Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Flykting i Sverige – SVT direktrapporterade

Antalet flyktingar som kommer till Sverige ökar dramatiskt. SVT Nyheter fokuserar under onsdag och torsdag på mottagandet och situationen i Sverige. Med reportrar runt om i landet bevakar vi under läget extra noga – bland annat från flyktingmottagningar, boenden och olika mötesplatser. 

SVT rapporterade · Flykting i Sverige – SVT direktrapporterar om #flykt

13.04
Hej säger jag från Restad Gård, Sveriges största asylboende, i Vänersborg.
13.04
I Lövånger söder om Skellefteå kommer många flyktingar för första gången snart uppleva sin första norrländska vinter. Idag går det att ansöka om pengar till Vinterkläder.
13.04
13.06
Migrationsverket har lånat en lokal i Folkets Hus för att träffa flyktingarna i Lövånger.
13.10
Nu har vi fått följa med på bildlektion. Aysel, 11 år, klipper ut hjärtan från gamla tapeter. Hon kommer från Azerbajdzjan och har varit här några månader. Hon både pratar och förstår svenska ganska bra.
13.14
Flyktingströmmen skapar hårt tryck på skolorna i många kommuner. I Laxå i Närke har varje klass fått fått fyra nya elever.

Här har varje klass fått fyra nya elever

svt.seFlyktingströmmen skapar hårt tryck på landets skolor. Men fördelningen är ojämn, visar siffror som SVT Nyheter tagit fram. Här är kommunerna som tagit emot flest nya skolbarn.
13.17
Khadra, 11, har kommit hit från Somalia med sin mamma och syster. Just nu limmar hon ihop hjärtan på bildlektionen, men hennes favoritlektion är svenska.
13.18
13.18
Jag befinner mig på Migrationsverkets ankomstboende för asylsökande i Jägersro i Malmö. Här blir flyktingar erbjudna mat och tillfälliga sovplatser. Boendet har varit fullt sedan i mitten av september. Härifrån blir flyktingarna därför förda vidare till boenden i hela landet.
13.20
Kyrkstugorna på bilden i Lövånger härbergerade hundratals flyktingar under andra världskriget. Nu förs diskussioner om akuta boenden i stugorna igen.
13.21
"Fröken kolla!", ropar en pojke som vill visa hjärtat han gjort.
13.25
Faiza är stolt över sin bild.
13.27
Nu är skolan snart slut och eleverna städar, men de vill knappt gå hem, för de tycker att skolan är kul.
13.29
Jag befinner mig på en färja mellan Travemünde i Tyskland och Trelleborg. Ombord finns ett 50-tal människor på flykt.
13.30
Läraren Elisabet Corneliusson berättar att barnen målat varsitt hus som de under hösten kommer att få skriva en berättelse om. Vilka som bor var och få möjlighet att använda ord son gardiner och fönster.
13.32
Efter tre dagars väntan fick den här irakiska familjen äntligen komma upp till ansökningsenheten här i Jägersro i Malmö. Efter en månads flykt från Syrien och genom Europa vill de nu stanna i Sverige.
13.35
Jag har pratat med flera av människorna som flytt. De flesta är från Syrien och Afghanistan. Vi har precis kommit fram till Rostock. Här kommer fler människor som är på flykt ombord, ett 20-tal hörde jag personal säga.
13.38
13.38
Dagarna i Lövånger blir långa och tråkiga då man varken kan jobba eller plugga. Biblioteket är platsen där många samlas.
13.39
Här i lunchrestaurangen i Jägersro får de boende mat och här förbereds även matpaket till de som ska åka vidare. I dag förbereder sig 100 personer för en lång resa till Kiruna.
13.39
På färjan finns främst pojkar och män, men också flera barnfamiljer. Många av afghanerna jag pratar med är minderåriga som har blivit kompisar på sin svåra resa in i Europa.
13.43
Raef och Waseim är två i en familj på åtta från som har bott i Lövånger i över ett år. De väntar fortfarande på uppehållstillstånd.
13.45
Basira reser med sin man och två små barn. Ett av barnen är 5 månader och det andra 3 år. Familjen har rest genom många länder.
- Vi började i Kunduz i Afghanistan. Sen Iran, Turkiet, Grekland, Makedonien, Serbien, Kroatien, Ungern, Österrike och Tyskland.
13.46
Skolan är slut för i dag för barnen, men nu börjar språkkafét för de vuxna.
13.48
- Jag vet inte om vi stannar i Sverige. Hur är det där för afghaner?, frågar Basira.

Hon berättar att den svåraste delen av resan för hennes familj var i Iran.

- De sköt på oss för att vi tog oss in olagligt.
13.50
16-årige Ali Reza har bott på Migrationsverket i sex dagar. Han säger själv att han är 16 men visar upp ett papper som säger annat. 
- De säger att jag är 18. Jag är ensam, jag vet inte vad jag ska göra, säger han.
13.53
- Jag vill inte bara leva, jag vill ha ett liv, säger Ali Reza som nu inte vet om han ska stanna i Sverige eller åka tillbaka till Tyskland.
13.55
- Igår åkte min vän med en buss från Migrationsverket, jag vet inte var han är nu, berättar Ali Reza.
13.55
Basira har rest med sin familj i tre månader nu.

- Vi är så trötta.

Jag frågar henne varför de lämnade Afghanistan.

- Det är krig där. Talibanerna förstör livet för så många.

Jag frågar om jag får fota familjen, men hon vill bara att jag fotar hennes man.
13.57
13.58
"Jag förlorade allt", säger Nabil Habel, 50. "Min fru, mitt hem, min bil. Jag förlorade allt i kriget". Han kom till Sverige för två månader sedan efter en månads lång resa via bland annat Turkiet och Grekland. Före kriget jobbade han som civilingenjör och har jobbat både i Dubai och Jordanien. Nu vill han starta om från noll och hoppas att kunna hitta en lägenhet i Göteborg, och kanske hitta någon att gifta sig med.
13.59
Volontärer från barn och fritidsprogrammet hjälper till både ned undervisning och med att ta hand om barnen medan deras föräldrar lär sig svenska.
14.01
Många unga på ankomstboendet i Jägerso visar upp papper där deras påstådda födelseår strukits över och ändrats. Är de under 18 får de komma till ett speciellt boende. Vi ska nu följa med Ali Reza till hans tillfälliga rum här i Malmö.
14.02
På färjan finns flera ensamkommande. Ahmad är 16 år och reser med 14-åriga Roman och 16-åriga Mirwais. De vill alla komma till Stockholm och frågar mig hur lång tid det tar med tåg från Trelleborg. 

Värsta delen av deras två månader långa resa var båtresan i Grekland.

- 50 personer klämdes in på den här båten. Det fanns max plats för 20, säger han och visar mig den här bilden.
14.04
På ankomstboendet i Jägerso finns 450 sängar men ofta sover upp mot 600 personer här, berättar Fredrik som jobbar på boendet.
14.07
- Här sover vi bara utan att veta vad vi ska göra. Vi valde det här landet för rättvisa men det här är ingen rättvisa, berättar Ali Reza som kämpar för att bli trodd för sin ålder.
14.07
14.08
Jag frågar Ahmad var han sovit under sin långa resa.
- Ute ibland. Parker, flyktingförläggningar. Jag sover inte många timmar. Jag är så trött.

14.16
- Ingen lyssnar på oss, säger Ali Reza och hans vänner på ankomstboende i Jägerso. 

De är oroliga över vad som ska hända nu och var de ska ta vägen. 

- Det är klart de tycker det är orättvist men har någon bedömt att de är 18 så måste vi tro på det, säger Fredrik på Migrationsverket.
14.17
Hur gör ni för att duscha, frågar jag Ahmad.

- Det är svårt. Ibland fick vi duscha hemma hos flyktingamugglaren. Nu har vi inte duschat på några dagar. Det är lite pinsamt, det är därför vi inte sitter så nära andra.
14.27
Nabil Habel berättar att han fick en kula i axeln när han var på väg till sin bil i Syrien. Hans mamma och syster bor kvar och de är ute så lite som möjligt. 
- Man vet aldrig när det kommer en bombattack och något faller ner från himlen, säger han. 

- Mitt hjärta är i Syrien, men vad ska man göra när det är krig?
- Vi kan inte leva där.
14.31
Nabil säger att Svenskarna han mött är vänliga mot honom och han vill lära sig Svenska och komma ut i arbetslivet. Han tycker att det är frustrerande att processen hos Migrationsverket tar så lång tid.
- Jag vill komma ut och starta mitt nya liv i Sverige, säger han.
Att sitta och vänta på flyktingboendet är psykiskt påfrestande.
14.34
- Jag älskar Sverige, vi vill stanna här, säger Ayman.
14.40
Milad går på Barn- och fritidsprogrammet och hjälper till som en del i sin utbildning. Han är född i Sverige, men hans familj kommer från Syrien, så han kan förklara på arabiska.
- Men jag vill inte prata för mycket arabiska med dem, för då tror de att jag inte vill hjälpa dem att lära sig svenska.
14.40
Jag pratade precis mer en syrisk 27-årig man som inte ville att hans namn eller bild användes. Hans resa har tagit en vecka. Han har rest genom Turkiet, Grekland, Makedonien, Kroatien, Serbien, Ungern, Österrike och Tyskland. Nu är han på väg till Sverige.

- Jag har släkt där. 

Han jobbar som designer och vet inte vad han kommer kunna jobba med i Sverige.

- Det är väldigt svårt att leva i Syrien i dag. Det är många som krigar. IS, Ryssland, regeringen...
14.41
Familjen Akbari består av mamma Sara, och barnen Mahsa, Halima, Salima och Ali.
14.44
Om Ayman och hans familj får komma upp på ett möte hos ansökningsenheten i dag så blir de klara för flytt. Då får de åka med en av bussarna till något av Migrationsverkets boenden i Sverige. Där får de vänta på sin asylutredning. Eftersom de kommer från Syrien kommer de troligtvis få stanna i Sverige.
14.48
Medan föräldrarna är på språkkafé så är barnen här. Just nu pågår en lekar och ansiktsmålning.
14.48
Det här ska bli en fjäril.
14.51
Familjen Akbari består av mamma Sara, döttrarna Mahsa, Halima och Salima, och sonen Ali.

De är afghaner som bott i Iran i fem år. När de inte kunde få några som helst dokument för att kunna ett normalt liv valde de att åka till Turkiet. Där jobbade alla som skräddare och städare för att tjäna pengar. 

Jag frågar varför de lämnade Turkiet.

- Jag vill att mina barn ska kunna utbilda sig, säger mamma Sara.
14.52
Så här fint blev det! Och barnen ville självklart se bilderna på sig själva.
14.53
Hanan och Tareq, palestinier från Damaskus, har bott på ankomstboendet i Jägerso i en vecka. I dag ska de bussas vidare men än vet de inte var de ska ta vägen.
14.55
16-åriga Halima säger att hon vill plugga juridik.

- Många har trampat på kvinnors rättigheter. Jag vill stoppa de människorna.
14.56
Planen för 25 åriga Hanan och hennes man Tareq är att stanna i Sverige och starta ett nytt liv. I Syrien var Hanan lärare och Tareq ingenjör.
- Nu ska vi lära oss svenska så fort som möjligt, säger Hanan.
15.03
- Jag har varit på flykt i många år. Det finns inget liv i Afghanistan. Om Gud vill får vi stanna i Sverige, säger mamma Sara. 

Resan från Turkiet har gått genom många länder och kostat 3000 dollar. 

Jag frågar Sara vad som händer om de inte får stanna i Sverige. 

- Då tar jag mitt liv så att barnen får vara kvar. Jag åker aldrig tillbaka till Afghanistan.
15.13
I de här husen bor nyanlända som precis körts hit från Malmö central och Göteborgs central.
15.15
I dag serveras bulgur, falafel och yoghurtsås till de nyanlända. Fejkfalafel, säger kökspersonalen, men jag tyckte den var väldigt god ändå. Frukten har redan tagit slut.
15.15
Kramfors har öppnat tre asylförskolor för att ta emot barnfamiljer på bästa sätt.

Kramforsmodellen för lyckad integration

svt.seI Kramfors har man öppnat tre asylförskolor för att ta emot asylsökande barnfamiljer på bästa sätt. "Kramforsmodellen" kallas satsningen.
15.16
Ayman, Ruoaa och 4 månader gamla Samar är just nu på möte med ansökningsenheten. Kanske får de plats på en av de bussar som avgår i eftermiddag. Kiruna nästa?
15.21
Vi har fått in några frågor här i direktrapporteringen som är av mer politisk karaktär. Tyvärr har vi ingen möjlighet att svara på dessa nu, men i kväll kommer Sveriges justitie- och migrationsminister Morgan Johansson hit och chattar. Skicka gärna frågor till honom så kommer han hit och svarar cirka 21:30!
15.23
Mycket sköts av volontärer på Restad gård. Adan Abdui Ghani är en av eldsjälarna som dragit igång samverkansgruppen mellan flyktingarna, Migrationsverket, företaget som driver boendet, skolor och Röda korset. Han kom hit för 14 månader sedan och har själv bott på Restad gård. Nu bor han med sin familj i en lägenhet i Vänersborg. 
Före kriget jobbade han som projektledare och dataingenjör. Hans projektledaregenskaper syns tydligt när han visar alla projekt han dragit igång på flyktingboendet. 
- innan samverkansgruppen fanns det ingenting att göra här. Inga svenskar var här ute. Men nu är det många, som hjälper till och utbildar i svenska.
15.23
Vi träffar Lubna från Syrien som kom med sina tre små barn med båt från Tyskland i morse.
15.26
Här på en parkering har regionen placerat en mobil tandläkarmottagning dit flyktingarna kan gå och kontrollera sina tänder.
15.26
De satt och vilade på golvet men är nu tvungna att flytta på sig. 
- De blockerar vägen, säger väktaren på plats.
15.32
Många av barnen på plats börjar bli trötta och stämningen på Jägersro blir mer och mer uppgiven.
- Vi har väntat här i flera timmar, säger Lubna, som väntar på besked om var hon och barnen ska spendera sin första natt i Sverige.
15.35
1-årige Leen har tröttnat på att måla och skriker rakt ut. Storasyster försöker trösta.
15.37
Barn som försöker få tiden att gå på färjan.
15.42
15.43
Bygglovet är klart, men en tvist om en busshållplats hindrar att ett sjukhus i Halmstad att byggas om till en av landets största asylboenden.

Tvist om hållplats stoppar asylboende

svt.seDet gamla sjukhuset i Spenshult utanför Halmstad ska bli ett av landets största asylboenden. Men trots att bygglovet har varit klart sedan i maj har renoveringen inte ens påbörjats och lokalerna gapar fortfarande tomma trots ett skriande behov. Allt på grund av en busshållplats som anses trafikfarlig.
15.45
Adan Abdui Ghani jobbar deltid för Rädda Barnen för att få konceptet från Restad gård att föras vidare till alla andra flyktingboenden i region Väst.
- De som bor här är de lyckliga, men vi ska se till att det blir så här på de andra flyktingboendena i regionen också.
Han tackar alla de volontärer som dagligen ställer upp och gör det möjligt.
15.50
Supportgruppens wall of fame skulle man kunna kalla det här. Här är tidningsurklipp om deras föreställning och på bilden syns även ett schema över alls aktiviteter man kan göra här - och det är många.
16.02
Fared är skräddare och håller en systuga öppen dagligen. Han ska börja studera i Uddevalla för att lära sig hur man jobbar som skräddare i Sverige. Därför jobbar han intensivt på att lära sig svenska.
16.07
De som bor här kommer ofta hit för att laga sina kläder eller sy nya. I detta fallet syr Fared in en kjol åt en kvinna som blivit smalare och som inte har råd att köpa en ny.
16.32
Mer än hälften av de runt 1.900 ensamkommande flyktingbarn som kommit till Trelleborg de senaste tre veckorna har försvunnit, skriver Sydsvenskan.

Tusen flyktingbarn har försvunnit

svt.seMer än hälften av de runt 1.900 ensamkommande flyktingbarn som kommit till Trelleborg de senaste tre veckorna har försvunnit, skriver Sydsvenskan.
16.36
Vi avrundar rapporteringen från Jägerso i Malmö samtidigt som Migrationsverkets bussar fylls upp för att ta asylsökande vidare till andra boenden i landet. De här bussarna ska till Vimmerby och Jönköping. Tack för mig!
16.55
I huset där de nyanlända bor finns kläder och gosedjur i säckar - sådant som skänkts av privatpersoner som vill hjälpa till. Kläderna sorteras och kommer sedan till användning av flyktingarna som själva inte har fått med sig så mycket att ha på sig i flykten.
17.14
Asylsökande får vänta allt längre på hälsoundersökningar. Konsekvenserna kan bland annat bli en ökad risk för smittspridningar och att hjälpen till personer i nöd dröjer.

Asylsökande får vänta på vård

svt.seAsylsökande får vänta allt längre på hälsoundersökningar. Konsekvenserna kan bland annat bli en ökad risk för smittspridningar och att hjälpen till personer i nöd dröjer.
17.20
Nu börjar kvällslugnet infinna sig på Restad Gård. Senare i kväll blir det fler aktiviteter men många tar det lugnt innan dess. Aktiviteterna skapar en slags rutin och en vardag för dem som bor här.
17.25
Hej jag är vid Malmö centralstation och den här och liknande skyltar välkomnar flyktingarna till Malmö. I närheten finns en samlingsplats där Röda korsets personal och andra frivilliga hjälper till med mat och kläder.
17.33
Många kommuner har ett ansträngt läge när det gäller asylsökande. Men skillnaderna mellan kommunerna är stora. Flest asylsökande per 1.000 invånare tar Ljusnarsberg emot, där är antalet 134 flyktingar per 1.000 invånare. Minst antal flyktingar hade Vellinge kommun i Skåne med 0,4 flyktingar per 1.000 invånare.

Ljusnarsberg har flest flyktingar per invånare

svt.seMånga kommuner har ett ansträngt läge när många asylsökande hamnar hos dem. SVT Nyheter har granskat hur de fördelas mellan kommunerna. Flest per 1.000 invånare tar Ljusnarsberg emot och där säger man att man inte kan ta emot fler:
– Det kan vi inte om man frågar mig. Frågar man Migrationsverket så säger de att de kan få in några fler, säger kommunalrådet Ewa-Leena Johansson (S).
17.36
Nu är jag hemma hos Lily och hennes 15-åriga dotter Sonya. De har ett rum och kök här på Restad gård.
17.39
De är armenier men kommer från Syrien. De har bott här i två år och Sonya går i vanlig svensk skola.
17.45
Lilis 16-årige son bor kvar i Syrien hos sin mormor och de saknar honom mycket.
17.52
Lili berättar att hon behövt flytta från ett annat hus på området. Hon blev attackerad av en man och hamnade på sjukhus. Han mådde inte bra och var berusad.
Mannen har fått flytta från Restad Gård och Lili och Sonya har flyttat till ett annat hus där det bor fler familjer.
17.57
Lili säger att det är svårt när många bor väldigt nära varandra och har olika uppfattningar om hur man håller ordning och olika bakgrund och att det därför blir bråk ibland.
17.57
Jag har träffat Kristina Aurell, HR-chef på sociala resursförvaltningen i Malmö. Hon berättar att de behöver anställa 300 personer som kan ta hand om de ensamkommande flyktingbarnen,  som kommer till Malmö. Hittills har de nyanställt 700 personer. 
- Vi behöver framförallt socionomer men även behandlingsassistenter, säger Kristina Aurell. .
18.01
Det har kommit över 1 000 ensamkommande flyktingbarnen till Malmö sedan mitten på augusti.
Kommunen har öppnat 15 trasitboenden och fler ska öppnas i helgen.
- Det är fantastiskt att se med vilken energi alla arbetar, säger Kristina Aurell, HR-chef på sociala resursförvaltningen i Malmö innan hon cyklar vidare från samlingsplatsen gör flyktingar utanför Malmö C.
18.10
Kirunas avtal med Migrationsverket är att ta emot 20 ensamkommande barn. Nu är kommunen uppe i det dubbla. Nu vädjar Kiruna om hjälp.

Kiruna vädjar om hjälp till flyktingbarn

svt.seKirunas avtal med Migrationsverket är att ta emot 20 ensamkommande barn - idag är man uppe i det dubbla.
18.13
De flesta ensamkommande barnen som har kommit till Malmö i kväll kommer från Afghanistan.  De får kaffe och kanelbullar. 
- Vi kom för fem minuter sedan med tåg men vi pratar inte så mycket engelska,  säger en av killarna som är i 18-års åldern.
18.13
Ensamkommande försvinner i väntan på asyl. De senaste tre veckorna har det kommit 1 700 ensamma flyktingbarn till Trelleborg. Mer än 400 barn har nu polisanmälts som försvunna.

Ensamkommande försvinner i väntan på asyl

svt.seDe senaste tre veckorna har det kommit 1 700 ensamma flyktingbarn till Trelleborg.
18.14
Jag bad Sonya ta bilder på de saker som betyder mest för henne i deras rum på asylbondet. Och det första hon tog kort på var det här. Hennes teckningar, som hon målat själv.
18.15
Den här kudden har Sonya sytt i slöjden i Torpaskolan, där hon går i en vanlig klass bland svenska elever.
18.17
Den här tygpåsen har hon också sytt.
18.18
Lili vill skicka en fråga till migrationsminister Morgan Johansson (S) som chattar här klockan 21.30 i kväll:
Jag kom hit för två år sedan och har inte fått uppehållstillstånd. 
Migrationsverket menar att mitt pass är falskt för att jag inte pratar så bra arabiska. De gör en utredning men det drar ut på tiden. Jag har lämnat in dokument, men får inga svar. Min dotter har integrerats i svenska samhället. Hon har många vänner. Hennes vänner vill besöka henne men hon vill inte att de ska komma hit. Hon vill inte visa hur hon bor. Hon gråter varje kväll. Hur länge ska vi behöva vänta på ett svar?
18.33
18.39
Det blir alltså chatt med justitie- och migrationsminister Morgan Johansson i kväll cirka 21:30. Skicka in din fråga under följande länk:
18.40
Det är tredje gången den här gruppen har svenskalektion och de övar på användbara fraser. 
"Trevligt att träffas", säger de i kör och antecknar flitigt kommentarer i sina papper om hur orden uttalas.
18.41
Det har börjat regna lätt i Malmö och jag har gått tillbaka till Malmö C där många flyktingar väntar på resa vidare. Många har ryggsäckar och stora kassar från IKEA.
Andra reser till synes utan någon packning alls.
18.44
De tycker det är lite svårt. Och försöker lära sig skillnaden på långa och korta a:n när de säger meningen: "det är bara bra".
18.45
Förberedelserna är igång inför kvällens direktsändning från Malmö centralstation. Om drygt två timmar startar den.
18.49
Sje-ljudet i sju är också svårt för de här männen som kom hit för tre veckor sedan.
14.33
Ayman kom med sin fru Ruoaa och deras 4 månader gamla bebis till Malmö i morse. Nu väntar de på ett möte med ansökningsenheten.
14.39
4-månader gamla Samar kom med sina föräldrar från Syrien till Malmö i morse. Nu hoppas de få stanna här men de vet fortfarande inte var de ska spendera natten.
18.54

19.01
Inne i lektionssalen fortsätter undervisningen. I morgon är det en ny dag. Lili kommer att hjälpa till med matserveringen till de nyanlända och på Röda korset. Sonya kommer gå till sin högstadieskola inne i Vänersborg. Barnen i skolan på Restad Gård kommer fortsätta sin berättelse om huset de målat, tillsammans med fröken Elisabet. Nabil och hans klass kommer fortsätta gå till språkkaféet. Och Adnan, han kommer fortsätta jobba för att alla flyktingar på flyktingboenden runt om i Sverige ska få aktiviteter och en möjlighet att lära sig svenska och lära känna svenskar.
19.05
Nu lämnar jag Restad gård för den här gången, några vänner rikare. Tack för att ni velat följa med på mitt besök här!
19.06
Jawad Habibi kom till Sverige från Afghanistan för fyra år sedan. Han bor i Malmö och pluggar på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg. 
- Jag har ingen familj här i Sverige  men planerar att läsa till civilingenjör,  helst i Lund, säger Jawad. 
När han kom som flykting placerades han i ett nybyggt boende i Falsterbo. 
- Det var bra, säger Jawad.
19.14
I butiken på färjan stöter jag ihop med två killar. Vi börjar prata om deras flyktväg och jag föreslår att vi ska gå och sätta oss. De ber mig vänta tills de köpt en sprejdeodorant.

- Vi vet hur vi luktar och skäms. Vi vill inte skrämma bort folk när vi kommer fram.
19.15
Nu är vi framme i Trelleborg. Många kramar och pussar varandra. Nu kommer många att skiljas åt.
19.17
En av de ensamkommande jag pratat med säger att det här var den värsta båtresan under hela hans resa. Han har tidigare tagit en tio timmar lång båttur i Grekland.
19.18
Många kommer fram till mig och undrar om det kommer komma polis, om de får åka vart de vill, om vilken stad eller land i området som är bäst.
19.22
Ombord på färjan sänds SVT och rapporteringen om #flykt
18.22
Ali Jafari har själv kommit från Afghanistan för fyra år sedan. Nu arbetar han ideellt för Röda korset i Malmö. 
- Jag berättar för dem att de måste registrera sig,  säger Ali och delar ut simkort till några unga killar från Afghanistan.
19.34
Migrationsverkets representanter har kommit ombord och informerar om vad som händer. Jag blir nu informell tolk för alla persisktalande som ställer frågor med oro i sin röst.
19.36
De har många frågor: "Vad händer om jag vill ta mig till ett annat land?"

"Jag har släkt där, jag vill hamna hos dem, hur gör jag?".

"Varför kan vi inte gå av båten?".
19.38
SVT:s Arash Mokhtari på färjan mellan Travemünde och Trelleborg.
19.39
Många barn gråter och kvinnorna försöker trösta dem samtidigt som deras män försöker få information.
19.50
Folk samlas kring mig och vill ha svar. "Är det här ett bra land, ska jag åka vidare?", frågar de.
19.53
Jag får frågan: "Är det här ett bra land? Bättre än Tyskland?" Vad svarar man på en sådan fråga?
19.58
Nu börjar båten tömmas på folk.
19.59
Ensamkommande hamnar i Trelleborg och de vuxna åker till Malmö.
20.06
Kö till bussen.
20.08
Arbetet fortsätter vid samlingsplatsen nära Malmö centralstation. De flesta som får kaffe och kanelbullar i kväll är pojkar och unga män från Afghanistan.
20.09
Många av flyktingarna vill ta sig vidare in i landet, men uppfattar det som tvång att behöva åka buss och till ett ställe de inte har koll på. " Vi kom till ett fritt land" säger de syrligt.
20.11
Många frågar snällt om det här är sista gången de träffar sina reskamrater. Migrationsverkets personal säger att de får träffa vilka de vill.
20.12
På väg ut från terminalen.
20.16
En kille på bussen har satt på iransk hiphop på sin mobil. Det är mörkt ute. Mannen som sitter bredvid mig vill ta sig vidare till Finland. Han tror att han kommer få en bättre framtid där.
20.23
Det går inte riktigt att beskriva känslan i bussen. Det råder ett lugn men samtidigt så är det många som oroar sig för vad som väntar när vi kommer fram. Det är svårt att inte beröras av den oro många har. Det finns fortfarande så många frågor de vill få svar på.
20.26
Ensamkommande barn bollas vidare från Uppsala.

Ensamkommande barn bollas vidare

svt.seEnsamkommande barn bollas över till andra kommuner. Av de barn som anvisats till Uppsala får närmare en fjärdedel flytta någon annanstans. Men nu kommer signaler om att barnen kan fara illa av det.

20.28
Om ungefär en timme är det dags för chatt med landets justitie- och migrationsminister! Då kan du ställa dina frågor om Sveriges flyktingmottagande. Morgan Johansson chattar cirka 21:30 men du kan ställa frågor redan nu via den här länken:
20.29
Wael Hmobarak och Maja Stenkull arbetar som frivilliga åt Röda korset i Malmö. 
- De flesta frågar oss asylprocessen går till, om deras barn får gå  skolan och om de går arbeta,  säger Wael.  
Maja, som är utbildad i första hjälpen,  berättar att många har skavsår, ont i huvudet och i magen. 
- Vi får också frågor om när tågen går.
20.29
En mycket ensidig rapportering.. De problem som tillkommer och just nu uppstår i en rasade takt berörs inte.
Hej Sebastian, vilka problem vill du att vi tar upp?
20.31
Är det viktigare för er som regering att motarbeta SD än att få till lösningar som är bra för Sverige, även om de överensstämmer med deras.
Hej Karin! Jag skickar vidare din fråga till chatten med migrationsminister Morgan Johansson. Har du fler frågor så ställ dem gärna här:http://rout.netdialoglive.com/ChatNode/MobileChat.aspx?Chatroom=chat-qgNcdn6Z
20.32
Det är råkallt i Malmö ikväll och de flyktingar som inte sitter inne på centralstationen i Malmö väntar i en av barackerna, som kommunen ställt upp i närheten. Den fungerar som en vänthall.
Vid 22 - tiden går det tåg till Oslo och Hamburg, som några tänker hoppa på. De väljer att inte söka asyl i Sverige.
20.36
Weal Hmobarak kom till Sverige för åtta månader sedan och har sin familj kvar i Syrien. 
- Jag håller kontakten med dem via internet men det fungerar inte alltid så bra. Internet i Syrien är inte så bra, säger Weal.
Han kom i kontakt med Röda korset för tre månader sedan då han jobbade på ett läger för krigsskadade barn i Osby i norra Skåne.
20.42
Det är tomt i den tillfälliga "vänthallen", som kommunen har byggt nära stationen i Malmö. De som varit här tidigare idag har åkt till ett transitboende eller tagit tåg till Norge, Finland eller Tyskland.
20.49
Snart börjar vår direktsändning från Malmö centralstation.
20.50
Nytt kaos nu när människor gått av bussen. Många vill ta sig till Malmös centralstation för att ta sig vidare.
20.53
Ljusnarsbergs kommun tar emot flest flyktingar i Sverige om man räknar per 1.000 invånare. Det innebär att det blir färre tomma lägenheter men det frestar också på en liten kommuns resurser.

Flest flyktingar per invånare i landet

svt.seLjusnarsbergs kommun tar emot flest flyktingar i Sverige om man räknar per 1.000 invånare. Det innebär att det blir färre tomma lägenheter men det frestar också på en liten kommuns resurser som har anpassat sig efter kommunens befolkning.
20.55
- Vi får hjälpa till och berätta var de  kan köpa tågbiljetter, säger Weal Hmobarak.
Det står på hans Röda korsväst att han talar arabiska.
21.01
Flera sällskap tar taxi till stationen. Andra sitter kvar på bussen. Jag säger hejdå till alla och tar mig vidare till Migrationsverkets lokaler i Malmö.
21.11
Jag lämnar Malmö C där bänkarna  är fulla med flyktingar, som väntar på att fortsätta sin resa senare i kväll.
21.16
Här på Migrationsverket kan asylsökande registrera sin asylansökan. Trots att det vanligtvis är stängt vid den här tiden kan ensamkommande registrera sig just i kväll.
21.16
Carina Nilsson (S), kommunalråd i Malmö, menar att Malmö har blivit en propp för nyanlända.
Hon säger att staden jobbar som allra mest med att få fram boende för ensamkommande.
- Barnen kommer inte i väg från Malmö i den takt som vi skulle önska, då samlas det på här. Så istället för att vi hade kanske 73 barn i transit så har vi nu 1300 barn i natt till exempel, säger hon i Aktuellt sändning.

- Det skulle hjälpa om Migrationsverket kunde jobba undan så att man snabbare kom i väg till den kommun man ska anvisas till.
21.19
I det här rummet fotograferas asylsökande. De lämnar fingeravtryck och man mäter deras längd.
21.20
Trelleborg har de senaste tre veckorna tagit emot 1.700 ensamma flyktingbarn. Tanken är att de ska bo kvar där i väntan på registrering hos Migrationsverket, men när asylprocessen dröjer, lämnar barnen kommunen. Mer än 400 barn har nu polisanmälts som försvunna.

Ensamkommande försvinner i väntan på asyl

svt.seDe senaste tre veckorna har det kommit 1 700 ensamma flyktingbarn till Trelleborg.
21.25
Cecilia Lejon, förvaltningschef i Trelleborg och ansvarig för ensamkommande där, får kommentera situationen med att ensamkommande försvinner.

- Trelleborgs kommun är i en omvälvande situation. Det är som att jobba i en krigszon. Förutsättningarna förändras hela tiden för oss som ska jobba med detta. Varje gång en färja anlägger i Trelleborgs hamn så ändras förutsättningarna för vårat jobb, säger Cecilia Lejon.
21.30
Migrationsminister Morgan Johansson (S) får frågan vad regeringen gör för att avlasta kommuner som Trelleborg.

- Det viktigaste tror jag är att vi får igång det här med registreringen, men det är en del som Migrationsverket måste jobba med. Den andra delen är att de som blivit registrerade måste också hämtas av sina kommuner.

Just Malmö och Trelleborg tar den första stöten, säger Johansson.

- Vad jag har förstått är det också ett problem, att de kommuner som har fått barnen tilldelade till sig sedan inte hämtar barnen. Då får vi det här stoppet, säger Johansson.
21.33
Det har varit en omtumlande och lång dag för alla som åkt från Travemünde till Trelleborg och sen till Malmö. Jag har fått höra så många berättelser om långa resor. För somliga är Sverige nu det land de en dag kanske kommer kalla sitt hem. För andra är det här bara ytterligare en del av resan till ett land de vill leva i. Vi fortsätter vår satsning på #flykt i morgon.
21.34
Anders Danielsson, generaldirektör för Migrationsverket svarar så här på kritiken om att registreringen tar lång tid och att barnen försvinner när asylprocessen dröjer:

- Vi gör så mycket vi kan. Det är en grannlaga uppgift, det krävs tolk, vi måste ta identitetsuppgifter, deras fingeravtryck. Vi har inga tvångsmedel, vi kan inte hålla fast barnen. Kommunen har det, säger Danielsson.
21.48
Jag blir otroligt stolt över alla myndighetspersoner och kommunaltjänstemän som kämpar runt om i landet. Det är ni som gör vårat samhälle starkt och kapabelt att faktiskt göra skillnad i en svår tid. Hoppas historien hedrar er.
21.51

22.24
Mycket bra inslag. Allvaret i situationen förtydligas samtidigt som ni visar hur fint och självklart det jobbas på olika håll i landet. Jag blir stolt över Sverige!
22.29
Nu avslutar vi dagens direktrapportering, men vi kommer att fortsätta bevaka Sveriges flyktingmottagande även under morgondagen. Följ oss på svtnyheter.se då!