Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Orkanstyrka uppmätt längs Sveriges södra kust


Vid 22-tiden på söndagen drog Gorm in över västra Götaland och rörde sig sedan söderut mot Skåne och Blekinge. Under måndagsförmiddagen passerade stormvindarna Gotland. Som värst klassades Gorm som en klass 2-storm. Tiotusentals svenska hushåll var fortfarande strömlösa under måndagen.

SVT Nyheter direktrapporterar om hur stormen slår mot Sverige.

SVT rapporterade · Live – stormen Gorm

Vid klockan 15 var fortfarande över 20 000 kunder utan ström. Här är en sammanställning från bolagen.

Kraftringen: 3 101 kunder
Eon: cirka 18 500
Vattenfall: Inga i södra Sverige.
Ellevio: Inga i södra Sverige.
Öresundskraft: 121
Gotland: cirka 1 500
23.08
Tusentals hushåll är nu utan el i Sydsverige på grund av stormen Gorm. Eon hade vid 23-tiden cirka 10.000 kunder utan ström.
23.09
Scandlines färjor mellan Helsingborg och Helsingör är inställda till vidare på grund av de hårda vindarna, enligt Helsingborgs Dagblad.
23.09
Orkanstyrka har uppmätts längs Sveriges södra kust. Kuststationen Hallands Väderö uppmätte 34 meter per sekund i vindbyarna, uppger SMHI. Även kuststationerna i Hanö i Blekinge och Helsingborg uppmätte orkanstyrka.
23.19
En orkan har medelvindshastigheter på över 32 meter per sekund, enligt SMHI.
23.20
SMHI har utfärdat klass 2-varningar för Halland, Skåne, Blekinge, Öland och Gotland.
23.20
SOS Alarm i Skåne är nedringda med rapporter om nedfallna träd, lyktstolpar, lösa byggnadsdelar och trafikolyckor. En mindre lastbil ska sannolikt ha blåst omkull på E6:an mellan Landskrona och Helsingborg. Inga personskador har hittills rapporterats.
23.21
Flera lokaltåg ställdes in i Skåne under söndagskvällen. Även under måndagen väntas stora störningar i den skånska tågtrafiken. Vid 22-tiden kom beskedet att även tågtrafiken mellan Linköping C och Kalmar C ställs in på grund av stormen, meddelade Trafikverket. Stoppet gäller fram till klockan 13.30 på måndag.
23.21
– Man ska tänka sig för både en och två gånger innan man går ut. Det kan vara träd som faller och lösa saker som flyger omkring, så det kan bli ett plockepinn i söder, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.
23.21
Gorm slår till mot Öland och Gotland först på måndagsmorgonen, då kan det också bli snöinslag i östra delarna av Götaland och Svealand. – Det kommer vara lite blåsigt även under måndagen i södra Götaland, säger Nitzan Cohen.
23.23
Ett träd har blåst ned över vägen vid påfarten till E6 vid Landskrona sedan stormen Gorm dragit in över södra Sverige. Foto: TT
23.26
Räddningstjänsten Syd rapporterar vid 23-tiden om ett 20-tal ärenden med skador från stormen i Skåne. Det handlar om lösa byggnadsdelar, nedfallna träd och lyktstolpar. Inga personskador har hittills rapporterats.
23.30
Skogsstyrelsen varnar markägare och allmänheten från att ge sig ut i skogen under stormen.
"Det är också viktigt att vara försiktig när man ger sig ut för att inventera eventuella skador", skriver de på sin hemsida.
23.31
Flygtrafiken i Sverige är än så länge nästintill opåverkad av stormen. Ett flyg från och till Köpenhamn från Landvetter ställdes in under kvällen.
23.41
Just nu över 30.00 strömlösa i sydsverige. De allra flesta i Skåne och Halland.
23.41
Elbolaget Eon uppger nu att de har 31.700 pågående avbrott i södra Sverige.
23.52
SOS Alarm i Skåne får in en strid ström av rapporter om bland annat kringflygande föremål och träd som blockerar vägar.
00.02
En trafikportal har blåst ned och träffat en bil som bärgas bort, vid E4 Helsingborg norra, sedan stormen Gorm dragit in över södra Sverige. Orkanstyrka uppmättes på söndagskvällen längs Sveriges södra kust. Foto: Johan Nilsson / TT
00.02
Hej, vadå Köpenhamns flygplats har stängt?! Det har den ju inte alls! För enkelhetens skull kolla på flightradar24 samt CPH.dk...förseningar ja! Men absolut inte stängt!!!
Hej Bojan. Du har helt rätt! Vi nåddes tidigare av att Kastrups flygplats stängts, men det är helt korrekt att uppgiften från flygplatsen just nu är att man har stora störningar i all trafik och att resenärer kan hålla sig uppdaterade via cph.dk. Flygplatsen ska alltså inte vara stängd. Tack för din uppmärksamhet.
00.08
Jag bor i Löddeköpinge, här blåser det inte så hårt. Jag tycker inte den här stormen är så speciellt hård. Jag har varit med om mycket värre, Dec -99 tex. Okt -13. Helt överdrivet allt i media.
Hej Kalle! Skönt att höra. Samtidigt är det vår uppgift att rapportera om nyhetshändelser som denna, hur det påverkar folk och var det inträffar. Bland annat kommer nu rapporter om att ett stort tak lossnat från en bilfirmas lokaler i Halmstad. Vi fortsätter att hålla dig och andra uppdaterade på rådande läge, och just nu drabbar det södra Sverige – glädjande nog inte just dig i Löddeköpinge i nuläget.
00.09
Ett tak på en bilfirma i ett industriområde i Halmstad har blåst av och ligger på en väg i området.
– Det verkar vara en lite större incident, men vi har flera tak eller delar av tak som blåst av på villor och byggnader som håller på att byggas, säger Ingemar Engström, brandbefäl vid räddningstjänsten i Halmstad.
00.10
Trafikverket rapporterar om stora problem på vägarna och råder folk att inte ge sig. De som ändå måste köra bild hänvisas till de större vägarna.
00.11
Ett träd blockerar väg 117 norr om Vittsjö. Många bilar lyckas inte ta sig förbi platsen.
00.16
Kraftig vind vil forstyrre flytrafikken til og fra CPH i aften. Tjek cph.dk. Kontakt dit flyselskab i tilfælde af forsinkelser/aflysninger
00.18
Förtydligande: Flygtrafiken till och från Kastrups flygplats dras med stora störningar och kommer så att göra även under måndagen, det är beskedet från flygplatsens hemsida och twitterkonto nu i kväll.
00.18
När det gäller de svenska flygplatserna finns det i nuläget inga planer på att ställa in morgontrafiken utan man avvaktar utvecklingen av stormen, enligt Swedavias pressjour. Under natten går det inga flyg från Swedavias flygplatser, rapporterar TT.
00.23
Krisinformation Skåne nordväst berättar på twitter att vinden är avtagande i Helsingborgsområdet. Medelvindstyrkan ligger nu på 15,5 m/s. Havsvattennivån är dock mer än en meter över det normala.
00.29
Här kommer en uppdatering om hur många abonnenter som är strömlösa i nuläget (klockan 00.25):

Ellevio: 3.745
EoN: 42.691
Vattenfall: 1.524
Kraftringen: 6.607
Öresundskraft: 1.257
00.32
Sammanlagt är alltså över 55.000 av nämna elbolags kunder utan ström i nuläget. Siffrorna är sammanställda för en liten stund sedan och är hämtade från respektive bolags hemsida.
00.33
Så här såg det ut vid Sundspromenaden i Malmö vid lunchtid. Redan då blåste det uppåt 20 m/s i byarna. Foto från TT.
00.40
Öresundsbron har öppnat för trafik igen. Fortfarande uppmanar man dock vindkänsliga fordon att undvika överfart. Även färjorna mellan Helsingborg och Helsingör har börjar gå igen.
00.45
Hittar ingen information om när det kan avta ?
Det beror lite på var man befinner sig. Våra kollegor på DR i Danmark rapporterar nu på sin hemsida att ”stormen Gorm er stilnet af”, vilket (om inte mina danskakunskaper sviker mig) betyder att stormen där har börjat avta. Samtidigt kom för en liten stund sedan kom beskedet att Ölandsbron stängts för all trafik på grund av stormen.
Det beror lite på var man befinner sig. Våra kollegor på DR i Danmark rapporterar nu på sin hemsida att ”stormen Gorm er stilnet af”, vilket (om inte mina danskakunskaper sviker mig) betyder att stormen där har börjat avta. Samtidigt kom för en liten stund sedan beskedet att Ölandsbron stängts för all trafik på grund av stormen.
00.52
Ett pågatåg med ett 40-tal passagerare står stilla vid Kvidinge sedan mer än två timmar tillbaka. Frilansjournalisten Winnie Gravlund som befinner sig ombord berättar att de har fått information om att ytterligare ett tåg står fast i Åstorp.
00.59
Trafikverket bekräftar att ett tåg står fast i Kvidinge och uppger att räddningstjänst nu ska vara på plats för att påbörja evakuering.
01.00
Enligt Trafikverket räknar man med att tågen i Skåne ska kunna börja rulla igen vid 01:30. Klockan 2 tror man att tågtrafiken över Öresundsbron ska vara igång.
01.07
Nu kommer rapporter om att stormen har börjat avta på sina håll. SMHI uppger för SR Ekot att kulmen är nådd i Skåne.
01.08
#SMHI_KronobergOst Kronobergs län, östra delen: Varning klass 1, mycket hårda vindbyar.: Under natten mot måndag västlig vind med myc...
01.08
#SMHI_Oresund Öresund: Varning klass 1, kuling.: Väst 15-20 m/s. Under eftermiddagen avtagande.
01.08
#SMHI_Oresund Öresund: Varning klass 1, lågt vattenstånd.: I Öresund söder om bron sjunker vattenståndet. Måndag morgon cirka 90 cm u...
01.08
#SMHI_SydosOstersjon Sydöstra Östersjön: Varning klass 2, storm.: Sydväst ca 15 m/s, ökande. Inatt väst 20-25 m/s, blåsigast i norr. ...
01.10
Där har ni aktuellt läge från SMHI, som alltså bland annat gör gällande att det är en klass 1-varning över Öresund. I östra delen av Kronobergs län likaså.
01.11
Enligt Ekot bedömer SMHI att klass 2-varningen troligen kommer plockas bort inom en timme.
01.31
Det höga vattenståndet har lett till översvämningar på Strandvägen i Helsingborg. Även Rönne å i Ängelholm är översvämmad och räddningstjänsten jobbar med att försöka åtgärda flera översvämmade källare.
01.36
I Helsingborg har ett tak blåst av ett fyrvåningshus på Bifrostgatan och de boende har evakuerats. Taket landade på en villa som också blev skadad. Dock skadades ingen person vilket inre befäl på räddningstjänsten beskriver som "ett mindre under". Foto: TT
01.39
Kulmen nådd i Skåne och Väst

– Just nu har det kulminerat på Västkusten och i Skåne, säger Tomas Fyrby, jourhavande meteorolog på SMHI till TT.
– Däremot är det fortfarande rejält blåsigt i Blekinge och på Ölands södra udde, som just nu är blåsigast.
01.39
Den kraftigaste vinden rör sig nu upp mot Gotland under de närmaste timmarna, enligt SMHI. Det drar därefter upp mot nordost, men lågtrycket "fylls ut lite" så där kommer det inte vara lika kraftig vind.
– Det kommer vara fortsatt blåsigt över Sydsverige men det värsta har antingen redan lagt sig eller håller på att lägga sig, säger Tomas Fyrby på SMHI till TT.
02.00
Utöver de tåg som ställdes in på förhand har ett tiotal tåg stoppats på olika platser i södra Sverige med anledning av stormen. Passagerarna har evakuerats med buss. Ett tåg på väg till Göteborg har stannat på Falkenbergs station och väntas köra vidare senare i natt.
Även de större riks- och länsvägarna ska vara framkomliga, enligt Denny Josefsson. Däremot kan det finnas hinder på de mindre vägarna, rapporterar TT.
02.02
I södra Helsingborg slet stormen Gorm av taket på ett flerfamiljshus. Taket krossade en villa på andra sidan gatan där en familj klarade sig undan oskadda. Foto från TT.
02.09
Öresundskraft skriver på sin hemsida: "
Så fort stormen bedarrar och det börjar ljusna skickar vi ut våra reparatörer. Det kan alltså dröja till morgondagen innan alla har ström igen."
02.09
"Vi beklagar verkligen detta men lovar att vi ska göra vårt bästa för att åtgärda avbrotten så fort som möjligt." fortsätter Öresundskraft.
02.11
De har 484 berörda kunder som har strömavbrott. Det är kunder i bla Helsingborg, Mörarp och Ängelholm.
02.11
Kraftringen rapporterar att man har 4120 drabbade kunder som saknar ström.
02.11
Vattenfall har 1102 kunder utan ström.
02.12
Ellevio har 2272 kunder utan ström i Hallands län. 253 kunder på Västkusten.
02.15
Och så har vi E On med 46159 berörda kunder.
02.19
Varför har man döpt stormen till Gorm?
Hej Sebbe, Den har namngivits av Danmarks Meteorologiska institutet. Det är ett gammalt danskt namn.
23.37

All tågtrafik i södra Sverige inställd

svt.seAll tågtrafik i Skåne, Blekinge och Småland är för närvarande inställd.
02.24
Läs här om passagerarna som flög mellan Stockholm och Ronneby - mitt i stormen.
02.27
Personal från Kraftringen och Peab röjer undan stormfällt träd och lyktstolpe på en cykelbana under Sockengatan i Helsingborg i natt. Foto från TT.
02.28
– Det kommer vara fortsatt blåsigt över Sydsverige men det värsta har antingen redan lagt sig eller håller på att lägga sig, säger Tomas Fyrby på SMHI, till TT.
02.28

Många vägar blockerades av omkullblåsta träd och det kom in flera rapporter om lastbilar som vält. På E6 vid Snapparp strax utanför Halmstad blockeras södergående körfält av en lastbil som vält och trafiken leds om.

De större vägarna ska enligt Trafikverket vara framkomliga. Däremot kan det vara problem på mindre vägar. Till exempel är väg 26 mellan Halmstad och Hylte helt blockerad av nedfallna träd i båda riktningarna, skriver TT
02.29
Färjor har ställts in under kvällen rapporterar TT.
Destination Gotland och Scandlines-färjor mellan Helsingborg och Helsingör har ställt in turer under kvällen och måndagen.
02.38
I Blekinge län är det klass 2-varning under natten. Västlig vind med byar på 25-28, uppger SMHI.
02.39
Men i Skåne och Halland är det klass 1-varningar nu.
02.41
I Blekinge rapporterar Trafikverket om nedfallna träd som blockerar vägar. Väg 27 från Länsgr. G/K vid Ebbamåla till Öljehult båda riktningarna i Kronobergs län, skriver Trafikverket.
02.41
E22 från Trafikplats Ronneby Ö (58) till Leråkra båda riktningarna, ska också vara blockerad av träd.
02.43
I Halland har vi nedfallet träd på bla Väg 812 från Ugglarp till Ö Valinge.
02.49
Trafikverket rapporterar om nedfallna träd på ytterligare fyra vägar i Hallands län och där kan man ju tänka sig att det finns ett mörkertal också.
02.51
För er som ställer frågor om hur vädret kommer att bli på olika platser så får jag hänvisa till proffsen på SMHI.
02.53
Trafikverket uppmanar boende i Kronobergs län att - om det är möjligt - undvika att ge er ut på vägarna i natt.
02.53
"Stor risk för nedfallna träd och föremål både på det stora och det mindre vägnätet. Enskild information kommer ej komma ut om varje avstängd väg. Om möjligt undvik att ge er ut under natten."
03.14
I Karlskrona har delar av tak blåst bort under natten, rapporterar BLT.
03.15
Delar av taket på Kronans köpcentrum i Karlskona har blåst bort. Ett tak höll också på att blåsa av i Rödeby, rapporterar BLT.
03.22
Nu drar Gorm österut. Vi har klass-2-varningar i Blekinge län, Kalmar län och Gotlands län.
03.22
Samt södra, sydöstra och mellersta Östersjön.
03.25
– Det märks att ovädret har dragit åt öster, vi har just nu 10 000 strömlösa i Kalmar län, säger Torbjörn Larsson, pressansvarig på Eon, till TT.
03.37
Det finns fortfarande en klass-2-varning för Öresund för mycket högt vattenstånd.
03.39
Räddningstjänsten i Halland vittnar nu om hårt tryck under natten, rapporterar TT.
03.40
– Vi har haft allt från skorstenar som har lossnat och blåst ned till tak som har släppt och ladugårdar som slitits upp från marken bokstavligen, säger Johan Wallin, ledningsoperatör.
03.40
Wallin säger till TT att bland annat Laholmstrakten drabbats hårt, medan det har varit lite lugnare inåt landet.
03.44
Det kommer vara stopp i trafiken mellan Hässleholm och Karlskrona och omvänt fram till 12.00 på måndagen, meddelar Trafikverket.
03.44
Det kommer även vara stopp mellan Karlskrona och Emmaboda, och omvänt, fram till klockan 12.00.
03.46
E6 i riktning mot Malmö, vid Trafikplats Halmstad N (45) fram till Trafikplats Halmstad Ö (44), är avstängd på grund av nedfallna träd.
03.47
Rapporter om nedfallna träd som blockerar vägar i Skåne, Halland, Blekinge, Kronoberg och andra drabbade områden dyker upp titt som tätt på Trafikverkets hemsida.
03.51
Ölandsbron har nu öppnat igen efter att ha varit stängd i ungefär fyra timmar. Detta meddelar polisen i Kalmar län, som pratat med TT.
03.58
Det kommer att vara stopp i tågtrafiken mellan Malmö C och Helsingborg via Teckomatorp, fram till klockan 12.00 måndag.
03.59
Samma sak med tågen mellan Hässleholm-Karlskrona samt Hässleholm-Åstorp
04.13
Trafikverket meddelar också: Malmö–Ystad–Simrishamn: Tågtrafiken ställs in från klockan 21.00. Trafiken beräknas köra igen måndag klockan 10.00.
04.23
Gorm verkar som sagt ha lämnat efter sig ett stort antal nedfallna träd på vägarna i Södra Sverige. Trafikverket har flera rapporter från bland annat Halland.
04.23
Väg 765 från Blixtorp till Spannarp, Väg 26 från Skärshult till Nyarp, Väg 26 vid Cirkulationsplats Torup bland annat.
04.24
Flera liknande rapporter i Kalmar, Jönköping, med flera.
04.25
Det ska dock sägas att vi inte sett några rapporter om att någon person
skadats efter stormen.
04.26
Läget när det gäller strömavbrotten verkar mer eller mindre oförändrat.
04.26
E on rapporterar nu att man har ännu fler kunder utan el. 48 129 nu.
04.31
GEAB på Gotland rapporterar om 400 hushåll utan ström, i Havdhem, Grötlingbo, Fide och Öja, pga "störningar" men jag kan inte säga ännu om det beror på stormen som ska ha börjat röra sig mot Gotland.
04.37
Flygtrafiken på berörda flygplatser ser ut att fungera utan problem, om man ska tro Swedavia.se.
04.44
Går flygplanen som vanligt från Kalmar och Sthlm?
Så vitt jag kan se, ja. Men titta på Swedavia.se
04.45
Kör båtarna frånTrelleborg till Sassnitz?
Så vitt jag kan se, ja. Men titta på rederiernas hemsidor.
04.48
Flera strömavbrott nu på södra delen av Gotland, rapporterar Gotlands Energi, GEAB
05.29
Personal från Infranord spärrar av en järnvägsövergång i Spannarp utanför Helsingborg där kontaktledningen hänger ner efter stormen Gorm. Foto: Johan Nilsson/TT
05.36
SMHI:s varningar kommer att nedgraderas, rapporterar TT nu.
05.36
SMHI har trappat ner sina varningar under natten och kommer också att fortsätta med det under morgonen. Klass 2-varning för stormbyar gäller nu för Öland och Gotland, samt för kuling i södra, sydöstra och mellersta Östersjön. För Kattegatt och Öresund gäller klass 2-varning för mycket högt vattenstånd.
05.36
– De här varningarna kommer säkert att graderas ned allt eftersom, säger Lisa Frost, jourhavande meteorolog på SMHI, till TT.
05.37
TT rapporterar samtidigt om att E On:s kunder kan få vänta i dagar på el.
05.37
Kraftbolaget Eon, som är störst elleverantör i de stormdrabbade områdena i Sydsverige, har fortfarande runt 47 000 elkunder utan ström.
– Vi har totalt haft 75 000 strömlösa, men vi har lyckats koppla om så att en tredjedel av dem har fått tillbaka strömmen under natten. Nu återstår 47 000, säger Torbjörn Larsson, pressansvarig på Eon.
05.38
– Vi kommer säkert att få tillbaka en stor del av dem under det första dygnet, men för några av de kunderna kan det nog ta två-tre dagar innan de har strömmen tillbaka, säger Larsson till TT.
06.22
Enligt Skånetrafiken rullar tågen på de flesta sträckorna igen. Trafiken kom igång igen vid 04-snåret. Dock är det fortsatt stopp på sträckorna Hässleholm-Åstorp och Hässleholm-Karlskrona. Och som resenär ska du räkna med att ingen ersättningsbuss sätt in. – Först vid 12-snåret beräknar vi att tågen går normalt igen där, säger Annika Bondesson på Skånetrafikens pressjour.
06.30
För att förtydliga - vinden har avtagit i Skåne, Halland och Västra Götaland, men det är fortfarande Klass 1-varning där. Dvs "Väderutveckling väntas som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner" som SMHI kallar det.
06.31
I Skåne väntas mycket hårda vindbyar, 21 m/s. Främst i nordvästra Skåne. Det avtar under eftermiddagen.
06.32
Vi kommer att sända live här på SVT Nyheter alldeles strax, kolla in sändningen snart.
06.32
Räddningstjänsten i Malmö-området har haft en hektisk natt. Dock har inga personskador rapporterats in. – Merparten av ärendena har varit av typen nerblåsta grenar, raserade byggnadsställningar och träd som har fallit över vägen, säger Gustav Sandell, inre befäl vid Räddningstjänst Syd.
06.41
Helsingborgs-området drabbades extra hårt av Gorms framfart, enligt räddningstjänsten. Stormen slet av ett tak från ett fyrvåningshus på Bifrostgatan i Helsingborg.

Taket från fyrvåningshuset krossade deras villa

svt.seStormen slet av ett tak från ett fyrvåningshus på Bifrostgatan i Helsingborg. Taket landade på en villa som blev svårt skadad.
06.47
I Blekinge är samtliga tåg inställda, och ingen ersättningstrafik är planerad. Drygt 8.000 hushåll var strömlösa under morgonen.

Tusentals strömlösa efter Gorm

svt.seDrygt 8.000 hushåll i Blekinge är utan ström efter stormen Gorms framfart. Och från hela länet kommer rapporter om nedblåsta träd och tak.
06.49
Vet du något om Öresundstågen i Kalmar och Kronobergs län? Kan man ta sig till jobbet med tåg idag?
Vilka tågsträckor som har drabbats listar Trafikverket på sin hemsida. Kalmar-Linköping är inställt, annars ser det öppet ut. http://www.trafikverket.se/om-oss/nyheter/Nationellt/2015-11/installda-tag-med-anledning-av-stormen-gorm/
06.59
Under morgonen har cirka 400 hushåll på Gotland drabbats av strömavbrott. Enligt GEAB ska man försöka avhjälpa strömavbrott så fort som möjligt men så länge det blåser storm kommer GEAB inte att skicka ut personal eftersom det finns risk för deras säkerhet.
07.02
De större vägarna i Blekinge ska vara körbara, men Trafikverket varnar trafikanter på mindre vägar.
– Det kan ligga träd över vägarna, så var uppmärksamma och beredda, säger Benny Josefsson, presskommunikatör på Trafikverket.
07.02
Destination Gotland har ställt in och senarelagt färjeturer under morgonen. Visby-Nynäshamn 7:30 är inställd, Oskarshamn-Visby 9:00 är senarelagd.
07.09
Klass 2-varningen för Gotlands del kommer att ligga kvar under förmiddagen. Enligt Lasse Rydqvist, SVT:s meteorolog, kommer den förmodligen att tas bort vid lunchtid.
07.15
I södra Sverige är 47 000 kunder fortfarande utan ström. Vid sjutiden kommer de första av Eons montörer ge sig ut för att ta hand om träd som har fallit ner över ledningar.
– Och det är inte bara elnätet, utan även väg- och tågnätet har blivit väldigt drabbat av nedfallande träd, säger Torbjörn Larsson, pressansvarig på Eon till TT.
07.18
– Det har varit en väldigt intensiv storm med orkanbyar i vinden. Det har orsakat stor förstörelse på vårt elnät och som mest har 70 000 varit strömlösa i natt, säger Torbjörn Larsson från Eon elnät. 
En tredjedel har fått tillbaka strömmen under natten. Träden har fallit på luftledningar i framför allt nordöstra Skåne. 
– Det har regnat mycket de senaste veckorna vilket gör att trädens rotsystem inte är lika motståndskraftiga mot hårda vindar som om marken hade varit torr. 
En beredskapsstyrka med 500 personer kommer att återställa elnätet och att ha kontakt med Eons kunder under måndagen.
– Den här stormen är värre än Egon då 50 000 var strömlösa, säger Torbjörn Larsson.  
Eon har investerat 20 miljarder för att vädersäkra nätet efter stormen Gudrun 2005.
07.21
Kättilsmålaskolan i Karlskrona är stängd på grund av strömlöshet under måndagen.
07.42
Bild från i natt på E6 vid Hallandsåsen. En lastbil hamnade på sidan på grund av de hårda kastvindarna. Det finns inga uppgifter om personskador i samband med olyckan. Foto: Helene Bengtsson/Mediabasen
07.45
Ann-Sofie Engman i Rödeby låg och sov när taket blåste av.
– Det blev ett bryskt uppvaknande, säger hon.

”Taket bara vek sig”

svt.seAnn-Sofie Engman låg och sov i villan i Rödeby när taket plötsligt blåste av.
07.50
Bor i skummeslöv och blåser oerhört hårda vindar fortfarande. Tak och hus skakar otäckt mycket. Någon prognos på när det skall avta?
För Skånes del lättar det under morgonen. Klass 2-varningen är hävd, uppger SMHI.
07.55
Bör man ge sig ut på E6 mellan Lund - Helsingborg nu på morgonen?
Det ska inte vara någon större fara. Vindarna ska avta under morgonen, men kör ändå försiktigt!
08.09
Leverantören Ellevio har nu på morgonen fortfarande runt 700 strömlösa, de flesta i Halland och Bohuslän, uppger TT.
08.13
Tidigt på måndagsmorgonen gav sig personal från Södra Hallands Kraft ut för att resa upp stormfällda ledningsstolpar. Här jobbar de söder om Laholm. Foto: Johan Nilsson/TT
08.16
Just nu är 5000 hushåll utan ström på Gotland. Enligt Gotlands Energi börjar vinden nu mojna och de tror att de kommer att kunna ge sig ut om en timme för påbörja arbetet med att åtgärda problemen.
08.17
Mikael Nidesjö gav sig ut med cykelhjälm i går kväll för att plocka undan föremål som flög omkring på tomten. 
– Det flög plåtgrejer och plattor runt vårt hus. Jag var ute och frun var inne i huset och tog hand om barnen, säger Mikael Nidesjö bor på Ättekulla, ett av de bostadsområden som drabbades av stormen Gorm under söndagskvällen. 
Han berättar att hans son blev rädd när det blåste som mest under kvällen. 
– Han blev hysterisk och trodde det var krig eller nåt. Det var svårt att komma till ro men till slut somnade vi alla i samma familj, berättar Mikael Nidesjö. Foto: SVT
07.32

SVT Nyheter | SVT Play

SVT PlaySe dina favoritprogram när du vill i SVT Play - fri television på nätet.
Liven är nu slut, du kan se den i efterhand genom att spola tillbaka i sändningen.
08.22
Fler skolor stängs i Blekinge på grund av strömlöshet.
– Det blir kallt och barnen kan inte få någon mat. Och mörkt förstås, säger säger Helen Allevang, tf verksamhetschef.

Skolor stängs i Karlskrona efter stormen

svt.seTvå skolor i Karlskrona kommun hålls stängda under måndagen på grund av strömlöshet.
08.26
Klass 2-varningarna på Öland och Gotland är nu borttagna. Det blåser just nu som mest 20 m/s i byarna. SMHI har fortfarande en klass 1-varning för kuling på Östersjön men vinden ska avta framåt eftermiddagen.
08.27
Vindbyarna piskade Öresund under natten. På marken vid kajen i Helsingborg ligger drivor med tång som har spolats upp på land efter Gorms härjningar. Foto: Per Lärka
08.29
Räddningstjänsten på Gotland har fått in ett tjugotal samtal efter att stormen dragit in.
- Det är många träd som fallit över vägarna, säger Håkan Dahlbäck, operativ chef vid Storstockholms brandförsvar till TT.
08.44
Cirka 5 000 kunder på Gotland är just nu utan ström, uppger Gotlands Energi på sin hemsida.
08.59
Polis och räddningstjänst var på plats under morgonen vid det hus i Helsingborg som träffades av taket från ett flerfamiljshus. Taket ska ha flugit cirka 40 meter innan det träffade huset på Bifrostgatan. Foto: Johan Nilsson/TT
09.03


Såhär ser det ut vid Stortorget i centrala Karlskrona. Rester efter gårdagens julmarknad. 
09.04
Eon i Skåne påbörjade reparationsarbetet med cirka 300 montörer vid 7-tiden. Vid 9-tiden hade antalet strömlösa hushåll minskat till 36.000. Prognosen är att de allra flesta i Skåne ska ha fått tillbaka strömmen under dagen.
– Men det kommer att finnas kunder som får vänta både en och kanske två dagar ytterligare, säger Torbjörn Larsson, kommunikationsansvarig på Eon elnät.
09.05
Eon har sänt upp helikopter för att få en överblick över skadorna. Värst drabbat är norra Skåne, framförallt Kristianstad och Östra Göinge.
09.06
Öresundskraft har under natten haft 1300 strömlösa kunder. Nu på morgonen är antalet nere i runt 260 stycken men man jobbar fortfarande med att röja runt de ledningar som har skadats.
09.33
Tidningen BLT rapporterar att stormen slagit ut voteringssystemet för landstingsfullmäktige i Blekinge, som ska klubba budgeten i dag. Tufft läge.
09.37
Som mest var över 5000 kunder strömlösa på Gotland. Geab jobbar på att reparera felen men fortfarande vid niotiden så var fortfarande runt 4500 hushåll utan ström.
– Det är ett tufft läge. 5000 hushåll, det är en åttondel av våra kunder, det är en storstörning för vår del. Vi sätter in alla resurser vi kan för att avhjälpa felen, säger Björn Axelsson, elnätschef på Geab, till SVT.
09.37
Nio arbetslag med totalt 18 reparatörer jobbar runt på Gotland. De stora felen prioriteras först och det kan ta tid innan alla kunder fått strömmen tillbaka.
– För vissa kunder kan det säkerligen ta nästan hela dagen, säger Björn Axelsson.
09.48
Räddningstjänsten i Blekinge har fullt upp under måndagen. Här ett tak på Pantarholmen som flugit av och landat på en av kommunens bilar.


09.57
Så här har Blekinge påverkats:
Drygt 10.000 hushåll i Blekinge blev strömlösa efter stormen, och vid tiotiden på måndagsförmiddagen var 6.300 fortfarande utan ström. Två skolor i Karlskrona fick stänga på grund av strömlösheten, och samtliga tåg i Blekinge ställdes in fram till lunchtid. Det ska inte ha skett några personskador i stormens framfart, men ett flertal byggnader ska ha fått stormskador.
10.01
Så drabbades Skåne:
Det blev stora materiella skador på sina håll i Skåne. På Kungsgatan i Hässleholm föll det ner brädor och isoleringsmaterial från taket på ett flerfamiljshus. De landade och skadade bilar som stod parkerade på gatan. I Helsingborg for plåtar och delar av ett tak ner bland villor på Ättekulla. Ett av husen fick omfattande skador. Fönsterrutor krossades och stora delar av taket slogs sönder. En familj bebann sig i huset men ingen kom till fysisk skada.
Många blev strömlösa under kvällen och natten, som mest var 70 000 hushåll utan elförsörjning, värst drabbades delar av nordöstra Skåne där det fortfarande finns många luftledningar.
10.05
Många trafikolyckor i Kalmar och Kronoberg:

Många nedfallna träd och trafikolyckor

svt.seEfter stormen Gorms framfart har flera träd fallit över vägar och orsakat många trafikolyckor.
10.07
Helsingborg och Ängelholm har drabbats värst av stormen. ”Vi har fullt upp” säger Ingemar Helgesson på Länsföräkringar Skåne.

Försäkringsbolag: ”Dags att klimatanpassa sig”

svt.seHelsingborg och Ängelholm har drabbats värst av stormen. ”Vi har fullt upp” säger Ingemar Helgesson på Länsföräkringar Skåne.
10.12
loge som håller på att rasa ihop, på 800kvm. Hästar i bygganaden Ängelholm
Vet ni detta?
Nej, det får vi kolla upp.
10.18
En av stormen bruten flaggstång utanför kongresshallen Wisby Strand.
Foto: Patrik Widegren/SVT
10.21
Under morgonen har Öresundskraft gett sig ut för att reparera nedblåsta elstolpar. Här befinner de sig i trakten kring Ekeby. Foto: Rebecka Erici
10.30
Ena sidan på en loge i Hjärnarp utanför Ängelholm har rämnat och rasat efter stormen. Alla hästar som fanns i byggnaden har tagits ut.
– Det har gått bra. Varken hästar eller människor har kommit till skada, säger Lars Rundh, inre befäl på Räddningstjänsten i nordvästra Skåne.
Hästarna har flyttats till en annan byggnad och är utom fara. Byggnaden, som är på 800 kvadratmeter, stöttas upp för att inte helt kollapsa.
10.58

Vi har tidigare rapporterat om flera skolor i Blekinge som tvingas hålla stängt efter stormen. Även skolor i Småland har drabbats: Skolor stängda på grund av stormen
11.12
I Kärragårda i Ängelholm har en stallbyggnad från 1870-talet förlorat stora delar av taket och ena långsidan har rasat. Det är en hästgård, men djuren fanns i en annan byggnad i vinkel med den stormskadade logen. I Ängelholm har också många hus drabbats av översvämningar. Vattennivån steg kraftigt i Rönne å och Lilleån. Räddningstjänst har ryckt ut och hjälpt villaägare i stadsdelen Luntertun, där åarna går samman, där flera fått källare översvämmade, säger styrkeledare Morgan Bellatti Bengtsson.
11.19
Här har vi samlat några av de många bilder på stormens följder i Skåne, Blekinge och Småland.

BILDEXTRA: Så slog Gorm mot södra Sverige

svt.seStormen Gorm slog sig fram genom Skåne, Blekinge och Småland under måndagsnatten. Här är ett urval av alla stormbilder.
11.22
För TT uppger MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ) att stormen har gått hårt åt de tillfälliga flyktingtält som ska sättas upp på Revingehed i Skåne. Fem av sex rasade på grund av Gorm. Resultatet blir att det kommer dröja innan någon kan flytta in där.
– De blev inte helt förstörda, men det här har verkligen fått konsekvenser, säger Britta Ramberg, verksamhetsansvarig.
11.41
Som kund har man rätt till ersättning om strömmen varit borta i minst tolv timmar, från det att avbrottet upptäckts. Men om det anses vara för farligt för montörerna att gå ut i skogen räknas den tiden bort. Fast Eon brukar betala från den stund som strömmen försvunnit.
- Historiskt har vi alltid gjort det, men vi tar nytt beslut vid varje unikt tillfälle, säger Jakob Holmström, presschef på Eon till TT.
11.52
Vid 12-tiden hade antalet strömlösa hushåll i Eons område minskat till strax under 25.000. Av dessa finns 6.400 i Skåne.
11.53
– Vi räknar med att de flesta ska ha fått tillbaka strömmen under dagen, men det kommer att finnas kunder som får vänta både en och två dagar, sa Torbjörn Larsson, kommunikationsansvarig vid Eon elnät tidigare på måndagsförmiddagen.
12.09
Koncernen Södra varnar för att gå ut i skogen och inspektera eventuella skador så länge det blåser. "Det är mycket farligt", säger Göran Örlander, skogschef vid Södra skog.

Skogsägare varnas efter stormen

svt.seÄn så länge är det svårt att uppskatta vilka skador stormen Gorm orsakat skogen. Göran Örlander, skogschef vid Södra skog varnar människor från att gå ut och inspektera skadorna för tidigt.
– Man får absolut inte ge sig ut i skogen så länge det blåser, det är mycket farligt, säger han.
12.16
Stormen har även fört med sig stigande vattenflöden. Som här vid Käglebron i Skälderviken. Foto: Johan Dernelius
12.30
Nils-Ove Olsson på Hasslö i Blekinge är en av de tiotusentals som inte har någon el. "Men jag har braskaminen så jag klarar mig".

Fallande träd klippte strömmen

svt.seVid midnatt slockade ljuset hemma hos Nils-Ove Olsson på Hasslö.
Ett träd föll över en elstolpe - och nu är kaminen hans värmekälla.
12.33
Har du drabbats av stormen? Hur ser det ut just där du bor? Mejla era bilder eller filmer till oss på svtnyheter@svt.se.
12.38
De ansvariga på Eon målar upp en dyster bild av läget.
– Det är illa lokalt. Den här stormen lämnade på sina stället ett plockepinn och en ganska makaber syn, inte bara av nedfallna träd utan också våra ledningsstolpar har knäckt. Längst ned, någonstans i virrvarret, ligger det elledningar, säger Jakob Holmström, presschef Eon Sverige.
Enligt honom var 75 000 kunder strömlösa när läget var som värst. Vid lunchtid på måndagen var fortfarande 25 000 strömlösa.
– Jag önskar att jag kan säga exakt när alla kan ha strömmen tillbaka, men det kan jag inte. Läget är så pass komplext och omfattande. De allra flesta har strömmen tillbaka under dagen, men risken är att vissa kunder kan få vänta ett par dagar. Minst till onsdag, säger Jakob Holmström.
12.42


Kommunalråden i Karlskrona möttes av det här utanför kontoret. Foto: Bo Hansson
12.43
Lindstens Elektriska i Landskrona drabbades rejält av stormbyarna under natten. "Delar av granntaket blåste rakt in i byggnaden och orsakade ett jättehål i taket", säger vd Johnny Petré till SVT Nyheter Helsingborg. Foto: Jessica Bloem
12.52
Vatten- och avloppsbolaget VA Syd meddelar att boende i skånska Billinge och Stockamöllan bör koka sitt kranvatten innan det dricks eller används i matlagning. Orsaken är att delar av ledningssystemet blev trycklöst under stormen. Kvalitén på vattnet kan därför ha försämrats.
12.57
I skånska Gånarp har en 150 år gammal loge rasat samman i stormen. I byggnaden fanns foder och en traktor. De materiella skadorna är omfattande men varken djur eller människor har kommit till skada. Foto: Rebecka Erici
12.58
– Det är illa lokalt. Den här stormen lämnade på sina stället ett plockepinn och en ganska makaber syn, inte bara av nedfallna träd utan också våra ledningsstolpar har knäckt. Längst ned, någonstans i virrvarret, ligger det elledningar, säger Jakob Holmström, presschef Eon Sverige.


13.06
Vår reporter Hugo Lindqvist ska strax ge sig upp i helikopter för att få en överblick över skadorna i Skåne. Vi hoppas kunna rapportera direkt från luften om en dryg timme.
13.30
Stormen krossade deras hästtransport. Maria Henriksson och Hans Andersson i småländska Söftestorp utanför Väckelsång hade en dramatisk natt.

Fallande träd krossade hästvagn

svt.seMaria Henriksson och Hans Andersson i Söftestorp utanför Väckelsång hade en dramatisk natt.
13.50
SMHI har utfärdat en Klass 2-varning för Kattegatt och berättar samtidigt att vattennivåerna där är rejält över det normala. I sydligaste Kattegatt är nivån höjd med över två meter.
14.47
Jag och fotograf Hans Larsson har nu lyft från Sturup.
14.51
Starka vindar och viss turbulens fortsatt här uppe i luften. Redan nu vissa tecken på stormens verkningar; fallna träd på sina ställen.
14.57
15.01
15.04
Vår flygväg går i riktning mot sjön Immeln där skadorna på skog och elnät är omfattande, enligt rapporter från Eon.
15.18
15.19
15.21
Gotlands Energi meddelar att alla deras kunder inte kommer få tillbaka strömmen i dag. De arbetar för högtryck, men det är mycket besvärligt i skogen. Träd ligger på ledningar och orsakar stora problem för linjemontörerna.
15.31
Bilderna som kablades ut efter stormar som Gudrun är inget vi får uppleva här ovan efter Gorm. Skogsmarkerna ser lyckligtvis ut att ha klarat sig bra här i nordöstra Skåne.
15.35
15.49
16.02
16.16
Går ned för landning efter en skakig tur. Fotograf Hans Larsson nu lättad, efter att ha suttit intill en öppen dörr i höstkylan. Se hans fantastiska bilder i kvällens sändningar.
16.56
Nu avslutar vi direktrapporteringen om stormen Gorm . Du kan fortsatt följa vad som händer via SVT Nyheter och din regionala nyhetssajt.
17.00
Sammanfattningsvis: Från vad vi kunde se från ovan finns det tydliga tecken på att stormen Gorm dragit förbi. Många träd har fallit, på vissa håll i närheten av gårdar och bostäder. Men trädfallen är oftast enstaka och skadorna på landskapet ser inte ut att vara i närheten av de som uppstått efter större stormar de senaste åren. Vi såg exempelvis inga stora skogspartier som vält, tak som slitits loss eller vägar utan framkomlighet. Konsekvenserna är sannolikt störst där träd knäckts över elledningar och slagit ut strömmen för kunderna. Tusentals hushåll väntar också på att få strömmen tillbaka.