SVT rapporterade · Har du blivit tafsad på?

Händer som tafsar på brösten, rumpan och mellan benen. Det är vad många tjejer räknar med när de går på krogen. Men är det så att det blivit vanligare och till och med accepterat?

Berätta vad du varit med om. Du får vara anonym!
09.50
Det händer varje helg man e ute och man har börjat bli van.. tyvärr.. !
09.51
Hej!
Vad bra att ni tar upp det här ämnet! Det är viktigt att prata om, det är inte acceptabelt att ta på någon utan tillåtelse!
09.51
Är det ok att läraren lutar sig över mej när jag vill ha hjälp i skolan?
10.06
har aldrig utsatts själv men har flera kompisar som berättat om olika grejer som hänt å vissa e verkligen över gränsen
11.46
Jag har varit med om att även tjejer tar för sig och lägger en hand på snorren, det tyckte jag var tråkigt.
13.06
Ibland spelar det ingen roll om man säger nej. Killar fortsätter försöka ta på en ändå. Dom måste lära sig att ett nej är ett nej. Har fått lov att armbåga bort killar för att dom vägrar att sluta. Detta måste få ett stopp!
/arg tjej
13.06
Absolut Petter, inte okej från något håll men vanligare med det omvända.
13.06
Här alltid varit tafsande
och våldtäkter.inget nytt men nu talas det om det och det gjorde man inte förr.
13.06
"Tar för sig". Jag hänger upp mig på användningen av orden. Det låter som ett smörgåsbord där någon tränger sig före i kön till sillen. Inte oönskade händer på din kropp. Eller så är det så att det lyser igenom att tafs handlar om att ta för sig, att det är helt ok. För någon annars kropp är ju bara där, att ta för sig.. /ursäkta tonen, men ibland så blir man bara så trött på diskussionen
13.15
När jag gick i åttan så var det en kille som tröck in ett finger mellan mina ben när jag endast hade tights på mig. Ingen hade rört mig förut och självklart så blev jag helt till mig och började nästan gråta. När jag berättade detta för mina lärare skulle jag inte "ta åt mig" då påstådde att killen kanske var kär i mig. Till slut fick jag hjälp men att inte dom tog mig på allvar först var hemskt.
14.09
Har varit ute ett antal gånger på krogen, i snitt ungefär varannan helg hela hösten, och har blivit tafsad på av okända män alla gånger utom en. En enda gång "klarade" jag mig, och att man ens tänker på det som något fantastiskt är ju helt sjukt... Det handlar både om händer på rumpan, händer på höften, att de dansar bakom en och trycker skrevet mot ens kropp. Tror ändå (tyvärr) att jag är ganska förskonad, anstränger mig verkligen för att slippa och har ofta min pojkvän i närheten som försöker se till att ingen tar på mig, vilket också är helt sjukt. Eftersom jag bara varit ute senaste året kan jag inte säga om det har blivit vanligare, men ALLA mina tjejkompisar har blivit tafsade på av okända killar utan undantag.
15.02
Jag har blivit taffsad på ett flertal gånger på krogen och på dansgolvet av just tjejer. Jag har blivit nypt på rumpan vid förbipasserande.
18.12
Jag blir tafsad på minst en gång varje gång jag är ute på klubben (av killar alltså). Oftast är det bara smekningar på rumpan, men en gång var det en kille som greppade sin hand hårt mellan mina ben, och sedan gav han mig ett hånflin. Har fortfarande obehagskänslor när jag tänker på det...
18.12
ett slag på rumpan är vardagsmat för en tjej.
18.12
Förut när jag bodde i min hemstad var det väldigt vanligt att bli taffsad på av män som jag inte ens sett ansiktet på. Men sedan jag flyttat till Linköping och börjat studera har det aldrig förekommit om jag inte varit med om det. Inte på någon universitetsfest eller studentpub. Studenter har väldigt mycket respekt! Grymt bra tycker jag
19.07
Inte en enda gång har jag varit med om att någon INTE tafsa på min rumpa när jag varit ute på krogen
20.10
Jag tror inte detta är något nytt fenomen. Upplevde samma sak själv när jag var ung för 20 år sedan. Hände ofta att killar sträckte fram handen och tog på brösten eller rumpan. Eller tryckte sig mot mig bakifrån. Det sitter i ryggmärgen sedan dess att alltid försöka hålla ryggen fri och vara uppmärksam i trånga folksamlingar.
20.10
Nyss sett nyheterna...Så glad över att ni tar upp ämnet! Så bra slutvinjett!!! CREDIT till svt dalarna!
Hej Mamman. Tack för det.
20.10
Inget nytt under solen. Det har kvinnor fått och får leva med i alla tider. För min del började det redan i grundskolan vid 11 års ålder. Blev nedbrottad av fler killar som klämde på brösten. Detta var på 1960-talet.
20.59
Min erfarenhet är att det alltid varit vanligt. I min manligt övervägande arbetsmiljö har jag lärt mig att tåla mycket men också att säga ifrån tydligt, vilket var helt nödtvunget. Arbetsgivare, chefer och kunder som helt nyktra skämtat grovt, insinuerat och "rattat" mina bröst. Och agerat som om jag skulle uppskatta denna "uppmärksamhet". Vid ett tillfälle fick jag sparken då jag valde att ignorera min chefs plumpa inviter. Han blottade sig t.o.m.Men sånt är svårt att anmäla för hur bevisar man det som skett? Det är trots allt enklare att glömma än att behöva offentligt försvara sig och ev.bli än mer förödmjukad. Men jag är glad att det talas mer öppet numera, det stärker den enskilda kvinnan och hela samhället.
06.22
Helt klart blivit tafsad på
06.31
Alla gånger som jag är ute på krogen, så är det alltid någon som visslar,skriker,slår en på rumpan, tar en på brösten, i håret osv. Det har aldrig vart någon kväll som detta inte har hänt. Och om man säger ifrån eller slår till killen så blir man kallad hora,slampa,äckel,vider osv. Detta är fruktansvärt. Det här måste göras något åt, och det är superbra att ni tar upp sånt här
Tack för att du delar med dig. I dagarna kommer vi att ge oss in i just krogmiljön och prata med ansvariga där om vilket klimat som råder.
07.28
I min ungdom jobbade jag på ett stadsarkitektkontor. Vår arkitekt hade besök av en äldre besökare. Arkitekten vad min komma för att ta några papper för att kopiera. När jag vänder mig om, klappar gubben mig på ändan och kommenterar "gör det du ". Jag blir vansinnigt arg, vänder mig om och ger honom en örfil. Gubben blir chockad och vänder sig till min chef med menande blick. Men min chef vänder sig till gubben och säger till honom "det där var onödigt ". Hurra för min chef.
10.04
Det har blivit värre. Speciellt i badhusen. Det har uppmärksammats nu men redan för några år sedan när vår ort fick flera flyktingboenden så kunde vi inte gå och bada längre. Gubbar stod och tittade med cyklop under vattnet på mig och mina systrar även våra underåriga syskon och syskonbarn. Min syster blev sexuellt ofredad på Metropoolen i Avesta för några veckor sedan och då polisanmäldes det. Vi fick då reda på att de hade haft stora problem med det senaste året särskilt, att unga män och ensamkommande män och ungdomar är på oss tjejer.
10.13
Kvinnoförtryck är en del av vardagen i skolans värld. Jag går andra året på gymnasiet och det förekommer ständigt på fester att händer försvinner in under kläder och underkläder på tjejer som är påverkade och killar då tar sig friheten att göra saker de förmodligen normalt inte skulle göra. Det är som en självklarhet att när alkohol är inblandat så FÅR man ta sig friheten att göra vad man vill, för tjejen säger ju oftast inte ifrån då. Detta beteende tar man senare med sig ut i vardagen och det slutar då ofta med allvarliga följder som våldtäkt som förstör människors liv för alltid.
10.27
Detta har vi kvinnor fått utstå från det att vi börjar få bröst. Det är allt ifrån killar i skolan som tafsat till lärare konfirmationspräst, grannar släktingar etc etc en släkting försökte krypa ner i min säng när jag var 12 år. Han var över 60. Min svåger tafsade på mig ett flertal gånger jag var då enbart 13 år Till sedan arbetskollegor. Hyresvärdar som erbjuder billigare hyra mot sexuella tjänster Ja man har mött det överallt. Har även varit med om läkare som har kommit med sexuella närmanden. Till och med nu när jag är över 60 så får jag kommentarer med sexuella anspelningar av män som är äldre än mig. Och lyssnar man på en del medelålders män när de pratar om kvinnor. Så kan jag säga att det är en skrämmande syn alltför många har om kvinnor. Jag har själv blivit våldtagen 2 ggr i mitt liv. Men utsatt för sexuella tafsande har jag blivit oräkneliga gånger. Det är precis som om är man kvinna så är det så här man får räkna med att bli behandlad. Det är jättebra att detta tas upp nu. Killar / män måste lära sig att det inte är ok att tafsa
11.17
Tack för att ni delar med er av era upplevelser. Det är viktigt att belysa detta vilket vi får möjlighet att göra tack vare era berättelser. Imorgon får ni träffa en områdespolis som ser allvarligt på sexuella trakasserier, för det är det handlar om. Fortsätt dela med er. Vänligen Eva Rehnström, reporter.
11.46
"Det jag tycker är obehagligast är när man blir fasthållen. Man försöker gå iväg men de drar in en igen och har händerna överallt" säger gymnasieeleven Wilma Nilsson. Vi har träffat henne och hennes klasskompisar. Här kan du se deras berättelse

Klassen där alla blivit sexuellt ofredade

svt.seHänder som tar på bröst och rumpa, det berättar tjejer att de utsatts för när de till exempel går på krogen. Vi besökte en skola och frågade hur vanligt det är med sexuella trakasserier.
13.05
Blivit sexuellt ofredad ett flertal gånger på krogen. En av gångerna blev jag upptryckt mot väggen av en utländsk man, han körde in sin tunga i min mun. Försökte slita mig loss. Tillslut fick jag hjälp av andra killar på dansgolvet som drog bort honom. Jag har blivit mött av en man med neddragna byxor, jag fick slå bort honom med en pinne och ropa på hjälp. Det hade kunnat gått riktigt illa... Jag vill inte ens tänka på det. Det jag fick höra efteråt var "Tänk vad den killen har gått igenom, inte så konstigt om man kommer från kriget" Detta gör mig jävligt förbannad. Ska jag då fungera som ett plåster på hans traumatiska sår?! Jag är rädd. Jag har blivit utsatt nästan varje gång jag varit ut på krogen. Jag går inte ut längre för jag tycker det är obehagligt. Dom tafsar på bröst, rumpa m.m Jag har även varit med om att bli förföljd. Jag har pepparspray och larm när jag går ut. Många har varit utländska killar, men även svenskar har ofredat mig. Bra att detta tas upp!
13.19
Viktig fråga som lyfts av SVT Dalarna!Bra! #svtdalarna #rörinteminkropp @evarehnstrom68 twitter.com/evarehnstrom68…

13.37
Jag tror inte att det är vanligare nu, männens sätt att med antingen råstyrka eller överrumpling ta vad dom vill ha har alltid funnits. Skillnaden nu är att vi kvinnor och flickor har fått nog och kräver att det blir ändring. Om vi som mödrar,fruar och systrar inte kräver att våra söner, män och bröder respekterar våra kroppar och sinnen blir det aldrig någon ändring!
13.46
Jag har aldrig blivit tafsad på eller kränkt av en man. Inte på arbetsplatser,krogen,skolmiljö eller vardagslivet. Fram med telefon och filma män som tafsar och polisanmäl.
13.52
Jag skäms att vara av det manliga könet. Har själv en dotter på 15 är livrädd att något skall hända henne. Mår så dåligt när man läser alla dessa kommentarer. Att ta upp detta växande problem är mycket viktigt. Alla skall kunna vistas i det offentliga rummet utan att var rädd att något skall hända. Stå upp för era rättigheter och det finns även män med en rättvisa kvinnosyn.
13.59
Fy fan. Det kommer över mig från min skoltid. Vi skulle åka iväg och bada i badhuset i 4:an eller 5:an. Det var det vidrigaste jag varit med om. Alla killar skulle känna på mina bröst (jag var bland de första i klassen) och inte en vuxen i närheten som såg vad som pågick. Och då är det här på 80-talet. I nutid har jag fått ett manligt kön upptryckt i baken på tåget bl a. Nu går jag inte på krogen längre, så jag kan inte uttala mig där. Jag vet bara att det har pågått länge och det är ingen ny företeelse bara för att vi har nysvenskar i vårt land.
13.59
Varje gång vid en utgång på klubb tar sig killar friheten att ta på min kropp. Då är det vi tjejer som ska gå undan eller inte bry sig. Det är aldrig killarna som ska ändra sig.
14.11
Tack för att ni lyfter denna oerhört viktiga fråga. Som man har jag undkommit näst intill allt hemskt som många kvinnor vittnar om i dessa kommentarer. Det är aldrig okej att ta sig friheter med någon annans kropp utan explicit medgivande.

Frågan behöver belysas mer i skola, medier, politik och samhälle som helhet.
Tack själv, Dennis, för att du delar dina tankar. Vi kommer att belysa frågan ur flera perspektiv den här veckan. Vi hoppas att det ska kunna bidra till att man börjar prata om det här.
14.24
"Det händer väldigt ofta att någon kommer fram och tar en mellan benen, på röven eller på brösten. Det är jättesorgligt" säger bloggerskan Nikolina Thun från Yttermalung.

Nikolina Thun: ”Det är en enda stor köttmarknad”

svt.seTafsande killar är så vanligt att man nästan reagerar om det inte händer. Det säger bloggerskan Nikolina Thun från Yttermalung.
14.41
Det har hänt mig så många gånger att jag har tappat räkningen. Jag anser att precis som i mobbning, att människor omkring som ser när sådant här inträffar, lär säga ifrån. Det kan vara svårt för en själv om männen är flera och man hamnar i underläge, annars. På krogen verkar dessutom många män tro att så fort en kvinna tittar på dem, så vill dem ligga med dem. Alkohol gör inte direkt saken bättre för män med dessa inställningar.
14.41
Som manlig vill jag skriva att det förekommer även mot oss män. Jag jobbade för en firma där ingen reagerade om än kvinnlig medarbetare tog mig på ändan. Det skulle jag tåla vilket gjorde mig förbannad som fan. Det gör mig fortfarande förbannad som fan...
14.42
Till alla er som har söner; uppfostra era söner och gör det tidigt! Uppfostring gäller förstås även för flickorna, men det ÄR skillnad mellan pojkar och flickor! Ni föräldrar som antingen tror att barn skall uppfostras exakt lika - lägg ner det och tänk efter! Till er föräldrar som anser att pojkar är viktigare, mer värda och därmed också tillåtna att göra som de vill - vakna till 2016 och inse att ni inte fattat galoppen!
Till alla er tjejer - acceptera inte utan gör anmälan om varje oönskad tafsning.
Tuffare tag efterfrågas mot allt våld och alla typer av trakasserier!
14.42
Jag är över 40 och har sluppit undan tills nyligen, varken i skolan, på krogen eller i övriga livet har jag stött på det här som fenomen tills nu! När jag en vardag förmiddag hamnade i en bubbelpool på ett allmänt badhus med ett gäng blonda ytterst blåögda gymnasiekillar och plötsligt har jag tre händer på kroppen! Vad i helvete! Så nej det har inte med ålder, klädsel, etnicitet eller något annat än brist på respekt för kvinnor att göra!
14.49
historierna om tafsandet på krogen, i skolan och på badhus ger bilden av ett minfält eller gatlopp för kvinnor. Jag har inget svar på hur det ska lösas mer än att det måste lyftas fram. Att könsroller diskuteras i skolan och i samhället i övrigt. I medierna. Att det tas på allvar.
Alkoholkulturen i det här landet kan vi också diskutera mer. Mycket verkar ju ursäktas med fyllan eller krog- festmiljöer. Dock, som man blev jag förövrigt själv i ungdomen grovt tafsad på av kvinnor och män. Men en ung man ska ju alltid vara villig, sägs det. Så protester mot en kvinnas tafsande i krogmiljöer möttes med ett "är du bög?" och hånskratt från hennes vänner. Men jag är medveten om att flickor/ kvinnor har det värre än pojkar/män i detta avseende.
14.56
Replik till signatur Cilla. Vilken fruktansvärd kränkning. Kontaktade du personal på badhuset ? Finns det övervakningskameror på badhus. Vad händer med polisanmälan?Berätta gärna mer för att hjälpa andra utsatta kvinnor i badhus.
15.37
Tycker taggen #rörinteminkropp borde trenda. Heja reporter- @evarehnstrom68 på @svtdalarna !! Så viktigt ämne. svt.se/nyheter/region…?

16.12
Oönskade närmanden har man tyvärr varit med om många gånger. En del verkar tro att fenomenet är nytt i och med den ökade invandringen men det är en helt felaktig uppfattning. Etnicitet spelar ingen roll i sammanhanget, och problemet är inte nytt. Som tjej är ens kropp inte fredad i det offentliga rummet. Jag har blivit tafsad på när jag åkt kollektivt, då händer med jämna mellanrum att någon trycker sig mot en på ett sexuellt sätt. På krogen verkar en del män tro att man är fair game bara för att man är på dansgolvet. Det är inte rimligt att detta är något man får "vänja" sig vid eller acceptera.
16.59
Jag är tjugo år och avsade mig krogen för ett år sedan, detta på grund av alla dessa "friheter" vissa killar tar sig. Trött på att bli förföljd runt och bli fasthållen av okända killar som "bara vill bjuda på en drink" fastän man upprepade gånger sagt nej. Inte heller någon respons från de vakter som bevakar stället
18.42
Har inte varit ut på ca 10 år och det jag upplevt de gånger jag varit på krogen är hemskt. Jag kallar det för köttmarknad där männen gärna tafsar på rumpan, en del står o stirrar på mig o hoppas på gensvar. Känns otäckt o obekvämt. Inte ok!!! Så här gick det inte till förut, en förödande utveckling. Både svenska killar o invandrarkillar uppför sig dåligt.
18.43
För ett antal år sedan blev jag utsatt för ett sexuellt övergrepp av en högt uppsatt politiker i landet och länet. Hen stoppade in sin hand under min kjol och smekte mig över baken inne på en restaurang. Jag blev chockad och handlingsförlamad och anmälde inte detta till Polisen förrän långt senare, vilket innebar att personen i fråga inte kom ihåg något och inga vittnen fanns så det lades ner. Jag förstår än idag inte varför jag inte gav hen en rak höger.
18.48
Jag har aldrig tyckt om att gå ut på dansställen, just för att killar och män tar sig friheter. Om det blivit vanligare vet jag inte, jag har blivit utsatt för sexuella trakasserier sedan jag fyllde ungefär 12. Att de inte ger sig förrän man säger att man har pojkvän känner jag igen. När jag var ca 14 hände det ofta att mycket äldre män i kanske 30-40årsåldern stötte på mig. Tycker det är fantastiskt att ni tar upp det här på nyheterna då det är något som drabbar ALLA kvinnor, flera gånger under livet. Hoppas att de rikstäckande nyheterna gör något liknande, så att hela landets killar får höra att vi faktiskt inte tycker det är roligt. Tack för mig!
18.56
Ni glömmer väl inte trakasserierna på aqua nova i Borlänge som utförs av invandrargrupper.
Det känns som om denna "tafsa på krogen aktion" lite är till för att skyla över dessa problem. Tajmingen tyder på det.
Hej Nils-Åke! Vi har inte glömt Aqua Nova, detta är snarare en uppföjning av vår bevakning av händelserna där. Att det också tafsas på krogen är ungdomarnas egna vittnesmål.
18.58
Vuxna måste, i förebyggande syfte, lära sina barn och ungdomar hur man visar varandra respekt. Detta måste göras i hemmet och i skolan och det handlar om ett förhållningssätt som måste prägla vardagen implicit och explicit. Vuxna måste också vara goda förebilder. Hur många vuxna beter sig inte illa mot varandra och mot unga?
Alla tjejer och faktiskt också killar som blir tafsade på borde markera med all kraft, direkt och utan att spara på krutet. Slå tafsarna på käften, knäa dem, ja, ta till vad som krävs för att det ska bli uppenbart att det här är oönskat. Vi måste alla stå upp för den som blir utsatt. Kan vi bli mer vaksamma när vi är på krogen, eller i skolan, exempelvis? Kan vi värna mer om varandra? Jag har själv blivit utsatt för tafsare ett antal gånger. Nu går jag aldrig på krogen igen. Jag kan inte heller dansa med någon jag inte känner. Det innebär ett alltför stort obehag. Det är trist, men så är det.
20.05
Vill tillägga att det här med att sexuella trakasserier är något nytt som inte skedde innan flyktingar kom hit-det är inte sant. Majoriteten av män som betett sig illa mot mig har varit (förmodade) svenska.
20.05
Tack för att ni tar upp det här. Viktigt. Tror att de flesta råkat ut för det som beskrivs.
20.05
Varför gör kille så mot tjej det är inte okej alltså????
Jag blir så ledsen att hör det på Tv
20.06
Senaste tidens uppmärksamhet i frågan ger, som någon annan skrev, intrycket att kvinnor och tjejer får springa gatlopp bland tafsande händer varje dag. Då i stort sett ingen kvinna i min bekantskapskrets hävdar sig någonsin blivit utsatt för sexuella kränkningar eller att någon man i min bekantskapskrets gjort sig skyldig till detsamma har jag svårt att köpa bilden.

För egen del minns jag då en tjej frågade chans på mig i förskolan. Jag som inte hade något nöje av detta ville bara gå därifrån men då höll tjejen fast i min arm samtidigt som hennes två vänner ställde sig runtom mig. Dessutom minns jag sexskämten som mina kollegor, mestadels tanter i 40-årsåldern, på ett äldreboende som jag arbetade på under en sommar drog vilka stundtals anspelade på mig. Båda dessa händelser har satt djupa spår.

I övrigt är det tråkigt att två grupper ställs mot varandra – brottslighet är ett individproblem. Att individer därutöver har vissa kollektiva nämnare ursäktar inte individen.
20.06
Det är mer regel än undantag att bli tafsad på när man är ute på krogen. Som artonåring och ny på krogen minns jag att man inte reagerade så starkt. Det hände ju alla så då fick det väl vara så. Då var det väl okej.
När man tänker på det såhär i efterhand inser man hur sjukt det egentligen är. Att unga tjejer accepterar det hela eftersom "det händer ju alla".
Även om jag inte längre idag tycker att det är helt normalt och okej så betyder ju inte det att det förekommer mindre på krogen. Det betyder bara att jag är ännu mer på min vakt..
20.06
Jag har också blivit sexuellt ofredad, det händer inte bara tjejer. Jag stod längst fram på en konsert som tonåring och blev plötsligt fasthållen av en betydligt grövre, äldre kille som började tafsa på mig och slicka mig i örat och nacken. Lyckades dock ge honom en armbåge i solar plexus och tillkalla vakterna som lyfte bort mig. Hade jag varit tjej hade jag knappt vågat gå hemifrån om den här sortens händelser är vardag för dem.
20.25
Jag är man och har blivit sexuellt ofredad av både killar och tjejer under min livstid men självklart är det värst när svenska män antastar svenska kvinnor..
20.25
En onsdagkväll i november kl. 20.15 tankade jag bilen vid en bensinmack. En totalt främmande, berusad man kom fram till mig och började hålla om mig vid min midja. Han ville ge mig pengar och undrade om jag har ensam eller om min man satt i bilen...
Jag blev så arg att jag vrålade rakt i hans ansikte "att jag tankar för fan bilen!" Han höll upp sina händer och gick snopet därifrån.

Vi kvinnor måste sätta gränserna när vi utsätts för något som inte vi anser är okej!
20.41
Jag är i dag 32, första gångerna killarna började tafsa var när man gick på mellanstadiet. Det var något man helt enkelt fick finna sig i. För att inte tala om festerna i högstadiet, det fanns inte att ett nej var ett nej. På krogen har man många gånger blivit väldigt utsatt, jag hade en bästa vän som var kille, vilket var otroligt bra för då slapp man oftast bli utsatt. En gång tog en kille mig rätt mellan benen och liksom tryckte upp sin hand, en annan gång smekte en annan kille mina skinkor och tog inåt. För att inte tala om allt verbalt man utsatts för. Och det sjuka av allt, att man på något sätt trott att man inte kan göra något åt detta.
20.41
Jag har blivit både tafsad på och pussad mot min vilja av främst tjejer men även killar. Det är en helt annan acceptans när du som kille blir utsatt av en tjej, säger du ifrån blir du utskrattad av båda könen för att det finns en myt som säger att du som man alltid vill ha sex med alla kvinnor alltid. Tycker också det är sjukt att vi 2016 fortfarande använder frasen "män våldtar" även om det inte är lika vanligt så finns det kvinnor som våldtar också.
20.59
Detta är definitivt ett problem och aldrig okej såklart. Dock känns denna utfrågning ganska missvisande.
Hej Max! Vad menar du med att utfrågningen är missvisande?
20.59
Hur ska detta uråldriga beteende hanteras när inte ens en konstaterad våltäckt tas på allvar?
06.22
Jag får erkänna att jag är helt forvånad över att höra att så många tjejer blir drabbad av det här. Det är fruktansvård!
Jeg tänkar att det också har mycket med alkoholkonsumptionen att göra. Ju mer full man blir, dess mer försvinnar hjärnen och man börjar att bete sig som ett primitivt djur.
Det är också därför att jeg aldrig har druckit alkohol och heller aldrig kommer till det! Där finns inte något så dumt, som när folk totalt mister känslan för andra människors gränser!
06.23
Följer med stort intresse dala-nyheterna nu..jag tror som så många andra att dessa nedsättande och kränkande handlingar alltid har funnits men att dagens tjejer är mer medvetna om sitt värde och därmed vill sätta stopp.Sedan är det tråkigt att vissa män tycker att media gör fel vinkling...men det ÄR helt krasst så att kvinnor är oftare utsatta än män! Hörde en kommentar idag på jobbet om svts satsning..."-jävla feminist snack..." sagt av två män vid lunch bordet....
06.46
Oavsett kön, läggning eller etnicitet så är det aldrig okej att en annan människa tar på din kropp mot din vilja och tar sig friheter. Oavsett han, hon eller hen: jag vet att det inte är enkelt, men blir du utsatt, säg ifrån eller tillkalla hjälp. Det spelar ingen roll hur full du är, var du är eller vad du har på dig. Det är den andra personen som gör fel som tar på DIN kropp, det är ingen som har rätt att göra det utan ditt medgivande. Hjälp varandra, håll koll på era vänner. Det ska inte behövas, men tyvärr gör det det. Händer det något, polisanmäl eller tillkalla vakt om det är möjligt. Kram på er alla därute! Det är så jävla synd att världen ser ut såhär... Vi måste hjälpas åt för att det ska bli bättre!
07.57
"Det är nog ett mörkertal både bland ungdomar och bland vuxna" säger områdespolisen Anna Ställ. Nu ska polisen utreda tafsandet.

Polisen kartlägger tafsandet bland ungdomar

svt.seUngdomarnas egna erfarenheter tas tillvara när polisen skaffar sig en bredare bild av sexuella ofredanden.
08.40
Varför vågar ingen säga att det är ett migrationsproblem? Beröringsskräcken är enorm! De här problemen har naturligtvis alltid funnits men inte av nuvarande omfattning... Varför förs inte dialog med invandrarföreningar om alla människors lika värde, i synnerhet när det gäller kvinnorna.
Hej Mimmi För att det inte stämmer. Merparten av de berättelser som strömmar in här handlar om svenska män i krogmiljö som gör oönskade närmaden. I de fall där det hänger samman med flyktingmottagandet har vi berättat om det, som till exempel den senaste tidens händelser på Aqua Nova.
Många kommuner har gjort punktinsatser med information efter att frågan uppmärksammats. Mvh Nina Funke, ansvarig utgivare
09.50
Det händer varje gång jag går ut på krogen. Det är händer under tröjan, mellan benen, på rumpan...ofta ser man inte ens var de kommer ifrån för att det händer när man dansar till exempel. Det har varit så sedan jag fyllde 18 och började gå ut så jag har alltid bara varit sett det som att det är så det är. Började plugga på universitetet och på våra nationsklubbar har detta aldrig hänt mig, vilket fick mig att inse att det inte alls måste vara så att gå ut.
10.09
Är tjej och obbar på en mansdominerad arbetsplats och där är det ständigt sexistiska kommentarer i fikarummen riktade mot kvinnor. Har även blivit tafsad på men markerat rejält att det inte är ok. Förstår inte varför det är så svårt att visa respekt. Tycker också debatten om invandrare vs svenska män är helt fel, enligt mina erfarenheter är det jämt fördelat oavsett nationalitet. Problemen måste tas upp i betydligt yngre åldrar än nu.
10.10
Organisera er tjejer i grupper, gå inte ensamma, omringa killarna ni också!
Säg högt vilka killar är tafsare, de kan också få dåligt rykte. Vem vill va ihop med en sån?
Håll ihop. Vänta inte på yttre hjälp.
10.12
Det bästa med att ha blivit 50 är att jag slipper sexuella anspelningar och sexuella trakasserier!!!
10.13
Jag tycker detta är sjukt obehagligt. Sist jag var på vägen hem ensam från krogen kom två tjejer upp bakifrån och tog ett stadigt grepp runt vardera av min skinkor. Sen gick dem med mig och höll mig liksom instängd/fasthållen mellan dem. Väldigt obehagligt och jag var rädd att de skulle göra nått värre.
10.46
Det har säkert ökat MEN folk nuförtiden är mer känsliga och tar det mesta för sexuella trakasserier, man får tåla lite men naturligtvis inte hur mycket som helst.

Det faktum är att det blivit "inne" att snacka om sådant gör så klart att fler tycker dom blivit sexuellt trakasserade.

Säg ifrån eller svara med samma sätt, så klarar du dej nog.

Vad gäller internet och de så kallade sociala medierna, så anser jag att "ger man sej in i leken så får man leken tåla". Även här så är allt naturligtvis inte okej och är du inte ute på de så kallade sociala medierna så ska du naturligtvis inte heller bli påhoppad.

Summan av det hela, folk idag är lite fööör känsliga och tål inte något alls.
11.16
Vart ska man börja?

Som 15 åring blev jag sexuellt utnyttjad av en välkänd person som var dubbelt så gammal som mig.
Han bjöd mig på vin och tvingade mig sedan att utföra oralsex på honom.

Hur många gånger ovälkomna händer tagit på mig när jag varit i skolan eller på fest när jag var ung? Tappat räkningen om jag ens någon gång räknat.

Som 18-åring var jag med om ett gruppövergrepp som satte hela mitt liv ur balans under många år.

Män som har tagit sig friheter på min bekostnad, gjort mig rädd, osäker och obekväm.
Män som jagat mig, stoppat ner pengar i mina kläder när jag varit ute och dansat, skrikit efter mig eller försökt sparka undan mina ben när jag inte svarat på tilltal eller för att jag ignorerat dem, män som blivit arga och blivit hotfulla när jag blivit arg och konfronterat dem, hållit fast mig när jag försökt gå och låst fast mina armar och försökt kyssa mig.

Det har varit svenska, utländska, äldre, medelålders, unga.
Den enda gemensamma nämnaren är deras kön.
11.43
När jag var 18-20 jobbade jag i en industri, på den avdelningen där jag jobbade var det övervägande killar och män. Jarrgongen var därefter och jag trivdes utomordentligt bra, den tuffa jarrgongen var inte till ondo, tvärtom det var roligt och livade upp arbetsplatsen där jobbet inte var det roligaste.

Man hade overaller där, en del hade dragkedja, andra hade tryckknappar. Vid ett tillfälle så kom en av killarna och drog upp tryckknapparna på min overall (alla hade kläder under overallen). Detta var inget elakt, inget dumt utan det var en kul grej, vi skrattade alla. Minns inte exakt hur det hela gick till men jag minns det med ett leende på läpparna, vi hade kul på arbetsplatsen!!

Hade detta hänt idag så hade detta ansetts som sexuella trakasserier, vilket det faktiskt absolut inte var och killen som skojade till det hade fått skäll.

Det har gått överstyr med detta idag. Jag är helt övertygad om att många som påstår de har blivit sexuellt trakasserade överdriver och att många gånger är det ett skämt och alltså varken trakasserier eller något annat.

Man får faktiskt tåla lite också och inte vara så förbannat känslig och analysera allt in i minsta detalj.

Killar är precis lika utsatta men detta pratas det inte så mycket om. Men det är så typiskt Sverige.
Hej Lena. Ser att du skriver många inlägg till oss just nu. Vi kommer inte att publicera de delar som kränker folkgrupper eller förringar de upplevelser som andra människor delat med sig av i vårt flöde. Mvh Nina Funke, ansvarig utgivare
13.08
Jag var kanske 15 år och stod och väntade på att gå in i en tunnelbanevagn. Det vällde ut folk och helt plötsligt så känner jag att någon tar tag mellan mina ben (underlivet) och nyper till. Han kniper till hårt med tummen. Jag tittar upp och en man stirrar med road min på mig och försvinner sen iväg i folkhavet. Kvar stod jag med en frysning av obehag i hela kroppen. Jag blev så paff och var så oförberedd på det som skedde. Men den äckliga upplevelsen har följt mig genom livet. Och jag har varit arg på mig själv att jag som annars är så tuff och orädd, att jag inte reagerade. Skrek till, slog till honom, sprang efter. Jag har funderat mycket på det där. Jag inser att jag hamnade i en slags chock och att jag var så enormt oförberedd samt att jag skämdes över handlingen. Jag har i hela mitt vuxna liv medvetet alltid varit enormt misstänksam mot okända män. Det tog dessutom flera år innan jag ens berättade det för någon. På nåt sätt kändes det som om det inte hade hänt om jag inte pratade om det. Ack så fel jag hade.
13.19
Vill än en gång säga tack för att ni delar med er av vad ni varit med om. Till Lena vill jag dock tillägga att gränsen för vad som är sexuella trakasserier eller inte är helt individuell. Om en kvinna upplever obehag av en beröring så är det hennes upplevelse och inget som ska förminskas. Att någon annan skulle uppleva samma händelse som humoristisk är inget konstigt alls, vi är olika. Viktigt att respektera varandras gränser. /Eva Rehnström, reporter.
17.32
Var på krogen och stod i garderobskön efter att de börjat stänga klubben. En man i 40 årsåldern stod jättetight mot mig bakom och började trycka nedre kroppen mot mig väldigt mycket. Jag sa ifrån och han såg ut att skämmas.
18.20
Har blivit fashållen/omhållen med våld så många gånger att jag tappat räkningen, slickad i ansiktet, tagen på rumpan och andra ställen (på krogen, på busshållsplatsen, i löpspåret osv). När jag var på fest som 19-åring tryckte en kille ner mitt huvud mellan benen på en annan kille så jag var tvungen att bita honom i armen för att han skulle släppa, detta var såklart "på skoj" och jag var tråkig som inte såg det humoristiska.

I mellanstadiet blev jag tafsad på av en kille i min klass varje dag. Han drog ner dragkedjan på min klänning under rasten och letade ständigt efter tillfällen att stoppa in händerna innanför mina kläder. Jag sa ifrån flera gånger, fick då höra av en vuxen på skolan att han tyckte om mig men inte visste hur han skulle visa det.
18.20
100-tals tillfällen att välja mellan, det började redan på lågstadiet. Killar som kladdar, håller fast, gör illa, kör upp bandyklubbor mellan benen och så de vuxna som visade på alla sätt att det var nåt vi tåla
18.20
Lena: varför i hela friden ska vi tåla sexuella trakasserier? Vore det inte bättre att män slutade? Om du nu varit förskonad så är det ju bra för dig. Men vad ger det dig för rätt att avgöra vad andra blivit utsatta för? Jag förstår verkligen inte ditt behov av att trycka ned andra kvinnor genom att förminska deras upplevelser.
19.51
Första var gången var på nått disco när jag runt 13 år. Jag och en kompis var på väg bort från dansgolvet, det var trångt och det var en eller flera som smekte rumpan när man gick förbi. När jag vände mig om var det omöjlig att veta vem det var.
Sist gång var när jag stod och väntade i garderobskön på krogen. Jag kände händer bakifrån som tog mig mellan benen (hade kiol). Jag vände mig om och där stod massor av killar, omöjligt att veta vem av de det var.
19.51
Det är jättebra att detta tas upp! I mellanstadiet, på en liten skola, var detta en vanligt förekommande "lek", att killarna skulle försöka ta oss på brösten. Väldigt märkligt och helt fel så klart såhär i efterhand, men då trodde man att detta var normalt och okej. Kan möjligen minnas att någon lärare sa till, på samma sätt som när någon var allmänt bråkig, men vi pratade aldrig om detta, varför det inte var okej osv. vad jag kan komma ihåg. Nu i vuxen ålder händer det så klart fortfarande, mer sällan då man lärt sig hur man ska bete sig för att det inte ska hända tror jag (vilket så klart är bakvänt men sant när jag tänker efter). Jag önskar varje gång att jag kunde ryta till på skarpen, men det händer allt för sällan.
21.15
Det är bra att det här uppmärksammas så att tjejer/kvinnor får göra sina röster hörda. Det här är tyvärr inget nytt utan det känns som att det har ansetts som helt normalt att killar/män gör så här. Ända sedan jag var liten har killar o män tagit sig friheten att tafsa, kommentera kropp o utseende och ingen har höjt på ögonbrynen för det. Det en fick höra av vuxna var att det var väl för att de tyckte en var söt, men att de inte visste hur de skulle visa det. Jag har blivit inlåst på toaletter med enda chansen att få komma ut var att killarna fick ta på brösten eller underlivet. Jag har blivit fasthållen o tafsad på, både som barn och ung vuxen. Nu är jag vuxen men fortfarande så är det tydligen helt ok att ta på mej om jag går ut på krogen, fast nu kan jag åtminstone säga ifrån ordentligt. Vilket jag nog inte vågade eller kunde när jag var yngre. Det här handlar inte om etnicitet. Det handlar om respekt för andra individer. De män som har gjort närmanden har varit i alla olika åldrar och etniciteter.
14.22
Några exempel på vad som hände när jag gick i skolan (mellanstadiet) : killar som gömde sig i tjejernas dusch och omklädningsrum efter gympan för att se oss nakna, en gång tog en kille med sig handklovar för att låsa fast tjejer vid ett stängsel (med syfte att sedan kunna tafsa) och en gång på en klassresa blev jag nerbrottad av några killar som satt på mig, drog upp tröjan och tafsade. Vid alla dessa tillfällen var det vi tjejer som fick hjälpa varandra eftersom ingen annan tog det på allvar. Vår lärare sa bl.a en gång att "äsch, det är väl roligt med lite uppmärksamhet" "pojkar är pojkar". Det här var mer än 20 år sedan och absolut inget verkar ha ändrats. Något måste hända NU, det här är fan inte ok..!!!
14.22
Var på en danstillställning (Tidigt 2000-tal) med det då populära dansbandet Barbados. Det var övervägande kvinnor längst fram framför scenen och jag skulle göra ett försök att ta mig från ena sidan över till den andra. Mitt i havet av folk mest av det kvinnliga könet kände jag att någon började ta på min bak, försökte slå bort händer samtidigt som någon knäppte upp mitt skärp, försökte även hantera den situationen då någon plötsligt slet upp min skjorta samtidigt kastade sig ett antal kvinnor sig över mig och tog överallt. Detta uppmärksammades av vakter och bandet som hjälpte mig upp på scenen för att få ut mig ur tumultet. Jag har inte mått dåligt av händelsen men jag vet också att tafsande på killar/män är väldigt vanligt.
14.23
Delar också upplevelsen att det är sjukt vanligt med sexuella trakasserier, i alla åldrar från att en börjar skolan och uppåt. Och att det inte har med mannens etniska ursprung eller nåt sånt att göra - den enda gemensamma nämnaren är att det är män som gör det. Har blivit tafsad på och ofta utsatt för verbala sexuella trakasserier i skolan, från lågstadiet t.o.m högstadiet. På puben också förstås. Och även när jag som tonåring gick till en "healare". När det gäller kommentarer och hot med sexuella anspelningar har jag blivit utsatt för det tex. på bussen och på gatan av främlingar. Önskar alltid att jag hade gjort nåt då det händer, tex. fått personen avslängd från bussen, men när det väl händer blir man så handlingsförlamad.
10.45
Jag blir arg och rädd varje gång de händer mig eller en vän vart ä vi på väg? sexuellt ofredande borde inte finnas 2016! #rörinteminkropp
10.45
"Man har blivit van"
Detta är nog den mest skrämmande delen
#Rörinteminkropp
aftonbladet.se/nyheter/articl…