Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.



Rekordmånga flyktingar korsar gränserna

SVT rapporterade · Direktrapport om flyktingkrisen

SVT Nyheter: Flyktingläget | SVT Play

SVT PlaySe dina favoritprogram när du vill i SVT Play - fri television på nätet.
Flyktingkrisen just nu:

Se SVT Nyheters senaste livesändning från 17.10 här ovan.

* Uppemot en miljon människor kommer att korsa Medelhavet för att söka asyl i Europa i år och under 2016, uppskattar FN.

* "Flyktingkrisen i EU är akut", sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i dag och lade samtidigt fram en rad förslag på vad medlemsländerna kan göra för att lösa krisen.

* Tre tåg har stoppats i danska Rödby med sammanlagt 300 flyktingar ombord. Vissa har förts till flyktingförläggningar, men många sitter kvar på tågen. De flesta uppger att de vill vidare till Sverige.

* Polisen har spärrat av väg E45 på södra Jylland i båda riktningar söder om Kliplev, eftersom en större grupp av flyktingar – uppskattningsvis 300 människor – vandrar längs vägen. Samt infört flygförbud ovanför motorvägen.

* All tågtrafik mellan Tyskland och Danmark – i bägge riktningar – har stoppas på obestämd tid på polisens begäran.
09.24
God morgon! SVT Nyheter kommer i dag att direktrapportera om flyktingkrisen här på webben. Från 10:50 sänder vi live när det svenska fartyget Poseidon, som har hjälpt till att rädda flyktingar ur Medelhavet, kommer till Göteborg. Senare på tisdagen rapporterar vi från statsminister Stefan Löfvens möten med Tysklands och Österrikes förbundskanslerer Angela Merkel och Werner Faymann.
09.36
I Ungern har polisen stoppat ett par dussin flyktingar som vandrade från landgränsen till Budapest, rapporterar TT.
Flyktingarna gav sig i går iväg från Röszke i södra Ungern efter en kortare sittprotest mot att polisen inte lät dem promenera till ett nytt mottagningscentrum i närheten.
09.37
Röszke i går.
09.54
På måndagen krävde också ett tiotal flyktingar vid mottagningscentrumet i Röszke att få gå vidare utan att registreras. De sprang ut ur centret och ropade "Frihet, frihet!", men hindrades från att lämna av polisen, rapporterar serbiska public service RTS.
09.59
Personbilar från Sverige, Österrike och Tyskland anländer till Röszke med mat, vatten, frukt och filtar, skriver RTS. Omkring 500 flyktingar sov i ett provisoriskt läger på platsen, en del i tält, en del på marken. Majoriteten av flyktingarna bad om att få filtar, sovsäckar och läkemedel och många barn är förkylda och har feber.
10.02
Ungern öppnade nyligen ett nytt mottagningscentrum nära Röszke. Flyktingar kan bo där eller i tältlägret där det finns plats för omkring 1.000 personer.
10.03
15.000 flyktingar kom in i Österrike under helgen, 90 ska ha sökt asyl i landet.
10.08
Ungerns premiärminister Viktor Orban meddelade i går att armén som ska vakta gränsen mot Serbien från mitten av september, inte kommer att skjuta mot flyktingarna.
– Det kommer inte att vara nödvändigt eftersom vi kommer att ha ett stängsel som det inte kommer att gå att ta sig igenom. Alla som försöker korsa gränsen kommer att bli gripna och åtalade. Det finns inget behov av att använda vapen, sa han.
Ungern förstärker det nuvarande stängslet med en 4 meter hög mur bakom det.
10.09
Orban sa också att det är meningslöst att prata om kvoter så länge Europas yttre gräns inte stängs.
10.16
AP rapporterar att Orban är ivrig att påskynda färdigställandet av gränsstängslet och att han har efterfrågat arbetsförstärkning. Enligt samma nyhetsbyrå ska försvarsministern Csaba Hende ha avgått just för att stängslet och väggen som ska förstärka det inte har blivit klara tidigt nog i Orbans tycke.
10.22
I Makedonien ska det ha uppstått sammandrabbningar mellan flyktingar och polisen sedan flyktingarna protesterat mot den långsamma takten vid gränsen. Den makedonska gränspolisen släpper sedan ett par veckor tillbaka in flyktingarna varje halvtimme i grupper om ett par dussin. Efter att stämningen vid gränsen blivit spänd började de i går släppa förbi större grupper.
Ungefär 1.000 personer korsade den makedonsk-grekiska gränsen på måndagen. Under söndagen var siffran 5.000, enligt den grekiska polisen.
10.25
Greklands migrationsminister säger att ca 10.000-12.000 av de flyktingar som finns på Lesbos de kommande dagarna ska tas till Greklands fastland.
10.27
Från 10:50 livesänder vi när fartyget Poseidon, som har räddat flyktingar ur Medelhavet, kommer till Göteborg.
10.28
10.36
Fyrabarnspappan, Laith Majid, som fotades när han gråtandes steg i land på Kos med sina barn i händerna har nu kommit fram till Berlin. Läs om hans resa här:

Mardrömsresan som fick ett lyckligt slut

svt.seBilden på fyrabarnspappan Laith Majid som gråtandes håller om sina barn efter en skräckfylld båtfärd ha stigit i land på grekiska ön Kos, spreds över världen. Nu kommer nästa – betydligt gladare bild, där familjen leende ses i trygghet i Berlin.
10.50
Poseidon deltog i insatsen Triton som skulle dels rädda människoliv, dels avvärja människosmugglare.
10.52
Poseidon har varit med om flera dramatiska räddningsinsatser.
10.59

Poseidon kommer hem till Göteborg

svt.seEfter att ha tjänstgjort i Medelhavet sedan den första juni, återkommer i dag Kustbevakningens fartyg Poseidon till Göteborg. Under perioden har över femtusen flyktingar räddats från en trolig drunkningsdöd.
11.00
Nu lägger fartyget till i Göteborgs hamn.
11.17
Peo Allard, befälhavare på Poseidon, säger att Poseidon har gjort en jättestor insats. ”Verkligheten var mycket större, det var en större omfång på allting”.
11.18
”Varenda yta är fylld av personer”, säger Peo Allard om hur det är att plocka upp flyktingarna. ”Vi bemöter dem med respekt och vänlighet och då får vi det tillbaka.”
11.19
5.295 personer har Poseidon räddat.
11.33
Det är framförallt människor från Eritrea, Syrien och Sudan som Poseidon har räddat.
11.38
- Jag tänker på hur många det är vi inte har räddat, hur många båtar vi inte har sett, säger Anna-Lena Halvarsson som var på Poseidon 16 dagar.
11.45
Enligt UNHCR kom 7.000 syriska flyktingar till Makedonien bara under måndagen, rapporterar BBC.
11.49
Från TT: I dessa kaotiska dagar är det alltmer Berlin som formar Europas flyktingpolitik. Tysklands förbundskansler Angela Merkel har den senaste veckan fyllt kalendern med möten med europeiska kollegor, många av dem starkt kritiska till att öppna kontinentens famn.
Även om Sverige inte talat om tillnärmelsevis lika stora skaror migranter som Tyskland är länderna med EU-mått mätt ovanligt eniga. Så det är med lättnad som dörrarna öppnas i dag för en lunch med statsminister Stefan Löfven i det tyska regeringskansliet Bundeskanzleramt. Tyska regeringskällor påpekar vikten av att de två ledarna gör gemensam sak i att visa europeisk medmänsklighet.
11.53
Flyktingtillströmningen kommer inte leda till skattehöjningar, säger Sigmar Gabriel, Tysklands vice regeringschef.
11.53

Anna-Lena var med och räddade 1200 flyktingar

svt.seAnna-Lena Halvarsson, Gävle, var en av hundra frivilliga från svenska Kustbevakningen som var med och räddade livet på cirka 1200 migranter i somras.
11.55
Vid 22 insatser har Poseidon räddat 5.295 människor, varav 421 barn, 544 kvinnor och 4.330 män.
53 omkomna har tagits omhand.
12.10
Efter ett besök vid gränsstängslet säger Viktor Orban till ungerska Magyar Idok att "alla behöver förbereda sig för ett intensivt jobb de närmsta veckorna". Han vill, som vi tidigare rapporterat, påskynda bygget.
12.14
SJ har beslutat att slopa kravet på att resenärer måste kunna visa giltiga id-handlingar för att deras biljett ska gälla. Anledningen är att företaget vill anpassa sig till den ökade tillströmningen av flyktingar från Europa som vill åka tåg i Sverige.
12.15

SJ tar bort id-kravet ombord på tågen för att hjälpa flyktingar

svt.seSJ har beslutat att slopa kravet på att resenärer måste kunna visa giltiga id-handlingar för att deras biljett ska gälla. Anledningen är att företaget vill anpassa sig till den ökade tillströmningen av flyktingar från Europa som vill åka tåg i Sverige, men som inte har något id-kort. – SJ har visat sitt starka stora hjärta, säger kommunikationsdirektör Monica Berglund till SVT Nyheter.
12.17
En rad stater i Europa och Mellanöstern upplever nu en dramatisk flyktingkris. Men ett land håller sig utanför och tar inget ansvar för dessa människor: Supermakten USA. Läs Bo Inge Anderssons analys här:

USA håller sig borta från flyktingkrisen

svt.seEn rad stater i Europa och Mellanöstern upplever nu en dramatisk flyktingkris. Men ett land håller sig utanför och tar inget ansvar för dessa människor: Supermakten USA.
12.30
Klockan 12.50 börjar vår livesändning om mötet kring presskonferensen med Stefan Löfven och Angela Merkel som möts i Berlin om flyktingkatastrofen. Du kan se sändningen här ovan!
12.32
Det är bra att Ungern försvarar EU gränser mot omvärlden. Det är bättre med mottagningscenter i närområdet Turkiet eller Grekland.





Intressanta att följa direktrapporteringen.
Bra att Ungern förvarar sina gränser och försöker skapa ordning i kaoset.





12.32
varför pratar ingen om de som orskat dessa tragedier? De som gav vapen till ISIS, som utbildade dem i krigföring?
När det gäller IS och inbördeskriget i Syrien har det rapporterats utförligt. Här kan du läsa mer om SVT:s rapportering: http://www.svt.se/nyheter/2020201
12.43
I går presenterade regeringen sina ståndpunkter kring hur flyktingpolitiken inom EU ska reformeras, dessa har man i dag presenterat för Angela Merkel i Berlin. Här kan du läsa dem på regeringens sajt:
www.regeringen.se
12.55
Det viktigaste förslaget som Löfven diskuterar i dag med Merkel handlar om reglerad fördelning av kvotflyktingar. Att fler länder måste ta emot flera flyktingar är Sverige och Tyskland överens om eftersom de båda tar emot flest. Att man på EU-nivå ska bestämma vad andra länder ska göra är kontroversiellt, säger Rolf Fredriksson, SVT:s utrikespolitiska kommentator.
12.58
Nästa måndag håller EU ett extrainsatt möte om flyktingkatastrofen. Under mötet ska ministrarna diskutera bland annat återsändandet av flyktingar som inte bedöms ha skyddsbehov, internationellt samarbete och åtgärder mot flyktingsmugglarna.
13.01
Ett tvingande kvotsystem kan dröja innan man får igenom i EU. Det är länderna själva som måste besluta sig för att ta emot fler flyktingar. Akut är just nu att skaffa boenden och skolgång. Tyskland tar ett stort ansvar just nu, säger Rolf Fredriksson.
13.04
Det kommer att bli en kompromiss om ett tvingande kvotsystem tror Fredriksson, det kommer handla mer om ett frivilligt åtagande för länderna. Det kommer inte att bli ett glasklart beslut om fördelning, tror han.
13.12
Merkel presenterar nu Stefan Löfven i den gemensamma presskonferensen från Berlin och berättar att Löfvens lista punkter påminner om den inställning som Tyskland och Frankrike diskuterat tidigare.
13.13
Dublinförordningen fungerar inte, säger Merkel. Vi behöver bindande kvoter för hur många flyktingar som ska tas emot i olika länder, fortsätter hon.
13.14
Vi välkomnar de förslag som EU-kommissionens Jean-Claude Juncker ska presentera i morgon som ett första steg, säger Merkel.
13.15
De som kommer från västra Balkan kan inte få stanna i Sverige och Tyskland, vi måste ta hand om de som behöver det mest, säger Merkel.
13.16
Vi har alla skrivit under Geneve-konventionen att ta hand om flyktingar och vi måste arbeta på kontakterna med Turkiet som är ett viktigt land i detta, säger Merkel.
13.17
Löfven tackar för ett samarbete med Tyskland och att båda länderna tar ett stort och solidariskt ansvar. Vi blundar inte för flyktingkatastrofen, vilket jag är stolt över, säger han.
13.17
Löfven är orolig för att flera länder försöker smita undan sitt ansvar.
13.18
Vi har kommit en bit på väg när Europeiska rådet träffades sist, när man kom fram till ett frivilligt åtagande att ta emot flyktingar. Men det räcker inte utan ett tvingande kvotsystem måste till, säger Löfven.
13.19
- Alla länder måste ta sitt fulla ansvar för att ta emot människor på flykt, säger Löfven.
13.21
Sverige spelar en mycket viktigt roll och tillhör de länder som tar emot flest flyktingar. Det är viktigt att vi stämmer av våra positioner och vi talar inte om antal flyktingar utan om värderingar, säger Angela Merkel.
13.23
- Vi behöver en rättvis fördelning av flyktingar i Europa. Vi måste visa människor i vårt land att vi gör allt för att lösa grundkonflikten i Syrien. Men det är svårt att säga hur många flyktingar vi ska och kan ta emot, vi har tagit hand om många fler än vi trodde. Men när vi står inför en sådan här katastrof så måste lösa det, helt enkelt, säger Merkel.
13.24
- Det här är människor precis som vi. Tänk om det kommer ett visst antal och så kommer det en till och så säger vi nej. Så kan vi inte göra. Det här är ett djupt medmänskligt ansvar. Vi ska givetvis försöka lösa konflikten i Syrien. Vi har ett moraliskt ansvar när människor flyr från krig, terror och våldtäkt, att välkomna dem, säger Löfven.
13.28
Hur ska man få andra länder att ta emot flyktingar? Ska man dra in bidrag till länder t.ex? frågar medierna på plats. - Vi ska inte ägna oss åt hotelser. Vi har 28 länder som har regler för hur vi ska ta emot flyktingar. Även om vi har olika åsikter så tror jag att vi kan komma överens, det har vi sett tidigare. Jag är innerligt övertygad om att det här vi står inför avgör vår gemensamma europeiska framtid. Vi kan bara inte säga att vi struntar i folk, det är emot våra europeiska värderingar, säger Merkel.
13.31
En reporter på plats frågar; Sverige och Tyskland är så omtyckta bland flyktingar, hur ska man få folk att välja andra länder om de tar emot? - Vi kan inte ändra på asylrätten, säger Merkel.
13.33
- Sverige har lagt om sin politik för att möta folks oro. Jobb, utbildning, välfärdssystem som håller är prio, säger Löfven som svar på hur man möter växande högerextrema partier.
13.35
Sverige behöver fler människor eftersom vi har en åldrande befolkning, sa Stefan Löfven under presskonferensen.
13.37
Kommer Schengensamarbete förändras, i och med flyktingkrisen, att mer gränskontroller/ID-kontroller av människor ske?
FN varnar för att Schengen-systemet kan kollapsa om Europa inte blir bättre på att koordinera flyktingar. Peter Sutherland, FN:s representant för migration, säger i dag att Schengen hotas. Det måste finnas ett europeiskt svar och de som inte håller Schengenavtalet måste straffas, säger han.
13.53
Mycket bra kommenterat och översatt under sändning!
13.53
Alla är så fokuserade på flyktingfrågan just nu.
Ser ingen problemet med att man måste eliminera IS?
IS kommer bara att expandera och även få inflytande runtom i världen om man inte prioriterar att bekämpa IS.
14.23
Tyskland har meddelat att landet kan ta emot 500.000 flyktingar om året i flera år framöver, rapporterar BBC.
14.26
Internationella organisationen för migration (IOM) säger att 58 flyktingar, däribland ett spädbarn, har drunknat under de senaste fyra dagarna när de försökt ta sig över Medelhavet. 2.760 personer har dött hittills i år, enligt organisationen.
14.29
SVT:s reporter Bert Sundström och fotograf Pablo Torres befinner sig i Ungern och möter flyktingar från Syrien: 

14.37
Lite mer om det ungerska stängslet: Stängslet, med taggtråd och en vägg bakom det, är förstärkt där landskapet gör det enkelt för flyktingar att korsa gränsen. Där det är svårare har stängslet en enklare konstruktion.
14.38
Svaret på frågan om hur man ska få folk att välja andra länder kändes avhugget? Var detta verkligen Merkels hela svar? Det svarade ju över huvud taget inte på frågan?
Hann inte med allt de sa i översättningen. Gick tillbaka och lyssnade igen. Merkel säger också att de har tagit upp frågan om fördelningen med sina samarbetsländer och att man inte kan föra en helt gemensam asylpolitik. "Men vi kan inte ändra på asylrätten. Dublinförordningen är satt ur spel, men vi måste hjälpa människor i nöd, det är det viktigaste. Vi kan inte skicka människor tillbaka till Gre
Regelverket är inte helt klart, men det land som tar emot kvotflyktingen då är det det landets sociala lagar som räknas, säger Merkel.
14.47
SVT:s Bert Sundström twittrar denna bild på syriska flyktingar som går längs med järnvägsspåret i Serbien på väg till Ungern. 

14.54
7.000 flyktingar kom till Makedonien i går. Det är flest på en dag hittills.
14.57
Kan inte flyktingar få sök vart de vill asyl i andra länder i Europa ,som de inte kan ta sig till Europa ?
Man måste befinna sig i landet för att kunna söka asyl där. Du kan alltså inte söka asyl i länder utan att du först har tagit dig dit.
15.02
TT rapporterar: Den senaste tiden har 14 personer gripits i Malmö misstänkta för människosmuggling. Samtliga har kört över Öresundsbron i vanliga bilar.
Smugglarna har fört in totalt runt 25 vuxna personer till Sverige via bron, och till det kommer ett antal barn under 15 år som inte räknats in i statistiken. De misstänkta fallen har uppmärksammats av tullen som i sin tur kontaktat polisen.
-De har kommit hit i så kallade privatbilar, säger Lars Förstell, pressekreterare vid Malmöpolisen.
Enligt polisen kan det handla om personer som har gjort det i rent vinstsyfte, men också om sådana som kört bilar ideellt. Juridiskt är dock båda tillvägagångssätten brottsliga, vare sig man tar betalt eller inte.
-Det finns rätt tydliga tecken på att detta är en lukrativ verksamhet, sedan kan jag inte säga om det är någonting jag kan bevisa i just de här ärendena, säger en av åklagarna, Linda Rasmussen.
Några av de 14 misstänkta har häktats, det handlar främst om personer som inte har en fast vistelse i landet och riskerar att avvika. Flera bilar har också tagits i beslag.
De personer som smugglas in i landet blir inte misstänkta för brott, utan är fria att resa vidare.
15.02
Hej SVT!
Varför vill så många komma till just Sverige? Österrike, Tyskland ellet Danmark är väl oxå bra länder? Skulle vilka veta varför just Sverige lockar aå många.
De serbiska hjälparbetarna jag talade med förra veckan säger att flyktingarna har en uppfattning om att de kommer att bli väl mottagna i Sverige och Tyskland och att det är i dessa länder det kommer att vara enklast för dem att börja om sina liv.
15.09
BBC News twittrar ett klipp där man ser flyktingar som försöker undfly polisen i Röszke, Ungern: 

15.11
Ett kort klipp från New York Times om situationen i flyktinglägret i Röszke i Ungern: 

Video: Camp for Migrants in Hungary

NYTimes.com - VideoSeveral hundred people, including children, spent the night in tents at a reception center in an open field in Roszke, Hungary, after crossing into the country from Serbia.
15.13
TT rapporterar: Alla asylsökande i Sverige har laglig rätt till en gratis hälsoundersökning, men landstingen når färre än hälften, enligt en granskning som tidningen Vårdfokus gjort.
2012 undersöktes 46 procent av alla asylsökande, året efter hade andelen sjunkit till 43 procent.
Hälsoundersökningen är gratis och finansieras av staten. Tanken är bland annat att fånga upp smittsamma sjukdomar som tuberkulos och hiv.
Att inte fler kommer har flera orsaker; det är svårt att hitta personerna för att kunna skicka en kallelse, de asylsökande uppfattar inte syftet med undersökningen och många har också en misstro mot myndigheter, skriver Vårdfokus.
15.13
Enligt tyska tidningen Lübecker Nachrichten fanns 250 flyktingar ombord på det tåg som stoppades i Lübeck. Tåget stoppades för att polisen ville ta flyktingarna till en flyktingmottagning. I början av eftermiddagen avgick tåget med största delen av flyktingarna till en tillfällig flyktingmottagning. Omkring 50 flyktingar vägrade dock följa med. De lämnade inte heller perrongen som fortfarande är avspärrad.
15.20
Serbien har inte fått någon information om att Ungern kommer att skicka tillbaka flyktingar till landet, säger en talesperson för socialministeriet till SVT Nyheter.
Mellan 1.000 och 2.500 kommer fortfarande dagligen till Serbien, som vill att EU ska ”definiera en gemensam europeisk flyktingpolitik så snart som möjligt”.
Serbien har bett om finansiell hjälp från EU och hittills fått en miljon euro.
– Men vi har gjort av med mycket mer, säger Nenad Ivanišević på socialministeriet.
15.28
Varför har medlemsländerna egna asylprövningar? Vore det inte bättre om EU hade en institution för asylprövning inom hela EU?
Förslag om gemensamma asylprövningar har funnits men det är inget som länderna har lyckats komma överens om. Det är ungefär samma länder som är emot ett tvingande kvotsystem som är emot gemensam asylprövningar.
15.29
Polens president motsätter sig flyktingkvoter inom EU, rapporterar Reuters.
15.30
Om vi skall ta emot en kvot, får vi då räkna med de vi redan mottagit?
Blir det ett kvotsystem kommer hänsyn tas till hur många man tagit emot tidigare. Men därmed inte sagt att det blir färre flyktingar, för det beror ju på hur flyktingströmmarna som helhet ser ut.
15.45
Jag vill mest bara ge cred till Iva Horvatovic.

Du är alltid så saklig o korrekt. Djupt imponerad.



Tack så mycket!
15.56
Polens president Andrzej Duda vill alltså inte ha några flyktingkvoter inom EU. "I Europa talar man alltid om hur man ska ta hand om resultatet av flyktingströmmarna, inte om hur man ska lösa orsaken till dem. Europa går bara runt i cirklar", säger han till Reuters. Polska premiärministern Ewa Kopacz sa i förra veckan att Polen är öppet för att diskutera sin roll men vill inte acceptera tvingande kvoter.
16.00
Nu sänder vi direkt om läget, du kan se sändningen här ovan!
16.01
Tycker hela flyktingfrågan är under all kritik hos EU. Dom har inte reagerat för fem öre. Bättre haft asyl ansökan direkt dom kommer in i EU och sedan bussa dem till respektive land. Nu är det vind för våg utan kontroll
16.05
FN:s flyktingorgan UNHCR kräver att EU garanterar att 200.000 flyktingar vidarebosätts inom Europa. UNHCR:s talesperson Melissa Fleming säger till Al Jazira att Europa är en rik kontinent som klarar av de antal flyktingar som kommer in.
- Det borde finnas EU-ledda mottagningscenter i Grekland, Italien och Ungern dit flyktingar kan komma och bli mottagna under humana förhållanden och söka asyl, säger Fleming till Al Jazira.
16.08
Ni svarar endast på frågor som styrker era egna påståenden det är inte debatt det är inte nyhetsrapportering det är propaganda.

Flyktingpolitik handlar inte om att transportera hit dem, det är en komplex frågeställning med svåra överväganden, glöm inte vart ni jobbar?
Vi svarar på så många frågor vi hinner och kan. Vi är inte intresserade av att föra propaganda utan berätta om vad som sker. Jag är dock tyvärr inte expert på asylpolitik men försöker ta reda på så mycket som möjligt. Lyssna också gärna på vår kommentator Rolf Fredriksson i sändningen, han är expert på EU.
16.12
Vilken tråd! Jag anar hederlig journalistik.
Helena Zachariasson vill jag se mer av.

Tack!
16.33
Jag har läst på flera ställe i media att många flyktingar som har Sverige och Tyskland som mål redan har asyl och har bott i Turkiet. Har dom verkligen rätt att söka asyl här? Dom flyr inte från något krig, för i Turkiet är det inget krig mej veterligen. Vad är det som gäller här?
Man kan endast söka asyl i ett land och därför får man lämna fingeravtryck när man söker asyl i ett land för att förhindra att man kan söka i fler länder. Har man dock familj i ett annat EU-land ska det landet också behandla asylsökan.
16.40
Jag fattar ingenting. Vad hände med första mottagarland o söka asyl där? Är det inte en EU regel?

Kan alla flyktingar bara åka vidare till Sverige?

Mycket tacksam för svar.
Regeln är att det första landet man kommer till är mottagarland och ska ta hand om flyktingen och det är där man ska söka asyl. Det har dock satts ur spel i praktiken, först genom att Tyskland och Sverige beslutat att det inte går att skicka tillbaka flyktingar till läger i grekland eftersom det är extremt dåliga villkor där.
. Sedan har också den gångna veckans beslut från Österrike och Tyskland att ta emot de tiotusentals som tältar vid från järnvägstationen i Budapest eftersom Ungern inte tar emot dem, gjort att Dublinförordningen är satt ur spel. Flyktingar försöker undvika länder som de kommer få ett dåligt mottagande i, där de inte har möjlighet att få jobb eller arbete och får bo i undermåliga flyktingläger
16.53
SVT:s reporter Bert Sundström twittrar från gränsen mellan Serbien och Ungern:

16.55
Ser inte ett kritiskt inlägg gentemot invandringen. Är detta att vara opartisk SVT? För ni verkar bannlysa inlägg om vi som inte gillar läget som det är nu.
Vi följer nyhetsrapporteringen här och berättar om vad som sker i världen, berättelser från drabbade och vad politikerna säger och gör. Vi tar in konkreta frågor om fakta som vi har möjlighet att besvara. Man kan tycka precis vad man vill om invandringen men detta är inte ett debattforum utan en nyhetsrapportering.
Vi har också rapporterat om att människor är kritiska mot invandringen. Till exempel här där vi redogör för att en tredjedel av svenskarna vill minska flyktingmottagandet: http://www.svt.se/nyheter/inrikes/svenska-folket-splittrat-om-flyktingmottagningen
17.12
Från grekiska ön Lesbos kommer nya rapporter om ohyggliga förhållanden på öns underdimensionerade flyktingläger. Där finns totalt 20.000 flyktingar och många har varit fast på ön i veckor utan att kunna ta sig vidare, rapporterar TT.
17.15
Ungerns premiärminister Viktor Orban har begärt att konstruktionen av ett omstritt staket, fyra meter högt, längs gränsen mot Serbien snabbas på. Syftet är att förhindra att flyktingar och andra migranter tar sig in i landet. Staketet ska komplettera 17,5 mil taggtrådsstängsel som sattes upp i augusti.
17.16
Många ställer frågor kring asylregler inom EU. Här på EU-upplysningens sajt finns svar på många frågor:

Asyl och invandring - EU-upplysningen vid Sveriges riksdag

EU:s asyl- och invandringspolitik handlar om vem som har rätt att få asyl, vilka rättigheter asylsökande har och hur en asylansökan ska behandlas.
18.26
I Uppsala i kväll anordnas en manifestation för flyktingar – via länken nedan kan du följa SVT Nyheter Uppsalas direktrapportering från manifestationen.
www.svt.se
18.30
– Vi kan konstatera att det behövs göras mer, vi är eniga om att vi behöver ett permanent tvingande system för omfördelning om flyktingpolitiken ska fungera, säger Stefan Löfven under presskonferens i Rosenbad.
18.41
Stefan Löfven säger att han inte varit i kontakt med den danska regeringen om att eventuellt släppa igenom flyktingar över den dansk-svenska gränsen som vill till Sverige.
18.43
Ska länder som inte vill ta emot flyktingar straffas finansiellt?
– Ja, det tycker jag, säger Werner Faymann, Österrikes förbundskansler.
18.47
Hur kan det vara så att mer eller mindre hela Europa ser invandringen som ett problem men inte sverige o Tyskland.

Är själv för att vi ska hjälpa till.
Det är som du uppfattar mycket riktigt en ojämnvikt i benägenheten att vilja hjälpa till EU-länder emellan. Det går säkerligen att ge många svar på vad det beror på. Efter dagens överläggningar mellan Löfven och Angela Merkel är man överens om att fler länder måste ta sitt ansvar.
18.53
Vi har inte haft dessa strömmar innan. Är det ett resultat av Arabiska Våren då diktaturer hade kontroll på gränserna?
Anledningen till att så många människor idag befinner sig på flykt beror delvis på konflikten i Syrien, men också det eskalerande våldet i Afghanistan där talibanerna vinner mark sedan utländska styrkor lämnat. I Afrika finns också konflikter som driver människor på flykt.
21.03
Vi avslutar nu live-rapporteringen för kvällen. Tack för visat intresse!
14.24
Vi återupptar nu vår live-rapportering här då det händer mycket i danska Rödby just nu. På plats i Rödby finns vår reporter Markus Ljungolm.
14.36

Flyktingar greps av dansk polis

svt.seSju personer har gripis sedan flera flyktingar lämnade det tåg som har stoppats i danska Rödby. Ett nytt tåg med 140 flyktingar anlände under förmiddagen och ett nytt tåg med 100 personer till väntas inom kort.
14.38
Hej!
Markus Ljungholm här, på plats vid tågstationen vid Rödbys hamn.

Runt 240 flyktingar sitter nu i två tåg och vägrar gå av, eftersom att de vill åka vidare mot Sverige. Hittills har endast ett fåtal stigit av och med bussar förts till en skola här i Rödby.

Snart kommer ytterligare ett tåg med runt 100 flyktingar att ankomma till stationen.
14.39
Just nu chattar Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson på http://www.svt.se/nyheter/ och svarar på era frågor. 
14.43


14.45


14.45
Färjan med det tåg där man tror att det finns ytterligare runt 100 flyktingar ombord står nu vid hamnen.
14.49
Några av flyktingarna har satt upp handskrivna lappar med olika meddelanden på tågens fönsterrutor.
14.51
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker höll tidigare i dag sitt linjetal. Här är vår utrikeskommentator Bo Inge Anderssons analys:

www.svt.se
14.53


14.56
Har Dansk polis kontroll över situationen ? Kommer militären behövas sättas in?
@Rob: Danska polis har kontroll över läget - de twittar själva om läget @SSJ_LFPoliti
14.58
Varför är Sverige så attraktivt att resa till? Danmark är ett rikt land med välfärd i topp-klass.
Många har släkt och vänner i Sverige. Den 3 september 2013 fattade Migrationsverket beslut om att ge alla syrier som kommer till Sverige permanent uppehållstillstånd. Danmark står utanför det flyktingpolitiska samarbetet inom EU.
14.58
Kanske 20 poliser står i beredskap vid perrongen. I övrigt finns här inte mycket människor - förutom journalister och fotografer då.
15.03
De länder inom Europa som inte är medlemmar i EU som Norge och Schweiz - kommer de också ingå i det flyktingkvotsystem som nu planeras?
Nej, de är inte med. Se även artikeln ovan med EU-kommissionens förslag.
15.06

Juncker: Flyktingkrisen i EU är akut

svt.seDen akuta flyktingkrisen kräver ett snabbt agerande av EU:s medlemsländer. Unionen måste bli bättre på att ta emot asylsökande samtidigt som jakten på illegala migranter ska intensifieras. Det var huvuddragen när EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Strasbourg i dag höll sitt linjetal ”Tillståndet i Unionen”.
15.11
Danmark har sedan första september infört nya regler som gör Danmark till ett mindre attraktivt land att söka asyl i. Bland annat har man minskat bidraget för en vuxen från 11.000 danska kronor i månaden till 6.000.
15.15
Fortfarande lugnt och stilla här i Rödby. Här är några poliser som tagit rast.
15.21

Färjetrafiken från Puttgarden i Tyskland till danska Rödby har nu stoppats.  
15.24

Många skriver nu i sociala medier att färjetrafiken Puttgarden-Rödby har stoppats.  
15.26
- Vi har ingen möjlighet att skicka dem till Sverige och det vill inte de svenska myndigheterna heller att vi gör, säger polisens presstalesperson till SVT.

På frågan varför vi inte får prata med flyktingarna:
                                                     
- Vi måste först ta reda på om de ska söka asyl eller vill tillbaka till Tyskland.
15.35
Strax efter 13-tiden beordrade dansk polis färjebolaget Scandlines att stoppa färjetrafiken mellan Puttgarden och Rödby.
15.50
Dansk och svensk polis har gripit tre personer misstänkta för människosmuggling

Tullen vid Lernacken i Malmö stoppade under natten tre fordon på grund av misstänkt människosmuggling. Men enligt Lars Förstell, pressekreterare vid Malmöpolisen, handlar det nu om två fordon där två förare gripits.

-Den ena körde tre personer, den andra hade två personer med sig. I ett av fallen har vi uppgifter om att passagerarna fått betala för resan men i det andra fallet har det inte handlat om pengar, säger han.
Polisen på Östra Jylland har anhållit en man misstänkt för att försökt smuggla fem asylsökande från färjeläget i Grenå över till Sverige, rapporterar Ritzau.

Mannen ska ha kört dem till färjan och därefter köpt biljetter till dem, skriver TT. 
15.58
Ungerska lagstiftare uppger att de kommer att rösta, den 22 september, om att sätta in militär för att hjälpa polis vid den ungerska gränsen, skriver nyhetsbyrån Reuters.
16.02

Sverige stöder EU-kommissionens nya förslag

Mycket ligger i linje med det som Sverige och Tyskland redan driver, till exempel bindande kvoter för alla EU-länder och en lista med så kallade säkra ursprungsländer.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson hoppas, precis som Juncker, att det extrainsatta migrationsministermötet på måndag ska enas om ett bindande omfördelningssystem för 160 000 flyktingar i Italien, Grekland och Ungern - fyra gånger så många som man hittills misslyckats att enas kring på frivillig basis.

-Det har blivit tydligare för alla länder hur akut situationen är. De länder som inte förstod det i början av sommaren måste förstå det nu. Det är en flyktingsituation som närmar sig folkvandringsproportioner. säger Johansson till nyhetsbyrån TT. 

16.09
Ungefär 100 flyktingar är kvar i de tåg som nu står stilla vid perrongen i Rödby. I det ankommande tåget uppges ytterligare 100 flyktingar vara med, skriver Danmarks Radio. 

16.17
Det tredje tåget, som alltså innehåller 100 flyktingar, kommer att hanteras på samma sätt som de två tidigare (som stoppats), uppger dansk polis i ett pressmeddelande.
Sammanlagt väntas omkring 300 personer tillfälligt hållas på Rödby station.
16.20
Här vid polisens avspärrningar väntar människor på det tredje tåg med flyktingar som fortfarande står kvar på färjan.
16.28
Tågbolaget DSB har ställt in all tågtrafik mellan Tyskland och Danmark på obestämd tid enligt nyhetsbyrån Ritzau. Det sker på polisens order enligt tågbolagets informationschef Tony Bispekov, uppger TT.
16.42

Som ett svar på situationen i Danmark, där flyktingar inte får fortsätta vidare till Sverige, cirkulerar nu ett informationsblad som
berättar hur man tar sig direkt till Sverige från Tyskland.
Flyktingar som vill
till Sverige uppmanas på affischen att inte ta sig via Danmark då de endast kan
söka asyl där.

16.42
- Det är för mycket byråkrati. Flyktingpolitiken har för lite medmänsklighet. Reglerna ska följas men det borde vara möjligt för politikerna att göra undertag när de nu är så nära sina släktingar, säger Thorbjörn Nygaard.
16.45
Vidare säger Thorbjörn Nygaard att han är förvånad över Sveriges ovilja att hitta en lösning med Danmark.

- Det stämmer inte överens med den bild jag har av Sverige, säger han.
16.59
Det tredje tåget har nu kört fram till perrongen. Det ser dock ut att vara tomt vilket tyder på att polisen lyckats få ombord flyktingarna i bussar ombord på färjan.
17.06
De som tas ombord på bussarna körs iväg för att registreras.

Flera gånger under onsdagen har poliser sprungit efter personer som försökt lämna stationen utan att bli registrerade.

Samtidigt fortsätter flyktingar att vandra på vägarna i Danmark. Polisen har spärrat av väg E45 på södra Jylland i båda riktningar söder om Kliplev, eftersom en större grupp av flyktingar vandrar längs vägen.

Enligt dansk polis handlar det om cirka 300 personer. Vägen stängs av säkerhetsskäl och bussar har beställts för att kunna transportera bort dem som går på vägen. Gruppen hade varit inkvarterad i en skola i Frøslev, men lämnade byggnaden på förmiddagen, uppger TT.
17.17
Jag lämnar nu tågstationen här vid Rödbys hamn. Tack!
17.21
När EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i dag talade i EU-parlamentet drog han paralleller till andra världskriget, och menade att om man då haft ett fungerande juridiskt regelverk så hade människoliv kunnat räddas. Han var bekymrad över splittringen inom dagens EU angående länders skiftande benägenhet att vilja hjälpa i flyktingkrisen.

– Det behövs en kvalificerad majoritets bland länderna inom EU för att kvotfördelningen ska fungera, säger Rolf Fredriksson, SVT:s utrikesreporter i SVT livesändning.

I den kvotfördelning som presenterades idag så tar man ställning till ekonomi, och BNP. Men har ett land redan tagit emot många flyk
tingar blir kvoten lägre. Därför det påverkar inte Sverige väldigt mycket, eftersom vi redan tar emot många flyktingar.

Kvotfördelningen kan ses här: europa.eu
17.24
Bert Sundström, SVT:s utrikesreporter på plats vid järnvägsstationen i Budapest, Ungern, träffar just nu flyktingar.

På järnvägsstationen är många ungrare också på plats för att hjälpa till, de har riggat upp bord förnödenheter. Man har också ordnat med fritt Wi-Fi och möjlighet att ladda sina mobiltelefoner.

– Det är oerhört viktigt, för flyktingarna får mycket av sin information om hur de ska fortsätta ta sig fram genom internet. Funkar inte den biten är de illa ute, säger Bert Sundström.
17.26
Just nu är läget lugnt vid järnvägsstationen.
– Min uppfattning är att läget blir mer pressat när många smågrupper av flyktingar anländer samtidigt. När 300-400 människor samtidigt tar sats och bryter igenom polisens avspärrningar. Men just nu är det mycket lugnt, och detta verkar vara vardagsförhållandet, säger Bert Sundström, SVT:s utrikesreporter på plats vid järnvägsstationen i Budapest, Ungern, som just nu träffar flyktingar.
17.28
– Flyktingarna jag pratat med säger utan undantag att de vill till Tyskland. De säger att de där får hjälp och någonstans att sova. ”Tänk att få ta en dusch”, har många uttryckt, säger
Bert Sundström, SVT:s utrikesreporter.
17.31
Rolf Fredriksson, SVT:s utrikesreporter i SVT extra-livesändning i Stockholm, förklarar att
I flyktingkrisen är EU-kommissionen endast förslagstagare, det är de enskilda ländernas regeringarna måste besluta om flyktingmottagande.
17.40
Fredrik Skillemar, SVT:s reporter på plats i Rödbyhamn, rapporterar från de stillastående tåg där hundratals flyktingar nu sitter kvar.

– En tredjedel av passagerarna i tåget är ungdomar och barn. De vill vidare till Sverige, och därför vill polisen inte släppa av dem, säger Fredrik Skillemar. Han ställer också frågan om läget till ett polisbefäl på plats i Rödbyhamn.

– De (flyktingarna) tror att om det väntar på tåget så går det vidare till de nordiska länderna, men de går inte för de måste registrera sig hos de danska myndigheterna. Vi kan inte låta dem fortsätta till Sverige, de tillåter inte de svenska myndigheterna. Vi för nu en dialog med dem och hoppas på att de löser sig under eftermiddagen, säger ett polisbefäl till SVT:s reporter Fredrik Skillemar på plats i Rödbyhamn.

Läget är således låst: flyktingarna har att välja mellan att registrera eller sitta kvar.

– Polisen väntar till de går av, då måste de registrera sig som asylsökande, gör de inte det så skickas de tillbaka till Tyskland, , säger Fredrik Skillemar, SVT:s reporter på plats i Rödbyhamn.
17.54
Varför stoppas trafiken mellan Tyskland och Danmark? Och av polisen i vilket land har begärt trafiken stoppad?
Det är dansk polis som begärt tågtrafiken stoppad. . Det går inte heller att resa på Scandlines färjor mellan Puttgarden och Rødby som landgångspassagerare. Tåg från Tyskland stannar nu i staden Padborg på den danska sidan. Polisen har stängt stationen i samhället i södra Jylland av säkerhetsskäl för de flyktingar som befinner sig där.
18.54
Vid Götaplatsen i Göteborg samlas just nu tusentals människor för att manifestera för flyktingmottagande. Läs mer om händelsen här:
19.02

I Danmark har det främlingsfientliga partiet Dansk folkeparti sagt att man vill stoppa färjor med flyktingar ombord från att lägga till i danska hamnar, uppger DR.

Den danska polisen uppmanar också bilister att inte transportera flyktingar från Rödby norrut genom Danmark för att underlätta resan mot Sverige. Enligt uppmaningarna bör sådana bilister vara medvetna om att de därmed bryter mot den danska utlänningslagen och kan bli dömda för människosmuggling, uppger Sydsvenskan.

Samtidigt finns i Danmark också en opinion för att Danmark ska ta emot flyktingar. Nödhjälpsorganisationen Mellemfolkeligt Samvirke har – för att sätta press på politikerna att agera – samlat in 30.000 namnunderskrifter för att landet ska öppna upp för ökat
mottagande, uppger DR.
20.35
Tusentals människor sökte sig till Götaplatsen i Göteborg för att delta i en manifestation för flyktingmottagande. Uppropet heter Refugees Welcome Göteborg och förutom tre akters musik stod 13 personer på talarlistan, bland andra Mona Sahlin (S) och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP). 

Enligt polisens uppskattning deltog mellan 8.000 och 10.000 personer i manifestationen. Arrangörerna talade om mellan 12.000 och 15.000. 

– Alla visade så mycket kärlek och medmänsklighet, säger Petra Elf, från Grön Ungdom som var initiativtagare. Manifestationen avslutades med att hundratals levande ljus tändes för alla flyktingar som dött på väg till Europa i brist på lagliga och säkra vägar, uppger TT.