Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Sjukhuset bekräftar: Svensk man skadad

Gärningsmän öppnade eld mot ett turisthotell i Hurghada i Egypten. Skottlossningen ska ha utförts vid entrén till hotellet som ligger vid Röda havet. Två gärningsmän ska ha oskadliggjorts och en svensk har skadats.

SVT rapporterade · Skottlossning på turisthotell i Egypten

Det råder just nu oklarhet kring antalet och nationalitet på skadade. Svenska UD bekräftar att en svensk har skadats.

Följ vår fortsatta rapportering kring utvecklingen här: http://www.svt.se/nyheter/utrikes/uppgifter-skottlossning-pa-turisthotell-i-hurghada
20.19
Tre gärningsmän har öppnat eld vid ingången till ett turisthotell i Hurghada i Egypten.
20.21
Enligt Al-Jazeera ska en tysk och en dansk turist, båda kvinnor, skadats i attacken.
20.22
Det förekommer även uppgifter om att alla tre gärningsmännen ska ha dödats av säkerhetspersonal men än så länge är alla uppgifter om skadade eller döda osäkra.
20.22
Hotellet ligger i den populära turistorten Hurghada dit många svenskar åker. Resebolaget Apollo har gäster på hotellet där skottlossningen inträffade. Bolaget säger till SVT Nyheter att det finns totalt 90 gäster från Sverige, Norge och Danmark på plats.
20.26
Peter Browall, Sverigechef vid Apollo, säger att skottlossningen inträffat på hotellet Bella Vista. Han har ingen information om skadade. -Vi har personal på väg till hotellet, säger han.
20.28
Såväl Fritidsresor som Ving har svenska resenärer i Hurghada. -Vi har inga gäster på det hotellet. Våra hotell ligger en bit därifrån, säger Leyla Öfwerström vid Fritidsresors pressjour.
20.29
Inte heller Ving har några gäster på det hotellet. -På hela destinationen Hurghada har vi 216 svenska gäster, säger Barbro Holmberg vid Ving. Av dem bor merparten utanför Hurghada.
-Och vi har inga gäster boende i närheten av var det här har skett, säger hon.
20.32
Det kommer olika uppgifter om hur många av gärningsmännen som dödats.
20.32
Två svenskar har skadats vid attacken i Hurghada, uppger Egyptens hälsodepartement enligt Ahramonline.
20.36
Enligt SVT:s korrespondent Stina Blomgren, på plats i Egypten, har de två skadade svenskarna knivhuggits.
20.39
Svenska UD uppger för SVT Nyheter att man i nuläget inte har någon information om skadade eller döda svenskar.
20.42
Enligt al-Arabiyya har samtliga tre gärningsmännen oskadliggjorts.
20.46
Svenska Camilla Fredriksson befinner sig just nu i Hurghada på ett hotell drygt en mil ifrån det hotell där attacken skedde.
– Det är ganska lugnt här men man märker att många sitter och läser nyheterna i sina telefoner och ringer sina anhöriga, säger hon till SVT.
20.48
Enligt SVT:s Stina Blomgren finns det uppgifter om att polisen ska ha förstört ett bombbälte som en av gärningsmännen burit.
20.52
Egyptiska säkerhetsstyrkor utanför hotellet Bella Vista.
20.56
Det är fortfarande oklart hur många som skadats i attacken. Just nu rapporteras det om en skadad tysk, en skadad dansk och två skadade svenskar.
21.00
Apollo bekräftar nu att en av deras svenska gäster skadats. -Det är en man som har skadats, säger Peter Browall, Sverigechef vid Apollo. Han kan inte säga något om vilka skador mannen har.
21.02
Är du på plats i Egypten och vet mer? Kontakta oss gärna på: svtnyheter@svt.se
21.06

”Min dotter är i säkerhet”

svt.seThomas Johning i Trelleborg, har sin dotter i Egypten i området som drabbades av en attack på fredagskvällen.
21.11
Det är alltså fortfarande oklart hur många som skadats i attacken. Just nu rapporteras det om en skadad tysk, en skadad dansk och två skadade svenskar. Apollos Sverigeschef har bekräftat att en svensk man skadats i attacken.
21.14
Utrikesdepartementet kunde vid 21-tiden fortfarande inte bekräfta uppgifterna om att svenskar skadats i Hurghada.
21.19
Enligt nyhetsbyrån AP är det tre personer som är skadade. En svensk och två österrikare.
21.25

Terrorexperten: Växthus för modern terrorism

svt.seEnligt terrorforskaren Hans Brun är det logiskt att attacken skedde i Egypten. – Det finns en lång tradition av attacker mot turister.
22.08
Poliser inne på hotellet. Foto: Carl-Johan Ulvenäs
22.09
Blodfläck från gärningsman på hotellet. Foto: Carl-Johan Ulvenäs
22.28
Den österrikiska kvinnan som vårdas på sjukhus ska vara i 70-årsåldern, uppger sjukhuset i kontakt med SVT Nyheter.
22.32
Frilansjournalisten Carl-Johan Ulvenäs var på plats vid hotellet i Hurghada. Han berättar för SVT hur han tillsammans med en kollega som arbetade ett annat medieföretag blev bortkörda från platsen när de försökte sända direkt utanför hotellet.
– Det blev kalabalik, säger han.
22.33
Enligt Ulvenäs var det civilpersoner som körde bort dem, och inte polis eller andra ordningsstyrkor.
22.36
Ving har 216 resenärer i området runt Hurghada men merparten, 143 stycken bor i Makadi tre mil bort. I nuläget kontaktar Ving sina gäster.
– Det vi gör just nu är att kontakta alla resenärer vi sms och på plats och då I första hand
våra resenärer i Hurghada, säger Vings Barbro Holmberg.
Kommer era gäster där flygas hem?
– Vi följer som alltid UD:s rekommendationer och ännu finns inga information om någon ändrad rekommendation.
Så det betyder att ni inte planerar att flyga hem några resenärer?
– Inte som det ser ut nu men vi kommer diskutera det här i samråd med UD under morgondagen och ta beslut då, säger Holmberg.
Nästa resa med Ving går dit först på tisdag och även diskussionen om hur det blir med den kommer föras med UD under morgondagen.
22.56
Fritidsresor följer situationen i Hurghada och står i kontinuerlig kontakt både med utrikesdepartementet och sina guider på plats.
– Vi beklagar verkligen den händelsen det är fruktansvärt det som har hänt, säger Leyla Öfwerström hos Fritidsresor.
Situationen på plats beskriver hon som lugn.
– Men vi får så klart oroliga frågor vilket är helt naturlig.
I nuläget samlar man information om det som hänt och säger att man följer situationen noggrant men in nuläget finns inga planer på att flyga hem några resenärer.
– Inte i nuläget men vi följer alltid UD:s reserekommendationer.
22.59
Det är fortfarande lite olika uppgifter till olika medier kring hur många som ska ha skadats eller hur många gärningsmän det rör sig om. Vi kan upprepa att enligt SVT Nyheters kontakt med sjukhuset rör det sig om två skadade: En svensk man, med ytliga skador, och en österrikisk kvinna som har opererats men var läge nu uppges vara stabilt.
23.00
UD:s pressjour bekräftar nu också för TT att en svensk skadades i attacken.
23.08
Senaste uppgifter: Tre personer skadade, varav två svenskar som vårdas för lindriga skador på sjukhus. Det ska röra sig om två gärningsmän, varav minst en av dem har skjutits ihjäl av ordningsstyrkor. Detta berättar SVT Nyheters korrespondent Stina Blomgren, som befinner sig i Egyptens huvudstad Kairo, nu i Rapport i SVT1.
23.09
Enligt Stina Blomgren antas dådet vara riktat mot turistnäringen i Egypten.
23.14
SVT Nyheter har på nytt varit i kontakt med sjukhuset Nile Hospital där de skadade vårdas. Enligt talesperson Ahmad Badr där rör det sig om två skadade, båda svenskar: En man i 30-årsåldern och en kvinna i 70-årsåldern. De ska båda vara knivskurna, och ej skottskadade. Det ska röra sig om ytliga skärsår.
21.56
23.55
Egypten inrikesdepartement kommer med egna uppgifter: Tre utländska turister skadade, varav en svensk och två österrikare. Departementet bekräftar uppgifter om två gärningsmän, varav en dödad.
23.55
Återigen, krockar med tidigare uppgifter, men rapporterar vad vi får höra från våra källor och söker klarhet.
00.06
Nu säger polisen i Hurghada till SVT Nyheter att det är den skadade kvinnan som ska vara svensk, och mannen österrikare. Motstridigt, som sagt.
00.13
Händelseutvecklingen har börjat avta lite nu efter midnatt, och vi kommer att flytta över vår fortsatta rapportering till en nyhetsartikel som vi uppdaterar vidare under natten. Det råder som sagt fortfarande mycket oklarheter kring offren för dådet, bland annat deras nationaliteter. Följ gärna vår fortsatta rapportering kring attacken i Hurgahda här:

Skottlossning på turisthotell i Hurghada

svt.seMinst två gärningsmän attackerade ett turisthotell i den egyptiska staden Hurghada på fredagskvällen. En svensk man och en österrikisk kvinna har skadats, men läget ska vara stabilt för de båda. Gärningsmännen har dödats.
00.15
Med det tackar vi för oss här i denna direktrapportering för stunden.