Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Inställda tåg och tiotusentals utan el

  • Stora störningar i tågtrafiken. SJ ställer in samtliga tåg söderut från Stockholm, förutom sträckan Malmö-Göteborg. Tågen mellan Stockholm och Göteborg samt mellan Stockholm-Karlstad-Oslo kommer att börja rulla tidigast klockan 14 i morgon.
  • Tre tåg blev stillastående utan ström, ett av dem i fyra timmar. Samtliga tre tåg har nu evakuerats.
  • Just nu är drygt 27.000 kunder strömlösa i Sverige.



SVT rapporterade · Live: Stormen Helga

SJ säger att SJ:s tåg på sträckan Stockholm–Göteborg och omvänt, samt sträckan Stockholm–Karlstad–Oslo och omvänt, kommer att börja rulla tidigast klockan 14.00 i morgon.

Motsvarande prognos för Stockholm–Malmö finns inte i nuläget.

MTR:s trafik mellan Stockholm och Göteborg är helt inställd under fredagsdygnet.
08.52
God morgon! Stormen Helga är på väg mot Sverige och det kommer vi följa live här på SVT Nyheter. Var med oss och få de första uppdateringarna om väderläget där Du bor. Kom gärna med inspel och berätta hur det är där Du befinner dig!
08.53
Här kan du läsa en artikel om det senaste och en intervju med vår egen meteorolog.

Stormen Helga närmar sig land

svt.seOvädret Helga rör sig nu över Nordsjön mot Sverige och vinden har redan tilltagit längs västkusten, men det är först vid tolvtiden som stormbyar väntas i Västra Götaland för att fortsätta österut in över landet.
09.05
Under de närmsta timmarna kommer de mest drabbade områdena att vara norra Götaland och södra Svealand.
09.13
Från Twitter levereras lite äkta Göteborgshumor:

09.13
Hashtaggen Helga har redan börjat trenda på svenska Twitter.
09.14
Än så länge påverkas inte trafiken i västsverige, men kolletivtrafiken har drabbats. Till exempel har tåg fått ersättas med buss, säger Lisa Johansson, SVT Nyheter, på plats i Uddevalla.
09.15
Jag hade planerat en resa från Östergötland till Göteborg under eftermiddagen.

Är det olämpligt att köra bil i stormvindar?
Det råder ju en klass 2-varning och då bör man hålla sig hemma om man kan råder SMHI. Det kan vara olämpligt att köra där det är mycket skog eftersom det kan falla ned på bilen.
09.16
Om kulmen kommer längre fram på dagen är det inte helt otänkbart att trafiken också påverkas, menar Lisa Johansson, SVT Nyheter, på plats i Uddevalla.
09.18
Stormar är vanligast i södra Sverige, mycket på grund av skillnaderna i temperatur mellan norra och södra Sverige.
09.18
Helga har fått sitt namn av danska vädertjänsten, eftersom det var till Danmark stormen kom först. Man går efter alfabetet och växlar mellan mans- och kvinnonamn. Förra stormen som precis avtagit och drabbade främst Skåne var Gorm, även den döpt av Danmark.
09.21
En teori till att man ger stormar namn är för att det ska vara lättare att hålla reda på dem. Det är relativt nytt att namnge stormar.
09.23
Dalarna får både blåst och snö under dagen och kommer att ha det lite extra besvärligt.
09.24
I Uddevalla-trakten kommer det att bli värst omkring lunchtid.
09.27
Vindarna kan komma upp i över 30 meter per sekund på vissa ställen, vilket är väldigt kraftigt.
09.29
Under kvällen har det mesta dragit bort, men fortfarande blåsigt i öster.
09.31
Nu var livesändningen slut men vi fortsätter rapportera här i textform.
09.37
Kommer stormen och störa trafiken på Arlanda?
Pratade precis med Swedavias pressjour och de meddelar att flygtrafiken i nuläget inte påverkas utan flygen går som normalt.
09.38
Hej hur är det med tågtrafiken i skaraborg / norra V-götaland i em?
Har just pratat med SJ som säger att tågtrafiken ska gå som vanligt, men om det skulle uppstå några problem är det ingen ersättningstrafik. Istället får du antingen boka om din resa eller be om pengarna tillbaka.
09.46
Hur går västtrafiks bussar. Problem.
Ja, det verkar vara stora problem hos Västtrafik. De meddelar att man ska hålla sig uppdaterad via deras hemsida eller app. Man planerar för stora störningar i både buss- och tågtrafiken.
09.48
Hej! Jag sitter i Gävle och kommer att rapportera om väderläget härifrån Gävleborg. Kom gärna med inspel och bilder som berättar om hur det ser ut hos er.
09.49
Hej!

Kommer flygtrafiken från Arlanda gå som planerat? Vi ska flyga till Teneriffa på söndag morgon.

Mvh Erik
Helena Zachariasson pratade med Swedavias pressjour för en stund sedan som meddelade att flygtrafiken i nuläget inte påverkas utan flygen går som normalt.
Stormen väntas dessutom att bli lugnare under kvällen.
09.50
De som undrar kring flygtrafiken: Talade precis med Swedavias pressjour som meddelar att i nuläget påverkas inte flygtrafiken på varken Landvetter i Göteborg eller Arlanda i Stockholm. - Vi följer läget hela tiden och anpassar oss efter det. Men just nu är det ingen påverkan utan allt går som normalt. Det är kaptenerna på varje flyg som avgör om det är säkert att lyfta eller ej, säger Åsa Öhman, pressinformatör.
09.51
Kommer Gotlandsfärjorna gå på fredagkvällen?
Just nu är två färjor senarelagda på grund av hårt väder. Det är 12.30 från Nynäshamn och 17.30 från Visby. Det kan bli fler då stormen går från väst till öst och då riskerar vinden öka under eftermiddagen på östkusten.
09.53
Vi skall åka bil till göteborg vid lunchtid. Bor i Lidköping. Vad rekommenderar ni??
Att ta det försiktig! SMHI rekommenderar att man håller sig inne om man kan. Största risken är ju halka och att träd blåser ned på vägen. Håll er på större vägar och kör sakta skulle jag säga.
09.55
I morse såg det ut så här vid den norra infarten till Hudiksvall.

Lastbil har kört av vägen

svt.seEn lastbil har kört av vägen vid norra infarten till Hudiksvall.
">Lastbil körde av vägen
09.58
Hur är det med tågtrafiken i Skåne framåt kvällen?!
Har precis pratat med Mona Huovinen, presskommunikatör på Trafikverket. Hon sa att just nu är det inga banor som är avstängda i syd, utan det är framförallt på västkusten som tågtrafiken påverkas. Men detta kan såklart ändras snabbt, beroende på var stormen drar in. Göteborg och Strömstad har stängt av tågtrafiken. Det har även Öxnered, Herrljunga, Håkantorp och Gårdsjö gjort.
10.02
Prognosen från SMHI gällande Gävleborg lyder såhär:

SMHI varnar för 10-15 cm nysnö.
SMHI har utfärdat en klass 1 varning i nordvästra Hälsingland under fredagen. Det förväntas komma 10-15 cm nysnö under dagen. Det kan också vara risk för halka.
SMHI har även utfärdat en klass 1-varning för hårda vindar för Bottenhavet utanför Gävleborgskusten.
10.06
Kommer Helga komma in i sverige
Ja, den är på ingång just nu.
10.08
Vi har ett reporterteam på plats i norra Hälsingland. De rapporterar att snöfallet har övergått till regn efter kustremsan som de har kört. Temperaturen ligger runt noll och det ser ut att bli en ishinna på vägbanan.
10.10
Plogbilen jobbar på i norra Hälsingland. Foto: SVT Nyheter Gävleborg
10.19
Ska flyga från landvetter senare i eftermiddag. Risk att vi inte får lyfta?
Kopierar in Helena Zachariassons svar:
De som undrar kring flygtrafiken: Talade precis med Swedavias pressjour som meddelar att i nuläget påverkas inte flygtrafiken på varken Landvetter i Göteborg eller Arlanda i Stockholm. - Vi följer läget hela tiden och anpassar oss efter det. Men just nu är det ingen påverkan utan allt går som normalt. Det är kaptenerna på varje flyg som avgör om det är säkert att lyfta eller ej, säger Åsa Öhman, pressinformat
10.24
Jag undrar om stormen kommer med snö
På en del ställen gör den det. I norra Värmland och Dalarna, och vidare upp i Jämtland, Gävleborg, Västernorrland och Västerbottens kustområde, varnas det för snöfall på uppemot 10-15 centimeter.
10.26
Ska åka bil mellan Flen och Mariestad vid 14-tiden.
Vad gäller här?
Hej Ulla! Det ska inte vara någon fara, men räkna med att det är blåsigt (dock ingen klass 2 varning eller risk för halka).
10.27
Vår reporter Markus Dahlberg har åkt med plogbilsföraren Erik Erskjäns som säger att det alltid är nervöst när det är första turen på säsongen.
– Det är inget vidare väder, det är halt.
Foto: SVT Nyheter Gävleborg
10.28
Hej! Hur starka vindar kommer det bli i Halland?
Hej Niklas! Under förmiddagen 21-24 m/s. På eftermiddagen sakta avtagande.
10.29
Uddevallabron är avstängd enligt Anders Sandahl, pressinformatör på Västtrafik. Detta innebär att viss busstrafik påverkas och måste köra via en annan väg genom Uddevalla centrum istället. Restiden blir cirka 8 - 10 minuter försenad, men inga hållplatser dras in.
10.29
Kommer Sthlm drabbas?
Från eftermiddagen är det en klass 1 varning utfärdad för mycket hårda vindbyar. Sedan ikväll sakta avtagande.
10.30
Kommer Eksjö drabbas av stormen?
Hej Alexander! Ja det är en klass 1 varning utfärdad för mycket hårda vindbyar under eftermiddagen. Längre norrut blir det något mer blåsigt med tidvis stormstyrka i byarna (25 m/s).
10.31
Det blåser så kraftigt att hastigheten på Öresundsbron är nedsatt till 50 kilometer i timmen. Vindkänsliga fordon rekommenderas att inte köra där.
10.32
Hur ser läget ut för Gotland?
Det är en klass 1 varning utfärdad för mycket hårda vindbyar från den sena eftermiddagen och ikväll. 21-24 m/s, där byarna kan bli kraftigare längst västra kustbandet.
10.34
Hej !! I sverige genom åren har det varit både storm och orkan . Vilken av dessa, var den värsta oväder i Sverige?
Hej Titta! Gorm blev mycket blåsig med vindar som liknade stormen Gudruns, det gav stora skador i sydsverige. Helga ser ut att bli något lugnare, men det är viktigt att vara försiktig även denna gång.
10.35
När kulminerar stormen?
Stormen väntas kulminera mitt på dagen, omkring klockan 12.00.
10.36
Hej! Varför känns det som det blåser/stormar mest på nätterna? Är det bara en känsla eller finns det några metrologiska förklaringar?
Hej Sara! Nej jag tror det kan vara en känsla. Det blåser som mest just när stormen passerar, som Gorm gjorde nattetid och som Helga gör nu under dagen.
10.37
Undrar över prognosen i Örebro lön i eftermiddag?
Hej Sofia! Det är en klass 2 varning utfärdad för stormbyar (över 25 m/s) från middag. Under senare delen av eftermiddagen avtar vinden sakta. Det blir även mest regn fram till ikväll varpå det klarnar upp.
10.40
Hej hur blåsigt blir det i ödeshög nära vätten
Hej Mattias! Det kan blåsa upp mot ca 25 m/s (stormstyrka) under eftermiddagen innan det avtar sakta frampå kvällen.
10.42
Älvsborgsbron har också stängts av nu.
10.43
Hur går det med Skåne?
Det är inga varningar utfärdade för Skånes del, men räkna med att blir blåsigt nu på dagen. Vid kusten får man räkna med friska eller tidvis hårda vindbyar.
10.45
Vart ligger stormen nu?
Ett starkt vindband börjar nu att dra in över Västkusten.
10.46
Hur långt söderut kommer att drabbas? Bor i Värnamo
Hej Christer! Även här kommer det att märkas. Mycket hårda vindbyar förekommer främst idag kring lunchtid, sedan senare delen av eftermiddagen avtar det långsamt.
10.47
Här kan ni se störningarna hos Västtrafik:

Startsida - Västtrafik - Västtrafik

VästtrafikVälkommen till Västtrafik! Vi har hand om kollektivtrafiken i hela Västra Götaland. Gå in på Västtrafik och se hur du tar dig till rätt destination.
!/trafikstorningar/
10.47
Hej, vi ska flyga till Visby över helgen. Imorgon kl 9.30 går planet. Ska vi sälla in?
Nej, Luftfartsverket räknar inte med några problem i flygtrafiken. Ni kan vara lugna och ha en trevlig helg på Gotland!
10.48
Hur är vädret i Västmanland?
Hej Emma! Det är utfärdat en klass 2 varning för Örebro län med vindar upp mot 25-27 m/s omkring lunchtid, Sedan börjar vinden sakta att avta under senare delen av eftermiddagen. Det väntas inte vara lika blåsigt i de allra östra delarna.
10.49
Vi ska flyga från Köpenhamn till Stockholm lördag förmiddag, ska vi boka tåg istället?
Det tycker jag definitivt inte. Tågtrafiken har väldigt stora problem, däremot är det inga störningar alls i flygtrafiken och Luftfartsverket räknar inte med några problem. Trevlig resa!
10.50
Så här ser det ut i Bergsjö, norra Hälsingland, just nu. Foto: SVT Nyheter Gävleborg
10.50
Frun ska ta tåget mellan Malmö och Nässjö sent ikväll. Är stormen över då?
Hej Sture! Det väntas bli betydligt blåsigare längre norrut, men det är en klass 1 varning utfärdad för jönköpings län. Stormen kommer sakta att avta från den senare delen av eftermiddagen och kvällen.
10.52
Jag ska åka till Västerås snart och undrar hur vädret kommer att se ut vid lunch tiden uppe i västerås? // mvh zälizz och ormizz
Hej Andreas! Det är en klass 2 varning utfärdad för örebro län och de väntas bli blåsigast längre västerut. Samtidigt är det vid lunchtid som det väntas bli som blåsigast.
10.53
Hur blir vädret i västra skåne?
Hej Caroline! Det väntas bli betydligt blåsigare längre norrut, men man kan ränka med att det blir blåsigt även för Skånes del på dagen. Vid kusten friska vindar med tidvis hårda vindbyar.
10.53
Vi flyger hem från Köpenhamn lördag morgon, vad tror du om det? Ska vi boka tåg istället...?
Nej, välj hellre flyg. Tågtrafiken har en del problem. Luftfartsverket däremot säger att de inte räknar med några problem alls i flygtrafiken.
10.54
Just nu är cirka 700 hushåll på norra delen av Tjörn strömlösa. Leverantören Ellevio arbetar där just nu. I Uddevalla kommun har närmare 300 av Vattenfalls kunder ingen ström. Problemet beräknas vara åtgärdat vid 13.00.
10.56
Hej! Hur strakrt kommer det att bli i Norrköping
Hej! I eftermiddagen väntas det blåsa som mest, med vindbyar som kan nå upp mot stormstyrka (över 25 m/s). Sedan avtar det sakta från ikväll.
10.58
Vet ni något om hur Bollebygd kan påverkas av stormen idag? De varnar i sjuhärad, men svt rapporterar att det blir värst i Göteborg och norröver.
Hej Mia! Det är, som sagt, en klass 2 värning utfärdad även för sjuhärdad med stormbyar. Sedan avtar det sakta från i eftermiddag. Samtidigt väntas det starkaste vindbandet passera de norra delarna av Bohuskusten.
11.02
Sonen ska köra från Oslo till Malmö under eftermiddagen/kvällen. Hur ser prognosen ut för den här resan?
Orolig morsa
Hej! Det starkaste vindbandet väntas passera nu på dagen med tidvis stormbyar, sedan avtar vinden långsamt från eftermiddagen. Därför kan det vara en bra ide att åka lite senare.
11.04
Hej!

Hur påverkar stormen tåg mellan malmö - sthlm?
Mvh
Peter
Hej! Pratade alldeles nyss med Thomas Pihl, pressinformatör på Trafikverket. Han sa att än så länge är det inga problem på den sträckan, tågen går som vanligt. Men de följer utvecklingen om stormen skulle påverka trafiken mer.
11.05
Vi ska ta tåget från Växjö till Göteborg vid 17.00 tiden i eftermiddag. Vet ni något om hur den sträckan påverkas av stormen?
Hej! Pratade alldeles nyss med Thomas Pihl, pressinformatör på Trafikverket. Han sa att än så länge är det inga problem på den sträckan, tågen går som vanligt. Men de följer utvecklingen om stormen skulle påverka trafiken mer.
11.05
Undrar över prognosen för Norrköping
Hej! I eftermiddagen väntas det blåsa som mest, med vindbyar som kan nå upp mot stormstyrka (över 25 m/s). Sedan avtar det sakta från ikväll.
11.05
Hur är det med tågen mellan Göteborg och Stockholm idag?
Inga problem än så länge, men kan förändras beroende på hur kraftig stormen blir.
11.05
Hej, jag undrar hur prognosen ser ut för östkusten?
Hej jenny! Det blir som blåsigast under eftermiddagen med tidvis mycket hårda vindbyar (21-23 m/s), men än blåsigare väntas det bli över de norra delarna mot söderköping/norrköping.
11.06
Hej!

Jag ska åka tåg mellan malmö- sthlm med avgång 16.00, hur påverkas tågsträckan av stormen?

Mvh Peter
Hej! Hej! Pratade alldeles nyss med Thomas Pihl, pressinformatör på Trafikverket. Han sa att än så länge är det inga problem på den sträckan, tågen går som vanligt. Men de följer utvecklingen om stormen skulle påverka trafiken mer.
11.07
Blir det storm på söndag också?
Det väntas bli blåsigt återigen, men det är inte en ny storm och inte lika blåsigt som idag.
11.08
Hur blåsigt kommer det vara i stockholm klockan ett?
Det kan bli tidvis mycket hårda vindbyar (21-23 m/s). Från ikväll långsam,t avtagande.
11.09
Kommer stormen nå upp till Mälaröarna?
Undet eftermiddagen kan det här handla om tidvis mycket hårda vindbyar (21-23 m/s).
11.10
Hur ser vädret ut i Lund om ca. 2 timmar?
Det blir blåsigt (men inga varningar är så långt söderut utfärdade). Det blir även uppehåll.
11.12
Hur påverkas Landvetter flygplats!
I dagsläget inte alls. Luftfartsverket och Swedavia meddelar att man inte har några störningar i flygtrafiken.
11.12
Hur blir det i östra delen av Sjuhärad
Hej Bosse! Det kan även här bli tidvis stormbyar (25 m/s) nu på förmiddagen, sedan avtagande under eftermiddagen.
11.12
Färjeföretaget Color Line ställt in samtliga avgångar mellan Strömstad och norska Sandefjord på grund av väderförhållanden.
11.14
Värnamo kommer det att märkas här`?
Hej Christer! Det kommer även här bli blåsigt med tidvis hårda vindbyar (20-23 m/s), men det kraftigaste vindbandet väntas passera längre norrut.
11.16
Hej! Hur hårt drabbas Halland?
Hej! det är en klass 1 varning utfärdad nu på förmiddagen med tidvis mycket hårda vindbyar (21-24 m/s). På eftermiddagen avtar det långsamt.
11.17
TT rapporterar att högstadieeleverna i Kvarnbyskolan i Mölndal har fått gå hem eftersom man är rädd att en byggställning uppsatt vid skolan ska rasa till följd av vädret.
11.17
På Skagerack och Kattegatt väntas storm med medelvindar på över 25 meter per sekund, vilket innebär problem för sjöfarten.
11.18
Kommer Helga att nå Norrbotten? Och kommer vi boende att påverkas?
Hej Emma! Det väntas bli betydligt blåsigare längre söderut i landet, men det kan bli tidvis friska vindar längst kusten under natten mot lördag. Även en del snöfall kan man räkna med ikväll vid kustlandet.
11.20
Hej,
Kan en tromb, tornado, cyklon och tropisk cyklon alla räknas som storm/orkan (beroende på hastigheten).

Vänliga hälsningar,
Emile
Hej! En tromb/tornado är småskaliga fenomen. Men en cyklon/orkan är olika namn för samma fenomen som kategorieras av deras vindhastigeter. Över 33 m/s är det en orkan.
11.21
Hur kommer det att bli i Värmland. Bor i Arvika
Hej Lars-Göran! Framförallt i söder blir det rejält blåsigt och det är en klass 1 varning utfärdad med tidvis mycket hårda vindbyar (20 m/s) mitt på dagen. Sedan avtar det långsamt i eftermiddag-
11.22
Tips från coachen: Kolla väderprognosen så finns svaret på många av era frågor där. Lämna liverapporteringen fri för viktigare och mer relevant information. Tack.
11.23
Hur hårt kommer Östergötland drabbas?
Det är en klass 2 varning med stormbyar (25 m/s) under eftermiddagen. Sedan avtar det långsamt ikväll.
11.25
Är det säkert att åka tåg mellan Kolbäck och Eskilstuna? Eller ska jag boka flyg? Med väldigt vänliga hälsningar en osäker farfar
Hej Fritjof! Det väntas bli mer blåst längre västerut, framförallt nu mitt på dagen. Sedan avtar vinden sakta under den senare delen av eftermiddagen. Det borde inte vara någon fara att ta tåget senare ikväll, förutsatt att man inte drabbas av förseningar.
11.29
Ingår Kungsbacka i klass 2 varningen?
Här är det en klass 1 varning utfärdad, men då ska man komma ihåg att det är varning för stormbyar (25-28 m/s) i Göteborg. Så det kan bli rejält blåsigt nu under förmiddagen.
11.30
Kommer trafiken på Öresundsbron att påverkas?
Ja, hastigheten är sänkt till 50.
11.31
mulet alt; molnigt vad är skilnaden?
Molnigt innebär mycket moln. Mulet innebär helt mulet väder.
11.32
Hur kraftiga vindbyar kommer det vara i Motala?
Vinbyar kan nå upp mot stormstyrka (25-26 m/s).
11.33
Hur ser det ut just nu?
Stormen Helga börjar att dra in över Västkusten med rejäl blåst. Vid norra Bohuskusten har det nu registrerats byar med orkanstyrka (över 33 m/s).
11.33
11.34
Lunchtid i Uddevalla. Friska vindar.
11.36
hur ser de ut för Örebro under dagen/helgen?just nu bara duggregn och ytterst lite blåst.
Hej! Ja det är en klass 2 varning utfärdad för blåsten nu mitt på dagen (25-27 m/s i byarna). Sedan avtar det långsamt från den senare delen av eftermiddagen. Vidare i helgen blir det mycket moln och milt. Även söndagen kommer att bjuda på en del blåst.
11.38
Hur blir stormarna på Ålands hav på eftermiddagen?
Mariehamn - Stockholm.
Hej Marc! Det är en klass 1 varning utfärdad för kuling (14-18 m/s) från förmiddagen. Sedan avtar vinden under natten mot lördag.
11.40
Hur ser det ut för Halland? Hur länge kommer vi att påverkas av Helga och när är kulmen för oss?
Hej! det är en klass 1 varning utfärdad för mycket hårda vindar (21-24 m/s) och stormen väntas här nå kulmen mitt på dagen. På eftermiddagen avtar det långsamt.
11.41
Är det säkert att ge sig ut på ett kryssningsfartyg från Stockholm till Åbo i kväll. Klarar båtarna denna storm utan att ställa in turer?
Hej Lisa! Jag talade precis med Viking Line. De hälsar att det är säkert och att det rör sig om så pass stora båtar att sjögången inte kommer kännas särskilt mycket. Alla Viking Lines turer går som vanligt än så länge och om de förändras kommer deras kunder att informeras, hälsar Eleonora Hansi, informatör på Viking Line.
11.43
Hur blir det i Stockholm ?
Hej kalle! Det är en klass 1 varning utfärdad för mycket hårda vindbyar (21-23 m/s) under eftermiddagen. Sedan avtar det sakta ikväll.
11.44
Talade precis med Viking Lines presstjänst som uppger att alla deras båtar går som vanligt än så länge. Man följer läget och bedömer varje tur efter den rådande situationen. - Det är så stora båtar så sjögången känns inte lika mycket. Det är säkert att åka med oss, säger Eleonora Hansi, informatör på Viking Line.
11.45
Hur går tågen? Är det några förseningar eller inställda avgångar? Tänker på sträckan Skövde - Göteborg!
Än så länge är det inga problem på sträckan Skövde - Göteborg, men Trafikverket följer vädret och det finns förstås en risk att situationen förändras.
11.47
Kan ni rekommendera en trovärdig och faktabaserad informationskanal, web, tv, radio, att hålla sig informerad angående vädret och framförallt pågående storm helga.

Det ges olika information, från max 13 m/s till över 33 m/s, då det är väldigt svårt att fatta beslut angående vädret.

Är rådet att personer inte skall vara ute, kommer skolor att stänga?

Kommer det att vara starkast vindar innan, efter eller i centrum av strormen?

Hej Elisabeth! Det är viktigt att hålla sig uppdaterad både via radio och tv. Följ vädersändningarna och håll dig uppdaterad på varningsläget på SMHIs hemsida. Just nu har det registrerats orkanbyar (över 32 m/s) på vissa kuststationer och utöver väderöarna utanför Bohuskusten. Men in över land är det starkaste just nu över Göteborg med 21.2 m/s. Starkaste vindar blir i detta fallet när storm
11.49
I Gävleborg är vi inte lika drabbade av stormen, däremot har vi snö och ishalka och just nu varnar Trafikverket för ishalka på vägarna i hela länet.
11.52
Jag befinner mig i Aneby, är det säkert här?
Hej Martin! Det är en klass 1 varning utfärdad för mycket hårda vindbyar (21-23 m/s) i eftermiddag. Ikväll avtar det sedan långsamt. Betydligt blåsigare väntas det bli längre norrut.
11.53
P4 Väst skriver att det är strömavbrott i en del av Vänersborgs kommun.
11.55
Här kan man följa väderläget i Gävleborg:

Väderläget i Gävleborg just nu

svt.seHär hittar du aktuell information om trafik - och väderläget i länet.
">Väderläget i Gävleborg
11.55
Ska köra från göteborg till skåne, ska jag köra nu eller vänta någon timme?
Hej Daniel! Om du kan vänta någon timme så kan det vara en god ide, då stormen väntas nå kulmen nu mitt på dagen.
11.56
O, Helga natt o, Helga storm för Sverige! Nu håller vi på att blåsa bort......
11.56
28,6 sek/m i Hunnebostrand på Västkusten nu!
12.00
Hur och när blir det värst i Jönköpings län?:)
Hej Christian! det blir blåsigt och det är en klass 1 varning utfärdad för Jönköpings län idag mitt på dagen med tidvis mycket hårda vindbyar (21-23m/s). Senare under eftermiddagen avtagande.
12.00
Vid fyrplatsen Måseskär i Orust kommun går det nu orkanbyar på 38 m/s.
12.01
Väderöarna har en vindhastighet på 29m/s och i byarna är man uppe på 35m/s.
12.02
Hur kommer det att bli i Alvesta ?
Hej mikael! Det väntas bli betydligt blåsigare längre norrut och vid kusterna. men ränka med att det på dagen kan vara tidvis friska vindar även här.
12.02
Så vi har alltså vindbyar på orkanstyrka på flera platser just nu.
12.04
Kustpilen mellan Linköping - Kalmar samt Linköping - Västervik ställs in på grund av Helga. Gäller från klockan 12:00 till kl 23:30 i dag. Buss ersätter, meddelar Östgötatrafiken.
12.05
Tack för många bra frågor! Jag går nu på lunch och är tillbaka igen om drygt en timme igen. Gå gärna in på vår webb för att följa stormen Helga och hur det ser ut just nu:
12.09
Alltfler hushåll på västkusten är nu strömlösa. 2600 kunder hos Ellevio, före detta Fortums elnät, och ett 1000-tal hos Vattenfall. Det handlar främst om boende i Tanum och Uddevalla.
12.14
det blåser o regnar kraftigt i Visby nu, kl 12. Färjorna blir försenade men kommer att gå.
12.15
Tjörnbron är än så länge inte avstängd men kommunen manar till försiktighet och att se upp för flygande föremål. Vindar på 44 meter/sekund har uppmätts.
12.19
Räddningstjänsten i Storgöteborg rapporterar om många stormrelaterade larm och många lösa föremål och byggställningar som måste säkras. "Om du inte måste gå ut, stanna inne" skriver man i ett pressmeddelande.
12.20
Ni är många som frågar om flygtrafiken. Det finns inga skäl till oro. Här kan du läsa mer om det:

Helga stoppar inte flyget

svt.seStormen Helga drar in över Sverige och ställer till med stora bekymmer. Men när det gäller risken för att flyg ska ställas in är oron obefogad, försäkrar Luftfartsverket.
11.00
En lastbil har kört av vägen vid norra infarten till Hudiksvall. Foto: Cecilia Eriksson Granér/ SVT
12.22
12.30 börjar vår nästa livesändning kring stormen Helga. Följ den här i topp. Meteorologen Åsa Rasmussen ska försöka svara på en del av era frågor i sändningen.
12.32
Just nu blåser det värst vid Bohuskusten, men även över Göteborg och södra Vänern.
12.33
Talade precis med SJ:s presstjänst och de sa att deras trafikledare inte upplever några problem med stormen utan att trafiken rullar på som vanligt. Det är alltså SJ-tågen. Lokaltågen som körs av Västtrafik har vissa förseningar.
12.33
Hej! Kommer tågtrafiken mellan Göteborg- Stockholm påverkas i eftermiddag ?
Enligt SJ ska det inte vara några problem eller förseningar i tågtrafiken just nu. De kommer att informera sina resenärer om läget förändras.
12.34
Här finns mer info om de inställda tågen i Småland.Helga stoppar tågen i Småland
12.34
Hur blir det med tågtrafiken mellan Malmö-Köpenhamn idag efter kl 17?
Enligt SJ har de inga störningar i tågtrafiken.
12.35
Senaste siffran för strömlösa är att 2600 hushåll saknar el i nuläget främst omkring bland annat Uddevalla och Tjörn, säger Lisa Johansson, SVT Nyheter.
11.15
Tågtrafiken i västra Sverige har störningar. Tågen mellan Uddevalla och Strömstad är avstängda åtminstone fram till i eftermiddag, enligt Trafikverket.
Även trafiken över Uddevallabron och Älvsborgsbron är stängda och väntas inte öppna förrän sent i eftermiddag.
12.42
Mona Huovinen, presskommunikatör Trafikverket, säger att det finns en möjlighet att fler broar kan behöva stängas under dagen.
12.43
– Ställ gärna in resan och stanna hemma. Om man måste resa ska man vara väldigt försiktig, säger Mona Huovinen, presskommunikatör Trafikverket.
12.43
går öresundstågen som vanligt mellan gbg -falkenberg.
Helene Holmqvist, vid Öresundstågens presstjänst, säger att tåget går som vanligt än så länge. De har haft ett möte där de har bedömt att stormen inte kommer att bli så våldsam att det blir några större problem för tågtrafiken. Detta kan förstås förändras beroende på vädret, men som det ser ut just nu kommer ingen trafik att ställas in.
12.52
I norr skyddas vi av Norge, därför drabbas södra Sverige ofta hårdast av stormar, säger SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen.
12.59
På söndagen kommer blåsten att komma tillbaka, även om just Helga blir lugnare i kväll.
13.00
Stormen rör sig mer mot östra delen av landet under eftermiddagen och kvällen.
13.15
Hur blir det kring Hammarö och Karlstad?
Det är en klass 1 varning utfärdad över Vänern samt för mycket hårda vindbyar (18-23 m/s) för Värmland och Karlstad. Vänern har just nu stormstyrka på byar som just registrerats där. Senare i eftermiddag avtar vinden. Men även under natten mot lördag kan det återigen bli blåsigt.
13.17
Jag befinner mig i Lund, hur det ser ut här?
För Skånes (och Lunds) del är det inga varningar utfärdade, men räkna med att det blir blåsigt med tidvis friska vindar. Det kan även vara tidvis hårda vindbyar längs med kusten. Ikväll avtar vinden.
13.17
Bor i Falkenberg, när har blåsten nått kulmen och hur mycket blåser det här nu?
Hej Anna! Stormen ser ut att ha nått kulmen och kommer nu under eftermiddagen sakta att avta. I Göteborg har man uppmätt vindar på 24,4 m/s, men i Falkenberg så har det inte blåst lika kraftigt.
13.19
Hej! Jag ska köra utmed kusten i eftermiddag, från Halmstad till Uddevalla, med beräknad avfärd vid fyratiden. Hur ser prognosen ut då? Tack!
I Halmstad är det utfärdat en klass 1 varning för tidvis mycket hårda vindbyar (21-24 m/s) som sakta avtar nu under eftermiddagen. Upp mot Uddevalla är det nu en klass 2 varning utfärdad för stormbyar (över 25 m/s), även här sakta avtagande då under eftermiddagen men räkna med att det kommer vara fortsatt blåsigt.
13.24
Hur denna storm påvärka oss i norr och då framför allt här i Jämtland?
Hej Tomas! Räkna med att stormen för med sig en hel del snöfall, främst i söder (mindre väntas dock nå fjälltrakterna). Det är även utfärdat en klass 1 varning för halt väglag senare ikväll och natten mot lördag. Så ta det försiktigt i trafiken om ni ska ut.
13.31
Hur högt är vattenståndet i havet utanför Orust (Måseskärs fyr)
Just nu ligger det omkring 20-25 cm över det normala. Under fredag till och med söndag finns det risk för uppåt 65 mm nederbörd i västra delen av Västra Götalands län och i norra delen Hallands län. Flödena i de små och medelstora vattendragen kan nå flöden motsvarande varningsklass 1 under söndagen.
13.34
Hej! Hår blåsten nått kulmen i Lödöse (södra delen av Lilla Edets kommun). När kommer den att börja avta? Tack!
Hej Ann! Ja det ser ut som att stormen har nått kulmen och kommer nu under den sena delen av eftermiddagen sakta att avta. I Göteborg har man uppmätt vindar på 24,4 m/s, men i Falkenberg så har det inte blåst lika kraftigt.
13.35
kommer det snöa?
Hej! Det handlar om regn i sydsverige, men övergår meri snöfall från norra Dalarna och Hälsingland.
13.36
Nu tackar jag för mig och ta det lugnt i trafiken. Hej då!
13.37
Hur blir det i Falun, Dalarna med tanke på stormen?
Hej Sussi! Det blir inte fullt lika blåsigt uppe hos er, men det blir en del regn och blåst (snöfall i norra Dalarna). Under den senare delen av eftermiddagen så börjar det klarna och då är det risk för tillfrysning av våta vägar så ta det varsamt om ni ska ut i trafiken.
13.41
Kommer inte ovädret till Uppsala
Hej Emma! Det är inte någon varning utfärdad här hos er. men räkna med att det kan vara blåsigt framförallt under eftermiddagen. Man ska komma ihåg att det väntas blåsa tidvis mycket hårda vindbyar (21-24 m/s) lite längre söderut. Sedan ikväll avtar det långsamt.
13.46
Varför måste ni hålla på med sådana här realtidsuppdateringar om allt plötsligt? När man har bråttom och vill kolla nyheterna är det jobbigt att tröska igenom en massa frågor och svar. Vad hände med riktiga artiklar som uppdateras lite då och då istället?
Hej Krister! Tack för dina synpunkter. Vi har även en artikel om vädret som uppdateras när det behövs om man inte vill läsa live-uppdateringen. Här är en länk: http://www.svt.se/nyheter/inrikes/stormen-helga-narmar-sig-land
13.47
Ska man våga sig ut på vägarna runt Jönköping o Nässjö i natt?
Hej Sture! Redan nu under kvällen väntas vinden långsamt avta och nu under natten mot lördag borde det inte vara någon fara med avseende på vinden.
13.49
Hej,

Hur ser det ut för Västervik och norra Kalmar län? Antar att gränserna för stormen inte är knivskarpa.
Hej Jerker! Precis som du är inne på så är det utfärdat en klass 2 varning för stormbyar (över 25 m/s) längre norrut, men räkna med att det kan även vara rejält blåsigt vid Götalands norra ostkust under eftermiddagen. Sedan avtar vinden långsamt ikväll.
13.52
Kommer vinden hinna att avta innan den når Norrköpingsområdet?
Hej Camilla! Det är här en klass 2 varning utfärdad och Norrköping väntas få stormbyar (över 25 m/s) under den senare delen av eftermiddagen. Sedan ikväll avtar vinden långsamt. Som blåsigast blir det när stormen passerar.
13.56
Destination Gotland ställer in några av sina turer till ön det kommande dygnet.
Mer info på Destination Gotlands sajt.
12.41
Ett enda tåg hos SJ är försenat och det är mellan Herrljunga och Uddevalla. - Annars är det helt grönt i tågtrafiken, säger Alejandro Soler, pressinformatör hos SJ.
11.21
Klass 2-varningar har utfärdats för Västra Götaland, Östergötland och Örebro län, med stormbyar på mellan 25 och 30 meter per sekund. Det innebär risk för kringflygande föremål och skador på byggnader samt risk för trafik- och telefonistörningar.
13.59
När avtar vindarna i Östergötland?
Hej Mats! Stormen väntas här nå sin kulmen under eftermiddagen med tidvis stormbyar (över 25 m/s). Sedan ikväll avtar vinden långsamt.
14.02
På väg 513 i Östergötland, på sträckan från Boxholms säteri till Fjättmunna, varnar man för att flera träd fallit över vägen. Trafik i båda riktningarna påverkas.
14.02
Hej! Jag undrar hur det ser ut runt Karlstad, kan man ge sig ut på vägarna eller?
Det är en klass 1 varning utfärdad över Vänern samt för mycket hårda vindbyar (18-23 m/s) för Värmland och Karlstad. Vänern har just nu stormstyrka på byar som just registrerats där. Senare i eftermiddag avtar vinden och det finns ingen risk för halka. Men även under natten mot lördag kan det återigen bli blåsigt.
14.03
Snön försvinner här vid hälsingekusten. Regnar. Är det fara gör halt väglag?
Hej Greg! Under den senare delen av eftermiddagen börjar det att klarna upp och därefter är det risk för att våta vågar fryser på. Ta det därför varsamt om ni ska ut i trafiken.
14.04
Har Älvsborgsbron öppnat igen ? Eller när gör den det?
Preliminärt ska den öppnas igen klockan 16.00.
14.07
Hej ! Ni sa att blåsten kommer tillbaka till helgen, är det med samma styrka ?
Hej Lasse! Det blir som sagt fortsatt blåsigt i helgen, men det väntas inte bli lika blåsigt som nu när Helga passerar.
14.09
En byggställning på Smörslottsgatan i Göteborg har rasat sedan ovädret Helga dragit in över Västsverige. Foto: TT
14.12
Kommer de blåsa hela helgen i västra götaland?
Hej Lisa! På dagen är det risk för stormbyar, sedan avtar vinden långsamt ikväll. Lördag eftermiddag blir det återigen tidvis friska vindar och vindarna väntas även i stort sett stå sig till söndag kväll , då väntas det inte alls bli lika blåsigt.
14.12
Älvsborgsbron som stängts av på grund av Helga. Bild: TT
14.17
Vill bara säga att Helen Tronstad är så himla söt o go`så man kan stå ut med vilket väder som helst bara för det. Jag blir alltid lika glad varje gång Helen dyker upp i rutan!!! Om man måste skicka en fråga för att inte missbruka forumet så undrar jag om risken för en mycket sträng vinter minskar nu i och med att vi haft det så jobbigt vädermässigt senaste månaden, alldeles för tidigt om man jämför med tidigare år...?
Martin! tack för din fina hälsning! Vintern kan vi nog inte säga något om. Vi gör ju prognoser på max 10 dagar. Vi brukar säga att "vädret har inget minne" så en blåsig och jobbig period kommer inte att ha någon större päverkan på det kommande vädret.
14.21
kommer stormen till karlstad
Det är en klass 1 varning utfärdad över Vänern samt för mycket hårda vindbyar (ca 20 m/s) för Värmland och Karlstad. Vänern har just nu stormstyrka på byar som just registrerats där, främst i söder. Senare i eftermiddag avtar vinden. Men även under natten mot lördag kan det återigen bli blåsigt.
14.25
Hur ser det ut vid Gränna o Jönköping från lunch och framåt kvällen?
Hej Fredrik! Det är en klass 1 varning utfärdad för tidvis mycket hårda vindbyar (21-23 m/s), blåsigast i den norra delen och mot Östergötland under eftermiddagen. Sedan ikväll avtar vinden långsamt.
14.28
Polisen i Gävleborg varnar för halt väglag:
"Polisen kan inte nog påminna om att osaltade / osandade vägar/gator är underkylda och därför otroligt hala. Ett flertal halkolyckor har rapporterats om i hela länet. Var försiktiga i trafiken."
14.29
Helga slog även till vid Nørlev Strand söder om Hirtshals i Danmark. FOTO: TT
14.30
Kommer det blåsa mycket i Norrköping
Hej Jonathan! Det är en klass 2 varning utfärdad med risk för stormbyar (över 25 m/s) under eftermiddagen. Det kommer bli blåsigt, särskilt nära kusten. Ikväll avtar vinden långsamt.
14.33
Orkanvindar två gånger på en vecka, hur vanligt är det i Sverige?
Hej Mattias! Det är definitivt ovanligt med orkanvindar 2 gånger på en vecka. Ibland kan det gå ett helt år utan någon storm, men detta sker sporadiskt. Ett bra exempel är 2014 då vi hade fyra storma på kort tid som passerade efter en lång tid utan stormar.
14.36
Hej!
Hur är läget mellan Vänern och Vättern just nu?
Hej! Det har registrerats orkanstyrka i byarna i Vänerns södra delar för en stund sedan. Det är en klass 2 varning utfärdad mellan Vänern och Vättern där det kan förekomma stormbyar (25 m/s). Men vinden väntas avta sakta ikväll.
14.40
Hur ser det ut runt Sandviken (i närheten av Gävle?) Kommer det blåsa mycket här också senare under dagen?
Hej Anders! Räkna med att det kan vara tidvis blåsigt även hos er, men det är framförallt längre söderut som det blir rejält blåsigt. Ikväll avtar vinden, men det klarnar även och då finns det risk för halt väglag så ta det lugnt om ni ska ut i trafiken.
14.42
Är det bara jag som ser en isbjörn på bryggan till höger i bilden...? www.svt.se
Du ser helt rätt. Det är en skulptur som har köpts in i syfte att försköna en vågbrytare. Den är gjord av konstnären Peter Skallström från Götene.
14.44
Snygg isbjörn vid Älvsborgsbron :-)
Än så länge stämmer inte fördomen om att isbjörnar är vanliga i Sverige. Det är en skulptur som har köpts in i syfte att försköna en vågbrytare. Den är gjord av konstnären Peter Skallström från Götene.
14.47
Flygtrafiken är inte lika opåverkad av stormen längre. Tre avgångar från Landvetter har ställts in. Vi söker Swedavia för mer info.
14.48
Hej, kommer stormen påverka oss i köpenhamn?
Hej! Det mesta av stormen har nu passerat och vindarna kommer nu sakta att avta. Som blåsigast har det allmänt också varit i norra Jylland.
14.51
När kulminerar blåsten i Göteborg med omnejd?
Hej sara! Stormen har kulminerat i Göteborg med omnejd. Nu börjar vindarna sakta att avta.
14.52
Kan man säga något hur vädret kommer att vara i Göteborg imorgon? Har stormen passerat då?
Hej Ann-Christin! Imorgon så har stormen dragit vidare österut och vinder börjar nu sakta att avta. men räkna med att det blir blåsigt återigen lördag eftermiddag.
14.52
Även ett plan från Arlanda till Oslo är inställt.
14.53
Nu har Helga dragit in över Motala. Från lasarettet larmar man om att takplåtar lossnat och vid motorstadion Dunteberget ligger det träd över vägen.
14.55
Vattenfall meddelar att man har tio pågående avbrott i Östergötlands västra delar. Total är 2700 kunder nu strömlösa från Finspång ner mot Vadstena.
14.55
EOn meddelar att man har 1600 strömlösa kunder i Östergötland södra och östra delar.
14.58
Hur kommer vädret vara i Norrköping?
Hej! Det är här en klass 2 varning utfärdad och Norrköping väntas få stormbyar (över 25 m/s) under den senare delen av eftermiddagen. Sedan ikväll avtar vinden långsamt.
15.00
Hej! Kommer blåsten påverka oss i Helsingborg?
hej Jonathan! Räkna med att det blir blåsigt, men det strkaste vindbandet har passerat längre norrut där också vinden börjar att avta sakta.
15.05
Hur kommer Västervik/Gamleby (Kalmar län) att påverkas idag och när jag och min sambo ska åka till Stockholm imorgon hur kommer det att se ut då? Bör vi stanna hemma?
Hej! Räkna med att det blir rejält blåsigt nu under eftermiddagen med tidvis hårda vindbyar, men att vinden börjar avta långsamt ikväll. Imorgon är det fortsatt blåsigt under eftermiddagen, men det ska nog vara okej att ge sig ut i trafiken då.
15.07
Hej. Kommer att åka långa bilvägar i Västernorrland och Jämtland. Risk för påverkan av Helga?
Hej! Räkna med att stormen för med sig en hel del snöfall i Jämtland och Västernorrland, främst i söder (mindre väntas dock nå fjälltrakterna). Det är även utfärdat en klass 1 varning för halt väglag senare ikväll och natten mot lördag när det klarnar upp. Så ta det försiktigt i trafiken om ni ska ut.
15.13
kommer stormen avta nu i Jönköpingslän?
Hej Staffan! Vinden kommer långsamt avta nu under kvällen.
15.14
Östgötatrafiken meddelar att man inte kör med sina dubbeldäckare i blåsten. Dessa ersätts i mesta möjliga mån av låga bussar.
15.16
Hur ser det ut för Hallands del under helgen ?
Hej Robin! Vinden börjar nu avta ikväll. Men räkna med att det blir blåsigt återigen lördag eftermiddag/kväll och även en bit inpå söndagen. Det väntas dock inte bli fullt lika blåsigt.
15.16
Siffran för elavbrottsdrabbade hushåll i Östergötland är nu uppe i cirka 6500, enligt avbrottsinformationen hos Eon och Vattenfall.
15.18
Fortfarande inga störningar i tåg Göteborg-Jönköping?
Inte än. Men, som sagt, detta kan komma att förändras beroende på hur kraftiga vindarna blir.
15.19
Kommer Gotland drabbas av Helga? Mer eller mindre än Gorm?
Hej Anna! Det blir blåsigt som under Gorm. Då var det en klass 2 varning utfärdad, med den tog man bort efterhand då det inte såg ut att bli riktigt så blåsigt. Det är inte fullt lika blåsigt denna gång över Gotland, men det blir tidvis mycket hårda vindbyar (över 20 m/s) vid kusten.
15.22
En bil på väg 211, strax norr om Borensberg i Östergötland, rapporteras ha fått ett träd över sig. Vägen uppges helt eller delvis vara avstängd. Det finns inga uppgifter om personskador.
15.22
Hej! Kommer blåsten att påverka oss i Helsingborg?
Hej! Det är som sagt ett betydligt starkare vindband som passerat längre norrut och nu börjar vinden långdsamt att avta.
15.25
hur påverkar stormen flygtrafiken till och från Landvetter flygplats?
Talade precis med Swedavias presstjänst som meddelar att tre flighter har omdirigerats från Landvetter och landat på Kastrup i stället. Ytterligare ett plan från Arlanda till Oslo tvingades att återvända till Stockholm. Det har orsakat att vissa avgångar har ställts in då planen helt enkelt är på fel flygplats. Men problemen är inte särskilt stora i nuläget, säger Åsa Öhman på presstjänsten.
15.25
Är massa snö i Kramfors och har snöat hela dagen inte blivit plogat så är väldigt halt och bilar sladdar.
15.29
Här kan ni läsa det senaste om flygläget:

Landade inte på Landvetter på grund av stormen

svt.seStormen Helga drar in över Sverige och ställer till med stora bekymmer. Till en början hoppades luftfartsverket att flygtrafiken skulle flyta på utan störningar, men efter hand har situationen omvärderats
15.30
Sex stora träd rapporteras ha fallit över Finspångsvägen vid Jerketorp, strax söder om Rejmyre i norra Östergötland.
15.32
Är det en isbjörn till höger på bilden över älvsborgsbron? Staty eller riktig?
Stämmer bra. Det är en skulptur som har köpts in i syfte att försköna en vågbrytare. Den är gjord av konstnären Peter Skallström från Götene.
15.33
Örebro län har drabbats av strömavbrott. Närmare 5 000 hushåll från Laxå, Askersund och upp mot Örebro är utan ström just nu.
15.34
På riksväg 50 mellan Askersund och Hammar har ett träd fallit över vägen, rapporterar P4 Örebro.
12.52
I norr skyddas vi av Norge, därför drabbas södra Sverige ofta hårdast av stormar, säger SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen.
12.43
går öresundstågen som vanligt mellan gbg -falkenberg.
Helene Holmqvist, vid Öresundstågens presstjänst, säger att tåget går som vanligt än så länge. De har haft ett möte där de har bedömt att stormen inte kommer att bli så våldsam att det blir några större problem för tågtrafiken. Detta kan förstås förändras beroende på vädret, men som det ser ut just nu kommer ingen trafik att ställas in.
12.43
– Ställ gärna in resan och stanna hemma. Om man måste resa ska man vara väldigt försiktig, säger Mona Huovinen, presskommunikatör Trafikverket.
12.42
Mona Huovinen, presskommunikatör Trafikverket, säger att det finns en möjlighet att fler broar kan behöva stängas under dagen.
11.15
Tågtrafiken i västra Sverige har störningar. Tågen mellan Uddevalla och Strömstad är avstängda åtminstone fram till i eftermiddag, enligt Trafikverket.
Även trafiken över Uddevallabron och Älvsborgsbron är stängda och väntas inte öppna förrän sent i eftermiddag.
12.35
Senaste siffran för strömlösa är att 2600 hushåll saknar el i nuläget främst omkring bland annat Uddevalla och Tjörn, säger Lisa Johansson, SVT Nyheter.
12.34
Hur blir det med tågtrafiken mellan Malmö-Köpenhamn idag efter kl 17?
Enligt SJ har de inga störningar i tågtrafiken.
12.34
Här finns mer info om de inställda tågen i Småland.Helga stoppar tågen i Småland
12.33
Hej! Kommer tågtrafiken mellan Göteborg- Stockholm påverkas i eftermiddag ?
Enligt SJ ska det inte vara några problem eller förseningar i tågtrafiken just nu. De kommer att informera sina resenärer om läget förändras.
12.33
Talade precis med SJ:s presstjänst och de sa att deras trafikledare inte upplever några problem med stormen utan att trafiken rullar på som vanligt. Det är alltså SJ-tågen. Lokaltågen som körs av Västtrafik har vissa förseningar.
12.32
Just nu blåser det värst vid Bohuskusten, men även över Göteborg och södra Vänern.
12.22
12.30 börjar vår nästa livesändning kring stormen Helga. Följ den här i topp. Meteorologen Åsa Rasmussen ska försöka svara på en del av era frågor i sändningen.
11.00
En lastbil har kört av vägen vid norra infarten till Hudiksvall. Foto: Cecilia Eriksson Granér/ SVT
12.20
Ni är många som frågar om flygtrafiken. Det finns inga skäl till oro. Här kan du läsa mer om det:

Helga stoppar inte flyget

svt.seStormen Helga drar in över Sverige och ställer till med stora bekymmer. Men när det gäller risken för att flyg ska ställas in är oron obefogad, försäkrar Luftfartsverket.
12.19
Räddningstjänsten i Storgöteborg rapporterar om många stormrelaterade larm och många lösa föremål och byggställningar som måste säkras. "Om du inte måste gå ut, stanna inne" skriver man i ett pressmeddelande.
12.15
Tjörnbron är än så länge inte avstängd men kommunen manar till försiktighet och att se upp för flygande föremål. Vindar på 44 meter/sekund har uppmätts.
12.14
det blåser o regnar kraftigt i Visby nu, kl 12. Färjorna blir försenade men kommer att gå.
12.09
Alltfler hushåll på västkusten är nu strömlösa. 2600 kunder hos Ellevio, före detta Fortums elnät, och ett 1000-tal hos Vattenfall. Det handlar främst om boende i Tanum och Uddevalla.
12.05
Tack för många bra frågor! Jag går nu på lunch och är tillbaka igen om drygt en timme igen. Gå gärna in på vår webb för att följa stormen Helga och hur det ser ut just nu:
12.04
Kustpilen mellan Linköping - Kalmar samt Linköping - Västervik ställs in på grund av Helga. Gäller från klockan 12:00 till kl 23:30 i dag. Buss ersätter, meddelar Östgötatrafiken.
12.02
Så vi har alltså vindbyar på orkanstyrka på flera platser just nu.
12.02
Hur kommer det att bli i Alvesta ?
Hej mikael! Det väntas bli betydligt blåsigare längre norrut och vid kusterna. men ränka med att det på dagen kan vara tidvis friska vindar även här.
12.01
Väderöarna har en vindhastighet på 29m/s och i byarna är man uppe på 35m/s.
12.00
Vid fyrplatsen Måseskär i Orust kommun går det nu orkanbyar på 38 m/s.
12.00
Hur och när blir det värst i Jönköpings län?:)
Hej Christian! det blir blåsigt och det är en klass 1 varning utfärdad för Jönköpings län idag mitt på dagen med tidvis mycket hårda vindbyar (21-23m/s). Senare under eftermiddagen avtagande.
11.56
28,6 sek/m i Hunnebostrand på Västkusten nu!
11.56
O, Helga natt o, Helga storm för Sverige! Nu håller vi på att blåsa bort......
11.55
Ska köra från göteborg till skåne, ska jag köra nu eller vänta någon timme?
Hej Daniel! Om du kan vänta någon timme så kan det vara en god ide, då stormen väntas nå kulmen nu mitt på dagen.
11.55
Här kan man följa väderläget i Gävleborg:

Väderläget i Gävleborg just nu

svt.seHär hittar du aktuell information om trafik - och väderläget i länet.
">Väderläget i Gävleborg
11.53
P4 Väst skriver att det är strömavbrott i en del av Vänersborgs kommun.
11.52
Jag befinner mig i Aneby, är det säkert här?
Hej Martin! Det är en klass 1 varning utfärdad för mycket hårda vindbyar (21-23 m/s) i eftermiddag. Ikväll avtar det sedan långsamt. Betydligt blåsigare väntas det bli längre norrut.
11.49
I Gävleborg är vi inte lika drabbade av stormen, däremot har vi snö och ishalka och just nu varnar Trafikverket för ishalka på vägarna i hela länet.
11.47
Kan ni rekommendera en trovärdig och faktabaserad informationskanal, web, tv, radio, att hålla sig informerad angående vädret och framförallt pågående storm helga.

Det ges olika information, från max 13 m/s till över 33 m/s, då det är väldigt svårt att fatta beslut angående vädret.

Är rådet att personer inte skall vara ute, kommer skolor att stänga?

Kommer det att vara starkast vindar innan, efter eller i centrum av strormen?

Hej Elisabeth! Det är viktigt att hålla sig uppdaterad både via radio och tv. Följ vädersändningarna och håll dig uppdaterad på varningsläget på SMHIs hemsida. Just nu har det registrerats orkanbyar (över 32 m/s) på vissa kuststationer och utöver väderöarna utanför Bohuskusten. Men in över land är det starkaste just nu över Göteborg med 21.2 m/s. Starkaste vindar blir i detta fallet när storm
11.45
Hur går tågen? Är det några förseningar eller inställda avgångar? Tänker på sträckan Skövde - Göteborg!
Än så länge är det inga problem på sträckan Skövde - Göteborg, men Trafikverket följer vädret och det finns förstås en risk att situationen förändras.
11.44
Talade precis med Viking Lines presstjänst som uppger att alla deras båtar går som vanligt än så länge. Man följer läget och bedömer varje tur efter den rådande situationen. - Det är så stora båtar så sjögången känns inte lika mycket. Det är säkert att åka med oss, säger Eleonora Hansi, informatör på Viking Line.
11.43
Hur blir det i Stockholm ?
Hej kalle! Det är en klass 1 varning utfärdad för mycket hårda vindbyar (21-23 m/s) under eftermiddagen. Sedan avtar det sakta ikväll.
11.41
Är det säkert att ge sig ut på ett kryssningsfartyg från Stockholm till Åbo i kväll. Klarar båtarna denna storm utan att ställa in turer?
Hej Lisa! Jag talade precis med Viking Line. De hälsar att det är säkert och att det rör sig om så pass stora båtar att sjögången inte kommer kännas särskilt mycket. Alla Viking Lines turer går som vanligt än så länge och om de förändras kommer deras kunder att informeras, hälsar Eleonora Hansi, informatör på Viking Line.
11.40
Hur ser det ut för Halland? Hur länge kommer vi att påverkas av Helga och när är kulmen för oss?
Hej! det är en klass 1 varning utfärdad för mycket hårda vindar (21-24 m/s) och stormen väntas här nå kulmen mitt på dagen. På eftermiddagen avtar det långsamt.
11.38
Hur blir stormarna på Ålands hav på eftermiddagen?
Mariehamn - Stockholm.
Hej Marc! Det är en klass 1 varning utfärdad för kuling (14-18 m/s) från förmiddagen. Sedan avtar vinden under natten mot lördag.
11.36
hur ser de ut för Örebro under dagen/helgen?just nu bara duggregn och ytterst lite blåst.
Hej! Ja det är en klass 2 varning utfärdad för blåsten nu mitt på dagen (25-27 m/s i byarna). Sedan avtar det långsamt från den senare delen av eftermiddagen. Vidare i helgen blir det mycket moln och milt. Även söndagen kommer att bjuda på en del blåst.
11.34
Lunchtid i Uddevalla. Friska vindar.
11.33
11.33
Hur ser det ut just nu?
Stormen Helga börjar att dra in över Västkusten med rejäl blåst. Vid norra Bohuskusten har det nu registrerats byar med orkanstyrka (över 33 m/s).
11.32
Hur kraftiga vindbyar kommer det vara i Motala?
Vinbyar kan nå upp mot stormstyrka (25-26 m/s).
11.31
mulet alt; molnigt vad är skilnaden?
Molnigt innebär mycket moln. Mulet innebär helt mulet väder.
11.30
Kommer trafiken på Öresundsbron att påverkas?
Ja, hastigheten är sänkt till 50.
11.29
Ingår Kungsbacka i klass 2 varningen?
Här är det en klass 1 varning utfärdad, men då ska man komma ihåg att det är varning för stormbyar (25-28 m/s) i Göteborg. Så det kan bli rejält blåsigt nu under förmiddagen.
11.25
Är det säkert att åka tåg mellan Kolbäck och Eskilstuna? Eller ska jag boka flyg? Med väldigt vänliga hälsningar en osäker farfar
Hej Fritjof! Det väntas bli mer blåst längre västerut, framförallt nu mitt på dagen. Sedan avtar vinden sakta under den senare delen av eftermiddagen. Det borde inte vara någon fara att ta tåget senare ikväll, förutsatt att man inte drabbas av förseningar.
11.23
Hur hårt kommer Östergötland drabbas?
Det är en klass 2 varning med stormbyar (25 m/s) under eftermiddagen. Sedan avtar det långsamt ikväll.
11.22
Tips från coachen: Kolla väderprognosen så finns svaret på många av era frågor där. Lämna liverapporteringen fri för viktigare och mer relevant information. Tack.
11.21
Hur kommer det att bli i Värmland. Bor i Arvika
Hej Lars-Göran! Framförallt i söder blir det rejält blåsigt och det är en klass 1 varning utfärdad med tidvis mycket hårda vindbyar (20 m/s) mitt på dagen. Sedan avtar det långsamt i eftermiddag-
11.20
Hej,
Kan en tromb, tornado, cyklon och tropisk cyklon alla räknas som storm/orkan (beroende på hastigheten).

Vänliga hälsningar,
Emile
Hej! En tromb/tornado är småskaliga fenomen. Men en cyklon/orkan är olika namn för samma fenomen som kategorieras av deras vindhastigeter. Över 33 m/s är det en orkan.
11.18
Kommer Helga att nå Norrbotten? Och kommer vi boende att påverkas?
Hej Emma! Det väntas bli betydligt blåsigare längre söderut i landet, men det kan bli tidvis friska vindar längst kusten under natten mot lördag. Även en del snöfall kan man räkna med ikväll vid kustlandet.
11.17
På Skagerack och Kattegatt väntas storm med medelvindar på över 25 meter per sekund, vilket innebär problem för sjöfarten.
11.17
TT rapporterar att högstadieeleverna i Kvarnbyskolan i Mölndal har fått gå hem eftersom man är rädd att en byggställning uppsatt vid skolan ska rasa till följd av vädret.
11.16
Hej! Hur hårt drabbas Halland?
Hej! det är en klass 1 varning utfärdad nu på förmiddagen med tidvis mycket hårda vindbyar (21-24 m/s). På eftermiddagen avtar det långsamt.
11.14
Värnamo kommer det att märkas här`?
Hej Christer! Det kommer även här bli blåsigt med tidvis hårda vindbyar (20-23 m/s), men det kraftigaste vindbandet väntas passera längre norrut.
11.12
Färjeföretaget Color Line ställt in samtliga avgångar mellan Strömstad och norska Sandefjord på grund av väderförhållanden.
11.12
Hur blir det i östra delen av Sjuhärad
Hej Bosse! Det kan även här bli tidvis stormbyar (25 m/s) nu på förmiddagen, sedan avtagande under eftermiddagen.
11.12
Hur påverkas Landvetter flygplats!
I dagsläget inte alls. Luftfartsverket och Swedavia meddelar att man inte har några störningar i flygtrafiken.
11.10
Hur ser vädret ut i Lund om ca. 2 timmar?
Det blir blåsigt (men inga varningar är så långt söderut utfärdade). Det blir även uppehåll.
11.09
Kommer stormen nå upp till Mälaröarna?
Undet eftermiddagen kan det här handla om tidvis mycket hårda vindbyar (21-23 m/s).
11.08
Hur blåsigt kommer det vara i stockholm klockan ett?
Det kan bli tidvis mycket hårda vindbyar (21-23 m/s). Från ikväll långsam,t avtagande.
11.07
Blir det storm på söndag också?
Det väntas bli blåsigt återigen, men det är inte en ny storm och inte lika blåsigt som idag.
11.06
Hej!

Jag ska åka tåg mellan malmö- sthlm med avgång 16.00, hur påverkas tågsträckan av stormen?

Mvh Peter
Hej! Hej! Pratade alldeles nyss med Thomas Pihl, pressinformatör på Trafikverket. Han sa att än så länge är det inga problem på den sträckan, tågen går som vanligt. Men de följer utvecklingen om stormen skulle påverka trafiken mer.
11.05
Hej, jag undrar hur prognosen ser ut för östkusten?
Hej jenny! Det blir som blåsigast under eftermiddagen med tidvis mycket hårda vindbyar (21-23 m/s), men än blåsigare väntas det bli över de norra delarna mot söderköping/norrköping.
11.05
Hur är det med tågen mellan Göteborg och Stockholm idag?
Inga problem än så länge, men kan förändras beroende på hur kraftig stormen blir.
11.05
Undrar över prognosen för Norrköping
Hej! I eftermiddagen väntas det blåsa som mest, med vindbyar som kan nå upp mot stormstyrka (över 25 m/s). Sedan avtar det sakta från ikväll.
11.05
Vi ska ta tåget från Växjö till Göteborg vid 17.00 tiden i eftermiddag. Vet ni något om hur den sträckan påverkas av stormen?
Hej! Pratade alldeles nyss med Thomas Pihl, pressinformatör på Trafikverket. Han sa att än så länge är det inga problem på den sträckan, tågen går som vanligt. Men de följer utvecklingen om stormen skulle påverka trafiken mer.
11.04
Hej!

Hur påverkar stormen tåg mellan malmö - sthlm?
Mvh
Peter
Hej! Pratade alldeles nyss med Thomas Pihl, pressinformatör på Trafikverket. Han sa att än så länge är det inga problem på den sträckan, tågen går som vanligt. Men de följer utvecklingen om stormen skulle påverka trafiken mer.
11.02
Sonen ska köra från Oslo till Malmö under eftermiddagen/kvällen. Hur ser prognosen ut för den här resan?
Orolig morsa
Hej! Det starkaste vindbandet väntas passera nu på dagen med tidvis stormbyar, sedan avtar vinden långsamt från eftermiddagen. Därför kan det vara en bra ide att åka lite senare.
10.58
Vet ni något om hur Bollebygd kan påverkas av stormen idag? De varnar i sjuhärad, men svt rapporterar att det blir värst i Göteborg och norröver.
Hej Mia! Det är, som sagt, en klass 2 värning utfärdad även för sjuhärdad med stormbyar. Sedan avtar det sakta från i eftermiddag. Samtidigt väntas det starkaste vindbandet passera de norra delarna av Bohuskusten.
10.56
Hej! Hur strakrt kommer det att bli i Norrköping
Hej! I eftermiddagen väntas det blåsa som mest, med vindbyar som kan nå upp mot stormstyrka (över 25 m/s). Sedan avtar det sakta från ikväll.
10.54
Just nu är cirka 700 hushåll på norra delen av Tjörn strömlösa. Leverantören Ellevio arbetar där just nu. I Uddevalla kommun har närmare 300 av Vattenfalls kunder ingen ström. Problemet beräknas vara åtgärdat vid 13.00.
10.53
Vi flyger hem från Köpenhamn lördag morgon, vad tror du om det? Ska vi boka tåg istället...?
Nej, välj hellre flyg. Tågtrafiken har en del problem. Luftfartsverket däremot säger att de inte räknar med några problem alls i flygtrafiken.
10.53
Hur blir vädret i västra skåne?
Hej Caroline! Det väntas bli betydligt blåsigare längre norrut, men man kan ränka med att det blir blåsigt även för Skånes del på dagen. Vid kusten friska vindar med tidvis hårda vindbyar.
10.52
Jag ska åka till Västerås snart och undrar hur vädret kommer att se ut vid lunch tiden uppe i västerås? // mvh zälizz och ormizz
Hej Andreas! Det är en klass 2 varning utfärdad för örebro län och de väntas bli blåsigast längre västerut. Samtidigt är det vid lunchtid som det väntas bli som blåsigast.
10.50
Frun ska ta tåget mellan Malmö och Nässjö sent ikväll. Är stormen över då?
Hej Sture! Det väntas bli betydligt blåsigare längre norrut, men det är en klass 1 varning utfärdad för jönköpings län. Stormen kommer sakta att avta från den senare delen av eftermiddagen och kvällen.
10.50
Så här ser det ut i Bergsjö, norra Hälsingland, just nu. Foto: SVT Nyheter Gävleborg
10.49
Vi ska flyga från Köpenhamn till Stockholm lördag förmiddag, ska vi boka tåg istället?
Det tycker jag definitivt inte. Tågtrafiken har väldigt stora problem, däremot är det inga störningar alls i flygtrafiken och Luftfartsverket räknar inte med några problem. Trevlig resa!
10.48
Hur är vädret i Västmanland?
Hej Emma! Det är utfärdat en klass 2 varning för Örebro län med vindar upp mot 25-27 m/s omkring lunchtid, Sedan börjar vinden sakta att avta under senare delen av eftermiddagen. Det väntas inte vara lika blåsigt i de allra östra delarna.
10.47
Hej, vi ska flyga till Visby över helgen. Imorgon kl 9.30 går planet. Ska vi sälla in?
Nej, Luftfartsverket räknar inte med några problem i flygtrafiken. Ni kan vara lugna och ha en trevlig helg på Gotland!
10.47
Här kan ni se störningarna hos Västtrafik:

Startsida - Västtrafik - Västtrafik

VästtrafikVälkommen till Västtrafik! Vi har hand om kollektivtrafiken i hela Västra Götaland. Gå in på Västtrafik och se hur du tar dig till rätt destination.
!/trafikstorningar/
10.46
Hur långt söderut kommer att drabbas? Bor i Värnamo
Hej Christer! Även här kommer det att märkas. Mycket hårda vindbyar förekommer främst idag kring lunchtid, sedan senare delen av eftermiddagen avtar det långsamt.
10.45
Vart ligger stormen nu?
Ett starkt vindband börjar nu att dra in över Västkusten.
10.43
Hur går det med Skåne?
Det är inga varningar utfärdade för Skånes del, men räkna med att blir blåsigt nu på dagen. Vid kusten får man räkna med friska eller tidvis hårda vindbyar.
10.42
Älvsborgsbron har också stängts av nu.
10.40
Hej hur blåsigt blir det i ödeshög nära vätten
Hej Mattias! Det kan blåsa upp mot ca 25 m/s (stormstyrka) under eftermiddagen innan det avtar sakta frampå kvällen.
10.37
Undrar över prognosen i Örebro lön i eftermiddag?
Hej Sofia! Det är en klass 2 varning utfärdad för stormbyar (över 25 m/s) från middag. Under senare delen av eftermiddagen avtar vinden sakta. Det blir även mest regn fram till ikväll varpå det klarnar upp.
10.36
Hej! Varför känns det som det blåser/stormar mest på nätterna? Är det bara en känsla eller finns det några metrologiska förklaringar?
Hej Sara! Nej jag tror det kan vara en känsla. Det blåser som mest just när stormen passerar, som Gorm gjorde nattetid och som Helga gör nu under dagen.
10.35
När kulminerar stormen?
Stormen väntas kulminera mitt på dagen, omkring klockan 12.00.
10.34
Hej !! I sverige genom åren har det varit både storm och orkan . Vilken av dessa, var den värsta oväder i Sverige?
Hej Titta! Gorm blev mycket blåsig med vindar som liknade stormen Gudruns, det gav stora skador i sydsverige. Helga ser ut att bli något lugnare, men det är viktigt att vara försiktig även denna gång.
10.32
Hur ser läget ut för Gotland?
Det är en klass 1 varning utfärdad för mycket hårda vindbyar från den sena eftermiddagen och ikväll. 21-24 m/s, där byarna kan bli kraftigare längst västra kustbandet.
10.31
Det blåser så kraftigt att hastigheten på Öresundsbron är nedsatt till 50 kilometer i timmen. Vindkänsliga fordon rekommenderas att inte köra där.
10.30
Kommer Eksjö drabbas av stormen?
Hej Alexander! Ja det är en klass 1 varning utfärdad för mycket hårda vindbyar under eftermiddagen. Längre norrut blir det något mer blåsigt med tidvis stormstyrka i byarna (25 m/s).
10.29
Kommer Sthlm drabbas?
Från eftermiddagen är det en klass 1 varning utfärdad för mycket hårda vindbyar. Sedan ikväll sakta avtagande.
10.29
Uddevallabron är avstängd enligt Anders Sandahl, pressinformatör på Västtrafik. Detta innebär att viss busstrafik påverkas och måste köra via en annan väg genom Uddevalla centrum istället. Restiden blir cirka 8 - 10 minuter försenad, men inga hållplatser dras in.
10.28
Hej! Hur starka vindar kommer det bli i Halland?
Hej Niklas! Under förmiddagen 21-24 m/s. På eftermiddagen sakta avtagande.
10.27
Vår reporter Markus Dahlberg har åkt med plogbilsföraren Erik Erskjäns som säger att det alltid är nervöst när det är första turen på säsongen.
– Det är inget vidare väder, det är halt.
Foto: SVT Nyheter Gävleborg
10.26
Ska åka bil mellan Flen och Mariestad vid 14-tiden.
Vad gäller här?
Hej Ulla! Det ska inte vara någon fara, men räkna med att det är blåsigt (dock ingen klass 2 varning eller risk för halka).
10.24
Jag undrar om stormen kommer med snö
På en del ställen gör den det. I norra Värmland och Dalarna, och vidare upp i Jämtland, Gävleborg, Västernorrland och Västerbottens kustområde, varnas det för snöfall på uppemot 10-15 centimeter.
10.19
Ska flyga från landvetter senare i eftermiddag. Risk att vi inte får lyfta?
Kopierar in Helena Zachariassons svar:
De som undrar kring flygtrafiken: Talade precis med Swedavias pressjour som meddelar att i nuläget påverkas inte flygtrafiken på varken Landvetter i Göteborg eller Arlanda i Stockholm. - Vi följer läget hela tiden och anpassar oss efter det. Men just nu är det ingen påverkan utan allt går som normalt. Det är kaptenerna på varje flyg som avgör om det är säkert att lyfta eller ej, säger Åsa Öhman, pressinformat
10.10
Plogbilen jobbar på i norra Hälsingland. Foto: SVT Nyheter Gävleborg
10.08
Vi har ett reporterteam på plats i norra Hälsingland. De rapporterar att snöfallet har övergått till regn efter kustremsan som de har kört. Temperaturen ligger runt noll och det ser ut att bli en ishinna på vägbanan.
10.06
Kommer Helga komma in i sverige
Ja, den är på ingång just nu.
10.02
Prognosen från SMHI gällande Gävleborg lyder såhär:

SMHI varnar för 10-15 cm nysnö.
SMHI har utfärdat en klass 1 varning i nordvästra Hälsingland under fredagen. Det förväntas komma 10-15 cm nysnö under dagen. Det kan också vara risk för halka.
SMHI har även utfärdat en klass 1-varning för hårda vindar för Bottenhavet utanför Gävleborgskusten.
09.58
Hur är det med tågtrafiken i Skåne framåt kvällen?!
Har precis pratat med Mona Huovinen, presskommunikatör på Trafikverket. Hon sa att just nu är det inga banor som är avstängda i syd, utan det är framförallt på västkusten som tågtrafiken påverkas. Men detta kan såklart ändras snabbt, beroende på var stormen drar in. Göteborg och Strömstad har stängt av tågtrafiken. Det har även Öxnered, Herrljunga, Håkantorp och Gårdsjö gjort.
09.55
I morse såg det ut så här vid den norra infarten till Hudiksvall.

Lastbil har kört av vägen

svt.seEn lastbil har kört av vägen vid norra infarten till Hudiksvall.
">Lastbil körde av vägen
09.53
Vi skall åka bil till göteborg vid lunchtid. Bor i Lidköping. Vad rekommenderar ni??
Att ta det försiktig! SMHI rekommenderar att man håller sig inne om man kan. Största risken är ju halka och att träd blåser ned på vägen. Håll er på större vägar och kör sakta skulle jag säga.
09.51
Kommer Gotlandsfärjorna gå på fredagkvällen?
Just nu är två färjor senarelagda på grund av hårt väder. Det är 12.30 från Nynäshamn och 17.30 från Visby. Det kan bli fler då stormen går från väst till öst och då riskerar vinden öka under eftermiddagen på östkusten.
09.50
De som undrar kring flygtrafiken: Talade precis med Swedavias pressjour som meddelar att i nuläget påverkas inte flygtrafiken på varken Landvetter i Göteborg eller Arlanda i Stockholm. - Vi följer läget hela tiden och anpassar oss efter det. Men just nu är det ingen påverkan utan allt går som normalt. Det är kaptenerna på varje flyg som avgör om det är säkert att lyfta eller ej, säger Åsa Öhman, pressinformatör.
09.49
Hej!

Kommer flygtrafiken från Arlanda gå som planerat? Vi ska flyga till Teneriffa på söndag morgon.

Mvh Erik
Helena Zachariasson pratade med Swedavias pressjour för en stund sedan som meddelade att flygtrafiken i nuläget inte påverkas utan flygen går som normalt.
Stormen väntas dessutom att bli lugnare under kvällen.
09.48
Hej! Jag sitter i Gävle och kommer att rapportera om väderläget härifrån Gävleborg. Kom gärna med inspel och bilder som berättar om hur det ser ut hos er.
09.46
Hur går västtrafiks bussar. Problem.
Ja, det verkar vara stora problem hos Västtrafik. De meddelar att man ska hålla sig uppdaterad via deras hemsida eller app. Man planerar för stora störningar i både buss- och tågtrafiken.
09.38
Hej hur är det med tågtrafiken i skaraborg / norra V-götaland i em?
Har just pratat med SJ som säger att tågtrafiken ska gå som vanligt, men om det skulle uppstå några problem är det ingen ersättningstrafik. Istället får du antingen boka om din resa eller be om pengarna tillbaka.
09.37
Kommer stormen och störa trafiken på Arlanda?
Pratade precis med Swedavias pressjour och de meddelar att flygtrafiken i nuläget inte påverkas utan flygen går som normalt.
09.31
Nu var livesändningen slut men vi fortsätter rapportera här i textform.
09.29
Under kvällen har det mesta dragit bort, men fortfarande blåsigt i öster.
09.27
Vindarna kan komma upp i över 30 meter per sekund på vissa ställen, vilket är väldigt kraftigt.
09.24
I Uddevalla-trakten kommer det att bli värst omkring lunchtid.
09.23
Dalarna får både blåst och snö under dagen och kommer att ha det lite extra besvärligt.
09.21
En teori till att man ger stormar namn är för att det ska vara lättare att hålla reda på dem. Det är relativt nytt att namnge stormar.
09.18
Helga har fått sitt namn av danska vädertjänsten, eftersom det var till Danmark stormen kom först. Man går efter alfabetet och växlar mellan mans- och kvinnonamn. Förra stormen som precis avtagit och drabbade främst Skåne var Gorm, även den döpt av Danmark.
09.18
Stormar är vanligast i södra Sverige, mycket på grund av skillnaderna i temperatur mellan norra och södra Sverige.
09.16
Om kulmen kommer längre fram på dagen är det inte helt otänkbart att trafiken också påverkas, menar Lisa Johansson, SVT Nyheter, på plats i Uddevalla.
09.15
Jag hade planerat en resa från Östergötland till Göteborg under eftermiddagen.

Är det olämpligt att köra bil i stormvindar?
Det råder ju en klass 2-varning och då bör man hålla sig hemma om man kan råder SMHI. Det kan vara olämpligt att köra där det är mycket skog eftersom det kan falla ned på bilen.
09.14
Än så länge påverkas inte trafiken i västsverige, men kolletivtrafiken har drabbats. Till exempel har tåg fått ersättas med buss, säger Lisa Johansson, SVT Nyheter, på plats i Uddevalla.
09.13
Hashtaggen Helga har redan börjat trenda på svenska Twitter.
09.13
Från Twitter levereras lite äkta Göteborgshumor:

09.05
Under de närmsta timmarna kommer de mest drabbade områdena att vara norra Götaland och södra Svealand.
08.53
Här kan du läsa en artikel om det senaste och en intervju med vår egen meteorolog.

Stormen Helga närmar sig land

svt.seOvädret Helga rör sig nu över Nordsjön mot Sverige och vinden har redan tilltagit längs västkusten, men det är först vid tolvtiden som stormbyar väntas i Västra Götaland för att fortsätta österut in över landet.
08.52
God morgon! Stormen Helga är på väg mot Sverige och det kommer vi följa live här på SVT Nyheter. Var med oss och få de första uppdateringarna om väderläget där Du bor. Kom gärna med inspel och berätta hur det är där Du befinner dig!