Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Eniga om nytt stödpaket

Euroländerna och Grekland har nått en ny uppgörelse efter det långa mötet i Bryssel. Nu måste avtalet godkännas av det grekiska parlamentet och flera euroländer innan man kan fortsätta förhandla om ett nytt nödlån.

Alla ser inte resultatet av helgens förhandlingar som en framgång och här rapporterar vi löpande om detaljer i avtalet och reaktioner på innehållet.

SVT rapporterade · Test liverapport

21.12
Tack alla ni som varit med i vår livechatt i kväll. Ni kan följa utvecklingen i Grekland via vår nyhetssajt – precis som vanligt. Just nu är det protester mot åtstramningarna på flera ställen i Grekland och som vi tidigare har skrivit så har premiärminister Tsipras ett hårt arbete framför sig de kommande två dygnen då han ska försöka få Grekland att gå med på överenskommelsen som eurogruppen tagit fram. Om det blir ett ja väntar ytterligare diskussioner och omröstningar då de övriga länderna ska ta ställning.
20.28
Just nu pågår massmöten i Aten mot åtstramningarna. I vimlet stöter TT:s utsände ihop med advokat Dimitris Sergios, 60. Han tycker hela europrojektet var feltänkt från början.
– Det har byggts upp på lögner. Euroländerna är för olika och har inte samma traditioner, säger han.
Han tror inte det går att reparera utan att de problem Grekland nu har kommer att upprepa sig så länge eurozonen består.

Läraren Elissavet Kofsikou-Fioranti, 48, håller delvis med. Fast hon är rädd för konsekvenserna om det slutar med grexit, att Grekland lämnar eurozonen.
20.08
Det jag inte förstår, är att grekerna inte förstår. Dom vill nog gärna ha pengarna från EU, men inte godta några villkor för nära 100 mijarder euro. Och jag förstår heller inte, hur dom inte förstår att tilltron är borta för ett land som lurat sig till euro, och sen bara fortsatt att utnyttja euron..och på 50 år inte gjort något för att förändra läget..
20.02
Ja, folkomröstningen nyligen framstår ju som helt obegriplig. Vad var poängen? Var det bara för att Tsipras skulle kunna pressa fram en skrivning om paus i avbetalningarna på skulden? Jag förstår om grekiska folket är upprört av alla möjliga skäl just nu. Tyvärr kan jag inte se nån politisk kraft vare sig i Grekland eller bland långivarna som har kapacitet o vilja att långsiktigt lösa detta.
20.01
Ska åka till Rhodos på fredag, vågar man åka???
Vi har inte hört något annat, man rekommenderas fortfarande att ha med sig kontanter. Ute på turistöarna har det varit väldigt lugnt och "som vanligt" enligt de resenärer vi har pratat med.
19.54
Under måndagskvällen började greker att protestera på flera håll i landet. Vi uppdaterar löpande.
19.48
VIDEO på Tsipras uttalande:

Efter en natt av intensiva förhandlingar nådde Grekland och euroländernas stats- och regeringschefer fram till en överenskommelse.

– Överenskommelsen är tuff men vi avvärjde kravet på att flytta statliga tillgångar utomlands. Vi avvärjde planen på finansiell kvävning och en kollaps av banksystemet, sade han, sade han.

Detaljerna i uppgörelsen har inte presenterats ännu, men uppges omfatta krav på tuffa reformer i utbyte mot ett treårigt krispaket värt 86 miljarder euro. Det är Greklands tredje krispaket på fem år.

– Jag både tror och hoppas att det kommer att skapa ett klimat där ”grexit” hör till det förflutna.
19.32
Man hör grekerna uttala sig om förslaget som svek, förnedring o.s.v. Vad är det som de ej förstått, med den stora skuld de har? Tror personligen att förslaget ej går igenom Greklands parlament, och därmed uttåg ur Euron för Grekland.
Många av de som är besvikna som vi och andra medier har pratat med idag tycker att man gör det som man folkomröstade om att inte göra om man går med på åtstramningspaketen.
19.31
Hur mycket kommer de offentliganställdas strejk på onsdag att försvåra för omröstningen?
Det är i nuläget inte möjligt att svara på!
19.14
Varför kan man inte betala Grekland med upptryckta Euros, vilket man kan i U.S.A, men då med upptryckta dollar. Skulle bli lättare inflation, och lättare för hela Euroområdet..
19.13
Här finns pressmeddelandet om strejken som fackförbundet Adedy utlyser.
 
 

Συλλαλητήριο ενάντια στο νέο μνημόνιο Δευτέρα 13.7.15 και ώρα 7:00μμ

ΑΔΕΔΥΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τ...
Det framgår att det finns ett stort missnöje och att man inte vill gå med på åtstramningspaketen. Man uppmanar offentliganställda, unga, arbetslösa och pensionärer att gå samman.
19.04
Yannis Roussos, sekreterare på Greklands fackförbund för finansanställda, ser en omstörtande tid framför sig, även med ett tredje stödprogram.
Han räknar med att Greklands fyra storbanker, mot ägarnas vilja, kommer att slås ihop till två när de öppnar igen.
– Allt är upp och ner. Besparingar plockas hem och ingen betalar sina lån. Detta gör att bankerna inte klarar kapitalkrav, säger han.
19.02


18.51
JUST NU: UTLYSER STREJK PÅ ONSDAG

En facklig organisation som företräder offentliganställda i Grekland har utlyst en 24-timmarsstrejk på onsdag. Det är samma dag som parlamentet förväntas rösta om överenskommelsen med euroländerna.

18.46
I en bankomatkö i Aten väntar den arbetslösa 29-åriga advokatsekreteraren Eva Moraiti på att få ta ut sin dagliga dos euro.
– Vi ville inte ha mer EU-diktat, säger hon uppgivet till TT:s utsände.
 
18.33
Slovakiens finansminister på Twitter: 


18.26
Premiärminister Tsipras skyndade in på sitt kontor när han kom tillbaka till Aten på måndagen. Nu väntar som sagt två tuffa dygn.
18.13
Om hur många månader är det dags att omförhandla lånen, igen?
17.57
På något längre sikt förutsätts fortsatta pensionsreformer samt liberaliseringar i detaljhandeln - med söndagsöppet och ökad tillgänglighet på exempelvis apoteksvaror och mjölk.
17.56
Det är ord och inga visor, det åtgärdsprogram som manglats fram inom eurozonen. Grekland åläggs att "avpolitisera" sin förvaltning, "normalisera" sina arbetsmetoder, dra tillbaka lagar som stiftats i år och stämma av framtida "relevant" lagstiftning med trojkan.
Samt förstås att sälja statliga tillgångar, sänka pensioner och höja skatter.
17.53
På torsdag samlas partigrupperna i tyska förbundsdagen. Omröstningen ser ut att bli av på fredag morgon, säger talmannen Norbert Lammert. Han betonar att kammaren bara röstar under förutsättning att parlamentet i Aten då har godkänt de reformer euroländerna kräver för att låna ut mer pengar till Grekland.
Senare väntar en andra omröstning, om det färdiga resultatet när alla förhandlingar med Grekland är avklarade.
Förbundskansler Angela Merkel har fått kritik för att driva en hård linje. Hennes talesman Steffen Seibert svarar:
– Det som sägs i den här överenskommelsen är, på punkt efter punkt, steg som andra europeiska länder har vidtagit och som har lett till goda resultat i de länderna.
Socialdemokraterna, som ingår i den tyska regeringskoalitionen, stöder uppgörelsen. Regeringspartierna samlar 504 av förbundsdagens 631 ledamöter.
En kritiker är Wolfgang Bosbach, partikamrat till Merkel i kristdemokratiska CDU.
– Den här ökar de redan enorma riskerna för betalningsansvar som de europeiska skattebetalarna har, säger han enligt Reuters.
17.51
Det blir en ordentlig uppförsbacke för Tsipras i kväll och han kommer få det tufft att övertyga sina mest kritiska partikamrater. Nu har han två dagar på sig att få dem att gå med på uppgörelsen som han kommit överens med långivarna om.
17.47
Om Grekland säljer sina tillgångar.
Vad händer med jobben? Kommer fler att bli arbetslösa?
Kommer de nya ägarna att leta billig arbetskraft? Vad händer med ekonomin kommer även den att flyttas utanför Grekland?
17.47
Finns det nån uträkning på hur mycket pengar rika greker flyttat ut ur Grekland till Schweiz och andra skatteparadis sen 2008?
17.20
Tysklands förbundsdagen väntas rösta om det nya stödpaketet på fredag morgon, men det kommer bara ske om Greklands parlament då redan godkänt reformerna. Det grekiska parlamentet ska rösta senast på onsdag.
17.16
Alexis Tsipras ska ikväll träffa ministrar och andra samarbetspartners. Det spekuleras om att en regeringsombildning nu kan bli aktuell, att Tsipras kommer att få göra sig av med de mest radikala partikollegorna i Syriza och förlita sig på oppositionen.
17.11
IMF säger sig vara redo att bistå Grekland och EU med att gå vidare med det avtal som nu förhandlats fram, säger en talesperson för Internationella valutafonden.
16.58
Greklands arbetsmarknadsminister, Panos Skourletis, säger till statlig tv att regeringen kommer att behöva ”låna röster” från oppositionen för att få igenom det nya avtalet. Skourletis har tidigare sagt att det är ”troligt” att det blir nyval i Grekland i år.
– Vi tror på något annat än det vi tvingats skriva under på med en pistol mot tinningen, säger han.
16.40
Grekernas ilska "Hur ska vi kunna leva?":

Ilskna reaktioner på avtal

svt.seI dag återvänder premiärminister Alexis Tsipras till Grekland med ett avtal fullt av tuffa besparingar för landet, och många greker är missnöjda över överenskommelsen.
16.34
Finansminister Magdalena Andersson (S) är nöjd med måndagens överenskommelse och menar att båda sidor har fått "bjuda till rejält".
– Det är ett stort åtagande som Grekland gör i den här överenskommelsen, men det är också ett stort åtagande från de andra euroländerna. Det handlar ju om att stötta Grekland med stora resurser och under en lång tid, säger hon.
16.29
Efter att nyheten om en överenskommelse kom ut gick börserna uppåt. Bilden visar en man som bevakar New York-börsen.
15.59
Greklands skuld är på ca 300 miljarder Euro. Bill gates, som är rikast just nu, är god för ca 70 miljarder Euro. Top 5 rikast i världen måste ge allt dom har för att betala greklands skulder.
Det känns inte så sannolikt :)
15.51
Det finns de i detta forum som tycker att Grekerna skall klara sig på 17000 SEK/ månad. Som jag har förstår så får grekerna själva spara undan till välfärdsutgifterna. De har inga välfärdssystem som Sverige har. Tänk att vissa jämför svenska förhållande med grekiska rakt av. Så här kan man ju inte göra. Om vi inte hade välfärdssystemen här i Sverige. Hur mycket hade levnadskostnaderna ökat per person och månad?
15.35
läste någonstans att han kan spendera 8 miljoner om dagen i 200 år. så visst har han råd. :) Jag förstår att detta måste ju komma från honom själv
15.33
Utanför en bank i Aten hängde besvikna greker upp kritiska posters på Tysklands finansminister. Många befarar nu protester i Aten efter beskedet om uppgörelsen.
15.32
Hej,
Varför kan inte Bill Gates hjälpa Grekland att betala av sina skulder till EU? I och med den goda handlingen kommer han rädda hela EU.
Inte ens han kanske har råd med det.
15.25
De grekiska bankerna fortsätter att hålla stängt i åtminstone två dagar till, uppger källor inom bankväsendet till nyhetsbyrån Reuters. Finansdepartementet ger samma uppgift till nyhetsbyrån AFP.
En ny bedömning ska göras på onsdag, säger man.
Bankerna har nu varit stängda sedan den 29 juni.
15.22

Statsminister Stefan Löven kommenterar.
– Det är självfallet positivt att parterna hittat en uppgörelse men vi ska också komma ihåg att det återstår mycket arbete. Det är flera nationella parlament som ska godkänna uppgörelsen, inte minst grekernas eget.
15.14
Nu måste fortsätta kämpa lika hårt, skriver Alexis Tsipras i sitt uttalande efter uppgörelsen.
15.13
Jag har ställt frågan tidigare: Är det någon mer än jag som tycker att man ledigt klarar sig på 60€/dag d.v.s. c:a 17 000 SEK/ mån.
OBS. Detta är naturligtvis efter skatt. Jag har väldigt svårt att se att detta är en begränsning som är värd att kallas uppoffring.
Det handlar nog med om att det är en inskränkning i folks privatekonomi. Att man ska ha rätt att göra vad man vill med sina pengar.
15.12
Nationalekonomen Stefan de Vylder fortsätter.
– Långivarna näpsar Grekland, och gör klart var makten ligger, tycker han.
– Dessutom kravet på att ha folk på plats som övervakar att de genomför det de sagt, det är förödmjukande, säger han.
– Vilken grek vill ha kvar sina pengar i grekiska banker nu, när förhandlingarna bara fortsätter? Dessutom ökar spänningarna i Europa dramatiskt mellan olika länder, när norra Europa moraliserar över dem i syd. Det kan spä på högerextrema riktningar, säger han.
Ett alternativ hade varit att lätta på Greklands skuldbörda.
– Att fortsätta strama åt i en lågkonjunktur förvärrar den. Man kan bara strama åt när ekonomin börjar hämta sig, inte som nu, när den är i fritt fall, säger Stefan de Vylder.
15.06
Elias, varför ska vi ta solidariskt ansvar och ansluta oss till euron när EU länderna inte är solidariska med Sverige i andra frågor?
15.03
Hur stort var valdeltagandet i fölkomröstningen förra söndagen?
Det ska enligt de uppgifter som kom i förra veckan ha legat på runt 65 procent, vilket var väntat.
14.58

Alla ser inte resultatet av helgens förhandlingar som en framgång. Uppgörelsen är en förödmjukande kapitulation från Greklands sida, tycker nationalekonomen Stefan de Vylder.

– Katastrofala åtstramningar i ett läge då Grekland har haft sjunkande BNP sedan 2009, det är att förödmjuka Grekland. Det är som att säga "nej, ni trilskas, då blir det värre åtstramningar". Det här är en svart dag för europeisk demokrati, säger Stefan de Vylder.
14.37
"Slutligen, i denna tuffa kamp, lyckade vi få en omstrukturering av skulden och en finansieringsprocess på medellång sikt", skriver Tsipras. Omstrukturering kan enligt vår ekonomikommentator innebära att man pausar återbetalningen av lånen för en period och skjuter upp betalningarna.
14.32
I Alexis Tsipras uttalande som jag tidigare länkade till skriver han att avtalet "kräver tuffa åtgärder", men att man nu lyckats förhindra att offentlig egendom flyttas utomlands, att man förhindrat ekonomisk kvävning och kollaps av det finansiella systemet.
14.27
Sverige har inget formellt undantag från Euron och det är dags att vi tar solidariskt ansvar för Europa genom att ansluta oss snarast.
14.27
om man begrundar greklans historia i modern tid, att de aldrig har haft tillfälle att bygga upp en stark stat förstår man varför det är som det är
14.26
Vi kommer att få se ett gigantiskt sammanbrott i det grekiska parlamentet i veckan. Detta avtal kommer att söndra Grekland och EU:s framtid eftersom det inte finns vilja och/eller mer krut att skicka in i matchen. Grekernas barnbarn kommer att idiotförklara sina mor och farföräldrar i framtiden.
14.18
Om 3 år är det samma visa igen, allt är bara konstgjord andning. Det grekiska folket på gatan får betala kalaset vilket dem röstade nej till. Protester och regeringskris väntar eller?
Vår reporter på plats i Aten kommer senare att lämna rapport från Aten, då vet vi mer om läget där. Så sent som i går var det protester, och då det nya avtalet stället hårdare krav än det som grekerna röstat nej till kan det leda till nya protester.
14.10
Vad är det för tillgångar som inkluderas i 500 miljarder?
Det är inte specifierat än. Den beskrivning som ges i avtalet är "värdefulla grekiska tillgångar".
14.10
Alexis Tsipras twittrar nu en länk till ett längre uttalande efter det 17 timmars långa mötet.

14.05
Enligt uppgift ska den europeiska centralbanken lämna det akuta stödet till de grekiska bankerna oförändrat. 
14.00
Nu rapporterar AP att de grekiska bankerna, som varit stängda i två veckor, kommer att fortsätta hålla stängt. Finansministeriet vill inte säga när bankerna kan tänkas öppna igen. Restriktionerna för hur mycket pengar som grekerna får ta ut per dag, 60 euro, ligger kvar.
13.58
Här kan du läsa hela hans kommentar: http://www.svt.se/nyheter/utrikes/splittrat-toppmote-betvingar-grekland
13.56

"Den kände amerikanske nobelpristagaren i ekonomi Paul Krugman kallar de europeiska kraven galenskap och sympatiserar med ett twitterkonto som heter #ThisIsACoup – Detta är en statskupp. ”Att döda det europeiska projektet” är rubriken på hans blogg i New York Times. Och han gav Angela Merkel skulden.", skriver SVT:s utrikeskommentator Bo Inge Andersson. 
13.53
Den grekiska tidningen Kathimerini Daily rapporterar att Alexis Tsipras ska träffa Greklands försvarsminister Panos Kammenos i dag under eftermiddagen.

13.32
Finansminister Magdalena Andersson (S) uppfattar att båda sidor har fått "bjuda till rejält" för att nå måndagens överenskommelse: - Det är ett stort åtagande som Grekland gör i den här överenskommelsen, men det är också ett stort åtagande från de andra euroländerna. Det handlar ju om att stötta Grekland med stora resurser och under en lång tid, säger hon till TT.
13.27
Återstår att se om detta är en lösning för Grekland. Man har sedan årtionden lärt sig att leva över sina tillgångar hjälpta av utlånare som inte gjorde riktiga undersökningar. I det långa loppet är ökade lån ingen lösning för den som lever över sina tillgångar. En anpassning till verkligheten skulle behövas. Dessutom är det inte fel om den som lånar ut mot bättre vetande får bära del av ansvaret.
13.26
Pensionärer köar till bankomaten i Aten i dag. I två veckor har grekerna inte kunnat ta ut mer än 60 euro om dagen från de stängda bankernas automater.
12.59
Nu kommenterar Sveriges vice finansminister Per Bolund (MP) avtalet i Bryssel för TT:
- Det är glädjande att det finns en vilja till konstruktiva samtal och att bägge parter anstränger sig. Men det är en lång väg kvar. Avtalet ska gå igenom det grekiska parlamentet och sedan ska förhandlingarna vidta på allvar. Så det är inte klart förrän det är klart.
TT: Vad innebär det här för grekerna?
- För grekerna innebär det en möjlighet att kunna vara kvar i eurozonen, säger Per Bolund.
12.58
– Regeringen var väldigt dynamisk i början. Vi fick en strimma av hopp. Vi var förberedda på att något dåligt skulle hända, och så hände det värsta! Det är vad de flesta människor tänker, säger Christina till Reuters.
12.56
Att Tsipras nu kommer hem med en uppgörelse, som innebär mycket större uppoffringar för det grekiska folket jämfört med det som Grekland sade nej till i folkomröstningen 5 juni, kan bäst beskrivas som en besvikelse. Det säger Christina, 43 år.
12.52
– Människor har lidit de senaste fem åren, och nu väntas ännu mer. Det är detta som gör det svårt för oss. Vi vill stanna i Europa, och det har vi gjort, men på vilka villkor?, undrar Atenbon Marianna, 73 år, som Reuters träffar på stan under måndagen.
12.49
Att den grekiske premiärministern nu, efter nattens maratonlika möte i Bryssel, flyger tillbaka till Aten med uppgiften att sälja in den nya uppgörelsen på hemmaplan lär knappast bli en dans på rosor, konstaterar Reuters. Här följer några av de reaktioner som redan kommit på förmiddagens besked:
12.39
Storbritanniens premiärminister, David Cameron, uttalar sig nu om överenskommelsen. Via sin talesperson låter han meddela att han är glad över avtalet, men att de utmaningarna som kvarstår för Grekland inte ska underskattas, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
12.09
Uttalandet från Eurogruppen har publicerats. Det mesta har redan diskuterats men för den som vill dyka djupare i detaljerna så finns det att läsa på rådets hemsida. 
11.51
Finns det någon anledning att tro att Greklands skattesystem kommer att kunna komma i bättre drift nu, mer än låt säga för 5 år sedan? Vilka nya skatter kommer Grekerna att acceptera?
Det man kan säga är att långivarna nu de facto tar kontroll över grekiska tillgångar vilket av kritiker har beskrivit som ett direkt ingrepp i den grekiska demokratin. I avtalet slås fast att "Grekiska tillgångar ska överföras till en existerande extern och oberoende fond, som Institutionen för tillväxt i Luxemburg för att privatiseras över tid och minska skulden". Så till vida är denna uppgörelse annorlund
11.42
Under hashtaggen #thisisacoup uttrycker många sitt missnöje över avtalet i Bryssel. "Europa har satt sin fot på Greklands huvud och vill aldrig se Grekland resa sig igen", twittrar en person.
11.34
EU bäddar för nya problem i framtiden.

Risken är OM ...EU orkar med ytterligare en Grek kris?

Vilket till och med kan riskera EU:s egen framtid. Frågan vi får svar på i framtiden är OM detta räddningspaket var värt denna uppslitande förhandling....eller inte.
11.21
Vad är eran uppfattning om hashtaggen #ThisIsACoup som trendar just nu på Twitter? Verkar som att många reagerar starkt på det avtal som är på väg?
Många upprörda reaktioner på sociala medier nu och bland grekiska politiker. Våra utsända på plats i Aten har rapporterat att det lär bli en omvälvande dag där.
11.21
Valutaunionen har stora brister och behöver reformeras i grunden.
11.21
Bra bevakning SvT.
Grekland är satt under ekonomiskt
förmyndarskap.
11.16
Här kan du läsa hans kommentar i sin helhet:

Avtalet med Grekland en semantisk seger för Merkel

svt.seGrekerna har nu framför sig hårda krav från långivarna med stora nedskärningar och höjda skatter. En uppgörelse som innebär att de också ska vara med att betala genom att sälja ut tillgångar för närmare 500 miljarder kronor.
11.16
Avtalet innehåller inte skuldnedskrivningar, men eurozonen har öppnat upp för omstrukturering av skulderna. "Det innebär att de under en period slipper betala på sina lån och kommer att få skjuta upp avbetalningar på lånen", skriver Peter Rawet.
11.13
Alexis Tsipras kommenterar avtalet nu. Vi har tyvärr ingen översättning i vår livesändning.
11.12
Enligt SVT:s kommentator Peter Rawet är avtalet med Grekland en semantisk seger för Tysklands förbundskansler Angela Merkel. "Grekerna har nu framför sig hårda krav från långivarna med stora nedskärningar och höjda skatter. En uppgörelse som innebär att de också ska vara med att betala genom att sälja ut tillgångar för närmare 500 miljarder kronor", kommenterar han.
11.05
Finländske ministerns yttrande under förhandlingarna "Inte en enda euro". Vad säjer han efter uppgörelsen?
Vilken minister ska ha sagt det?
11.00
SVT:s Marie Nordstrand på plats i Aten tror att det kommer att bli en omvälvande dag i Aten: - Det som man inte förväntade sig här är att Tsipras skulle komma hem med hårdare krav. Man har pratat om att ministrar gråtit över avtalet. Nu tvingas man gå emot partiets politik (Syrizas). Det kommer att vara omvälvande när Tsipras kommer tillbaka hit, eventuellt måste han byta ut en del ministrar, eventuellt blir det en regeringsombildning.
10.54
Kurslyft efter avtal om Grekland: Börsveckan i Stockholm fick en positiv inledning efter beskedet att euroländerna och Grekland har nått en överenskommelse om ett stödpaket. Det breda OMXS-index hade efter en kvart gått upp med 1,0 procent, i linje med utvecklingen på de ledande Europabörserna.
Vinnare bland storbolagen var spelbolaget Betsson, upp 2,9 procent. Gruvbolaget Lundin Mining steg med 2,3 procent. Olje- och gasbolaget Enquest föll däremot med 2,1 procent.
10.53
Finansiella bedömare kallar det här det sämsta avtalet sedan Versaillesfreden 1919, säger Peter Rawet nu i studion.
10.52
På sociala medier är reaktionerna från grekiskt håll blandade. En del pratar om att avtalet är en kupp och förnedring. Kraven i de nya avtalet uppges vara hårdare än de som en stor majoritet av det grekiska folket röstat nej till tidigare.
10.50
Avtalet måste åtminstone godkännas av fem stater.
10.50
Deadline för de nya kraven euroländerna ställer på Grekland måste klubbas senast onsdag. Det är alltså nu bråttom för Alexis Tsipras att ta sig hem till Aten med det nya avtalet till det grekiska parlamentet, för att börja lagstifta om de åtgärder som man kommit överens om i avtalet.
10.43
- Vi har ännu inte sett alla detaljer i förslaget. Sen har vi några spännande möten att följa under dagen, dels i Grekland och dels hur man ska lösa den mer akuta ekonomiska situationen vilket eurogruppen ska ta upp i dag, rapporterar SVT:s Niklas Svensson i Bryssel.
10.36
Enligt Greklands premiärminister Tsipras innehåller uppgörelsen med långivarna ett tillväxtpaket med omskrivningar av lån och finansiering på medellång sikt värt 35 miljarder euro.
Vid en presskonferens i Bryssel sade han att uppgörelsen kan leda till nya investeringar, som kan hjälpa Grekland att själv ta sig ur recessionen och undvika att banksystemet kollapsar.
- Uppgörelsen är tuff men vi avvärjde kravet på att flytta statliga tillgångar utomlands. Vi avvärjde planen på finansiell strypning och en kollaps av banksystemet, sade han enligt Reuters.
10.32
Nu får vi en snabb rapport om ett pågående gisslandrama inne i en butik i Paris. Ett flertal människor har tagits som gisslan och hålls av beväpnade män. Här kan du läsa mer om det:

Gisslandrama i butik i Paris

svt.seBeväpnade män har tagit tio personer som gisslan i en butik inne i ett köpcentrum strax norr om centrala Paris. Franska polisen bekräftar uppgifterna för tidningen Le Figaro.
10.26
Skuldfrågan har fått mest mediautrymme, men den är sekundär till reformfrågan. Skulden kan alltid göras hanterbar genom att lägga om löptider och räntor, men om Grekland inte lyckas ställa om till en uthållig ekonomisk modell, med det internationella tryck som nu ligger på, spelar det ingen roll vilka skuldlättnader som görs; man kommer ofelbart hamna i samma situation i framtiden. En bitter ironi att ordet ekonomi kommer från grekiskans ord för hushållande.
Det speglar väl på många sätt långivarnas inställning de senaste veckorna. Först reformer sedan en diskussion om skulderna.
10.21
Tsipras fick avslag angående IMF.

Vilka krav av de 4 har han fått igenom?
Att döma av uttalanden a här nere efter mötet så har han fått upp en diskussion om Greklands skulder på bordet, en avgörande fråga för Tsipras under hela förhandlingsperioden. Om än inte avskrivningar, en diskussion om att att restrukturera dem. Ang. privatiseringsfonden så var det ursprungliga att den skulle placeras i Luxemburg nu blir pengarna kvar i Aten. Sen återstår också att se detaljerna kring hur den ska anvä
användas*
10.12
Lägg ut hela Greklandsavtalet om det är offentligt.
Inte sett avtalet i sin helhet, men ska strax lägga ut ett inlägg om det vi vet!
10.10
Enligt Tysklands förbundskansler Angela Merkel blir det ingen skuldnedskrivning, men hon säger samtidigt att eurozonen är villigt inställd till skuldlättnader. Enligt SVT:s ekonomikommentator Peter Rawet kan det röra sig om att Grekland får längre tid på sig att betala tillbaka lånen eller att de kanske får en så kallad "grace period", en period då man pausar avbetalningen.
09.42
- Vi vet fortfarande inte detaljerna i överenskommelsen, men vi vet att den är hårdare än den som Grekland röstade nej till, säger SVT:s ekonomikommentator Peter Rawet nu i studion.
09.41
Livesändningen föll bort men är nu tillbaka! Se den ovan.
09.35
Även Hollands finansminister Dijsselbloem säger enligt The Guardian att det jobbet kommer att börja omedelbart för att hjälpa Grekland med återbetalningar i sommar.
09.33
Nu kommer euroländernas finansministrar att diskutera hur man ska hjälpa Greklands möta landets ekonomiska behov på kort sikt.

09.28
Det hoppade lite i sändningen, nu talar Angela Merkel om uppgörelsen.
09.24
Nu är presskonferensen över. Den blev kort då euroländernas ledare suttit i förhandlingar i över ett halvt dygn.
09.22
EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker säger nu efter avtalet att "det kommer inte bli någon Grexit", rapporterar AP.
09.17
Men vår ekonomikommentator finns med i studion och kommer att kommentera uppgörelsen efteråt.
09.16
I vår live kan du nu se euroländernas ledare presskonferens om uppgörelsen. Den är på franska och engelska, vi har tyvärr ingen direktöversättning.
09.06
Även Europeiska rådets president bekräftar på twitter att man har en uppgörelse som inkluderar "seriösa reformer" och "ekonomiskt stöd".

08.55
Även en talesperson för Cyperns regering twittrar om att man ser ut att ha ett avtal: "Europa förtjänar lite goda nyheter"

08.50
Belgiens premiärminister Charles Michel twittrade ut beskedet

08.44
Nu ska vi ha en "deal" på plats enligt belgiens premiärminister - så jag pausar i frågestunden - med en risk att jag återkommer (precis som grekerna).
08.42
Belgiens premiärminister säger att det finns en uppgörelse, rapporterar Reuters
08.41
Varför kan inte våran regering(svenska ) flytta till Aten ?
Det skulle bli bättre för både Grekland och Sverige .
Haha – så blir det inte. Men långivarna vill sätta överrockar på plats i Aten för att fysiskt stå bakom ryggen på grekerna.
08.37
Jag har inte hört mycket från Spanien och Portugal i förhandlingarna, vad är deras positioner?
Vad jag förstår vill de att Grekland stannar i eurounionen, även om de naturligtvis är med och ställer hårda krav på landet. Men dessa länder är långt ifrån var de var innan finanskrisen med en arbetslöshet som i åtminstone Spanien nästan är lika hög som Grekland. De behöver det stöd och den trygghet alla valutaunionens medlemmar utgör tillsammans – om de själva faller tillbaka i kris. Därf&#
08.33
Söndagsöppet i butikerna??? vad håller de på med? Det har varken Tyskland eller t.ex. Belgien. På vilket sätt skulle det vara bra för en överenskommelse.
Det är just denna detaljstyrning som gör att grekerna ( och många andra folk i samma situation) upplever att de är satta under ett överdrivet förmynderi. Naturligtvis går Greklands problem djupare än frågan om söndagsöppet i butikerna. Denna typen av krav försvårar och förlöjligar ett viktigt förändringsarbete som Grekland behöver.
08.30
Peter Rawet - Om Grekland skulle lämna Euron hur påverkar det alla avtal i Grekland? Arbetsmarknad, handel m.m. De är ju skrivna i Euro idag?
Hej Peter! Avtal gäller – är de skrivna i euro så skall de betalas i euro. Det är det som gör att företag och hushåll kan hamna i stora problem om de har tagit lån i utlandet för att få en lägre ränta. De räknade ju inte med valutarisken. För euron skulle ju vara ett evigt förbund (än så länge).
08.28
Han, Panos Skourletis (Syriza), säger även att krisplanen som nu tar form på mötet i Bryssel "inte är genomförbar, rapporterar Reuters.
08.28
Om de få nya nödlån kommer de betalas ut i en klumpsumma eller i små portioner för att se de uppfyller kraven
Lånen portioneras ut – Den senaste krisen uppkom just när Grekland inte fick en utbetalning från det andra lånepaketet.
08.26
Greklands arbetsmarknadsminister säger att lagstiftare som inte gillade förslagen som röstades igenom i Grekland borde avgå.
08.25
EMU säger att det behövs minst 80 mdr, men diskuterar stöd om 50 mdr. Vem skjuter till resten?
Skillnaden i belopp du beskriver är den mellan vad Grekland har begärt i lån och vad de verkligen behöver enligt många bedömare. Denna ”lucka” kommer samma långivare behöva fylla eftersom det helt enkelt inte finns någon annan som vill låna till grekerna – om det inte ska bli kk
08.22
Nu är vår ekonomikommentator Peter Rawet här och svarar på era frågor!
08.20
Vad kan vara anledningen till att Grekland inte vill att IMF skall vara med i ett nytt stödpaket?
IMF är stenhårda när det gäller att få låntagarna, länder, att följa överenskommelser på ett sätt som många tycker ha överträder det nationella självbestämmandet. Spåren efter IMF:s agerande i asien och sydamerika förskräcker säkert. De lever upp till det brittiska uttrycket ”Empty as a bankers heart”. Men för långivarna är det ganska bekvämt att lägga ut den brutala sidan
08.19
Arbetsmarknadsministern säger att man måste överväga nyval när situationen stabiliserat sig. Han spår att nytt val kommer hållas under det här året.
08.15
"Vi försöker inte få uppgörelsen att se bättre ut, och vi är tydliga: den här uppgörelsen är inte oss", säger han.
08.10
Det har inte släppts några officiella uppgifter om hur uppgörelsen, som kan vara nära, ser ut. Greklands arbetsmarknadsminister verkar dock väldigt kritisk till vartåt mötet bär just nu. Enligt Reuters säger han att han inte kan klandra dem som har svårt för att acceptera uppgörelsen.
08.02
Det kommer in många bra frågor, vår ekonomikommentator Peter Rawet kommer snart förbi här en stund för att svara, håll ut!
07.52
Litauens president ska nu också ha lämnat mötet. På CNBC Worlds fråga om det finns en uppgörelse svarar hon "nästan, nästan"

07.47
Miro Cerrar är den förste som lämnar mötet mellan euroländernas regeringschefer, som pågått sedan klockan 16:00 i går.
07.40
Sloveniens premiärminister har nu lämnat mötet för att träffa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg som är på besök i Slovenien. Miro Cerar skriver på twitter att det finns en fråga kvar att lösa på mötet men inte vilken punkt det gäller.

07.36
Det rapporteras att Tsipras fått bakslag gällande IMF:s inblandning.
07.34
Alexis Tsipras har i förhandlingarna ställt fyra krav enligt The Telegraph: Att IMF inte är fortsatt inblandade, löfte om att skulderna skrivs ned, fortsatt ELA-stöd (nödlikviditetsassistansen till grekiska banker) från Europeiska Centralbanken (ECB) och att förslaget om privatiseringsfonden tas från bordet.
07.29
finns skuldavskrivning forfarande med i diskussionen
Kan inte ge ett rakt svar på det. Ett av kraven som Tsipras ställt är just skuldlättnader, men jag vet inte om den frågan fortfarande ligger på förhandlingsbordet. Förhoppningsvis får vi svar på det snart!
07.18
”Från en annan planet” löd omdömet om privatiseringsfonden från en grekisk regeringskälla till nyhetssajten Politico Europe i går. ”100 procent nej” sade samma person om ett tillfälligt euro-avbrott, ett tyskt förslag som även president Hollande i går betonade inte var ett alternativ.
07.10
Ett av förslagen och kraven som euroländernas finansministrar i går lämnade efter sitt möte, är att Grekland man ska överföra tillgångar till en privatiseringsfond på 50 miljarder euro i Luxemburg och via den betala av krediter.
06.58
Enligt samma reporter i Bryssel håller nu EU:s ordf Donald Tusk, grekiske premiärministern Alexis Tsipras, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Francois Hollande en ny konsultation vid sidan om

06.54
Det som det fortfarande tvistas om uppges vara IMF:s roll i nästa krisprogram och storleken och sätet för den privatiseringsfond som euroländerna vill att Grekland skapar. Enligt en reporter på tidningen Politico Europe ska Tsipras efter en av pauserna ha sagt att han inte kan acceptera att IMF är involverade i ett nytt krisprogram.
06.51
Båda gångerna hölls separata möten mellan Tusk, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Francois Hollande och premiärminister Alexis Tsipras från Grekland.
06.51
EU:s permanente ordförande Donald Tusk bröt under kvällen/natten mötet två gånger för "konsultationer" vid sidan om.
06.48
Mötet har alltså nu pågått i över ett halvt dygn, med några tillfälliga avbrott i diskussionerna. Vid sex-tiden tog man en ny paus, kanske den sista före en uppgörelse.
06.45
SVT Pejl har gjort flera grafiker över Greklands skulder, här kan du ta del av den http://pejl.svt.se/grekland-guide/
06.43
IMF är en av Greklands största långivare, den 1 juli i år uppgick Greklands skuld till IMF till 21,2 miljarder.
06.40
Samtidigt kommer signaler på att man kanske inte är så nära en lösning trots det långa mötet. En reporter för tidningen Politico Europe som är på plats i Bryssel twittrade på morgonen att den grekiske premiärministern Alexis Tsipras ska ha sagt att Internationella valutafonden (IMF) inte kan vara fortsatt involverade.

06.35
Det kommer olika uppgifter om hur nära, eller långt ifrån, parterna står varandra efter det långa mötet. Nu på morgonen har det cirkulerat uppgifter om att ett kompromissförslag ska presenteras inom kort.
06.32
Medan ni sov verkar euroländernas regeringschefer som gick in på mötet i Bryssel i går klockan 16 inte ha gjort det. Mötet har nu pågått, med några avbrott, i cirka tolv timmar.
06.30
God morgon! Nu tar vi upp vår direktrapportering om möten kring Greklands ekonomiska kris.
00.55
Det ser ut att kunna bli en lång natt för Eurozonens regeringschefer, mötet om den grekiska krisen pågår fortfarande efter snart nio timmar och enligt uppgifter i flera medier är man fortfarande oense på ett antal punkter.

För mig har det däremot dags att säga god natt. Vi avslutar nu direktrapporteringen för den här gången – men ni kan såklart fortsätta följa de senaste uppdateringarna i våra natt-sändningar och här på SVTnyheter.se!
00.43

The Irish Times utrikeskorrespondent skriver på twitter om en kommentar från Frankrikes president Francois Hollande till Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
00.35
SBAB:s chefsekonom Tor Borg på twitter:


00.31
En av de punkter som man enligt källor till AP har kört fast vid är när nödlånen ska betalas ut. Grekland är i akut behov av pengar då två viktiga betalningar stundar:

- Den 20 juli ska man göra en återbetalning till Europeiska Centralbanken, ECB, på 7 miljarder euro

- I mitten av augusti ska ytterligare 5 miljarder euro återbetalas
00.25
Hej i natten! Hur fort kan ett nödlån utbetalas?
Hej Magnus! Jag vet faktiskt inte exakt hur fort det kan göras. Men en gissning är att det går ganska fort, det handlar ju mest om att ett politiskt beslut ska fattas och resten är siffror i en dator. Men jag ska kolla om jag hittar någon mer info om det!
00.23
Hashtagen #ThisIsACoup trendar just nu på twitter. Det började som en protest mot händelserna i Bryssel och de krav som nu ställs på Alexis Tsipras och Grekland. Men nu twittrar även andra, alltså inte bara de som protesterar, under #ThisIsACoup.
00.20
EU:s permanente ordförande Donald Tusk har brutit toppmötet i Bryssel två gånger för "konsultationer" vid sidan om. Första gången hölls ett separat möte mellan Tusk,Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Francois Hollande och premiärminister Alexis Tsipras och finansminister Euklidis Tsakalotos från Grekland.

Därefter följde ytterligare timtals med hårda samtal om de krav som euroländerna ställer på Grekland för att acceptera ens att börja förhandla om ett nytt krisprogram. Nu verkar det som att ett nytt "sidomöte" är på gång:



00.09
The Economists reporter Tom Nuttall rapporterar också om fyra "ändringar" i Eurogruppens dokument om reformer.

1. Ingen inblandning av Internationella valutafonden IMF
2. Ett tydligare löfte om skuldlättnad
3. Nödlån (ELA) från Europeiska Centralbanken
4. Nej till att privatisera verksamheter och avsätta egendomar värda upp till 50 miljarder euro som kan säljas under överinseende från långivarna



00.08

Guardians Europaredaktör rapporterar att premiärministrar Alexis Tsipras hade fyra invändningar mot reformkraven, men dessa ska inte inkludera delen om en tillfällig grexit då det är något Tsipras "inte oroar sig för":



00.03
På EbS kunde man nyss se Alexander Stubb säga att de fortsätter i morgon klockan 11 och att han nu skulle åka och sova, fortsätter övriga?
Hej Per! Det kan absolut stämma, finansministrarna hade ju sitt möte tidigare idag. Nu är det regeringscheferna som har möte (inklusive Grekland, Tyskland och Frankrikes finansministrar som jag förstår det). Så regeringschefernas möte fortsätter.
00.01
Hur kan Tsipras ens fortsätta förhandla utifrån de här villkoren? Det går ju helt på tvärs både med hans vallöften och den färska folkomröstningen. I den meningen har ju grekerna redan bestämt sig.
Grekiska parlamentet röstade i fredags med stor majoritet ja till ett nytt reformpaketet som regering lämnat in till eurogruppens ordförande. 251 röstade ja och 32 nej i den omtröstningen efter att Alexis Tsipras vädjat till parlamentet att godta hans reformförslag. Enligt många liknar det nya förslaget det som folket röstade nej till för en vecka sedan, det innehåller bland annat höjd pensionsålder, höjd företagssk
Så i den saken har du ju rätt, många experter anser att Tsipras i någon mening går emot sig själv med det här nya reformförslaget.
23.55
Hej kommer ni att liverappotera efter pausen Ella
Hej Niklas. Det beror på hur länge pausen varar, men vi fortsätter att rapportera direkt en stund till! Sedan kan du ju följa det senaste om krisen i våra sändningar och här på webben som vanligt.
23.46
Källor till nyhetsbyrån AP uppger att förhandlingarna mellan Grekland och Eurozonens regeringschefer har kört fast på flera punkter i det fyra sidor långa dokument med reformkrav som överlämnades från ländernas finansministrar tidigare idag.

Enligt en källa ska problemet vara frågan om när Europeiska Centralbanken kan betala ut nödlån, så kallat ELA, till grekiska banker. Greklands premiärminister Alexis Tsipras vill ha ECB:s hjälp redan imorgon, medan långivarna vill vänta tills det grekiska parlamentet godkänt reformkraven.

En annan källa uppger att stötestenen är den del av reformförslaget som handlar om privatiseringsfonden.
23.45
Euroländernas stats- och regeringschefer har nu tagit en andra paus i förhandlingarna, rapporterar Maltas premiärminister Joseph Muscat via Twitter.



23.41
Bättre länk angående Sveriges lån till Grekland via IMF.

www.di.se
Enligt de uppgifter som Dagens Industri skriver om här ska Sverige alltså ha lånat ut cirka 2,5 miljarder kronor till Grekland, via IMF.
23.39
Här är en guide med fyra frågor och svar om krisen i Grekland, landets statsskuld och vilka länder som har mest att förlora:
pejl.svt.se
23.25
Varför är just Finland så kompromisslösa? De har ju mycket att förlora om att Grekland blir bankrutt.
Hej Alexander, det handlar väl bland annat om att en eventuell regeringskris hotar. Det EU-kritiska partiet Sannfinländarna ska bland annat ha hotat att lämna den nybildade regeringen om landet skulle godkänna mer pengar åt Grekland. Detta är dock något som förnekas av den finländske statsministern.
23.19
Då det i övrigt är ganska lugnt på redaktionen just nu har min kollega Hasse hoppat in här i direktrapporteringen för att svara på fler av era frågor!
23.18
Jag återkommer till min tidigare fråga:
Vilka risker finns det för Sverige att drabbas oavsett utgång av Greklandsaffären?
Hur mycket pengar har vi lånat ut, direkt eller indirekt till Grekland och till vilka villkor?
Hej Ola! här kan du läsa mer om hur vi i Sverige riskerar att påverkas av situationen i Grekland: http://www.svt.se/nyheter/utrikes/hur-paverkas-vi-av-krisen-i-grekland tyvärr har jag i nuläget ingen exakt siffra på hur mycket pengar Sverige har lånat ut, varken direkt eller indirekt. Jag ska se om jag kan hitta någon sådan.
23.16
Det har varit en uppsjö av deadlines att hålla reda på när det gäller den grekiska krisen. Den närmaste nu är den 20 juli.

Då förfaller ett lån på 3,5 miljarder euro (33 miljarder kronor) till ECB. Grekland saknar pengar – och det lånet kan vara avgörande för om Grekland kan stanna kvar inom eurozonen.
23.14
Det är mest valfläsk som presenteras. För att förstå situationen vore det tacksamt om ni kunde presentera vad som faktiskt beslutats i det krisdrabbade Grekland för att komma till rätta med problemen, säg under den senaste månaden tack.
Hej Anders! Om du vill läsa mer och förhoppningsvis få en lite bättre förståelse om den ekonomiska krisen i Grekland så hittar du i princip allt SVT Nyheter har publicerat här: http://www.svt.se/nyheter/3047163
23.11
Varför litar inte övriga Eu-länder på att den grekiska regeringen verkligen kommer att genomföra de villkor som man blir överens om?
Hej Kurth! Man kan väl säga att det troligtvis finns flera olika förklaringar. Men man tycker väl inte att Greklands regering har gjort tillräckligt hittills för att övertyga övriga EU-länder om att man verkligen och vill genomföra de reformer som krävs.
23.08
Hur kan så mycket information läcka från pågående möte? Sitter alla deltagare och messar?
Hej Michael. De har ju haft flera pauser under mötet då det funnits tid att tala med journalister. Men man ska komma ihåg att alla källor vi har hittills är anonyma, så det har inte kommit några officiella uttalanden än.
23.05
Jag kanske uttryckte mig otydligt...... menade det treåriga lån som diskuteras nu som väl snarare ligger runt 80 miljarder euro eller har jag fel?
Förlåt Lena, det är jag som jobbat länge och läste din fråga fel. Precis, enligt EU:s beräkningar behöver Grekland drygt 80 miljarder euro för att kunna genomföra sina krisåtgärder.
23.03
Den grekiska reaktionen mot Eurogruppens dokument om reformkrav är skarp:

"Från en annan planet" lyder omdömet om privatiseringsfonden från en grekisk regeringskälla till nyhetssajten Politico Europe.


"100 procent nej" sade samma person om ett tillfälligt euro-avbrott.

I sistnämnda fråga har Grekland dessutom stöd från åtminstone Frankrike.

– Det finns ingen tillfällig grexit.
Det är antingen grexit eller inte grexit, sade president François Hollande på väg in till söndagens möte.

23.01
Den grekiske finansministerns ansiktsuttryck säger en del. Mötet har nu pågått i sju timmar, med flera pauser, och det finns inga tecken på att det kommer att avslutas inom den närmaste framtiden.


22.51
Tsipras vill undvika en ekonomisk kollaps och vill därför få till ett avtal med långivarna under mötet som pågår just nu, enligt en källa till nyhetsbyrån AP:


22.49
Lånet är väl på mer än 53,5 miljarder euro?
Hej Lena! Det stämmer, skulden är på ungefär 320 miljarder euro.
22.47
Jag är svensk men reser ofta till Grekland och kan grekiska så därför skriver jag detta på grekiska hoppas någon förstår Είμαι από τη Σουηδία, αλλά το αγαπημένο μου χώρα είναι η Ελλάδα, είναι πραγματικά ωραίο, όπου ο πολιτισμός, η φύση, ναι τα πάντα, αλλά η Ελλάδα ποτέ δεν είχε μια καλή οικονομία, τους τριάντα έξι χρόνια που έφυγα
22.44
Franska Libérations förstasida, på svenska ungefär: "Vad sysslar Tyskland med?"


22.41
Flera av morgondagens rubriker cirkulerar redan nu i sociala medier och direktrapporteringar. Rubriken på The Guardians förstasidalyder: "Europa tar hämnd på Tsipras".
22.36

Samtidigt som vi följer vad som händer inifrån mötet väntar min kollega som ska klippa inslag till nattens sändningar på att Alexis Tsipras ska komma ut från mötet i Bryssel. Här är live-sändningen från Bryssel, det ser tomt ut än så länge.
22.32
Vad händer om man inte når fram till något beslut i dag?

– Det hela fortsätter, osäkerheten rullar vidare, men det måste komma in mer pengar till Grekland för att folk ska kunna ta ut pengar ur bankomaterna, som börjar bli tomma. Och det är bråttom, redan i morgon kommer att de att vara tomma om inte ECB tillför mer pengar. Då blir det en dominoeffekt, en akut situation, där företag går omkull och folk inte har några pengar, säger SVT:s ekonomikommentator Peter Rawet.
22.29
Kommer det grekiska parlamentet att rösta Nej till de nya kraven?
Hej Ulf! Det är väldigt svårt att svara på i nuläget, till att börja med måste ju Alexis Tsipras ha med sig något som parlamentet kan rösta om. Vi får avvakta och se vad som kommer fram från dagens möte mellan regeringscheferna.
22.25
Jag tycker att Grekland verkligen försöker nu. Skulle inte vilja vara förhandlare för Grekland. Det verkar vara en ren sörja av euro-politiker som inte verkar ta ansvar för hur de tidigare inte har haft koll på varandras länder när de införde euron. De visar verkligen sitt rätta jag nu!
22.25

Greklandkrisen för nybörjare

svt.seFrågetecknen kring krisen i Grekland hopar sig. Här är en förklaring för dig som snabbt vill förstå vad som egentligen händer.
22.14
Samtidigt som mötet mellan Eurozonens regeringschefer pågår rapporterar den grekiska tidningen Kathimerini att landets sjukhus kan vara på väg att få slut på medicinska förnödenheter. Enligt källor till tidningen kan det handla om 20-30 dagar.
22.08
Vad betyder grexit?
Hej :) En grexit innebär att Grekland lämnar eurosamarbetet.
22.05
Kanske vore det bättre Tyskland lämnar Euron ?
22.05
Politicos reporter Tara Palmeri citerar en grekisk källa som uppger att det är ett "100-procentigt" nej till en tillfällig grexit och den del av reformförslaget som handlar om privatiseringar:


Hon skriver också att regeringscheferna snabbt går igenom dokumentet från finansministrarnas möte tidigare idag:


21.55
Det står i artikeln att tsipras fick en rejäl omgång vad hände?
Hej Danne! Det är ett citat från en källa som Guardian citerar. Det källan syftar till är det faktum att Alexis Tsipras - under mötet med Merkel, Hollande och Juncker - ska ha blivit tillsagt att han måste gå med på att omedelbart genomföra snabba reformer under nästa vecka, eller lämnar eurozonen och får se på när landets banker kollapsar.
21.52
Hur länge har Grekland haft en så dålig ekonomi?
Eller var det en blixt från en klar himmel?
Hej Sven! Nej, Grekland började överbelåna sig redan på 80-talet i samband med att den dåvarande regeringen bestämde sig för att expandera den offentliga sektorn, utan att man egentligen hade råd. Du kan läsa mer om hur krisen började här:
http://www.svt.se/nyheter/greklandkrisen-for-nyborjare
21.52
Är där någon som faktiskt tror att ett nytt "nödlån" skulle lösa problematiken?
Allt annat än "Grexit" känns som konstgjord andning som i det här fallet bara förlänger pinan... Vem blir glad av nya kris-diskussioner om ett par månader?
21.46
Nyhetbyrån AFP citerar en källa ur den grekiska regeringen som säger att det senaste reformförslaget är "mycket dåligt" för Grekland.
21.30
En mycket intressant BBC intervju med Stiglitz " Economist
Stiglitz on Greek financial crises. Jun 01th 2015 " 8:23 min
på Youtube. Han tar precis upp vad som nu sker dessa timmar och konsekvenserna för Grekland.Eu borde lyssna mer på vad
han säger. Grekland måste ju överleva.
21.26
Detta är ingalunda en direktrapportering. Det är märkligt att ni inte rapporterar om de vansinniga förslagen som Tysklands högern och deras likasinnade har krävt som har ett stort ogillade i många Tyska ansedda medier, politiker i flera euroländer, analytiker, Nobelekonomi pristagare m fl. Är det okunnighet eller finns en ideologisk inriktning som ni företräder?
Mvh
Georgios Tsiroyannis
Hej Giorgios! Jag har skrivit om flera uttalande, bland annat de nobelpristagare du nämner, längre ner i direktrapporteringen. Kolla gärna!
21.23
Flera av er har ställt frågan om hur sannolikt det är att grekerna säger ja till reformerna som nu krävs, då man så sent som för en vecka sedan röstade nej till liknande krav i folkomröstningen.

Såhär säger vår Europakorrespondent Niklas Svensson, som just nu befinner sig i Bryssel:

– Det är en jättesvår situation för premiärminister Alexis Tsipras. Det var tydligt nej mot den här typen av åtgärder, han blev vald på vallöften om att motverka den här typen av åtstramningar. Men samtidigt står Grekland inför en extremt svår situation och Tsipras har sagt att han inte anser sig ha mandat för att föra Grekland ut ur euron.

– Det är också så att en övervägande majoritet av den grekiska befolkningen vill stanna kvar i euron. Alternativet för Tsipras just nu verkar vara att lämna eurosamarbetet. Det är vad man säger här nu: Antingen får han acceptera de villkor som läggs fram, möjligtvis med någon justering, eller så får man börja diskutera ett grekiskt utträde.
21.18
Frågan är ju om Grekland kan resa sig efter en Grexit, risken är ju att landet rasar ihop fullständigt, med allt vad det innebär. Vad det kan få för kortsiktiga, och långsiktiga effekter, är förstås svårt att sia om.
21.16
Missade du vår livesändning om den grekiska skuldkrisen? Du kan se hela sändningen i sin helhet här nedanför!
21.15

Se hela direktsändingen om Greklandskrisen | SVT Play

SVT PlaySVT Nyheters direktsändning om den ekonomiska krisen i Grekland. Programledare är Filip Struwe och i studion medverkar Europakorrespondenten Ulrika Bersgten och SVT:s ekonomikommentator Peter Rawet.
21.10
Just nu rapporterar flera reportrar på plats i Bryssel att Tyskland, Grekland och Frankrikes finansministrar har samlats för ett sidomöte.
21.05
Jag tror det kommer bli hårda bud för Grekland oavsett om man lämnar eller stannar i eurozonen.
21.04
En annan nobelpristagare, Paul Krugman, skriver på sin blogg att ett grekiskt utträde ur euron inte är det värsta som kan hända som det ser ut just nu.

”Såvida Merkel inte erbjuder ett mindre destruktivt alternativ än de vi hört vore Grexit en bättre utväg.”
21.02
En ung kvinna håller upp en banner med texten "Ska vi stanna i euron?" under en demonstration i centrala Aten. Foto: TT
21.00
Jag reser varje år till Grekland på semester. Hyr bil, tankar bilen, äter och bor. Det Grekerna måste göra är att skapa ett trovärdigt system för skatterna. Jag stannade vid en känd bensimack för att tanka vid nybyggda motorvägen från Athen mot Kalamata. Jag betalade kontant och fick givetvis inget kvitto. Service killen hade sedlarna ihoprullade med gummiband i fickan. Det pågår en enorm korruption och oföretagsamhet i ett litet land som borde kunna leva på det som turism och billig arbetskraft kan ge. I ett land som Sverige där nästan allt är överstrukturerat och planerat in i minsta detalj finns mycket att lära. Samtidigt så blåser främlingsfientliga partier syre till elden och hävdar att det är flyktingar och invandrare som bär skulden. De lokala människorna jag talar med anser att politikerna och Greklands regering bär hela ansvaret för dess dåliga politik. Man skyller Atens Olympiska spels kostnader på någon annan. Kanske ett urträde från EU och Euro är vad som krävs för att grekerna ska fatta? Varför ska det missbrukande landet ständigt räddas av EU? Låt dem börja om och bevisa att de har i gemenskapen att göra.
20.56
Nobelpristagaren och ekonomen Joseph Stiglitz riktar kritik mot Tyskland och menar att man saknar sympati för skuldtyngda Grekland:

– Det går inte att hålla samman eurozonen utan solidaritet. Att begära ännu mer av Grekland vore orimligt, säger han till nyhetsbyrån AFP.
20.43
Känns som att det har bildats en sprick genom EU. Typ syd-nord.

Denna spricka gäller inte bara Grekland utan är mer av ideologisk natur.

Detta bådar inte gott för EU:s framtid.
20.43
Inför mötet. Greklands premiärminister Alexis Tsipras, EU-komissionens ordförande Jean-Claude Juncker, Frankrikes president Francois Hollande och Belgiens premiärminister Charles Michel. Foto: TT
20.41
Nu kommer uppgifter om sidomötet som hållits mellan Merkel, Hollande, Tusk, Tsipras och den grekiske finansministern. Guardian rapporterar att Greklands premiärminister Alexis Tsipras fick sig en "rejäl omgång".

Tsipras ska ha blivit tillsagd att Grekland antingen går med på att omedelbart genomföra snabba reformer under nästa vecka, eller lämnar eurozonen och får se på när landets banker kollapsar. 

En källa kallar mötet för "omfattande mental skendränkning":





20.38
Tusen tack för er live rapportering, det hjälper mig mycket!

Jag bor mesta delen av året i Grekland och har gjort så i 23 år nu.
Jag känner med de Grekiska pensionärerna, de vanliga laglydiga arbetarna som gjort rätt ifrån sig och som nu får betala för alla dåliga beslut och fel regeringen gjort.
Själv har jag också blivit drabbad av valuta kontrollen. Har sparat på Grekisk bank sedan tidigt 90-tal och kan nu inte få ut mina pengar. Som Svensk kan man inte fatta att något sådant här överhuvudtaget kan hända.

Grekland har varit och är fortfarande till viss del korrumperat och egna företagare har fuskat med skatten, ja. Men faktum är att det är sådana hårda kontroller numera att det är näst intill omöjligt att fuska.

Det har också funnits dem som gått i pension tidigt men då fått en vädigt låg pension, precis som vår förtidspension. Numera ser reglerna annorlunda ut och de flesta går i pension after 65.

Jag röstade emot att Sverige skulle gå med i EU och jag röstade emot Euron. Jag hoppas nu att ni Svenskar förstår att en valutagemenskap utan politisk union inte funkar.

Ingela
20.37
Nu kommer uppgifter om sidomötet som hållits mellan Merkel, Hollande, Tusk, Tsipras och den grekiske finansministern. Guardian rapporterar att Greklands premiärminister Alexis Tsipras fick sig en "rejäl omgång".

Tsipras ska ha blivit tillsagd att Grekland antingen går med på att omedelbart genomföra snabba reformer under nästa vecka, eller lämnar eurozonen och får se på när landets banker kollapsar. 

En källa kallar mötet för "omfattande mental skendränkning":




20.00
Deltar inte Stefan Löfven på EUs regeringschefers möte?
Hej Alexander. Stefan Löfven skulle deltagit på det toppmöte som var planerat till ikväll. Det möte som pågår nu är mellan de regeringschefer som igår i Eurozonen, alltså de länder som har euron som valuta.
Det andra toppmötet, som skulle börjat klockan 18, blev alltså inställt.
19.59
Jag tycker SVT's liverapportering är fantastisk!
Roligt att höra - tack!
19.57
Här kan man dessutom se hur regeringscheferna är placerade runt bordet:


19.54
Sänder SVT live på någon plattform eller är det den här liverapporteringen som gäller? Hur ser planerna ut för resten av kvällen?
Hejsan! Vi har sänt live tidigare idag, tänkte precis lägga ut den i sin helhet här. Resten av kvällen kan du följa oss här i direktrapporteringen, och i våra sändningar där våra utsända i Aten och Bryssel kommer att vara med live!
19.53
Nikos Christodoulides, talesperson för den cypriotiska regeringen, twittrar att mötet strax återupptas i Bryssel efter att Greklands, Tysklands, Frankrikes regeringschefer samt den grekiske finansministern haft ett sidomöte.



19.49
Hur länge kan de tänkas fortsätta i kväll/natt?
Hej Jw! Det är jättesvårt att säga, det finns ingen officiell sluttid. Men som en jämförelse kan man ju säga att gårdagens finansministermöte avslutades klockan 2 på natten och fick återupptas idag, så det är nog fråga om flera timmar till. Men vi bevakar såklart detta och uppdaterar om det händer något i Bryssel.
19.40
Allt detta verkar handla mer om politik än om ekonomi, Eurogruppen vill tvinga Grekland att föra en högerpolitik, tvärtemot viljan hos majoriteten av Greklands folk som röstat fram en vänsterregering ... Demokrati?
19.40
Grekisk kravallpolis står redo utanför parlamentet i Aten. Enligt flera uppgifter samlas just nu demonstranter vid Syntagmatorget för att protestera mot kraven som väntas komma från Eurogruppen. Foto: TT
19.36
Jag tycker att det är hemskt att Grekland hamnat i det här läget. De är inte ensamma om skulden. Det känns som ett land man verkligen har en relation till av flera skäl. T.ex. var de väl bland den första invandrargruppen i Sverige och ett stort semesterland innan Thailand. Hoppas att många åker på semester dit och stödjer det grekiska folket.
19.36
Vår korrespondent Marie Nordstrand twittrar från Aten:


19.34
Det är ganska långt och snårigt, men för den intresserade finns här hela det läckta dokumentet från Eurogruppens möte tidigare idag, med bland annat uppgifterna om en tillfällig grexit:


19.30
Även Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms handelskammare, ifrågasätter en tillfällig grexit.

– Om Grekland tillfälligt lämnar eurosamarbetet och sen får möjlighet att ansluta om fem år kommer troligen kravet vara att Grekland uppfyller konvergenskravet. Gör man inte det, men ändå får återansluta, så skapar man ett delat system som i praktiken kan hota hela eurosamarbetets trovärdighet, säger Hatzigeorgiou till TT.
19.29
Angående uppgifterna i dokumentet om ett tillfälligt utträde för Grekland ur Eurozonen:

Uppgifter från i går talade också om ett tyskt förslag om ett tillfälligt grekiskt utträde ur eurozonen i fem år. Frankrike har dock gjort klart att man är emot en sådan tanke.

– Det finns ingen tillfällig grexit. Det är antingen grexit eller inte grexit, sade François Hollande på väg in till dagens möte.
19.25
Punkt 8 på Tara Palmeris lista

Att privatisera elnätet kommer knappast att ge staten mera pengar när elbolagen får monopol och kan sätta vilket pris som helst som de känner för att kunderna måste betala, så antagligen kommer all åtstramning DÅ gå direkt till privata bolag och staten kommer inte tjäna något på det utan bli enormt mycket fattigare då priset bara kommer att öka och öka för kunderna

Sedan det Peter Rawet skriver kl 16.57 med satsningar på utbildning, det är rent önsketänkande om långivarna vill driva en linje där man ger elbolagen monopol på elnätet då kommer dessa långivare aldrig att förstå att länder behöver utbildade människor för att få en bra ekonomi

Det verkar som att långivarna driver den mest kortsiktiga politik det finns; sälj ut allting nu och hoppas det löser sig
19.21
Är det fortfarande aktuellt med att utestänga Grekland ur euron i fem år som tidigare rapporteras?
Hej! Enligt de senaste uppgifterna från det läckta Eurogrupps-dokumentet kan en möjlighet vara att erbjuda Grekland ett "tillfälligt utträde" ur Eurozonen, precis som vi tidigare rapporterat om. Det står dock inget om hur länge det skulle gälla.
19.16
Håller med Pia nedan. Ni kan väl lägga in kommentarer som inte frågar nånting om ni nu inte hinner svara. Folk som tycker menar jag.
Hej! Det kan vi absolut göra Nina, men det mesta som kommer in är frågor. Och eftersom jag sitter själv och bevakar händelseutvecklingen just nu hinner jag tyvärr inte svara på så många av dem. Men om du har en kommentar är du välkommen att skicka in den!
19.12
Det fyra sidor långa dokumentet från Eurogruppens finansministrars möte tidigare idag bekräftar att Grekland kan komma att erbjudas ett "tillfälligt" utträde från Eurozonen om man inte kan komma fram till ett avtal med långivarna ikväll:

"Om ingen överenskommelse kan nås bör Grekland erbjudas snabba förhandlingar om en time-out från euroomårdet, med möjlig skuldsanering", står det i dokumentet, enligt Guardian.
19.05
Vi lämnar politikens korridorer för en stund. Här delar volontärer ut gratis mat från ett gatukök i centrala Aten. Foto: TT
19.00
Varför visas inte kommentarer och frågor ?
Hej Pia! Vi har publicerat flera kommentarer och frågor! Peter Rawet var tidigare med och svarade på flera frågor, tyvärr kan vi ju inte lyfta alla här i direktrapporteringen.
18.50
Politicos reporter Tara Palmeri twittrar ut en lista över vad Eurogruppen har föreslagit att Grekland ska gå med på, och lagstifta om, tills på onsdag:


18.27
Euroledarnas toppmöte har redan tagit en första "paus för konsultationer", meddelar Maltas premiärminister Joseph Muscat via Twitter, skriver TT.

Alexis Tsipras kommer under kvällen att hålla sidomöten med Angela Merkel, Francois Hollande och Donald Tusk, uppger grekiska källor för Reuters.

Till mötet har euroledarna fått ett fyra sidor långt dokument från eurogruppen med de villkor som finansministrarna ställer för att vilja godkänna en förhandlingsstart om ett nytt krisprogram.
17.52
Här kan ni se en intervju med Alexander Stubb:
17.40

Stubb: Greklands villkor räcker inte till | SVT Play

SVT PlayFinlands finansminister Alexander Stubb kommenterade Greaklands reformförslag före euro-toppmötet på söndagen.
17.39
Enligt ett utkast till uttalande som nyhetsbyrån Reuters fick tag i efter förhandlandet i går kväll listas önskemål om exempelvis ytterligare reformer vad gäller pensioner, söndagsöppna butiker, apoteksägande med mera, samt privatiseringar inom bland annat energimarknaden.
17.39
För er som just kom in här i direktrapporteringen: Eurotoppmötet som just nu pågår följer ett utdraget finansministermöte, som avbröts sent i natt för att sedan återupptas idag. Efter finansministermötet gjorde Finlands finansminister Alexander Stubb klart att man ställer hårda krav på Grekland.
17.36
Euron – med eller inte?

I eurosamarbetet ingår 19 av EU:s medlemsstater. Belgien, Finland, Frankrike, Irland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Portugal, Spanien, Tyskland och Österrike fanns med från början. Grekland anslöt sig 2001, Slovenien 2007, Cypern och Malta 2008, Slovakien 2009, Estland 2011, Lettland 2014 och Litauen 2015.

Utanför euron står tills vidare Sverige, Storbritannien, Danmark, Ungern, Kroatien, Tjeckien, Polen, Bulgarien och Rumänien.
17.31
Preben Aamann, talesperson för Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, twittrar från mötet mellan regeringscheferna: 


17.29
Här nedanför kan ni se en kort intervju med Tysklands förbundskansler Angela Merkel när hon anlände till mötet i Bryssel.
17.26

Angela Merkel anländer till krismötet | SVT Play

SVT PlayTysklands förbundskansler Angela Merkel stannade till för en kommentar innan hon gick in till toppmötet med eurogruppens andra ledare.
17.21
EU-parlamentets talman Martin Schulz säger under en presskonferens att han aldrig stött på en situation som liknar den grekiska krisen under hela sin tid i Europaparlamentet.

– Vi befinner oss vid ett vägskäl. Ska vi gå framåt i enighetens anda, eller ska vi börja falla samman? Det är frågan som står på agendan i dag, säger Schulz.
17.16
läser just att Finlands finansminister vill att nya lagar måste införas i Grekland senast 15/7?
Det är ju befängt.. hur lång tid tar det att instifta lagar i Sverige?
3 dagar? Vad ska en tro?
17.15
Stefan Löfven , vad menar du, låter som rappakalja, ta ställning eller var tyst, detta är en situation som kräver handling med respekt för alla inblandade.
Visa lite courage och säg vad du tycker istället för att invänta upplösningen och då fälla kommentaren
"detta var kanske den bästa lösningen"



17.14
Nu har det blivit dags för Peter Rawet att gå hem och förbereda sig för morgonens medverkan i Gomorron Sverige!
17.09
Kom hem från Grekiska övärlden ( Antiparos) i onsdags pengarna var slut i automaterna - om man inte har kontanter drabba det alla hotell och restauranger det bli väl KK lite överallt
Hej Anders! Du har rätt vanligt folk kommer att få allt svårare att få fram kontanter som får vardagen att gå runt. Därför är läget ”mycket mer” akut än det har varit tidigare. Med det följer konkurser hos bagaren och snabbköpet osv.
17.08
Ord och inga visor från Österrikes finansminister Hans Jörg Schelling: "Grekiska parlamentet måste stödja allting imorgon, och sedan börja lagstifta. Om inte, så blir det inga samtal om stödpaket", säger Schelling till Guardians korrespondent.


17.07
Verkar dom "hårda" länderna som Tyskland och Finland har insett att om dom trycker på så att det inte blir något avtal så förlorar dom sannolikt HELA summan dom lånat ut? Och en hel del till...
Naturligtvis är de ”hårda” medvetan om detta men vad som pågår är ett förhandlingsspel där långivarnas yttersta vapen är att släppa Grekland och låta dem gå i kk.
17.06
vad är det som säger att Grekland kommer efterleva kraven nu? Hur kommer det följas upp? Och gjordes det någon uppföljning senast det var problem?
Hej Thed! Du trycker på den fråga som långivarna åtminstone offentligt angett som orsak till att man inte fått fram en lösning- brist på förtroende! Men det är ju närmast absurt att ange det som ett skäl nu – Grekland har alltid haft svårt/struntat i att följa det man lovat – så håller man den linjen så kommer man aldrig att komma fram till ett avtal. Grekerna har ju ändå backat ännu mer sedan folkomr&
folkomröstningen och har alltså visat sig villigt till ännu större uppoffringar. Jag tror att man måsyte nöja sig med det i dagsläget – det andra - förtroende – får man jobba med över många år.
17.05
Jag vill veta vad Hans Jörg Schelling skrev i sin tweet.
Hej! Schelling twittrade inte, utan talade med Guardians korrespondent. Såg att inlägget försvann, har lagt upp det igen nu!
17.04
Hur kan man komma åt kärnproblemet nämligen korruptionen, oviljan att inrätta en effektiv skatteförvaltning och nepotismen?
Hej Helmuth! Korruptionen är naturligtvis ett av de problem som Grekland måste få bort. Samtidigt som hela statsapparaten måste byggas om så att den blir effektiv utan att pengar också spills på vägen. Men samtidigt måste stora investeringar göras i landets utbildning och infrastruktur så att det också kan få en framtid där man kan sälja saker och tjänster med ett mer avancerat innehåll så att man också
17.02
17.05
När ska allt vara färdigförhandlat och hur säkra kan vi vara på att det är verkligen blir färdigförhandlat?
Hej Per!. Nej det finns ingen ”slutpunkt” när allt skall vara färdigförhandlat bara förhoppningar att det skall vara klart till imorgon. Det som också försvårar möjligheterna att ge dig ett bra svar är att den lösning man – kanske – kommer fram till kanske inte är hållbar på några års sikt – eller kortare. Men bankerna måste fyllas på med nya lån från ECB – annars faller de, företag och privatpers
16.47
Ekonomikommentator Peter Rawet har stannat till här för att svara på några av era frågor!
16.46
Det rapporterades för ett tag sedan om att Tsipras varit i kontakt med Ryssland/Putin, vad hände med detta spår? Är ett grekiskt samarbete med Ryssland numera uteslutet?
Putin och Ryssland är nog sugna på få hamnar i Medelhavet och omvända ett NATO land. Men då måste ju också Putin kunna betala Greklands räkningar. Då måste man veta att den Ryska ekonomin är krympande och i kris efter det långvariga oljeprisfallet. Rysslands möjligheter att ”köpa” Grekland är mao avhängigt av vad ett fat olja kostar.
16.44
Enligt läckor från det grekiska parlamentet är det troligt att euro-gruppen bland annat kommer att kräva att det grekiska skattesystemet och socialförsäkringssystemet måste reformeras akut. Något som kan bli svårt för premiärminister Tsipras att driva igenom i sitt eget parti Syriza. Han kommer däremot troligvis få stöd av oppositionen. Den stora frågan här är därför om Tsipras kommer tvingas till en regeringingsombildning och hur den i sådana fall skulle se ut. Eller om han möjligtvis kommer att välja att avgå.
16.35
Finlands premiärminister Alexander Stubb är ändå optimistisk:

"Jag tycker att vi har ett väldigt bra förslag på bordet", säger han enligt BBC på väg ut från mötet med de andra finansministrarna.
16.31
Också Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem säger att det gått framåt. -Vi har kommit långt med det återstår fortfarande några frågor, sade han på väg ut från finansministermötet.
16.30
Mer information om vad som sagts under Eurogruppens möte i dag kommer här. Finlands finansminister Alexander Stubb säger till Telegraph att man bland annat har tre villkor för att Grekland ska få ett nytt stödpaket:

1. Nya lagar som ska införas i Grekland senast den 15 juli, alltså nu på onsdag

2. Lagarna innehåller bland annat tuffare reformer när det gäller arbetsmarknaden, pensioner och skatter

3. Eurogruppen vill också se ett åtagande vad gäller privatiseringar. Det officiella uttalandet från Eurogruppen innehåller, enligt Stubb, fyra punkter på det området.

"Dessa villkor måste mötas och godkännas av den grekiska regeringen och parlamentet", säger den finske finansministern.
16.23


16.22
Det kommer in många frågor, jättekul. Peter Rawet pustar ut lite efter livesändningen men om en stund kommer han förbi här och svarar på fler frågor - så fortsätt att skicka in det ni undrar över!
16.18
Tack för ett riktigt bra rapportering! Särskilt Ulrika! Mycket intressant. Äntligen SVT har fokus mot EU. Tråkigt att pga kris.
Kul att du tycker det Mia, ska framföra berömmet till Ulrika!
16.18
Eurogruppens ordförande Jeroen Djisselbloem säger till nyhetsbyrån AP att samtalen "kommit långt".
16.12
Nu bekräftar Finlands finansminister Alexander Stubb att Eurogruppens möte är över, samtidigt som regeringschefernas möte börjar.


16.10
Nu är livesändningen slut men för er som precis kom in här i direktrapporteringen så finns sändningen i sin helhet här nedanför.
16.10

Här kan du se vår sändning från tidigare i dag. Ekonomikommentator Peter Rawet och Europakorrespondent Ulrika Bergsten finns i studion, tillsammans med våra utsända team som rapporterar från Bryssel och Aten.
16.07


– Det faktum att det här toppmötet sammankallats i dag visar att det finns en vilja att gå den extra milen. 

– Det måste finnas en förståelse för att det som var tillräckligt för tio dagar sedan är inte tillräckligt i dag på grund av att situationen i Grekland förvärrats.
16.04
Just nu: Våra experter svarar på fler av era frågor i studion!
16.02
Nu är det dags för Eurozonens regeringschefer att kliva in på mötet i Bryssel.
15.59
Ni kan som sagt gärna skicka in era frågor här i direktrapporteringen. Ulrika Bergsten och Peter Rawet kommer att svara på några av dem i studion!
15.51


 "Det som står på spel här är Europa. Det handlar inte bara om Greklands framtid. Det handlar om Europa som vi uppfattar det. Det finns inte 'grexit eller inte grexit'. Grekland är en del av EU eller så är man inte det. Men om det inte är en del av EU, så betyder det att Europa krymper."
15.43



 Hon säger att situationen är "extremt svår", och att det återstår att se om samtalen kommer att lyckas och man får ett avtal på plats.
15.41
Europaparlamentets talman Martin Schultz är på väg in till mötet nu:



15.34
Nu anländer även EU-kommisionens ordförande Jean-Claude Juncker inför mötet klockan 16. På frågan om han känner hopp svarar Juncker:

– Jag kommer att kämpa till den sista millisekunden för ett avtal, och jag hoppas att vi kommer att få till ett avtal.
15.32
Greklands premiärminister Alexis Tsipras anländer i Bryssel.  Till journalister på plats säger han att ett avtal "fortfarande är inom räckhåll". Foto: TT
15.29
– Här i Grekland är det idag den första dagen som människor faktiskt på riktigt anar att något skulle kunna ske. Jag tror man känner sig tämligen desperat, säger Marie Nordstrand.
15.28
Just nu i livesändningen: Vår utsända Marie Nordstrand direkt från Aten.
15.27
Angela Merkel säger till tyska journalister att "den viktigaste valutan försvunnit" i förhandlingarna om greklands nya reformförslag. Det som försvunnit är tillit, säger den tyska förbundskanslern. 
15.25
Det som händer just nu är alltså att flera av EU:s regeringschefer anländer till Bryssel för ett möte klockan 16. 
15.23

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Francois Hollande har nu anlänt inför kvällens möte i Bryssel och flera journalister på plats twittrar:





15.20


 - Det man från finansministerhåll vill ha är att Grekland visar att man kommer att hålla vad man lovar.
15.17
Om du vill se när EU-topparna anländer till kvällens möte i Bryssel finns en live-länk här.
15.14

En av huvudpersonerna i dramat, Greklands premiärminister Alexis Tsipras, har just anlänt för kvällens EU-möte i Bryssel.
 

Tsipras säger till reportrar att han är redo att kompromissa, och att "ett avtal kan vara inom räckhåll om alla parter vill".





15.14
Precis som Filip just sa i livesändningen så kan ni ställa era frågor här till Europakorrespondent Ulrika Bergsten och ekonomikommentator Peter Rawet. Skriv här alltså så kommer vi att lyfta några av era frågor i studion!
15.05
Just nu i livesändningen: Om varför Finland reagerar så starkt på den grekiska skuldkrisen
15.02
I Grekland möts uppgifterna om hårdare krav från euroländernas finansministrar av irritation och ilska.

– Vad som står på spel här är ett försök att förnedra Grekland och grekerna och störta Tsipras-regeringen, rasar EU-parlamentsledamoten Dimitrios Padadimoulis i grekisk tv enligt Reuters.
15.02
I utkastet till uttalandet från finansministrarnas möte, som nyhetsbyrån Reuters tagit del av, listas en hel rad ytterligare åtgärder som euroländerna vill att Grekland ska göra.

Bland annat nämns önskemål om fler reformer vad gäller pensioner, söndagsöppna butiker, apoteksägande med mera, samt privatiseringar inom bland annat energimarknaden.

14.57
Nederländernas premiärminister Mark Rutte: "De grekiska förslagen är hittills ganska abstrakta"



14.51
Missa inte vår livesändning som börjar om 10 minuter!

Vi har med oss Europakorrespondent Ulrika Bergstegn och ekonomikommentator Peter Rawet som gör analyser i studion, samt såklart våra korrar i Bryssel och Aten som lämnar de senaste rapporterna.

Ni kommer också att kunna följa allt som händer här i direktrapporteringen. 
14.49
Estlands premiärminister har just landat i Bryssel för kvällens möte.



14.48
Greklands finansminister Euclid Tsakalotos pratar med Internationella valutafonden, IMF:s chef Christine Lagarde under mötet tidigare i dag. Foto: TT
14.46
Vi väntar på att få ett uttalande från Eurogruppen om vad man kommit fram till under mötet som pågått sedan klockan 11 i dag.
14.44
Nu tar jag över rapporteringen från min kollega Charlotta som jobbat hårt hela förmiddagen!

Vi fortsätter såklart att bevaka utvecklingen under kvällen. De senaste uppgifterna är alltså att mötet mellan Europgruppens finansministrar är över, men vi har inte fått det bekräftat.
14.41
Det ska även stå att förhandlingar med Grekland kan inledas först när landet genomfört åtstramningsåtgärder, bland annat moms, pensionsreformer och högre skatter.
14.36
BBC skriver att nyhetsbyrån Reuters fått tag på ett utkast från eurogruppens ledare. I utkastet ska det bland annat stå att "Eurogruppen...nått slutsatsen att det inte finns en grund för att kunna börja förhandla om ett nytt stödprogram"
14.14
Nu twittrar en grekisk journalist att mötet verkar vara över. Får se om ett offentligt uttalande kan komma snart.

14.09
Angela Merkel anländer till mötet med euroländernas regeringschefer. Det ska start kl 16.


14.07
Det går 43 eller runt 10 sekunder på en minut. Ibland tas minuten om och ibland läggs det till några minuter.
Ok, det är nog ingen fara. Borde börja som planerat kl 15:00.
14.03
Efter att ett tyskt förslag cirkulerat om ett tillfälligt grekiskt utträde ur eurozonen i fem år reagerar nu Luxemburgs utrikesminister. Han uppmanar Tyskland att undvika en "grexit" från euron. "Det skulle vara ödesdigert för Tysklands rykte i EU och i världen om inte Berlin nu tar vara på de grekiska reformerna som föreslagits", ska Jean Asselborn ha sagt till den tyska tidningen Sueddeutsche Zeitung.
13.46

Den amerikanske astronauten Scott Kelly skickar en hälsning till Grekland från Internationella rymdstationen, ISS.

13.13
Nu sitter alltså euroländernas finansministrar i möte. Klockan 16 träffas även euroländernas regeringschefer och Europaparlamentets presstjänst twittrar att parlamentets ordförande kommer att delta. En presskonferens kommer att hållas efteråt.

13.05
Statsminister Stefan Löfven har lämnat en skriftlig kommentar till TT med anledning av det inställda mötet: ”Det är en allvarlig situation, men vår förhoppning är att euroländerna lyckas nå en överenskommelse. Nu blev det inget EU-toppmöte i dag, men vi som företräder de nio länder som står utanför eurozonen följer naturligtvis noga utvecklingen och vi står beredda om det blir ett nytt läge”.
12.57
Finlands statsminister heter Sipilä i efternamn.
Tack, det är ändrat!
12.50
@Stefan: Vid den här typen av beslut är det konsensus som gäller så på så sätt får alla länder vetorätt. Det finns en skrivelse kring just den nödfond som man nu pratar om att hämta pengar ur som säger att Kommissionen och Centralbanken kan besluta att läget är så akut att det räcker med 85% majoritet också. Finland är ett av länderna som driver en hård linje gentemot Grekland, men de är inte ensamma.
12.46
Har enskilda Euro-länder vetorätt i frågan om Greklands framtid? Finland tycks vilja blockera förhandlingar om nya nödlån.
12.35
Estlands premiärminister Taavi Rõivas skriver på twitter att han håller med Malta i frågan.
12.34
Maltas premiärminister twittrar att man behöver en lösning men inte till vilket pris som helst. Malta vill inte att Greklands skulder skrivs ned men förordar flexibla lösningar.


12.29
@Niklas: Planen är att vi ska göra det. Klockan 15:00 startar även vår webbsändning med vår ekonomikommentator Peter Rawet, korrespondent Ulrika Bergsten, våra utsända i Bryssel och Aten med fler.
12.25
Hej kommer ni att liverappotera hela dagen och ikväll om grekiska krisen
12.24
Den tyska förhandlingsdelegationen med finansminister Wolfgang Schäuble i mitten. Enligt obekräftade uppgifter finns det ett tyskt förslag om ett tillfälligt grekiskt utträde ur euron. Det skulle gälla i fem år.
12.18
EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici var brutalt uppriktig inför dagens förhandlingar: "De grekiska politikerna bör ta sig en allvarlig funderare och sluta tro att det framröstade reformförslaget var tillräckligt. Greklands regering måste erbjuda mer - både på kort och medellång sikt. Uppgörelsen måste vara realistisk både på ekonomisk och politisk nivå", sade Moscovici.
12.12
Italiens finansminister Pier Carlo Padoan tror inte på något avtal med Grekland under söndagen: "Långivarna litar inte tillräckligt på Greklands löften". Enligt Padoan är målet med dagens förhandlingar att lägga grunden för att starta förhandlingar om Greklands reformförslag. "Låt oss vara sanningsenliga. Det stora hindret är att upprätta förtroende", säger Padoan.
12.10

Grekiska krisen: Oklart hur det ska gå vidare

svt.seEtt EU-toppmöte med alla stats- och regeringschefer har avblåsts. Frågan är bara hur det nu ska gå vidare – för det verkar som det ska gå vidare på något sätt.
12.02
Finlands premiärminister Juha Sipilä dementerar uppgifterna om att den finska regeringen i går var nära att spricka på grund av oenighet om hur hårda krav Finland skulle kräva i eurogruppens förhandlingar. "Regeringen tog ett beslut i total enlighet", säger Sipilä.
11.41
Eurogruppens möte har inletts twittrar Finlands finansminister.


11.26
Här kan du läsa mer om beskedet:

EU-toppmöte i kväll ställs in

svt.seEU:s extrainsatta toppmöte med anledning av Greklands skuldkris, som skulle hållits i kväll klockan 18, ställs in, skriver Europeiska rådets ordförande Donald Tusk på Twitter.
11.25
Europeiska rådets ordförande meddelade via Twitter att han ställer in mötet. Däremot kommer euroländernas stats- och regeringschefer att träffas som planerat klockan 16.
11.24
Det var tänkt att regeringschefer från alla 28 EU-länder skulle möts i kväll med anledning av Greklands ekonomiska kris, men mötet har ställts in.
11.22
Här kan du läsa mer om nattens möte:

Oenig eurogrupp om Grekland

svt.seNya försök väntar under söndagen för euroländerna att enas om Greklands ekonomiska framtid.
Finland uppges vara en av nej-sägarna till nytt stöd till Aten.
11.21
Finlands finansminister tycker att förslaget är otillräckligt och sade när han lämnade mötet i natt att bara en minoritet av eurogruppen stödjer det.
11.19
Euroländernas finansministrar var inte överens om hur man ställer sig till Greklands förslag när den första delen av mötet avslutades natten till i dag.
11.16

Även Internationella Valutafondens ordförande Christine Lagarde deltar vid mötet och anlände för en stund sedan.

11.14
Klockan 11 återupptog eurogruppens finansministrar sitt möte om Greklands reformförslag. Mötet som inleddes i går avbröts natten mot lördag utan resultat.
11.12
Vår korrespondent Niklas Svensson i Bryssel och vår utsända Marie Nordstrand i Aten kommer även att lämna rapporter på plats.
11.10
Här i Aten är oron stor efter att finansministermötet i Bryssel avbrutits utan överenskommelse i natt. Nu följer grekerna dagens återupptagna möte slaviskt via tv och sociala medier.  
-Vi har lärt oss att leva med ständig ångest över vad som händer och vilka beslut som tas i Bryssel, säger Nikos Karatolos.
11.10
Hej, och välkommen till vår direktrapportering med anledning av euromötena om Greklands nya reformförslag för att mota landets skuldkris.