Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Svenska gränskontroller införda – följ direktrapporteringen

I dag införde Sverige tillfälliga gränskontroller på grund av flyktingkrisen. Dessutom har regeringen presenterat elva extra miljarder för att hantera flyktingsituationen och hur dessa ska fördelas mellan kommunerna, SVT Nyheter följer händelseutvecklingen och följderna av beslutet. 

SVT rapporterade · Sverige inför tillfälliga gränskontroller

09.52
Hej och välkomna till SVT:s direktrapportering om de nya gränskontrollerna som införs i dag.
09.56
Regeringen meddelade i går att man beslutat om tillfälliga gränskontroller. Anledningen är att Migrationsverket varnat för att man inte klarar av sin uppgift på grund av alla människor som söker sig till Sverige. Gränskontrollerna kommer att införas klockan 12 i dag och polisen kommer att hålla en presskonferens samma tid för att informera om hur dessa praktiskt ska gå till.

10.01
Gränskontrollerna kommer till en början vara igång under tio dagar. Men Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson har redan i dag flaggat för att de kommer förlängas.

– Ska vi se någon effekt av detta måste det nog pågå under ganska lång tid. Det handlar om att EU gemensamt måste agera på ett mer kraftfullt sätt. Och vi fick beslutet i dag, så det kommer kanske ta ett antal dagar innan vi, polis och socialtjänst har hunnit organisera vårt arbete. Så jag gör bedömningen att tio dagar är alldeles för kort tid och det kommer nog att pågå mycket längre, sade Danielsson i SVT:s Gomorron Sverige.
10.03
Migrationsverket var alltså de som bad regeringen inför gränskontrollerna. – Det är så många som kommer att vi inte hinner registrera dem, säger generaldirektören Anders Danielsson i SVT:s Gomorron Sverige.
Här kan du läsa en längre artikel och se klippet!

Migrationsverket: Vi hinner inte med

svt.seMigrationsverket bad regeringen om att införa tillfälliga gränskontroller vid Sveriges gränser. Trycket blev för stort. – Det är så många som kommer att vi inte hinner registrera dem, säger generaldirektören Anders Danielsson. Han tror också att gränskontrollerna kommer pågå mycket längre än tio dagar.
10.10
Det svenska beslutet har blivit en stor nyhet även i utländska medier. Norska och danska medier uppmärksammar förstås beslutet stort men även brittiska BBC har det som huvudnyhet på sin sajt i dag.
10.12
De politiska reaktionerna från våra grannländer har varit positiva.
- Det ska bli intressant att se konsekvenserna, säger Norges statsminister Erna Solberg till TT:s utsände i Malta.
Landets justitieminister Anders Anundsen säger till mediebolaget NRK att gränskontrollerna även kan ha en positiv effekt på tillströmningen av asylsökande till Norge.
10.27
Vad är det egentligen som gäller om de tillfälliga gränskontrollerna? Mer information om detta ska vi få vid polisens pressträff klockan 12, här kan du läsa om vad vi vet än så länge:

Detta betyder gränskontrollerna i korthet

svt.seVid lunchtid torsdag införs tillfälliga gränskontroller för resa till och från Sverige. Detta efter en begäran från Migrationsverket som säger att de inte klarar av sitt uppdrag att hitta tak över huvudet till alla som söker asyl.
10.30
Statsminister Stefan Löfven är i Valetta, Malta för EU-toppmötet där. Han kommenterar just nu beslutet om de tillfälliga gränskontrollerna:
- Antalet flyktingar har att göra med så många olika parametrar så det går inte att säga om den här åtgärden kommer att göra något i den ena riktningen eller den andra. Däremot är det viktigt att vi får ordning och reda vid gränserna och att vi kan kontrollera våra gränser, säger Stefan Löfven till TT:s utsände.
10.31
Även Löfven säger att kontrollerna, som nu införs i tio dagar, kan förlängas.

- Det första man får göra är tio dagar, därför har vi beslutat om tio dagar. Det är enligt regelverket. Sedan får man förlänga ytterligare om vi ser om det finns behov.
10.33
Ordning och reda är statsministerns nyckelord om varför gränskontrollerna införs.

- När myndigheterna säger till oss att "nu är vi oroliga för säkerheten och ordningen i landet", ja, då inför vi de här åtgärderna, både om gränskontrollen, men också om id-kontrollen på färjor som vi vill ha till stånd för att vi måste ha bättre ordning på passagerarlistor och vilka som kommer till Sverige. Det är ordning och reda som gäller, säger Stefan Löfven i Valletta till TT.
10.37
De svenska gränskontrollerna lär inte minska antalet asylsökande som kommer in i Sverige, det säger Robert Hårdh, jurist och chef för människorättsorganisationen Civil Rights Defenders samt styrelseledamot i Expo, till Svenska Dagbladet.

Tvärtom tror han att antalet kan öka.

– En paradoxal sak är istället att de som inte skulle vilja söka asyl i Sverige och kanske är på väg till Finland eller Norge, de kommer att tvingas söka en annan väg förbi Sverige. Då finns risken – eller chansen – att de söker asyl i Sverige istället. Då får gränskontrollerna motsatt effekt, säger han till SVD.
10.39
Anne Ramberg, generalsekreterare för Sveriges advokatsamfund, skriver på sin blogg och på Twitter att beslutet om tillfälliga gränskontroller inte innebär att Sverige kan stänga gränsen för flyktingar.

10.44
Alldeles strax kommer vår reporter i Malmö, Ivan Loftrup Ericson, att gå på ett Öresundståg och rapportera om läget vid dansk-svenska gränsen.
10.50
Kommer rederierna eller tysk polis göra kontroll av pass/id innan folk släpps på färjorna mot Trelleborg eller hur är detta tänkt att fungera?
Ja, enligt presschefen på Stena Line krävs en giltig id-handling för att få åka med.
TT-Line, som också har färjor mellan Rostock och Trelleborg, verkar dock inte vara lika klar över hur man kommer agera. de säger att de kommer vänta till i eftermiddag med att agera.
10.56
Enligt Migrationsverkets generaldirektör har man inte formellt begärt att gränskontroller införs, men man har argumenterat för det.
- Vi har inte begärt något, men det hindrar inte mig från att argumentera för en gränskontroll och vi understryker att det just nu är viktigt, säger generaldirektör Anders Danielsson till TT.
11.02


11.07
Röda korset anser att tillfälliga gränskontroller måste vara en ytterst tillfällig lösning skriver de i en kommentar.
Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare i Röda Korset, säger att de flyktingar som vid gränsen säger att de vill söka asyl måste ges en individuell, rättssäker prövning.
– Sverige har en tradition av att vara ett öppet land. Det ska vi fortsätta vara. Det är en mänsklig rättighet att söka asyl och Sverige måste även framöver stå upp för asylrätten, även i kris, säger Ulrika Årehed Kågström, i ett pressmeddelande..
11.08
Även Anders Danielsson, generaldirektör på Migrationsverket, understryker att gränskontrollerna inte handlar om att hindra människor från att komma till Sverige.

- Tvärtom. De ska få sin sak prövad, men vi måste ha kontroll. Det finns massor av människor som kommer hit, men finns ingen gräns vet vi inte hur många, säger han till TT.
11.09
Centerpartiets ledare Annie Lööf beklagar beslutet om gränskontroller.

11.15
Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt är inte lika kritiskt inställd till gränskontrollerna. På Vänsterpartiets hemsida säger han att det viktigaste är att inte asylrätten kränks.

– Det är viktigt att de som söker asyl får ett fungerande mottagande. Därför är det rätt att lyssna på Migrationsverket och andra myndigheter när de säger att personkontroller vid gränsen hjälper dem i deras arbete. Men om kontrollerna används för att begränsa möjligheten att söka asyl så kommer vi omedelbart att kritisera det., säger Sjöstedt enligt partiets hemsida.
11.16
Viking Line, som har färjetrafik till Finland, kollar redan legitimation på sina resenärer och kommer därför inte att ändra på sina rutiner, som det ser ut i nuläget, enligt informationsansvarige Helena Kneck.
– Vi har hela tiden krävt att man ska kunna legitimera sig, det är inget nytt, säger hon till TT.
11.20
Jag heter Ivan Loftrup-Ericson och kommer att åka tåget mellan Malmö och Köpenhamn tur och retur. Jag har just stigit på ett tåg mot Danmark för att höra med passagerare hur de ser på gränskontrollen.
11.22
Om tio minuter är det dags för SVT:s livesändning om gränskontrollerna. Vi sänder också polisens presskonferens med start klockan 12.
11.29
Jag talar med Alberto Alvarez som ska till Köpenhamn och tillbaka.
- Om de kommer fram till mig och begär identifikation så kommer det så klart inte att kännas bra, men jag väl inget val, säger han.
11.35
- Det är inte helt förvånande, det har funnits ett politiskt tryck, både från M och KD har förslaget förts fram, säger politikreporter Love Benigh om gränskontrollerna.
11.38
Damir Jaganjac pendlar dagligen till Köpenhamn.
- Jag såg till att ha med mig körkortet idag. Det brukar jag inte göra normalt men jag har inga problem med att det blir kontroller, säger han.
11.41
Passagerare som åker från Danmark och Tyskland kommer att kontrolleras innan de går på Stena Lines färjor. - Vi kommer att ta hjälp av externa parter, vaktbolag och lokal vaktmyndighet i Tyskland och Danmark, säger presschefen Jesper Waltersson på Stena Line.
11.43
Vad beslutet egentligen får för konsekvenser vet varken Stefan Löfven eller Migrationsverket. - Det finns ingen som har ett tydligt svar på vad det får för effekt på volymerna, säger SVT:s Love Benigh.
11.49
Polisen har sagt att mer än 20.000 poliser skulle behövas om man skulle kontrollera alla vid gränsen. Det tycks dock inte aktuellt.
- Syftet är att få en mer ordnad process. Migrationsverket har sagt att man helst vill registrera och starta processen vid gränsen, säger Love Benigh.
I dag sker registreringen på flera olika platser och ibland när asylsökande varit i Sverige under längre tid.
11.49
Hur blir det med papperslösa flyktingar som vill ta sig till Sverige via färjor från t.ex. Tyskland, blir de nekade inträde på färjorna i och med de nya reglerna?
Vi hoppas att polisen kommer att reda ut det här lite mer på sin presskonferens klockan 12.
11.53
Regeringens beslut har antagligen inte varit lätt att gå med på för alla miljöpartister i regeringen, säger SVT:s politikreporter Love Benigh.
- Det här är säkerligen magstarkt för flera miljöpartister i regeringen, och bland medlemmarna, man har identifierat sig som en flyktingliberalt parti som står på flyktingarnas sida.
11.54
Jag står nu på Hovedbangården i Köpenhamn. Kl 11.52 avgår det första tåget mot Sverige där passagerarna kan avkrävas legitimation.
Tågvärd Mats Andersson står på perrongen.
- Vi har inte fått någon information alls ännu om hur vi ska agera, men vi lämnar ju Kastrups flygplats strax efter kl 12, så det här borde vara första tåget som kontrolleras, säger han.
11.54
Bra med kontroller!
Det blir säkert färre brott med ökad kontroll av inresande till landet.

11.59
För nytillkomna följare:
Jag kommer att åka på Öresundstågen mellan Köpenhamn och Malmö för att skildra hur gränskontrollen märks i praktiken.
Sitter just nu på det första tåget från Danmark där passagerare kan beröras.
12.03
- I går kväll gav jag förberedande order till de regionala kommenderingscheferna. Vi fokuserar vår förmåga där vi nu ser de stora flödena, säger Tomas Wallberg, vid polisen.
12.05
Regionerna ska vara självbärande till måndag klockan 12. region syd kommer att resursförstärkas från måndag klockan 12, säger Tomas Wallberg. Även region väst kommer få förstärkning på måndag.
12.06
Gränskontrollerna kommer att innebära att polisen kontrollerar människor på gränsen till andra schengenländer så som man kontrollerar dem mot tredje land., alltså länder som inte är med i schengen.
12.07
- Vi kommer inte kontrollera alla, det kommer ske ett urval, det här urvalet kommer framförallt att vara slumpmässigt, säger Partik Engström, chef för gränspolissektionen.
12.08
På Öresundsbron, som är oerhört, trafikintensiv går det inte att kontrollera alla, säger polisen. Det gör det däremot på färjorna.
12.09
- Det innebär att personer som vill resa till Sverige måste visa att de har rätt att resa till Sverige, säger Engström.
12.10
Haruna Mahama bor i Köpenhamn och ska till Malmö. När jag berättar om gränskontrollen blir han tagen på sängen.
- Jag har inte hört någonting om detta. Visst har jag mina id-handlingar med mig men detta kände jag inte till, säger han.
12.12
Ni sa i sändningen att Finland inte bestämt hur de ska göra men på Finlandsfärjorna från t.ex. Stockholm krävs ju redan ID-kort. Eller?
@Pia: De tillfälliga gränskontrollerna gäller i första hand Öresundsbron samt färjeförbindelser från Tyskland och Danmark. Id-kontrollen sker vid ombordstigning och ombesörjs av rederierna. De flesta färjelinjer till Finland har redan id-kontroll av passagerarna.
12.13
Den som vill resa till Sverige måste ha uppehållstillstånd i Sverige, vara medborgare i Schengen eller är viseringsfria. - Personer som inte kan visa det har en möjlighet att söka asyl, har man inte rätt att visats i Sverige eller vill söka asyl så blir det en uppgift för polisen att besluta om avvisning.
12.15
Nordiska medborgare behöver inte ha med sig pass eller nationellt id-kort men man måste kunna visa att man är medborgare i ett nordiskt land, körkort fungerar bra till exempel. Svenska medborgare behöver någon form av id-handling när man åker in i Sverige, men inte heller pass.
12.16
- Det som kan hända om man inte har en id-handling är att det tar lite längre tid, säger Patrik Engström.
12.16
De som inte anses ha rätt att söka asyl i Sverige, hur ska de ta sig tillbaka (till dv tidigare EU-land de registrerat sig i)?
Alla har rätt att söka asyl. Människor som väljer att inte göra det kommer att avvisas till det land de senast kom ifrån, dvs Tyskland och Danmark.
12.17
Om en barnfamilj te.x fr Syrien, varit i Grekland. Måste man åka direkt tillbaks?
Nej. De har rätt att söka asyl i Sverige och få sin sak prövad.
12.18
Färjepersonal i tyska Rostock har börjat kontrollera id-handlingar för asylsökande som vill åka till Sverige. Det säger Sara Schmidt vid volontärorganisationen Rostock Helps.

- Det var en färja som gick i morse där 43 av 100, tror jag, kom tillbaka, säger hon till TT.
12.19
Sorgligt, tänka att ordning och reda är ett större problem än att människor behöver fly.
12.20
Men om "alla har rätt att söka asyl" även om de inte har ID-handlingar på sig, vad för slags effekt får då denna åtgärd i praktiken? Tycks ju därmed fritt fram in i Sverige ändå, bara man yttrar orden "jag ska söka asyl" - vilket precis vem som helst kan göra.
Tanken med de tillfälliga gränskontrollerna är att skaffa sig bättre kontroll över vilka människor som rör sig mellan länderna. Långt ifrån alla som kommit till Sverige har sökt asyl här, många har rest vidare till Norge eller Finland. Detta ska inte längre kunna ske, utan valet är att söka asyl i Sverige eller resa tillbaka till det land man närmast kommer ifrån.
12.23
@Ali Precis som du säger kommer det inte vara svårare att komma in i Sverige, fördelen är att man kan registrera alla som faktisk tar sig in i landet.
12.24
Har alla rätt att söka asyl som kommer till Sverige? Även om de varit i ett annat europeiskt land som anses säker precis innan? Strider inte detta mor dunlinförordningen?
Det är just detta som har varit problemet, att Dublinförordningen inte tillämpats. Alla flyktingar har inte registrerats som asylsökande i de länder de först kommit till.
12.25
SVT:s reporter Gunilla Fritze är på Malmö centralstation där frivilligorganisationer delar ut förnödenheter till flyktingar. Lasse Lähnn, insatsledare för Röda Korset säger att man räknar med att flyktingar kommer fortsätta komma dit. - Vi har svårt att se vad det här kommer innebära, vi kommer fortsätta att hjälpa folk som kommer hit, säger han.
12.28
SVT:s reporter Fredrik Skillemar är i Hyllie i Malmö, Hyllie är den första stationen efter Öresundsbron och där kommer polisen att gå ombord och ta av de passagerare som inte har giltiga id-handlingar. De får sedan välja om de vill söka asyl eller åka tillbaka.
12.29
Skillemar konstaterar att det är mycket poliser och journalister på plats i Hyllie, men i övrigt är det lugnt.
12.30
Kan man ta hjälp av t ex hemvärnet nu när det är inre gränskontroller??
Enligt Polismyndigheten kommer polisen i region Syd och Väst klara detta med egna resurser fram till måndag. Därefter kommer de få resursförstärkning från andra regioner. Vid presskonferensen tidigare sade man att de klarar att upprätthålla tillfälliga gränskontroller i 6 månader.
12.35
- Vi kommer att ställa poliser och passkontrollanter på ett antal utvalda gränsövergångsställen. Främst i region syd och väst. Det kommer att handla om hamnar, Öresundsbron och tågtrafiken över Öresundsbron. Det handlar om den typen av passkontroll som görs när du kommer från ett land utanför Europa till enflygplats. Vi kommer inte kontrollera alla utan ett stickprovsmässiga urval, säger
Patrik Engström, chef för gränspolissektionen till SVT Nyheter.
12.37
Ali Abolefeh och hans fru hörde om den svenska gränskontrollen på dansk radio i morse. Familjen kommer från Jordanien, som tar emot många flyktingar och han har förståelse för den svenska regeringens beslut.
- Sverige har tagit emot väldigt många flyktingar. När jag hörde om kontrollerna tog jag med våra pass, säger han.
12.38
Det är viktigt hur stickproven görs, säger Patrik Engström.
- Det är oerhört viktigt att det inte uppfattas som etniskt baserat eller på andra sätt färgat av någon typ av "bias". Det är antingen ett slumpmässigt urval eller ett urval som baseras på någon typ av beteende, om man verkar nervös, om man försöker gömma sig, om man har ett fordon med många människor i, eller liknande indikationer.
12.38
Det har nu samlats många poliser på Hyllie station, det första tågstoppet i Sverige för de som kommer från Köpenhamn.
12.38
Polisen har fått klartecken att inleda kontrollerna på Öresundsbron, rapporterar TT:s reporter på plats.

- Vi kör i gång nu, säger gruppchefen Markus Fredriksson.
12.39
12.43
Det har varit viss förvirring angående vem som egentligen begärt att gränskontrollerna införs. Statsminister Stefan Löfven har tidigare sagt att regeringen inte kommer införa gränskontroller innan Migrationsverket efterfrågar dem. Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson säger dock att Migrationsverket inte lämnat någon sådan begäran.

Vad är det då som gäller?
- Formellt kan inte Migrationsverket begära gränskontroller däremot kan de påkalla och säga att det vore en rimlig åtgärd, det har det gjort. Så det är mest formalia, säger SVT:s politikreporter Love Benigh.
12.53
Varför skickar inte sverige tillbaka asylsökande till Danmark eller Tyskland ?
Rätten att söka asyl är inskriven i FN:s flyktingkonvention. Alla har rätt att få sina asylskäl prövade. Den som väljer att inte söka asyl i Sverige skickas däremot tillbaka.
12.55
Vad händer med de som inte har leg med sig? Får de vända på bron eller vad ?
Enligt polisen så kommer ingen som har rätt att vistas i Sverige nekas passage. Däremot kommer det att ta längre tid om man saknar id-handlingar eller körkort. Det betyder att svenska medborgare och de med uppehållstillstånd eller visum kommer att släppas igenom efter ytterligare kontroll. Dessutom kommer inte alla som passerar kontrolleras, polisen väljer själv vilka de vill kontrollera.
12.57
Polisen kommer tillsvidare att gå på tågen när de anländer till Hyllie och genomföra kontroller innan tåget får åka vidare. Här samtalar polisen med en kvinna som saknar id-handlingar.
13.09
Ett 15-tal poliser har gått ombord på ett inkommande tåg vid Hyllie station. Enligt TT handlar det inte om stickprovkontroller, utan polisen går på flera vagnar.

- När vi kommer in i en vagn vill vi att alla ska uppvisa legitimation. Det kallar inte jag slumpmässigt säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.
13.11
Resenärer måste kunna visa upp en giltig legitimationshandling och det är upp till varje enskild polisman att bedöma skälen till att en person vill resa in i landet, uppger Westford till TT.
13.15
Hur vet man att asylsökande har registrerats i annat land?
Finns det et centralt eu-register?
Sedan 2003 hamnar alla som söker asyl i EU samt Norge, Schweiz och Island i registret Eurodac. Med hjälp av detta går det att kolla om personen sökt asyl i ett annat EU-land. Problemet har varit att många som kommit till EU inte registrerats, och därmed har den så kallade Dublinförordningen inte kunnat tillämpas.
13.00
För dig som missade polisens presskonferens  så kommer har en liten sammanfattning:
* Polisen har planerat för att kunna upprätthålla gränskontrollerna i sex månader. Men det finns inget beslut om att gränskontrollerna ska vara kvar så länge.
* Polisen kommer inte att kontrollera alla som kommer in i Sverige, utan kommer koncentrera sig på hamnar, Öresundsbron samt tågtrafiken över Öresund.
* Kontrollerna kommer att ske via stickprov. Antingen via ett slumpmässigt urval eller genom att polisen upptäcker ett avvikande beteende, till exempel att någon beter sig nervöst eller försöker gömma sig.
För att komma in i Sverige ska du kunna visa att du antingen är svensk medborgare, medborgare i Schengen, eller har uppehållstillstånd i Sverige.
En person som inte kan visa det har möjlighet att söka asyl i Sverige, vill man inte det ska polisen utreda om avvisning ska ske.
* En svensk medborgare som ska resa in eller ut ur Sverige måste inte ha pass eller nationellt ID. Men det är bra att ha med sig någon form av ID, annars kan en kontroll göra att din resa tar lite längre tid än vanligt.
13.24
Jag går strax på ännu ett tåg från Danmark för att få fler reaktioner från resande.
13.25
Förstår inte Dublin-förordningen.

Menar den flyktingar/asylsökanden skall registreras samt även söka asyl i det eu-land de först kommer till?

Dock, pga av införda resebestämmelser är enda möjlighet "eget" resande. Som en konsekvens av det hamnar alla flyktingar/asylsökanden i eu's yttre gränsländer.
Säger inte Dublinavtalet de ska söka asylen där?

I ljuset av dessa frågors svar, får en flykting i dagsläget passera genom Sverige till Finland?
Dublinförordningen har varit föremål för mycket debatt, eftersom många EU-länder inte har respekterat den. Se länk ovan.
13.29

Statsministern: Riv upp Dublinförordningen

svt.seStatsminister Stefan Löfven (S) vill skrota dagens Dublinförordning och ersätta den med ett nytt system. Det sade han i en intervju på Malta med SVT:s Europakorrespondent Ulrika Bergsten.


Här är länken
13.36
Strax börjar vi vår livesändning inför finansminister Magdalena Anderssons presskonferens. Hon kommer att presentera regeringens extra ändringsbudget för 2015.
13.37
Enligt TT innehåller ändringsbudgeten de 9,8 miljarder till kommunerna för ökade kostnader i flyktingmottagandet i år, som utlovades i migrationsöverenskommelsen nyligen. Det blir också 200 miljoner till civilsamhället i stöd.
TT erfar även att Migrationsverket kan komma att kompenseras för ökade kostnader i år.
13.38
Migrationsverket meddelade i oktober att det behövs 29 miljarder kronor mer än tidigare beräkningar och departementen har uppmanats att senast den nionde november ge förslag på hur man kan skära ned på satsningar och därmed spara pengar för att klara den aktuella situationen.
13.39
Läser om id-koll på färjor från Tyskland till Sverige, är det Sverige som begär id eller är det Tyskland?
Sverige kommer att att ta hjälp av tjänstemän i Tyskland och Danmark, men det är på svenskt initiativ det görs.
13.41
Bahir Sahak har flytt från Afghanistan. Han har varit på resande fot i 33 dagar. Han hade ingen aning om att Sverige har infört gränskontroller. Han har inga papper med sig och nu går polisen på tåget.
13.41
Polisen är på plats och kontrollerar pass vid färjorna i Helsingborg.
13.44
I dag kommer regeringen också att presentera hur mycket av de 9,8 miljarderna som varje kommun kommer att få.
13.44
Polisen säger till en rad passagerare att de måste gå av tåget.
13.45
13.46
Finansieringen av pengarna till kommunerna kommer regeringen också att redogöra för. Det är känt från innan att man diskuterar att ta pengar från biståndet, man ska låna pengar och man vill också att departementen ska göra besparingar.
13.47
Nu startar presskonferensen. Magdalena Andersson inleder med att säga att det är ovanligt med extra ändringsbudgetar. Men det gjordes även vid finanskrisen 2008-2009.
13.47
Syftet är att säkra vård, skola och omsorg, säger Andersson.
13.48
Regeringen skjuter till nästan 11 miljarder totalt för att klara flyktingsituationen. Den största delen går till kommunerna, 8,3 miljarder.
13.49
13.49
Bahir Sahak är en av dem som går av på Hyllie station.
- De säger att de kommer att hjälpa oss, säger han.
13.50
Migrationsverket behöver extra resurser, regeringen skulle kunna besluta om dessa själv, säger Andersson, men lägger in dessa i budgeten för extra transparens. Man föreslår alltså 961 miljoner till Migrationsverket.
13.50
13.51
Pengarna till kommunerna kommer att delas ut vid årsskiftet. Några exempel på vad varje kommun får:
Göteborg får 369 miljoner, Norberg 40,6 miljoner, Vilhelmina 12,4 miljoner. Region Skåne får 182 miljoner.
13.55
Magdalena Andersson räknar också upp andra delar ur budgeten som ju presenterats tidigare.
13.56
Polisen visar passagerarna som ombetts att kliva av tåget till en plats dit Migrationsverket ska ha bussar för transport till myndigheten.
- Det har dock inte fungerat helt. Det har inte kommit några bussar, så det är fullt med folk som står där och väntar, säger en polis som inte vill medverka med namn.
13.56
- Allt detta kommer att finansieras genom lån. Den krona för krona-princip gäller förstås inte här i den här akuta flyktingsituationen den vore en oklok politik, säger Andersson.
14.01
Pengarna kommer till kommuner som har tagit emot många flyktingar, säger Andersson. Det handlar om en engångssumma.
Om pengarna verkligen kommer att räcka kan hon inte lova.
- Vi vet ännu inte hur flyktingströmmarna kommer att se ut. Här handlar det om att ha hög beredskap om ytterligare åtgärder om så krävs.
14.05
Andersson får frågor om det stora skillnader mellan kommunerna. - Vi har utgått från hur många asylsökande och nyanlända man har tagit emot i kommunerna och lagt särskild vikt vid de kommuner som tagit emot ensamkommande barn.
14.08
- Det har förekommit mycket oro och kritik från kommunerna för att klara verksamheten under den här kraftiga flyktingströmmen, säger SVT:s politiske kommentator Mats Knutson. Det är inga kontroversiella pengar, säger han och förtydligar att det här har gjorts upp med allianspartierna och Vänsterpartiet.
14.10
11 miljarder handlar det alltså om totalt som ska skjutas till för att kunna hantera flyktingkrisen.

- Försvarsmakten kostar under ett år 45 miljarder kronor, det här är inga gigantiska pengar egentligen, men ser vi framåt så visar prognoser att kostnaderna kommer att växa kraftigt, därför måste regeringen också gå in och titta på besparingar, säger Mats Knutson.
14.11
Är summan till kommunerna då tillräcklig?
- Det är det absolut inte, det kommer krävas mycket, mycket mer när kostnaderna slår igenom fullt ut för det som sker just nu, säger Mats Knutson.
14.11
Här står passagerare från danmarkståget som har angett att de inte vill söka asyl i Sverige.
- De vill vidare till Norge, men det får de inte. Istället kommer vi att sätta dem på ett tåg tillbaka till Danmark, säger en polis.
14.12
Minst ett 30-tal flyktingar fick följa med polisen ut ur det senaste Öresundståget som rullade in på Hyllie station.
Gruppen bestod av flera små barn tillsammans med föräldrar, men också ensamkommande barn och unga. På polisens fråga om vilka som vill söka asyl i Sverige svarade i princip alla ja.
Polisen vinkade med sig den stora gruppen och lämnade perrongen, berättar TT:s reporter på plats.
14.13
Svenska kommuner får enligt lag inte drivas med underskott. - Det innebär att de har två alternativ, de får antingen höja kommunalskatten, skära ner på sina egna kostnader på andra områden eller få stöd av staten och det är därför staten nu går in.
14.16
Jobbmålet kommer att bli svårare att nå, sade Andersson vid presskonferensen. - Jag tror att både hon och Stefan Löfven inser att det här jobbmålet är helt passé, det är inte realistiskt ens att säga att det går att uppnå, säger Mats Knutson.

Det tar i snitt sju år för nyanlända att komma ut på arbetsmarknaden, att fler nu kommer försvårar att nå jobbmålet.
- Det var svårt att nå redan tidigare, nu är det omöjligt. Frågan är när de överger det helt och hållet, säger Mats Knutson.
14.17
Mats Knutsson hävdar att jobbmålet inte kan uppfyllas...vad grundar han det på?
Många bedömare menar att det är i stort sett omöjligt med de prognoser som finns för arbetslösheten i Sverige framåt, men också för Tyskland som i dag har den lägsta arbetslösheten.
14.20
Jobbmålet som nu diskuteras handlar alltså om att Socialdemokraterna haft som mål att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Det sade nu Magdalena Andersson alltså blir svårt att nå. Målet har varit väldigt omdiskuterat och många bedömare har sagt att det i princip är omöjligt är nå.
14.26
Vaddå saknar id-handlingar, varför gör de det?
Många har ju en lång och farlig flykt bakom sig, vissa kan ha blivit av med id-handlingar andra länder saknar myndigheter som kan utfärda giltiga dokument.
14.34
25 personer stoppades från att kliva ombord på Stena Lines färja, rapporterar TT.

- Vi hade en avgång i morse från Rostock till Trelleborg. Vår organisation i Rostock stoppade 25 personer från att gå på, säger Jesper Waltersson, presschef på Stena Line.

Enligt Stena Line har informationen från polisen varit att de måste kolla legitimation på alla som ska komma på färjan.

-När gränskontroll införs så åläggs det oss att göra id-kontroller.
Ett transportörsansvar har trätt i kraft, enligt Waltersson, som innebär att Stena Line skulle vara tvungna att transportera tillbaka de flyktingar som reser med dem om de inte får gå i land i Sverige.

14.36

Så här mycket får varje kommun och landsting.

14.37
Har regeringen beräknat kostnader som kommer vid anhöriginvandring? Ingår dom i den nya prognosen?
Nej, de knappt 11 miljarder som lagts till utöver ordinarie budget är främst stöd till kommuner och landsting för deras kostnader för flyktingmottagandet och gäller 2015. Kostnader som uppstår i samband med anhöriginvandring är inte medräknade, inte heller framtida kostnader för en integration.
14.37
Undrar du hur mycket din kommun får av de statliga pengarna? Nedan finns en pdf men summan för varje kommun och landsting.
14.46
Inte heller TT-Line, som kör färjetrafik mellan Trelleborg och Tyskland samt Polen, släpper på någon utan giltig id-handling.
-Där gör vi inte undantag för någon, säger rederiets pressansvarige Katrin Ludvigsson till nyhetsbyrån TT.
Hur många som eventuellt har stoppats på rederiets avgångar i dag vet hon inte.
14.58
Hur många har stoppats via bilpassagen på Öresundsbron?
Ett par timmar efter att den tillfälliga gränskontrollen upprättats vid den svenska änden av Öresundsbron hade endast en handfull fördjupade kontroller genomförts av polis, rapporterar TT. Förutom bilar har även ett antal bussar kontrollerats av gränspolis.
15.04
För nya följare kan vi berätta att polisen på plats i Hyllie säger att alla passagerare måste identifiera sig.
- Det sker ingen selektering, säger en polis.
15.07
Flyktingar som inte vill söka asyl i Sverige sätts på ett tåg tillbaka till Danmark. Här står en grupp som hade hoppats kunna ta sig vidare till Norge.
15.11
Missade du Magdalena Andersson presskonferens om extrapengarna till kommunerna? Här kan du se den igen genom att scrolla tillbaka i livesändningen.

Extrasändning: Flyktingsituationen | SVT Play

SVT PlaySe dina favoritprogram när du vill i SVT Play - fri television på nätet.
15.11
Vad händer med de som inte kan identifiera sig?
Den som inte kan identifiera sig kan antingen söka asyl i Sverige eller vända tillbaka. Gör man inte det frivilligt blir det ett ärende för polisen som då kan besluta om avvisning.
15.28


Migrationsverket uppger för TT att arbetet för personalen flyter på som vanligt, även efter att gränskontrollerna införts. Det handlar om registrering av asylansökningar och olika slags hjälp till flyktingar.
-Under dagen jobbar vi på som vanligt, säger presskommunikatör Helena Cho Györki.
15.35
Hur länge beräknas dessa pengar räcka i kommunerna?
Magdalena Andersson sade på presskonferensen att man måste ha hög beredskap att skjuta till ytterligare resurser. Hur långt pengarna räcker är svårt att beräkna eftersom man inte vet hur flyktingströmmarna kommer att se ut.
15.43
Vem får regeringen Löfven låna 11 miljarder av? Är det från våra pensionsfonder eller är det från EU? Är biståndspengarna redan Slut?
Den extra ändringsbudgeten som regeringen lägger fram, en ytterst ovanlig åtgärd, innehåller ökade utgifter på 11 miljarder kronor för i år. Det ska betalas genom att staten lånar mer pengar för att de ökade kostnaderna inte ska gå ut över satsningar på skola, vård och omsorg. Eftersom kostnaderna inte ryms inom ordinarie budget kommer staten att skuldsätta sig. Staten lånar pengar genom att Riksgälden
säljer obligationer till banker och andra investerare. Obligationer som staten sedan måste köpa tillbaka. Med skattebetalarnas pengar.
15.47
Vad händer när jag kommer till Sverige som Holländare att åka till mitt hus i Sverige och har Holländska legitimationen.
Eftersom Nederländerna är med i Schengen lär det inte vara något problem, men det är bra att ha med sig pass.
15.50
Trycker Riksgälden "nya sedlar". Om inte, var får Riksgälden pengarna ifrån.
Nej. Skattebetalarna får stå för notan.
15.51
Vad händer om man kommer från ett land i Europa men utanför EU och är på väg att besöka Sverige?
Ta med pass.
15.52
Kan man söka asyl även om man inte har några identitetshandlingar? Eller blir man tillbakaskickad då?
Man får söka asyl även utan id-handlingar.
15.53
Vet ni något om vad de andra nordiska länderna säger om kontrollerna? T.ex. Norge dit folk ju inte kan åka via Sverige utan pass/id om jag fattat rätt. Danmark verkarde ju förut närmast skadeglada, borde det inte gå att samarbeta mer mellan de nordiska länderna?
Både Norge och Finland har uttryckt förhoppningar om att de svenska gränskontrollerna ska minska antalet flyktingar. Svenska myndigheter har även räknat med att antalet asylsökande i Sverige kan öka. Kontrollerna införs främst för att få kontroll över vilka som kommer till Sverige, inte för att begränsa antalet.
16.00
Har jag förstått detta rätt? Pga färjelinjernas transportörsansvar där de kräver giltig ID-handling innan ombordstigning så är i princip enda sättet att söka asyl i Sverige (utan giltig ID-handling) att ta bron?
Svar ja. Däremot kan vederbörande söka asyl i Polen, Danmark, Tyskland eller det EU-land som färjan går ifrån.
16.22
Vad jag vet så finns det inget krav på att personer som befinner sig i Sverige måste ha legitimation på sig.
Hur är det med Tyskland och Danmark?
Om jag (som råkar vara svensk medborgare) reser från Köpenhamn till Sverige utan legitimation, blir jag utvisad då till Danmark?
Personer som har rätt att vistas i Sverige kommer inte att nekas inresa för att de saknar id-handlingar. I sådana fall kommer polisen till exempel att få slå i folkbokföringsregistret.
16.27
Hur lång tid kan Sverige, enligt reglerna, ha dessa gränskontroller?
Enligt Schengenavtalet får ett land inledningsvis ha gränskontroller i upp till 30 dagar. Efter det kan beslutet förnyas om högst 30 dagar i taget. När inrikesminister Anders Ygeman fick frågan om hur länge kontrollerna längst kan var så svarade han att det handlar om månader inte år.
16.30
Jag antar att denna ändringsbudget måste röstas igenom i Riksdagen. Finns det någon risk för att den skulle röstas ned av oppositionen?
Innehållet i ändringsbudgeten bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna och allianspartierna. Så det finns inga skäl att tro att den inte skulle gå igenom.
16.33
Varför får vi inte folket nu folkomrösta om nuvarande flyktingpolitik,
Det är ju skattebetalarna som får stå för notan och de borde få vara folket som får vara med och bestämma.
Sverigedemokraterna vill se en folkomröstning om invandringen till Sverige, från övriga partier finns inte samma vilja. Men övriga partier (förutom Vänsterpartiet) har ju kommit överens om flera delar av flyktingpolitiken, bland annat tillfälliga uppehållstillstånd och skärpt krav på försörjning vid anhöriginvandring, så det finns en bred uppslutning bakom dessa beslut.
16.41
varför Denmark inte gör samma som Sverige, det är där som
Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen har sagt till nyhetsbyrån Ritzau att det inte är aktuellt med danska gränskontroller. Enligt honom skulle det antagligen leda till fler och inte färre asylansökningar.
16.46
Varför har regeringen inte tagit detta beslut för halvår - år sedan. Det har inte varit svårt att se utvecklingen!
Enligt regeringen har inte kraven för tillfälliga gränskontroller tidigare varit uppfyllda. Nu säger polisen säger det råder ett hot mot ordning och säkerhet och Migrationsverket har efterfrågat gränskontrollerna.
Och självklart är bakgrunden att det kommit väldigt många till Sverige de senaste månaderna.
16.58
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedts uttalande att han accepterar gränskontrollerna har väckt vrede i partiet. Enligt en riksdagsledamot, som inte delar hans uppfattning, har hans ställningstagande väckt reaktioner i partiet.

- Många i partistyrelsen har reagerat. Han hade inte förankrat sitt ställningstagande, säger personen till TT.
16.58
Det var i SVT:s Aktuellt i går kväll som Jonas Sjöstedt uttryckte förståelse för beslutet och sade att han accepterar det så länge rätten att söka asyl garanteras.
17.02
Varför kontrolleras inte ID innan personer går på SJ tåg men när de går på färjor? Varför är det logiskt att göra så?
Enligt SJ finns inga myndighetskrav på dem att ha resenärslistor eller id-kontroller. Däremot rekommenderar man nu sina resenärer att ha med sig pass eller id-kort.
17.09
Hej!

Är inte meningen med gränskontrollen att neka folk att komma in i landet? vad är det för poäng annars utan lika bra ha en öppen gräns. Folk ska ju hindras från att komma in och speciellt när folk kommer från länder där IS existerar. Snart kommer förmodligen IS ha ett fast fäste här när inte polisen sätter hårt och tvingar bort folk.
Meningen är att svenska mottagandet av flyktingar ska bli mer ordnat och kontrollerat. Det ska också hjälpa myndigheterna att prioritera och hjälpa till exempel barnfamiljer och ensamkommande barn snabbare än i dag. De som inte vill söka asyl i Sverige ska kunna nekas vid gränsen men inte övriga.
17.15
Gränspolisen i Skåne har under eftermiddagen genomfört de första avvisningarna till följd av den nya gränskontrollen. 22 irakier skickades tillbaka till Danmark, skriver Dagens Nyheter.

– De saknade tillstånd att vara i landet och ville inte söka asyl, säger Leif Larsson operativt ansvarig för gränspolisen i region Syd.

De irakiska medborgarna kom till Sverige med tåg till Malmö och färja till Helsingborg.
17.19
Enligt Skånepolisen har ett 50-tal personer idag förts till Migrationsverkets lokaler för att söka asyl. 12 barn utan vårdnadshavare har, med hjälp av Malmö stad, blivit omhändertagna och dessa har sedan också sökt asyl.
17.21
Nu är det dags att avsluta den här direktrapporteringen, tack för att ni har följt oss och självklart kommer vi fortsätta rapporteringen under kvällen. Följ oss på svtnyheter.se samt i våra nyhetssändningar Rapport 18:00 och 19:30 samt Aktuellt klockan 21.