Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Riksdagen öppnades

På tisdagen öppnades riksdagen igen efter sommaruppehållet. Statsminister Stefan Löfven läste upp regeringsförklaringen och kungen talade. SVT direktrapporterade under öppnandet, här kan du läsa rapporteringen i efterhand.

SVT rapporterade · Riksmötets öppnande

SVT Forum | SVT Play

SVT PlaySVT Forums tablå Tisdagen den 15 september
09.00 Hur kan Sverige närma sig EU:s lägsta arbetslöshet?
10.30 Utsatta EU-medborgare
12.05 Martin Schulz. Talman i EU-parlamentet
12.20 Vem bryr sig om demokratin?
13.25 Riksmötets öppnande. DIREKT
16.05 Riksmötets öppnande. Fortsättning. DIREKT


12.02


12.03



12.07



12.11
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra anländer till tisdagens gudstjänst i Storkyrkan inför riksmötets öppnande. Foto: TT
12.17


12.18
Andre vice talman Björn Söder klädd i folkdräkt pratar och gestikulerar med partiledaren Jimmie Åkesson. Anna Kinberg Batra står bredvid i samtal med partikamraten och vice talmannen Tobias Billström. Orgelmusik i bakgrunden och körsång. Knappt 15 minuter tills gudstjänsten börjar i Slottskyrkan.
12.23
Tystnad. Klockorna slår utanför.
12.29


12.36


12.39
Flyktingkrisen blir alltså tema i Storkyrkan. Domprost Hans Ulfvebrand inleder med dikten "Namnet Människa" av Stig Dagerman.
12.42
M-ledaren Anna Kinberg Batra säger till TT att hon ställer krav på Stefan Löfvens regeringsförklaring, som ska läsas upp senare i eftermiddag.
– Tydliga besked skulle Löfven behöva ge om hur vi bemöter flyktingsituationen på EU-nivå, hur fler utrikesfödda kommer i arbete och om säkerhetspolitiken.
TT: Vad om säkerhetspolitiken?
– Nato framför allt. Nu behöver vi bygga säkerhet tillsammans med andra i en orolig omvärld, säger Kinberg Batra.
12.46
Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia på plats för tisdagens gudstjänst i Storkyrkan inför riksmötets öppnande. Foto:TT
12.49
Prinsessan Sofia, prinsessan Madeleine och prins Carl Philip är också på plats. Prinsessan Madeleines make Chris O'Neill är dock inte där.
12.53
Nu håller författaren och journalisten Göran Rosenberg tal i kyrkan. Hans tal handlar om hemlöshet, och han berättar om sin pappa som kom som flykting till Sverige 1945.
12.55
Varför öppnas mötet i kyrkan? Landet lag är väl sekulär?
Riksmötet förklaras officiellt öppnat senare i riksdagen i dag. Gudstjänsten hålls inför detta.
12.55
"Mångkulturen är Europas öde" säger Göran Rosenberg
12.56


12.59

Rossana Dinamarca (V) bar en t-shirt med texten "I was a refugee" inför riksmötets öppnande. Det är inte första gången hon väcker uppmärksamhet med sina t-shirtar. När Björn Söder skulle väljas till talman förra året bar hon en tröja med texten "SD=rasister". 


13.09
- Den som har ett problem med att skilda språk, religioner och kulturer lever tätt inpå
varandra, i nära beröring med varandra, har i grunden ett problem med Europa. Den
mångkulturella trängseln är inte ett illasinnat påfund av Europas fiender, inte heller en
följd av de senaste årtiondenas migrationsströmmar (även om de onekligen har gjort sitt
till). Mångkulturen är Europas öde och utmaning vare sig européerna vill det eller inte, sade Göran Rosenberg i sitt tal. Den som vill läsa hela kan hitta det här:
13.12
Trångt i kyrkan. På denna bild syns bland andra Jimmie Åkesson med sambon Louise Erixon. Man kan även skymta riksdagens talman Urban Ahlin och kronprinsessan Victoria.
13.14
Gudstjänsten i Storkyrkan är nu slut och samtliga närvarande tågar ut. Nästa hållplats är riksplan och riksdagen.
13.16
Fascinerande att man håller ett tal i kyrkan när man pratar om intolerans inför olikheter. Det finns ingen religion som är för religionsfrihet, sedan använder Bibeln liknelsen med Babels torn för att visa på "problemet" med olikheter.

Politiken har inte i kyrkan att göra. Det är helt galen tradition.
13.19
Kungafamiljen i svart och vitt inför riksmötets öppnande.
13.24
13.25 startar SVT:s sändning från riksmötets öppnande, dags att trycka igång spelaren här ovanför alltså!
13.25
Arméns musikkår spelar utanför Riksdagshuset.
13.28
SVT:s politikreporter Mari Forssblad berättar att kungen är den som formellt begär riksmötet öppnat. - Det är en av de få riktiga uppgifter han har kvar som regent, säger hon.
13.29
Pampig musik av arméns musikkår nu på riksplan.
13.30
Statsminister Stefan Löfven anländer till riksmötets öppnande. Foto: TT.
13.31
Nu strömmar det gäster in till riksdagshuset.
13.32
Talman Björn Söder (SD), riksdagens anländer till riksdagens öppnande.
13.36
Alla gäster går igenom gamla riksdagshuset upp i trapphallen och vidare över till nya riksdagshuset och plenisalen, där riksmötet ska öppnas.
13.38
Finansminister Magdalena Andersson (S) anländer i folkdräkt.
13.39
Även Hans Linde (V) bär folkdräkt. SD-ledaren Jimmie Åkesson har skippat folkdräkt, men bär en blommig slips. Däremot bär hans sambo Louise Erixon folkdräkt.
13.41
Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister, på plats.
13.45
Glada ministrar. Försvarsminister Peter Hultqvist och kultur- och demokrati­minister Alice Bah Kuhnke i riksdagen.
13.45
Hur kommer det sig att massa barn och partners är med på "jobbet"?
Ja, du. De har nog tagit ledigt för att vara med om detta. Det är ju inte heller vilken jobbdag som helst.
13.48
Nu väntar vi på att kungafamiljen ska anlända. De kungliga gästerna åker i kortege från slottet och kommer till Riksplan där de möts av talman Urban Ahlin. Talmannen, de kungliga gästerna, statsministern med flera går sedan tillsammans upp genom stora trapphallen och fortsätter till kammaren.
13.51
En rad före detta politiker och talmän är också på plats. Bland andra före detta FP-ledaren Ola Ullsten, S-ledaren Ingvar Carlsson och fd talmännen Per Westerberg och Birgitta Dahl.
13.54
Nu är kungafamiljen på gång, de anländer snart till riksplan.
13.55
"Lou lou: Bibeln liknelsen med Babels torn för att visa på "problemet" med olikheter.
Tvärtom. Bibelns gud skapade olikheter för att minska människans högmod. Bibelns gud såg problem med likheter och fördelarna med våra olikheter. ;)
13.58
arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och utrikesminister Margot Wallström har roligt i kammaren. Foto: TT
13.59
Nu har kungafamiljen kommit till riksplan, där de möts av talmannen.
14.00
Kungen går ut först och hjälper drottning Silvia och prinsessan Madeleine ur vagnen.
14.01
Även prins Carl Philip, prinsessan Sofia, kronprinsessan Victoria och prins Daniel är på plats och låter sig fotograferas på trappan till riksdagen.
14.03
Kungen, drottningen, talman Urban Ahlin och statsminister Stefan Löfven går nu igenom trapphuset. Där stannar de och lyssnar på körsången.
14.03
Vem kommenterar?
I vår tv-sändning kommenterar politikreporter Mari Forssblad.
14.05
Nu står alla ministrar och riksdagsledamöter upp i plenisalen medan de väntar på kungafamiljen, statsministern och talmännen.
14.07
Och nu tågar de in. Kungen ställer sig längst fram och trumpetare ur Livgardets dragonmusikkår spelar Kungssången.
14.10
Nu blir sjunger artisten Lisa Nilsson, sedan är det dags för talmannen Urban Ahlin att begära att kungen förklarar riksmötet öppnat.
14.12
Kungafamiljen på plats. Foto: TT
14.12
Dags för kungen att förklara riksmötet öppnat.
14.13
- Herr talman, ärade ledamöter av Sverige riksdag, idag samlas vi åter och jag känner alltid ett stort allvar, börjar kungen.
14.13
- Framför er ligger ett ansvarsfullt arbete. De beslut ni fattar kommer att påverka villkoren för många.
14.14
Kungen tar upp flyktingkrisen. - Det är en tragedi som har berört oss alla känslomässigt. Det har skapat en ny medvetenhet om livsvillkoren för människorna som tvingats lämna sina hem.
14.15
Kungen säger att utvecklingen är oväntad och har varit svår att förutsäga. - Inte sedan slutet på andra världskriget har så många människor varit på flykt.
14.17
Kungen tar upp att det i år är 70 år sedan andra världskrigets slut. - Vid krigsslutet sa en krigstrött värld: Aldrig mera krig,
14.18
- Hur ska vi kunna förbereda våra barn och barnbarn om en framtida värld som vi inte vet något om. Jo, vi kan förbereda dem på förändring. För det enda vi vet är att världen kommer fortsätta att förändras.
14.18
- Vi kan förbereda våra barn att bli världsmedborgare, säger kungen.
14.18
- Vi kan förmedla vår tradition av demokrati och mänskliga rättigheter.
14.19
- Vi kan också tala om vissa grundregler för alla mänsklig samvaro, som att vara toleranta, hänsynsfulla och visa medkänsla.
14.20
-Einsten lär ha sagt att han aldrig oroar sig för framtiden eftersom den kommer tids nog. Men det finns all anledning för er att fråga er vilken framtid ni vill ha.
14.21
Kungen tar också upp klimatförändringarna och det kommande klimatmötet i Paris. - Det finns fortfarande tid, säger kungen.
14.22
Han tar också upp de människor som flyr igen och en ny medvetenhet i Sverige. - Hur flyktingsituationen ska hanteras är ett gemensamt ansvar. Det finns en stark vilja att hjälpa till, att vara medmänniska. Låt oss ta fasta vid denna känsla och gemensamt finna lösningar att hjälpa människor i nöd. Kanske har denna nya insikt gjort att vi har kommit varandra lite närmare.
14.22
- Med dessa ord förklarar jag 2015/2016-års riksmöte öppnat.
14.24
Nu är det dags för Lisa Nilsson att sjunga igen. Innan sången säger hon att hon ser det som sin viktigaste uppgift att bekämpa sina egna fördomar.
14.26
"Det säger ingenting om oss", heter sången. "Ta emot en utsträckt hand, en hand du inte känner än", går en del av texten.
14.28
Nu är det dags för Stefan Löfven att läsa upp regeringsförklaringen.
14.29
- Vad ska den blågula flaggan symbolisera? När polariseringen ökar och oron sprids så behöver vi samla oss kring vilket Sverige vi vill ha, börjar Löfven.
14.29
- Jag tror på ett Sverige som vi skapar tillsammans.
14.29
- Där människors engagemang och vilja till arbete är det som bygger samhället starkt, där vi välkomnar människor som flyr undan krig och förtryck.
14.30
- Ett sammanhållet och solidariskt samhälle är en förutsättning för ett rikt och välmående land.
14.33
Löfven tar upp de breda överenskommelser som gjorts under året. bla om försvaret, vapenexport, betyg samt pensionssystemet. - Samarbetsregeringen vill rikta ett tack mot de som konstruktivt bidragit till dessa överenskommelsen.
14.35
Humanitära insatser måste förstärkas, säger Löfven. - Vi ska vara en stark röst i världen, för frihet, fred och mänskliga rättigheter och solidaritet, säger Löfven.

-Lagliga vägar för att söka asyl måste finnas, säger Löfven utan att gå in på vad han menar med det.
Han konstaterar att ansvaret för asylsökande måste delas, såväl i EU som i Sverige.
-Ingen kommun ska kunna smita undan sitt ansvar.
14.36
- Kriget i Syrien fortsätter att orsaka ett enormt mänskligt lidande. Regeringen fördömer Assad-regimen omfattande attacker och Isis barbariska övergrepp.
14.37
-Säkerhetsläget i vår närhet har försämrats, säger Stefan Löfven.
-Den ryska aggressionen och destabiliseringen av Ukraina är den allvarligaste utmaningen mot den europeiska säkerhetsordningen sedan det kalla krigets slut. Rysslands illegala annektering av Krim är ett brott mot folkrätten.
14.39
Ett kraftfullt åtgärdspaket tas fram för att bromsa de växande sjukskrivningarna, säger Löfven och tillägger att "ingen ska bli sjuk av sitt arbete."
Regeringen ska också inleda ett arbete mot fusk och missbruk kring personliga assistenter och subventionerade anställningar.
14.39
Ett arbete inleds för att fler ska kunna gå med i och kvalificeras sig för rätt till arbetslöshetsförsäkring och ett lagförslag ska läggas fram för att stoppa "missbruket av visstidsanställningar", enligt statsministern.
-Steg för steg lägger vi grunden för ett Sverige där fler jobb skapas och arbetslösheten minskar. Ingen lämnas efter. Ingen hålls heller tillbaka, för det solidariska samhället är också det framgångsrika samhället, säger statsministern.
14.39
Löfven upprepar också sitt löfte om att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU 2020
14.44
Steg för steg ska jobbmålet nås genom Sveriges nya jobbagenda, säger Löfven. Han pratar om tre olika delar:
* Framtidsinvesteringar, bland annat stöd till små och energieffektiva bostäder och satsning på järnvägsunderhåll. Sverige ska vara ett av världens främsta forskningländer.
* Aktiv näringspolitik. Sverige ska bli mer attraktivt land för investeringar.
* Satsningar på matchning och kompetens. Matchningen mot jobb ska förbättras. Nytt kunskapslyft sjösätts 2016.
14.44
Fas tre ska avvecklas, säger Löfven. Något som tidigare meddelats.
14.47
Löfven tar upp skolan. Han säger att de allra flesta minns en lärare som varit viktig för en. - Lärare är nyckeln till att vända utvecklingen i skolan, men de klarar det inte själva.
14.48
Han tar upp tre mål som regeringen har i skolfrågan. - Höja kunskapsresultat, öka jämlikhet och höja läraryrkets attraktivitet.
14.48
Löfven säger att tre miljarder kronor tillförs på årsbasis för att höja lärarlönerna, att barngrupperna i förskolan ska minskas, att personal på fritids och i skolan ska bli fler och att skolor med tuffa förutsättningar ska få mer resurser.
14.49
Missade du kungens tal? Här kan du se en bit av det igen:

Kungen: Det är en tragedi

svt.seKung Carl XVI Gustaf talar på riksmötets öppnande.
14.50
Nu tar Löfven upp klimatförändringarna. - Mer än 1,1 miljoner kvadratkilometer av Arktis har försvunnit. Det motsvarar ytan av Sverige, Norge och Finland. Klimatförändringarna är här. De är allvarliga och de påverkar alla.
14.51
- Det går att bromsa klimatförändringarna om vi vill. Det är vår tids ödesfråga.
14.53
Löfven säger att regeringen tar fram ett klimatpolitiskt ramverk. - Sverige ska bli ett av världens första fria fossilfria välfärdsländer. Utsläppen ska minskas i den takt som behövs för en globalt hållbar utveckling.
14.53


14.55
- Ärade ledamöter, känner ni Gittan?, frågar Löfven.
14.57
Löfven förklarar att han syftar till Pia Lindenbaums sagobok om en flicka som gick vilse i skogen och träffar gråvargarna. Har säger att skolbibliotekens roll främjas och resurser tillförs till mer personal på skolbiblioteken - Få saker är så enkla men så viktiga som att läsa för barnen.
14.59
- När fördomar sprids och hatet växer. När asylboenden attackeras, när romer misshandlas och läger bränns. När judar muslimer och kristna angrips för sin tro, och hbtq personer möts med hat. Då ska vi stå upp för människors lika värde, säger Löfven och får stora applåder.
15.00
Han redovisar de kontakter som regeringen har tagit med Rumänien och Bulgarien för att främja möjligheter till jobb och social trygghet där för EU-migranter.
- Lag och ordning i Sverige ska upprätthållas. Olovliga bosättningar på allmän eller privat mark ska inte tillåtas, säger han.
15.02
- Sverige är i dag ett samhälle med för stora klyftor, säger Löfven. Människor hälsa ska inte avgöras av socioekonomisk status. Vården tillförs mer resurser, satsningar för bättre cancervård, mammografin blir avgiftsfri och pensionärers ekonomi ska förbättras, räknar Löfven upp.
15.04
- Ingen ska behöva bli sjuk av sitt arbete. - Ett lagförslag läggs fram för att stoppa missbruket av visstidsanställningar.
15.05
- Tillsammans skapar vi ett Sverige att vara ännu mer stolt över, avslutar Stefan Löfven.
15.07
Mycket av det som nämnts av Stefan Löfven var känt. Men några saker är värda att notera, säger SVT:s Mari Forssblad: Skatteklyftan ska slutas helt, en nationell plan ska tillsättas för att förebygga hatbrott. Löfven nämnde dock inte försvarssamarbetet Nato.
15.10
I och med att Löfven avslutat sin regeringsförklaring så är det snart dags att runda av. Nu sjunger Lisa Nilsson "Himlen runt hörnet". Senare blir det nationalsången och uttågsmusik.
15.11
" Vi har himlen runt hörnet... och vi har gått i den kommunala musikskolan allihop", sjunger nu Lisa Nilsson och försöker få med sig ledamöterna på allsång.
15.12
Många sjunger med och klappar. Kungen och talman Urban Ahlin skrattar.
15.12
- Hon fick till en allsång, det är första gången jag har sett det i riksdagen, säger SVT:s Mari Forssblad.
15.13
Hon fick med sig ganska många, även delar av kungafamiljen. Prins Carl Philip och prinsessan Sofia till exempel.
15.15
Efter att nationalsången är avklarad så lämnar ledamöterna salen. Först går talmannen, kungen, drottning Silvia och statsminister Stefan Löfven.
15.17
Tomt på nyheter. Så sammanfattar Karin Pettersson, ledarskribent på Aftonbladet och Anna Dahlberg på Expressen, Löfvens regeringsförklaring.
15.19
- Det som är nytt är att det är väldigt stort fokus på klimatfrågan, säger Karin Pettersson, Aftonbladet.
15.20
Statsvetare Tommy Möller tycker att regeringsförklaring var ganska typisk. - Den var ganska allmän, den markerar en allmän viljeriktning, den var inte konkret det var inga särskilda utfästelser att tala om.
15.23
Statsvetare Tommy Möller tycker att tonen i årets regeringsförklaring var mer försonlig än i förra årets.

- Då var det en ganska stark beskrivning av det ekonomiska läget, och så var det utspelet om att erkänna Palestina, som oppositionen inte blivit vidtalad om. I år manar man till en nationell samling när det gäller flyktingkrisen. Det var lite mer av en utsträckt hand i den här regeringsförklaringen.
15.25
V-ledaren Jonas Sjöstedt säger att han sjöng med i allsången som initierades av Lisa Nilsson. - Det var det som rockade mest i dag, säger han och påpekar att det var få nyheter i regeringsförklaringen.
15.29
Nu kommer Jimmie Åkesson (SD) till studion. - Han säger att vi ska hålla ihop Sverige men fortsätter att driva politik som splittrar vårt land, säger Åkesson om Löfvens regeringsförklaring.
15.31
- Vi ser hur EU:s yttre gräns mer eller mindre har fallit samman, flyktingvågen in i Europa är större än någonsin. Då är det viktigare tycker jag att vi tar efter andra länder och stärker vårt gränsskydd, säger Jimmie Åkesson.
15.52
Vilken eller vilka var huvudpunkterna i årets regeringsförklaring?
Hej Ingemar. Det var inga större nyheter men det stora fokuset hamnade på flyktingkrisen och jobbpolitiken. Han betonade jobbmålet om att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU 2020. Han betonade att flyktingar ska kunna få skydd i Sverige men sa också att de som kommer till Sverige ska göra rätt för sig.
15.56
blev det någon ändring vad det gäller ministrar?
Hej! Nej, Löfven behåller regeringen som den är.
15.56
Detta är ju en regeringsförklaringen enligt traditionen inga konstigheter med det...valet är över nu börjar arbetet med att styra Sverige tillbaka på rätt kurs igen, efter budgettkaoset efter valet så kan nu regeringen äntligen regera på egen budget.
15.57
Varför repeterar live sändningen stundtals, mitt i en mening så hoppar sändningen tillbaka 3-4 sekunder å man får höra samma sak två gånger. detta händer varje minut mer eller mindre, högst irriterande.
Hej Marcus, det låter inte bra. Jag har inte upplevt problemet här och har inte heller fått in andra rapporter om att något skulle vara konstigt. Kan det vara din uppkoppling?
16.01
Nu avslutar jag textrapporteringen, men livesändningen fortsätter en stund till så häng gärna kvar och titta på den!