Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.
Minst 86 personer har dödats och nästan 200 har skadats i dubbla explosioner i den turkiska huvudstaden Ankara. Den turkiska regeringen säger att det rör sig om en terroristattack.

SVT rapporterade · Terrordåd i Ankara

Enligt turkisks hälsominister ska 86 personer dödats i bombdåden i Ankara, rapporterar Reuters.
11.31
Ett terrordåd skakade i morse den turkiska huvudstaden Ankara.
11.32
Dödssiffran har stigit under förmiddagen och minst 30 personer uppges ha omkommit och 126 människor ska ha skadats, enligt Turkiets inrikesdepartement.
11.34
Det var vid 9-tiden svensk tid som två explosioner utlöstes i en gatukorsning nära Ankaras centralstation.
11.36
Smällarna utlöstes strax inför att ett fredligt demonstrationståg skulle komma igång, upgper CNN. Demonstranterna protesterade mot konflikten mellan den turkiska staten och kurdiska miliser i sydöstra Turkiet (PKK).
11.37
Det finns än så länge inga uppgifter om att några svenskar ska ha skadats i attentatet.
11.37
– Vi undersöker det just nu, säger Miriam Mannbro på Utrikesdepartementet till SVT Nyheter.
11.38
Det är den turkiska regeringen som säger att explosionerna handlar om en terroristattack och uppgifter om att explosionerna utlösts av självmordsbombare utreds.
11.39
Det kurdiska oppositionspartiet HDP planerade att delta i demonstrationen i Ankara.
– Det är ju förskräckligt det som sker. Det handlar om en fredsdemonstration där folk har samlats för att främja demokratiseringen av Turkiet, och så händer det här, säger Cenan Karaer som är ansvarig för sociala medier på HDP:s svenska avdelning.
11.40
Han är också mycket kritisk till hur turkiska myndigheter hanterat själva situationen kring platsen där attacken ägde rum:
– Att börja kasta in tårgas mitt bland människor som försöker hjälpa andra människor, vilken mentalitet har man då!? säger han till SVT Nyheter.
11.44
Svenska UD säger i detta nu till SVT Nyheter att de har fått bekräftelse på att två explosioner har ägt rum, och att det inte finns några uppgifter om skadade svenskar.
11.45
Turkisk polis skjuter nu i luften för att skingra demonstranter från platsen för explosionerna, uppger nyhetsbyrån AFP.
11.45
Ertuðrul Kürkçü, parlamentariker och hedersordförande för HDP, var på plats vid demonstrationen och hörde explosionerna.
– Efter att marschen börjat exploderade två bomber på kort tid i slutet av ledet. 40 personer tros vara döda och jag har sett flera döda kroppar. En massaker, säger han till TT i telefon från Ankara.
11.45
Stämningen är kaotisk, och enligt Ertuðrul Kürkçü anländer ambulanserna inte i tid.
– Många människor blöder och ambulanserna kommer väldigt sent, säger han till TT.
11.46
– Jag såg en flicka i sex-sjuårsåldern som låg död på marken, helt täckt i blod. Det är den sorgligaste stunden i hela mitt liv, säger Ertuğrul Kürkçü.
11.54
Explosionen skedde nära en tågstation i centrala Ankara. Foto: TT.
11.55
Var det kurder som skulle ha möte där?
Det var en protest mot konflikten mellan den turkiska staten och kurdiska miliser i sydöstra Turkiet (PKK). Och det kurdiska oppositionspartiet HDP planerade att delta i demonstrationen.
12.11
12.11
Tv-bilder visar en grupp med demonstranter som ropade slagord och dansade när en av bomberna smällde till bakom dem.
12.17

”Jag såg en flicka täckt av blod”

svt.seParlamentarikern Ertugrul Kürkçü hörde explosionerna och blev vittne till fasansfulla scener när han nådde fram till platsen för explosionerna. – Det är en otroligt sorglig dag, säger han till SVT Nyheter.
12.23
Är kurdistan en egen stat?
Nej, Kurdistan är ett omstritt område som ligger i delar av Syrien, Turkiet, Irak och Iran.
12.28
Polisen har försökt tömma området för att minska riskerna om det skulle ske en tredje attack.
12.35

Instabilt läge påverkar turkiska valet

svt.seTerrordådet i Ankara måste sättas samman med det parlamentsval som ska hållas i Turkiet den första november. Läget i landet är instabilt och attentatet kommer troligen att göra valkampanjen hård och kanske smutsig.
12.42
Turkiska myndigheter menar att det var en terrorattack men än så länge har ingen tagit på sig dådet.
12.45
– Vi har drabbats av en väldig massaker, en ondsint och barbarisk attack, säger Selahattin Demirtas, ledare för det prokurdiska partiet HDP.
12.49
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fördömer attacken i Ankara. ”Ett slag mot freden i vår nation”.
12.53
Turkiets president Erdogan säger i ett uttalande att attacken i Ankara ämnar att skapa oenighet mellan olika delar av Turkiets befolkning och efterlyser solidaritet och beslutsamhet som ett svar på terrorismen.
13.01
Det var alltså strax efter klockan 10.00 lokal tid, 9.00 svensk tid, som de två explosionerna utlöstes nära centralstationen i den turkiska huvudstaden Ankara. Minst 30 personer ska ha dödats och det talas om 126 skadade.
13.03

Många skadade och dödade i explosioner i Ankara | SVT Play

SVT PlayDet var kaosartat vid platsen efter att minst 30 personer dödade i två explosioner i Turkiets huvudstad Ankara.
13.16
Alldeles strax kommer vi att sända direkt med anledning av explosionerna i Ankara. Med i sändningen kommer SVT:s utrikesreporter Marie Nordstrand, som bott i Turkiet, ge sin syn på det som hänt och vi kommer även få rapporter från vår korrespondent i Turkiet, Stefan Åsberg.
13.22
Den kurdiska PKK-milisen har beordrat sina stridande anhängare att avbryta all militär aktivitet i Turkiet förutsatt att de inte blir attackerade, rapporterar Reuters.
13.25
Det prokurdiska partiet HDP säger att explosionerna var en attack riktad mot dess medlemmar.
13.27
Enligt HDP riskerar dödssiffran att öka eftersom så många är allvarligt skadade. Det ska röra sig om över hundra skadade men vi har inga uppgifter om hur många som är allvarligt skadade.
13.39
Svenske Aziz Erdal berättar att hans kusin var på plats och verkar ha skadat sig allvarligt i attacken.
– De tror att han har förlorat båda benen, säger Erdal.
– Man känner sig helt hjälplös, det här är en massaker mot kurder och kurdernas vänner.
13.39
Svenske Baran Zeyban befinner sig just nu i Ankara. Han har själv inte varit på platsen för själva attentatet men beskriver att den turkiska huvudstaden är påtagligt märkt av händelsen.
www.svt.se
13.39
– Stämningen är inte rolig alls. Folk är nere, det är dystert, säger Baran Zeyban.
13.40
– Folk är chockade och fixerade på tv-rutorna och tittar på direktsändningarna från platsen, men nästan ingen är på gatorna. Trafiken är inte som den ska vara. Det är lite tomt på gatorna nu, folk håller sig inomhus kan jag tänka mig och tittar på nyheterna, säger han till SVT Nyheter.
13.42
– Det råder en chockartad stämning i Istanbul efter rapporterna om dådet i Ankara, säger SVT:s korrespondent Stefan Åsberg.
13.44
– Det verkar vara svårt att hantera situationen i Ankara. Det har inte funnits tillräckligt med ambulanser och skadade har skickats med taxibilar till sjukhusen, säger Stefan Åsberg.
13.47
– Politiska möten ställs nu in och politiker manar till lugn. Och samtidigt som det här sker pågår även en valrörelse. Det ska ju ske ett val den första november vilket kommer bli svårt under de här svåra säkerhetsförhållandena säger Stefan Åsberg.
13.50
– Det är fortfarande veckor kvar till valet men mindre våldsdåd och attentat har skett nästan varje vecka här i Turkiet sedan jag kom hit. Det är en väldigt svårt situation och det är extrem utmanande att genomföra ett valrörelse under de här omständigheterna, säger Stefan Åsberg.
13.56
Vår extrasändning har nu avrundats, men vi fortsätter att rapportera direkt här.
13.57
Inom kort kommer det också gå att se sändningen igen i repris.
14.00
Regeringspartiet AKP:s vice ordförande Ömer Çelik säger nu enligt CNN att man ännu inte har kunnat bekräfta huruvida dådet utfördes av självmordsbombare eller inte.
14.01

Terrorattentat Ankara | SVT Play

SVT PlayHär kan du ser SVT:s sändning från tidigare idag då SVT:s utrikesreporter Marie Nordstrand, som bott i Turkiet, ger sin syn på det som hänt och SVT:s korrespondent i Turkiet, Stefan Åsberg rapporterade om läget.
14.48
Ett förbud mot att sända bilder som direkt visar explosionerna i Ankara har införts i Turkiet, säger en anonym säkerhetskälla till nyhetsbyrån Reuters. Enligt källan handlar det uppenbart om en självmordsbombning.
14.55
Turkiets hälsominister säger att 86 har dödats och 186 personer har skadats i bombdåden i huvudstaden Ankara.
14.05
Sveriges utrikesminister Margot Wallström fördömer dagens attentat i Ankara. ”Sprider rädsla och hindrar demokratisk utveckling,” skriver hon på Twitter.


15.04
Hälsominister Mehmet Muezinoglu säger, enligt nyhetsbyrån AP, att 62 personer dog direkt på platsen och 24 personer dog på sjukhus till följd av skadorna från bombdådet.
15.12
Har någon grupp tagit på sig dådet
Nej, än så länge har vi inga uppgifter om att någon eller några tagit på sig dådet.
15.19

UD manar Turkietresenärer till vaksamhet

svt.seUtrikesdepartementet har sedan tidigare avrått från icke nödvändiga resor till delar av östra Turkiet. Nu manar man även till allmän försiktighet.
15.21
Efter att ha frågats om säkerheten kring demonstrationen där bombdåden skedde, svarade Turkiets inrikesminister på en presskonferens att det inte var några brister i säkerhetsarbetet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
15.34
Bombpatruller har under dagen undersökt misstänkta väskor. Foto: TT.
16.08
Turkey's Kurdish liberal-left opposition HDP party changes its colorful logo to black to mourn Ankara bomb victims
16.20
En kandidat för partiet #HDP ska ha dött i bombdådet enl @Conflicts: BREAKING: #HDP #Istanbul #Ankara, #Turkey
twitter.com/postacomtr/sta…

16.23
Boende i Ankara uppger att det har varit omöjligt att komma åt Twitter och andra sociala medier efter bombdådet. Det är inte klarlagt huruvida det är turkiska myndigheter som spärrat sajterna men Turkiet har tidigare gjort så i samband med våldsamma attacker, rapporterar AP.
16.29
Turkiska regeringsrepresentanter uppger att man beslutat om en tillfällig mörkläggning av turkiska medier. Den så kallade mörkläggningen innebär att medier inte får publicera bilder från bombdådet som visar våldsamma eller blodiga bilder på offer eller bilder som ”kan skapa panik”.
16.48
Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu utlyser nu tre dagars landssorg efter att 86 personer dödas i två bombdåd i huvudstaden Ankara.
16.50
Davutoğlu säger att det finns stark bevisning för att det rör sig om två stycken självmordsbombare.
16.51
Premiärministern kallar det en attack mot turkisk enighet, demokrati och stabilitet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
17.18
Nu avslutar vi vår direktrapportering men ni kommer fortfarande kunna följa vår rapportering om händelseutvecklingen kring bombdåden i Ankara där 86 personer dödats, här på svt.se/nyheter.