Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Tyck till om parkeringar


Vilka är dina erfarenheter av att parkera i länet? Ge oss din berättelse. Du får vara anonym.

SVT rapporterade · Diskutera bilparkering i länet

09.23
Jag parkerade över natten i bostadsområdet på besöksparkeringen och missade skylten att det var förbud från midnatt. Fick en bot. Betalade direkt. Problem solved.
09.58

Lars ringer och berättar om parkeringen vid Norrlands universitetssjukhus. Där har parkeringsautomaterna nyligen bytts ut och nu måste parkeringsgästerna uppskatta hur länge de behöver stå på parkeringen. Lars menar att detta leder till att man kan få betala för mycket för en visit som blev kortare än man trodde, eller få böter för en som blev längre än förväntat. Han tycker att det hela är ocker. Vad tycker du?

19.10
Arbetsplatsparkering i centrum skall ej stå på attraktivaste platserna. Däremot borde lördagar innebära friparkering i centrum för handels skull.
19.10
I den mån det är rimligt med avgifter ska man även kunna betala med kontanter. Men denna ständiga klappjakt på bilisterna i form av ständigt nya avgiftsställen och ständigt höjda avgifter är inte acceptabel.
19.10
Nu behöver vi inte parkera i centrum Avion finns och det är gratis
20.32
hur går det men affärerna i centrum när långväga inte kan parkera!
20.48
Galen på att familjeparkeringar inte respekteras. Såg senast idag på kvantum flertalet ensamma bilförare utan varken barn eller barnvagn i bilen ockupera familjeparkeringar. Medan vi som ska ut med vagn och babyskydd får hitta en annan, trång parkeringsplats.

Att få ut en bebis med ett babyskydd eller hjälpa sitt barn ner i bilbarnstolen kräver att man kan öppna sidodörren mer än ett hack, vilket är svårt på en vanlig parkering och man riskerar att slå i bilen brevid. Även om jag ställt mig på ett ställe där det är tomt brevid är det inte säkert att det är tomt när jag kommer tillbaka.
21.10
Tycker det är rent utsagt förjävligt att man valt att ta betalt på bostadsområden. Som för oss som ofta har till resta gäster som stannar längre tid. Jag förstår givet att man vill få bort dom som ställer sin bil på parkeringen och låter den stå hela vinter tex. En lösning jag tycker är vettig i stället är att varje hushåll Får ett parkerings kort som kan nytjas vid tex till rest besök. Samt att folk borde kunna tänka sig för när man parkerar sitt fordon att inte smälla upp bildörren i bilen brevid
08.35
Gällande sjukhusparkeringen: Vilka är det som parkerar där? Sjukhuspersonalen, patienter och deras långtifrån resandes anhöriga. Det är väl samhällsgrupper som jag kan tycka borde få parkera gratis i denna stad. Ta hellre ut taxan vid IKEA om det nu nödvändigtvis ska tas ut.

För det andra borde det vara olagligt att kräva avgift om automaten vägrar kontanter. Det utestänger alla samhällsskikt som inte har kreditkort / smartphone. Nu har parkering blivit en klassförmån/ generationsförmån bara sådär. Sjukt!
08.35
Tycker det fungerar toppen med parkeringar i Umeå centrum, aldrig svårt att hitta plats och inte så fasligt dyrt. Parkster är suveränt!
Dåligt dock att man inte kan parkera med Parkster på NUS längre. Känns inte 2010-tal att behöva kort eller mynt.
10.24
Att höja p-avgifterna i stan 2 dagar innan handelsområdet på söderslätt öppnar med massor på gratis p-platsers är att skjuta sig själv i foten. I min gamla hemsidan sundsvall ser man ett typ exempel på vad som händer om man låter ett handelsområde växa utanför stan och tar betalt för p-platserna i centrum. Handeln i centrum dör. Jag tycker att Umeå ska ta lärdom av Sundsvall och tänka om. Om dom nu vill ha ett levande centrum
10.24
Om vi ska ha en levande och människovänlig stad borde vi sikta på att ha FÄRRE bilar i centrum av städer. Jag tycker det är galet att ytor som skulle kunna användas till parker, bostäder, samhällsfunktioner, restauranger etc används för uppställningsplatser för bilar.  Vi borde kolla på innovativa sätt för långväga gäster att få tillgång till staden, tex parkeringsplatser utanför staden via busslinjer med många avgångar. Vi har förstört tillräckligt av tex. Umeå genom att ha E4:an som skär igenom centrum.
16.17
När det gäller bilparkeringarna i centrala stan, har kommunen missat att samverka med alla byggprojekt, för att komma i symbios med dom som försvunnit! Sen den överdimensionerade cyckelparkeringen andra sidan järnvägen, efter Bangatan? Där kunde man ta bort hälften, närmast Hissjövägen, och göra om till bilparkeringar! För att inte tala om cykelgradengerna vid jvg-stationen! Varför fick inte grön eld, vara den den var, med den fina uteplatsen med blommor och bänkar!
09.05
I Dorotea är man så lat att man inte orkar använda nyaste parkeringen och gå 20 meter. Istället parkerar man i infarter och ibland parkerar in andra bilar.
11.15
Vad är det för fel på parkeringskort åt de boendes gäster? Ja just det, sådana drar inte in några pengar..
14.35

Han jagar tjuvparkerare

svt.seOlof Rönnqvist har drivit sportbutik i Umeå i många år och på kundparkeringen har han ofta varit med om att personer parkerar lite som de vill.
– Min parkering är till för kunderna, inte för de som ska ner på stan eller gå in i andra butiker, förklarar han.
18.46
Det mesta av dessa problem med okynnesparkeringar hos andra skulle avhjälpas om vi slopade avgifterna på offentliga parkeringar. Men i Sverige gillar vi ju att sätta upp skyltar och reglera att som regleras kan!

Kommunen vill främja handeln i centrum, men det går inte särskilt bra så länge bussarna kostar nästan lika mycket att åka med som att ta bilen, om de går på tid... Inte helt genomtänkt kanske?
20.39
Vill bara säga att när man bor i en en glesbyggdskommun så tar ingen hänsyn till var de parkerar. Vissa vill tydligen parkera inne framför vårt garage bredvid våra bilar på vår tomt för att gå på gymmet eller på butiken bredvid oss. Om inte de så kan de gärna parkera PÅ trottoaren och inte i parkeringsfikorna som redan finns. Sedan ha de en tendens att om de inte kan parkera rakt framför porten till gymmet så vill de parkera på en lång rad PÅ trottoaren tvärs för vår infart så vi får lämna våra bilar på husvagnsparkeringen istället för att köra in på vår egen tomt. Börjar bli trött på att det inte finns några p-vakter i inlandskommunerna....