Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

”Det rör sig om hälsofarliga bostäder”

  • På tisdagsmorgonen runt 4.30 anlände polisen till migrantlägret i Sorgenfri i Malmö och inledde avhysningen av EU-migranter.
  • Ett hundratal personer befann sig då i lägret. Polis ska med våld ha släpat bort dem som inte velat lämna platsen.
  • En polis har skadats i insatsen, enligt uppgift lindrigt.
  • En person har gripits under insatsen, för våldsamt motstånd.
Ställ frågor och följ utvecklingen här.

SVT rapporterade · Rivningen av migrantlägret i Malmö

Det kommer många frågor om EU-migranters rättigheter. Här kan ni läsa vad som gäller:

EU-migranternas rättigheter - detta gäller

svt.seRivningen av migrantlägret på Sorgenfri i Malmö har börjat. Turerna fram till att myndigheternas besluts verkställs har varit många, bland annat på grund av osäkerhet kring vilka regler som gäller. Här följer en kort faktasammansällning.
06.10
God morgon och välkommen till denna direktrapportering kring migrantlägret i Malmö.
06.11
Vid 04.30-tiden nu på tisdagsmorgonen anlände polisen till EU-migrantlägret i Malmö för att påbörja avhysningen av de som bor där.
06.11
En stor kravallstyrka har anlänt till Sorgenfri, där migrantlägret ligger, i polisbussar i kolonner.
06.14
Enligt en källa till TT på plats så har insatsen börjat på natten när folk låg och sov i lägret, och folk uppges ha släpats därifrån med våld.
06.14
Strax före 05 på morgonen hade polisen släpat ut ett 20-tal personer.
06.14
Hittills ska ingen frivilligt ha gått med på att lämna lägret.
06.14
Ett 50-tal demonstranter finns på plats utanför polisens avspärrningar utanför migrantlägret på Sorgenfri.
06.15
En av aktivisterna, som inte vill uppge sitt efternamn, berättar för TT att polisen använt våld:
– Det var hotfull stämning från början. De omringade oss, började släpa iväg folk, släpade dem genom gruset. De som de tyckte gjorde motstånd fick ta emot knytnävsslag, säger Samuel, som väntat på att polisen skulle dyka upp i ett och ett halvt dygn.
06.16
Ropen från demonstranterna möts av rop inifrån lägret. Därinne är fortfarande cirka 50 av EU-migranterna kvar.
06.16
Han säger att aktivisterna var lugna och utövade endast passivt motstånd. Enligt TT:s reporter höll demonstranter fast dem som släpades i väg av poliser.
06.19
Även en del journalister som bevakar insatsen tvingades lämna lägret. Polisen angav enligt TT bland annat säkerhetsskäl som grund för beslutet.
06.20
Polisens presstalesperson Eva-Gun Westford finns på plats. Hon säger att insatsen på det stora hela har gått lugnt till. "En person har dock gripits för våldsamt motstånd", säger hon till SVT.
06.21
För tydlighets skull: Reporter Hugo Lindkvist befinner sig på plats vid lägret i Malmö, medan jag rapporterar från Stockholm.
06.21
En polis ska också ha skadats i samband med insatsen, uppger Eva-Gun Westford. Skadeläget är oklart.
06.24
Här finns en liten bakgrund för den som vill uppdatera sig på alla turer hittills kring migrantlägret:

Migrantlägret i Malmö - detta har hänt

svt.seTurerna kring tältlägret på industriområdet Sorgenfri i Malmö har varit många. Här följer en kort sammanfattning av vad som hänt.
06.28
Polisens insats på tisdagsmorgonen går ut på att förbereda för Malmö Stads arbete, enligt Eva-Gun Westford, presstalesperson. Malmö Stads personal kommer att gå in lägret efter klockan sju när arbetsdagen börjar.
06.37
Skånepolisen har under morgonen uppdaterat sin hemsida med information kring hur de arbetar kring insatsen.
06.39
Fortsatt lugn stämning utanför avspärrningarna. EU-migranter från andra delar av Malmö har kommit för att visa sitt stöd. De ropar "Vi lämnar inte!" och "Malmö!"
06.40
06.41
Hur har detta kunnat få pågå så här länge?
Om du menar varför avhysningen sker just i dag, beror det på att det har varit många turer. I vår bakgrundsartikel kan du läsa mer om alla turer: http://www.svt.se/nyheter/regionalt/skane/migrantlagret-i-malmo-detta-har-hant
06.44
Den polisman som har skadats i samband med insatsen har klarat sig med lindriga skador, enligt uppgift till Kvällsposten.
06.45
Jag tycker det är konstigt att det skall behöva ta två år innan något händer och då av miljöskäl. Det borde vara en självklarhet att man ej får bosätta sig och ockupera privat mark?
Det krävs en polisanmälan från markägaren för att en avhysning från privat område ska genomföras, och en sådan gjordes först efter flera månader. Området har också använts som lägerplats i olika omgångar sedan årtionden tillbaka.
06.48
Sänder ni teve direkt från lägret? Jag hittar inte sändningen?
Vi sänder med jämna mellanrum direkt i Gomorron Sverige i SVT1. Vi har just nu inte möjlighet att sända direkt från lägret här online, men jobbar på att få till det.
06.50
Ingen tillåts alltså att passera polisens avspärrningar i korsningen Industrigatan/Nobelvägen. Per Kristiansson, samordnare för Svenska kyrkans insats, säger att han begärt att få komma in i lägret: "Vi vill vara där som vittnen. Jag kan tycka att det är konstigt från polisens sida att ingen får komma in, det leder till misstro", säger Per Kristiansson.
06.53
Många efterfrågar tv direkt från platsen i Malmö. Tyvärr har vi just nu inte tekniska möjligheter att sända direkt här online, men Gomorron Sverige och Rapport i SVT1 gör under hela morgonen nedslag direkt från platsen.

SVT1 | SVT Play

SVT PlayAlla SVTs kanaler direktsända i SVT Play
06.02

Foto: Micke Nilsson. 


07.03
Jonas Bjärby från Nätverket för romers rättigheter är upprörd över polisens sätt att hantera situationen: "De var hårdhänta mot personer som för en fredlig demonstration. Det blev en orolig situation. Mellan 30-40 personer, både boende och stöddemonstranter, är instängda i lägret. De får ingen information, och är inlåsta utan att veta varför", säger Bjärby.
07.09
Dialogpoliser försöker förklara och lugna ned situationen när demonstranter skakar stängslen.
07.13
Skånepolisen twittrar och skriver om dialogpolisernas arbete i samband med insatsen:

07.15
Boende som är kvar inne i lägret klättrar på stängslen och ropar till demonstranterna på utsidan. Malmö Stads personal har ännu inte anlänt till platsen.
07.21
Polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford uppger att polisen gick in i lägret så tidigt på morgonen för att undvika den värsta rusningstrafiken i Malmö under insatsen.
07.22
Utöver den skadade polisen har även en person på plats fått vård på grund av akut sjukdom, uppger Ewa-Gun Westford. Det är oklart om den sjuka är en boende i lägret eller en demonstrant utifrån.
07.25
Polisens insats har nu blivit mer lågintensiv och man inväntar tjänstemännen från Malmö stad som ska ta sig in i lägret för att prata med de boende som finns kvar därinne och förklara för dem att de måste utrymma platsen, och samtidigt erbjuda olika former av stöd.
07.39
"Just nu händer inte mycket. Vi inväntar Malmö Stad. Det finns inte enda polis inne i själva lägret. 40-50 personer är kvar, blandat med aktivister och boende. De som ville gå i samband med insatsen fick gå, sedan har vi fryst området", säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson på plats.
07.40
– Vi vill inte ha våld, säger Toktam Jahangiry, företrädare för aktivisterna till SVT Nyheter.

Här kan ni läsa en intervju med aktivisterna på plats vid lägret på morgonen:

Aktivist: Vi vill inte ha våld

svt.sePolisen påbörjade i morse insatsen mot migrantläget i Malmö. Ett 30-tal antal poliser anlände tidigt på morgonen till den illegala boplatsen och aktivister släpades i väg på kort tid. –Vi vill inte ha våld, säger Toktam Jahangiry, företrädare för aktivisterna till SVT Nyheter.
07.41
"Alla som är kvar därinne är fria att gå när de vill, men de har valt att stanna kvar", säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson.
07.45
Vem äger marken på denna plats där avhysningen sker är det Malmö Stad så kanske man kan bygga upp ett temporärt jättetält och städa upp området med hjälp av aktivister och hjälparbetare inför vintern.
Om dessa människor söker medborgarskap i Sverige skulle man väl kunna hjälpa dom ur denna misär och stötta med utbildning och jobb.
Det känns ju som en kåkstad där det inte är drägligt att vistas och bo hur kan dessa stackars människor hamna i dessa usla förhållanden är verkligen Rumänien ett land värdigt EU-medlemskap?
Marken där tältlägret står är privatägd, och ägaren har polisanmält det olovliga nyttjandet av marken. Malmö stad har sagt att de kommer att erbjuda stöd och hjälp på olika sätt till de migranter som bott i lägret.
07.52
07.55
Finns det någon insamling till biljett hem för EU-migranterna? Vill gärna bidra själv.
Kommunen står för det ekonomiska stödet till de som väljer att resa till sina hemländer. Förslagsvis hör du av dig till kommunen i Malmö, eller där du bor, direkt för att se om du kan bidra med något. Dessutom finns en mängd frivilliga organisationer som erbjuder stöd.
07.56
Många av de som är kvar inne i lägret har samlats i närheten av ingången till lägret. En lägereld brinner. Delar av lägret är avspärrade av polis.
08.03
Press är nu tillåtna att passera genom avspärrningarna. Vid ingången till lägret står boende och polis.
08.04
Här finns ett kort klipp från lägret i morse, och en intervju med polisens Ewa-Gun Westford från kl 7.15:

Direkt från migrantlägret i Malmö kl 7.15

svt.seSVT Nyheter Skånes Ivan Loftrup Ericson intervjuar polisens presstalesperson Ewa-Gun Westfrod.
08.09
Malmö stads personal är på plats för att inleda sitt arbete. "Det är en väldig tråkig situation, men vårt uppdrag är tydligt", säger Jeanette Silow, avdelningschef på miljöförvaltningen.
08.09
08.15
De boende sitter ned sida vid sida vid ingången till lägret. Bakom dem är det avspärrat. Platsen migranterna bott på är inte längre tillgänglig.
08.18
Polisen försöker nu genom dialog att förmå migranterna att självmant lämna lägret, enligt Robert Loeffel, presstalesperson.
08.21
Representanter från Rumäniens ambassad i Sverige kommer enligt uppgift till SVT Nyheter att i dag ta sig till Malmö för att föra en dialog med kommunalråd Carina Nilsson, om hur man kan bistå Malmö stad i migrantfrågan, och bland annat hjälpa dem med kontakten med sociala myndigheter i Rumänien
08.28
– Jag tycker det är väldigt positivt att de vill komma hit och föra en dialog med oss, och och vill hjälpa till med kontakten med sociala tjänster i deras eget land eftersom det bara är där situationen verkligen kan lösas. Det är första gången detta görs från deras sida i Sverige, säger Carina Nilsson till SVT Nyheter.
08.28
Alltså bara nyhetsmedier som släppts igenom avspärrningarna. Vi hänvisas dock till andra sidan vägen och tillåts inte gå in i lägret för att tala med de boende.
08.29
Vad kostar städning och utrymning av detta tältläger ?
Det har vi tyvärr ingen siffra på just nu. När lägret väl är utrymt kan eventuellt Malmö stad och polisen ge en kommentar kring detta.
08.32
Det kommer väldigt många frågor och kommentarer just nu. Vi gör vårt bästa att hinna läsa och svara på dem, men vi ber om förståelse för att vi inte hinner ta med alla med tanke på att vi samtidigt bevakar händelseutvecklingen och gör intervjuer med inblandade parter.
08.40
Mellan 25 och 30 av de boende är kvar i lägret. Många har lämnat. När polisen inledde insatsen vid klockan 04.30 fanns upp emot 150 personer i anslutning till lägret, enligt polisens uppgifter.
08.44
Malmö Stads städning har alltså så sakteliga dragits igång. Bärgningsbilar finns på plats i lägret för att transportera bort husvagnar och bilar. Migranterna ser ut att dividera hur de ska välja att agera. "Jag vägrar att lämna!" säger en av dem högt, "Kommunen måste ge oss en anvisa en annan plats. Det här har varit vår fristad".
08.48
– Jag tycker att det är fruktansvärt det som sker här. De som avvisas har ingenstans att ta vägen, säger Maria Persdotter som befinner sig utanför avspärrningarna till TT.
Maria Persdotter, som forskar kring hur fattiga EU-migranters närvaro i Sverige hanteras av svenska politiker, tycker att det som händer i Malmö påminner om avhysningen av romer i Frankrike 2010.
– Många svenska politiker fördömde då franska myndigheters agerande.
08.55
Jeanette Silow, avdelningschef på miljöförvaltningen, säger till SVT att städningen har inletts. Bärgningskåren kör bort bilar och husvagnar. Polisen säkrar så att inga boende är kvar i skjulen. Personal från Malmö Stad har börjat röja. Tanken är att skjulen ska börja rivas under dagen, enligt Jeanette Silow.
08.55
30-40 boende finns nu kvar i området. I bakgrunden har polisen börjat en röjning, husvagnar har dragits bort, man förbereder en rivning, säger vår reporter Ivan Loftrup-Ericson.
08.56
Migranterna får antingen hitta nytt boende på egen hand eller få plats på härbärget som bara har 50 platser, säger reporter Ivan Loftrup-Ericson.
08.57
De boende som står vid ingången till lägret fortsätter att diskutera vad de ska göra. En kvinna säger högt: "Jag som är gravid, vad ska jag göra efter de fem dagarna ni erbjuder på ett härbärge? Ska jag sova eller föda på gatan?"
08.58
När aktionen började var det ca 70 personer kvar, nu är det alltså 30-40 personer.
08.59
En större rivningsmaskin nu på väg att rullas in på området.
09.04
Den rumänska ambassaden kommer skicka representanter till platsen senare i dag för att prata med migranterna om vilken hjälp de kan få när de återvänder till Rumänien.
09.07
– Det är en sorglig syn. En del har beskrivit det som en kåkstad, säger vår reporter på plats när han ska beskriva lägret.
En del av migranterna har bott här i husvagnar eller tält i drygt ett år.
– Det har varit upprört och högljutt under polisens aktion, säger reporter Ivan Loftrup-Ericson.
09.09
Både de boende och aktivisterna håller med om att det inte är en bra plats att bo på, säger Carina Nilsson, kommunalråd i Malmö.
09.09
Malmö erbjuder evakueringsboende i fem nätter, säger Carina Nilsson.
09.10
– Jag tycker inte vi ska öppna en camping nu när vintern närmar sig och vi ska inte erbjuda en alternativ boplats, säger Carina Nilsson, kommunalråd i Malmö.
09.13
Det råder en låst och märklig situation vid lägret nu. De boende sitter kvar vid ingången. Samtidigt rullas den stora rivningsmaskinen in genom stängslet strax intill.
09.14
Varför visar ni inte kommentarer eller svarar på frågor ?
Vi försöker hinna svara på frågor så gott det går medan vi samtidigt rapporterar om denna händelse.
09.15
Det är tänkt att man ska bygga skolor och bostäder på tomten. Tomten måste saneras innan planerna genomförs, säger Carina Nilsson.
06.57
Sammanfattande artikel om dagens avhysning hittills:

Polisen går in i migrantlägret

svt.sePolisen gick in i migrantlägret på Sorgenfri i Malmö tidigt i morse. Än så länge går utrymmningen lugnt till.
07.29
En grupp av EU-migranterna fick alltså lämna lägret när polisens insats inleddes vid 04.30. Flera av dem befinner sig nu motsatt sida av Nobelvägen. "Min familj har bott härinne. Hur ska vi kunna sova här på gatan?" säger Mario Loredeana.
09.17
Adrian är en av de boende som är kvar vid ingången. "Kommunen har ingen lösning ännu. De säger att vi ska vänta på besked. Vi sticker ingenstans. Jag har ingen röst, ingen lust och ingen ork kvar, men jag stannar kvar", säger han till SVT.
09.18
Bärgningsbilar lyfter iväg fordon. På platsen finns även kranbilar och grävmaskiner, rapporterar nyhetsbyrån TT.
09.26
Markägaren kommer att stå för en del av kostnaderna, enligt beslutet max 375.000 kronor. Resten står miljönämnden för, säger Jeanette Silow, avdelningschef på miljöförvaltningen.
09.27
Varför kan de flytta in i Storkyrkan i Sthlm,, ? Där finns det plats.
EU-migranterna kommer inte att flytta in i Storkyrkan i Stockholm.
09.28
hej , ska rumänska ambassaden eller romska föreningen göra något åt situationen ? tack
Ambassaden kommer till Malmö för att prata med migranterna om de rättigheter de har i Rumänien och den hjälp de kan få där.
09.29
Migranterna lämnar. "Vi går till kommunhuset!"
09.29
09.31
Kan inte Malmö kommun hyra marken och låta dem bo kvar då?
Det är tänkt att det ska byggas bostäder och skolor på marken.
09.32
"Skam åt er!" ropar de boende i kör och passerar ut genom avspärrningarna.
09.33
De boende är nu samlade på Nobelvägen.
09.33
Alla personer som har uppehållit sig i lägret i Sorgenfri har nu lämnat platsen självmant och polisen har låst grindarna.
09.40
Jag kan inte förstå hur medborgare i Rumänien kan kräva rättigheter i Sverige. Kan ni förklara detta ?
Här finns en artikel om de rättigheter rumänska medborgare har: http://www.svt.se/nyheter/eu-migranternas-rattigheter-detta-galler
09.45
Grävskopor i lägret på Industrigatan i Malmö
09.48
De boende planerar nu för att gemensamt gå mot stadshuset, säger flera av dem till SVT. De börjar protesten längs Nobelvägen.
09.52
09.55
Polisen följer demonstrationståget bakifrån. Allt går fredligt tillväga.
10.01
Upp emot 100 personer går i tåget, som nu blockerar trafik på Nobelvägen. Polis beodrar folk in på trottoaren.
10.03
Vi försöker få tag på markägaren.
10.05
Stämningen är trots allt lugn. Folk ropar "Malmö, Malmö!" Protesten går nu vidare längs Amiralsgatan.
10.08
Johanna Nilsson och Jonas Bjärby säger att protesten ska fortsätta vid stadshuset: "Människor har ingenstans att ta vägen. Vad ska de annars göra?"
10.12
10.24
En kort sammanfattning. EU-migranterna som tidigare bott på Sorgenfri går alltså sida vid sida med stöddemonstranter mot stdshuset i Malmö. Polisen följer tåget. Samtidigt har rivningen av lägret inletts av Malmö Stad. Många vet inte var de ska sova från och med i natt. Flera säger att det är tveksamma att ta emot stödet från kommunen.
10.24
10.27
10.45
Polisen bevakar demonstrationen utanför stadshuset. ”Jag ser det här är en spontan opinionsyttring, och yttrandefriheten är total. Vår uppgift är att se till att tillfartsvägarna är fria, att det inte blir för mycket stök och bök på platsen. De får vara kvar till något annat bestäms. Det finns inget slut på den tiden”, säger Eva-Gun Westford, presstalesperson.
10.46
Enligt Westford är nu lägret på Sorgenfri helt tomt på boende: ”Nu kan det arbetet fortskrida utan någon riskerar att skadas. Nu kommer man att spärra av och låsa lägret”, säger hon.
10.48
10.55
11.05
Kommunalrådet Carina Nilsson (S), som har ansvar för sociala frågor, kommer möta migranterna och aktivisterna, troligtvis under förmiddagen, enligt uppgifter till TT.
11.19
Adriana Bocionica och Victoria Persida är två av de boende som gått till stadshuset. Nu sitter de på marken i bakre delen av klungan med demonstranter.

Victoria visar en bild på sina fyra barn.

”För mig spelar det ingen roll om jag dör på kuppen, men det är som är jobbigt är att det blir svårare att försörja mina barn. Vi kommer inte att åka härifrån. Vi kommer att sitta här utanför stadshuset. Vi kommer att äta och sova här. Vi har inget leva, här eller i Rumänien”, säger hon.

Adriana Bocionica säger att det var tufft att möta polisen tidigt i morse: ”De slet ut oss. De körde ut alla människor med kameror så att inget kunde dokumentera vad de gjorde. Vi försökte stanna kvar sedan, men vi har blivit borttvingade", säger hon.
11.19
Adriana Bocionica och Victoria Persida.
11.20
TT har talat med statsminister Stefan Löfven om avhysningen:

– Det (avhysningen) ska självklart genomföras med respekt för de mänskliga rättigheterna, men det är också så att man får inte bosätta sig var som helst i Sverige. Det får inte de som bor i Sverige, det får inte du eller jag göra, då måste lagen gälla lika för alla, säger han till TT.
Enligt Stefan Löfven är det i första hand migranternas hemländer som har ansvaret för dem som nu tvingats lämna ödetomten i Malmö. Han poängterar att det i stor utsträckning handlar om EU-migranter från Rumänien och Bulgarien.
– Där har vi ju ett samarbetsavtal med Rumänien och jobbar på ett tillsammans med Bulgarien. De får komma hit självfallet och vara här en tid, men i det långa loppet är det deras egna länder som måste ta ansvar för att de får arbete, utbildning, och bostad i sitt land. Det har inte Sverige ansvar för.
11.24
Carina Nilsson (S), kommunalråd med ansvar för sociala frågor, ger nu intervjuer på stadshusets trappa. Samtidigt skanderar demonstranter att politikern ska avgå.
11.33
Carina Nilsson säger till SVT Nyheter att hon följt morgonens händelser via nyhetsmedierna: "Vi hade hoppats på en fredlig lösning, och min uppfattning är att det gått lugnt till vid lägret. Nu pågår en högljudd demonstration här och jag har full förståelse för att man framför sina synpunkter. Det här är en utsatt grupp. Samtidigt kommer vi inte ändra våra beslut", säger Carina Nilsson.
11.34
Varför är journalister alltid objektiva? Man skulle kunna intervjua markägaren, personerna som städar upp efter migranterna, etc. Men ack nej. Fråga inte varför folk inte vill betala för median idag tex tidning och tv längre.
Vi söker, som sagt markägaren, för intervju.
11.35
"Flera av de som sitter här är demonstranter som har någonstans att bo. För de som bott i lägret erbjuder vi evakueringsboenden", säger Carina Nilsson.

I eftermiddag ska hon möta representanter för Rumäniens ambassad.

"Jag tycker det är bra att de kliver fram och visar att de vill ta ett ansvar", säger hon.
11.36
Pia frågade förrut i ett inlägg hur medborgare från Rumänien kan åberopa rättigheter i Sverige. Jag frågar detsamma. Kan någon svara på det.
Du kan läsa om det här: http://www.svt.se/nyheter/eu-migranternas-rattigheter-detta-galler
11.37
Carina Nilsson (S) i intervju med SVT Nyheters reporter Johanna Stenberg.
11.41
Carina Nilsson (S) svarar nu på demonstranternas frågor.
11.43
En kvinna vädjar om att kommunen måste berätta vilka framtiden alternativ som de boende har. 
"Jag har varit oerhört tydligt med att vi inte ger något alternativ, utan endast evakueringsboenden", svarar Carina Nilsson.
11.46
Allas blickar nu vända mot kommunalrådet, som får sina svar tolkade. Hundratals människor står i en stor ring runt de sittande protestanterna.
11.55
Demonstranterna ställer fler frågor. De undrar bland annat varför Malmö Stad inte gör lika mycket som andra städer, varför man gör skillnad på människor. Carina Nilsson (S) svarar lugnt på frågorna och upprepar att kommunen inte haft något alternativ.
11.59
Carina Nilsson har nu återvänt in i stadshuset. Den sittande, fredliga demonstrationen utanför fortsätter dock. Forfarande är ett hundratal personer samlade här tillsammans med poliser och ett stort medieuppbåd. Många här berättar att de kommer att sitta kvar. De ser ingen annan utväg.
För nu kommer SVT Nyheter att ta en paus i liverapporteringen från platsen. Vi följer dock händelseutvecklingen i våra sändningar och på svt.se. Tack för mig!
13.34
Så är vi tillbaka med liverapporteringen från Malmö.
Ett sjuttiotal personer demonstrerar fortsatt utanför Stadshuset i Malmö. Flera av EU-migranterna har lagt sig ned på marken.
Samtidigt pågår ett möte inne i Stadshuset mellan företrädare för Malmö stad och representanter för den rumänska ambassaden i Stockholm.
Deltar från Malmö gör Katrin Sjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande, Carina Nilsson (S), kommunalråd med ansvar för sociala frågor och Carina Svensson (S), ordförande i miljönämnden.
Från den rumänska ambassaden deltar chefen för den konsulära avdelningen. Efter möte kommer Katrin Stjernfeldt Jammeh att ställa upp för intervjuer om situationen.

13.34
13.38
13.50
Hej! Är det - rent juridiskt - kommunens ansvar att ordna ett alternativt boende/campingplats? Det rör sig ju inte om svenska medborgare. Eller ÄR personerna svenska medborgare?
Nej, det är inte kommunens ansvar att ordna boende. De flesta som bodde på campingen är EU-migranter och inte svenska medborgare.
13.54
14.09
Utanför Stadshuset har Ofelia Vaduva och Anna Bonculescu virat in sig i filtar.

”Jag är väldigt illamående och trött”, säger Ofelia Vaduva.”Vi behöver en plats, en överbliven tomt eller parkering där vi kan få stanna. Vi tror fortfarande på att det finns en lösning.”

Anna Bonculescu säger att de andra som lämnade lägret Sorgenfri tidigare nu är utspridda på olika ställen: ”De som hade lite mer pengar eller bilar har möjlighet att hitta någonstans att bo”, säger hon.

Anna Bonculescu och Ofelia Vaduva är tveksamma till att mötet med den rumänska ambassaden kommer att ha betydelse för situationen.

”Nej. Regeringen har redan fått stöd för att hjälpa oss, men har de någonsin gjort det? De kommer inte att göra någonting."
14.40
För en stund sedan hade Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) ett möte med personal från den rumänska ambassaden.        
- Vår utgångspunkt är att vi ska behandla alla EU-medborgare lika. Det vi kan erbjuda är hjälp med att ta sig hem till Rumänien. Ambassadpersonalen riktade ingen kritik mot utrymningen av lägret. De erbjöd sig att hjälpa till med information till migranterna om vilka regler som gäller, sa hon efter mötet.
14.46
Vilken tid ska någon från Rumänska ambassaden prata med romerna ?
Representanter är på plats just nu, och har erbjudit sig att hjälpa till med information till migranterna.
14.52
- Vi talade också om att vi kan dela med oss till den stad, Targu Jiu, som de flesta migranter kommer ifrån, av de erfarenheter vi har när det gäller integration av Romer. De har projekt där nere som inte går så bra. Vi har stor erfarenhet av att arbeta med sådant, sa Katrin Stjernfeldt Jammeh vidare.
14.55
Varför kräver inte journalister att få intervjua ambassadens representant?
Vi fick beskedet att personen från ambassaden inte har mandat att uttala sig.
15.10
Det är ett femtiotal migranter kvar framför stadshuset i Malmö och kanske lika många stödpersoner. Det är många som har lämnat platsen. Just nu händer inte så mycket. Vad vi förstår kommer den rumänska ambassadpersonalen inte att prata med dem här och nu. Stadshuset stänger klockan 16.30
15.13
Varför vill ambassaden inte prata med sina medborgare?
Varför har vi inte fått något besked om, representanten/representanterna begav sig från platsen utan att tala med varken media eller migranterna.
15.20
- Jag tror inte på EU-projekt för oss i Rumänien. Pengarna hamnar bara i politikernas fickor som vanligt. Det är bättre att någonting görs för oss här i Sverige, säger Valentin Lacatus, en av migranterna, som svar på det som kom fram efter mötet.
15.23
Manifestationen börjar tunnas ut.
15.32
Gäller inte EU s regler dessa människor Får man stanna i ett annat EU land hur länge son helst?
För att få stanna längre än tre månader måste personen vara anställd, egen företagare eller arbetssökande med en verklig möjlighet att få ett jobb. EU-medborgare som saknar annan försörjning än tiggeri har inte rätt att stanna mer än tre månader.
15.49
Får man inte stanna mer än 3 månader om man inte har försörjning är väl saken biff? Varför ska det daltas med dessa människor mer än någon annan? Det ska vara lika för alla väl?
Enligt polisen sker det väldigt sällan avvisningar för att det är svårt att styrka när en EU-medborgare kom till Sverige, eftersom det inte stämplas i något pass. Dessutom är det inte en prioriterad fråga av polisen.
15.56
Vem bekostar saneringen / städningen efter den olagliga bosättningen
Markägaren kommer att stå för en del av kostnaderna, enligt beslutet max 375.000 kronor. Resten står Malmös miljönämnd för.
16.05
Det har strömmat till fler stödpersoner och nyfikna nu. Ett fyrtiotal migranter är kvar. Några av dem säger att de tänker stanna här över natten.
16.26
Vet ni något om vad som sades på mötet med den rumänska representanten?
”Ambassadpersonalen riktade ingen kritik mot utrymningen av lägret. De erbjöd sig att hjälpa till med information till migranterna om vilka regler som gäller”, sa Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) efter mötet.
16.37
Mörkret lägger sig, stadshuset stänger och det händer inte så mycket mer här än att manifestationen fortsätter stilla och lugnt. Med det säger vi tack härifrån stadshuset i Malmö,