Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Livekollen granskade bostadsbrist och byggstöd

Är subventioner ett bra sätt att få igång byggandet av bostäder? Det var politikerna oense om i årets första partiledardebatt. Livekollen bestämde sig för att granska frågan. Här kan du se resultatet!

Sammanfattning av resultatet:

Stefan Löfven hävdade att tidigare försök visat att subventioner fungerar för att få igång byggandet. Boverket ger Löfven rätt.

– Under den förra subventionsperioden tillkom det 40.000 hyreslägenheter. Hur många som tillkommer på grund av att projekt tidigareläggs och som hade byggts i alla fall är svårt att säga. Men subventionerna hjälper helt klart till, säger Paul Silfwerberg, jurist på Boverket.

Annie Lööf (C) menade däremot att byggsubventioner inte alls fungerar:

– Stora statliga byggsubventioner som två stora utredningar säger nej till, den samlade expertisen säger nej till och byggherrarna själva tycker är dåligt, för det bara driver upp priserna på bostadsbyggandet.

Efter att ha synat Annie Lööfs citat, så ser vi att även hon har stöd för sina påståenden.

De rapporter hon hänvisar till, från Bokriskommittén och Nybyggarkommissionen, ger Lööf rätt i att subventioner inte är bra. Bokriskommittén hävdar att tidigare subventioner som fanns gjorde marknaden mindre känslig för dålig byggkvalité och omotiverade höjningar av byggpriserna.

Annie Lööf får också stöd i påståendet att subventioner ”bara driver upp priserna på bostadsbyggandet” av Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier, han säger i en kommentar på deras hemsida från den 25 mars att ”Tidigare erfarenheter med subventioner riktade till produktionen har drivit upp kostnadsbilden i byggandet och en sådan utveckling vill vi inte ha tillbaka”.  

Här kan du läsa en längre text om vår granskning och resultat!



SVT rapporterade · Live: Partiledardebatt i Agenda

18.59



19.02
Jakob Forssmed (KD) ersätter, som många av er säkert redan läst, Ebba Busch Thor som precis fått barn.

KD-ledaren Ebba Busch Thor har blivit mamma 

svt.seKristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor har blivit mamma – och missar den stora partiledardebatten. Det skriver hon själv på Twitter:
”Skulle ha umgåtts med partiledare ikväll men vi har fått finbesök som vi kommer umgås med istället!”
19.06
Annie Lööf intervjuas av reportrarna inför debatten. Foto: SVT
19.11
Här anländer Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Foto: SVT
19.12
"Det ska bli intressant att se hur Anna Kinberg Batra tar för sig och hur mötet blir mellan henne och Stefan Löfven", säger programledare Mats Knutson inför debatten.

”Spännande att se Kinberg Batra debattera”

svt.seAnna Hedenmo och Mats Knutson har lett många av Agendas partiledardebatter ihop. I kvällens debatt ser de bland annat fram emot att se Moderaternas nya partiledare göra sin debut i sammanhanget.
19.14
Här anländer Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt. Foto: SVT
19.16


19.16
...och här kommer Jan Björklund (FP). Foto: SVT
19.17
Björklunds dagsform "är god", säger han.
– Men det har gått ett halvår och man blir lite ringrostig så man får läsa på lite.
19.17
Björklund pekar ut statsminister Stefan Löfven som sin huvudmotståndare – och vill gärna snacka jobb och skola.
19.19
Här kommer Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, som gör comeback i kvällens debatt. Foto: SVT
19.21
Åkesson, som varit sjukskriven men nu alltså gör comeback i ett större sammanhang, säger att han "mår bättre än på länge".
19.21
– Det är ett stort sammanhang att göra comeback i men jag har egentligen inte missat någon debatt så det är som vanligt, säger han.
19.23
"Jimmie Åkesson som gör comeback i debattsammanhang efter sin sjukskrivning är jag nyfiken på. Det blir intressant att se hur mycket tuppkammen växt på honom", säger SVT:s programledare Mats Knutson.
19.24


19.26
Ämnena i kvällens debatt är fortfarande hemliga, men statsvetaren Jonas Hinnfors har listat vad han tror blir kvällens snackisar:

Här är de heta potatisarna inför debatten

svt.seHur ska nya regeringen lösa arbetslösheten och hur ska Alliansen samsas kring familjepolitiken? Det är frågor som statsvetaren Jonas Hinnfors hoppas få svar på när årets första partiledardebatt i SVT:s Agenda går av stapeln på söndag. Här är ämnen som kan bli snackisarna på debatten.
19.27



19.29
Här kommer statsminister Stefan Löfven (S) in genom dörrarna på SVT. Foto: Christoffer Wendick/SVT
19.30
" Stefan Löfven har problem och hans parti tappar väljare - för honom är debatten också viktig", säger SVT:s programledare Mats Knutson inför debatten.
19.31
Foto: Helena Zachariasson/SVT
19.32
På frågan om vilka som är Löfvens huvudmotståndare svarar han "arbetslösheten och skolan."
19.33
Löfven har laddat upp inför debatten med en promenad och funderingar. – Och jag har umgåtts med små barn och det är stimulerande, säger han och passar på att gratulera nyblivna mamman Ebba Busch Thor (KD).
19.38


19.39


19.44


19.46


19.47
Hej, jag har två frågor!

1) Vem eller vilka på SVT är det som bestämmer vilka ämnen som ska tas upp?

2) Kan du på ett kortfattat sätt beskriva hur processen går till då man väljer ämnen och frågor.

Tack!
Det är redaktionen på Agenda som bestämmer vilka ämnen som ska tas upp. Självklart försöker man ta ämnen som är aktuella just nu, ett mer ingående svar kan jag tyvärr inte ge utan då får du kontakta någon på Agendas redaktion.
19.48
Är det i den ordning ni skrivit ämnena som dom kommer debatteras?
Ja.
19.52
Varför utlänska lastbilar betalar inte skatt i Sverige?? De tjänar ju pengar här
19.53
Svenska partiledardebatter i tv blir alltid så tråkiga. Det kanske skulle lätta upp stämningen att ha på bakgrundsmusik i studion.
19.53
Några intryck från mina korta intervjuer med partiledarna i SVT-entrén för en stund sedan: Långt ifrån den taggade känslan de hade inför Agenda-debatten för ett år sedan. Men det är inte valår i år och temperaturen inte lika het. Fortfarande är det några dueller i debatten som är självklara. Lööf vs Löfven, Sjöstedt vs Åkesson och så berättade Romson att hennes huvudmotståndare är moderaterna. Idag med Kinberg Batra för första gången i Agenda-debatt.
19.56
Kommer man kunna se Debatten här?
Ja, du bör se den överst här?
19.56
Att hålla ögonen på ikväll är också sammanhållningen i Alliansen. Jan Björklund trodde att vi kan få se allianspartier profilera sig mer nu än inför valet. Folkpartiet som ju hoppade av försvarsuppgörelsen nyligen kommer att sticka ut från de andra i den frågan. Det kan bli ett stickspår från ämnet vapenexport som är planerat till programmets andra del efter Aktuellt.
19.59
Invandringsfrågan är först ut och kommer bli intressant eftersom de fyra allianspartierna under våren har presenterat ny politik på det området. Förslag från M och KD har till exempel gällt att flyktingar ska få tillfälliga treåriga uppehållstillstånd istället för permanenta som ofta är fallet idag.
20.02
Jimmie Åkesson sade igår i sitt vårtal på Långholmen att SD påverkat allianspartiernas hållning i flyktingfrågan "i rätt riktning". Allianspartierna håller inte med. Kinberg Batra sade före debatten att moderaterna har en konstruktiv hållning.
20.02
Nu är vi igång!
20.04
”Jag trodde aldrig att jag skulle säga det men just nu saknar jag Fredrik Reinfeldt”, säger Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt till Anna Kinberg Batra (M) efter att hon motiverat partiets nya integrationssatsningar.
20.04
”Vi måste ta samhällsproblem på allvar. Fler måste kunna få sitt första jobb”, säger Kinberg Batra.
20.05



20.06
Efter att Fredrik Reinfeldt avgick har partiet börjat ompröva sin integrationspolitik.
20.06
”Jag får ge Sjöstedt rätt i frågan att man nu börjar anpassa sig till den opinion som finns”, säger Åkesson (SD) om allianspartiernas utspel i invandringsfrågan.
20.07
Ojoj..... Tror AKB att det är ett 100 meterslopp... Hon pratar ju verkligen forcerat.... Nervös?
20.08
”Upp till oss att se till att invandrarna kommer ut i arbete så snart som möjligt”, säger Stefan Löfven – men han vill inte se tillfälliga uppehållstillstånd.
20.09
Löfven ville inför debatten inte kritisera allianspartiernas nya invandringsförslag, när jag frågade. Men nu säger han att tillfälliga uppehållstillstånd inte är lösningen.
20.10
”En liten ansträngning” menar Löfven (S) om den ökande invandringen – det är ett ”haveri” kontrar Åkesson (SD). ”Människor flyr för sina liv”, svarar Löfven.
20.11
Permanenta uppehållstillstånd ger trygghet för barnfamiljer som kommer hit, säger Annie Lööf (C). Centerpartiet går alltså inte på samma linje som Kristdemokraterna och Moderaterna, som vill införa temporära uppehållstillstånd.
20.12
Annie Lööf (C) gör sitt bästa för att undvika att svara ja på frågan om hon därmed står på samma sida som Stefan Löfven (S).
20.12
Här skiljer sig Centerpartiet just nu från de tre andra allianspartierna. C framstår nu som det mest invandringsvänliga av allianspartierna. En fråga som ser ut som en växande spricka i Alliansen.
20.13
Mycket starkt uttryck av Romson "Medelhavet det nya Auschwitz". Jag räknar med att hon kommer få förklara detta ordval senare.
20.14
Så fort man skaffar ett jobb ska man få permanent uppehållstillstånd, säger Jan Björklund (FP). "Det är en stark drivkraft till att skaffa ett jobb."
20.15
Så här står alltså partiledarna i studion. Foto: TT
20.15
Hur har Åsa Romson mage att jämföra Auschwitz med dagens händelser? Magstarkt.
Hon kommer säkert få frågor om vad hon menar med det.
20.16
Nu frågas Anna Kinberg Batra (M) ut om att partiet vill införa tiggeriförbud. "Ingen ska behöva tigga i Sverige och det finns uppgifter om att det i vissa fall kan vara frågan om organiserat utnyttjande i Sverige", säger hon.
20.16
"Kan man förbjuda fattigdom? Nej, det kan man inte", säger Stefan Löfven. "De som kommer hit för att tigga ska få ett drägligt liv hemma och därför har vi startat ett samarbete med Rumänien".
20.17
"Ett steg i rätt riktning", säger Jimmie Åkesson om Moderaternas förslag om att förbjuda organiserat tiggeri.
20.18
I Norge kan kommuner numera införa förbud mot tiggeri. Bland annat kommunen Arendal i södra Norge har infört ett sådant förbud.
20.18
"Vi måste titta på om vi ska införa ett viseringstvång", säger Jimmie Åkesson som vill begränsa den fria rörligheten inom EU.
20.19
”Stefan Löfven har rätt. Lösningen ligger i att Rumänien får hjälp och bestämda besked”, säger Jonas Sjöstedt.
20.19
”Ni börjar tigga om Sverigedemokraternas röster”, säger han.
20.20
”Vår trygghet är inte hotad med tiggarna, det är de som är hotade”, säger Åsa Romson (MP).
20.21
Invandringsfrågan är färdigdiskuterad – nu är det dags för bostadsbristen.
20.22
”Det enda den här regeringen föreslår är gammeldags byggsubventioner” säger Jakob Forssmed (KD).
20.22
”Ni satt i regeringen i åtta år men ni verkar ha glömt bort det”, svarar Stefan Löfven (S).
20.22
Förre bostadsministern Attefall var partikamrat till Forssmed (KD). Han och KD har varit de starkaste motståndarna mot subventioner. Det är där en av de största konflikten i bostadspolitiken finns idag: om staten ska träda in ekonomiskt eller hålla sig utanför.
20.24
Enklare byggregler och tydlighet från kommunerna. Och ytterligare stimulans, det vill Åsa Romson (MP) se för att lösa bostadsfrågan.
20.27
När regeringen halverar ROT-avdraget tar man pengar från den enskilde snickaren och ger till de stora byggföretagen, menar Annie Lööf (C).
20.27
Vad ska ni göra för att öka kapaciteten i byggbranschen, ty även om det vore busenkelt att bygga så finns inte kapaciteten?
20.27
Vilken ungdom har råd att betala runt 6-7000 kr mån för en etta med kök som nya läg kostar idag då när dom är tomma så hyr imigationsverket läg för dyra skattepengar
20.27
Miljöpartiet stoppar oss när vi försöker bygga, menar Anna Kinberg Batra (M). Kritiken är obefogad, menar Åsa Romson.
20.28
De flesta är överens om att det behövs enklare regler för att få fler bostäder att byggas.
20.28
Regerings lade fram förslag på nya bullerregler för små lägenheter. "Från den 1 juni höjs riktvärdet för små lägenheter från 55 decibel A (dBA) till 60 dBA vid den exponerade sidan.", skriver regeringen.
20.29
ROT kostar mellan 15 och 20 miljarder kronor, menar Stefan Löfven. Nu flyttar regeringen en del av pengarna om till byggsubventioner.
20.30
Ta bort ränteavdragen på bland annat bostadsrätter och bygg hyreslägenheter istället, menar Jonas Sjöstedt (V).
20.31
Staten får väl anta ett nytt miljonprogram. Det har ju gått en gång förut, varför inte igen?
20.31
Löfven och S lovade att behålla ROT före valet. Men efter att ha annonserat sänkning av ROT från 50 till 30 procent har en svekdebatt drabbat honom.
20.31
I min hemkommun har MP röstat emot hyresrätter i centrala stan samt ett jättestort eko-projekt med ytterligare hyresrätter. Ironiskt nog deltog bostadsministern i byggstarten.
Var bor du, Magnus?
20.31
Bisarrt var ordet...hur ska vi kunna bygga bort bostadsbristen?
20.33
Miljöpartiet och Socialdemokraterna är överens om att man måste diskutera lösningar för att förhindra en eventuell bostadsbubbla.
20.33


20.34
Jimmie Åkesson vill än en gång lyfta invandringsfrågan när det gäller bostadssituationen. "Ytterligare en halv miljon människor i Sverige – påverkar det inte bostadsfrågan, säger Åkesson till Björklund.
20.35
Björklund hänvisar till skolbygget i Vaxholm och det lettiska byggbolaget Laval som satte frågan på sin spets om utländska byggbolags ställning i Sverige.
20.35
20.35
"Du skyller alltid på invandringen", svarar Björklund. "Ja, men är det inte relevant", kontrar Åkesson.
20.35
Varför tar ingen upp den viktigaste bostadsfrågan? När skall man avskaffa den förlegade hyressättningen?
21.31
Jan Björklund har med sig kolbiten som rekvisita när kärnkraften diskuteras.
21.31
Kärnkraften var en av de största knäckfrågorna för Alliansen. C och FP har varit motpoler i Alliansen. FP vill bygga ut kärnkraften, medan C varit motståndare.
21.32
Kolbiten följde Gustav Fridolin genom flera debatter inför valet. Den fick även, enligt uppgifter, ett eget twitterkonto.
21.33
Det var alltså Fridolin som tog upp den där kolbiten när det debatterades energipolitik.
21.33
energipriserna stiger när Tyskland avvecklar kärnkraft
21.34
Löfven var ordförande i Metall 2011 när han omfamnade kärnkraften, vilket Björklund hänvisar till i debatten.
21.36
Anna Kinberg Batra (M) till Stefan Löfven (S): De gamla reaktorerna blir gamla och måste stängas utan att ni vågar byta till nya reaktorer, eftersom du låter Åsa Romson styra regeringen.
21.37
Energiuppgörelsen som allianspartierna gjorde innebar att kärnkraft får byggas ut om den kan bära sina egna kostnader, alltså utan statliga subventioner. Många menar att detta inte är möjligt ekonomiskt. C gick med på uppgörelsen mot att det satsades på att bygga vindkraft.
21.38
Löfven vill inte ge ett rakt svar på huruvida Vattenfall får sälja sina kolgruvor i Tyskland.
21.40
Jonas Sjöstedt kritiserar ännu en gång Miljöpartiet som han menar sviker om man säljer Vattenfalls kolgruvor.
21.40

Vattenfall vill sälja tysk brunkol

svt.seVattenfalls tyska kolkraftverk och brunkolsgruvor är en belastning för bolaget, enligt styrelseordföranden Lars G Nordström. Han vill ha regering och riksdag med sig på att sälja dem. Men det är inte säkert att det blir en bra affär.
21.40
Så här såg alltså kolbiten ut när Gustav Fridolin hade med sig den i debatten inför valet. Faksimil: Aftonbladet
21.41

21.42
Sverigedemokraterna vill bygga ut kärnkraften.
21.42
"Du stödjer den sista dinosaurien, Jimmie Åkesson", säger Jonas Sjöstedt (V).
21.43
Tyskland stängde åtta kärnkraftverk 2011 för att satsa på miljövänlig energi. Sedan dess har energipriserna stigit kraftigt i landet och beslutet har väckt stark kritik.
21.43
Regeringen föreslår höjd bensinskatt trots att Stefan Löfven (S) innan valet sa att frågan inte var aktuell. Han försvarar beslutet med att priset på bensin är så lågt nu.
21.43
Bensinskattehöjning är ett slag mot landsbygden.
21.44
Varje land måste ta ansvar för klimatutsläppen, annars får våra barn och barnbarn göra det, säger Åsa Romson (MP).
21.45
Dags för sista frågan i kvällens debatt – skolan.
21.45
Direkt efter Agendas partiledardebatt börjar eftersnacket på svtnyheter.se. Där bjuds det på analyser av SVT:s inrikespolitiska kommentator​ Margit Silberstein och intervjuer med partiledarna. Programledare är Pelle Nilsson.
21.46
Åsa Romson: Vi måste satsa på lärarlönerna.
21.46
Alliansen hade som vallöfte att öka antalet förstelärare. Men den satsningen har inte nya regeringen sjösatt.
21.47
Björklund (FP): "De reformer som alliansregeringen slog in på var rätt och riktiga, enligt OECD. Men nu går regeringen ifrån dem. Ni fryser karriärreformen."
21.47
Björklund: Kommunaliseringen har misslyckats. Den svenska skolan har blivit ett postkodslotteri.
21.48
Synen på att förstatliga skolan skiljer också allianspartierna. FP vill förstatliga, M vill behålla i kommunal regi.
21.49
Ge lärarna auktoritet. Vi har problem med ökad psykisk ohälsa i Sverige. Det vill Kristdemokraterna jobba med, säger Jakob Forssmed (KD).
21.50
Lärarlöner måste sättas efter kompetens och förtjänst, inte med automatik
21.50
Hur står det till med frågan om vilket antal elever som skall finnas i klassrummet för skolans resultat ?
21.50

21.51
Sjöstedt (V): Skolan har blivit en marknadsplats.
21.52
"Vi satsar 14 miljarder kronor mer på skola och utbildning än vad ni gör", säger Stefan Löfven (S).
21.54
Kinberg Batra (M) i attack mot Stefan Löfven (S): Varför vill ni stoppa satsningar på matte i skolan och fler lärare i utsatta områden?
21.54
Många siffror, men den som är intresserad av argumenten så har SVT:s Livekollen nyligen granskat skolargumenten och siffrorna
. Ska försöka hitta länken.
21.54
Åkesson (SD): Lärarna saknar befogenheter.
21.55
Åkesson vill se fler kuratorer och mer satsningar på ungdomspsykiatrin.
21.55
Låt friskolor teckna kontinuitetsförsäkringar så att elevernas skolgång tryggas
21.55
Hoppas inte denna fråga censureras.. Jag som så många i samhället räknar inte friskolor , privat vård och privata äldreboende som företag då deras pengar är rent ut sakt bidrag . det är inte förteg som står på egna ben. Dvs att folk gärna betalar mer för deras bättre produkt..
alltså är dessa enbart bidrags-företag.. SÅ frågan är "när skall dessa företag tvingas gå från bidragsföretag till riktiga företag??.."och som sagt i usa är det olagligt att använda skattepengar till vinstdrivande företag. Varför är sverige det ända land i världen där det är lagligt???...
21.55
Livekollen om siffrorna för förstelärarna:

Livekollens resultat: Sifferkaos och halvsanningar

svt.seSkoldebatten i Agenda förvandlades till ett sifferkrig. Och när Livekollen granskar debattörernas påståenden finns ingen klar segrare. Istället har både Gustav Fridolin (MP) och Camilla Waltersson Grönvall (M) båda delvis rätt i sina påståenden om förstelärare och satsningar på utsatta områden.
21.55
"Fritt skolval" handlar ju egentligen om att marknadsföra en från början offentlig finansierad skola till skattesmitande risk kapitalister.
21.55
Finns det några belägg för att "förstelärare-reformen" lockar till sig fler kompetenta lärare? Kommer fler blivande högskolestudenter välja lärarlinjen framför andra linjer inom diverse område?
21.56
Ny ryker Jakob Forssmed (KD) ihop med Jimmie Åkesson (SD) om huruvida KD satsat på psykiatrin eller inte. Åkesson menar att kriminella får fler psykiatriplatser än de unga.
21.57
Är det bara lärarna som ansvarar? Varför tar ni aldrig upp rektorer och kommunledning?
21.57

Debatten är snart slut, då ska SVT:s Livekollen sätta igång att granska ett av de påståenden som politikerna kom med. Just nu diskuterar Livekollen om vi kan granska påståendena under ämnet bostadsbristen. Då diskuterades om subventionerade nybyggda hyresrätter är en bra idé och får igång byggandet, något som partiledarna var oense om. Vad tycker du att vi ska granska?

21.58
Glöm inte att stanna kvar och följa eftersnacket. Där bjuds det på analyser av SVT:s inrikespolitiska kommentator​ Margit Silberstein och intervjuer med partiledarna. Programledare är Pelle Nilsson.
21.59
"Det märks att Alliansen inte är lika samtrimmad som de var tidigare. Och på andra sidan kunde vi se hur Romson och Löfven inte alltid höll samma linje", säger SVT:s programledare Mats Knutson efter debatten.
22.01
”Debatten visar att vi har ett nytt momentum i svensk politik där vi går ifrån skattesänkningar till investeringar”, säger Stefan Löfven (S).
22.01
Hej och tack för en spännande debatt! Jimmie Åkesson är kvällens vinnare. De andra framstår som en aning förvirrade, tyvärr.
22.02
Varför var inte säkerhetspolitiken/försvaret ett av ämnena? Vi har den sämsta säkerhetsmässiga situationen i vårt område sen kalla kriget, och, inte ett ord, varför???
Kan inte ge något exakt svar på det men det går inte att ta upp alla ämnen varje gång. Redaktionen bedömde tydligen att det här inte var en lika aktuell fråga som övriga.
22.04
"Stefan Löfven har ännu inte blivit en lika driven debattör som Jonas Sjöstedt eller Jan Björklund", säger SVT:s kommentator Margit Silberstein.
22.05
Anna Kinberg Batra (M): Debatten var rolig och tydlig. Det var väldigt tomt från regeringspartierna om konkreta förslag. De enda som fått jobb med Stefan Löfven är några utredare.
22.05
Tycker Att Anna Kinberg Batra var helt klockren. Jag förstår mig inte på hur Socialdemokrater tänker. Dom snackar om högre lärarlöner. Men undersökningar har visat sig att lärarlöner är högre i Moderat styrda kommuner en i Vänster styrda kommuner. Löfven är en riktig hycklare tackar vet jag Anna Kinberg Batra.
22.06
Anna Kinberg Batra (M) om att Jonas Sjöstedt saknar Fredrik Reinfeldt (M): Det var ett försök att recensera mig utifrån mina företrädare men nu är det jag som leder partiet.
22.06
Så här sade Jonas Sjöstedt då alltså:

Sjöstedt: Jag saknar Reinfeldt.

svt.seV-ledaren kritiserar Moderatledaren Anna Kinberg Batra för M:s förslag om tillfälliga uppehållstillstånd.
22.07
Åkesson var stark i återkomsten, tycker jag.
Jakob Forssmed är lugn och ger bra intryck.
22.07
"Anna Kinberg Batra tog inte väldigt stor plats men hon gjorde inte heller bort sig", säger SVT:s kommentator Margit Silberstein.
22.07
Jag tycker anna batra och Jimmie åkesson är debattens vinnare. Dom andra kunde knappt svara på enkla frågor, och löfven gjorde inget annat än stod och flinade.
22.07
Annie Lööf har fel. På C:s hemsida står följande; Vi vill också att det ska bli möjligt med lägre ingångslöner. Det är naturligt att den som inte har någon arbetslivserfarenhet tjänar mindre än den som har jobbat i många år för. Det blir då möjligt att få in en fot på arbetsmarknaden och därmed fortsätta sin lönekarriär. Här behöver arbetsmarknadens parter, det vill säga fackföreningarna och arbetsgivarna som förhandlar om lönerna, börja ta ansvar även för personer som står utan jobb. Hur förklarar hon detta??
22.09
"Det spelar ingen roll vad jag tyckte om debatten, det viktiga är vad tittarna tycker. Men jag hade väldigt trevligt i alla fall", säger Jimmie Åkesson (SD).
22.10
Den stora vinnaren ikväll är Åsa Romson, för det är henne alla skriver om. Kanske inte av den anledning hon själv helst hade önskat, men sånt saknar ju betydelse. Allt handlar om att synas.
22.10
"Än så länge känns det bra. Fråga mig igen i morgon bitti om hur jag mår då", säger Jimmie Åkesson (SD) om comebacken.
22.11
Åkesson är tillbaka i sin gamla form, menar SVT:s kommentator Margit Silberstein.
22.13
”Stefan Löfven är inte alltid tydlig. Och det handlar väl dels om konflikter mellan S och MP i regeringen, till exempel i frågan om vapenexporten”.
22.14
Åsa Romsons (MP) jämförelse med Auschwitz var ett grovt övertramp av den typ som trivialiserar ju vad som hände i Nazitysklands koncentrationsläger, det var inte en olycka utan planerat.
22.15
”Jag tog ett kraftuttryck för att ge bilden av att det är så oerhört stort och tragiskt och vi blundar ofta för tragedin som pågår i Medelhavet”, säger Åsa Romson (MP) om den kritiserade jämförelsen mellan Medelhavet och Auschwitz.
22.15
"Jag tog till ett kraftuttryck som...eh...inte var den bästa. Men det är så många som dör, det tar inte slut", säger Romson.
22.16
"Man kan alltid i stundens hetta... det är svårt att hitta de där rätta kraftuttrycken", säger Romson.
22.17
"Jag är djupt engagerad i flyktingarnas situation i Medelhavet", säger Romson.
22.17
Fortfarande ingen ursäkt av Åsa Romson, Herregud!
22.18

22.19

22.19
Nu använde Åsa Romson sig av ordet Zigenare, är hon helt ur slag??
22.21
Romsons liknelse var "oklok", menar Silberstein. "I den industrin som fanns under andra världskriget fanns ingen som räddade dem och liknar man saker med förintelsen så förminskar man det som hände."
22.22
Sjöstedt (V) kallar Löfven och Romsons svar för "mer än lovligt luddiga".
22.23
"Det är uppenbart att Moderaterna nu ängsligt anpassar sig till Sverigedemokraterna", säger Sjöstedt.
22.24
"Sjöstedt har bestämt sig för att V ska vara både ett oppositionsparti och stötta regeringen. Och det är en ganska bekväm sits", säger SVT:s Margit Silberstein.
22.25
Så här såg det ut när Jan Björklund visade upp Fridolins kolbit, för den som missade:

Björklund tar upp den kända kolbiten

svt.seI debatten kom en gammal kändis i partiledardebattsammanhang upp på nytt. FP-ledaren viftade med en kolbit när han kritiserade kärnkraftsverkens nedläggning.
22.26
"Det är omöjligt att formtoppa när man får så kort tid på sig men man får hoppas på en bra grundform", säger Jakob Forssmed (KD) om det plötsliga inhoppet efter att partiledare Ebba Busch Thor lämnat återbud från BB.
22.26
Har KD valt rätt ledare? Jakob var urstark. Har inte sett en sådan framtoning sedan Palmes dagar
22.27
Nu sätter vi strax igång med Livekollen! Här i samma flöde kommer vi under ett dygn att granska något av de påståenden som politikerna gjort under debatten. Just nu diskuterar vi debatten om bostadsbristen. Löfven (S) sa att subventionering av att bygga hyresrätter får igång byggandet, Forssmed (KD) höll inte med.

Men det fanns fler påståenden vi diskuterar.

Jimmie Åkesson (SD) sa att kriminella får fler psykiatriplatser än unga. Stefan Löfven (S) sa att den rödgröna regeringen satsar 14 miljarder mer på skola och utbildning än vad Alliansen gör. Vilka påståenden tycker du att vi ska syna?
22.28
"Det hade varit spännande att se Ebba Busch Thor i kvällens debatt", säger SVT:s Margit Silberstein. "Jakob Forssmed anlägger en mjukare ton och utgår lite mer från vänster."
22.29
Så här såg det ut under "handuppräckningen" om vad som är en diktatur, där få partiledare ville svara på frågan:

Hur avgör man vad som är en diktatur?

svt.seI debatten kring vapenexporten får partiledarna rösta om de anser att Saudiarabien och Thailand är diktaturer.
22.33
Det hettade till i debatten om integrationen och tiggeri, konstaterar SVT:s Margit Silberstein.
22.34
Det hettade också till i frågan om vapenexport och kärnkraft, menar Silberstein.
22.34
Men det man kommer att minnas är Romsons metafor om Auschwitz och Medelhavet, menar Silberstein.
22.36
Här kommer Romsons kontroversiella metafor igen:

Romson: Medelhavet är det nya Auschwitz

svt.seMP:s språkrör debatterar om tillfälliga uppehållstillstånd och jämför de många förlista flyktingfartygen på Medelhavet med nazisternas förintelseläger Auschwitz.
22.38
Nu är det dags för Livekollen! Vi väljer ett påstående och granskar det under ett dygn. Just nu lutar det åt att titta på diskussionen om subventioner för att få igång byggandet.
22.39
Så här sade Stefan Löfven (S) om bostadsbristen: - Hyreslägenheter, och framförallt små hyreslägenheter, de låter sig inte byggas sådär jättelätt. Vi hade en liknande subvention nämligen, innan ni tillträdde. Den tog ni bort, och då sjönk nybyggnationen av lägenheter. Den här fungerar, den är utvärderad av Boverket sedan tidigare och den ska fungera igen.
22.40

 
 

1 av 2


22.44



22.45
Till livekollen
Vilka partier var delaktiga i beslut om Vattenfalls investering i kolkraft i Tyskland? Diskuterades ej men, dito om Vattenfalls involvering och investering i utländsk kärnkraft.
22.55
Vart tog partiledardebatt streamen vägen för oss som ser på det i efterhand?
Hoppsan! Nu ska den ligga där igen.
22.56
Undrar du vad SVT:s Livekollen är? Här kan du läsa mer:

Det här är SVT:s Livekollen

svt.seNu startar SVT Nyheters nya projekt Livekollen. Med utgångspunkt i SVT:s Agenda kommer ett team av reportrar och researchers tillsammans med publiken att livegranska ett ämne eller ett påstående i 24 timmar.
22.56
Egendomligt, varför plockade ni bort inlägget där ni skrev om vilket påstående ni skulle granska?
Hej R! Vi tog inte bort det utan fäste det högst upp.
23.02
Ett av kvällens ämnen i partiledardebatten var bristen på bostäder som är akut i många delar av Sverige. I drygt hälften av landets kommuner saknas det bostäder. Enligt Boverket behövs det 70 000 nya lägenheter varje år, förra året byggdes det inte ens 30 000. Frågan i debatten var vad riksdagspartierna vill göra för att få igång byggandet.
23.21



23.21
Vi har granskat bostadsdebatten tidigare i Livekollen, då i samband med så kallade modulbostäder för nyanlända flyktingar. Men i kvällens debatt var partiledarna så tydligt inte överens att det vore intressant att se vad som stämmer. 

Statsminister Stefan Löfven menade att Socialdemokraternas satsning på subventionerat byggande av hyresrätter är en prövad, fungerande metod.
Han fick mothugg av Jakob Forssmed, Jan Björklund och Annie Lööf som menade att byggsubventioner inte fungerar, att det är förändrat regelverk som eftersöks och behövs. Statsministern stod på sig och refererade till en rapport från Boverket.

Jag tror jag har hittat rapporten, utgiven i december 2004 och skriven av Boverket. Har du några ytterligare kunskaper i ämnet får du gärna kommentera och hjälpa oss i vår granskning!
23.37
Är det riktigt att det väntas komma ca 500 000 invandrare till Sverige inom några år, som Åkesson sa angående bostadsbristen?
Livekollen kommer att granska om subventioner kan ge fler bostäder eller inte. Det kommer att behövas bostäder de närmaste åren oavsett hur många flyktingar som kommer till Sverige.
Efter ett inlägg av o365@svt.se kan jag konstatera att jag mycket riktigt missförstått den här kommentaren, och tar bort mitt svar på den.
23.41
Livekollen stänger strax ner för kvällen. Imorgon kontaktar vi Boverket för att få veta vad deras utredningar säger om subventioner till bostadsbyggande. Ger de fler bostäder eller inte. Vi kommer också att undersöka vad byggföretagen anser.
23.46
Nu stänger vi Livekollen för natten och går hem. Men klockan 8 är vi tillbaka och granskar hela dagen!
08.13

Agenda: Partiledardebatt inkl eftersnack | SVT Play

SVT PlayRiksdagspartiernas partiledare möts i en direktsänd debatt. Medverkande: Stefan Löfven (S), Anna Kinberg Batra (M), Jimmie Åkesson (SD), Åsa Romson (MP), Annie Lööf (C), Jonas Sjöstedt (V), Jan Björklund (FP). Ebba Busch Thor (KD) medverkar inte. Programledare: Anna Hedenmo och Mats Knutson.
09.55
Min åsikt är att ett rum i en källare utan fönster och med en minimal toalett, bredvid en stor motorväg skulle vara så pass billig på en helt fri marknad att det kan vara värt det för någon med väldigt låg lön eller annars hemlös. Jag skulle personligen överväga det under ett antal år, exempelvis när jag studerade, för att kunna spara väldigt stor del av de pengar som en bostad kostar idag.
Tack för din synpunkt Dennis.
10.12
Missade du när partiledarna rök ihop om byggsubventioner? Här kan du se den delen av debatten igen!

Livekollen: Ordstrid om subventionerat byggande

svt.seÄr subventioner ett bra sätt att få igång byggandet av bostäder? Det var politikerna oense om i årets första partiledardebatt. Nu granskar Livekollen frågan – med din hjälp. 
10.32
Livekollen jobbar i ny lokal svtnyheter.se
10.36
En liten redogörelse för hur vi går vidare med Livekollen:

I går menade Annie Lööf (C) att byggföretagen själva tycker är byggsubventioner är dåliga. Dessutom hänvisade hon till två stora utredningar som säger nej till subventionerna. Vilka är dessa? Reporter Mari Forssblad kollar upp detta!

Även Löfven hänvisade till faktaunderlag. Han sade att tidigare subventioner utvärderats av Boverket som konstaterat att de fungerar. Mari försöker få tag i den här utvärderingen också.

Livekollen diskuterar också hur många hyresrätter som har blivit bostadsrätter i Sverige från år 2000.
Researcher Johan Ekman tar tag i den frågan. 
10.37
Vi har i Sverige tre stora byggbolag som dominerar marknaden. För dem är det mest lönsamt att bygga bostadsrätter som de säljer till nybildade föreningar. De är knappast intresserade av att bygga billiga yresrätter eftrsom det skulle ge lägre vinst. Subventioner skulle kanske kunna vara en lösning.
Hej Sture! Vi kommer säkerligen att prata med olika aktörer inom byggbranschen om just detta under dagen.
11.08
Regeringens förslag att införa subventioner till nya hyresrätter och samtidigt minska rot-avdraget togs inte väl emot av byggbranschen. "Subventioner är farliga", sade NCC:s vd Peter Wågström efter att förslaget presenterats. Kritiken gick bland annat ut på att subventioner alltid är för generella och inte riktar sig till dem som verkligen behöver stöd.

Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier, uttryckte också kritik mot förslaget. Han menar att detta kommer att ta pengar från de små företagen i byggsektorn som främst jobbar mot rot-sektorn.
– Jag är jätterädd att Svensson börjar köpa svart igen, sa han i en artikel i Byggindustrin ( som ägs av Sveriges Byggindustrier) i april. 
11.08
problemet är ett ingen av dem VET, de bara gissar. Och det kan vem som helst göra. Med samma resultat. Eller hur?
Hej Pelle! Livekollen finns ju just för att kolla om politikerna har underlag och fakta bakom sina påståenden. Så fortsätt att följa oss så får du veta mer.
11.12
Jag tycker att det är uppenbart att marknaden inte lyckats själv att bygga mer bostäder. Men jag tycker inte att subventioner är någon lösning. Det är för lite och för osäkert.
Vi är istället i stort behov att riva upp mycket i den snåriga och utopiska lagstiftning vi har. Jag tänker på den tvångsmässiga handikappsanpassningen av alla nybyggda bostäder som är ett sådant oerhört slöseri och dåligt samhällsekonomiskt. Det ska inte vara en rättighet att som handikappad kunna bo exakt i alla hus. Det ska finnas handikappsanpassade hus men bara ett fåtal. Det finns många andra lagar som behöver luckras upp och underlätta och göra det lättare att bygga.

Sedan tycker jag att staten inte kan vänta och hoppas längre. Staten måste själva gå in och bygga bostäder. Det har varit bostadsbrist i jag vet inte hur många år. Nu räcker det, marknaden klarar inte detta själv. Och marknaden har dessutom inget intresse alls att lösa krisen, de tjänar ju bara mer på att det är mindre antal bostäder och högre priser...
Tack för dina synpunkter Anders.
11.13
Pär Svanberg är Hyresgästföreningens bostadspolitiske expert. Han tycker att stödet är nödvändigt och hoppas att byggandet av hyresrätter kommer att öka, även om det inte är den enda åtgärden som behövs.
- Kommunerna måste också ta sitt ansvar och få fram detaljplaner som möjliggör byggande av hyresrätter. När den gamla subventionen fanns före 2006 så sjönk byggpriset i förhållande till bostadsrätter. Att byggbranschen är motståndare till subventionerna beror på att de inte vill att stödet ska villkoras. Men samtidigt har de argumenterat för sänkt moms, vilket också är en form av subvention. Hyresrätter har inget stöd idag, medan villaägare och bostadsrättsinnehavare har möjlighet att göra ränte- och ROT-avdrag.
11.14
1. Jag undrar om det finns några utredningar som visar att ytterligare uppluckring av strandskyddet ger mer bostäder på landsbygden. Ett argument som fördes fram av Annie Lööf igår och även tidigare bostadsminister Attefall hävdat. Är det verkligen problemet?

2. Vad är de främsta anledningar till att det tar så lång tid att bygga nya bostäder och varför så få hyresbostäder? Vad visar forskningen?
Hej Åsa! Vi undersöker - till viss del - hur fördelningen hyresrätter/bostadsrätter ser ut idag, liksom vad olika aktörer (politiker, forskare, byggbranschen själva) anser stimulerar eller hämmar byggandet av bostäder. Strandskyddsfrågan är visserligen intressant, men ligger utanför vårt huvudfokus denna gång.
11.26
Tycker att detta klargör att subventioner hjälper oavsett vad byggherrarna säger.
Det är inte för dem vi ska få fram lägenheter.
twitter.com
Tack för din synpunkt Lars.
11.39


12.01
Spännande! Får nu veta av Annie Lööfs pressekreterare att de "återkommer under dagen" med vilka de två stora utredningar Annie Lööf syftar på i sitt uttalande i gårdagens partiledardebatt. Hittar de inte utredningarna, eller har de bara väldigt mycket att göra?!  
12.04
Oj, nu fick jag ett snabbt sms om att "de kommer inom kort". Snart får vi alltså veta vilka två stora utredningar Annie Lööf hänvisar till.
13.06
1975 byggde jag mitt hus vilket kostade c:à 250000 kr, med 3-glasfönster och mer isolering än vad som då krävdes. En fullbelagd industriarbetare tjänade då c:à 4500 kr/månad. 2015 kostar ett likvärdigt hus c:à 3 - 3,5 milj. En prisstegring med 13 ggr. En fullbetald industriarbetare betalas idag c:à 25000 - 28000 kr/månad. Skulle lönen följa prisutvecklingen på hus så borde industrilönen ligga på drygt 55000 kr / månad. Varför har husen blivit så mycket dyrare? Allt beror inte på högre krav på hus idag än vad det var 1975.
Tack för påpekandet Kjell-Åke!
13.35
Henrik Ludvigsson, bostadspolitisk utredare på Hyresgästföreningen region Stockholm, twttrade just denna graf: 

13.44
VVS Företagens VD Johan Mossling tror inte på subventioner. 
- Vi är i grunden tveksamma till subventioner. Branschen har varit utsatt för subventioner förut och erfarenheterna är väl inte så goda. Men det beror på hur subventionerna är utformade. Det kan bli konstiga stopp i efterfrågan, både vad gäller kapital och personal, i och med att alla väntar på att investeringsstödet ska införas och sen när de införs blir det en ketchupeffekt. Vi vill hellre se resurser mot utbildningar och yrkeshögskolor för att få fram kompetent arbetskraft. Vi har ingen färdig idé om hur man ska få fart på byggandet av hyresbostäder. Men man måste se till att det blir en god affär och det beror ju på hur stödet är utformat. 


13.56
En avreglering gällande hyressättning av nybyggda hyresrätter i kommunala bostadsbolag, samt aktiviteter som kraftigt kringskär enskilda kommuners möjlighet att förhala detaljplanering av dessa, skulle med största sannolikhet vara mer effektiv än direkta byggsubventioner, och troligtvis leda till att bostadsbubblan i Stockholm/Göteborg spricker. Tillgänglig data från Thomas Piketty stödjer denna tes. Det är framförallt värdeökning i fastigheter i urbaniseringsområden med artificiellt begränsad utbudstillväxt (NIMBY) som har lett till en ökad avkastning av kapital relativt avkastning av arbete. Ge kommuner incitament att ta ut marknadshyra för nya fastigheter så kommer de vara beredda att öka markanvisning "i bulk" trots att markpriset då blir lägre. Det som de förlorar i minskad lönsamhet på markförsäljning kommer de att vinna på ökad lönsamhet i sin fastighetsförvaltning. www.economist.com
Tack för inspel Erik!
14.51
Paul Silfwerberg är jurist på Boverket och jämför regeringens föreslagna investeringsstimulans med den förra socialdemokratiska regeringens investeringsbidrag.
- Det nya förslaget om investeringsstimulans håller just nu på att sammanställas och ska sedan ut på remiss. Det tidigare investeringsbidraget infördes 2002-2003 och fasades ut då Alliansregeringen tog över. Men de sista utbetalningarna gjordes 2007-2008. Det som skiljer de båda subventionerna är framförallt att räntebidraget nu är borta. I övrigt finns det snarlika villkor i båda, till exempel hyresnivåer beroende på var i landet det gäller, schablonbelopp per kvadratmeter och krav på låg energianvändning. Som jag ser det är ambitionerna att stimulera byggandet av hyresbostäder desamma i båda. Hur många hyresrätter som byggs till följd av investeringsstimulanserna är svårt att säga. Under den förra subventionsperioden tillkom det 40.000 hyreslägenheter. Hur många som tillkommer på grund av att projekt tidigareläggs och som hade byggts i alla fall är svårt att säga. Men subventionerna hjälper helt klart till.

15.10
Oavsett hur billigt byggkostnaderna blir så kommer alltid hyrorna sättas så höga som möjligt. En subvention måste styras för att garantera lägre hyror och enklare bostäder. Jag kan inte se hur denna subvention kommer ställa något sådant krav? Annars blir det bara företagsbidrag. Dyra bostäder behöver inte subventioneras. De byggs ändå.
Tack för din synpunkt Johan!
15.33
Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, har uppfattningen att statligt stöd för produktion av hyresrätter leder till ökat byggande.
- Subventioner leder absolut till att fler bostäder byggs, men den del av pengarna "försvinner ner i marken", säger Stellan Lundström. Erfarenheten visar, eftersom det blir intressantare för byggföretagen att bygga, att markpriserna stiger och det påverkar produktionskostnaderna.
- Byggföretagen kan också öka sina marginaler och vinster, säger Stellan Lundström.
Han anser att det behövs fler åtgärder än de regeringen aviserat för att öka byggandet och minska bostadsbristen.
- Idag byggs det "lagom" mycket, det ska råda brist. Byggföretagen och bostadsbolagen vågar inte ta risken att deras bostäder, som ofta är dyra, ska stå tomma. Politikerna borde fundera över olika sätt att förmå aktörerna att våga mer.
- Men något bra förslag för hur det ska gå till har jag inte, säger Stellan Lundström.
15.49



15.49
Rikta subventionerna och kräv redovisning så man vet att de träffar rätt.
De hyresrätter som byggs där jag bor är jättedyra. Något är fel då.
Tack för din synpunkt!
15.56
Här är länkarna till "utredningarna" i Annie Lööfs citat "Stora statliga byggsubventioner som två stora utredningar säger nej till"...
Ursäkta att det dröjt! Centerns pressis skickade länkarna redan kl. 12.56, men vi ville titta lite på dem först. Vi kan så här långt konstatera att det inte handlar om två statliga utredningar, så kallade SOU.

16.05
Dags för eftermiddagens sammanfattning: vad vet vi? Programchef Eva Landahl leder mötet.
16.17
I diagrammet kan ni se hur tillgången på hyresrätter har förändrats från och med år 1999. Byggandet minus omvandlingar från hyresrätt till bostadsrätt och rivningar av hyresrätter har lett till 83 716 färre hyresrätter år 2014 jämfört början på 1999.
16.49
När efterfrågan på hyresrätter är så stor i Stockholm, varför tror man att subventionerna skulle leda till lägre hyra?
Byggbolagen tar väl ut vad marknaden och reglerna tillåter?
Tack för fråga/påpekandet Anne!
16.51

Jag har också gjort ett Infogram som jämför hur många hyresrätter som försvann under Göran Perssons två regeringar, jämfört hur många som försvann under Reinfeldts tid vid makten. Precis som Mari tidigare skrev så innebar omvandlingen av hyresrätter till bostadsrätter en minskning med 35 232 hyresrätter, trots att man byggde nytt.

Den verkliga minskningen är dock större eftersom det samtidigt har rivits hyresrätter. 55 363 hyresrätter försvann totalt under Perssons två senare regeringar, 28 353 under Reinfeldt. Det var betydligt fler som revs under Perssons tid vid makten jämfört under Reinfeldts regeringar (20 131 jämfört med 5331).

Gå in själv och kika på Infogrammet!
16.53
Lööfs påstående att investeringsstöd driver upp byggkostnaderna verkar tveksamt. Senast det fanns ett sådant stöd sjönk ju istället byggkostnaderna (http://hurvibor.se/pengar/byggkostnader/).

Kanske kan det också vara värt att titta på hur kapitaltillgången för mindre aktörer påverkar konkurrensen på byggmarknaden. En viktig anledning till stigande produktionskostnader torde väl vara att marknaden domineras av ett fåtal stora aktörer. Nybyggarkommisionen (http://nybyggarkommissionen.se/) skriver så här i sin rapport (s. 41):

"För att få finansiering från kreditinstitut måste en byggherre kunna visa att hälften av de projekterade lägenheterna har köpare som skrivit under ett förhandsavtal om köp. [...] Därutöver ska byggherren kunna ge en fullgörandegaranti genom att uppvisa eget kapital som räcker för att själv finansiera kapitalinsatsen på kvarvarande lägenheter. I realiteten innebär detta att banken flyttar hela risken till byggherren och att små aktörer med för litet eget kapital utestängs från nyproduktionsmarknaden."

Skulle bättre tillgång på statligt kapital kunna underlätta för mindre byggföretag att konkurrera med jättarna, och därmed öka konkurrensen och pressa priserna? Det skulle vara väldigt intressant om ni ville gräva vidare i detta.
Tack för reflektionen Jonas!
16.53
Subventioner är inte lösningen. Sverige har alltsedan 1990-talets början byggt hälften av vad Norge, Danmark och Finland gjort per capita(fram till åtminstone något år sedan). Och hälften av snittet inom OECD. En stor del av den här tiden har vi haft investeringsstimulans. Det hjälper inte. Dessutom går byggandet ned när branschen avvaktar den nya stimulansen, hur den ska utformas etc.
Tack för info!
16.55
Verkar relativt uppenbart att nuvarande system inte löser rådande bostadsbrist. Tänkbar lösning är att man låter marknaden helt lösa problemet, men då är det vitalt att man också låter marknaden sätta pris på hyreslägenheterna.
Alternativ är ju att dra igång nya statliga miljonprojekt, något som löst denna problematik i dåtid.
Känns spontant som den blandekonomiska approach som vi har idag inte är den bästa.
Tack för inspel!
16.55
En subvention på cirka 2 miljarder betyder max. 50-100 000 kr per lägenhet om man bygger i samma takt som nu - d v s mycket . En tvårums HR i Sthlm kostar cirka 2 Mkr att producera. 50-100 000 kr i subvention är inte det som får byggföretagen att sätta igång och bygga hyresrätter. De går till sådant som ändå skulle ha byggt, d v s rakt ner i byggherrarnas fickor.
Tack för ditt bidrag.
16.58
Skärmdump på hur utbudet hyresrätter sett ut per år. Länk till infogrammet:
17.06
Byggbroms blir följden när redan färdiga projekt stoppas och riggas om för att anpassas till rådande subventionsregler, vilka kan ändras eller tas bort, lika snabbt spm de infördes. Skapar osäkerhet och kortsiktighet. Ett av alla starka skäl till att säga nej till subventioner.
Ok, tack för inspel (centerpartistiska) Ola!
17.07
Så länge som marknaden styr så kommer det aldrig att byggas tillräckligt många hyresrätter. Det är tillgång-efterfrågan som gäller, och med fler hyresrätter ökar tillgången med samma efterfrågan, och därför blir det sänkta hyror, något som bostadsbolagen absolut inte vill ha. Vad som krävs är att staten tar tag i saken och börjar bygga, likt man gjorde under miljonprogrammet. Vi lyckades då, så varför skulle man inte kunna göra det igen.

Men så länge marknaden styr kommer det aldrig att byggas tillräckligt med bostäder för att få bort krisen. Marknaden saknar nämligen incitament för att bygga fler bostäder, med ökad tillgång kommer deras chans att ta ut höga hyror att minska.

Så, ett nytt miljonprogram är vad som krävs. Skapar både jobb och garanterar folks rätt till bostad på en och samma gång.
Tack för inspel Ik!
17.11
Tycker inte det är rimligt att göra kopplingen till Socialdemokratiskt regeringsstyre och ombildningar. De stora ombildningarna drevs av främst Moderaterna och skedde genom utförsäljning av den kommunala allmännyttan under 00-talet. Som bekant har kommunerna i Sverige enligt grundlagen självstyre. Besluten fattades lokalt av politiker i bland annat Stockholms stadshus. Inte av regeringen Persson. Tvärtom stoppades utförsäljningar i vissa kommuner så som Sundbyberg när S kom till makten. Bra dock att ombildningarna och dess negativa påverkan bostsdsmarknaden lyfts. Bostäder som betalts av skattepengar och fleråriga hyresintäkter såldes långt under marknadsmässigt pris till den som för stunden hade kontraktet, vilket i sig är ett slöseri med skattepengar. Dessutom ökade segregationen vilket skapat en innerstad där endast människor med höga inkomster kan bo. Allmänyttans ambitoner om prisvärda och tillgängliga bostäder för alla förbyttes mot en situaion där en kreditdopad marknad driver priserna uppåt. därför har de de som lever på otrygga anställningar eller just fått sitt första jobb inte en chans att få en bostad. Har man inte stora pengar på banken är det kört. Antalet hyresrätter minskar samtidigt som alliansen systematiskt har riktat statliga subventioner till bostadsrätts- och villaägare (t.ex. ränteavdrag och ROT som inte gynnat hyresgäster). Inte konstigt att hyresrätter både försvinner och att nybyggnationen inte hänger med.
Ok, tack för synpunkter och tankar!
Under S-styret mellan 1995-1998 omvandlades 5462 hyresrätter till bostadsrätter. Under borgerligt styre i Stockholm 1999-2002 omvandlades 35327, 2003-2006 i Stockholm ombildades 17852 lägenheter. Under alliansstyre i Stockholm mellan 2007 och 2010 ombildades 30411. Så visst, helt klart fler bostadsrätter blev hyresrätter under borgerliga styren i Stockholm.
17.58
Inte bara Stefan Löfven hade rätt. Efter att ha synat Annie Lööfs citat, så måste #livekollen också ge henne rätt. 
Annie Lööf har stöd i de två "utredningar" hon hänvisar till. "Utredningarna" är två olika rapporter. Dels från Bokriskommittén, dels från Nybyggarkommissionen. Rapporterna ger Annie Lööf rätt i att subventioner inte är bra. Annie Lööf får också stöd i påståendet att subventioner "bara driver upp priserna på bostadsbyggandet" av Sverigers Byggindustriers VD, han säger i en kommentar på deras hemsida från den 25 mars att "Tidigare erfarenheter med subventioner riktade till produktionen har drivit upp kostnadsbilden i byggandet och en sådan utveckling vill vi inte har tillbaka".  
 
18.05
Fler hyresrätter blev bostadsrätter under Persson
Att det finns få hyresrätter i dag beror inte bara på att det byggs lite. En väsentlig orsak till att det saknas hyresrätter är ombildningen till bostadsrätter. Och nu visar #Livekollens granskning att ombildningen varit större än nybyggnationen under en lång rad av år, hyresbeståndet har alltså gått minus. Och störst minus gör S-regeringen mellan 1999-2006. Trots nybyggnationen av hyresrätter försvann -35 232 hyresrätter under perioden. Jämfört med -23 022 hyresrätter som försvann under alliansregeringen 2007-2014.


18.25
När regeringens förslag om stöd till byggande av hyreslägenheter debatterades sa Jan Björklund (FP):

"Det är ju historiskt bevisat att de här subventionerna funkar inte. Vi öser pengar in i byggföretagens vinster, det gör vi, men det blir inte mer byggt."

#Livekollen mejlade i förmiddags några frågor till Folkpartiets presstjänst:
1. Vilket/vilka historiska bevis för att subventioner inte fungerar syftar Jan Björklund på?
2. Vilket/vilka belägg finns för att, om subventioner införs, byggföretagens vinster ökar?
3. Vilket/vilka belägg finns för att, om subventioner införs, det inte byggs mer?

Nyss kom ett fylligt svar från Elin Boberg, Folkpartiets press- och planeringschef:

Hej Per!
Här kommer lite bakgrund till att byggsubventioner inte leder till ökat byggande.
Att byggsubventioner riskerar att driva upp prisbilden på nybyggnation är en bedömning som delas t.ex. av branschorganisationen Sveriges Byggindustrier, vars vd Ola Månsson med anledning av den rödgröna regeringens planer på byggsubventioner säger: ”Tidigare erfarenheter med subventioner riktade till produktionen har drivit upp kostnadsbilden i byggandet och en sådan utveckling vill vi inte ha tillbaka. Ett stöd på individnivå är mer träffsäkert än att kanalisera pengar till byggbolag för att de ska bygga.” www.sverigesbyggindustrier.se
Byggföretaget NCC:s vd Peter Wågström sade vid samma tillfälle till Svenska Dagbladet: ”I grunden tycker vi inte att subventioner är bra, det finns en tendens till att vrida marknaden på icke önskvärda sätt när det gäller kostnader och produktivitet.” www.svd.se
Även Nybyggarkommissionen, ett initiativ av NCC, Nordea och Tyréns, tar i sin slutrapport avstånd från en återgång till byggsubventioner.
Professor Hans Lind vid Kungliga Tekniska högskolan har också pekat på att regeringens förslag om byggsubventioner riskerar att driva upp markpriserna. www.dagensarena.se
Att en högre kostnadsbild i byggandet - något som alltså branschorganisationen Sveriges Byggindustrier själv pekar på - avspelar sig i vinstmarginalerna för de olika leden av byggprojektet, dvs. även i byggföretagen.
Att subventioner inte behöver leda till att mer blir byggt syftar bland annat på att de kan innebära att byggprojekt flyttas i tiden eller att bostadsbyggandet förskjuts i riktning mot en viss typ av bostäder, utan att bostadsbyggandet totalt sett ökar. Ett exempel på detta är vad som hände när regeringen i budgetpropositionen för 2007 meddelade att den statliga bostadsbyggnadssubventionen, det s.k. räntebidraget, skulle upphöra. Beslutet innebar att ett projekt måste ha påbörjats senast den 31 december 2006 för att beviljas räntebidrag (prop. 2006/07:1 UO 18 s. 46). Detta besked ledde till att antalet påbörjade nybyggen av flerbostadshus plötsligt gick i höjden sista kvartalet 2006 för att sedan falla tillbaka till en lägre nivå. Källa: SCB, www.scb.se
Flera olika organisationer/företag inom byggindustrin har uttalat sig mot byggsubventioner:
www.svd.se
www.fastighetsagarna.se
www.building-supply.se
www.building-supply.se
www.fastighetssverige.se
Vänligen,
Elin Boberg
18.37
Nu börjar vi bli klara med dagens livekoll där vi har undersökt ett par politiska påståenden ur gårdagens partiledardebatt i Agenda. Ämnet var bostäder och de har engagerat många av er som också har gjort inspel i via sociala medier. Tack för bra och användbara tips. De tre argument ur debatten som vi valde att granska; påståenden av Stefan Löfven, Annie Lööf och Jan Björklund visade sig alla stämma. Strax kommer vi med vår redogörelse.
19.23
Om man istället för att subventionera byggnationer i städerna, så kan man subventionerar arbetsgivaravgiften i landsbygden.
Då kommer jobben växa till och människor flyttar ut.
För ledigt boende finns det redan ganska gott om på landsbygden.
Tack för inspel Leif!
20.47
Det ser ut som att båda partiledarna som vi har granskat har rätt! 

Boverket ger Stefan Löfven rätt i att subventioner gör att fler hyresrätter byggs.

– Under den förra subventionsperioden tillkom det 40.000 hyreslägenheter. Hur många som tillkommer på grund av att projekt tidigareläggs och som hade byggts i alla fall är svårt att säga. Men subventionerna hjälper helt klart till, säger Paul Silfwerberg, jurist på Boverket.

Efter att ha synat Annie Lööfs citat, så ger #livekollen också henne rätt. 

Annie Lööf har stöd i de två "utredningar" hon hänvisar till. "Utredningarna" är två olika rapporter dels från Bokriskommittén och från Nybyggarkommissionen. Rapporterna ger Annie Lööf rätt i att subventioner inte är bra. Annie Lööf får också stöd i påståendet att subventioner "bara driver upp priserna på bostadsbyggandet" av Sverigers Byggindustriers VD, han säger i en kommentar på deras hemsida från den 25 mars att "Tidigare erfarenheter med subventioner riktade till produktionen har drivit upp kostnadsbilden i byggandet och en sådan utveckling vill vi inte ha tillbaka".  
20.47

Livekollen granskade byggstödet – här är resultatet

svt.seÄr subventioner ett bra sätt att få igång bostadsbyggandet? Meningarna hos Stefan Löfven (S) och Annie Lööf (C) i gårdagens partiledardebatt gick helt isär. När Livekollen granskar deras motiveringar visar det sig att båda har stöd för sina påståenden. Subventioner gör att byggandet ökar – men det driver också upp byggpriserna.