Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Flyktingkrisen i Europa


60 miljoner i världen är på flykt, de allra flesta i sitt eget hemland, utanför Europa. Runt en miljon beräknas söka asyl i EU-länderna. SVT Nyheters reportrar rapporterar från flera länder i flyktingkrisens Europa och Mellanöstern.

SVT rapporterade · Liverapportering om flyktingkrisen



Hussam och Dalal ska resa mot gränsen med en större grupp. Totalt 20 personer, alla från Syrien. Med i gruppen finns en liten ettårig tjej.
 – Att resa så här långt med ett litet barn är väldigt jobbigt, säger föräldrarna som är med på resan.
09.28
Just nu präglas stämningen här på stationen av osäkerhet. Sedan polisen släppte på sin avspärrning in har det strömmat in människor, men det är oklart om de faktiskt kommer att kunna åka vidare och många undrar vart tågen på stationen kommer att åka.
09.32
Ett av de två tågen som står inne har fyllts med folk. Men många är tveksamma Att gå på då de är rädda att tågen ska gå till flyktinglägren.
09.34
Människor försöker ta sig på ett av de tåg som står vid perrongen.
09.35

Polisen lämnade stationen i Budapest

svt.sePolisen har nu utrymt järnvägsstationen i centrala Budapest. Förvirringen är total. Tusentals flyktingar har tagit sig in på stationen.
09.39
Polis har ställt upp sig längs med den sida av perrongen som leder mot ett för tillfället tomt spår.
09.40
SVT Nyheter sänder just nu direkt med anledning av situationen på tågstationen Keleti i Ungerns huvudstad Budapest. Du ser sändningen genom att klicka på play-knappen ovan.
09.42
Nu är vår reporter Ulrika Bergsten med direkt från Keletistationen i Budapest.
09.43
– För en liten stund sedan ställdes polis upp på perrongen, konstaterar Bergsten i SVT Nyheters livesändning.
09.45
Majed, en av de många flyktingar som väntar på tåget vid Keletistationen, berättar i sändningen nu om det svåra situation han befinner sig i. En oviss väntan på besked.

– Vi har ingen information, vi vet inte var som händer. Många hoppas på att få komma till Tyskland, samtidigt pratar andra om att det är en stor lögn och att vi kanske ska skickas till läger.
09.49
Ayub, som kommer från Afghanistan, är en av de som väntat här vid stationen i flera dagar, och sovit utomhus. - jag hoppas att vi kommer att kunna ta ett tåg till Tyskland, säger han.
09.49
Nu berättar Eva Landahl, projektledare på SVT, om satsningen #flykt som handlar om att försöka förstå vad det är som händer i världen just nu där 60 miljoner människor befinner sig på flykt.
09.49

Därför gör vi #flykt-satsningen

svt.seVi ser dem dagligen fångade av fotografernas kameror. Män och kvinnor, barn och gamla – gående längs räls, vandrandes över fält eller sittandes tätt i överfulla båtar. Runt 60 miljoner människor är på flykt i världen. Denna situation har världen inte befunnit sig i sedan andra världskriget. De som flyr riskerar sina liv för att komma undan krig och förföljelse.
09.53
Keletistationen i Budapest evakuerades i går. Under morgonen blev situationen till slut ohållbar med människor som ville komma in på stationen pressade på – utposterad polis fick till slut släppa avspärrningarna och nu befinner sig åter hundratals flyktingar inne på perrongen och väntar på att få komma iväg från den ungerska huvudstaden.

– Ingen som inte har giltiga papper får lämna Ungern, det är beskedet från ungerska myndigheter, säger Ulrika Bergsten, SVT:s reporter på plats på stationen just nu.
09.58
Nu berättar Saam Kapadia, reporter på SVT Nyheter, om effekten av de ofta väldigt starka bilder som rullas ut i medier.
09.59
– Det är mycket möjligt att den här typen av bilder får effekter på hur vi ser på den här flyktingsituationen. Men man ska komma ihåg att Europa i dag är mycket mer polariserat i den här frågan, än tidigare. Risken är ganska stor att man liksom inte riktigt kommer från ord till handling, säger Saam Kapadia.
10.01
Mångas fokus just är på det tåg som står på spår 8 här på stationen. Den stora frågan: Vart går det? Många har tagit sig ombord och även om det ser ut att vara fullt försöker fler att ta sig med.
10.03
En mamma jag pratade med nyss hade gått av tåget igen med sina två söner. -Det var för varmt och kvavt där inne, barnen kunde inte andas, säger hon
10.07

En miljon på flykt i Europa

svt.seI år beräknas runt en miljon människor söka asyl i EU-länderna. Tyskland tar emot allra flest asylsökande och de är fler än under Balkan-krigen i början av 1990-talet. Till Sverige kommer dock färre asylsökande i dag än under 1992 då flest kom.
10.27
I högtalarna ropas ut att alla internationella tåg har ställts in av säkerhetsskäl.
10.27
Detta är hela världens problem. Det är inte Eu som ska agera utan hela FN måste gå in. Varje land i världen ska ta en del och hjälpa till.
10.36
10.46
Ström till framförallt telefoner för att kunna hålla kontakt är hårdvaluta. Hårt tryck på uttagen här vid en pizzeri strax utanför tågstationen.
11.08

SVT Pejl: Hit har fyra miljoner syrier flytt

SVT Nyheter – PejlSedan inbördeskriget inleddes har över fyra miljoner syrier flytt landet. Men vart tog de vägen? Utforska själv med hjälp av SVT Nyheters grafik.
11.25

”Vi kunde inte förstå att vi var fria”

svt.seMer än 20 år har gått sedan Azra Jelacic och hennes familj flydde till Sverige från krigets Bosnien. Då var flyktingströmmen från forna Jugoslavien den största som Sverige upplevt efter andra världskriget. Azra Jelacic känner starkt för alla dem som nu befinner sig på flykt till Europa. Hon vet hur det känns att tvingas lämna allt. 
– Man hade ett hus, ett hem, ett arbete. Plötsligt hade man ingenting. Jag var så besviken och ledsen, berättar hon.
11.26
Det finns ju möjlighet att söka asyl i ungern, varför gör dom inte det. Där är väl inte krig?
Ungerns ekonomi är svagare och det finns en stark opinion mot att ta emot flyktingar. Folk uttrycker att de tror att möjligheterna till att hitta ett jobb eller att studera är bättre om de kommer till exempelvis Tyskland.
Ungerns ekonomi är svagare och det finns en stark opinion mot att ta emot flyktingar. Folk uttrycker att de tror att möjligheterna till att hitta ett jobb eller att studera är bättre om de kommer till exempelvis Tyskland.
11.31
Nu kommenterar Ungerns premiärminister, Viktor Orbán, flyktingsituationen som hans land i allra högsta grad är en del av. Orbán är på plats vid EU-mötet i Bryssel.

– EU-reglerna slår fast att länder måste skydda sina gränser, säger Orbán, enligt Reuters.
11.33
– Nya nationella regler för asylfrågor kommer att vara på plats från mitten av september, säger premiärministern enligt Reuters.
11.36
Viktor Orbán säger vidare att han nu vill se ett bättre stöd från EU.

– Ungern har gjort allt för att hålla sig till EU:s regler för gränskontroll, säger han rapporterar Reuters.
11.37
Inom kort kommer en längre nyhetstext om Viktor Orbáns tal vid EU-mötet i Bryssel. Länkar upp den så snart vi har den klar.
11.39
Det tåg som tidigare fylldes med människor har lämnat stationen. Polisen utrymmer stationen i Budapest igen.
11.40
Hej från Belgrad! Jag är i Serbiens huvudstad som en del av SVT:s extrasatsning om flyktingkrisen.
11.42
Österrikiska myndigheter säger att de kommer att släppa igenom tåget och låta det passera hela vägen till Tyskland eftersom de inte har någon möjlighet att kontrollera dokumenten enligt Österrikiska polischefen.
11.42
Just nu är jag vid busstationen i Belgrad. Här finns en park där hundratals människor sover och bor tillfälligt medan de väntar på att ta sig vidare.
11.44
Många familjer finns här i parken. De flesta jag pratar med är från Syrien men flera är också från Afghanistan. Målet är att ta sig vidare till Ungern och Schengenområdet.
11.48
Här i parken har jag träffat Dalal (på bilden) och hennes man Hussam från Aleppo i Syrien, de ska nu ta sig mot ungerska gränsen för att försöka ta sig in i Schengenområdet. Slutmålet är Berlin där deras tre barn bor.
11.51
Världen bode ta sitt ansvar.
Tänk på att det här handlar om människor som har, ingensatan att ta sig till. De har flytt från krig mm.
11.52
Hussam har precis hämtat ett paket med lite konserver och hygienartiklar som de ska ha med sig under resan mot ungerska gränsen.
11.55
Hussam och Dalal visar var de har sovit i parken. - Vi hade inget tält eller filt, vi sov på marken på kartonger.
11.59
Vägen till EU kommer vara svår. Ungern som är vägen in i Schengen har byggt ett stängsel mot gränsen för att hindra flyktingar att ta sig in.

Hussam säger att de mycket väl vet att Ungern har byggt stängsel och att det kommer vara svårt att ta sig in.

- Men vi har inget val, säger han. Våra pengar håller på att ta slut och vi måste ta oss till våra barn i Tyskland.
11.59
hur många procent/land tar varje euland emot totalt ?
SVT Pejl har sammanställt en grafik som bland annat visar hur Tyskland och Sverige sticker ut som mottagarländer, datan kommer från FN:s flyktingorgan UNHCR. Här tar du del av grafiken:
http://pejl.svt.se/syriska-flyktingar-per-land/
12.02
Jag träffade Dalal och Hussam igår här vid busstationen i Belgrad, tanken är att jag nu ska följa dem mot ungerska gränsen. Det är alltså bara en liten bit av deras resa, men förhoppningsvis kan det ge mig och er läsare bättre inblick i hur det går till och vilka några av de människor som flyr är.
12.07
Två inrikeståg på väg mot den österrikiska gränsen ska ha lämnat stationen. Den förhöjda polisnärvaron var tillfällig, och folk kan röra sig fritt på stationen.
12.07
Antalet människor som befinner sig inne är dock aningen färre nu.
12.07
Allt Dalal och Hussam äger finns i tre väskor. Två ryggsäckar och en påse. Dalal berättar att hon har tvingats slänga sina väskor med kläder under flykten.
12.09
12.12
Många vill hjälpa till här vid stationen och delar ut framförallt vatten.
12.16

Viktor Orban: Vi är fulla av fruktan

svt.seUngerns premiärminister Viktor Orbán uppmanar flyktingarna att inte lämna Turkiet. Han anser att Europas grundläggande inställning bör vara att säga åt människorna att inte komma.
12.31
Hussam fyller i blanketter för att hämta pengar och betala resan mot ungerska gränsen med. - En del tar med sedlar under flykten men det är väldigt riskabelt, säger Hussams vän Abdullah som också ska följa med till resan mot Ungern.
12.34
Ytterligare ett tåg har rullat in på stationen och fylls med folk.
12.45
Träffade nyss svenskorna Linda Lustig och Carin Ekroth som kommit till stationen för att hjälpa till. 

- Vi skulle hit på en weekendresa, men det kändes inte rätt. Vi kände att vi måste göra någonting säger de.
12.45
Linda och Carin har samlat in pengar. Det började med sms till familj och vänner, men efter en delning i sociala medier som fick spridning växte det. Nu har det med sig över 25.000 kronor som ska gå till att hjälpa till här på plats.

- Det finns ett enormt engagemang, säger Linda.

12.46
- Det kanske inte gör skillnad i det stora, men tillfälligt, i alla fall den här dagen.

Nu ska de kontakt med lokala hjälporganisationer och volontärer för att se hur de kan hjälpa till på bästa sätt.
12.50
Hussam springer nu runt och försöker hitta en buss som kan ta dem till gränsen. Men många bussar är fulla.
13.06
Hussam och Dalal har en lång resa framför sig innan de är framme i Tyskland som är målet, men de har också en lång resa bakom sig. De lämnade Aleppo i Syrien när det började bli allt för farligt. - Att åka därifrån, att vända sig om, se sitt hus, sin gata, det var..., Hussam sänker ledset huvudet och avslutar inte meningen.
13.09
Termometern i parken vid busstationen visar nu 31 grader. Barnfamiljerna i parken söker skugga under träden men även där är hettan tryckande.
13.12
Varför vill många flyktingar till Tyskland och Sverige ?
Hur ska andra EU länder hjälpa till om ingen vill stanna där ?
De flesta här vill till Tyskland för att det har släktingar där och för att de har hört att Tyskland är mer öppet för att ta emot flyktingar än många andra länder.
13.16
Nu kommer fler uppgifter om att det tåg som fylldes med flyktingar på Keletistationen i Budapest, som vår reporter Niklas Svensson skrev om strax efter halv ett.

Flyktingarna har nu tvingats av tåget. De befinner sig nu i staden Bicske, rapporterar flera nyhetsbyråer. TT rapporterar om människor som bankar på tågfönstren och ropar "No camp, no camp", för att de inte vill hamna i ett närliggande flyktingläger.
13.20
På stationen i staden Bicske finns nu omkring 50 poliser finns på plats och de omkring 200-300 flyktingarna ombord bussas till lägret, skriver TT.
13.24
Kvinnan på bilden klev på tåget i Budapest under förmiddagen, men färden mot Österrike avbröts i staden Bicske (cirka tre mil från huvudstaden), där tåget tömdes på folk. Foto: TT / AP
13.26
Tågen som skulle gå mot den österrikiska gränsen ska enligt uppgift ha stannat i höjd med det närmsta flyktinglägret 2,5 mill norr om Budapest. Folk ska ha behövt lämna tågen. Vissa släpps nu åter på. Folk ska inte ha förts till lägret.
13.39
Bilden på den treårige pojke som livlös flutit i land i Turkiet fortsätter att väcka starka reaktioner. Frankrikes premiärminister Manuel Valls skriver på twitter:

”Han hade ett namn. Akutläge för att agera. Akutläge för en europeisk mobilisering”
13.49
Just nu är det glädje i gruppen som ska resa mot ungerska gränsen. Hussam har precis köpt bussbiljetter till gruppen. 15 euro per person kostar den fyra timmar långa bussresan mot gränsen. Bussen går klockan 15:45 från Belgrad och då planerar jag att vara med och följa dem till gränsen eller så långt det är möjligt.
14.32
Jag har pratat en längre stund med Abdullah, som är en av de som är med i gruppen som ska åka mot Ungern ikväll.

- Jag är en utbildad maskiningenjör. I Syrien hade jag ett fint jobb, jag stannade så länge jag bara kunde där men nu gick det inte längre.

Han berättar att det enda han vill ha nu är ett jobb.

- Jag vill arbeta. Jag vill inte åka till Europa och bara sitta, säger han med eftertryck.

Abdullah vill inte att jag publicerar någon bild på honom.

- Jag är en man som hade ett bra jobb. Titta på mig nu, jag vill inte bli sedd som en flykting, säger han och rycker i sin skjorta.
14.45
Den största flyktingkatastrofen i världen sen andra världskriget pågår. Du kan hjälpa:
14.50
Efter den kaosartade situationen i den lilla staden Bicske, dit flyktingar på ett tåg från Budapest mot Österrike, tvingades stiga av under förmiddagen vidtar ungersk polis nu åtgärder.

Alla journalister måste lämna tågstationens område, eftersom polisen nu betecknar det hela som en ”operations-zon”, rapporterar Reuters.
15.11
Vår reporter Claes JB Löfgren och fotograf Niclas Berglund mötte flickan Sabuha, 10 år, i centrala Izmir – Turkiets tredje största stad. Hon kommer från Aleppo, Syrien, och har befunnit sig i Turkiet i ett år nu.

Läs om hennes berättelse, om hennes mor som inte kan arbeta och hur de lever på pengarna som dottern drar in på att sälja papperssevetter. Berättelsen finns här:
15.15
På söndag ska en manifestation hållas i Stockholm för flyktingars rättigheter. Alla ungdomsförbund utom Sverigedemokraterns ska delta, liksom flera andra organisationer, rapporterar TT.

– Syftet är att kanalisera den frustration som finns i dag över flyktingkatastrofen, men också att visa de positiva förändringar som har skett när det gäller flyktingfrågan, säger Semanur Taskin, talesperson för Grön ungdom i Stockholm, som är initiativtagare till manifestationen, till TT.
15.17

Situationen i Ungern: Polis spärrar in flyktingar på tågstation

svt.seDet första tåget med flyktingar och migranter lämnade på torsdagen Budapest mot Österrike, efter att under de senaste dagarna ha stoppats från att resa vidare. Nära gränsen stoppade dock ungersk polis tåget.
15.33
Vad händer med bussen med flyktingarna? Er reporter skulle ju åka med. Är den stormad?
Det har vi inte fått några rapporter om. Anna H Svensson planerar att åka med familjen i bussen från Belgrad, och som hon tidigare rapporterade är det sagt att den ska lämna cirka 15.45 i eftermiddag. Vi hoppas att Anna kommer ha möjlighet att rapportera löpande hur det går under eftermiddagen.
15.36
I själva verket så mycket hyckleri av EU. Om EU vill stoppa flyktingar på väg till Europa, uppmana till Usa
15.39
Hej alla

vi måste ta emot fler människor på flykt! Vi har ett stort och rikt land, vi måste kämpa för människoliv överallt i världen. vi kan lätt ta emot dubbelt så många vi har nu i landet. vi alla kan bli en stor familj, vi kan vara 20 miljoner människor bara om vi delar vårt land med stackars flyktingar. Vi har alla resurser! Kom igen!
15.41
Fotot av treårige Aylan Kurdi, liggandes livlös på stranden, får nu världens ledare att reagera, rapporterar TT. Bland annat har statsminister Stefan Löfven uttalat sig i Expressen.

– Jag vill använda sorgen och frustrationen till handlingskraft. Nu krävs kraftfulla beslut inom EU för att alla länder ska ta ansvar för de människor som flyr från krig, säger han till tidningen.
15.41
– Jag har dessutom förmånen att vara statsminister i ett land som har högt förtroende i de här frågorna. Sverige gör mycket. Alltifrån räddningsinsatser på Medelhavet till ett solidariskt flyktingmottagande. Det kommer vi fortsätta med, säger Stefan Löfven till Expressen och fortsätter:

– Den europeiska gemenskapen bygger på värderingar. Det är dags att vi samlas kring dem och tar ansvar för att stoppa det mänskliga lidandet.
15.46
JUST NU: Fyra misstänkta människosmugglare har gripits av turkisk polis – de tros vara ansvariga för den båt som döde pojken Aylan, 3, färdades på innan han drunknade. Detta enligt turkiska nyhetsbyrån Anadolu, rapporterar DN.
15.46
Dags att gå på bussen mot gränsen. Det är helt packat med människor som ska dit. Den lilla ettåriga flickan som är med oss gråter högt och det är väldigt varmt.
15.51
De fyra misstänkta uppges ha gripits i onsdags kväll på en strand på Bodrumhalvön i Turkiet, minst en av dem är syrisk medborgare, skriver DN och hänvisar till uppgifter från nyhetsbyrån Anadolu.

Bilderna på den döde flyktingpojken Aylan, 3 år, som flutit i land i Turkiet har väckt starka reaktioner världen över.
15.51

Läs mer: Treårige Aylan drunknade när familjen försökte fly

svt.seTreårige Aylan Kurdis kropp sköljdes upp på en strand i Turkiet i onsdags. Bilden av hans döda kropp har spritts över världen som en symbol för flyktingkatastroferna runt Medelhavet. Nu berättar Aylans far om den fruktansvärda flykten där han förlorade hela sin familj.
15.51
Lång kö till bussen som ska ta oss mot gränsen.
15.56
60 miljoner på världen på flykt. Varför söker bara 1 miljon asyl i EU ? På vilket sätt kan vi hjälpa övriga 59 miljoner på flykt ?
Hej Pia, Vår reporter Johan Juhlin skrev häromdagen en text med just rubriken ”Så kan du hjälpa”. Jag länkar upp den här.
15.57

Flyktingkrisen växer – så kan du hjälpa

svt.seKörsång, pyssel, språkcafé eller läxhjälp. Behovet av insatser för att underlätta flyktingarnas situation och underlätta integrationen är enormt. Och svenskarnas vilja att engagera sig verkar växa sig allt starkare.
16.03
Säkerhetsvakter får försöka hålla undan människor som trängs för att ta sig på bussen. Det är helt packat med folk och alla verkar inte fått plats.
16.05
Sverige som är världens rikaste land.
Varför kan inte vi taga emot fler flyktingar?
16.06
Migranterna borde stanna i Turkiet och muslimska länder i närområdet.

16.14
Den här lilla flickan, som heter Nadia, är glad igen. Fast hon är väldigt trött berättar hennes mamma.
16.15
Bussen rullar nu äntligen mot gränsen. Det är en tvåvåningsbuss som är helt full.
16.25
Beslutet att stoppa tågen som lämnade Budapest vid flyktinlägret och inte låta de fortsätta direkt mot den österrikiska gränsen var polisens beslut, säger tågbolaget som sagt att inrikesresor skulle vara ok.
16.26
Oroligt utanför tågstationen. Det pratas om att det ska öppnas möjligheter att nå tyskland
16.29
Det är otroligt varmt i bussen. Men stämningen är bra och alla har med sig lite snacks och bjuder alla runt omkring.
16.32
Hussam skojar om att hans fru blir svartsjuk när jag vill ta bilder på honom. Få av kvinnorna här vill vara med på bild.
16.36
JUST NU: Tyskland och Frankrike har kommit överens om att EU bör införa bindande så kallade migrantkvoter för medlemsländerna. Detta meddelade den tyska förbundskanslern Angela Merkel under ett besök i Schweiz huvudstad Bern, rapporterar TT.

– Jag talade i morse med den franske presidenten (François Hollande) och den fransktyska positionen, som ska vidarebefordras till de europeiska institutionerna, är att vi är ense om att vi behöver bindande kvoter inom EU för att dela bördan. Det är solidaritetens princip, säger Merkel.

Hon lade till att medlemsländernas ekonomiska styrka och storlek ska spela en roll för migrantkvoternas storlek och betonade att utan kvoter "kan vi inte lösa det här problemet".
16.39
En inte helt ointressant observation: på bilden som Anna Svensson bifogar förekommer nästan uteslutande unga män. SVT och andra svenska mediekanaler uppmärksammar dock nästan bara kvinnor och barn.

Det hade varit önskvärt med en rapport om hur stor andel av flyktingarna som beräknas vara män. Detta kan nämligen vara av stort demografiskt och kriminologiskt intresse, inte minst eftersom studier (från bl.a. Kina) har visat att det bara fordras ett litet procentuellt tillskott av andelen män i ett samhälle för att detta ska få stora konsekvenser vad gäller antalet brott, i synnerhet grova våldsbrott, som begås.
Hej Mikael! Det är helt klart fler män som åker med bussen, men jag måste också betona att så många av de flyktingar som jag sett i parker i Belgrad har varit kvinnor och barn. Jag sitter också bredvid två kvinnor här på bussen. Ingen av dem pratar så bra engelska tyvärr.
16.44
Har ni verkligen frågat flyktingarna varför dem vill till Tyskland? om dem nu flyr från kriget så borde det vara bättre i Ungern än i syrien.
De jag har frågat vill till Tyskland helt enkelt för att de tror de har chans att få stanna där. Många har också släkt där.
16.45
Just nu utanför Keleti, människor sitter i väntan på ny information om vad som ska ske härnäst. En ungersk man talar i megafon om hur stolt han är över att vara här tillsammans med de som väntar.
16.53
Nadia kanske funderar över vart vi är på väg. Hon har rest långt, från Turkiet till Grekland, Makedonien, Serbien och nu är hon på väg mot Ungern.
16.57
Yousef Karemi och Ranibir Fikiri lämnade Iran för en månad sedan tillsammans med sina fruar och Ranibirs 7-åriga son. 

De har biljetter till Tyskland som de inte kunnat använda och har väntat i flera dagar här i Budapest. Ranibir oroar sig framförallt för sin fru som är gravid i sjätte månaden: 

– Det har varit en tuff resa hit, men nu vet vi inte vad vi kan göra mer än vänta, säger han.
16.59
Abdullah som sitter bakom mig berättar hur båten han färdades i till Grekland på väg från Turkiet tog in vatten.

– Alla hamnade i vattnet, kvinnor och barn. En kvinna skrek: Jag har lämnat krig, ska jag nu dö så här?!

Men alla i båten, ungefär 50-60 personer, klarade resan, vad Abdullah vet.

– Det är helt otroligt, vi låg i vattnet i mer än två timmar. En pojke som var tio månader var helt blå i ansiktet.
17.09
Volontärerna som har med sig färger för ansiktsmålning är populära bland barnen här. 

– Jag vill se ut som Spiderman, säger en pojke som väntar på sin tur.
17.10
Varför kommer så många från Afghanistan nu? Utnyttjar de inte kaoset tycker ni? Varför visar ni kommentarer/ frågor som bekräftar er bild av det hela??????
Jag träffade en grupp med afghanska unga män i går. En berättade att talibaner dödat hela hans familj och att han inte var säker där.
17.11

Fyra gripna misstänkta för Aylans död

svt.seFyra personer har gripits i Turkiet misstänkta för att vara ansvariga för att en båt kapsejsade som tog 12 människors liv. En av de omkomna var Treårige Aylan Kurdis som sköljdes upp på en strand i Turkiet i onsdags.
17.21
De flesta i bussen sover, eller vilar i alla fall, nu. Många har inte sovit ordentligt på flera dagar berättar de för mig.

Hussam och Dalal, som jag kom till bussen med är väldigt trötta, och det märks att i alla fall Dalal oroar sig för hur det ska bli när de kommer fram.

– Ungern är väldigt annorlunda från hur det har varit tror jag. Det finns läger där, säger hon.
17.43
Abdullah som sitter bakom mig i bussen mot gränsen säger att han inte vill något hellre än att åka tillbaka till Syrien.

– Skulle det inte vara krig där hade jag åkt tillbaka direkt, säger han och knäpper med fingrarna.
17.50
– Syrien har tagit emot miljoner flyktingar innan kriget kom, under kriget i Libanon 2006 och när Irakkriget började 2003. Men Syrien hade inte flyktingläger, vi satte dem i skolor och jobb, säger Abdullah.
17.53
Fouad visar en film från när de tog sig mellan Turkiet och Grekland i båt.  

– Vi tog oss alla över men förlorade vårt bagage, papper, kläder, säger han.
17.58

Färsk Sifo-undersökning: Svenska folket splittrat om flyktingmottagningen

svt.seAv svenska folket vill en tredjedel minska flyktingamottagandet. En nästan lika stor andel tycker att Sverige ska fortsätta ta emot lika många som i dag. Det visar en opinionsundersökning som SVT Nyheter låtit göra.
18.03
Migrationsminister Morgan Johansson (S) är det nu "viktigare än någonsin" att fortsätta hävda linjen att ta ett solidariskt ansvar för flyktingkrisen.

– Vi kan inte krypa tillbaka nu när antalet ökar. Det är när behovet är som störst som solidariteten måste vara som störst, säger han till TT, och fortsätter:

– Det är klart att vi har råd att ta ansvar nu när världen står i brand och vi har den värsta humanitära krisen i vår tid.

Johansson deltar i kväll i det panelsamtal som SVT sänder med start 22.00. Du ser det i SVT1 och SVT Play.
18.24
Vi har kommit ungefär halvvägs på vår bussresa mot serbisk-ungerska gränsen.

Kvinnan bredvid mig pratar inte engelska men hon visar med tummen i handen och skakar på huvudet.

Abdullah förklarar vad hon menar.

– Alla här är rädda för vad som ska hända i Ungern. Vi vet att polisen ibland tvingar människor att ge fingeravtryck fast de vägrar.

Ingen jag pratar med i bussen vill ha Ungern som ankomstland. Enligt Dublinförordningen ska en asylansökan prövas i det land som en flykting först ankommer till.

– Det är därför vi försöker komma in utan att polisen ser oss. Annars kan de tvinga oss att göra fingeravtryck. Vi vill inte till Ungern, där behandlar de inte flyktingar bra. I Tyskland blir man bättre behandlad, säger Abdullah.
18.24
En av trappväggarna utanför stationen har fyllts av budskap från väntande flyktingar.
18.27
Hur får de blöjor och mat till de små barnen? Har de vagnar elelr bär de barnen?
Här i Budapest finns vissa som har råd att köpa själva, men många får också hjälp av hjälporganisationer som delar ut mat, vatten och bland annat just blöjor. Många privatpersoner kommer hit för att de vill hjälpa också. Vad häller vagnar skulle jag säga att det vanligaste är att barnen blir burna eller går själva.
18.29
En glad Nadia i knäet på sina föräldrars vänner.
18.49
Plötsligt är vi framme alldeles nära gränsen. Många människor är här.
18.51
Nyhetsbyrån Reuters skriver att Ungerns premiärminister Orban kan tänka sig att överväga kvoteringar av flyktingar mellan EU-länder. Han har tidigare varit skeptisk till detta. De två huvudlinjerna inom EU just nu är att stärka gränsbevakningen eller att istället se till att EU-länderna tar emot men solidariskt fördelar flyktingarna mellan sig. Orbans besked kan innebära ett steg mot en sådan "kvoteringslösning".
18.53
Många har frågat om hur man kan hjälpa till...
www.svt.se
18.56
Innan vi åker Vidare till en annan del av gränsen ska vi äta middag ihop.  Det blir konserver och bröd. Väldigt gott!
18.58

Hans Rosling läxar upp dansk programledare i tv

svt.seMan kan inte använda sig av medierna om man ska förstå världen. Det sade professorn i global hälsa, Hans Rosling, när han gästade det danska tv-programmet Deadline.
19.03
Alla behövde maten väldigt mycket.
19.05
Varför har världens länder inte gjort mer för att stoppa krigen i Syrien, Irak - så länge dessa krig pågår upphör inte flyktingsströmmarna och dessa länder förvandlas till extremiststater. Världssamfundet och FN måste ta sitt ansvar nu!
Det är förstår en mycket bra fråga. Det finns säkert många svar och analyser, men det som ligger nära till hands är förstås erfarenheterna av krigen i Irak och Afghanistan och konsekvenserna av dessa. IS skapades till stor del ur resterna av Saddam Husseins gamla armé, så det finns helt naturligt en utbredd skepsis till ett ingripande "utifrån".
19.08
Det är dags att gå vidare. Ingen vet om det finns en buss så vi börjar gå.
19.17
Vi börjar gå längs vägen. Polis skriker åt oss att hålla oss vid kanten.
19.19
Vid en sida av stationen har ett stort antal människor samlats för en manifestation. "We want to go" skanderar de bland annat.
19.22
Strax brevid anordnas en tyst manifestation med många barn.
19.25

Sista etappen på flykten mot Europa

svt.seDet är härifrån de kommer, flyktingarna som drunknar utanför Kos, som under en stekande sol banar sig fram genom Balkan och Ungern till slutmålen i Nordeuropa. Den turkiska västkusten har också förvandlats till ett jättelikt flyktingläger med små öar av bosättningar som ett pärlband mellan vackra strandvillor och skrikiga turisthotell.
19.29
Plötsligt märkte Hussam att han glömt sin väska vid lägret där vi åt middag. Han sprang tillbaka och... Lycka! Den var kvar!
19.34
Vi fortsätter gå men möter flera grupper med människor som går åt andra hållet. - De säger att det är för tidigt, för ljust för att gå över gränsen. Vi måste vänta, förklarar Abdullah för mig.
19.41
"Rädda oss Merkel" och "FN var är ni?" Står det bland annat på plaketen. Flera manifestationer här under kvällen.
19.47
Vi vänder om. Nu förklarar gruppen för mig att det inte bara var för ljust. Vägen de tänkte ta ledde till en djup flod som man måste passera för att ta sig över gränsen. - Det är för farligt med en liten bebis, förklarar mamman till ettåriga Nadia.
19.50

SVT2 klockan 20: Vi följer flyktingarnas väg

svt.seIkväll får tittarna en chans att följa flyktingarna på deras väg från Syrien via Turkiet, Libanon, Balkan och vidare.
19.51
Är inte det viktigaste att folk inte dör på sin resa till norra Europa? Jag tycker att det blir en skev bild som förmedlas av SVT som snarast uppmuntrar och försvarar dessa riskfyllda folkvandringar?
SVT har återkommande rapporterat om tragedierna i Medelhavet och bilden på den drunknade Aylan har publicerats av många medier, däribland SVT. Riskerna är oerhörda för de människor som flyr, men många väljer uppenbarligen att konfrontera dessa risker hellre än riskerna i sitt hemland.
20.16
Ungerns premiärminister Viktor Orbán har vid en presskonferens sagt att han kan tänka sig ett kvoteringssystem inom EU enligt vilket flyktingar kan vara välkomna också i Ungern, men han säger samtidigt att han inte vill ”ha ett stort antal muslimer i vårt land” rapporterar TT-Reuters-AFP.
20.25
Mörkret har fallit i Budapest och över det vid det här laget ganska omfattande improviserade lägret. Lysrören lyser dock natten igenom.
20.27
Plötsligt kommer en polisbil med sirener påslagna. Poliserna kör mycket nära oss och vill markera att vi ska hålla oss i vägrenen.

- Det här stället är för farligt, säger en i gruppen. För mycket poliser, säger Abdullah.
20.43
Det har hunnit bli riktigt mörkt här. Bredvid mig ligger ett barn, kanske åtta år, på marken. Hon gråter och hennes mamma försöker trösta.
20.47
Någon har riggat upp en projektor som visar tecknade serier för barnen här vid stationen. Mellan avsnitt hörs gemensamma rop efter Tom och Jerry. Återstår att se om det blir så.
20.53
Kanadensiska myndigheter förnekar att de fått någon ansökan om asyl från den drunknade treåriga pojken Aylans familj. Det rapporterar AP
21.05
Plötsligt kommer en buss hit till platsen där alla väntar. Bussen går till en annan gränsstad och människor strömmar dit och den blir snabbt överfull.
21.12
I "min" lilla grupp är stämningen fortfarande bra även om alla är trötta. Dalal sjunger sånger och några av de yngre killarna försöker lära mig turkiska och arabiska fraser. Det går så där, men det får dem att skratta högt.
21.18
- Vi kanske skojar och är glada ibland men längst inne har vi alla smärta, säger Abdullah till mig.

- Jag tänker på mina föräldrar som är kvar i Syrien, och på framtiden, hur det ska gå, säger Abdullah med sorgsna ögon.
21.20
Nu säger jag tack för i dag från Budapest och lägret utanför centralstationen där många fortfarande oroligt väntar på information om vad som ska ske härnäst. Tack till alla som följt med under dagen!
21.35
Matar! ropar kvinnorna och översätter åt mig: Rain! Yalla! De springer för att ta skydd mot regnet.
21.42
Lagom när regnet börjar ösa ner så kommer en ny buss som Hussam, Dalal, Abdullah, Nadia och de andra får plats på.
21.53
Gruppen vinkar hejdå till mig. Här är Nadia genom bussfönstret.
22.08
Oj, jag tror jag råkade ta bort frågan om var jag ska sova. Jag svarar på den så här istället: Jag har träffat en dansk reporter som jag ska åka med till en lite större stad, så det ordnar sig!
22.28
Dags att avsluta rapporteringen. Det började i parken i centrala Belgrad igår, jag träffade Hussam och Dalal från Aleppo, Syrien. Senare träffade jag hela den grupp de reser med, ungefär 20 personer.

De har alla tagit sig hela den långa vägen från Syrien till Belgrad, Serbien. Idag har jag följt dem under en kort bit av deras resa: från Belgrad till ungerska gränsen. I gruppen fanns kvinnor, män, unga, äldre och en ettårig flicka. De hade alla samma mål: EU och helst Tyskland. De söker alla samma sak, trygghet och fred.

Ikväll vinkade vi hejdå vid gränsen. De har en lång resa kvar. Lång och farlig.