Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Omröstning i grekiska parlamentet

Höjd pensionsålder, höjd företagsskatt och höjd hotell- och restaurangmoms – men även skuldavskrivningar och ett stort lån. Det är några av punkterna i det nya reformförslaget från Greklands regering.

Det grekiska parlamentet tar på fredagskvällen ställning till det nya åtstramningsprogrammet, som syftar till att möjliggöra ett nytt stödpaket från Greklands långivare.

SVT Nyheter rapporterar direkt under kvällen.

SVT rapporterade · Omröstning i grekiska parlamentet


Att hålla koll på just nu:

  • Grekiska parlamentet tar i kväll ställning till regeringens nya reformförslag
  • Förslagen väntas antas
  • Paketet ska i helgen läggas fram till eurogruppen, och på söndag hela EU
  • Dagens omröstning är inte bindande, utan handlar om att ge Tsipras gediget mandat att förhandla med långivarna
  • Om förslaget faller i kväll sker inget konkret, men Tsipras får problem att övertala långivarna om att reformerna kommer att gå att genomföra i Grekland
  • Reformerna handlar bland annat om höjd pensionsålder, höjd företagsskatt och höjd hotell- och restaurangmoms
  • I utbyte begär man skuldavskrivningar och ett stort lån
  • Samtidigt pågår stora demonstrationer utanför parlamentet mot de nya åtstramningarna
  • Grekerna ansåg sig ha sagt nej till liknande reformer i söndagens folkomröstning
17.56
God afton och välkomna till denna direktrapportering kring kvällen omröstning i det grekiska parlamentet.
18.02
Det grekiska parlamentet ska alltså ta ställning till regeringens och premiärminister Alexis Tsipras reformförslag som man har lagt fram till eurogruppen.
18.02
Reformerna syftar till att få till stånd ett nytt stödpaket för att täcka Greklands skuldbörda. Tsipras har även begärt skuldavskrivning för Grekland.
18.10
Debatten i parlamentet är nu i gång efter att finansminister Euclid Tsakalotos talat till de församlade ledamöterna.
18.18
Vilken sida har övervikt i parlamentet?
Regeringen med vänsterkoalition Syriza i spetsen, tillsammans med högerpopulistiska Anel, har egen majoritet i parlamentet som har totalt 300 ledamöter.
Syriza har självt 149 mandat, alltså precis under egen majoritet. Anel har 13 mandat, så tillsammans har de alltså 162 av 300 mandat.
Största oppositionsparti är liberalkonservativa Ny demokrati, med 76 mandat.
18.21
Flera Syriza-ledamöter har sagt att de tänker rösta emot sitt eget parti och Tsipras reformförslag.
18.22
Än så länge har sex Syria-politiker uttryckt en sådan hållning, men fler kan komma att följa med vid själva omröstningen.
18.26
Vilken tid sker omröstningen?
Det finns ingen exakt tid, det sker efter att alla som velat debattera fått göra sig hörda. Troligtvis om ett par timmar.
18.31
Vi ska förtydliga en sak: Omröstning och debatten i kväll handlar inte om att omsätta dessa reformförslag i lag. Parlamentet tar istället ställning till reformerna, för att Tsipras ska kunna ha parlamentets stöd i ryggen när han presenterar dessa förslag för eurogruppen och EU i helgen.
18.32
Om sedan eurogruppen och långivarna godkänner förslagen, först då ska parlamentet rösta om att lagstadga förändringarna.
18.33
Man kan dock anta att de flesta parlamentsledamöter kommer att rösta likadant i både kvällens och den framtida omröstningen, därför blir denna omröstning trots allt på sitt sätt ett fingervisande avgörande.
18.33
Omröstningen på "onsdagskvällen" ?? Om ett par timmar??
Ajaj, tangentbordet spökade. Fredagskvällen, givetvis. Har korrat. Tack för påpekandet!
18.34
Hej hur länge liverappoterar ni från grekiska omröstningen
Så länge debatten fortgår.
18.36
Tack för rättelsen. Var på tårna!
Alltid!
18.36
Vad händer om regeringens förslag faller?
Faller förslaget lär Tsipras få mycket svårt att motivera för eurogruppen att han kommer att kunna genomföra de utlovade reformerna i Grekland i utbyte mot nya stödpaket.
Men som sagt, denna omröstning handlar inte i sig om att stifta nya lagar efter förslagen.
18.37
Och sen efter debatten
Så länge vi har något att aktivt rapportera, men givetvis bevakar vi ämnet dygnet runt, i artikel- eller sådan här livebevakningsform.
18.41
För att komplicera saken ytterligare: Om Eurogruppen accepterar Greklands nya reformförslag, måste flera andra euroländers parlament sedan rösta om huruvida man ska acceptera vad deras representanter i eurogruppen gått med på.
18.42
Enligt BBC skulle troligen samtliga euroländer förutom Belgien, Luxemburg, Cypern, Litauen, Italien, Spanien, Portugal, Malta och Slovakien rösta i frågan.
18.49
Det mesta tyder på att reformpaketet kommer att få ett ja. Här kan ni läsa lite
mer mer om vad politiker har haft att säga inför debatten:

Omröstning i grekiska parlamentet

svt.seI eftermiddag börjar debatten och omröstningen i Greklands parlament om hur parlamentet ska ställa sig till premiärminister Tsipras nya reformförslag.
18.50
Vad gäller om skuldavskrivning?
hör att skuldavskrivning inte finns med men en större översyn av skulderna skall göras i samband med reformpaketet.
Tsipras reformplan innefattar nedskriving av de stora skulderna, men många länder, bland dem det allra mäktigaste Tyskland, har sagt att något sådant inte kan bli aktuellt. Detta kan dock såklart komma att ändras.
18.52
Om Tsipras inte får majoritet i parlamentet, måste han då dra tillbaka förslaget som skickades till EU igår kväll? Eller kan han gå emot parlamentet? Låter som en klar Grexit om han inte får igenom det.
Som sagt, han kan ändå ta med förslaget till eurogruppen och EU, men kommer att få svårt att låta trovärdig om reformerna då han inte kan garantera att reformerna kommer att kunna drivas igenom i Greklands parlament.
19.09
Hej!
Hur är det med de övriga partierna i grekiska parlamentet. Hur väntas de rösta? Som jag förstått det så är de flesta för ett avtal. Riktigt?
Ja, de flesta väntas rösta för förslaget, men enskilda ledamöter, även från regeringens Syriza, kan rösta emot.
19.12
Hur kan grekiska parlamentet rösta om förslaget när det inte finns något avtal än? Vem vet vilka modifikationer de andra länderna kräver?
Det kan givetvis hända att förslaget förändras efter förhandling med eurogruppen, och Greklands parlament kommer som sagt då att rösta om frågan igen för att anta förslagen i lag. Det hänger på Tsipras och regeringen att förhandla fram ett förslag som sedan går att få igenom sitt eget parlament.
19.16
Här finns för övrigt en genomgång av vad reformpaketet handlar om:

Här är Greklands nya förslag

svt.seHöjd pensionsålder, höjd företagsskatt och höjd hotell- och restaurangmoms. Men även skuldavskrivningar och ett stort lån. Det är några av punkterna i det nya reformförslaget från Greklands regering.
19.17
Hur ställer sig oppositionen? Kommer de att rösta för eller emot av taktiska skäl för att inte bli förknippade med impopulära åtstramningar?
Mycket tyder på att parlamentet i stort kommer att ge sitt stöd till regeringen, för att ge den ett starkt förhandlingsläge.
19.21
Hur ser mandatfördelningen ut i parlamentet?
Det hellenska parlamentet som det kallas har 300 ledamöter. Regeringen har 162 mandat (149 till vänsterkoalitionen Syriza och 13 till högerpopulistiska Anel/Oberoende grekerna)
I opposition sitter: liberalkonservativa Ny demokrati (76), nynazistiska Gyllene Gryning (17), socialdemokratiska To Potami (17), Greklands kommunistiska parti (15) och socialdemokratiska Pasok (13).
19.27
Varför gick man inte med på de reformer som sades innan man sa nej till reformer i folkomröstningen...Var ligger skillnaden nu?
Det frågar sig många greker. Många undrar nu vad det var man egentligen röstade nej till, när regeringen nu lägger fram ett modifierat förslag, visserligen annorlunda, men ändå med många liknande åtstramningar som paketet man röstade ner.
19.29
– Jag vet inte vilket annat alternativ vi har. Att bryta sig loss från Europa skrämmer mig, men jag är väldigt arg. Jag litade på regeringen, och gör det fortfarande, men... jag avvaktar, säger Margarita Meitani, 49, på Atens gator.
19.29
Läs vad fler greker säger om förvirringen som har uppstått efter folkomröstningen:

Grekerna om krisen: ”Att skilja sig från EU skulle skapa stor misär”

svt.seGrekiska parlamentet röstar ikväll om man kommer att anta premiärminister Tsipras nya reformförslag. Samtidigt ställer sig den grekiska befolkningen frågande till vad man hoppas åstadkomma med förslag som rör höjd pensionsålder, höjd företagsskatt och höjd hotell- och restaurangmoms.
19.30
I kväll har även många greker gett sig ut på gatorna för att demonstrera mot det nya åtstramningspaketet som parlamentet behandlar.
19.34
Den kommunistiska fackföreningen Pame är mest framträdande i demonstrationerna i Aten i kväll.
19.37
Demonstranterna är missnöjda med att regeringen lägger fram ett nytt åtgärdspaket, trots att det grekiska folket i en folkomröstning tydligt sa nej till liknande reformer bara i söndags.
19.37
– De tog nej:et och gjorde det till ett ja, säger demonstranten Giorgos Tsolakas, 34, till The Guardian.
19.39
– Jag stöder inte Tsipras, jag stöder nej:et. eftersom jag inte tror att vi har någon framtid, vi unga och arbetande, fortsätter han.
19.40
innehåller det nya grekiska förslaget några nedskärningar i försvarsbudgeten?
Ja, enligt Reuters innebär förslaget att försvarsbudgeten ska minskas med 300 miljoner euro – 100 miljoner i år och 200 nästa år.
19.40
Med tanke på att den grekiska regeringen i stora verkar gå med på långivarnas krav, så kan man ju med fog fråga sig precis vad grekerna röstade om? Svårt att veta om situationen i Grekland ska betecknas som tragedi eller komedi.
Exakt detta är vad dagens demonstrationer är ett uttryck för. De flesta greker ser nog inte heller särskilt komiskt på situationen.
19.49
Det kommer nu rapporter om oroligheter i samband med demonstrationerna i Aten,
19.51
Kravallpolis har gett sig in bland demonstranterna och försökt bryta upp protesterna


19.52
Är det här någon slags fars och vem är det som tycker att det är roligt i så fall?
Har han verkligen lämnat fram exakt samma förslag till EU, som hans egna väljare precis har röstat nej till?
Får grekerna aldrig nog?
Det är inte exakt samma förslag, men enligt uppgift en omarbetad version. Detta upprör mycket riktigt en del greker.
19.53
En lite annorlunda fråga i detta skede; hade 'Grekland, utan att gått med i euron, med bibehållen drachma och och med ett luftigt bokslut kunnat fortsätta utan synbara ekonomiska bekymmer?
Svårt för mig att svara rakt ut på, men troligen hade den globala finanskrisen fortfarande drabbat landet hårt. Med en egen valuta hade dock landet kunna trycka upp en hög nya drachma för att betala av sina skulder, med astronomisk inflation som följd. Krisen hade varit ett faktum, men på annat sätt och skuldfrågan skulle inte bli lika bärande.
19.57
Vad är det som är så svårt att förstå? Tycker Syriza-regeringen varit tydliga med att de ville ha ett större förhandlingsmandat med att vinna folkomröstningen. Vilket de fick och kan nu begära en omstrukturering av lånet samt ett långsiktigt lån för betydande reformer och investeringar i landets ekonomi.
19.58
Tack för initierat svar!!
Tack själv för intressant fråga!
20.00
Det kommer varierande uppgifter om protesterna utanför parlamentet i Aten. För det mesta verkar demonstrationerna gå fredligt till, men kravallpolisen håller nära bevakning av utvecklingen och har gett sig in mot demonstranterna minst ett par gånger.
20.01
Det tycks också vara riktigt många människor ute på Syntagmatorget, utanför parlamentet. Tyvärr har jag ingen exakt siffra just nu.
20.03
varför gör man så stor sak av detta förslag , att gå till parlamentet , innan man förhandlat om det u EU ? För mig är det inte troligt att par av långivarna kommer att acceptera en del förslag tex avskrivningar.
Tsipras gör det just för att samla ett tyngre mandat i förhandlingarna på eurogrupps- och EU-nivå.
20.05
Frågan är om inte grekerna på sikt fått mycket bättre villkor om de inte krånglat så mycket fram och tillbaka... Omröstningen var ett skämt. Man kan inte hasta fram en folkomröstning - särskilt inte när ingen vet vad ett ja eller nej betyder.
20.05
Mycket har skrivits om att Tyskland är emot avskrivning av Greklands skuld men inte mycket skrivs om att euroländer som är fattigare än Grekland (ex Lettland och Litauen) också är kraftigt emot detta och skulle ha svårt att förklara det för sina väljare.
Anledning till det är att Tyskland är eurogruppens mäktigaste land och har mycket att säga till om. Vi nämner såklart också att många av de mindre länderna, bland dem Finland, står på samma sida.
Samtidigt står flera länder på andra kanten, och vill göra allt för att skona Grekland och undvika en Grexit. Där är Frankrike och Italien tongivande.
20.11
Kommer det ikväll några kommentarer från andra "ledande" länder i världen (USA, Ryssland m.fl.)?
Ja, Vita huset i USA säger sig välkomna Greklands nya reformförslag.
USA har varit konsekvent i sin hållning att en Grexit med alla medel måste undvikas.
Ingen kommentar från Ryssland än i kväll.
20.16
Bild tagen ovan Syntagmatorget i Aten. Många är ute och demonstrerar mot de nya åtstramningsförslagen.


20.20
känns nästan som att Grekland försöker få det grekiska folket att i framtiden rösta JA för utträde ur EU?! Varför annars säga till folket: "vi vill att ni ska få behålla era sociala förmåner - rösta NEJ till att godta långivarnas förslag". Sedan i stort lägga fram de punkterna för EU att godkänna. Klart det blir demonstrationer... i förlängningen ser jag detta stävja grekernas välvilja till EU - det är ju de som "stramar" åt....?! Fattar ingenting.
20.20
Läste på Expressens sida att det var oklart vad S Löfven skulle ha med till förhandlingarna på söndag. Trodde främst att detta var ett problem inom eurozonen och inte för Sverige?
Övriga EU länder vill inte dela på ansvaret för flyktingströmmen så varför ska svenskarnas skattepengar satsas på ett så osäkert projekt när vi inte har euro som valuta? Kan inte tolka det som skrevs på annat sätt än att vi ska bidra ekonomiskt.
EU-ledare såsom Tysklands Angela Merkel och Europeiska rådets Donald Tusk har sagt att anledningen till att hela EU samlas är för att frågan är så stor och viktig för Europas framtid, och att EU måste visa sin solidaritet. Vissa har tolkat det som att man skapar beredskap för att Grekland skulle lämna inte bara euron, utan även EU. Andra tänker som du att fler länder ska gå in som borgenärer.
20.23
Är Grekland garanterad nya lån om de röstar ja, är det IMF/ECB eller vem är motparten med pengarna?
Nej, eurogruppen och dess enskilda medlemsländer måste också acceptera paketet. Lånet skulle i sådana fall komma från ESM, Europeiska stabilitetsmekanismen.
20.25
Finns det risk för att all osäkerhet mm kan leda till en militärkupp?
Många greker är upprörda över regeringens hantering av situationen. Ett nyval tvingade i januari fram regeringsskifte. Det finns inga tecken på att en våldsam revolution skulle inträffa i landet, men många ser framtiden som oviss överlag.
20.30
Efter att grupperingar inom Tsipras koalitionsparti Syriza hotat rösta nej till förslagen i kväll kommer nu uppgifter om att man trots allt kommer att acceptera förslagen.
20.30
Detta gör det alltså än mer troligt att förslagen godtas av parlamentet.
20.32
Många frågar hur oppositionen har ställt sig till reformförslagen, men som sagt accepterar de flesta partier åtstramningarna.
20.32
Enskilda ledamöter kan dock vända sig mot förslagen.
20.33
Två partier har dock uttalat direkt motstånd till åtstramningarna: Kommunistpartiet och nynazistiska Gyllene gryning. De har dock sammanlagt bara 32 mandat av parlamentets 300, och lär inte kunna fälla något förslag på egen hand.
20.37
När kommer parlamentet rösta? Är själv i Grekland just nu.
När debatterna har klarats av. Det finns ingen tidsplan, men troligtvis sent i kväll. Jag vågar inte gissa någon exakt tid.
20.40
Vad hade Greklands folkomröstning för funktion i sammanhanget mer än att ha kostat ca 30 miljoner Euro - av lånade pengar?
Frågan gällde huruvida grekerna accepterade långivarnas nya åtstramningskrav, och nej:et gav Tsipras ett starkt mandat att förhandla sig till nya förslag med eurogruppen. Eftersom de nya förslagen dock inte innebär några riktigt omvälvande förändringar frågar sig nu dock många greker samma fråga som du.
20.42
Varför ens hjälpa ett land som från början farit med osanning med sin ekonomi..gör man det till en bank som individ så lär man absolut inte få ett lån...
Krisen berör inte bara Grekland, konsekvenserna, oavsett utgång, kommer att påverka hela eurozonen, EU, Europa och i viss mån även övriga världen, både ekonomiskt och politiskt. Utöver det är det flera länder som appellerar till den europeiska solidariteten, att man ska hålla varandras rygg genom dylika kriser.
Många anklagar mycket riktigt Greklands regering och högt uppsatta för osanning, korruption, m m, men samtidigt menar vanliga greker att de inte förtjänar att straffas för deras ledares mygel.
20.48
Något som jag inte fattar: På vilket sätt ska en privatisering av tre hamnar och regionala flygplatser ge mer pengar till den grekiska staten om det är så att staten nu äger dessa hamnar och flygplatser? Jag har t.ex. svårt att tro att hamnarna går med förlust.
En försäljning ger mycket mer pengar direkt i fickan på kort sikt, men det är såklart en ekonomisk avvägning.
20.49
Ja men till vilket pris ska man hålla ohederkiga politiker bakom ryggen som skor sig på folkets pengar..är det då inte bättre med hårdare regler när det gäller att få tak över huvudet...tycker detta liknar en fars helt ärligt...som vanligt så skor sig några få på massan och så ser ju världs ekonomin ut i övrigt också med USA i spetsen.
20.59
Vad händer med Greklands nuvarande skulder vid en ev. Grexit? Ska lånen fortfarande betalas tillbaka eller skrivs de av per automatik om landet byter valuta?
Vid en Grext, då Grekland återgår till drachman eller en skapar en annan ny valuta, kan man trycka upp tillräckligt mycket pengar för att betala av skulderna till rimlig nivå. Priset blir extrem inflation som kommer att skapa kris inom landet, men som över tid kan läkas med räntejusteringar och andra ekonomiska åtgärder.
21.06
Hej liverappoterar ni fortfarande
Jajamen. Tyvärr kommer det inte så mycket nytt från parlamentet, men vi håller koll på demonstationerna och inväntar omröstningens resultat. Däremellan plockar vi in lite omvärldsreaktioner och läsarfrågor/-kommentarer.
21.09
Jämför man med många internationella bankers skulder och problem som avskrivits (främst i USA) finansierats av skattebetalare, vore det inte enklast att skriva av Greklands skuld till stor del då den är otroligt liten i jämförelse med de stora bankernas.
Eller är det en prestigefråga och en risk om man gör det att andra länder typ, Italien, Spanien, Portugal, mfl kommer efter med samma krav ?
Kort svar: Ja, man är rädd för att fler länder i kris kommer att begära samma behandling.
21.11
Jag har full förståelse för det Grekiska folket men lånen kan ju inte betalas ut direkt till folket så därför måste väl regelverket och kraven gälla andvariga politiker redan på ruta ett...de första lånen gick ju till betalningar av lån och det är väl knappast en stabil ekonomisk situation...därför menade jag att EU.s regelverk efter det att man upptäckt bluff redovisningen borde aggerar mer bestämt och tex markerat ansvar mot dåvarande ansvariga politiker under tiden man varit medlemmar i EU...
21.12
men har inte folkomröstningen möjligen fått en del av EU ministrarna att svänga om lättnader för återbetalning av skulder? Reformer i utbyte mot skuldnedskrivningar alltså.
Tidigare lät det som att det var blankt nej till detta...
Jag vet inte på rak arm om några länder har svängt i förhandlingarna. Det var väl en av Greklands förhoppningar. Nyckelspelaren Tyskland säger dock fortfarande nej till skuldnedskrivningar, vilket lär sätta stora käppar i hjulen för några sådana planer.
21.13
Men Greklans regering (korrupt eller ej) har varit demokratiskt vald... kan inte förstå varför inte "vanliga greker" ska behöva känna av konsekvensen av deras ledares agerande. Ledarna av Grekland har varit folkvalda!!! Jag förstår inte varför EUs ledare försöker släta över situationen i Grekland med ytterligare hjälp!?!
21.18
Vad händer med de pengar som Svenska staten lånade ut vid ett ev Grexit. Fungerar det som en KK med prioriterade fodringsägare och med ev avskrivningar för att få tillbaka något?
Som sagt försvinner inga skulder vid Grexit. Skulderna skulle översikt betalas tillbaka i drachma eller annan ny valuta, men som saknar större värde på grund av skyhög inflation.
Skulle landet däremot gå i statskonkurs kan det däremot bli andra följder, som ingen expert riktigt kan förutspå eftersom det är en situation som saknar motstycke i modern historia.
21.26
Finnarna får betalt först :D : D

Egentligen har jag inget vettigt att säga faktiskt.
Vi är glada att du hänger med i bevakningen ändå Joel!
21.27
Alla borde ju förstå vid det här laget att vad grekland än lovar så är det endast för att kunna lägga vantarna på så mycket som möjligt innan man blir tvungen att lämna euron vilket är oundvikligt, eftersom de kommer vara en belastning på oöverskådlig framtid. Ingen kan längre göra något åt situationen utom dom själva.
21.28
Det är i stort sett euroländernas och framförallt Tyskland som tjänat mest på Greklands korrupta Folkvalda ledare.
1) Tyskar byggde motorvägar, flygplatser och arenor till OS.
Genom att muta sig till uppdragen bl a.

2 Frankrike mutade grekiska politiker för att sälja Stridsflyget Mirage.

Listan kan göras lång. Än idag betalar vi till Tyskar när jag åker på grekiska motorvägar då det finns vägtullar.

Euroländerna har bidragit till krisen med hjälp av mutor.
www.svd.se

Även svenska företag alltså.
en.m.wikipedia.org

Detta är de korrupta regeringarna i Grekland som bär skulden till. Tragiskt nog så kommer skattebetalare i hela EU att drabbas av.
Jag förstog aldrig varför Sverige ville gå med i EU
21.28
Så man kommer alltså göra som Tyskland gjorde vid börskraschen på 20-talet? Det var inte direkt lyckat. Finns det ingen bättre lösning?
Alla ekonomer och politiker söker just nu på lösningar till den här krisen. Jag är varken eller, utan rapporterar om det som dessa och analytiker lägger fram.
21.29
Vad händer om Tyska riksdagen säger nej till Greklands sparförslag?
Och vad händer om Finland och andra länder säger Nej?
Då blir det tillbaka till förhandlingsbordet.
21.37
vad är pensionsåldern idag i Grekland?
67 år
Den höjdes senast vid ett åtstramningspaket 2012
21.44
28 procent vill hellre se en Grexit, att Grekland lämnar euron
21.47
En annan undersökning har frågat grekerna hur de känner inför en eventuell Grexit
21.49
55 procent säger sig känna "rädsla", 16,5 procent "hopp", och 20,5 procent "ingenting" inför att Grekland skulle tvingas eller frivilligt lämna eurosmarbetet

21.49
Dom röstade ju nej till åtstramningarna för en vecka sen.. men att lämna euron vill man inte... tycker att det säger allt om vad man har för verklighetsuppfattning kring andras pengar.
21.54
Frågan är om man kan lita på socialister.

Grekiska politiker har visat sig duktiga på att behaga och bedraga.
21.57
Hur var det med uppgifterna om pensionsåldern? Rätt eller fel?
”Standard” pensionsålder i Grekland är 67 år, men det finns möjlighet till tidig pension redan vid 58. Sedan finns det som i flera länder möjlighet till förtidspensionering av medicinska eller andra särskilda skäl.
22.00
Jag undrar om deadline på söndag fortfarande gäller?
Ja, enligt rådande läge måste ett nytt stödpaket vara klart tills dess för att Grekland ska få ett nytt akut lån att täcka sin miljardskuld till ECB den 20 juli.
22.06
Lite trist besked från mig: Den här förberedande debatten drog ut på tiden, och vi måste tyvärr nu av bemanningsskäl släcka den här direktbevakning för i dag. Det vi vet just nu kan ni läsa i den låsta texten här ovanför. 
22.06
Självklart kommer vi att fortsatta bevaka vad som händer i Aten och uppdatera er med resultatet av omröstningen i artikelform på svtnyheter.se
22.07
Denna direktrapportering kommer  att återupptas i morgon, då kring eurogruppens möte kring dessa reformförslag. Även på söndag rapporterar vi vidare om EU-toppmötet.
22.09
Alldeles strax ersätter vi så länge den här bevakningen med en lägesrapport i löpande text. Stort tack till er alla som har hängt med i kväll! Jag får önska er en fortsatt god kväll!