjande har samlats vid Neutrala Ungdomsföreningen i Biskopsgården, berättar Abdi Aziz Abdulkadir som befinner sig i lokalen för SVT Nyheter.
13.49
Ytterligare en grupp människor lägger blommor utanför restaurangen där dödsskjutningarna skedde.
13.50
Västra Hisingen har satt in extra resurser för att skapa trygghet efter gårdagens skottlossning, skriver stadsdelsförvaltningen i ett pressmeddelande.

Här hittar du samlingspunkter och öppettider under torsdagen 19 mars:

- Fritidsverksamhet Upptakt på Blåsvädersgatan kl.15-22
- Vårvindens fritidsgård kl. 16-20
- Biblioteket vid Vårväderstorget fram till 19:30
- Fältarbetarna och stadsdelsvärdarna arbetar som vanligt och kommer att prioritera att vara i skolorna.
- Islamiska kulturrådet (moskén) vid Friskväderstorget öppnar kl.10 och planerar att ha öppet dygnet runt.
- Svenska Kyrkan vid Vårväderstorget har öppet fram till kl. 18
- Svenska Kyrkan vid Länsmannsgården har öppet fram till kl. 15
- Hyresgästföreningen på Godvädersgatan 40 har öppet mellan kl 14-19

Om man är orolig och vill prata med någon kan vända dig till en krisstödjare. De finns på Medborgarkontoret på Vårväderstorget och på Idépunkten på Friskväderstorget mellan klockan 8.30 och 20 på torsdagen.

Du kan också nå en krisstödjare via en särskild kristelefon, numret dit är 070-372 30 82.
13.51



13.52
Det är bedrövligt att det händer. Det blir bara värre och värre. Jag känner mig otrygg, säger Biernis Adolfsson som bor vid Vårväderstorget.
13.58


14.00
Blommor och tända ljus fortsätter att strömma in.
14.01
Hur många skottlossningar har det varit i Göteborg i år? När jag kom till Sverige från Norge på -60-talet skjöts det så gott som aldrig i Göteborg. Jag tycker synd om er svenskar nu.
14.03
@Geir: Det har varit ganska lugnt i Göteborg hittills i år, under 2014 däremot rapporterades 52 skottlossningar, vilket resulterade i fyra dödsfall.
14.06
Christer Jonasson, Alexandra Radyn och Linda Lindblad från Västra Hisingens krisstödsgrupp är på plats. 
- Det finns ett värde i att vi är här, säger de. Det finns olika typer av känslor som folk behöver mötas i, säger Alexandra Radyn.
15.04
Foto: Alban Friberg
15.04
Klas Friberg: "Det är inte personer som inte sysslat med brott som går in och skjuter i en restaurang"
Sven Hoper : Vi jobbar med en avhopparverksamhet."
15.07

”Måtte de skyldiga inte klara sig undan straffansvar. Straffvärdet är skyhögt och ligger solklart på livstidsnivå. Endast vuxna kan emellertid dömas till livstids fängelse”, skriver Sven-Erik Alhem, tidigare åklagare och rättsexpert, på SVT Opinion.


15.07

Debattartikel: ”Risken för eskalering är uppenbar”

SVT Opinion”Måtte de skyldiga inte klara sig undan straffansvar. Straffvärdet är skyhögt och ligger solklart på livstidsnivå. Endast vuxna kan emellertid dömas till livstids fängelse”, skriver Sven-Erik Alhem.
15.08
Anneli Hulthén (S):

– Vi har länge krävt en hårdare vapenlagstiftning. Det har kommit en hårdare vapenlagstiftning. Men det finns ändå mycket vapen på gatorna. Då menar jag inte vanliga svenska jägare som skjuter älg. Så kan det gänget slippa mejla till mig i eftermiddag. Utan jag menar de illegala vapen som flödar in i Sverige.

– Om unga människor i Göteborg på Vårväderstorget kan plocka upp tunga vapen och skjuta ihjäl varandra, då måste det vara ett enormt problem. Då måste vi göra någonting mer än det vi redan har gjort.

– Jag ska försöka få ett samtal med Anders Ygeman i dag om vad mer som kan göras.
15.12
Polisbil utanför Sahlgrenska sjukhusets akutmottagning på torsdagen. Flera personer som skottskadades vid skjutningen på Hisingen i går kväll fördes till Sahlgrenska för vård. Mellan 10 och 15 människor skottskadades. Just nu vårdas åtta personer på Sahlgrenska. Foto: TT
15.14

Politiker: "Det är helt galet"

svt.seSamarbetet med polisen och skolfrågorna är det viktigaste för att förebygga liknande händelser i framtiden. Det säger högst ansvarig politiker i Göteborg till Västnytt.
15.16
Presskonferensen är avslutad och går nu över i individuella intervjuer. Vi återkommer med fler uppdateringar och fördjupade intervjuer med bland annat Anneli Hulthén (S) under kvällen.
15.17
Klas Friberg till Västnytt:

– Vi har fått vara med om tragiskt och besinningslöst våld. Vi jobbar stenhårt med förundersökningen för att hitta gärningsmännen.

– Sättet det har gått till väga tyder på att det är gängrelaterat.
15.30
Det var på Vårväderstorget på Hisingen som dödsskjutningen ägde rum. De skadade fördes till Sahlgrenska sjukhuset och Östra sjukhuset. Foto: SVT Design
15.46
– Det är bra att straffen för grova vapenbrott skärps. Vi måste också gå vidare med straffen för förberedelse för grova vapenbrott, så att vi kan förhindra att grovt kriminella skaffar sig sådana vapen, säger statsministern om vad man kan göra för att förhindra liknande brott.
16.01
@PIA: Hej. Vi har i nuläget ganska lite uppgifter om det. Polisen har inte gått ut med något signalement på varken personerna som sköt, eller bilen – men enligt vittnen bar gärningsmännen dödskallemasker.
16.01
Det här var väntat, jag flyttade från området, redan på dagiset var det våldsamt med sparkar mot huvudet.
Resturangen har många kriminella besökare.
16.17
Senaste nytt om de personer som skadades i skjutningen:

De skadade är samtliga män, varav majoriteten är mellan 20 till 30 år. Det aktuella skadeläget för de personer som vårdas på sjukhuset är följande:

Totalt antal patienter: 8

Varav tillstånden är:
- 2 allvarligt men stabilt
- 2 stabilt
- 4 lindrigt skadade

Källa: Sahlgrenska universitetssjukhuset
16.17
Polisen är säker på att det är gängrelaterat, för i området är alla med i gäng, för de som undrar.
16.21
En kropp ligger livlös och är täckt av en filt vid Vårväderstorget på Hisingen i Göteborg där flera personer skades och fördes till sjukhus efter en skottlossning på onsdagskvällen. Foto: TT
16.30
Verkar mer vara ett terrordåd
16.32
@Pelle: Det finns inget som pekar på att det här skulle vara ett terrordåd. Polisen arbetar utifrån teorin att det har koppling till pågående gängkonflikter i Göteborg.
16.32
Bra Stefan att du kommer till Göteborg!
16.35
Skärp straffen för grova vapenbrott, ja, men glöm inte att det är nya tider nu, ett nytt spännande Sverige med nya förutsättningar och nya krav.

Gör det lätt för laglydigt folk att skaffa vapen, så de kan värja sig och slipper trippa på tå medan bovarna går bredbent med armarna brett omkring sig..

De flesta skjutningar i USA sker där laglydigt folk är obeväpnade.
16.38
Enligt uppgift till Aftonbladet jagar polisen en röd bil.
16.39


16.42
Politikerna visste väl att detta skulle ske? och att det kommer öka?, men de bor inte dessa områden och drabbas inte.
SVT har haft flera program som visat utvecklingen, om pantrarna och uppdrag granskning, bl.a
16.45


16.49
Utanför Sahlgrenska sjukhuset, där 8 personer vårdas för skador efter skottlossningen, är läget nu lugnt. Väktare finns på plats.
16.57
Sali Ahmetaj bor bara ett stenkast från restaurangen där morden ägde rum. Efter nattens händelse har han bestämt sig för att inte bo kvar. 

 – Jag kommer att försöka flytta från och med i dag, säger han till SVT 

Sali berättar att han är bedrövad över vad som har hänt och att han är orolig för sin familj. 

– Jag måste följa med mitt barnbarn till skolan från och med i dag. Nästa gång kan det vara min son som drabbas, mitt barnbarn, jag själv eller vem som helst.

– Själv har jag ont i magen, känner mig ledsen och förbannad också. Att det händer saker som inte borde kunna hända i Sverige. Vi har allt som vi behöver här så varför ska sånt här behöva hända.

– Jag tycker att det är synd. Det är ungdomar som drabbas. Jag som är pappa tänker att i morgon kan det hända min son.
16.59

Här inträffade skottlossningar i Göteborg 2014

svt.seUnder förra året var Göteborg hårt drabbat av skottlossningar. Värst drabbat var Hisingen i Göteborg.
17.05




20.21
SVT:s reporter Rolf Fredriksson har mött statsminister Stefan Löfven, på väg in till toppmötet i Bryssel. Löfven berättar att han kommer att bege sig till Göteborg direkt efter mötet med anledning av det som hänt:

– Även om jag är på toppmöte går mina tankar till det som hänt i Göteborg. Jag är bedrövad över att människoliv går till spillo. Många frågar sig vad det är för samhällsutveckling vi ser. Därför kommer jag att åka till Göteborg imorgon när toppmötet är slut för att på plats informera mig.
21.15
Anneli Ohlsson Mamoudi har bott i Biskopsgården i Göteborg:

”Det har blivit vardagsmat här. Jaja, de skjuter på varandra. Till och med polisen har sagt att de inte skadar allmänheten utan det är varandra de vill åt. ”
21.17
”Polishelikoptrar har blivit en trygghet på fredagskvällar.”

Hon har själv sett våldet:

”2008 var det en skottlossning, då stod jag på första parkett på min bottenvåning på lekplatsen”, säger Anneli Ohlsson Mamoudi.
21.19


21.19


21.20
Janne Josefsson: ”Jag tycker att både polis och politiker gör väldigt mycket. Integrationsprojekt efter integrationsprojekt, polisen gör razzia och återtar territorier, men det värsta är att de låtsas ha kontroll. De låtsas ha svar, det finns i dag inga svar. ”
21.22
” Vi låtsas inte, vi tar det på absolut största allvar. När det gäller dödsskjutningen så är vi inte förvånade”, Jahja Zeqiraj (S)
21.22
- Samhällsutveckling har gått åt fel håll de senaste 20 åren. Klyftorna har ökat och skolresultaten har sjunkit. De sociala klyftorna har gett gängen en grogrund, säger inrikesminister Anders Ygeman.
21.22
Jahja Zeqiraj skrev i dag den här debattartikeln:

Debattartikel: ”Ingen politiker får gömma sig för ansvaret”

SVT Opinion”Det här är en krissituation. Vi kan inte längre blunda och nöja oss med att brotten är gängrelaterade. Gårdagens händelse drabbade till största delen allmänheten, människor som tittade på fotboll. Det är inte acceptabelt”, skriver Jahja Zeqiraj (S).
21.24
”Janne Josefsson har inte heller några lösningar. Det finns inga quick fixes för den här situationen. Vi ser att det är ett problem och vi jobbar både från polisens sida och från politikens sida med olika åtgärder och insatser”, säger Jahja Zeqiraj.
21.26
”Skulle politikerna, journalisterna, makthavarna bo i dessa områden så skulle det inte se ut så här”, säger Janne Josefsson.
21.27
Vi måste tro att det går åt rätt håll, annars kan vi lägga ner” säger Jahja Zeqiraj.
21.29
”Lärarna har inte kontroll över barnen och har fullt upp med att ringa föräldrar. Jag får hela tiden höra att läraren är själv och hinner inte. Det här ligger på politisk nivå, och det har de sagt också. De är så underbemannade”, säger Anneli Ohlsson Mamoudi.
21.31


21.33
”Vi jobbar så hårt vi kan för att få fram gärningsmännen, ” säger Klas Friberg, regionspolischef Väst.
21.36
Hector Valeria är lärare och fotbollstränare och känner flera som dödats och skadats.

”Vi har misslyckats, både politikerna och myndigheterna, med att ge ungdomarna möjligheter. ”
21.38
Kvällens Aktuellt från Biskopsgården i Göteborg är nu slut. Vi avslutar här, men följ svtnyheter.se för de senaste uppdateringarna kring dödsskjutningarna i Göteborg.