Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.
Kl 9.00 på onsdagsmorgonen är det dags för höstens första partiledardebatt i Riksdagen. 

Aktuella frågor som förmodligen kommer att debatteras är den rödgröna regeringens möjligheter att genomföra sin politik nu när Decemberöverenkommelsen fallit. Flyktingströmmen och flyktingmottagandet torde också stå på agendan. 

SVT rapporterade · Partiledardebatt i riksdagen

SVT Forum | SVT Play

SVT PlayPartiledardebatt i riksdagen - DIREKT.
Programledare: Cecilia Gralde.
Här ser ni den preliminära talarlistan. Först Kinberg Batra sedan Stefan Löfven (S), Jimmie Åkesson (SD) och så vidare efter det i storleksordning.
KD-ledaren Ebba Busch Thor säger till SVT Nyheter att hon vill att alliansen ska lägga fram en gemensam budget så snart som möjligt.

www.svt.se
09.02
Partledardebatten börjar alldeles. Barnlediga Annie Lööf (C) ersätts av riksdagsledamoten Anders W Johnsson. Ebba Busch Thor (KD), som inte har någon riksdagsplats, er
sätts av Anderas Carlsson.
09.03
Nu partiledardebatt i riksdagen
09.03
Anna Kinberg Batra inleder debatten med orden "Sverige är på väg åt fel håll".
09.03
Moderaterna inleder eftersom de är det största oppositionspartiet.
09.04
Anna Kinberg Batra (M) talar om flyktingmottagandet. Hon framhåller de moderata förslagen om tillfälliga uppehållstillstånd och efterlyser ett ansvarsfullt ledarskap. Applåder.
09.07
Kinberg Batra kritiserar regeringens skattehöjningar. Hon menar att de rödgröna hämmar tillväxten och gör svenskarna fattigare.
09.09
Anna Kinberg Batra: "Jag säger: Gå till jobbet! Löfvens regering säger: Gå på bidrag! Sverigedemokraterna säger: Det är inte vårt ansvar!"
09.09
Statsminister Stefan Löfven går i Svaromål:
09.11

Löfven: Det är som om tiden stått stilla. Moderaterna har bara en idé - att sänka skatten. Mer av samma gamla politik som ledde till högre arbetslöshet, sämre skolresultat och sänkt konkurrenskraft för Sverige.
09.11
Löfven: Sverige behöver investeringar, inte nedskärningar.
09.12
Kinberg Batra: Löfven låter som om valrörelsen inte är slut. I stället för att bryta utanförskapet behöver fördjupar han det.
09.14
Skatteduell mellan Kinberg Batra och Löfven
09.15
Löfven: Skiljelinjerna är tydliga. Regeringen satsar på investeringar i skola, jobb, klimatet, bostäder och kompetenshöjning så att sverige stärker sin konkurrenskraft. På alla dessa områden vill Moderaterna ha nedskärningar.
09.18
Jimmie Åkesson (SD) i replikskifte med Anna Kinberg Batra: "Vill Anna Kinberg Batra ha en ny regering eller inte"?
09.20
Gustav Fridolin (MP) i replik. Han frågar Kinberg Batra om moderaternas klimatpolitik och menar att partiets budgetmotion enbart innehåller försämringar för att finansiera skattesänkningar.
09.22
AKB säger i pl-debatten till Åkesson att han vill ha regeringskris och kaos. Vad säger hon till partikamrater som vill fälla budgeten?
09.26
Det är svårt att tro att Sverige är på väg in i en akut kris när man hör partiledardebatten. Hårt tonläge. #pldebatt
09.27
Jonas Sjöstedt (V) i replik till Kinberg Batra (M): Regeringen vill bygga ut välfärden, något som moderaterna kallar för "välfärdscurlande". I stället föreslår de att välbärgade ska få göra avdrag för bartenders på cocktailpartys. Det kallar jag curlande.
09.28
Kinberg Batra (M): Varifrån kommer den välfärd som Sjöstedt vill bygga ut? Jo från de skattebetalare som fått sina första jobb inom RUT-sektorn, jobb som Sjöstedt vill få bort.
09.29
Sjöstedt (V): Du är skyldig ett svar - vilka välfärdsreformer tänker du slopa?
09.31
Därmed är replikskiftena med anledning av Anna Kinberg Batras anförande över. Nu är det dags för statsminister Stefan Löfven som inleder med Syrienfrågan.
09.32
Löfven (S): Rysslands flyganfall försvårar möjligheterna för fred i Syrien. Alla bombningar som inte riktas mot IS måste upphöra. EU måste driva på för fred i Syrien samtidigt som medlemsländerna tar ansvar för flyktingarna.
09.33
Löfven: Även Sveriges kommuner måste solidariskt dela på ansvaret för flyktingarna. Det kommer ny lagstifning inom kort.
09.35
Löfven talar om att stödet till kommunerna för flyktingmottagandet kommer att öka. Om att etableringsprocessen kommer också att förändras för att bli snabbare. Han efterlyser blocköverskridande lösningar i det akuta läget.
09.36
Löfven: "Jag är redo att lyssna på alla förslag. Ingen partiprestige får komma före landets bästa... Vi ska visa på styrkan i ett sammanhållet Sverige.
09.39
"Det här är början på vändingen" är återkommande ord i Löfvens anförande. Han talar om budgetsatsningarna på skola, vård, bostadsbyggande och klimatinvesteringar.
09.40
Löfven riktar också en känga mot Sverigedemokraterna som han menar splittrar landet i en allvarlig tid.
09.42
Anna Kinberg Batra (M) i replik mot Löfven. Hon anklagar Löfven för svikna löften från valrörelsen om bland annat nedläggningen av Bromma flygplats.
09.46
Löfvén försvarar planerna att lägga ned Bromma Flygplats med att det behövs bostäder och att byggandet av dessa skapar sysselsättning.
09.48
Jimmie Åkesson (SD) i replik mot Löfven: "Det invandringspolitiska kaoset får konsekvenser. 10.000 människor de sju senaste dagarna. Det innebär att det finns ett stort hål i regeringens budget. Hur stort vet ingen".
09.49
Åkesson (SD) efterlyser svar på vilka av regeringens satsningar som måste stryka på foten när flyktingmottandet ska betalas. SD har tidigare sagt att de närmast kan tänka sig att stödja moderaternas budgetmotion för att fälla regeringen.
09.51
Löfven: Skillnaden mellan dig och mig Jimmie Åkesson är att jag vill göra någonting åt problemet. I en svår situation måste man hjälpas åt, inte bara blunda som Sverigedemokraterna gör. Det är oansvarigt.
09.52
Åkesson (SD): "Skillnaden mellan dig och mig är att du säger att Sverige klarar det här. Jag säger att situationen är fullständigt ohållbar".
09.54
Löfven: "
Flyktingarna är här, de försvinner inte. Det är vår skyldighet att hjälpa dem och det kallas empati. Slå upp det ordet, Jimmie Åkesson."
09.55
Anders W Jonsson (C) i replik med Löfven: Regeringens skattehöjningar gör det dyrare att anställa människor. Är det något vallöfte regeringen inte bryter är det att höja skatterna på jobb".
09.57
Löfven kontrar med att Centerpartiet vill göra nedskärningar, bland annat på de lokala högskolorna. Skattesänkningarnas tid är fullständigt misslyckad, säger Löfven.
09.59
Anders W Jonsson: Hur kan killen från Syrien få jobb om han blir 48.000 dyrare per år att anställa?
10.00
Löfven: Arbetslivet efterfrågar högre kompetens, inte lägre kompetens. Det är investeringar i utbildning som behövs för att få ned arbetslösheten.
10.02
Jonas Sjöstedt (V) i replik med Löfven. Han talar jämställdhet och kvinnor som ofrivilligt tvingas jobba deltid. Enligt Sjöstedt har regeringen börjat svaja i löftet om rätt till heltid i kommuner och landsting. Han efterlyser besked.
10.03
Onsdagsnöje för politikintresserad. Partiledardebatt i riksdagen där Anders W Jonsson (C) pressar…
10.08
Jan Björklund (FP) i replik med Löfven: Björklund inleder med att tala om bostadsbristen och det låga bostadsbyggandet. Han menar att råder samstämmighet om att problemet inte kan lösas med subventioner utan genom avskaffad hyreslegering.
10.10
Löfven (S) hävdar att Björklund hade chansen att få fart på bostadsbyggandet när han hade regeringsmakten. En avreglering av hyressättningen när det råder bostadsbrist leder till högre hyror, det hjälper inte Sverige. Det är investeringar som behövs, menar Löfven.
10.14
Andreas Carlson gör debut som företrädare för KD i #pldebatt. Han är född 1987. Se hur han klarar uppgiften NU! #svtforum
10.14
Andreas Carlsson (KD) i replik med Löfven. Carlsson inleder med flytkingkrisen och det ansträngda läget i Sveriges kommuner som inte klarar att erbjuda skola, boende vård mm till alla nyanlända. Carlsson menar att det enda sättet att lätta på bördan är att fler länder tar ansvar och att man inför tillfälliga upphehållstillstånd och upprättar en lista över säkra länder.
10.15
kloka ord från Kd
10.16
Löfven menar att det viktigaste är att stoppa blodbadet i Syrien. Prio två är att stödja länderna i närområdet med mer resurser. Steg tre är att EU fördelar flyktingarna bättre mellan varandra. Och slutligen att alla kommuner i Sverige delar på ansvaret.
10.17
Löfven säger att han inte förstår
hur KD kan föreslå sänkt skatt samtidigt som kommunerna behöver mer resurser.
10.18
Andreas Carlsson efterlyser konkreta förslag för hur Europa ska ta större ansvar. Och att statsministern inte svarar på frågan om tillfälliga uppehållstillstånd.
10.20
Jimmie Åkesson (SD) håller sitt anförande. Han inleder med att tala om de 10.000 asylsökande som kommit till Sverige den senaste veckan. Åkesson menar att det inte kommer att minska och att det är konsekvenserna av att EU:s inre gränsskydd inte finns.
10.21
Åkesson vill benämna det "kris och katastrof" istället för "ansträngd situation"
som övriga partier gör.
10.23
Åkesson (SD): "Inom mina snart 20 år i politiken är det här första gången jag känner hopplöshet. Varje tänkande människa måste rimligen inse att det här inte håller längre"
10.23
Jimmie Åkessons (SD) tur att hålla sitt anförande i #pldebatt. Du följer den på #svtforum i SVT2! Missa inte debatten, i rådande heta läge!
10.25
Kollaps? Vilket missbruk av ordet! Systemkollapsen har skett i Mellanöstern, inte här. Här har vi SDs högerkalops. #pldebatt
10.25
Var ska flyktingarna bo? Var ska våra barn bo? Det blir en fruktansvärd socialoro om bostadsbristen blir cementerad. Varför kan inte politikerna inse det? Jag börjar bli riktigt rädd för framtiden...
10.26
Åkesson välkomnar vissa utspel från de borgerliga partierna om exempelvis tillfälliga uppehållstillstånd men menar att de fegar ur när det gäller den praktiska politiken. De kritiserar regeringens politik men tar inte chansen att fälla den, menar Åkesson.
10.28
Sverigedemokraterna kommer att rösta för Moderaternas budgetförslag säger Jimmie Åkesson #pldebatt #svtforum
10.28
Åkesson bekräftar att hans parti kommer att rösta på moderaternas budgetalternativ när det blir omröstning i riksdagen. Då blir det upp till övriga borgerliga partier att bekänna färg och förklara för väljarna vilken politik man vill föra, menar Åkesson.
10.30
Åkesson yrkar att riksdagen ska förklara att finansminister Magdalena Andersson inte åtnjuter dess förtroende. Det vill säga ett misstroendevotum som skulle fälla regeringen.
10.33
Stefan Löfven i replik med Jimmie Åkesson: SD gör som vanligt: hotar att fälla regeringen. Han uppmanar Jimmie Åkesson att förklara för Sveriges kommuner varför de ska få mindre resurser.
10.33
Jimmie Åkesson (SD) i debatt med Stefan Löfven (S). Bild från TT.
10.35
Att vädja till EU: länder att fördela flyktingarna hjälper inte, menar Jimmie Åkesson som hävdar att Löfvens regering fullständigt tappat kontrollen.
10.36
"Antingen kan man vara statsman eller så kan man vara något annat. Mig rör det inte" Åkesson tar passiv agressivitet till ny nivå #pldebatt
10.37

Empati

Empati (sökande till kärlek) betecknar förmågan att uppleva och förstå andra personers känslor. Empatibegreppet är nära besläktat med inlevelse och medkänsla via WikipediaWikipediavia Wikipedia på 10:37
Detta citerade Jimmie Åkesson (SD), just till Stefan Löfven (S)
10.38
Jimmie Åkesson har på Löfvens uppmaning slagit upp ordet empati. Han menar att Lövfen bara känner empati för det fåtal människor som kommit till Sverige, inte för de miljoner som befinner sig i konflikternas närområden.
10.45
Gustav Fridolin fokuserar på klimatet i replik med Åkesson. Han menar att Sverigedemokraterna i första hand förnekar att klimathotet finns, i andra hand att det inte är Sveriges fel och i tredje hand att det inte är så allvarligt. Fridolin menar att det är världens ödesfråga och undrar om det är detta SD vill föra fram på klimatkonferensen i Paris.
10.46
Jimmie Åkesson (SD) säger att det är "osvenskt att gå med i en militär försvarsallians". #pldebatt #föpol
10.46
Åkesson menar att det är viktigare att fokusera på hur man kan rädda de människor som akut kommer att drabbas av ett förändrat klimat än att höja bränsleskatten för svensk landsbygdsbefolkning.
10.48
Fridolin menar att SD helt saknar konkreta förslag på klimathotet. Och att SD:s politik ger fler flyktingar i världen.
10.58
Jonas Sjöstedt (V) i replik med Jimmie Åkesson: Sjöstedt inleder med att läsa ur SD:s skolpolitiska program som innehåller ett nej till vinster i skolan och välfärden. Enligt Sjöstedt har SD nu svängt i frågan, trots att man lovade annat i valröreslen.
10.59
"Vi vill ta fasta på dessa åsikter och håller med om att skolsystemets resurser ska användas till att höja kvaliteten i skolorna och inte delas ut som vinst. Svensk skola är på väg att förvandlas till en miljardindustri där företag satsar pengar och tar hem vinster som i vilket annat företag som helst, bland annat genom lägre lärartäthet och högre andel obehöriga lärare, vinster som dessutom kan flyttas utomlands. Men är skolan verkligen som vilket annat företag som helst? Vi tycker inte det."

Jonas Sjöstedt (V) citerade detta, som står i Sverigedemokraternas skolpolitiska program.
11.00
Åkesson säger att Sjöstedt ljuger och menar att partiet inte svängt i frågan om vinster i välfärden. Han menar att vänsterpartiet vill avskaffa all privat välfärd, och det vill inte SD.
11.01
Sjöstedt menar att SD ljuger för väljarna. Att låtsas en sak före valet och sedan göra något annat. Han menar att SD vill sälja ut förskolebarn och pensionärer för att få vara nära storkapitalet.
11.03
Åkesson svarar nej på Sjöstedts fråga om partiet fått pengar från storföretag i välfärdssektorn.
11.14
Jimmie Åkessons replikskiften handlade till övervägande delen flyktingpolitiken. Nu är det Gustav Fridolins (MP) tur att hålla anförande.
11.15
Fridolin inleder med att tala om klimatfrågan, som enligt honom är den helt avgörande frågan. Även om skolan, Fridolin är ju utbildningsminister.
11.22
Mycket lite om #skolan i #pldebatt. Frågan är fortfarande lika avgörande för framtiden.
11.22
Fridolin uppehåller sig mycket kring regeringens satsning på skolan och lärarna, som han menar kommer att ge positiva effekter på många områden i samhället, till exempel hälsa och sysselsättning. Han lägger ett mycket långsiktigt perspektiv på de politiska förslagen.
11.24

KD vill ha gemensam Alliansbudget

svt.seKristdemokratledaren Ebba Buch Thor säger i dag att hon ska försöka åstakomma en gemensam Alliansbudget så snart som möjligt.

11.27
Analys #pldebatt #svtforum direkt efter debatten. Med @matsknutson @danielswedin @svdgudmundson @LenaLidFalkman och Li Bennich-Björkman.
11.28
Har ordet #DÖ eller #decemberövetenskommelsen ens nämnts idag? #pldebatt
11.28
Anna Kinberg Batra (M) repliker till Fridolin handlade om SJ och statliga fastighetsbolaget Akademiska hus. Det brände inte till.
11.30
Jimmie Åkesson (SD) vill ha besked från Gustav Fridolin och regeringen om hur regeringen tänker finansiera omhändertagandet av flyktingarna som kommit till Sverige. "Vem ska betala för den underfinansierade budgeten" undrar Åkesson.
11.31
Fridolin säger att han återkommer med besked om finansieringen när Migrationsverkets prognoser kommer. Han betonar att det handlar om människor som flyr från oljefatsbombningar och IS terror.
11.35
Åkesson är inte nöjd med svaret. Han hävdar att Migrationsverkets prognos kommer när som helst och att regeringen måste ha en uppfattning om vad flyktingmottagandet kommer att kosta. Fridolin vill å sin ha svar på frågan hur många flyktingar som SD tycker är "lagom" att ta emot och svarar retoriskt att svaret alltid är "färre".
11.42
Jonas Sjöstedt (V) undrar om Miljöpartiet är på väg att svänga i skattefrågan då Fridolin i en tidningsintervju öppnar för en uppgörelse med de borgerliga partierna om att åter höja RUT-avdraget.
11.49
Jan Björklund (FP) undrar om vad Fridolin tycker är viktigast: Att bekämpa kärnkraft eller att bekämpa koldioxidutsläpp? Han syftar stängningen av kärnkraftsreaktorer som öppnar upp för att reservkraften ska produceras i oljeeldade kraftverk.
11.52
Fridolin säger sig prioritera ett helt förnyelsebart energisystem och att Sverige har synnerligen goda förutsättningar att lyckas. Han är förvånad över att Folkpartiet, så fort det formaliserade allianssamarbetet blivit lösare, vill bygga ut kärnkraften.
12.00
Anders W Jonsson (C) håller anförande. Han berättar om sina iakttagelser under resor i Sverige där han sett hur viktiga småföretagen är för sysselsättningen. Jonsson menar att det är mot dessa företag som regeringens skattehöjningar slår hårdast.
12.07
"När vi tog över fick vi ta hand om det skatteunderskott som C bidrog till" säger Stefan Löfven. "Sverige har behov av investeringar, i forskning, klimatet. Då krävs skatteintäkter. Nu slår C till och med Moderaterna i skattesänkningar. Det går inte ihop." fortsätter Löfven - riktat mot Anders W Jonsson
12.09
"Vi lyckades under åtta år göra stora skattesänkningar med resultatet 300 000 fler människor sattes i arbete. Statsskulden var lägre 2014 än 2006, och inte minst att kommunsektorn hade mer resurser 2014 än 2006." replikerar Anders W Jonsson (C).
12.12
"Ökad sysselsättning ger mer pengar till vård skola och omsorg, det är så ekvationen ser ut. Kraftigt höjda skatter leder till färre jobb och därmed mindre pengar till vård, skola och omsorg," säger Anders W Jonsson.
12.15
Jimmie Åkesson (SD) frågar ännu en gång en alliansledare om de vill ha en ny regering så snart som möjligt, vilket han frågade Anna Kinberg Batra (M) i början av debatten. Åkesson har sagt att hans parti kommer att rösta på Moderaternas budget och undrar om C vill ha en ny budget.

"I sakfråga på sakfråga tycker SD olika än vad C gör, det är därför C inte kommer att stödja ert misstroendevotum mot finansministern, och därför vi inte på något vis kommer att bidra till att ni får inflytande i svensk politik" svarar Anders W Jonsson (C).
12.25
Nu debatt mellan C och MP om miljön. "Vi har visat på oerhört tydliga resultat under våra år i regeringen. Vi vill gå vidare. Vi har lagt ett förslag på grön skatteväxling där man gör det dyrare att skita ner men samtidigt billigare att anställa. Och svaret på det från MP sida, som var ett parti som tidigare drev frågan om grön skatteväxling, nej det är att också lägga skatt på förnyelsebar energi. " säger Anders W Jonsson.
12.29
Nu är det Jonas Sjöstedts (V) tur att hålla ett anförande.
12.34
"Samtidigt som vi har den här debatten, står partiledare från alliansen ute i foajén och ger olika bud om hur det ska se ut för Sveriges statsbudget för nästa år. Så kan det inte se ut om man ska vara ett seriöst regeringsalternativ" inleder Sjöstedt bland annat med, och riktar alltså kritik mot Ebba Busch Thors (KD) uttalande om att KD vill att alliansen går fram med en gemensam budget.
12.37
"Efter att allianspartierna nu rivit upp decemberöverenskommelsen handlar mycket nu om politisk taktik, vem gör upp med vem, och hur? Men för mig handlar det om vilken färdriktning Sverige ska ha som land. Om regeringen fortsätter samarbeta med Vänsterpartiet vet man vad man får. Vi springer inte ut i foajén och pratar om att vi ändrat oss om vad som ska ske med budgeten nästa år" säger Sjöstedt (V).
12.39
Anna Kinberg Batra (M) svarar på Sjöstedt. "Jag vill fråga Jonas Sjöstedt, i regeringens budget överges målet om 20 000 poliser. Dessutom har V gjort sig kända för att vilja mildra straffen. Det i ett samhälle där vi tyvärr sett tunga kriminella uppgörelser. Vi i Moderaterna har föreslagit tusen fler poliser och skärpta straff. Hur ökar vänsterpolitik tryggheten i samhället?"
12.43
Sjöstedt: "Mycket viktig fråga. Man kan få ett intryck i debatten av att våldsbrotten ökar, men det gör de inte. Men det är aldrig en ursäkt att inte bekämpa den tunga kriminaliteten. Lösningarna är komplexa. Vi ska ha tillräckligt många poliser men de ska arbeta nära exempelvis de sociala myndigheterna och skattemyndigheterna. Det finns goda exempel - Södertälje. Där gick polisen, sociala myndigheter och skatteverket samman mot den tunga kriminaliteten. Jag tror att det är den sortens lösningar som fungerar."
12.52
Anders W Jonsson (C) angriper V:s integrationspolitik. "I V:s budget tillsammans med regeringen är prioriteringen tydlig. Höj skatten på jobb och företagande. Bara det minskar drastiskt möjligheten för nyanlända att etablera sig på arbetsmarknaden."
12.53
V vill göra det dyrare att anställa, och höja trösklarna för att nyanställa, säger Anders W Jonsson.
12.55
Skattesänkningar och marknadsreformer ansågs höja sysselsättningen, men det funkade inte. C verkar tro att om något misslyckas rejält ska man prova det igen, men vi tänker att man ska pröva någonting nytt, svarar Sjöstedt.
Vi är övertygade om att vår politik som ökar investeringar både offentliga och privata ökar sysselsättningen, säger V-ledaren.
12.55
Vår politik var inte misslyckad. Över 300.000 människor fick ett arbete, svarar Anders W Jonsson (C).
13.01
Jan Björklund (FP) replikerar till Sjöstedt. Björklund har besökt privata vård och omsorgsboenden och pratat med personal och boende. Ingen har på ett ende tagit upp frågan om vinst eller ägarformen. Vad människor pratar om är maten eller gå ut och gå eller så, men det är lika vanligt på kommunala, säger Björklund. Varför är du besatt av den här frågan om vinster?
13.03
Jag har ingenting ont alls att säga om de som jobbar i privata verksamheter, de kämpar varje dag och har stolthet. Men jag vill ge dem goda arbetsvillkor, säger Sjöstedt. Frågar man Kommunals medlemmar vill fler jobba för kommunen. Det man tjänar pengar på i den privata vinstdrivande sektorn är hur mycket personal man har. Vi menar att alla som arbetar inom välfärden ska ha goda arbetsvillkor, oavsett var man arbetar, svarar Sjöstedt.
13.04
Vet du vad, alla som jobbar på de privata institutionerna, jobbade i den kommunala innan. Nästan alla säger att det blivit bättre. De valde själva att byta och trivs bättre. Du vill förbjuda privata företag, du är besatt av att politiker ska styra, människor ska själva inte få välja, säger Björklund.
13.07
Sverige är unikt med att företag kan göra obegränsade vinstuttag ur skolan. Det finns självklart privat verksamhet som fungerar väl. Men vore det inte bättre om alla pengar går till skolan eller mer personal, istället för att gå till ett riskkapitalbolag som kanske inte ens skattar i Sverige? Sa Sjöstedt.
13.10
Nu är det folkpartiledaren Jan Björklunds tur att hålla anförande. Han inleder med att beskriva drivkrafterna bakom flyktingkrisen. Att människor flyr från krig, förtryck och fattigdom för att skapa en framtid för sina barn. "Folkpartiet tror inte på taggtråd" säger Björklund och efterlyser en snabbare asylprövning.
13.11
Björklund menar att den integrationen börjar på jobbet och att regeringens politik med höjda skatter försämrar Sveriges möjligheter att lyckas.
13.12
"Det är inte fler skatter som behövs, det är fler människor som jobbar och betalar skatt" säger Jan Björklund. Han menar att Folkpartiet prioriterar jobb, skola, äldreomsorg och det svenska försvaret.
13.18
Björklund inledde med att han välkomnar MP:s utsträckta hand om RUT. Följer upp med att kräva att de sparkas ur regeringen. #pldebatt
13.18
Björklund vill se en alliansregering senast år 2018, men öppnar för att det kan ske tidigare. Däremot tänker han inte medverka till att orsaka en politisk kris genom att medverka till SD:s misstroendeförklaring. Han upprepar sin uppmaning till Löfven att söka samarbete över blockgränsen.
13.19
Ord och inga visor från Jan Björklund (FP). Varnar för inrikespolitiskt kaos och efterlyser mer samarbete. Hård känga till Busch Thor.
13.20
Stefan Löfven replikerar Jan Björklund genom att konstatera att blockpolitiken är förödande för Sverige. Han välkomnar inviten om samarbete men tycker att Björklund gör fel när han inte vill ha med Miljöpartiet i ett blocköverskridande samarbete.
13.22
Jan Björklund (FP) kritiserar Löfven för att hans brutna löften om Bromma flygplats samt RUT- och ROT-avdrag har tärt på förtroendet och försvårar framtida samarbete.
13.25
Löfven: "Folkpartiet prioriterar skattesänkningar före investeringar i skolan". Björklund kontrar med att regeringens skolsatsning är för liten för att göra någon skillnad och att det enda sättet att förbättra skolan är att staten tar över kommunernas ansvar.
13.27
Jimmie Åkesson (SD) upprepar sin fråga till ytterligare en av alliansens partiledare: "Varför är det bättre med en rödgrön budget än en borgerlig" och menar att folkpartiet sviker sina väljare när de inte fäller regeringen. Björklund hävdar att SD:s intresse är att ställa till med kaos - inte att stödja en borgerlig budget.
13.29
"Det är en sak att votera, men sedan ska finnas en fungerande regering efteråt, och det gör det inte. Jag kommer att jobba för en alliansregering, men inte tillsammans med Sverigedemokraterna", säger Jan Björklund.
13.31
Björklund till Åkesson: "Du är ute efter att ställa till kaos".
13.31
Åkesson (SD) undrar varför det är mer ansvarsfullt att rösta fram en socialistisk budget än en moderat budget. " Du är inte är intresserad av en liberal politik utan av kaos", säger Björklund och därmed är replikskiftet avslutat.
13.32
Åkesson vill rösta på M:s budget för att jäklas, inte för att han vill ha en liberal budget. @bjorklundjan i #pldebatt #svpol
13.34
Gustav Fridolin (MP) vill veta om folkpartiet har ett enda förslag för att minska Sveriges koldioxidutsläpp som inte innebär en utbyggnad av kärnkraften. Björklund hävdar att det enda energislag som kan ersätta den nedlagda kärnkraften är kolkraft, och den vill ingen ha.
13.36
"Du vill vara den tuffaste sheriffen i stan" säger Jonas Sjöstedt (V) och syftar på Jan Björklunds ambition att göra Sverige till en medlem i Nato.
13.38
Jan Björklund menar att det är Ryssland som tvingar Sverige i riktning mot ett medlemskap i Nato. Han undrar varför inte Jonas Sjöstedt säger något om den ryska aggressionen i Ukraina.
13.39
Sjöstedt menar att det gått 1 minut och 45 sekunder sedan han senast kritiserade Putins Ryssland.
13.40
Sjöstedt:
"Jag tycker inte att Putin ska få styra vår politik. Han älskar upprustning och konfrontation. En långsiktigt framgångsrik politik ska inte omprövas av tillfälliga händelser", menar Sjöstedt som menar att ett alliansfritt Sverige är det som behövs för att slå vakt om mänskliga rättigheter.
13.41
Nu sista anförandet i #pldebatt: KD:s Andreas Jonson, ersättare för Ebba Busch Thor. Därefter analys och kommentarer! #svtforum i SVT2
13.41
Duellerna mellan Björklund och Sjöstedt är nästan alltid väldigt roliga att lyssna på. De kan konsten att debattera #pldebatt
13.44
Björlund till Sjöstedt: "Att alla natoländer skulle gå i USA:s ledband - har du aldrig träffat en fransman?"
13.47
Kristdemokraternas Andreas Carlson har som sagt det sista anförandet och talar nu. Han inleder med att välja att lyfta landsbygdens villkor.
Han lyfter upp sin egen uppväxt på en gård i Mullsjö och engagemanget i Mullsjös innebandylag. I Stockholm talas det inte om landsbygdens utmaningar, här är det något abstrakt. Det påverkas av de beslut som vi tar i riksdagen, och de som vi inte tar i riksdagen, sa Andreas Carlson. Men så är det inte hemma, där är det en av de våra som kan behöva lämna sitt hem och lämna gården.

Carlson tar också upp att flyktingar inte blir hjälpta av regeringen. Migrationspolitiken behöver lätta trycket på det svenska mottagandet. Politiken ska välkomna människor hit och hjälpa människor hem, säger han. Tillfälliga uppehållstillstånd lättar trycket på Sveriges mottagande, menar han.
13.47
Andreas Carlsson (KD) håller sitt anförande. Han är sist ut eftersom hans parti är det minsta. Carlsson ersätter Ebba Busch Thor i debatten eftersom hon inte har någon plats i riksdagen. Däremot har hon sagt till media, bland annat SVT, att hon planerar för en gemensam alliansbudget som kan ställas mot regeringens.
13.48
Jimmie Åkesson (SD) fortsätter att ansätta de borgerliga representanterna om varför de inte fäller regeringens budget.
13.49
"Varför låta de socialistiska partierna förstöra landet i ett helt år i stället för att fälla regeringen nu?" frågar Åkesson med adress till Krisdemokraterna.

"Vi kommer att rösta på vår kristdemokratiska budget" är svaret från Carlsson.
"Det skulle bli en märklig ordning om vi började rösta på andra partiers budget".
13.56
Gustav Fridolin (MP) i replik till Anderas Carlsson (KD): "Har Kristdemokraterna bestämt sig för att Sverige ska hjälpa färre flyktingar? Är det er politik nu när flyktingkrisen rasar?" undrar Fridolin med anledning av att Krisdemokraterna börjat argumentera för en mer restriktiv flyktingpolitik.
13.57
"Nej, vi ska inte hjälpa färre. Men vi måste se till att fler länder tar ansvar för flyktingarna", säger Andreas Carlsson (KD).
13.59
"Jag har svårt att se hur andra länder ska övertalas att hjälpa fler om Sverige skulle välja att hjälpa färre", säger Gustav Fridolin och syftar på KD:s förslag om tillfälliga uppehållstillstånd som lanserades i somras och som partiledaren Ebba Busch Thor då sade skulle göra att färre flyktingar söker sig till Sverige.
14.01
Med dessa repliksiften är dagens partiledardebatt avslutad. Analys från SVT:s Mats Knutson följer.