Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Valet i Danmark


Prognoserna i det danska folketingsvalet pekar mot ett maktskifte. 
Dansk folkeparti ser ut att gå starkt framåt och kan bli näst största parti.


SVT rapporterade · Val i Danmark 2015

Blå blocket vinner danska valet

svt.seDet blå blocket vinner danska valet. Det betyder att Danmarks får en ny regering och en ny statsminister. Det står klart sedan nästan alla röster räknats.
Med 100 procent av de danska rösterna räknade ser valresultatet ut så här.

En politisk revolution i Danmark

svt.seValresultatet i Danmark innebär närmast en revolution i danskt politiskt liv. Storsegrare är Dansk Folkeparti – och trycket ökar troligen att partiet ska gå in i regeringen.

Statsminister Thorning-Schmidt avgår som partiledare

svt.seTrots att statminister Helle Thorning-Schmidts parti gick framåt och mötes av partikamraternas jubel kom beskedet sent på valnatten att hon avgår som partiledare.
16.18
Det är fortfarande full fart i köerna till vallokalerna i Köpenhamn. Och det är fortfarande många som inte bestämt sig för vilket parti man ska rösta på.
- Jag kommer bestämma mig när jag kommer fram till valbåset, säger Anna Wønner en av de många förstagångsväljare som jag träffar utanför en vallokal.
16.22
Plötsligt verkar att det danska valet har fått tre och inte två huvudkandidater. DR, toppar just nu med en artikeln: Thorning, Løkke eller Thulesen Dahl - hvem kan få flest stemmer (röster).
17.16
DR, våra danska konkurrenter passar på att andas ut mellan olika live-rapporter.
17.17
Många danskar fick tidigare under dagen ett sms om att det gick att rösta med ett sms. I dessa stod det att användarnas hemort blivit utvald som försökskommun och att de kunde rösta med sin mobiltelefon. Men det stämmer inte enligt ekonomi- och inrikesministeriet. Danska medier har under dagen rapporterat om bedrägeriet.
17.20
Hur gick det för Dansk Folkeparti i förra valet?
Dansk folkeparti fick 12,3 procent i förra valet (2011). I år väntas man göra ett starkt val och få runt 17, 18, 19 procent.
17.22
900 mediefolk på Borgen i aften.
Alene DR og TV2 sender 500 journalister, fotografer og teknikere. politiko.dk/nyheder/900-me… #dkpol #fv15

17.40
Utanför Christiansborgs slott som hyser det danska parlamentet, Folketinget, finns pappfigurer föreställande partiledarna. En perfekt plats för en semesterselfie eller för journalister att rapportera om valet. Foto: TT.
17.44
Hur många procent fick Socialdemokraterna i förra valet?
Socialdemokraterne fick 24,8 % 2011. De väntas göra ett något bättre resultat i år men det är ännu väldigt osäkert.
17.52
Det är som sagt mycket jämnt mellan blocken. Enligt Berlingske Barometer, en sammanräkning av de olika opinionsinstituten, får vänsterblocket 49,5 procent medan högerblocket får 50,5 procent. Mätningen publicerades igår.
18.05



18.13
Det är många på twitter som lägger upp bilder på när de äter fläsk, valfläsk alltså.

18.19

Frågorna de danska partierna vill driva

svt.seDen sista danska valveckan ser ut att domineras av asyl- och flyktingpolitiken. Det har i övrigt varit mest olika sociala frågor som dominerat.
18.20
- För oss spelar det ingen roll om det blir det röda eller det blå blocket som vinner. Vi går framåt och kommer kunna påverka dansk politik oberoende av vem som är statsminister, säger en valarbetare för Dansk folkeparti på plats i riksdagen där deras valvaka snart börjar. 
I de senaste opinionsmätningarna hade Dansk folkeparti cirka 17 procentenheter. Venstre cirka 19 och Socialdemokraterne cirka 24.
18.35
Nu har partiledaren för det nya partiet ”Alternativet” röstat.

18.40
Med två timmar kvar innan vallokalerna stänger ska drygt 70 procent av väljarna ha röstat, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau. I valet 2011 låg valdeltagandet på 87,7 procent.
18.53
18.57
Dött lopp mellan blocken

Tidningen Metroxpress har publicerat en färsk opinionsundersökning där man konstatera att det fortfarande är dött lopp mellan blocken.

Det är YouGov som genomfört undersökningen. I opinionsundersökning har man frågat personer som redan röstat vilka partier de lagt sina röster på.

Det blå blocket får 50,4 procent i undersökningen medan det röda blocket får 49,5 procent.

Felmarginalen är 2,1 procent och det går alltså inte dra några andra slutsatser än att det är fortsatt mycket jämnt.

2,126 personer har deltagit i undersökningen mellan klockan 9:10 och 19:00. Undersökningen uppdateras löpande.
19.18
Grönland och Färöarna kan avgöra valet

Det danska valet i siffror: 4.1 miljoner danskar har rösträtt och kan välja mellan 799 politiker i 10 partier. Av de 179 platserna i parlamentet väljs 175 av de danska väljarna och 2 var av väljarna på Färöarna och Grönland.
– De fyra platserna kan vara avgörande för hela valet, säger Bo Inge Andersson, utrikeskommentator på SVT.
– Som det varit hittills har tre mandat gått till det röda blocket och ett till det blåa. men det finns tecken som tyder på att det blir 2-2 istället.

Undrar du något om valet? Kommentera och ställ din fråga till Bo Inge Andersson
20.04
Just nu: Knapp ledning för det blå blocket
DR Nyheters vallokalsundersökning visar en knapp ledning för det blå blocket som får 50,8 procent av rösterna och 89 mandat. De röda får 49,2 procent och 86 mandat.
20.07
Vallokalsundersökningen baseras på svar från 4,524 danskar som röstat i valet. Den statistiska felmarginalen ligger på 1,5 procent. Så det är fortfarande ännu för svårt att avgöra vem som vinner valet.

Valggys fortsætter: Exit poll viser smal føring til blå blok

DR Nyheder dækker Folketingsvalget 2015 på tv, i radioen og på nettet. Læs nyheder, se resultater og følg valgkampen live i tekst og billeder.
20.11


20.16
Samtidigt som DR Nyheter rapporterar om ett knappt övertag för det blå blocket visar TV2:s vallokalsundersökning en knapp ledning för det röda blocket. Det är alltså fortsatt väldigt jämnt och små marginaler. politik.tv2.dk
20.18
Om en kvart börjar officiellt valvakan här hos Venstre som efter DR:s exit poll fortfarande leder tillsammans med det blå blocket, om än bara med cirka en procentenhet.
20.26
20.31
Mona Sahlin: "Frågan är: Ska Sverige bli det enda landet i norden där de främlingsfientliga partierna inte är med i regeringen. De är det i Norge, de är det i Finland. Frågan är: Blir de nu det i Danmark? Och hur påverkar det debatten här?"
20.44
Dansk folkeparti går fram och får 18,5 procent i vallokalsundersökningen. Förra valet fick de 12,3 procent.

”Det är fantastiskt spännande, men vi väntar på det riktiga resultatet” säger partiets partiledare Kristian Thuelsen Dahl till TV2.

Han vill inte svara på om partiet kommer bilda regering om det blå blocket vinner, men säger att partiet kommer att ”ställa sig där det får mest inflytande”.

Samtidigt håller han fast vid linjen att partiet troligtvis kommer att få mest inflytande som stödparti, utanför regeringen.
20.55
Varför heter det det stora högerpartiet Venstre?
Det var från början ett liberalt vänsterparti när det bildades på 1800-talet. Partiets huvudmotståndare var det konservativa partiet Højre.
20.59
TV2 har nu uppdaterat sin vallokalsundersökningen. I den nya får det blå blocket 90 mandat och det röda 85. Alltså övertag till det blå blocket i både TV2 och DR:s undersökningar. Men det är som sagt historiskt jämnt och för tidigt för att dra några slutsatser. politik.tv2.dk
21.06
Rösträknandet är igång nu men det går försiktigt framåt. 5 procent av rösterna är nu räknade och det är ännu för tidigt att säga exakt hur det kommer bli, men just nu leder det blå blocket med 93 mandat mot det röda blockets 82 mandat. Vid 21.30 väntas mer tillförlitliga siffror.
21.14
Dom heter Venstre för att dom satt i den vänstra kammaren i riksdagen.
Sverige tog bort 2 kammarsystemet på 70-talet.

Kammaruppdelningen härstammar från Frankrike.

Dom har aldrig varit ett vänsterparti i svenska mått mätt, Markus Ljungholm har fel.
Uppdelningen vänster-höger härstammar från den franska revolutionen. Venstres namn har dock koppling till den danska 1800-tals politiken.
21.15
Varför har de danska partierna så märkliga förkortningar/kortformer?

Förkortningarna överensstämmer ju ofta inte alls med partinamnet..?
Förkortningarna verkar lite märkliga, men kommer från en uppdelning som gjordes på 1940-talet efter sin storlek i Köpenhamns kommunfullmäktige. Partierna fick A, B, C osv, efter sin storlek. Sedan har man delvis ändrat det, men flera finns kvar.
21.19
Med 10 procent av rösterna räknade har nu det blå blocket 95 mandat och det röda blocket 80 mandat. Foto: TT.
21.35
Dansk folkeparti är det parti som går fram mest enligt DR:s senaste prognos. Partiet får 22,8 procent av rösterna enligt prognosen, vilket är en ökning med 10,5 procent. Rösterna motsvarar 40 platser i folketinget, en ökning med 18 mandat.
21.47
Prognos: Blå blocket mot seger

När nu 30 procent av rösterna är räknade utökar det blå blocket sin ledning. Enligt DR:s prognos får det blå blocket 92 mandat medan det röda får 83 mandat. Socialdemokraterne får 26,5 procent, medan Dansk folkeparti får 21,8 procent. På tredje plats ligger nu Venstre på 19,7 procent.
21.48
21.58
53,4 procent – fördel blå blocket, när 37 procent är räknande, enligt TV2.
22.01
Nu slutar livesändningen. Vi fortsätter att liverapportera här tills vi fått ett resultat.
22.10
När nära hälften av rösterna räknade står det borgerliga blocket fortfarande som vinnare. Enligt prognosen får det blå blocket 91 mandat och det röda blocket 84 mandat.
22.11

Live Knap halvdelen af stemmerne talt op: DF overhaler Venstre

Følg folketingsvalget live med de seneste opdateringer fra valget samt live-tv hver dag hele valgkampen. Du kan også få svar på dine spørgsmål om valget fra vores eksperter.
Här går det att följa rösträkningen.
22.12
Spännande om DF får fler mandat än Venstre, vilket blir fallet om man skall tro TV2:s senaste prognos. Hur går regeringsbildningen till i Danmark? Vem är regeringsbildare? Vilket handlingsutrymme har han/hon?
DF har hela tiden sagt att de kommer ta den roll som innebär att de få maximalt med inflytande. Det kan alltså tolkas som att de håller fast vid den linjen att inte gå in i en regering. Men om de blir största borgerliga partiet kan trycket öka på dem från väljarna att de ändå ska gå med i regeringen. Men frågan är fortfarande öppen, säger SVT:s utrikeskommentator Bo Inge Andersson.
22.14
Dansk folkepartis partiledare Kristian Thuelsen Dahl. Partiet ser ut att bli valets stora vinnare.
22.22
Som väntat verkar Kristdemokraterna inte klara spärren för att komma in i Folketinget. Detta bekräftas av partiets Stig Grenov. Med 60 % av rösterna räknade har partiet bara 0.9 procent av rösterna. 2 procent krävs för att klara spärren.
22.24
”Om prognosen håller så är det Dansk folkeparti som vunnit valet - och därmed också ansvaret.”. Det säger Socialdemokraternas nuvarande skatteminister Benny Engelbrecht till TV2. Han sätter alltså därmed press på DF som hela tiden sagt att man inte vill bilda regering.
22.26
Venstres Kristian Jensen kommenterar nu röstsiffrorna som tyder på att DF ser ut att bli större än Venstre.
– Jag tror att vi får ett gott samarbete med Dansk Folkeparti, rapporterar dr.dk.
Han får också frågan om han kan tänka sig Kristian Thulesen Dahl som statsminister.
– Jag har stor fantasi men det finns gränser, säger han enligt DR.
22.27
64 procent nu räknade och det står helt still. Samma prognos som tidigare - klar ledning till blå blocket.
22.38
Radikale Venstres partiledare Morten Østergaard kommenterar att hans parti ser ut att fått sina mandat halverade i jämförelse med förra valet.
– Det ser inte ut som att det blir ett valresultat vi ser tillbaka på med stolthet. Men vi hoppas in i det sista på en röd regering, säger han enligt DR.
22.39
Sitter och undrar; om nu DF blir störst i det blå blocket borde väl Kristian T Dahl bli statsminister..
Dansk radios politiska kommentator bedömer att Thulesen Dahl inte är intresserad av att bli statsminister.
22.46
76 procent räknade. 91 mandat till blå blocket. 84 till det röda blocket.
22.55
Inte bara DF har gjort ett bra val utan även Liberal Alliance har gjort ett mycket bra val. I nuläget ser de ut att ha ökat från 5,0 % till 7,4 % av rösterna.
– Det går nästan inte att sätta ord på. Det är en otrolig utveckling, säger partiledaren Anders Samuelsson enligt DR.
22.56
Statsvetarprofessorn Drude Dahlerup vid Stockholms universitet säger till TT att ”det står helt klart att DF sitter i regeringen om det blir det blå blocket som vinner”, Hon säger att det DF:s siffror är "helt otroliga".
23.04
Med 85 procent av rösterna har nu det blå blockets försprång minskat. Det är nu bara fem mandats skillnad mellan blocken och då skall Färöarnas och Grönlands fyra mandat läggas till. Traditionellt går tre av dem till det röda blocket och en till det blå. Så det kan bli spännande in i det sista.
23.14
Är det samma prognos på Färöarna och Grönland som i det övriga Danmark?
Det mest troliga är att det blir 3-1 till förmån för det röda blocket. Men det finns en chans att det blir 2-2.
23.20
dr.dk konstaterade precis att nu står det helt klart att de blå vinner!
23.21
Det blå blocket får flest mandat när 92 procent av rösterna har räknats. Blåa blocket får 90 mandat, medan det röda blocket får 85 i Folketinget, rapporterar DR.
23.23
Trots ett enormt tapp för Venstre står det klart att det blå blocket vinner valet i Danmark, rapporterar DR.
23.28
Socialdemokraterne blir största parti med runt 26 % av rösterna men den stora vinnaren är Dansk folkparti som blir näst största parti. Nu väntar ovissa regeringsförhandlingar. Med 95 % av de danska rösterna räknade har det blå blocket 90 mandat och det röda 85. Då påverkar inte Grönlands och Färöarnas fyra mandat valutgången.
23.33


23.35

Dansk Folkeparti valets stora vinnare

svt.seSocialdemokraterna blir största parti och går framåt något. Men valet stora vinnare är invandringsfientliga Dansk Folkeparti som ser ut att bli näst största parti.
23.39
Socialistisk folkeparti, som satt i en tidigare regering, liksom Radikale halverar i stort sett sitt väljarstöd. Det är anledningen till att röda blocket inte kan behålla regeringsmakten, trots att Socialdemokraterna gör ett bra val, rapporterar TT.
23.43
Enligt DR så skickar Färöarna sina två mandat till det röda blocket. Socialdemokraterne får en och Det Republikanske parti med Høgni Hoydal i spetsen får en mandat.
23.47




00.01
Valdeltagandet ser ut att vara något lägre än förra valet. Då var det 87,7 procent som röstade och med 99,3 procent av rösterna räknade ligger årets valdeltagande på 85,8 procent.
00.03
Lars Løkke Rasmussens son, Bergur Løkke Rasmussen, säger nu att hans far strax kommer hålla ett segertal, rapporterar DR.
00.09
Så här ser mandatfördelningen ut när de danska rösterna har räknats. till detta kommer fyra mandat från Färöarna och Grönland. Färöarnas två mandat ser ut at gå till det röda blocket och Grönlands mandat brukar gå till det röda blocket vilket i sådana fall skulle innebära att mandaten fördelas 89 till det röda och 90 till det blåa blocket. Men det är ännu inte säkert hur det kommer bli.
00.19
Det nya partiet Alternativet har gjort ett starkt val och fått 4,8 procent av rösterna. Partiledaren Uffe Elbæk är lycklig över resultatet och är redo att komma in i Folketinget. – Vi är i en helt ny politisk situation, säger han enligt DR.
00.26
Trots det dåliga val som Venstre gjort är det självklart glädjescener som utspelar sig på partiets valvaka. Man är säkra på att det blir Lars Løkke Rasmussen (V) som blir ny statsminister. – Det blir Lars Løkke Rasmussen som kommer stå i spetsen för en ny regering, säger Kristian Jensen (V) enligt DR.
00.31
hörde på dansk radio och att 4 mandat fron färöarna ocn grönland ska till de röda. det blir ju 89 mot 90. är detta verkligen klart?
Det ser ut så men det ena partiet på Färöarna, Det Republikanske Parti, har inte tydligt markerat att man kommer stödja det röda blocket, så där återstår förhandlingar.
00.36
Hej Christopher. Du skrev inte att Danmark fått in sitt första gröna parti med Alternativet. Partiet hänger sig åt grön ideologi och ska ses som Danmarks svar på Miljöpartiet. De gör som i Sverige, de placerar sig i en mitten-lätt åt vänster-position med miljö/klimatfrågan som partiets grund. Du skrev bara att det var "det nya partiet" utan förklaring :)
00.43
Statsministern Helle Thorning-Schmidt (S) lämnar nu sitt hem och är på väg mot Christiansborg.
– Jag har inget att säga nu. Jag kommer säga allt när jag kommer fram till Christiansborg, säger hon rapporterar DR.
00.53
Statsminister Helle Thorning-Schmidt har nu kommit till Christiansborg, hon ska först tala med sina partkamrater och först därefter kommer hon tala med pressen.
00.59
– Socialdemokraterne är återigen landets största parti, säger statsminister Helle Thorning-Schmidt.
01.02
– Vi vill göra allt för att leva upp till er tillit, säger statsministern och riktar sig mot de som röstat på Socialdemokraterne.
01.03
– Vi föll på mållinjen, säger Helle Thorning-Schmidt (S).
01.05
– Dansk folkeparti är nu landets största borgerliga parti men inte landets största parti, säger Helle Thorning-Schmidt inför en jublande publik.
01.06
– Lars Løkke Rasmussen ska vara glad att han får ta över ett Danmark i toppform, säger Helle Thorning-Schmidt enligt DR och erkände därmed valförlusten.
01.11
Efter valförlusten avgår nu Helle Thorning-Schmidt (S) som partiledare. – Jag är stolt över att ha stått i spetsen för Danmarks bästa parti, säger hon.
01.14
Vi avslutar därmed vår direktrapportering och hänvisar till vår övriga rapportering. Det blå blocket vann valet i Danmark och fick 90 mandat av de danska väljarna. Det röda blocket fick 85 danska mandat. Största parti i det borgerliga blocket blev Dansk folkeparti som gjorde ett oväntat bra val. Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) avgick efter valförlusten och Venstres Lars Løkke Rasmussen väntas bli Danmarks näste statsminister.