Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Eurozonens ledare i nytt toppmöte i Bryssel

I dag tisdag den 7 juli är ännu en ödesdag för det skuldtyngda Grekland eurozonens finansministrar möts på eftermiddagen, och senare på kvällen hålls ett toppmöte med ländernas stats- och regeringschefer för vidare samtal om hur krisen ska lösas.

SVT Nyheter direktrapporterar om utvecklingen hela kvällen.

SVT rapporterade · Direktrapport: Grekiska skuldkrisen – tisdag 7 juli


Att hålla koll på just nu:

  • Inga nya förslag från Grekland vid dagens finansministermöte
  • Grekland förväntas begära nytt stödlån i kväll eller i morgon bitti
  • Ett nytt stödlån kan dröja flera veckor att betalas ut, vilket riskerar få svåra följder
  • För att komma runt detta vill Grekland ha ett snabbt, akut stödlån för juli, under arbetet med en långsiktigare lösning för framtiden
  • Greklands finansminister pratar om ”en politisk vilja” inom eurozonen att ge Grekland en ny chans
  • Eurogruppen kommer att hålla ett nytt möte inom några dagar
  • Merkel, Hollande, Tsipras och Juncker har hållit ett eget möte inför det större eurotoppmötet
  • Tsipras ska enligt uppgift till Le Monde vid detta möte ha presenterat nya förslag till ledarna i enrum
  • Strax efter kl 22 svensk tid uppges att toppmötet är avslutat
  • I morgon onsdag ska grekiska premiärministern Tsipras tala inför Europaparlamentet
  • Nej:et i söndagens folkomröstning innebär inte ett mandat för utträde ur euron, uppger Greklands president
15.17
Välkommen till denna direktrapportering kring ännu en betydelsefull dag i den grekiska skuldkrisen.
15.18
Just nu möts eurozonens finansministrar i Bryssel, i hopp om att finna en ny lösning.
15.20
Euroländernas ledare är just nu grovt sagt indelade i två läger, mellan de som anser att Grekland troligen kommer att behöva uteslutas ur eurozonen, och de som vill göra allt för att behålla Grekland i samarbetet.
15.22
– Det kan inte bli tal om att avskriva lånen, säger exempelvis Lettlands finansminister Janis Reirs, som inte utesluter en så kallad ”grexit”, alltså ett uteslutande av Grekland ur eurosamarbetet.
15.22
– Jag tänker inte ens begrunda att Grekland skulle lämna euron, säger samtidigt hans spanska motsvarighet Luis de Guindos.
15.23
Här kan du läsa en sammanfattande artikel om hur läget såg ut inför mötets början kl 13 i dag: http://www.svt.se/nyheter/eurolandernas-viktigaste-personer-mots
16.24
I söndags hölls som bekant en folkomröstning i Grekland, där det grekiska folket röstade nej till långivarnas nya krav på åtstramningar.
16.25
En del har menat att detta nej kan tolkas som en öppning för ett grekiskt utträde ur euron, men Greklands president har i dag i ett brev till Europakommissionens ordförande Donald Tusk förklarat att så inte är fallet.
16.27
– Resultatet av folkomröstningen i Grekland innebär inte ett mandat för utträde ur eurozonen, men ett mandat för att fortsätta och förstärka arbetet med att nå fram till en samhällelig rättvis och ekonomiskt gångbar överenskommelse, skriver president Prokopis Pavlopoulos i sitt brev.
16.31
Greklands president är för övrigt i huvudsak en ceremoniell titel. Presidenten är statschef och väljs av parlamentet, men saknar, sedan en ändring av landets grundlag 1986, formell politisk makt. Hans uppgift är att ena och representera landet utåt. På ett ungefärligt sätt har presidenten samma roll som Sveriges monark.
16.31
Tack för att ni satsar på liverapportering om krisen även idag, det uppskattas verkligen.
Tack Marcus! Roligt att höra. Vi gör vårt bästa att ge en så heltäckande bild av krisen som möjligt.
16.32
Stämmer det att Grekland inte kommit med konkreta skriftliga förslag till detta mötet? Tycker de inte att situationen är kritisk nog och att de har tid att vänta längre?
Jag misstänker att övriga finansministrar inte är roade av att ha samlats i "onödan", dvs utan att ha någon konkret att diskutera.
Enligt de uppgifter som läckt från mötet så stämmer detta, ja. Vidare uppger mycket riktigt källor att övriga närvarande ministrar visat tydligt missnöje med detta.
Samtidigt har de kommit uppgifter om att en del förslag lagts fram muntligt, och att dessa "kanske" ska anta skriftlig form under onsdagen, då Greklands premiärminister Tsipras även ska tala till Europaparlamentet (där ju även icke-euroländer såsom Sverige ingår).
16.34
Fattar Grekerna att det dom gör stökar till det på bl a svenska börsen?
Den ekonomiska krisen påverkar hela världen på ett eller annat sätt. Det är nästan oundvikligt att även svensk ekonomi rubbas av svallvågorna.
16.38
Just nu väntar vi som sagt på ett uttalande från finansministermötets ordförande, nederländaren Jeroen Dijsselbooem, där vi hoppas få fler uppgifter om vad som har sagts inne på mötet.
16.40
Eurozonens stats- och regeringschefer håller också på att samlas inför sitt toppmöte som är beräknat att komma i gång efter kl 18, svensk tid.
16.42
Har du svårt att hänga med i alla ekonomiska turer i krisen? Vem är egentligen Grekland skyldig pengar? Och hur mycket? Här kan du titta in SVT:s överskådliga grafiska sammanställning kring de vanligaste frågorna om krisen:

Fyra frågor och svar om Greklandskrisen

SVT Nyheter – PejlHur stor är egentligen Greklands skuld, och vad består den av? SVT reder ut siffrorna.
16.43
Mötet officiellt slut, uppger Finlands finansminister:

16.45
Inga nya konkreta förslag från Grekland på mötet, bekräftar Maltas premiärminister nu på Twitter:

16.46
Det kommer inte att vara till hjälp för kvällens toppmöte, skriver Muscat också.
16.46
Antar att Alexander Stubb uttalande om flygmil alltså även gäller denna gång. Han var trött på att diskutera utan förslag redan i slutet av juni, ska bli kul att höra hans kommentar om detta.
16.51
Greklands nye finansminister Euclid Tsakalotos la alltså fram inte fram några nya skriftliga förslag vid finansministermötet. Vid sitt allra första eurogruppsmöte gjorde han också ett stort faux pas inför den samlade pressen: Han höll sina mötesanteckningar tydligt synliga framför alla fotografer

16.55
Där står bland annat en påminnelse om att undvika något form av ”triumfalism”, alltså inte skryta med segervind, troligtvis till följd av helgens folkomröstning då grekerna röstade ner långivarnas senaste krav.
16.55
Hej kommer ni att liverappotera från grekiska krisen hela kvällen och natten och imorgon
Hej! Vi kommer att rapportera direkt åtminstone genom kvällens toppmöte mellan euroländerna. Därefter är det beroende på händelseutvecklingen. Oavsett rapporterar vi alltid dygnet runt i någon form på svtnyheter.se.
16.58
Gällande skuldgrafen över vilka länder Grekland har skuld till vore det mycket intressant att se en uppdelning per capita, där kommer nog Slovakien ligga långt upp. Tyskland må ha störst i euro men för ett mindre land kan det bli än mer kännbart.
Tack för idén! Jag ska framföra den till min kollega som sammanställt grafiken.
17.00
Tycker att vad DI skriver "Det talas mycket om solidaritet. Finland har på olika sätt lånat ut 5 miljarder euro. Det är 10 procent av vår statsbudget och 2,5 procent av BNP. Då kräver vi att villkor uppfylls", sade finansministern.'' säger allt!
17.09
Greklands Tsipras kommer att träffa Tysklands förbundskansler Angela Merkel i enrum före kvällens toppmöte, uppger Reuters.
17.10
Nu kommer också uppgifter från Finlands Alexander Stubb att Grekland förväntas komma med en begäran om nya lån "inom de närmsta timmarna".
17.10
Detta kan alltså handla om den 7 miljarder euro som italienska medier tidigare rapporterat om.
17.12
Eurogruppens finansministrar kommer även att hålla ett telefonmöte kring denna förväntade begäran om lån under onsdagen, uppger mötets ordförande Djisselbloem.
17.14
Även Frankrikes president François Hollande kommer att medverka vid "inför"-mötet med Tsipras och Merkel.
17.17
Det finns ännu hopp om en överenskommelse och en lösning för Grekland. Det uppger Pierre Moscovici, EU-kommissionär med ansvar för ekonomiska frågor, efter dagens möte.
17.17
Eurogruppen kommer att arbeta hårt för att behålla den monetära unionen intakt, säger Moscovici.
17.25
Eurozonens ledare anländer nu till Bryssel, först att göra ett uttalande är Nederländernas premiärminister Mark Rutte.
17.26
– Den enda lösningen för Grekland är att skapa långtgående reformer och åta sig svåra åtgärder. Greklands öde inom euron och ansvaret för det ligger i Aten, inte här, säger Rutte till Reuters.
17.26
Det sägs ofta att nej-svaret i söndags är en seger för demokratin. På vilket sätt? Är det demokratiskt att "någon annan" ska betala för korruption, fifflande med siffror och ovilja att betala skatt?
Grekerna röstade inte för att få lånen avskrivna rakt av, utan att avvisa långivarnas nya krav på åtstramningar kopplade till nya stödlån.
17.29
Är det trots allt inte bäst att skulden avskrivs helt och sen ge Grekland stöd tills deras ekonomi kommer igång ???
Det anser vissa, medan andra menar att långivarna också måste få tillbaka sina skulder. Bland andra Frankrike, i praktiken näst största långivare efter Tyskland, har självt stora problem med ekonomin och anser sig inte ha råd med en skuldavskrivning, även om det är oklart när de skulle kräva in något lån av Grekland.
17.31
Kollade fem länders lån till per capita:

Tyskland 11860 kr/inv (81 miljoner)
Italien 11048 kr/inv (60 miljoner)
Finland 10531 kr/inv (5,4 miljoner)
Frankrike 10043 kr/inv (66 miljoner
Slovakien 5074 kr/inv (5,4miljoner)

Vill någon kontrollräkna så är det helt okej.

Det som förvånade mig var att Italien har lånat ut så pass mycket till Grekland (med tanke på deras egna svaga ekonomi).
Hinner ej kontrollräkna för tillfället, men lägger ut siffrorna med den brasklappen. Tack!
17.35
Tysklands förbundskansler Angela Merkel är framme inför toppmötet i Bryssel.
17.36
Hon bedyrade återigen att Tyskland kräver att Grekland åtar sig nya reformer för att nya stödlån ska komma på fråga.
17.37
– Det handlar inte om veckor utan om några dagar. Vi får se vad Greklands premiärminister [Tsipras] kommer att berätta för oss, sa hon till Reuters på väg in mot mötet.
17.37
Merkel ska som sagt träffa Tsipras och Frankrikes president Hollande i ett enskilt möte inför det större toppmötet med hela eurozonens stats- och regeringschefer.
17.37
Håller med Månstrand men tycker att vi EU fortsätter att stödja Grekland med pengar utan några krav på att återbetala
17.37
Jo, jag vet att det påverkar börserna, frågan var mer menad som att Grekerna fattar vad de ställer till med?
Svårt för mig att svara på, men jag tror inte att de svenska börserna är vad grekerna har främst i åtanke i dessa förhandlingar. Om något kanske den övriga eurozonens diton.
17.41
Greklands Tsipras har inför kvällens möte talat med USA:s president Barack Obama över telefon. Enligt en källa vid den grekiska regeringen ska Tsipras ha informerat Obama om det nya nödlån Grekland förväntas begära i kväll.
17.42
Enligt samma källa, till Reuters, hoppas Obama och USA på en snar lösning på den grekiska krisen, och vill helt klart att Grekland förblir en del av eurosamarbetet.
17.42
Jag har i bakhuvudet att det förekommit insatser för att ändra det grekiska sättet för byråkrati och administration som till viss del bygger på korruption -ex.vis har SE bidragit för att försöka införa delar av den 'svenska modellen'.
Vet någon följare här vilket resultat det arbetet ledde till?
Det är jag personligen dåligt insatt i, men som sagt, har någon annan ett svar är det bara att skriva!
17.43
På sikt måste det säkert komma till en punkt där vissa delar av skulden skrivs av. Men jag hörde på Ekot att skattemoralen är låg, och att har någon skatteskulder, så skrivs avbetalningsplan. Klarar man inte det, så skrivs nya avbetalningsplaner. Känns som Grekland försöker med samma taktik mot långivarna.
Vad jag förstod kunde de inte förstå, såsom i Sverige att kronofogden kommer och inkasserar varor o ev fastgheter.
Men ett sådant sätt känns ju knappast OK för mig.
17.47
Frankrikes president François Hollande anländer nu inför mötet i Bryssel.
17.48
Hollande delar Merkels uppfattning om att Grekland behöver seriösa, trovärdiga förslag och måste skyndsamt presentera nya reformer.
17.50
Hollande nämner också vikten av solidaritet inom eurosamarbetet, och EU i stort. Frankrike har varit bland de tydligaste rösterna för att kämpa för att behålla Grekland inom eurozonen.
17.51
Svar till Månstrand: Nej, tvärtom. Skulle EU skriva av skulderna skulle vi riskera en dominoeffekt. Nästa svage medlem skulle kräva samma behandling, och nästa.....
Jag har full försåelse för att manga inte vill underhålla ett land med batter pensionsförmåner än det egna landet.
17.51
Vad händer om de inte får igenom sitt förslag
Vem? Långivarna eller Grekland, och vilket förslag exakt?
17.52
– Det är denna vecka som besluten om Grekland måste tas, säger Hollande inför mötet.
17.52
Grekland har i flera årtionden lånat upp pengar istället för att balansera sin budget. Den som lånar ut pengar till någon som inte har betalningsförmåga har också ett ansvar. För mig är det obegripligt hur man kunnat få låna så stora belopp. En del av problemet är att långivarna aldrig kommer att gå med på sitt ansvar.
17.57
Även Jean-Claude Juncker, Eurpeiska kommissionens ordförande, ska närvara på det fransk-tysk-grekiska-införmötet, uppger The Guardian.
17.59
NYA UPPGIFTER FRÅN GREKLANDS REGERING:
Syftet med finansministermötet i dag var inte att ta några beslut
18.00
Grekiska reformförslag från förra veckan står kvar, men med vissa justeringar
18.01
Målet är att få en ny överenskommelsen kring stödlån inom kort, och förslagen ska diskuteras i dag och i morgon.
18.02
Regeringen i Aten hoppas på en ny överenskommelse som återinjicerar likviditet i det grekiska bankväsendet.
18.03
Allt detta senaste alltså efter ett uttalande från en grekisk regeringskälla, till nyhetsbyrån Reuters.
18.03
Hur kan Juncker vara trovärdig i förhandlingar med GR och kräva ett fungerande skattesystem? När han var finansminister i landet som hjälper stora företag att slippa betala skatter? Jag undrar också hur GR har varit kapabel att hålla ett referendum inom en vecka, men inget fungerande skattesystem inom 5 år? Och varför vill de kräva ännu fler pengar av de som de kallar terrorister?
18.08
Hur ser formalia ut för beslutsfattande inom eurozonen? Är det en röst per minister eller har större länder/ekonomier fler röster? Har länder veto?

Beslutsförfarandet är ju avgörande för hur detta slutar. Det råder ju ingen konsensus bland euroländerna hur problemet ska lösas.
När det gäller uteslutning är det egentligen inte formellt möjligt att sparka ut ett land motvilligt. Det som skulle kunna hända är att övriga länder skapar ett nytt samarbete som ersätter det tidigare, där alla länder om Grekland tas med. Detta kräver ju dock att samtliga övriga länder är överens.
En annan möjlighet är att samtliga övriga länder stryper det ekonomiska tillflöde som finns till Grekland och landets banker. På så sätt kollapsar landet i konkurs och tvingas bygga upp sig själv på nytt utanför rådande ekonomiska samarbeten. Denna sista situation vill däremot i princip alla beslutsfattare undvika, då de politiska konsekvenserna skulle bli enorma och oförutsägbara.
18.13
Gällande kommentarerna här nedanför finns här en intervju med den franske ekonomen Thomas Piketty, som förklarar vad ett forcerat uteslutande av Grekland kan få för geopolitiska konsekvenser:

Piketty: En ”Grexit” gynnar de högerextrema

svt.seDet vore katastrofalt om Grekland tvingas lämna eurosamarbetet. Det menar den franske ekonomen Thomas Piketty, och varnar framförallt för att de stora vinnarna i en sådan framtid skulle vara de högerextrema krafterna i Europa. – Det skulle skapa en nivå av grekisk bitterhet gentemot Europa som kommer att få fruktansvärda geopolitiska konsekvenser, säger han i en intervju med Le Monde.
18.14
Detta är egentligen ingen fråga bara ett inlägg. Grekland visste mycket väl när de fick lånen vad som krävdes av dem, vilket blir väldigt oärligt samarbete. Greklands ledare känns mer som lurendrejare där de inte hade någon avsikt att betala tillbaka lånen. Medborgarna är som vanligt inte informerade om vad som egentligen sker utan som alla vi andra medborgare litar en på sina politiker att de gör sitt jobb till det bästa.
Det går självklart bra att skriva inlägg utan frågor. Diskutera gärna med varandra, vi publicerar det vi hinner!
18.16
"inför"-toppmötet med Merkel, Hollande, Tsipras och Juncker är nu igång. Här en bild från mötesrummet, upplagd av en av Junckers talespersoner.

18.17
Med tanke på det dödliga våld som pengar är och förorsakar... finns det då ingen som kan möta katastrofen som den är? -Med tusentals år av facit måste de snarast ske kan avskaffas och kriminaliseras. Myrorna i myrstacken... lär av dem... de har inga pengar och likväl samlar de mat och bygger sina stackar och försörjer sina inbyggare. Motsvarande måste även vi bygga våra samhällen utan pengar, skuldberoende och annat fördärv förorsakat av pengarnas existens?
18.17
Finns det några uppgifter på vad alla dessa extramöten kostar?
Intressant fråga, har tyvärr ingen uppgift på det just nu. Det är dock EU alternativt eurogruppen som står värd för mötena, så utgifterna hämtas inte ur den grekiska statskassan.
18.19
Toppmötet ser ju mer ut som kafferepet hos tant Hilma
18.19
Ser lättsamt ut där på mötet men tårtan har de väl gömt bakom gardinen, smile
Haha, inget toppmöte utan tårta! Nej men allvarligt: Bilden nedan är från det informella mötet som hålls inför den officiella sammankomsten av samtliga eurozonsöverhuvuden. Kvällens huvudpersoner Tsipras, Hollande, Merkel, Juncker och deras medarbetare ses alltså egentligen "över en kaffe" för att förbereda sig och informera varandra om sina ståndpunkter inför det stora mötet.
18.21
Till Katarina Pålman
Du har helt rätt i vad du säger men de som lånat ut pengar är lika skyldiga. De borde ha insett det du säger. De blir inte oskyldiga för att de ev var så dumma så att de inte insåg detta.
18.25
Nu upprepas uppgifterna om att Greklands reformförslag från förra veckan är de som landet står kvar vid inför kvällens toppmöte, dock med vissa ”förbättringar”.
18.26
Enligt talespersonen för regeringen i Aten erkänner man sig pressad att få till en ny överenskommelse om stödlån så snart som möjligt, för att rädda landets bankväsende som riskerar att kollapsa efter de sanktioner regeringen infört i landet.
18.27
Sanktioner har bland annat gjort det omöjligt för greker att göra större kontantuttag ur landets bankomater, samt genomföra utlandsbetalningar.
18.27
Jo, Imar, håller helt med dig visst borde de insett att Greklands ledare lider brist på självkontroll och borde ha satt alla fyra broms (som mina taxar). Tror att vi alla medborgare i samtliga EU länder står med stora ögon och är besviken på ledarskapet.
18.27
fick svt tårta,
Ingen tårta här på redaktionen i Stockholm, i alla fall.
18.28
@Peter Wehlin Dock måste även demokratin, hierarkin etc beaktas i en myrstack. Den torde vara i stort sett vara obefintlig: snarare en totalitär samhällsbyggnad. Och vem vill ha det?
18.30
En gång i tiden fick jag göra upp en avbetalningsplan som var generös. Men min kredit blev stoppad naturligtvis. I fallet Grekland fungerar det tydligen annorlunda. Varför då kan jag undra ...
18.30
Finns det, med anledning av de grekiska bankernas sanktioner, en god sannolikhet att grekerna gör som cyprioterna gjorde när de stod inför samma problem, dvs att de köper bitcoins för alla sina besparingar?
Intressant fråga. Det har funnits rapporter om ett ökat intresse för den digitala valutan i Grekland på sistone. Enligt en Reuters-artikel från förra veckan har intresset hos Greklands enda Bitcoin-växlare växt med 400 procent på bara en månad. Det totala antalet kunder uppskattas dock till relativt låga "ett par tusen".
Bitcoins har däremot bekräftas slinka igenom de av regeringen införda sanktioner på bland annat utlandsbetalningar.
Här finns artikeln ifråga: http://www.reuters.com/article/2015/07/03/us-eurozone-greece-bitcoin-idUSKCN0PD1B420150703
(Beklagar oklickbar länk)
18.33
Frågan är vad som händer i övriga Europa OM Grekland får ett frikostigt avtal.

Kort sagt debatteras omständigheterna kring övriga Europas skattebetalare och medborgares reaktioner alldeles för lite och vad detta får för konsekvenser för EU.

Att ge Grekland ett bra avtal nu är som att sparka burken framför sig då risken finns för ytterligare ett liknande scenario inom något/några år.

Vem vågar tänka den tanken?

Hur en sådan situation skulle skada EU:s förtroende i Europa kan man bara gissa.
18.34
Nu har grekerna fått säga sitt i en folkomröstning.
Får vi som ska vara med och ev. låna ut mer pengar till Grekland också folkomrösta om huruvida vi faktiskt vill det eller inte?
Eftersom Sverige inte är med i eurosamarbetet lär det i alla fall inte bli aktuellt här, men det är inte omöjligt att ett euroland skulle kunna ta till liknande rådgivande folkomröstningar för att höra vad medborgarna anser om ett visst förslag.
18.37
En överenskommelse med Grekland kan komma till stånd inom de kommande timmarna, säger Italiens premiärminister Matteo Renzi när han anländer inför mötet i Bryssel.
18.38
– Jag är inte så orolig kring en teknisk lösning för Grekland. Jag tror att en lösning kan hittas rätt enkelt för att lösa Greklands akuta kris, säger Renzi.
18.39
– Jag är lite oroligare kring situationen i Europa. I sitt nuvarande tillstånd mår Europa inte bra, fortsätter han.
18.39
– Det viktiga är att finna en politisk lösning för Europa och där finns mycket kvar att göra.
18.41
Italien har goda skäl att hoppas på en lösning för Grekland. Om landet tvingas lämna valutasamarbetet skulle Italien, med den näst högsta statsskulden, hamna i rampljuset och det vill man inte. Premiärminister Matteo Renzi har varit drivande i att hålla igång förhandlingarna med Aten.
18.41
Nej, Kalle, det är inte så som Du föreställer Dig! -Hjärtat måste först och främst vara med.... och vägen dit är, som alla förstår, inte helt enkel. Men vi måste allt lära av penningmisstaget och ändra kursen till det bättre, så att vi alla i världen kan leva.
18.45
Irlands premiärminister Enda Kenny är på plats i Bryssel. Han hoppas på en snabb överenskommelse för att lindra det grekiska folkets svåra trauma.


18.45
Till Maria: en ganska intressant och faktiskt berättigad fråga, men tyvärr är jag säker på att svaret är nej.

Det är inressant att de två länder som mest pushar för mer generositet är Italien och Spanien. Kan detta möjligen bero på att de två är de lander som star näst I Tur ?

I något media läste jag häromdagen att det från grekiskt hall framhållits att Tysland inte skulle ha betalt tillräckligt skadestånd till Grekland efter andra världskriget.
Det tycker jag tyder på en väldigt oseriös inställning.
18.45
Man kan förstå att de stora kreditgivarna Tyskland, Frankrike och Italien - som har lånat ut uppåt 100 miljarde Euro till Grekland - är angelägna om att rädda vad som räddas kan, men hur ställer sig egentligen fattiga balter, slovaker, ungrare m.fl till att fortsätta pumpa ner ytterligare miljarder av sina invånares skattepengar ner i det bottenlösa grekiska hålet? Alltså, kan man tänka sig en intressekonflikt inom eurozonens medlemsländer? Vad tror ni?
18.47
Finlands Stubb anser att finansministermötet var nyttigt. Han säger sig vänta på Greklands nya begäran om stöd, för att sedan göra intervjuer och lämna Bryssel.


18.47
Kollaps är väl inget problem? Lämna euron, återgå till drachman och tryck så mycket som behövs. Det ger Grekland enorma exportmöjligheter och kommer snabbt på benen igen.
Eller? Är det bara USA som klara sig undan en sådan manöver?
Det är en ekonomisk så väl som politisk fråga. Många experter och tyckare menar att de politiska konsekvenserna lär bli enorma och svåra att förutse, och på sikt skapa en större osäkerhet och instabilitet i Europa. Det finns samtidigt röster som vill att detta sker ändå, och att förändringarna vore av godo.
18.50
Greklands problem är beviset för att Euron inte fungerar som gemensam valuta. Hur ska man kunna hålla ihop ett tyskt A-lag med ett B-lag där länder som Grekland, Portugal, Spanien och Italien ingår. Det rimliga vore att Tyskland lämnar samarbetet och övriga länder stannar kvar i en ny gemensam valuta. Detta skulle säkert USA se som en bra lösning genom att Euron blir försvagad. Däremot kan aldrig USA acceptera att Grekland bryter sig ut och därigenom kunna finna egna för USA okontrollerbara lösningar.
18.52
I en intervju med The Guardian ska Finlands Alexander Stubb också ha sagt att kvällens toppmöte lär bli ett slöseri med tid, då inget konkret grekiskt förslag finns att lägga fram.
18.53
Även om Grekland som nu väntas lägger fram begäran om ett nytt stödpaket måste denna begäran behandlas av flera instanser innan det presenteras för euroledarna direkt.
18.54
@Peter Wehlin Hjärtats funktion, dvs det verkliga pumpandet är, och har alltid varit, överordnad känslornas och kärlekens hjärta.
18.55
Precis Zorro, Ryssland är väl inte de som säger nej, till portarna och tillgång till svarta havet och Kina är inte heller sena att hänga på.
18.55
Jag har läste lite att kinesser vill köpa grekiska hammnar osv, och om dem säljer dessa så får de enorma summor, stämmer detta eller
Njae... Det finns uppgifter om att Kina vill köpa den största hamnen i Aten, något Tsipras regering lovade att inte göra när den blev vald i januari. Det är oklart hur det går med den affären. Jag har dock inga uppgifter om fler större hamnar som är till salu.
19.00
Nu finns äntligen Djisselbloems uttalande efter finansministermötet tillgängligt i sin helhet. En översättnign kommer i de följande inläggen:
19.01
”Vi välkomnade vår nya grekiska kollega och lyssnade på hans utvärdering av situationen efter helgens ”nej” i den grekiska folkomröstningen”
19.04
”Det fanns inga nya förslag i det här läget från den grekiske ministern, och det första steget blir att den grekiska regeringen skickar en ny förfrågan till eurogruppen; en ny officiell förfrågan om stöd från ESM [Europeiska stabilitetsmekanismen] och så snart den är inkommen – förhoppningsvis redan i morgon bitti – kommer vi att hålla ett nytt eurogruppmöte över telefon för att formellt inleda behandlingen av denna förfrågan”
19.06
”Jag kommer först att be institutionerna att titta på den ekonomiska situationen i Grekland, deras finanser och skuldhantering, och sedan kommer institutionerna att återkomma till oss och vi får se om vi formellt kan inleda förhandlingar.” 
19.06
”Allt detta måste genomföras på bara några dagar. Vi har väldigt lite tid, som ni alla vet. Tack.
19.07
Sammanfattat: Grekland kommer formellt att lämna in en ny förfrågan om stödlån troligtvis i morgon bitti, som sedan ska behandlas av berörda instanser innan nya förhandlingar kan återupptas in om några dagar. Alla önskar dock att det hela går så fort som möjligt.
19.07
Det är just Ryssland och Kinas intresse av Grekland som gör att Tsipras kan kaxa sig mot Merkel bl.a.
19.07
Zorro: Problemet är nog lite djupare än så. EU skulle aldrig ha bildats på de väldigt lösa boliner som skedde. Den typ som av samarbete som avses I EU kräver att man först nivelerar sånt som skatter, inkomster, pensioner sociala förmåner. Resultatet är det vi ser nu. Det hade förmodligen kunnat fungera batter om man valt gamla EFTA's modell istället för gamla EEC's
19.08
Tur att vi aldrig gick med i europrojektet! En ytterligare reflektion apropå paret Merkel-Hollande: hur i allsindar gick det till när Europas i praktiken gav dessa två fullmakt att bestämma över kreditgivning av miljarders miljarder? I dagsläget kommer jag osökt att tänka på fulla sjömän med fullproppade kreditkort helt utan begränsningar. Har paret Merkel/Hollande överhuvudtaget någon särskild kompetens t.ex en univesitetsexamina i nationalekonomi?
Hur kan man svänga till detta skådespel till att vara en demokratisk procedur?
19.09
De länder som är positivt inställda till en Grekisk skuldavskrivning befinner sig i en sådan position att dom själva har samma behov.

Därför är en Grekisk skuldavskrivning omöjlig.

19.13
Källor till Financial Times gör gällande att ett nytt toppmöte kan vara planerat redan till nu på söndag.
19.14
Nu är det officiella toppmötet med samtliga euroländers ledare i gång.
19.14



19.19
Vad diskuteras på mötet?
Tanken var ett nytt grekisk förslag om möjliga reformer för att kunna begära ett nytt stödlån, men eftersom något sådant inte tycks finnas att lägga fram är det just det som är frågan.
19.23
Finns någon tid för mötets avslutande med efterföljande uttalanden/kommentarer?
Nej, det är oklart hur länge det kommer att hålla på. Det kan pågå i bara någon timme men också fortsätta långt in på småtimmarna. Vi håller er såklart uppdaterade när vi får höra något.
19.26
NYA UPPGIFTER: Även om det blir ett nytt stödlån, kan det enligt uppgift till The Guardian dröja veckor innan pengarna betalas ut.
19.26
Då kan det också vara för sent, eftersom Grekland har en skuld på 3,5 miljarder euro till ECB som ska betalas den 20 juli.
19.28
The Guardian erfar att det förslag som Grekland nu ska lägga fram, i kväll eller i morgon, formellt inte kan resultera i en utbetalning från ESM förrän på halvlång sikt.
19.29
ESM är den Europeiska stabilitetsmekanismen, en institution som är inrättad just för att tillhandahålla nödlån för att lösa dylika akuta kriser.
19.30
Kraven på lånet kommer som väntat också att vara mycket tydliga och hårda.
19.36
En talesperson för Greklands regering uppger nu att landet ska föreslå en akut, tillfällig lösning för att täcka behovet i juli, i väntan på en mer långsiktig lösning
19.38
– Förslaget från grekiskt håll är för en uppgörelse fram till månadsskiftet, för att förbereda för den stora, hållbara lösningen framöver, säger talespersonen enligt Reuters.
19.39
ESM? Är det någon institution de skapat i brådrasket, har aldrig hört talats om den tidigare?
ESM har funnits sedan 2012, och föregicks av EFSF som skapades 2010: http://www.esm.europa.eu/about/index.htm
19.48

Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) pekar på att det är ont om tid för Grekland.
-Det är väldigt oroande och väldigt bekymrande att den grekiska regeringen inte hade något nytt förslag att lägga på bordet, säger hon till TT.
19.48
TT: Är Grekland närmare en "grexit"?
-Där är vi inte ännu, det återstår att se hur diskussionerna fortlöper. Hittills har ambitionen varit från båda parterna att Grekland ska stanna kvar i euron, säger Magdalena Andersson (S).
19.53
Det är så oansvarigt att låna säger alla. Men alla länderna har ju statsskulder? Tex Finland som lånat ut till Grekland Hur mycket lån har de själva då? Lånar alla av alla eller?
Det hänger lite på vad man använder lånen till. Om man investerar i utbildning, infrastruktur och annat så är lånen lönsamma.
19.57

Brysselkorrespondenter tycker att det är ett dåligt tecken att de är ackrediterade till krismöten under hela juli, inte bara under en dag.



19.59
Om Grekland går istatsbankrutt finns inte skulderna kvar då?
Jo, då börjar nya förhandlingar. Alla tjänar på att så mycket som möjligt betalas tillbaka.
http://www.svt.se/nyheter/ekonomi/vad-hander-om-de-inte-betalar
Intervju med Harry Flam, professor i internationell ekonomi
20.04
Kan bli nytt möte med eurozonens ledare på söndag enligt Reuters
20.06
Mötet skulle i så fall kunna godkänna ett stödprogram om långivarna är nöjda med Greklands ansökan och reformplan
20.06
Tycker Greklands ledare visar återigen på nonchalansen gentemot andra samarbetsländer när de inte har något reformförslag med sig till mötet, det var iksom det som mötet skulle handla om. Märkligt.
20.07
USA kommer aldrig att bara se på att Grekland lämnar EU och euron så att Ryssland närmar sig Grekland ännu mer
20.09

Uppgifter om att Obama engagerar sig ytterligare



20.13

Nederländerna tillhör de mest tveksamma till att hjälpa Grekland ytterligare, tillsammans med exempelvis Finland och flera av länderna i det forna Östeuropa, skriver nyhetsbyrån TT.


Både Finlands och Lettlands finansministrar var tydliga på tisdagen om att de inte vill se några skuldavskrivningar.

20.13

På andra sidan är framför allt Cypern, Italien, Spanien och Frankrike de länder som är mest öppna för en kompromiss


20.13
Det är väl bara Euron´s vara eller icke vara i Grekland, som diskuteras, inte medlemskapet i EU väl?
Ett utträde ur euron diskuteras inte på allvar ännu. OM Grekland skulel lämna euron är det oklart vad som skulle hända med EU-medlemsskapet
Det ska egentigen inte vara möjligt att lämna euron, det är okänd mark.
20.20
Kan man ha en lokal valuta utöver euron ?
Finns länder som i praktiken har dubbla valutor, ex i Sydamerika
20.22
Tror som "Staffan" att mycket handlar om USA:s inflytande över förhandlingarna och press på Merkel att behålla Grekland inom EU för att hålla Ryssland utanför EU.
20.26

Belgiens finansminister Johan Van Overtveldt antyder att Grekland - och hans nye kollega Euklidis Tsakalotos - inte förstår hur brådskande situationen är.

-Jag fick ett starkt intryck av att det fanns 18 finansministrar som kände hur brådskande situationen är och en som inte gjorde det.

TT

20.27
Absolut Håkan, håller med dig. Vitsen med EU är isf bruten och Ryssland är mitt i, på en strategisk viktig plats, svarta havet. Tar sig Ryssland in så kommer också Rysslands nya kompis Kina in som redan har nosat på hamnar i Grekland till sin båtflotta.
20.29
Det där later som om en Statsbankrutt är ett faktum, inte sant
Om Grekland redan är i statsbankrutt eller inte är en komplicerad fråga.
De har ju int epengar för att betala sina lån just nu och vissa anser att de är statsbankrutt.
Kreditvärderingsinstituten ser det inte ännu som statsbankrutt, men om Grekland inte betalar ECB 20:e juli ses det som att det blir en dominoeffekt
Och därmed statsbankrutt
20.35
Det finns ”politisk vilja” inom eurozonen att ge Grekland en ny chans, ska Greklands nye finansminister Tsakalotos ha sagt på språng mellan pressuppbåd i Bryssel.
20.38
Uppgiften kommer från nyhetsbyrån AFP.
20.38
”Det finns en politisk vilja att få till en nystart,” ska han ha sagt.
20.39
Tsakalotos ska även ha fått frågan om varför det saknades ett nytt konkret förslag i dag. ”Det är mer komplicerat än så,” ska svaret ha varit.
20.50
Finns ju inte en möjligehet. Dom har ju aldrig tidigare fullföljt det minsta åtagande!
20.52
Enligt AFP säger Tsakalotos också att ”framsteg” gjordes vid de tidigare finansministermötet.
20.53


20.55
Källor till Financial Times uppger nu att Grekland har skickat i väg sin förfrågan om nya stödlån till ESM.
20.59
Vad är det egentligen EU ställer för krav på Grekland? Saknar tydlighet gällande det i debatten
Det handlar bland annat om momshöjningar, privatiseringar av statliga företag och sänkta pensioner.
Grekland har genomfört många åtgärder men Tsipras regering kom till makten på löften att stoppa åtstramningspolitiken
20.59
Greklands premiärminister ska ha avslöjat ett dokument med nya förslag direkt under det informella ”förmötet” med Tysklands Merkel, Frankrikes Hollande och Europakommissionens Juncker strax före det stora toppmötet som just nu pågår. Det uppger källor till Le Monde.
21.01
Tsipras gick således, om uppgifterna är korrekta, runt finansministrarna som väntade på att ta del av ett sådant förslag under sitt möte på eftermiddagen. Varför han ska ha gjort detta är oklart.
21.04
Enligt Le Monde innehöll förslagen en rad nya reformer som Grekland lovar att genomföra i utbyte mot ett nytt stödpaket och en begäran om skuldsanering.
21.05
Det skulle kunna röra sig om en omarbetad version av de krav som långivarna ställde på Grekland i förra veckan, vilka det grekiska folket röstade nej till i söndagens folkomröstning.
21.15
Greklands vice finansminister: Inget problem att betala ut offentligt anställda grekers löner den 13 juli.
21.19
Hur stor politisk erfarenhet har premiärminister Alexis Tsipras samt vad är hans bakgrund?
Alexis Tsipras, 40, har varit politiskt aktiv en stor del av sitt liv. Som ung var han medlem av Greklands kommunistparti, och blev tongivande ungdomspolitiker under skol- och studenttiden. När kommunistpartiet lämnade vänsterkoalitionen Synaspimos blev han kvar i Synaspismos där han så småningom hamnade i ledande position. 2006, som del av den nya vänsterkoalitionen Syriza, försökte han bli borgmästare i Aten men förlorade valet. Han tog do
2008 valdes han till partiledare, och ledde Syriza genom ett framgångsrikt parlamentsval 2012, som gjorde Tsipras till oppositionsledare. I valet i januari 2015 blev Syriza största parti parlamentet och genom majoritet via koalitionsbildning valdes Tsipras till landets premiärminister.
Utanför politiken är Tsipras utbildad civilingenjör.
21.32
Från USA uttalar sig nu Hillary Clinton, trolig presidentkandidat för Demokraterna om Greklands kris.
21.33
Clinton kalla krisen en ”tragedi”, och uppmanar hela Europa att utnyttja all sin kraft för att nå en överenskommelse.
21.35
Så här ser ett eurotoppmöte i snabbspolning ut, för de som undrar:

21.43
Greklands vice statsminister Dimitris Mardas har gjort ett del uttalanden i grekisk tv där han bland annat berättade om, som tidigare rapporterat, att offentligt anställda i Grekland kommer att få löner utbetalda nästa vecka ”utan problem”.
21.47
Han berättade också att trots att landets banker hållit stängda har ändå skatter rullat in på en tillfredsställande nivå för att täcka inhemska utgifter.
21.49
Reuters har intervjuat två källor med insyn i Greklands finansiella system. Båda två varnar för att landet riskerar en väldigt snar akut kontantbrist om inte långivare går med på ett nytt stödpaket .
21.50
– Kontanter kommer att vara ett stort problem vid bankomaterna redan i morgon, säger en av källorna.
21.50
Den andra källan menar att det finns ungefär två dagar kvar innan kontantbristen blir akut.
21.50
Hej kommer ni att liverappotera från grekiska krisen imorgon
Det beror på händelseutvecklingen, men det är inte omöjligt.
22.02
Nu är det kafferast i Bryssel får vi höra.
22.03
Enligt uppgift bra stämning, och konstruktiv dialog
22.13
Det är dåligt med uppgifter kring vad som sägs inifrån mötet. Så fort vi får någon ny info kommer vi såklart med uppdatering.
22.14
Under tiden försöker jag dra in lite reaktioner och utspel runt omkring.
22.17
Ojoj, bara för det: Mötet ska nu vara avslutat
22.17
Brittiska The Guardian uppger att mötet är slut, presskonferenser väntar.
22.18
Spännande att följa med här (hittat hit idag), Vill bara säga det, så du vet att här sitter folk och följer dig :)
Tack Anders!
22.23

22.26
Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och Europakommissionens ordförande Jean-Claude Juncker kommer att hålla i den kommande presskonferens.
22.27
Troligtvis kommer vi att få veta vad stats- och regeringscheferna i kväll har diskuterat och eventuellt bestämt.
22.27
Givetvis rapporterar vi direkt om vad som sägs.
22.30
Italiens premiärminister pratar nu med press och bekräftar att ett nytt toppmöte kommer att hållas på söndag.
22.33
– Kvällens beslut är att vi väntar till på söndag för den grekiska regeringens nya förslag som ska lämnas in till de olika berörda instanserna, säger Italiens premiärminister Renzi.
22.33
– Jag hoppas de blir det sista mötet om Grekland. Jag hoppas att det kan bli ett lyckligt slut.
22.34
– Jag tror att vi kan nå en överenskommelse på Söndag. Jag är inte pessimistisk, säger en till synes glad Matteo Renzi efter kvällens toppmöte.
22.34
22.35
Söndagens möte kommer att bli ”avgörande” för Greklands framtid, säger Renzi.
22.37
På söndag ska också samtliga EU-länders toppar mötas, inte bara eurozonens.
22.37
Detta inkluderar alltså även Sveriges Stefan Löfven.
22.37
Vad detta innebär för förhandlingarna är oklart.
22.38
Det har varit intressant att följa all information och alla inlägg. Tack!
Jag har just sett dokumentärfilmen av Alexandra Pascalidou "Vad är det för fel på grekerna". Den visades på svt den 30 juni, har ni inte sett den kan jag varmt rekommendera den.
Tack själv Marie-Louise! Och här finns länk till Pascalidou-dokumentären på SVT Play för den som är intresserad: http://www.svt.se/playtips/vad-ar-det-for-fel-pa-grekerna
22.45
Tysklands förbundskansler Angela Merkel håller nu också en presskonferens.
22.46
– Vi respektera resultatet av [den grekiska] folkomröstningen, men det finns 18 andra länder vars suveränitet måste tas i beaktning, säger Merkel
22.46
säger dock att mötet hölls i en konstruktiv anda.
22.48
Hon bekräftar också att Grekland kommer att skicka in en ny låneansökan i morgon, onsdag.
22.49
På frågan om varför hela EU:s medlemsländer ska medverka på söndag svarar Merkel:
– Vi är alla sammanlänkade i Europa.
22.51
Donald Tusk: – Den är absolut solklart att allra sista deadlinen för Grekland är denna vecka.
22.52
Merkel igen: – Grekland har lovat oss en detaljerad plan, vi har bara några dagar på oss att hitta en lösning.
22.54
– Det här är den viktigaste stunden i vår historia, både för EU och euron, säger Tusk vid sin presskonferens tillsammans med Juncker.
22.55
Det är också därför samtliga 28 EU-länder ska vara med vid mötet i söndag, förklarar Tusk.
22.56
Juncker å sin sida säger att han starkt motsätter sig tanken om en "Grexit", och det inte är detta som diskuteras – alltså att Grekland ska uteslutas ur eurosamarbetet.
23.10
Det var väl ungefär det vi fick veta i dag. Nytt möte och ny ödesdag för Grekland väntas alltså på söndag.
23.10
Vi håller nu på att förbereda en sammanfattande text i ämnet, sedan kommer vi att stänga denna liverapport för i kväll.
23.11
Tack för all er delaktighet och medverkan i kväll!
23.11
Tack för helt fantastiska direktuppdateringar!
Ni bär BÄST!
23.11
Jag kan bara hålla med! Finfin uppdatering. Klart bästa "live"-rapporteringen på svenska.
23.11
...och för alla glada tillrop!
23.19
Här kan ni nu läsa en sammanfattning av dagens alla turer:

Stenhård tidspress på Aten

svt.seTvivlet kvarstår, men Grekland får åtminstone ytterligare några dagar på sig att nå en uppgörelse om sin ekonomiska framtid. Ett nytt toppmöte på söndag får avgöra om det bär eller brister.
23.19
Vi fortsätter också såklart att rapportera på svtnyheter.se om utvecklingen dygnet runt.
23.20
Nu stänger vi här för dagen. Tack för i kväll, och en riktigt god natt på er!