Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Livekollen granskade Vattenfalls tyska kolkraft 

SVT:s Livekollen har under ett dygn granskat Jens Holms (V) påstående i Agenda i går att Vattenfall självt kan besluta att avveckla kolkraften i Tyskland. Livekollen konstaterar nu att om Vattenfall skulle vilja stänga kolkraftverk så kan det inte göras utan ett godkännande av den tyska nätmyndigheten. Med stöd i tysk lag kan Vattenfall istället tvingas att fortsätta driften. 

SVT rapporterade · Livekollen granskar makthavarna

20.58
Hej och välkomna! Snart drar vi igång veckans Livekollen, här granskar vi under ett dygn ett politiskt påstående ur Agenda.
20.59
I kvällens Agenda får politiker och andra makthavare bland annat frågor om krisen mellan Sverige och Saudiarabien, skottdramat i Göteborg, Vattenfalls tyska kolkraft och Arbetsförmedlingens bidrag för långtidsarbetslösa.
21.04
Kvällens team förbereder Livekollen. Stor koncentration. Möjliga ämnen ikväll; Saudiavtalet, Vattenfall eller subventionerade jobb. Stora ämnen samtliga.
21.17
Första ämnet i Agenda blir krisen mellan Sverige och Saudiarabien. I veckan förvärrades konflikten mellan Saudiarabien och Sverige efter att Saudiarabien meddelat att man inte längre beviljar affärsvisum för svenska företagare. Detta hände efter att Sverige sagt upp det militära samarbetsavtalet och utrikesministern kritiserat regimen och hur den straffar oppositionella. I torsdags kväll mötte regeringen Svenskt Näringsliv för ett krismöte.
21.20
Förra socialdemokratiska partiledaren Mona Sahlin och Carl Bildt, före detta utrikesminister, är i studion och får frågor om hur de tycker att regeringen hanterat frågan om Saudiarabien och vapenexporten. - Det var helt rätt att säga upp det men det blev ett vakuum innan man gav besked, menar Sahlin.
21.21
Viktigt att stå upp för mänskliga rättigheter, säger Mona Sahlin apropå Saudiavtalet
21.22
Hanteringen av avtalet är krisens källa, säger Carl Bildt
21.28
Vi har förlorat möjligheter, åtskilliga tusentals jobb, säger Carl Bildt.
21.30
Bildt menar alltså att flera tusen jobbtillfällen i Sverige har gått förlorade på grund av Saudikrisen. Är detta intressant att granska i Livekollen, vad tycker du?
21.31
Nästa ämne blir statliga Vattenfalls kolgruvor i Tyskland. Det här blir nästa stora ämne för regeringspartierna att enas om. Kolkraften är en viktig profilfråga för Miljöpartiet. Frågan är om Miljöpartiet kan gå med på att regeringen inte avvecklar brunkolet i Tyskland utan bara säljer det vidare till ett annat företag?
21.36
Riksdagsledamot Jens Holm (V), riksdagsledamot, och PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens Industri, möts nu i en debatt om kolkraftverken.
21.37
Jens Holm (V) vill inte att man säljer kolkraftverken. Vattenfall ska ha kvar verken men avveckla dem successivt, anser han.
21.55
20 miljarder kronor betalas ut varje år i anställningsstöd för att få företagen att ta emot långtidsarbetslösa, funktionshindrade och nyanlända flyktingar. 200.000 personer får därmed stora delar av lönen betald av skattemedel. Men flera fackförbund menar att de statliga lönesubventionerna snedvrider konkurrensen och missbrukas av företag.
21.57
Har de subventionerade jobben lett till riktiga jobb? - Absolut, svarar Elisabeth Svantesson M:s arbetsmarknadspolitiska talesperson.
22.02
Nu pågår ett febrilt arbete för att komma fram till vad som ska granskas under ett dygn. Det lutar åt att det blir Vattenfall och kolkraften.
22.04
Nu diskuterar vi om det kan bli Jens Holms svar på frågan om Vattenfall kan bestämma att man ska avveckla kolkraften i Tyskland. Så här svarar Jens Holm: - Ja, det är Vattenfall som äger de här fyra brunkolkraftverken, det är Vattenfall som äger de här, jag tror att det är fem dagbrott och Vattenfall äger rättigheterna att öppna nya dagbrott. Vattenfall kan säga nej, vi låter de här ligga kvar under marken, säger Jens Holm.
22.09
Vi bestämmer oss för att granska Jens Holms påstående nedan. Strax en kort bakgrund av reportern Per Einarsson.
22.11
Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland:

* Vattenfall äger fyra brunkolseldade kraftverk.
* Vattenfall bryter brunkol i fem dagbrott. Företaget har ansökt om att få öppna tre nya dagbrott och har brytningsrättigheterna till ytterligare två.
* Brunkolsverksamheten står för ca 10 procent av Tysklands energiförsörjning.
* Ledningen för Vattenfall vill sälja hela brunkolsverksamheten inklusive kraftverken. Ett av skälen är att infria det långsiktiga målet att minska företagets totala koldioxidutsläpp från 94 miljoner ton år 2010 till 65 miljoner ton år 2020.
22.20
Det är inte helt lätt att hitta till livekollen. Jag fick klicka och söka länge för att hitta hit. Kan ni inte länka adressen www.svt.se till en en startsida för livekollen där man kan gå vidare till tidigare granskningar och aktuell granskning?
Hej! Livekollen hittar du via vår startsida svt.se eller via denna länk (där även gamla granskningar finns). http://www.svt.se/nyheter/amne/?tag=tag:story@svt.se,2011:Livekollen
22.22
Vi granskar alltså om Vattenfall kan bestämma att avveckla kolkraften i Tyskland. Frågan diskuterades i flera debatter före valet. Här kommer en bakgrundsartikel; www.di.se
22.31
Från Vattenfalls hemsida. 2013 hade Vattenfall 17 234 anställda i Tyskland
22.49
Info om kolkraftverken kan ni hitta på följande sajt. De som eldar brunkol är Jänschwalde, Schwarze pumpe, Boxberg och Lippendorf, powerplants.vattenfall.com

Info om befintliga och nya gruvor finns på denna länk (bra karta på sida 14-15) corporate.vattenfall.com

Tack! Vi har också varit inne och kikat på den.
22.56
Kul att vara igång! Vi har ett par spår att gå vidare med. Bland annat har vi fått reda på att Bundesnetzagentur är ansvarig myndighet i Tyskland. Imorgon bitti ringer vi dem och stämmer av vilka regler som kan tänkas bli aktuella om Vattenfall vill stänga brunkolsverksamheten.
07.52
Nu drar vi strax igång Livekollen. Teamet är på väg in. Vi granskar alltså vänsterpartisten Jens Holms påstående i gårdagens Agenda att Vattenfall själva kan bestämma att lägga ner sin kolkraftshantering i Tyskland. Vi kommer snart att kontakta berörd tysk myndighet. Hör gärna av dig om du har kunskaper i frågan!
08.53
Varför tar ni inte upp koldioxidavskiljning och koldioxidlagring, det som i facksammanhang kallas CCS, carbon capture and storage.
CCS-tekniken innebär att man från stora punktutsläpp av koldioxid avskiljer koldioxiden varefter den komprimeras och transporteras, i till exempel pipelines, till en lagringsplats där den pumpas ner i en geologisk formation djupt under marken eller havsbotten.
Mari Forssblad Verkligen spännande ämne! Men för att på något sätt avskilja vår granskning, som ju bara pågår under ett dygn har vi valt modellen att titta närmare på något en medverkande säger. Och nu hamnade valet på det Jens Holm sa om Vattenfall själva får lägga ned kolkraft i Tyskland.
08.53
Reporter Mari Forsblad avslutade precis ett samtal med Jens Holm (V). Läs strax vad han sa.
08.53
Researcher Linda Larsson Kakuli kontaktar just nu Näringsdepartementet för att höra om Vattenfall självt kan bestämma om att stänga kolkraften i Tyskland. Vi har ännu inte fått tag i rätt person som kan svara.
09.09
Håller ni med Jens Holm? Berätta för oss! 

09.11
Jag har varit i kontakt med näringsminister Mikael Dambergs pressekreterare som snart återkommer med socialdemokraternas syn på frågan om Vattenfall ensidigt kan lägga ner kolkraften i Tyskland.
10.00
Regeringsföreträdare och Vattenfall har flera gånger sagt till oss att Vattenfall har en skyldighet att se till att kraftverken har bränsle. Det har däremot inte velat tala om vad detta påstående baseras på, trots att vi har frågat. Vore intressant att veta.
Hej Gunnar! Jens Holm har precis tipsat #livekollens reporter Mari Forssblad om dig :) Kontakta henne gärna via mari.forssblad@svt.se. Angående ditt inspel: #livekollen fokuserar helt på frågan om huruvida Vattenfall ensidigt kan besluta att avveckla sina kolkraftverk i Tyskland.
Ska nu ringa Gunnar Lind på Greenpeace, som så rådigt kastade sig in i vår #livekoll.
10.37
Finansmarknadsminister Per Bolunds pressekreterare vill inte uttala sig om kolkraftverken i Tyskland och hänvisar till näringsminister Mikael Damberg.
10.49

"En enorm värdeförstöring av Vattenfall"

svt.sePM Nilsson, politisk redaktör på Dagens Industri kritiserar Miljöpartiets och Vänsterpartiets krav på att lägga ner Vattenfalls kolkraft i Tyskland.

PM Nilsson förtydligar över telefon: Det är svårt att uppskatta ett försäljningspris på Vattenfalls brunkolkraft eftersom det inte varit ute till aktiv försäljning. Det finns helt enkelt inga öppna bud att ta del av. Men Dagens Industri har erfarit ett sådant till mellan 30 och 40 miljarder.
Jag har också talat med Vattenfalls pressekreterare Peter Stedt. Vattenfall lämnar inte ut uppgifter på eventuella bud, värdet är inget de vill kommentera. Dock skulle han återkomma angående möjligheten att få ta del av värderingen av de materiella tillgångarna av kolverksamheten i Tyskland. Jag återkommer om det!
I Dagens Industri den 19 mars: "Två tjeckiska energijättar, EPH och CEZ, har flera gånger under det senaste halvåret uttryckt intresse. På senare tid har även polska PGE gett sig in i leken. En prislapp på mellan 20 och 40 miljarder kronor har nämnts. Samtidigt har även de tyska bolagen RWE och Eon brunkol på säljlistan."
Länk: http://www.di.se/agenda/energi/di/artiklar/2015/3/20/vattenfall-nara-en-brunkolsaffar/
10.52
Vad vill Tyskland? Om vi vill avveckla, ifall de är de största nyttjarna av energiformen, är inte då deras behov styrande och bör inte de då också vara drlaktiga i avvecklingen?
Hej Stefan! Vi diskuterar just nu vem av oss som kontaktar vilka aktörer i Tyskland!
10.56
Arbetet går vidare med att granska Vattenkrafts brunkolsverksamhet i Tyskland. Vi har nu hållit ett litet möte och gjort upp vilka olika spår som reportrar och researchers går vidare på.
Reporter Per Einarsson kontaktar nu tyska myndigheter för att få deras syn på vem som kan bestämma om Vattenfall självt kan besluta om att lägga ner sina kolkraftverk i Tyskland.
Researcher Linda Larsson Kakuli har kontakt med svenska näringsdepartementet. Reporter Mari Forssblad pratar med Greenpeace om deras uppfattning.
11.02
För ett år sedan intervjuade Naturskyddsföreningen våra riksdagspartier om deras inställning till Vattenfalls kolkraftsverksamhet i Tyskland. Gäller svaren fortfarande? #livekollen har ställt frågan till samtliga riksdagspartier i våra olika kanaler. Under dagen hoppas vi kunna redovisa dem närmare.  Här kan du läsa Naturskyddsföreningens sammanställning  http://www.naturskyddsforeningen.se/sveriges-natur/2014-1/vad-gor-vi-med-vattenfall
11.04
Vi har haft en första kontakt med, Bundesnetzagentur, den myndighet i Tyskland som har ansvar för den samlade kraftförsörjningen. Det visar sig att en stängning av ett kraftverk kräver tillstånd av den tyska myndigheten.
- Om Vattenfall skulle vilja stänga ett av sina brunkolseldade kraftverk i Tyskland krävs att bolaget ansöker om detta ett år i förväg, säger Steffi Thiele, pressekreterare vid den statliga myndigheten Bundesnetzagentur.
Hon berättar att myndigheten därefter gör en bedömning av vilka konsekvenser en nedläggning skulle få för energiförsörjningen och att Bundesnetzagentur har rätt att fördröja en nedläggning.
Steffi Thiele ber om ett mejl med våra ytterligare frågor för att kunna ge oss en utförligare beskrivning av det tyska regelverket.
11.07
Nu har Kristdemokraterna svarat på twitter: 

11.07
Miljöpartiet är det första partiet att svara på Livekollens frågor. Så här svarar pressekreterare Hanne Simonsen:

1. Kan Vattenfall självt lägga ned brunkolsverken i Tyskland?

Svar: Nej, Vattenfall kan inte självt lägga ned eftersom det finns avtal och juridik i Tyskland som styr.

2. Vad tycker ditt parti bör göras med brunkolsverken – lägga ned, sälja eller behålla?

Svar: Miljöpartiet är emot kolkraft generellt, men när det gäller Vattenfalls styrning så bereds frågan i regeringskansliet.
12.49
Livekollen jobbar vidare med att granska Vattenfall och kolkraften med anledning av Jens Holms påstående i Agenda. Här är Jens Holms (V) hela citat igen för er som missat. I Agenda fick Holm frågan ”Kan Vattenfall bestämma att man kan avveckla kolkraften i Tyskland?” Han svarade:  – Det är Vattenfall som äger de här fyra brunkolkraftverken. Det är Vattenfall som äger de här, jag tror att det är fem dagbrotten. Det är Vattenfall som äger rättigheterna till att öppna nya dagbrott med brunkol. Vattenfall kan säga nej, vi låter det ligga kvar under marken.  Vi frågar oss alltså: Kan Vattenfall på egen hand lägga ned kolkraften i Tyskland? 
13.45
Så här säger Folkpartiets energipolitiske talesperson Maria Weimer:
Folkpartiets linje är samma som tidigare; att Vattenfall ska sälja sitt innehav av tyska kolkraftverk. I princip vore det bättre om kolet kunde ligga kvar under marken, men Tyskland har ju valt att först lägga ner sina kärnkraftverk och sen det fossila och vi kan ju inte lägga oss i deras energipolitik.
Frågan om hurvida Vattenfall självt kan lägga ner tyska kolkraftverk blir ju då ointressant.
13.49


14.05
Och såhär svarar SD på twitter på #livekollens fråga: Anser ni att Vattenfall själva kan bestämma om de kan avveckla brunkolkraftverken i Tyskland. 

14.10


14.11
Okej! Den gick inte. Försökte för tredje gången rätta min upprepade felstavning av ordet brunkol (brunkål) utan att någon skulle märka. Men gapskrattet på redaktionen var så klart ett faktum! Får skylla på släkten i skåne! Där är brunkål brunkål,
helt enkelt...
14.18
Det har varit svårt att få ett snabbt besked idag om vad de svenska partierna tycker om vad som ska hända med den svenska kolkraften i Tyskland. Ska den läggas ner, säljas eller behållas? Vi saknar just nu svar från M och S. Här kommer i korthet vad sex riksdagspartier tycker:

KD:
Vi vill avveckla statens engagemang i kolkraft. Viktigt att bredda ägandet i Vattenfalls utomnordiska verksamheter.
C
Vi vill sälja Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland.
FP
Vattenfall ska sälja sitt innehav av tyska kolkraftverk
MP
Miljöpartiet är emot kolkraft generellt, men när det gäller Vattenfalls styrning så bereds frågan i regeringskansliet.
FP
Vattenfall ska sälja sitt innehav av tyska kolkraftverk
V
Vattenfall ska stoppa brunkolshanteringen i Tyskland både vad gäller brunkolsbrytning och eldning i kraftverk.
SD
Svenska Vattenfall kan inte bestämma över tysk energipolitik. Det är upp till tyska politiker vad som ska hända med kolkraftverken där. Kan Vattenfall sälja av den tyska kolkraften på ett ansvarsfullt sätt, ska den avyttras.
14.22
Varför ville inte finansmarknadsminister Per Bolunds pressekreterare uttala sig om kolkraftverken i Tyskland?
Per Bolund är ju en av de fyra statsråden som har särskilt ansvar för styrningen av bolaget.
Det kan vi inte svara på. Fyra ministrar sitter i arbetsgruppen som ska komma med ett förslag till hur Vattenfall ska styras framöver. Per Bolund är en av de fyra. Han hänvisar till Mikael Damberg. Vi söker honom sedan i förmiddags.
15.12
Den 27 april har Vattenfall bolagsstämma. Om ägardirektiven ska ändras måste besked komma i god tid innan dess. Handlingarna måste vara färdiga senast 4 veckor innan. Näringsminister Mikael Damberg låter hälsa via sin pressekreterare Ann Wolgers att besked om ägardirektiven kommer inom kort. Och att ministerns uttalande i Dagens Nyheter från den 25 november om att det inte är självklart att Vattenfall får några nya ägardirektiv, att det uttalandet står sig. Det låter alltså som att regeringen tonat ned kritiken jämfört med hur det lät i opposition, när den gemensamma motionen inför ändringen av ägardirektiven skrevs.
Det var ju 2010 som alliansregeringen ändrade ägardirektiven för Vattenfall. Då var de rödgröna partierna i opposition och mycket kritiska. Före 2010 stod det i ägardirektiven att Vattenfall ska "vara det ledande företaget i omställningen till en ekologiskt och ekonomiskt uthållig i svensk energiförsörjning". I direktiven från 2010 står att "bolaget är ett av de bolag som leder utvecklingen mot en miljömässigt hållbar energiproduktion". 
Det återstår alltså att se om det blir ändringar av ägardirektiven redan nu. Enligt personer som arbetar under statsrådsgruppen som ska ansvara för styrningen av Vattenfall och som SVT #livekollen talat med - håller man fortfarande på med insamling och kartläggning. 
-- Att ändra på styrningen av Vattenfall är inget man gör i en handvändning, det tar lång tid. Det är juridiskt väldigt komplicerad materia och det finns många sidoavtal, säger en källa.     
Jag har nu talat med presschefen för Vattenfall Mikael Petrovic Wågmark. Han har inte hört något om att nya ägardirektiv skulle vara på gång. Men det behöver inte betyda att det inte är så, säger Mikael Petrovic Wågmark.
15.51

Den tyska förbundsregeringen arbetar nu med ett lagförslag för att minska Tysklands CO2-utsläpp. I det föreslås en utökad koldioxidskatt på kraftverk äldre än 20 år. Förslaget är en del i den tyska regeringens arbete för att nå landets klimatmål. Det skriver tyska n-tv.

Den tyska energijätten RWE är oroad av förslaget då flertalet av deras kraftverk är äldre än 20 år, men menar också att hela brunkolsindustrin med 30 000 jobb är i fara. 


En sådan ny lag skulle också gälla Vattenfalls största brunkolskraftverk, Jänschwalde, då det byggdes 1981. Men även Schwarze Pumpe nämns i förslaget. 
16.19
Mikael Dambergs pressekreterare Ann Wolgers har fortfarande inte återkommit med svar på våra två frågor som vi skickade vid niotiden i morse. Vi undrade om Vattenfall på egen hand kan lägga ner kolkraftverk i Tyskland och om S vill att Vattenfall behåller eller säljer kolkraftverk i Tyskland? Nyss fick vi veta att det var mycket att göra på Näringsdepartementet idag och att det var därför svaret dröjer. Ingen fara vi väntar! För övrigt har alla andra riksdagspartier redogjort vad de tycker.  
16.27
#livekollen söker nu Matilda Ernkrans, Socialdemokraternas miljöpolitiska talesperson. Alla de andra riksdagspartierna har svarat på vår fråga, via twitter, mejl och per telefon.

17.19
Mari och Johan sliter med en krånglig speakertext när Karin kläcker den genialiska idén - "Kan man inte använda en bild på kolbiten"!? Vi får väl se om den är med i den slutliga presentationen, och om den i s f underlättar förståelsen...
17.42
Nu försöker teamet få ihop kvällens TV-inslag i Aktuellt. Mycket fakta ska in på kort tid. Ni hittar mer bakgrund och hela vårt arbetsflöde på SVTnyheter.se under Livekollen.
17.57
Vi kommer strax med en försenad uppdatering om hur långt vi har kommit i Livekollen med granskningen av Vattenfalls brunkolskraftverk.
18.25


19.15
Hur kommenterar Vattenfall det tyska lagförslaget om böter för gamla brunkolskraftverk? Reportern Per Einarsson gör just nu en intervju med Vattenfalls presschef.
Snart sammanfattar vi också vad vi har fått fram kring frågan om Vattenfall självt kan bestämma att lägga ner brunkolverksamhet i Tyskland.