Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Minneshögtid för att hedra offren för terrordåden i Paris


President Hollande närvarar vid en minneshögtid på Invalide i Paris för att hedra de 130 personer som miste livet i terrorattentaten i Paris den 13 november. 
SVT Nyheter rapporterar live från ceremonin. 

SVT rapporterade · Terrordåd i Paris

15.51
Hej och åter välkomna till direktrapporteringen kring terrordåden i Paris. Vi började uppleva tekniska problem med den tidigare bevakningen och har därför valt att nu starta om den.
15.52
Vi beklagar detta. En sammanfattning av vad vi vet just nu går att läsa här ovanför.
15.55
Vittnesmål från folksamlingen på Place de la République, av en reporter från Le Monde:
Mycket folk, många familjer med barnvagnar och småbarn, söker efter en plats att ställa ner sina ljus. Statyn har (sedan Charlie Hebdo) blivit ett verkligt altare som man vandrar runt, långsamt. En unga kvinna ritar klart sin affisch: ”Mot döden, levande”. En ung man kliver ut ur folkmassan och börjar applådera vid åsynen av statyn som symboliserar den franska republiken. Efter några sekunders tvekan ansluter sig hela folkmassan till applåderna.
Tweeten nedan med en bild från platsen kommer från en annan journalist, på AFP:
16.08
Ett vittne vid namn Chloé befann sig på restaurangen Petit Cambodge när den attackerades av terroristrna. - Först hörde jag krossat glas och förstod inte först att det var kulor. Folk började skrika och skjutandet fortsatte. Jag la mig på golvet i fosterställning. Det är en väldigt liten restaurang så vi låg nästan alla på varandra.
16.12
- En dam precis framför mig rörde sig inte mer och jag insåg att hon var död. Jag fick upp min telefon ur väskan och ringde räddningstjänsten som sa att de var på väg. Det var blod överallt. Jag hade sådan tur som överlevde. Jag har en son. Jag ska ändra mitt liv nu, fortsätter Chloé.
16.12
Den militära närvaron kommer att utökas i hela Frankrike, uppger premiärminister Valls stad. Sammanlagt 10.000 personer i militären kommer att finnas på plats ute i landet, jämfört med 7.000 före dåden.
16.13
Militären kommer att vara på plats till tisdag kväll.
16.14
Gällande Paris så ökar man från 4.000 till 5.000 (vilka ingår i de totala 10.000).
16.15
Hur länge liverappoterar ni om dådet
Vi har ingen direkt sluttid. Vi liverapporterar så länge som det finns uppgifter att berätta om och så länge vi bedömer att nyhetsläget kräver det.
16.22
Frankrikes utbildningsminister Najat Belkacem har skrivit ett brev till föräldrarna till landets skolelever.
–  Skolväsendets samlade resurser finns vid er sida i denna smärtsamma stund. 
16.25
Belkacem påminner även om den tysta minut som ska hållas i morgon vid lunchtid, att alla skolutflykter stoppas fram till den 22 november samt att centrum för psykologiskt krisstöd har upprättats för dem som önskar sådan hjälp.
16.25
Paris parker håller på att stängas. Det enligt ett beslut som togs av stadens borgmästare efter attentatet i fredags. Det beslutades att grönområden och parker skulle vara öppna under helgen men att de skulle stänga tidigare, vid klockan fyra.
16.27
"Fortfarande inte rädd" står det på banderollen under Mariannestatyn på Place de la Republique där tusentals människor samlats.
16.33
Efter de negativa reaktionerna mot Nicolas Sarkozy och hans parti Les Républicains, för att ha begärt en parlamentarisk debatt i morgon samtidigt som många försöker mana till en nationell enighet, svarar han nu så här:
– Enighet i sorgen, visst. Men ingen politisk enighet.
16.36
– Det krävs agerande för att skydda fransmännen och inte nöja sig med nationell enighet, fortsätter Sarkozy.
16.39
Alain Juppé, tidigare premiärminister och ansedd som en av Sarkozys främsta rivaler inom Les Républicains för att bli partiets kandidat till presidentposten 2017, har dock motsatt uppfattning och betonar den tunga vikten av en ”nationell samling”.
16.47
Två skotska kvinnor berättar Sky News att de sprang ned i källaren på Le Bataclan när de upptäckte att skotten började hagla mot scenen. - Vi lyckades hitta dörren till källaren och sprang ned där och insåg att det inte fanns någon väg ut därifrån. Några sekunder senare slogs dörren upp och vi trodde att nu kommer vi att dö. Men det var två andra konsertbesökare och vi lyckades tillsammans barrikadera dörren, släcka lyset och så satt vi där i tre timmar och lyssnade på allt som hände där uppe, säger den ena kvinnan till Sky News.
16.48
Tre av sju självmordsbombare som sprängde sig själva efter de fruktansvärda attentaten var fransmän, uppger myndigheter i Frankrike och Belgien, skriver The Guardian.
16.51
varför samlas nu folk på gatorna då det är undantagstillstånd. IS vet att Parisbor gör såhär och kan lätt atattackera igen nu
Polis och myndigheter i Paris har uppmanat folk att hålla sig inne och undan i Paris, men många väljer ändå att gå ut och samlas, främst på Place de la République som ligger i samma området där de flesta dåd ägde rum.
Människor som intervjuas på gatan säger att de känner en skyldighet att visa att terroristerna inte har vunnit. De vill ta tillbaka sina gator.
16.57
Tysklands förbundskansler säger nu vid G20-mötet i Turkiet att det är av yttersta vikt att stärka EU:s yttre gränser.
17.02
Luftangreppen mot IS i Syrien och Irak kommer att intensifieras. Det uppger den amerikanska säkerhetsrådgivaren Ben Rhodes. USA och Frankrike kommer gemensamt att arbeta för att trappa upp attackerna.
17.08
”Nej nej nej, vi är inte rädda, so-so-so-solidaritet”, skanderas på Place de la République.
17.13
Flera medier rapporterar nu om tre bröder inblandade i terrordåden. Uppgifterna är obekräftade men ska komma från källor nära utredningen. Den ena brodern ska ha dött under dåden, den andra sitter frihetsberövad i Belgien. Den tredje uppges antingen vara en av självmordsbombarna, eller ha flytt.
17.13
Vill betona att dessa uppgifter inte är bekräftade.
17.21
BBC:s reporter Howard Johnson instagrammar att folksamlingen på Place de la Republique har format en ring där man kan gå in och få gratis kramar. Skulle själv behövt en kram nu, känner jag.
#FreeHugs circle breaks out at Place De La Republique for people paying respects to victims of Friday's attacks #Paris #PrayForParis
av howardrjohnson via Instagram

17.24
-Jag är själv muslim och kan inte förstå det hör hatet, säger Yasmina. - För mig har religionen lärt mig älska musik, kultur, livet. Det är därför jag är här, för att visa kärlek.
17.30
Nu kommer uppgifter från säkerhetskällor i Frankrike att ytterligare en av de döda gärningsmännen i Paris, en självmordsbombare, har identifierats.
17.32
Detta KAN DOCK vara en överlappning med tidigare information från Belgien, där man lite tidigare i dag sa att man visste att två av de döda gärningsmännen var franska medborgare bosatta i Bryssel.
17.45
Ny uppgift om bröderna: Den broder som satt frihetsberövad i Belgien har nu åter satts på fri fot. Det är oklart om han misstänks för någonting.
17.46
Mer om bröderna: En är alltså släppt på fri fot, en är död och en tredje tros vara på flykt och enligt France Info är en internationell arresteringsorder utfärdad.
17.47
På Place de la Republique står Catherine som är advokat till vardags och delar ut gratis kramar. -Världen behöver mer kärlek, säger hon. - När jag hörde om attentaten brast mitt hjärta.
17.48
En man, som tros vara en av attentatsmännen, är fortfarande på flykt, bekräftar franska myndigheter.
17.54
President Hollande vill förlänga undantagstillståndet i Frankrike i tre månader, enligt Le Figaro. Han måste först presentera förslaget för ministermötet på onsdag och sedan få det godkänt i parlamentet. Nuvarande undantagstillstånd gäller i 12 dagar innan Hollande måste söka mandat för förlängning, vilket han nu alltså gjort.
17.54
Om vi backar till uppgifter om tre bröder: Om allt stämmer, så är det alltså så här:
  1. En bror död under dåden, oklart var (Stade de France eller Bataclan)
  2. En bror jagas, ska ha hyrt bilen som användes av den grupp terrorister som tog sig till Bataclan
  3. En tredje bror frihetsberövades och förhördes av polis i Belgien, men släpptes för ett tag sedan på fri fot.
17.55
Bilden blir nu lite tydligare: Den man som är på flykt och nu jagas av polis ska vara den man som hyrde den svarta Polon, som användes av terroristerna som gick in på Bataclan.
17.56
Liberté, égalité fraternité , je suis fière d´être francaise Non et non nous n´aurons pas peur Toutes mes condolèances aux familles des victimes
(Frihet, jämlikhet, brödraskap, jag är stolt att vara fransyska. Nej och åter nej vi kommer inte att vara rädda. Alla mina kondoleanser till offrens familjer.)
17.57

BBC:s reporter twittrar att borgmästaren i Chartres där attentatsmannen Mostefaï bott, säger att man kände till honom och "efter 2010 var blev han radikaliserad".

18.00
Nu dras uppgifterna om att den ena brodern skulle ha släppts av belgisk polis tas nu tillbaka, uppges alltså fortfarande sitta frihetsberövad. Beklagar att uppgiften tycks ha varit felaktig.
18.11
Frankrike och Belgien har uttryckt en önskan om att förstärka sitt säkerhetssamarbete, uppger båda länders inrikesministrar Bernard Cazeneuve och Jan Jambon vid en presskonferens.
– Vi, belgare och fransmän, står förenade i kampen mot terrorismen, säger Cazeneuve.
18.13
– Attentaten förbereddes utomlands. De mobiliserade en grupp gärningsmän på belgiskt territorium som kunde dra nytta av medhjälpare i Frankrike, säger Cazeneuve.
18.15
Enligt CNN en eller tre av de terrorister har kommit till Europa som flyttning från Syrien i den senaste tids period.
Det tappoteras inte i rapport kl. 18:00.
Varför undrarar jag?
Därför att det inte är en bekräftad uppgift. Man har hittat ett syriskt pass i närheten av en av de döda gärningsmännen, som enligt grekiska myndigheter först registrerades i Grekland inom EU. Det är dock inte alls bekräftat att passet ska ha tillhört den döda gärningsmannen, eller om identiteten i passen ens stämmer överens med mannens verkliga identitet.
18.21
Fransk polis går nu ut med namn och bild på en person som eftersöks i samband med attackerna i Paris.

18.21
Han heter Abdeslam Salah, född 1989 i Bryssel.
18.22
Mannen uppges vara 175 cm lång och ha bruna ögon
18.24
Mannen uppges vara farlig och allmänheten avråds för att gripa in på egen hand.
18.25
De som får syn på honom uppmanas ringa 197, inom Frankrike.
18.26
Oklart internationellt nummer just nu, ska kolla.
18.26
För tydlighet: Det är ännu inte bekräftat att denna man är densamma som den bror vi tidigare har rapporterat om som uppges jagas av polis.
18.27
Det kan mycket väl vara det, men det är inte bekräftat.
18.30
Abdseslam Salah efterlyses för inblandning i dåden i Paris 13/11. Det är oklart exakt vad han misstänks ha för del i dåden.
18.34
Belgisk polis går nu ut med en officiell dementi kring uppgifterna om att en bror till de misstänkta terroristerna ska ha försatts på fri fot. Han sitter fortfarande frihetsberövad.
18.36
Åklagare i Paris bekräftar nu Belgiens uppgifter om identifiering av ytterligare två döda terrorister, samma som Belgien alltså gick ut med tidigare i dag. De både är män av fransk nationalitet, bosatta i Belgien.
18.40
De som önskar nå franska polisen från ett nummer utanför Frankrike kan ringa: +33 (0)1 53 71 53 71
18.40
Kommer ni att liverappotera imorgon om dådet
Det beror lite på händelseutvecklingen, kan tyvärr inte ge ett rakt svar i detta läge.
18.45
Vad jag sett har Telegraph.co.uk gått ut med uppgiften att ett pass som tillhört en av gärningsmännen registrerats i Grekland, ön Leros , som pass för flykting i oktober.
Grekiska myndigheter har bekräftat detta.
Även passerat Serbien och Makedonion och sökt asyl i oktober. Är det inte dags att hänga med SVT?
www.telegraph.co.uk
Jodå, vi hänger med! Så här skrev jag lite tidigare: Man har mycket riktigt hittat ett syriskt pass i närheten av en av de döda gärningsmännen, som enligt grekiska myndigheter först registrerades i Grekland inom EU och passet har sedan rest vidare upp på Balkan och sökt asyl. Det är dock inte alls bekräftat att passet ska ha tillhört den döda gärningsmannen, eller om identiteten i passen ens stämmer överens
18.48
JUST NU: Place de la République, samlingsplats för många sörjande i Paris, har utrymts av polisen. Oklart varför i detta läge.
18.50
Uppgifter om skottlossning på Place de la République, EJ BEKRÄFTAT
18.51
Panik uppges råda på platsen.

18.52
Polis ska gå in Place de la République med dragna vapen.
18.52
Vill poängtera att det fortfarande inte finns bekräftelse på att något våldsamt har ägt rum.
18.53
Enligt Le Parisien ska även Les Halles hålla på att utrymmas.
18.54
Les Halles är Paris största tunnelbane- och pendeltågsstation. Platsen inhyser även en stor köpgalleria och biografer, med mera.
18.56
Nu rapporterar utsända reportrar att folk börjar återvända till Place de la République.
18.57
Det tycks alltså ha rört sig om ett falsklarm som utlöste panik på torget.
18.57
Det är oklart om någon ska ha skadats när folk började springa i panik.
18.58
En utsänd från I-télé berättar:
– Jag mötte en kvinna som skrek i panik: Var är mina barn? Var är mina barn? Folk övergav sina skor. Även alla journalister försvann från platsen. Det var surrealistiskt.
18.59
Polisen bekräftar nu att ingenting ska ha inträffat. Ingen ska heller ha skadats svårt i den plötsliga folkrörelsen.
19.01
Liknande scener ska ha utspelat sig vid Les Halles. Polis uppmanade folk att lämna uteserveringarna, men även detta tycks ha varit ett falsklarm.
19.04
Går ej att se live sänningen via denna sidan.
Direktsändningen är avslutad. Det som går att se är en repris av dagens sändning.
19.06
Enligt vittnesuppgifter ska någon ha smällt av smatterband i folkmassan på Place de la République, vilket sedan fick panik att bryta ut då det misstogs för skottlossning.
19.06
Lugnet uppges nu så gott som återställt på platsen.
19.16
Fransk polis bekräftar nu att Abdeslam Salah är fransk medborgare, även om han är född i Belgien.
19.21
Terrordåden har skördat ytterligare tre dödsoffer. Tre personer har avlidit på sjukhus av sina skador, uppger AP-HP, paraplyorganisationen som förenar Paris samtliga sjukhuskomplex.
19.21
Sammanlagt har nu alltså 132 mist livet i Europas blodigaste terrordåd sedan tågbombningarna i Madrid 2004.
19.25
Turkiska myndigheter uppger nu att man lyckades avstyra ett ”stort” terrorattentat som planerades äga rum i Istanbul på fredagen, alltså samma dag som de blodiga dåden i Paris.
19.28
Mellan 15.000 och 20.000 personer, bland dem Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen, samlades i kväll framför den franska ambassaden i Köpenhamn för att visa sitt stöd till Paris och Frankrike.

19.34
Varför har Danmark en ambassad i sin egen huvudstad?
Bra fråga! Franska skulle det vara såklart, korrigerat nu. Tack!
19.38
Nya uppgifter om vad som nyss hände på Place de la République:
I Paris 3e arrondissement, i Maraiskvarteren nära Les Halles, smällde någon smatterband. I det 10e arrondissementet, nära de terrorutsatta krogarna, exploderade en värmelampa av en olyckshändelse. Båda dessa händelser orsakade mindre panik på respektive plats. Place de la République ligger ungefär mittemellan dessa två platser. När folkmassan där märkte att folk hade börjat springa i lätt panik från båda håll utbröt en större panik bland alla på plats. Situationen kunde dock återgå till det tidigare lugnet efter bara några minuter.
19.52
Irakisk säkerhetstjänst ska ha varnat flera länder, däribland Frankrike om att IS planerade ett terrordåd. När varningen ska ha skickats är dock oklart, skriver flera medier och hänvisar till nyhetsbyrån AP.
20.02
En av gärningsmännen, Ismaël Mostefaï ska ofta besökt en lokal moské i staden Chartres berättar församlingsledaren Ben Bammou för tv-kanalen France 24. Han beskriver Mostefaï som timid och att den lokala församlingen är oförstående för Mostefaïs handlingar.
20.05
Hur är tillståndet för den svensk som är skadad och ligger på sjukhus.
Hej Johan. Vi har i nuläget ingen information om kvinnans hälsotillstånd.
20.15
Den tyska tv-kanalen ZDF har bilder från paniken som uppstod när någon smällde smatterband vid Place de la République tidigare ikväll. Se bilderna i det klipp som lagts ut i ZDF:s liveblogg klockan 19.24

Frankreich: Liveblog: Ein Mittäter auf der Flucht - heute-Nachrichten

Zwei Tage nach den Anschlägen von Paris ist noch mindestens ein Attentäter auf der Flucht. Die Polizei veröffentlichte ein Fahndungsfoto des 26-jährigen Salah Abdeslam. In der Pariser Innenstadt kam es zu einer Massenpanik, nachdem sich Gerüchte über Schüsse verbreiteten - wahrscheinlich ein falscher Alarm. Alle Entwicklungen im Liveblog.
20.34
42 personer vårdas fortfarande på intensivvårdsavdelning efter terrorattackerna i Paris, enligt sjukhuspersonal. Tidigare har tillståndet betraktats som kritiskt för uppåt 100 personer, skriver TT.
20.42
Frankrikes president Francois Hollande samlade tidigare ikväll parlamentsledamöter i presidentpalatset. Hans besked ska enligt tidningen Le Monde ha varit att de kommande parlamentsvalen ska genomföras som planerat liksom klimatmötet i Paris i december. Frankrikes förre president Nicolas Sarkozy har uttryckt en önskan om att klimatmötet bör ställas in.

Hollande ska också ha uppmanat ledamöterna att hålla skilja på flyktingar och terrorister.
20.45
Är Er direct live sändningar stoppat och slut nu ? - intet händer på Svt.se , när jag trycker på Live-direct sänding ?
Hej. Vi har ingen livesändning just nu. Det är en repris som ligger högst upp på sidan. Nästa nyhetssändning är Aktuellt 21.00 följt av Agenda 21.15.
21.06
Nu är människorna tillbaka på Place de la Republique efter att platsen utrymdes tidigare ikväll, skriver Mathieu von Rohr, journalist på den tyska tidningen der Spiegel på Twitter. 



21.22
Belgiens inrikesminister Jan Jambon säger till den belgiska tv-kanalen VRT att myndigheterna inte har kontroll över situationen i Brysselstadsdelen Molenbeek och att myndigheterna ska ta krafttag mot de radikala muslimska krafter som finns i stadsdelen. Minst två av terroristerna hade koppling till stadsdelen och flera personer som misstänks ha koppling till dådet har gripits.  
21.23
Om det inte är en live-sändning skall det väl inte stå en röd live
skylt där med en play-knapp. Mycket missvisande. Har ni inte programvara för att ta bort den borde ni ska skaffa sådan helst ska det ju ske automatiskt såfort livesändningen är slut.
Hej Göran. Vi har nu tagit ner reprisen av livesändningen som låg överst på sidan tidigare.
21.49
Frankrikes försvarsministerium säger i ett uttalande att franskt stridsflyg har genomfört en flygräd riktad mot IS i staden Raqqa i nordvästra Syrien. Sammanlagt ska 10 plan släppt 20 bomber, skriver Reuters.
21.49
Jag vill passa på att tacka för svt's direktsändningar och (fortsatta) direktrapporteringar sedan i fredags! Det har känts värdefullt och lugnande att höra om vad som hänt, via er. Programledarna har varit professionellt neutrala i rapporteringen, hållit en respektfull ton, tagit med en bredd av aspekter/perspektiv på händelserna mycket tack vare era olika gäster. Även om mycket varit repriser, har det inte blivit tjatigt, utan det har underlättat för att förstå vad som faktiskt hänt (så långt det är möjligt).
Stort tack Maggan!
21.57
Fler uppgifter om flygräden mot Raqqa: Enligt försvarsministeriet ska räden har riktats mot en stridsledningscentral, ett ammunitionsförråd, ett rekryteringskontor och ett träningsläger.
22.21
Nyhetsbyrån AP rapporterar om att uppgifter från anställda vid franska myndigheter avslöjar att den efterlysta Abdeslam Salah ska ha stoppats av polis bara timmar efter dåden i fredags.
En bil ska ha stoppats vid den belgiska gränsen, redan då ska det ha varit känt att Salah var den som stod på hyreskontraktet för den Volkswagen Polo som var övergiven vid en av platserna för terrordåden.
Enligt uppgifterna var Salah en av tre personer i bilen som stoppades av polisen tidigt på lördagen.
22.21
Har man fått en uppfattning om hur mångs totalt som var inblandade i attentatet. En expert på nätet ansåg att 200 personer kunde ha varit inblandade.
Hej Alkad. Nej, jag känner inte igen den siffran och det är i nuläget oklart hur många som kan ha haft inblandning i dåden. Antalet misstänkta lär dock växa i takt med att polisutredningen växer.
23.04
Varför är just Frankrike måltavla?
Hej Lars. Din fråga är högst relevant och kanske inte helt enkel att besvara. Det finns en rad förklaringar som går att betrakta som trovärdiga till varför Frankrike valts ut som mål just den här gången. Många experter pekar på Frankrikes minst sagt aktiva militära roll i Syrien har gjort att landet blivit en fiende för IS. SVT Nyheters egen mångårige utrikesreporter och numera utrikeskommentator, Bo Inge Andersson,
”Hittills har man antagit, på grundval av uttalanden från terroristerna i konserthuset Bataclan, att man vill hämnas på Frankrikes engagemang i Syrien. En viktig förklaring till attentatet är alltså Frankrikes Syrienpolitik.”
23.03

Bo Inge Andersson: En ny fas – IS för krig i Europa

svt.seDet är ett förfärande faktum som döljer sig bakom fredagens fruktansvärda terrordåd i Paris: Nu för IS krig även i Europa.
05.50
Godmorgon och välkommen till denna direktrapportering med anledning av terrordåden i Paris.

Det är nu över 48 timmar sedan attackerna i den franska huvudstaden, och SVT Nyheter rapporterar här löpande om vad som har hänt under natten, efterspelet och hur fransmännen nu ska hantera vardagen.
06.00
Opération anti-islamistes à
06.03
Här är bilden från franska tidningen La Depeche du midi som visar hur en lång karavan med polisbussar rullar genom Toulouse, publicerat via tidningens twitterkonto i natt.
06.17

Stor polisinsats i jakt på misstänkta terrorister i natt

svt.seFransk polis har under natten till måndagen inlett en insats i jakt på misstänkta terrorister, eller personer som kan ha kopplingar till fredagens terrordåd i Paris. Rapporter kommer om räder från olika delar av landet – bland annat i Toulouse, i södra Frankrike, där minst tre personer uppges ha gripits av polisens specialstyrkor RAID och GIPN.
06.21
Förutom i Toulouse finns alltså uppgifter om antiterrorist-räder i städerna Grenoble och Jeumont (vid belgiska gränsen).
06.21
Sent igår kväll genomfördes även räder mot Parisförorten Bobigny.
06.39
Den här måndagen kommer med största sannolikhet att handla om tre saker:
1/ Franska specialstyrkornas inledda antiterrorist-insats som nu inletts.
2/ Jakten på den efterlyste 26-åringen Abdeslam Salah och uppgifter kring terroristerna som utförde attackerna.
3/ Första vardagen efter fredagens blodiga dåd – Paris håller tyst minut klockan 12.00 och president Hollande talar inför parlamentet.
06.48
I Jeumont, staden nära belgiska gränsen, stängdes flera gator av i natt. Gatorna låg runt en byggnad som polisen sökt igenom i en av många räder runtom i Frankrike, rapporterar The Guardian.
06.54
Nu kommer rapporter om att nattens räd i Toulouse, där tre personer greps, inte hade någon direkt koppling till terrordåden i Paris, enligt nyhetsbyrån AFP. Det bedöms dock ändå vara del av den större polisiära antiterrorist-insats som president Francois Hollande annonserat efter attackerna i fredags.
07.19
- Det är den tredje dagen efter attentaten och folk är på väg till jobbet, men det som folk pratar om nu och för en lång tid framåt är det som hände i i fredags, rapporterar SVT:s Lars Moberg från Paris.
07.26
Trots undantagstillståndet samlades i går tusentals på Place de la Republique. - Det var lugnt, folk sjöng, kramades, satte upp banderoller där det stod ”Vi är inte rädda”. Precis efter att vi gått därifrån ser vi att panik har brutit ut på Place de la Republique.
Folk trodde att de hört skottlossning men det var det inte. – Jag tycker att det säger någonting om stämningen.
07.36
Tre av attentatsmännen har besökt Syrien, polisens spår just nu leder till Syrien och Belgien där man gripit flera misstänkta för inblandning i terrordådet.
07.39
Brittisk säkerhets- och underrättelsetjänster ska rekrytera 1.900 personer i spåren av terrordåden i Paris. Dessutom ska man anställa fler som ska kontrollera säkerheten på flygplatser runt om i världen.
07.45
Anders Ygeman, inrikesminister, i Gomorron-studion. Han tror inte att man måste skärpa Sveriges gränskontroller ytterligare.
07.45
- Säpo har bra kontroll, men det är en enorm uppgift. Vi ska göra allt för att skydda oss, men vi kan inte skydda oss från allt.
07.52
Terrordådet i Paris visar hur svår uppgiften att skydda sig är, säger Ygeman.
07.54
Svenskar som reser utomlands för att strida i Syrien har beskrivits som ett hot mot Sveriges säkerhet. - De riskerar att göra ett hot mot Sverige, Säpo följer dem. Men här är lagstiftningen för svag, säger Ygeman som vill kriminalisera så kallade terrorresor.
07.56
Enligt inrikesministern har förslag till en lagstiftning mot rekrytering, finansiering och att göra terrorresor nu snabbutretts
07.56
Den franska polisens S-fil är ett register som inte kräver övervakning av de personer som finns med på listan, men den är tänkt att varna myndigheterna att vara vaksamma på hotet av radikalism.
07.58
Ygeman säger även att EU:s yttre gränser måste stärkas, och att om inte Italien eller Grekland klarar att stärka sina gränser måste EU gå in och hjälpa till.
07.58
Enligt Enligt France Info uppdateradesOmar Ismael Mostefais fil den 12 oktober, skriver The Guardian i sin liverapportering. Bokstaven S hänvisar till det faktum att det är en statlig säkerhetsvarning.
07.59
På fredag möts EU:s inrikesministrar, hur eniga är ni? - Gränskontrollen är den tuffaste nöten, men i kampen mot terrorn är vi överens, säger Ygeman.
07.59
Även de terrorister som genomförde terrordåden i Paris i januari, mot satirtidningen Charlie Hebdo och den judiska mataffären, fanns också med bland polisens S-filer, skriver The Guardian.
08.04
God morgon! Här i Paris är det vardag och skolorna öppnar igen.
07.55
Enligt France Info hade en av terroristerna – Omar Ismael Mostefai – en så kallad S-fil, en fil som varnar för radikalisering, som ska ha uppdaterats bara en månad innan attackerna i Paris.
08.19
Barn och föräldrar väntar på att komma in i en skola i Paris.
08.20
SVT:s Lars Moberg på plats i Paris kommenterar medieuppgifter om att franska myndigheter varnats om att attacker planerades: - Den uppgiften är inte ny för morgonen, den har jag sett tidigare. Från irakiskt håll ska det ha kommit en varning för flera månader sedan att ett våldsdåd skulle kunna ske i Paris, säger Lars Moberg, som inte hört om uppgiften kommenterats av franska myndigheter.
08.25
EU har utlyst en tyst minut i dag klockan 12 för att hedra offren för terrorattackerna i Paris, skriver TT. I Sverige iakttas den av bland andra regeringen och regeringskansliet. Regeringskansliet flaggar på halv stång, enligt uppgift på regeringens hemsida.
Även på flera håll ute i landet kommer tysta minuter att hållas, bland annat i Östersund, Sundsvall, Norrköping och i samtliga Blekinges kommuner, uppger lokala medier.
I Örebro och Umeå hålls manifestationer senare under dagen.
08.32
Som sagt kände den franska regeringen till att attacker mot landet planerades. Premiärminister Manuel Valls säger också att den franska underrättelsetjänsten förhindrat flera attacker sedan i somras. Valls varnar också för att nya attacker kan ske "inom dagar eller veckor", skriver nyhetsbyrån AFP.
08.40
Det pågår ett intensivt polisarbete i Frankrike just nu, rapporterar SVT:s Lars Moberg på plats i Paris. Franska specialstyrkor har under natten gjort flera razzior på olika håll i landet, i bland annat Toulouse, Grenoble och förorter i Paris. I Toulouse har man gripit flera personer, men om de gripna har något med terrordådet att göra vet vi inte än, rapporterar Lars Moberg.
08.40
Brittiska premiärministern David Cameron säger att om brittiska intressen är hotade så kommer man att agera, rapporterar Reuters.

Cameron säger också att han vill att Storbritannien ska genomföra flygräder riktade mot extremistgruppen IS i Syrien, men att parlamentet först måste övertygas om detta, skriver nyhetsbyrån Reuters.
08.42
Just den här skolan ligger mitt emellan Charlie Hebdos redaktion och de restauranger och Le Bataclan som blev attackerat den här gången.
08.57
Isabell har precis lämnat av sin dotter vid skolan. -Det är svårt att tala med barnen om vad som hänt. I januari var det Charlie Hebdo nu är det det här.
09.00
Sju terrordåd har förhindrats i Storbritannien det senaste halvåret, enligt premiärminister David Cameron.
09.03
Enligt franske premiärministern har det gjorts 150 polisräder runt om i landet under natten.
09.12
Enligt franske premiärministern Manuel Valls ska attackerna i Paris ha planerats och organiserats från Syrien.
09.17
Fransk polis ska alltså ha gjort över 150 tillslag mot misstänkta extremister under natten enligt AP. Bara i Frankrikes näst största stad Lyon har 13 tillslag gjorts i natt.
09.17
Hej hur länge liverappoterar ni idag
Hej! Vi liverapporterar så länge som vi tycker att nyhetsläget kräver det. Vi har inga planer på att sluta i nuläget!
09.23
Metron rullar som vanligt. Stationen Oberkampf är stängd, det var där attentaten skedde. I högtalarna ropas meddelanden ut om att vara uppmärksamma.
09.25
Franska BFMTV rapporterar att ett raketgevär fanns bland vapnen som beslagtagits i en av polisräderna i Lyon. detta har dock inte bekräftats av myndigheterna.
09.34
Alla de 150 polisräder som gjorts i Frankrike ska inte ha varit länkade till attackerna i Paris, enligt BBC.
09.36
De sju terrordåd som David Cameron säger har förhindras, finns det mer information om gärningsmännen och tänkta tillvägagångssätt?
Jättebra rapportering!
Tyvärr har vi ingen sådan information nu. Tack för att du följer oss Kalle!
09.49

Har du precis vaknat? Här är en sammanställning av de senaste händelserna:
* Franske premiärministern Manuel Valls har sagt att nya attacker planeras i Frankrike och i andra europeiska länder.
* Enligt Valls planerades och organiserades fredagens Paris-attacker i Syrien.
* Över 150 polisräder mot misstänkta terrorister har gjorts under natten på olika håll i Frankrike.
* Sju gärningsmän dog i samband med attackerna, men det finns tecken på att fler var inblandade och jakten pågår för fullt. 
Salah Abdeslam pekas tillsammans med sina två bröder ut som kärnan i den terrorcell som utförde dåden. En internationell efterlysning har utfärdats för Abdeslam.


09.56
Hur ser ni på att åka till Lyon?
Svenska utrikesdepartementet råder svenska medborgare som är i Paris att noga följa media, lyssna till de franska myndigheternas råd, att undvika stora folksamlingar samt att hålla kontakt med anhöriga i Sverige. Men UD har alltså inte gått ut med någon varning eller några råd för de som är på andra platser i Frankrike.
10.00
10.09
Enligt BBC har åklagare identifierat ytterligare två av självmordsbombarna.

10.16
En av de två ytterligare självmordsbombare som nu identifierats kommer från Syrien, enligt nyhetsbyrån AP.
08.07
Den franska regeringen kände till att attacker planerades, och flera planeras fortfarande - inte bara i Frankrike utan på andra håll i Europa, enligt premiärminister Manuel Valls, skriver TT. Den franska premiärministern bekräftar att polisen jagat misstänkta islamistiska extremister runt om i Frankrike under natten, skriver nyhetsbyrån Reuters.
SVT Nyheter söker just nu SÄPO för en kommentar om hur situationen påverkar säkerhetsläget i Sverige.
10.21
Le Bataclan och de restauranger som attackerades ligger alla inom gångavstånd från varandra. Blomsterbergen växer och folk stannar till för att hedra offren.
10.23
Hackernätverket Anonymous har lagt ut en video där man förklarar krig mot Islamiska staten (IS) efter terrordåden i Paris, skriver brittiska The Telegraph. Hackergruppen ska ha lagt ut videon redan i fredags.
Den maskerade personen som figurerar i videon talar franska och säger bland annat "Ni ska veta att vi kommer att hitta er och vi kommer inte att låta er slippa undan" och "Det franska folket är starkare än er och kommer att bli ännu starkare efter det här illdådet", skriver tidningen.
10.25
Som ett svar på dåden i Paris attackerade har franskt flygvapen attackerat flera mål i den extrema jihadiströrelsen Islamiska statens (IS) fäste Raqqa i Syrien, uppger militärkällor enligt New York Times.

Attacken ska ha genomförts i närheten av den IS-kontrollerade Deir Ezzor-provinsen, som gränsar till Irak. Den ska ha varit planerad innan fredagens terrorattacker och vara en del av en större operation.
10.29
Belgisk polis genomför nu en räd i Bryssel-distriktet Molenbeek, uppger Reuters och hänvisar till statlig belgisk tv.
10.41
Totalt har nu alltså fem dödade terrorister identifierats, uppger åklagaren.
10.44
Tre anhöriga till den franske självmordsbombaren Samy Amimour, som alltså sprängde sig till döds vid konsertlokalen Bataclan, greps i morse, enligt åklagare.
10.48
Familjekällor säger alltså till AFP att Bataclan-bombaren åkte till Syrien för två år sedan.


10.51
Franska myndighetskällor har identifierat en belgisk man som hjärnan bakom attackerna i Paris, rapporterar nyhetsbyrån AP.
10.59
Belgisk media har tidigare sagt att man söker efter mannen som uppges vara hjärnan bakom attackerna, en 27-årig man i Bryssel. Mannen misstänks ha planerat och finansierat dåden.
10.38
De två ytterligare självmordsbombare som nu identifierats är: Samy Amimour och Ahmad al Mohammad.

* 28-årige fransmannen Samy Amimour ska ha utlöst sin bomb på konsertlokalen Bataclan. Amimour åtalades för terrorbrott 2012. Amimour var satt under övervakning men ska ha försvunnit från polisens radar och var internationellt efterlyst före dåden.

* 25-årige Ahmad al Mohammad ska ha sprängt sig själv utanför fotbollsstadion Stade de France. Enligt åklagaren ska hans fingeravtryck matcha en person som kom som flykting från Syrien till Grekland i oktober.
11.04
Om en timma kommer en tyst minut att hållas. Jag beger mig mot universitetet Sorbonne där president Francois Holland kommer att närvara.
11.08
Enligt franska Liberation ska den 27-årige mannen som pekas ut som hjärnan bakom Paris-attackerna också varit i kontakt med den beväpnade man som gick till attack på ett höghastighetståg tidigare i år.
11.10
JUST NU: En polisinsats pågår i belgiska Molenbeek – obekräftade uppgifter om skottlossning, rapporterar belgiska medier
11.10
Mannen som franska myndighetskällor identifierat som hjärnan bakom attackerna heter Abdelhamid Abaaoud, är 27 år och kommer från Bryssel.
11.12
Kommer ni att ha en tyst minut i era kanaler klockan 12:00 ev med en bild i rutan om tyst minut för offren i Paris?
Hej Bengt, ja vi kommer att uppmärksamma den tysta minuten både här och i våra tv-sändningar.
11.13
I jakten på misstänkta efter terrordådet grep belgisk polis i lördags sju personer i just Molenbeek, som är en stadsdel i Bryssel. Området beskrivs som en stadsdel präglad av utanförskap och där radikala muslimska krafter fått fotfäste.
11.15
En källa med insyn i utredningen säger att Abdelhamid Abaaoud nu befinner sig i Syrien, uppger Reuters.
11.15
Hur länge liverappoterar ni om dådet idag Anna H Svensson
Så länge vi tycker att nyhetsläget är tillräckligt stort, vi har inga planer på att sluta inom den närmaste tiden.
11.25
Sorbonneuniversitetet, här kommer president Holland att närvara vid tyst minut. Många av offren var unga studenter.
11.25
Franske inrikesministern säger att polis gjort tillslag på 168 olika platser under natten runt om i Frankrike, enligt AP.
11.28
Efter nattens polisräder runt om i Frankrike har 23 personer gripits och 31 vapen har beslagtagits, enligt inrikesministern rapporterar AFP.
11.29
Hej
Tack för en ärlig och bra rapportering,
Hej Mimmi! Tack, va kul att du tycker det.
11.34
SVT:s reporter i Bryssel Ulrika Bergsten är på väg till Molenbekk där det just nu ska pågå en polisinsats.
11.35
11.36
Här kan ni läsa mer om mannen som pekas ut som hjärnan bakom attackerna i Paris

Han pekas ut som hjärnan bakom Paris-attackerna

svt.seAbdelhamid Abaaoud, en 27-årig belgisk man, pekas ut som hjärnan bakom attackerna i Paris. Han är tidigare känd av flera länders säkerhetstjänster och misstänks för att ha planerat en rad andra terrordåd.
11.38
SVT:s Henrik Silver är på plats utanför universitetet Sorbonne i Paris där en tyst minut ska hållas för terrordådens offer, bl a president Hollande ska närvara- Det är ingen slump att man valt att hålla minnesstunden på den här platsen. Många av offren var just studenter och många studerade just vid det här universitetet, säger Henrik Silver.
11.39
Just nu pågår alltså en stor polisinsats i Molenbeek, väster om centrala Bryssel. Polisen grep i lördags tre personer i området. Molenbeek har kopplats till flera terrordåd på senare år.
11.40
I Molenbeek har ett kvarter i korsningen rue Joseph II och rue Deuz Eglises spärrats av då man hittat en väska med misstänkt innehåll i en franskregistrerad bil, rapporterar belgiska tidningen Le Soir.
Polisens bombteam är på plats och invånarna i området har evakuerats.
Tidigare förekom uppgifter om skottlossning, men detta ska härröra sig till smällare som använts av polis för att evakuera området.
11.46
Turkiska myndigheter ska ha varnat för en av de självmordsbombare som nu identifierats från Parisdåden. En myndighetskälla säger till AP att man varnade för mannen som en "möjligt terrorist" i oktober 2014 men ska inte ha fått något svar.
11.46
Den tysta minuten klockan 12 som utlysts av EU, kommer att hållas på flera platser i Paris, Frankrike och runt om i Europa.
11.47
SVT:s korrespondent Ulrika Bergsten är på plats i Molenbeek i Bryssel, hon rapporterar att det just nu pågår en stor polisinsats i området.
11.50
Enligt obekräftade uppgifter till SVT:s Ulrika Bergsten ska ytterligare en broder till en av de misstänkta terroristerna ha gripits.
11.50
En person ska ha gripits i Molenbeek, twittrar denna journalist på Euronews.

11.50
11.50
Belgisk polis vid insatsen i Molenbeek. Foto: Reuters/TT.
11.52

Strax hedras offren vid Parisdåden med en tyst minut. 

11.53
Salah Abdeslam internationellt efterlyst av belgisk och fransk polis, är gripen, enligt belgiska RTL.
11.55
Enligt belgiska Le Soir ska gripandet av Salah Abdeslam ha skett efter insatsen i Molenbeek. live.lesoir.be
11.55
President Francois Hollande, premiärminister Manuel Valls och landets utbildningsminister är på plats på universitetet Sorbonne för den tysta minuten, rapporterar SVT:s Henrik Silver.
11.58
Salah Abdeslam, som nu ska ha gripits, pekas tillsammans med sina två bröder ut som kärnan i den terrorcell som utförde dåden. I samband med att fransk polis under söndagskvällen släppte ett foto på Abdeslam Salah varnades allmänheten att närma sig honom, eftersom han bedöms som farlig.

Hans storebror dödades när han utlöste en självmordsbomb utanför restaurangen Le Comptoir Voltaire i fredags. En annan bror har gripits av belgisk polis.

Abdeslam Salah är född i Belgien, men är fransk medborgare. Polisen i de bägge länderna har nu samordnat sitt sökande efter 26–åringen.
11.59
Nu klockan 12:00 hålls den tysta minuten för dem som föll offer för terrordåden i Paris.
12.01
Enligt RTL ska Salah Abdeslam vara vid liv.
12.02
President Hollande tillsammans med premiärministern och franska utbildningsministern vid sin sida.
12.03
Även i Västerås hålls en minnesstund eftersom en av dem som blev dödad och en av de skadade kommer från Västerås.

Tyst minut för offren i Paris

svt.seDet var i fredags kväll vid 21.30-tiden som 129 personer föll offer för terrordåden i Paris. Ett hundratal människor skadades. En av dem som blev dödad och en av de skadade kommer från Västerås. Vid lunchtid i dag kommer Västerås kommun att hålla en tyst minut vid stadshuset. SVT Nyheter Västmanland sänder live från arrangemanget klockan 12:00.
12.05
Samtidigt uppger inrikesministeriet i Marocko att fyra personer gripits där. De fyra misstänks vara del av en terrorcell med kopplingar till IS, rapporterar Reuters.
12.05
Paris håller tyst minut.
12.07
- Skolbarn har stängts in i en närliggande skola och för en stund sedan hordes flera skott, rapporterar SVT:s Ulrika Bergsten på plats vid den avspärrade platsen i Molenbeek,
12.08
Kravallpolis i Molenbeek. Foto:TT
12.08
Ungefär 100 poliser är utplacerade vid det avspärrade området, där man misstänker att terrordådet kan ha planerats.
12.10
Belgiska Le Soir understryker att uppgifterna om att det är just Salah Abdelslam som har gripits, inte är bekräftade.
12.10
- En stor del av befolkningen här är muslimsk och de är väldigt upprörda och olyckliga, "det här har inget med islam att göra" säger de, rapporterar Ulrika Bergsten från Molenbeek.
12.13
12.13
Sörjande samlades för en tyst minut i konserthallen Bataclan, där de flesta dödsoffren krävdes i fredags. Foto:TT
12.14
Har SÄPO uttalat sig?
Vi söker dem i dag, utan framgång än så länge.
12.16
Parisbor hedrar offren i dåden fredags under en tyst minut. Foto:TT
12.16
Åklagaren förnekar att Salah Abdeslam har gripits, säger han till belgiska RTL.
12.18
Det är alltså den belgiska åklagarmyndigheten som nu tillbakavisar att det är Salah Abdeslam som gripits i Molenbeek.
16.42
Bra att ni dementerade NRKs uppgifter! Bra fångat.
Tack Anna! Jag blev själv förvånad då jag inte hörde det som NRK refererade till på presskonferensen. TT och övriga medier har nu också gått ut med rättelser som stämmer överens med vår rapportering.
16.26
Apropå falska och borttappade franska pass kommer TT med följande faktaruta:
Det är inte möjligt att få en säker bild av hur omfattande missbruket av svenska pass är. Antalet fall av upptäckta missbruk är relativt litet, ca 950 per år, men mörkertalet är stort, enligt den passutredning som presenterades i början av året.
Siffran kan jämföras med antalet stulna eller borttappade svenska pass. År 2013 var siffran så hög som 59 000. Enligt svensk lag kan en person förlustanmäla och beställa nytt pass utan begränsningar.
Med ett svensk pass går det att resa visumfritt till 174 länder, vilket är bäst i världen tillsammans med amerikanska, brittiska, finländska och tyska pass.
Det finns nätverk som handlar med svenska pass, där passen troligen används vid människosmuggling.
/TT
16.21
Det är inte fastslaget om det falska svenska passet ska ha varit falsktillverkat i sig, eller om det helt enkelt tillhör någon annan än den gripne jihadisten.
16.19
Mannen med passet utreds, liksom den nu döda Abdelhamid Abaaoud, för inblandning i planerandet av det misslyckade terrordådet på snabbståget Thalys mellan Amsterdam och Paris i augusti. Mer om det dådet, som vi har rapporterat om tidigare, kan ni läsa här: http://www.svt.se/nyheter/utrikes/tre-skadade-i-skottlossning-pa-tag
16.17
”[Utredningen fortlöper] gällande en annan jihadist, gripen i Istanbul, förra juli, då han förberedde sig på att resa till Prag med ett falskt svenskt pass, åtalad för att planera ett terrordåd,” är Cazeneuves ord om det svenska passet.
16.13
Med anledning av de olika uppgifter om det svenska passet, på det franska inrikesdepartementets hemsida kan man läsa en utskrift hela Cazeneuves framförande från presskonferensen: http://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Declaration-de-M.-Bernard-CAZENEUVE-du-19-novembre-2015
16.04
Så här sa inrikesminister Cazeneuve, som i sammanhanget talade om Abaaouds koppling till olika jihadister och terrordåd runt om i Europa:

– Det var fransk underrättelsetjänst som fastslog [Abaoouds] ansvar i flera attentatsplaner mot Frankrike, liksom den roll han spelade centralt inom IS. Han fanns med i attentatsförsöket mot Sid Ahmed Ghlam förra april i Villejuif [i Frankrike]. En länk har även kunnat fastslås med en jihadist gripen av fransk underrättelsetjänst vid sin återkomst från Turkiet.
– Utredningen fortlöper kring attentatsförsöket mot Thalyståget mellan Amsterdam och Paris den 21 augusti. Detsamma gäller utredningen mot en annan jihadist gripen i Istanbul med ett falskt svenskt pass, åtalad för att ha planerat ett terrordåd.
– Bland sex avvärjda terrorplaner i Frankrike sedan våren 2015 tycks Abdelhamid Abaaoud var kopplad till fyra av dem. Det är samma tillvägagångssätt: Planering utomlands av våldsamma attacker utförda av jihadister från europeiska länder, tränade i vapenhantering och sedan hemskickade för att genomföra attackerna.
15.57
Passets innehavare utreds för koppling till det misslyckade attentatet mot ett tåg Amsterdam–Paris i augusti i år.
15.57
När jag gick ner i tunnelbanan Republique som ligger nära restaurangerna som attackerades var en linje avspärrad. Ett "misstänkt objekt" hade hittats och stationen var avspärrad. En vakt sa till mig att det förmodligen var någon som glömt en väska. Staden är verkligen på helspänn.
15.56
Inrikesminister Cazeneuve talade vid sin presskonferens mycket riktigt om ett falskt svenskt pass, men det rörde sig om en jihadist gripen i Istanbul, Turkiet, och där åtalad för planer på att begå terrorbrott.
15.53
Vi vill dementera de uppgifter som NRK har gått ut med, och flera andra svenska medier har vidarerapporterat. Inget falskt svenskt pass ska ha kopplats till terroristerna inblandade i dåden i Paris (i alla fall inte enligt vad som än så länge har sagts från officiellt håll).
15.45
Nu kommer uppgifter från NRK om att inrikesministern ska ha nämnt att en av terroristerna i Paris ska vara den som bar ett falskt svenskt pass. Lite osäker på om detta faktiskt sades vid presskonferensen, håller just nu på att utreda exakt vad som menades.
15.42
Yana som jag träffat här på gatan i Paris berättar att hon märker att när folk sitter på restaurangernas uteserveringar nu så kollar de hela tiden runtomkring sig och många är på helspänn och hoppar till vid minsta ljud.
Hon tror inte att det kommer bli några motsättningar eller ytterligare fördomar mot muslimer efter attackerna. - Nej, parisarna är toleranta. Och alla förstår att de här dåden, det är inte islam, det är terror som inte har något med muslimer att göra. De som gjort det här är psykopater.
15.33
(Mer följer strax)
15.33
Sammanfattning av inrikesminister Cazeneuves presskonferens:
  • Den döde Abdelhamid Abaaoud spelade en nyckelroll i fredagens dåd i Paris
  • Han är av belgisk-marockansk härkomst och har varit bosatt i Molenbeek i Bryssel, Belgien
  • 2014 reste han till Syrien
  • Frankrike hade inte mottagit någon underrättelse att han skulle ha återvänt till Europa
  • Den 16 november, i måndags, meddelade en utomeuropeisk underrättelsetjänst att Abaaoud ska ha rest genom Grekland
  • Abaaoud var internationellt efterlyst av Belgien och där dömd i sin frånvaro till 20 års fängelse
15.24
Sverige nämndes kort vid presskonferensen:
– Utredningen fortlöper kring attentatsförsöket mot tåget mellan Amsterdam och Paris den 21 augusti. Detsamma gäller en annan jihadist gripen i Istanbul med ett falskt svenskt pass, åtalad för att ha planerat ett terrordåd, sa Cazeneuve.
15.19
– Det är samma tillvägagångssätt: Planering utomlands av våldsamma attacker utförda av jihadister från europeiska länder, tränade i vapenhantering och sedan hemskickade för att genomföra attackerna.
15.18
Enligt inrikesministern ska Abaaoud ha varit inblandad i fyra av sex terrordåd som ska ha avvärjts i Frankrike sedan i våras.
15.17
Presskonferensen slut. Mycket information på en gång, ska försöka samla och sammanfatta.
15.16
– Vid insatsen i Saint Denis fanns ett mål. Det är släckt. Det är inte längre förmöget att orsaka skada.
15.16
– Europa måste göra allt för att utrota terrorismen. Det är dessa ord jag tar med mig [till mötet] i Bryssel i morgon.
15.15
Han upprepar: – Republiken tillsätter alla medel för att utrota terrorismen.
15.15
I morgon kommer EU:s samtliga inrikesministrar samlas.
15.14
– Det går inte snabbt nog, inte långt nog.
15.14
Han trycker på vikten att EU förstärker sitt interna samarbete mot terrorismen.
15.13
– Utredningen fortsätter. Det är åklagare François Molins uppgift att ge mer information.
15.13
Han har särskilt haft koppling till en misstänkt terrorist som greps med ett falskt svenskt pass tidigare i år.
15.12
Abaaoud misstänks vara inblandad och ha koppling till flera jihadister och terrorister runt om i Europa.
15.11
Han spelade även en centralroll inom IS.
15.11
- Jag bor precis på andra sidan här, jag går förbi den här restaurangen varje dag. Vad som har hänt är ofattbart, säger Yana.
15.11
Ingen information hade inkommit inom Europa om att han skulle ha återvänt till Frankrike eller Belgien.
15.10
Han reste till Syrien från Belgien 2014.
15.10
– Abaaoud hade en nyckelroll i dessa attacker.
15.10
Han tackar och hyllar även de boende i Saint-Denis för sitt samarbete och för att alla behöll sitt lugn.
15.09
Han hyllar polisens insats.
15.09
– Republiken använder alla medel för att utrota terrorismen, säger Cazeneuve.
15.08
Sammanfattning av inrikesminister Cazeneuves presskonferens:
  • Den döde Abdelhamid Abaaoud spelade en nyckelroll i fredagens dåd i Paris
  • Han är av belgisk-marockansk härkomst och har varit bosatt i Molenbeek i Bryssel, Belgien
  • 2014 reste han till Syrien
  • Frankrike hade inte mottagit någon underrättelse att han skulle ha återvänt till Europa
  • Den 16 november, i måndags, meddelade en utomeuropeisk underrättelsetjänst att Abaaoud ska ha rest genom Grekland
  • Abaaoud var internationellt efterlyst av Belgien och där dömd i sin frånvaro till 20 års fängelse
15.08
En stor samling hade planerats framför Paris stora moské (den heter så: la grande mosquée de Paris), i det 5:e arrondissementet, i morgon för att hedra terrorns offer. Den har nu ställts in av säkerhetsskäl, rapporterar Libération.
15.07
Jag talar med Yana som bor i Paris sedan en månad tillbaka. Hon är fortfarande chockad över händelserna. - Jag kan inte föreställa mig hur det måste ha känts, de satt på en uteservering och drack vin när någon kommer och skjuter på dem. För mig är Paris att sitta utomhus och ta ett glas vin, men nu är det inte alls lika många som gör det längre, säger hon.
15.04
För de nyfikna: De sex ledamöter som röstade mot förlängningen av undantagstillståndet tillhörde det regerande socialistparti (Parti socialiste) och Frankrikes miljöparti (Les verts – Parti écologiste) – tre från vardera parti.

15.00
Den skulle ha inletts för en halvtimme sedan nu.
15.00
Fortfarande inga nyheter kring inrikesminister Cazeneuves presskonferens...
15.00
– Åklagarens savoir-faire låter utredningen gå mycket snabbt framåt sedan i fredags, säger justitieminister Taubira.
14.58
– Som justitieminister vakar jag över individens frihet. Vi är noga med alla nyanser i lagen, säger Taubira.
14.57
– Ett avradikaliseringscenter som finns på andra håll är ett oumbärligt verktyg. Den kommer att tillsättas inom en mycket snar framtid.
14.56
– Vi måste trycka tillbaka denna förmåga att indoktrinera, säger justitieministern.
14.55
– Frågan om avradikalisering är essentiell.
14.55
– Vi har tillsatt ett nätverk av anti-terrorist åklagare inom hela landet.
14.54
– Vi står mot en utpekad entitet som behärskar ny teknologi och som rekryterar i alla världsdelar, säger Taubira, syftandes på IS.
14.51
– Det är den tredje förstärkningen bara detta år, säger Taubira.
14.51
Frankrikes justitieminister Christiane Taubira har gjort ett uttalande med anledning av utlovad förstärkning till Paris domstolar.
14.50
Hur dog han?
Abaaoud dödades av skott från en prickskytt under insatsen i Saint-Denis i går.
14.45
Säkerhetsrådet kommer att ske bakom stängda dörrar, förtydligas nu, vilket också är väntat. Troligen kommer ett uttalande göras till pressen efteråt.
14.43
"Hur kunde de lyckas fly till Belgien utan att bli fasttagna?" utbrister en kvinna upprört om de terrorister som flydde över gränsen till Belgien.
14.41
Presskonferensen med inrikesminister Cazeneuve har för övrigt ännu inte kommit igång.
14.40
Abaaoud, att han är död. Är inte det ganska konstigt? Vad hade han i Paris att göra? Ansåg inte organisationen IS att han skulle skyddas till världens ände?
Enligt åklagare och inrikesministern planerade han nya dåd tillsammans med sina medterrorister.
14.39
Frankrikes president François Hollande kallar till sig ett säkerhetsråd kl 17 i dag. Oklart exakt vilka som deltar, men troligtvis åtminstone försvarsminister Jean-Yves Le Drian.
14.38
Pratade nu med en kvinna som inte vill vara med på bild. - Jag bor precis här bredvid. Jag är så ledsen, jag förlorade familjemedlemmar i attacken, jag klarar inte att prata om det, säger hon.
14.35
Jag har en makaber fråga och jag ber om ursäkt om den uppfattas störande.
Man har enligt nedan kunnat fastställa identitet på en av terroristerna genom hudanalys. Det tyder på att det varit en mycket stark sprängning. Betyder det att ben- och skallstomme trasas sönder så mycket att det inte går att analysera eller är det andra skäl som gör att hudrester är lämpligare?
Det vet vi inte exakt, men så här berättade insatsledaren i Saint-Denis i går, Jean-Michel Fauvergue, i en intervju i Le Figaro i går kväll. Det är oklart om det var just Abaaouds kropp de hittade i detta fall, men säger en del om skadorna i lägenheten:
– Vi hittar en kropp som har fallit ner från tredje till andra våningen. Liket är svårt sargat då det troligen har träffats av granater och slagit i en balk då det föll. Det går inte att identifiera.
14.34
Många stannar och fotar.
14.33
Har mannen som tidigare har efterlysts hittad?
Nej, Salah Abdeslam är fortfarande på fri fot, internationellt efterlyst.
14.33
Jag talar med en man som inte vill säga sitt namn, men han tar kontakt med mig för att säga att han tycker det är för stor invandring till Europa och att gränserna måste kontrolleras. Han bor själv i Montreuil, förorten där terroristernas flyktbil hittades, berättar han. - Schengen är över, kaputt, säger han.
14.32
Röstsiffrorna i nationalförsamlingen kring förlängning av undantagstillståndet: 551 för, 6 mot. En ledamot avstod.

14.30
Uppgifter från Moskva gör samtidigt gällande att Frankrikes och Rysslands arméers överbefälhavare har haft en första telefonkontakt för att ”koordinera” insatserna i Syrien. Detta rapporterar Le Monde.
14.29
Här är jag utanför två av de restauranger som attackerades. Det är fruktansvärt att föreställa sig vad som hände här för inte så länge sedan.
14.27
Vi väntar nu alltså på att Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve ska hålla presskonferens, kl 14.30. Vi kommer att referera vad som sägs här.
14.24
Jag pratar med Cyril som går i skolan precis bredvid baren Le Carillon. Skolan är stängd men han ville komma hit och se för att förstå. Själv var han på arenan Stade du France när explosionerna skedde. - Jag är så rädd. Jag är hela tiden rädd att det ska hända igen, säger han.
14.12
Vid den här restaurangen och baren dödades 15 personer. Här står människor och diskuterar och försöker förstå.
14.12
14.30. Det är klockslaget då inrikesminister Cazeneuve kommer att uttala sig för pressen, rapporterar Le Figaro.
14.11
Mylena Sergio upplever att Paris har blivit en snällare stad under de senast dagarna. - Folk ler mot varandra och är inte lika galna med tutan i trafiken. Folk vill visa att de bryr sig, säger hon.
14.09
Riksåklagaren konstaterar vidare att man i nuläget inte har kunnat konstatera huruvida Abaaoud sprängt sig själv eller inte, rapporterar Libération.
14.06
Här är bekräftelse, utskickad som kommuniké från franska åklagare, att den man som pekats ut hjärnan bakom Parisdåden dött i polisinsatsen i Saint-Denis under torsdagen. Dokumentet sprids just nu på sociala medier.
14.04
Mylena Sergio upplever att Paris har blivit en snällare stad under de senast dagarna. - Folk ler mot varandra och är inte lika galna med tutan i trafiken. Folk vill visa att de bryr sig, säger hon.
14.02
- Man är ju inte säker någonstans, men det skulle ju lika gärna kunna hända en något när man går över gatan, fortsätter hon.
14.01
En kusin till den huvudmisstänkte Abaaoud, som nu alltså bekräftats död, tros också ha dött i gårdagens stora polisräd i Saint-Denis. Denna kusin var kvinnan som man tror sprängde sig själv till döds, rapporterar AP.
14.01
Men trots att det är ett spänt läge i staden säger Mylena Sergio att man inte kan begränsa sig. - Jag säger till mina barn att det finns människor som vill oss illa för att de inte tycker om hur vi lever, men jag säger att de måste fortsätta leva sina liv utan rädsla. Själv ska jag flyga till London i morgon, jag vägrar vara rädd.
13.58
Mylena Sergio berättar att hon bor i en förort där bilar brukade brinna 2006 då upploppen i Paris förorter pågick för fullt. - Det är fullt med jihadister där jag bor.
13.56
Inom kort väntas Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve lämna ett uttalande om uppgifterna från den franske åklagaren som bekräftat Abaaoud dödats i polisräden igår, rapporterar Reuters.
13.56
Jag står tillsammans med Mylena Sergio när nyheten kommer att hjärnan bakom attentaten har dödats. Hon rycker på axlarna och säger: -En död, men det kommer fler, vi är aldrig säkra.
13.51
En chef för den franska insatspolisen säger till Europe 1 att det "kan finnas en tredje terrorist under rasmassorna", rapporterar TT.
13.46

Här är terrorledaren som hela Europa jagar

svt.seKänd av flera länders säkerhetstjänster och misstänks för att ha planerat en rad andra terrordåd. I en film som SVT:s Agenda visade redan i vintras syns IS-soldaten Abdelhamid Abaaoud transportera döda kroppar i Syrien genom att binda fast dem efter en bil.
13.44
Kroppen hittades död inne i lägenheten. Man har kunnat fastställa identiteten på honom genom att undersöka delar av hud, enligt Reuters.
13.40
Nu bekräftar alltså åklagare i ett uttalande att Abaaoud, en 27-årig belgisk medborgare, sköts ihjäl under insatsen i Saint-Denis.
13.40
Jag pratar med Lise som stannade bredvid mig och tittade på blommorna utanför baren Bonne bière där fem personer dödades. - Jag är inte rädd, det är bara sorgligt. Alla som jag känner är ledsna men vi är inte rädda. Men vart man går så ser man blommor och påminns om det, säger hon.
13.39
Under flera timmar pågick skottlossning mellan polis och misstänkta terrorister i kommunen Saint-Denis igår, och det har länge varit oklart huruvida någon av Salah Abdeslam eller Abdelhamid Abaaoud fanns bland de dödade. Scenen efter den massiva polisräden har beskrivits som ett blodigt kaos. Bland annat bedöms 5.000 skott ha avfyrats mot polisen under insatsen.
13.32
På vägen dit passerar jag baren Bonne biere där fem personer dödades av terroristerna. Här kan ser man hur rosor satts in i skotthålen i glaset.
13.30
Vad vem man om hot om attack med kemiska vapen som BBC tar upp idag.
13.30
Franskt militärflyg har släppt 60 bomber i sex olika områden, främst mot platser där IS kommandocentraler och träningsläger, enligt The Guardian.
13.25
Den senaste veckan har Frankrikes militära insats i Syrien, med flygbombningar mot IS-mål, ökat markant. Den franske militär-översten Gilles Jaron säger att Frankrike har förstört 35 mål som tillhör IS den senaste veckan, rapporterar The Guardian.
13.24
Jag tänkte nu promenera till restaurang Le petit Cambodge där en av attackerna ägde rum och flera miste livet.
13.20
De senaste månaderna har spansk polis förhört flera kvinnor som man misstänker ha jobbat för terrororganisationen IS med rekrytering av unga flickor och tonårstjejer.
13.19
– Daesh (även kända som IS, reds. anm.) är specialiserade på rekrytering av kvinnor. De anser att man behöver ha kvinnor för att kunna befolka kalifatet, säger Jorge Fernandez, inrikesminister i Spanien, enligt Libération.
13.17
– Det har inte varit för att utföra några attacker i just Spanien, om den saken har vi inte någon kännedom, säger Jorge Fernandez om uppgifterna kring Abaaoud.'
13.14
Uppgifterna kommer från den spanske inrikesministern, Jorge Fernandez, rapporterar tidningen Libération.
13.13
Nu kommer uppgifter om att Abdelhamid Abaaoud, 27-åringen som misstänks ligga bakom terrorattackerna i Paris, har försökt rekrytera kvinnor boende i Spanien till terrororganisationen IS.
12.59
Polisens vita bussar står parkerade utanför Le Bataclan.
12.52
Blomhavet framför konsertlokalen.
12.50
Det belgiska polistillslaget i Laeken är riktat mot en person som ska förhöras innan det sedan går att avgöra om hon ska ses som misstänkt eller som ett vittne, uppger åklagarämbetets talesman för Le Soir.
Övriga tillslag är kopplade till Bilal Hafdi, en av självmordsbombarna i Paris, men rör i huvudsak en tidigare utredning som sattes igång i början av året då han åkte iväg till Syrien.
12.39
Det luktar starkt av rökelse här bland blommorna och ljusen. Många människor stannar till för att titta och stå tysta en stund. Det är en stilla och respektfull stämning utanför den plats som blev den dödligaste bland fredagens terrordåd.
12.37
Här är konsertlokalen, polis är på plats och dirigerar undan trafiken.
12.34
Reshani Avdyl är arg på regeringen säger han. - Det är politikernas fel att det här har hänt. Om de hade sett till att göra något ordentligt efter attentaten mot Charlie Hebdo, skulle det här kanske inte hänt.
12.33
- Jag var hemma när allt hände men jag hörde inget för jag sov. Det är så sorgligt men livet måste gå vidare. Vi måste alla gå vidare, säger Reshani Avdyl.
12.31
Reshani Avdyl och hans syster Salihu Nafije utanför Le Bataclan. - Jag kände en kille som jobbade på Le Bataclan, han ägde också ett café lite längre bort som jag brukade gå till ofta. Nu är han död, säger Reshani.
12.28
Jag pratar med Reshani Avdyl och Salihu Nafije som lägger ner en bukett med vita rosor i blomhavet utanför Le Bataclan. - Det är så sorgligt, säger Reshani Avdyl som bor mitt emot konsertlokalen.
12.19
Det är oerhört mycket blommor utanför Le bataclan. Ingen har lämnat oberörd av dessa händelser.
12.16
Jag befinner mig just nu utanför konsertlokalen Le Bataclan, där 89 personer dödades av terroristerna i fredags. På en av skyltarna står det, "Jag är muslim och emot terrorism".
12.15
Här är vi som nu rapporterar från Paris: Fotograf Victor Vedin, reporter Helena Zachariasson och reporter Rolf Fredriksson.
12.12
Det hela kommer att kosta cirka 600 miljoner euro under 2016, annonserade finansminister Michel Sapin i Senaten i dag.
12.11
Frankrikes president François Hollande har nu presenterat hur mycket det kommer kosta den franska staten att återuppbygga säkerheten i landet efter terrordåden.
11.53
Nu finns dock ingenting som tyder på att mannen har något med terrordåden att göra, skriver Reuters.
11.52
Mannen greps nära den bayerska staden Rosenheim, och ettt navigationssystem i hans bil indikerade att han var på väg mot Paris.
11.50
Tyska myndigheter uppger nu att en 51-årig man från Montenegro, som greps tidigare i november efter att polis hittat sprängmedel och vapen i mannens bil, inte har någon koppling till fredagens terrordåd.
11.40
Vi ska förtydliga att det inte helt och hållet framgår vad ceremonin kommer att gå ut på. Det Le Figaro rapporterar är att Saint-Denis borgmästare uppmanar kommunens invånare att samlas framför stadion. I en kommuniké skriver borgmästaren att det handlar om att samlas kring de värden om tolerans och öppenhet som finns i kommunen.
11.32
Under ceremonin kommer man att hedra dödsoffren, bara knappt sex dygn efter det att terroristerna slog till mot bland annat Stade de France, rapporterar Le Figaro.
11.30
Borgmästaren i Saint-Denis, strax norr om Paris, har du bjudit in kommunens invånare att delta i en ceremoni framför nationalarenan Stade de France efter attackerna fredagen 13 november.
11.08
Den polis som tar med sitt vapen hem måste alltid ha sin polisbricka nära tillhands och tillåtelsen att använda tjänstevapnet kommer endast att gälla i så kallat kritiska situationer – tillexempel vid ett terroristhot.
11.05
Polisen i Frankrike har nu även rätt att bära och (i nödfall) använda tjänstevapen när de inte är i tjänst, rapporterar Le Parisien. Det kommer att vara frivilligt för de poliser som har genomfört tillräckligt många timmar skytteträning, rapporterar tidningen.
08.29

Turkiet: Vi varnade för terroristerna

svt.seDe två förmodade huvudmännen bakom terrordådet i Paris kunde ha stoppats, men varningen passerade obemärkt, hävdar Turkiet. Detta uppger nyhetsbyrån Reuters, som citerar turkiska tidningen Milliyet.
10.48
Polisinsatserna genomfördes i stadsdelarna Jette, Uccle och Molenbeek samt i andra delar av Bryssel, enligt Le Soir. Tidningen rapporterar att man sökt igenom hem som tillhör vänner och personer med familjeband till Bilal Hadfi – den 20-åringen som pekats ut som en av de som sprängde sig själv vid Stade de France.
10.45
En av dessa sju räder, som genomförts i stadsdelen Laeken i Bryssel, har gjorts mot mål som uppges ha direkta kopplingar med terrordåden i Paris som krävde 129 människoliv.
10.42
Nu kommer fler uppgifter om räderna i Brysselregionen som genomförts under morgonen. Det handlar om sju till antalet, rapporterar tidningen Le Soir. 
10.40
Rob Wainwright, chef för Europol, säger nu att det är troligt att fler attacker utförs som följd av terrordåden i Paris i fredags, rapporterar Reuters.
10.39
Mediernas satellitbussar står på rad. De är säkert minst 30 stycken här vid Place de la Republique.
10.32
"Paris väljer livet" står det på en skylt. En annan förmedlar att Paris står enat mot våldet. Många har också satt upp bilder på förlorade anhöriga. För mig som precis kommit hit blir allt plötsligt så verkligt. Fast samtidigt är det ofattbart.
10.27
Såhär föll franske premiärministern Manuel Valls ord när han talade om terrorläget i landet om antiterror-arbetet under förmiddagen:

– Vi kan inte utesluta någonting i dag. Det kan finnas risk för bakteriologiska eller kemiska vapen.
10.27
Ingen rädsla. Det är det parisarna vill förmedla i dag. De tänker inte låta rädslan vinna.
10.23
Place de la Republique är fyllt av blommor och ljus. Här har många samlats för att hedra offren i terrordåden. Fortfarande är också många tv-team och andra medier på plats.
10.14
Polisen i Parisregionen, Île-de-France, meddelar nu att man förlänger demonstrations- och manifestations-förbudet till nu på söndag. Det kommer alltså inte vara tillåtet från och med i dag, så som initialt var planerat, rapporterar Liberation.
10.12
Vi jobbar vidare på att kunna förmedla fler uppgifter om de räder som nyhetsbyrån AP rapporterar pågår runtom i Bryssel just nu. Räderna ska enligt AP ha direkta kopplingar till personer som har med självmordsbombaren Bilal Hadfi, 20, att göra. Hadfi var en av de som sprängde sig själv utanför franska nationalarenan Stade de France i fredags.
10.09
Myndigheterna jobbar fortfarande med att försöka ta reda på om Abaaoud var en av de som dödades i den räd som beskrivs som kaotisk och mycket blodig i en lägenhet i Parisförorten Saint-Denis. I övrigt vill man från myndigheternas håll inte kommentera saken, och hänvisar till pågående utredning
.
10.08
Senaste om massiva polisinsatsen i Saint-Denis, norr om Paris igår:
Det är fortfarande inte klarlagt om 27-årige belgaren Abdelhamid Abaaoud, som pekats ut som hjärnan bakom terrordåden i fredags, dödades i insatsen. Detta efter uttalanden från både Frankrikes inrikesminister, Bernard Cazeneuve, och åklagarmyndigheten, rapporterar AP.
10.03
I går när jag anlände hit till Paris sent på kvällen kunde jag märka av den spända stämningen och jag mötte ett större antal civila polisbilar med sirenerna på. Även nu på morgonen har jag sett ett par civila polisbilar som cirkulerar runt på gatorna.
10.01
Samtidigt som vi får rapporter om att polisen genomför sex räder runtom i Bryssel pågår debatter och diskussioner i såväl belgiska som franska parlamentet. Mycket fokus ligger givetvis på vilka åtgärder man ska ta i antiterrorarbetet.
09.51
Räderna har genomförts dels i stadsdelen Molenbeek, dels i andra delar av Bryssel, enligt en uppgifter från en åklagare som nyhetsbyrån AP pratat med.
09.47

Terroristerna bakom terrordådet i Paris

svt.seSju av de misstänkta terroristerna i Parisdåden dödades i samband med attentaten. Men fortfarande befinner sig två av personerna som tros ha haft nyckelroller i terrordåden på fri fot. Och det finns uppgifter om att ytterligare en tredje gärningsman, en ännu oidentifierad person, som varit direkt inblandad i dåden eftersöks. Här är de misstänkta terroristerna i Parisdåden.
09.47
Detta har SVT Nyheter rapporterat tidigare om Bilal Hadfi, 20:

Yngst av de gärningsmän som har en direkt koppling till dåden. Fransk medborgare, men ska mestadels ha växt upp i Belgien och bodde senast i belgiska Neder-over-Heembeck, skriver The Telegraph.

Studerade fem-sex månader under 2013 på ett ansett teknikhögskola i Diest, men klarade inte proven, hoppade av och bytte skola. Skolpersonal säger att han då, 2013, var en normal och lugn elev.
09.43
Frankrikes premiärminister konstaterar nu också att landet kommer att förlänga undantagstillståndet de kommande tre månaderna.
09.42
– Alla demokratiska krafter måste arbeta tillsammans för att stärka säkerheten, säger Charles Michel.
09.42
Den belgiske premiärministern säger även att han nu vill ändra i landets konstitution så att längden förlängs på den tid som en terrormisstänkt kan hållas frihetsberövad av polis utan åtal, rapporterar AP.
09.40
Samtidigt säger nu Frankrikes premiärminister, Manuel Valls, att det finns en risk för att terroristerna kan använda sig av kemiska vapen, rapporterar AP.
09.38
Belgiens premiärminister Charles Michel.
09.37
Chales Michel meddelar också i sitt uttalande att satsningen kommer att innebära ett utökat internationellt samarbete i kampen mot terrorism.
09.37
Belgien ska satsa 400 miljoner euro för att utöka sitt antiterror-arbete. Det kommer bland annat att innebära mer personal inom polis- och säkerhetstjänster.
09.35
I uttalandet från Belgiens premiärminister, Charles Michel, annonserade han ett paket av så kallade antiterror-åtgärder.
09.33
Kopplingarna till Belgien, och inte minst Bryssel-stadsdelen Molenbeek, stärkts de senaste dagarna. Bland annat är de båda män som just nu jagas av polis för sin inblandning i dåden belgiska medborgare. 27-årige belgaren Abdelhamid Abaaoud har pekats ut som huvudman i terrorattackerna.
09.31
Belgiens premiärminister annonserar nu att man vidtar nya antiterror-åtgärder efter dåden i Paris i fredags.
09.22
Efter den stora polisräd som skedde igår i Saint-Denis i norra Paris, förekommer så mycket rykten och spekulationer på nätet och i medierna att tv-kanalen France 2 hade ett inslag i morse där man tog död på diverse myter och spekulationer kring dåden.
09.15
Det är fullt med trafik och folk på gatorna här i Paris, människor är på väg till jobbet. Trots händelserna är det många som känner att de vill fortsätta leva som vanligt.
09.12

NOUS SOMMES UNIS

09.12
Utan rädsla är också budskapet som den youtube-baserade humorkanalen ”Golden Moustache” tagit fasta på. ”Je n'ai pas peur” betyder ”Jag är inte rädd” och är den mening som flera personer säger efter varandra i ett klipp som "Golden Moustache” publicerade på youtube igår.
09.08
Vad gäller diskussionen i sociala medier samlas många kommenterar fortfarande kring budskap som handlar om att livet för fransmännen går vidare som vanligt. Under hashtaggen #TousAuBistrot visar folk hur man går på krogen som vanligt – dricker vin, äter mat och umgås med vänner så som man alltid gjort utan rädsla.
09.00
Laurent Fabius : "Si Abaaoud a pu circuler depuis la Syrie jusqu'en France, c'est qu'il y a des failles dans l'ensemble du système européen"
09.00
– Om Abaaoud har kunnat ta sig från Syrien ända till Frankrike så innebär det att brister finns i hela det europeiska systemet, säger Laurent Fabius.
08.58
Frankrikes utrikesminister, Laurent Fabius, intervjuades i morse i franska public service-radion France Info. Där nämnde Fabius den utpekade huvudmannen vid namn.
08.53
När det väl klubbats igenom i Nationalförsamlingen i dag kommer förlängningen av undantagstillståndet även att gå igenom Senaten i Frankrike i morgon.
08.52
I dag tar Nationalförsamlingen i Frankrike upp det undantagstillstånd som råder i landet efter terrordåden i fredags. Enligt SVT:s utsände, Christoffer Wendick, det hela en formalitet – undantagstillståndet kommer att förlängas tre månader.
08.41
God morgon från ett mulet Paris som vaknar upp till den sjätte dagen efter terrordåden den 13 november. Fortfarande är terror och IS nästan det enda som man pratar om på nyheterna på tv:n här på mitt hotellrum. Jag ska gå och äta frukost nu men finns här som era ögon och öron i Paris i denna liverapportering.
08.29
– Vi skickade allvarliga varningar till Belgien, men myndigheterna där släppte honom fri efter förhör, och därefter kunde han genomföra denna terroristattack, sade Ömer Çelik, talesman för det ledande partiet i Turkiet, AK, i går.
08.28
I övrigt handlar mycket denna morgon om uppgifterna från Turkiet om att de två förmodade huvudmännen, Salah Abdeslam och Abdelhamid Abaaoud, kunde ha stoppats.
08.27
Åklagaren bekräftade igår att Abaaoud inte är blad de gripna.
08.27
Efter den massiva polisinsats som ägde rum i Parisförorten Saint-Denis igår är Washingtons Posts uppgifter fortfarande oklara kring huruvida Abdelhamid Abaaoud, mannen som beskrivs som hjärnan bakom fredagens attacker, dödats eller inte.
08.24
Sedan dess pågår ett intensivt polisarbete och efterspelet fortgår ännu.
08.20
God morgon och välkomna åter till denna direktrapportering om efterspelet kring de blodiga terrordåd i Paris förra veckan som krävde 129 människoliv.
21.49
Tills dess, fortsätt följa oss via övriga svtnyheter.se. Tack för att ni har varit med oss här fram tills nu. Jag önskar er för tillfället en fortsatt trevlig kväll!
21.47
Vi återkommer hit med nya uppdateringar så fort vi får några nya uppgifter värda att snabbt rapportera om.
21.46
Som ni kanske märker börjar händelseutvecklingen nu gå in i ett lugnare skede för kvällen. Vi kommer därför att ta en liten paus från denna rapportering och i stället fokusera på att rapportera i artikelform.
21.35
Marknaden skulle öppna igen först i morgon men kunde tack vare ökad säkerhetsnärvaro öppna nu i dag.
21.35
Till något gladare: Julmarknaden på paradgatan Champs-Élysée i Pairs har i eftermiddag kunnat öppna igen efter att ha stängts efter terrordåden i fredags.
21.33
Läraren ska inte vara livshotande skadad.
21.33
Tre misstänkta gärningsmän, som ska ha skrikit antisemitiska fraser, söks nu av polisen.
21.32
Något helt annat: En stor polisinsats pågår i Marseille sedan en lärare vid en judisk skola i stadens 13:e arrondissement ska ha knivskurits.
21.29
Hur kan den efterlyste terroristen ha gått över gränsen till Belgien om Frankrike stängde sina gränser efter terrorattacken?
Abdeslam fastnade i en gränskontroll, men han var vid den tiden ännu inte misstänkt och efterlyst. På så sätt lyckades han fortsätta över gränsen.
21.27
Ni sammanfattade ett tal från Hollande och skrev följande:

----
– Vi måste kunna utvisa dem som begått sådana brott, men med respekt för våra internationella åtagande. Vi måste kunna frånta en som har begått terroristhandlingar sitt franska medborgarskap, även om denne är född i Frankrike.
----

Om man är fransk medborgare och blir fråntagen sitt medborgarskap. Var skall man då bo?
Detta är en komplicerad fråga. Enligt FN:s resolution kring mänskliga rättigheter kan man inte frånta en person sitt enda medborgarskap, och det är inte troligt att Frankrike skulle gå emot detta. Däremot kan man ta ifrån dem med dubbelt medborgarskap sitt franska.
Det är däremot i nuläget också enligt fransk lag inte möjligt att frånta en person född i Frankrike sitt medborgarskap. Detta vill nu president Hollande ändra på.
21.25
Hela intervjun med insatsledaren Fauvergue kan ni läsa här (på franska): http://www.lefigaro.fr/actualite-france/2015/11/18/01016-20151118ARTFIG00320-assaut-a-saint-denis-l-intervention-du-raid-heure-par-heure.php
21.25
– Om detta fortsätter kommer mina män att bete sig på samma sätt. Om vi kan behålla tid till vila, kommer det att gå bra. Nu håller vi på att hantera tröttheten och vilan.
21.24
– För styrkan men även för befälen. Man håller på att ge order till en styrka och man ska säga åt sina män att gå i kontakt med individer som är redo att ge sina liv.
21.23
Han berättar också om hur psykiskt påfrestande det är.
21.23
– Vi har redan förändrat våra insatsmetoder. Vi har lärt oss av våra utländska vänner och särskilt tekniker som används i Israel men även andra länder. Det är tekniker som handlar om att försöka få till så små skador som möjligt från en självmordsbombare.
21.21
– Vi måste stanna på långt håll eftersom vi inte vill att de ska spränga sig själva.
21.21
Insatsledaren Fauvergue talar också om svårigheten att hantera insatser mot självmordsbombare.
21.20
110 poliser deltog i insatsen.
21.19
Han bekräftar att fem poliser skadades i insatsen, men ingen med livshotande skador.
21.19
– Vi väljer att åter gå upp till tredje våningen. Andra personer är på våningen, två män gömmer sig under tvätt och vad de hittar. Vi griper dem. Vi fortsätter in men ser inget mer, säger Fauvergue.
21.15
– Vi märker att det finns hål lite överallt i golvet. Vi bestämmer oss således att använda oss av lägenheten nedanför, på andra våningen, för att skicka upp kameror på stativ. Vi hittar då en kropp som har fallit ner från tredje till andra våningen. Liket är svårt sargat då det troligen har träffats av granater och slagit i en balk då det föll. Det går inte att identifiera.
21.12
– Vi slänger in en första robot med en kamera för att rekognosera, men den stoppas snabbat av rasmassorna.
21.11
Fauvergue berättar att man sedan fortsatte försiktigt fram. Man skickade upp drönare för att försöka se in genom lägenhetens fönster.
21.09
Styrkan väljer då att kasta in mindre granater i syfte att göra terroristerna döda och oskadliggöra dem.
21.07
– Skotten från automatvapen fortsätter. Sedan hör vi bara ett vapen som avfyras. Det andra tystnar.
21.07
Vid det här laget är klockan 9.
21.05
Ingen polis kom till skada i explosionen, berättar han. Däremot gav väggarna i lägenheten vika och gjorde hela lägenheten instabil.
21.03
– Sedan avfyrar kvinnan i lägenheten en lång rad skott och spränger sedan sig själv i en stor explosion. Fönstren mot gatan krossas i småbitar. En kroppsdel, en bit av ryggraden, landar på en av våra bilar, berättar insatsledaren Fauvergue
21.01
– Vi placerade sex krypskyttar kring ingångarna, på byggnaderna runt omkring. En av dem såg en terrorist och uppmanade honom lyfta händerna. Han gör det inte. Skytten avfyrar ett skott. Terroristen träffas men svarar med automateld. Eldväxlingen fortsätter ganska länge.
20.59
– Efter en lång stund utan skottlossning, valde vi att skicka in en hund för att spana på platsen. Tyvärr dödades Diesel, en hund som används til lattacker, av ett hagelskott. 
20.58
– Eldväxlingen höll på i en halvtimme, trekvart. Hundratals skott utdelades.  Terroristerna kastade också granater. Sedan blev skotten mer sporadiska, åtskilda och intensiva perioder av eldgivning.
20.54
Angreppet inleddes med en granat som skulle överraska och överrumpla terroristerna, men man lyckades inte få den effekt man sökte och terroristerna var snabba med att öppna eld och slå tillbaka mot insatsstyrkan.
20.52
Enligt Fauvergue var man säkra på att terroristerna var beväpnade med såväl automatvapen som självmordsvästar.
20.48
– Från början hade vi information om att det fanns tre personer i lägenheten. Vi trodde att det fanns en kvinna och en man, alla radikaliserade, säger Jean-Michel Fauvergue, insatsledaren.
20.46
Le Figaro har fått en intervju med ledaren för insatsstyrkan som slog till i Saint-Denis i morse, med några fler detaljer ur insatsen 
20.41
Bara på lördagen reste bara hälften så många som en jämförbar helg.
20.40
Resandet på tågnätet i Paris, inklusive tunnelbana och pendeltåg, har minskat med 10 procent från det vanliga efter fredagens dåd, enligt uppgift till France Tv Info.
20.38
Den i januari terrorutsatta tidningen Charlie Hebdo presenterar nu sin förstasida efter de nya dåden i fredags: ”De har vapen. Vi skiter i dem. Vi har champagne!”
20.27
har man uttalat sig om den belgiska utredningen, samkör man med den franska eller förs dom parallellt?
Belgien och Frankrike ska samarbeta i utredning, och även flera andra länders säkerhetsstyrkor är inkopplade.
Tidigare i dag fick vi lite nytt från Belgiens åklagare, bland annat att bröderna Abdeslam redan tidigare gripits och hörts av belgisk polis.
20.25
Taubira: – Vi måste fortsätta leva, skratta, sjunga, medan vi förblir vaksamma och fundersamma kring vårt samhälle.
20.22
– Enligt presidenten måste fråntagandet av medborgarskap göras inom rättsväsendets ramar.
20.22
– I motsats till detta beväpnar sig personer med krigsvapen och attackerar civila fransmän, säger Taubira.
20.21
– Den franska nationaliteten gör oss framförallt till ett gemensamt samhälle.
20.19
Hon talar även en del om Hollandes förslag om att villkorslöst frånta de som begått terrorbrott utomlands sitt franska medborgarskap.
20.18
– Vi genomför ingen stängning av gränserna. Vi tillsätter en gränskontroll, säger hon också.
20.17
– Vi står mot självmordsbombare. De organiserar sig för att förstöra sig själva efter att ha förstört andra. Det är något nytt, säger Taubira.
20.16
Hon bekräftar åter sitt fulla förtroende för åklagare Molins, och säger att det är hans uppgift att informera pressen och allmänheten om utredningen, och inte hennes.
20.14
Justitieminister Christiane Taubira har gjort et uttalande efter åklagarens presskonferens.
20.13
Ojoj, efter Simons kommentar för en stund sedan är ni nu många som vill instämma och tacka för vår rapportering. Kan inte släppa fram alla så passar på att tacka er ödmjukast här i stället! Hoppas ni fortsätter följa oss och förblir lika nöjda.
20.13
Den klimatmarsch som skulle hållas inför klimatmötets öppnande som förväntades samla uppemot hundratusentals demonstranter ställs också in, av säkerhetsskäl.
20.10
Nytt från franska UD: Alla planerade manifestationer och demonstrationer kring det stora klimatmötet om två veckor ställs nu in och förbjuds, enligt utrikesminister Laurent Fabius.
20.05
Hjärnan finns ej med bland de döda eller tillfångatagna, enligt France24.

"The identities of those killed in the raid have not yet been confirmed. But neither Abdelhamid Abaaoud, nor key suspect Salah Abdelslam, were among those arrested, said Molins".
Exakt så. Märk dock väl att inget sägs om att de inte skulle kunna finnas bland de döda.
20.05
Apropå intensiteten i förmiddagens insats: Sammanlagt ska fler än 5.000 skott ha avlossats mot polisen, från de misstänkta terroristernas håll. Till detta tillkommer polisens skottlossning samt de bomber och granater som smällde.
20.01
Dailymail säger att Abaaoud är död. Stämmer det?
Detta är enligt Washington Post, som säger sig ha fått uppgiften från högt uppsatta säkerhetskällor. Vi har inte kunnat bekräfta det, och åklagaren säger att de döda ännu inte har identifierats.
19.59
Bland de åtta gripna förekommer sju män och en kvinna.
19.58
Återigen mycket bra rapportering, tack för allt hårt arbete Mathias och samtliga andra hos SVT!
Stort tack Simon!
19.57
vet man vad dom planerade för attack?
Inte i detalj, nej, men de ska ha planerat en ny närstående attack enligt inrikesministern.
19.55
Har Frankrike dödsstraff i krigstid ?
Nej, Frankrike har avskaffat dödsstraff helt och hållet sedan 1981.
19.54

Åklagare i Paris, François Molins, har hållit presskonferens om utredningen. Detta vet vi nu om insatsen i Saint-Denis:

  • Åtta personer gripna, ingen officiellt identifierad

  • Obekräftat antal döda, inrikesministern har tidigare talat om tre döda misstänkta

  • De eftersökta Salah Abdeslam och Abdelhamid Abaaoud förekommer inte bland de gripna, men ingenting sagt om huruvida de finns bland de döda

  • Enligt obekräftad uppgift till Washington Post ska Abaaoud ha dött i räden

  • Polisens tekniker arbetar på platsen, men i försiktig takt då lägenheten är i mycket dåligt skick, på gränsen till fallfärdig, efter den intensiva strid som pågick under insatsen

19.53
Jag har just nu lite tekniska bekymmer med publiceringen av min sammanfattning här, ber om ursäkt.
19.36
Är du alla journalister på SVT?
Nej såklart inte. Jag tänkte eftersom du skrev det i det här flödet. I vilket sammanhang har det sagts? Så kan jag föra det vidare till berörda kollegor. Vi är allmänt noga med hur vi ska benämna olika personer och deras förehavanden.
19.34
Sluta kalla terrorister för krigare! Finns det någon journalist som känner till "krigsmans erinran"?
När har jag skrivit krigare?
19.33
Hur säker kan man vara på Washington Posts uppgifter om att Abaaoud är en av de döda?
De uppger sig ha högt uppsatta källor inom underrättelsetjänsten.
19.32
Åklagaren vill inte heller bekräfta identiteten på den kvinna som sprängde sig. Att hon skulle vara Abaoouds kusin, Hasna Aitboulahcen, är alltså bara enligt uppgift till fransk media.
19.26
När får han reda på om de är döda
När utredningen har lyckats identifiera dem. Oklart hur lång tid det kan ta.
19.25
Ska försöka strukturera upp och sammanfatta det som är nytt.
19.24
Presskonferensen slut.
19.24
Han avslutar med att betona att polis och åklagarkammaren lägger enorma resurser på den pågående utredningen.
19.24
Dock ännu inte klart om de finns bland de döda.
19.23
Abdeslam och Abaaoud förekommer INTE bland de gripna.
19.23
En fler än tidigare alltså.
19.23
Alltså har ÅTTA personer gripits.
19.23
Som vi vet greps tre personer direkt efter insatsen, två hittades efter slutet på striden längre in i lägenheten och greps, och sedan tre på gatan.
19.22
Han betonar att lägenheten är så svårt förstörd att polisens tekniker måste gå mycket försiktigt fram under sin fortsatta undersökning.
19.22
Molins vill inte ge någon klar siffra på antalet döda i lägenheten.
19.21
Polisen arbetar fortfarande med att identifiera de gripna och döda terroristerna i Saint-Denis.
19.20
En granat från terroristerna gav dem tid att förbereda sig med skjutvapen för att möta polisen.
19.19
Fem poliser skadade i insatsen.
19.19
Vittnesmålet kom in den 16, i måndags, och bekräftades noggrant innan insatsen sattes i gång.
19.19
Insatsen gjordes efter vittnesmål om att Abaaoud ska ha befunnit sig där.
19.18
Nu om dagens insats i Saint Denis.
19.18
En vid Stade de France och en på Bataclan.
19.18
Söker fortfarande id på de andra två.
19.18
Fem av sju döda terrorister i Paris identifierade.
19.17
En mobiltelefon har hittats i en papperskorg utanför Bataclan, troligen använd av Salah bdeslam.
19.16
Bekräftar om vapnen använda av gärningsmännen:
– Ett sant krigsförråd, säger Molins.
19.16
Salah Abdelsam ännu inte gripen.
19.15
Deras övriga roll i dåden är än så länge oklar.
19.15
De två som fanns i bilen med honom har gripits i Belgien, åkte från Belgien för att hämta Salah Abdeslam på natten efter dåden fredagen 13 november.
19.15
Bekräftar att Salah Abdeslam ska ha passerat gränsen till Belgien och stoppats i en kontroll, men inte gripen då han ännu inte var efterlysten.
19.14
Han går nu igenom uppgifter kring dåden som redan varit kända, jag kommer att sammanfatta senare.
19.13
Hyrdes av bröderna Abdeslam.
19.13
Berättar nu om de använda fordonen, som körde in i Frankrike från Belgien på torsdagen dagen före dåden.
19.12
Åklagaren bekräftar återigen att det var tre grupper terrorister som slog till samtidigt i fredags.
19.12
Riktigt dåligt ljud på presskonferensen.
19.11
– En ny grupp terrorister har neutraliserats i dag.
19.11
Molins börjar med att hylla polisen och ordningsmakterna för sin insats i morse.
19.10
Lite problem med mikrofonerna.
19.10
François Molins som sagt, åklagare i Parisregionen.
19.10
Nu inleder åklagaren sin presskonferens.
19.09
Det ska vara denna uppsikt på henne som ledde polisen till lägenheten i Saint-Denis.
19.08
Den kvinnliga självmordsbombaren, kusin till Abaaoud, heter Hasna Aitboulahcen, och hölls under uppsikt av myndigheterna, uppger flera medier.
19.04
Den tredje döde som man hittat är det en civilperson eller terrorist?
Det ska vara en misstänkt terrorist.
19.00
Kan komma på presskonferensen strax.
19.00
Ingen bekräftelse än på detta.
19.00
Ok, källor till Washington Post uppger nu att Abaaoud SKA VARA en av de döda i insatsen.
18.59
Abaaoud var målet för insatsen, men det är oklart om han förekommer bland de döda eller gripna.
18.58
En av dem har identifierats, kvinnan som sprängde sig själv, som kusin till Abdelhamid Abaaoud, utpekad som hjärnan bakom dåden i Paris.
18.57
Sammanlagt har alltså tre dött och sju gripits i förmiddagens insats.
18.57
Vi har för övrigt fått bekräftat en tredje död person har hittats i lägenheten i Saint-Denis.
18.56
Jag kommer att rapportera direkt om vad som sägs, samt sammanfatta lite kort efteråt.
18.56
Vi väntar nu alltså på att åklagaren François Molins i Paris ska inleda sin presskonferens kring utredningen.
18.51

18.49
Klockan 19 kommer den franske åklagaren hålla presskonferens. Vi har dessvärre inte möjlighet att direktsända den, men kommer att rapportera vad som sägs här.
18.47
Norska säkerhetspolisen PST har höjt beredskapsnivån i Norge, meddelar de på sin hemsida

18.36
Är det lämpligt att åka till Frankrike de närmaste dagarna?
Så här ser Utrikesdepartementets rekommendationer ut: Ytterligare våldshandlingar eller attentatshot i Paris och Frankrike går inte att utesluta under de närmaste dagarna. Det finns därför anledning att vara fortsatt vaksam, undvika folksamlingar, och vara extra uppmärksam på det som ter sig avvikande i sammanhanget. Följ nyhetsbevakningen noga och lyssna till råd från de franska myndigheterna och håll kontakt med anhöriga.
Mer information här: http://www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Paris/Reseinformation/Reseinformation-Frankrike/
18.34
Har det framkommit om det är ytterligare svenskar eller är andra skandinaver bland offren i Parisdåden?
Nej, en av dödsoffren är svensk vad vi vet. Ytterligare en svensk ska ha skottskadats i dåden.
18.34
Klockan 19 kommer inrikesminister Anders Ygeman (S) att hålla presskonferens, den kan du följa här:

Förhöjd hotbild mot Sverige

svt.seSäkerhetspolisen höjer hotnivån mot Sverige från tre till fyra på den femgradiga skalan. – Säkerhetspolisen har tagit emot konkret underättelse information om ett konkret hot och vi har inlett en förundersökning om förberedelse av terroristbrott, sade Anders Thornnberg vid en presskonferens alldeles nyss.
18.32
Mona Sahlin säger nu till Sveriges Radio, med anledning av terrorhotet mot Sverige och andra delar av Europa, att det är "hög tid" för de kommuner som inte har en strategi mot extremism att få till en sådan.
18.30
En av männen ska tidigare ha dömts till fängelse för mord och konverterat till Islam i fängelset.
18.29
Gränspolisen i Moldavien säger sig ha gripit två moldaviska medborgare som ville resa in i Rumänien och vidare till Frankrike. Männen ska ha burit en bok som "propagerar islamistisk ideologi".
18.27
Terrorexperten Magnus Ranstorp säger till Sveriges Radio att det är mycket i det Säpo säger om den terrormisstänkte man som är anhållen i sin frånvaro som indikerar att man inte vet vad mannen befinner sig någonstans.
18.25
Säpos presskonferens om hotbilden mot Sverige är nu avslutad, läs mer om vad de sa här:

Förhöjd hotbild mot Sverige

svt.seSäkerhetspolisen höjer hotnivån mot Sverige från tre till fyra på den femgradiga skalan. – Säkerhetspolisen har tagit emot konkret underättelse information om ett konkret hot och vi har inlett en förundersökning om förberedelse av terroristbrott, sade Anders Thornnberg vid en presskonferens alldeles nyss.
18.23
Rockbandet Eagles of Death Metal, vars konsert på Bataclan i fredags förvandlades till ett blodbad där närmare 100 personer dog, har återvänt till USA och ställt in samtliga sina kommande spelningar.
18.17
Bild som visar lite på förödelsen i lägenheten där insatsen genomfördes. Polisens tekniker arbetar nu på plats. Foto: TT.
18.13
Återigen mer om det här: http://www.svt.se/nyheter/inrikes/sapo-forhojd-hotbild-mot-sverige
18.12
Apropå pågående konferensen med Säpo: En man är anhållen i sin frånvaro i utredningen som gäller förberedelse till terrorbrott i Sverige, uppger Säpo.
18.11
Det fanns tidigare en obekräftad uppgift om att självmordsbombaren rusade mot hunden
Har tyvärr inte sett den uppgiften, men har du en länka kan jag kolla.
18.11
Jag har fått höra här att vi tyvärr inte kommer att kunna sända presskonferensen, på grund av den pågående sändningen kring hotet mot Sverige, men som vanligt direktrefererar jag vad som sägs här.
18.10
Då får vi förhoppningsvis veta mer om insatsens resultat.
18.09
Påminner om åklagarens presskonferens om en knapp timme, kl 19.
18.09
Talespersonen för inrikesdepartementet talar också om att man för närvarande arbetar för att identifiera de gripna och döda i insatsen.
18.05
Således blev hon skjuten innan explosionerna?
Jag kan inte svara till 100 procent, men det tycks så, ja.
18.05
Det franska gendarmeriets flygsäkerhetsavdelning förstärker alla sina kontroller vid Paris flygplatser, uppger man på Twitter.


17.57
Två av de sju personer som greps vid insatsen i morse vårdas på sjukhus, uppger en talesperson för Frankrikes inrikesdepartement.
17.54
Hur länge liverappoterar ni om dådet
Så länge det krävs och det finns händelseutveckling att aktivt rapportera kring.
17.51
Skickades Diesel in ensam först, eller efter chockgranaterna?
Enligt BFMTV skickades Diesel in i lägenheten för att avgöra hotnivån i lägenheten. Hon dödades när hon kom in till platsen där konfrontationen mellan polis och terrorister sedan ägde rum.
Detta ingick i Diesels uppdrag som en aktiv del i insatsstyrkan.
17.50
Här fortsätter rapporteringen kring dåden i Frankrike.
17.50
Just nu har vår sändning kring Säpos presskonferens om det förhöjda hotet mot Sverige inletts. Ni följer den tyvärr inte här, utan i denna artikel som uppdateras i ämnet:

Förhöjd hotbild mot Sverige

svt.seSäkerhetspolisen höjer hotnivån mot Sverige från tre till fyra på den femgradiga skalan. Beslutet fattades av Säpochefen Anders Thornberg nu på eftermiddagen. En presskonferens kommer att hållas vid 18:00.
17.48
Tack för förtydligandet.
Självklart, bara bra att fråga vid tvekan. Det är som sagt ofta rörigt med alla olika uppgifter.
17.42
Vad menar han med "rasmassorna "?
Rasmassorna i lägenheten i Saint-Denis där insatsen i morse genomfördes.
Skottlossningen och sprängningar från granater och den döda kvinnans självmordsbomb gjorde att byggnaden tog ordentlig skada.
17.39
– Vi får vänta på att utredningen går framåt för att känna till identiteten, säger han.
17.39
– Det är möjligt att det finns en kropp tillhörande en tredje terrorist i rasmassorna, säger Cazeneuve till BFMTV.
17.37
Eventuellt en tredje terrorist död i dags räd i Saint-Denis, säger nu inrikesminister Cazeneuve.
17.36
Ok. Tackar
Ingen orsak!
17.34
Gare du Nord ligger i Paris alltså, kanske jag ska förtydliga.
17.34
Många falsklarm nu: En del av tågstationen Gare du Nord, Europas mest vältrafikerade tågstation, utrymdes för cirka en timme sedan efter larm om ett misstänkt paket. Dock falsklarm, som sagt.
17.29
Tillslagen hade som sagt ingen rak koppling till dåden i Paris, men ingick i den större, landsomfattande insatsen mot ”radikaliseringsfenomen”.
17.28
Om ni minns gjordes två tillslag tidigare i eftermiddags kring flygplatsområdet Roissy-Charles-de-Gaulle, där ett av tillslagen riktade sig mot Air France fraktbolag. Nu visar det sig att det andra målet var budfirman Fedex.
17.19
I Sverige finns väl ingen laglig möjlighet att införa undantagstillstånd?
Sverige har inget undantagstillstånd att tillgå i laglig mening, nej, men vi har särskilda regler som träder i kraft i krig och krigsfara. Samtidigt har riksdagen i Sverige allmänt möjlighet att ändra lagar utan att straffas, vilket gör att man inte har behov av undantagstillstånd på samma sätt som andra länders grundlagar medför.
17.15
Hej!
Hur är situationen med de som ligger på sjukhus?
Är det fortfarande kritiskt?

Hej Emma! Du kan läsa om skadeläget för de drabbade här ovanför. Av de 195 som ännu vårdas på sjukhus är 41 kritiskt skadade och 3 så svårt att de anses sväva mellan liv och död.
17.15
Det är oklart huruvida det faktiskt var Abdeslam som besökte postkontoret, eller om det var en person med samma namn, eller helt enkelt ett falsklarm.
17.14
Personal larmade direkt polis men mannen hann lämna platsen innan en betydande insatsstyrka hann anlända till platsen.
17.13
Han skulle hämta ut pengar på kontoret.
17.13
Enligt uppgift till le Parisien ska en man ha gått in på ett postkontor i Pierrefitte, i samma område norr om Paris som Saint-Denis, och visat upp ett pass med Salah Abdeslams namn däri.
17.11
Ett nytt möjligt spår efter den efterlyste terroristen Salah Abdeslam dök också upp vid lunchtid i dag.
17.07
Många frågar kring Säpo och hotet mot Sverige. Jag vill dock än en gång hänvisa till vår artikel i det ämnet, som uppdateras löpande med mer information. Där kan ni även följa presskonferens från kl 18. Den här direktrapporteringens främsta mål är att följa händelseutvecklingen kring terrordåden i Frankrike. Jag rapporterar här endast de allra största punkterna kring hotet i Sverige, samt när de två ämnena överlappar.

Förhöjd hotbild mot Sverige

svt.seSäkerhetspolisen höjer hotnivån mot Sverige från tre till fyra på en femgradig skala. Det beslutet fattade Säpochefen Anders Thornberg nu i eftermiddag.  
17.02
Rent konkret, vad innebär ökad hotskala? Har polisen fler befogenheter, mer kontroller, mer aktiv avlyssning?
Rent spontant känns det mest som att varningen innebär att folk blir mer oroliga och kanske stannar hemma bara
Jag citerar ur vår text om hotnivån: Vilka åtgärder som nu kommer att vidtas är ännu så länge oklart och i nuläget ska inte allmänheten påverkas av polisens åtgärder, uppger Säpo.
17.01
Presskonferensen hqr tidigarelagts. Vet ni Varför? Varför sänder inte Svt?
Jag vet inte varför, men som sagt kommer SVT att sända presskonferensen direkt, från en stund innan den börjar kl 18.
17.00
Terrordåden har krävt ytterligare ett dödsoffer: En man hittades i helgen död i sin lägenhet i närheten av konsertlokalen Bataclan. Han förmodas ha dödats av ett skott som hamnat ”snett” i korselden utanför Bataclan.
16.53
Har ni nämnt 1 ord om att IS har dödat 1 norrman och 1 kines?
Ja, vi har en artikel på det: http://www.svt.se/nyheter/utrikes/is-vi-har-dodat-norsk-fange
16.48
Fortfarande står spårvagnar i området dock stilla.
16.48
Tunnelbanelinje 13 i Paris, som sträcker sig ut till Saint-Denis, är nu åter öppen som vanligt efter att ha stängts till följd av förmiddagens insats.
16.45
Vad hände med sändningen?
Den är för stunden slut. Den återupptas om någon timme inför Säpos presskonferens.
16.44
Sänder ni Säpos presskonferens på TV?
Vi kommer att sända den direkt här online.
16.43
Har de gripit salah än
Nej.
16.43
Säpo håller presskonferens kring det förhöjda terrorhotet kl 18 i kväll. Tidigare var den annonserad till kl 19.30, men har alltså nu tidigarelagts.
16.43
Extrasändningen är nu slut. Vi kommer åter att sända inför Säpos presskonferens.
16.38
  • 195 vårdas ännu på sjukhus
  • För 41 av dem är läget fortfarande kritiskt
  • 3 personer är för närvarande fortfarande så svårt skadade att de anses sväva mellan liv och död
16.37
Under frågestunden i Frankrikes nationalförsamling har hälsominister Marisol Touraine uttalat sig om skadeläget för de drabbade av dåden i fredags.
16.23
Ovan kan ni nu se SVT Nyheters extrasändning, som handlar både om terrordåden i Paris och den förhöjda hotbilden mot Sverige.
16.16
Toulon inhyser Frankrikes största marina bas, och är huvudort i sitt departement Var. Fler än 600.000 bor i storstadsregionen Toulon.
16.14
Avspärrningarna har gjort att i princip all fordonstrafik i Toulon står stilla till följd av enorma bilköer.
16.12
Enligt tidningen kommer polisens bombgrupp att spränga fordonet av säkerhetsskäl.
16.11
Detta rapporterar lokaltidningen Var Matin.
16.11
Ny händelse på gång: Polis har spärrat av ett område i Toulon på den franska sydostkusten, nära stadens flottbas, sedan ett misstänkt fordon hittats i området.
16.06
Kan ni göra en ordlista på ord som förekommer mest bland radikala ungdomar, så man kan ringa polisen och meddela att t ex ungdomar på gymmet använder samma ord.. I förebyggande syfte. Eller det kanske är för osannolikt.
Det låter mer som en uppgift för polisen och Säpo att gå ut med i sådana fall, dyker det upp så kommer vi såklart att rapportera om det.
16.05
Marseljäsen kommer för den som undrar från revolutionstiden i slutet av 1700-talet.  Den skrevs 1792, som en krigshymn sedan Frankrike och Österrike förklarat krig. Den blev nationalsång en kort stund fram till 1804, och sedan officiellt Frankrikes nationalsång, fram till dags dato, 1879.
15.58
Har vi inte haft förhöjd hotbild sedan 2010? Är hotbilden ännu högre nu?
Hotnivån har nu höjts från 3 till 4 på en femgradig skala.
15.57
Mitt i allt: Den franska nationalsången Marseljäsen hörs jorden runt de senaste dagarna, vid samlingar och manifestationer till stöd för Paris och Frankrike. För de icke-fransktalande som önskar sjunga med har den brittiska journalisten och författaren India Knight här gjort en fonetisk tolkning (till engelska) som kanske underlättar i uttalet:
15.50
Paris åklagare François Molins presskonferens kommer att äga rum kl 19 i kväll, meddelas nu.
15.47
Med tanke på att hotbilden tydligen har höjts här i sverige, är det då lämpligt att man ordnar en större samling i kungsträdgården nu på lördag?
Säpo eller svensk polis har för stunden inte utfärdat någon varning om att vistas i större folksamlingar.
15.46
Apropå hotet mot Sverige: Hotnivån har höjts från en tre till en fyra på en femgradig skala. Säkerhetspolisen har fattat beslutet utifrån en analys av Nationellt Centrum för Terrorberedskap, NCT.
15.46
Bör man undvika allmänna platser i större städer? Ska man vara rädd?
Säpo har ännu inte specificerat hur hotbilden är utformad.
15.45
15.44
Närvarar gör bland andra Frankrikes ambassadör Jacques Lapouge och Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S).
15.42
Samlingen äger rum kl 13 på lördag i Kungsträdgården i Stockholm.
15.42
Frankrikes ambassad i Sverige har kallat till en offentlig samling i Stockholm nu på lördag, för att samlas och gemensamt visa sitt stöd för Frankrike.
15.38
Även vårt grannland Danmark har höjt sin beredskap, från ”förhöjd” till ”markant förhöjd”, den näst högsta nivån.
15.37
Vi söker fler uppgifter från Säpo kring den svenska hotbilden.
15.32
Det finns alltså en förhöjd hotbild mot Sverige enligt Säpo, det erfar SVT Nyheter. Inom kort kommer bland annat särskild bevakning införas mot särskilt viktiga objekt. Här kan ni läsa mer:

Säpo: Förhöjd hotbild mot Sverige

svt.seSVT Nyheter erfar att Säpo nu ser en förhöjd hotbild mot Sverige.
15.31
JUST NU: Säpo ser en förhöjd hotbild mot Sverige, erfar SVT Nyheter.
15.26
Nationalförsamlingen är en av de två husen i Frankrikes parlament. Det andra är senaten.
15.26
Cazeneuve uttalar sig under en frågestund i nationalförsamlingen, där ledamöterna tillåts ställa frågor till regeringsmedlemmar.
15.25
– Insatsen i morse var riktad mot personer som skulle ha kunnat slå till på nytt, säger Cazeneuve.
15.25
JUST NU: Inrikesminister Bernard Cazeneuve säger inför nationalförsamlingen att dagens gripande har förhindrat nya terrordåd.
15.23
Affärer i flera kvarter kring lägenheten där polisen gjorde tillslaget mot de misstänkta terroristerna håller stängt idag.
15.23
– Vi hade inget bevis för att [Brahim] deltog i terroraktiviteter, säger åklagarens talesperson.
15.22
Man bekräftar alltså att Belgien inte hade informerat Frankrike om sin spaning kring bröderna Abdeslam. 
15.22
– Vi visste att de hade radikaliserats och skulle kunna ta sig till Syrien men de visade inga tecken på att utgöra ett hot. Även om vi hade förvarnat Frankrike tvivlar jag på att vi skulle ha kunnat stoppa dem, säger man vidare.
15.20
– [Brahim] försökte ta sig till Syrien, men kom inte längre än till Turkiet. Han förhördes vid sin återkomst, liksom hans bror [Salah], säger en talesperson för den belgiska åklagarkammaren. 
15.19
Det rör sig om Salah Abdeslam, fortfarande på flykt, samt hans bror Brahim som sprängde sig själv till döds på boulevard Voltaire i fredags. Den tredje brodern Mohamed, som greps i helgen men sedan släpptes ovillkorligt, var inte inblandad i de gripandena.
15.17
Uppgifter från Belgien: Bröderna Abdeslam ska ha gripits och hörts av belgisk polis en tid före dåden i Paris.
15.05
  • 118 personer har också satts under husarrest
15.04
Sammanlagt de senaste tre nätterna har:
  • 414 tillslag gjorts
  • 60 personer frihetsberövats
  • 75 vapen omhändertagits
15.03
Frankrikes inrikesdepartement kommer med några nya uppgifter om tillslag runt om i landet:
  • I natt gjordes ytterligare 118 tillslag
  • 25 personer har frihetsberövats
  • 34 vapen har omhändertagits
15.03
Den kvinna som sprängde sig själv i lägenheten i Saint-Denis var kusin med Abaaoud, som alltså pekas ut som hjärnan bakom Parisattackerna. Det uppger flera franska medier, bland andra BFMTV.

Kvinnan ska ha haft Abaaoud boende hos sig.
14.57
Är alla insatser avslutade nu, eller jagar polisen flera?
Polis är fortfarande på jakt efter Salah Abdeslam, som misstänks för delaktighet i dåden på Paris gator i fredags, samt ytterligare en av hans medterrorister. Samtidigt pågår diverse insatser löpande runt om i Frankrike, enligt uppgift på jakt efter spår och mot andra misstänkta terrorceller.
14.47
Vad innebär egentligen ett undantagstillstånd?
Undantagstillstånd innebär att ett lands regering vid valda tillfällen kan inskränka vissa grundläggande rättigheter hos medborgarna, till exempel den fria rörligheten inom landet, för att säkra landets stabilitet och säkerhet. Det kan röra sig om att akut spärra av stora delar av en stad utan förvarning, och förbjuda folk från att gå ut.
14.46
Det ska röra sig om den man som greps i närheten av lägenheten, för att ha tillhandahållit lägenheten till de misstänkta terroristerna där insatsen i dag genomfördes.
14.45
En av de gripna i dag är tidigare dömd för dråp, enligt franska Metro.
14.44
Folk har börjat återvända till fastigheten som ligger bredvid huset där terroristerna höll till.
14.43
När visas presskonferens? Och vad sägs?!
Som sagt, vi vet inte än när exakt den kommer att hållas. Återkommer med vidare info när det blir klart.
14.36
Bild på Diesel, från franska polisen.

14.36
Saint Denis just nu. Som att staden pustar ut efter det sju timmar långa dramat. Vi kommer betydligt närmre lägenheten nu där den massiva polisinsatsen skedde och där en kvinnlig självmordsbombare sprängde sig själv till döds.
14.31
Ur polisstyrkan skadades som sagt fem personer, och en polishund dog. Denna hund, den 7-åriga tiken Diesel, hyllas nu som en hjälte på socialmedier under hastaggen #JeSuisChien (Jag är hund). Hunden på bilden är alltså inte Diesel, utan en annan som hyllar sin artfrände.


14.28
Glömde en detalj: Insatsen avslutades vid 12-tiden i dag.
14.26
Ingen exakt tid har angivits för denna presskonferens.
14.26
Som sagt, åklagare François Molins kommer senare i eftermiddag att hålla en presskonferens om utredningen. Det är troligt att vi då får nya uppgifter kring dagens insats.
14.24
Hur många dog. Hur många greps
I Saint-Denis i dag dog två personer och sju greps.
14.24
  • Polis gjorde även en insats i en närliggande kyrka, l'Église Neuve de Saint-Denis.
  • Inget konkret ska ha kommit ur denna insats.
  • Det är oklart vad målet för denna insats var.
14.22
  • Huvudmålet för insatsen var den misstänkte hjärnan bakom dåden, Abdelhamid Abbaoud. Han misstänktes befinna sig i lägenheten.
  • Ingen bekräftelse har ännu gjorts kring om han fanns i lägenheten, och om han i så fall antingen är död eller gripen.
14.20
Sju personer greps:
  • Tre greps inuti lägenheten.
  • Två personer greps ”när de försökte gömma sig i rasmassorna”. 
  • Två greps i närheten av lägenheten: Den man som tillhandahöll lägenheten samt en kvinnlig bekant till honom.
14.18
Två av de misstänkta som greps under insatsen i dag vårdas på sjukhus, enligt BFMTV. Båda två ska ha skador i en arm och den ena personen har opererats. Ingångarna till sjukhuset l'hôpital de Bobigny kontrolleras nu enligt tv-kanalen.
14.17
  • Fem personer skadades lindrigt under insatsen.
  • En polishund sköts ihjäl.
14.16
  • Två personer dödades under insatsen:
  • En av dem var en kvinna som utlöste bomben i sin självmordsväst.
  • En annan person hittades död vid insatsens slut, träffad och troligen dödad av flera skott.
14.14
(Fortsättning följer strax)
14.14
  • Insatsen inleddes kring 4.30-tiden i morse i centrala Saint-Denis, en förort norr om Paris, där även nationalarenan Stade de France, som i fredags utsattes för explosioner, ligger.
  • Flera misstänkta gärningsmän hade förskansat sig i en lägenhet som ligger på hörnet mellan rue de la République och rue de Corbillon.

14.07
Försöker mig nu på en ny kort sammanfattning av vad vi vet kring insatsen i Saint-Denis.
14.03
AFP twittrar den här bilden. Franska poliser visar en sköld som användes vid attacken på Bataclan i fredags.


14.03
Dessa vapen och skyddsutrustning kommer att tas ur rikspolisens resurser.
14.02
Bland annat lovar han borgmästarna bättre utrustning till den lokala polisen.
14.01
President Hollande är fortfarande kvar på borgmästarnas sammankomst, och fortsätter göra några mindre anförande under politikernas kongress.
14.00
För förtydligande har alltså inget skett kring passagerarflygplatsen Charles de Gaulle.
14.00
Två insatser har även nyligen genomförts på området till flygplatsen Roissy-Charles-de-Gaulle norr om Paris. En av instaserna ska ha riktat in sig mot Air France fraktavdelning. Insatserna sägs inte ha någon koppling till dåden i Paris, men ska ha skett i det större arbetet mot ”element kopplade till radikaliseringsfenomen.”
13.57
Fem poliser skadades lindrigt vid insatsen i Saint-Denis i dag. Poliserna ska ha skadats av kulor, men lindrigt, enligt Le Parisien. Dessutom skadades en boende i området när personen öppnade ett fönster under de dramatiska händelserna.
13.53
Kommer polisen säga vem som är gripna
Åklagare Molins kommer att hålla en presskonferens senare i dag, oklart exakt när. Om de vill gå ut med den informationen lär vi troligen få den då.
13.53
Åter till Saint-Denis, polisens tekniker är nu på plats och arbetar inne på platsen för insatsen.
13.50
Mycket bra rapportering Mathias!
Tack Hasse!
13.49
– Vårt uppdrag, och det är kritiskt för de beslut vi tar, är att försäkra säkerheten och garantera friheten. Vårt uppdrag är att skydda och fortsätta livet. Leve republiken och leve Frankrike!
13.49
– I dag har Frankrike behov av all sin energi för att fortsätta leva. Vi måste det för vår ekonomi, för våra jobb, för vår ungdom.
13.48
Hollandes avslutningsord:
– Livet måste återupptas fullt ut. Vad skulle Frankrike vara utan sina museum, utan sina uteserveringar, utan sina konserter, utan sina sportevenemang? Vad skulle våra städer vara utan ljudet av våra aktiviteter? Och våra byar utan gemenskapen i våra festligheter?
13.44
Borgmästarna har ställt sig upp och sjunger Marsellaisen.
13.42
Hollande avslutar nu sitt anförande.
13.39
– Vissa har velat skapa en länk mellan inflödet av flyktingar från Mellanöstern till terrorhotet som väger tungt mot vårt land. Denna länk finns, ty de boende i IS-styrda områden i Irak och Syrien har plågats av samma personer som attackerar oss här i dag, säger Hollande.
13.36
Efter dåden kring Charlie Hebdo i januari gick polisen hårt åt de personer som skrev och talade positivt om det som hade skett. 
13.36
Hollande går även hårt åt de personer som säger sig sympatisera med terroristerna, vilket är brottsligt att göra i Frankrike.
13.35
En rädsla har uttrycks för fler islamofobiska attentat i Frankrike efter dåden.
13.35
– Inget främlingsfientligt, antisemitiskt eller antimuslimskt agerande kommer att tolereras, säger Hollande.
13.34
Hollande begär nu borgmästarnas stöd kring de åtgärder han har tagit, särskilt när det gäller polisens och ordningsmakternas insatser och nyrekrytering (som sagt ska totalt 10.000 nyanställas inom ordningsmakterna före slutet av Hollandes mandatperiod 2017).
13.32
Franska medier noterar en språklig skift i Hollandes tal. Tidigare var Frankrike i krig, nu kan man tolka statschefens språk som att Frankrike är på plats mitt i kriget. För de som kan lite franska, jämför: ”Nous sommes en guerre” kontra ”Nous sommes dans la guerre”. Kan dock inte svära på att Hollande faktiskt menade något medan detta byta av preposition.
13.28
Det innebär tillfälliga indragande av fransmännens personliga frihet, men:
– Att göra så ger oss medel att återskapa dessa friheter fullt ut. 
13.27
Hollande försvarar nu sitt införande av undatagstilstånd.
13.26
Frustrerande, beklagar detta.
13.26
Fortsätter såklart ändå rapportera genom den info jag får in från andra håll.
13.23
Jaha, där klippte min kanal och jag kan inte längre lyssna direkt på Hollandes tal.
13.22
– Jag har förklarat undantagstillstånd i hela kontinentala Frankrike, men på inrådan av inrikesministern i dag förstorat den att täcka in även våra territorium runt om i världen.
13.20
– Jag vet att alla länder är olika, med olika intressen och olika allierade, men det viktiga är att få slut på, utplåna, en armé som hotar hela världen, säger Hollande och syftar på IS.
13.20
På tisdag ska Hollande träffa Obama i Washington, och på torsdag (nästa vecka) Putin i Moskva, för att skapa en större koalition i kampen mot IS.
13.19
Det är alltså fortsatt oklart om Abdelhamid Abaaoud fanns i lägenheten. "Det är omöjligt att säga vem som har gripits, vi håller på att säkerställa detta. Allt kommer att göras för att kunna avgöra vem som är vem", säger Paris åklagare François Molins enligt BBC.
13.19
– Framför parlamentet i måndags presenterade jag åtgärder för att kämpa mot terrorismen.
13.18
– Ni är folkvalda av republiken. Ni motsvarar mångfalden i vårt land, säger Hollande till borgmästarna.
13.17
– Det krävs en exceptionell insats för att oskadliggöra de som genomfört dessa dåd.
13.17
– Det är Frankrikes ungdom som var målet, eftersom det symboliserar levnadskraften, mångfalden.
13.16
– Det terroristerna ville döda är det som själva Frankrike är, dess värden som det försvarar. Det var det som anfölls natten den 13 november.
13.15
– Under natten mot lördag miste minst 129 människor livet. Vi tänker på dessa, som de som så fegt har skadats, dödats, traumatiserats.
13.14
– Dessa insatser bekräftar återigen att vi är i krig, i krig mot en terrorism som själva har valt att föra oss i krig med den.
13.14
– Frankrike är stolt att ha dessa medel tillgängliga för att skydda våra medborgare.
13.13
– Jag vill uttrycka all vår tacksamhet, vår beundran, till ordningsmakten, polisen, som genomförde insatsen. De kände till farorna. De underskattar troligen de faror de kommer att möta. De gick ändå i mål med sin operation. Flera skadades.
13.12
Han ger nu lite information om insatsen i Saint-Denis, som vi redan vet. Vi kommer att sammanfatta dessa detaljer efter talet.
13.12
– Fru borgmästare av  Paris, en martyrstad, men en stad av ljud, inleder Hollande som en del av sin hälsning till alla närvarande.
13.10
Nu ska Hollande tala inför Frankrikes samlade borgmästare.
13.09
Kommer François Hollandes tal att direktsändas här?
Vi saknar tyvärr de möjligheterna, men jag kommer att referera det direkt här. för de som är intresserade går det att se i olika franska tv-kanaler.
13.08
Ordförande för de franska borgmästarnas organisation, François Baroin, riktar sitt anförande till president Hollande:
– Vi måste vara mer välinformerade och inkopplade kring de åtgärder som tas. 
13.04
Apropå insatsen i kyrkan i Saint-Denis: Den ligger precis i närheten till där den övriga insatsen genomfördes. Polis vill inte svara på exakt vad man där har sökt, men insatsen ska inte ha givit några konkreta resultat.
13.03
– Det är med ett åtstramat hjärta som jag välkomnar er, säger Hidalgo.
13.01
– Vi förblir stående. Vi förblir oss själva.


12.58
Paris borgmästare Anne Hidalgo håller nu sitt anförande inför sina samlade kollegor.
12.57
President Hollande förbereder just nu sitt tal bakom scen. Premiärminister Manuel Valls, också på plats, ska ha hållit ett kort samråd med honom. Nu gör försvarsminister Jean-Yves Le Drian detsamma.
12.55
Kommer ni att rapportera presidentens tal direkt?
Ja. Tyvärr har vi inte möjlighet att sända det direkt här, men jag kommer här att referera vad som sägs.
12.54
Paris åklagare François Molins kommer att hålla en presskonferens senare i dag för att ge fler detaljer kring dagens insats och utredningen i allmänhet,
12.53
President François Hollande vid borgmästarnas kongress. Än så länge ska han inte ha inlett sitt anförande. Vi hoppas kunna få lyssna på talet för att referera det här.

12.47
Polisen har även genomfört en insats i en kyrka vid place de Tilleuls i Saint-Denis. Insatsen är nu avslutad. Vi har än så länge inga detaljer om vad som där har skett.

12.40
Tidigare gällde undantagstillståndet endast det franska fastlandet i Europa samt Korsika.
12.39
Nytt i dag är också att det undantagstillstånd som råder i Frankrike har förstorats för att inkludera även övriga franska territorium runt om i världen, till exempel ön Réunion utanför Madagaskar, franska Guyana i Sydamerika och flera öar i Karibiska havet.
12.38
Terrordåd på kastrup?
Presstjänsten på Kastrup sa att det handlar om en kvarglömd väska och att det händer relativt ofta. Samtidigt har de evakuerat en terminal. Mer uppgifter än så finns inte.
12.35
Vad händer på Kastrups flygplats?
Jag pratade precis med pressinformationen på Kastrup som sa att de utrymmer en terminal på grund av att de har hittat en kvarglömd väska. Än så länge har de inte mycket mer uppgifter än så.
12.34
Samtidigt: 129 dödsoffer för dåden i fredagen har nu identifierats, enligt den franska regeringen i ett uttalande efter ett ministermöte.
12.32
President François Hollande ska strax tala inför Frankrikes samlade borgmästare.
12.29
Har ni slutat rapportera om polisoperationen? Just nu är ju FP på tv.
Vi fortsätter att rapportera här i textform. Sedan har vi längst upp här i vår artikel direktbilder från Saint Denis. Vår studiosändning är däremot slut för tillfället eftersom polisinsatsen är över.
12.22
Varför rapporteras det inget från den polisiära insatsen från kyrkan?
Det är väldigt oklara uppgifter vad som pågår där och vi vill ha mer säkra uppgifter innan vi rapporterar om det. Senaste dagarna har det varit många insatser runt om i staden och vi försöker att hålla ordning på dem och rapportera så stringent som möjligt.
12.17
Vet man när Hollande ska hålla tal för nationen?
Mellan 12 och 12.30 är beskedet att han ska göra ett uttalande. Det innebär att det inte är så lång tid kvar.
12.13
Är lost, är det bekräftat att Abaaoud var inne i lägenheten under razzian?
Nej det är det inte.
12.12
Insatsen riktade sig mot den man som pekats ut som hjärnan bakom terrordåden i Paris - Abdelhamid Abaaoud, Men det finns just nu inga uppgifter om han var en av dem som befann sig inne i den aktuella lägenheten.
12.08
Polisinsatsen som påbörjades klockan 4.20 i morse är alltså nu över. Detta vet vi:
* Tung skottlossning och flera explosioner har ägt rum i anslutning till en lägenhet i Saint Denis i norra Paris.
* Två personer har dödats enligt polis, men det finns medieuppgifter om tre döda varav en en kvinna som sprängde sig själv inne i lägenheten i början av insatsen.
* Sju personer har gripits. Tre män som förskansade sig inne i lägenheten, en man och en kvinna som befann sig i närheten av lägenheten och ytterligare två personer ska ha gripits. Det finns uppgifter om att de misstänks ha planerat ett terrordåd mot finanskvarteret La Defense i Paris.
* Det finns inga uppgifter om identitet på de döda och gripna.
* Målet med insatsen var den man som pekats ut som hjärnan bakom terrordåden i Paris - Abdelhamid Abaaoud. Men det finns just nu inga uppgifter om han är en av de döda eller gripna.
* Flera poliser har skadats lindrigt, Inga civila ska ha kommit till skada.
12.06
President Hollande kommer inom den närmaste halvtimmen att göra ett uttalande efter insatsen i Saint Denis under förmiddagen.
12.04
Det är oklart vad som hänt med personen som ska ha barrikaderat sig inne i lägenheten.
11.51
Nu bekräftar en talesman för den franska regeringen officiellt att polisinsatsen i Saint Denis är över.
11.48
Insatsen här i Saint Denis är avslutad, säger poliskällor till AFP.
11.48
En kvinna som bodde våningen under den aktuella lägenheten berättar om hur hon hörde skott och explosioner . - Hela trappuppgången var förstörd. Mitt tak är fullt med hål och det var skotthål i dörren och fönstret. Det luktade krut, säger hon. - Jag vågade inte röra mig, jag var rädd att de skulle skjuta mig och min son.
11.47
Ni har liverappoterat sen i fredags när tänker ni sluta
Det beror på nyhetsläget. Så länge det pågår en intensiv nyhetsutveckling fortsätter vi. Sedan kan det hända att vi återupptar rapporteringen om det händer nya saker.
11.44

"Jag kröp ihop med min bebis intill mig"

svt.seVittnesmål från boende i fastigheten i Saint-Denis där de misstänkta terroristerna förskansat sig.
11.44
Poliskällor säger till France 24 att insatsen Saint Denis nu är över. Nu pågår åtgärder för att säkra området. 
11.40
- Det här är inga muslimer som dödar i islams namn. De är terrorister, ingenting annat! säger Sofian som bor här i närheten. Han vaknade av explosionerna tidigt i morse.
11.38
Boende i området som SVT Nyheter pratat med är chockade över detta som nu händer i Saint Denis i norra Paris. Kommunen beskrivs som lugn och tyst.
11.36
Allt tyder på att ett nytt terrordåd förbereddes i lägenheten här i Saint Denis.
11.35
Polisen har inte gått ut med identiteter på vare sig de gripna eller den person som fortfarande barrikaderar sig i lägenheten.
11.34
Det är förvånande att det fanns civila kvar i fastigheten här. Strax efter skottet för 10 minuter fördes kvinnor och barn ut från fastigheten - mycket skärrade.

Insatsen har pågått sedan halv fem i morse och tidigare uppgifter sa att de boende evakuerats.
11.33
- Det har varit en del dramatik den senaste kvarten. Man har hört ett skott för en kvart sen, och polis har evakuerat vuxna och barn från lägenheter i huset. En skadad polis har kommit ut haltandes. En man med vita byxor har förts ut av polis, vi vet inte om han är omhändertagen eller gripen av polisen, rapporterar SVT Nyheters Henrik Silver, på plats vid det avspärrade området i Saint Denis, i norra Paris.
11.27
Gendarmerna, alltså specialpolis i Frankrike, säger att kontroller pågår på flera platser i Frankrike. De vädjar till fransmännen att inte avslöja detaljer om var de pågår, enligt specialpolisens twitterkonto.
11.26
Nu går det på nytt in väldigt många poliser i byggnaden. Det är svårt att avgöra exakt vad som händer på den aktuella platsen, men insatsen är inte över.
11.24
Det har tidigare förekommit uppgifter om att det övriga boende i huset evakuerats, men nu ser det alltså ut som man evakuerat fler civila från huset.
11.22
En man i vit tröja och utan byxor grips av polis i Saint-Denis. Foto: AFP/TT.
11.21
Nu ser man ut att evakuera fler vuxna och barn ut från den aktuella byggnaden.
11.17
Polisen bekräftar nu att sammanlagt sju personer har gripits.
11.15
- Nu hörs skottlossning, ett skott, rapporterar SVT:s utsända i livesändningen.
11.14
- Personer har förts ut ut lägenhetskomplexet som insatsen riktas mot, rapporterar Karin Axelsdotter, som är på plats 300-400 meter från området där insatsen pågår. Många poliser, brandmän och ambulanser på plats.
11.07
Enligt Le Monde ska Abbaoud inte finnas bland de döda eller gripna, skriver Le Monde. Åklagare har tidigare sagt att han inte fanns bland de gripna.
11.06
Sjukvårdspersonal står beredd.
11.02
En av de misstänkta som befann sig i lägenheten ska ha dödats av en krypskytt, rapporterar Sky News.
11.01
Vi har haft tekniska problem med livesändningen här ovanför men nu ska den vara igång igen, uppdatera gärna sidan så ska sändningen fungera!
10.59
Nu sätter polisen upp kravallstaket framför oss journalister.
10.59
Franska polisen twittrar nu om polishunden Diesel, 7 år, som dödats vid insatsen mot de misstänkta terroristerna.

10.58
Är det något fel med webbsändningen ? Bilden fungerar inte.
Ja, vi har tyvärr lite teknikstrul, men den är uppe här alldeles strax! Går även att följa i SVT2 och på SVT Play under tiden
10.55
Nu ser det i livesändningen ut som ett fordon från insatsstyrkan är på väg in på det avspärrade området, Personer verkar evakueras.
10.54
Den person som förts ut från lägenheten ska vara en skadad person ur specialstyrkorna, enligt Le Figaro.
10.53
Det som hände för några minuter sedan här var att en person fördes bort från byggnaden där lägenheten ligger. Kollegor tweetar om skottlossning, men vi har inte hört eller sett det från den plats vi står på. Vi är bakom avspärrningarna på ca 300 meters avstånd.
10.51
Är det slut på webbsändningen?
Nej, men vi har lite tekniska problem med den här i liverapporteringen. Vi får upp den igen strax! Den går även att se på SVT2 och SVT Play.
10.46
Skottlossning ska ha hörts från lägenheten i Saint-Denis. Channel 4:s korrespondent twittrar att en man har förts ut från byggnaden av beväpnade poliser.
10.45


10.44
Terrorister ska alltså ha planerat ett dåd i Paris affärsdistrikt, enligt obekräftade uppgifter till Reuters. Men vi vet inte om detta har något med de som gripits i dag att göra.
10.43
Just nu utanför lägenheten.
10.42


10.41
Tv-bilder visar nu hur en mängd polisbilar rullar in i området där insatsen i Saint-Denis pågår.
10.37
Maskerad polis på gatorna i Saint-Denis. Foto: AP/TT.
10.33
Även i Paris har säkerhetsåtgärder vidtagits, enligt Le Parisien kontrollerar beväpnade polispatruller fordon och förare på Boulevard Périphérique.
10.32
Den andra personen som uppges ha dödats i insatsen ska vara en av de misstänkta som uppehöll sig i lägenheten, skriver flera franska medier.
10.25
Boende i Saint-Denis motas bort från området där polisens insats pågår. Foto: AP/TT.
10.24
Så här ser det ut där vi och 100-tals andra journalister bevakande händelseutvecklingen. Just nu stiltje, men insatsen pågår fortfarande då en person finns kvar i lägenheten. Vem det är och om personen är beväpnad eller har bombutrustning vet vi i nuläget inte.
07.22
Insatsen i Saint-Denis är riktad mot Abdelhamid Abaaoud, den 27-årig belgiska man,  som pekas ut som hjärnan bakom attackerna i Paris.
10.18
Ett 15-tal personer fanns i huset när insatsen inleddes. Boende har nu evakuerats och ett kristeam har satts in, rapporterar Le Figaro.
10.14
Fem poliser har skadats lindrigt vid insatsen.

10.11
Målet för insatsen har alltså varit den man som pekats ut som hjärnan bakom Parisdåden, Abdelhamid Abaaoud, det har bekräftats av polis. Le Monde skriver nu att Abaaoud inte finns bland de som gripits i Saint-Denis. Däremot är det oklart enligt Le Mondes källor om Abaaoud nu finns i lägenheten eller har funnits i lägenheten.
10.08
Vi har inte hört någon ny skottlossning på plats här som Le Monde rapporterar om. Dock hörs sirener frekvent när polisen vill fram.
10.04
- Det jag mest är förvånad över är att de höll till just här i Saint Denis. Det är inte normalt, säger Sofian som bor i närheten av den lägenhet som insatsen riktad mot.
10.03
Enligt Le Mondes reporter ska en ny skottlossning ha hörts strax innan klockan 10, skottlossningen följdes av tystnad rapporterar Le Monde.
09.57
Samtidigt som dramatiken fortsätter i Sanit-Denis så är läget spänt på andra platser i Europa. Tyska förbundskanslern Angela Merkel håller möte med delar av regeringen om säkerhetsfrågor efter att en fotbollsmatch mellan Tyskland och Nederländerna ställdes in i går efter uppgifter om att en ambulans lastad med sprängämnen skulle finnas utanför arenan.
09.57
- Jag vaknade av explosionerna. Det sa bom-bom-bom. Sen började skottlossningen som höll på i säkert en timme, berättar Mehdi (till höger i bild).
09.54
Människor i Sanit-Denis avråds fortfarande av polisen att gå utanför dörren.
09.51
Det gick rykten här tidigare om att en civil person skulle ha träffats vid skottlossningen. Men polisen säger att ingen civil person är skadad.
09.46
Franske presidenten François Hollande, premiärminister Manuel Valls och inrikesminister Bernard Cazeneuve sitter i möte om situationen i Saint-Denis.
09.42
Ingen ur allmänheten har dödats vid insatsen, säger en poliskälla till Le Figaro.
09.40
Polisinsatsen pågår sedan klockan 4:20 mot en lägenhet i Saint-Denis, norr om Paris.
09.38
En person befinner sig alltså fortfarande i lägenheten.
09.33
Vi och många, många andra journalister följer utvecklingen på plats här Saint Denis. Här svt:s reporter Henrik Silver och fotograf Magnus Eriksson sänder live.
09.31
Polisen bekräftar att en person fortfarande befinner sig i lägenheten. Personen identitet är dock inte bekräftad, enligt AP.
09.28
En granne till lägenheten berättar för France Inter att hon sedan 4:30 i morse varit fast i sin lägenhet. - Polisen bad oss lägga oss på golvet, inte vara nära fönstren eftersom vi riskerade träffas av kulor. De sa också att det kunde finnas sprängämne i lägenheten med de misstänkta.
09.26
Tre personer ur insatsstyrkan kom just ut från stadshuset. De har sannolikt varit inne och informerat borgmästaren.
09.24
"Det bästa försvaret mot barbariet är att förenas" står det på stadshuset.
09.20
Explosioner och skott hörs i denna video från BBC.

Paris attacks: Explosions and gunfire heard - BBC News

BBC NewsArmed police are raiding a flat in the northern Paris suburb of Saint Denis.
09.11
Åklagare bekräftar följande i ett pressmeddelande:
  • Insatsen i Saint-Denis inleddes kl 4.20 och pågår fortfarande.
  • I inledningen av insatsen aktiverade en kvinna som befann sig i lägenheten sitt självmordsbälte och dog.
  • Tre män som förskansat sig i lägenheten har gripits av fransk polis. Männens identiteter är i nuläget inte kända.
  • En man och en kvinna som befann sig i närheten av lägenheten har också tagits in till förhör.
  • Det är fortsatt oklart om mannen som tros vara hjärnan bakom Parisdåden, Abdelhamid Abaaoud, fanns eller finns i lägenheten.

09.06
Insatsen har nu gått i sitt slutskede enligt justitieministern. Men det är fortfarande avspärrat å räddningsfordon och många poliser på plats.
09.02
Åklagare bekräftar också att tre personer har gripits i lägenheten, dessutom har två personer gripits i närheten av lägenheten.
09.00
Även åklagare bekräftar nu att en kvinna sprängde sig själv inne i lägenheten, uppger AFP.
08.58
Tre terrorister är döda, uppger poliskällor för CNN.
08.56
Det har varken hörts några explosioner eller skottlossning sedan 7.30. Mycket talar för att insatsen nu gått in i ett slutskede.
08.54
08.54
Lägenheten som insatsen riktas mot ligger ett 100-tal meter från stadshuset i Saint Denis.
08.51
Lägenheten ligger ett 100-tal meter från stadshuset i Saint Denis.
08.51
En av de tre som har gripits i Saint-Denis ska ha haft två personer från Belgien boende i sin lägenhet. - De bad mig om en tjänst och jag gjorde dem en tjänst, men jag visste inte att de var terrorister, säger mannen enligt AFP.
08.50
Här är gatan där lägenheten ligger. Le Figaro uppger att tre personer har gripits.
08.47
Den kvinnliga självmordsbombaren ska ha haft en bombväst på sig, enligt en poliskälla.


08.44
Som sagt, det är många olika uppgifter nu om både döda och gripna, uppgifterna är förstås mycket osäkra i det här läget.
08.41
Många uppgifter nu, men enligt France Info ska sex personer ha befunnit sig i lägenheten från början. Två av dessa personer har bekräftats döda och tre uppges vara gripna.
08.37
Enligt obekräftade uppgifter till France Info ska en eller flera personer fortfarande vara kvar i lägenheten som insatsen riktas mot.
08.36
Nu uppger flera medier att tre personer ska vara gripna. Le Figaro skriver att det handlar om tre män och hänvisar till källor inom rättsväsendet.
08.28
Många boende håller sig inomhus.
08.28
Skott från automatvapen ska ha hörts i minst en timme under morgonen, enligt France Inter. Skottlossningen ska ha startat strax efter fyra i morse
08.27
Enligt France Inter ska tre poliser och en granne till lägenheten blivit lätt skadade under skottväxling.
08.26
Hela insatsen ska ha börjat med att polisen undersökte en bostad, de ska då ha blivit beskjutna, enligt France 24.
08.24
Franska polisen twittrar nu att insatsen fortsatt pågår.

08.19
Polisen uppger också att det två personer har gripits. Le Mondes uppgifter om tre döda, har alltså inte bekräftats.
08.14
Hit men inte längre kommer vi journalister.
08.13
Uppgifterna är nu alltså något motstridiga. Men polis har alltså bekräftat att två personer är döda, däribland en kvinnlig självmordsbombare. Enligt Le Monde ska det dock vara tre personer som har dött.
07.53
Tre personer har dött i samband med insatsen i Saint-Denis, bland dem en misstänkt kvinnlig terrorist som ska  ha sprängt sig själv, uppger Le Monde.
Tre personer ska ha gripits, enligt France 24.
08.10
Saint-Denis i norra delen av Paris. Karta: SVT Design.
08.07



08.06
Polis bekräftar nu två döda i antiterrorräden i Saint-Denis, däribland en kvinnlig självmordsbombare, enligt AFP.
08.02
En person person ska finnas kvar i lägenheten, enligt AFP.
08.02
Vi är nu på plats i Saint Denis. Cirka 800 meter från Stade de France. En bit längre fram här ligger den aktuella lägenheten.
07.58
Åtskilliga poliser har skadats i insatsen, uppger france 24.
07.58



07.54
Insatsen håller på att avslutas, uppger radiokanalen Europe 1.
07.52
Krigsstämning råder på platsen, rapporterar Le Mondes Sylvia Zappi från Saint-Denis.

07.51
France 24 uppger att tre personer har gripits, två är döda.
07.50
Beväpnad polis i Saint-Denis. Foto:TT
07.47
Har för mig att man trodde att Abdelhamid Abaaoud flytt till Syrien, men han verkar nu alltså vara kvar i Frankrike?
Ja, precis. Han har tidigare uppgetts befinna sig i Syrien.
07.47
Polisen har blockerat vägarna som leder till Saint-Denis. BBC:s korrespondent uppger att grön laser riktas mot alla som kommer för nära.
07.46

Fransk radio och tv på plats här rapporterar alltså att en terrorist dödads och att en kvinna sprängt sig själv. 2-3 poliser är skadade.
07.45
Det är fortsatt oklart om det faktiskt är den misstänkta hjärnan bakom attackerna i Paris, Abdelhamid Abaaoud, som befinner sig i lägenheten. Han har tidigare uppgetts befinna sig i Syrien.
07.41
Enligt BBC gör sig polisen redo att storma lägenheten i Saint-Denis.
07.40
07.38
Insatsen är nära stadshuset i kommunen Saint Denis. 800 meter från stad de France som attackerades i fredags.
07.37
Le Figaro twittrar ut den här filmen från en invånare i Saint Denis där polisinsatsen pågår. I filmen hörs skottlossning från tidigare imorse.

07.36
Just nu hörs skottlossning igen.
07.35
Armén skickar ett hundratal militärer till Saint Denis, enligt le Monde.
07.33
Boende i området har setts fly från platsen, rapporterar fransk radio.

Vi vet i nuläget inget om det är terroristerna eller polisen som använt sprängladdningarna.
07.33
Enligt France Info ska sju explosioner nu har hörts.
07.31
Minst fem män ska befinna sig i den aktuella lägenheten, enligt France Info.
07.30
Just nu: 4-5 explosioner rapporterar fransk radio
07.28
Skottlossningen ska ha börjat klockan 4.30. Minst en polis ska ha skadats i insatsen.
07.27
Abdelhamid Abaaoud, som också går under namnet Abu Omar al Baljiki, är från Belgien och av marockanskt ursprung. Han är tidigare känd av flera länders säkerhetstjänster och misstänks för att ha planerat en rad andra terrordåd. Han ska bland annat ha varit i kontakt med den beväpnade man som i augusti i år övermannades av två amerikaner på ett tåg på sträckan Amsterdam-Paris.
07.24
Franska militären deltar i insatsen, rapporterar brittiska Guardian.
06.54

Kraftig skottväxling i Paris

svt.seSkottlossning bröt ut när poliser i morse slog till mot misstänkta terrorister i Saint-Denis i norra Paris. Minst två personer har dödats, uppger poliskällor för Le Monde.
07.05
Insatsen ska vara riktad mot Abdelhamid Abaaoud, den 27-årig belgisk man, som pekas ut som hjärnan bakom attackerna i Paris, rapporterar AFP.
07.20
Franska nyhetskanalen BFMTV har talat med poliskällor som uppger att Abdelhamid Abaaoud är målet för insatsen. Två andra män tros befinna sig i lägenheten: Salah Abdeslam, internationellt efterlyst sedan i söndags och en oidentifierad nionde gärningsman delaktig i dåden. Uppgifterna är ännu obekräftade.
07.16
Minst en död, rapporterar franska medier. Uppgifter om två döda är mycket osäkra.
07.11
Lägenheten som polisinsatsen riktas mot ligger i Saint-Denis, drygt två kilometer från fotbollsstadion Stade de France.
07.09
Området där skottlossningen pågår har spärrats av och invånare i närheten uppmanas att hålla sig inomhus.
07.06
Le Figaro rapporterar att Abdelhamid Abaaoud är målet för attacken. Den 27-årige dom sägs vara hjärnan bakom fredagens attacker. Enligt le Figaro uppges han vara skadad.
07.05

Här är terrorledaren som hela Europa jagar

svt.seAbdelhamid Abaaoud, en 27-årig belgisk man, pekas ut som hjärnan bakom attackerna i Paris. Han är tidigare känd av flera länders säkerhetstjänster och misstänks för att ha planerat en rad andra terrordåd. I en film som SVT:s Agenda visade redan i vintras syns IS-soldaten Abdelhamid Abaaoud transportera döda kroppar i Syrien genom att binda fast dem efter en bil.
07.03
Flera poliser har skadats under räden, uppger AFP som hänvisar till källor med insyn i insatsen.
07.03
Skottlossning bröt ut när poliser i morse slog till mot misstänkta terrorister i Saint-Denis i norra Paris. Minst två personer har dödats, uppger poliskällor för Le Monde.
07.02
God morgon. Vi återupptar nu denna liverapportering.
20.18

Arena utrymd efter hot – landskamp inställd - Sport | SVT.se

svt.seKvällens träningslandskamp mellan Tyskland och Nederländerna har ställts in.
Arenan i Hannover är evakuerad efter att polisen har hittat en misstänkt väska.
”Matchen är inställd. Åskådarna ombeds lämna arenan snabbt men utan att drabbas av panik”, säger polisens taleskvinna som bekräftar att det har förekommit konkreta hot.
17.45
Ännu en misstänkt terrorist jagas av polis, enligt franska myndigheter. Personen uppges ha varit direkt inblandad i fredagens terrordåd i Paris.
18.20
Totalt sju personer greps i dag av tysk polis i närheten av Aachen, en stad i västra Tyskland nära gränsen till Belgien. Personerna uppges inte ha någon direkt koppling till Parisdåden, och har nu släppts.
16.56
”Råder honom att kapitulera” I en intervju med franska tv-kanalen BFMTV uppmanar nu den eftersökte Mohamed Abdeslam sin bror Salah Abdeslam, 26, att ge upp och lämna över sig till polis.
22.43
Nu pausar vi uppdateringarna i denna direktrapport och tackar för visat intresse. SVT Nyheter återkommer här om nyhetsläget intensifieras och om det kommer nya uppgifter om efterspelet kring terrordåden i Paris.

Ha en fortsatt god kväll!
22.32
Satirtidningen Le Canard Enchainé gör stort nummer i morgondagens upplaga av just det faktum att terrordåden inträffade vid restaurangen och barer. "Tous au zinc" betyder alla till baren och "sifflez des canons" kommer från uttrycket ”siffler un canon” vilket är äldre fransk slag för att ta ett glas vin – ungefär som svenskans ta ett järn. Ordet "canons" i sammanhanget går enkelt att lista ut.
22.28
En une du «Canard enchaîné»: «Tous au zinc et sifflez des canons !»
22.27
Under denna hashtagg kan man på twitter nu se hur baren l'Aperock café, precis intill Bataclan, nu åter öppnat och hur folket kommit tillbaka.
22.26
Juste à côté du Bataclan,l'Aperock café rouvre ce soir et les habitués sont contents de se retrouver
22.26
#TousAuBistrot betyder "alla till bistron" och betraktas vara en markering – alla ska ut på krogen som vanligt i Frankrike, utan att känna rädsla för att något så fruktansvärt som fredagens terrordåd i Paris ska inträffa igen.
22.24
Från Frankrike kommer löpande rapporter i sociala medier om hur vardagen återgår till det normala – hur människor som en slags markering under hashtaggen #TousAuBistrot där folk manifesterar att de inte låtit sig skrämmas av fredagens terrordåd.
22.10
En person i bilen uppges vara Salah Abdeslam, 26-åringen som jagas över hela Europa, av polis. Den andre ska ha varit hans Brahim Abdeslam, som senare sprängde sig själv. Den tredje mannen är däremot ännu inte identifierad, uppger Reuters.
22.08
Gällande de senaste uppgifterna om fredagens attacker i Paris rapporterar Reuters nu om den övervakningskamera som på bild fångat en bil där tre av terroristerna färdades i:

– Tre män fanns i den svarta Seat (bilen) som användes när det öppnades eld på uteserveringar och restauranger, säger en säkerhetskälla till Reuters.
21.56
– Jag ber om överseende för att ha ställs in matchen. I den här situationen är folkets säkerhet prioriterat.
21.53
Det som framkom under pressträffen i korthet:

1/ Ett konkret hot har mottagits mot Hannover-stadion i Tyskland i samband med landskampen mellan Tyskland och Nederländerna som skulle spelats i kväll – matchen har ställs in.

2/ Polisen har INTE hittat några sprängmedel eller liknande.

3/ Ingen person har gripits.
21.49
– Säkerhetsinsatsen kunde inte ha gått fortare, säger Boris Pistorius under pressträffen.
21.48
– Till skillnad från vad som rapporterats har vi inte hittat några sprängmedel, säger Boris Pistorius, inrikesminister i Niedersachsen.
21.47
Inrikesministern i förbundslandet Niedersachsen, där Hannover ligger, kommer nu med motstridiga uppgifter till det som tidigare rapporterats om hittade sprängmedel:
21.42
– Det har inte gjorts några gripanden, säger den tyske inrikesministern på presskonferensen.
21.42
Vi vill ånyo poängtera att uppgifterna om att en ambulans fylld med sprängmedel ska ha varit hotet mot matchen i Hannover INTE har bekräftats på något vis ännu. Detta är fortfarande bara uppgifter i lokal tysk media.
21.41
– Informationen kom från en utrikeskälla. Centralstationen är nu delvis stängd, precis som flera stationer och hållplatser i kollektivtrafiken, säger de Mazière under pressträffen.
21.39
Tysklands inrikesminister, Thomas de Mazière, under pressträffen om inställda matchen i Hannover i kväll:

– Det var ett extremt svårt beslut att fatta, det gjordes efter att flera stycken information indikerade ett konkret hot.
21.37
LIVE NOW: Interior Minister De Maiziere now adressing press
21.29
– Vi kan inte säga mer just nu. Ber om förståelse, skriver Grittner.
21.29
Det tyska fotbollslandslagets mediechef Jens Grittner skriver på Twitter att laget på väg till stadion uppmanades av polis att vända om och befinner sig nu på säker ort, rapporterar TT.
21.28
Enligt uppgifter till CNN har ett misstänkt föremål hittats på tågstationen i Hannover, vilket således har att göra med att delar av stationen nu spärrats av, rapporterar Reuters.
21.27
Om just denna sak håller nu i kväll Tysklands inrikesminister. Thomas de Mazière en pressträff. Inom kort hoppas vi kunna berätta mer om vad som sägs på denna presskonferens.
21.26
Polisen har nu även spärrat av en del av centralstationen i Hannover efter att stadion i staden mottagit ett konkret hot i samband med den planerade fotbollslandskamp mellan Tyskland och Nederländerna som nu ställts in.
21.22
Tim Detering, som jobbar på tyska tidningen Bild Sport, filmade när larmet gick vid Hannover-stadion om att matchen ställts in.
21.21
Spiel abgesagt! Hier die Durchsage der Polizei. #GERNED

21.17
Franska utredare säger nu att man genom videofilmer med bestämdhet kan säga att det fanns tre män i en bil som användes under skottlossningarna i Paris i fredags. Polis bekräftar nu också att ytterligare en misstänkt terrorist söks, enligt källor till Reuters.
21.11
Delar av den tyska regeringen, inkluderat förbundskansler Angela Merkel, hade planerat att sitta på läktaren i Hannover i kväll. Detta som en markering att Tyskland inte viker sig för terrorism efter dåden i Paris.
21.10
Cedrique delar ut gratis kramar vid Place de la Republique. Han säger att jag måste hälsa alla jag känner att fortsätta komma till Paris. Det lovar jag honom. Å med det säger jag godnatt från Paris. Men liverapporteringen fortsätter här med Erik Grönlund med flera.
21.05
Har det kommit in något hot mot Sverige - Danmark matchen? Har säkerheten runt matchen höjts?
Inte något vi hört om.
Sedan tidigare står det klart att Belgien ställer in sin landskamp mot Spanien. Säkerheten kring Parken i Köpenhamn, där Sverige spelar mot Danmark ikväll, har höjts. Det meddelade danska fotbollsförbundet DBU i en presskommuniké igår.
21.02
– Vi fick ett tips, som var tvunget att tas seriöst, om att en attack planerades, säger Kluwe, enligt AP.
21.01
Förtydligande kring hotet mot Hannover-stadion nu i kväll. Polischefen Volker Kluwe säger till tysk tv att det från början fanns ett bombhot som visade sig vara falskt alarm, rapporterar AP. Strax efter detta kom nästa larm.
12.30
* Le Point hävdar att polisen funnit DNA-spår från terroristerna inne på ett hotellrum i Alfortville i södra Paris samt att polisen tog en hårddisk från receptionen i beslag. Den terrormisstänkte Salah Abdeslam ska ha stått skriven på ett rum.

* Le Parisien uppger att den svarta Renault som hittades i Paris i det 18:e arrondissementet var en hyrbil som hyrts av den efterspanade terroristen Salah Abdeslam.
20.52
Nyhetsbyrån Deutsche Presse-Agentur (DPA) har lagt ut bilder från Hannover-stadion som visar en tom arena. Fotbollslandskampen mellan Tyskland och Nederländerna inställd efter hot.
20.51
Hinweis auf Anschlag:
20.47
Vi vill betona att uppgifterna om den ambulans som ska ha hittats med sprängmedel i inte har bekräftats ännu, utan att det handlar om uppgifter från den lokala nyhetssajten Kreiszeitung.de
20.42
Tyska medier rapporterar att man hittat sprängmedel i en ambulans i närheten av arenan.
20.34
En talesperson för tyska polisen ska ha sagt till lokala medier att man fått information om en planerad bombattack mot stadion i Hannover, och att det var därför som man beslutade att ställa in matchen, rapporterar Reuters.
20.31

Nu kommer rapporter om att det är ett "konkret bomhot" som riktats mot Hannover-stadion, rapporterar tv-bolaget NOS som citeras av Reuters.
20.19
– Vi var på väg till arenan men har blivit uppmärksammade på situationen. Befinner oss på en säker plats. Mycket mer kan vi inte säga just nu, skriver tyska landslagets presschef Jens Grittner på Twitter.
20.06
Tysk polis har av säkerhetsskäl ställt in fotbollslandskampen mellan Tyskland och Nederländerna som skulle spelats i Hannover i kväll. Exakt vilken typ av hot som ligger bakom beslutet har man inte berättat, men polisen genomsöker arenan. Förbundskansler Angela Merkel och flera tyska ministrar skulle ha sett matchen från åskådarplats. Tidigare har matchen mellan Belgien och Spanien, som skulle spelats i Bryssel, ställts in av säkerhetsskäl medan Frankrike ska spela mot England på Wembley som planerat.
19.31
Talespersonen uppger för Reuters att det inte finns någon specifik person, utöver Salah Abdeslam, som identifierats och som misstänks för direkt inblandning i terrordåden.
19.27
– Vi är just nu mitt uppe i processen med att reda ut hur många som varit inblandade. Ingenting är uteslutet. Det finns en mycket stark teori om att det varit en till (utöver de sju terrorister som dödades under attacken i fredags), men det kan ha varit ännu fler, säger en fransk polistalesman till Reuters.
19.23
Angående uppgifterna till nyhetsbyrån AP, som gör gällande att polisen nu söker en andra misstänkt terrorist som ska ha varit direkt inblandad i fredagens terrordåd, kommenterar nu franska myndigheter saken vidare.
19.19
Reportern Guillame Auda (iTele och Canal+) på plats vid kvällens polisinsats i Molenbeek. Fångade balaclava-prydd polis på bild mitt under insatsen.
19.18
Un quartier bouclé à
19.17
Polisinsatsen i Molenbeek uppges nu vara avslutad.
19.17
En person ska ha gripits, men belgiska åklagarmyndigheten säger att detta gripande inte har någon direkt koppling till Parisdåden, rapporterar nyhetssajten HLN.be.
19.15
Hela området runt gatan Parelstraat i Molenbeek har spärrats av, rapporterar HLN.be och konstaterar vidare att det är just där som den misstänkte terroristen Salah Abdeslam bor.
19.12
JUST NU: Polis genomför ännu en razzia i stadsdelen Molenbeek, i Bryssel.
19.09
Många i folkmassan i Toulouse håller upp sina mobiltelefoner, vilket bildar ett hav av ljus, samtidigt som man håller en tyst minut.
19.06
Folket har samlats framför stadshuset, Le Capitol, och skanderar:

”Frihet, jämlikhet broderskap”
19.03
Nu kommer bilder från den sydfranska staden Toulouse där uppskattningsvis 10.000 personer samlats för att hedra de som föll offer för fredagens dåd i Paris.
19.01
Téléphones portables vers le ciel la foule se recueille en silence
18.52
Den andra misstänkta terrorist som polisen nu söker, utöver den jagade Salah Abdeslam, var en av de som öppnade eld mot uteserveringen i elfte arrondissementet i fredagskväll, enligt uppgifter till Le Parisien.
15.09
16 personer har gripits i tillslag mot "extremister" i Paris sedan i söndags, rapporterar AP. Det har rapporterats att fransk polis genomfört 128 räder under måndagskvällen.
18.37
De sju som greps i Tyskland under dagen kommer att släppas, meddelar nu tysk polis, enligt nyhetsbyrån Deutsche Presse-Agentur.
18.28
- Bombarna ska inte stoppa oss! säger de här tre tjejerna från Atlanta och Washington DC.

De kom till Paris igår morse, en resa som de drömt om och planerat sedan länge. 

- Men vi skulle egentligen ha varit fyra vänner. En tjej stannade hemma på grund av det hemska i fredags, berättar Bre Jordan och Princess White. 

- Och jag tänkte avboka, men nu är jag här, säger Teisa Whisby. 

Mörkret börjar falla över Paris och jag tänker på det säkerhetsexperten de Montbrial sa tidigare idag: 
- Det kommer hända igen. De närmaste dagarna eller om några veckor. Det här är bara början...

Ändå är det mesta precis som vanligt i Paris. En, på många sätt, fantastisk plats på jorden!
18.24
Tidningen Le Figaro sammanfattade gripandena i tre punkter enligt följande, efter att tyske inrikesministern kommenterat saken nu under eftermiddagen:
1/ En man och två kvinnor greps i morse i Alsdorf nära Aachen.
2 Ytterligare två gripanden genomfördes senare under dagen, enligt tysk polis.
3/ Två personer till greps under tisdagseftermiddagen, uppgav en talesperson för polisen till tyska medier.
18.14
Paris Borgmästare, Anne Hidalgo, har lämnat en liten twitter-betraktelse från stan: 
– Med handlarna på rue de Faidherbe och Charonne i elfte (arrondissementet). De är som Paris: träffade – men står upp.
18.11
Avec les commerçants des rues de Faidherbe et Charonne dans le 11e. Ils sont comme Paris : heurtés mais debout.
17.51
Kommer ni lägga ut intervjun med brodern med text framöver?
I nuläget kan vi dessvärre inte göra detta, eftersom SVT inte äger rättigheterna att publicera materialet från den franska tv-kanalen BFMTV.
Om detta skulle ändra på sig, och vi kan publicera hela intervjun, så uppdaterar jag givetvis om den saken här.
17.51
Några vidare detaljer om denna andra person, som alltså uppges ha direkt koppling till terrordåden, framkommer inte av det vi vet i nuläget – utan det handlar alltså bara om franska myndighetskällor som uppger att det finns en ännu en misstänkt terrorist som nu jagas.
17.49
Det är tre myndighetskällor som, enligt AP, bekräftat uppgiften om att man söker en andra person - utöver den jagade 26-åringen Salah Abdeslam - ska ha talat anonymt med nyhetsbyrån med hänvisning till att de inte sitter i en position som tillåter dem att lämna ut uppgifter om den pågående utredningen av terrordåden som skakade Paris i fredags.
17.41
Men den tyske inrikesministern säger vidare att hotnivån är mycket hög i nuläget, rapporterar Reuters.
17.40
I ett uttalande säger de Mazière att gripandena inte verkar ha någon direkt koppling till attackerna i Paris i fredags.
17.40
Tysklands inrikesminister, Thomas de Maizière, uttalar sig nu om de gripanden som gjorts nära staden Aachen i dag.
17.32
– Vi är ledsna i familjen över att inte ha kunnat göra något, säger han.
17.24
– Det bästa för honom vore att ge upp så att rättvisan kan kasta allt ljus över detta, säger Mohamed Abdeslam till BFMTV.
17.21
Mohamed säger att hans bror inte bar ”några kläder som antydde att han radikaliserats.” Han beskriver sin bror, som nu alltså jagas intensivt för sin misstänkta inblandning i terrordåden i Paris i fredags, som hård men inte nödvändigtvis våldsam.
17.17
I intervju berättar Mohamed om hur han uppfattat sin bror Salah och dennes förhållande till islam och jihadism.
17.04
Mohamed Abdeslam var själv en av de många som polisen förhörde strax efter dåden, innan han släpptes igår.
17.00
DOCUMENT BFMTV- Le frère de Salah Abdeslam lui "conseille de se rendre"
16.58
– Givetvis råder jag honom att kapitulera, säger brodern vidare.
16.57
– Jag och hela min familj fördömer all form av våld. Vi är chockade av det som hänt i paris, säger Mohamed Abdeslam till BFMTV.
16.57
Den terrormisstänkte och internationellt efterlyste Salah Abdeslam finns inte med bland de gripna i Tyskland, rapporterar Der Spiegel. De fem personerna som greps i och nära tyska Aachen i dag kan ha kopplingar till terrordåden i Paris, säger Werner Schneider, polisens talesperson i tyska Aachen. Men Schneider tonar samtidigt ner gripandena och säger "antingen bekräftas dessa misstankar eller så går de upp i tomma intet".
16.42
Inget nytt om hotet på riksdagen och regeringen?
Inte vad jag vet.
16.41
Tror man att Abdeslam bar sprängbälte med? Har det hittats, eller har han det fortfarande på sig/med sig? Borde i sådana fall inte kompisarna som "inget visste" ha sett det?
Jag har inte sett några uppgifter om det. Däremot rapporteras att de två männen som hämtade Salah Abdeslam i Paris, efter terrordådet, även misstänks ha tillverkat de bombbälten som användes under attentatet. Läs mer här: http://www.svt.se/nyheter/utrikes/tva-misstanks-for-bombtillverkning
16.28
Twitterkontot Parisvictims, som startades i går, publicerar bilder på offren med en kort beskrivning om hur de var som person. Kontot är ett projekt av nyhetssajten Mashable och målet är att göra en tweet om varje person som föll offer för terrordåden i Paris. twitter.com
16.12
Och 57 får fortfarande intensivård, rapporterar franska medier här.
16.11
Detta annonserades av Frankrikes justitieminister, Christiane Taubira, i Nationalförsamlingen i dag, skriver tidningen. Tidigare har siffran över antalet identifierade dödsoffer legat på 103.
16.09
117 av de totalt 129 personer som fick sätta livet till i terrordåden i fredags har nu identifierats, rapporterar Libération.
15.55
- Jag lyssnar bara på lugn musik i taxin. Vi måste få glömma en stund och leva vidare, säger chauffören Mahmoud. 

- Men när jag kommer hem får jag höra ändå för min fru följer allt och zappar mellan kanalerna på tv:n.
15.45
Tyska specialstyrkor posterade i staden Alsdorf i västra Tyskland, där fem personer nu har gripits misstänkta för inblandning i terrordåden.
15.44



 
 

1 av 2

I sociala medier sprids och delas hashtaggarna #JeSuisEnTerasse och #Tousaubistro (alla till bistron) flitigt idag - de vill visa att de trotsar rädslan och för att hedra de som dog. 
15.41
Tre av de fem personerna som greps i Aachen-området i Tyskland i dag, blev tagna av polisens insatsstyrka när de lämnade arbetsförmedlingen vid halvtio-tiden, rapporterar lokala medier. Foto: TT.
15.28
- Ja, det är betydligt färre turister nu än det brukar, säger taxichauffören Mahmoud. 

- Många åkte hem i söndags. Då var det kaos i trafiken.
15.16
Det man tydligast märker av i centrala Paris är att den polisiära närvaron på allmänna platser är högre. 

Inrikesminister Bernard Cazeneuve sa idag: - Vi har mobiliserat 115.000 poliser och gendarmerie (fr. ~militärpolis) över hela nationen för att skydda den franska befolkningen. 

Enligt Cazeneuve har den franska polisen gjort 128 tillslag mot misstänkta militanta islamister det senaste dygnet och 23 har gripits.
15.11
Samtidigt uppger tysk polis att man gripit ytterligare två personer nära staden Aachen. Alltså fem gripna i Aachen-området i dag.
15.10
Polisen har fått mycket mer utökade möjligheter att slå till efter att president Hollande införde undantagstillstånd.
15.08
Utöver det som hänt i Belgien och Tyskland fortsätter razziorna i Frankrike.
15.05
De tre gripna i Tyskland beskrivs som "utländska medborgare" i tyska medier. Enligt uppgifter ska den efterspanade Salah Abdeslam inte vara bland de gripna.
14.53
Det har tidigare diskuterats kring huruvida passet var en förfalskning.
14.52
I passet står namnet på en man i 25-årsåldern som ska ha kommit från staden Idlib i Syrien. Franska utredare säger att allt tyder på att han var en soldat som stred i syriske diktatorn Bashar al-Assads armé.
14.50
Passet som hittades vid kroppen av en av självmordsbombarna utanför Stade de France i Paris kan ha tillhört en syrisk soldat som dödades för flera månader sedan, skriver AFP.
14.40
De tre personerna som gripits i Tyskland förhörs nu av polis
14.10
Polisen söker efter en fjärde misstänkt i Aachenområdet, skriver Aachener Zeitung.
14.09
Attackerna i Paris tros till stor del ha planerats i Belgien och belgiska regeringen har höjt hotnivån för terror i landet.
14.08
Sedan tidigare har man kallat in soldater för att understödja polisen, nu kallar man in 300 till. Det totala antalet soldater blir då 520, skriver AP.
14.08
Belgien kallar nu ut fler soldater på gatorna i större städer.
14.07
Tyska n-tv rapporterar att det är för tidigt att säga något om vilka de gripna är och att man håller på att undersöka det.
14.05
Ett kvinnligt vittne kontaktade polisen i måndags, och berättade att hon i en grupp människor hade känt igen en av attentatsmännen från Paris, uppger Der Spiegel.
14.04
Statsminister Stefan Löfven säger, under en återrapportering i riksdagen från EU-ledarnas informella toppmöte på Malta i förra veckan, att det är givet att Sverige ska bistå Frankrike när man nu begärt hjälp. Efter terrordådet har Frankrike nu bett EU-länderna om hjälp och stöd med militärinsatser utomlands.
- Men de har inte ännu sagt vad de vill ha hjälp med. Låt oss återkomma till det när Frankrike presenterat vad de vill ha hjälp med, säger han, skriver TT.
14.01
De tre personerna greps i Alsdorf, ett litet samhälle nära Aachen i Tyskland.
13.53
Visst kommer ni köra fyra dagars "Liverapportering" även när det smäller nästa gång i Syrien, Libanon, Turkiet, Irak, Afghanistan, Jemen, Somalia, Nigeria?
Vi har rapporterat även om attentatet i Beirut. Det var också ett blodigt attentat. Men attentatet i Paris var avsevärt mycket mer omfattande, det finns uppenbara förgreningar i flera europeiska länder, flera av de misstänkta är på flykt och det finns en oro att det kan komma uppföljande attacker. Mot den bakgrunden har vi bedömt att det funnits fog för liverapportering. /Ulf Johansson, ansvarig utgivare
13.45
Abdeslam tog sig in i Österrike från Tyskland den 9 september, tillsammans med två kompanjoner som inte blivit identifierade, rapporterar AP.
13.44
Samtidigt säger nu österrikiska myndigheter att Salah Abdeslam befunnit sig i Österrike för två månader sedan.
13.42
De beskrivs som islamistiska misstänkta, i tyska medier.
13.41
De tre greps av tyska specialstyrkor i Aachen. De hade nyligen
besökt arbetsförmedlingen i staden. Det är de detaljer som finns i tyska medier just nu.
13.38
Det är oklart om Salah Abdeslam är en av de gripna. "En av de misstänkta från Parisattacken kan finnas i vårat område" säger polisen, men säger inte vem man syftar på.
13.37
Det ska röra sig om två kvinnor och en man som har gripits, skriver lokala medier i Aachen.
13.36
Eiffeltornet som öppnades igen i måndags, efter att ha hållit stängt sedan fredagens terrorattentat, är åter stängt för allmänheten, rapporterar den franska kanalen BFMTV. Orsaken ska vara att fackföreningar anser att man inte uppfyller säkerhetsvillkor.
13.30
Deras svar på attackerna i Paris är, om jag tolkar detta rätt, "De har vapen. Åt helvete med dem - vi har champagne!"
13.29
En bild från satirtidningen Charlie Hebdo som publiceras snart.
13.29
"Ils ont les armes, on les emmerde, on a le champagne !" à la Une de Charlie Hebdo à paraître mercredi
13.17
Varför pratas det om enskilda länders insatser mot IS (främst Frankrike, USA, Storbritannien och nu ev. ett enat EU), varför är det inte FN's uppdrag?
Det är inte ett FN-uppdrag därför att FN:s säkerhetsråd inte kan enas. Ryssland å ena sidan och USA å den andra (med allierade Frankrike och Storbritannien) kan inte enas om ett beslut. Det betyder också att den USA-ledda kampen mot IS i Syrien saknar klartecken från FN. Däremot har man i kampen mot IS i Irak fått tillstånd av den irakiska regeringen. Vad gäller Rysslands flygattacker i Syrien har dessa fått klartecken av den
/Bo Inge Andersson, utrikeskommentator
12.57
Enligt flera franska och belgiska medier har de två männen erkänt att de skjutsat Salah Abdeslam från Paris till Bryssel efter attackerna. Men männen har hävdat att de inte visste att han hade deltagit.
12.56
En av de två gripna i Bryssel, de misstänkta bombtillverkarna, har erkänt att han varit i Paris men endast för att hämta en vän som behövde skjuts, skriver AP.

www.svt.se
12.55
Tar en selfie och vandrar vidare i Paris. Parisarna är ett folk som "lever på gatan". Och i vardagen märks inte mycket av fredagens attacker.
12.46
Franco och Sol från Argentina är på rundresa i Europa. De kom från Barcelona igår. När de hörde om attentaten i fredags tänkte de låta bli att åka till Paris, men kände ändå att de ville hit. - Och det kan ju hända var som helst, säger de.
12.38
Folkpartiledaren Jan Björklund tycker att Sverige ska besvara en eventuell fransk begäran om svensk hjälp positivt, även om det till exempel skulle handla om Gripenplan, rapporterar TT.
– Om det kommer en sådan begäran tycker jag att vi ska vara positiva, säger Björklund.
12.32
Tidningen spekulerar dock friskt i att terroristerna kan ha varit drogade. Men det finns inga officiella uppgifter på detta.
12.31
Dessutom finns det osäkra uppgifter i Le Point, som hävdar att det hittats sprutor och nålar i hotellrummen där terroristerna ska ha bott. Men man ska vara försiktig med att se de här uppgifterna som sanningar.
12.27
Le Point säger att man hittat bokningar i Salah Abdeslams namn på två rum i hotellet.
12.27
Tidningen Le Point rapporterar från området Alfortville, sydöst om centrala Paris. På ett hotell i det här området hade den efterspanade terroristen Salah Abdeslam och ett flertal till av terroristerna hyrt in sig före attacken i Paris, uppger tidningen.
12.23
– Men det finns ju andra i den svenska debatten som föreslagit att vi ska skicka Jas-plan. Det tycker jag är ogenomtänkt, det finns en risk att man hastar in i en militär konflikt utan att tänka igenom de långsiktiga konsekvenserna av det, fortsätter Sjöstedt.
Den franske presidenten beskriver det som att Frankrike är i krig. Sjöstedt säger att Frankrike är angripet, även om det inte är av en stat.
– Vi har ett ansvar att hjälpa Frankrike att försvara sin demokrati och öppenhet, det är självklart att vi ska stå solidariska med Frankrike, säger Jonas Sjöstedt (V), till TT.
12.22
Med den pessimistiska bilden som den franske säkerhetsanalytikern målar upp går jag några hundra meter upp mot triumfbågen. Här ser det mest ut som det brukar göra!
12.22
Jonas Sjöstedt (V) har uttalat sig om Sveriges eventuella stöd till Frankrike.
– Det är helt klart att vi ska bistå Frankrike med sådant som polissamarbete och vi ingår ju också i en gemensam insats i Kurdistan där vi utbildar kurdiska styrkor som slåss mot IS, den bör fortsätta och förlängas, säger han till TT.
12.16
Hon bad SNCF utreda om det går att införa samma sorts kontroller som på flygplatser
12.16
Frankrikes miljö- och energiminister Ségolène Royal har haft samtal med det statliga tågbolaget SNCF om nya säkerhetsrutiner på franska tågstationer.
12.15
Och avslutningsvis säger de Montbreal.

- Vi är en fredsgeneration och vi har inte den stora bilden. Vår frihet har blivit ett hot mot oss själva, säger en mycket pessimistisk säkerhetsexpert till SVT Nyheter.
12.11
Den franska säkerhetstjänsten har 5.000-6.000 franska medborgare under sin radar. De i sin tur har, med största sannolikhet, 100.000-tals medarbetare, enligt de Montbreal.
12.06
- Attentat i Frankrike är vi vana vid sedan 70-80-talet, med det som nu är nytt är att det är våra egna medborgare som dödar oss, säger de Montbrial.
11.59
Den franske säkerhetsexperten de Montbrial vid CRSI säger också att det premiärminister Valls menar när han säger: "Vi ska förgöra IS" betyder det att vi ska döda dem.
- Politikerna talar bara inte klarspråk, säger han.
11.51
Enligt de Montbrial är det här bara början. Och det kommer att hända i Sverige också menar han. Efter 70 år av fred är det nu en ny typ av krig vi har framför oss.

Det var en pessimistisk säkerhetsanalytiker vi nyss träffade.
11.48
Här kan du läsa mer om saken

Frankrike ber övriga EU om militär hjälp

svt.seEfter terrorattackerna i Paris ber nu Frankrike andra EU-länder om militär hjälp. Det uppger officiell källa för nyhetsbyrån AFP.  
11.47
Just nu förs samtal mellan EU-staterna för att fördela bördorna och se vad varje land kan hjälpa till med, berättar han. Försvarsministern hoppas att samtalen mellan Sverige och Frankrike kan komma igång så fort som möjligt, men kan inte svara på om Sverige ställer upp på att utföra bombattacker med svenska plan.

– Det är för tidigt att diskutera och allmänt spekulera om vad vi kan och vad vi inte kan. Vi vill hantera detta seriöst nu och föra samtal med Frankrike för att sen återkomma.
11.46
SVT Nyheters utsända i Bryssel har intervjuat försvarsminister Peter Hultqvist om Frankrikes vädjan om hjälp och stöd med militäroperationer utomlands: - Jag tycker det är naturligt att ställa upp. Jag har inte tänkt någon annan tanke. Det är det enda rimliga i den här situationen, säger Hultqvist (S).
11.45
- Attentatet i fredags var väntat. Men att de var multipla mål och självmordsbombare var mer oväntat. Det kommer hända igen. Antingen de närmaste dagarna eller om några veckor, säger den franske säkerhetsexperten Thiabult de Montbrial till SVT Nyheter.
11.43
USA:s utrikesminister John Kerry har i dag mött president Hollande på Elyséepalatset i Paris, skriver The Guardian. Enligt Kerry har de diskuterat hur länderna kan stärka sitt samarbete i kampen mot IS. - Vi kom överens om att utbyta mer information och är övertygade om att inom loppet av några veckor så kommer Daesh (IS) att känna ett större tryck, sade Kerry efter mötet, enligt Reuters.
11.37
Från TT: På frågan om regeringen, i och med det jakande svaret till Frankrikes begäran, anser att Frankrike befinner sig i ett krig, säger försvarsminister Peter Hultqvist:
- Det är en terrorhandling och de som står för den måste bekämpas.
Han säger också att Sverige redan deltar i den internationella koalitionen mot IS genom de, för närvarande 35, militärer som utbildar och agerar rådgivare åt de peshmergastyrkor i norra Irak, som bekämpar IS. Riksdagen ska inom kort ta ställning till regeringens proposition om att förlänga den insatsen under 2016.
11.34
Fransk polis har i spåren av terrordådet i Paris beslagtagit en bil i det 18:e arrondissementet. Enligt uppgifter i franska medier undersöks om bilen har kopplingar till förberedelserna av terrordådet. Bilen har belgisk registreringsskylt, enligt Aftonbladets utsända.
11.12
Den militära hjälpen som Frankrike bett de andra EU-länderna om kan bli aktuell i både Syrien, Irak och afrikanska länder, säger den franska försvarsministern, enligt nyhetsbyrån Reuters.
11.04
Även Sverige har alltså godkänt Frankrikes vädjan om stöd. Men det för tidigt att säga vad Sverige kommer att bidra med, twittrar Sweden in EU. På bild Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) som intervjuas av Sveriges Radio.
10.54
Samtliga 28 EU-medlemsländer har godkänt Frankrikes formella vädjan om stöd och hjälp med bland annat militäroperationer utomlands efter Parisattackerna, rapporterar Reuters.
10.46
-För Sveriges del vilar nu ansvaret på politikerna. Det finns ett politiskt åtagande om att bidra i ett sådant här läge, säger Malena Britz, universitetslektor och forskare vid Försvarshögskolan till TT.
Men exakt hur stödet ska se ut är oklart eftersom klausulerna i EU-fördraget som kan åberopas aldrig prövats förut, påpekar hon. Det är upp till de enskilda länderna att bestämma på vilket sätt de ska bidra.
-Det är först nu som det kommer att visa sig hur det står till med solidariteten i Europa. Det har ju funnits andra tecken på att den inte är särskilt hög om man ser till flyktingkatastrofen och splittringen efter den ekonomiska krisen, säger Malena Britz.
10.37
-Artikeln handlar om solidaritet i termer att man gemensamt ska sluta upp bakom en angripen EU-stat, säger Jacob Westberg, lektor i säkerhetspolitik och strategi vid Försvarshögskolan, till TT.
Han fortsätter:
-Artikeln är relativt skarp och säger att stater ska bidra med alla tillgängliga medel. Hollande prövar det här spåret och det ska bli intressant att se hur andra länder svarar upp.
Enligt Jacob Westberg ställer artikeln krav på Sverige, men det är oklart vad som i praktiken kommer att hända.
-Det är ingen överstatligt tvingande artikel, så det är fortfarande Stockholm som fattar beslut om hur Sverige ska agera, säger han.
10.36
Bonjour! I väntan på intervju med säkerhetsexperten Thibault de Monbrial. Hur ser han på kritiken mot den franska säkerhetstjänsten? Att de i för hög grad har inriktat sig på ensamvargar och att de gick i "viloläge" efter Charlie Hebdo, enligt den israeliske professorn Boaz Ganor. /Henrik Silver och Karin Axelsdotter Olsson, reportrar i Paris med fotograf Magnus Eriksson.
10.28
Inrikesminister Anders Ygeman säger att svensk hjälp till Frankrike får avgöras utifrån hur Frankrikes framställan ser ut, rapporterar TT. Han uttalade sig efter utrikesnämndens möte i Stockholm i dag.
Moderatledaren Anna Kinberg Batra säger att Sverige bör hjälpa Frankrike men att det är regeringen och försvarsministern som sköter den frågan.
10.24
Försvarsministern skrev för en stund sedan på twitter att han åberopar artikel 42.7 i Lissabon-fördraget. I den står bl.a.: "Om en medlemsstat skulle utsättas för ett väpnat angrepp på sitt territorium, är de övriga medlemsstaterna skyldiga att ge den medlemsstaten stöd och bistånd med alla till buds stående medel i enlighet med artikel 51 i Förenta nationernas stadga. Detta ska inte påverka den särskilda karaktären hos vissa medlemsstaters säkerhets- och försvarspolitik".
10.14
Frankrikes försvarsminister Jean-Yves le Drian ber andra EU-länder om hjälp med landets militäroperationer utomlands och stöd i kampen mot Islamiska staten i Syrien och Irak.
- Frankrike kan inte agera ensamt, ska le Drian ha sagt till sina ministerkollegor i EU-länderna under ett möte i Bryssel, rapporterar AFP. Därmed åberopar le Drian den solidaritetsklausul i händelse av en attack som finns inskriven i EU-avtalen, skriver TT
09.21

Även den andra självmordsbombaren vid Bataclan, 29-åriga Omar Ismail Mostefai, hade uppmärksammats av myndigheterna sedan flera år som känd extremist. Turkiet säger sig ha varnat Frankrike vid två tillfällen i vintras om att han utgjorde ett potentiellt hot efter att han tros ha tagit sig in i Syrien via Turkiet.
Men Frankrike ska inte ha gett någon respons på varningen, uppger en turkisk källa för AFP.
09.21
- Vi har ett problem med kontrollen av Schengengränserna, ett stort problem, säger Alain Chouet, före detta säkerhetschef vid den franska underrättelsetjänsten DGSE, till AFP.
- Amimours ankomst borde ha utlöst en varningsflagga. Men de här personerna behärskar väl metoderna för att ta sig in och ut ur Schengenzonen.
09.20
Efter terrordådet väcks nu frågetecken kring de franska säkerhetstjänsternas arbete, skriver TT. Den 28-åriga franska medborgaren Samy Amimour, som sprängde sig själv till döds vid konsertlokalen Bataclan, dök upp på myndigheternas radar redan 2012 då han anklagades för terrorplaner efter att ha försökt resa till Jemen. Han släpptes mot borgen och lyckades ta sig till Syrien året därpå.
En internationell arresteringsorder hindrade honom dock inte från att ta sig tillbaka till Frankrike och delta i fredagens terrorattacker.
08.40
Fransk polis har genomfört 128 tillslag under natten, enligt inrikesminister Bernard Cazeneuve. Hittills har 23 personer gripits och 31 vapen beslagtagit efter fredagens attacker, skriver TT.
07.24
Nu börjar uppgifter från förhören med två personer som misstänkts för att hjälpt Salah Abdeslam ut från Paris. Abdeslam ska har ringt och beställt ”hämtning” vid 22-tiden – det vill säga direkt efter attenaten.
Han ska ha sagt att han betalar både bränsle och vägtullar bara han blir hämtad, rapporterar SVT Nyheters Christoffer Wendick på plats i Bryssel.
08.15



Nya uppgifter om de två männen som greps i Belgien, som vi skrivit om under morgonen. Belgiska La Libre uppger att polisen hittat ammoniumnitrat hemma hos männen. Det är ett ämne som ofta används vid bombtillverkning. Dessutom hittades ammunition till kalasjnikovgevär hemma hos en av männen. Det var sådana gevär som gärningsmännen använde i Paris.

Ammoniumnitrat kan även användas som konstgödsel. Männen hävdar att ämnet använts just som gödsel i deras trädgård.

Polisen misstänker nu att männen har varit betydligt mer inblandade än vad de själva hävdar. De har sagt att de hämtat den efterspanade terroristen Salah Abdeslam i en bil, men att de inte hade någon aning om att han var inblandad i attackerna i Paris.
07.51
De två männen i bilen som körde hem Abdeslam har åtalats för terroristbrott och för att ha deltagit i terroristaktiviteter, enligt Le Nouvel Observateur. Polisen är inte övertygad om männens berättelse om att de inte visste något, uppger tidningen.
07.42



Tidningen Le Nouvel Observateur har fler detaljer om hur efterlyste Salah Abdeslam ska ha tagit sig ut ur Paris. Enligt tidningen ringde han en bekant i Molenbeek i Bryssel och sa "kan du hämta mig i Paris? Jag betalar bensin och vägtullar". Denna bekant hade dock ingen bil utan frågade sin kompis, som gick med på att hjälpa.
De ska ha kommit till Paris på lördag morgon klockan 03.00 och hämtat Abdeslam. De stoppades i en kontroll i riktning mot Belgien cirka 09.00. Men polisen kände då inte till att Salah Abdeslam var delaktig i attackerna i Paris.
Männen släppte senare av honom i hemkvarteret. Männen greps senare. De ska ha hängt runt i kvarteret precis som vanligt och inte hållit sig gömda. Männen har hävdat i förhör att de inte hade någon aning om att Abdeslam var efterlyst eller delaktig i förhören, uppger tidningen.
Det är oklart om Abdeslam berättade något i bilen om vad som skett i Paris.
06.04
Hej och god morgon! Nu öppnar vi upp direktrapporteringen igen. Under natten har nyhetsutvecklingen varit relativt lugn – inget nytt har kommit fram i jakten på de misstänkta för dådet. Frankrike har meddelat att man kommer skicka hangarfartyget Charles de Gaulle till östra Medelhavet utanför Syrien och Libanon för att intensifiera sina bombräder mot terrororganisationen IS.
23.07
Då händelseutvecklingen nu har gått in i ett lugnare skede tackar vi för i kväll i denna direktrapporteringen. Vi återupptar den så fort vi har något nytt brådskande att rapportera. Under tiden fortsätter givetvis nyhetsbevakningen kring såväl terrordåden i Paris som allt annat på svtnyheter.se. Tack för att ni har följt oss hittills, och jag önskar er en fortsatt god natt!
23.05
Mer om detta och samtliga gärningsmän kan ni läsa här:

Intensiva jakten på misstänkt terrorist fortsätter

svt.seSalah Abdeslam, den åttonde misstänkte gärningsmannen bakom Parisattackerna, är fortfarande på fri fot – trots en intensiv polisjakt. En stor insats i stadsdelen Molenbeek i Bryssel i dag visade sig bli resultatlös. Samtidigt har nu fem av de åtta terroristerna identifierats.
23.03
Brahim Abdeslam utlöste sedan sitt självmordsbälte på boulevard Voltaire. Av någon anledning utlöste Salah Abdeslam inte någon egen självmordsbomb, utan flydde i stället från platsen.
23.02
Utredarna tror, enligt uppgift, att Salah tillsammans med sin bror Brahim Abdeslam genomförde skottlossningarna mot krogarna i Paris 10:e och 11:e arrondissement.
23.01
Innan dess har vi dock en ny uppgift om Salah Abdeslam: Enligt le Parisiens källor ska han utöver att ha hyrt gärningsmännens bilar även ha deltagit i fredagens blodiga attentat på plats i Paris.
23.00
Precis som Karin skriver nedan är det snart dags för oss att säga god natt från denna rapportering (för stunden i alla fall).
22.58
Med den här fina bilden säger jag bonne nuit (godnatt) från Paris gator. /Karin
22.50
Tänkte även på hoten mot riksdagen. Om man jobbar nära där borde man gå till jobbet då eller ej?
Tack tör bra svar!!
Säpo anser att det inte finns skäl för riksdagen att ställa in någon verksamhet. De värderar alltså inte hotet som så allvarligt att riksdagspersonal liv skulle vara i fara.
22.46
Sånthär gör mig rädd? Att man ens kan säga att han är där när han inte är det. Borde vara straffbart
Om det var en medveten lögn som upptog polisens resurser kan det vara straffbart, men vittnet kan agerat på goda grunder och under omständigheterna i god tro, men haft fel. Det kan vi i nuläget inte veta.
22.45
Det verkar som att hela insatsen i Strasbourg byggde på ett falsklarm. Mannen som av ett vittne uppgavs vara Salah Abdeslam visade sig vara en boende i huset, utan någon som helst koppling till terroristerna, uppger le Parisien.
22.44
Har man hittat något spår efter Abdeslam?
Nej, det tycks ha varit falskt alarm helt och hållet.
22.44
Lägenheten ska ha hyrts i enbart en vecka före attacken och inhyste flera telefoner och sim-kort. troligtvis användes den som bas för terroristerna före attacken, skriver le Figaro.
22.43
En annan insats har också genomförts under kvällen, i Bobigny nordost om Paris. En lägenhet där ska ha hyrts Brahim Abdeslam, bror till Salah Abdeslam och som sprängde sig själv till döds på boulevard Voltaire i fredags.
22.31
Enligt France Bleu ska Salah Abdeslam inte ha funnits på platsen. Det är dock fortfarande oklart om insatsen handlade om honom överhuvudtaget.
22.30
Ingen gripen.
22.30
Insatsen avslutad, skriver nu France Bleus lokalredaktion.
22.28
Som sagt, vittnesuppgifter och källor till lokaltidningen DNA gör gällande att det ska vara Abdeslam som insatsen i Strasbourg riktar sig mot, men vi har INGEN BEKRÄFTELSE på att så är fallet.
22.26
Enligt Le Parisien ska han dock sedan ha korsat gränsen igen, åter till Frankrike, vilket gör det möjligt att han nu befinner sig i Strasbourg.
22.25
Abdeslam ska som sagt på lördagen, morgonen efter dåden, ha kört från Frankrike och in i Belgien, stoppats i en kontroll men tillåtits att fortsätta eftersom han ännu inte var efterlyst, och ej känd av fransk polis sedan tidigare.
22.24
Källor nära utredningen berättar för le Parisien att det är högst troligt att Salah Abdeslam har flytt tillsammans med medhjälpare efter fredagens dåd.
22.20
Enligt l'Express rör det sig om totalt 20 lägenheter.
22.19
Insatsstyrkan håller enligt DNA för närvarande på att genomsöka alla lägenheter i fastigheten i Neudorf.
22.17
Franska riksmedier är till stor del försiktiga med information kring insatsen. En insats äger rum, men om det faktiskt har en koppling till Abdeslam, eller Parisdåden överhuvudtaget, är än så länge oklart.
22.12
Tungt beväpnade och maskerade poliser är posterade framförallt på avenue du Rhin, motorvägen E52 som passerar bara ett kvarter bort från rue de Prague.
22.11
Enligt DNA kryllar det av polis ur insatsstyrkan i området.
22.09
Insatsstyrkan vill för närvarande varken bekräfta eller förneka insatsen för andra medier, men lokaltidningen DNA är på plats och har bilder som visar på pågående insats, samt detaljerad beskrivning av pågående händelser.
22.08
Bron som leder över Rhen-floden till Tyskland är redan delvis stängd sedan Frankrike återinfört gränskontroller efter fredagens attacker.
22.04
Boende har evakuerats ur lägenhetshuset.
22.04
Enligt uppgift till DNA ska en privatperson ha fått syn på Abdeslam när han gick in en femvåningsbyggnad på gatan vid 15.30-tiden i eftermiddags.
22.02
Det är alltså bara några kilometer från tyska gränsen.
22.01
Det rör sig om en betydande polisinsats på rue de Prague, i Neudorf, en stadsdel i Strasbourg.
22.00
Detta rapporterar lokaltidningen DNA.
21.59
JUST NU: Uppgifter om storpolisinsats i Neudorf, i Alsace på gränsen mot Tyskland, efter rapporter om att den efterlyste Salah Abdeslam ska ha setts i området.
21.56
– Faktum är att de är psykopatiska monster. Det finns inget civiliserat med dem, säger Kerry, syftandes på IS.
21.55
Liksom president Hollande under sitt tal tidigare i dag avvisar Kerry tanken på ett ”krig mellan civilisationer”.
21.52
– Fransmännen är inte bara våra vänner, vi är familj, sa Kerry.
21.52
I ett kort uttalande till journalister lovade Kerry att fortsätta kampen mot IS tillsammans med Frankrike.
21.51
Élyséepalatset hade dock tillkännagivit att Kerry skulle träffa Hollande i morgonbitti, så det var inte helt oväntat.
21.50
USA:s utrikesminister John Kerry har i kväll landat i Paris. Något av en överraskning, då journalister som reste med honom förbjöds rapportera om resan i förväg av säkerhetsskäll. Detta tros vara första gången detta har hänt gällande en amerikansk utrikesministers besök till en europeisk huvudstad, enligt Reuters.
21.46
– Inom ramen för en nationell samling mot terrorism kommer denna samling att vittna om borgmästarnas och de lokala företrädarnas mobilisering sida vid sida med staten, för att säkra våra medborgares säkerhet och deras engagemang för våra värden om frihet, jämlikhet, broderskap och sekularism som utgör styrkan i vår republik, skriver borgmästarnas organisation, Association des maires de France.
21.42
Åter till Frankrike: Efter dagens tal till parlamentet kommer president François Hollande på onsdag förmiddag att tala till Frankrikes samtliga borgmästare – över 35.000 personer.
21.39
Där lämnar jag mitt refererande från Aktuellt, men titta gärna på sändningen här ovan, från början eller fortsatt direkt.
21.37
I morgon har Göteborgs stad kallat till presskonferens för att svara på kritiken man har fått för att inte ha gjort tillräckligt mot radikalisering.
21.36
– Man måste samtidigt komma ihåg att inom till exempel Angered finns det många inom socialförvaltningen och civilsamhället, och jag vet också att många har stoppats från att åka ner. Så det är inte så att ingenting händer.
21.34
– Alla kommuner måste ha en handlingsplan mot detta. Det är verkligen hög tid att Göteborg skaffar det.
21.34
– Det uppstår en miljö där man följer efter familj eller kompisar. Det har funnits aggressiva agitatorer, och det är en miljö där kriminella gäng och bruket av vapen har vuxit under många år.
21.33
Att många just från Göteborg reser ner har många olika förklaringar, menar Sahlin.
21.32
– Ungdomarna kände att de behövde mycket mer hjälp av det offentliga Sverige att hantera och få hjälp och ta dessa frågor på allvar.
21.31
– Det är väldigt närvarande hela tiden.
21.31
– Jag var i Angered i Göteborg nyligen och träffade ett av ungdomsråden där. Nästan alla där kände någon som hade rest ner till IS och nästan alla kände någon som hade dött i IS tjänst. säger Sahlin.
21.29
Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, nu i Aktuellt.
21.28
– Vi ska inte heller glömma bort Assad.
21.27
Egnell tror dock att luftangrepp är den enda möjliga politiska lösningen just nu. Marktrupper vore i dagsläget inte möjligt, enligt Egnell.
21.27
– Historiskt sett har vi varit bra på att ta bort den här typen av hot. Det är jag övertygad om att den västerländska koalition kommer att göra också, men det är tidsdimensionen som är frågan.
21.26
– Samtidigt är det en upprepning av vad man har gjort tidigare.
21.25
Går kriget mot IS in i en ny fas?
– Både ja och nej, det första vi ser just nu är vedergällning för fredagens attacker, säger Egnell.
21.25
Robert Egnell, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, i Aktuelltstudion:
21.23
Thai Hong Li tänder ett llus och en rökelse för varje person som föll offer vid terrorattacken. 132 stycken är det senaste antal hon hört. Så 132 ljus å 132 rökelse som ska tändas å släckas tre gånger enligt buddistisk tradition. Hon kommer stanna här länge än.
21.22
– Vi kriminaliserar terrorkrigsresor, organisering och finansiering av terrorresor.
21.22
– Det är väldigt viktigt att det blir straffbart att resa och strida för terrorgrupper utomlands. Det är klart att det är brist att den lagen inte har funnits tidigare. Innan jul kommer regeringen att lägga fram det lagförslag till riksdagen.
21.20
– Det är klart att det finns ett sådant problem. Säkerhetspolisen har ett samarbete med Migrationsverket i arbetet mot detta.
21.19
– Självklart kommer folk med brottsliga avsikter från andra länder.Vi har haft problem med inbrottsligor från Litauen till exempel.
21.19
– Folk som har utnyttjat den fria rörligheten i Schengen kommer inte längre att kunna göra det, säger Ygeman apropå de nyligen införda gränskontrollerna.
21.18
– Visst finns det anledning att känna oro för terrorismen, samtidigt är Sverige ett väldigt säkert land. Vi ska göra allt vi kan för att skydda oss mot sådana här hot.
21.17
– Verksamheten fortsätter som vanligt.
21.17
– Jag kommer att gå till jobbet både hos regeringen och i riksdagen, säger han.
21.17
– Polis måste naturligtvis ta alla hot på allvar tills de avskrivs, säger Ygeman, apropå det hot som har riktats mot svenska riksdagen i dag.
21.16
Inrikesminister Anders Ygeman är just nu med i SVT:s Aktuellt, för att tala om krisberedskap i Sverige. Se sändningen här ovanför.
21.05
Dessa är alltså de fem som än så länge har identifierats. Ytterligare tre som dog under dåden i Paris saknar alltså officiellt bekräftade identiteter. Dessutom hålls två för allmänheten ännu ej identifierade personer gripna i Belgien, misstänkta för inblandning i dåden.
21.03
Salah Abdeslam, 26 år, fortfarande på flykt och internationellt efterlyst för delaktighet i fredagens blodiga terrordåd. Fransk medborgare, född och bosatt i Bryssel. Han ska ha hyrt bilarna som gärningsmännen i Paris användes av. På lördagens förmiddag stoppades han i en annan bil vid en gränskontroll på väg tillbaka in i Belgien, men greps inte då han ännu inte var efterlyst. Fransk polis gick på söndagen ut med en efterlysning med namn, bild och beskrivning. Salam Abdeslam beskrivs som mycket farlig för allmänheten och de som har uppgifter om var han kan befinna sig uppmanas kontakta fransk polis.
20.59
Brahim Abdeslam, 31 år, sprängde sig själv till döds i närheten av Bataclan, vid Comptoir Voltaire på boulevard Voltaire. Endast han själv dog när bomben utlöstes. Fransk medborgare men bosatt i Bryssel, var han inte känd av myndigheterna sedan tidigare. Han drev sedan två år tillbaka ett kafé i Brysselstadsdelen Molenbeek, tillsammans med sin bror Salah.
20.52
Bilal Hadfi, 20 år, sprängde sig själv till döds utanför Stade de France. Fransk medborgare men bosatt i Belgien, i Brysselförorten Neder-over-Heembeek. Han ska ha radikaliserats våren 2014 och rest till Syrien för att kriga för IS. Han var inte tidigare känd av fransk polis, men däremot av belgisk underrättelsetjänst.
20.50
Samy Amimour, 28 år, dog också inne på Bataclan. Född i Paris och uppvuxen i Drancy, nordost om Paris. Han utreddes 2012 för samröre med terrorister. 2014 reste han till Syrien. Enligt France tv Info ska hans pappa ska ha åkt efter honom dit för att övertala honom om att lämna de syriska motståndsgrupper han gått med i.
20.46
Omar Ismaïl Mostefaï, 29 år, dog inne på Bataclan. Han är född och uppväxt i Courcouronnes söder om Paris. Han är känd av polisen som en småtjuv, dömd för åtta brott men aldrig till fängelse. 2010 ska han ha radikaliserats och sedan dess ha hållits under uppsikt av fransk säkerhetstjänst. Han har dock aldrig tidigare förekommit i en utredning om terrorbrott.
20.44
Vi backar lite och sammanfattar vad vi vet om gärningsmännen hittills. Fyra av de sju gärningsmän som dödades under dåden har officiellt identifierats, liksom en som fortfarande är efterlyst och på flykt. Kör nu en genomgång om vad vi vet om var och en av dem.
20.42
Som sagt, stor efterfrågan att se Hollandes tal igen. Mina kollegor hälsar att man jobbar på att få fram textade klipp ur talet här. Här kan ni i alla fall se talet i sin helhet, på det franska parlamentets hemsida (otextat):

Attentats de Paris : revivez la journée du Congrès à Versailles

LCP Assemblée nationale>> Revoir le discours de François Hollande dans son intégralité :

Les faits : François Hollande annonce la prolongation de l’état d’urgence pour 3 (...)
20.39
Var kan man se president Hollandes tal ?
Jag pratat med mina kollegor som har hand om den tekniska biten, förhoppningsvis kommer det upp textade klipp här så småningom. Jag vet att det är stor efterfrågan, vi beklagar att det dröjer.
20.32
USA:s utrikesdepartement meddelade på måndagen att dåden i Paris inte kommer ändra landets plan att ta emot 10.000 syriska flyktingar.
20.15
De flesta av de 80 allvarligt skadade personerna som lades in på sjukhus efter terrordåden har nu fått åka hem. 29 får fortfarande vård. Sammanlagt har 268 av dem som fått vård på sjukhus i samband med dåden nu fått lämna.
20.09
"Jag är muslim. Jag är mot terrorism" står det skrivet på tre språk.

Jag försöker tala med mannen som står med huvudet nedböjt. Han vill inte prata. Men han gör tummen upp när jag visar bilden jag tog. Innan han går böjer han sig fram å kysser trädet.
19.54
Ett ungt par står strax innanför avspärrningarna. De gråter och kramar varandra. Där borta vid de gula markiserna, på andra sidan gatan, ligger Bataclan. De brukar gå dit. Mer känns inte rätt att fråga just nu...
19.45
Trafiken som varit avstängd här de senaste dygnen har släppts på igen.
19.44
- Vi är ett folk som lever på våra gator. Vi låter oss inte skrämmas, säger den unge mannen som tänder ett ljus i närheten av konsertlokalen Bataclan.
19.31
Eifeltornet är mer än vacker
19.31
Från Hollandes Twitter, ett av hans avslutande slagord från eftermiddagens tal: ”Terrorismen kommer inte att krossa den franska republiken, ty det är republiken som kommer att krossa terrorismen.”

19.29
Den 29 november, dagen innan det stora klimattoppmötet i Paris startar, är utlyst som en aktionsdag för klimatet världen över. I Paris var planen att det skulle bli världens hittills största klimatmarsch. Men efter premiärminister Manuel Valls uttalande om att sidoarrangemang kommer att ställas in är det högst osäkert om den blir av.
19.27
I morgon bitti kommer USA:s utrikesminister John Kerry att träffa Frankrikes president François Hollande i Élyséepalatset, uppger France Info.
19.26
Eiffeltornet, Paris och Frankrikes mest ikoniska monument, är nu också åter öppet för besökare, efter att ha stängts ner av säkerhetsskäl efter fredagens terrordåd. 
19.23
- Vi vet ännu inte om vi kommer att få hålla vår manifestation den 29:e. Vi sitter i möte nu ikväll, säger Amelie, en av arrangörerna av den planerade klimatmarschen i Paris, till SVT Nyheter.
19.19
Eiffeltornet har nu åter tänts, denna gång i den franska trikolorens färger, en spegling av andra länders uppvisning av solidaritet gentemot Frankrike.

19.15
– Även om vissa kommer att tro att jag ljuger så är min familj och jag mycket berörda. Vi tänker på offren, men ni måste förstå att för min mor handlar det också om hennes barn, säger Mohamed Abdeslam.
19.14
– Vi vet inte var han är, vi har ingen information. Vi visste inte att Ibrahim [den självmordsbombande brodern som dog i dåden] var i Paris i lördags. Mina bröder är vuxna män, vi har inte koll på deras schema.
19.09
Han säger sig inte ha några uppgifter om var hans efterlyste bror skulle befinna sig.
19.09
– Mina föräldrar är chockade av tragedin. Mina två bröder är normala, jag har aldrig märkt någonting, säger Mohamed Abdeslam.
19.08
– Jag kan inte säga varför eller hur attackerna i Paris ägde rum. V är en öppen familj som aldrig har haft problem med rättvisan.
19.08
– Jag tackar domaren som släppte mig ovillkorligt.
19.07
– Jag har aldrig haft något trubbel med rättsväsendet. Jag hade ett alibi. Det fanns inget för att hålla mig gripen längre, säger han.
19.06
En av de som greps i Belgien under helgen var Mohamed Abdeslam, bror till en av de döda självmordsbombarna och den efterlyste Salah Abdeslam. Han har släppts av polis i dag och gjort ett uttalande till pressen vid sitt hem i Brysselstadsdelen Molenbeek.
19.02
Han uppskattar även att Hollande ”tog upp flertalet av de förslag som gjorts av ansvariga politiker”.
19.01
Bayrou hyllar Hollandes framsynthet och överblick liksom hans beslutsamhet.
19.00
Franska centerpartiets Modems ledare François Bayrou har nu också gjort ett uttalande kring Hollandes tal till parlamentet tidigare i dag.
18.58
Storbritanniens prins William kommer att närvara i publiken vid matchen, liksom Londons borgmästare Boris Johnson, rapporterar AP.
18.58
Inga specifika hot har riktats mot denna match.
18.57
Väpnad polis kommer att ha en synlig närvaro kring Wembley.
18.57
Som ni finns skedde ett av dåden i fredags vid Frankrikes nationalarena Stade de France under en landskamp Frankrike–Tyskland, vilket skapat frågor kring om tisdagens match skulle hållas som vanligt.
18.55
På tisdag ska Frankrikes herrfotbollslag spela landskamp mot England på Wembley i London. Matchen kommer att äga rum som vanligt, men med mycket förstärka säkerhetsåtgärder.
18.44
Sveriges ambassadör har kallats upp av Israels utrikesdepartement. Anledningen är ett uttalande från utrikesminister Margot Wallström (S), efter terrordåden i Paris. Läs mer här:
www.svt.se
18.38
– Paris kommer att vara världens huvudstad. Hela planetens stats- och regeringschefer kommer att vara här och föra med sig ett meddelande till hela världen om stöd och solidaritet med Frankrike, säger Valls.
18.36
Exempelvis kommer troligen alltså evenemang, mässor, manifestationer och konserter som planerats äga rum kring mötet inte att bli av.
18.34
Han säger att mötet kommer att bli en rakare affär, där förhandlingarna kling ett klimatavtal kommer att äga rum som planerat, men att alla kringaktiviteter troligtvis kommer att ställas in.
18.33
Premiärminister Manuel Valls har uttalat sig för radiokanalen RTL, apropå klimatmötet COP21 som kommer att äga rum som planerat i Paris om två veckor.
18.31
Högerpopulistiska Front Nationals ledare Marine Le Pen har gett sin första reaktion på president Hollandes tal till tidningen le Figaro:
– Ett antal förslag går åt rätt håll, särskilt erkännandet av den förskräckliga effekt som minskandet av polisens och militärens resurser har medfört. Det här reparerar inte dåtiden men undviker att förvärra situationen. Självklart gläds jag även åt nyheten om indragande av medborgarskap, men två extremt allvarliga ämnen återstår kring vilka inte ett ord yppades: kampen mot fundamentalistisk islamism som förökar sig på vår mark och upprätthållandet av EU-ideologin som förhindrar oss från att egenmäktigt bestämma över våra gränser.
18.23
Frankrike förblev dock medlem på ett politiskt plan. 1993 gick man åter in som fullvärdig medlem även på ett militärt plan.
18.23
Bonsoir! Snart har ett år gått sedan attacken mot satirtidningen Charlie Hebdos redaktion. Det enda som minner om det här idag är några hjärtan på väggarna. /Karin, reporter Paris
18.22
Frankrike är en av Natos ursprungliga medlemsländer från 1949, men drog sig ur det militära samarbetet 1966 eftersom president Charles de Gaulle inte ansåg att det gynnade landets intressen.
18.20
Inga konkreta åtgärder utlovades men Stoltenberg sa:
– Vi måste stå vaksamma, beslutsamma och enade.
18.19
Natos 28 medlemsländer kommer att börja arbeta ännu närmare varandra för att bekämpa extremism och terrorism. Det säger försvarsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg i ett nytt uttalande.
18.07
Många frågar kring hotet som har riktats mot den svenska riksdagen. Då det inte med någon säkerhet alls har koppling till dåden i Frankrike, rapporterar vi bara det essentiella om den historien här. Ni kan i stället läsa mer om utvecklingen i Sverige här:

Hot mot Sveriges riksdag

svt.seEtt hot har framförts mot Sveriges riksdag och dess ledamöter: "Gå inte till jobbet på tisdag”. Anställda i riksdagen är underättade och Säpo är inkopplad. I nuläget finns ingen bekräftelse på att hotet skulle vara kopplat till terrorattackerna i Paris.
18.02
Sammanfattande artikel om Hollandes tal till parlamentet:

Hollande: Frankrike är i krig

svt.seFrankrikes president François Hollande höll i dag ett historiskt framträdande inför parlamentets båda kammare i Versailles, efter terrordåden i Paris. – Terroristerna kommer aldrig att lyckas förändra Frankrikes ansikte, sade han.
17.58
Mathias! Ni undanhåller information när någon frågar er om man kan se en video med Hollandes tal! Jag har just lyssnat på hela talet som Holland höll. Varför skall inte SVT tittare här få korrekt svar, att det finns andra kanaler?
Hej Erik E! Jag tyckte jag var väldigt tydlig med att talet fanns att se på flera håll, och skickade även länkar. Jag följde det själv på LCP.fr Tyvärr sände dock inte SVT talet direkt här.
17.57
Vilken bra rapportering ni gör!
Tack Anna!
17.57
Är inte antalet avlidna uppe i minst 132, då ytterligare tre avled på sjukhus i går?
Ja, den uppgiften kom i går men togs sedan tillbaka. Har ej hört något nytt om detta tyvärr. Återkommer när vi vet mer!
17.45
Det uppges att dom som dött kommer från 19 ollika länder har du en lista på antalet döda och nationaliteter?
Detta stämmer. Tyvärr har vi inga detaljer. antalet döda uppges fortfarande till "minst 129".
USA, Storbritannien, Belgien och Sverige har talat om att minst en av deras medborgare omkommit (av vad jag just nu har i huvudet).
17.45
Har ni slutat att rapportera live här?
Nej då! Blev en liten paus efter talet bara, och nu i översättning av inlägget nedan.
17.42
En journalist på France Bleu har skrivit ett känslosamt inlägg på Facebook, riktad till terroristerna. Hans fru mördades som ett av offren inne på Bataclan. Rubriken är ”Ni får inte mitt hat”.
https://www.facebook.com/antoine.leiris/posts/10154457849999947

”Vous n'aurez pas ma haine”
I fredags kväll stal ni livet från en exceptionell varelse, mitt livs kärlek, mor till min son, men ni får inte mitt hat.
Jag vet inte vem ni är och jag vill inte veta, ni är döda själar. Om denna gud för vilken ni dödar blint har skapat oss i sin liknelse, var varje kula i min frus kropp en skada i hans hjärta.
Så nej, jag tänker inte ge er den gåvan att hata er. Ni ber verkligen om det, men att svara hat med ilska vore att ge efter för samma ignorans som har gjort er till vad ni är. Ni vill att jag är rädd, att jag sneglar oroligt på mina medmänniskor, att jag offrar min frihet för säkerhet. Ni har förlorat. Samma spelare spelar än.
Jag såg henne i morse. Äntligen, efter nätter och dagar av väntan. Hon var lika vacker som när hon gick i fredags kväll, lika vacker som när jag blev hopplöst förälskad i henne för mer än tolv år sedan. Självklart är jag förkrossad av förtvivlan, jag ger er den lilla segern, men den kommer att vara kortlivad. Jag vet att hon är med oss varje dag och att vi kommer att träffas igen i det paradis av fria själar som ni aldrig kommer att få tillgång till,
Vi är två, min son och jag, men vi är starkare än alla arméer i världen. Jag har för övrigt ingen mer tid att ägna åt er, jag måste träffa Melvil som vaknar från sin vilostund. Han är knappt 17 månader, han kommer att äta sitt mellanmål som han gör varje dag, sedan kommer vi att leka som vi gör varje dag och hela sitt liv kommer denna lilla pojke att göra er det onda att vara lycklig och fri. Ty nej, ni får inte hans hat heller.

17.17

Engblom (M): ”Inte förvånad”

svt.seRiksdagspolitikern Annicka Engblom är inte förvånad över hotet mot riksdagen.
17.11
Se Frankrikes samlade parlament, regering och president Hollande bryta ut i spontansång av Marsellaisen efter Hollands tal till kongressen;

17.07
– Det kommer att innebära ett underskott, men under dessa omständigheter är säkerheten viktigare än den ekonomiska stabiliteten, sa Hollande.
17.06
Det är oklart hur tjänsterna ska finansieras, men besluten kommer att tas inom ramarna för budgetförhandlingarna till 2016.
17.05

Lite tydligare kring de nya tjänsterna inom säkerheten som Hollande talade om:
  • 5.000 nya tjänster inom polis och gendarmeri
  • 2.500 nya tjänster inom åklagar- och rättsväsende
  • 1.000 nya tjänster inom tullväsendet
  • Inge planerade neddragningar inom militären förrän tidigast 2019
Dessa åtgärder ska ske inom två år, och innebär att 10.000 nya tjänster kommer att ha skapats under Hollandes mandatperiod (presidentval hålls 2017).
16.56
Finns det video som man kan se när Hollande håller tal och de sjunger nationalsången?
Vi kommer att texta talet och så småningom publicera klipp här. På parlamentets hemsida kan man reda se en del klipp från talet: http://www.lcp.fr/
16.54
Strax kommer en sammanfattning av Hollandes tal.
16.54
Nu ska enligt plan en debatt vidta. Vi kommer dock inte att direktrapportera från den.
16.54
Obama varnar för att koppla samman den pågående flyktingkrisen och terrorism. "När jag hör politiska ledare föreslå religiösa tester för att komma in i USA, då är det skamligt", sade Obama.
16.54
Hollande har nu lämnat salen, talet avslutat.
16.53
Några av de samlade ledamöterna har synliga tårar i ögonen.
16.53
Även Hollande sjunger med.
16.53
Det samlade parlamentet bryter nu spontant ut i nationalsången, Marsellaisen.
16.52
Talet avslutet.
16.52
– Leve republiken, och leve Frankrike!
16.52
– Terrorismen kommer inte att utrota Frakrike, ty det är vi som kommer att utrota terrorismen.
16.51
– Vi kommer att utrota terrorismen för att Frankrike ska fortsätta kunna leda vägen.
16.51
– Vi kommer att utrota terrorismen för att vi älskar friheten och Frankrikes sken i världen.
16.51
– Republiken kommer ge all sin kraft för att utrota, utav respekt för våra värden, terrorismen.
16.50
– Vi går inte att skada när vi står tillsammans och förenade.
16.50
Tyst minut när parlamentet samlades till kongress i Versailles. Foto:TT
16.50
– Regionalvalen kommer att hållas som planerat. Den politiska vardagen måste fortsätta som vanligt.
16.49
– Vi måst ekunna säga till våra barn hur hela världen samlades för att kämpa mot terrorismen.
16.49
– Klimatmötet kommer att hållas, viktigare än någonsin. Det handlar om vår framtid, det handlar om solidaritet. 171 världsledare samlas.
16.48
– Vi måste fortsätta arbeta, att jobba, att leva.
16.48
– Jag tänker på offren, de unga.
16.48
– Terroristerna kommer aldrig att lyckas förändra Frankrikes ansikte, att leva som vi har valt att göra, att leva fullt ut, att leva fritt.
16.47
– Jag vill att Frankrike förblir sig själv
16.47
– Dödens ansikte, de skadades ansikten, familjernas ansikten, vägrar lämna mig.
16.46
– De utgör en bro mellan det franska folket och militären.
16.46
– Militärens reservstryka används inte tillräckligt.
16.46
Hollande talar inför parlamentet. Foto:TT
16.46
– Det kommer inte att bli några nedskärningar inom militären före tidigast 2019.
16.45
Det gäller tull, polis, armé, åklagare med mera.
16.45
10.000 tjänster ska tillsättas bland de ordningsmakter som bekämpar terrorismen.
16.44
– Om vi är i krig kan vi inte vara i samma läge som för några år sedan, när det gäller lagar och militär styrka.
16.43
– Jag är medveten om att vi måste stärka medlen än mer.
16.43
– Premiärministern, justitieministern och inrikesministern måste bereda dessa lagar snarast möjligt.
16.42
– Vi måste slå hårt mot vapenhandeln. Straffen ska skärpas ordentligt.
16.42
– Åklagare ska kunna använda sig av all teknik möjlig för övervakning.
16.42
– Jag vill utöka ordningsmaktens befogenheter.
16.41
– Kampen mot IS kommer att mobilisera oss under långtid, såväl utomlands som på vår egen mark.
16.41
– Jag ber premiärministern att förbereda dessa lagändringar tillsammans med er, ärade parlamentsledamöter.
16.41
Enligt Hollande var dödsoffren från Parisattackerna från 19 olika länder. Många var yngre än 30 år.
16.40
– Vår grundlag är vår gemensam överenskommelse. Det är våra gemensamma regler. Den visar att vi är ett land med lagar. Den förenar oss.
16.39
– Vi måste kunna utvisa dem som begått sådana brott, men med respekt för våra internationella åtagande.
16.39
– De ska kunna förbjudas återvända till Frankrike.
16.38
– Vi måste kunna frånta en som har begått terroristhandlingar sitt franska medborgarskap, även om denne är född i Frankrike.
16.37
Hollande talar om att militären måste ges mer makt att ingripa inom landets gränser.
16.36
– Vi måste förändra vår grundlag. Den innehåller två stycken som inte fungerar i vår aktuella situation.
16.35
Hollande begär även utökad tekniska möjligheter att övervaka misstänkta terrorister.
16.34
– Jag kommer på onsdag att begära att parlamentet förlänger undantagstillståndet i tre månader.
16.34
– Vi kommer än en gång att förstärka säkerheten för våra medborgare.
16.33
– 168 tillslag gjordes i natt, och fler kommer att göras.
16.33
– Natten mot lördag, när vi dödssiffran steg horribelt, stängde jag gränserna och införde undantagstillstånd.
16.32
– Vi måste försvara oss såväl akut som längre framöver.
16.32
– De gick från småbrott till terrorism. De radikaliserades och åkte till Syrien och tränades.
16.31
– Det är svårt att säga att i fredags var det fransmän som mördade andra fransmän.
16.31
– Mot slutet av 2015 kräver vi ett nytt system att spåra de terrorister som återvänder från Syrien.
16.30
– Frankrike och Tyskland ska skicka förstärkning till de länder som ligger vid EU:s yttre gränser.
16.30
– Vi måste stärka våra yttre gränser.
16.29
– De flyktingar som flyr IS-områden flyr samma terrorister som slår till här, vi måste erbjuda dem skydd.
16.29
– EU står tillsammans.
16.28
– Jag har bett försvarsministern (Le Drian) att samla sina europeiska kollegor för att begära den solidaritet som EU står för.
16.28
– Jag kommer därför att träffa USA:s president Obama och Rysslands president Putin för att förstärka vår styrka mot denna fiende.
16.27
– Det som krävs är en unik koalition för denna strid.
16.27
– I dag krävs fler angrepp, vi kommer att göra dem. Mer stöd till de som strider mot IS, vi kommer att ge dem det.
16.26
– Syrien har blivit den största terroristfabriken som världen någonsin har sett.
16.26
– Det är för att skydda civilbefolkning, men också för att skydda oss, här, från främmande terrorister.
16.26
– Vår fiende i Syrien är Is.
16.26
Han talar om flera viktiga kamper som Frankrike för, i Mali, i Irak, mot Boko Haram i centrala Afrika, i Syrien.
16.25
Frankrike kommer att skicka fler hangarfartyg till östra Medelhavet, säger Hollande, för att förstärka insatserna mot IS.
16.24
– Vi kommer att fortsätta dessa angrepp de kommande veckorna.
16.24
– Jag hyllar de franska piloter som har lyckats med uppdragen i Syrien.
16.24
– Mitt mål är att anta en ny resolution att förstärka kampen mot dem.
16.23
En polisjakt kopplad till dåden i Paris pågår i Turin-området i Italien, uppger Sky news. Polisen jagar en Seat med 32-årige Baptiste Burgy och ytterligare två personer i. Burgy är en av många personer som kopplas till dåden i Paris i fredags.
16.23
– Vi står mot en organisation som inte skyr några medel, som det senaste året har slagit till mot Libanon, Danmark, Egypten...
16.22
– Terroristernas enda mål var att splittra oss och sprida skräck.
16.22
– Jag tackar de regeringar jordklotet runt som lyst upp sina monument  iden franska flaggans färger, för att påminna att vi står enade.
16.21
– De unga under 30 år, vars enda ”fel” var att vara levande.
16.21
– Det Frankrike som terroristerna ville döda var det unga Frankrike.
16.21
– I fredags var hela Frankrike terroristernas mål.
16.21
– Jag vill hylla ordningsmakten, som kunde ingripa på Bataclan och räddat folk från en säker död.
16.20
– Jag vill hylla vår räddningstjänsten, vården som än en gång har utfört sitt arbete på ett perfekt sätt.
16.20
– Till de som fortfarande kämpar för sina liv.
16.19
– Vi tänker på våra medborgare som har drabbats, deras familjer som känner den mest otröstbara smärtan.
16.19
– Fiende använder de mest fruktansvärda medel, men gärningsmännen är inte utom räckhåll för oss.
16.18
– Vi är inte i ett krig mellan civilisationer, ty dessa mördare tillhör inte en civilisation.
16.17
– Det franska folket är ett starkt folk, vaksamma. De reser sig varje gång ett av deras barn slås till marken.
16.17
– Terroristerna tror att de kan skrämma oss. De vet ingenting, säger Hollande.
16.16
– Vår republik är inte skyddad från avskyvärda mördare.
16.16
– Vi ska svara kallt mot denna ovärdiga attack som vi var mål för, säger Hollande.
16.15
– Minst 129 har dödats och många har skadats, det är en attack mot republikens värden, dess ungdom...
16.15
– Frankrike är i krig, säger Hollande.
16.15
Hollande hälsar alla välkomna.
16.14
Enligt Obama skulle det vara ett misstag att sätta in amerikanska marktrupper i kriget mot IS.
16.14
En tyst minut hålls före talet.
16.14
Mycket högtidligt inträde, med högvakten som gör salut.
16.13
Nu kommer Hollande in i salen för att inleda talet.
16.12
– Varje droppe blod som spills förstärker vår kamp mot mörkret, säger Bartolone.
16.12
I samband med det pågående G20-mötet talar nu USA:s president Barack Obama. "Tragiskt nog är Paris inte ensamt. Vi har sett våldsamma attacker i Beirut, Ankara och kontinuerligt i Irak".

Obama kallar terrornätverket IS för "ondskans ansikte" och säger att alla nationer måste anstränga sig för att bekämpa hotet som IS utgör.
16.11
– Vi delar smärtan och sorgen med de drabbades anhöriga, säger Bartolone.
16.11
Den 13 november 2015 kommer för alltid att finnas kvar i Frankrikes minne, förklarar han.
16.11
– Man ska inte dö bara för att man går ut för att ha roligt, skratta, leva, säger Bartolone.
16.10
– Det är en viktig stund i vår historia, säger talman Claude Bartolone.
16.10
Ordförande berättar att Hollande ska tala, och att det sedan ska hållas en debatt.
16.09
Kongressen inleds.
16.09
Längst fram i salen, framför Hollandes talarstol, sitter premiärminister Valls, justitieminister Taubira, försvarsminister Le Drian och inrikesminister Cazeneuve.

16.08
Jag tackar nu för mig. Det har varit intensiva dagar där Paris drabbats av stor sorg och skräck. Många unga människor har mist livet och en redan spänd situation i Frankrike har kanske blivit ännu mer spänd, eller inte? Jag har mött stor sorg, en kampvilja mot våldet och hört människor säga "Det finns enighet i våra olikheter". Jag var här efter Charlie Hebdo och upplevde samma sak då. Men det finns en fråga folk ställer sig då som nu, varför? Frågan är om vi någonsin får hela svaret på det. /Regina Svedberg Ågren, reporter Paris
16.07
Premiärminister Manuel Valls och president François Hollande på väg in i slottet.


16.06
Bild från lite tidigare när ledamöterna anländer till slottet i Versailles.


16.04
Hollande anländer nu till Versailles, talet väntas inledas inom de närmaste minuterna.
16.03
Att de inte sitter i partigruppering, är det en symbolisk handling att man står enade över partigränserna eller sker det för att man sammanträde i kongressen?
Det kan jag tyvärr inte svara på. Det är som sagt ett exceptionellt sammanträde. Jag skulle gissa att det i dag är en symbolisk handling, då även franska politiska journalister tycks förvånande över placeringarna.
16.00
Vi väntar nu på att Hollandes framförande sätter i gång.
15.59
Journalister förbjuds ta med telefoner eller datorer in i parlamentssalen.
15.58
Kongressledamöterna sitter i Versailles i dag inte efter partigruppering, som brukligt, utan i alfabetisk ordning – alla partiets representanter blandade.
15.58
Många kom till Place de la République i centrala Paris för att hålla en tyst minut och vara tillsammans. Foto: Niclas Berglund, SVT.
15.54
Som vi rapporterat om tidigare i dag så hölls i dag en tyst minut för offren i fredagens terrorattack. Här en bild på sörjande i Paris, tagen av SVT:s fotograf Niclas Berglund.
15.51
Det går att se Hollandes tal direkt på den franska nationalförsamlingens hemsida:

15.49
Flaggor på halvstång på slottet i Versailles för att markera den landssorgen som är inne på sin andra av tre dagar.


15.48
En algerisk man har gripits i Tyskland, då han dagarna före attentaten i den franska huvudstaden ska ha sagt att ”något kommer att hända i Paris”, enligt den tyska tv-kanalen WDR. Den 39-årige mannen bodde på ett asylboende i den tyska staden Arnsberg.
15.46
Åtalet mot de två misstänkta kommer att gälla terroristhandlingar och deltagande i aktiviteter kopplade till en terroristgrupp, sa åklagarmyndigheten i ett uttalande.
15.41
Finns det någon sida där man kan se Hollandes tal live?
Vi kommer tyvärr inte att sända talet direkt här online, men kommer att banda och texta det för att visa i efterhand och i dagens nyhetssändningar. Flera franska tv-kanaler kommer dock sända talet, exempelvis FranceTvInfo (http://www.francetvinfo.fr), I-télé (http://www.itele.fr/live/attentats-a-paris-vaste-serie-de-perquisitions-antiterroristes-cette-nuit-en-france-190) och BFMTV (http://www.bfmtv.com/societe/en-direct-attentats-de-paris-jour-de-recueille
Jag kommer också att referera talet direkt här.
15.38
Efter Hollandes framförande kommer en debatt äga rum, utan presidentens närvaro. Det är Nicolas Sarkozys parti Les Républicains som har begärt debatten. Ingen omröstning kommer att äga rum.
15.34
Två personer åtalas för terrorism efter dåden i Paris i fredags. Det meddelar belgiska åklagare enligt AFP och Reuters. Sammanlagt greps sju personer i Belgien i lördags. De övriga fem som greps är nu släppta.
15.28
Det är första gången Hollande samlar kongressen i Versailles. Som sagt, det är bara i vissa specifika  stunder detta görs:
  • För att diskutera förändringar av den franska grundlagen
  • För att diskutera andra länders ingång i EU
  • För att åhöra en officiell deklaration från presidenten
Liknande sammanträden har bara ägt rum två gånger sedan den franska revolutionen:
  • 2009: Nicolas Sarkozy samlade kongressen för att tala om den globala finanskrisen som slog hårt mot Frankrike. Han höll ett tal till nationen kring detta, samt flera på den tiden omdebatterade lagförslag som drevs igenom under hans mandatperiod.
  • 1848(!): Napoleon III, president och sedermera kejsare, höll sin årliga regeringsdeklaration inför parlamentet.
15.17
En manlig läkarstudent i Nice greps i lördags när han ska ha låtsats öppna eld mot en polispatrull i gamla stan i Nice. Åklagare kräver i dag att studenten får två månaders fängelse för händelsen.

15.15
Dådet beskrivs som en "oacceptabel skymf mot all mänsklighet", enligt ett utkast till uttalande av världsledarna.

Parisdåd kastar skugga över G20-möte

svt.seTerrordådet i Paris kastar även en skugga över måndagens G20-möte i Turkiet. Dådet beskrivs som en "oacceptabel skymf mot all mänsklighet", enligt ett utkast till uttalande av världsledarna.
15.14
Måndagens G20-möte färgas såklart i allra högsta grad av terrordåden i Paris. Dådet fördöms i ett utkast till ett uttalande som AFP har tagit del av. Rent konkret ska världsledarna, bland annat, försöka enas om ett större utbyte av information för att förhindra jihadistkrigares förflyttning över gränserna.
15.12
Vi rapporterar direkt kring Hollandes tal här i denna direktrapportering.
15.11
Smockfullt i pressalen i Versailles, som sällan är särskilt välbesökt, rapporterar le Mondes politiska reporter på plats.


15.10
Det finns en viss historisk symbolik i att man i dag möts i Versailles, där slottet var den franske kungens officiella bostad före revolutionen 1789. Nu samlas alltså det franska folkets representanter åter där för att lyssna på den nuvarande statschefen, presidenten, hålla tal till nationen.
15.08
BBC:s korrespondent Gavin Lee twittrar om en överlevande som var på Bataclan under dådet i fredags. Grégoire Philonenko ska ha överlevt eftersom han hade en benprotes. Terroristerna sparkade på hans ben för att se om han levde - men på grund av protesen såg de ingen reaktion.

Enligt Lee ska terroristerna ha gått ut med en rad med liggande människor och skjutit var tredje person.  Philonenko och hans son, som också överlevde attacken på Bataclan, sa adjö till varandra under den skräckfyllda väntan.
15.08
Frankrikes parlament består av två hus, senaten och nationalförsamlingen, som vanligtvis möts var för sig i var sitt hus i Paris. De samlas dock båda emellanåt, särskilt när det handlar om konstitutionella frågor, i parlamentssalen i Versailles.
15.05
Frankrikes president François Hollande ska som sagt tala inför landets parlament kl 16 i dag. Sammanträdet äger rum i slottet i Versailles, en dryg mil utanför centrala Paris.
14.57
Klarade sig alla fotbollsspelare?
Om du menar Frankrike – Tyskland som spelade på Stade de France under dåden, så ska alla spelare på plan ha klarat sig. Dock har ett antal av dem berättat att deras anhöriga ska ha drabbats.
14.57
Att medvetet skapa eller sprida sådana falsklarm är brottsligt enligt fransk lag, och kan straffas med upp till två års fängelse och böter på 30.000 euro.
14.55
Detta är inte det första falsklarmet sedan dåden i helgen. Paris är en stad med nerverna på helspänn.
14.55
Den statsvetenskapliga institutionen vid universitetet Sorbonne, platsen där flest samlades för dagens tysta minut till minne av offren, utrymdes för en stund sedan efter larm om ett misstänkt paket. Det rörde sig dock om falsklarm och studenter och besökare kunde inom kort återvända.
14.44
Vad hände med rockbandet på Bataclan? Det har varit helt tyst om dem. Lyckades de ta sig ut eller...?
Bandmedlemmarna klarade sig, däremot dog en av deras medarbetare.
14.40
Hög säkerhet även på de stora varuhusen. Männen ni ser här söker igenom samtliga väskor innan man släpps in.
14.40
Frankrikes kulturminister Fleur Pellerin har på måndagen utlovad en särskild stödfond till landets professionella musiker.
– Allt måste göras för att musiken fortsätter leva i vårt land, säger Pellerin.
Pengarnas ska gå till att ersätta de ökade säkerhetsåtgärder och minskade biljettintäkter som förväntas följa i spåret av attacken på Bataclan.
14.39
Eric van der Sypt, talesperson för belgiska åklagarmyndigheten bekräftar nu att polisinsatsen i Molenbeek är över och att inga gripanden gjordes. "Operationen är över och resultatet är negativt, ingen greps", säger van der Sypt enligt BBC.
14.36
Marine Le Pen, ledare för franska högerpopulistiska partiet Nationella fronten, vill se ett "omedelbart stopp" på invandringen till Frankrike.
14.33
Borgmästare Francoise Schepmans sade att insatsen i Molenbeek pågick i tre timmar, inga större gripanden ska alltså ha gjorts.
14.33
Vi har ingen egen bekräftelse på att videon ska vara äkta.
14.33
Terrorrörelsen IS, som har tagit på sig dåden, har enligt nyhetsbyrån Reuters släppt en ny video där man hotar med nya, liknande dåd mot och i de länder som deltar i flygräderna mot IS-mål i Syrien och Irak. Särskilt USA ska pekas ut.
14.30
Arrangörerna på den terrordrabbade konserthallen le Bataclan gör sitt första uttalande sedan dåden:
”Kära vänner, Inga ord räcker till för att uttrycka storleken av vårt lidande. Våra tankar går till offren, till de skadade och till deras anhöriga. Ni är många som vill samlar vid Bataclan, tyvärr måste myndigheterna fortfarande arbeta på platsen. Vi håller er informerade så fort det blir möjligt att samlas framför salen. Vi tackar er för ert stöd som berör oss djupt.


13.46
Sveriges Radio skriver i sin liverapportering att målet med den massiva polisinsatsen Molenbeek är att gripa den misstänkte terroristen Saleh Abdeslam. Det bekräftar en talesman för åklagaren för nyhetsbyrån AFP, uppger SR. Talespersonen kunde däremot inte bekräfta om Abdeslam verkligen befinner sig i det hus som polisen omringat i Brysselförorten.
13.15
Enligt belgisk media ska en av terroristerna ha jobbat på borgmästarens kansli i kommunhuset i Molenbeek, rapporterar SVT:s Ulrika Bergsten.
14.17
Ingen ska ha gripits vid insatsen, enligt AFP.
14.11
En bild från den pågående polisinsatsen i belgiska Molenbeek. Foto: Reuters.
14.05
En av de släppta i Belgien är bror till den eftersökte Salah Abdeslam. Han har släppts eftersom han har ett alibi för fredagen.
14.02
Jag får egentligen inte ta den här bilden. För plötsligt i metron möter jag sju tungt beväpnade militärer. När de gått förbi vänder jag mig snabbt om och tar en bild. Trots att livet går vidare i Paris är det här första gången jag ser tungt beväpnad militär i Metron.
14.02
Fem av de sju personer som greps i Belgien i helgen har alltså släppts. Polisen fortsätter förhöra de övriga två.
13.57
Dalil Boubakeur, ledaren för Stora moskén i Paris, uppmanar imamer runt om i Frankrike att hedra offren för terrordåden under fredagsbönen, skriver Le Parisien.
13.55
SVT Nyheters Ulrika Bergsten har pratat med en av grannarna till den internationellt efterlyste Sala Abdeslam – Malou Van Simsen. Hon träffade honom senast för en vecka sedan. Hon berättar att hon har känt Abdeslam hela hans liv, att de bott i samma trappuppgång och att han har hjälpt henne mycket med hennes marknadsstånd. Hon förstår inte hur eller när han har blivit en terrorist.
13.39
Vad är de som visas nu?
Just ni visas Reuters direktsändning från Molenbeek, en förort till Bryssel, där det pågår en stor polisinsats.
13.30
Flera av de tidigare gripna i Belgien har släppts av polisen, bland annat brodern till en av självmordsbombarna i Paris, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
12.29
Senaste: Belgiska åklagarmyndigheten tillbakavisar att det skulle vara Salah Abdeslam som gripits i belgiska Molenbeek. Det ska istället vara en annan person som gripits i en stor polisinsats.
Abdeslam pekas tillsammans med sina två bröder ut som kärnan i den terrorcell som utförde dåden.

13.26
Nu är uppgifterna bekräftade: En av de misstänkta terroristerna jobbade på borgmästarens kansli i Molenbeek, Bryssel.
13.25
Vardagen är tillbaka i Paris med bilköer och trängsel. Att försöka hålla folk inomhus med ett undantagstillstånd verkar vara svårt.
11.49
Enligt SVT Nyheters utsända korrespondent i Bryssel, Ulrika Bergsten, ska det ha hörts mellan fyra och fem explosioner. Ett 100-tal poliser i kravallutrustning och skyddsvästar ska ropat i megafon och uppmanat någon eller några att "ge upp och komma ut". Området är helt avspärrat och det cirkulerar helikoptrar ovanför.
13.15
Hej Anna! Är det något nytt attentat i Bryssel nu? Eller är kopplat till polisinsatserna?
Hej! Smällarna har hörts i samband med polisinsatsen, exakt var de kommer ifrån vet vi inte i nuläget.
13.10
Även G20-ledarna höll en tyst minut inför mötet i Antalya, Turkiet. Här USA:s president Barack Obama och brittiske premiärministern David Cameron.
13.06
Den misstänkta bilen som hittades i morse i Molenbeek undersöks för närvarande av belgisk polis.
Hittills har man hittat id-handlingar och en väska i bilen, som ska vara en grå Golf, enligt belgiska Le Soir.
13.05
Belgiens federala polis har bett media att sluta direktsända från insatsen i Molenbeek, "för allas säkerhet".
13.00
Belgiska inrikesministern Jan Jambon säger att belgiska Molenbeek blivit "Europas huvudstad för politisk islam".
12.53
En person ska ha flytt iväg på ett tak vid den stora polisinsatsen i Molenbeek, Bryssel, rapporterar SVT Nyheters Ulrika Bergsten.
12.52
Vid baren Le Carillon började människor sjunga franska nationalsången när den tysta minuten var över. Här en video från Ben de Pear, redaktör på Channel 4 News.

12.47
Praktisk fråga. I rutan här ovan har det stått "Sändningen börjar strax" länge nu. Vet nu ungefär när den startar?
Hej Agnes! Vår sändning är slut nu, men du kan se den igen genom att spola fram och tillbaka i sändningen som jag postade nyss. Den här ovanför är borttagen nu.
12.42
Vem är gripen då
Det vet vi inte i nuläget. Belgiska åklagarmyndigheten har bara tillbakavisat att det skulle vara Salah Abdeslam.
12.42
Du som missade vår sändning om den tysta minuten i Paris, samt om händelseutvecklingen efter dåden i fredags, kan se den igen här:

Extrasändning: Tyst minut för offren i Paris | SVT Play

SVT PlaySe dina favoritprogram när du vill i SVT Play - fri television på nätet.
12.40
Sorg i Paris under den tysta minuten som hölls klockan 12.
12.39
Människor samlas vid 10:e arrondisementet i Paris för en tyst minut.
12.36
Efter den tysta minuten som hölls klockan 12 började folkmassor på flera håll i Paris sjunga Marseljäsen, alltså den franska nationalsången.
12.36
Polisinsatsen i Molenbeek pågår fortfarande, mellan 100-150 poliser deltar i insatsen, rapporterar SVT:s Ulrika Bergsten som befinner sig vid det avspärrade området i Brysselförorten, ungefär 50 meter från insatsen. En person har gripits, men det ska alltså inte vara den internationellt efterlyste Salah Abdeslam.
12.33
Salah Abdeslam är alltså fortsatt på fri fot. Abdeslam pekas tillsammans med sina två bröder ut som kärnan i den terrorcell som utförde dåden, han är internationellt efterlyst.
12.30
Strax är det dags att avsluta direktsändningen, men vi fortsätter att rapportera och ge er den senaste händelseutvecklingen efter dåden i Paris här.
12.25
Har dom gripit honom
Polisen uppges ha gripit en person vid insatsen i Molenbeek. Det kom först uppgifter om att det var den internationellt efterlyste Salah Abdeslam, men det tillbakavisas nu av den belgiska åklagarmyndigheten.
12.24
Frankrike har sedan terrordåden i fredags genomfört flera flygräder mot mål i terrororganisationen Islamiska statens (IS) fäste Raqqa i Syrien.
12.21
SVT:s Brysselkorrespondent Ulrika Bergsten följer utvecklingen av polisinsatsen i Molenbeek.
12.18
- Man har gripit en person under polisinsatsen, men det är inte den internationellt efterlyste Salah Abdeslam, rapporterar även Ulrika Bergsten på plats vid det avspärrade området i Molenbeek.
12.18
Det är alltså den belgiska åklagarmyndigheten som nu tillbakavisar att det är Salah Abdeslam som gripits i Molenbeek.
12.16
Åklagaren förnekar att Salah Abdeslam har gripits, säger han till belgiska RTL.
12.16
Parisbor hedrar offren i dåden fredags under en tyst minut. Foto:TT
12.14
Har SÄPO uttalat sig?
Vi söker dem i dag, utan framgång än så länge.
12.13
Sörjande samlades för en tyst minut i konserthallen Bataclan, där de flesta dödsoffren krävdes i fredags. Foto:TT
12.13
12.10
- En stor del av befolkningen här är muslimsk och de är väldigt upprörda och olyckliga, "det här har inget med islam att göra" säger de, rapporterar Ulrika Bergsten från Molenbeek.
12.10
Belgiska Le Soir understryker att uppgifterna om att det är just Salah Abdelslam som har gripits, inte är bekräftade.
12.08
Ungefär 100 poliser är utplacerade vid det avspärrade området, där man misstänker att terrordådet kan ha planerats.
12.08
Kravallpolis i Molenbeek. Foto:TT
12.07
- Skolbarn har stängts in i en närliggande skola och för en stund sedan hordes flera skott, rapporterar SVT:s Ulrika Bergsten på plats vid den avspärrade platsen i Molenbeek,
12.05
Paris håller tyst minut.
12.05
Samtidigt uppger inrikesministeriet i Marocko att fyra personer gripits där. De fyra misstänks vara del av en terrorcell med kopplingar till IS, rapporterar Reuters.
12.03
Även i Västerås hålls en minnesstund eftersom en av dem som blev dödad och en av de skadade kommer från Västerås.

Tyst minut för offren i Paris

svt.seDet var i fredags kväll vid 21.30-tiden som 129 personer föll offer för terrordåden i Paris. Ett hundratal människor skadades. En av dem som blev dödad och en av de skadade kommer från Västerås. Vid lunchtid i dag kommer Västerås kommun att hålla en tyst minut vid stadshuset. SVT Nyheter Västmanland sänder live från arrangemanget klockan 12:00.
12.02
President Hollande tillsammans med premiärministern och franska utbildningsministern vid sin sida.
12.01
Enligt RTL ska Salah Abdeslam vara vid liv.
11.59
Nu klockan 12:00 hålls den tysta minuten för dem som föll offer för terrordåden i Paris.
11.58
Salah Abdeslam, som nu ska ha gripits, pekas tillsammans med sina två bröder ut som kärnan i den terrorcell som utförde dåden. I samband med att fransk polis under söndagskvällen släppte ett foto på Abdeslam Salah varnades allmänheten att närma sig honom, eftersom han bedöms som farlig.

Hans storebror dödades när han utlöste en självmordsbomb utanför restaurangen Le Comptoir Voltaire i fredags. En annan bror har gripits av belgisk polis.

Abdeslam Salah är född i Belgien, men är fransk medborgare. Polisen i de bägge länderna har nu samordnat sitt sökande efter 26–åringen.
11.55
President Francois Hollande, premiärminister Manuel Valls och landets utbildningsminister är på plats på universitetet Sorbonne för den tysta minuten, rapporterar SVT:s Henrik Silver.
11.55
Enligt belgiska Le Soir ska gripandet av Salah Abdeslam ha skett efter insatsen i Molenbeek. live.lesoir.be
11.53
Salah Abdeslam internationellt efterlyst av belgisk och fransk polis, är gripen, enligt belgiska RTL.
11.52

Strax hedras offren vid Parisdåden med en tyst minut. 

11.50
Belgisk polis vid insatsen i Molenbeek. Foto: Reuters/TT.
11.50
11.50
En person ska ha gripits i Molenbeek, twittrar denna journalist på Euronews.

11.50
Enligt obekräftade uppgifter till SVT:s Ulrika Bergsten ska ytterligare en broder till en av de misstänkta terroristerna ha gripits.
11.47
SVT:s korrespondent Ulrika Bergsten är på plats i Molenbeek i Bryssel, hon rapporterar att det just nu pågår en stor polisinsats i området.
11.46
Den tysta minuten klockan 12 som utlysts av EU, kommer att hållas på flera platser i Paris, Frankrike och runt om i Europa.
11.46
Turkiska myndigheter ska ha varnat för en av de självmordsbombare som nu identifierats från Parisdåden. En myndighetskälla säger till AP att man varnade för mannen som en "möjligt terrorist" i oktober 2014 men ska inte ha fått något svar.
11.40
I Molenbeek har ett kvarter i korsningen rue Joseph II och rue Deuz Eglises spärrats av då man hittat en väska med misstänkt innehåll i en franskregistrerad bil, rapporterar belgiska tidningen Le Soir.
Polisens bombteam är på plats och invånarna i området har evakuerats.
Tidigare förekom uppgifter om skottlossning, men detta ska härröra sig till smällare som använts av polis för att evakuera området.
11.39
Just nu pågår alltså en stor polisinsats i Molenbeek, väster om centrala Bryssel. Polisen grep i lördags tre personer i området. Molenbeek har kopplats till flera terrordåd på senare år.
11.38
SVT:s Henrik Silver är på plats utanför universitetet Sorbonne i Paris där en tyst minut ska hållas för terrordådens offer, bl a president Hollande ska närvara- Det är ingen slump att man valt att hålla minnesstunden på den här platsen. Många av offren var just studenter och många studerade just vid det här universitetet, säger Henrik Silver.
11.36
Här kan ni läsa mer om mannen som pekas ut som hjärnan bakom attackerna i Paris

Han pekas ut som hjärnan bakom Paris-attackerna

svt.seAbdelhamid Abaaoud, en 27-årig belgisk man, pekas ut som hjärnan bakom attackerna i Paris. Han är tidigare känd av flera länders säkerhetstjänster och misstänks för att ha planerat en rad andra terrordåd.
11.35
11.34
SVT:s reporter i Bryssel Ulrika Bergsten är på väg till Molenbekk där det just nu ska pågå en polisinsats.
11.29
Hej
Tack för en ärlig och bra rapportering,
Hej Mimmi! Tack, va kul att du tycker det.
11.28
Efter nattens polisräder runt om i Frankrike har 23 personer gripits och 31 vapen har beslagtagits, enligt inrikesministern rapporterar AFP.
11.25
Franske inrikesministern säger att polis gjort tillslag på 168 olika platser under natten runt om i Frankrike, enligt AP.
11.25
Sorbonneuniversitetet, här kommer president Holland att närvara vid tyst minut. Många av offren var unga studenter.
11.15
Hur länge liverappoterar ni om dådet idag Anna H Svensson
Så länge vi tycker att nyhetsläget är tillräckligt stort, vi har inga planer på att sluta inom den närmaste tiden.
11.15
En källa med insyn i utredningen säger att Abdelhamid Abaaoud nu befinner sig i Syrien, uppger Reuters.
11.13
I jakten på misstänkta efter terrordådet grep belgisk polis i lördags sju personer i just Molenbeek, som är en stadsdel i Bryssel. Området beskrivs som en stadsdel präglad av utanförskap och där radikala muslimska krafter fått fotfäste.
11.12
Kommer ni att ha en tyst minut i era kanaler klockan 12:00 ev med en bild i rutan om tyst minut för offren i Paris?
Hej Bengt, ja vi kommer att uppmärksamma den tysta minuten både här och i våra tv-sändningar.
11.10
Mannen som franska myndighetskällor identifierat som hjärnan bakom attackerna heter Abdelhamid Abaaoud, är 27 år och kommer från Bryssel.
11.10
JUST NU: En polisinsats pågår i belgiska Molenbeek – obekräftade uppgifter om skottlossning, rapporterar belgiska medier
11.08
Enligt franska Liberation ska den 27-årige mannen som pekas ut som hjärnan bakom Paris-attackerna också varit i kontakt med den beväpnade man som gick till attack på ett höghastighetståg tidigare i år.
11.04
Om en timma kommer en tyst minut att hållas. Jag beger mig mot universitetet Sorbonne där president Francois Holland kommer att närvara.
10.38
De två ytterligare självmordsbombare som nu identifierats är: Samy Amimour och Ahmad al Mohammad.

* 28-årige fransmannen Samy Amimour ska ha utlöst sin bomb på konsertlokalen Bataclan. Amimour åtalades för terrorbrott 2012. Amimour var satt under övervakning men ska ha försvunnit från polisens radar och var internationellt efterlyst före dåden.

* 25-årige Ahmad al Mohammad ska ha sprängt sig själv utanför fotbollsstadion Stade de France. Enligt åklagaren ska hans fingeravtryck matcha en person som kom som flykting från Syrien till Grekland i oktober.
10.59
Belgisk media har tidigare sagt att man söker efter mannen som uppges vara hjärnan bakom attackerna, en 27-årig man i Bryssel. Mannen misstänks ha planerat och finansierat dåden.
10.51
Franska myndighetskällor har identifierat en belgisk man som hjärnan bakom attackerna i Paris, rapporterar nyhetsbyrån AP.
10.48
Familjekällor säger alltså till AFP att Bataclan-bombaren åkte till Syrien för två år sedan.


10.44
Tre anhöriga till den franske självmordsbombaren Samy Amimour, som alltså sprängde sig till döds vid konsertlokalen Bataclan, greps i morse, enligt åklagare.
10.41
Totalt har nu alltså fem dödade terrorister identifierats, uppger åklagaren.
10.29
Belgisk polis genomför nu en räd i Bryssel-distriktet Molenbeek, uppger Reuters och hänvisar till statlig belgisk tv.
10.25
Som ett svar på dåden i Paris attackerade har franskt flygvapen attackerat flera mål i den extrema jihadiströrelsen Islamiska statens (IS) fäste Raqqa i Syrien, uppger militärkällor enligt New York Times.

Attacken ska ha genomförts i närheten av den IS-kontrollerade Deir Ezzor-provinsen, som gränsar till Irak. Den ska ha varit planerad innan fredagens terrorattacker och vara en del av en större operation.
10.23
Hackernätverket Anonymous har lagt ut en video där man förklarar krig mot Islamiska staten (IS) efter terrordåden i Paris, skriver brittiska The Telegraph. Hackergruppen ska ha lagt ut videon redan i fredags.
Den maskerade personen som figurerar i videon talar franska och säger bland annat "Ni ska veta att vi kommer att hitta er och vi kommer inte att låta er slippa undan" och "Det franska folket är starkare än er och kommer att bli ännu starkare efter det här illdådet", skriver tidningen.
10.21
Le Bataclan och de restauranger som attackerades ligger alla inom gångavstånd från varandra. Blomsterbergen växer och folk stannar till för att hedra offren.
08.07
Den franska regeringen kände till att attacker planerades, och flera planeras fortfarande - inte bara i Frankrike utan på andra håll i Europa, enligt premiärminister Manuel Valls, skriver TT. Den franska premiärministern bekräftar att polisen jagat misstänkta islamistiska extremister runt om i Frankrike under natten, skriver nyhetsbyrån Reuters.
SVT Nyheter söker just nu SÄPO för en kommentar om hur situationen påverkar säkerhetsläget i Sverige.
10.16
En av de två ytterligare självmordsbombare som nu identifierats kommer från Syrien, enligt nyhetsbyrån AP.
10.09
Enligt BBC har åklagare identifierat ytterligare två av självmordsbombarna.

10.00
09.56
Hur ser ni på att åka till Lyon?
Svenska utrikesdepartementet råder svenska medborgare som är i Paris att noga följa media, lyssna till de franska myndigheternas råd, att undvika stora folksamlingar samt att hålla kontakt med anhöriga i Sverige. Men UD har alltså inte gått ut med någon varning eller några råd för de som är på andra platser i Frankrike.
09.49

Har du precis vaknat? Här är en sammanställning av de senaste händelserna:
* Franske premiärministern Manuel Valls har sagt att nya attacker planeras i Frankrike och i andra europeiska länder.
* Enligt Valls planerades och organiserades fredagens Paris-attacker i Syrien.
* Över 150 polisräder mot misstänkta terrorister har gjorts under natten på olika håll i Frankrike.
* Sju gärningsmän dog i samband med attackerna, men det finns tecken på att fler var inblandade och jakten pågår för fullt. 
Salah Abdeslam pekas tillsammans med sina två bröder ut som kärnan i den terrorcell som utförde dåden. En internationell efterlysning har utfärdats för Abdeslam.


09.36
De sju terrordåd som David Cameron säger har förhindras, finns det mer information om gärningsmännen och tänkta tillvägagångssätt?
Jättebra rapportering!
Tyvärr har vi ingen sådan information nu. Tack för att du följer oss Kalle!
09.34
Alla de 150 polisräder som gjorts i Frankrike ska inte ha varit länkade till attackerna i Paris, enligt BBC.
09.25
Franska BFMTV rapporterar att ett raketgevär fanns bland vapnen som beslagtagits i en av polisräderna i Lyon. detta har dock inte bekräftats av myndigheterna.
09.23
Metron rullar som vanligt. Stationen Oberkampf är stängd, det var där attentaten skedde. I högtalarna ropas meddelanden ut om att vara uppmärksamma.
09.17
Hej hur länge liverappoterar ni idag
Hej! Vi liverapporterar så länge som vi tycker att nyhetsläget kräver det. Vi har inga planer på att sluta i nuläget!
09.17
Fransk polis ska alltså ha gjort över 150 tillslag mot misstänkta extremister under natten enligt AP. Bara i Frankrikes näst största stad Lyon har 13 tillslag gjorts i natt.
09.12
Enligt franske premiärministern Manuel Valls ska attackerna i Paris ha planerats och organiserats från Syrien.
09.03
Enligt franske premiärministern har det gjorts 150 polisräder runt om i landet under natten.
09.00
Sju terrordåd har förhindrats i Storbritannien det senaste halvåret, enligt premiärminister David Cameron.
08.57
Isabell har precis lämnat av sin dotter vid skolan. -Det är svårt att tala med barnen om vad som hänt. I januari var det Charlie Hebdo nu är det det här.
08.42
Just den här skolan ligger mitt emellan Charlie Hebdos redaktion och de restauranger och Le Bataclan som blev attackerat den här gången.
08.40
Brittiska premiärministern David Cameron säger att om brittiska intressen är hotade så kommer man att agera, rapporterar Reuters.

Cameron säger också att han vill att Storbritannien ska genomföra flygräder riktade mot extremistgruppen IS i Syrien, men att parlamentet först måste övertygas om detta, skriver nyhetsbyrån Reuters.
08.40
Det pågår ett intensivt polisarbete i Frankrike just nu, rapporterar SVT:s Lars Moberg på plats i Paris. Franska specialstyrkor har under natten gjort flera razzior på olika håll i landet, i bland annat Toulouse, Grenoble och förorter i Paris. I Toulouse har man gripit flera personer, men om de gripna har något med terrordådet att göra vet vi inte än, rapporterar Lars Moberg.
08.32
Som sagt kände den franska regeringen till att attacker mot landet planerades. Premiärminister Manuel Valls säger också att den franska underrättelsetjänsten förhindrat flera attacker sedan i somras. Valls varnar också för att nya attacker kan ske "inom dagar eller veckor", skriver nyhetsbyrån AFP.
08.25
EU har utlyst en tyst minut i dag klockan 12 för att hedra offren för terrorattackerna i Paris, skriver TT. I Sverige iakttas den av bland andra regeringen och regeringskansliet. Regeringskansliet flaggar på halv stång, enligt uppgift på regeringens hemsida.
Även på flera håll ute i landet kommer tysta minuter att hållas, bland annat i Östersund, Sundsvall, Norrköping och i samtliga Blekinges kommuner, uppger lokala medier.
I Örebro och Umeå hålls manifestationer senare under dagen.
08.20
SVT:s Lars Moberg på plats i Paris kommenterar medieuppgifter om att franska myndigheter varnats om att attacker planerades: - Den uppgiften är inte ny för morgonen, den har jag sett tidigare. Från irakiskt håll ska det ha kommit en varning för flera månader sedan att ett våldsdåd skulle kunna ske i Paris, säger Lars Moberg, som inte hört om uppgiften kommenterats av franska myndigheter.
08.19
Barn och föräldrar väntar på att komma in i en skola i Paris.
07.55
Enligt France Info hade en av terroristerna – Omar Ismael Mostefai – en så kallad S-fil, en fil som varnar för radikalisering, som ska ha uppdaterats bara en månad innan attackerna i Paris.
08.04
God morgon! Här i Paris är det vardag och skolorna öppnar igen.
07.59
Även de terrorister som genomförde terrordåden i Paris i januari, mot satirtidningen Charlie Hebdo och den judiska mataffären, fanns också med bland polisens S-filer, skriver The Guardian.
07.59
På fredag möts EU:s inrikesministrar, hur eniga är ni? - Gränskontrollen är den tuffaste nöten, men i kampen mot terrorn är vi överens, säger Ygeman.
07.58
Enligt Enligt France Info uppdateradesOmar Ismael Mostefais fil den 12 oktober, skriver The Guardian i sin liverapportering. Bokstaven S hänvisar till det faktum att det är en statlig säkerhetsvarning.
07.58
Ygeman säger även att EU:s yttre gränser måste stärkas, och att om inte Italien eller Grekland klarar att stärka sina gränser måste EU gå in och hjälpa till.
07.56
Den franska polisens S-fil är ett register som inte kräver övervakning av de personer som finns med på listan, men den är tänkt att varna myndigheterna att vara vaksamma på hotet av radikalism.
07.56
Enligt inrikesministern har förslag till en lagstiftning mot rekrytering, finansiering och att göra terrorresor nu snabbutretts
07.54
Svenskar som reser utomlands för att strida i Syrien har beskrivits som ett hot mot Sveriges säkerhet. - De riskerar att göra ett hot mot Sverige, Säpo följer dem. Men här är lagstiftningen för svag, säger Ygeman som vill kriminalisera så kallade terrorresor.
07.52
Terrordådet i Paris visar hur svår uppgiften att skydda sig är, säger Ygeman.
07.45
- Säpo har bra kontroll, men det är en enorm uppgift. Vi ska göra allt för att skydda oss, men vi kan inte skydda oss från allt.
07.45
Anders Ygeman, inrikesminister, i Gomorron-studion. Han tror inte att man måste skärpa Sveriges gränskontroller ytterligare.
07.39
Brittisk säkerhets- och underrättelsetjänster ska rekrytera 1.900 personer i spåren av terrordåden i Paris. Dessutom ska man anställa fler som ska kontrollera säkerheten på flygplatser runt om i världen.
07.36
Tre av attentatsmännen har besökt Syrien, polisens spår just nu leder till Syrien och Belgien där man gripit flera misstänkta för inblandning i terrordådet.
07.26
Trots undantagstillståndet samlades i går tusentals på Place de la Republique. - Det var lugnt, folk sjöng, kramades, satte upp banderoller där det stod ”Vi är inte rädda”. Precis efter att vi gått därifrån ser vi att panik har brutit ut på Place de la Republique.
Folk trodde att de hört skottlossning men det var det inte. – Jag tycker att det säger någonting om stämningen.
07.19
- Det är den tredje dagen efter attentaten och folk är på väg till jobbet, men det som folk pratar om nu och för en lång tid framåt är det som hände i i fredags, rapporterar SVT:s Lars Moberg från Paris.
06.54
Nu kommer rapporter om att nattens räd i Toulouse, där tre personer greps, inte hade någon direkt koppling till terrordåden i Paris, enligt nyhetsbyrån AFP. Det bedöms dock ändå vara del av den större polisiära antiterrorist-insats som president Francois Hollande annonserat efter attackerna i fredags.
06.48
I Jeumont, staden nära belgiska gränsen, stängdes flera gator av i natt. Gatorna låg runt en byggnad som polisen sökt igenom i en av många räder runtom i Frankrike, rapporterar The Guardian.
06.39
Den här måndagen kommer med största sannolikhet att handla om tre saker:
1/ Franska specialstyrkornas inledda antiterrorist-insats som nu inletts.
2/ Jakten på den efterlyste 26-åringen Abdeslam Salah och uppgifter kring terroristerna som utförde attackerna.
3/ Första vardagen efter fredagens blodiga dåd – Paris håller tyst minut klockan 12.00 och president Hollande talar inför parlamentet.
06.21
Sent igår kväll genomfördes även räder mot Parisförorten Bobigny.
06.21
Förutom i Toulouse finns alltså uppgifter om antiterrorist-räder i städerna Grenoble och Jeumont (vid belgiska gränsen).
06.17

Stor polisinsats i jakt på misstänkta terrorister i natt

svt.seFransk polis har under natten till måndagen inlett en insats i jakt på misstänkta terrorister, eller personer som kan ha kopplingar till fredagens terrordåd i Paris. Rapporter kommer om räder från olika delar av landet – bland annat i Toulouse, i södra Frankrike, där minst tre personer uppges ha gripits av polisens specialstyrkor RAID och GIPN.
06.03
Här är bilden från franska tidningen La Depeche du midi som visar hur en lång karavan med polisbussar rullar genom Toulouse, publicerat via tidningens twitterkonto i natt.
14.52
Opération anti-islamistes à
05.50
Godmorgon och välkommen till denna direktrapportering med anledning av terrordåden i Paris.

Det är nu över 48 timmar sedan attackerna i den franska huvudstaden, och SVT Nyheter rapporterar här löpande om vad som har hänt under natten, efterspelet och hur fransmännen nu ska hantera vardagen.
23.03

Bo Inge Andersson: En ny fas – IS för krig i Europa

svt.seDet är ett förfärande faktum som döljer sig bakom fredagens fruktansvärda terrordåd i Paris: Nu för IS krig även i Europa.
23.04
Varför är just Frankrike måltavla?
Hej Lars. Din fråga är högst relevant och kanske inte helt enkel att besvara. Det finns en rad förklaringar som går att betrakta som trovärdiga till varför Frankrike valts ut som mål just den här gången. Många experter pekar på Frankrikes minst sagt aktiva militära roll i Syrien har gjort att landet blivit en fiende för IS. SVT Nyheters egen mångårige utrikesreporter och numera utrikeskommentator, Bo Inge Andersson,
”Hittills har man antagit, på grundval av uttalanden från terroristerna i konserthuset Bataclan, att man vill hämnas på Frankrikes engagemang i Syrien. En viktig förklaring till attentatet är alltså Frankrikes Syrienpolitik.”
22.21
Har man fått en uppfattning om hur mångs totalt som var inblandade i attentatet. En expert på nätet ansåg att 200 personer kunde ha varit inblandade.
Hej Alkad. Nej, jag känner inte igen den siffran och det är i nuläget oklart hur många som kan ha haft inblandning i dåden. Antalet misstänkta lär dock växa i takt med att polisutredningen växer.
22.21
Nyhetsbyrån AP rapporterar om att uppgifter från anställda vid franska myndigheter avslöjar att den efterlysta Abdeslam Salah ska ha stoppats av polis bara timmar efter dåden i fredags.
En bil ska ha stoppats vid den belgiska gränsen, redan då ska det ha varit känt att Salah var den som stod på hyreskontraktet för den Volkswagen Polo som var övergiven vid en av platserna för terrordåden.
Enligt uppgifterna var Salah en av tre personer i bilen som stoppades av polisen tidigt på lördagen.
21.57
Fler uppgifter om flygräden mot Raqqa: Enligt försvarsministeriet ska räden har riktats mot en stridsledningscentral, ett ammunitionsförråd, ett rekryteringskontor och ett träningsläger.
21.49
Jag vill passa på att tacka för svt's direktsändningar och (fortsatta) direktrapporteringar sedan i fredags! Det har känts värdefullt och lugnande att höra om vad som hänt, via er. Programledarna har varit professionellt neutrala i rapporteringen, hållit en respektfull ton, tagit med en bredd av aspekter/perspektiv på händelserna mycket tack vare era olika gäster. Även om mycket varit repriser, har det inte blivit tjatigt, utan det har underlättat för att förstå vad som faktiskt hänt (så långt det är möjligt).
Stort tack Maggan!
21.49
Frankrikes försvarsministerium säger i ett uttalande att franskt stridsflyg har genomfört en flygräd riktad mot IS i staden Raqqa i nordvästra Syrien. Sammanlagt ska 10 plan släppt 20 bomber, skriver Reuters.
21.23
Om det inte är en live-sändning skall det väl inte stå en röd live
skylt där med en play-knapp. Mycket missvisande. Har ni inte programvara för att ta bort den borde ni ska skaffa sådan helst ska det ju ske automatiskt såfort livesändningen är slut.
Hej Göran. Vi har nu tagit ner reprisen av livesändningen som låg överst på sidan tidigare.
21.22
Belgiens inrikesminister Jan Jambon säger till den belgiska tv-kanalen VRT att myndigheterna inte har kontroll över situationen i Brysselstadsdelen Molenbeek och att myndigheterna ska ta krafttag mot de radikala muslimska krafter som finns i stadsdelen. Minst två av terroristerna hade koppling till stadsdelen och flera personer som misstänks ha koppling till dådet har gripits.  
21.06
Nu är människorna tillbaka på Place de la Republique efter att platsen utrymdes tidigare ikväll, skriver Mathieu von Rohr, journalist på den tyska tidningen der Spiegel på Twitter. 



20.45
Är Er direct live sändningar stoppat och slut nu ? - intet händer på Svt.se , när jag trycker på Live-direct sänding ?
Hej. Vi har ingen livesändning just nu. Det är en repris som ligger högst upp på sidan. Nästa nyhetssändning är Aktuellt 21.00 följt av Agenda 21.15.
20.42
Frankrikes president Francois Hollande samlade tidigare ikväll parlamentsledamöter i presidentpalatset. Hans besked ska enligt tidningen Le Monde ha varit att de kommande parlamentsvalen ska genomföras som planerat liksom klimatmötet i Paris i december. Frankrikes förre president Nicolas Sarkozy har uttryckt en önskan om att klimatmötet bör ställas in.

Hollande ska också ha uppmanat ledamöterna att hålla skilja på flyktingar och terrorister.
20.34
42 personer vårdas fortfarande på intensivvårdsavdelning efter terrorattackerna i Paris, enligt sjukhuspersonal. Tidigare har tillståndet betraktats som kritiskt för uppåt 100 personer, skriver TT.
20.15
Den tyska tv-kanalen ZDF har bilder från paniken som uppstod när någon smällde smatterband vid Place de la République tidigare ikväll. Se bilderna i det klipp som lagts ut i ZDF:s liveblogg klockan 19.24

Frankreich: Liveblog: Ein Mittäter auf der Flucht - heute-Nachrichten

Zwei Tage nach den Anschlägen von Paris ist noch mindestens ein Attentäter auf der Flucht. Die Polizei veröffentlichte ein Fahndungsfoto des 26-jährigen Salah Abdeslam. In der Pariser Innenstadt kam es zu einer Massenpanik, nachdem sich Gerüchte über Schüsse verbreiteten - wahrscheinlich ein falscher Alarm. Alle Entwicklungen im Liveblog.
20.05
Hur är tillståndet för den svensk som är skadad och ligger på sjukhus.
Hej Johan. Vi har i nuläget ingen information om kvinnans hälsotillstånd.
20.02
En av gärningsmännen, Ismaël Mostefaï ska ofta besökt en lokal moské i staden Chartres berättar församlingsledaren Ben Bammou för tv-kanalen France 24. Han beskriver Mostefaï som timid och att den lokala församlingen är oförstående för Mostefaïs handlingar.
19.52
Irakisk säkerhetstjänst ska ha varnat flera länder, däribland Frankrike om att IS planerade ett terrordåd. När varningen ska ha skickats är dock oklart, skriver flera medier och hänvisar till nyhetsbyrån AP.
19.38
Nya uppgifter om vad som nyss hände på Place de la République:
I Paris 3e arrondissement, i Maraiskvarteren nära Les Halles, smällde någon smatterband. I det 10e arrondissementet, nära de terrorutsatta krogarna, exploderade en värmelampa av en olyckshändelse. Båda dessa händelser orsakade mindre panik på respektive plats. Place de la République ligger ungefär mittemellan dessa två platser. När folkmassan där märkte att folk hade börjat springa i lätt panik från båda håll utbröt en större panik bland alla på plats. Situationen kunde dock återgå till det tidigare lugnet efter bara några minuter.
19.34
Varför har Danmark en ambassad i sin egen huvudstad?
Bra fråga! Franska skulle det vara såklart, korrigerat nu. Tack!
19.28
Mellan 15.000 och 20.000 personer, bland dem Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen, samlades i kväll framför den franska ambassaden i Köpenhamn för att visa sitt stöd till Paris och Frankrike.

19.25
Turkiska myndigheter uppger nu att man lyckades avstyra ett ”stort” terrorattentat som planerades äga rum i Istanbul på fredagen, alltså samma dag som de blodiga dåden i Paris.
19.21
Sammanlagt har nu alltså 132 mist livet i Europas blodigaste terrordåd sedan tågbombningarna i Madrid 2004.
19.21
Terrordåden har skördat ytterligare tre dödsoffer. Tre personer har avlidit på sjukhus av sina skador, uppger AP-HP, paraplyorganisationen som förenar Paris samtliga sjukhuskomplex.
19.16
Fransk polis bekräftar nu att Abdeslam Salah är fransk medborgare, även om han är född i Belgien.
19.06
Lugnet uppges nu så gott som återställt på platsen.
19.06
Enligt vittnesuppgifter ska någon ha smällt av smatterband i folkmassan på Place de la République, vilket sedan fick panik att bryta ut då det misstogs för skottlossning.
19.04
Går ej att se live sänningen via denna sidan.
Direktsändningen är avslutad. Det som går att se är en repris av dagens sändning.
19.01
Liknande scener ska ha utspelat sig vid Les Halles. Polis uppmanade folk att lämna uteserveringarna, men även detta tycks ha varit ett falsklarm.
18.59
Polisen bekräftar nu att ingenting ska ha inträffat. Ingen ska heller ha skadats svårt i den plötsliga folkrörelsen.
18.58
En utsänd från I-télé berättar:
– Jag mötte en kvinna som skrek i panik: Var är mina barn? Var är mina barn? Folk övergav sina skor. Även alla journalister försvann från platsen. Det var surrealistiskt.
18.57
Det är oklart om någon ska ha skadats när folk började springa i panik.
18.57
Det tycks alltså ha rört sig om ett falsklarm som utlöste panik på torget.
18.56
Nu rapporterar utsända reportrar att folk börjar återvända till Place de la République.
18.54
Les Halles är Paris största tunnelbane- och pendeltågsstation. Platsen inhyser även en stor köpgalleria och biografer, med mera.
18.53
Enligt Le Parisien ska även Les Halles hålla på att utrymmas.
18.52
Vill poängtera att det fortfarande inte finns bekräftelse på att något våldsamt har ägt rum.
18.52
Polis ska gå in Place de la République med dragna vapen.
18.51
Panik uppges råda på platsen.

18.50
Uppgifter om skottlossning på Place de la République, EJ BEKRÄFTAT
18.48
JUST NU: Place de la République, samlingsplats för många sörjande i Paris, har utrymts av polisen. Oklart varför i detta läge.
18.45
Vad jag sett har Telegraph.co.uk gått ut med uppgiften att ett pass som tillhört en av gärningsmännen registrerats i Grekland, ön Leros , som pass för flykting i oktober.
Grekiska myndigheter har bekräftat detta.
Även passerat Serbien och Makedonion och sökt asyl i oktober. Är det inte dags att hänga med SVT?
www.telegraph.co.uk
Jodå, vi hänger med! Så här skrev jag lite tidigare: Man har mycket riktigt hittat ett syriskt pass i närheten av en av de döda gärningsmännen, som enligt grekiska myndigheter först registrerades i Grekland inom EU och passet har sedan rest vidare upp på Balkan och sökt asyl. Det är dock inte alls bekräftat att passet ska ha tillhört den döda gärningsmannen, eller om identiteten i passen ens stämmer överens
18.40
Kommer ni att liverappotera imorgon om dådet
Det beror lite på händelseutvecklingen, kan tyvärr inte ge ett rakt svar i detta läge.
18.40
De som önskar nå franska polisen från ett nummer utanför Frankrike kan ringa: +33 (0)1 53 71 53 71
18.36
Åklagare i Paris bekräftar nu Belgiens uppgifter om identifiering av ytterligare två döda terrorister, samma som Belgien alltså gick ut med tidigare i dag. De både är män av fransk nationalitet, bosatta i Belgien.
18.34
Belgisk polis går nu ut med en officiell dementi kring uppgifterna om att en bror till de misstänkta terroristerna ska ha försatts på fri fot. Han sitter fortfarande frihetsberövad.
18.30
Abdseslam Salah efterlyses för inblandning i dåden i Paris 13/11. Det är oklart exakt vad han misstänks ha för del i dåden.
18.27
Det kan mycket väl vara det, men det är inte bekräftat.
18.26
För tydlighet: Det är ännu inte bekräftat att denna man är densamma som den bror vi tidigare har rapporterat om som uppges jagas av polis.
18.26
Oklart internationellt nummer just nu, ska kolla.
18.25
De som får syn på honom uppmanas ringa 197, inom Frankrike.
18.24
Mannen uppges vara farlig och allmänheten avråds för att gripa in på egen hand.
18.22
Mannen uppges vara 175 cm lång och ha bruna ögon
18.21
Han heter Abdeslam Salah, född 1989 i Bryssel.
18.21
Fransk polis går nu ut med namn och bild på en person som eftersöks i samband med attackerna i Paris.

18.15
Enligt CNN en eller tre av de terrorister har kommit till Europa som flyttning från Syrien i den senaste tids period.
Det tappoteras inte i rapport kl. 18:00.
Varför undrarar jag?
Därför att det inte är en bekräftad uppgift. Man har hittat ett syriskt pass i närheten av en av de döda gärningsmännen, som enligt grekiska myndigheter först registrerades i Grekland inom EU. Det är dock inte alls bekräftat att passet ska ha tillhört den döda gärningsmannen, eller om identiteten i passen ens stämmer överens med mannens verkliga identitet.
18.13
– Attentaten förbereddes utomlands. De mobiliserade en grupp gärningsmän på belgiskt territorium som kunde dra nytta av medhjälpare i Frankrike, säger Cazeneuve.
18.11
Frankrike och Belgien har uttryckt en önskan om att förstärka sitt säkerhetssamarbete, uppger båda länders inrikesministrar Bernard Cazeneuve och Jan Jambon vid en presskonferens.
– Vi, belgare och fransmän, står förenade i kampen mot terrorismen, säger Cazeneuve.
18.00
Nu dras uppgifterna om att den ena brodern skulle ha släppts av belgisk polis tas nu tillbaka, uppges alltså fortfarande sitta frihetsberövad. Beklagar att uppgiften tycks ha varit felaktig.
17.57

BBC:s reporter twittrar att borgmästaren i Chartres där attentatsmannen Mostefaï bott, säger att man kände till honom och "efter 2010 var blev han radikaliserad".

17.56
Liberté, égalité fraternité , je suis fière d´être francaise Non et non nous n´aurons pas peur Toutes mes condolèances aux familles des victimes
(Frihet, jämlikhet, brödraskap, jag är stolt att vara fransyska. Nej och åter nej vi kommer inte att vara rädda. Alla mina kondoleanser till offrens familjer.)
17.55
Bilden blir nu lite tydligare: Den man som är på flykt och nu jagas av polis ska vara den man som hyrde den svarta Polon, som användes av terroristerna som gick in på Bataclan.
17.54
Om vi backar till uppgifter om tre bröder: Om allt stämmer, så är det alltså så här:
  1. En bror död under dåden, oklart var (Stade de France eller Bataclan)
  2. En bror jagas, ska ha hyrt bilen som användes av den grupp terrorister som tog sig till Bataclan
  3. En tredje bror frihetsberövades och förhördes av polis i Belgien, men släpptes för ett tag sedan på fri fot.
17.54
President Hollande vill förlänga undantagstillståndet i Frankrike i tre månader, enligt Le Figaro. Han måste först presentera förslaget för ministermötet på onsdag och sedan få det godkänt i parlamentet. Nuvarande undantagstillstånd gäller i 12 dagar innan Hollande måste söka mandat för förlängning, vilket han nu alltså gjort.
17.48
En man, som tros vara en av attentatsmännen, är fortfarande på flykt, bekräftar franska myndigheter.
17.47
På Place de la Republique står Catherine som är advokat till vardags och delar ut gratis kramar. -Världen behöver mer kärlek, säger hon. - När jag hörde om attentaten brast mitt hjärta.
17.46
Mer om bröderna: En är alltså släppt på fri fot, en är död och en tredje tros vara på flykt och enligt France Info är en internationell arresteringsorder utfärdad.
17.45
Ny uppgift om bröderna: Den broder som satt frihetsberövad i Belgien har nu åter satts på fri fot. Det är oklart om han misstänks för någonting.
17.32
Detta KAN DOCK vara en överlappning med tidigare information från Belgien, där man lite tidigare i dag sa att man visste att två av de döda gärningsmännen var franska medborgare bosatta i Bryssel.
17.30
Nu kommer uppgifter från säkerhetskällor i Frankrike att ytterligare en av de döda gärningsmännen i Paris, en självmordsbombare, har identifierats.
17.24
-Jag är själv muslim och kan inte förstå det hör hatet, säger Yasmina. - För mig har religionen lärt mig älska musik, kultur, livet. Det är därför jag är här, för att visa kärlek.
17.21
BBC:s reporter Howard Johnson instagrammar att folksamlingen på Place de la Republique har format en ring där man kan gå in och få gratis kramar. Skulle själv behövt en kram nu, känner jag.
#FreeHugs circle breaks out at Place De La Republique for people paying respects to victims of Friday's attacks #Paris #PrayForParis
av howardrjohnson via Instagram

17.13
Vill betona att dessa uppgifter inte är bekräftade.
17.13
Flera medier rapporterar nu om tre bröder inblandade i terrordåden. Uppgifterna är obekräftade men ska komma från källor nära utredningen. Den ena brodern ska ha dött under dåden, den andra sitter frihetsberövad i Belgien. Den tredje uppges antingen vara en av självmordsbombarna, eller ha flytt.
17.08
”Nej nej nej, vi är inte rädda, so-so-so-solidaritet”, skanderas på Place de la République.
17.02
Luftangreppen mot IS i Syrien och Irak kommer att intensifieras. Det uppger den amerikanska säkerhetsrådgivaren Ben Rhodes. USA och Frankrike kommer gemensamt att arbeta för att trappa upp attackerna.
16.57
Tysklands förbundskansler säger nu vid G20-mötet i Turkiet att det är av yttersta vikt att stärka EU:s yttre gränser.
16.51
varför samlas nu folk på gatorna då det är undantagstillstånd. IS vet att Parisbor gör såhär och kan lätt atattackera igen nu
Polis och myndigheter i Paris har uppmanat folk att hålla sig inne och undan i Paris, men många väljer ändå att gå ut och samlas, främst på Place de la République som ligger i samma området där de flesta dåd ägde rum.
Människor som intervjuas på gatan säger att de känner en skyldighet att visa att terroristerna inte har vunnit. De vill ta tillbaka sina gator.
16.48
Tre av sju självmordsbombare som sprängde sig själva efter de fruktansvärda attentaten var fransmän, uppger myndigheter i Frankrike och Belgien, skriver The Guardian.
16.47
Två skotska kvinnor berättar Sky News att de sprang ned i källaren på Le Bataclan när de upptäckte att skotten började hagla mot scenen. - Vi lyckades hitta dörren till källaren och sprang ned där och insåg att det inte fanns någon väg ut därifrån. Några sekunder senare slogs dörren upp och vi trodde att nu kommer vi att dö. Men det var två andra konsertbesökare och vi lyckades tillsammans barrikadera dörren, släcka lyset och så satt vi där i tre timmar och lyssnade på allt som hände där uppe, säger den ena kvinnan till Sky News.
16.39
Alain Juppé, tidigare premiärminister och ansedd som en av Sarkozys främsta rivaler inom Les Républicains för att bli partiets kandidat till presidentposten 2017, har dock motsatt uppfattning och betonar den tunga vikten av en ”nationell samling”.
16.36
– Det krävs agerande för att skydda fransmännen och inte nöja sig med nationell enighet, fortsätter Sarkozy.
16.33
Efter de negativa reaktionerna mot Nicolas Sarkozy och hans parti Les Républicains, för att ha begärt en parlamentarisk debatt i morgon samtidigt som många försöker mana till en nationell enighet, svarar han nu så här:
– Enighet i sorgen, visst. Men ingen politisk enighet.
16.27
"Fortfarande inte rädd" står det på banderollen under Mariannestatyn på Place de la Republique där tusentals människor samlats.
16.25
Paris parker håller på att stängas. Det enligt ett beslut som togs av stadens borgmästare efter attentatet i fredags. Det beslutades att grönområden och parker skulle vara öppna under helgen men att de skulle stänga tidigare, vid klockan fyra.
16.25
Belkacem påminner även om den tysta minut som ska hållas i morgon vid lunchtid, att alla skolutflykter stoppas fram till den 22 november samt att centrum för psykologiskt krisstöd har upprättats för dem som önskar sådan hjälp.
16.22
Frankrikes utbildningsminister Najat Belkacem har skrivit ett brev till föräldrarna till landets skolelever.
–  Skolväsendets samlade resurser finns vid er sida i denna smärtsamma stund. 
16.15
Hur länge liverappoterar ni om dådet
Vi har ingen direkt sluttid. Vi liverapporterar så länge som det finns uppgifter att berätta om och så länge vi bedömer att nyhetsläget kräver det.
16.14
Gällande Paris så ökar man från 4.000 till 5.000 (vilka ingår i de totala 10.000).
16.13
Militären kommer att vara på plats till tisdag kväll.
16.12
Den militära närvaron kommer att utökas i hela Frankrike, uppger premiärminister Valls stad. Sammanlagt 10.000 personer i militären kommer att finnas på plats ute i landet, jämfört med 7.000 före dåden.
16.12
- En dam precis framför mig rörde sig inte mer och jag insåg att hon var död. Jag fick upp min telefon ur väskan och ringde räddningstjänsten som sa att de var på väg. Det var blod överallt. Jag hade sådan tur som överlevde. Jag har en son. Jag ska ändra mitt liv nu, fortsätter Chloé.
16.08
Ett vittne vid namn Chloé befann sig på restaurangen Petit Cambodge när den attackerades av terroristrna. - Först hörde jag krossat glas och förstod inte först att det var kulor. Folk började skrika och skjutandet fortsatte. Jag la mig på golvet i fosterställning. Det är en väldigt liten restaurang så vi låg nästan alla på varandra.
15.55
Vittnesmål från folksamlingen på Place de la République, av en reporter från Le Monde:
Mycket folk, många familjer med barnvagnar och småbarn, söker efter en plats att ställa ner sina ljus. Statyn har (sedan Charlie Hebdo) blivit ett verkligt altare som man vandrar runt, långsamt. En unga kvinna ritar klart sin affisch: ”Mot döden, levande”. En ung man kliver ut ur folkmassan och börjar applådera vid åsynen av statyn som symboliserar den franska republiken. Efter några sekunders tvekan ansluter sig hela folkmassan till applåderna.
Tweeten nedan med en bild från platsen kommer från en annan journalist, på AFP:
15.52
Vi beklagar detta. En sammanfattning av vad vi vet just nu går att läsa här ovanför.
15.51
Hej och åter välkomna till direktrapporteringen kring terrordåden i Paris. Vi började uppleva tekniska problem med den tidigare bevakningen och har därför valt att nu starta om den.