Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Swedbank väljer ny ordförande

Swedbank årsstämma kommer att  präglas av den fastighetsskandal som skakat banken. Lars Idermark väntas bli utsedd till ny ordförande och SVT Nyheter är på plats på stämman. 

SVT rapporterade · Live från Swedbanks stämma

10.19
Hej och välkomna till vår direktrapportering från Swedbanks stämma.
10.29
På morgonen gick Aktiespararna ut och krävde stopp av Swedbanks stämma efter de nya uppgifterna om att hela Swedbanks styrelse ska ha känt till de uppmärksammade fastighetsaffärerna.
10.31
Bankens hela styrelse kände till och sanktionerade toppchefernas bisysslor, alltså även Lars Idermark, som i dag väntas bli utsedd till ny ordförande i Swedbank. ”Därmed har samtliga styrelseledamöter ett tydligt ansvar för att fastighetsaffärerna inte stoppades”, skriver Di.

Swedbank har tidigare hävdat att bara vd och styrelseordförande godkände fastighetsaffärerna - vilket var en av orsakerna till att avgående ordföranden Anders Sundström fick utstå så hård kritik. Idermark är i dag vice ordförande och var styrelseordförande under 2011-2013.
10.38

Aktiespararna vill stoppa Swedbankstämman

svt.seAktiespararna vill stoppa Swedbanks stämma efter nya uppgifter om att hela styrelsen kände till de uppmärksammade fastighetsaffärerna.
10.40
Vi kommer att sända live här med start 10:50.
11.23
Albin Ränner från Aktiespararna vill att stämman ajourneras och att en särskild granskning av Swedbank inleds.
11.28
Det ryktas att finansmannen och miljardären Carl Bennet ska hålla ett brandtal till Anders Sundströms försvar på stämman. Han stödköpte i slutet av februari aktier för 1,6 miljoner för att stötta Swedbanks-ordförande Anders Sundström.

Anders Sundström har haft kontakt med Carl Bennet sedan Sundström var minister på 1990-talet, enligt Dagens industri. När gruvbolaget Boliden fick det tufft i början av 2000-talet arbetade de tillsammans för att rädda företaget. Carl Bennet anses vara god för drygt 20 miljarder kronor.

Carl Bennet är storägare i medicinteknikföretaget Getinge, Lifco och den grafiska koncernen Elanders samt styrelseledamot i de börsnoterade bolagen Holmen och Lundbergs.
11.39
Aktiespararnas förslag om att stämman skulle ajourneras röstades ner.
11.42
Stämman fortsätter alltså, men stämningen är något upprörd.
11.43
Albin Ränner kritiserade Swedbank för falsk marknadsföring av indexfonder, som kallats aktivt förvaltade. Han kritiserar även hur styrelsen hanterat de omstridda fastighetsaffärerna bland ledande befattningshavare.
11.48
Svante Forsberg från Deloitte är ansvarig revisor på Swedbank och drar nu revisionsberättelsen. I fjol kunde SVT nyheter avslöja att han är en av de revisorer som skapat bolag med syfte att sänka sin skatt. – något som regeringen försökte stoppa med hårdare regler.
11.49
Deloitte och Svante Forsberg utredde även skandalerna i SCA och kom då fram till att inga brott mot lagar och interna policies skett.
11.53
Han berättar nu varför han förordar ansvarsfrihet för styrelsen. Och går genom sin syn på fastighetsaffärerna: De är olämpliga och det har slarvats med blanketter men de har godkänts är en kort sammanfattning av Forsbergs uttalande.
11.53
Han tror inte heller att banken kommer få något vite av finansinspektionen för slarvet.
11.53
Nu Michael Wolfs affärer.
11.55
Det krävs en mycket låg misstankegrad för att anmäla till finansinspektionen noterar Forsberg.
11.56
Styrelsen gjorde inga formella fel när de avskedade Michael Wolf, är Svante Forsbergs slutsats.
11.58
Revisorn säger att man inte hittat tillräckligt för att avstyrka ansvarsfrihet. Men det ska hanteras på nästa årsstämma, betonar Forsberg.
11.59
För att inte bevilja ansvarsfrihet krävs att 10 procent av Swedbanks ägare röstar nej på stämman.
12.00
En aktieägare tar till orda. Han förstår inte riktigt varför Michael Wolf fick sparken.
12.02
Svante Forsberg försöker förklara. Han tycker att vd och hela styrelsen ska få ansvarsfrihet för 2015.
12.07
Det är ovanligt att en revisorsberättelse diskuteras så här på en stämma. Det brukar vara formalia och bara klubbas igenom. Men flera småsparare ställer frågor av typen "vad är det som egentligen har hänt".
12.08
Chefernas fastighetsaffärer är olämpliga men inte olagliga, säger revisorn.
12.12
-- Jag tror aldrig att det har hänt att en bank anmält en vd för brott mot marknadsmissbrukslagen, säger Anders Sundström och tillägger att han tror att hade Michael Wolf fått sitta kvar under utredningen så hade stämman varit väldigt upprörd över det.
12.14
Tf vd Birgitte Bonnesen tar tillorda. Det spekuleras i att hon också senare kommer att utses till ordinarie vd.
12.19
Flera storägare som SVT pratat med säger att de nu tyckar att banken behöver stabilitet. Och det ser mänga att Birgitte Bonnesen efter 30 år i Swedbank skulle kunna bidra med. Hon tillträdde i fjol som chef för Swedbanks svenska bankverksamhet. Dessförinnan var hon chef för den baltiska bankverksamheteten och chef för den interna revisionen. Särskilt den digitala resa som den baltiska bankverksamheten genomfört är ett av Birgitte Bonnesens trumfkort. Det som talar mot henne är hennes ålder. Om bara 4-5 år skulle banken behöva leta efter en ny vd.
12.24
Just bristande kundnöjdhet var den första officiella anledningen till att vd Michael Wolf fick gå. Birgitte Bonnesen pratar nästan uteslutande om kunderna i sitt anförande. "Vår kundbas är en spegelbild av hur samhället ser ut"
12.56
Anders Sundström går i försvar på några av de anklagelser som aktieägaren anklagar Michael Wolf och Anders Sundström för. "Banken ska vara en inkluderande bank. Jag tänker ta så mycket skit som helst för det", säger Anders Sundström.
13.07
Det är många som vill prata och ställa frågor. En del talare verkar upplevas som långrandiga av stämmodeltagarna. Det här kan ta lång tid.
13.13
Swedbanks tf vd Birgitte Bonnesen tar på fråga från aktieägare avstånd från all slags verksamhet som liknar den som framkommit i de så kallade "Panama-papers" . Det handlar alltså om den unika jätteläcka från den panamanska advokatbyrå Mossack Fonseca, som haft som affärsidé att hjälpa personer och företag med att starta brevlådeföretag i skatteparadis, som SVT:s Uppdrag Granskning varit med och grävt fram.
13.19
Röstdosor plockas fram. Nu ska det röstas om ansvarsfrihet.
13.20
Aktiespararna verkar vilja ha ett sista ord med i leken. "Banken har tappat bort sin etiska kompass", säger Albin Ränner.
13.22
Påminnelse: För att inte bevilja ansvarsfrihet krävs att 10 procent av Swedbanks ägare röstar nej på stämman. Omröstningen sker person för person.
14.21
Man ska nu rösta om hur styrelsens arvode ska bestämmas. Alla är inte helt förtjusta i den höjning som föreslagits.
14.22
Höjningen blir av. Drygt 99 procent röstar för valberedningens förslag.
14.28
Nu ska val av styrelseledamöter hållas. Bodil Eriksson och Peter Norman föreslås som nya ledamöter.
14.33
Peter Norman framhåller att man inte ska se honom som en politiker, trots att han var finansmarknadsminister i Fredrik Reinfeldts alliansregering.
- Jag gick med i Moderaterna samma dag som jag fick uppdraget och gick ur partiet samma dag jag slutade, säger han.
14.34
Styrelseledamöterna kommer att väljas individuellt.
14.37
Alla som föreslagits väljs in.
14.39
Nu ska styrelsens ordförande väljas. Lars Idermark har föreslagits.
14.40
Lars Idermark väljs in som styrelsens ordförande.
14.42
De stora punkterna är därmed avklarade och många lämnar nu stämman.
14.54
Vi avslutar nu vår liverapportering. Texter och analyser kring Swedbankstämman hittar ni på svtnyheter.se. Tack för oss!