Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Regeringen presenterar nya terrorlagar

”Konsekvenserna ska vara glasklara för den som ­väljer att delta i strid eller attentat med terrororganisationer som IS”, säger inrikesminister Anders Ygeman (S). I dag klockan 9:00 presenterar han live vilka dessa konsekvenser ska komma att bli.

SVT rapporterade · Live – Sveriges nya terrorlagar

Sveriges nya strategi mot terrorism | SVT Play

SVT PlaySe dina favoritprogram när du vill i SVT Play - fri television på nätet.
07.45
Delar av regeringens förslag publicerades nu på morgonen på DN Debatt, läs mer här:

Regeringen vill skärpa terrorlagarna

svt.seRegeringen vill kriminalisera så kallade terrorresor. För den som väljer att delta i strid eller attentat med terrororganisationer som IS ska konsekvenserna vara glasklara, skriver inrikesminister Anders Ygeman (S) på DN Debatt.
07.47
SVT Nyheters direktsändning inleds 8:50 med terrorexpert Hans Brun från King's College i London. 9:00 inleds inrikesminister Anders Ygemans presskonferens.
08.15
Advokat Thomas Olsson, som har arbetat med flera ärenden där personer åtalats för terrorrelaterade brott, är kritisk till det han redan hört av regeringens förslag.
– Det genomgående problemet med strategin är att man inte inriktar sig på terroristhandlingar utan snarare vilka ideologiska uppfattningar som människor har. Man har i och med det tagit steg mot övervakningssamhället, säger han till TT.
08.36
”Vi måste inom ramen för ett rättssäkert samhälle göra allt för att motverka radikalisering, stoppa rekryteringen till, och hindra de som vill ta klivet in i en terrororganisation. Det handlar också om att strypa de resurser som krävs för att utföra terroristdåd”, skriver inrikesministern på DN Debatt idag.
08.37



08.42



08.46
I går kom uppgifter om att ytterligare en terrorist från Örebro som rest till krig för att strida för IS dödats. Det är den fjärde personen från just Örebro som dödats när han slogs för IS.
08.50
Nu börjar SVT Nyheters sändning. Fram till klockan 9 kommer terrorexpert Hans Brun finnas med och analysera läget.
08.52
”Jag tycker att det här känns som en genomarbetad strategi. Jag är positivt överraskad”, säger Hans Brun om det av strategin som redan publicerats.
08.52
Han anser att det nya är tydligare än tidigare.
08.52
– Det vi står inför i Sverige och resten av världen är unikt, vi har inte stått inför en terrorkampanj som detta någonsin, säger Brun.
08.53
Varken nuvarande eller förra regeringen har gjort mycket åt detta tidigare, men Brun menar att nu verkar de mer på hugget.
08.53
Massmedia och politiker har blivit tagna på sängen av den här utvecklingen, säger Brun.
08.54
Varför ansluter sig svenskar till terrorn?
– Jihadismen är global och har som mål att genom global rekrytering skapa kaos.
08.55
al-Qaida och IS är lika, har samma mål, men har olika sätt att uppnå målen, säger Hans Brun. al-Qaida vill ta sig an västvärlden först, medan IS vill få till sitt kalifat i Mellanöstern först.
08.56
SVT:s inrikespolitiska reporter säger att den nya strategin är för att visa att regeringen tar den här utvecklingen på allvar.
08.59
Det talas om att det kommer ett lagförslag i höst om att kriminalisera att organisera, rekrytera och finansiera terrorism, men sen tillkommer frågan kring hur polisväsendet ska ha rätt verktyg för att få fatt i dessa personer som begått terrorbrott, säger SVT:s politikreporter Kerstin Holm.'
09.00
Finns andra hot än IS, säger Kerstin Holm, och tar som exempel de svenskar som reser till Ukraina och strider och cyberterrorister.
09.01
– Jihadismen som ideologi är det som är problemet, vad grupperna kallar sig är mindre viktigt, säger Hans Brun.
09.02
Nu inleder Anders Ygeman (S) sin pressträff.
09.02
150 bekräftade personer har lämnat Sverige för terrorresor, säger Ygeman.
09.03
Strategin är utgångspunkten för Sveriges långsiktiga arbete mot terrorism.
09.03
Tre huvudblock: Förebygga, förhindra och försvåra.
09.04
Förebyggande arbetet: De vill förhindra att folk ens vill åka. Detta lyfter Säpo fram som det viktigaste.
09.04
Sverige kan lära från Danmark här, säger Ygeman.
09.05
Ett särskilt uppdrag till Kriminalvården för att förhindra radikalisering i fängelse.
09.05
Kriminalisera resandet till terrorn, men också rekrytering och organisering.
09.06
Telefonavlyssning blir allt mindre viktigt, eftersom mycket sker på nätet. Därför vill regeringen underlätta spaningsarbetet på nätet.
09.06


09.07
Vi måste också kunna följa och bevisa terrorresor. Därför behöver vi kunna samla in uppgifter på hur människor flyger, säger Ygeman.
09.07


09.07
Regeringen vill skärpa straffen för införandet av handgranater.
09.08
Skärpt kontroll av ämnen som kan användas för att framställa bomber.
09.08
– Svenska pass är världens mest attraktiva pass, säger Ygeman, och säger att de vill skärpa kontrollen av passen.
09.09
Passen ska utformas på annat sätt. Ygeman vill också att passen ska kontrolleras lika hårt i andra länder som i Sverige idag. Regeringen vill också använda information om fingeravtryck och ansiktsform som idag redan finns lagrade i passet.
09.11
Regeringen vill utveckla en gemensam plan för myndigheter så att Sverige är bättre förberett för en terrorhändelse. Bland annat ska Sverige kunna ta hjälp från grannländer lättare och människor i ett specifikt område ska kunna varnas via sms.
09.14
Vad ser du för integritetsproblem i förslagen?
– Det finns risker, vi måste se till att vi rensar information och begränsar vem som har tillgång till informationen och hur länge den lagras. Det viktigaste är att ha transparens om varför vi lagrar uppgifter.
09.15
Strategin lämnas till riksdagen idag, men den kommer inte att förverkligas direkt. Ygeman vill att den ska hålla i 3-4 år.
09.16



09.18
Andra länder har valt strängare straff än regeringen tidigare velat. Kommer Sverige också skärpa straffen för terrorförberedelse?
– För terrorbrott är livstid straffet, men för övriga brott ligger frågan nu hos justitieminister Morgan Johansson.
09.20
Det ska utredas hur man ska kunna få tillstånd ”hemlig dataavläsning” för att komma åt information i fler kanaler.
09.20


09.22
Anders Ygeman vill att nationella insatsstyrkan, polisens beredskapsstyrka mot terrorism, ska kunna ta hjälp av andra länders insatsstyrkor om Sverige skulle drabbas av terrorattentat.
09.23
Folkpartiet liberalernas rättspolitiska talesperson i justitieutskottet, Roger Haddad, välkomnar att regeringen reviderar strategin från 2012.
– Då kände inte vi till IS som terrororganisation, fokus var på Al Qaida och Al Shabab och det var knappt några ungdomar som reste ner till Sverige. Därefter har antalet ökat dramatiskt varför vi måste både revidera strategin i förebyggande syfte- men inte minst skärpa lagen så att resor i terrorsyfte kriminaliseras men också när man strider för IS eller en annan terroristorganisation utomlands, menar Roger Haddad (fp) till SVT Nyheter.
09.23
Haddad vill att regeringen avsätter resurser till fler åklagare för terrorismärendena, oavsett hur mycket vi skärper lagarna måste vi ha en infrastruktur som kan hantera och samla in bevis så att dessa terrorister kan lagföras och det har vi inte idag menar Roger Haddad (fp) som påminner att ingen IS-terrorist hittills åtalats och dömts i Sverige för just terrorism.
09.24
Hans Brun är nöjd med strategin: ”Lite politiskt snömos och tydliga ambitioner”
09.24
– Sverige har en förhöjd hotbild och har haft sedan 2010, säger Ygeman till SVT Nyheter.
09.25
Hoten kommer från islamistisk terrormiljö, därifrån finns ”betydande hotbild”.
09.25
Det kan vara hotdrivande att delta i den amerikanska insatsen mot IS, säger Ygeman.
09.26
Här är regeringens strategi i sin helhet:

Förebygga, förhindra och försvåra – den svenska strategin mot terrorism

RegeringskanslietTerrorism hotar internationell fred och säkerhet, nationell säkerhet och våra grundläggande fri- och rättigheter. Varje år begås åtskilliga...
09.26
För att polis och militär ska kunna samarbeta mot terrorn måste de öva tillsammans, säger Ygeman. Han hoppas att de ska börja öva tillsammans snart.
09.28
Risk för att oskyldiga fastnar i nätet?
– Det krävs ett domstolsbeslut för att få ta del av den här informationen, säger Ygeman.
09.28
Lagrådsremiss på dessa förslag ska komma före jul, säger inrikesministern.
09.28
– Vi ska göra allt vi kan för att skydda oss mot terrorn, säger Ygeman.
09.31
Varför kommer förslagen först nu?
Hans Brun: – Oron har inte varit här hemma, politikerna har inte sett kopplingen mellan terrorismen där borta och här hemma.
09.32
Räcker det att detta träder i kraft om ett halvår?
– Personligen tycker jag att det är frustrerande att det dröjer, men det är en process som är tidskrävande, bara att gilla läget, säger terrorexperten Hans Brun.
09.33


09.33



09.34
Det kommer ta sin lilla tid innan den nya strategin kommer ner på kommunnivå så att man lokalt kan förebygga terrorism.
09.35
Till exempel skulle man i skolorna kunna få utbildning om hur man håller utkik efter terrorsymboler och slå larm, säger Hans Brun, terrorexpert vid King's College i London.
09.36
Tanken är att man nu ska kunna utbyta information som redan är insamlad digitalt mellan FRA/MUST/Säpo. Idag måste de skicka papper mellan varandra med informationen.
09.38
Vi ska också kunna ta hjälp av grannländernas militär och polis vid terrorbrott.
– Nu öppnar man porten, så att säga. Man ska också kunna sätta in militära specialförband. Polisen ska också få stöd med helikoptertransporter från militären, för att exempelvis kunna flytta bombgruppen och insatsstyrkan snabbt, säger Hans Brun.
09.39
Nu är livesändningen slut. Vi rapporterar vidare om regeringens nya strategi på svtnyheter.se under dagen, med reaktioner från opposition
och experter.
09.40
Här finns förslagen sammanfattade:

Regeringen vill skärpa terrorlagarna

svt.seRegeringen vill kriminalisera så kallade terrorresor. För den som väljer att delta i strid eller attentat med terrororganisationer som IS ska konsekvenserna vara glasklara. Den nya strategin ska införas successivt och vara effektiv i 3-4 år.