Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Höga förväntningar efter nej-sidans seger


Det blev en storseger för nej-sidan när grekerna folkomröstade om långivarnas krav på åtstramningar. Omkring 61 procent röstade nej mot ja-sidans 38 procent. Resultatet togs emot med jubel i Aten, medan politiker i euroländerna är besvikna. Under dagen hålls flera telefonmöten för att diskutera valresultatet och den grekiska krisen. 
Finansminister Yanis Varoufakis har avgått under måndagen. 

Här kan du följa vår direktrapportering, med de senaste uppdateringarna och rapporter från våra team på plats i Aten!

SVT rapporterade · Direktrapportering: Folkomröstning i Grekland

16.49
Hej och välkomna till den här direktrapporteringen! I dag har grekerna gått till valurnorna, och vi kommer att följa händelseutvecklingen i landet under kvällen, tills vi har ett första valresultat.
16.51
På plats i Aten finns våra två team. Niklas Svensson och Marcus Carlehed kommer att vara med oss här i direktrapporteringen under kvällen!
16.52

Folkomröstningen splittrar de grekiska familjerna

svt.seNu ska det grekiska folket välja väg. Blir det långivarnas förslag till åtstramningar eller premiärminister Tsipras sätt att spara som vinner – i kväll får vi svaret på folkomröstningen som splittrar de grekiska familjerna.
16.57
Vallokalerna är öppna fram till klockan 18 svensk tid. De första preliminära resultaten väntas klockan 20 svensk tid.
16.58
Väljarna ska svara ja eller nej på frågan:

”Bör utkastet till det avtal som lades fram av EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden vid eurogruppens möte den 25 juni, bestående av två delar som tillsammans utgör deras förslag, accepteras?”

Det första dokumentet har titeln ”Reformer för slutförande av det pågående programmet och vidare” och det andra ”Preliminär skuldhållbarhetsanalys”. En lång lista med långivarnas förslag, som väljarna ska ta ställning till, bifogas.
17.01
Mitt försök att förklara de olika alternativen efter dagens folkomröstning. Du kan läsa det här:

www.svt.se
17.04
Det kommer vallokalsundersökningar i grekiska medier efter kl 18 vår tid, när vallokalerna stängt i Grekland.

Men det är exit-polls/vallokalsundersökningar som bygger på telefonintervjuer och därför är de mer osäkra än de vallokalsundersökningar vi har i Sverige. De bygger på intervjuer direkt med väljare vid vallokalerna.
17.06
Så fort man fått ett resultat ikväll kommer den grekiske finansministern Yanis Varoufakis och Centralbanken, skriver BBC:s ekonomiredaktör Robert Peston på twitter:


17.08
Nästan 10 miljoner greker är röstberättigade. En av de som röstade idag på den här vallokalen i Aten var Anastacia Stratakous. "Jag röstar nej för att få ett slut på åtstramningarna"
17.12
Här hittar du sajten där resultaten av folkomröstningen kommer att dyka upp under kvällen.
17.13
Folkomröstningen går nu in på sin sista timme, klockan 18 svensk tid stänger vallokalerna.
17.14

 
Vår utsände Niklas Svensson träffade 86-åriga Eirini Chatzigeorgou har tillsammans med sin svåger Panagiotis Chatziyannakis tagit sig till vallokalen för att rösta nej.

– Jag är gammal men jag hoppas på en bättre framtid. Kanske inte för mig men för mina barn och barnbarn. Därför är jag här och röstar i dag, säger Eirini.

– Jag lärde mig redan i skolan att vi greker kan säga nej, från Sparta till andra världskriget. Nu är det dags att säga nej till Merkel, Schaüble och Juncker. Vi har rätt att bestämma vår framtid inte de. Så från Kreta till Tesaloniki hoppas jag på ett högt nej, säger Panagiotis.
17.20
Ännu ett försök att reda ut vad som kan hända när vi har ett resultat i kväll. Här är det analytiker vid Royal Bank of Scotland som gjort en grafik över möjliga scenarion. 

SVT:s Rolf Fredriksson har gjort en liknande översikt, den hittar du här.


17.21
Finns det frågor om vad som nu kan hända i Grekland? Frågor om bakgrunden till att Grekland och euron hamnat i vad som verkar vara ett kaos?

Ni får gärna skriva här. Vi ska försöka svara, även om det inte finns självklara svar på alla frågor. /Rolf Fredriksson, utrikesreporter i Stockholm, tidigare EU-korrespondent i Bryssel och reporter i Grekland
17.27
Premiärminister Alexis Tsipras lägger sin röst i Aten tidigare i dag. Foto: TT
17.28
Greklands premiärminister kommer att genast imorgon bitti flyga till Bryssel och börja förhandlingar med EU-kommissionens Jean-Claude Juncker om det blir seger för nej- sidan. Den uppgiften sprids nu i grekiska medier, strax innan vallokalerna stänger.

Men än så länge ett rykte från en icke namn-given minister i grekiska regeringen.
17.29
Antingen det blir ja eller nej; finns det sedlar i bankomaterna på måndag? Kan bankerna öppna?
Grekiska banker ska hålla stängt imorgon, men om de verkligen kan öppna på tisdag är osäkert, även om grekiska regeingen tvärsäkert lovat det. Om det finns pengar i bankautomaterna? Också osäkert. Sedlar började ju ta slut redan förra veckan.
17.30
Har inte övriga EU till slut insett att Grekland är ett finansiellt svart hål. Utmaningarna är enorma och någon som helst vilja bland grekerna att från grunden lösa problemen finns inte. Nya stödpaket är pengar i sjön och skjuter bara upp det oundvikliga....
Grekland är medlem i EU och i valutaunionen. Det finns i EU:s grundtsdga rgeler om att vi ska visa solidaritet med varann, särskilt vid kriser. Sen fanns från börjat ett egetintresse att hjälpa Grekland. Mycket av stödpengarna gick till att hjälpa Grekland att betala lån till stora banker i Tyskland, Frankrike, Italien osv. Utan stödpaket hade dessa banker fått problem. Sen håller nog alla med om att Grekland har grundläggande problem m
17.32
En källa inom den grekiska bankvärlden uppger för BBC att det kan handla om dagar innan kontanterna i de grekiska bankerna tar slut.
17.33
Vilka realistiska möjligheter har Grekland att få mycket bättre villkor från EU än vad man nyligen erbjudits? Övriga länder har sina egna väljare att ta hänsyn till och de lär inte var roade av att riskera ännu mer pengar och det förändras rimligen inte oavsett hur grekerna röstar.
När det gäller IMF så lär inte de icke-europeiska medlemmarna vars befolkningar är utan den typen av förmåner som grekerna trots allt har vara intresserade att att skicka mer pengar åt det hållet utan hårda krav.
Du har rätt i att det är svårt att se att Grekland kan få radikalt bättre nu i juli än vad som förhandlades i juni. Vad man kan hoppas är att det nu också blir samtal om en större lösning där frågan om en eventuell avskrivning av Greklands statskuld tas upp. Efetrsom tidigare stödprogram nu formellt löpt ut finns möjlighet att ta "ett större grepp". Det har flera euroländers ledare, också i T
Det har flera euroländers ledare, också i Tyskland, indikerat.
17.37
En annan sida av Grekland. Samtidigt som miljontals ska ha köat till vallokalerna passade några på att njuta av ett svalkande dopp. Här vid Elefsina, en strand nära Aten. Foto: TT
17.39
För dig som vill veta allt om vad som händer i Grekland: Missa inte våran livesändning här på webben. Den börjar 19.55 och du kommer att kunna se den här i direktrapporteringen!
17.42
Turismen påverkas av oron i Grekland.

Enligt en intervju med grekiska färjerederiernas chef Michael Sakellis i tidningen "Prothema" så har väldigt många beställda färje- och båtbiljetter i grekiska övärlden avbeställts.

Enligt en uppskattning ligger bokningarna i färjetrafiken på bara 50% av bokningarna vid samma tid förra året.
17.47
Amerikanska CNBC har intervjuat finansminister Yanis Varoufakis. På reporterns fråga om hur säker han känner sig vad gäller resultatet svarar Varoufakis:

– Jag behöver inte vara säker. Detta är en vacker demokrati. Vi behöver bara vänta ett par timmar för att få en dom.

Finansministern säger också att man, om resultatet blir ett nej, kan ha ett avtal på plats med långivarna inom 24 timmar.
17.47
Om alla medel tar slut, finns det inte en risk för någon slags kollaps i vitala samhällsfunktioner då?
Sjukvård, polis etc?
Jo, det finns flera varningar för kaos. Redan finns rapporter att det inte finns medicin på flera sjukhus och att fattiga greker inte har råd att betala för mediciner. Om banker håller stängt en längre tid, om inte staten kan betala löner... ja då blir det allvarligt. I EU-kretsar i Bryssel talades förra veckan om att EU måste ha beredskap för akut nödhjälp till fattiga och utsatta människor i Grekland.
17.48
Grekerna röstar alltså i dag om man ska säga ja eller nej till de åtstramningar som de internationella långivarna vill att landet går med på.
17.52
Kan övriga EU medlemsländer ha en folkomröstning där vi röstar om Grekland är en värdig medlem?
Övriga euro-länder måste genom sina parlament godkänan alla nya stödpaket till grekland. Det gör att tyska politiker är så tveksamma, eftersom tyska politiker vet att opinionen bland tyska väljare är skeptisk. Det är väl EU i ett nötskal. Demokrati är inte bara vad en majoritet i ett land tycker, utan det ska jämkas med vad majoriteten i andra länder tycker.
17.53
Thanassis Kopanas har engagerat sig i ja-sidan och hoppas givetvis på ett valresultat åt det hållet.  

– Grekland måste fortsätta i euron och i EU. Grekland är Europa och Europa är Grekland. Det är enkelt, säger Thanassis till vår utsände Niklas Svensson.
17.53
Varför har Grekland kommit till denna kris och varför hjälpte man inte från början?
Omfattande fråga! Några element. Grekland passade inte i euro-samarbetet. Stabil valuta och låg ränta jämfört med den tidigare svaga drachmern betydde till en början ekonomisk uppgång och lånefest för privatpersoner, företag och staten. I grunden har Grekland problem med sitt näringsliv, få exportvaror och stort beroende av turism, jordbruk och rederinäring. Var finns nya och mer framtidsinriktade näringar? Grekisk admini
Men greker arbetar fler timmar i veckan än EU-snittet och greker går senare i pension än EU-snittet, även om det funnits en del förtidspensioneringar inom offentlig sektor som stuckit i ögonen. Så det handlar inte om ”lata greker” utan en rad större problem. Till det kom att det fifflades med statsistik om nationalräkenskaperna.
17.54
Det har ju gått många rykten om både det ena och det andra.
Finansministern säger om det blir ett nej, så kan de ha ett avtal inom 24 timmar. Hur kan han vara så säker på det? Är det ett spel som pågår?
Jag tycker att finansministern Varoufakis är mycket tvärsäker och självsäker när han inför grekiska väljare påstår att han har ett avtal inom 24 timmar vid nej-säker. Det är på gränsen till bedrägeri eftersom andra euroländers ledare säger att det kommer att ta tid att förhandla fram nytt stöd och kravpaket. Men vi får facit närmaste dygnet.
18.01


Svar: Ungefär 305 miljarder euro. Men siffran varierar över tid, bland annat beroende på växande räntor. För att sätta skulden i perspektiv jämför vi med övriga EU-länder. De senaste siffrorna från 2014 visar att Grekland toppar den europeiska skuldligan med en skuld på 177,1 procent av BNP.

Grafik: Robin Lindeborg
18.02
Nu har vallokalerna stängt i Grekland, och rösterna ska räknas.
18.04
Nu har Rolf Fredriksson lämnat direktrapporteringen för att förbereda kvällens livesändning där han ska sitta i studion och kommentera. Han återkommer senare för att svara på fler av era frågor!
18.05
Tre stycken opinionsundersökningar visar att nej-sidan sannolikt kommer att vinna folkomröstningen, rapporterar nyhetsbyrån AP.
18.06
Grekland borde lämna EU snarast helst imorgon. De kan med sig Bulgarien och Rumänien som inte heller tillför något.
18.07


18.10
Det är grekiska tv-stationer som skickar ut sina opinionsundersökningar nu. Det är alltså inte exitpolls.
18.10
BBC:s ekonomi-redaktör Robert Peston på twitter nu:


18.15
Samtliga av Greklands sex stora tv-kanalers opinionsundersökningar visar att det blir en seger för nej-sidan, uppger Sky News.
18.15
När får man reda på de första resultaten?
Hej! Vi får just nu in mätningar från de stora grekiska tv-kanalerna som visar att det blir seger för nej-sidan. Men ett resultat har vi inte förrän senare, vid 21-tiden troligtvis.
18.17

Vad händer om grekerna röstar ja? Eller nej?

svt.seSVT Nyheters utrikesreporter Rolf Fredriksson reder ut tänkbara scenarion vid ett ja, respektive nej i folkomröstningen.
18.21
Frankrikes president Francois Hollande och Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommer att ha ett möte i Paris under måndagsmorgonen med anledning av situationen i Grekland, uppger nyhetsbyrån AFP.
18.22
Det dröjer fortfarande ett par timmar tills vi har ett resultat, men här är sajten där du kan hålla koll på rösträkningen.
18.25
Märkligt att Grekland har råd att anordna en folkomröstning, som i regel är rätt så dyra, istället för att betala sina skulder.
18.26
Nu ska rösterna räknas. De första preliminära resultaten väntas klockan 21 svensk tid. Foto: TT
18.27
Trycker snarare det är dags för EU-länder att folkomrösta om de vill ha kvar Grekland eller inte i EU, snarare än tvärtom.
18.28
Alla medier rapporterar nu nej-seger utifrån opinionsmätningarna i Grekland. Vi ska komma ihåg att det inte är vallokalsundersökningar eller s.k. exit-polls.

Det är inte intervjuer som gjorts med röstande vid vallokalerna, utan det är opinionsmätningar som gjorts idag utifrån telefonsamtal med greker.

Dessutom är de marginalerna inte enorma mellan ja- och nej i de "resultat" som nu publiceras. Men alla mätningarna har övervikt för nej - så det indikerar ett resultat. Men som alltid måste vi vänta på de riktiga resultaten med de riktiga rösterna sammanräknade innan vi vet säkert.
18.28
Finns det någon rapport om hur turismen har på verkats den senaste veckorna/dagarna? Befinner i den grekiska ö värden och här är allt som vanligt, men för att vara högsäsong så verkar det finans mycket ledigt boende och det ekar tomt på restaurangerna?
Hej Fredrik! Turismen påverkas absolut av det som just nu pågår i landet. Vi rapporterade bland annat tidigare om att de grekiska färjerederiernas chef Michael Sakellis sagt i en intervju att väldigt många beställda färje- och båtbiljetter i grekiska övärlden avbeställts.
18.29
Hur är det med folkomröstning i Grekland. Är de bindande eller rådgivande?
Grekiska regeringen har hela tiden sagt att folkomröstningens resultat avgör , även om den inte är formellt bindande.
18.31
Sådana här personer stöter man på lite överallt i Aten just nu. Intresset för folkomröstningen är stort i hela världen. Närmast en journalist från en fransk tv-station.
18.33
Finns det någon som helst legitimitet i en omröstning som handlar om något man inte kan rösta om? Jag kan inte rösta om att låta bli att betala mina bostadslån.
Om du bpr i en bostadsrättsförening kan man ju tänka sig tanken att föreningen på en stämma skulle rösta om att strunta i att betala tillbaka lån. Men det skulle ju riskera bostadsrättsföreninegsn framtid. Omröstningen i Grekland gäller villkoren för stödpaket och vilka förändringar/reformer/nedskärningar som ska genomföras som följd av långivarnas krav.
18.36
Dags att börja överföra låneansvar på den som lånar ut snarare än den som tar lån! Rätt av Grekland att rösta nej!
Det är väl därför långivarna har sagt att de har "dörren öppen" för samtal också efter nej-seger. Långivarna säger att de vill bidra till att förbättra grekiska ekonomi och de anser att vägen har varit budgetsanering i Grekland. Så genpm stödpaket har långivarna ur sin synvinkel visat "ansvar". Vad som nu väntar är svårt att spå pm.
18.38
En fråga. Kan det vara så att Putin lovat att Lösa Greklands lån med de pengar EU oca USA fryst pga Ukrainakrisen. Finansministern har ju sagt att han fixar det på 24 tim,och i så fall faller skulden Påsen och USA som inte lättar på embargot mot ryssarna?
Grekiska regeringen har ju besökt Moskva och Putin och i grekisk debatt har "det ryska kortet" framförts som ett förhandlingskort mot EU och IMF. Hittills har varken Ryssland, eller Kina som också nämns, visat verkligt intresse eller verklig förmåga att ställa upp med de pengar som behövs.
19.00
Många jag möter frågar om hur vi svenskar ser på grekerna och krisen. "Tror ni att vi bara latar oss, vi jobbar lika hårt som alla andra".
19.03
Här på redaktionen pågår förberedelserna för fullt för kvällens livesändning. 

Programledare Katia Elliott kommer att sitta i studion tillsammans ekonomiprofessor Harry Flam, och de har med sig bland annat Alexandra Pascalidou från Aten – och våra utsända team såklart. Sändningen börjar 19.55, missa inte den!
19.05
En regeringstalesman i Aten säger nu att Greklands nationalbank kommer att begära att likviditetsstödet till grekiska banker ska öka.

En mycket viktig och central punkt - det visar att läget är kritiskt för grekiska banker och att de behöver mer pengar för att kunna öppna som planerat på tisdag. Samtidigt - ECB har regler som gör att ECB inte får stödja instabila banker.

Om ECB inte ökar stödet till grekiska banker finns en klar risk att några grekiska banker går i konkurs. Då förvärras läget allvarligt, det blir inte bara svårt att få ut pengar från banken utan grekiska sparare och företag riskerar att helt förlora sina besparingar.
19.08
Samtidigt rapporteras att allt fler bankomater har slut på pengar och att bankerna inte kan fylla på dem.

"Situationen med bankerna är kritisk och måste åtgärdas omgående", säger en källa till The Guardian.
19.08
ECB - Europeiska centralbanken med säte i Frankfurt am Main i Tyskland kommer att få viktig och central roll de närmaste dagarna. I alla länder är centralbanken viktig, vi har Riksbanken med sina räntebeslut.

Inom valutaunionen euron är det ECB som har samma centrala roll. ECB-chefen har sagt att han ska göra allt som krävs för att rädda euro-valutan. Men det finns gränser hur långt ECB går för att hjälpa grekiska banker. Att en regeringstalesman i Aten begär ökat stöd nu ikväll pekar på att läget är prekärt för de grekiska bankerna.
19.09
Första officiella resultaten från grekiska inrikesdepartementet väntas kl 20:30 svensk tid, uppger The Guardian.
19.12
Folkomröstningen legitim

"Av det totala antalet väljare har fler än 50 procent röstat", uppger den grekiske inrikesministern Nikos Voutsis i samband med en pressträff.

För att resultatet ska vara giltigt var minst 40 procent av Greklands 9,8 miljoner röstberättigade väljare tvungna att delta.
19.16
Finns det verkligen inte någon annan än Alexandra Pascalidou att intervjua, hon verkar inte så förtroendeingivande direkt?
I vår webbsändning som börjar strax så är Alexandra med men också Haralampas Karatzas. Och om du vill ha fler sverige-greker så hade vi moderate riksdagsmannen Sotiris Delis från Jönköping i en aktuellt-sändning häromkvällen
19.19
Hur kommer Grekland delas upp bland långivarna vid konkurs?
Kommer Sverige få land i Grekland för dom 100 miljarder kr vi lånat ut som säkerhet?
Sverige har inga direkta lån till grekland. Det är euroländerna som lånat ut pengar. Sverige har en mycket liten andel i Internationella valutafondens IMFs lån. Svenska banker har mycket litet utlåning till Grekland. Och en statsbankrutt eller konkurs för ett land fungerar inte som konkurs för företag och privatpersoner. Att tala om att börja upp delar av Grekland bland långivarna leder tankarna helt fel. Långivarna får ta smä
Långivarna får ta smällen om ett lands regering stälelr in betalningarna. .
19.20
10 procent av rösterna har nu räknats. Nej-sidan leder med 59,8 procent mot ja-sidans 40,1 procent, uppger nyhetsbyrån Reuters.
19.20
19.22


Svar: I absoluta tal har Tyskland och Frankrike mest att förlora på att Grekland lämnar euron eller blir bankrutt. Här visas sammanslagna siffror för de tio länder som direkt eller indirekt har lånat ut mest pengar till Grekland (miljarder euro). 

Grafik: Robin Lindeborg
19.27


19.29
"Jag är såååå glad just nu", säger Alexia efter att de grekiska tv-stationernas opinionsmätningarna publicerat en trolig nej-seger.
19.29
Rösträkningen pågår för fullt. Just nu, med 15 procent av rösterna räknade, har nej-sidan 60,22 procent – ja-sidan har 39,78 procent. Foto: TT
19.29
Vad nu än resultatet blir så hoppas jag att saker blir bättre och löser sig för Grekland och alla invånare. Det kan inte vara lätt vara i den sitsen och veta att man har ingen som helst kontroll över sin livsbesparing och framtid. De som kallar greker för lata eller att de får skylla sig själv är själva ignoranta. Det spelar ingen roll vem man är: i denna situation påverkas alla och något sådant kan hända vem som helst. Även om vi framröstar en regering så har vi knappast makten att göra något åt vad regeringen eller andra regeringar gör.
19.29
Zyntagmatorget börjar fyllas med nej-supportrar.
19.33
Om mindre än en halvtimme börjar vår livesändning här på webben, men för er som vill se inslag och live-rapporter från våra utsända i Aten så pågår Rapport nu :)

19.35
Var prognosen om ett väldigt jämt val, färgat av att många journalister är EU-vänliga globalister?
Det var vad de grekiska opinionsundersökningar förutspådde. Någon opinionsmätning före valet hade också övervikt för ja-sidan. Men vi har sett i flera val nu att opinionsundersökningar är osäkra före val. Så - som journalist - skulle jag skylla på opinionsinstituten. Men vi skulle nog ha stööre brasklappar när vi rapporterar om dessa opinionsmätningar.
19.37
Stor glädje bland nej-anhängare som samlats på Klafthmonos-torget i Aten när rösterna redovisas. Foto: TT
19.38
Oavsett utgången av det här valet finns det anledning att fråga sig vad som kommer att hända med EU framöver. Ett EU som bland annat i den här frågan visat sig oförmögen att hantera kriser och där Storbritannien snart har folkomröstning om de ska vara med eller ej. Samtidigt som reaktionärer i många medlemsländer växer sig allt starkare.
Ja såna diskussioner och analyser kommer vi att få se mycket av. Inte bara vad Grekland betyder för ekonomin - utan också vad det politiskt betyder för EU och eurosamarbetet.
19.40
Många bilder kommer in nu från olika platser när nej-anhängare samlats för att vänta in resultatet. Men inga bilder från några ja-läger ännu. Foto: TT
19.42
Maten och dryckerna börjar ta slut på restaurangerna ute på öarna. Dom har inte fått leveranser från fastlandet. Då är det väl inte så klokt flyga in mera turister i denna kris?
19.44
"Det grekiska folket har visat att man inte låter sig utpressas, terroriseras och hotas", skriver försvarsminister  Panos Kammenos på twitter.


19.44
vad röstar dom om? att lämna eu?
Nej. Grekerna röstar om huruvida man ska säga ja eller nej till de internationella långivarnas krav.
Kraven handlar om fortsatta besparingar och strukturreformer i utbyte mot miljardstöd för att Grekland ska kunna ta sig ur den ekonomiska krisen.
19.49
Nu har 20 procent av rösterna räknats. Nej-sidan leder fortsatt med 60 procent av rösterna.
19.52
Vi har väl ALLA fått lära sig att inte spendera mera pengar än vad man har? Man skyller på den förra regeringen, men det var väl folket som röstade fram den? Nu får man börja om från början med ny valuta, är det en bättre lösning för Grekland eller tror man Ryssland kommer att hjälpa Grekland?
19.54
Alldeles strax börjar vår livesändning – du kan se den här ovanför i direktrapporteringen!
19.54
Fler och fler greker rör sig nu mot Syntagma-torget framför Parlamentet. En klassisk samlingsplats i politiska sammanhang.
Fler och fler journalister också, enormt internationellt intresse.
19.57
vore intressant med lite konsekvensanalys av om nej-sidan vinner.
Hej Elisabet. Vår utrikesreporter och förre EU-korrespondent Rolf Fredriksson har gjort just det. Du hittar det här: http://www.svt.se/nyheter/vad-hander-om-grekerna-rostar-ja-eller-nej
20.01
Just nu i livesändningen: Vår utsände Marcus Carlehed direkt från Aten.
20.02
Hur kan grekiska regeringen vara så självsäkra på att få ett bättre bud av IMF? Dom står ju med statskassan tom nu.
20.04
Inrikesministeriet har nu uppgraderat sin rösträkning till en prognos med 20 procent av rösterna räknade: Nej-sidan får drygt 61 procent, Ja-sidan 39 procent.
20.04
Franska Nationella frontens ledare Marine Le Pen är förtjust och räknar redan med en vinst för nej-sidan, rapporterar TT.

"Det här grekiska nej-et är en stor och vacker lektion i demokrati. Folken är på väg tillbaka!" twittrar Le Pen.

Även brittiske EU-kritikern Nigel Farage är glad.

"EU-projektet håller nu på att dö. Det är fantastiskt att se det grekiska folkets mod gentemot Bryssels politiska och ekonomiska mobbning", twittrar Ukip-ledaren.
20.06
Det finns inga planer på att hålla ett extrainsatt möte mellan EU:s finansministrar under måndagen, uppger en myndighetskälla till nyhetsbyrån Reuters.
20.07
"OXI!" Nej-anhängare fortsätter att fira på Atens gator samtidigt som resultaten allt mer pekar på en seger för nej-sidan. Foto: TT
20.11
Vi vet fortfarande inte exakt när det kommer ett resultat, men troligtvis någon gång mellan 20.30-21 om man ska tro uppgifter hos bland annat The Guardian.
20.13
Nu har vi Harry Flam, professor i internationell ekonomi, med oss i livesändningen.
20.13
Här är live-statistiken för rösträkningen, för de som vill följa den: ekloges.ypes.gr
20.14
– Det grekiska banksystemet står och faller med vad Europeiska Centralbanken kommer att besluta nu fortsättningsvis, säger Harry Flam.
20.19
Harry Flam förklarar den tidigare uppgiften om att Greklands nationalbank kommer att begära att likviditetsstödet till grekiska banker ska öka:

– Den grekiska allmänheten har tagit ut massor av banker, vilket gör att bankerna saknar pengar. Det innebär att pengarna nu enbart kan komma från ett håll: Europeiska Centralbanken, ECB. De har nämligen inte mer pengar att dela ut. Hittills har ECB pumpat in 90 miljarder euro, 800-900 miljarder kronor, i det grekiska banksystemet, för det här har pågått länge.
20.19
Enligt uppgift ska premiärminister Alexis Tsipras hålla ett tal inom kort, återstår att se exakt vad kort innebär. Var tydligen planerat på syntagma men svårt att organisera på grund av att mycket folk redan samlats.
20.20
Nu har mer än 35 procent av rösterna räknats: Nej-sidan leder fortfarande med 61 procent av rösterna.
20.22
Just nu handlar det om hur de äldre påverkas av krisen. Här kan du läsa mer om den äldre mannen på bilden som just nu diskuteras i livesändningen:
20.23

77-årige Giorgos är den gråtande mannen

svt.seBilder på hur en förtvivlad äldre man sitter på marken utanför en grekisk bank med sin lilla bankbok bredvid sig kablades ut över världen igår. Nu har mannen identifierats som 77-årige Giorgos Chatzifotiadis.
20.23
Vänner i Aten berättar att man bara får ut 50 euro, bankomaterna har inga tior. Så har det varit ett par dagar.
20.24
Om nej-sidan håller sin ledning väntar ett oklart läge där den grekiska regeringen anser sig ha stärkt sin förhandlingsposition i diskussionerna med övriga euroländer, Internationella valutafonden och Europeiska centralbanken. EU-parlamentets talman Martin Schulz är uttalat pessimistisk i en tysk radiointervju, gjord i torsdags men utsänd på valdagen.

– Röstar de nej så får Grekland införa ytterligare en valuta, för euro kommer inte att finnas tillgängliga som betalningsmedel, sade Schulz enligt TT.
20.27
Valdeltagandet väntas landa på över 60 procent
20.30
Det kommer mycket frågor just nu - jättekul! Omkring 20.45 kommer Harry Flam och Rolf Fredriksson att lyfta några av era frågor och svara på dessa i livesändningen.
20.32
Mer bilder från nej-sidans firande. Vi har inget resultat ännu, men enligt den senaste prognosen leder nej-sidan med 61 procent av rösterna. Foto: TT
20.33
Just nu i livesändningen: Vår utsände Marcus Carlehed direkt från Aten.
20.38
Belgiens finansministern Johan Van Overtveldt har, som den förste av EU:s ministrar, kommenterat opinionsundersökningarna och prognosen från grekiska inrikesdepartementet. Han säger enligt nyhetsbyrån AP att ett nej kommer att "komplicera saker och ting".

Men han säger också att dörren förblir öppen för att återuppta samtalen med den grekiska regeringen "bokstavligt talat inom några timmar".
20.39
Som jag skrev tidigare så kommer Harry Flam och Rolf Fredriksson strax att svara på några av era frågor i livesändningen!
20.43
Ett ja hade varit bättre, säger greklandskännaren Haralampos Karatzas, som just nu sitter i vår livestudio:

– Då hade man haft en politisk kris, men man kanske hade kunnat komma fram till en förhandling med bättre resultat. Konsekvensen av ett nej blir att risken för en så kallad "grexit", ett grekiskt utträde ur eurozonen, ökar.
20.43
Ni snackar mycket om pensionen i Grekland och snittpensionsålder och dylikt. Vad är snittpensionsåldern/ där nu och när krisen började?
Hej Mattias! Den allmänna pensionsåldern i Grekland är 65 år. Men det varierar, för vissa yrken är genomsnittsåldern lägre.
20.44
Som vi tidigare berättar kommer Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Francois Hollande mötas redan i morgon för att diskutera resultatet i det grekiska valet.

Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier säger att ett nej inte kommer att underlätta en överenkommelse.

– Tvärtom, säger han, men tillägger att han tror att Grekland kommer att stanna i EU oavsett valresultat.
20.44
Eurozonens finansministrar kommer däremot inte att träffas under måndagen. En tjänsteman säger till nyhetsbyrån Reuters att det är oklart vad ministrarna skulle diskutera i så fall.
20.45
En seger för nationernas Europa!
20.48
Greklands arbetsmarknadsminister Panos Skourletis säger att prognosen, att nej-sidan vinner med omkring 61 procent, är bra för demokratin:

– Regeringen kan nu ta med sig ett mycket starkt kort i de fortsatta förhandlingarna.
20.49

Pengarna slut i bankomaterna 

svt.seEn officiell prognos från Grekiska inrikesdepartementet visar att nejsidan fått mer än 61 procent av rösterna. I Aten har nejsidans anhängare redan börjat fira. Men vad som händer med Grekland nu är fortfarande ovisst.
20.50
Är grekiska regeringen lite galna? Statskassan är tom och dom säger dom har starkt kort att förhandla med nu ....
20.51
Undrar du vad allt det här handlar om? Här hittar du en genomgång av krisen, och bakgrunden till den.
20.52
Enligt inrikesdepartementets sajt har drygt 61 procent röstat emot de internationella långivarnas bud när hälften av rösterna räknats.
20.54
Nu har hälften av rösterna räknats, och glädjen blir inte mindre bland de som röstat nej i dagens folkomröstning. Foto: TT
20.55
Italiens utrikesminister Paolo Gentiloni twittrar enligt Reuters att nu är det dags att återuppta försöken att finna en lösning med Grekland.
20.56
Nej till vad? Till lån...? Vad betyder konkret ett NEJ?
Hej Viktor. Ett nej betyder att grekerna röstar emot att landet ska gå med på de internationella långivarnas krav.
20.59
@ Viktor: Nej till lånet som det är utformat just nu. Dock så är det faktiskt inget nej till något annat, så vad som händer vet bara de ansvariga politikerna i Grekland och EU .
21.00
Nu är livesändningen slut, men mer om den grekiska krisen i Aktuellt nu – som ni också kan se här i direktrapporteringen.
21.03
Vinner nejsidan är det en stor seger för demokratin, inte bara i Grekland utan för hela EU. Heja Grekland, ni är inte bara demokratins vagga utan
också demokratins bevarare i EU.
21.08
Många frågar om vad som kommer att hända efter folkomröstningen. Om det blir ett nej "ligger bollen hos Grekland", säger vår Europakorrespondent Ulrika Bergsten.

Det innebär att det blir den grekiska regeringen som får lägga fram ett förslag, om folket röstar nej till långivarnas bud. EU kommer att avvakta, säger Ulrika Bergsten.
21.09
Greklands premiärminister Alexis Tsipras har haft ett telefonmöte med Frankrikes president Francois Hollande, uppger en grekisk myndighetskälla enligt nyhetsbyrån Reuters.
21.11
Alla är inte riktigt lika exalterade över det annalkande resultatet i folkomröstningen. Foto: TT
21.11

Vad händer om grekerna röstar ja? Eller nej?

svt.seSVT Nyheters utrikesreporter Rolf Fredriksson reder ut tänkbara scenarion vid ett ja, respektive nej i folkomröstningen.
21.13
Jag har lagt ut den förut, men det tål att upprepas! Många frågar om just detta. Här nedan hittar ni utrikesreporter och vår förre Europakorrespondent Rolf Fredrikssons analys av olika scenarion efter att kvällens valresultat är officiellt. Ja, eller nej - detta kan hända sedan.
21.18
För er som just börjat följa oss: Vi väntar alltså på ett resultat från folkomröstningen i Grekland. Grekerna har röstat "ja" eller "nej" på om landet ska acceptera de internationella långivarnas krav för att få ett stödpaket som ska hjälpa landet ur den ekonomiska krisen.

Enligt den senaste prognosen leder nej-sidan med omkring 60 procent av rösterna.
21.19
Klockan 21.30 fortsätter vår livesändning här på webben. Rolf Fredriksson kommer att ta upp fler av era frågor då och svara på i studion - så håll utkik :)
21.21
Är folkomröstningen rådgivande eller ett definitivt beslut?
Hej Sören. Den grekiska regeringen har under hela tiden varit tydliga med att det är resultatet i folkomröstningen som gäller, även om den formellt sett inte är bindande.
21.23
Just nu debatterar Jan Björklund (FP) och Jonas Sjöstedt (V) den grekiska krisen i Akutellt.
21.23
Hur högt var valdeltagandet?
Vi har ingen exakt siffra på det än. Men enligt grekiska inrikesdepartementets sajt där resultaten av röstningen redovisas är den preliminära siffran 60,58 procent - med omkring 60 procent av rösterna räknade.
21.26
Tusentals av nej-sidans anhängare har samlats på Syntagmatorget i Aten, enligt flera nyhetsbyråer.
21.28
Det vore katastrofalt om Grekland tvingas lämna eurosamarbetet. Det menar den franske ekonomen Thomas Piketty, och varnar framförallt för att de stora vinnarna i en sådan framtid skulle vara de högerextrema krafterna i Europa.

– Det skulle skapa en nivå av grekisk bitterhet gentemot Europa som kommer att få fruktansvärda geopolitiska konsekvenser, säger han i en intervju med Le Monde.
21.30
Nu är livesändningen igång igen!
21.31
Tycker att detta är ett bevis för att eurosamarbetet inte fungerar. Om ett eller flera länder går dåligt samtidigt som det på andra planhalvan i euroområdet går som tåget.

Om euron devalveras för att stimulera länders ekonomier som går dåligt, överhettas länders var ekonomier går som tåget!

Så tänkte jag när jag röstade nej till folkomröstningen för ett svenskt medlemskap i eurosamarbetet!
21.34
– Frågan är hur långt Tsipras kan gå när det gäller att acceptera de villkor som ställs, och hur långt Eurogruppen är villig att få för att bevilja grekerna ytterligare lättnader, säger Harry Flam, professor i internationell ekonomi.
21.36
Det grekiska folket har sagt nej till fortsätta åtstramningar, säger Greklands finansminister Yanis Varoufakis till nyhetsbyrån Reuters.
21.36

Oviss framtid trots svar på grekernas vilja

svt.seEn officiell prognos från grekiska inrikesdepartementet visar att nejsidan fått mer än 61 procent av rösterna. I Aten har nej-sidans anhängare redan börjat fira. Men vad som händer med Grekland nu är fortfarande ovisst.
21.37

Nya förhandlingar om Grekland är "svårt att föreställa sig" säger Tysklands vice förbundskansler, socialdemokraten Sigmar Gabriel, enligt AFP.

Enligt Gabriel har Tsipras "bränt de sista broarna som Europa och Grekland hade kunnat använda för att nå en kompromiss", rapporterar TT.

Andra tyska politiker är också kritiska.

– Nu måste man ställa sig frågan om det kanske är bättre för Grekland att stå utanför eurozonen. Grekland har valt isoleringens väg, säger Hans Michelbach från bayerska CSU till Reuters.
21.38
Just nu i livesändningen: Marcus Carlehed rapporterar direkt från Syntagmatorget i Aten.
21.38
"Stämningen är helt otrolig här", säger Marcus Carlehed.
21.39
Greklands finansminister har alltså precis hållit en presskonferens, han sa bland annat att han hoppas att kunna påbörja nya förhandlingar med långivarna, enligt BBC.
21.42
Långivarna "planerade vår förödmjukelse", säger Varoufakis i sitt tal enligt New York Times reporter i Aten.




21.47
Nu avslutar vi livesändningen, men ni kan såklart fortsätta följa utvecklingen med mig här i direktrapporteringen.
21.47
Imorgon tror jag att jag ska gå till min bank och säga att jag inte vill betala vare sig ränta eller amortering. Det tycks vara den nya trenden i Europa.
21.49
Finansminister Yanis Varoufakis säger under presskonferensen att Grekland är redo att "sträcka ut en hand" för att samarbeta med långivarna. Foto: TT
21.50
Men är långivarna intresserade att ta emot Greklands utsträckta hand?
Det återstår att se, Bengt. Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Francois Hollande har under kvällen talat i telefon med anledning av folkomröstningen, men det har ännu inte kommit några officiella reaktioner från långivarna.
21.51
Vad står det på valsedlarna i Greklands folkomröstning?
Hej Patrik! På valsedlarna står: ”Bör utkastet till det avtal som lades fram av EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden vid eurogruppens möte den 25 juni, bestående av två delar som tillsammans utgör deras förslag, accepteras?”
21.52
Tråkigt att ni tog bort sändingen från den här sidan så fort den tog slut. Det kan inte bara vara jag som var lite efter i sändningen. Blir väl att hitta den på svt plat istället.
Precis, Mikael. Du hittar den här: http://www.svtplay.se/video/3077996/folkomrostningen-i-grekland/svt-nyheter-omvalet-i-grekland-svt-nyheter-omvalet-i-grekland
Jag la ut den i direktrapporteringen nu också!
21.53

Folkomröstningen i Grekland | SVT Play

SVT PlaySe dina favoritprogram när du vill i SVT Play - fri television på nätet.
21.53
För er som vill titta på livesändningen i efterhand hittar ni den här nedanför!
21.55
Två tredjedelar av rösterna är nu räknade. Nej-sidan har fortfarande ett övertag med 61 procent av rösterna.
21.58
Segerytan är ett faktum bland dem som röstat nej i folkomröstningen. Foto: TT
21.58
Greklandkrisen på 41 sekunder:
www.svt.se

Intressant!
Kul att du gillar den!
21.58
Trojkan och Tsipras vet att euron kollapsar om Grekland utesluts,
så Tsipras kan pressa Europa så långt han vill.
Dessutom kommer aldrig USA tillåta att Grekland lösgörs politiskt från Europa.
22.02
Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier säger till nyhetsbyrån Reuters att nästa steg efter folkomröstningen måste komma från Aten. Bollen ligger på grekisk planhalva, säger utrikesministern.
22.03
Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms Handelskammare och Greklandsexpert, har följt valet på plats i Grekland. Han tolkar dock inte resultatet som att grekerna röstar emot euron.

– Min bedömning är att de som röstat nej har röstat mot åtstramningar och det beror på att regeringen har varit framgångsrika att rama in valet på det viset. Mandatet Tsipras får i det här valet är att förhandla emot åtstramningar, precis samma mandat som SYRIAZ fick när partiet valdes till regering, säger Andreas Hatzigeorgiou till TT.
22.04



22.05
Vad innebär ett nej helt konkret för Grekland och för EU?
Hej Anna! Det kan innebära flera olika saker. Vår utrikesreporter Rolf Fredriksson har gått igenom olika scenarion och sammanfattat vad som kan hända härnäst. Du kan läsa det här:
http://www.svt.se/nyheter/vad-hander-om-grekerna-rostar-ja-eller-nej
22.08
Finansminister Yanis Varoufakis talade nöjt under en presskonferens vid 21.30-tiden. 

–Med den här modiga nej-rösten kommer vi i morgon ta kontakt med våra partner för att hitta en gemensam grund, sade Varoufakis enligt Reuters.
22.14
Den konservative oppositionsledaren Antonis Samaras avgår, rapporterar Reuters från Grekland.
22.15
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande vill att ett extrainsatt toppmöte för euroländernas stats- och regeringschefer kallas in till på tisdag, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
22.17
Vad innebär det här för mig som turist som skall åka till kreta om 2v???
Hejsan Lollo! Uttagsbegränsningen på 60 euro gäller enbart grekiska medborgare. Men UD råder att man ska ta med sig så många olika betalningsmöjligheter man kan: Bankomatkort, kreditkort och inte minst extra kontanter, förslagsvis euro eller dollar.
Såhär skriver ambassaden på sin hemsida:
Notera att det kan förkomma köer vid bankomaterna och det kan vara svårt för bankerna att hinna fylla på med pengar i den takt som uttagen sker. Det finns även uppgifter om att vissa restauranger och bensinmackar sedan en tid har vägrat acceptera betalningar med kreditkort utan enbart accepterar kontantbetalningar. Ambassaden vill därför ytterligare understryka vikten av att resenärer ser till att de har tillgång till olika betalmöjligh
betalmöjligheter när de besöker landet under den närmaste tiden.
22.22
Med 75 procent av rösterna räknade leder Nej-sidan med 61,6 procent mot Ja-sidans 38,4, enligt det grekiska inrikesdepartementets sajt för rösträkningen.
22.27
Varför firar grekerna som om de vunnit något? T.ex. Finland kommer aldrig att glömma om de inte får tillbaka sina pengar. Ingen kommer att lita på Grekland längre.
22.34


22.34
Nu börjar vi närma oss ett resultat. 85 procent av rösterna har räknats.
22.34
Långivarnas förslag, vad handler det om?
Hej Sara. Grekland gick ju med på några av långivarnas krav. Deras förslag handlar i stort om att man vill ha ett trovärdigt program för att få balans i Greklands statsutgifter. Man har sagt att man kan diskutera att inte höja pensionsåldern, men då måste regeringen lägga fram förslag på hur man ska göra en annan besparing eller få en annan inkomstökning.
Grekland gick med på de flesta av långivarnas krav, med undantag för några punkter. Man vill bland annat ha kvar låg momssats på avlägsna öar och ha kvar tillägg för fattiga pensionärer längre. Det är dessa punkter som det grekiska folket nu röstat nej till att gå med på.
22.40
Slovakiens finansminister skriver på twitter att en "grexit" är ett realistiskt scenario efter vad han beskriver som en besvikelse:







22.40
Premiärminister Alexis Tsipras talar just nu till folket.
22.41
"Vi har bevisat att man inte kan utöva utpressning mot demokratin", säger Tsipras enligt Reuters.
22.42
"Uppgiften är att nå en hållbar lösning, jag ska ta mig an uppgiften utan att slösa någon tid"
22.44
Premiärministern säger också att det grekiska folket inte svarat på om man vill vara i eller utanför Eurozonen.

Han säger att man kommer att sätta sig vid förhandlingsbordet med målet att återställa banksystemet i landet.
22.44
"Vi är redo att förhandla med en plan för reformer", säger Alexis Tsipras.
22.45


22.47
"I dag firar vi en seger för demokratin och imorgon kommer vi, tillsammans, att fortsätta den nationella ansträngningen för att ta oss ur krisen med en tro på folkets makt", säger Alexis Tsipras.
22.48
Ni har gjort ett väldigt modigt val, säger premiärministern till det grekiska folket.
22.50

Grekerna röstade nej – detta händer nu

svt.seDet blev ett övertygande nej i den grekiska folkomröstningen. Men vad betyder det? Och vad händer nu? SVT Nyheters utrikesreporter Rolf Fredriksson kommenterar.
22.51
Många undrar vad som händer nu. Rolf Fredriksson har precis skrivit ihop en analys kring just detta. Kolla in texten här nedanför:
22.53
Nu twittrar premiärministern:






22.58
På Syntagmatorget i Aten viftar glada nej-väljare med blåvita flaggor.  

– Jag är mycket glad för det här är vad jag ville. Europa har delats i två delar nu, säger Eva Andronikidou, som är på torget för att fira, till SVT:s reporter på plats.
22.59
– Det här är ett nej med en mening. Nu behöver vi inte vara ”slavar” under resten av våra liv, säger Antonios Xylogiannopoulos till vår utsände i Aten.
23.04
Till er som just börjat följa oss här i direktrapporteringen kommer här en kort sammanfattning av vad som händer just nu:

- Grekland kommer att säga nej till de internationella långivarnas krav, det står klart när närmare 90 procent av rösterna räknats.

- Valdeltagandet beräknas till 62 procent.

- Just nu befinner sig tusentals människor på Atens gator. Nej-sidan firar stort.

- I ett tv-sänt tal till nationen säger premiärminister Alexis Tsipras att grekerna gjort "ett väldigt modigt val". Han sa också att man i morgon "kommer gå tillbaka till förhandlingsbordet med målet att återställa vårt banksystem. Vi är redo att fortsätta förhandla med en plan för reformer."

- Tysklands förbundskansler Angela Merkel träffar på måndagskvällen Frankrikes president François Hollande i Paris för överläggningar om det grekiska resultatet. Duon vill dessutom att övriga euroländers stats- och regeringschefer ansluter sig till ännu ett extrainsatt toppmöte på tisdag.
23.04
Så där nu är familjen Grekland resa avbokad , blir trygga Mallorca istället 2 veckor. Tack grekland!
23.09
Möte om den grekiska folkomröstningen

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker kommer att ha ett telefonmöte med EU:s ordförande Donald Tusk, Europeiska Centralbankens ordförande Mario Draghi och Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem på måndag morgon, rapporterar Reuters.
23.12
Samtidigt meddelar EU:s ordförande Donald Tusk att Euroländerna håller toppmöte på tisdag om Grekland.
23.13
Finansminister Magdalena Andersson (S) säger till TT att utgången inte behöver påverka svensk ekonomi.

– Svenska banker är inte exponerade mot Grekland och vi har inte mycket direkt handel. Men om det blir turbulens på valutamarknaden och de finansiella marknaderna, då kan det komma att påverka Sverige.
23.14
Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, tror att den största faran för Sveriges ekonomi är att exporten drabbas ifall osäkerhet i euroområdet gör att konsumtionen och investeringarna minskar. Han tolkar valresultatet som att euron sjunker i kurs hos grekerna.

– Väljarna kan inte ha missat att det som står på spel är ifall landet kan vara kvar i eurosamarbetet eller inte. Tidigare har andelen greker som vill ha kvar euron legat uppemot 70 procent, det här skulle i tyda på att det är nere i 40 procent. Det innebär en risk för att grekerna väljer att kliva av eurosamarbetet, säger Robert Bergqvist till TT.
23.15



23.18
Premiärminister Alexis Tsipras kommer under den närmaste halvtimmen att sitta i ett möte med Greklands president Prokopis Pavlopoulos, uppger The Guardians korrespondent i Aten. Mötet ska handla om att Tsipras ska be presidenten att sammankalla ett krismöte mellan landets partiledare inför EU-toppmötet på tisdag.
23.19
Tsipras skriver själv om mötet med presidenten på twitter:


23.19
Jag Var i Grekland Kreta för tre veckor sedan och då gick det att ta ut pengar från bankomat
23.25
Vi väntar på det slutgiltiga resultatet av folkomröstningen. 92 procent av rösterna har räknats, och Nej-sidan har 61,35 procent av rösterna.
23.25
Hela min utgångspunkt att rösta nej till euro, är just den att de länder som anslutit sig till eurosamarbetet är så olika. Om ekonomierna går jättebra i ena delen av euroområdet, skitdåligt i andra hälften av euroområdet - då finns iget att göra!
23.27
EU-kommissionen "respekterar" resultatet av den grekiska folkomröstningen, meddelar man i ett uttalande.




23.30
Nej-sidans firande fortsätter i Aten. Foto: TT
23.35
Kan ett land gå i konkurs? och vad händer då? Isåfall Kan ett annat land ta det landet mark?
Hej Adam. Ett land kan inte gå i konkurs som ett företag, men det kan hamna i statsbankrutt och "ställa in betalningar" som det kallas, till långivare. Det innebär att nya förhandlingar börjar mellan långivaren och låntagaren. Eftersom att långivaren tjänar på att få tillbaka åtminstone en liten del så ligger det i bådas intresse att hitta en lösning.
Förhandlingar kan, enligt professor Harry Flam som var med oss tidigare i livesändningen, att en del av skulden skrivs av eller att lånet läggs om så att det löper utan ränta på evig tid. När det gäller löner och pensioner så kan det bli så att landet bara kan betala ut en del, och att man helt enkelt ger människor en lapp där det står att staten är skyldiga dem pengar.
Förhandlingarna kan innebära skulle det såklart stå!
23.41
hur mycket har valet kostat? det är väl inte gratis med folkomröstningar ?
Hej Sebastian! Folkomröstningen beräknas kosta omkring 20 miljoner euro.
23.47
Redan nu rapporteras om att bankomater har slut på pengar och att bankerna inte har kunnat fylla på dem. "Situationen med bankerna är kritisk och måste åtgärdas omgående", säger en källa till tidningen The Guardian.

Enligt SVT:s utrikesreporter Rolf Fredriksson finns det risk att några grekiska banker går i konkurs om inte ECB ökar stödet till grekiska banker.

– Då förvärras läget allvarligt, det blir inte bara svårt att få ut pengar från banken utan grekiska sparare och företag riskerar att helt förlora sina besparingar, säger han.
23.49
93 procent av rösterna har räknats, nej-sidan har en stabil ledning med 61,29 procent av rösterna.
23.50
Har inte fattat vad som händer om dom röstar ja eller nej eller vad dom röstar för?
Hejsan Lasse. Grekerna har röstat nej till att gå med på de internationella långivarnas krav på reformer för att Grekland ska få ett stödpaket. Detta innebär att man måste sätta sig ner vid förhandlingsbordet på nytt. Flera representanter ur EU har sagt att bollen nu ligger på Greklands planhalva.
23.52
Hur kommer det sig att svenska turister rapporterar att de fritt kan ta ut kontanter ur bankomater?

Skillnad på skit och pannkaka i det grekiska bankomat systemet? Att turister kan det som greker inte kan?
Det stämmer, Lena. Uttagsgränsen på 60 euro gäller bara greker, inte utlänningar. Men som turist är det ändå bra att ha med sig olika typer av betalningsmedel då det rapporterats om att bland annat vissa restauranger och bensinmackar sedan en tid har vägrat acceptera betalningar med kreditkort utan enbart accepterar kontantbetalningar.
23.54


23.59
Utanför parlamentet i Aten samlas tusentals av nej-sidans anhängare. Foto TT
00.01
Premiärminister Alexis Tsipras lämnar sitt kontor för att träffa den grekiske presidenten. Foto: TT
00.02

Fyra frågor och svar om Greklandskrisen

SVT Nyheter – PejlHur stor är egentligen Greklands skuld, och vad består den av? SVT reder ut siffrorna.
00.04
EU:s utrikeschef Federica Mogherini reagerar på resultatet av den grekiska folkomröstningen:


00.05
Tack för svaret, Ella!

Själv kan jag knappt minnas, eller rättare sagt minns inte när jag hade kontanter. Tror jag har någon skål i källaren med mynt.

Allvarligt, jag är kontantlös och aldrig utan mitt Visa eller Mastercard,

Jag vill betala exakt, vill ha en spårbarhet i mina ekonomiska transaktioner!
00.10
Det är nu upp till Grekland att lägga fram en ny plan, säger Eurogruppens ordförande Jeroen
Dijsselbloem till Reuters.

– Om den grekiska ekonomin ska kunna återhämta sig är tuffa åtgärder och reformer oundvikliga. Vi kommer nu att avvakta initiativ från grekiska myndigheter. Eurogruppen kommer att diskutera läget på tisdag.
00.11
Foto: TT
00.16

Grekiska folket röstade nej

svt.seDet blev ett tydligt nej i Greklands folkomröstning om långivarnas senaste bud. Jublet är stort i Aten och Thessaloniki. Nu väntar tuffa dagar, toppmöten och förhandlingar.
00.16
Vi kommer nu att avsluta direktrapporteringen för idag. Tack till alla er som varit med under kvällen, och kommenterat och ställt frågor!

Det står klart att nej-sidan kommer att vinna i den grekiska folkomröstningen, även om inte alla röster räknats ännu. I skrivande stund har 95 procent av rösterna räknats och nej-sidan har 61,31 procent.

Här nedanför finns en sammanfattande artikel om folkomröstningen. Ni kan såklart fortsätta att hålla er uppdaterade om vad som händer i Grekland här på sajten och i våra sändningar. God natt och på återseende!
06.33
Vi fortsätter att liverapportera om den ekonomiska krisen i Grekland, dagen efter nej-sidans seger i söndagens folkomröstningen om långivarnas villkor.
06.35
Förväntningarna är höga hos dem som stödde nej-sidan. Man tror sig kunna sätta ned foten tydligare. På ja-sidan finns det en del oro kring om man nu kommer att tvingas lämna eurosamarbetet, säger SVT:s utsände i Aten, Marcus Carlehed.
06.38
Efter nej-sidans seger finns det en risk att flera grekiska banker går i konkurs. I natt hade Greklands finansminister Yanis Varoufakis ett krismöte med företrädare för bankerna. Varoufakis är positiv och tror att en överenskommelse med långivarna kan vara klar inom 24 timmar.
06.40
Enligt EU-parlamentets talman Martin Schulz finns ”ett humanitärt stödprogram till Grekland” på bordet.
Han manar Grekland att komma med ”meningsfulla och konstruktiva förslag” de närmaste timmarna, rapporterar TT.
06.45
Tyska ekonomer och politiker har uttryckt besvikelse över nej-sidan seger, men inte förbundskansler Angela Merkel, som har varit mycket försiktig, säger SVT:s kommentator Rolf Fredriksson.
06.52
Vasiliki Koutsikou röstade nej.
– Folk har tröttnat på att leva så hårt som man har gjort. Vi måste andas lite grann. Jag hoppas att man ska förhandla vidare så kanske det blir bättre villkor och inte så hårda åtstramningsåtgärder, säger hon till SVT.
06.55
Michalis Kyriakidis som röstade ja är orolig.
– Men man måste hålla ihop oavsett om man har röstat ja eller nej, säger han.
Kyriakidis är nöjd med att premiärminister Alexis Tsipras har kallat politiska ledare från alla sidor till ett möte och säger att den hårda åtstramningspolitiken inte längre håller.
– De politiska ledarna måste komma överens. 60 procent räcker inte, det måste vara 100 procent.
07.03
Det som är mest aktuellt nu är bankernas överlevnad. Om de går i konkurs kan det få ödesdigra konsekvenser för ekonomin, säger SVT:s Marcus Carlehed.
07.18
– Vi i Sverige är inte direkt exponerade mot Grekland, men vi följer utvecklingen noga, säger finansminister Magdalena Andersson.
07.30
Skuldnedskrivning kan nu bli aktuellt för Greklands del, i så fall är det troligt att landet får lämna eurozonen.
– En skuldavskrivning ger grekerna upprättelse, säger Peter Malmqvist, finansanalytiker.
07.37
Vem betalar notan om Greklands skuld skrivs ned?
– Vi kommer alla att få vara med och betala. Det är inte så stora summor utspritt på hela Europa. Grekland är ändå ett litet land, men sker det utanför euron ger det återverkningar, säger Peter Malmqvist.
07.40
Enligt nyhetsbyrån Reuters finns det uppgifter om att Greklands finansminister Yanis Varoufakis avgår.
07.44
Greklands finansminister Yanis Varoufakis avgår.
07.45
Här kan ni läsa meddelandet från Yanis Varoufakis själv.
yanisvaroufakis.eu
07.46
Varoufakis menar att detta kommer underlätta kommande förhandlingar för premiärminister Alexis Tsipras.
07.53


08.03
Varoufakis har inte varit populär bland eurozonens övriga finansministrar sedan han anklagat långivarna för att använda ”terrorism” mot grekerna för att skrämma dem till fler åtstramningar.
”Jag ska bära långivarnas avsky med stolthet”, säger han.
08.30
62,5 procent av de röstberättigade grekerna röstade i går. Av dem la alltså 61,31 procent sin röst på nej och 38,69 på ja.
08.59
Strax börjar vår livesändning med anledning av omröstningen i Grekland.
09.01
Vem som blir Greklands nya finansminister får vi veta efter de grekiska partiernas möte kl. 10 i dag.
09.02
”Det första vi vill säga till Aten är att ingen någonsin vill se Varoufakis igen efter att han kallat oss terrorister,” säger en tjänsteman inom eurogruppen till Reuters.
09.07
Ligger streamingen nere eller har jag ett lokalt problem?
Vi hade problem med att få ut livesändningen ett par minuter, men nu ska det funka!
09.10
Det finns inga regler för hur ett euroutträde ska se ut, säger SVT:s Rolf Fredriksson. 
Det är fortfarande inte säkert att Grekland kommer att lämna euron, även om en del europeiska politiker har antytt att det är vad som kommer att hända nu.
09.13
– Han borde stanna och vara mer aggressiv, sa en väljare till SVT:s utsände Marcus Carlehed om att finansminister Varoufakis nu lämnar regeringen.
En hel del väljare är kritiska till att Varoufakis avgår och menar att det är en eftergift till långivarna.
09.17
Grekland är två procent av euroländernas ekonomi, men det här avslöjar eurons svagheter, säger SVT:s ekonomikommentator Peter Rawet.
09.23
I dag kommer Europeiska centralbanken att besluta om man ska gå in och rädda de grekiska bankerna genom att ge dem mer pengar. Blir det inte så kan det hända att bankerna går i konkurs.
09.25
Det kan bli så att man inför en parallell valuta i Grekland under en kort period.
09.34
Euclid Tsakalotos har varit med och förhandlat med långivarna och är medlem i Alexis Tsipras parti Syriza.
09.36

Flera möten hålls i dag, bland annat ska ledande grekiska politiker träffas och då utse en ny finansminister. Även Tysklands förbundskansler Angela Merkel och franska presidenten François Hollande möts. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, chefen för ECB, Mario Draghi, och Jeroen Dijsselbloem, Nederländernas finansminister och ordförande för eurogruppen, ska hålla telefonmöte.
09.38
– En grekisk konkurs kommer innebära ett svårt lidande. Det är mattransporter eller pengar, det är bara att välja, säger SVT:s Peter Rawet.
09.39
Just nu pågår ett möte mellan premiärminister Alexis Tsipras och ledarna för sex av de sju partier som sitter i det grekiska parlamentet. Tsipras har sagt att han vill informera de övriga politikerna om sin strategi och be om stöd.
09.40
Enligt IMF behöver Grekland 50 miljarder euro de kommande tre åren.
09.41
Här är reaktioner från några av eurozonens politiker, samlade från TT.
Polens premiärminister Ewa Kopacz säger att hon tror att det enda alternativet som återstår är att Grekland lämnar eurozonen.
Slovakiens finansminister Peter Kazimir gör en liknande bedömning.
”Euroarkitekternas mardröm, att ett EU-land kan lämna klubben, ser ut som ett realistiskt scenario i dag”, skriver Kazimir på Twitter.
Belgiens finansminister Johan Van Overtveldt var mer optimistisk. Till tv-kanalen VRT säger han att dörren är fortsatt öppen för samtal med Grekland som syftar till åtgärder att få den grekiska ekonomin på fötter och ge grekerna framtidshopp.
09.49
Det finns en oro för reaktioner från övriga länder som har fått införa åtstramningsåtgärder på grund av skulder, till exempel Irland, Italien, Spanien, Portugal, om man skriver ned Greklands skuld.
09.49
– Grekerna ser det här som att de reste sig mot förödmjukelsen, sparpaketen och trojkans tondövhet, säger Alexandra Pascalidou i SVT:s livesändning.
09.51
– Man offrar Varoufakis som har varit mycket kontroversiell i EU-korridorerna och använt sig av ett väldigt drastiskt språk, säger Alexandra Pascalidou.
– Man säger att det viktigaste för den nya finansministern är att han kan bra engelska.
09.52
– Grekerna känner att de inte längre har någon frihet att bestämma vart de är på väg, berättar Alexandra Pascalidou.
09.53
Hej hur länge liverappoterar ni från grekiska krisen idag
Hej! I textform så länge det finns något att rapportera om, sändningen i webbtv kommer att avslutas om några minuter.
10.12
– Det är Grekland som har problem, inte Europa. Europa har ett grekiskt problem, säger Frankrikes finansminister Michel Sapin.
10.35
I morgon möts eurozonens finansministrar för att diskutera hur man ska gå vidare.
11.09
Euclid Tsakalotos sägs få ta över finansministerposten, men detta är ännu inte klart.
11.14
Cypern kan tänka sig att skriva av Greklands lån om de övriga länderna i eurozonen lättar på skulden, säger Cyperns finansminister Harris Georgiades. 
11.18
Stefan Schneider, chefsekonom på Deutsche Bank, bedömer risken för en grexit, alltså att Grekland lämnar eurozonen, att ligga på 40 procent.
Till BBC säger han att Europeiska centralbanken troligtvis kommer att vänta på ett besked från finansministrarna i morgon, innan man bestämmer sig för om man ska rädda de grekiska bankerna. 

11.23
Kreml hoppas på en överenskommelse så snart som möjligt. Huruvida Grekland ska få ekonomisk hjälp från Ryssland är upp till Aten, säger en talesperson.
11.30
Eurozonens finansministrar förväntar sig ett nytt bud från Grekland på tisdag.
11.45
Frankrikes finansminister Michel Sapin manar ECB att hjälpa de grekiska bankerna med pengar.
Enligt
Tysklands förbundskansler Angela Merkel är nya förhandlingar beroende av de förslag Grekland nu lägger fram.
11.56

En sammanfattning av förmiddagen: Greklands finansminister Yanis Varoufakis har avgått. Partikollegan Euclid Tsakalotos väntas ta över. Det finns en risk för att grekiska banker går i konkurs. ECB ska mötas under dagen för att diskutera huruvida man ska gå in med hjälp för att rädda bankerna. Flera möten hålls i dag och imorgon möts finansministrarna igen. Bland eurozonens länder råder det delade meningar kring vad som bör hända. Frankrike och Cypern är exempelvis mer välvilligt inställda till Greklands hållning. Tysklands förbundskansler, Angela Merkel, har sagt att Grekland bör lämna sina förslag först, innan fler förhandlingar hålls.

12.07
Alexis Tsipras och Greklands president, Prokopis Pavlopoulos, är i telefonsamtal med franska presidenten François Hollande. 
12.08
Vilken valuta kommer Grekland att få nu?
Det är inte alls säkert att Grekland lämnar eurozonen. Vilken valuta landet skulle få om det händer är inte heller klart. De flesta talar om en återgång till drachme, men det skulle också kunna bli aktuellt med två parallella valutor.
12.13
Hur stor är Sveriges statsskuld ? Har Sverige lånat ut pengar till Grekland ?
Här finns grafik på de olika EU-ländernas statsskuld: http://pejl.svt.se/grekland-guide/
12.15
Åker till Kreta på onsdag och planerar att ta med kontanter, euro, i huvudsak. Finns några tecken på att det kommer fungera att betala med kontokort?
SVT:s ekonomikommentator råder turister att ta med sig kontanter. Du kan läsa om det här: http://www.svt.se/nyheter/utrikes/semester-i-grekland-tank-pa-detta
12.18
Här är besluten som avgör Greklands framtid.

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/besluten-som-avgor-greklands-framtid
12.26
Alexis Tsipras kommer senare i dag ha ett telefonmöte med Rysslands president Vladimir Putin.
12.27
Det tyska finansdepartementet överväger inte att skriva ned Greklands skuld, rapporterar AP.
12.27
Men vadå dem som röstade på att lämna EU vann varför lämnar dem inte EU för
Grekerna röstade inte om att vara kvar i eller lämna EU. De röstade om långivarnas villkor.
12.30
– Ingen vill ta det politiska ansvaret för att ha knuffat Grekland över klippan, säger forskaren Björn Fägersten till TT.
– Det blev ett rungande nej, vilket betyder att det blir så gott som omöjligt att komma fram till ett avtal där Grekland genomför de reformer som långivarna kräver. I det här läget blir det väldigt svårt att undvika ett grexit, säger Pär Magnusson, chefsekonom på Royal Bank of Scotland (RBS) i Sverige.
12.32
– Det är i Storbritanniens intresse att Grekland och långivarna hittar en lösning, säger en taleskvinna för David Cameron
12.34
Hollandes talesperson förnekar att Alexis Tsipras och den franske presidenten har haft ett telefonmöte, som tidigare rapporterats.
12.42
Det tyska finansdepartementets talesman, Martin Jaeger, säger att ”Europa har bestämt att reformer tillsammans med ekonomisk hjälp är den bästa vägen till en hållbar framtid för Grekland” och tillade att receptet fungerade bra till slutet på 2014, rapporterar AP.
13.00
– Greklands omröstning har inte fört oss närmare en lösning, säger Nederländernas finansminister Jeroen Dijsselbloem.
13.24
Ian Bremmer, vd på Eurasia Group som studerar politiska risker och statsvetare vid New York University twittrar att han är tveksam till att Grekland kommer gå ur eurozonen:

13.33
– EU-kommissionen respekterar det demokratiska valet hos det grekiska folket. Men samtidigt så innebär nej-resultatet tyvärr att gapet mellan Grekland och eurozonen vidgas. Det är ingen enkel väg ur denna kris. För mycket tid och för många möjligheter har förlorats, säger EU-kommissionens vice euro-chef Valdis Dombrovskis till Reuters.
13.38
– Greklands före detta finansminister Yanis Varoufakis förolämpade hela Europa genom att kalla oss terrorister, säger Michael Fuchs, tysk senior parlamentsledamot i Merkels parti. "Vi spenderade över 300 miljarder euro på Grekland och sedan säger han att vi är terrorister. Ledsen, men det är inte rätt sätt att föra ett samtal", fortsätter han enligt BBC.
13.49
Spanien öppnar för att förhandla fram en ny räddning för Grekland så de skulle kunna stanna i eurozonen. Finansminister Luis de Guindos säger att den spanska regeringen är öppen för fortsatta förhandlingar med Grekland, enligt AP. Han säger dock att villkoren är de samma som för två dagar sedan. – Jag tänker inte ens begrunda att Grekland skulle lämna euron, säger han.
14.09
Kreml bekräftar att Tsipras och Putin har talat i telefon. 
14.12
Det var Alexis Tsipras som ringde upp Putin och de två ska ha samtalat om resultatet av folkomröstningen, långivarnas villkor och utvecklingen av det rysk-grekiska samarbetet. Grekland ska dock inte ha bett om ekonomisk hjälp, rapporterar Gazeta.
14.20
Hej kommer ni att liverappotera från grekiska krisen idag och imorgon eller
Hej, vi liverapporterar så länge vi bedömer att det finns nyheter och information nog att berätta. Men du kan alltid följa nyhetsläget i form av artiklar på sajten när vi inte liverapporterar.
14.24
Alexis Tsipras har också talat med Angela Merkel och kommit överens om att Grekland ska lägga fram nya förslag på tisdag.
14.26
Är det uteslutet att Ryssland på något sätt ingriper under den rådande krisen?
Nej, det är inte uteslutet men det finns inget just nu som tyder på att Ryssland kommer att agera.
14.45
Får Grekland inte stöd av ECB kommer pengarna räcka till på fredag, med de nuvarande uttagsrestriktionerna, säger ekonomiminister, Giorgos Stathakis, till BBC.
14.51
För den som reser till Grekland gäller det att ha mycket kontanter. Men också att se upp för tjuvar, skriver TT.

Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar, tipsar om att använda sig av de kassaskåp som de flesta hotell brukar ha. Om man ändå skulle bli bestulen täcker hemförsäkringen som regel för visst kontantbelopp man blivit av med.
-Men inte om man slarvat bort pengarna.
Det kan alltså vara en bra idé att kolla upp vad som står i hemförsäkringen innan resan.
14.55
Om man åka till Grekland som turist de närmsta veckorna, på vilket sätt märker man då av krisen Grekland går igenom? Rent praktiskt?
Det kan vara svårt att betala med kort. Restauranger har inte så mycket växel och vill helst ha jämna pengar.
15.09
Jag kommer att resa på fastlandet (Peleponnesos). Är det skillnad på hur man som turist på fastlandet kan uppleva situationen? Har det varit lika tydligt i Grekland att turister uppmanas ha med sig sin resekassa kontant? Har man sett att rån eller liknande har ökat?
Jag hittar ingen information om att det inträffat fler rån än vanligt. Geenerellt är Grekland väldigt tryggt.
Generellt!
15.14
Enligt nyhetsbyrån Reuters kommer bankerna i Grekland vara stängda minst "några dagar till"
15.19
Angela Merkel åker till Paris under eftermiddagen för att träffa Frankrikes president Francois Hollande och diskutera Grekland. 
Kl 19:30 ska de hålla en presskonferens.
15.25
Grekiske finansministern avgårsvt.seGreklands finansminister Yanis Varoufakis meddelade i dag överraskande att han avgår. Ny finansminister blir troligen den tidigare chefsförhandlaren Euclidis Tsakalotos.
15.26
Bankerna fortsätter hålla stängt. Grekerna förbereder sig för sämre tider. Många greker har köpt på sig större lager mat i oro över att ekonomin kommer att kollapsa.

Nyhetsbyrån AFP rapporterade nyligen att panikslagna människor hamstrade matvaror i Aten. I den svala matbutiken Masoutis i Thessaloniki strosar kunderna ännu bland hyllor fulla av varor. Men även där har man märkt av en ökad efterfrågan.
-Framförallt är det basvaror som olivolja, mjöl och mjölk som folk köper i större mänger än tidigare, säger butiksansvariga Dimitra Tragiannou
15.29
Bankerna har varit stängda sedan måndag i förra veckan men skulle enligt tidigare planer öppna igen i morgon.
15.32
Tysklands vice förbundskansler Sigmar Gabriel säger enligt nyhetsbyrån AP att Europa måste vara redo att bistå Grekland med humanitär hjälp.
15.32
- Folket behöver hjälp, och vi ska inte förneka dem det bara för att vi inte är nöjda med resultatet av folkomröstningen, säger Tysklands vice förbundskansler Sigmar Gabriel till reportrar i Berlin.
15.36
Tysklands vice förbundskansler Sigmar Gabriel på en presskonferens om Grekland idag.
15.41
Greklands ekonomiminister, Giorgos Stathakis, säger att Europieiska centralbanken borde hålla liv i de grekiska bankerna så att samtalen med långivarna kan fortsätta. Men han insisterar på att Grekland vill stanna i euron.
15.43
Är det känt hur stora skulder Grekland drog på sig och har kvar sen OS 2004? Man har ju t.ex varit skyldig Siemens en summa pengar och då lär man ju ha skulder till andra privata aktörer,
OS 2004 kostade nio miljarder euro. Men den totala skulden 2004 uppgick till 168 miljarder euro, så OS hade inte så stor inverkan.
15.47
OS 2004 kostade nio miljarder euro. Men den totala skulden 2004 uppgick till 168 miljarder euro, så OS hade inte så stor inverkan.

MEN enligt artikeln nedan handlar det inte om hur mycket som spenderades på OS utan hur. Att efter en tid av ekonomisk åtstramning återigen släppa på utgifterna.

OS var bara ett av flera områden där offentliga utgifterna skenade.

www.bloomberg.com
15.55
Jag väntar på svar på min fråga.
Hej PIA, nu ska du få svar :-)
Länder lånar av andra precis av samma anledning som privatpersoner eller företag gör det.
Man vill ha mer pengar än man har för tillfället för man vill investera, satsa på utbildning, bygga vägar eller annat som man tror kommer att löna sig på längre sikt.
Nästan alla länder har skuld till andra länder. Undantag för ex Norge som har sin olja.
16.01
Euklidis Tsakalotos tar över som Greklands finansminister efter Yanis Varoufakis, som avgick under förmiddagen, skriver tidningen Kathimerini. Tsakalotos har redan haft en framträdande roll i förhandlingarna.
16.34
Tänk att ECB kommer fram till att man skall gå in med hjälp för att rädda bankerna i Grekland. Då hämtar väl företag och personer ut sina pengar och sen är pengarna slut igen?
Förhoppningsvis kan en överenskommelse med långivarna ge lite mer stabilitet. Om de hade gått med på långivarnas krav i mitten av juni hade de direkt kunnat få 7,3 miljarder euro.
Om bankerna går omkull blir krisen ännu värre. Och ECB förlorar verkligen alla pengar som hittills puttats in i grekiska banker.
16.36
Är det troligt att Tsipras nu väljer att bredda sin regering eller att byta ut nationalisterna ANEL mot till exempel socialdemokraterna PASOK? Både för att få en regering som har lättare att ta obekväma beslut om åtstramningar och för att visa förändringsvilja i förhandlingarna.
Intressant fråga. Vi får se vad som händer helt enkelt. Finns ingen här just nu som är tillräckligt initierad för att ge ett riktigt bra svar på detta.
Men Tsipras har ju gått till val på att att stoppa åtstramningspolitiken. Har svårt att se hur han skulle kunna ändra inriktning efter all hård retorik dessutom.
Folkomrösningen visade ju om inte annat annat att Tsipras har folkets stöd för att inte gå med på fler åtstramningar.
16.44
IMF är berett att låna pengar till Grekland igen. "IMF har noterat resultatet av gårdagens folkomröstning. Vi övervakar situationen är redo att hjälpa Grekland om vi får en begäran", säger IMF-chefen Christine Lagarde.
16.45
Att låna pengar att betala lån med , låter minst sagt som en ond spiral.
Ja, men under tiden måste ekonomin komma i ordning.
16.51
Grekland borde få en skuldsanering , fast då är det ju viktigt att även de rika i Grekland är med och bidrar. Verkar ju trots allt finnas en hel del greker med pengar , inte minst om man ser reras yachter i Pireus.
16.57
IMF kan tänka sig att låna ut mer pengar till Grekland.
17.00
Men samtidigt säger IMF att fonden inte kan låna ut pengar om inte Grekland betalar sin nuvarande skuld.

Förra veckan sade IMF att Grekland behöver skuldavskrivning och ny finansiering på mer än 60 miljarder euro fram till 2018.

Annars riskerar landet ekonomisk kollaps.
17.00
Vilka frågor vad det som gjorde att man inte kunde komma överens mellan Grekland och långivarna. Var det "bara" momsen på några öar och höjningen av pensionsålder som skulle skjutas på framtiden?
Nej, det kom ju Grekland på när förhandlingarna brutit samman, att de nog kunde gå med på det ändå.
De var mycket tuffare från början. Och då fick EU nog och drog tillbaka hela förslaget.
17.03
Kan grekerna betala med kort tex köpa ett kylskåp
Får lite olika svar när jag frågar folk i Grekland. Korten är spärrade för köp i utlandet, det är även problem med kortköp i Grekland på varuhus.
En artikel om att de inte kan köpa nya appar tillsina smartphones löngre ;-)
http://feber.se/samhalle/art/330434/greker_avstngda_frn_utlndska_t/
17.10
Rysslands inblandning borde ju trots allt sätta en viss press på EU att hjälpa Grekland. Måste ju vara väldigt genant om inte EU själv skulle klara av sina inre angelägenheter.
Jo. Man kan ju ana att Ryssland tycker att det är lite payback att EU får lite ekonomiska svårigheter nu.
17.17
Om man slår ut den summa som Grekland är skyldig euroländerna, direkt och genom ECB, på hela befolkningen i euroländerna - vilken summa blir det per capita? Dvs hur mycket har varje invånare euroländerna förlorat på att rädda Grekland, hittills?
Bra fråga, det borde någon redan ha räknat ut. Hittar inget när jag snabbt letat runt.
Någon annan som vet?
Enligt denna ska det handla om 3 euro per europé.
https://www.indiegogo.com/greek-bailout-fund.html
En crowd funding för att lösa Greklands skuld :-)
17.25
En 29-årig Londonbo har startat en så kallad crowd fund för att försöka lösa Greklands skuld.

Enligt webbsidan ska över 100 000 personer lämnat ett bidrag. Men det är ändå ganska långt kvar till målet...
17.37
Storbritanniens finansminister Georg Osborne varnar för att situationen i Grekland snabbt kan förvärras.
17.38
Brittiske finansministern George Osborne uppmanar eurozonens ledare och Aten att snabbt få till stånd en ny överenskommelse.

"Vi måste vara realistiska, utsikterna att få till stånd ett lyckligt slut på den här krisen minskar snabbt", sade han i ett uttalande till det brittiska parlamentet.
17.48
Övervägande majoritet av de unga grekerna röstade nej i gårdagens folkomröstning:


17.50
Brittiske finansministern anser inte att Grekland borde överge euron:

17.55
Hur stor del av grekerna röstade i gårdagens val?
62,5 procent av landets möjliga väljare. Det är ungefär lika många som röstade i parlamentsvalet i januari i år (63,9 procent).
17.57
Snälla Karin Airaksinen:

3 € per europé blir inte mer än 1,2 miljarder Euro. Det är MYCKET mer än så som redan har betalts ut och det är 150 € per europé som måste skjutas till ytterligare fram till 2018 om vi skall klara att finansiera 60 miljarder Euro till Grekland.

Och då kan vi glömma att Italien, Spanien, Portugal, Irland och större delen av Östeuropa kan delta. I praktiken blir det beneluxländerna och framförallt Tyskland som får betala. Och det har både Socialdemokraterna och CDU tröttnat på.
Jag borde inte gett mig in på detta ;-) Som jag skrev, refererade bara en uppgift, som kom dessutom kom från en skämtsam webbsida...
Tacksam för uppmärksamma läsare!
18.01
Tack för en fantastisk nyhetsbevakning av krisen i Grekland!
:-)
18.01
Varför ska vi betala deras överkonsumtion?

Hur får vi de att börja betala skatt?
Det är väl det som eurozonens finansministrar jst nu funderar på också ;-)
18.04
Håller med många andra. Fantastisk bevakning och pedagogisk förklaring kring händelserna i Grekland. SVT Nyheter är min go2-app vad gäller nyheter. Tack
Äsch, så säger du säkert till alla nyhetsredaktioner ;-)
Allvarligt, stor tack! Vi är beroenbde av er feedback, bra och dålig. Ska framföra ditt beröm till de andra här.
18.05
Tycker Karin Airaksinen att situationen är roande på något sätt då smileys dyker upp här och var..? "En artikel om att de inte kan köpa nya appar tillsina smartphones löngre ;-)"
Försöker hålla nyhetsrappoorteringen seriös och informativ. Ibland tycker jag att det är intressabt med lite kuriosa, vardagliga detaljer.
För att markera att jag inte bedömer det som lika tungt lade jag till en smiley.
Intressant! Ursäkta felskrivningen ovan.
18.08
Snabb koll via nätet: 400 miljader euro i skuld innebär 50000 euro per grek. Utslaget på alla i euroområdet skulle det motsvsra ca 1000 euro per invånare.
Har inte tid att dubbelkolla dina siffror. Jag låter dem står för dig och publicerar så att andra ser det.
18.16
Hur mycket har gjorts för att minska skattesmitandet sedan krisen började? Finns det acceptans för skattesmitning hos folk i Grekland, eller ses skattesmitare som folkets fiender?
Enligt vår kommentator Peter Rawet har försök gjorts, men en förutsättning för att det ska lyckas är också att grekerna känner att skattepengarna inte försvinner i ett svart hål.
Och där är Grekland inte än. Förtroende för offentliga finanser saknas.
Att undkomma skatter blir ett cyniskt sätt att överleva
18.19
Som jag skrev är det alla smileysen jag förvånas över, inte innehållet av inläggen. Tack för en bra och informativ bevakning i övrigt!
18.19
Jag har väntat hela dagen på att svt skulle ta in någon ekonomisk kommentator person, kanske Peter Rawet att chatta.
Han står bakom ryggen på mig just nu och skrattar
Han var med i Rapport kl 18 och ska var amed i Aktuellt kl 21.
Han blev väldigt smickrad
Tyvär hinner han inte eftersom han behöver förbereda sin medverkan i TV
Tyvärr
18.20
Är det så att grekerna levt över sina tillgångar, förutom investeringar, eller är det tidigare investeringar från 1990-talet och framåt som man lånat till av banker och andra finansiella institutioner och som efter 2008 blev omöjliga att betala?
Enligt Peter Rawet: Ja, de har levt över sina tillgångar eftersom de kunnat låna billigt med euroräntan. Pengar som inte gått till investeringar som utvecklat landet.
Samtidigt har långivarna, europeiska banker med tyska i spetsen, tjänat stora pengar på Grekland.
Men de lånen har flyttats över til den europeiska allmänheten genom att stödfonderna och ECB tagit över lånen.
18.28
Svar till Hermina. Hur mycket Euro per capita kostar grekisk skuld. Skuld är ~250 000 000 000 euro, befolkning i Euroländerna är ~340 000 000 personer. Per capita bli det ~735 euro (alla barn och pensionärer.) Inte i närheten av 3 euro som någon har skrivit.
18.29
Vi alla som har tänkt att åka på semester till Grekland de närmaste veckorna. Vad har ni att säga till dom? Man vill inte hamna i knippa på sem.
UD avråder inte. Däremot är det viktigt att ta med mycket kontanter
Och följdaktligen se till att det finns kassaskåp på hotellet som går att använda.
18.32
Inför en ev semester i Grekland:

-Som svensk turist tycker jag inte man behöver vara orolig, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank till TT.

-Jag tycker inte man ska avråda, men hålla sig väl informerad, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.
TT: Vad är det viktigaste att tänka på?
-Att ha med sig ordentligt med kontanter, säger Arturo Arques och får medhåll av Elisabeth Hedmark.
-Kortet ska man inte räkna med att få ut något på, säger hon.
Många handlare kommer nog inte vilja ta kort eftersom banksystemet inte är att lita på, säger Arques.
TT: Men det känns inte så säkert att springa omkring med kanske tiotusen på fickan?
-Nej, men det är det alternativ som finns.
18.39
Grekiska banker kommer att vara stängda även under tisdag och onsdag.
18.46
Begränsningen i uttagsautomaterna kommer fortfarande att vara 60 euro.

Det meddelar ordförande i Greklands bankförening, Louka Katseli, enligt nyhetsbyrån Reuters.
18.49
Hur kommer det sig att ingen kräver att de ursprungliga långivarna bidrar till att lösa situationen. De har ju uppenbarligen bidragit till problemet. Men de verkar komma undan allt ansvar?
Peter Rawet: Att de europeiska bankerna kom så lätt undan beror på att rädslan fann för en europeisk Lehman-krasch, som i USA 2008.
"Naturligtvis kom de för lätt undan", säger han. "Men hade det blivit problem hade vi haft en djup europeisk depression med banker som går omkull".
18.57
Enligt Reuters:

Nederländernas regering säger att de är öppna för samarbete även efter folkomröstningens resultat.

Men att ett nytt stödprogram också kommer att ha hårda villkor .
18.58
Ja det är konstigt med bankernas brist på ansvar.
Det går alltid bra att kamma hem vinsterna , men krisar det sedan så ska skattebetalarna ta smällen.
19.02
Merkel och Hollande möts i Paris. De har utlovat ett gemensamt uttalande "före middagen".
19.08
Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble säger till nyhetsbyrån AP att han inte hade några personliga problem med Greklands tidigare finansminister Yanis Varoufakis.

Men han tillägger att det stämmer att de andra finansministrarna i eurozonen inte delade Varoufakis åsikter i många frågor.
20.00
-Vi måste hitta ett sätt att hantera det här på. Dörren är öppen för förhandlingar . . . men vi behöver ett förslag på bordet den här veckan för att nå en lösning, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel med allvarlig min på måndagskvällen efter ett möte med Frankrikes president Francois Hollande i Paris.
20.06
Nyhetsbyrån AP: Europeiska centralbanken lämnar nivån för till grekiska banker oförändrad.
20.07
Hollande och Merkel var tydligen inte så pigga på att svara på frågor från journalister:


20.11
Ja EU borde kanske ta in en engångsskatt för att avhjälpa krisen i Grekland , fast då ar det ju också viktigt att ställa långtgående krav på Grekland efter denna åtgärd.
Intressant idé
20.12
Vad hände med inslaget???

Innan för några minuter sedan kunde man se ett inslag från idag som varade någon timme, nu är det borta

Sluta ta bort allting!!!!
Jag tog bort det nyss, tänkte att det inte längre var så aktuellt.
Trevligt ändå att se att någon märkte det och saknade det
Det var från imorse
20.17
Grekland har utnyttjat alla EU-bidragen ända sedan 60-talet.
Och nu ska vi behöva betala för deras överkonsumtion också.

Tycker ni att alla yachter (finns mååååånga av dem) och andra mycket värdefulla saker som grekerna har bara skaglömmas bort?

Finns det några krav på dyra föremål?
Nej, att greker ska pantsätta sina dyra båtar är inget som EU kan kräva. Däremot kan det ju bli aktuellt för greker som fått se sin ekonomi kraftigt försämrad.
20.19
Vänligen lägg tillbaka det

Jag har lagt fram min middag och tänkte se på det så kommer du och censurerar det hela
Hmm, vet inte om jag tror på det där, men jag ska se om jag hittar länken igen.
Länken oåterkalleligen borta!
20.20
Vi svenskar betalar till majoriteten våra räkningar vid lön via autogiro eller internetbanken.

Har grekerna dessa betalningsmöjligheter. Och om så är fallet har den grekiska regeringen satt några gränser för penningtransaktionen via internetbank?
Bra fråga! Vet inte, skickar vidare frågan till vår korrespondent i Aten.
Enligt SVT:s Nilkas Svensson i Aten fungerar det att betala räkningar digitalt, inom landet.
20.22
Om Greklands enda räddning är att införa Drachmer, som Christer skriver. Hur kommer landet att ha råd att importera bränsle, mediciner osv?
Vi får ta en sak i taget. Att byta valuta är ett alternativ som inte är aktuellt just nu.
20.26
Funkar importen av bränsle till Grekland, tänker flygbränsle till exempelvis charterplan, fartygsbränsle, diesel, bensin, gas osv.

Finns det en risk, tecken på att den grekiska infrastrukturen är på väg att slås ut?

Hur lämnar en turist då Grekland?
Vi känner int etill att det ska finnas några akuta problem med detta.
20.34
Om bankerna fortsätter att ha stängt. Hur omsätter då livsmedelsbutikerna kontanterna, kunderna betalat med, till nya inköp för att fylla butikshyllorna?

Betalar butiken leverantörerna med kontanta medel vid leverans till butiken?
Kan inte svara på denna detaljfråga. Men situationen är ju förhoppningsvis tillfällig.
20.38
Europeiska centralbanken lämnar nivån på stöd till bankerna oförändrad. Det gör att bankerna får allt svårare att hantera uttaget av kontanter.
20.50
Länderna Dag och Natt:

Grekland:
www.landguiden.se

Sverige:
www.landguiden.se

Landguiden, en del av Utrikespolitiska Institutet

20.50
Har själv bott i Grekland i ca 7 år , mellan 1998 och 2004 . Jag som 18 åring då hade 2 jobb och hade knappt någon ledig tid medans dem flesta av grekerna i åldern 18-28 gjorde inget annat än att fika , bada , äta ute och låna pengar från mormor / morfar eller farmor / farfar, dessa åldringar i sin tur kunde låna hur mycket pengar som heldt från bankerna utan att banken krävde säkerhet för dess lån! När gamlingarna sen dog då kunde inte banken få sina pengar länge därför att barnbarnen hade spenderat allt! Enligt min bedömning och enligt min egen erfarenhet vet jag att dem flesta Grekerna är snyltare som i många år har levt på EU Bidrag och Europiernas skatte pengar.
Egentligen det hela är EU's fel som har finansierat deras levnadssätt.
20.51
Vad ligger i aktuellt bud? Låter som Grekland behöver en mängd reformer för att få ordning på detta (skattindrivning mm). Att man inte lyckades med det under föregående stödpaket måste väl ses som ett stort misslyckande?
Just nu finns inget aktuellt bud. Grekland ska komma med ett förslag till morgondagens möte är det sagt.
20.52
Hur motogs nej segern i Storbritanien? Det är ju ev på väg att lämna EU.
EU-kritikerna fick vatten på sin kvarn kan man säga.
Brittiske finansministern George Osborne uppmanar eurozonens ledare och Aten att snabbt få till stånd en ny överenskommelse.
20.57
lat mig skriva detta pa engeska for att jag har inte det sevenska fonten/ Greeks have as traditions this habit of not paying any tax to their government now the treasure has reached its final steps and they must do something about it / in this recent election they been asked if they happy to move forward and do something but they said clearly no we know that the cost of kicking us out of euro is far bigger than helping us so we stay calm and enjoy the ride
20.57
I grunden så är det Grekland som är ansvarig för att man hamnat i denna ekonomiska situation. Precis som andra människor/länder i en trängd ekonomisk situation, så får man anpassa sina utgifter och komma fram till en avbetalningsplan. Det har varit oansvarigt både från grekiska politiker och medborgare att man kontinuerligt över många år levt över sina tillgångar. Detta kan varken politiker och/eller medborgare frånskriva sig - det vore naivt och ett sätt att skylla ifrån sig.
21.10
Nu avslutar vi direktrapporteringen här ikväll. Ni kan fortsätta att följa nyheter om Grekland på SVT:s webb och i våra sändningar.

Vi har fått flera frågor som vi tyvärr inte hunnit eller kunnat svara på just nu. Stort tack för ert engagemang ändå!