Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Gisslandrama på hotell i Mali

  • Islamistiska terrorister attackerade  Raddison Blu Hotel i Malis huvudstad Bamako och tog uppemot 170 personer som gisslan på fredagsmorgonen.
  • Uppgifterna varierar. Det talades om mellan två och 10 beväpnade män stormade hotellet efter att de anlänt i diplomatskyltad bil.
  • Specialstyrkor gick in i hotellet klockan 12.45. Gisslantagarna hade barrikaderat sig på en våning av hotellet och fortsatte göra motstånd. Efter drygt sju timmar var alla civila evakuerade, men en grupp av gisslantagare befann sig fortfarande i hotellet.
  • 18 personer har dött, enligt myndighetskällor till AFP. Reuters hänvisar till FN-källor som säger att 27 har dött.
  • Inga svenskar är inblandade.


SVT rapporterade · Live: Gisslandrama i Mali

10.18
Vi startar nu liverapportering med anledning av att beväpnade islamister har attackerat ett hotell i Malis huvudstad Bamako och tagit 170 människor som gisslan.
10.19
Försvarsmakten säger till SVT Nyheter att de undersöker om svenskar finns bland gisslan.
10.20

170 människor ska hållas gisslan, varav 140 är gäster på hotellet och 30 är personal, uppger en talesperson för Carlson Rezidor group, som äger Radisson.
10.24
Enligt UD finns inga uppgifter om att några svenskar ska finnas bland de drabbade.
10.30
Fem människor ska vara döda, enligt tidningen The Independent.
10.39
Enligt France Info är hotellet populärt bland utländska medborgare som bor i Mali, och även av utländsk militärer på besök i landet. Sajten uppger att en grupp bestående av medlemmar i en fransk kulturorganisation, en grupp franska piloter från antiterroristoperationen Barkhane, som pågått i området sedan 2014, samt en grupp imamer från regionen just nu ska ha samlats på hotellet för att diskutera fredsbevarande åtgärder.

www.franceinfo.fr
10.46
”Det hela pågår på sjunde våningen, jihadister skjuter i en korridor”, uppger en källa till den franska tidningen Libération. Enligt tidningen bor personal från det franska flygbolaget Air France på våningsplanet.
10.47
Enligt vittnesmål anlände angriparna till hotellet i en bil med diplomatskyltar, uppger nyhetssajten France 24.
10.49
Sverige bidrar till FN-insatsen Minusma i Mali med ett underrättelseförband på cirka 250 personer. Svenskarna, liksom många andra FN-förband, har sin bas i utkanten av Timbuktu, 70 mil nordost om huvudstaden Bamako.
10.55
En hjälparbetare på plats i Bamako som SVT är i kontakt med beskriver hotellet som ett av de finare i stan, och hon själv har ofta besökt det för middagar och arbetsmöten. I hotellet har även Världsbanken och Air France sina kontor. Hennes kontor ligger bara någon kilometer bort från hotellet.

Bamako har tidigare varit förskonat från terror. Tidigare har landet centrala varit måltavla för terrorattacker. Att landet nu flyttar landets huvudstad är fruktansvärt, säger hon.
10.56
Den sjunde mars i år dödades fem personer i ett terrorattentat mot en restaurang i Bamako. Det var det hittills första attentatet i landets huvudstad, enligt Le Figaro.
10.58
11.05


Regeringsstyrkor utanför hotellet.
11.06
Det pågående gisslandramat i Bamako får stor uppmärksamhet i franska medier.
” I Frankrike ser man det här som en attack mot Frankrike”, säger SVT:s Cristian Catomeris.
11.10
Terroristerna ska nu släppa några av gisslan, de som klarar av att recitera delar ur koranen, enligt säkerhetsstyrkor på plats, uppger nyhetsbyrån Reuters. 
11.11

Enligt den franska tidningen Libération, som citerar nyhetsbyrån AFP, ska två kvinnor ur gisslan ha befriats.
11.15
Svensk militär personal är inte inblandad i attacken på Radisson Hotel i Bamako, uppger Försvarsmakten för SVT Nyheter.
11.17
Maliska säkerhetsstyrkor utanför Radisson Blu hotel i Bamako
11.23

En hjälparbetare på plats i Bamako som SVT är i kontakt med beskriver hotellet som ett av de finare i stan, och hon själv har ofta besökt det för middagar och arbetsmöten. Hennes kontor, som ligger en och en halv kilometer bort från hotellet, har evakuerats och myndighetspersonal har
uppmanat människor i närområdet att söka skydd och hålla sig inomhus.

Bamako har tidigare varit förskonat från terror. Tidigare har landet centrala varit måltavla för
terrorattacker.
Att landet nu flyttar landets huvudstad är fruktansvärt, säger
hon.

11.28
Enligt Magdalena Tham, Maliexpert och gäst i SVT:s livesändning, har man fruktat ett nytt terrordåd sedan attentatet i mars mot en restaurang i Bamako.
– Det är en fruktansvärd händelse, ett fruktansvärt terrorattentat med ett stort antal som är tagna som gisslan. Bamako drabbades ju av ett terrorattentat tidigare i vår, och man har ju varit beredd på att något sådant kan hända i Bamako. Det här terrorhotet ligger ju över Mali sen 2012.
11.29
Den maliska arméns befälhavare Modibo Nama säger att 10 beväpnade män stormade hotellet och ropade "Allahu Akbar" eller "Gud är störst", på arabiska innan de sökt mot vakterna och började ta gisslan.
11.30
Turkish Airlines säger att de har sex anställda på hotellet. 
Fransmän ska finnas bland gisslan, uppger en fransk presidentkälla, enligt Reuters.
Kinesiska myndigheter säger att åtskilliga kinesiska medborgare finns bland gisslan. 
11.33
Magdalena Tham säger till SVT att gisslandramat i Bamako inte är oväntat.

- Just nu befinner sig Malis regering i krig med väpnade islamistiska grupper och även Frankrike har en antiterroroperation i landet, så det är inte oväntat att något sånt här kan hända och det är fruktansvärt att se att det också gör det.
11.34


Två maliska medborgare och en fransman bland de döda, enligt CNN. 
11.39
Enligt AP är de sex personer som är anställda av flygbolaget Turkish Airlines och befinner sig på hotellet i Bamako bland den grupp som hålls som gisslan.
11.39
Frankrikes har antiterrorstyrkor på plats ska enligt uppgift stödja de maliska styrkorna vid hotellet med materiel och underrättelseinformation, enligt en fransk diplomatkälla, uppger Reuters.
11.44
Hotellet stormas nu av säkerhetsstyrkor, säger regeringsrepresentanter i Mali för AFP.

11.50
Enligt nyhetsbyrån AP har 20 personer ur gisslan befriats i den pågående operationen.
11.51

Bild som uppges visa evakueringen kring hotellet.




11.55
Myndigheterna i Mali uppmanar nu invånarna att undvika folksamlingar och till och med att undvika att besöka fredagsbönen, enligt SVT:s Christian Catomeris.

- Det finns en oro, det är fredag och man till och med uppmanar människor att inte gå till moskéerna då det finns en rädsla för attacker mot moskéer. Det är en väldigt spänd situation.
11.56
Enligt tidskriften Jeune Afrique ska tre FN-anställda ha evakuerats från hotellet: www.jeuneafrique.com
12.01

Enligt en källa nära den franske presidenten Hollande ska det finnas fransmän bland personerna som hålls som gisslan på Radisson Hotel i Bamako, uppger nyhetsbyrån Reuters.
12.06
Enligt Jeune Afrique finns det bland gisslan tre belgare och sju kinesiska medborgare. Och som vi tidigare rapporterat ska en källa nära den franske presidenten Hollande ha bekräftat att det i gruppen även finns fransmän
12.11
Frisläppt gisslan vittnar om många döda. Enligt nyhetsbyrån AP har dock endast tre bekräftats döda. 
12.15
Säkerhetsstyrkor eskorterar en man från ingången till Radisson Blu i Bamako.
12.16
Tre turkiska gisslan har lyckats ta sig ut från hotellet. Det är oklart om de lyckats fly eller om de fritagits, uppger Reuters.
12.21
Cell phone video filmed by #Chinese tourist taken hostage in #Bamako, #Mali :@XHNews.

12.22
En kinesisk gisslan har filmat inifrån hotellet med sin mobilkamera.
12.24
Specialstyrkor och poliser har omringat hotellet i Bamako, enligt Francois Rhouay, från nyhetskanalen France 24.
- Alla styrkor har dragits ihop till striden.
12.29
På frågan om vem som kan ligga bakom dagens attack säger Rhouay att inga uppgifter ännu finns, men att
ledaren för Ansar Dine-gruppen, som leds av Iyad Ag Ghaly och har band till al-Quaida, för ett par månader sedan ska ha publicerat ett budskap där han uppmanade till repressalier mot de franska trupperna i landet. Organisationen rättfärdigade även attentatet mot tidningen Charlie Hebdo i januari i år.
12.32
Det talas alltså fortfarande om tre döda. Det är i alla fall de senaste uppgifterna nu från BBC.
12.33
Minst sju kineser finns bland gisslan på hotellet, uppger statskontrollerade nyhetsbyrån Nya Kina.
12.36
Vi fortsätter rapportera här på webben men inte i sändning just nu.
12.42
I augusti skedde en liknande terrorattack i Mali. På ett hotell i staden Sevare tog terrorister gisslan i ett 24 timmar långt drama, skriver The Guardian.
12.42
fem FN-arbetare dog då, samt fyra soldater och fyra av gisslantagarna.
12.43
Malis president Keita avbryter sitt besök i Tchad och återvänder till Bamako på grund av dagens gisslandrama, rapporterar Reuters.
12.44
Reuters och France 24 rapporterar att hotellet har stormats av specialstyrkor. Man rapporterar om tre döda och 15 räddade ur gisslan.
12.45
Varför står det på startsidan att det är islamister som har tagit gisslan?
Flera personer vittnar om att de som tog över hotellet var islamister, skrek "Allah Akbar" och släppte personer ur gisslan som kunde citera verser ur koranen.
12.50
Representanter för FN:s mission i Mali "beklagar" attacken och ger sitt stöd till de maliska myndigheterna med bland annat medicinska resurser på platsen, skiver man på sin hemsida.
12.53
Fem turkiska gisslan har befriats, enligt turkiska nyhetsbyrån Anatolia. Oklart hur många ur gisslan som har befriats nu.
12.56
Det är också oklart nu hur många gisslantagare som finns inne på hotellet. Vittnen har berättat om 2-3 personer, medan Malis inrikesdepartement har pratat om tio personer.
12.57
Just nu: 80 gisslan ska vara befriade, enligt BBC.
12.59
BBC citerar malisk stats-tv.
13.06
Den franska militärt organiserade Gendarmerie nationale meddelar att man skickat omkring 50 elitsoldater från Paris till Bamako.
13.07
Malian security forces prepare to transport hostages freed from the Radisson Blu hotel in Bamako @
13.07
Bild från AFP som skildrar hur maliska säkerhetsstyrkor för iväg en befriad gisslan från hotellet.
13.10
Le point sur la situation à
13.10
Maliska specialstyrkor.
13.13
Radisson Blu Hotel i Bamako är det bästa hotellet i Bamako och är det hotell som affärsresande, turister, franska fredsbevarande styrkor och FN-personal oftast bor på, rapporterar BBC.
13.14
Franska flygbolaget Air France meddelar att de 12 personerna ur deras flygplansbesättning som var tagna som gisslan hör till de som har befriats.
13.18
Jeune Afrique news rapporterar via journalisten Amadou Sidibé att det hörde skottlossning precis vid hotellet när specialstyrkorna gick in. Men det var ingen långvarig skottlossning.
13.19
"Gisslantagarna är fortfarande inne i hotellet, de har barrikaderat sig. Men många ur gisslan blev evakuerade" rapporterar journalisten på Jeune Afrique.
13.25
Nu ska ytterligare 30 personer ha befriats, enligt nyhetsbyrån AP.
13.28
Den svenska styrkan i Mali ska enligt FN-mandatet bland annat hjälpa till med att skydda civila och förhindra brott.
Men ingen begäran om hjälp har kommit från maliska myndigheter om gisslandramat i huvudstaden Bamako.

– Vi har inte fått någon förfrågan om att stötta, säger Richard Kjaergaard, den svenska styrkans pressofficer, till TT.
13.33
LIVE UPDATES: Eighty hostages freed as special forces storm Mali hotel -
13.33
Fortfarande ska alltså omkring 60 gisslan vara kvar på hotellet.
13.36
Sverige har cirka 250 personer i ett underrättelseförband i Timbuktu, cirka 100 mil nordost om Bamako. De ingår i FN-styrkan Minusma, med totalt cirka 9 200 soldater.
I mandatet för FN-styrkan ingår bland annat att hjälpa maliska regeringen med att skydda civila, förhindra brott, öka säkerhet och stabilitet och att bättre ta kontroll över sitt territorium, rapporterar TT.
13.36
Det finns inga svenskar på hotellet.
13.38
Reuters rapporterar att en befriad person från gisslan kunde höra hur gisslantagarna pratade engelska.
13.38
Vi har alltså fortfarande inga uppgifter om vilka som ligger bakom det här gisslandramat.
13.39
❗️
13.40
Bild från de franska elitstyrkornas Twitter. Den påstås visa hur de franska soldaterna från elitstyrkan GIGN är på väg till Mali. Frankrike skickar dit omkring 50 personer.
13.46
Jeune Afrique rapporterar att artisten Sekouba "Bambino" Diabate befunnit sig på hotellet men lyckades fly.
13.48
– Runt 06.00 hörde jag de första skotten och trodde först att det var något inbrott eller liknande, men sen kom hörde jag de första gisslantagarna i rummet intill mitt. De laddade om sina vapen och sa "det är bra, det är OK", jag rörde mig inte, berättar han för Jeune Afrique.
13.49
– Maliska säkerhetsstyrkor kom in i mitt rum senare och jag blev evakuerad tillsammans med sju andra personer, säger Sekouba "Bambino" Diabate.
13.51
UPDATE: Hostage freed from
13.51
Fler bilder från hur personer ur gisslan befrias.
13.55
Det var artisten Sekouba "Bambino" Diabate som sa att han hörde gisslantagare prata engelska med varandra. De ska ha sagt "Did you load it? Lets go" och "Its good, its okay".
14.04
Angriparna kom fram till hotellet vid 6.00-tiden på morgonen och skottlossning bröt ut med säkerhetsvakterna, säger ett vittne till CNN.
14.04
Han berättar att två säkerhetsvakter har dött i skottlossningen. Vid 07.00-tiden hörs en stor explosion, berättar vittnet vidare.
14.04
Vi har fortfarande endast fått uppgifter om tre döda i det här dramat så dödssiffran är oklar.
14.09
Le Figaro säger att bland de maliska militärerna som stormat hotellet fanns även amerikanska specialstyrkor och en person ur franska insatsstyrkan RAID.
14.25
Jeune Afrique skriver att insatsen på hotellet fortfarande är pågående och att gisslantagarna kontrollerar en våning på hotellet. Hittills har alltså 80 personer befriats och ytterligare 30 lyckats fly efter polisens insats.
14.33
Även CNN rapporterar nu om att amerikanska specialstyrkor deltar i insatsen på hotellet i Mali.
14.38
Shooting and Hostage Situation in Bamako Hotel
14.38
Situationen pågår alltså fortfarande. Gisslantagarna ska ha barrikaderat sig på en våning i Radisson Blu Hotel i Malis huvudstad Bamako. Omkring 60 gisslan är kvar på hotellet.
14.39
Hotellet har tidigare stormats av en grupp bestående av maliska, franska och amerikanska specialstyrkor. Men tydligen, enligt de mediarapporter vi har, så har inte alla i gisslan befriats.
14.44
@
14.44
Gisslan fortsätter att komma ut ur hotellet rapportar lokala radiostationen Mikado FM på twitter.
14.45
Un nouvel otage libéré à l'hôtel
14.45
En ny gisslan förs ut, enligt Mikado FM.
14.55
Vild skottlossning och explosioner vid hotellet nu, enligt Reuters.
14.59
Lokala medier rapporterar om skador. Personer förs ut på bårar.
14.59
Var ni säkra på att det var is?
Det står islamistiska terrorister i sammanfattningen.
Allting pekar på att det var islamistiska terrorister. Men det finns inga uppgifter om att IS ligger bakom.
15.00
1 ambulance des
15.01
FN:s ambulanser står redo, rapporterar lokalradion.
15.05
Minst en polis har skadats, enligt uppgifter i lokala medier.
15.13
Vad vi får hörna nu från Reuters är att gisslantagarna fortfarande håller den sjunde våningen av hotellet.
15.14
Men jag måste poängtera att uppgifterna har varierat kraftigt under dagen. Både när det gäller dödsoffer, antalet gisslan och antalet angripare.
15.20
Reuters rapporterar nu att säkerhetsstyrkor går från rum till rum för att befria gisslan.
"De är inne i byggnaden och går igenom varje våningsplan" säger en anonym källa inom maliska polismakten till Reuters.
15.20
"Det finns dussintals, kanske till och med hundra, fortfarande kvar där inne"
15.21
Men å andra sidan är detta vad vi har hört i drygt två timmar nu.
15.25
We are aware U.S. citizens might be present Radisson Hotel in Bamako, #Mali. @USEmbassyMali working to verify this information #MaliAttacks
15.25
Amerikanska medborgare kan finnas på hotellet, enligt USA:s inrikesdepartement.
15.30
Delar av gisslan har nu räddats, enligt Jeune Afrique, som inte ger mer information än så just nu.
15.35
Reuters rapporterar att sex amerikanska medborgare nu har fritagits.
15.36
Évacuation d'une employée de l'hôtel
15.36
En svårt skadad hotellanställd förs ut på bår, enligt lokala radiostationen Mikado FM.
15.38
Den franska specialstyrkan GIGN har
anlänt, enligt franska myndigheter.
15.41
SVT Nyheter har varit i kontakt med utrikesminister Margot Wallströms pressekreterare angående händelsen i Mali. Wallström sa i går att det kan bli aktuellt att avlasta Frankrike i FN:s fredsaktion i Mali.
15.42
Vi frågade om den här händelsen i Mali kan påverka Sveriges engagemang.
Men fick svaret att det är för tidigt att säga något om det.
15.44
Extremists who stormed a luxury hotel in Mali are said to be dug in on the seventh floor
15.47
Anhängare till Al-Qaida tar på sig attacken mot hotellet, enligt Reuters.
15.51
tyska UD rapporterar nu att två tyska medborgare flytt från hotellet.
15.51
FM #Steinmeier on #MaliAttacks: CrisisTaskForce convened. Embassy in close contact w/ sec. authorities. 2 Germans were able to leave Hotel.
15.53
SVT Nyheter har pratat med Katarina Höije, frilansjournalist i Bamako.
– Jag är utanför hotellet, ungefär 100 meter bort. Gatorna precis utanför hotellet är avspärrade av militär, säger hon.
15.54
– Franska soldater tillsammans med övriga internationella styrkor och också Malier har tagit sig in på hotellet. De senaste minuterna har det varit skottlossning och även en del kraftiga och mindre kraftiga explosioner, fortsätter Katarina Höije. Vi pratade med henne för drygt 20 minuter sedan.
15.54
– Nu säger de att operationen eventuellt är över. Det kan vara så att gärningsmännen neutraliserats, men det har jag inte fått bekräftat. Människor som stått här och följt händelserna sedan sjutiden i morse har faktiskt börjat lämna platsen nu, men militärerna är fortfarande väldigt spända.
16.05
Enligt Reuters är det gruppen Al-Mourabitoun som tagit på sig dådet.
16.06
Al-Mourabitouns ledare uppges vara Mokhtar Belmokhtar, den enögde terroristen, som varit
omskriven för attacker i Algeriet.
16.09
Al-Mourabitoun anses vara anhängare till AQIM - Al-Qaida i Islamiska Maghreb.
16.10
AQIM har främst varit verksamma i Nordafrika, i synnerhet i Algeriet.
16.14
Det ska dock sägas att enögde Mokhtar Belmokhtar ha förklarats död 4-5 gånger.
16.15
SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås har pratat med Ryan Cummings, som är chefsanalytiker för säkhetsföretaget Red24 i Afrika. Enligt Cummings kan gisslandramat i Bamako ha triggats igång av förra veckans terrordåd i Paris, men säger samtidigt att en attack av den här magnituden tar tid att planera.
– Attackerna i Paris kan ha varit trigger för det vi ser i Bamako nu. Om det exempelvis är AQIM (al Qaida i Islamiska Magreb) som ligger bakom kan det vara ett sätt att visa att de kan iscensätta en stor attack precis som IS. Men det tar tid att planera en sådan här attack. Så det talar emot att Paris har triggat attacken.
16.15
Fler rapporter om skottlossning utanför hotellet nu.
16.16
Hej Anton!

Vad menas med "gärningsmännen neutraliserats"? Betyder det "gärningsmännen dödats" eller kan det också innebära gripits?
Tyvärr har jag inget bra svar på det. Vi får vänta på mer information från reportrar på plats.
16.17
Ryan Cummings säger även att dagens gisslandrama riskerar att få en blodig upplösning, enligt Johan Ripås.
– Att de nu har gått in med specialstyrkor riskerar också att skapa en våldsam upplösningar på detta. Antingen att många gisslan blir dödade i eldstriden eller att angriparna börjar avrätta gisslan.
16.22
Pictures show hostages fleeing to safety from
16.22
BBC har bilder på gisslan som flyr.
16.24
BREAKING: Malian special forces storm luxury hotel amid deadly attack
16.25
Soldater från den maliska specialstyrkan.
16.27
Horrified by another terrorist attack. My thoughts are with the hostages and the victims in Bamako
16.28
Donald Tusk, Europeiska rådets ordförande, har uttalat sig.
16.28
Ni skrev att det var skottlossning utanför för hotellet?
Det kanske blev något missförstånd, men vi menade alltså att de som står utanför hotellet har rapporterat om skottlossning.
16.34
Ok. Hörs det fortfarande skottlossning?
Det vet vi inte just nu. Men senaste rapporterna om det kom för cirka en timme sedan.
16.39
#BREAKING: Eighteen bodies recovered from Mali hotel siege: foreign security source
16.39
Nyhetsbyrån AFP rapporterar nu om 18 döda i gisslandramat.
16.39
De tidigare uppgifterna har gjort gällande att det är tre döda.
16.40
#BREAKING: Mali hotel gunmen 'holding no more hostages': security minister
16.41
Enligt AFP finns det heller inga fler gisslan i hotellet. Vi får återkomma med mer uppgifter om detta och se om det kommer någon bekräftelse.
16.44
Malis säkerhetsminister säger till franska BFM TV att det inte finns några fler gisslan kvar i hotellet, uppger Reuters.
16.45
Varför kan jag inte hitta någon direktsändning på gisslandramat på svt? Bara program om bakning, deckare mm.
Vi har sänt direkt tidigare i dag.
16.47
Den belgiske diplomaten Geoffrey Dieudonne är en av de dödade, uppger BBC.
16.50
Jeune Afrique har pratat med säkerhetsminister Salif Traoré som säger att stormningen av hotellet slutförs inom kort.
16.51
De sista gisslantagarna, som han bedömer är fem personer, finns på den tredje våningen av hotellet. Angriparna har inte försökt förhandla eller sökt dialog, endast skjutit mot civila och säkerhetsstyrkor. "Det är rena terroristmetoder" säger han till Jeune Afrique.
16.54
French special forces operating at Bamako hotel hostage situation:
16.58
Le Pdt #IBK salue le professionnalisme des forces de défense et de sécurité du Mali et remercie les pays amis pour leur assistance #Radisson
17.00
Malis regering twittrar nu ut sitt beröm till försvars- och säkerhetsstyrkorna, och tackar också för hjälpen från de allierade länderna som har hjälpt till i gisslandramat.
17.08
Lokala medier och nyhetsbyrån AFP rapporterar att två av gisslantagarna har dödats i stormningen av hotellet.
17.08
De hänvisar till källor inom maliska militären.
17.11
Nu rapporterar Reuters, och hänvisar till en "officiell källa" inom FN, att man hittat 27 kroppar vid hotellet. Men informationen är preliminär och genomsökandet av hotellet fortsätter.
17.20
12 döda människor ska ha hittats i källaren och 15 på andra våningen, enligt FN-källan som Reuters pratat med.
17.24
Gisslansituationen är över, säger säkerhetskällor till Reuters.
17.25
Även lokala medier uppger att insatsen mot hotellet är avslutad.
17.42
Terrorgruppen Al-Mourabitoun som tidigare gick ut på Twitter och tog på sig terrordådet har nu gett samma budskap i ett inspelat budskap som man skickat till kanalen Al-Jazeera.
17.43
Enligt Al-Jazeera säger gruppen i sitt uttalande att attacken mot hotellet skedde tillsammans med AQIM, Al-Qaida i Islamiska Maghreb.
17.44
Anledningen ska ha varit att heliga krigare, mujahedin, skulle släppas ur maliska fängelser och att "aggressionen mot folket i norra Mali skulle upphöra".
17.45
För cirka tre år sedan tog terrorister allierade med Al-Qaida över norra Mali och hotade den södra delen av landet.
17.50
Fin de la prise d'orages à l'hôtel #
17.50
Stormningen av hotellet är över, rapporterar lokala medier.
18.00
Ja det händer mycket hela tiden under den här dagen. Nu rapporterar Reuters, som citerar en talesperson för säkerhetsdepartementet i Mali, att en grupp terrorister är kvar i hotellet.
18.00
Alla civila är evakuerade men tydligen finns det fortfarande terrorister kvar i hotellet.
18.01
"De sitter och trycker på de översta våningarna. De är ensamma med maliska specialstyrkor som försöker få ut dem" säger talespersonen Amadou Sangho till Reuters.
18.03
Terrorismen är global. Kanske dags att titta på var finasieringen kommer ifrån?

Tacksam för svar. Stellan
Tack för tipset Stellan. Låter som en bra granskning att göra.
18.14
Är alla terrorister fortfarande vid liv?
Nej, två ska ha dödats. Men enligt uppgifter finns det några kvar i hotellet.
18.24
"Stormningen av hotellet är över!"
"Terrorister kvar inne på hotellet"!

Försök var lite precisare Anton!
Förstår att det var motsägelsefullt, men nu sitter jag ju inte i Mali utan får gå efter de uppgifter som kommer in.
18.50
BBC:s reporter på plats säger:
"Frågan är hur många angripare det var från början? Vi har hört allt från två personer till ett dussin. Det är väldigt oklart."
19.02
Vi kommer att avsluta liverapporteringen här nu. Men vi kommer fortsätta bevakningen via svt.se/nyheter i artikelform istället. Tack för att ni var med och följde rapporteringen!