Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Boverket: Kostnad för modulhusen överdrivs

Hyran för ett modulhus är ungefär en tredjedel dyrare än hyran i Turning Torso i Malmö. Det sade Pehr Granfalk, kommunalråd i Solna, om de tillfälliga bostäder som lyfts fram som en lösning på bostadsbristen för nyanlända.  Men Boverkets beräkningar stödjer inte Granfalks påstående, visar Livekollens granskning.



SVT rapporterade · Livekollen: Vilket ämne ska vi granska?

09.10
Nu har Livekollen ett resultat! 
Modulhusen, som lyfts fram som en lösning på bostadskrisen för nyanlända, är dyra bostäder till sämsta standard. Det sade Pehr Granfalk (M) i gårdagens Agenda. Han menade att modulbostäderna kostar ungefär  20.000 kronor per kvadratmeter att bygga. Dessutom sade han att hyran är ungefär en tredjedel dyrare än vad den är i Turning Torso i Malmö.
Livekollens granskning visar att Granfalks påstående har stöd i analysföretaget Evidens beräkningar (beräkningarna av Evidens har beställts av branschorganisationen Sveriges Byggindustrier.)  Men myndigheten Boverket underkänner Evidens beräkningar. 
När vi tittar på Boverkets egna beräkningar så kostar en modulbostad cirka 14.700 kronor per kvadratmeter att bygga, alltså ganska långt ifrån de 20.000 som Granfalk menade att det skulle kosta.
När det gäller hyran så instämmer inte Boverket alls i Pehr Granfalks påstående att det skulle bli en tredjedel dyrare att hyra en modulbostad än att hyra i Turning Torso. Enligt Boverket  blir hyran för en modulbostad på 30 kvadratmeter cirka 5.200 kronor per månad om man räknar med att den står kvar i tolv år. Hyran för 30 kvadrat i Turning Torso landar på mer än så, ungefär 6.000 per månad. 


Beräkningarna
Boverket: En modulbostad på 30 kvadrat kostar cirka 14.700 kronor per kvadratmeter att bygga om man räknar med att modulen står kvar i tolv år. Tillkommande kostnader för till exempel markarbeten och moms är inkluderade. Boverket har räknat på vad modulbostäder skulle kosta utifrån konkreta planer i Västerviks kommun.
Hyran för en modulbostad på 30 kvadratmeter beräknas bli 5.200 kronor att hyra per månad om man räknar med att modulen står kvar under 12 år.

Analysföretaget Evidens: Sammanlagt kalkylerar Evidens med en byggkostnad på 23.234 kronor per kvadratmeter. I den kostnaden inkluderas också kostnader för till exempel markarbeten och moms. Hyran för en 1:a på 30 kvadratmeter beräknas i kalkylen bli 8.484 kronor per månad om bostaden finns i 10 år, om den får stå kvar i 15 år blir hyran 6.543 kronor per månad.

Turning Torso: Cirka 2.000 kronor per kvadratmeter. För en lägenhet på 30 kvadratmeter blir det cirka 6.000 kronor per månad i hyra.
19.11
Micael Nilsson, expert på bostadssociala frågor vid Boverket, har nu hört av sig och vill korrigera de kostnads- och hyresberäkningar som Livekollen tidigare fått av honom. Boverket hade i sina beräkningar missat att lägga på moms på en del av byggkostnaderna, därmed höjs nivån både för hyran och byggkostanden med knappt 16 procent. En modulbostad på 30 kvadrat kostar cirka 14.700 kronor per kvadratmeter att bygga enligt Boverket. Hyran blir då istället 5.200 kronor.

18.19


18.12
Caroline Szyber KD är ordförande i riksdagens Civilutskott. Kristdemokraterna vill också att det byggs fler modulhus. Det ingår bland Kristdemokraternas nya integrationsförslag, som ju partiledare Hägglund presenterade före jul. SVT #livekollen fick nyss den här kommentaren av Caroline Szyber KD:
"Vi säger att modulbostäder är en bra grej men de ska ses som ett komplement, det måste byggas mer av allt. Vårt förslag skiljer sig från MP:s eftersom vi har talat om statliga hyresgarantier för att minska riskerna. Vi ser också detta som ett komplement till de dyra upphandlingar Migrationsverket gör idag."
18.09
Bostadsminister Mehmet Kaplan låter hälsa via sin pressekreterare att han inte vill kommentera det Pehr Granfalk M kommunalråd i Solna sa om modulhusen i Agenda i går. "Det påståendet för stå för honom själv och det vill inte ministern kommentera", säger Kaplans pressekreterare Hakim Belardi till SVT #livekollen.
17.48
I Västervik, där man har räknat på ett projekt med modulhus, är kommunstyrelsens ordförande Tomas Kronståhl (S) förhoppningsfull. Han säger att kostnaderna på drygt 12.000 kronor per kvadratmeter har räknats fram av det kommunala bostadsbolaget tillsammans med entreprenörer och sakkunniga. Byggnationerna ska senare upphandlas och man tror att man kommer ner i en kostnad på 75-150 kronor per dygn för Migrationsverket. Det ska jämföras med dagens kostnad på 300 kronor per dygn som Migrationsverket betalar för privata boenden.
16.06
Jahapp! Snopet värre. Fick precis veta att bostadsminister Mehmet Kaplan har fullt schema i dag och inte har tid att låta sig intervjuas av SVT #livekollen om modulhus. Jag ringde upp första gången vid elva i förmiddags, och ringer för att höra hur det går kvart i fyra. Hänvisas via sms av Kaplans pressekreterare Hakim Belardi att istället intervjua politikerna som deltog i debatten i går - alltså moderata kommunalrådet Pehr Granfalk M eller Karolina Skog MP i Malmö. Får samtidigt höra av källor i S att modulhusen definitivt är Kaplans bord, att det inte är något som S drivit.
15.51
Boverkets expert underkänner byggindustrins sätt att räkna

- Evidens, det analysföretag som på Sveriges Byggindustriers uppdrag har räknat på kostnader för modulboenden, har lagt sig väldigt högt i sina beräkningar, säger Micael Nilsson, expert på bostadssociala frågor vid Boverket. Han har tillsammans med en projektgrupp skrivit rapporten "Nyanländas boendesituation". Där föreslår Boverket modulbostäder som ett alternativ att snabbt få fram bostäder till nyanlända flyktingar som fått permanenta uppehållstillstånd.
- Sveriges Byggindustrier är en lobbyorganisation som i första hand företräder de stora byggföretagen och de är inte intresserade av att bygga billiga modulbostäder, säger Micael Nilsson.

Boverket har räknat på vad modulbostäder skulle kosta utifrån konkreta planer i Västerviks kommun. Där överväger kommunen att bygga modulbostäder med ett 20-tal lägenheter, där Migrationsverket skulle långtidshyra en del av bostäderna för att hysa in asylsökande.

Produktionskostnaden för en 30 kvadratmeters modulbostad skulle bli 12 198 kronor per kvadratmeter inkl. tillkommande kostnader för markarbeten och moms. Hyran för en sådan enrummare skulle landa på 4 465 kronor per månad. Avskrivningstiden är beräknad till 12 år.

Micael Nilsson på Boverket anser att modulbostäder ofta beskrivs alltför negativt.
- Man vill gärna i debatten få det att framstå som att det är undermåliga lägenheter, att det blir ghetton osv. Så är det givetvis inte tänkt. Lägenheterna ska hålla hög standard och kvalité, säger Micael Nilsson.
- Fördelen med modulbyggande är att de kan komma på plats ett halvår efter beslut, och att de är möjliga att flytta på om och när de inte längre behövs.
15.32

Har just pratat med Hyresgästföreningen som är tveksamma till satsningen på modulbostäder.
- Vi förstår att det behövs som en kortsiktig lösning på den akuta bostadsbristen för nyanlända och för unga. Men vi vill se ett byggande som är långsiktigt och som tar hänsyn till alla människors olika behov, säger Marie Linder. förbundsordförande.


15.14
Nu har vi fått lite klarhet i frågan om hur hög hyran faktiskt blir för de omstridda barackerna som presenterats som en lösning för bostadssituationen. Solnas kommunalråd Pehr Granfalk (M) sade i går att hyran för en modulbostad blir en tredjedel dyrare än att hyra i Turning Torso. När vi kontrollerar detta så visar det sig att det stämmer ungefär om man utgår från en rapport från analysföretaget Evidens. Men Evidens rapport, som gjorts på uppdrag av branschorganisationen Sveriges Byggindustrier och byggföretaget Veidekke, underkänns av Boverket. Enligt myndigheten Boverket blir hyran för modulboende flera tusen kronor billigare per månad än vad Evidens hävdar.
Turning Torso: Cirka 2.000 kronor per kvadratmeter. För en lägenhet på 30 kvadratmeter blir det cirka 6.000 kronor per månad i hyra.
Boverket: Hyran för en modulbostad på 30 kvadratmeter beräknas bli 4.465 kronor att hyra per månad om man räknar med att modulen står kvar under 12 år.
Analysföretaget Evidens: Hyran för ett modulhus på 30 kvadratmeter beräknas  bli 8.484 kronor per månad om bostaden finns i 10 år, om den får stå kvar i 15 år blir hyran 6.543 kr/mån.

Pehr Granfalk (M) hänvisade i går till Boverket, JM och Veidekke och sa: ”Det kostar ungefär 20.000 kronor kvadratmetern att bygga de här – hyran är ungefär när det här är färdigställt en tredjedel dyrare än vad det är i Turning Torso i Malmö, till exempel.
Men när det gäller hyran så instämmer alltså Boverket inte alls i de beräkningar som Pehr Granfalk tar upp. Enligt deras beräkningar blir hyran betydligt lägre än siffrorna som Granfalk hänvisar till och som stämmer överens med Evidens rapport som byggföretaget Veidekke varit med och beställt.
14.58
Varför räknar man med ett restvärde på 0 kr efter 10 år för dessa hus? De har ett restvärde just för att de är enkelt flyttbara. Det är liksom hela iden med temporära byggnader. Att de kan och skall flyttas runt.
Hej Stickan! Restvärdet baseras på bygglovet - som gäller under 10 år (man kan sedan ansöka om att förlänga detta). Huset behöver i sig alltså inte vara utslitet eller utan andrahandsvärde.
14.53
Det börjar klarna med siffrorna. Vi kommer strax att presentera jämförelse mellan produktionskostnader modulhus och andra bostäder.
14.48
På sex månader hoppas Boverket att uppåt 6.000 modulhus ska stå färdiga. Se SVT:s reportage i samband med Boverkets rapport förra månaden.

Modulhus ska lösa flyktingmottagningen

svt.se13.000 flyktingar med uppehållstillstånd kommer att sakna bostad det kommande året. Det visar Migrationsverkets prognos och nu föreslår Boverket att tusentals snabbproducerade modulhus ska placeras ut i kommuner med liten flyktingmottagning.
14.45

Så svarade kommunerna om modulhus

svt.seAgenda har frågat Sveriges 20 största kommuner vad de anser om modulhus som en lösning på bostadskrisen för flyktingar.
14.42
Eva Landahl planerar den fortsatta researchen för att utreda kostnaderna kring modulhusen jämfört med permanenta bostäder.
14.40
Reportrarna Per Einarsson och Mari Forssblad diskuterar kvällens reportage i Rapport.
14.37
Enligt Boverket är det ingen skillnad när det gäller regelverket för modulhus jämfört med vanliga hus. Bygglov kan sökas permanent eller tidsbegränsat. Det vanligaste när det gäller modulhus torde vara ett tidsbegränsat. De tidsbegränsade byggloven ska godkännas av kommunernas byggnadsnämnder. Den vanligaste orsaken till ett tidsbegränsat bygglov är att byggnationen sker på en plats som man egentligen inte hade tänkt att bygga på, enligt kommunens detaljplan. Men man kan även frångå andra byggregler som till exempel vissa tekniska undantag. Men dessa beslut ligger på byggnadsnämndernas bord och de lokala politiker som sitter där.

Mer om tidsbegränsade bygglov finns på Boverkets hemsida.
www.boverket.se
14.02
Nu har jag fått svar på vad det kostar att hyra en bostad i Turning Torso i Malmö. Cirka 2000 kr per kvadratmeter. Då ingår 24h service och gym, svarar André Johansson, presschef på HSB som äger Turning Torso.
13.35
Vi söker sedan tidigt i morse Micael Nilsson, projektledare på Boverket som har skrivit en rapport om byggande. Inget napp ännu....
13.29
Enligt Björn Wellhagen, branschorganisationen Sveriges Byggindustrier, är det ett stort tryck på svenska byggbolag just nu. Han menar att lönsamheten på modulbostäder kan vara för låga för att locka byggherrar till projekten.
- De flesta byggbolag har fulla orderböcker. Frågan är om de vill lägga om produktionen och bygga modulbostäder istället. Det är jag inte så säker på att de är beredda att göra. Då krävs det att priserna för modulbostäderna pressas upp, för att få igång byggandet mer effektivt. 


13.01
Spännande att en byggteknik blir ett så hett ämne. Om man räknar att avskrivningstiden bara är 10 år är det ju inte så konstigt att siffrorna blir helt galna. Det finns ju massor av företag som redan bygger den här typen av bostäder. De stora byggföretagen gör nog allt de kan för att inte få konkurrens. Med tanke på deras byggteknik är de ju helt off när det gäller att bygga snabbt, billigt och med hög kvalitet.
Hej Lars! Tack för dina synpunkter/tankar. Såhär långt komna kan #livekollen konstatera att konkurrensen byggföretagen emellan är en faktor som gör det knepigt att redovisa de verkliga kostnaderna för modulhus - men vi jobbar på det!
11.50
Statskontoret utreder på regeringens uppdrag om staten ska köpa och bygga nya fastigheter i stället för Migrationsverkets tillfälliga asylboenden. Uppdraget ska redovisas i slutet av maj. Vad Statskontoret mer exakt ska utreda finns i direktiven som nås via länken nedan.

"Uppdrag att bedöma statsfinansiella konsekvenser av fastighetsförvärv och nybyggnation"
www.statskontoret.se
11.43
Researchern Kenneth Ulander, reportern Per Einarsson och Karin Ekman, redaktör sociala medier diskuterar kostnader kring olika typer av bostäder.
11.40
Reportern Mari Forssblad, webbredaktör Anna H Svensson och Per Einarsson, reporter SVT Nyheter.
11.18
Evidens har också gjort beräkningar på vad kostnaden skulle bli om man istället för tillfälliga modulbostäder byggde permanentbostäder i form av hyresrätter i någon av Sveriges tillväxtregioner. Den totala byggkostnaden per kvadratmeter skulle bli 27 000 kr/m2 vilket är högre än för modulbostäderna (en del av den ökade kostnaden beror på att trapphus och allmänna utrymmen finns med i den här kalkylen). Månadshyran för en 1:a på 30 kvadratmeter blir i det här fallet 5 313 kr. Den viktigaste förklaringen till den lägre hyran är att bostäderna är permanenta och husens livslängd betydligt längre.
11.16
För två år sedan ringde SVT Nyheter runt till tre kommuner för att höra hur de ser på tillfälliga baracker ur ett kommunekonomiskt perspektiv. Frågorna gällde främst förskolor. Den samlade bilden visade att det var kostsamt för kommunerna.

”Tillfälliga baracker – alltid en förlustaffär”

svt.seSVT:s rundringning bland kommuner visar att förskolebaracker är en kostsam affär.
11.02
Analysföretaget Evidens har, på uppdrag av Sveriges Byggindustrier och byggföretaget Veidekke, granskat Boverkets rapport "Nyanländas boendesituation". I rapporten "Utvärdering av modulbostäder för flyktingmottagande" kritiserar Evidens Boverket. "Ekonomiskt skulle Boverkets förslag ge rekordhöga hyror, sannolikt dubbelt så höga som i normala, nyproducerade lägenheter", är en slutsats i rapporten.
Evidens har gjort en teoretisk beräkning av kostnaderna för att bygga 10 000 modulhyresbostäder med tillfälliga bygglov. Produktionskostnaden beräknas till 16 000 kr/m2. Till det kommer kostnader för markarbeten, vatten och avlopp mm (700 kr/m2), upp- och nedmontering (1000 kr/m2) och moms (4 400 kr/m2).
Sammanlagt kalkylerar Evidens med en byggkostnad på 23 234 kronor per kvadratmeter.
Modulbostäder byggs i regel med tillfälliga bygglov på tio år med möjlighet till maximalt fem års förlängning.
Hyran för en 1:a på 30 kvadratmeter beräknas i kalkylen bli 8 484 kr/mån om bostaden finns i 10 år, om den får stå kvar i 15 år blir hyran 6 543 kr/mån.
Ska man tro på Evidens kalkyl för byggkostnaden för modulbostäder har Pehr Granfalk (M) rätt i sitt påstående i Agenda igår kväll att "det kostar ungefär 20 000 kr/m2 att bygga de här". Vi söker under dagen fler experter för att få hjälp att bedöma om beräkningarna är rimliga.
11.00

 
 

1 av 2


10.55
Björn Wellhagen, näringspolitisk chef för Sveriges Byggindustrier, är kritisk till Boverkets rapport. Han tycker att analysen är felaktig och säger att  modulhusen är en "quick fix". 
- Vi vinner inget på modulhusen. Det är desperat att hasta iväg på det här sättet. Slår vi ut hela kostnaden för bygglov, uppförande och sedan även nedmontering blir modulhusen till och med dyrare än permanenta bostäder. Hur ska vi kunna få en fungerande bostadsmarknad med en tillfällig lösning, säger han till SVT Nyheter. 





10.35
Kan man placera modulhus mitt i storstäder också? Som t ex gärdet i Stockholm?
Hej Dan! Man måste ha bygglov för att uppföra ett modulhus - och Gärdet är ju ett parkområde (här får man inte bygga). Vi kommer att återkomma med mer detaljer kring villkoren för uppförandet av modulhus.
10.34
-Vad kostar modulhusen?
tomtet,vatten,avlopp,el,nya ledningar,husbygge,material och underhåll,finansiering?
-Följdfråga, Hur många år skriver man av husen på och hur länge beräknas de hålla?
Hej Advokaten! Vi tittar just nu närmare på precis dessa frågor. Häng kvar, helt enkelt!
10.30
Programchef Eva Landahl går igenom hur Livekollen ligger till just nu och vem som gör vad.
10.27
"Social housing" är ett vedertaget begrepp i Europa och syftar till olika former av subventionerat boende för socialt utsatta och låginkomsttagare. I den pågående diskussionen kring modulhusen antas nyanlända flyktingar vara den självklara potentiella målgruppen för de så kallade modulhusen. 

Inom akademin har olika forskare de senaste åren dock pekat på att fler och allt större grupper (tex pensionärer och studenter) i det svenska samhället har en ohållbar bostadssituation, och att behovet av nya former av "social housing" (tex modulhus) även här i Sverige är akut.  

En av dessa röster är Anders Törnquist, lektor på institutionen för socialt arbete på Göteborgs universitet. På uppdrag av Göteborgs kommun utredde han behovet av nya lågprisboenden i Göteborg, och tittade samtidigt på vilka strategier för social housing våra europeiska grannländer tillämpar. Här kan du läsa hans rapport "Socialt blandat boende i Göteborg": http://bit.ly/1cONA8U

10.20
Livekollen har valt att granska vad det kostar att bygga sk modulbostäder jämfört med andra bostäder.
Frågan om det är rätt eller fel att bygga modulbostäder debatterades hett i gårdagens Agenda mellan två kommunalråd; Karolina Skog (MP), kommunalråd i Malmö och Pehr Granfalk (M) kommunalråd i Solna.
Bakgrunden är att det råder bostadsbrist i Sverige. Unga i framförallt större städer har svårt att komma in på bostadsmarknaden och det finns ett skriande behov av boende för nyanlända flyktingar som har fått uppehållstillstånd. Många sitter idag fast på Migrationsverkets asylboenden för att det saknas bostäder i kommunerna. Är tillfälliga bostäder en rimlig och ekonomisk lösning på krisen?
I gårdagens debatt var Pehr Granfalk (M) starkt emot:
”Det kostar ungefär 20 000 kr/m2 att bygga de här (modulbostäder). Hyran är ungefär, när det här är färdigställt, en tredjedel dyrare än vad det är i Turning Torso i Malmö t ex.”
Stämmer Pehr Granfalks påstående? Livekollen är igång och undersöker det. Delta gärna om du har kunskaper i frågan.
09.54
Enligt uppgifter i Boverkets rapport "Nyanländas boendesituation" tar det ca 6 - 10 månader att få en modulbostad på plats.
09.45
Jag har precis varit i kontakt med HSB:s presschef André Johansson som ska återkomma med vad det kostar att hyra i Turning Torso. Detta för att vi ska kunna jämföra med hyrorna för modulhusen som Pehr Granfalk gjorde i Agenda i går.
09.44
På #svtnyheters FB-sida pågår just nu en intressant och insatt diskussion kring kostnaderna för och definitionerna av modulhus - kul!

 
09.28

Göran Hägglund (KD) skrev i DN Debatt i januari att han ville skrota stödet till eget boende för asylsökande och föreslog bland annat modulbostäder med tidsbegränsade bygglov. Även Mehmet Kaplan (MP) ville se tillfälliga bostäder för flyktingar och skrev i mars att regeringen undersöker flera förslag. Ett av dem är just modulbostäder.




09.28
Fastighetskonsulterna Evidens har på byggföretagen Veidekkes och JM:s uppdrag utrett kostnaderna för modulhus. En trea på 70 kvadrat skulle, enligt rapporten, kosta 19 800 kronor per månad. 
09.20
Jag förstår inte skepticismen till dessa modulhusen, det här har möjligheten att lösa bostadsbrist för många.
Ska verkligen några som inte förstår vad det här kan lösa eller hur det är att leva utan bostad?
Hej Magnus - vi tittar i första hand på om det finns skillnader i kostnaderna mellan att bygga modulhus och en vanlig lägenhet.
09.19
-Vad kostar modulhusen?
tomtet,vatten,avlopp,el,nya ledningar,husbygge,material och underhåll,finansiering?
-Följdfråga, Hur många år skriver man av husen på och hur länge beräknas de hålla?
Hej och tack! Det är precis dom frågorna som vi håller på att undersöka.
08.37
Här kan ni läsa Boverkets rapport! Boverket föreslår att temporära bostadslösningar ska tillföras som komplement till ordinarie bostadsbestånd. Detta för att lösa den akuta situationen för asylsökande. Modulbostäder är alltså en temporär lösning fram till dess att ordinarie bostäder kan erbjudas. Läs mer här! www.boverket.se
08.31
I Boverkets rapport finns den beräknade kostnaden för långtidsanvändning av modulbostäder.
08.16
Välkommen tillbaka till #livekollen. Vi är på plats och jobbar på. Vill du delta i vår granskning om kostnaden för modulhus så hör av dig.
23.11
Nu stänger vi strax Livekollen för kvällen men återkommer imorgon klockan 8.00.
Vi börjar då med att kontakta Boverket för att få veta mer om regler och kostnader för modulhus. Har du erfarenheter och kunskaper i ämnet? Delta gärna i vår granskning!
23.06

Boverket har på regeringens uppdrag utrett och lämnat förslag på hur man 
ska kunna hjälpa asylsökande att få tag i bostad i en kommun.
Boverkets utredning som debattörerna hänvisar till finns via länken nedan.

"Nyanländas boendesituation"
Rapport: 2015:10
Boverket mars 2015

22.53
Missade du debatten om modulhus? Här kan du läsa artikeln och se debatten igen.

Moderatpolitiker: ”Modulhus dyrare än Turning torso”

svt.seHyran för modulhus är ungefär en tredjedel dyrare än i Turning torso, hävdade Pehr Granfalk, kommunalråd i Solna, i Agenda.
22.50
Många kommunpolitiker är skeptiska till modulhusen. Här kan du läsa mer och se Agendas inslag.

Politiker skeptiska till modulhus

svt.seÄr byggbaracker – eller modulhus som de också kallas – lösningen på den akuta bostadskrisen? Det tror regeringen och även entreprenören Bert Karlsson. Men många kommunpolitiker är skeptiska.
22.46
Hur kan en miljöpartist påstå att det är bra med modulbostäder. I min värld är att vara miljöpartist förenligt med en hållbar miljö, är det hållbar miljö att använda bostäder med så kort hållbarhet och som dessutom leder till ett väldigt segregerat samhälle? NEJ inte i min värld, är det så i din kära miljöpartist? Visst ska vi hjälpa folk på flykt men inte till ett sånt liv. Och kära miljöpartist det är våra gemensamma skatteintäkter ni slösar på dåliga bostäder till ett dåligt liv för flyktingar som hamnar i ett segregerat område utan framtidsmöjligheter. Rannsaka dig /er själv, skulle du vilja bo där? i en sådan bostad?
Tack för inspel Agneta!
22.43
Vi går vidare imorgon genom att ringa Boverket. Vad är kostnaden för moduler jämfört andra hyresbostäder?
22.35
Vad kostar ett modulhus, hur stort är det och hur många ska rymmas i det?
Tack för dina frågor - #livekollen ämnar undersöka exakt detta det närmaste dygnet!
22.29
I juni 2004 kostade en lägenhet på 45 m2 (på 17:e våningen) i Turning Torso 7094 kr/mån. Pehr Granfalk jämförde hyreskostnaderna för en modulbostad ochTurning Torso. Enligt Granfalk var modulbostaden 1/3 dyrare. Vi gräver vidare i detta.
22.22
Bra påståenden att granska, jag väntar med spänning...
22.20
Pehr Granfalk moderat kommunalråd i Solna säger i kvällens Agenda att modulbostäder kostar 20 000 m2. Stämmer det? Livekollen börjar undersöka.
22.17
Det är något mystiskt med påståendet att vi har bostadsbrist i Sverige. Här i Karlskoga river allmännyttan fullt användbara bostäder för att de står tomma. Det skedde senast för bara tre-fyra år sedan.
Tack för inspel jrunfeldt!
22.17
Ok - vi landar nog
i att granska det Pehr Granfalk M kommunalråd i Solna sa: ”Det kostar ungefär 20 000 kronor kvadratmetern att bygga de här – hyran är ungefär när det här är färdigställt en tredjedel dyrare än vad det är i Turning Torso i Malmö, till exempel.”
Yes, det blir den! Kom med inspel!
22.16
Just nu diskuteras om vi kan granska Solnas kommunalråd, Pehr Granfalks (M) påstående om modulhusen. Han sade bland annat att de kostar ungefär 20000 kronor per kvadratmeter att bygga. Han sade också att hyran är ungefär en tredjedel dyrare än vad det är i Turning torso i Malmö.
22.16
Hur många familjer passar in i det påståendet att man förlorar 8000 kr per år på regeringens vårbudget?
Tack för bra fråga Christina - vi övervägde att "gräva" lite i den frågan; men valde alltså att istället gå på modulhusfrågan.
22.15
Hur många modulhus finns det just nu i Sverige?
Bra fråga Axel! Kanske kommer vi att trilla över en sådan siffra de kommande 24 timmarna - stay tuned!
22.13
Lite fundersam efter debatten gällande modulhus, tror vi har olika definitioner gällande dessa hus. Modulbyggande är inte alls bara temporära byggnader. Ikeas bo-klok är väl delvis modulbygge?
Ett bättre uttryck vore kanske temporära baracker?
Tack för din synpunkt Rose-Marie! #livekollen kommer dock använda "modulhus" under denna granskning - vi hinner nog inte hitta på ett bättre begrepp under så kort tid ;)
22.09


22.06
Moderatens påstående att man blir fast i en "modulbostad" hela livet. Vilken evidens finns för det?
Tack för ditt inspel Christina. Vi diskuterar just nu vilket av påståendena i bostadsdebatten vi ska välja.
22.05
Vi diskuterar just nu vilket av tre olika påståenden i bostadsdebatten som vi ska granska. Vad tycker du vi ska granska ur debatten om modulhus.
22.04
AKB har uppenbarligen inte stöd för DÖ. I Dagens Samhälle stod det för några nummer sedan om att 40 socialdemokrater hoppat av partiet i övre Sverige. Anledningen: Valresultatet följdes inte utan de som sa rätt fick toppositionerna. Gäller detta i alla partier? Har AKB med toppskikt sett till att endast de som stödjer det de beslutat har högre positioner? Är allt så toppstyrt? Det skulle förklara varför det nu kokar inom partiet.
Hej Läsare av Dagens Samhälle! Tack för dina tankar och frågor - som du bestämt besvarade själv ;)
22.03
Nu är Livekollen-gänget inne på att granska något påstående från debatten om bostadsbristen och modulhusen.
21.57
Det är inte helt lätt att hitta ett citat att granska i kväll. Nu diskuterar vi om vi kan granska Kinberg Batras påstående att regeringens förslag gör det 8000 kronor dyrare per år och familj i familjer där två använder bil och rot-avdrag. Vad tycker du?
21.42
Det lyssnas intensivt på redaktionen när M-ledaren Anna Kinberg-Batra grillas om bland annat Nato-medlemskap och regeringens vårbudget.
21.36
Nu är debatten om försvaret slut. Hörde du något som Jan Björklund (FP) eller Peter Hultqvist (S) sade som vi skulle kunna granska?
21.32
Livekollen kommer inte att granska något som Röda Korsets generalsekreterare sade om flyktingkatastrofen, resonerar gänget på redaktionen. Men nu när försvarsuppgörelsen diskuteras hoppas vi på ett citat att titta närmare på.
21.26
Vill du veta mer om projektet Livekollen? Här kan du läsa mer!

Det här är SVT:s Livekollen

svt.seNu startar SVT Nyheters nya projekt Livekollen. Med utgångspunkt i SVT:s Agenda kommer ett team av reportrar och researchers tillsammans med publiken att livegranska ett ämne eller ett påstående i 24 timmar.
21.23
Nu är Agenda igång, första ämnet är båtkatastrofen i Medelhavet. generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström svarar på frågor om hur det kunde hända igen. 
21.10
Kvällens Agenda handlar om försvarsuppgörelsen där regeringen gjort upp med tre av allianspartierna om framtiden för försvaret. Men Folkpartiet är inte med i överenskommelsen. Det blir debatt om detta mellan försvarsminister Peter Hultqvist (S) och FP-ledaren Jan Björklund.

Agenda tar också upp decemberöverenskommelsen och trycket inom Moderaterna på att överge den. M-ledaren Anna Kinberg Batra kommer till studion och får frågor om detta.

Det blir även debatt om bostadsbristen. Kan modulhus bli lösningen eller riskerar det att b
li gettobyggen? medverkar gör kommunalråden Pehr Granfalk (M), Solna och Karolina Skog (MP), Malmö.

Dessutom kommer Röda Korsets 
generalsekreterare till Agenda för att prata om den stora flyktingkatastrofen på Medelhavet. 
21.09
Ska vi granska något som sägs i kvällens försvarsdebatt? Skrivningarna om NATO i försvarsuppgörelsen är mångtydiga. Kommer säkert att debatteras

Olika tolkningar om Sverige utreder Natomedlemskap

svt.seDagen efter försvarsöverenskommelsen går åsikterna fortfarande isär om huruvida den aviserade utredningen är en utredning om svenskt Nato-medlemskap eller inte. Enligt statsvetaren Ulf Bjereld kan texten i försvarsöverenskommelsen ha formulerats luddigt för att komma runt oenigheter mellan partierna.
21.08


21.04
Debatt i kvällens Agenda mellan försvarsminister Peter Hultqvist (S) och Jan Björklund (FP). Försvarsuppgörelsen är ämnet;

Här är uppgörelsen i korthet

svt.seRegeringen har kommit överens med Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet om försvarspolitiken till och med år 2020. Här är uppgörelsen i korthet.
Å för nördarna som vill lusläsa överenskommelsen ligger den på regeringens hemsida här: http://www.regeringen.se/sb/d/20152/a/257743
20.58
I kväll börjar Agenda fem minuter senare, alltså 21:20, med anledning av valet i Finland. Titta då och hjälp oss välja ett påstående att granska.
20.46
Hej och välkomna till en ny omgång av SVT:s Livekollen! Vi väljer ett av påståendena i Agenda och granskar det under 24 timmar. Vi vill gärna ha din hjälp med att välja ut något av det som sägs för att granska. Är det något i Agenda som du reagerar extra på? Något du undrar om det stämmer? Hör av dig till oss med dina funderingar och tips!