Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Livekollen granskar flyktingkrisen i Medelhavet

Under 24 timmar granskade Livekollen två påståenden från en debatt i SVT:s Agenda om den pågående flyktingkrisen på Medelhavet. Granskningen visade att det saknades belägg för båda. Du kan delta i diskussionen genom #livekollen i sociala medier.

SVT rapporterade · #Livekollen 26-27 april

Här kommer resultatet av påstående nummer 2. I Agendas debatt sa Expressens ledarskribent Anna Dahlberg "De flesta av de som kommer nu har inte ens asylskäl, det är Gambia och Senegal i topp för dem som kommer". 
Vi ger henne rätt för påståendet att människor från Gambia och Senegal toppar listan över de enskilda länderna. Men de utgör tillsammans bara en fjärdedel, vilket inte kan kallas för "de flesta". 

Både rätt och fel om asylskäl

svt.se#Livekollen har ett resultat. Efter att ha synat Expressens ledarskribent Anna Dahlbergs påstående i SVT:s Agenda blir det blandat betyg.
20.46
Hej och välkommen till kvällens Livekoll. Vi granskar påståenden från makthavare och opinionsbildare som medverkar i Agenda. Sändningen startar 21.15.
21.13
I kvällens Agenda frågas partiledare Jan Björklund ut om Folkpartiets framtid. Valet i september var det näst sämsta genom tiderna, nu kräver partiet politisk förnyelse.
21.13
Först ut i kvällens Agenda är Ayaan Hirsi Ali, kontroversiell och dödshotad islam-kritiker som intervjuas av Anna Hedenmo apropå en bok som hon släpper i Sverige.
21.17
I kvällens sändning också frågan om tragedierna på Medelhavet verkligen kan stoppas? Diskussion mellan Anna Dahlberg, politisk redaktör på Expressen och Daniel Suhonen, chef för den fackliga tankesmedjan Katalys.
21.23
Kvällens team förbereder sig. Folkpartiet eller flyktingar - vad blir kvällens ämne?
21.37
Efter intervjun med Ayan Hirsi Ali förde Nalin Pekgul och Christer Hedin en diskussion om reformation av islam. Vi kommer inte att gå vidare med något av de påståenden som gjordes.
21.38
Vilket ämne tycker ni att Livekollen ska ta upp i kväll? Var med och kommentera här!
21.51
Folkpartiets Jan Björklund resonerade i kvällens Agenda kring inkomstklyftor, partiets hållning till las och vad svenskarna förknippar partiet med. Är det något i intervjun som du tycker Livekollen ska kolla närmare på?
21.52
Det påstods i studion att våld som utövas i religionens namn är ungefär lika vanligt förekommande i alla religioner. Stämmer det? Om inte, inom vilken religion är det vanligast förekommande?
Hej! Vi tittar just nu på kvällens sändning och har inte bestämt vilka påståenden vi ska gå vidare med.
22.00
Daniel Suhonen från tankesmedjan Katalys säger "att i Libyen finns det 1/2 miljon människor just nu som har, som antagligen kommer att ta sig ganska snart över Medelhavet". Vi diskuterar om vi ska granska det påståendet. Stämmer det att det är 500 000 som väntar?
22.00
Jag tycker att ni ska granska varför vänstermänniskor är så elaka mot kvinnor inom alliansen. Är det så att vänstermänniskor tycker att det är viktigare med vänsterpolitik än jämställdhet?
Syftet med Livekollen är att granska påståenden i Agenda. Jämställdhet var inte ett ämne ikväll.
22.03
Reporter Per Einarsson är på väg att ringa Leonard Doyle, talesperson i IOM (International organisation for migration). Han tänker fråga om IOM vet hur många människor det finns i Libyen just nu som väntar på att försöka ta sig till Europa.
22.03
Granska gärna Anna Dalbergs uttalande om att de flesta som flyr över Medelhavet inte har asylskäl.
Vi diskuterar just nu vad vi ska granska ur debatten mellan Anna Dahlberg och Daniel Suhonen. Vi återkommer snart med besked.
22.05
Björklund påstod att dom fortfarande har mycket starkt förtroende i skolfrågor, stämmer det? mobil.svd.se
Tack för tips. Vi tror att vi kommer att granska siffrorna om väntande flyktingar i Libyen.
22.11
Granska påståendet att det "bara" är 500'000 flykringar som vill komma hit. Och om det skulle vara så, finns det då någon uppskatning på hur många som kommer efter de första 500'000.
Tack för ditt inspel. Siffran är uppe för diskussion, vi får se om det blir den vi tar upp.
22.11
Jag har just pratat med UNHCRs pressansvarige Fredrik Sperling. Han säger att han idag inte kan bekräfta Daniel Suhonens uppgifter om antalet människor i Libyen som antagligen kommer att ta sig ganska snart över Medelhavet.
22.15
Stämmer det att las blir ett lås på arbetsmarknaden som Jan Björklund påstod?
22.16
Tycker man ska granska påståendet i kvällens agenda att de farliga islamisterna rör sig om några tusen.
Tack för din input!
22.26
Just nu pågår arbetet med att välja ett påstående för det kommande dygnets granskning. Vi återkommer strax!
22.26
Jag har talat med Leonard Doyle som är talesperson för International Organisation for Migration, IOM. Han kan inte heller bekräfta Daniel Suhonens uppgifter, utan säger att det är en spekulation.
22.27

– Styrelseledamot i Gröna Studenter Stockholm.
22.29



22.32
Jag önskar att ni ska granska Nalins påstående att Islam är anpassningsbart till vårat samhälle och sätt att leva.
22.37
Nu ringer jag Röda Korset för att ta reda på om de kan bekräfta Daniel Suhonens uppgifter.
22.49
Karin Tengby som är pressansvarig på Röda Korset säger att de har ingen siffra angående antalet flyktingar som väntar i Libyen och vill ta sig över Medelhavet. De använder UNHCRs uppgifter. "Vi har ingen koll på hela flyktingsituationen. Det är FN som har koll. Det är deras uppdrag.", säger hon.
23.26


I vår interaktiva grafik kan du själv titta närmare på statistik över antal asylsökande inom EU efter ursprungsland, för åren 2013 och 2014. Johan Ekman står för grafik och research.
08.00
Jag och Mari är morgontupparna som fortsätter veckans Livekoll!
08.17
Testar att nå pressisen på Frontex, EUs gemensamma gränskontroll, men inget svar ännu. To be continued...
09.43
Ett av citaten i Agenda i går som #livekollen granskar är ju Expressens Anna Dahlbergs: 
"De flesta flyktingar som kommer över Medelhavet saknar asylskäl. Det är Gambia och Senegal i topp av dom som kommer." Hon syftar på de flyktingar som tar sig över Medelhavet. 
Men för den som undrar om Gambia och Senagal är i topp bland de som söker asyl också i Sverige just, är bilden en annan. Till Sverige för att söka asyl kommer flyktingar fortfarande framförallt från Syrien. Bilden visar statistik från Migrationsverket v 15 till v 17 nu i april
Migrationsverkets statistik för senaste veckorna i april 2015. 

.
09.48
Hur många procent av de som väntar på att få ta sig över medelhavet är kvinnor?
Intressant fråga! Vi tar det med sig när vi fortsätter granskningen i morgon.
Hejsan Dan, förra året var 11 procent kvinnor av dem som försökte ta sig över kvinnor.
10.10
De flesta som flyr över Medelhavet gör det från eller via Libyen. Den 9 februari i år bedömde Migrationsverket säkerhetsläget i Libyen i en rättslig kommentar, en målande beskrivning av det osäkra läge landet befinner sig i. Där tar Migrationsverkets rättschef också ställning i frågan om asylskäl:
"I början av januari i år beslutade bland annat den internationellt erkända regeringen om inreseförbud för statslösa palestinier. För personer från denna grupp, som gör sannolikt att de haft sin vanliga vistelseort i Libyen får det därför, i vart fall för närvarande, anses föreligga ett generellt verkställighetshinder som kan medföra att uppehållstillstånd beviljas i Sverige."
10.31
Här ser ni hur gruppen immigranter som tog sig till Italien 2014 via havet (sammanlagt 170 100 personer enligt IOM) är uppdelad efter kön och hur många av dem som var minderåriga.
10.48
Diskussion om uppgifter från Migraionsverket om flyktingströmmar.
11.05
Hur stämmer UD:s information och uppmaningar till svenska medborgare om att lämna Libyen med tankarna att vi på plats skulle kunna hjälpa flyktingar med asylvisum? www.swedenabroad.com

Hur skulle man kunna arbeta säkert eller effektivt i ett land, där regeringen saknar kontroll, där terrorister och konkurrerande makthavare härjar, där vi saknar reella diplomatiska funktioner och officiellt avråds inresa, där bl a USA:s ambassadör blivit mördad? Ska FN eller NATO gå in med marktrupp, vidta nya flygbombningar eller vad tänker man sig? Ska svenska tjänstemän jobba helt utan säkerhet eller mandat i ett kaotiskt och extremt farligt land? Hur ska detta i praktiken gå till och kunna bli meningsfullt, utan massiv internationell uppslutning?
Jo, läget i Libyen är mycket instabilt. Tack för intressanta funderingar.
11.05
Fast verkställighetshinder för utvisning är väl inte samma sak som asylskäl? Frågan är väl hur stor del som har asylskäl. Inte hur många som får uppehållstillstån pga andra skäl.
Anna Dahlberg sa i gårdagens Agenda att "de flesta som kommer nu har inte ens asylskäl". Istället menade hon att det rör sig om ekonomiska immigranter som söker en bättre tillvaro. Frågan är alltså, som du själv är inne på, hur många av de som tar sig över Medelhavet har asylskäl? Vi försöker få en bild av just det.
11.22
Hur många asyl-invandrare till EU har giltiga handlingar/pass?
Varför kräver inte Sverige giltiga handlingar för uppehållstillstånd?
Hoppas på svar.

Hejsan, den här veckan har vi valt att gå vidare med några andra frågor. Men det vore intressant att ta reda på. Om vi får svar på det under granskningens gång så lovar jag att återkomma!
11.23
Procentsiffran baseras på andelen av totala antalet migranter som tagit sig över havet efter ursprungsland. Källa: IOM, efter siffror från italienska inrikesministeriet.
Här ser vi att sett till hela året var 45 procent av de som ankom till Italien från Syrien, härdat av inbördeskrig, och Eritrea, en hårdför diktatur. Anna Dahlberg nämnde Gambia som ett av de länderna som ligger i topp, vilket stämmer, men som andel är gambianerna relativt få.
11.43
Det är Genevekonventionen och Europakonventionen som styr vilka som har skyddsbehov i EU. Här finns alla dokument samlade. dokument EU:s asyl och invandring
12.00

Uppgiften om att en halv till en miljon flyktingar väntar i Libyen för att ta sig över Medelhavet, har fått egna vingar och börjat leva sitt eget liv i medier och bland politiker. Det menar Migrationsverkets presschef Jesper Bengtsson som #livekollen talat med.

Efter att Frontex högste chef Fabrice Leggeri i en nyhetsartikel sa att ”deras källor visar att en halv till en miljon flyktingar är redo att lämna Libyen” för att ta sig till Europa, har siffrorna använts flera gånger. Citatet har återanvänts många tidningsartiklar, och på senare tid har uppgifterna använts av politiker och ledarskribenter i debatter. Senast i går av tankesmedjan Katalys chef Daniel Suhonen. Det han sa i Agenda är också ett av citaten #livekollen nu granskar. 

Men det är svårt att få klarhet i om uppgifterna stämmer, om det verkligen är en´halv till en miljon flyktingar det rör sig om.   

- Inte ens Frontex själva kan bekräfta de siffrorna. Vi har frågat eftersom uppgiften var så intressant, säger Jesper Bengtsson presschef på Migrationsverket, som menar att även Migratonsverkets omvärldsenhet talar om att det rör sig om många människor. 

- Att det rör sig om tiotusentals råder det inget tvivel om, men om det slutar vid tio tusen eller vid hundra tusen, en halv miljon eller en miljon, det har vi ingen uppfattning om, fortsätter han.

Under en längre tid har Nordafrika och Libyen varit vägen över Medelhavet. Att så många åker just nu beror på att väderförhållandena blivit bättre efter höst och vintermånaderna. Och att flyktingarna tar sig just via Libyen beror, enligt Jesper Bengtsson, på att landet är så instabilt politiskt. Under diktaturen när Khadaffi styrde, hade Italien avtal med Libyen om båtflyktingarna. Då var kontrollen hård.

#Livekollen fortsätter söka vad Frontex chefen grundar sin
bedömning på, att det skulle handla om en halv till en miljon flyktingar i Libyen som är redo att ta sig till Europa.
Än så länge har inte telefonsamtal och mejlfrågor gett resultat.  

13.04
www.svt.se

Vad är fördelningen kvinnor/män hos minderåriga samt ensamkommande minderåriga?
Det går dessvärre inte att utläsa ur den statistiken vi har tagit del av.
13.10
Angående Dahlgrens uppgift igen:

Här är en bra förklaring i New York Times varför det nu är fler från Västafrika än Syrien som riskerar livet över Medelhavet.

"The economics shifted with the civil war in Syria because suddenly tens of thousands of affluent Syrians were willing to pay several thousand dollars, per person, for passage to Sweden or Germany. In response, Ms. Reitano said, loosely connected smuggling networks have coalesced, charging higher rates to Syrians, even as they are willing to take less from Africans, who are often overloaded onto small boats to bolster profits. “You had huge numbers of Syrians, and now, all of a sudden, there is a parallel exodus of Africans,” she said. “That is not an accident.”

www.nytimes.com
Tack för en mycket intressant läsning!
13.12
Hej, jag har egentligen bara en allmän fråga: hur ska ni på 24 timmar (?) ta reda på "hur många flyktingar som är beredda att göra den farliga resan över medelhavet"? Är det endast kvantitativa uppskattningar från frontex, IOM och italienska inrikesdepartementet som kommer användas i er slutsats? Låter som att ni förenklar ett extremt komplext och heterogent forskningsfält. Tack på mig!
Hej! #livekollen granskar citaten. Alltså om Daniel Suhonen har belägg för det han säger. Han använder sig av "en halv miljon". Vi har då sökt bakåt, var kommer siffran i från och vem använde den först. Vi har nått så långt att uppgiften kommer från Frontex högste chef som du kan läsa mer om i tråden. Men dilemmat är att Frontex i dag inte kan bekräfta att uppgiften stämmer, och int
...och inte heller vad Frontex högste chef bygger sin bedömning på.
13.32
Hur många flyktingar, ekonomiska eller politiska, som nu befinner sig i Libyen är en sak. Hur många som befinner sig i sitt hemland men söker en möjlighet att ta sig till Europa, oavsett riskerna, är egentligen intressantare. Är det 100 000 i Libyen så är det kanske 10 000 000 som försöker hitta vägar att ta sig dit eller någon annanstans för vidare transport till Europa. Dessutom är det naturligtvis oändliga mängder som lider i sina hemländer utan någon som helst möjlighet att ta sig därifrån.

Det enda som är humanitärt försvarbart är att med samlad kraft villkorslöst kräva skärpning och förändring av de korrumperade förtryckarregimerna i diverse länder. Detta borde EU, USA, AU, Arabförbundet, FN med flera omgående sätta högst upp på agendan. Vi kan aldrig lösa den humanitära krisen i Afrika och Mellanöstern med flyktingmottagande i EU. I värsta fall förlänger det istället lidandet för dem som inte kan ta sig därifrån.
13.33
Dahlgrens uppgift om att flest nu kommer från Gambia och Senegal återges i the Economist och stämmer med all sannolikhet.

"So far this year the flow to Italy is dominated by migrants from the Gambia, Senegal and Somalia."

www.economist.com
Vad vi har kunnat se stämmer det för årets första månader. http://www.svt.se/nyheter/inrikes/har-ar-flyktingarna-som-riskerar-sina-liv-pa-medelhavet
13.37
Leder svensk asylpolitik till att folk dör på Medelhavet? Till skillnad mot Australien som är tydliga med att inga får stanna, vilket gör att försöken över haven minskar.
13.47
Livekollen fördjupar sig i två påståenden som gjordes i en debatt mellan Daniel Suhonen från tankesmedjan Katalys och Anna Dahlberg, politisk redaktör på Expressen, i SVT:s Agenda. Här kan du se klippet igen.

"Vi måste öppna vägarna till Europa”

svt.seHur döden på Medelhavet ska kunna stoppas har varit den stora frågan sedan förra helgen då 800 flyktingar drunknade på sin väg mot Europa. Ska Sverige och EU öppna nya vägar för flyktingar som vill till Europa?
14.03
 

Här är flyktingarna som riskerar sina liv på Medelhavet

svt.seEn sammanfattning av några av våra resultat hittills
14.39
Leonard Doyle, talesperson för den internationella migrationsorganisationen IOM, säger till Livekollen att uppgiften att en halv miljon människor befinner sig i Libyen och kommer att försöka ta sig över Medelhavet kan vara tilltagen i överkant.

- IOM tror att det är ca 300 000 människor men gör inte anspråk på att sitta inne med sanningen, säger Leonard Doyle på telefon från huvudkontoret i Geneve.
- Vi har medarbetare i Libyen, en del kan de vara säkra på, andra uppgifter bygger på uppskattningar. Siffran kan vara både högre och lägre, anser Leonard Doyle.

Egentligen tycker han att antalet i sig är ointressant, det viktiga i det här läget är att få stopp på den fullständigt kaotiska situationen där människor försöker ta sig över havet i undermåliga båtar där många får sätta livet till.
- Vi försöker sprida budskapet att det inte är någon bra idé att bege sig till Libyen, där man med stor sannolikhet kommer att bli rånad på allt man äger, och där man som kvinna riskerar att ännu värre saker händer, att man blir utnyttjad och indragen i människohandel, säger Leonard Doyle.
- Men det är svårt när människor ser på TV att de som ger sig iväg blir väl mottagna och får kläder och skor, och att de blir räddade ur havet.

Att Gambia och Senegal i västafrika toppar listan över länder varifrån migranter anlänt till Italien under årets tre första månader tror Leonard Doyle främst har ekonomiska förklaringar.
- Där kan finnas människor som har skyddsbehov och asylskäl men det är mera sannolikt att det handlar om ekonomiska migranter, människor som ser att det går att ta sig till Europa och få jobb. Det behöver inte nödvändigtvis vara dåligt, Europa behöver arbetskraft men det måste ske under ordnade former.
- IOM trycker på EU för att människor ska kunna få temporära arbetsvisum och t ex åka några månader för att arbeta i skörden och sen återvända till sina hemländer, säger Leonard Doyle.
- Ett sådant samarbete, initierat av IOM, finns nu mellan Guatemala och Kanada. Människor åker från Guatemala och arbetar ett tag i det kanadensiska jorbruket, kan skicka hem pengar till anhöriga, och sen återvända.
- Jag tycker jag ser tecken på att EU:s ledare börjar förstå att det i det här läget inte bara handlar om att stoppa båtar utan att man måste göra mer än så.
14.55

Expressens ledarskribent Anna Dahlberg sa i går i Agenda ”De
flesta av de som kommer nu har inte ens asylskäl, det är Gambia och Senegal i
topp av de som kommer.
” Enligt Anna Dahlberg själv grundar hon sitt påstående
på statistik från IOM, International Organization for Migration.
Och ser man
till årets tre första månader toppar Gambia, tätt följt av Senegal listan över
flyktingar som tagit sig över Medelhavet till Italien.
Migrationsverkets
presschef Jesper Bengtsson delar bilden av att de som lämnar Gambia och Senegal
för Europa främst gör det av ekonomiska skäl.
Enligt Migrationsverket kommer få
av dom till Sverige, de flesta vill till Frankrike. 
Samtidigt har #livekollen nu fått statistik från UNHCR, FNs
flyktingorgan, som sammanställt flyktingströmmen över Medelhavet till Italien
under ett år tillbaka.
Och då är inte längre Gambia och Senegal i topp utan
Syrien 24% och Eritrea 20%.
Endast 6% kom från Gambia och 3 % från Senegal på
årsbasis.
Siffrorna som Anna Dahlberg utgår alltså från en ögonblicksbild, över
årets tre första månader.
Tidningen New York Times skriver i en artikel att
flyktingsmugglarna ändrade sitt beteende efter Syrienkrisen.
Syrierna betalade
mer för en plats på en båt över Medelhavet, mer än de ekonomiska flyktingarna
från övriga Afrika hade råd med.
Smugglarna löste ”problemet” med de lägre
biljettpriserna genom att fylla båtarna med fler personer och utsätta dem för
större risker.
 


14.59
Vi har inte hunnit göra regelbundna sammanfattningar av läget i vår granskning. Från och med nu har vi ambitionen att erbjuda er en sammanfattning varje timme.
15.00
Även UNHCR ifrågasätter nu Frontex uppgifter om att så många som en halv till en miljon flyktingar är redo att lämna Libyen för att ta sig till Europa. Så här skriver Fredrik Sperling, pressekreterare på UNHCRs kontor för norra Europa i ett mejl till #livekollen: 
"Nu har jag letat efter information och siffror om antalet
människor i Libyen som väntar på att ta sig över Medelhavet.
Svaret är att
UNHCR inte vet eller förstår vad denna uppskattning grundar sig på.
Siffrorna
kommer inte från UNHCR och alla uppskattningar i dagsläget blir spekulativa
eftersom tillgången till områden med flyktingar  är begränsad.
Dock kan vi
säga att vi utifrån vad vi känner till så finns det inget som tyder på att
siffran skulle vara i närheten av så hög som 500.
000."
Uppgiften kommer ursprunglingen från Fontex högste chef Fabrice Leggeri som i en nyhetsartikel sa att ”deras källor visar att en halv till en miljon flyktingar är redo att lämna Libyen”.

15.19
Anna Dahlberg kontaktade föredömligt #livekollen för att visa vad hon grundar sitt påstående på! 


15.51
Hur fungerar finansieringen av resor över Medelhavet?
Är det inte viktigare att veta det än exakt hur många som väntar i Libyen? Vad spelar det för roll om det är 500 000 eller 200 000 personer?
Det finns många saker som är intressanta att kolla upp i en granskning. Men idén med livekollen är att kolla upp påståenden som tagits upp i SVT Agenda.
16.21
Har nu fått svar från Frontex! Men tyvärr inget besked om vad Frontexchefen stödjer sitt påstående på.


Fabrice Leggeri: "Our sources tell us there are anywhere
between 500,000 to a million people ready to leave from Libya".
 
 Här är vad Frontex svarade: 

Dear Mari,

The situation is very dynamic and the numbers change from day to day. We
are publishing the latest statistics on our website.
 

http://frontex.europa.eu/trends-and-routes/migratory-routes-map/

Kind regards,

Information & Transparency

FRONTEX

www.frontex.europa.eu

Plac Europejski 6, 00-844 Warsaw, Poland · Tel: +48 22 205
9500
· Fax: +48 22 205 9501
16.22
Flera myndigheter ifrågasätter Frontex citat om minst en halv miljon väntande flyktingar i Libyen. De kallas för överdrivna och spekulativa

Citat om en halv miljon flyktingar ifrågasätts

svt.seEU:s gränsmyndighets Frontex uppskattning att minst en halv miljon flyktingar i Libyen är redo att ta sig över Medelhavet har fått stor spridning i medier och lyfts av debattörer. Men både UNHCR, Migrationsverket och IOM tror att siffran är överdriven.
16.25
Vi börjar att bli klara med vår granskning av Anna Dahlberg och Daniel Suhonens påstående i gårdagens debatt om flyktingsituationen runt Medelhavet. Snart kommer vi med en sammanfattande text där vi också fördjupar frågeställningarna. I kvällens Aktuellt gör vi inget inslag utan kommer enbart att hänvisa till svtnyheter.se för dom som vill veta mer om vår granskning.
16.27
Vi råkade möta SVT:s korrespondent i Bryssel, Ulrika Bergsten, i en korridor i TV-huset. Hon berättar att EU:s kommissionär för migrationsfrågor, Dimitris Avramopoulos, kommer att presentera EU-kommissionens migrationspolitiska förslag, "en europeisk migrationsagenda", den 13 maj. Innehållet är inte känt men datumet är, efter beslut på EU-toppmötet den 23 april, tidigarelagt beroende på flyktingkrisen och katastroferna på Medelhavet. Förslagen ska diskuteras och beslutas i ministerrådet och EU-parlamentet. Migrationspolitiken kommer också att diskuteras vid det ordinarie EU-toppmötet i juni.
17.38
Läget i #livekollen just nu: 

PÅSTÅENDE, Suhonen: "I Libyen så finns det 500 000 människor just nu som antagligen kommer att ta sig över Medelhavet ganska snart".

LÄGET: Uppgiften kommer från EU:s gränsmyndighet Frontex, som inte vill kommentera vad siffrorna bygger på. UNHCR, Migrationsverket och den internationella migrationsorganisationen IOM ifrågasätter siffrorna, men framhåller att det är svårt att uppskatta omfattningen.

PÅSTÅENDE, Dahlberg: "De flesta av de som kommer nu har inte ens asylskäl, det är Gambia och Senegal i topp för dem som kommer".

LÄGET: Sett till de senaste tre månaderna stämmer Dahlbergs påstående, visar siffror från IOM. Vidare delar Migrationsverkets Jesper Bengtsson bilden av att de som lämnar Gambia och Senegal
för Europa främst gör det av ekonomiska skäl. Enligt Migrationsverket kommer få
av dom till Sverige, de flesta vill till Frankrike. Om man i stället väljer att läsa statistiken på ett år tillbaka ser man andra siffror. Då är 
Syrien i topp med 24 procent och Eritrea på 20 procent. Endast sex procent kom från Gambia och tre procent från Senegal på årsbasis.