Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

SVT:s direktrapportering från Almedalen

Åtta dagar späckade med politik och samhällsdebatt har nu avslutats. Här kan du se vår direktrapportering från Almedalen i efterhand. 

SVT rapporterade · Direkt från Almedalen

07.51
På politikerveckans allra första dag står Centerpartiet i fokus. Mycket har hänt sedan förra Almedalsveckan och för Centerpartiet har mycket handlat om medgång - trots att partiet backade något i valet och också förlorade sin ställning som regeringsparti.
Bedömare har menat att Lööf när Fredrik Reinfeldt avgick så Centerledaren sin chans och klev in och tog på sig ledartröjan i Alliansen. Hon har också lovordats av både experter och väljare för sina insatser i partiledardebatter. Enligt Sifos junimätning fick Centerpartiet 7,9 procent av rösterna och blev därmed större än både Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Några av dagens höjdpunkter:
14:00 Presskonferens.
15:30 Annie Lööf frågas ut i SVT:s Rakt på.
15:45 Chatta med Emil Källström, Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson.
19:00 Annie Lööf håller tal på scenen i Almedalen.
08.07
C-ledaren Annie Lööf håller alltså presskonferens klockan 14 där hon ska presentera nyheter. Men redan nu berättar Centerpartiet att partiet vill slopa arbetsgivaravgiften de två första åren för enmansföretag som anställer sin första medarbetare. Kostnaden, fyra miljarder kronor, vill C finansiera med miljöskatter, framför allt på kemikalier. Centerpartiet vill också höja brytpunkten för statlig skatt med 500 kronor, något som gynnar över en miljon löntagare, säger partiledaren Annie Lööf till SR Ekot.
09.18
Ganska så lugnt vid SVT:s scen än så länge. Det blir det snart ändring på!
09.21
Centerpartiets utspel på morgonen:

C: Sänk skatten för första anställda

svt.seCenterpartiet vill slopa arbetsgivaravgiften de två första åren för enmansföretag som anställer sin första medarbetare.
09.32
SVT:s politiske kommentator Mats Knutson kommer inte till Almedalen. Han drabbades i fredags av en hjärtinfarkt. Mats Knutson skulle som vanligt leda flera av SVT:s utfrågningar från politikerveckan samt göra analyser av partiledarnas tal. Nu undrar förstås många vem som ersätter honom. Maria Hedlund, chef för politik och samhälle på SVT, säger så här: 

- Självklart saknar vi Mats här i Almedalen men nu är det viktiga att han blir frisk. Vi är ett stort team som kommer hjälpas åt med Mats arbetsuppgifter.

Det blir alltså inte en, utan flera personer som får hoppa in för Mats Knutson.

- Bland andra Margit Silberstein och Mari Forssblad kommer att sköta utfrågningarna. Pontus Mattsson och Love Benigh kommer att kommentera talen i Rapport 19:30.
09.36
Vem tar över efter Mats Knutsson nu när han kryar på sig?
Hej Erik! Här nedan svarar min kollega Anna H Svensson på din fråga.
12.30
Människor börjar strömma till i Almedalen.
12.57
Varför har ni inte delat upp redaktionen jämlikt mellan män och kvinnor? Är det kanske ett Matriarkat ni egentligen vill etablera?
Per Malm, Love Benigh, Per Einarsson, Andreas Öbrink, Pontus Mattsson - SVT skickar även många män till Almedalen, du behöver inte oroa dig.
13.00
Klockan 14.00 håller alltså Annie Lööf presskonferens här i Almedalen. SVT sänder direkt. Här är utspelet från morgonen, för den som missat det:

C: Sänk skatten för första anställda

svt.seCenterpartiet vill slopa arbetsgivaravgiften de två första åren för enmansföretag som anställer sin första medarbetare.
13.02
Hej  från Almedalen! Vi på SVT är på plats hela veckan, i den här direktrapporteringen och i livesändningen kommer vi ge dig nyheterna, talen och ta med dig bakom kulisserna. Här kan du läsa mer om vad som händer i veckan:

Dags för Almedalen 2015

svt.seI dag drar årets politikervecka i Almedalen i gång. SVT är på plats och direktrapporterar hela veckan.
13.08
Väldigt mycket folk på plats när Annie Lööf kommer till SR-scenen.
13.08
Här en skymt av en glad Annie Lööf.
14.07
Centerpartiet vill införa en kemikalieskatt på till exempel ftalater, flamskyddsmedel och PVC. Intäkterna beräknas till 3,5 miljarder kronor.
14.08
Att anställa en person är det första höga steget ett enmansföretag måste ta, säger Lööf. Därför vill partiet slopa arbetsgivaravgiften de två första åren efter att den första medarbetaren anställts.
14.10
Margit Silberstein, politisk kommentator lyssnar på Annie Lööfs PK. Strax utvärderar hon tillsammans med statsvetarna Jonas Hinnfors och Cecilia Garme svtnyheter.se
14.10
"Över en miljon människor kommer att få 500 kronor mer i plånboken varje månad", säger Lööf om förslaget att höja brytpunkten för statlig inkomstskatt från 36900 kronor till 37400 kronor.
14.12
Kemikalieskatten var ett av Centerpartiets vallöften, säger Lööf.
14.14
Försäljningen av elektronik som innehåller skadliga ämnen kommer att minska med 4,5 procent om året om en kemikalieskatt införs, tror Centerpartiet.
14.20
Nu frågestund. Lööf får svara på varför man sagt ett tak på runt 15000 kronor i månaden för att ett enmansföretag som anställt ska slippa arbetsgivaravgift: "Det skulle helt enkelt bli för dyrt annars."
14.23
Dags för enskilda intervjuer. Utomhus, eftersom det blev så varmt i tältet...
14.27
Pressen samlas kring Lööf.
14.31
Är det samma ordning när partiledarna ska tala varje år? Har för mig att MP var dagen efter SD förra året och det är det i år också.
Hej Patrik! För varje år flyttas varje partis respektive dag fram ett "snäpp" - i rättvisans namn.
14.43
Tycker att Centerpartiets förslag var bra.
14.44
15.30 gästar Annie Lööf SVT:s Rakt på. Direkt efteråt, 15.45, kan du chatta med Centerpartiets Emil Källström. Ställ gärna dina frågor redan nu!
15.11
Här kan du läsa mer om Centerpartiets förslag, och snart får du förstås höra mer om dem i SVT:s utfrågning av Annie Lööf i Rakt på!

C: Sänk skatten för första anställda

svt.seCenterpartiet vill slopa arbetsgivaravgiften de två första åren för enmansföretag som anställer sin första medarbetare. Det berättade partiledare Annie Lööf i dag på en presskonferens i Almedalen.
15.23
15.27
Strax nu intervju med Annie Lööf C . Efter det chatt med centerns Emil Källström. Skicka frågor på svtnyheter.se
15.31
Nu är det dags! Annie Lööf i Rakt på, intervjuas av Margit Silberstein.
15.31
Nu Annie Lööf i Rakt på. Så här ser det ut från bakifrån scenen.
15.32
det är bra förslag om skatten sänka alla ska va job och chansen att börja job.
15.33
Lööf får frågor om att hon vill höja gränsen för när man ska börja betala statlig skatt. Det är ändå till exempel ingenjörer och systemvetare som ändå tjänar ganska bra, påpekar Margit Silberstein. - Vi har förslag både på att sänka skatten för de med låga och för de med medelhöga inkomster. Vi har ju sänkt skatten för undersköterskor, svarar Lööf.
15.34
Nyckeln tillbaka till Rosenbad handlar om att Alliansen måste ha relevanta och bra svar på framtidens utmaningar, säger Lööf.
15.36
Annie Lööf saknar sina gamla allianskollegor.
15.38


15.38
Personerna och partiledarna formar Aliiansen, säger Lööf och syftar till ledarbytena i KD och M. - Det kommer förnya och stärka Alliansen.

Hon understryker att hon trivs med de nya ledarna men saknar de gamla. - Ja det är klart, det ska jag inte sticka under stol med.

- Jag träffade dem mer än jag träffade min närmsta familj, vi gick igenom så mycket tillsammans.
15.40
Vilken betydelse får det att det nu är tre kvinnliga ledare istället för tre manliga som tidigare frågar Margit Silberstein.

- Tidigare frågade de varandra om vad de ska för slips, nu kollar vi vad vi ska ha för färg på kavajen så att inte alla kommer i rosa, svarar Lööf.
15.44
Hej, nu är jag här! Jag heter Emil Källström och är ekonomisk- politisk talesperson för Centerpartiet!
15.44
Vad är den största skillnaden mellan Centerpartiets och Miljöpartiets miljöpolitik?
Den gröna skatteväxlingen, som vi fokuserar på i dag. Centerpartiet höjer skatter på att skita ner miljön och sänker skatten på jobb och företagande. MIljöpartiet höjer alla skatter.
15.45
Vad tycker du om decemberöverenskommelsen?
Den minst dåliga lösningen i dagsläget.
15.45
Vad hade du velat jobba med om du INTE var politiker?
Då hade jag varit företagare. Jag har en gård i Örnsköldsvik som man skulle kunna utveckla olika former av företagande på.
15.45
Vilken är den viktigaste frågan för Sveriges framtid, och hur vill ni hantera den?
Den viktigaste frågan är att skapa fler jobb eftersom jobben är vägen in i det svenska samhället såväl för unga som nyinflyttade. Det är också jobben som finansierar skolan, välfärden och annat vi vill satsa pengar på.
15.47
Mycket snack kring skatteväxling för miljön och att ta bort skattesubventioner för fossila bränslen, men inte ett ord om de "företagarna" som idag nyttjar denna subvention inom lantbruket med att använda sån diesel som drivmedel för sin maskinpark.

Och gruvnäringen med utländska intressen som hon och centern sen tidigare framhållit ska mer eller mindre få verka fritt utan en behövlig relevant beskattning. Sen när dessa verkat här med sin brytning en tid så efterlämnar de stora miljöproblem som staten och skattebetalarna får betala med dyra saneringar och ev. återställande av område.

Är inte detta ett hyckleri med att samtidigt framstå som ett miljöparti?
Det vi gör i dag är att presentera ett antal konkreta förslag som gör det dyrare att skita ner och som därför främjar miljön.
15.47
Hej! Jag har haft lite svårt att veta vad som är "speciellt" med just centern. Skulle ni kunna förklara?
Centerpartiet är partiet för alla som vill ha fler jobb i växande företag, att hela landet ska vara med och växla och att vi dessutom ska ta hand om miljön. Som jag ser det finns det inget annat parti som klarar den kombinationen.
15.48
Varför ska politikerna åka till Almedalen varje år borde det inte räcka med valåren?
Jag är nästan beredd att hålla med. :) Men allvarligt så är Almedalen en mycket bra arena för att komma ut med vår politik och ha dialog både med väljare och olika intresseorganisationer och därför prioriterar jag att åka på detta.
15.48
Hur viktigt är det för er att synas i Almedalen? Hur många "vanliga" människor träffar ni egentligen?
Jag skulle vilja hävda att alla människor är "vanliga" människor. Faktum är att det är väldigt många som reser hit bara för att träffa makthavare och vara med och lyssna på tal och liknande.
15.49
Hur många resdagar har du per år?
Bra fråga. 50-100, kanske mer.
15.49
Har du någonsin ångrat något du sagt i en debatt?
I valrörelser, när det är många debatter på kort tid, kan man ibland ryckas med i hettan och säga någonting lite väl tillspetsat och liknande. Ibland får man be om ursäkt.
15.50
Hur ser Centerpartiet på vattenfalls monopol ställning, och det faktum att man höjer nätavgifterna som man vill, när elpriserna sjunker?
Elnät är ju naturliga monopol och det innebär vissa svårigheter. Vi följer denna fråga för att se till att nätägarna inte otillbörligt utnyttjar sin monopolistställning.
15.51
Vem är svårast att möta i en debatt?
Här i Almedalen har jag två år i rad fått stryk i finalen i debatt-SM av Vänsterpartiets Hans Linde så där har jag bevisligen min överman.
15.51
Vad finns det för fördelar med blockpolitik? Riskerar det inte att bli ett val mellan två snarlika alternativ? MVH
Tvärtom ser jag blockpolitik som ett sätt att tydliggöra för väljarna innan valet vilken regeringspolitik det blir efter valet. Den tydligheten tycker jag är bra.
15.52
Min son säger att han inte kommer att vilja rösta för att han inte bryr sig. Vad ska man säga till en sån egentligen?
Fråga honom om det inte finns några orättvisor som han är arg över. Nästan alltid finns det möjlighet att påverka detta genom politiska beslut. Nästa steg är att se vad de olika partierna tycker om samma fråga.
15.54
Nu måste jag springa vidare till ett seminarium om företagarfrågor. Ta hand om er och hör av er på Twitter eller Facebook!
16.00
Kommer partiledarna att vara med i denna chatt ?
Nej Pia, den här gången var det Emil Källström, ekonomisk- politisk talesperson för Centerpartiet, som chattade!
Men vissa partiledare kommer att chatta här på svtnyheter.se. Både Jan Björklund och Jonas Sjöstedt chattar på fredag.
16.10
Gänget som jobbar med SVTs planering. Det är dom som får allt att rulla.
16.39
Vilket årtal började allra första almedals vecka?
Hej Smulan! Första gången alla riksdagspartier fanns representerade i Almedalen var 1991, men Almedalsveckan stämmer ur Olof Palmes initiativ från 1968.
16.52
Kommer ni inte lägga ut allt från från Almedalen i SVT Forum på SVT Play. Står nått om rättigheter där nu. :(
Är ju inte så kul att tvingas sitta hemma hela veckan bara för att ni inte löst allt med rättigheter.
Hej! I den här kan du spola fram och tillbaka och titta på dagens Forum-sändning igen: Hej! I den här kan du spola fram och tillbaka och titta på dagens Forum sändning igen: http://www.svtplay.se/video/3050431/svt-forum/svt-forum-almedalsveckan-2015-svt-forum-almedalsveckan-2015
18.24
Hej.
Har ni vakter bland publiken som tar bort oönskad reklam och politisk propaganda under direktsändningarna?
Vissa sk. kvällstidningar var ju på hugget med sina reklambanners förra året!
Hej Per! Vi har en allmän vaksamhet och är uppmärksamma på bla den typen av budskap. Men vi har inga specifika "vakter" som övervakar vår publik i ett sådant syfte.
18.27
Vart är alla män?

9 kvinnor
3 män

Nog för att jag är kvinna, men hur kan man byta ut hela redaktionen och bibehålla kvalitet?
Hej Cissi! Vi har fått flera frågor under dagen angående könsfördelningen i vårt Almedalenteam. - Som i år har en liten övervikt av kvinnor på totalen (många jobbar ju bakom kamerorna, osv). Du kan vila helt tryggt i att vårt team är rekryterat för sin kompetens!
18.29


Margit Silberstein frågar hur Lööf tänker om att Löfven ställt sig kallsinnig inför så kallade tillkännagivanden, alltså när riksdagen "befaller" regeringen att genomföra en viss politik.
 - Det är djupt anmärkningsvärt att vi har en statsminister som inte förstår att han behöver samarbeta och lyssna på riksdagen, säger Lööf och fortsätter:

- Det är en låtsaskänsla som Stefan Löfven visar när han säger att han ska vara en samarbetsman. Om han vill genomföra saker är det bra att läsa vad allianspartierna vill, och föreslå det. Då har en bred majoritet bakom sig. Istället väljer han att lägga förslag som han vet att vi inte tycker om. Han måste lära sig det politiska hantverket.
18.43
Publikuppvärmare på stora scen inför Annie Lööfs tal. Mycket folk på plats, som vanligt när det är dags för partiledartal.
18.44
Scenen från ett annat håll.
18.47
Mitt framför scenen dansar de mest engagerade center-anhängarna till Håkan Hellström.
18.50
Nu kör publikuppvärmaren Center-dängan "Nära dig" och försöker få till allsång. Inget vidare resultat där jag sitter men.
18.52
Entusiasm längst fram dock.
18.54
Först ut av partiledarna - Annie Lööf strax. Den som enligt många bedömare är Alliansens informella ledare. Efter Reinfeldts sorti på scenen.
18.59
Eva Nypelius, distriktsordförande på Gotland, hälsar alla välkomna.
19.02
Partistrategerna och PA-folket är pigga i flödet just nu.
 
 

1 av 219.03
Jubel och applåder när Lööf så går upp på scenen.
19.04
"Hur många av er har planterat ett träd", frågar Annie Lööf. Många räcker upp handen.
19.04
Flit, företagsamhet och arbete. Utgångspunkt för talet.
19.05
Lööf inleder att prata om de borgerliga partiernas samarbete. Hon drar paralleller till de träd som odlades för över hundra år sedan i Almedalen och de träd som odlades i Högfors när Alliansen bildades som fortsatt växer starka. Hon säger att till skillnad från träd så växer inte Alliansen av sig själv.
19.06
Socialdemokraterna har inte besittningsrätt. - Med tanke på deras första år så kanske vi inte ska vara oroliga, det har ju inte direkt varit något under av regeringsduglighet, säger Lööf.
19.06
19.06
- Alliansen behöver utvecklas för att inte avvecklas, fortsätter hon, och får applåder.
19.07
Svensk borgerlighet behöver mer energi, säger hon. Och får applåder.
19.07
Annie Lööf är självkritisk i talet. - Svensk borgerlighet måste ta oss i kragen, rycka upp oss!
19.08
- Vi kan inte leva på gamla meriter och gamla argument. Vi måste visa svenska folket varför vi är värda deras förtroende igen.
19.08
Hej! Det går inte att starta live-sändningen. Får bara felmeddelande: "Programmet går inte att spela upp. Försök igen om en stund." Hur långt är "en stund" tror ni?
Hej! Vi tittar på det just nu och hoppas det strax är löst.
19.08
Muntert skrockande i publiken när Annie Lööf säger "Vissa säger att det var bättre förr. Jag kan hålla med om att det var bättre före september förra året."
19.09
Självkritik när Annie Lööf talar om att alla fyra allianspartierna behöver ideutvecklas.
19.12
Optimism och framtidstro samt öppenhet mot omvärlden, det är framtiden för Alliansen menar Lööf.
19.13
Att Löfven pratar om jobben kommer inte göra saken bättre, säger Lööf. - Hotet mot tiotusentals unga kommer att bestå eftersom det blir dyrare att anställa, menar hon.
19.14
Centern blev Alliansens näst största parti i valet, med 6,1 procent. Och i Sifos majmätning nådde man 7,2 procent.
19.15
- Det räcker inte att klä upp gammal 90-talspolitik i nya gåbortkläder, säger Lööf och kallar regeringens traineetjänster för tröstpris istället för ett riktigt jobb.
19.16
Nu pratar Lööf om att få fler företag att våga anställa. - Vi behöver ha mod att göra de förändringar som förändrar på riktigt. Vi behöver ta strid för lägre kostnader för att anställa.
19.16
Verkar som om #almedalen blir den breda diskussionstaggen - åtminsone ikväll. Många företag och organisationen utnyttjar talet för att göra reklam för sig och dominerar just nu alla de stora taggarna. I medborgardiskussionen är fler just försiktigt positiva än negativa till Annie; so far.

19.17
Rader av kameror följer naturligtvis talet. Högt medietryck, som vanligt, under politikerveckan.
19.18
.- Det är egentligen enkel matematik: ska vi klara konkurrensen med andra länder, dra nytta av digitaliseringen och automatiseringen – då måste de jobb som kräver att människor utför dem helt enkelt kosta mindre, säger Lööf. Och fortsätter prata om de förslag som hennes parti har presenterat här i dag: Att enmansföretag ska få ta bort arbetsgivaravgiften i två år för den första anställda.
19.19
Centerpartiet vill också att yrkeshögskolan ska bli mer flexibel.
19.19
Är det bara hos mej det inte funkar att se på live sändningen? Får meddelandet "Progammet går inte att spela upp, försök igen om en stund"
Hej! Vi jobbar med att lösa detta.
19.20
Precis som Reinfeldt gjorde på sin tid talar Lööf om att arbetslivet måste bli flexiblare. Man måste som arbetstagare vara beredd att byta jobb, och vidareutbilda sig, säger hon.
19.20
- I dag finns det krav på att kvalificerade utbildningar ska pågå i minst två år. Det vill vi förändra. Yrkeshögskolan ska kunna erbjuda kortare utbildningar och kurser som också ger kvalificerade kunskaper. Det är viktigt för att människor lättare ska kunna ta steget och ställa om.
19.21
Centern vill fortsätta sänka skatterna - något som ju var Alliansens paradgren.
19.21
En kvinna i publiken skriker någonting om lyckas avbryta Lööf. "här är det en till som vill upp på scen och tala", säger Lööf och lyckas sedan fortsätta sitt tal.
19.22
- Ibland låter det som att Sverige har blivit ett skatteparadis, säger Lööf. Men förnekar att det skulle vara så. - Den politik som Alliansen har fört har ökat hushållskassan rejält för en vanlig familj. Men trots det har fyra av tio hushåll fortfarande inte tillräckligt kvar i slutet av månaden för att kunna spara av lönen. Lägre skatt på inkomster är en rättvisefråga, säger hon.
19.22


19.23
- Jag ska berätta en hemlighet, säger Lööf: - Skattepengar är inte statens personliga egendom, säger hon och drar ner stora applåder.
19.24
Stort jubel när Lööf säger att "pengarna ska hamna i din plånbok - inte i Stefan Löfvens".
19.24
- Sänkt skatt är inte lika med sänkta ambitioner säger Lööf, och menar att Alliansen gjort att mer pengar går till skola, vård och omsorg
.
19.26
Nu handlar det om miljön. Lööf säger att man på 50-talet trodde att högre skorstenar och längre avloppsrör var lösningen på miljöproblemen. Flyttas problemen, så finns de inte.
- I dag ser vi annorlunda på saken, säger Lööf och menar att Scania och Volvo ligger i framkant när det gäller att ta fram bränslesnåla bilar.
19.27
Lööf säger nu att Facebooks första serverhall utanför USA byggdes i Luleå.
- Av svenskt stål som reflekterar värmestrålning, med minskad energiförbrukning som följd. I dag är det företagsledare som toppar listor över vem som gör mest nytta för miljön, säger Lööf.
19.27
Gick en tvärpolitisk våg genom twitter efter Annie Lööfs "säg" om skattepengarna ..


19.28
- Miljöpolitiken behöver inte fler vänsteraktivister. Den behöver omfattas av det borgerliga uppdraget. Det är hög tid att en större del av borgerligheten slutar att ducka, tar klivet från avbytarbänken och på riktigt kommer in i miljömatchen, säger Lööf.
19.28
En stor del av talet handlar om miljön, en fråga som inte varit så profilerad som många centerpartister kanske önskat. Borgerligheten måste sluta ducka i miljöfrågorna, säger Lööf. Och får applåder.
19.31
Lööf berättar om partiet gröna skatteväxling. Höjd skatt på miljöförorening och sänkt skatt på företagande. - Vi sänker arbetsgivaravgifterna, utökar investeraravdraget och sänker den statliga inkomstskatten. Vi inför en kemikalieskatt på farliga flamskyddsmedel och ftalater i vår hemmiljö. Vi presenterar förslag för att fasa ut skattesubventioner till fossila bränslen.
19.32
Nu talar Lööf om hur det är att oroas för sina äldre släktingar. - Det är säkert en oro som jag delar med många andra.
19.33
- Att det finns för lite tid till samtal. Mat som inte smakar. Händer som långsamt blir tunnare och en blick som blir allt grumligare. Den oron känns djupt i hjärtat.
19.34
Hon säger att debatten om välfärd ofta handlar om valfrihet. - Vi väljer att ta fajten för mångfalden, även när det blåser.
19.35
- Klockan får inte vridas tillbaka. Valfriheten får aldrig ge vika för ren och skär statssocialism, säger Lööf.
19.37
Hon menar att hemtjänsten ofta går ut på att man utgår från att äldre är stöpta i samma form. - Budskapet från Löfven är tydligt: vet hut om du tror dig veta än en socialdemokrat.
19.39
- Det gör livet drägligare för alla äldre, det ökar valfriheten, säger Lööf.
19.40
Man kan sitta i ett träd och lyssna också. I alla fall om man är tillräckligt liten.
19.41
På twitters vänsterkant muttras det just nu om Annie Lööfs "fokus" på socialism.
19.41
Lööf tar nu upp situationen i Irak och Syrien där terrororganisationen IS sprider skräck. Hon säger att vi i Sverige ofta kan ta tryggheten för givet. Men hon poängterar att vi har ett ansvar. - Ingen ska kunna ducka för att ta ansvar i denna svåra situation. Sverige ska inte göra mindre för att ta emot människor som flyr från krig och förföljelse, men andra länder måste göra betydligt mer. Men vi har också ett ansvar för att se till att integrationen blir bättre.
19.42
Största applåden när Lööf säger att hon aldrig kommer att sluta försvara det öppna samhället.
19.43
Inte många ord om utrikesfrågor i talet.
19.43
- Den ledarskapskris Sverige befinner sig i är uppenbar. Något håller på att gå sönder. Jobben hotas, miljöpolitiken urvattnas, människors självbestämmande begränsas och öppenheten utmanas.
19.43
Lööf får stående ovationer.
19.44
Lööf avslutar med att prata om det borgerliga samarbetet. - Vad som behövs är ett nytt borgerligt projekt. - För att politiken ska utgå från att ge människor mer, inte mindre, frihet.
19.46
I vilken turordning uppträder partiledarna (schema tack)?
Hej! Här kan du hitta all information om Almedalsveckan: http://www.almedalsveckan.info/24431
19.46
Nej. Centern är inte något borgerligt parti Annie Lööf.
19.54
Missa inte Debatt som börjar alldeles strax (20.00 SVT2). Belinda Olsson intervjuar Annie Lööf, följt av dagsaktuell livedebatt från SVT:s spelplats i Almedalen!


19.54
"Talet var jättebra. Hon var så bestämd och vågade säga vad hon tycker. Det här med öppenheten var särskilt bra, att hon tryckte på det så mycket", säger Sara Karlsson (t.v), här på bild med Clara Herkendell.
19.58
Centerpartiet vill öka valfriheten för äldre, säger Lööf. Alla som är över 75 år ska ha rätt att varje månad få hjälp ett antal timmar med vad de än behöver. Utan att först behöva få det prövat hos kommunen. Det kan handla om att gå på promenad, handla mat eller städa till exempel.
20.00
Nu är det dags för Debatt! Där medverkar Annie Lööf den första delen, där får hon kommentera sin insats i talet.
20.01
"Det kändes som att Lööf försökte utmana Batra i posten som ledare för Alliansen i talet. Det var inget Centertal och det saknade patos, hon fick inte publiken med sig förrän mot slutet", säger Carl-Ewert Ohlsson.
20.02
- Det känns bra, många semesterglada i publiken, säger Lööf.
20.02
Oerhört mycket folk på plats framför Debatt-scenen. Hög säkerhet och svårt att få en skymt av Lööf.
20.03
Belinda Olsson frågar Annie Lööf om säkerhetspådraget i Almedalen. - Jag känner mig ganska trygg. Det är bra att Sverige är så pass öppet som det är här.Att man kan komma fram och ta en selfie.
20.05
Nu får Annie Lööf frågor om sin graviditet. Det är många som vill klämma på magen, konstaterar hon.
20.05
- Annars är det många av papporna i Alliansen som har gett tips, Jan (Björklund) till exempel, säger hon.
20.06
- Det jag kan känna är att Gustav Fridolin som blev pappa för en månad sedan inte har fått en fråga om det, medan jag får frågor hela tiden.
20.07
- jag tror att besluten blir så mycket bättre om det är människor som berörs som fattar dem, säger lööf om att hon är emot en tredje pappamånad.
20.07
- Staten ska inte kvotera in en delad föräldraledighet, säger Lööf som säger att hon och hennes partner ska dela lika på föräldradagarna.
20.08
- Jag tror på mer makt till föräldrar och familjer, säger Lööf.
20.11
Missade du Annie Lööfs tal? Här kan du se det i efterhand:

Annie Lööf (C) först ut att hålla partiledartal i Almedalen

svt.seTalet sänds i SVT2 och på webben 19:00 - 20:00.
20.12
De andra partierna har kommit med tuffare krav på nyanlända, som tillfälliga uppehållstillstånd, men inte Centerpartiet. Annie Lööf menar att det ändå inte skapat en spricka i det borgerliga samarbetet. - Vi har så otroligt mycket gemensamt.
20.13
- jag vet att Alliansen har tagit lite olika vägar, jag respekterar detta. Men när vi sedan går mot val och ska sätta oss och formulera ett valmanifest då får vi förhandla.
20.14
- Jag står upp för permanenta uppehållstillstånd. Jag är övertygad om att det leder till en bättre integration.
20.17
Lööf säger att de andra allianspartierna visste om att Lööf skulle vara kritisk mot borgerligheten i sitt tal, där hon sa att de behövde "rycka upp sig".
20.19
Vi behöver ett tydligt ledarskap, sa Lööf i talet. Vem är då Alliansens ledare, undrar Debatts Belinda Olsson. - Min statsministerkandidat är Anna Kinberg Batra, svarar Lööf som själv ofta pekats ut som ledaren sedan Fredrik Reinfeldt avgick vid förra årets val.
20.26
Ungefär 2.600 personer stod i publiken när Annie Lööf höll sitt tal, enligt officiella siffror.
20.26
Annie Lööf får också frågan om varför hon och Stefan Löfven (S) råkar i luven på varandra.

- Jag vet faktiskt inte. Jag har jättebra samtalsklimat med både Jonas Sjöstedt (V) och Gustav Fridolin (MP). Det kan ha att göra med att Löfven uttrycker sig på ett märkligt sätt.
20.28
Alla partiledare kommer att få ordna partierna efter en höger- vänsterskala. Så här placerade Lööf partierna.
07.11
God morgon från Visby! I dag är det Socialdemokraternas dag. Men Moderaterna har passat på att komma med ett utspel om "flytt-rut":

M: Dags för ”flytt-rut”

svt.seModeraterna vill satsa en halv miljard kronor om året på rutavdrag för flytt-tjänster. Förslaget är tänkt att ge tusen nya jobb.
– Moderaterna vill nu införa flyttrut. Det skulle kunna skapa ungefär 1.000 jobb, säger Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé till SVT Nyheter i Almedalen i Visby.
07.30
Och dåliga nyheter för Löfven så här på Socialdemokraternas dag, i Svensk väljaropinions sammanvägda mätning går Alliansen om de rödgröna:

Alliansen går om de rödgröna

svt.seDåliga nyheter för Stefan Löfven på Socialdemokraternas dag i Almedalen. För första gången på tre år är Alliansen större än det rödgröna blocket i Svensk väljaropinion medan SD får sin bästa siffra hittills, 16,4 procent. I Skops mätning knappar Alliansen in.
07.32
Hållpunkter i Almedalen:

10.00 Ylva Johansson gästar Rakt på
10.17 Chatta med Carin Jämtin
15.00: Löfven håller presskonferens
19.00 Löfven håller tal
20.00 Debatt från Almedalen
09.10
Såg ni Stefan Löfven i Gomorron Sverige i morse?

Kraftsamling för att minska ungdomsarbetslösheten

svt.se271 kommuner har skrivit avsiktsförklaringar tillsammans med Arbetsförmedlingen om att samverka för att minska ungdomsarbetslösheten. Det meddelar regeringen i dag.
09.26

Det är alltså Socialdemokraternas dag i Almedalen, ett parti med ett minst sagt turbulent år bakom sig. För efter att S-ledaren Stefan Löfven på valnatten meddelat att han vara beredd att överta regeringsmakten har han fått se sitt budgetförslag fällt av Sverigedemokraterna, sedan utlyst nyval, och därefter dragit tillbaka hotet om nyval och istället enats med allianspartierna i en överenskommelse om hur Sverige ska styras.

I Gomorron Sverige i morse berättade Stefan Löfven att hans tal i kväll kommer handla om jobben. En fråga som lär dominera ett bra tag framöver för S, som satt målet att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020.

09.57
Alla på plats inför Rakt på, där Margit Silberstein frågar ut Ylva Johansson (S).
10.00
Nu är det rakt på med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)! Passa på att ställa dina frågor till Socialdemokraterna, efter utfrågningen så chattar partisekreterare Carin Jämtin.
10.01
- Det är en knepig situation men jag tycker ändå det är väldigt roligt att regera, säger Ylva Johansson.
10.03
8 av 10 tror inte att Sverige kommer ha lägst arbetslöshet i EU 2020. Så här kommenterar Ylva Johansson det: - Mål är något man använder för att styra politiken, vi kommer vara tvungna att lägga sådana förslag som gör att vi faktiskt når målet.
10.04
- Det viktiga är att vi visar att vi klarar det, och det kommer vi göra! säger Johansson självsäkert.
10.11
- Det är svårt att hänga med i att vi har en regering som inte har varit ansvarig för den ekonomiska politik som förs, säger Johansson. - Men det är klart att det är en varningssignal att man inte tror på oss, säger hon.
10.11
Just nu rasar börserna pga Greklandskrisen. Anne Lundberg förbereder ett samtal med SVTs ekonomikommentator Peter Rawet. Följ oss på svtnyheter.se
10.12
- Jag tycker att vi har hållit oss väldigt väl till det vi gick till val på, säger Johansson angående kritiken att regeringen svikit sina löften, till exempel när det gäller rot-avdraget.
10.14
Nu är det snart chatt med socialdemokratiska partisekreteraren Carin Jämtin, vad vill du veta?
10.15
Ylva Johansson upprepar att jobben är viktigaste frågan, jobben lär också vara fokus i Löfvens tal i kväll.
10.15
Nu är det chatt, Carin Jämtin på ingång.
10.15
Ångrar ni ert samarbete med Miljöpartiet?
Vi har ett bra samarbete med Miljöpartiet. Vi är överens om att Sveriges största utmaningar är arbetslöshet, att jobben måste bli fler, skolan ska vara bra för alla barn och välfärden finnas där man behöver den. Jag ser fram emot det fortsatta samarbetet med Mp.
10.16
Varför är ni i Almedalen egentligen? Ska ni inte vara ute och träffa vanlgit folk istället?
Vi gör både och. Almedalen är viktigt med alla politiska debatter och besökare. Men vi är ute och träffar människor hela tiden, året runt och alla år.
10.19
Carin Jämtin (S) är på chatthumör, bara att ställa frågor!
10.20
Varför fick inte v ingå i regeringen ? v ingår i det röda blocket.
Regeringen vill samarbeta över blockgränsen och vi socialdemokrater valde därför att i regeringsställning enbart samarbeta med mp. Jag är också stolt över de blocköverskridande överenskommelser som regeringen slutit med flera borgerliga partier. Vi har ett bra samarbete med vänsterpartiet, de tar ansvar i en svår parlamentarisk situation.
10.22
Varför tror du att förtroendet för S har sjunkit?
Resultatet av regeringens politik kommer att kunna börja synas då regeringens budget träder i kraft. Det kommer ske till hösten En regering ska bedömas på sina handlingar och det viktigaste för den rödgröna regeringen är att skapa fler jobb, få ner arbetslösheten och göra den svenska skolan bra för alla elever.
10.23
Är det inte dags att S kommer med ett konkret förslag i integrationsfrågan snart? Ser ni ett problem och hur vill ni lösa det?
Vi socialdemokrater och regeringen har börjat lägga förslag kring integration och etablering. Bl a förslag kring hur nyanlända ska kunna få jobb snabbare och hur skolan ska kunna stötta de barn som kommer hit i skolålder. Men mer måste göras och det jobbar regeringen mycket aktivt med.
10.27
Hur mycket tänker ni SATSA på Kommunikation för Norrland? Vilket är oerhört VIKTIGT med tanke på t.ex. Tågtrafiken alltid krånglar så ofta med dålig Järnväg, förseningar, signalfel m.m, samt Mobilteckning som inte funkar ??? Varför så många aktörer inblandade?
Ju flera KOCKAR ju sämre soppa.......
Vi är en viktig del av Sverige!
Norrland är viktigt för hela Sverige. I regeringens budget som har antagits av riksdagen alldeles nyligen avsätter vi bl a medel till järnvägsunderhåll i hela landet. Våra infrastrukturplaner prioriterar hela sverige, inte enbart storstadsområdena. Och vår landsbygdsminister Sven Eric Bucht har precis tillsatt en speciell kommission för landsbygden som bland annat ska titta på den fråga du ställer.
10.28
Är ni för eller mot 6 arbetsdag?
Tolkar din fråga som att det handlar om 6 timmars arbetsdag. Vi tycker att det är en fråga för arbetsmarknadens parter att förhandla om arbetstiden ska kortas eller ej. Det viktigaste är att arbetsmiljön är så bra så att man inte sliter ut sig på jobbet, så arbetsmiljöarbetet kommer vi prioritera. Vi är negativa till lagstiftad arbetstidsförkortning.
10.31
Tänker ni återinföra rätten att läsa upp sina betyg på komvux?Jag vill plugga vidare men kan med dagens system inte då endast personer med icke godkänt får plugga upp betyg.
Komvux är viktigt för att man ska kunna läsa in gymnasiekompetens men också för att man ska kunna ändra yrkesinriktning under livet. Till en del handlar detta om att komvux under lång tid haft för lite resurser så grundproblemet handlar om pengar. Vilka som får plugga på Komvux bestäms kommunalt.
10.33
Medelpensionen från det allmänna pensionssystemet ligger under EUs gräns för fattigpensionärer. Inom EU betalar vi mest pensionsavgifter men får ut minst. Pensionärsskatten är en droppe i havet...är ni beredda att hjälpa/återbetala pensionärernas pengar mer konkret? Göran Persson lovade återbetala 258 miljarder som tagits ut från AP-fonderna till statskassan.
Pensionsgruppen har precis kommit med sitt betänkande. Pensioner måste vara hållbara över tid. Regeringen kommer i höstbudgeten lägga förslag om att börja ta bort den orättfärdiga beskattningen på pensioner som Alliansregeringen införde. Detta kommer betyda att pensionärer med de lägsta pensionerna kommer slippa straffskatten. Successivt ska den borgerliga straffbeskattningen av pensionärer tas bort.
10.36
Tiden för chatten börjar rinna ut, Carin Jämtin hinner svara på någon mer fråga men sedan måste vi avsluta!
10.36
sd blir större och större, det räcker inte längre att kalla dem rasister och förvänta sig att folket ska nöja sig med det. för att vända på det måste ni ju ta tag det. något konkret. vad planerar ni?
Det viktigaste för oss är att ta i det som är Sveriges största problem. Dvs jobben, skolan och välfärden. Sverigedermokraternas sk lösningar på dessa problem är inga lösningar utan kommer skapa större problem. Det måste vi förklara.
10.40

Är du ung och arbetslös? Hur blir du bäst hjälpt in på arbetsmarknaden? Berätta för oss – #svtnyheter vill lyfta dina erfarenheter och åsikter i vår journalistik! #almedalen2015 #svpol
Så vill Stefan Löfven lösa arbetslösheten för ungaSVT Nyhetervia Facebook vid 10:27

10.41
Nu är chatten avslutad, tack för alla era frågor!
10.42
Tack för alla frågor! Ses i någon annan chatt framöver. Carin
10.53
Klockan 11 är det pressträff med finansminister Magdalena Andersson om krisen i Grekland. Jag är på plats i ett mycket kvavt tält dit Andersson väntas anlända strax!
11.01
Andersson på plats, hon ska kommentera situationen i Grekland och möjliga följder för Sverige.
11.01
- Det är allvarligt framförallt för Grekland, sedan få vi se vad det får för följder för Europa, inleder Andersson.
11.03
Finansministern berättar om läget i Grekland.
11.05
I morgon löper stödprogrammet för Grekland ut.
- Med den information vi har i dagsläget verkar det osannolikt att det ska förlängas, även om Grekland vill det. Det sannolika är att stödprogrammet avslutas i morgon, säger Andersson.
11.05
Magdalena Andersson om den grekiska krisen: Osannolikt att städprogrammet till Grekland kommer att förlängas imorgon.
11.15
Magdalena Andersson ska nu dra några möjliga följder för Sverige av grekkrisen.
11.16
- Kostnaden för Grekland att låna har stigit medan den har legat kvar på en stabil nivå för andra länder som varit i kris, det är ett tecken på att marknaden inte har börjat sätta press på andra länder, säger Andersson.
11.18
Många svenskar är på väg till Grekland eller befinner sig där. Andersson hänvisar till reseinformation via UD till exempel via appen "resklar".
11.18
UD och resebolagen har ett möte nu på morgonen. - De står i nära kontakt om läget, säger Andersson.
11.19
Den svenska direkta exponeringen mot Grekland är liten, men däremot är det osäkert hur det kan påverka på längre sikt.
11.19
- Vi följer naturligtvis läget mycket noggrant, säger hon.
11.25
Tidsfristen för stödpaketet till Grekland går ut i morgon. - Tiden är väldigt knapp, jag skulle inte säga att det är omöjligt, men svårt att se att det skulle förlängas eftersom det måste gå igenom flera parlament, säger Magdalena Andersson.
11.30
Pressträffen är slut, men många journalister trängs för att fråga mer.
11.44
SVT Nyheter kan alltså avslöja att Socialdemokraterna föreslår tre miljarder till höjda lärarlöner. Förslaget fanns med i regeringens höstbudget som föll i december. I budgeten stod att regeringen skulle tillföra tre miljarder i samband med avtalsrörelsen 2016, nu framhärdar alltså S med detta löfte, även om det är oklart om tidsplanen fortfarande är den samma.
11.52
Varför kommer Löfven med denna höjning just under Almedalsveckan? Det kunde han väl sagt tidigare med!?
Hej Alice! De flesta partier har med sig nya förslag till Almedalen.
11.56
Komikern Johan Wester sprang för att hinna till SVTs scen. Snabb sminkning och nu intervju
12.00
SVTs Margit Silberstein är på tredje plats som bästa politisk kommentator i Omnis undersökning. Se henne dagligen på svtnyheter.se
12.11
Dessa höjda lärarlöner hoppas jag ska gå till utbildade lärare - och inte till olegitimerade personer som råkat få jobb som lärare (i brist på utbildade lärare). Lärarutbildat folk bör premieras!
12.13


Finns det schema vilka dagar partierna har sina dagar, igår var det väl C?

Tack på för hand!Oscarvid 11:56

Hej Oscar! Så här ser schemat ut:
  • Söndag 28 juni: Centerpartiet
  • Måndag 29 juni: Socialdemokraterna
  • Tisdag 30 juni: Kristdemokraterna
  • Onsdag 1 juli: Sverigedemokraterna
  • Torsdag 2 juli: Miljöpartiet.
  • Fredag 3 juli: Moderaterna
  • Lördag 4 juli: Vänsterpartiet
  • Söndag 5 juli: Folkpartiet
13.32
Kan man skicka in kritiska frågor som ni kan ställa till politikerna någon gång när ni träffar dem?
Hej! Vi har chattar flera gånger under veckan med olika politiker, då är det allra störst chans att du får ställa just din fråga!
13.37
Tre miljarder extra till lärarlöner innebär ca 950kr extra per månad om man räknar lärare i grundskola och gymnasiet. Har det presenterats någon modell alls för hur pengarna eventuellt skall fördelas mellan olika lärarkategorier? 1000kr extra per månad är knappast incitament för ungdomar att utbilda sig till lärare men riktade mot olika grupper kan det naturligtvis fungera riktigt bra...
Hej Fredrik! Vi får veta mer om förslaget under pressträffen med Stefan Löfven 15:30!
14.20

Lärarnas riksförbund välkomnar Socialdemokraternas förslag om tre miljarder till höjda lärarlöner. Men förbundsordförande Bo Jansson påpekar att man var förberedd eftersom det fanns med i höstbudgeten.

– Det är väldigt välkommet. Det är av nationellt strategiskt intresse att få upp lärarlönerna och bra staten går in och tar ansvar. Det är välinvesterade pengar att göra läraryrket mer attraktivt, säger han till SVT.

Bo Jansson poängterar att det behövs mer för att råda bot på lärarbristen som är akut inom vissa skolämnen.

– Det är inte lite pengar men man får inte tro att det räcker. Det här handlar om extrapengar från staten, sedan måste kommunerna och friskolorna ta huvudansvaret för att höja lönerna i varenda kommun och i varenda skola.

14.33
Hej igen! Kommer våra frågor om Socialdemokraternas skolsatsning att besvaras av Lärarnas riksförbund eller av Socialdemokraterna?
Hej igen Ali! Socialdemokraterna håller pressträff 15:30, där kommer de få svara på frågor om förslaget. Lärarnas Riksförbund har vi också pratat med (se svar här nedanför).
14.37
Bra och viktigt besked! Finns även annat som behöver göras i skolan men med tanke på att fler måste lockas till läraryrket och att yrket under lång tid haft dålig löneutveckling är det helt rätt väg att gå!
14.38
Lönen var inte anledningen för mig och inte heller någon av mina kollegor. Lärare blir man för att det finns en vilja att lära ut. Satsa pengarna på speciallärare för de stökiga och ge oss andra chans att ställa krav på studenterna så vi kan utveckla dem. Att en lärare ska riskera att få repressalier av kår eller rektor för att de ställer krav är det stora problemet.
Intressant Sven, om en knapp timme får vi veta mer om förslaget och om hur S tänker.
15.05

Stefan Löfven och hans fru Ulla tog en promenad i Visby på måndagen. Foto: TT.


15.19
Är det inte deras kompetens som i första hand ska höjas?
Man hoppas antagligen att högre löner ska locka fler till yrket och på så sätt höja kompetensen, antar jag. Men snart kanske vi får veta mer!
15.21
Salen, matsalen på st Hans skola, där Stefan Löfven håller sin pressträff börjar bli knökfull.
15.34
Och så står statsministern på plats.
15.35
Kvällens tal kommer att handla mycket om att ta ansvar, säger Löfven.
15.35
Talet ska också handla om Sveriges väg till EU:s lägsta arbetslöshet år 2020, säger Löfven.
15.37
271 kommuner har skrivit avsiktsförklaringar tillsammans med Arbetsförmedlingen om att samverka för att minska ungdomsarbetslösheten, berättar Löfven.
15.37
"Vi ska knäcka ungdomsarbetslösheten", säger Löfven.
15.37
"Vi måste ha en bra skola", säger Löfven.
15.38
”Vi har en lärarbrist - för få som söker till läraryrket och för många som inte vill stanna kvar och det här är självklart ett stort problem.”
15.39
”Ett exceptionellt dåligt läge”, säger Löfven om Sveriges sjunkande Pisa-resultat.
15.39
Stefan Löfven med utbildnings- och forskningsminister Helene Hellmark Knutsson presenterar just nu sin satsning på skolan.
15.42
Utbildnings- och forskningsminister Helene Hellmark Knutsson: ”Vi har stora utmaningar när det gäller att rekrytera lärare till svensk skola. Fram till 2025 kommer det att saknas 65.000 lärare i Sverige.”
15.42
Bara varannan lärare skulle välja läraryrket igen, säger Helene Hellmark Knutsson.
15.42
"Det är bara fem procent av lärarna som anser att yrket har hög status och löneutvecklingen är svag,"
15.43
”Vi vill göra läraryrket mer attraktivt”, säger Löfven.
15.44
Regeringen investerar tre miljarder kronor på årsbasis i ett nytt lärarlyft på särskilt skickliga lärare, säger Löfven.
15.44

Skärmdump från regeringens information om Lärarlyftet som nu presenteras. 


15.44
Beslut om höjd lön ska fattas lokalt.
15.45
Lönelyftet beräknas beröra omkring 60.000 lärare.
15.45
Vårt syfte med höjningen av lärarnas löner är att höja yrkets status och premiera skicklighet, säger Stefan Löfven och Helene Hellmark Knutsson.
15.45
Lärarlönelyftet motsvarar ett genomsnitt på 3.000 kronor mer i månaden.
15.47
Kriterierna för vilka lärare som kan vara aktuella för lönelyftet.
15.48
Fortsättningen på informationen om Lärarlyftet.
15.49
Redan dåligt med syre i lokalen.
15.51
Om skolan inte fungerar trots att det är bland den dyraste i OECD-området så är nog problemet mycket komplexare än lönenivåer.
15.51
"Jag uppfattar det här som ett mycket bra steg, att man tar det här på stort allvar", säger statsvetare Li Bennich-Björkman i SVT:s sändning från Almedalen.
15.51
Ungefär hur mycket kommer en genomsnittlig lärarlön att höjas med Socialdemokraternas nya förslag?
Ungefär 3 000 i månaden bland de 60 000 lärare som omfattas av lönelyftet.
15.51
Johanna Åstrand, förbundsordförande, Lärarförbundet.
15.59
Det måste löna sig att utvecklas som lärare säger Lärarförbundets Johanna Åstrand.
16.03
SVT Nyheters fotograf Rikard Collsiöö justerar skärpan.
16.04
Statsministern riggas av inför de enskilda frågestunderna med journalisterna.
16.07
Om nu lärarlönen verkar vara så viktig, varför inte 30 Mdr? Det skulle göra mer effekt tror jag.
16.07
Nyanlända flyktingar placeras rätt in i svenska klassrum, ändå är man förvånad att resultaten sjunker. Varför är det ingen som talar om detta och hur det påverkar resultaten?
16.09
Hur ska ni göra lärarjobbet attraktivt när det finns rektorer som är mer intresserad av att hålla budgeten än att se till att lärarna trivs på jobbet samt nästan aldrig få uppskattning för det jobb man gör, rektorer som har så mycket att göra att de knappt har tid att besöka verksamheten trots att de är skyldiga att göra det och sedan har mage att klaga på sina lärare som inte beter sig som maskiner som är männskliga och är inte helt perfekta även om de vill elevernas bästa?
Lärare i Sverige idag går på knäna bokstavligen och speciellt på vissa skolor pga alldeles för hög arbetsbelastning....jag har själv en gammal kurskamrat som drabbats av utbrändhet pga att hon tvingades arbeta 60 h/vecka för att hinna med alla sina uppdrag på jobbet....och så frågar ni er hur det kommer sig att få vill bli lärare. Jag är själv lärare men på väg att totalt lämna yrket pga alldeles för hög arbetsbelastning i förhållande till den lön man får. Jag tjänar idag lika mycket som min exman gjorde för 10 år sedan och han har inte ens en högskoleutbildning. Vad ger det för signaler tror ni? Det finns många jag mött som inte anser att det är värt att läsa på högskolan/universitet och skaffa sig en massa CSN skulder och få lägre lön än en man som inte ens läst på högskolan.
Tack för din kommentar, Pernilla!
16.24

SVT Forum - Almedalsveckan 2015 - Avsnitt 2 | SVT Play

SVT PlaySVT Forum visar seminarier, debatter och diskussioner från politikerveckan i Almedalen.
16.25
Vet SVT om denna reform bara gäller för utbildade lärare?

Om den även gäller för outbildade lärare, d.v.s. de som inte läst till lärare på högskola/universitet, är det i mitt tycke ett slag i magen mot de som faktiskt har studerat till lärare.
Som jag förstod det är du tvungen att vara legitimerad för att kunna få pengarna.
16.25
det borde vara färdigsnackat om skolan! Alla normalt begåvade individer vet vad som måste göras! Bara gör!
16.25
@ Axel Nordberg: Varför? Jo, för att pengar het enkelt inte växer på träd. Om man ska tiodubbla anslagen så måste man antingen höja skatterna eller skära ned inom andra områden i statsbudgeten.
16.26
Det fantastiska är att man vill säger sig vilja höja statusen genom att höja lönerna. Detta sker dock inte utan motprestation. Vad som görs i klassrummet, hur bra det fungerar där och hur eleverna trivs och når uppställda mål samt lärarens engsgemang är inte intressant. Nej, för att få ta del av de tänkta 3 miljaderna måste du prestera utöver detta. Att "bara" vara en bra lärare räcker inte. Så du som funderar på att utbilda dig till lärare tänk på att för att få en anständig lön räcker det inte att vara en bra lärare, du måste även engagera dig i andra skolfrågor. Om du efter 30 år i yrket inte orkar detta utan "bara" är en bra lärare, räkna inte med någon anständig lön. Politikerna gör som vanligt, pratar utan att ha tänkt sig för innan.
18.45
Nu är det strax dags för statsminister Stefan Löfvens (S) tal. Vi direktrapporterar såklart under hela talet!
18.52
Kvällens tal ska handla om jobben avslöjade Stefan Löfven (S) i morse i SVT:s Gomorron Sverige. Vad hoppas du att Löfven pratar om?
18.55
Cecilia, Patrik och My Kummu bor i Visby. "Viktigaste anledningen att vi är här är My, vi vill visa henne detta" säger Patrik.
18.57
Siv Fors Duplin är Visbybo och här för att "höra vad Stefan har att säga om arbetslösheten och invandringen".
18.59
Folkmassan sedd från SVT Nyheters redaktionstrappa i Almedalen.
19.00
Nu kommer Stefan Löfven upp på scenen. Stora applåder.
19.01
Det är en statsminister i viss motvind som nu kliver upp på klassisk scen i Almedalen ikväll. I maj fick
Socialdemokraterna enligt Sifo 25,9 procent - vilket är den lägsta noteringen sedan januari 2012. Alltså under Håkan Juholts sista tid.
19.01

Olof Palme höll flera tal i Almedalen, första gången 1968. Så den här scenen är klart klassisk för socialdemokratin. Först 1991 fanns samtliga partiledare på plats.
19.02
Löfven inleder med att rikta en speciell hälsning till Lisbet Palme, Olof Palmes fru, som sitter i publiken och sade att det var extra fint att stå på scenen när hon sitter i publiken.
19.03
Stefan Löfven lyfter en rad personer som vänt en svårighet till en möjlighet att utvecklas: Julia Mjörnstedt som startade Ung Cancer efter att själv ha drabbats som 21-åring och John Franco som flytt från Colombia och växt upp med en rädsla för polisen, men som i dag själv är polis i Botkyrka.
19.03
Stefan Löfven pratar om eldsjälar och privatpersoner vid namn, t.ex. Mattecentrums Johan Wendt. Ett klassiskt retoriskt grepp.
19.04
- Därför vill jag att vi alla hyllar dess samhällsbyggare som strävar efter ett bättre liv!
19.08
- Varje människas utvecklingsmoral måste tas till vara, säger Löfven. Han menar att detta är grunden för den vändning som regeringen nu genomför.
19.08
Skolan är en av de första punkterna i talet - det var ju också nyheten i dagens utspel om höjda lärarlöner. Visserligen från i höstas men med nya detaljer.
19.09
Han upprepar nu målet om att Sverige ska nå EU:s lägsta arbetslöshet till 2020. Och ger tre punkter som är kärnan i Sveriges nya jobbagenda:
1. Framtidsinvesteringar.
2. Aktiv näringspolitik för fler och växande företag.
3. Satsningar på kompetens och matchning.
19.11
Stefan Löfven har tappat i förtroende det senaste året. I en mätning nyligen från DN/Ipsos har hans förtroendesiffror rasat med 8 procentenheter till 34 procent. Och för ett år sedan såg det bättre ut för Löfven. Då hade 46 procent av väljarna ett stort eller mycket stort förtroende för statsministern.
19.12
Löfven säger att man nu skapar en ny byggoffensiv.Med enklare regler, snabbare processer och sex miljoner årligen.
- Så att fler kan känna den där fantastiska känsla av att sätta nyckeln i dörren till en ny bostad.
19.13
Löfven lyfte också företagarna. - Vi behöver lyfta entreprenörer som bryter ny mark, men också intraprenörer- alla anställda som utvecklar företag från insidan.
19.15
Stefan Löfvens tal om svenska samhällsbyggare genererade hyllningar och funderingar inifrån de egna S-leden, såväl som från liberala ledarskribenter och "vanliga" medborgare.
 
 

1 av 3


19.15
Svenska utbildningssystemet måste reformeras, säger Löfven. Nu äntligen ska vi satsa på skolan, säger Löfven.
19.16
Löfven kallar skolan för en "sorglig gungbräda". - Kunskapsstatistiken har åkt ned samtidigt som ojämlikheten skjutit i höjden.
19.16
- Våra små ska kunna drömma stort, därför satsar vi så mycket på den svenska skolan.
19.18
Löfven lyfter lärarnas viktiga roll. - Jag tror vi alla kan minnas en riktigt bra lärare, därför lanserar vi i dag ett lärarlönelyft på tre miljarder.
19.19
Här kan du läsa mer om förslaget om höjda lärarlöner:

S: Ge duktiga lärare 3.000 kronor mer i månaden

svt.seSocialdemokraterna vill höja lönerna för lärare. Tre miljarder satsas varje år för att få upp lönerna för särskilt duktiga lärare, enligt ett förslag som statsminister Stefan Löfven presenterade på en presskonferens i Almedalen i dag.
19.19
Han hyllar Magnus Härenstam och Fem myror är fler är fyra elefanter, med Magnus, Brasse och Eva. Och den lust de väcker hos barn. Och säger att vi i Sverige ska stå upp för alla lärare. Skolfrågan rankas ju av väljarna som en av de allra viktigaste.
19.19
Det skall satsas 3 miljarder på att ge duktiga lärare bättre lön men varför inte satsa dessa pengar på alla dåliga lärares vidareutbildning. För sådana finns alldeles för många annars skulle inte resultatet av Pisaundersökningarna ligga i botten.
19.21
Också Stefan Löfven talar om vikten av att kunna byta yrke och att fortsätta utbilda sig. Det gjorde också Annie Lööf i sitt tal igår. Liksom Reinfeldt på sin tid.
19.22
Han tar också upp det samarbetsavtal med kommuner och arbetsförmedlingar för att ge stöd till unga utan jobb. - Och till alla er som tvivlar på Sveriges ungas styrka, svarar jag med Brasse Brännströms klassiska ord: Fel, fel, fel, fel, fel!
19.24
Nu pratar Löfven om strukturella murar på arbetsmarknaden som måste rivas. - Murarna som gör att cv:n med utländska namn hamnar i papperskorgen. Som gör att kvinnor mår sämre, sliter hårdare, och får lägre lön. Som gör att människor med funktionsnedsättning stängs ute, och får se månader och år passera utan att få visa vad de går för. Är detta det samhälle vi vill ha?
19.25
Nej, svarar han. - Vi är en feministisk regering. Vi tar striden mot diskriminering homofobi och rasism.
19.25
Stefan Löfven avbryts ofta av applåder under talet. Publiken är med på noterna.
19.26
19.27
Statsministern lovar återigen ett snabbspår för validering av utkändska utbildningar. Det är ett område där Sverige inte lyckats bra på senare år.
19.29
Stefan Löfvens (flera) referenser till "Fem myror är fler än fyra elefanter" och just bortgångne Magnus Härenstam skapade förtjusning i flödet.
 
 

1 av 3


19.29
Löfven säger att det största hotet mot jobbagendan är den säkerhetspolitiska oron i omvärlden. Han tar upp terroristattackerna i Frankrike, Tunisien och Kuwait och IS blodiga försök till återtagande av Kobane.
19.30
- Detta vidriga slaktande av oskyldiga människor är så fegt, barbariskt, ynkligt, säger Löfven och möts av kanske de största applåderna hittills.
19.31
En ganska stor del av talet handlar om situationen i utlandet, inte minst krisen i Grekland och terrorn som utförs av IS. Grekland är en viktig del av EU och ska så vara, säger Löfven.
19.33
Löfven tar också upp fattigdomen i Europa. - Aldrig tidigare har vi sett den på så nära håll som i ögonen på de människor som tvingas sitta utanför våra matbutiker och tigga och sova under broar.
19.34
Också frågan om tiggare togs upp, Så sent som i förra veckan föreslog regeringen bland annat att det ska bli lättare att avhysa människor som slagit läger på privat mark.
19.35
Han lyfter samarbetet i EU och samarbetsavtalen med Rumänien och Bulgarien. - Vi ska upprätthålla lag och ordning, och stoppar såväl olagliga bosättningar som exploateringen av människor.
19.37
Löfven avslutar sitt tal med att vädja om hjälp om att nå jobbmålet om EU:s lägsta arbetslöshet.
- Jag riktar mig till er alla. Politiker, företrädare för fackföreningar och näringsliv. Var med och ta plats i historien.
19.37
- Låt jobbet börja!, avslutar han och möts av visslingar och applåder.
19.38
Fina ord men liten verkstand. :-)
19.38
Han är den mest ärliga av alla politiker jag vet. Vilket patos man tror honom°!!!
19.41
Gammalt dammigt tal. Vi lever i 2000talet nu.
19.41
Fem myror.. var utan tvekan innovativt och mycket bra. Men glöm inte att det utspelade sig i en tid då vanliga svenskar hindrades/förbjöds att se någonting annat än SVT på TV.
19.42
På något vis känner jag att samarbetet med MP inte är bra även om jag inser att miljöaspekten på politiken är viktig. Skulle önskat nyval istf dö. Heja Stefan!
19.47
Intervju med Stefan Löfven blir det strax i SVT Debatt, där han frågas ut av programledare Belinda Olsson. SVT2 20.00


19.59
Missa inte Stefan Löfven nu i debatt!
20.06
I Debatt avslöjar Stefan Löfven att han varit med i en "Ulf Lundell-klubb". - Målet var att han skulle få Ivar Lo-priset, men vi misslyckades, berättar han.
20.0720.11

Nu får Löfven berätta om "utvecklingsmoral" som han nämnde i talet. Han säger att det inte bara handlar om att vara beredd att flytta eller gå en ny utbildning. - Det kan också handla om att utvecklas på det jobb man har, man måste inte gå en kvällskurs. Jag har full respekt för att en ensamstående mamma kanske inte orkar det.

20.13
- Min poäng är att det ska komma inifrån oss själva: Vad kan jag göra för att utvecklas?, förtydligar han.
20.16
Löfven får också frågor om målet att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU till 2020. Ett svårt mål poängterade han själv i sitt tal. - Men tänk om alla de som säger att det är för svårt och det går inte istället kunde säga: Vad kan jag göra?
20.21
Löfven får, precis som Lööf fick i går, frågan om varför de inte verkar gå ihop.

- Jag respekterar Annie Lööf, hon är duktig och driven. Men vi tycker olika i flera frågor, säger Löfven. Men han säger också att Centerpartiet och Socialdemokraterna har mycket gemensamt.
20.23
Löfven fick också frågan om hans planer i ungdomen att gå med i Centerns ungdomsförbund.
 - De hade ju dans! Kan du tänka dig i Ådalen på landsbygden och en tonårskille som började bli intresserad av tjejer.
20.26
Alla partiledare kommer att få ordna riksdagspartierna enligt höger- vänsterskalan. Så här gjorde Stefan Löfven:
20.28
Debatt har också en "stafettfråga", där partiledaren som medverkar får skicka en fråga till nästa dags partiledare.Annie Lööfs fråga till Stefan Löfven var hur det känns att sitta på toppen och styra. Så här svarade Löfven:

- Det oerhört stimulerande men också rätt så slitigt. Man kan inte titta sig bakom ryggen när det är dags att ta beslut för det står ingen där.
20.30
Tack alla ni som engagerat er i vår liverapportering under dagen! Nu stänger vi flödet för kvällen - men är på plats i morgon bitti. Välkomna tillbaka då!
20.32
Runt 4 600 åhörare lyssnade på Stefan Löfven på plats i kväll. Alltså 2 000 fler än som kom för att titta på Annie Lööf i går.
09.05

09.20
Populärt att ta selfie med Bolibompadraken i Almedalen i dag. Här poserar draken med SVT:s Marianne Rundström.
09.21
Det kan vara för många en ytlig och irrelevant frågan, men varför på Debatt står bara Gustav Fridolin bild? MP har två språkrör och visst kan jag förstå att GF är den som ska föra tal men ändå tycker jag att båda bilder borde finnas där.
Hej, det kan bero på att det är Gustav Fridolin som håller talet i Almedalen och det är han som ska gästa Debatt!
09.23

Busch Thor vill ändra i las-reglerna

svt.seKristdemokraterna vill göra ändringar i arbetsrätten och utöka undantagen från turordningsreglerna, där först in, sist ut gäller. – Det är en av de frågorna jag kommer att lyfta i Almedalen i kväll, säger KD:s partiledare Ebba Busch Thor i SVT Gomorron.
09.34
Regeringen vill alltså att offentliga upphandlingar ska användas för att stimulera ny utveckling av miljöteknik. Det berättade statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff i Almedalen tillsammans med Miljöpartiets båda språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin och civilminister Ardalan Shekarabi (S). En längre text om detta kommer strax.

10.04
Barnen i Almedalen väntar på att få dansa med Bolibompadraken
10.08
Ingen fråga - men en kommentar!
Tycker det är störande med banderoller och ballonger med politiska budskap bland publiken! Bör inte tillåtas tycker jag!
För övrigt superintressant och bra intervjuer!
10.08
Även polisen har koll på Draken
10.09
10.41
Många företag är på plats i Almedalen. Här väntar jag på att få intervjua Saabs vd Håkan Bushke om deras stora u-båtsorder.
10.42
Just nu håller Kristdemokraterna seminarium om integrationspolitiken. Emma Henriksson, andra vice ordförande för partiet pratar om vad hon ser för utmaningar.
10.44

Emma Henriksson säger KD tog tag i debatten om integrationen för sent. Men menar att
man nu gjort det i och med Göran Hägglunds utspel i december om bland annat
tillfälliga uppehållstillstånd istället för permanenta.

- Vi ska vara ett öppet land som människor vill komma till, säger hon. - Men vi
kan inte ha ett samhälle där så många är beroende av andra för sin försörjning.

10.52
Kristdemokraterna har bjudit in Fraser Nelson, redaktör för brittiska veckotidningen The Spectator, till sitt seminarium om integration.Han säger att det finns grundläggande skillnader mellan integrationsdebatten i Sverige och den i Storbritannien. - I Sverige är tyngdpunkten på medlidande, i Storbritannien ligger fokus istället på jobb, säger han.. 
11.02
Emma Henriksson (KD) menar att svensk integrationsdebatt "fastnat i ett omhändertagandeperspektiv". - Kan vi få människor att skapa sin egen trygghet?, frågar hon retoriskt. 
11.04
Tidigare i dag intervjuades KD-ledaren Ebba Busch Thor av TT. Hon sa då att hon hoppas att tillfälliga uppehållstillstånd ska få färre flyktingar att söka sig till Sverige. -Jag tror att, om vi harmoniserar villkoren mellan Sverige och andra länder, om vi går över till temporära uppehållstillstånd i stället för permanenta, så tror jag att fler söker sig till andra länder och färre till Sverige. Och det tror jag vore bra, sa Busch Thor.

13.44
Varför sändes inte KD:s integrationspolitiska seminarium live på webben och vart kan jag se den?
SVT Forum valde att sända andra program vid den tiden. Det händer mycket här i Almedalen som vi inte har möjlighet att sända. Du ska dock kunna se den på Kristdemokraternas Bambuser-sändning http://bambuser.com/channel/Kristdemokraterna
13.46

Debattartikel: ”KD behövs i ett rotlöst och familjekaotiskt Sverige”

SVT Opinion”Det finns en naturlig och självklar väljarpotential för det enda parti som i själva sin ideologi vill vara den självbestämmande, myndiga och kärleksfulla familjens röst”, skriver Lennart Sacrédeus.
13.48
Nästa viktiga punkt i Almedalen är alltså Kristdemokraternas pressträff 14.30. Vi börjar sända här på webben med uppsnack från 14.25 och rapporterar också direkt under pressträffen.
13.48
För den som är intresserad av att se SVT:s tablå från Almedalen så hittar ni den här:

Kristdemokraternas dag i Almedalen

svt.seSVT Forum sänds i SVT2 och på webben 09:30 - 16:00 och 19:00 - 20:00.
14.14
Såg i en debattartikel att en fd riksdagsledamot för KD tycker att med Ebba Busch Thors politik så blir KD ett mer högerpopulistiskt parti. Jag anser att det behövs ett parti som går mer åt höger för att det är det många Svenskar saknar, nu när de övriga allianspartierna går mer mot mitten.
14.20
Håller med Ali. En frisk fläkt av de borgliga har jag saknat som motpol till allt vänster. T.o.m moderaterna känns vänstervridna i många frågor när de kravlat sig mot mitten.
14.21
Inför presskonferensen med KD har SVT:s Margit Silberstein uppsnack tillsammans med statsvetarna Marie Demker och Jonas Hinnfors.
14.30
"Kristdemokraternas väljarkår är ganska liten, då måste man försöka vidga sig. Och det är möjligt att man försöker göra det nu och nå de liberala istället", säger statsvetare Jonas Hinnfors.
14.32
Ebba Busch Thor påväg in i presstältet.
14.33
"Mitt tal i kväll kommer att handla om de stora utmaningarna vi stor inför: Hotet av islamistisk terror och försvaret", säger Ebba Busch Thor.
14.34
"Jag kommer också beröra familjens betydelse för ett fungerande samhälle", säger hon.
14.34
Nu ska hon presentera sju åtgärder för att stoppa våldsbejakande extremism.
14.34
Den så kallade identitetspolitiken hotar människors möjlighet att vara sig själva, säger Ebba Busch Thor.
14.35
"Segregationen kan - om vi inte är vaksamma - skapa miljöer där fundamentalism får fotfäste", säger Busch Thor.
14.35
"Det skapar en grogrund för rekrytering till IS i vårt eget land", säger hon.
14.36
Polisen saknar metoder för att stoppa terrorresor, menar Ebba Busch Thor. De som rest för att kriga i andra länder har kunnat återvända till Sverige utan någon som helst åtgärd.
14.36
Pressen in action.
14.36
KD välkomnar att regeringen vill kriminalisera terrorresor.
14.38
KD vill förstärka förebyggande åtgärder mot våldsbejakande extremism i Sveriges kommuner.
14.38
Vi inspireras av den så kallade Århusmodellen, för att bekämpa våldsbejakande extremism, säger Ebba Busch Thor.
14.39
Det ska vara möjligt att beslagta pass från de som man misstänker ska göra en terrorresa, föreslår KD.
14.39
KD vill kunna döma svenska IS-krigare för landsförräderi
14.39
Lagstiftningen ska vara tydlig och straffen mycket kännbara, säger Ebba Busch Thor.
14.40
Man ska också kunna portas vid landets gräns om man misstänks ha deltagit i terrorverksamhet utomlands, föreslår KD.
14.42
Radikaliseringen på internet ska också förebyggas. "Sociala medier har blivit ett av jihadisternas viktigaste rekryteringsverktyg", säger Ebba Busch Thor.
14.42
KD vill också se över vilka organisationer som tar emot offentliga bidrag, så att skattemedel inte används av grupper som förespråkar extremism.
14.43
Sociala medier är en rekryteringsyta för extremister, säger Ebba Busch Thor.
14.43
Att motverka segregation är ett viktigt steg för att också motverka våldsbejakande extremism, menar Ebba Busch Thor.
14.44
KD vill ha högre polisiär närvaro i stökiga områden.
14.45
"Det här är en oroande trend som i allra högst grad är verklig och innebär att människor mister sina liv och tvingas fly - och komma till Sverige", säger Busch Thor.
14.45
Nu öppnar vi för frågor i helklass, säger Ebba Busch Thor.
14.46
Redan vid misstanke om att man planerar att delta i terrorverksamhet ska pass kunna beslagtas, säger Ebba Busch Thor.
14.47
Säkerhetskvinna håller kollen.
14.51
Dags för enskild frågestund med pressen.
15.00
Statsvetaren Marie Demker kommenterar nu KD:s presskonfrens.
- Det är uppenbart att KD nu passar på att pröva sina egna vingar gentemot Alliansen, säger Demker.
15.06
Statsvetare Jonas Hinnfors säger att KD:s förslag om straff för IS-krigare är ett tecken på de frågor som nu börjar segla upp allt mer inom svensk politik, migration och invandring. - Det här antyder kanske något om partiets färdriktning.
15.16
Statsvetarna tycker att debatten hur man ska möta sk IS-krigare polariseras allt mer mellan å ena sidan repressiva åtgärder och å andra sidan mer sociala åtgärder. - Det här var en väldigt stark kontrast till Annie Lööfs (C) tal, det var ett credo för liberalismen och hon sa saker som "vi kommer aldrig ge upp den öppna asylrätten". Det här var en ganska stark kontrast till det, säger Jonas Hinnfors.
15.33
Hej, vart ser man Ebba Busch Thors presskonferens? Jag hittar inget på SVT Play sändningen.
Du kan spola tillbaka till ungefär 14.30 i sändningen här ovanför.
15.34
Två reflektioner:
1) Om en vilseledd ungdom tidigt inser sitt misstag och försöker hoppa av och ta sig tillbaka till Sverige - då borde det finnas någon slags "bakdörr". Personen kan bli en viktig resurs att förhindra nyrekrytering.
2) I regel skyltar man ju inte att man ska ansluta sig till IS styrkor så det blir knepigt att hitta personer man ska dra in passet för. Och att dra in passet med motiveringen att det baseras på hemlig underrättelseinformation som inte kan delges - då blir det en rättslös limbo där den som har blivit av med passet på felaktiga grunder inte kan försvara sig. Ungefär som åttiotalets kurder i kommunarrest som inte fick veta varför de satt där.
Så: hur är det med rättsäkerheten i KDs förslag?
16.00
Tycker att Kristdemokraternas förslag är bra och att de ser vad många Svenskar vill!
16.00
Var hittar jag en översikt över alla intervjuer/evenemang ni sänder under hela vecka?
Tror tyvärr inte att det finns någon översikt för hela veckan, schemat kan också ändras från dag till dag. Men om du går in på svt.se/forum så hittar du varje morgon dagens schema i detalj där.'
16.12
Folkpartiet välkomnar KD:s förslag mot våldsbejakande extremism.

- De ligger helt i linje med de förslag som vi har drivit i riksdagen. Det är klart att man måste titta på formuleringar och så men Folkpartiet kan komma med liknande förslag i framtiden, säger Roger Haddad, rättspolitisk talesperson för FP.

De sju förslag som KD presenterade var främst inriktade på straff och mindre på de sociala och förebyggande delarna. Helt rätt, enligt Roger Haddad.

- Vi har satsat på förebyggande arbete men den delen har uppenbarligen inte räckt. De här personerna radikaliseras och luras ner i alla fall och är fullt medvetna om att det är terrorism det handlar om. Vi måste vara mycket vara mycket tuffare, vi har varit naiva, säger han till SVT Nyheter.

16.28

Johan Hedin, rättspolitisk talesperson för Centerpartiet, ger tummen upp till hårdare straff för terrorverksamhet. Han ställer sig dock frågande till KD:s förslag att göra det möjligt att döma svenska IS-krigare för landsförräderi.

- Jag har svårt att se nyttan med det, det viktiga är att gärningarna straffas hårt. Spontant ser jag inte hur man löser problemet med en sådan lagändring.

17.58
Scenen är pyntad inför Ebba Busch Thors tal!
18.42
Ungefär tjugo minuter kvar till Ebba Busch Thors tal nu. Från scenen spelas hög musik för att peppa anhängarna i publiken.
18.43
Kvällens tal i Almedalen är Ebba Busch Thors första stora publika tal, om man räknar bort det som hon höll på det extra rikstinget den 25 april där hon valdes.
18.45
Nu ska KDU:s Sara Skyttedal tala på stora scenen.
18.48
"Regeringen står handfallen inför Sveriges problem", säger Skyttedal.
18.49
Hon kritiserar regeringens förslag till en tredje pappamånad. Hon kritiserar också Folkpartiet, som "ställer sig sida vid sida med socialisterna" genom att stödja förslaget.
18.49
Mycket folk på plats redan nu när KDU-ordförande Sara Skyttedal värmer upp publiken inför Ebba Busch Thors tal.
18.50
Hon kritiserar också Centerpartiet för att inte lyssna på de delar av landsbygden som drabbas hårt av den "nu förda integrationspolitiken".
18.57
Uppslutningen är god inför talet av företrädaren för riksdagens minsta parti.
18.57
Varför fungerar det inte att titta på sidan?
Vad är det som inte fungerar, Sixten?
18.57


18.58
Ett par minuter kvar nu. På scenen pumpar de Måns Zelmerlöws "Heroes".
18.59
Varför ingen stream?
Handhavandefel! Uppdatera sidan nu så ska det fungera.
19.01
Det här är första gången Ebba Busch Thor talar på stora scenen i Almedalen.
19.02
"jag är otroligt glad att vara här med er, säger Ebba, som nu står på scen. Det här är hennes åttonde Almedalen.
19.04
Ebba Busch Thor inleder med att tala om Ryssland och att allt fler oroas över hotet från öst.
19.05
Hon hyllar den försvarspolitiska överenskommelse som KD slöt tillsammans med fyra andra partier i våras.
19.05
"Vi måste öka vårt samarbete med Nato", säger hon.
19.07
Nu tar hon upp hotet från IS.
19.07
En glad Ebba Busch Thor äntrade Almedalens scen för första gången.
19.07
"Kristna förföljs systematiskt. De avrättas då de vägrar att konvertera. Homosexuella kastas från höghus."
19.08
Ebba Busch Thor får ros och ris om sin försvarshållning.

 
 

1 av 219.08
"Vi får inte låta rädslan förlama. Det är inte acceptabelt", säger Ebba Busch Thor och får applåder.
19.09
Hon tar upp förmiddagens utspel om att bekämpa våldsam extremism:

KD: Döm svenska IS-krigare för landsförräderi

svt.seBeslagta pass redan vid misstanke om planering av terrorresor, stoppa dem som misstänks för terrorresor från att återvända till Sverige och döm svenska IS-krigare för landsförräderi. Det föreslår Kristdemokraterna i dag.
19.09
Förra året var det bara Jimmie Åkesson som nämnde IS i sitt tal. Det här året verkar alla ta upp IS i sina tal.
19.09
Go Ebba! Jävligt bra tal!
19.10
Väljer KD idag en mer populistisk väg? Hårda ord från talarpodiet.
19.11
"Om den internationella alliansen så efterfrågar bör vi skicka svenska JAS-plan i kampen mot IS. Det får inte råda några som helst tvivel om var Sverige står i dessa frågor", säger Ebba Busch Thor.
19.12
Nu går Ebba Busch Thor över till att tala om jobben och arbetslösheten.
19.12
bör/ska..säger mycket nu när du inte har makt...DÖ?
19.13
"Om vi inte lyckas anpassa den svenska modellen till nya förutsättningar kommer den att krackelera och falla sönder", säger Ebba Busch Thor.
19.14
Nu går hon till attack mot Socialdemokraterna som levererar en "rödgrön soppa".
19.15
Hon avfärdar regeringens industrikansler som "bara käbbel".
19.16
"Vi behöver förändra arbetsrätten", säger Ebba Busch Thor och återkommer till morgonens utspel om förändrade Las-regler.
19.17
"Vi värnar asylrätten. Vi tar ett stort ansvar. Det ska vi göra även i fortsättningen", säger Ebba Busch Thor.
19.18
"Men jag är samtidigt orolig. Vad händer med vårt samhälle om vi inte klarar integrationen", fortsätter hon.
19.18
Kristdemokraterna vill införa tillfälliga uppehållstillstånd istället för permanenta. Med förslaget hoppas Ebba Busch Thor att färre flyktingar ska söka sig till Sverige.
19.19
Nu refererar Ebba Busch Thor till Martin Luther Kings klassiska tal, "I have a dream".
19.20
Ebba Busch Thor flaggade redan i presskonferensen för att stora delar av hennes tal i kväll skulle handla om det hon kallar "identitetspolitik."
19.21
"Kvotering är fel", säger Ebba Busch Thor med eftertryck och får applåder - men också burop.
19.22
Enligt Ebba Busch Thor sorterar identitetspolitik in människor i fack efter kön, hudfärg, tro, etnicitet, sexualitet etcetera.
19.23
Hägglunds ideologiska arv är nu definitivt borta. Högerpopulism just nu på svensk scen. vi har nu två partier längst ut på högerskalan i svenska riksdagen.
19.23
Hon är mycket bättre på att tala än Göran Hägglund i alla fall.
19.24
Hur kan SVT en sådan blå bakgrund på scenen som Ebba talar på?Det flimrar ju!! Har bild-teknikerna ingen utbildning?
Jag tror inte att det är SVT som bestämmer bakgrunden på scenen, tyvärr.
19.24
hon har talets gåva
19.25
"Trygga och stabila familjer är den mest betydelsefulla komponenten för att barn ska bli trygga vuxna och den viktigaste grunden för ett tryggt och stabilt samhälle", säger Ebba Busch Thor.
19.26
"Sveriges familjer ska inte detaljregleras", säger Ebba Busch Thor och får stora applåder.
19.27
Nu nämner Ebba Busch Thor sonen Birger, som föddes i maj.
19.27
"Plötsligt var det Stefan Löfven som hade bättre koll på hur mitt livspussel skulle lösas. Märkligt va? Det var ingen som hade berättat det om att bli förälder, att Stefan Löfven plötsligt kliver in och hjälper till", säger Ebba Busch Thor.
19.27
Härligt att det finns fler än Jimmie Åkesson som vågar säga saker som är kontroversiella i samhällsdebatten.

Ebba är som en frisk fläkt i Alliansen.
19.28
tycker hon verkar mildare än sin idol Margret Thacher.
19.28
Hon kallar Socialdemokraternas och Miljöpartiets politik för "familjefientlig".
19.29
"Det är dags att myndigförklara småbarnsfamiljerna", säger Busch Thor.
19.30
Vad är det som händer med KD! Från vara en kristet parti till höger konservativ nationalistisk parti! Hon är en kopia av amerikanska och utländska politiker, ingenting kommer från henne själv! Hon är falsk kristen! Sen när valde kristna att tänka på sig själv och nedvärdera andra och stoppa människor från att få det bra i samhället! Synd människor tycker det är bra det hon säger! Vi faller tillbaks under 1930 talet!
19.30
Ebba äger ju!
19.30
"Människor ska vara fria att själva bestämma över sitt vardagspussel", fortsätter hon.
19.31
"Jag hör att Birger har börjat gråta här framme, därför avslutar jag nu talet", säger Busch Thor.
19.32
Flera skratt här nu i publiken när Busch Thor avslutade med ursäkten att hon hör hur hennes son Birger börjat gråta.
19.39
Ebba Busch Thor profilerar KD:s politik med en besk framtoning och som ligger långt till höger.Om detta innebär att de cementerar sig i botten och kanske inte ens kan klara en framtida riksdagsspärr i kommande val så skulle inte det i.a.f. förvåna mig.
19.39
Mycket bra - en politiker från de icke utfrysta som visar lite sunt förnuft inför de gigantiska utmaningar Sverige nu möter
19.39
Tragiskt, det är Kristdemokraternas politik som är "familjefientlig".
19.39
Äntligen en politiker utöver Jimmy so slänger den trånga åsikts korridoren åt sidan
19.40
Varför bjuder hon inte in SD? Det är väl ändå det parti som tänker på Svenskarna?
19.40
Ville bara säga att Kristdemokraterna med Ebba i spetsen har en grymt fräsch och nutida politisk inriktning!!
Snyggt!
19.40
Stanna gärna kvar och tyck till om talet - klockan 20.00 är det Debatt direktsänt från Almedalen och dit kommer naturligtvis Ebba Busch Thor.
19.40
Amanda Krimi var en av dem som lyssnade på Ebba Busch Thors tal i kväll. Det är första talet i Almedalen som hon varit på plats för att se. - Jag kom just för att jag ville se henne. Men nu är jag helt övertygad om att jag inte är Kristdemokrat, säger hon. 

- Jag kan hålla med om att det inte är bra med detaljstyrning men det här med tillfälliga uppehållstillstånd tycker jag är helt sjukt.
19.48
En grundpelare i retoriken: PAUSERING. Det måste finnas skiljetecken också i ett muntligt framförande. Om Ebba skippar 20 procent av innehållet hinner hon göra de pauser som gör att talet går fram.
19.48
KD's politik är lika trovärdig som när de var en del av alliansen.
tex ena stunden pratas det om människors lika värde och andra stunden om tillfälliga uppehållstillstånd. Hur går det ihop ? Ju större plånbok ju större valfrihet. Var finns solidariteten och de kristna värderingar ?
19.52
Under Ebba Busch Thors tal fanns 2.300 åhörare på plats enligt officiell statistik. Betydligt färre än de 4.600 som lyssnade på Löfven i går alltså. Under Annie Lööfs tal var 2.600 personer på plats.
19.53
Missade du talet så kan du spela tillbaka i sändningen här:

SVT Forum - Partiledartal i Almedalen: Ebba Busch Thor (KD) | SVT Play

SVT PlayDirektsänt tal av Ebba Busch Thor (KD). Idag är Kristdemokaternas dag i politikerveckan i Almedalen, och partiledare Ebba Busch Thor håller kvällens tal.
19.58
Det var ju tråkigt Anna H Svessson SVT att det endast var 2300 åhörare på plats under Ebba Busch Thors tal. Det var ju under hennes tal samtliga i Almedalen skulle ha varit på plats.
19.58
Det står ganska klart att Ebbas nya framtoning är att fixa riksdagspärren med att försöka fånga upp och ta de Moderater som är på väg till SD. Det verkar vara enda räddningen för att få vara kvar I riksdagen.
Ett kristet parti som idag framställs som ett alternative till SD fast I en Alliansröst.
19.59
Lätt att stå och säga dittan och dattan samtidigt som man stödjer en rödgrön budget.
20.02
"Det känns väldigt bra, även om det var ett ganska tungt budskap jag hade så kändes det ändå angeläget och väldigt roligt att få hålla det här talet", säger Busch Thor.
20.02
Äntligen någon som vågar göra en analys av läget o peka på åtgärder. Samstämmighet i vad som pratas bland folk o vad som sägs av politiker.
20.03
Hon rekommenderar alla partiledare att bli småbarnsföräldrar: "Sov ingenting kvällen innan din debut!"
20.05
Busch Thor försvarar sin skolgång i en livets-ord-skola, som var "en trygg och lugn miljö".
20.07
Ebba Busch Thor kallar sig inte för feminist: "Jag har inte så mycket problem med begreppet, men jag tycker inte att etiketterna är så viktiga", säger hon.
20.13
KD-ledaren levererade kristdemokraternas kärleksbudskap i kväll (för det var väl avsikten)?
20.13
Sverige är en måltavla för IS redan i dag, säger Busch Thor.
20.16
Åsiktskorridoren i Sverige är för smal, menar Busch Thor.
20.17
"Vi behöver lägga större kraft på att förhindra att kvinnor blir oönskat gravida och därmed få ner antalet aborter", säger Ebba Busch Thor - som poängterar att hon
står bakom aborträtten.
20.18
"Jag tror inte att det är realistiskt att vi ska komma ner till noll, men det är ett uttryck för viljeinriktningen", säger Ebba Busch Thor om noll-visionen i abort-frågan.
20.22
"Nu kommer väl SD-twittrarna att bli galna", säger Ebba Busch Thor när hon placerar SD långt till vänster i den politiska skalan.
20.25
Eller KD är en sjunkande skepp just nu i alla opinionsmätningar och behöver räddas av röstfiskare
20.26
Så här placerade till slut Ebba Busch Thor partierna på en höger-vänster-skala.
20.27
Tack alla som varit med oss i dag! I morgon är det Sverigedemokraternas dag. 07.13 kan du se partiledare Jimmie Åkesson gästa Gomorron Sverige.
07.55
Övriga partier har gått hårt åt barnen, skriver SD:s partiledare Jimmie Åkesson i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Partiet lanserar nu ett reformpaket med fokus på mindre barn. Förslaget omfattar satsningar på 1 miljard kronor årligen, där 700 miljoner ska gå till förskolan. Förslaget innebär max 15 barn per barngrupp, mer utbildning för förskolepersonal och riktade stöd för att ”säkerställa högsta matkvalitet på landets förskolor”.http://www.svd.se/akesson-forskolans-barngrupper-maste-krympas/om/debatt

09.16
Finns det någon speciell anledning till att SVT1 sänder utan bild (och endast ljud) i Norge idag?
Oj, nä det har jag inte hört någonting om!
09.17
I dag gästar Ebba Busch Thor Rakt på klockan 10.00. Direkt efteråt kan ni chatta med Kristdemokraternas nye gruppledare Andreas Carlson! Ställ era frågor redan nu!
09.18
Jimmie Åkesson gästade Gomorron Sverige i morse:

Åkesson: Vi tvingar de andra partierna att anpassa sig

svt.seDen senaste veckan har Sverigedemokraternas flirt med tunga KD-poltiker varit ett uppmärksammat ämne. Och partiledare Jimmie Åkesson menar att det finns en glidning inom flera partier. – Vi tvingar dem att anpassa sig till våra kärnfrågor, säger Åkesson när SVT möter honom i Almedalen.
09.34
SD:s partifunktionärer förbereder just nu presskonferensen som hålls kl 11 i Almedalsparken, strax nedanför SVT:s redaktionslokaler.
09.34
Alliansen presenterar i dag ett gemensamt jobbpaket. Förslagen kommer att ingå i respektive partis budgetförslag i höst, skriver partiledarna på Expressens debattsida. I dag klockan 10 håller Alliansen pressträff.

Så vill vi i Alliansen få fler växande företag

ExpressenAlliansen föreslår i dag gemensamt nya förslag för att stärka framväxten av jobb i en ny generation företag.
Dessa kommer att ingå i respektive partis budgetförslag i höst, skriver Anna Kinberg Batra, Annie Lööf, Jan Björklund och Ebba Busch Thor.
09.54
Nu laddar vi för Rakt på med Ebba Busch Thor! SVT:s Mari Forssblad sköter utfrågningen.
09.59
Ebba Busch Thor på plats inför utfrågningen, här får hon instruktioner om var hon ska stå.
10.03
Första frågan blir om Alliansen håller på att mjuka upp samarbetet och profilera sina egna partier mer. - Nej absolut inte, svarar Ebba Busch Thor men tillägger att de nu håller på att lära känna varandra mer. - Jag vaknade upp i dag, dagen efter mitt första tal i Almedalen med en massa peppande sms.
10.04
Just nu pågår samtidigt en presskonferens med alliansens pressekreterare där de presenterar förslag som ska underlätta för svenskt företagande.
10.10
Ebba Busch Thor får nu frågor om de förslag de presenterades i går, bland annat om att inför fler undantag från las. Forssblad frågar om KD vill bli nya Centerpartiet och marknadsföra sig som "företagarvänliga" - Vi ska bli än mer offensiva Kristdemokraterna, svarar Ebba Busch Thor.
10.10
Varför har kd två dagar i Almedalen ?
Hej Pia! KD har bara en dag i Almedalen. Däremot så var de inte med i Rakt på i går när de hade sin dag, så det får de vara i dag. Lite senare blir det även Rakt på med SD, som ju har sin dag i dag.
10.14
Busch Thor får frågor om flyktingmottagandet och förslaget att permanenta uppehållstillstånd ska bli tillfälliga istället.

- Jag har aldrig sagt att jag tycker att det kommer för många, säger Busch Thor. - Men om vi är ensamma om att erbjuda permanenta uppehållstillstånd så kommer något fler hit, säger hon.
10.16
Busch Thor får frågor om vad de har för mål. - Vårt mål är att göra skillnad, vi finns inte till för en viss opinionssiffras skull. Men självklart måste vi öka i opinionen men det tror jag att vi gör, säger hon.
10.17
Nu är det chatt! Ställ dina frågor nu!
10.17
Hur tänker ni agera när det gäller fas 3? Vill ni att åtgärden ska fortsätta som den är, eller vill ni att den tas bort. Hur vill ni i så fall att den ersätts?
Regeringen håller på att avveckla Fas 3, men har missat att erbjuda något annat. Vi kristdemokrater tycker att alla ska få möjlighet att jobba 100 procent av sin förmåga och vi tror att sysselsättningsfasen har varit ett verktyg för den målsättningen.
10.18
ja förstår inte vad ni har emot att pappor är hemma med sina barn?
Det har vi absolut inget emot. Men vi tycker att det är föräldrarna själva - inte politikerna - som ska bestämma hur de ska fördela föräldradagarna.
10.21
Jag tycker att ni närmar er SD:s politik på ett nästan komiskt sätt. Varför??? Har ni inga egna idéer?
Vi förhåller oss inte till andra partiets politik utan lägger egna förslag utifrån de stora samhällsutmaningar som vi står inför.
10.22
Riskerar det inte att bli rättsosäkert om man portar någon från landet på misstanke??
Förslaget innebär inte en portning utan handlar om att arrangera en återresa med tydliga ramar och under kontroll.
10.22
Bra sak att införa straffrättsliga påföljder för de som deltar i hemskheterna under IS-flagg och annan organiserad terrorverksamhet, men är verkligen "Landsföräderi" den mest lämpliga brottsrubriceringen och i så fall varför? Borde man inte börja tillämpa "Lag (2014:406) om straff för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser" istället?
Landsförräderi är en krigslag och vi står nu inför en situation som på plats verkligen handlar om ett krig, det pågår ett folkmord. Samtidigt utgör återvändande terrorresande det största attackhotet mot Sverige enl Säpo, därför tycker vi att landsförräderi är en rubricering som svarar mot brottet.
10.22
En chattande Andreas Carlsson (KD), i en något obekväm position. Nu har han fått en stol! (I bakgrunden syns också SVT:s vd Hanna Stjärne.)
10.23
Vad vill du fråga Andreas Carlsson (KD)? Nu har du din chans att få svar!
10.24
Om man i stället för permanent uppehållstillstånd förpassas till den tillfälligas limbo: hur ska man då elhjärtat kunna fokusera på att bygga en framtid här, att få ett jobb mm?
Vi föreslår temporära uppehållstillstånd under de första tre åren, om man under denna tid får ett jobb övergår detta till ett permanent uppehållstillstånd. Vilket innebär att det blir en kraftig morot att skaffa jobb. Vi tror att detta är ett förslag som kan gynna integrationen.
10.27
Vilken är KD:s hjärtefråga?
Vi kallas ofta för familjepartiet. Valfrihet för familjen är en hjärtefråga för oss.
10.27
Och en till fråga - om man ska porta misstänka terrorresenärer- hur ska man då kunna ställa dem för rätta för krigsbrott???
Det handlar inte om att porta misstänkta terrorresande utan om att arrangera formerna och sätta ramarna för återvändandet.
10.28
hur trivs du som gruppledare? Vill bli ledare?
Jag trivs bra, är fortfarande ganska ny på jobbet men ser fram emot att leda den kristdemokratiska riksdagsgruppen.
10.29
kan ni tänka er samarbeta med SD?
Nej.
10.30
Hur ser ni på att våra flickor o pojkar som är på FN uppdrag slåss med personer som tex krigar för IS och som får rehab i Sverige för att orka strida mot våra egna?
Tack för frågan. Det blir förstås en märklig situation och innebär i praktiken att svenska IS-krigare strider mot svenska soldater, vilket också är ett argument för vårt förslag att införa rubriceringen landsförräderi för IS-krigare.
10.31
Hur ska ni få fler väljare? Ni trillar ju ur Riskdagen?
Genom att utveckla och föra fram vår politik som besvarar frågor som människor faktiskt ställer. Vi fokusera på de stora samhällsutmaningarna.
10.32
Hur ser ni på marginalskatterna och särskilt värnskatten?
Vi vill avskaffa värnskatten. Vi har internationellt sett ett högt skattetryck, därför behöver marginalskatterna sänkas. Vi fokuserar på skattesänkningar som leder till fler jobb.
10.34
Sverige har en liberal invandringspolitik som kostar 60 miljarder per år. Asyl -och anhörig invandringen måste minska.
Vad tycker du och KD?
Vi tycker att integrationen måste förbättras. Därför har vi lagt flera förslag, bland annat att införa temporära uppehållstillstånd. Det här är ett förslag som jag tror kan medverka till en jämnare fördelning inom EU.
10.36
Nu är chatten snart slut, men Andreas Carlsson (KD) svarar på någon mer fråga!
10.36
Varför inte samarbeta med SD? Motivera gärna :)
Vi delar inte deras grundläggande värderingar.
10.39
Nu är chatten slut men häng kvar, strax är det dags för SD:s presskonferens.
10.41
Och just nu är det debatt om mångfalden i media mellan SVT:s vd Hanna Stjärne, Seher Yilmaz, ordförande Rättviseförmedlingen och Alice Teodorescu, chef Göteborgs-Postens ledarredaktion.
10.41
(Alice Teodorescu är fantastisk!)

Jag har inga frågor till KD. Vill bara säga att Ebba borde vara än mer rak på sak (mer rak än hon redan är). Det skulle gynna partiet trots att de närmar sig SD. För trovärdighet är vad sjuklövern saknar.
10.43
Seher Yilmaz och Hanna Stjärne småpratade lite innan debatten hos SVT.
10.45
Teodoresco menar att kvotering leder till att kompetenta människor får sin kompetens ifrågasatt. - Jag vill inte att en diskriminering ersätter en annan.

Seher Yilmaz, från Rättviseförmedlingen, säger att utvecklingen mot jämställdhet går för långsamt och att något måste göras nu.
10.46
Vi journalister håller nu på att ta plats inne i SD:s tält, fotograferna ställer in sina kameror.
10.48
SVT:s politikreporter Ulf Hambraeus är på plats.
10.50
Partiledare Jimmie Åkesson ställer upp sin laptop på podiet och gör sig redo.
10.56
Utanför presstältet samlas just nu fler och fler människor som vill lyssna på Jimmie Åkesson.
10.58
Så här ser SD:s presskit ut, dvs det informationspaket som delas ut till alla journalister.
11.00
SVT Nyheters Nike Nylander, Per Einarsson och Pontus Mattsson.
11.01
"Det här är ett förslag till program för barnpolitik", säger Jimmie Åkesson vid Sverigedemokraternas pressträff.
11.02
Vi ska prata om barn idag, en barnslig politik, säger Jimmie Åkesson inledningsvis.
11.02
Förslaget ska läggas fram på partiets landsdagar i höst!
11.03
"Vi är ett socialkonservativt parti. Vi har varit bra på att lyfta fram de konservativa delarna och pratat mycket om försvars- och kriminalpolitik - hårda frågor. Vi har varit mindre bra på att lyfta fram det sociala ansvarstagandet", säger Jimmie Åkesson.
11.04
Vi är nu ett stort parti, säger Jimmie Åkesson.
11.04
Det här är en breddning av partiets politik, säger Jimmie Åkesson.
11.04
"Ska vi kunna växa ytterligare krävs det att vi visar på ytterligare bredd och fördjupning av politiken", säger Jimmie Åkesson.
11.05
Skärmar exemplifierar vad SD vill lyfta fram.
11.06
Nu tar Carina Herrstedt, ordförande i Sverigedemokraternas kvinnoförbund, över.
11.06
"jag är inte bara politiker, jag är också mamma", säger Carina Herrstedt.
11.07
I dag kan man få ut 60 dagars graviditetspenning innan förlossning, men många nekas detta i dag, menar Carina Herrstedt. Partiet vill att ingen av behov av avlastning ska nekas det.
11.08
SD:s Carina Herrstedt vill öka blivande mödrars möjlighet att vara sjukskrivna innan födseln.
11.08
"Även ett vanligt arbete kan bli jobbigt vid graviditet om man har foglossning", säger Carina Herrstedt. Försäkringskassan ska få mer pengar för detta, anser partiet.
11.09
I dag kan ett barns pappa, om föräldrarna inte är gifta, registrera sitt faderskap tidigast två månader efter födseln. SD vill att det här ska ske tidigare.
11.09
I dag saknas barnmorskor. SD vill utöka antalet utbildningsplatser, med 300 extra.
11.10
"Det är alarmerande att vi har en brist på barnmorskor. Många har ett stressigt arbete och kan inte ge en lugn och harmonisk miljö under en förlossning", säger Carina Herrstedt.
11.10
Vi behöver fler barnmorskor säger Carina Herrstedt, och Jimmie Åkesson nickar.
11.11
I dag ser reglerna för livsuppehållande åtgärder när barn föds extremt mycket för tidigt olika ut i landet. Det här är SD kritiska till och vill se ett nationellt regelverk för neonatalvård.
11.11
Ingen vet bättre än familjen själv vad som passar dem bäst. SD vill därför avkvotera föräldraförsäkringen, menar Carina Herrstedt.
11.12
Pappor ska inte tvingas att vara hemma med sina barn, säger Carina Herrstedt.
11.13
SD vill också slopa jämställdhetsbonusen.
11.13
SD vill också utöka rätten till deltid
11.14
Mycket folk även utanför SD:s presskonferens, här bland andra Linus Bylund, riksdagsledamot för SD.
11.14
Man ska ha rätt att gå ner till 50 procent istället för som i dag 75 procent, menar partiet.
11.14
Nu tar Stefan Jakobsson över, skolpolitisk talesperson för partiet.
11.15
"Vi presenterar en röd tråd - från blöja till rymdfärden", säger Jakobsson.
11.16
SD vill slopa karensdagen för förskolepersonal. "Nu vet jag att många sitter där hemma framför tv:n och applåderar", säger Jakobsson.
11.16
"Det är viktigt att vi har frisk och pigg personal som orkar jobba och inte smittar barn och andra anställda", säger Jakobsson.
11.16
Förskolepersonal går ofta till jobbet, fast de inte borde, säger SD:s skolpolitiske talesperson Stefan Jakobsson.
11.17
Partiet satsar 250 miljoner kronor på detta.
11.18
"Det här är oerhört viktigt både för barn och förskolepersonalen", säger Jakobsson.
11.20
Barnen får inte vad de behöver i stora barngrupper i förskolan, säger Stefan Jacobsson.
11.21
Totalt avsätter partiet 700 miljoner kronor extra på satsningar på skolan. Bland annat ska man satsa på skolmaten.
11.22
"Ordet invandring nämndes inte en enda gång vad jag hörde - en annorlunda presskonferens", säger SVT:s Margit Silberstein efter presskonferensen.
'
11.22
"Det var helt rätt. Vi vet vad de tycker, nu kan de sluta tjata om det"
, säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.
11.23
Jimmie Åkesson svarar nu på journalisternas frågor.
11.25
Och så är det dags för enskild frågestund.
11.27
En bra tydlig presskonferens och om man är kapabel att frånse politisk riktning kan de flesta ta till sig och känna enighet med budskapet! Bra jobbat! Min fråga är; kan ni i media koppla ifrån smutskastningen av SD?
11.27
Hej,

Ljudet distar i Åkessons mick, säg till ljudteknikerna att sänka hans signal!
Ber om ursäkt för detta Sucram!
11.27
Allianspartierna säger nu att de inte kommer att samarbeta med SD, men det kommer nog dessvärre att ändras vid nästa vals slut.
11.34
varför får vi inte se hela presskonferensen . hade ju varit intressant att höra folks frågor och enskilda frågestunden .
det ni visade i stället kunde man väl få se när det inte finns något intressant pågående
Ska framföra detta till SVT Forum som bestämmer över sändningarna. Generellt är det ofta dåligt ljud på mickarna hos de som ställer frågorna och därför bryter man presskonferensen.'¨
11.58
Just nu i SVT Forum: Stina Blomgren, SVT:s korrespondent i Egypten, intervjuas av Anne Lundberg.
12.29
Tycker att SD:s förslag är bra. Det är dags för Allianspartierna att samarbeta!
12.29
Kan man ställa frågor till Jomshof redan nu och att ni tar upp dem när chatten kör igång om en timme, eller ska man vänta en timme?
Du kan ställa frågor redan nu, så sparar vi dem till Jomshof!
13.03
"Invandring är vår viktigaste fråga och det är klart att vi ska prata om den. Men man behöver inte göra det alltid", säger Richard Jomshof i Rakt på.
13.05
"Kvotering innebär per definition att man diskriminerar någon annan", säger Richard Jomshof.
13.06
Jag lyssnar på Richard Jomshof och sitter beredd med era chattfrågor. Så här ser det ut från mitt perspektiv!
13.07
Richard Jomshof tycker inte att Kristdemokraterna är en konkurrent till Sverigedemokraterna, tvärtom är det positivt att fler partier uttrycker att de tycker som Sverigedemokraterna gör.
13.08
"Väljarna i Sverige är inte dumma, de förstår att det är vi som är originalet", säger Richard Jomshof.
13.09
Att minska invandringen med 90 procent räcker inte, menar Jomshof. På den nivån skulle Sverige fortfarande ta emot fler invandrare än Norge och Danmark gör, menar han.
13.10
Rätt många poliser på plats när Richard Jomshof gästar SVT.
13.12

Fler människor kommer till Sverige eftersom de vet att det är lättare att få uppehållstillstånd här, menar Richard Jomshof.
13.14
"invandringen är så extrem att den påverkar alla samhällsfaktorer negativt", säger Richard Jomshof.
13.16
Hur ser du på att alla människor är olika mycket värda, baserat på hudfärg, etnicitet, religionstillhörighet och sexuell läggning osv?
Alla människor har ett grundläggande värde som är lika för alla människor.
13.17
Ni säger er stå på pensionärernas sida.
Varför röstar ni då mot dem och för försämringar för dem?
Det gör vi inte. Vår budget innehåller en rad olika satsningar avsedda för landets äldre. Vi är t ex det enda partiet som har budgeterat för att helt ta bort den så kallade pensionärsskatten.
13.18
Hej Richard! Jag undrar vad du tycker och anser om decemberöverenskommelsen.
Jag anser att DÖ är odemokratisk. Den är inte värdig en demokrati som Sverige.
13.18
Vad tycker du om Ebba buch tal igår?
Det var vasst och ganska bra. Det gläder mig att övriga partier tar till sig av vår politik.
13.19
Hej Jomshof! Hur ser du på Sveriges framtida förhållning till EU?
Det beror på vad som händer. Vi är för ett mellanstatligt samarbete. Men, vi kan inte acceptera ett allt mer överstatligt EU. Vi vill därför att det svenska folket ska få avgöra EU-frågan i en folkomröstning.
13.20
Richard Jomshof chattar koncentrerat.
13.20
Hur arbetar ni för djurs rättigheter och djurskydd ?
Det är viktiga frågor för oss. Jag är själv medlem i Djurens Rätt. På vår hemsida finns ett djurpolitiskt program som jag varit med om att ta fram. Läs det!
13.22
Vilka filosofer och politiska tänkare sympatiserar du mest med?
Det är ganska många personer det. Allt från Benjamin Disraeli och Teodor Holmberg till Dalai Lama.
13.22
Tror du man kan bota homosexualitet? Hur?
Det är något man föds till. Varför ska man bota det?
13.23
Varför tror du så många anser att det är moraliskt riktigt (överlägset) att prioritera flyktingar som tar sig till Sverige framför att hjälpa flyktingar i flyktingläger eller att hjälpa de 18000 barn som dör varje dag av t.ex undernäring, malaria mm?
Det är en mkt bra fråga. Jag vet faktiskt inte. Själv anser jag att det mest moraliska är att försöka hjälpa så många som möjligt, på plats eller i närområdet. Så länge det finns människor som inte har man, vatten, mediciner eller tak över huvudet, måste det prioriteras.
13.24
Hur länge kommer Jomshof att svara på chattfrågor?
Tjugo minuter hade vi bestämt innan, vi får väl se hur bråttom han har! ;)
13.24
Räcker det verkligen att vi rustar upp försvaret för att avskräcka? Borde vi inte ansluta oss till nato?
Bra fråga. Vi är i dag inte för ett medlemskap i Nato. VI förespråkar i stället ett utökat försvarssamarbete med Finland.
13.25
Hej Richard!

Jag vill bara säga ett stort tack till dig och dina partikamrater för att ni kämpar på och gör ett otroligt bra jobb, tack för det!
Tack själv!
13.25
Varför tycker du en svensk skola, pension, vård etc är viktigare än en annan människas (inte från Sverige) överlevnad? Tänker att ni vill lägga pengarna på det istället för andra människor som inte har något av det?
Vi är primärt ett parti som verkar i Sverige och som vill att att våra medborgare ska få möjlighet att leva ett bra och värdigt liv. Vi ska naturligtvis hjälpa andra människor också, men det hjälpen ska vara effektiv varför den ska ske på plats eller i närområdet.
13.27
Vad innebär den "öppna svenskheten" rent konkret för dig?
Att människor med annan bakgrund kan bli svenskar.
13.28
Varför tror du att alla de övriga partierna fortfarande ignorerar att prata med er och göra vissa kompromisser i frågor som ni tycker lika?
Man kanske inte vill erkänna att vi har rätt. Kanske är det et uttryck för omognad. Kanske är man rädd att man ska smutskastas om man samarbetar med SD. Tror det finns många förklaringar till dagens situation. Bra är det dock inte. En demokrati förutsätter att man respekterar varandra, även om man inte alltid håller med varandra.
13.29
Hur ser ni på regeringens fientlighet mot RUT?

Vi stöder såväl ROT som RUT. Inte minst för att det ger människor möjlighet att starta företag och ta ansvar för sina egna liv.
13.30
Är det sant att du spelat i ett syntband?
Ja, det stämmer. Elegant Machinery hette vi och vi har släppt ett antal plattor och singlar. :-)
13.30
Vilken ministerpost skulle du vilja ha om du fick bestämma?
Som utbildad lärare kan jag tänka mig att bli skolminister.
13.31
Har du fått ta emot hot från meningsmotståndare? I så fall hur ofta sker detta?
Ja, det har hänt några gånger. Några allvarliga hot, även om det de flesta gångerna rör sig om verbala påhopp på sociala medier. Det händer inte så ofta dock, vilket är bra.
13.31
Det kommer in massor med frågor men Richard Jomshof hinner med ett par sista
innan han måste vidare!
13.32
Vad har ni SD tänkt att göra för funktionshindrade som inte har utbildning?
SD har en bra skolpolitik som syftar till att ge alla medborgare möjlighet att utbilda sig, oavsett om man har funktionshinder eller inte.
13.33
Vilka politiska förebilder har du?
Dalai Lama, Per-Albin Hansson, Pia Kjaersgaard m fl.
13.33
Är du rojalist?
Jag är för monarkin. Men inte mer än så.
13.33
Hej! Hur vill ni arbeta för att bevara de Svenska traditionerna i tider när samhället blir mer mångkulturellt?
En mycket viktig fråga som tyvärr inte går att ge ett kort svar på. Det handlar inte minst om folkbildning, att svensk skola ska bli bättre på att lyfta fram just svenska traditioner, svensk kultur mm.
13.34
Jag har ju bara RÅKATS föda i Sverige, varför ska jag ha fördelar för det?
Det är sant. Men vi har begränsade resurser och kan inte ta hand om alla världens människor. Men du har naturligtvis möjlighet att lägga hur mycket pengar du vill på hjälp till andra.
13.35
Hej Richard!

Vad vill ni göra mot svenska Jihadister?
Målet är att de ska vägras inresa i Sverige.
13.36
Jag vill tacka för era frågor. Massa frågor jag inte hann svara på, vilket jag ber om ursäkt för. Tack!
13.36
Därmed är chatten med Richard Jomshof avslutad, tack alla som deltog!
13.38
Vi fortsätter att sända direkt fram till 16.30. Därefter tar vi en liten paus innan vi börjar ladda för Jimmie Åkessons tal 19.00. Vi avslutar med Debatt härifrån 20.00.
13.47
Kan man chatta med Jimmie senare ikväll?
Kan Jimmie få mina som jag anser väldigt viktiga frågor så jag kan få svar på dessa?
Någon sådan chatt kan i alla fall inte vi lova.
14.20
Sverigedemokraterna har pyntat Almedalen.
14.27
Och här sitter Mari Forssblad och Ulf Hambraeus, hårt arbetande politikreportrar, och slarvar med lunchen.
15.42
Oscarsbelönade skådespelaren Mira Sorvino intervjuas just nu i SVT Forum om sitt arbete mot human trafficking.
16.10
Belinda Olsson i halvtid: "Nu känns det känns jättebra! Jag var lite nervös den här gången. Det är tre år sedan jag var här sist, politikerveckan är en väldigt speciell miljö. Att sända 8 kvällar i rad, med en ny partiledare varje dag är en utmaning - vi börjar liksom om från scratch varje kväll. Men nu tycker jag att vi har hittat vår ton, och jag är så glad att publiken har hittat oss! "  (Missa inte Belinda Olssons intervju med SD:s partiledare Jimmie Åkesson i kvällens Debatt SVT2 20.00)
16.55
Nästa höjdpunkt i kväll är Jimmie Åkessons tal klockan 19.00. Vi sänder också Debatt direkt från Almedalen, med start 20.00. Självklart direktrapporterar vi under talet!
19.01
Nu kliver SD-ledaren Jimmie Åkesson upp scenen, publiken jublar.
19.01
Finns där några vänsteraktivister som står och skriker?
Vi hör enstaka burop, men vem det är vet vi förstås inte.
19.02
Åkesson börjar med att fråga om någon såg fotbollen, han undrar hur det lät.
19.02
Publiken jublar igen.
19.02
Jimmie Åkesson fortsätter med att prata om statsminister Stefan Löfven.
”Han har höga ambitioner statsministern”.
19.03
Minuterna innan Jimmie Åkesson klev upp på scen var det ungefär jämt lopp mellan hans anhängare och belackare i Twitterflödet. 19.03
”Han ställer ut ymniga löften om jobb, skolan, pensioner, industri, landsbygd, om vård, bostäder, jämställdhet och frihet.”
19.03
”Hittills har han åstadkommit, egentligen ingenting.”
19.04
”Han lyckades inte ens lotsa sin egen budget genom riksdagen”.
19.04
Det verkar vara lite problem med högtalarna under talet.
19.05
Flera burop nu, när Åkesson pratar om att Löfven pratar mycket om moral och plikt.
19.05
Nu pratar Åkesson om terrorgruppen IS.
”Förra veckan var den svartaste på länge i vår omvärld, flera bestialiska terrordåd på olika håll i världen”.
19.06
”Den islamistiska terroristsekten IS – dessa satans mördare. Dessa bestialiska satans mördare.”
19.06
Många som just nu är kritiska till Åkessons inledande kritik av Stefan Löfven.19.06
Nu citerade alltså Åkesson tidigare statsministern Olof Palme, som också pratade om ”satans mördare”.
19.07
Jimmie Åkesson inleder med en ideologisk markering mot statsminister, och Stefan Löfven, där han fastställer partiets socialkonservativa profil.
19.08
"Hatpredikanter och människor som understödjer terrorism kan aldrig vara skyddade av religionsfriheten"
19.09
Nu pratar Åkesson om KD:s förslag om att döma de som reser för att strida för IS för landsförräderi. "För att döma dessa terrorister för landsförräderi måste de vara våra landsmän, kära Sverigevänner, de är inte våra landsmän."
19.10
Åkessons Palme-parallell noteras och kommenteras.

19.10
- Vi kommer se till att det bli olagligt att bege sig till andra länder för att delta i dödande av civila och träning i terrorism.
19.11
- Ni islamister som rest från Sverige och som just nu är i Irak och Syrien och deltagit i dödandet av civila: Stanna där ni är!
19.12
Åkesson påpekar att allt inte är mörkt.
19.12
I Danmark har Dansk Folkeparti suttit i regeringsförhandlingar men tvekat om att ingå i regeringen.
19.13
-Det har skapat en svekdebatt.
19.13
- Men min uppfattning är att man resonerar helt rätt. Det vikitgaste är att man kan uträtta något långsiktigt.
19.14
- Jag kommer hysa samma tvekan när vi hamnar i samma situation här i Sverige. Vi kommer inte sälja oss billigt.
19.15
I de stora Almedalstaggarna är det just nu mycket knappt med positiva kommentarer till Åkessons tal; kritiken dominerar.

19.15
Åkesson påpekar att det går bra för SD i opinionsundersökningar. - 22,1 procent... säger han, och möts av jubel.
19.17
Det är tydligt att den senaste tidens opinionsmätningar har gett Jimmie Åkesson råg i ryggen inför dagens tal. Att han ens talar om vad som krävs för att Sverigedemokraterna ska förhandla med en regering är ett tydligt utslag av partiledarens ambition att framstå som alltmer statsmannamässig.
19.17
Nu pratar Jimmie Åkesson till Annie Lööf och förra regeringen. - Svenska folket har fått nog, säger han.
19.17
- En allt större del av folket reser sig upp drar sina knutna nävar ur byxfickorna och gemensamt ropar: Nu räcker det.
19.18
Nästa ämne blir tiggeriet. - det är hyckleri som vi sett från S och M när det gäller tiggeriet.
19.19
- Man står först och pekar finger och säger rasist eller andra fula saker, sedan skickar man ut testballonger. Det är pinsamt.
19.19
- Det är bra om de andra partierna börjar glida i vår riktning, omdet hade varit på allvar, men det är det inte.
19.19
Många i flödet kommenterar Jimmie Åkessons offensiva stil.

19.20
Han säger att alla andra partier röstat emot ett utskottsförslag från SD, trots att M:s förslag innehållit samma sak.
19.20
Partiledaren vill gärna måla upp en bild av andra partier som hycklar i första hand, och som i andra hand anpassar sig till Sverigedemokraternas politik. De andra partierna har rört sig i Sverigedemokraternas riktning, är budskapet.
19.21
SD har starkare stöd bland män, poängterar Åkesson. - Vi har varit duktiga på att lyfta fram de konservativa delarna i vår politik.
19.21
Det är ett rimligt påpekande Fredrik! Vi livebevakar dessutom inte hela twitterflödet, utan de stora almedalstaggarna (som jag tidigare påpekade).


19.22
- Vi har varit mindre duktiga på att lyfta fram våra visioner om ett bättre samhälle.
19.22
- Vi måste bli bättre på att lyfta fram våra satsningar som gör vanliga kvinnors liv bättre.
19.24
Nu berättar Åkesson om den satsning på barn som presenterats i dag.

SD: Slopa karensdagen för förskolepersonal

svt.seAvkvoterad föräldraförsäkring, fler barnmorskor och slopad karensdagen för förskolepersonal. Det var tre av förslagen som Sverigedemokraterna lade fram i Almedalen i dag i ett försök att bredda partiet med en ”barn-politik”.
19.24
Att Sverigedemokraterna vill bredda bilden bygger på analysen att partiet har en övre opinionsgräns, det vill säga att om ska partiet ska växa ytterligare så måste partiet ha en större helhet, inte bara vara ett enfrågeparti. Dagens barnpolitiska utspel är tydligt riktat till grupper där partiet är fortsatt svagt bland väljarna. Framför allt handlar det om att locka fler kvinnor till partiet.
19.25
Ofta handlar det inte om barnen i politiska förslag säger Åkesson. - Vi vill lyfta barnens perspektiv på riktigt.
19.25
Nu pratar Åkesson om hur fint det är att få barn.
19.26
- Att äntligen förstå vad bottenlös kärlek är.
19.26
- Barnen är det viktigaste vi har.Men också för samhället.
19.27
- Det måste återspeglas i vårt samhälle.Detta är faktiskt viktigare än ideologi.
19.28
- Den lilla pojken med magont av en stressig familjesituation, barnet som trängs undan i den mediala debatten om föräldraförsäkringen.
19.29
- Vi föreslår därför en extra barnmiljard för att komma tillrätta med de här och en rad andra missförhållanden.
19.30
Åkesson tar också upp de för tidigt födda. På vissa håll räddas barn före vecka 22 på andra håll sätter man inte in livsuppehållande åtgärder förrän vecka 24.
19.30
Att partiet lyfter fram barnperspektivet sticker säkerligen i ögonen på partiets främsta fiender. Under dagen har kritiker bland annat lyft fram partiets motstånd mot att låta papperslösa flyktingbarn få fri sjukvård. De allra svagaste och mest utsatta barnen har Sverigedemokraterna motarbetat, menar partiets kritiker.
19.30
- Inget barn är för litet för att bry sig om. Därför kräver vi nationella riktlinjer för svensk neonatalvård.
19.31
Jag tycker Jimmie Å säger precis det som samhället speglar.
19.31
Åkesson är otydlig.

Han pratar om ideologers petande i människors liv men när han pratar om den "barnsliga" politiken han vill se SD driva så svävar han mest i det blå med stor otydlighet om vad de vill. Ska de kanske också in och peta?
19.32
SD vill också satsa på förskolan. - Det borde vara självklart att barn inte ska behöva vara på en förskola där det finns sjuk personal.
19.33
Att slopa karensdag för de som jobbar inom förskolan, och att öka rätten att gå upp i heltid är förslag som är tydligt riktade till kvinnliga väljare.
19.34
Nu handlar det om föräldraförsäkringen. - För en månad sedan lämnade regeringen en proposition om en tredje pappamånad. Tack vare Björklund och FP kommer nu Vänsterpartiet kunna få igenom ytterligare kvotering i föräldraförsäkringen.
19.34
- Man gör detta tvärtemot folkviljan.
19.35
- Om man lyssnade på Björklund i SVT:s utfrågning så framgick att han varit motståndare till föräldraförsäkringen.
19.35
Sverigedemokraternas syn på föräldraförsäkringen ligger väldigt nära Kristdemokraterna. Hållningen i frågan är en tydlig anpassning till den allmänna opinionen, och samtidigt är det en nagel i ögonen på Kristdemokraterna att de ligger så nära varann i synen på detta.
19.35
- Han har blivit klokare sa han.
19.36
- Han har blivit så klok att han, när han fick frågan om hur de ska göra som inte kan ta ut dagarna, sa att man inte måste utnyttja försäkringen.
19.36
Jimmie Åkesson tal kritiseras som sagt ordentligt i Almedalstaggarna, men även bland kritikerna finns det de som tycker att han är en skicklig retoriker.
19.36
- Jo då, Björklund. Det finns de som måste det. Det skrämmer mig på djupet att du inte förstår det.
19.36
Såväl Kristdemokraterna som Sverigedemokraterna har stort stöd bland väljarna i kampen för att föräldrarna ska få välja själva hur föräldraförsäkringen ska fördelas.
19.38
På Socialdemokraternas kongress beslutades att man ska driva på för en helt delad föräldraförsäkring. - Varje familj har sin egen unika familjesituation. Jag kan berätta om min egen, min son föddes inför ett valår, då fick min sambo ta det största ansvaret.
19.39
- Om Löfven hade bestämt då hade jag tvingats lämna min roll som partiledare mitt i brinnande valrörelse. Eller så hade min son tvingats börja i förskola, sex-sju månader gammal.
19.39
- Det är inte barnvänligt.
19.40
Att Socialdemokraterna nu vill dela föräldraledigheten helt lika mellan pappan och mamman är en långsiktig vision, det vill säga partiet har inte utsatt något datum eller år för när det ska vara genomfört. Den socialdemokratiska partiledningen har arbetat emot detta beslut inom partiet, och kvällens angrepp från Jimmie Åkesson är säkerligen något man har räknat med. Säkert inget kul för Stefan Löfven. Säkert inte heller kul för Socialdemokraterna när Jimmie Åkesson citerar Stefan Löfvens argument emot en helt uppdelad föräldraförsäkring.
19.40
Love Benigh står beredd för att rapportera direkt i Rapport.
19.42
- Stefan Löfven, ska friheten att välja bara gälla för dem som har råd att betala för den?
19.42
- Vem är föräldraförsäkringen till för?
19.42
Är den till för verklighetsfrånvända socialister, socialiliberaler och vänsterfeminister?
19.43
Publiken, snett från scenen. Vi får avvakta de officiella siffrorna innan vi kan säga någonting om hur många som lyssnat.
19.43
- Eller är den till för barnen? För oss är svaret givet.
19.44
- Det är dags att Sverige föräldrar ställer sig upp och sparkar ut Löfven, Björklund och Schyman ur barnkammaren!
19.45
Nu pratar Åkesson om decemberöverenskommelsen mellan regeringen och allianspartierna.
19.45
Han säger att oppositionen har lagt sig platt.
19.46
- Tydligen är symboliska vallöften om att stänga ute ett parti är viktigare än alla sakpolitiska vallöften som på riktigt påverkar människors liv.
19.46
Längre bak i publiken står enstaka och buar eller håller upp skyltar i protest mot SD. Men stämningen är ganska lugn.
19.46
- Det syns bara en tydlig rörelse i väljaropinionen. Det är vår stapel som växer.
19.47
22,1 procent. Det kan man säga en gång till, säger Åkesson.
19.47
Jimmie Åkessons tal är långt, vilket uppmärksammas av många twittrare.19.47
- Vi sa att vi skulle komma in i riksdagen, några skrattade, men vi kom in.
19.48
Poliser står utspridda i publiken och håller koll.
19.48
- Vi sa att vi skulle bli tredje största parti, några skrattade, men vi blev det.
19.48
- Sverigevänner, nu säger jag att vi ska bli det största partiet.
19.48
- Ta mig på orden, vi kommer att bli det största partiet.
19.49
Ännu ett favoritämne tas upp. December-överenskommelsen, som i sak är en överenskommelse om att stänga ute Sverigedemokraterna ute. Jimmie Åkesson vill gärna urholka den demokratiska trovärdigheten i den överenskommelse i takt med att stödet för partiet växer. På sätt och vis finns fog för den analysen, att det blir svårare att stänga ute ett visst parti ju större partiet blir.
19.49
Nu ropar en del av publiken "Jimmie, Jimmie, Jimmie" i talkör.
19.50
Därmed är Åkessons tal slut. Betydligt längre än vad Ebba Busch Thors tal var i går.
19.50
Det är tydligt att politiker fattar beslut som de omprövar när de själv hamnar i situationen, ta sjukdom som exempel.
19.50
Han påminner om Olof Palme.
19.50
Den avslutande knorren om att partiet ska bli Sveriges största parti är ett uttryck för det självförtroende som partiet känner i det hittills konstant växande stödet bland väljarna.
19.50
Synd att inget vettigt parti har en talare som Jimmie.
19.52
Hur kan han ta upp och rida på U21 lagets framgång? Uppenbarligen är det många i laget som inte har ursvensk bakgrund! Jag tycker det är hyckleri!
19.53
Klockan 20.00 SVT2 intervjuas Jimmie Åkesson av Belinda Olsson i Debatt - missa det inte!


19.53
jättebra, absolut min röst i nästa val, ångrar jag inte valt SD tidigare
19.53
Kaxigt och bra från Sveriges enda riktiga opposition i riksdagen
19.54
Åkessons jargong kring Annie Lööfs uttalande kring SD-sympatiserande legitimerar Lööfs roll som Alliansens reella ledare. då ett av de största oppositionspartierna väljer att adressera henne framför Batra.

Har jag rätt?
19.55
Det är bara en tidsfråga innan Sd är största partiet.
19.58
Skrämmande utveckling i Sverige om det är människor som inte ser igenom denna politik för vad den egentligen står för.
19.58
Jag tycker landsbygdsfrågorna är SD bästa gren. Det kommer inte riktigt fram. Men politiken finns.
20.00
Pontus Mattsson, politikreporter på SVT, påpekar att Åkesson höll ett långt tal. - Han kändes mest engagerad i början när det handlade om invandring och kritik mot de andra partierna.
20.01
Nu är det dags för debatt, dit Åkesson också kommer.
20.04
"Jag började halv sju i morse och slutar väl vid tio ikväll, det är ganska jobbigt men då har jag ändå slimmat det ganska mycket", säger Åkesson om hur det är att vara i Almedalen efter utbrändheten.
20.05
Ebba Busch Thor undrade vad Åkesson ville ge för råd till andra som håller på att ta sig tillbaka från en sjukskrivning.
20.05
"Man får ta det i sin egen takt. Det här är ingenting som man blir botad av utan man får lära sig leva med det", säger Åkesson.
20.05
Ebba Busch Thor's fråga till Jimmie Åkesson var mänsklig. Eloge till henne!
20.06
Riktigt bra tal av Åkesson
20.07
Ska staten bestämma hur länge en person ska vara sjuk? Är det bra för barnen att en vuxen blir utan pengar och inte får hjälp till rehabilitering?
20.08
Nu är det ju faktiskt politiska beslut som bäddat för en av världens mest generösa föräldraförsäkring, inte föräldrar vid frukostbordet! Politikers klåfingrighet har gjort att ALLA svenska skattebetalare får betala. Självklart ska politiker bestämma hur dagarna ska fördelas!
20.08
Folk som buar under partiledarutfrågningar borde skärpa sig och växa upp! #svpol #svtdebatt
20.09
"Ingen ska behöva utsättas för näthat", säger Åkesson. Men han vill inte riktigt säga att han backar Zara Larsson.
20.11
Sverigedemokraterna vill att man ska få veta om en dömd pedofil bosätter sig i ett område.
20.11
Han svara på 9 av 10 att han inte vet och inte tar ställning varför inte vara ärligt?
20.12
Freja, sluta vinkla det snälla.Han förklarar att han inte vet vad det handlar om - "backazara" men att hon absolut inte ska utsättas för näthat, det är ju Belinda som jiddrar om detta konstiga och är så otydlig med vad hon vill komma fram till
Tycker inte att jag vinklar. Han vill ju inte säga att han backar Zara?
20.13
"Kan det rädda ett enda barn tycker jag att det är värt det", säger Åkesson om att lämna ut information om var pedofiler bor.
20.13
Jimmie Åkesson har inte varit föräldraledig. "Men jag har varit sjukskriven så jag har varit hemma mycket", säger han.
20.13
Varför frågar Du Belinda Jimmie Åkesson om Pedofili?
Frågan rörde ett förslag som SD lagt.
20.14
Belinda får burop från publiken när hon säger att "man kan väl planera också", apropå att Åkesson inte varit föräldraledig.
20.14
Belinda tycker att man ska planera barn så att de inte påverkar valrörelsen. Alltså gjorde Jimmie fel och Ebba rätt. Ska man göra abort då och sen nytt barn när det är mer lämpligt? Det värsta jag hört på SVT
Tror inte att hon menade så, Malinda.
20.15
Hej Freja!
Hahaha hej!
20.15
Vad är backa Zara?
http://nyheter24.se/noje/kandissverige/802624-sa-stodjer-svenska-folket-zara-larsson
20.16
Naturligtvis svarar han inte på frågor han inte är insatt i - han känner inte till hela frågan om Zara Larsson
20.16
Bra att Belinda säger till de där gapande gubbarna. Som SD:are skäms jag över de där tölparna!
20.16
"80-90 procent av svenska barnfamiljer vill bestämma själv. Och då tycker jag att politikerna ska lyssna på det", säger Åkesson.
20.16
Belinda, haha kan inte sluta skratta. Detta är ju bara pinsamt :)
20.18
Jimmie hejas på av anhängarna i publiken när han säger att de svenska medborgare somhar rest för att strida för IS kan "stanna där de är".
20.20
Hur menar Åkesson när han säger att barnen kommer att lämnas till förskolan redan vid 6-7 månaders ålder om föräldrar tvingas dela föräldraledigheten? Vet han inte att vi har en lagstiftning som innebär att barnen inte kan få förskoleplats förrän de är 1 år?
20.20
"Det är inte realistiskt att 60 miljoner människor ska flytta till Sverige", säger Åkesson som vill hjälpa flyktingar på plats istället för att ta emot dem i Sverige.
20.21
Herregud vilken skillnad på frågor. Inget gull-gull som med Annie, Löfven och Ebba.
20.21
Åkesson börjar bli ganska kaxig. Vet inte om det går hem i stugorna.
20.22
Förstår Jimmie Åkessons placering av de övriga partierna. Rent värderingsmässigt liknar de 7 varandra väldigt mycket!
20.23
Alla partiledare får i uppgift att visar var de anser att partierna befinner sig på höger- vänsterskalan. Så här gjorde Jimmie Åkesson.
20.24
Jimmie Åkesson lade alltså alla partier i en hög förutom sitt eget och Vänsterpartiet. Han hänvisade till decemberöverenskommelsen som han menar gjort att alla partier hamnat i en klump.
20.25
fler kommentarer nedan verkar överens om att intervjuaren gör en mycket dålig intervju....
20.25
"Löfven är genuint okunnig om ideologi", säger Åkesson.
20.26
med en så katastrofal journalist som Belinda O, gäller verkligen citatet:
"Med sådana fiender behöver man inga vänner".
/AntiSD
20.27
Belinda "du får klättra upp i ett träd". Hahaha askön ju!
20.29
Nu fortsätter Debatt men vår direktrapportering är klar för i dag! I morgon är det Miljöpartiets dag här i Almedalen. I morgon 07.13 kan du se Gustav Fridolin i SVT:s Gomorron Sverige. Hoppas du tittar då!
20.29
Missade du Jimmie Åkessons tal? Här kan du läsa en sammanfattning:

Åkesson: Vi ska bli Sveriges största parti

svt.seI kväll stod Jimmie Åkesson på scenen igen – för första gången inför en stor publik sedan han i april kom tillbaka från sin fem månader långa sjukskrivning. Han fick stora applåder genom att citera Almedalens fader Olof Palme – samtidigt som han gick till hård attack mot Palmes efterträdare.
20.35
2.100 personer lyssnade på Jimmie Åkessons tal. Minst folk hittills av alla partiledartal. 2.300 lyssnade på Ebba Busch Thor, 2.600 på Annie Lööf och 4.600 på Stefan Löfven.
08.02
God morgon från Almedalen! I dag är det Miljöpartiets dag. Klockan 11 håller partiet presskonferens och ikväll talar språkröret Gustav Fridolin! Vi börjar sända som vanligt 09.30, häng med oss då!
09.25
Hej, såg morgonens intervju med 2 journalister, som skulle bedöma Jimmy Åkessons tal i går.
Den manlige debattören,( har tack och lov glömt hans namn)
hade inte varit på plats för att han inte ville bli inräknad i "åskådar-antalet" . Han ville inte höja besökssiffran med sin närvaro !
Snälla "statstv-bolaget", bjud inte in sådana pellejönsar.
Ni skulle frågat vilka andra möten han vägrade gå på av samma anledning.
Damen som var med i programmet, analyserade och kom med vettiga synpunkter. Men programledaren Lotta kunde pressat honom lite mer.
Ha det bra.
Tror inte att det ligger i programledarens roll att pressa paneldeltagarna om vilka olika möten de vägrar att gå på, de får ju gå eller inte gå på vad de vill.
09.26
Gustav Fridolin gästade Gomorron Sverige i morse och berättade om vad han kommer att fokusera på under Miljöpartiets dag:

Fridolin: Jag tänker prata om skola och miljö

svt.seVäljarna vill se politiker prata om invandring. Men när det är dags för Fridolin att tala i Almedalen väljer han ändå hjärtefrågorna – skola och miljö.
09.27
Glada miner på morgonmötet i dag. Programledare Nike Nylander och reporter Per Einarsson pratar om vad som ska hända i dag.
09.30
Catarina Wilson är SVT:s presschef och i färd med att kordinera dagens händelser vid vår spelplats i Almedalen: "Jag tycker att det är väldigt roligt att så många vill komma och se vad vi gör och hänga med oss".
09.33
Var hittar jag intervjuerna m partiledarna som gjorts efter talen, samt efterföljande Debatt?
Hej Ann! Du hittar dem via SVT Play på den här länken: http://www.svtplay.se/debatt
09.38

För första gången är Miljöpartiet i Almedalen som ett regeringsparti. Men trots det har det knappast varit något smärtfritt år sedan Åsa Romson stod på Almedalsscenen förra året. Efter stora framgångar i valet till Europaparlamentet i maj så blev riksdagsvalet en besvikelse för partiet. Istället för att nå sitt mål om att bli tredje största parti fick Miljöpartiet se sig totalt omsprungna av Sverigedemokraterna som nästan blev dubbelt så stort. Och sedan dess verkar stödet för partiet fortsätta svikta. Enligt Sifos junimätning samlar Miljöpartiet bara 6,6 procent av stödet, en nedgång med 1,6 procentenheter från majmätningen och strax under valresultatet på 6,9 procent. I år är det språkröret Gustav Fridolin som håller partiledartalet, det kan du såklart se här klockan 19:00.

09.47
Miljöpartiet pyntar parken med sina flaggor.
11.01
Förra året höll Åsa Romson ett kritiserat tal i Almedalen, bland annat om "vita medelålders män". - Jag tror att man är ganska överens om att det var fel. Man försökte konkurrera med Feministiskt initiativ, säger statsvetaren Andreas Johansson Heinö.
11.01
Dagens pressträff kommer att handla om det ojämlika skolsystemet, säger Gustav Fridolin.
11.01
Nu är presskonferensen igång. Det ska handla om ojämlikheten i skolan.
11.03
- Över 13 procent av eleverna lämnade förra året nionde klass utan behörighet att gå vidare.
11.04
Det är en ökning både i antal och andel.
- Det är en mycket stor risk för utanförskap, säger Fridolin.
11.04
Vi har en växande ojämlikhet i det svenska skolsystemet, säger Hustav Fridolin.
11.04
- Vi har en växande ojämlikhet i svenska skolsystemet.
11.07
Fridolin säger att det behövs insatser på tre nivåer:Tidiga insatser, insatser just för elever som är mest behövande och insatser på skol- och organisationsnivå.
11.07
Svårt att förstå när han beskriver de olika diagrammen om man inte kan se dem. Var är den nedre linjen...
Vi hoppas kunna visa diagrammen här sedan!
11.09
Mycket grafer och statistik i Miljöpartiets pressmaterial.
11.10
Gustav Fridolin läser högt ur en platsannons i Gotlands Allehanda.
11.10
- De satsningar vi gör på de tidigaste åren gör att man kan börja anställa fler.
11.12
Fler lärare behöver också anställas, säger Fridolin. - Vi stärker därför ersättningen till huvudmän. Vi behöver också en läsa skriva räkna-garanti, så att det blir tydligt för lärarna när extra resurser ska sättas in.
11.13
Vi vill anställa fler specialpedagoger och satsa på stärkt elevhälsa, säger Gustav Fridolin.
11.14
Regeringen tillsätter också en expert för att jobba med elever med hög skolfrånvaro.
11.15
- Den här experten får uppdraget att titta på goda exempel och sprida information om dem och verka för att genomföra dem.
11.16
Staten ska kunna sluta utvecklingsavtal med skolor, säger Fridolin.
11.19
Staten ställer i dag krav på kommunerna att rikta sina pengar till de skolor som behöver resurserna mest. Men variationerna mellan skolor är stora. Man vill nu följa upp systemet, säger Fridolin.
11.19
Siffror som Miljöpartiet kritiserar.
11.21
När det gäller pengarna från staten så går de i dag till skolor som redan har det bra, säger Fridolin. De pengar som staten lägger på att få skolan mer likvärdig går alltså till de redan bra skolorna. - Skolverket får därför i uppdrag att se till så att statsbidragen går till de skolor som behöver det mest.
11.22
- Alla kommande satsningar ska riktas så att de skolor som behöver det mest också får mest stöd.
11.23
Lina Axelsson Kihlbom, grundskolechef i Haninge kommun och ledamot av regeringens skolkommission.
11.23
Huvudnyheten i dag är alltså en fördelningsnyckel så att statsbidragen ger mest till de skolor som behöver det mest.
11.25
Karin Pleijel, skolkommunalråd Göteborg (MP) och ledamot av SKL:s utbildningsberedning.
11.28
Är det så att bara för att man inte kommer in på Gymnasiet så går det åt skogen? Jag känner många som är lyckliga med jobb och familj som inte har kommit in på Gymnasiet.
Fridolins poäng är väl att det finns ojämlika möjligheter i att vidareutbilda sig. Men ställ gärna frågan i vår chatt kl 15!
11.38
Här kan ni läsa mer om Miljöpartiets förslag:

Alla skolor ska vara bra skolor

Miljöpartiet de grönaOm alla elever ska ges en ärlig chans behöver skolan bli mer jämlik. Därför ska alla nya statsbidrag ska vara utformade så att mest stöd går till de skolor som har störst behov.
11.49
Vilket/vilka länder har grafer som är tvärtemot den svenska grafen?
Vilka övergripande skillnader finns?
Används dessa framgångsländer som förebilder?
Hej Ola! Som du påpekade var det svårt att se graferna via tv-sändningen. Men via denna länk kan du hitta hela presentationen: http://www.mp.se/just-nu/alla-skolor-ska-vara-bra-skolor
14.23

Debattartikel: ”Känns nästan som om MP skäms”

SVT Opinion”Risken är överhängande att en del av de gröna kärnväljarna kan börja tycka att kompromisspriset för regerandet är för högt”, skriver Per Gahrton.
14.29
Klockan 14:45 är det dags för Rakt på där Gustav Fridolin frågas ut. Efter programmet kan du chatta med Jon Karlfeldt, ordförande i MP:s partistyrelse - ställ din fråga redan nu!
14.49
Fridolin intervjuas i Rakt på.
14.51
Fridolin pressas hårt om Ojnareskogen men vill inte ge några besked eftersom det pågår en rättsprocess. "Då är det raka vägen till KU", säger han.
14.52
Han välkomnar att man demonstrerar och att de lokala miljöfrågorna växer i betydelse.
14.53
Undrar du någonting om Miljöpartiet? Ställ dina frågor nu! Jon Karlfeldt, ordförande i MP:s partistyrelse, svarar strax!
14.54
"Anledningen till att man kan sitta i en regering är ju att man kan komma överens om olika saker", säger Fridolin om Miljöpartiets samarbete med Socialdemokraterna.
14.56
"Vi var kaxiga i valrörelsen och vi är kaxiga fortfarande", säger Gustav Fridolin.
14.57
Hyfsat mycket folk har kommit för att lyssna på Gustav Fridolin i Rakt på.
14.58
"Människor som kommer hit och bidrar är helt nödvändiga för Sveriges utveckling", säger Gustav Fridolin om integrationspolitiken.
14.59
"Vi måste bli mycket bättre på flyktingmottagandet i Sverige", säger Gustav Fridolin. Han har inga planer på att till exempel införa tillfälliga uppehållstillstånd.
14.59
Permanenta uppehållstillstånd är grunden till all integration, menar Gustav Fridolin.
15.00
Om bara någon minut kommer alltså Jon Karlfeldt att svara på era frågor! Fortsätt skicka in dem!
15.03
Hej! Jon Karlfeldt, sammankallande i MP:s partistyrelse här. Det ska bli kul att få chatta med er en stund. Jag ska göra mitt bästa för att svara på era frågor.
15.03
Hej! Hur går det med Ojnareskogen? Kommer ni att skydda detta världsunika naturområde - eller sviker ni miljön?
Den frågan bereds just nu i regeringskansliet. Det är ett lite tråkigt svar, men det handlar om att vi befinner oss mitt i en rättslig process, där regeringen ska agera utifrån vissa särskilda bestämmelser. Då är det extra viktigt att hålla på formalian. Däremot har ju Miljöpartiet tidigare varit tydliga med att vi vill se ett stärkt skydd för flera känsliga naturmiljöer i Sverige.
15.05
Hej Jon!

Borde inte frågan om Bromma flygplats avgöras i folkomröstning av Stockholmarna? Då får de välja mellan bostäder och flygplatsen.
Det är en intressant idé, och det är väl inte otänkbart att vi kanske hamnar där någon gång i framtiden. Inför valet 2010 var de rödgröna partierna överens om att om vi vann valet skulle det bli en folkomröstning i Stockholm mellan förbifarten och kollektivtrafiksatsningar. Så det är inte otänkbart, även om det inte finns några sådana planer idag.
15.05
Vad anserb MP om Förbifarten nu?
Vi tycker fortfarande att det är en stor felinvestering. Forskningen är tydlig med att den inte kommer lösa trafikproblemen i Stockholm. Det som behövs är framför allt en bättre kollektivtrafik. Men vi förlorade den här striden, tyvärr.
15.05
Hej,

Varför låter ni SD ostört få sprida ryktet om att invandringen kostar pengar? Kan ni inte bemöta det bättre? Det finns många tunga rapporter som visar på motsatsen, bland annat en från OECD och nyligen en från mittuniversitetet.
Vi gör vårt bästa för att sprida såväl fakta som våra åsikter i de här frågorna. Experterna är ju helt överens om att invandringen inte bara är bra för Sverige på sikt, utan direkt nödvändig för att vi ska möta utmaningen med en åldrande befolkning. Däremot ska man inte sticka under stol med att det finns en del kostnader här och nu. När det gäller det rent ekonomiska är d
Sedan, alldeles oavsett den ekonomiska biten, så ska Sverige självklart stå upp för asylrätten, som är en grundläggande mänsklig rättighet. Människor som flyr krig eller förtryck ska kunna finna en fristad här, och vi ska hjälpa dem in i det svenska samhället.
15.05
Varför ska jag rösta på Miljöpartiet och inte Centerpartiet?
Det beror ju på vad du har för åsikter. =) Om du vill se en offensiv miljöpolitik, exempelvis, så är Miljöpartiet ett bättre val. Centern vill gärna lansera sig som ett borgerligt miljöparti, men deras förslag på området går inte tillräckligt långt.
15.10
Varför urholkar ni biståndsbudgeten med miljontals kronor för att finansiera eran asylpolitik på hemmaplan? Ni tar från de som har allra minst!!! Jag som jobbar inom utvecklingssektorn och ser eländet i ögat är oerhört besviken.

Vänliga hälsningar,

Föredetta miljöpartist
Hej! Tråkigt att höra att du är besviken på vår politik. Vi har länge tyckt, och tycker fortfarande, att alldeles för mycket pengar tas från biståndsbudgeten till att täcka migrationskostnader. Vi jobbar för att minska dessa s.k. avräkningar. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att vi har en helt exceptionell situation i världen idag, med rekordmånga människor på flykt. Då är det tyvärr s
15.10
Driver ni frågan om 6 timmars arbetsdagar?
Sedan vi antog vårt nuvarande partiprogram 2013 så har vi ett mål om att fler ska få möjlighet att arbeta 35 timmar i veckan. Det motsvarar 7 timmar/dag, men det är viktigt att påpeka att det inte nödvändigtvis är dagsarbetstiden det handlar om. Vi vill öka flexibiliteten och ge människor mer makt över sin egen tid - både hur mycket man jobbar och när. Någon generell arbetstidssänkning i lagen driver vi dock int
15.13
Hej Jon,

Det är många sjuka och arbetslösa som av olika anledningar blivit utförsäkrade och tvingas leva långt under fattigdomsgränsen. Driver ni någon form av förslag för garantiinkomst eller medborgarlön eller liknande?
Vi driver ett förslag som vi kallar arbetslivstrygghet, som innebär att a-kassan, sjukförsäkringen och försörjningsstödet/socialbidraget ska slås ihop till ett sammanhållet system med en dörr in för medborgarna. På så vis minskar risken att folk hamnar mellan stolarna, och tryggheten ökar. Vi vill att alla ska vara garanterade ett stöd som går att leva på, oavsett anledningen till att man just nu inte har en ege
...just nu inte har en egen försörjning, ska det stå i slutet.
15.13
Fråga till Jon Karlfeldt,

Studenter som är sjuka på deltid har ingen rätt till sjukersättning och många tvingas därför att hoppa av sina studier och söka okvalificerade jobb istället. Vill ni göra nått åt den obefintliga sjukpenningen för studenter?
Ja! Det här har varit en hjärtefråga för oss länge. Socialförsäkringssystemen måste studentanpassas, så att studenterna kan känna sig lika trygga som de som jobbar. En trygg student presterar bättre i skolan.
Just frågan om deltidssjukskrivning är en av de allra högst prioriterade på området.
15.13
Hej Jon. Det är pinsamt att Sverige ligger så långt efter Norge vad gäller utsläppsfria bilar. Vill ni införa så generösa subventioner till elbilar som finns i Norge?
Jag håller med om att vi måste se en mycket snabbare omställning av fordonsflottan än vad vi sett hittills. Regeringen kommer under den här mandatperioden införa ett så kallat bonus-malus-system. Det betyder att utsläppssnåla bilar subventioneras, och att bilar som släpper ut mycket istället kostar mer. Elbilar, som är väldigt bra i det avseendet, kommer helt klart gynnas av det.
15.22
Vad anser MP om det växande tiggeriet. Den blir tyvärr fler och fler. Känner sympati för dem. Men det måste finnas bättre sätt att hjälpa dem.
Sverige ska inte vara ett samhälle där människor behöver tigga på gatan för sin försörjning. Att det är så idag är ett misslyckande. Det går dock inte att lösa problemet genom att - som vissa föreslår - helt enkelt förbjuda tiggeri. Vi måste angripa problemet vid roten, och se till att behovet av att tigga aldrig uppstår.
När det gäller de många människor som kommer hit från främst Rumänien och Bulgarien så är lösningen att se till att jobba i deras hemländer för att förbättra deras situation. Därför har regeringen nyligen slutit avtal med just de länderna för att vi ska jobba tillsammans i den frågan, bland annat med hjälp av ganska mycket pengar från EU.
15.27
Tack för alla frågor! Tyvärr hinner jag inte svara på fler nu, då jag måste vidare till nästa evenemang här i Almedalen. Ni är varmt välkomna att gå in på www.mp.se och ställa fler frågor antingen till mig eller till någon av mina partikamrater. Trevlig sommar!
15.29
Så här koncentrerad var alltså Jon Karlfeldt när han skulle chatta!
15.36
Varför är inte Romson här och ska hålla talet ikväll. Hon är i alla fall vice statsminister. Slår inte det en utbildningsminister?
Åsa Romson är här, jag har sett henne i egen hög person. Men jag tror att språkrören brukar hålla tal i Almedalen vartannat år.
Och Romson höll tal förra året.
16.16

SD spelade hans musik – funderar på att skriva motlåt

svt.se”Vakna nu Anneli” ljöd ur högtalarna mellan Sverigedemokraternas programpunkter i Almedalen.
Det får upphovsmannen Magnus Johansson att reagera. ”Jag funderar på att göra någon typ av motlåt”, säger han.
16.17
Så här ser det ut inne i SVT:s barack, där vi sitter och jobbar. Här en fokuserad Anna H Svensson!
16.30
Nu har jag lämnat barracken för ett seminarium hos Rädda Barnen. Ämnet för seminariet är Barn på flykt - men Europa blundar.

Inger Ashing, ordförande för Rädda Barnen (längst till höger på bilden) berättar bland annat att organisationen inte vill ha aktiva sverigedemokrater som medlemmar.

- Vi samarbetar med de som har lika värdegrund. SD har en politik som gör skillnad på barn. Det är en barnfientlig politik, säger hon.
16.47
På seminariet diskuteras också en ledarartikel i SvD igår med rubriken Bidrar Sverige till döden på Medelhavet?

"Sveriges generösa regler är en jättemorot som vi dinglar framför desperata människors ögon. Det är inhumant, för vår generositet är falsk. Vi vägrar hjälpa dem hit. Det finns inga lagliga vägar som att exempelvis söka asyl på ambassader, skriver ledarskribenten Ivar Arpi.

Inger Ashing, ordförande för Rädda Barnen, är kritisk till resonemanget.

- Människor som sätter sig i båtarna har ju inget val. Det är ett sätt att som sätter i båtarna har ju inget val. Det är ett sätt att raljera över de här människornas öde som är fruktansvärt, säger hon.
16.55
Varför bara negativ info om Sverigedemokraterna ? En som blir upprörd över att Sverigedemokraterna spelar en 25 år gammal låt. Rädda Barnen vill inte ha pengar från Sverigedemokraterna. Vad är detta ?
Hej Pia! Sverigedemokraterna rör helt klart upp känslor och det rapporterar vi om. Att vi bara berättar om de negativa reaktionerna håller jag inte med om.
16.59
Är det inte lite barnsligt av Rädda Barnen att inte tänka sig ha SD engagerade som medlemmar. De. Rädda barnen. är ju politiskt och religiöst obundna, säger de. Dessutom så får de bidrag från staten för sin verksamhet. Hur blir barnens situation bättre om inte SD aktiva får engagera sig i Rädda barnen. Har barnen råd till det?
Hej Jörgen! Tack för din åsikt. Rädda Barnen menar att deras värdegrund skiljer sig allt för mycket från Sverigedemokraternas.
17.04
Om nu MP anser att det skall till fler elbilar på de svenska vägarna. Varför satsar de då inte på slopad moms på elbilar istället för det bidragssystem som finns idag där potten riskerar hinna ta slut innan bilen levereras och där köparen får först betala fullt pris sedan få tillbaka en slant?

Varför ses inte definitionen av supermiljöbil över? Rena elbilar borde premieras mer än laddhybrider tex.
17.04
Varför tycks MP ha glömt de riktigt gröna frågorna, som bildande av naturreservat, skydd av tätortsnära natur, och bättre generellt skydd av skog, t.ex. förbättra FSC. ?
17.04
MP regerar!
17.05
Nu laddar vi för dagens nästa höjdpunkt - Gustav Fridolin talar på stora scen 19.00! Var med oss då!
17.38
MP:s språkrör Åsa Romson sa i SR:s Tankesmedjan att koncentrationslägret Auschwitz låg i södra Tyskland. Uttalandet ska ha kommit som ett svar på en fråga om var det ökända koncentrationslägret låg. Korrekt svar skulle vara att Auschwitz ligger i Polen. 
  
Romsons pressekreterare Helena Hellström Gefwert bekräftar för SVT att Romson sa att  koncentrationslägret Auschwitz ligger  i södra Tyskland. Hon säger att det handlar om en felsägning.

- Romson vet mkt väl att både Auschwitz och Krakow ligger i Polen, säger Hellström Gefwert till SVT.

Uttalandet kommer efter att Romson kritiserats hårt för att hon jämfört flyktingkatastroferna på Medelhavet med Auschwitz
18.34
En dryg halvtimme kvar till talet nu!
18.37
En hel del folk på plats redan och strålande väder!
19.02
"Vi är inte landet lagom", inleder Gustav Fridolin sitt tal
19.03
"Vi är landet som amerikanska politiker använder när de ska skrämmas om skatt och gemensam vård", säger Gustav Fridolin och får spridda fniss från publiken.
19.04
"vi är landet med den längsta betalda föräldraledigheten i världen", säger Fridolin och får applåder.
19.04
Applåder och jubel när han nämner det nya EM-guldet.
19.05
"Jag har bestämt mig för att tala om det jag verkligen tycker är viktigt. Jag ska tala om bildningen, och om miljön."
19.06
"Vid förra sekelskiftet räknades var femte svensk in som boende i USA."
19.06
Det knorras en del i flödet kring de stora Almedalstaggarna just nu, apropå inledningen av Gustav Fridolins tal.
19.07
Hoppas någon kan ställa frågan om MP politiska resa från ett uppkäftigt parti mot etablisemanget till att just vara en del av etablisemanget. De två partierna som slår mot etablisemanget idag är SD och Fi, även om de slår från olika håll
19.07
Gustav, vet du var Auschwitz ligger? Ditt språkrör Åsa visste.det inte.
19.07
Gustav Fridolin hyllar liberalerna.
19.08
Läraren och skolministern Gustav Fridolin håller nu en lång genomgång om utvecklingen i svensk skola under 1900-talets senare hälft.
19.09
"Den starka skolan var en ekonomisk nödvändighet för ett litet land i en hård värld", säger Fridolin.
19.10
Är inte ytlig men Fridolins slips var inte så fin.
19.10
Kommer lite sent in i talet, har han visat kolbiten ännu?
Hehe, nej!
19.10
Flera twittrare jämför Gustav Fridolins ingångar i skolan med FP:s politik (däribland folkpartister).19.11
Fridolin hyllar svensk skola som är bra för "de flesta", men konstaterar: "Det är bara det, ”de allra flesta” är inte tillräckligt."
19.12
"Vari ligger valfriheten i att vissa får plats på skolorna där alla vill gå, medan andra lämnas i skolorna som valts bort?", säger Fridolin.
19.12
"Det är inte valfrihet. Det är lotteri."
19.13
Men miljön då?
Är dom skolpartiet nu?
Det kommer nog, han sade i början av talet att han skulle tala om skolan och miljön.
19.14
"Staten kan inte bara stå och titta på", säger Fridolin om att skolan är ojämställd.
19.14
"Alla skolor ska vara bra skolor"
19.14
Här är MIljöpartiets utspel från tidigare i dag:

MP: Mer stöd till behövande skolor

svt.seSkolan ska bli mer jämlik. Det var huvudbudskapet på Miljöpartiets pressträff i dag. Språkröret Gustav Fridolin presenterade ett nytt verktyg som ska se till att statliga bidrag ska gå till de mest behövande skolorna.
19.14
En hel del jämför Gustav Fridolins pågående tal med det som Åsa Romson höll supervalåret 2014 - ett tal som av många ansågs radikalt och kontroversiellt.


19.16
Fridolin nämner Löfvens skolutspel från i måndags:

S: Ge duktiga lärare 3.000 kronor mer i månaden

svt.seSocialdemokraterna vill höja lönerna för lärare. Tre miljarder satsas varje år för att få upp lönerna för särskilt duktiga lärare, enligt ett förslag som statsminister Stefan Löfven presenterade på en presskonferens i Almedalen i dag.
19.17
"Regeringen investerar i fler speciallärare, mer specialpedagogisk kompetens hos varje lärare och en läsa-skriva-räkna-garanti i de allra tidigaste åren", säger Fridolin och får applåder.
19.17
"Ingen ska lämnas efter och ingen ska lämnas ensam", säger Fridolin.
19.18
Miljarder pytsas in på skolor med dåliga resultat.
Varför inte analysera varför det är så.
Mer pengar till lärare, men inga vill ju utbilda sig till lärare.
Varför? Snacka går ju.
19.19
"Skolan är inget serviceföretag, läraruppdraget är inget serviceyrke", säger Fridolin.
19.20
Fridolin uppmanar alla föräldrar att engagera sig i sina barns lärande och fråga: Vad har du lärt dig i dag?
19.20
Gustav Fridolin är för långrandig kring skolan anser många i flödet just nu.


19.21
Han tackar oppositionen för att man kommit överens om skolan.
19.22
"Jag hoppas denna breda prioritering av skolan är här för att stanna", säger han.
19.22
"Skolan måste alltid komma före skattesänkningar".
19.22
Varför ska lärarna lovas skyhöga löner när kraven går neråt? Fridolin pratar om klassamhället men upprätthåller det genom att införa ytterligare en överklass i samhället. Lärarna.
19.22
Allt vi nu hör, lärde jag mig redan i skolan . Inget nytt.
Skillnaden är väl att det saknas ...respekt
Högst troligt att dit når man inte med ökad lön .
19.23
"Här i Almedalen diskuteras värdet av decemberöverenskommelsen, och jag skulle vilja säga att dess värde helt avgörs av hur den används. Om den lägger grunden för ett nytt och bättre politiskt samtalsklimat har den varit välgörande. Om den istället används för att klamra sig fast vid blockpolitiken finns det större anledning att tveka", säger Fridolin.
19.23
"Att stå för sina värderingar har här aldrig uppfattas som liktydigt med att vägra pragmatism. Det är ett politiskt klimat jag hoppas att vi kan ta tillbaka", säger Fridolin.
19.24
Så: Efter drygt tjugo minuter har Fridolin slutat tala om skolan - nu: Miljön.
19.25
Varför inte förstatliga skolan? Är det inte hopplöst att låta varje kommun hålla sin egen skola. Det är som med integrationen av nyanlända dvs det blir olika från kommun till kommun.

För övrigt så tycker jag att Fridolin ska dra upp slipsen, den hänger ju som en haklapp.
19.25
Han lägger för mycket tid på det som alla partier är överens om...........
19.26
"Förra årets valrörelse fick miljöfrågan inte den uppmärksamhet som krävs. Det är vårt misslyckande. Vi kan inte skylla på någon annan", säger Fridolin.
19.29
"Vi måste rivstarta miljöpolitiken på ett sätt som får människor med sig."
19.29
"Vi kan möta klimathotet, det kräver förändring, men vi räds den inte. Vi välkomnar den", säger han.
19.31
Gustav Fridolin får mycket beröm för hur han berör klimat- och miljöfrågorna.

19.31
Men han vill ju skatta ihjäl landsbygden?
19.32
Ny hyllar Fridolin de nya kreativa näringarna, som dataspel- och apptillverkare: "Och koldixodiavtrycket är i stort sett noll."
19.33
"Det vi kan skapa fyller oss med så mycket mer tillfredsställelse än det vi kan köpa", säger Fridolin.
19.34
Vilken dynga, landsbygden, vi höjer bensinskatten.
19.34
Hipstern Gustav börjar komma fram. Vart är hens freudianska skägg?
19.34
"Du är vad du gör - inte vad du har", säger Fridolin och får applåder.
19.35
Jag gissar att min inte fråga kommer och vara med.
Nej, men här får du ett lästips: http://blogg.svt.se/politik/435/
19.35
Varför ska det bli en skatt på förnybar energi på 30 öre per kilowatt from 1 juli 2016 ?
Borde man inte premiera förnybar energi som i Tysklands exempel på solenergi/el?
När det är en regering med miljöpartiet så borde man stötta förnybarenergi inte beskatta den!
19.35
Ärligt talat, till er journalister fakta kontrollera Fridolins tal om skola. Har själv i egenskap av statsvetenskaplig student låst delar av OECD:s rapporter. Fridolins referenser var selektiva. T.ex. nämner tappet i svenska skolan börjar år 2000 och inte 2006(!); vidare menar OECD:s forskare att betyg och prov är positivt, men behöver utformas så att eleverna ser hopp om att uppnå dem. Därutöver tyder forskningen att kommunaliseringen har haft negativ effekt för jämlikheten, alla kommuner har inte kapacitet att förvalta skolan.

Till sist har Fridolin själv föreslagit att gymnasieskolan skall bli obligatoriskt. Det rimmar illa med att "bildning inte kan lagstiftas fram".
19.36
"Vi har aldrig haft så goda förutsättningar att undvika en fullskalig katastrof som nu. Det kräver en hel del av oss. Men vi kan. För vi är inte landet lagom", säger Fridolin.
19.36
Klart att utsläppen blev lägre med klorblekningsstoppet!
All finpappersproduktion flyttades ju utomlands. Jisses.
19.37
"Jag vill tacka Fredrik Reinfeldt. För drygt fyra år sedan inledde vi ett migrationspolitiskt samarbete. Vi svarade på den oro för att det politiska samhället skulle förändras med populism", säger han.
19.37
"Jag vill tacka Annie Lööf, som visar att det fortfarande finns borgerliga röster som står upp för den politiken."
19.39
"Vi måste visa mod. Vi måste ta ansvar. Problemet i Europa är inte att Sverige ger människor som flyr en fristad, problemet är att andra länder kryper undan från sitt ansvar", säger Fridolin.
19.39
"Jag är stolt över Sverige. Över att så många ställer upp när flyktingarna kommer", säger han.
19.39
"Flyktingmottagandet kan inte bara bygga på eldsjälar", säger Fridolin.
19.40
"Det finns saker som vi hade kunnat göra då som hade gjort att vi hade stått bättre rustade nu", säger Fridolin om att man inte gjorde en integrationsöverenskommelse med den borgerliga regeringen.
19.40
Medger Fridolin att det finns migrationsrelaterade problem i samhället? Helvetet fryser till is.
19.40
"Alla kommuner måste ta ansvar", säger han.
19.41
Högertwittrarna gillade Gustav Fridolins tack till  Fredrik Reinfeldt (M).19.41
"Vi behöver inte göra allt. Men det har aldrig hindrat oss från att göra det vi kan", säger han.
19.42
"För vi är Sverige. Landet som ger människor på flykt en fristad", säger han.
19.42
Högljudda applåder från publiken nu.
19.42
Åsa Romson kommer upp på scenen med blommor
.
19.44
Det var ett tal till dom redan frälsta.
19.45
En definition av hållbar utveckling säger att social, ekologisk och ekonomisk utveckling ska alla tre ske med hänsyn taget till varandra. Jag upplever dock att MP knappt driver någon ekonomisk politik numera. Borde inte MP driva frågor om exemplvis cirkulär ekonomi eller grön skatteväxling mycket tydligare än vad partiet gör idag?
19.48
Vad sa Fridolin? Inget alls! Träsmak i ändan på åhörarna.
Trist så det förslår. Efteranalysen blev kort, inget nytt under solen.
19.51
Missa inte Debatt (20.00 SVT2) som inleds med Belinda Olssons utfrågning av Gustav Fridolin!

Idag är det Miljöpartiets dag här, vilket innebär att Gustav Fridolin kommer till scenen. Sen blir det debatt, bland annat om "rättvisemärkt raggning". Vilka komplimanger är egentligen okej??
Klicka för att se Facebook-videoSVT Debattvia Facebook vid 18:03

19.58
Var ett ganska tråkigt tal av Fridolin, hoppas Debatten blir roligare :)
20.01
Behövs Miljöpartiet? Det kan man mycket väl fråga sig efter detta tal. Alla partier har miljöfrågor och är från sin egen synpunkt lika bra som MP. Samma sak gäller skolan, invandringspolitiken etc. Är man på vänstersidan kan man alltid rösta på S eller VP. Är man på höger så finns det en mängd alternativ; SD, C, FP eller M.
20.01
Fridolins tal anses av mig som tråkigt och hyllningarna till de andra partierna var bara för att försvara decemberöverenskommelsen.
20.01
"Det känns bra", säger Fridolin efter talet i Debatt.
20.02
Fridolins bästa råd till Annie Lööf som ska bli mamma: "Sov när barnet sover"
20.04
Det händer att Fridolin ger pengar till tiggare.
20.05
Vi konfronteras med det allra värsta om fattigdom och det är svårt att värja sig emot, säger Fridolin om varför så många vill förbjuda tiggeri.
20.05
Regeringen vill förbättra för tiggare genom att förbättra situationen i Bulgarien och Rumänien.
20.06
"Det går inte att förbjuda fattigdom", säger Fridolin och får applåder från publiken.
20.07
"Det är rimligt att alla kommuner är med och ta ansvar för flyktingarna", säger Fridolin.
20.10
"Man kan vända ett skolsystem på sex till tio år och det ska vi göra", säger Fridolin.
20.12
Önskar precisering av vad vi har som är världens bästa skola
20.12
Fridolin påstod att vindkraftsutbyggnaden i glesbygd gav jobb!
Har han koll på hur många av jobben som hamnar hos lokalbefolkningen och hur många som importeras?
20.13
"Jag tror att staten måste ta ett mycket tydligare ansvar om skolan", säger Fridolin.
20.15
Fridolin vill inte säga någonting om vad han tycker om att förstatliga skolan.
20.15
Freja Salö.....= en robot ?
Det kan man ju tro eftersom jag är så SJUKT effektiv! ;)
20.16
"Det som byggt Sverige starkt är att människor har tagit ansvar", säger Fridolin.
20.17
"Sverige borde vara självförsörjande på kött", säger Fridolin.
20.17
Köttskatt ger inga röster!!!
20.17
Tror Fridolin på odlat kött?
Spännande fråga, vi får se om vi får ett svar!
20.18
Ett köttskatt är inte ett tillräckligt effektivt medel, menar Fridolin, som tycker att man ska köpa mer svenskt kött och äta mer vegetarisk mat istället.
20.18
Jag gillar honom mer och mer
20.20
"Vi har pratat för mycket om Sverigedemokraterna och för lite om vad vi själva vill", säger Fridolin.
20.23
Jag hoppas belinda frågar om gustav har förtroende för äsa romson efter fadäsen om Auschwitz tidigare idag i p3.
20.23
Vad tycker Fridolin om Birger Schlaugs förslag med om arbetstidsförkortning, nu när teknologin ersätter mänskliga arbetare.
20.23
Decemberöverenskommelsen = Demokratins död
20.23
Svenskarnas vanor har förändrats, säger Fridolin. Ja, våra utsläpp ökar utomlands och vi äter mer kött.
20.23
Så här placerar Gustav Fridolin partierna på en höger-vänster-skala.
20.24
Gustav Fridolin är stolt över att arbeta med språkrörskollegan Åsa Romson, som har hamnat i blåsväder ett par gånger den senaste tiden.
09.15
varför intervjuar ni inte mindre partier? Tex Partiet De Fria som engagerar sig i det att bankerna skapar pengar ur luft. Om inte något görs åt detta pengaskapande, så kommer det att leda till att världsekonomin kraschar! En väldigt viktig fråga!!!!!
Tack för tips, Kjell. Jag tror att en anledning är att det finns så väldigt många små partier, och vissa kan känna sig förfördelade. Men absolut en idé vi kan ta vidare.
09.15
Moderaternas dag inleds med en presskonferens med ungdomsförbundet Muf.
09.26
I dag har vi en späckad dag här i Almedalen där du kan chatta med tre toppolitiker här! Först ut är Jan Björklund, som gästar Rakt på klockan 11.30 och sedan chattar! Ställ dina frågor redan nu!
10.43
På stora scenen har Gomorron Sverige packat ihop och nu riggar man istället inför kvällens tal av Anna Kinberg Batra.
10.44
När är moderaternas presskonferens?
Den är 13.45!
10.44
Programledaren behöver inte ursäkta sig för ljud i bakgrunden. I TV så hörs det inte så mycket. Jag tror programledaren är mer störd.
Okej, ska framföra det!
11.19
Såg en tidigare fråga om småpartier och varför de inte är med. Det vore faktiskt intressant att se småpartier i en paneldiskussion där de senare frågas ut genom "skjutjärnsjournalisitik". Kanske något för Almedalen 2016?
Tack för tipset, Sven!
11.19
Vem representerar moderaterna under "rakt på"?
Det gör partisekreterare Tomas Tobé!
11.30
Jan Björklund gästar Rakt på - direkt efteråt chattar han!
11.32
Folkpartiet har sin dag på söndag, en dag då många har åkt härifrån. "Men schemat roterar ju så nästa år får vi inleda istället och år 2018, valåret, har vi tisdagen", säger Jan Björklund optimistiskt.
11.32
Jan Björklund vill fortsätta leda Folkpartiet även i nästa valrörelse.
11.32
"VI måste våga säga att vi har haft fel i en del frågor", säger Jan Björklund.
11.32
En fråga han vill förändra är integrationspolitiken.
11.33
Färre människor i Almedalen i dag, men många vill ändå lyssna på Björklund.
11.34
"Alla partiledare kan inte vara kvinnor", säger Björklund.
11.35
Han kan inte svara på om de nya partiledarna är lika roliga som det förra gänget, eftersom Anna Kinberg Batra och Ebba Busch Thor är så nya.
11.36
"Ska vi få mer jämställd arbetsmarknad måste föräldraförsäkringen fördelas mer lika", säger Björklund.
11.40
"Vi har en naiv lagstiftning när det gäller terrorism", säger Björklund.
11.40
"Många av dem som har varit iväg och krigat är livsfarliga", säger han.
11.42
Nu krossar de glas här bredvid SVT:s scen.
11.43
"Jag ska prata om att jag är en curlingpappa", säger Jan Björklund om söndagens tal.
11.43
Han tycker att samhället är på väg att bli ett curlingsamhälle.
11.43
"Det är vanligare i dag att man frågar om vilket bidrag man kan få än hur man kan bidra", säger Björklund.
11.46
du säger att du vill förändra integrationspolitiken - hur?
Flyktingar måste snabbare komma i jobb. Mer liberal arbetsrätt, lägre ingångslöner i vissa enklare jobb, försörjningskrav för anhöriginvandring och att man får permanent uppehållstillstånd när man kan försörja sig.
11.46
Vad tycker du om Decemberöverenskommelsen?
Jag vill hellre ha en alliansregering än en rödgrön. Men de rödgröna fick fler röster än alliansen och då får de ta regeringsansvaret. Det är det som är demokrati.
11.46
Hej Jan!

Hur kan ni kalla er liberaler när ni är för ytterligare en tvångskvoterad och påtvingad pappamånad? Riktiga liberaler hade låtit varje familj bestämma om de ville dela jämställt eller inte.
Den här frågan svarade Jan på i Rakt på, Karl, hoppas att du lyssnade! I korthet sa han: "Ska vi få mer jämställd arbetsmarknad måste föräldraförsäkringen fördelas mer lika."
11.47
Kommer ni vid ett eventuellt regeringsskifte i nästa val verka för ett svenskt NATO medlemskap? Kan man inte redan nu folkomrösta om detta?
Ja, Sverige borde vara NATO-medlem.
11.47
Hej Jan Björklund. Jag har en fråga: jag har sjukersättning och har 6.500 kvar efter betald hyra. Efter räkningar, mediciner och annat så har jag knappt så jag klarar mej till nästa månad. Kan inte resa eller unna mej något extra. Hur kommer det att se ut för oss som är ensamstående under 2016. Finns fattigpensionärer här i Sverige också och vi skulle också behöva lite påök av pension etc. Mvh Margit
11.52
Hur behöver försvaret stärkas.Det räcker väl inte med ett kompani 2018 på Gotland.Hur kan man snabbt stärka försvaret.
Den ryska utvecklingen är djupt oroande. De uppträder aggressivt och rustar upp. Sverige måste förstärka försvaret och gå med i Nato. Inte minst försvaret av Gotland måste rustas upp. Det måste ske skyndsamt. Folkpartiet anser att det försvarsbeslut som nyss fattats är otillräckligt.
11.52
Hej Jan, FP vill ha fler tillfälliga uppehållstillstånd. Men är det inte svårt att hitta jobb och etablera sig när man befinner sig ett tillfälligt limbo?
Poängen är att i vår modell omvandlas ett tillfälligt uppehållstillstånd till permanent när man får ett jobb. Detta blir en väldigt stark drivkraft att söka jobb och ta de jobb som finns.
11.53
Vad vill ni göra för att fler arbetslösa ska kunna få ett jobb?
Det är lågutbildade, ungdomar o
Det är lågutbildade, ungdomar och nyanlända som har svårast att få jobb. Vi måste släppa fram fler jobb i sektorer som vänder sig till dessa grupper. Enklare jobb, som är mindre kvlificerade, och med något lägre ingångslön. Det är bättre att en 19-årig kille har ett jobb, även om lönen är lägre, än att 19-åringen går arbetslös med socialbidrag.
11.59
Vad tycker du om att ISIS etablerar sig i Sverige?
Det är oacceptabelt. Vi behöver skarpare lagar och mer fokus på detta från polisen, Säpo mm. Svenskar som deltar i IS-strid i Syrien/Irak ska kunna dömas till lagens strängaste straff.
12.01
Om det är så att det fria skolvalet gör att utbildningen riskerar att bli sämre för vissa; varför är det då viktigare att ha valfrihet att välja var man ska gå i skola än att ha valfrihet att välja sin egen framtid genom att alla får en likvärdig utbildning?
Alla skolor ska vara bra. Men skolor kan ha olika inriktning, och därför tycker jag att föräldrar ska kunna få välja vilken skola deras barn ska gå i.
12.02
Det diskuteras skola och lärarförbundet. Vart har disciplinen i skolan tagit vägen och vad gör man åt det. Hur kan det vara möjligt att få sitta med telefonen i skolsalen? och sedan tala om dåliga betyg. Man behöver inte va akademiker för att förstå detta.
Studiedisciplinen i skolan måste stärkas. Eleverna ska inte vara rädda för sina lärare, men de ska ha respekt för sina lärare. Ordningsbetyg ska få införas på högstadiet och gymnasiet. Läraren ska ha laglig rätt att beslagta mobiler.
12.04
Tack för alla intressanta frågor. Trevlig sommar!
12.05
Jan , genomtänkt och utmärkt
avvägning om landsförräderi
i lagstiftning /analys.
12.07
Här sitter Björklund och chattar.
12.35
Hur många SVT medarbetare engagerar Almedalsveckan, dels i Almedalen men även på fastlandet för att ro i land en mycket bra produktion som denna. Live från tidig morgon till sena kvällen.
Hej Anna, det är svårt att svara på hur många eftersom vi byter av varandra och så. Men vi är 16 reportrar, programledare och redaktörer för nyheterna och sex fotografer. Sedan tillkommer sändningspersonal och Debatts personal...
12.37
Glöm inte att du kan chatta med Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé 13.15! Ställ dina frågor redan nu!
12.47
Det är soligt här i Almedalen. Så här mycket brände sig SVT:s fotograf Per Sjöberg när han filmade gårdagens långa Forum-sändning. I dag har han långbyxor istället.
12.59
Nu börjar utfrågningen med Tomas Tobé!
12.59
Tomas Tobé på plats för Rakt på.
13.01
Tobé får frågan hur länge Moderaterna ska kallas "Nya Moderaterna". - Jag tycker nya Moderaterna är bättre än gamla, svarar han.
13.03
Moderaterna verkar gilla epitetet "nya", för nu pratar man om nya utanförskapet. - Det här menar vi är en mycket allvarlig samhällsutmaning, säger Tobé. - Vi ser att utanförskapet snarare har fördjupats när det gäller unga och utrikesfödda. Stefan Löfven är ju helt blind inför den här samhällsutmaningen, fortsätter han.
13.04
- Det finns en rad saker vi behöver göra för att öppna upp svensk arbetsmarknad, säger Tobé.
13.05
Margit Silberstein försöker pressa Tobé att avslöja vad för nyhet som Moderaterna kommer presentera på sin presskonferens i dag. Men Tobé håller på nyheterna en stund till. - Vi kommer presenterar nyheter som vi menar kan bekämpa det här nya utanförskapet.
13.09
- SD har helt slopat sin integrationspolitik. De vill göra det ännu svårare för utrikesfödda att komma in på arbetsmarknaden, säger Tobé.
13.13
Nu får Tobé frågor om om att så många moderater vill ha nyval.
- Jag hade trott att det var ännu fler, många längtar efter att byta ut Stefan Löfven. Vi hade gärna sett att det blev ett extraval, det hade varit utmärkt.
13.17
Tobé får frågor om huruvida partiets självbild skadats av det dåliga valresultatet. - Självbilden är fortfarande väldigt stark, säger Tobé.
13.18
Om man ser långsiktigt. Hur ska ni vända er negativa kurva när det kommer till antal väljare? Era senaste förslag verkar locka till sig allt mer men det stoppar inte SD från att växa. När ska ni tackla intergration och migrationsfrågorna?
Vi har redan börja vända utvecklingen och vårt stöd ökar. I förra veckan presenterade vi även en förnyad integrations- och migrationspolitik. Läs gärna med om den på moderat.se.
13.19
Vill Tobé bevara monarkin?
Ja.
13.19
OK, då sänder jag det igen när Tobé är på plats.

Parlamentarism är ett statskick där en regering är beroende av ett stöd i parlamentet. Sätter inte decemberöverenskommelsen parlamentarismen ur spel ELLER är moderaterna ett stödparti till Regeringen?
Att Sverige regeras av minoritetsregeringen är inte nytt. Det naturliga är att en regering får igenom sin budget. Decemberöverenskommelsen återställer den praxis som tidigare gällt i Sveriges Riksdag.
13.21
Hur vill ni moderater satsa på landsbygden? Har ni något speciellt program för landsbygdssatsningar?
Just nu arbetar vår arbetsgrupp "Hela Sverige" med att ta fram en ny landsbygdspolitik. Men låt mig redan gör klart att vi tror småföretagande är viktigt att bygga tillväxt i hela Sverige. Vi motsätter oss även regeringens förslag om höjd bensinskatt.
13.22
Vilken politisk filosof uppskattar du mest? Är du en anhängare av Nozick eller Rawls?
Jag utgår mer från Sveriges samhällsutmaningar än filosofer. Sorry.
13.23
Jag kom till Sverige från Ungern 1987. Jag sattes på fabriksgolvet direkt, om det finns jobb så behövs ingen integrationspolitik. Varför satsar ni Moderater lika mycket på industrin i Sverige som Sverigedemokraterna?
M satsar på industrin och till exempel på att kärnkraften inte ska snabbavvecklas. Sverigedemokraterna hänvisar till satsningar på industrin men saknar finansiering i över hälften av deras budget.
13.24
Har du gjort värnplikten? Isf var gjorde du den? Om inte, varför gjorde du den inte?
Nej. Bakgrunden var astma och allergi som gav ett sådant beslut.
13.25
Här är han i bild också, den chattande Tomas Tobe.
13.26
Hej Tomas! Vad tycker du om decemberöverenskommelsen när ni röstar igenom en socialistisk budget?
Regeringens budget vinner stöd för att de är större än Alliansen.
13.27
Skulle Moderat se det som aktuellt att privatpersoner eller företag kan få investera i vägnät och järnvägar för att göra Sveriges infrastruktur bättre?
Ja. Samfinansiering är en väg framåt för bättre infrastruktur.
13.28
Har du blivit hotad av meningsmotståndare? Hur ofta blir du det isf?
Jag kommenterar aldrig min egen hotbild.
13.28
Vilken är din politiska förebild?
Jag har faktiskt ingen särskild. Tråkigt svar men sant:-)
13.28
Vill moderaterna ta bort retroaktiv föräldrapenning för nysvenskar ? Detta är en kvinnofälla.
Moderatrerna har redan bidragit till att regler för retroaktiv föräldrapenning har förändrats.
13.29
Vad tycker du om "Helt avskaffad löneavgift för företag med upp till nio anställda"
Jag vill sänka skatter på företagande men göra det effektivt. Finansdepartementet har dock tidigare konstaterat att just det förslaget inte ökar antalet jobb på ett effektivt sätt.
13.30
Tack för ROT.avdraget. Nu har jag ett jobb! :)
Härligt! Grattis.
13.31
Nu måste Tomas Tobé skynda vidare så vi avslutar chatten. Tack för alla era frågor!
13.32
Strax Moderaternas pressträff! SVT:s politikreporter Kerstin Holm hittade fd kollegan KG Bergström utanför presstältet.
13.33
Om tio minuter håller alltså Moderaterna pressträff. Vi rapporterar direkt, som vanligt.
13.33
Fotograferna i full färd med att rigga utrustningen.
13.34
Ni missar väl inte Moderaternas presskonferens 13:45? Tomas Tobé som var här och chattade ville inte avslöja vad den skulle handla om. Men sa att det var "något konkret" om hur man ska lösa utanförskapet bland unga och utrikes födda.
13.43
Varför kan inte almedalen få handla om politik? Varför måste ni (svt-journalister) som har lön från oss skattebetalare alltid framhålla er själva med "selfie"-liknande ryggdunk?
Hej Augusta! Vår tanke är att ge er allt om politiken i första hand, men även ge er en inblick bakom kulisserna och visa dem som jobbar med att bevaka politikerna också.
13.43
Fullpackat i presstältet, SVT:s Per Einarsson och Helene Nyman får stå (i motljus)...
13.45
"Jag hörde just att det är 28 grader på scenen", säger Anna Kinberg Batra och ursäktar sin informella klädsel i värmen.
13.46
Hon ska tala om "det nya utanförskapet."
13.46
"Utanförskapet fördjupas när man inte ens får sitt första jobb".
13.46
"Var sjunde person lever i utanförskap."
13.46
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra inleder pressträffen.
13.46
"många unga får aldrig in den första foten på arbetsmarknaden"
13.46
"Det är två grupper som utmärker sig: Unga och utrikes födda", säger Batra.
13.47
"Risken för utanförskap är tre gånger så hög för den utan gymnasiekompetens", säger hon.
13.47
Många i utanförskap är kvinnor.
13.47
Nu ska hon presentera att samlat reformpaket som ska bryta "det nya utanförskapet."
13.47
Moderaterna illustrerar 'det första jobbet' såhär.
13.47
Sammanlagt vill man satsa 10 miljarder på reformerna.
13.48
"Fler behöver rustas för det första jobbet. Det handlar framför allt om utbildning", säger Batra som vill bygga ut yrkes-vux.
13.48
Hon vill också införa rätt till alla för kommunal vuxenutbildning.
13.48
Hon vill också höja handledarstödet så att erfarna medarbetare kan lära oerfarna.
13.49
Yrkesintroduktionen ska breddas.
13.49
Jag vill bredda yrkesintroduktionen, säger Anna Kinberg Batra.
13.50
Moderaterna vill ha en utbildningsplikt för den som kommer till Sverige men inte har en färdig grundskoleutbildning.
13.50
Även den som får försörjningsstöd ska möta hårda krav på att vara "anställningsbar".
13.51
Jag vill höja jobbstimulansen säger Anna Kinberg Batra.
13.51
Den som bryter bidragsberoendet ska få mer i plånboken.
13.52
Det ska alltid löna sig att ta det första jobbet och skatterna är för höga, menar Batra.
13.52
Omslaget till Moderaternas presskit.
13.53
M vill sänka skatten på arbete för de med små inkomster säger Batra och lanserar "första-jobbet-avdraget".
13.53
Har man en lön mellan 13.000 och 19.000 kronor får man en skattelättnad som är tre-fyra gånger så stor som skattelättnaden för den som har en hög inkomst, menar Batra.
13.54
Det beräknas ge 10.000 nya jobb, menar Batra.
13.55
Nu välkomnar Anna Kinberg Batra enskilda frågor från oss journalister.
13.55
"Fler ska kliva in på arbetsmarknaden. Då handlar det om att utbilda upp den som inte har kommit in på arbetsmarknaden", säger Batra.
13.57
I en del länder i Europa behöver låginkomstagare inte betala skatt på det man tjänar under hundratusenkronor. Dvs 100000 kr är skattefria. M låga nivå gör ingen skillnad.

För övrigt hur länge kan Nya Moderaterna vara nya?
13.57
En liten grupp åhörare har samlats utanför presstältet och kikar in mellan gliporna.
14.00
Vi kommer att återkomma i höst med finansieringen av våra skattesänkningar, säger Anna Kinberg Batra.
14.02
Dags för enskild frågestund.
14.18
Samtidigt som Anna Kinberg Batra höll presskonferens finns två moderata lokalpolitiker med protesttröjor utanför tältet. - Vi vill se Anna Kinberg Batra som statsminister men vi ogillar decemberöverenskommelsen, säger Sylvia Nilsson fritidspolitiker från Norrköping.

De säger att intresset är stort för deras protestsida på Facebook. Men de har inte fått med sig så många till Almedalen.

- Många tycker som vi, de har bara inte vågat eller kunnat ta steget, säger Andreas Björklund, som sitter i kommunfullmäktige i Varberg.
14.20
De lokala M-politikerna Sylvia Nilsson och Andreas Björklund protesterar mot DÖ.
14.22
Jag är ganska trött, men jättenöjd. Och ikväll blir det stor diskussion om Decemberöverenskommelsen, det ser jag fram emot, säger Axel Gårdh Humlesjö som leder Debatt (20.00 SVT2).
15.06
Sjöstedt gästar just nu Rakt på. Han lovar att i morgon presentera ett konkret förslag som ska göra Sverige till ett rättvisare och bättre land.
15.07
Han vill inte säga vad det handlar om mer än att det är "en konkret välfärdsreform".
15.07
Sjöstedt vill satsa mer på utbildning och på välfärd.
15.08
"Vi blir ett allt mer ojämlikt samhälle", säger Sjöstedt.
15.09
Från mitt perspektiv! Väntar med era chattfrågor!
15.10
Sjöstedt beklagar att det blev en förbifart stockholm.
15.11
Sjöstedt drar en del publik, trots att det är varmt som i en bakugn i Visby i dag.
15.12
"Kärnkraften är föråldrad", säger Sjöstedt.
15.14
"EU tycker aldrig om när man folkomröstar", säger Sjöstedt.
15.15
"Hade jag varit grek hade jag röstat nej i folkomröstningen på söndag", säger Sjöstedt om krisen i Grekland.
15.15
Sjöstedt blir engagerad när folkomröstningen i Grekland kommer upp. Han jämför med vår omröstning om Euron, som han menar att EU-eliten var emot.
15.18
Gubbarna på vänsterkanten är bättre på att driva en feministisk politik än kvinnorna på högerkanten, anser Sjöstedt.
15.19
"jag är lite orolig för Jan Björklund, säger Sjöstedt apropå FP-ledarens sommarskägg. Han har inga egna planer på att odla ett skägg.
15.20
Nu kommer Jonas Sjöstedt hit och chattar - fortsätt att ställa frågor!
15.21
vad är ert bästa förslag för att lösa arbetslösheten då om ni ska höja skatterna?!!?
Investeringar i bostäder, välfärd och klimat ger fler jobb än sänkta skatter.
15.22
Du står och säger att man ska låta folk bestämma. Det gäller tydligen euroomröstning men inte vem som ska vara föräldraledig eller vem företagare ska anställa. Lite dubbelmoral kanske
Vi vill utjämna inkomstklyftan mellan män och kvinnor. Då krävs ett jämnare uttag av föräldraförsäkringen. Alla andra försäkringar är individuella.
15.22
Du nämnde att passivt kapital borde beskattas hårdare. Hur definierar du passivt kapital?
Jag tycker att man kan beskatta finansiell handel och bolagsvinster, men ha avdrag för investeringar.
15.22
Hej Jonas

Du talar ofta om offentlig sektor och välfärd. Man hör dig sällan prata om näringsliv och företagande. Vad är din vision av att Sverige ska kunna leva av i framtiden och bygga välfärden av?
Kloka offentliga investeringar ger många privata jobb. Vi vill ta bort sjuklöneansvaret för små företag. Vi vill stärka den sociala tryggheten för småföretagare så att fler kan och vågar starta upp.
15.22
Hej Jonas hur kommer det sig att sådana som mig med funktionsnedsättning står så långt utanför arbetsmarknaden ??
kan inte parterna bli betydligt bättre ??
Absolut. Bristande tillgänglighet ska ses som diskriminering. Fler åtgärder för att den som har en funktionsvariation ska få jobb. Vi vill bland annat modernisera lönebidragen.
15.25
Hej Jonas! Med tanke på den flyktingkatastrof som pågår just nu i världen, hur tror du att just Sverige kan få andra länder att ta större ansvar?
15.25
Tack Jonas för att du alltid ger så tydliga svar och inte slingrar dig undan obekväma frågor som nästan alla de andra partiledarna gör!
Hade önskat att SVT gav V mer frågor om invandring så att ni kan få göra era förslag hörda och därmed visa SD-väljare att det finns ett alternativ till politik som innebär "vi och de".
Jag röstar själv rött men skulle vilja höra dina bästa argument i en debatt med en SDare om just invandring så jag själv kan föra det vidare.
Tack!
För mig handlar det om solidaritet med människor som måste fly. Men vi kan bli bättre på att ta emot med tidigare svenskastudier, att alla kommuner tar emot och att kommunerna tar över ansvaret för etableringen.
15.25
Hej Jonas! Vänsterpartiet är i dagsläget det enda partiet som vill ändra på Sveriges misslyckade narkotikapolitik (utöver det ineffektiva sättet att skärpa straffen). Vad vill ni ändra på och varför?
15.25
Min tillit till dig har fått mig att gå från F! till V. Ni borde dock bilda ett parti ihop ;) planer på det?
Tack! Vi samarbetar gärna i kommuner där även Fi blev invalda. Men det finns inga planer på att gå samman.
15.25
Hej
Är det helt omöjligt för dig att börja ett samarbete med SD. Om det gynnar Sverige
Jag ser SD som ett högerparti med rasistisk politik, det är i grunden olikt det vi står för.
15.30
Är det inte ganska problematiskt att V är ensamma med sin EU-kritik tillsammans med SD? Det bakbinder ju V från att vara skarpt kritiska mot SDs principiella hållning om nationen och nationalstaten.
15.30
Lyssnar du på Imperiet?
Inte nu längre. Ebba var bättre.
15.31
Hej! Är så glad över att Vänsterpartiet tar feminism och jämställdhet på allvar. Men jag saknar fortfarande mycket feminism i debatterna. Det handlar oftast om företagande. Jag skulle vilja se mer diskussion om strukturer och normer från alla partier. Tror också att sverigedemokraternas okunskap skulle komma fram mer då. Vad gör vänsterpartiet för att lyfta de här frågorna mer? Så diskussionen inte bara handlar om företagande. Tack för allt bra jobb du gör!
Tack för frågan. Jag känner samma frustration som du. Tyvärr styrs man ofta av debattledarna. Vi vill gärna tala mer om hur vi ska minska inkomstklyftan, bekämpa våld mot kvinnor och om hur jämställdhet gör oss friare.
15.32
Hej Jonas. Du tycker att man ska mer beskatta det kallar passivt kapital. Vad menar du med det. Min fru och jag har lyckats spara ihop ett större kapital som vi tänker använda för att bygga en ny villa på vår tomt. Tänker du att vi gärna kan skatta bort en del av våra surt ihopsparade pengar.
Det är de riktigt stora kapitalägarna som vi tycker kan bidra mer. Det är de som drar ifrån idag. Inte den som har ett normalt hus eller har lagt undan en sparad slant till sina barn.
15.34
Som ungdom är det fria skolvalet för mig viktigt eftersom det gjorde det möjligt att studera på vilket gymnasium jag vill. Jag bor i en liten stad med ett gymnasium av ytterst låg kvalité där intagningen inte ens kräver E i alla ämnen. Att då få möjligheten att gå i skola med högre kvalité på eleverna var för mig väldigt viktigt då jag gick ut högstadiet med A i alla ämnen. Jag skulle vilja veta hur det hade blivit bättre för mig genom att ta bort det fria skolvalet då jag utan det hade hamnat på ett gymnasium där framgång och kunskap ses som något dåligt bland eleverna.
Hej, vi vill att alla skolor ha ha sådan kvalitet att man kan lita på. Segregering som förstärks av skolvalet försämrar skolan idag. Men självklart måste man kunna byta om det finns särskilda skäl till det. På gymnasiet styr ju programvalet ofta vilken skola det blir.
15.34
Hej Jonas!
Tänkte bara skriva att du gör ett fantastiskt jobb!
Vi kunde inte haft en bättre partiledare, man känner sig trygg med dig.
Ha en bra dag ! Kram
Tack, vad glad jag blir!
15.38
Tack för alla frågor - ha en fin sommar.
15.39
Hej, jag såg på debatten mellan dig och Jan Björklund och vill bara säga att jag håller med dig, både om vinster i välfärden och Björklunds skägg!
15.40
Jonas Sjöstedt såg ut så här när han chattade.
15.41
Därmed är chatten med Jonas Sjöstedt alltså över och i och med det har representanter från alla åtta riksdagspartier chattat här på svtnyheter.se.
15.42
Strax kan du se en diskussion om Grekland direkt härifrån Almedalen: 

15:43 - 16:00 Pers hörna: Grekland - EU:s problembarn
Kommer Grekland att straffa ut sig? Hur ska grekerna klara tillvaron? Vad händer med EU? Medverkande: Europaparlamentarikerna Cecilia Wikström (FP) och Malin Björk (V). Programledare: Per Malm. Sänds från SVT:s scen i Almedalen.

15.49
SVT:s politiske reporter Pontus Mattsson jagar nyheter.
15.51

16.10
Hur ställs valfrågan till grekerna? Det nämns ju aldrig. Vad gäller valet? Vi får höra Ja eller Nej, till vad då?
Greklands premiärminister Alexis Tsipras tänker hålla en folkomröstning om det förslag till stödprogram som regeringen håller på att förhandla fram med de internationella långivarna. Frågan som regeringen måste ta ställning till är om man ska gå med på långivarnas krav eller tvingas till en statskonkurs och därmed överge euron.
17.58
På bänkarna framför stora scenen väntar tröjor för Anna Kinberg Batras anhängare...
18.05
I parken delar Moderatkvinnorna ut flyers.
18.43
Nu är det snart dags för fredagens partiledartal. Moderaternas Anna Kinberg Batra står på scenen om cirka en kvart!
19.02
Nu jublas det här vid Almedalsscenen. Jesper Skalberg Karlsson, ordförande för Moderaterna på Gotland ska förprata inför Kinberg Batras tal.
19.03
Han presenterar sin "goda vän och snart Sveriges statsminister" Anna Kinberg Batra.
19.04
Anna Kinberg Batra inleder med att tacka alla som kommit för att titta och alla som följer talet från tv-soffan.
19.04
- Det har hunnit bli fredag, säger Anna Kinberg Batra. – Kanske är det till och med dags för några veckors semester. Skönt, och lätt att ta för givet.
19.05
Hon fortsätter med att tala om krisen i Grekland. - Förtroendet vi känner för att lönen kommer när den ska, att det då går att använda kort och bankomat. Det har inte alla. Det har just nu inte det grekiska folket.
19.05
- Nödlånemöjligheterna verkar vara slut. Frågan är vad Grekland ska göra nu. Det är sådana frågor man står inför när det saknas förtroende i ett land.
19.06
Grekerna har lärt sig under flera regeringar att inte lita på ekonomin, systemet eller politiken, säger Kinberg Batra.
19.07
Kinberg Batra fortsätter med att säga att det är viktigt att Grekland inte sluter sig. - Vi behöver ett starkt och öppet Europa.
19.08
Anna Kinberg Batra påminner om krisen på 90-talet i Sverige och krisen i Irland, men att regeringar tog ansvar och att båda ländernas ekonomier sedan kom igen.
19.08
- Vi moderater kommer aldrig släppa ansvaret för att Sverige ska vara ett samhälle man kan lita på. Vi kommer aldrig tro att någon annan ska göra jobbet för jobben.
19.09
- Vi är ganska vana vid att vi har det bra. Men nu växer andra regioner och samtidigt ökar oron i världen.
19.09
Anna Kinberg Batras start i Grekland noteras i flödet.

19.10
Kinberg Batra säger att det behövs ledarskap och samarbete för att behålla öppenhet och samtidigt försvara oss från extremism.
19.10
- För oss är det inte en fråga om, utan när, Sverige ska gå med i Nato.
19.11
Störst jubel hittills i talet efter att Anna Kinberg Batra nämnt Nato-medlemskap.
19.11
- Det är mitt första Almedalstal, det är ganska olikt mitt första jobb, säger Kinberg Batra.
19.12
Hon fortsätter sedan att prata om när hon jobbade i en grillkiosk i Sörmland.
19.13
- Första jobbet är början på vuxenlivet.
19.14
- Men det är alldeles för många som inte har något första jobb alls att berätta om. De berättar i stället om ett samhälle som svek.
19.14
- Disken börjar travas, du tappar tron på vad du kan
19.14
- För att få jobb behöver du erfarenhet och för att få erfarenhet behöver du få jobb.
19.15
- Du försöker lära dig svenska men det låter så konstigt.
19.15
Statsvetarna överens.
19.15
- Vi vet att Sverige är fullt av människor som har mer att ge.
19.16
-Var sjunde person i arbetsför ålder lever i utanförskap, säger Kinberg Batra.
19.16
- Vi håller på att få ett nytt utanförskap. Vi ser hur många människor inte ens får sitt första jobb.
19.17
Både på grund av höga skatter och risk för bidragsberoende men också för att de saknar kunskap och erfarenhet.
19.18
- Jag vill inte svartmåla, de flesta unga går till jobbet.
19.18
- Jag vill heller inte skönmåla, det nya utanförskapet är svårare att bryta än det gamla.
19.18
En hel del reagerade på Anna Kinberg Batras jämförelse mellan sitt första jobb och sin premiär som Almedalstalare.


19.19
- Vi ger inte upp om någon. Vi ger oss inte förrän vi har skapat fler vägar framåt.
19.20
- Jag kan aldrig acceptera att det som har hamnat i utanförskap ska fastna där.
19.20
- Vi ser att det nya utanförskapet bryter mot just detta. Det gör att Sverige får parallella samhällen.
19.21
- Det finns adresser i Sverige dit ambulanser inte åker om inte polisen är med.
19.21
- Det finns skolor som tvingas stänga för att miljön präglas av hot och våld.
19.22
- Flickor och pojkar som aldrig får se vuxna gå till jobbet. Som riskerar att få andra förebilder.
19.22
Är moderat. Men ville inte höja detta tal till skyarna. Lite tråkigt?
19.23
- Sverige ska vara ett land, inte parallella samhällen.
19.23
- Här i Sverige behöver vi varandra.
19.23
- När vi ser hur det nya utanförskapet krävs ledarskap.
19.23
- Då har Sverige en regering som inte bara saknar svar, utan tvärtom gör det värre.
19.24
- När jobben behöver bli fler så för regeringen istället en politik som gör att jobben blir 35.000 färre.
19.25
- När fler behöver få det där första enkla jobbet, då ger regeringen sig på rut- och rot-avdraget.
19.25
Love Benigh står mitt i folksamlingen beredd att rapportera direkt i Rapport.
19.25
- Stefan Löfven har ingen jobbagenda, han har bara en väldigt jobbig agenda.
19.26
De som just nu i flödet kritiserar Anna Kinberg Batras arbetslinje har dessa och liknande synpunkter.19.26
- det finns fler som attackerar jobben från vänster än Löfven. Jimmie Åkesson vill göra det dyrare att anställa unga genom fördubblade arbetsgivaravgifter.
19.26
Fascinerande, det nya utanförskapet skapat av de nya moderaterna.
19.27
- Den enda som vill ha högre bidragsnivåer än regeringen, han heter Jimmie Åkesson.
19.28
- Om du gör allt för att skaffa en utbildning, för att göra dig anställningsbar då lovar jag att en moderatledd regeringska göra allt i vår makt för att fler ska kunna gå till det första jobbet.
19.29
Nu drar Kinberg Batra den satsning för reformer som idag presenterats för att fler ska få ett första jobb.
19.30

M vill satsa 10 miljarder på fler jobb

svt.seModeraterna föreslår ett stort reformpaket som ska lösa ”det nya utanförskapet” och få fler unga och utrikesfödda i jobb. Bland annat vill man sänka skatten på arbete för de med låga inkomster.
19.32
Det handlar om tre saker säger Kinberg Batra. Att rusta männsikor för det första jobbet, att anstänga sig för första jobbet och att det ska löna sig att ta det första jobbet.
19.32
- Om du anstränger dig, sliter och utbildar dig då ska du belönas.