Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Bergwallkommissionens rapport

Det har kallats århundradets rättsskandal och lett till en bitter fejd om morddomarna mot Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, var korrekta eller inte. Kommissionen presenterade sin rapport och de inblandade reagerade.

SVT rapporterade · Live – Bergwallkommissionen

10.36


10.58
Justitierådet Göran Lambertz säger till TT att han tagit del av Bergwallkommissionens slutsatser, men inte vill kommentera dem förrän på söndag.
11.01
Björn Asplund, pappa till11-årige Johan som försvann 1980, och som Sture Bergwall sade sig ha mördat, hoppas att kommissionen kommer fram till någon typ av ansvarsutkrävande idag.

Johan Asplunds pappa: Vi är tillbaka på ruta minus ett

svt.seI dag kommer Bergwallkommissionen med sin rapport. Björn Asplund, pappa till Johan vars mord Quick erkände och senare blev friad från, hoppas att kommissionen kommer att peka på vem som bär ansvar för det som hänt.
11.08
Inrikesminister Anders Ygeman kommer ta emot kommissionens rapport 12:30 och sedan presenteras det för offentligheten under en presskonferens klockan 13:00. Vi sänder live från 12:50 med experter och kommentatorer.
11.09
Kommissionen består av Daniel Tarschys, professor i statskunskap, fd generalsekreterare i Europarådet, Petter Asp, professor i straffrätt vid Stockholms universitet, Kjell Asplund, professor i medicin, fd general­direktör för Socialstyrelsen, Mari Heidenborg, lagman, chef för Solna tingsrätt, Mikael Kullberg, rättssakkunnig i justitie­departementet och Tor Langbach, fd chef för norska Domstolsverket.
11.10
De presenterade en del av sin rapport på DN Debatt idag, där de bland annat skrev att bristen på nya, utomstående röster i gruppen som utredde fallet Sture Bergwall bidrog till att kritiska tankar inte kom fram.

”Många misstag men inga systemfel i fallet Bergwall” - DN.SE

DN.SESlutrapport. Bristen på nya, utomstående röster i gruppen som utredde fallet Sture Bergwall bidrog till att kritiska tankar inte kom fram. Många misstag begicks, men vi har inte kunnat identifiera...
11.13
”Vi behöver mer kontroll och mindre förtroende.” Så kommenterar Sture Bergwalls advokat Thomas Ohlsson slutsatserna i Bergwallskommissionens utredning för DN.
11.13
Christer van der Kwast, åklagaren som ledde förundersökningarna mot Bergwall, vill inte kommentera utredningens slutsatser.
– Den enda kommentar jag ger är att jag återkommer när jag hunnit studera utredningens material, säger han till SVT Nyheter.
11.19
Advokaten Claes Borgström företrädde Sture Bergwall, dåvarande Thomas Quick, i fyra av de rättegångar som ledde till fällande dom. Han är besviken över Bergwallkommisionens slutsatser.
– De är kategoriska i sin uppfattning att det begåtts ett antal fel men jag håller inte med om det. Det som då gällde vid prövningen föranledde fällande domar som man inte har anledning att ifrågasätta, säger han till TT.
Han motsätter sig också slutsatsen att advokaternas passivitet bidrog till de fällande domarna. -Man tittar på förundersökningssammanhanget, i polisförhören, och ser att vi advokater inte varit aktiva där. Det är man aldrig som advokat. Det är i rättegången man är aktiv, och det var jag. Jag ifrågasatte både psykolog, utredare och Bergwall själv. Jag hade fått instruktioner av min klient att "ifrå
13.03
– Det här fallet har vållat skada på många vis, säger utredaren.
13.03
Deras uppgift har varit att reda ut vad som hänt och se om systemfel legat bakom.
13.05
Daniel Tarschys säger att man gått igenom tusentals dokument.
13.06
De har träffat 140 personer under utredningens gång.
13.08
De har identifierat fyra anledningar bakom det som hänt.
13.09
1. Startpunkten för det hela är Bergwalls egna erkännanden. Utan dem hade detta inte skett.
13.09
2. Den speciella förklaringsmodell som kom att användas. De uppgifter i de tidiga förhören var felaktiga, och där hade historien kunnat ta slut. Men experter i form av psykologer sa att de förvirrade vittnesmålen hade naturlig förklaring, och det snöade utredarna in på.
13.09
3. Samma personer arbetade med detta under lång tid. Samma grupp hela tiden, en samsyn som ledde till att man inte tog till sig det som pekade i andra riktningar.
13.09
4. Den normala balansen mellan parterna uteblev. Men Bergwall ville bli dömd, så hans advokater avstod från att kritiskt pröva det som kom från åklagaren.
13.10
Detta säger alltså utredaren Daniel Tarschys
13.10
Han säger att de inte upptäckt några systemfel i det som hänt.
13.11
Kommissionsledaren framhåller att åtgärder redan tagits inom såväl rättsväsende som psykiatri, med anledning av det som uppdagats inom Thomas Quick-ärendet.
13.11
Vetenskapsrådet och SBU, och även landstingen, måste ägna mer uppmärksamhet åt psykiatrin, säger Tarschys, som menar att det har haft ”låg politisk prioritet”.
13.13
– Vi går noggrant igenom vad domstolarna visste, och konstaterar att de inte fick tillräckliga underlag för att fatta beslut.
13.14
– Det fanns brister i de fällande domarna, slår Tarschys fast utan att tveka.
13.15
De har efter varje av de åtta fallen pekat på brister i respektive fall.
13.16
Ansvarsfrågorna har inte varit vår första uppgift, säger Tarschys.
13.16
Har komissionen granskat hur dey kommer sig att Lambertz berömde utredningen ?
Skuldfrågan har inte ingått i kommissionens direktiv, deras uppdrag var att se vad som hänt, varför och vad som behöver rättas till. Men jag har ännu inte sett hela rapporten.
13.17
Daniel Tarschys säger alltså att kommissionen föreslår ytterligare förändringar utöver de som redan genomförts i rättsväsendet.
Där ingår översyn om förtydliganden av reglerna kring vallningar och rekonstruktioner. Vidare vill kommissionen ha mer kunskapsuppföljning inom psykiatrin samt mer fokus inom landstingen på rättspsykiatrin.
13.19
Det finns ett stort antal fel som måste bearbetas, säger Tarschys på frågan om hur en liten grupp inom rättsväsendet och vården arbeta med fallet Bergwall
13.20
Det finns inte "fundamentala fel i rättssystemet", men det att en liten grupp höll i alla ärenden är ett fel som har rättats. Huruvida man kallar det för systemfel är en smaksak, säger Tarschys,
13.21
Inrikesministern och utredaren med kommissionens rapport.
13.22
Fredrik Wersäll, hovrättspresident nu i SVT:s studio, ansvarade för en av de åtta resningarna.
13.22
Han menar att kommissionens slutsatser bekräftar hans bild av vad som gick fel.
13.24
Inrikesminister Anders Ygeman: "Det är är en början till en punkt i denna historia"
13.24
Nu ska rapporten på remiss och regeringen ska gå vidare med de förslag som kommissionen lagt fram
13.25
Den omtalade rapporten. Foto: Andreas Liebermann.
13.25
– Vi ska göra de förändringar som krävs och se till att detta inte händer igen.
13.25
Tarschys pekar under presskonferensen på den nu pensionerade åklagaren Christer van der Kwasts ansvar. I ett ärende där klienten vill bli dömd är det extra viktigt att åklagaren inför domstolen med tillräckligt stor tyngd också lägger fram allt det som talar emot den åtalades skuld.
- Här kunde det ha gjorts mer, säger Tarschys.
13.26
Blir detta en slutpunkt? "Ja, förhoppningsvis slutpunkt för diskussionen om just det här fallet", säger hovrättspresident Wersäll.
13.27
Daniel Tarschys, som lett granskningen och inrikesminister Anders Ygeman (S). Foto: Andreas Liebermann.
13.29
Kunskapsläget vad det gäller bortträngda minnen och hur man använder den typen av analyser förändrats mycket sedan Quickskandalen uppdagades, säger hovrättspresidenten.
13.31
Ur Bergwallkommissionens rapports inledning:
”I utredningsarbetet tog polis och åklagare stor hänsyn till Sture Bergwalls särart och särskilda förutsättningar, något som bland annat påverkade hur utredningsarbetet bedrevs och hur man ställde sig till de uppgifter han lämnade. En alltför okritisk anpassning skedde till Sture Bergwalls egen förklaring till varför han hade så svårt att lämna korrekta och utförliga uppgifter, nämligen att det var svårt att närma sig och berätta om minnena från morden och att han, som en följd av det, även kunde lämna avsiktligt felaktiga uppgifter, så kallade ”medvetna avvikelser”.”
13.32
– Det här kommer inte att hända igen, i alla fall inte på det här sättet, säger hovrättspresident Wersäll i SVT.
13.34
Andra förändringar som har skett i och med Quick-skandalen: Riksåklagaren vill arbeta med att ha en second opinion eller fristående granskare i väldigt stora och komplexa fall.
13.35


13.38
Claes Borgström, Bergwalls fd advokat, är kritisk till rapporten.
- De gör ett väldigt kategoriskt ställningstagande. Det är inte en rättskandal eller systemfel säger man, samtidigt som man anser att de inblandade gjort fel. Jag tycker man borde ha sagt att situationen då var helt annorlunda än idag och att polis och åklagare inte agerade fel utifrån vad man visste då, säger han till SVT Nyheter.
13.39
Den lilla gruppen utredare och experter som ansvarat för alla fall har spelat stor roll, och grupptänkandet är en viktig faktor, säger utredare Daniel Tarschys, men fyller i att de ändå gjorde sitt bästa. Tarschys har flera gånger poängterat att de inte tittat på skuldfrågan i det som hänt.
13.40
Sture Bergwall själv är en av de 140 personer kommissionen intervjuat.
13.40
Bergwall bär själv ett tveklöst ansvar för det som hänt, säger Daniel Tarschys.
13.41
Men den stora gåtan är vad som gjorde att man tog hans många erkännanden som sanna.
13.43
Nu avslutas livesändningen, men vi fortsätter självklart att rapportera om Bergwallkommissionens rapport med kommentarer från experter och inblandade.
13.49
Anders Ygeman (S) lovar att regeringen ska titta närmare på de förändringsförslag kommissionen lagt fram.
13.51
Advokat Claes Borgström är också kritisk till hur kommissionen pekat på försvarsadvokatens okritiska hållning till sin klients utsago. Enligt kommissionen påverkades advokaten av att Bergwall ville bli fälld.
- De vet inte hur pass kritisk jag var, både under resonemang med min klient och under rättegångarna, där jag ställde många kritiska frågor, säger Borgström till SVT Nyheter.
13.53
Justitierådet Göran Lambertz har sagt att han inte kommer att kommentera Bergwallkommissionens rapport förrän på söndag, och då på sin blogg.
13.53
Finns det nagot liknande exempel utomlands?
Enligt hovrättspresident Wersäll så är detta fall unikt även internationellt eftersom Bergwall fick resning i så pass många fall.
13.55

Quick-kommissionen hoppas ge svar om århundradets rättsskandal

svt.seDet har kallats århundradets rättsskandal och lett till en bitter fejd om morddomarna mot Sture Bergwall, som tidigare kallade sig Thomas Quick, var korrekta eller inte. Om granskningen av hela Quickärendet, som överlämnas till regeringen i dag, kommer att sätta punkt för fejden, som står mellan de som än gång såg till att Bergwall/Quick dömdes för åtta mord och de som genom undersökande journalistik och en grundlig juridisk resningsprocess såg till att han friades, återstår att se. Klart är att många hyser iallafall hyser den förhoppningen.
13.58
Kommissionen har identifierat fyra anledningar bakom det som hänt:
1. Startpunkten för det hela är Bergwalls egna erkännanden. Utan dem hade detta inte skett.
2. Den speciella förklaringsmodell som kom att användas. De uppgifter i de tidiga förhören var felaktiga, och där hade historien kunnat ta slut. Men experter i form av psykologer sa att de förvirrade vittnesmålen hade naturlig förklaring, och det snöade utredarna in på.
3. Samma personer arbetade med detta under lång tid. Samma grupp hela tiden, en samsyn som ledde till att man inte tog till sig det som pekade i andra riktningar.
3. Samma personer arbetade med detta under lång tid. Samma grupp hela tiden, en samsyn som ledde till att man inte tog till sig det som pekade i andra riktningar.
13.58
Här är en länk till hela rapporten, för den som vill läsa mer:
www.regeringen.se
14.00




14.02
Hård kritik mot tingsrätternas agerande i rapporten:
"Tingsrätterna bedömde inte tillräckligt noggrant utredningarnas fullständighet och analyserade inte heller hur eventuella brister inverkade på bevisvärderingen. Vidare tycks tingsrätterna inte ha ställt tillräckligt höga krav på vilken bevisning som krävs för att kunna döma någon för mord. Avsaknaden av kontradiktion kan ha varit en bidragande orsak även till det."
14.19
Kommissionen har alltså föreslagit förändringar, som inrikesminister Ygeman lovar att regeringen ska titta på. Där finns:
- Förtydliganden av reglerna kring vallningar och rekonstruktioner.
- Kunskapsuppföljning inom psykiatrin
- Mer fokus inom landstingen på rättspsykiatrin
14.31
Sture Bergwall har nu själv kommenterat rapporten till SVT Nyheter:
– Det är skönt att den har kommit och den slår fast ett par sanningar att det var frågan om ett grupptänk att det fanns en gruppdynamik som resulterade i de här åtta fällande domarna för mord.
– Egentligen har jag ett begränsat ansvar. Jag var psykiskt sjuk, svårt drogpåverkad under den här tiden. Samhället hade tagit ansvar för mig. Det svek man grovt. Men självklart har jag ett ansvar, det har jag tagit genom att driva en resningsprocess, säger friade Sture Bergwall till SVT Nyheter.
Hur tänker du kring att rättsprocesserna och efterforskningarna för de som var skyldiga till de här morden avstannade i och med dina erkännanden?
– Det är som jag ser det samhällets ansvar, men igen då jag har en del av ansvaret. Jag skriver en bok nu som jag hoppas ska förtydliga min roll i det här som hände under Thomas Quick-åren, säger Sture Bergwall.