Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.


Terrormisstänkte 20-åringen inför rätta

  • En 20-årig man misstänks för förberedelse till terroristbrott i Sverige. 
  • Enligt åklagaren har han köpt produkter som visar att han planerade att bygga en självmordsbomb och han har laddat ner dokument som handlar om bombtillverkning.
  • Enligt den åtalade beror inköpen och intresset för IS på nyfikenhet, men det finns inget uppsåt att skada andra.
  • Mannen har stoppats i Turkiet på grund av misstankar om att han skulle ansluta sig till IS. Själv säger han att det rörde sig om semesterresor.
  • 20-åringen anser att den rättsprocess som nu pågår beror på en obefogad oro från hans mamma.
  • I dag är den andra av tre rättegångsdagar.  SVT Nyheter rapporterar direkt från Attunda tingsrätt.

SVT rapporterade · LIVE: Rättegång mot terrormisstänkt 20-åring

09.17
Den åtalades försvarare Peter Janson angav som skäl till att motsätta sig ljudupptagning "målets allvarliga karaktär".
09.20
Om en rättegång inte är stängd för media, det som kallas lyckta dörrar, är det vanligaste att det är tillåtet med ljudupptagning, men inte bildupptagning.
09.22
Det är därför det står fullt med fotografer utanför dörrarna, som passar på att filma vad de kan, när dörrarna öppnas och personer släpps in i salen.
09.25
Nu har vi släppts in i salen igen. Tingsrätten har beslutat att ljudupptagning är tillåtet.
09.30
Kammaråkagare Ewa-Mari Häggkvist inleder med att läsa upp den gärning den 20-årige mannen anklagas för.
09.31
Han ska från den 1 januari till den 8 februari 2016 i Sollentuna, Stockholms län med uppsåt att utföra eller främja brott skaffat, förvarat, transporterat och sammanställt föremål som är särskilt ägnat att användas såsom hjälpmedel för att åstadkomma en explosion eller detonation med avsikt att bli en martyr
09.31
De varor som skaffats, förvarats, transporterats och sammanställts är i vart fall sex flaskor aceton, tre stora askar tändstickor, tre förpackningar rundkulor av stål, en tryckkokare, en julgransbelysning (ledslinga) med batterier, silvertejp och en mobiltelefon av äldre modell.
09.33
Den åtalades syfte med orsaka en bomb ska enligt kammaråklagare vara:
1. Beröva annan livet
2. Tillfoga andra svåra kroppsskador
3. Framkalla fara för annans liv eller hälsa eller för omfattande förstörelse av annans egendom.
09.34
Säpo fick kännedom om den åtalade för första gången i juni 2015. Det var i samband med att avvisades från Turkiet i ett försök att ansluta sig till terrorgruppen IS i Syrien.
09.35
Hans anhöriga hade under våren sett tecken på planerna på en terrorresa. Han hade bland annat visat ett intresse för islam, skaffat ett nytt pass och tagit ut stora summor kontanter.
09.37
Kontantuttagen, som består av ett par tusenlappar per uttag, är en del av kammaråklagarens bevisning.
10.17
Hej,

Hur länge har den misstänkte bott i sverige om han redan hunnit med två försök till terrorresor och nu detta? Varför utvisas han inte då han är en uppebar säkerhetsrisk?
10.18
@Marcus: Den åtalade är svensk medborgare och är född i Sverige.
10.19
Hej, vad är egentligen straffet för planerat terrordåd?
10.19
@Martin: Straffet för fullbordat terroristbrott är mellan fyra års fängelse och livstid, men vid försöksbrott och förberedelsebrott får inte maxstraffet utdömas. Straffet kan också bli kortare än minimistraffet vid fullbordat brott. Så det är inte helt lätt att svara på.
10.22
Likande bomber med tryckkokare användes också vid terrordådet vid Boston Marathon. Då skadades över 200 personer.
10.56
Talet uppmuntrar till martyrskap, där döden i sig ses som en seger för andra troende och kommande generationer.
11.01
Vid minst 18 tillfällen har den åtalade laddat ner och tittat på talet, där det uppmanas till olika former attacker mot människor av olika nationaliteter.
11.04
I ett annat dokument som den åtalade laddat ner visas en tidslinje över olika attacker mot västerländska mål som utförts av ensamma självmordsbombare. Vem blir nästa? frågar man sig i slutet av tidslinjen.
11.05
Nästa dokument som läggs till bevisningen har titeln" Gör en bomb i din mammas kök". Det är helt enkelt en manual över tillverkningen av en bomb med hjälp av en tryckkokare.
11.06
"På en månad kan du tillverka en bomb som kan döda tiotals människor" står det bland annat i manualen som den åtalade laddat ner till sin telefon.
11.09
Domare och två av de fyra nämndemännen i Attunda tingsrätt, som i dag lyssnar på åklagarens sakframställan i målet där en 20-årig man från Sollentuna anklagas för förberedelse till terrorbrott. Tecknare är Thomas Fehrm.


13.20
Hej!

Har den tilltalade genomgått någon slags rättspsykiatrisk undersökning i samband med rättegången? Har den tilltalades personlighetsdrag, livshistoria etcetera tagits upp i rätten än?
13.56
Den åtalade svarar lugnt och samlat på frågorna.
13.59
Åklagaren går in på frågor kring den åtalades religion. Han är muslim, med inriktningen sunni. Familjen är sekulariserad. Varför just sunni? undrar åklagaren. -Det är den korrekta versionen av islam.
14.00
Hur kom du fram till att sunni är den korrekta versionen? -Det har jag läst mig till, svarar 20-åringen och nämner bland annat koranen.
14.00
Han berättar att han skaffade en svensk version av koranen i somras.
14.00
Hej! Kommer rapporteringen att finnas kvar på hemsidan även efter den har tagit slut?
14.02
@Thomas: Nej, vi plockar ner liverapporteringen när den är över. Men vi berättar förstås om rättegången i vanliga artiklar.
14.03
Tycker du att din familjs sätt att leva överensstämmer med islam? undrar åklagare. Nej, svarar 20-åringen och nämner bland annat att de inte tror. Men det som har stört honom har framför allt varit deras oro för honom.
14.04
Vad är jihad för dig? undrar åklagaren med anledning av att det är det lösenord han haft på sin mobil. -Att kämpa, att leva, svarar han.
14.06
Åklagaren för ett resonemang kring hans syn på döden och livet. 20-åringen säger att han inte är rädd för döden och att han tror på ett liv efter döden. Har du levt ett gott liv kommer du att få komma till paradiset, säger han.
14.07
Martyr är för mig samma sak som att vara en bra muslim och göra så goda gärningar som möjligt, säger han.
14.08
Vill du bli martyr? -Genom att göra goda gärningar som jag sa så vill jag bli det, svarar han.
14.08
Kan man dö martyrdöden i Sverige? -Det vet jag inte. Det är inte jag som gör bedömningen. Det får man reda på när man dör, säger han.
14.10
Att bli martyr innebär alltså inte nödvändigtvis att dö, utan är enligt hans definition en person som är en god muslim och gör goda gärningar.
14.12
20-åringen säger att han inte har någon åsikt om IS. Åklagaren lyfter att han laddat ner ett stort antal dokument om IS. Det har jag gjort av intresse, säger han. Jag vill höra vad alla människor tycker.
14.14
-Det betyder ingenting för mig. Det är bara en nyhet som jag läser, säger han med anledning av det tal från en IS-ledare i Syrien som han tittat på 18 gånger, enligt åklagarens bevisning.
14.15
Åklagaren går in på den första resan förra sommaren, då han blev hemskickad från Rhodos av turkisk polis. Han säger att han ville till Istanbul, och att han bara tog första resa dit.
14.16
Varför tog du ut 48.000 i kontanter före resan? -Jag ville ha kontanter med mig.
14.18
Åklagaren: Varför dög det inte med kort? -Alla ställen tar inte kort, svarar 20-åringen. Trots att han säger att resan var oplanerad började han ta ut pengar redan i början på maj. -Jag hade ändå i åtanke att jag skulle resa, säger han.
14.20
Åklagaren: Varför berättade du inte för någon om din resa? 20-åringen: Jag kände inte att jag behövde det. Jag ville inte berätta. Jag kände att jag får väl göra vad jag vill.
14.25
På busstationen i turkiska Marmaris grips mannen av polis. Då tar honom till en polisstation och sedan deporteras han med båten tillbaka till Rhodos. . Han får ingen förklaring.
14.29
Den bild 20-åringen målar upp av sina resor till Turkiet är att de var rena semesterresor. Vid den andra resan gör farbrodern en polisanmälan där han berättar om sina farhågor att han ska ansluta sig till IS. -Det vet jag inte, säger han på en fråga om familjens misstankar att han ska ansluta sig till IS. -Jag tror att det var på min mammas begäran, säger han.
14.30
-Deras oro blev kvävande, säger han om tiden efter de två reseförsöken i juni förra året. Han beskriver hur familjemedlemmarna ringde varandra och blev mer och mer oroliga. En dag när han inte var hemma beslagtog de hans pass.
14.32
Vad händer i januari? frågar åklagaren. -Inget speciellt, det är bara mammas oro som blossar upp, svarar den åtalade 20-åringen.
14.34
Han bekräftar att han köpt sex flaskor aceton, och säger att han gjorde det av nyfikenhet. -Jag ville se vad man kunde göra, säger han och menar att det inte fanns något särskilt syfte.
14.36
20-åringens linje i förhöret är att de inköp han gjort och det intresse han visat för IS grundar sig i nyfikenhet. Familjens oro för att han skulle ansluta sig till IS eller bygga en bomb beror på att mamman fått för sig saker.
14.37
Tryckkokaren köpte han för att laga mat. Vilken mat? Det hade jag inte bestämt då.
14.38
Åklagaren: Vad skulle du ha julgransbelysningen till?
20-åringen: Som belysning hemma. Åklagaren: Men varför låg den i förrådet? 20-åringen: Jag skulle strax ta upp den.
14.41
Den 16:e januari svimmar 20-åringens mamma och hon svimmar så pass illa att en ambulans tillkallas. Den åtalade berättar om händelsen, men han säger att han inte vet varför hon blev orolig, och att de inte har talat om saken.
14.42
Åklagaren har tidigare redogjort för att mamman vid det här tillfället hittat ett kvitto på inköpen av aceton. Men den åtalade 20-åringen har inget minne av det.
15.30
Inte heller mamman vill vittna i rättegången mot sonen. Han ger henne en kort nick innan hon lämnar salen.
15.30
Åklagaren har ytterligare en fråga till den åtalade. Hur kunnig tycker du att du om islam? frågar hon.
15.31
Vet du vad islam tycker om självmord? Ja, det vet jag, det är förbjudet, svarar han.
15.33
Därmed är den första rättegångsdagen mot den åtalade 20-åringen över. Tack alla som läst och kommentarerat!
15.46
Tack för rapportering!
11.14
IS-ledaren vänder sig till sina europeiska anhängare och ber dem att döda otrogna människor, speciellt fransmän, australier och amerikanare och medborgare i stater som är allierade med dessa. Ledaren säger i talet att man ska döda dem på vilket sätt som än är möjligt. Enligt Nyroos blev det här talet väldigt viktigt eftersom man efter det såg allt fler attentat eller försök till attentat av människor i Europa som inte tidigare var anhängare av IS. Dessa attentat kan kopplas till talet som 20-åringen har lyssnat till, menar Nyroos.
11.16
20-åringen har också sökt på ett tal från IS högsta ledare Abu Bakr al-Baghdadi där han talar om jihad och att dö för islam.
11.18
Åklagaren räknar upp olika terror- attacker som 20-åringen har sökt efter på nätet. Nyroos får frågor om dessa olika attacker.
11.20
- Det är många specifika sökningar på självmordsbombattacker i Shia-moskéer, det är väldigt anmärkningsvärt att intresset är stort för just sådana, säger Nyroos.
11.23
- Ser det ut som att den som sökt har ett allmänt intresse för terrorattacker? frågar åklagaren. - Nej, det ser ut som någon som är mycket mer specifik i sina sökningar med ett särskilt intresse för självmordsbomber i shia-moskéer, svarar Nyroos.
11.26
Nu berättar Nyroos om 26 ljudfiler som 20-åringen laddat hem, som är utgivna av IS och är en del av gruppens propagandamaterial.
11.31
20-åringen har sökt på den belöning på 72 oskulder som martyrer enligt IS ska få när de kommer till paradiset och utfört jihad.
11.33
20-åringen har gjort en mängd olika sökningar på dessa belöningar för martyrskap.
11.35
Enligt IS får en martyr gifta sig med 72 oskulder och ta med sig sina närmaste 70 släktingar till paradiset. Nyroos ser ett tema på att 20-åringen speciellt intresserat sig för belöningen för att dö i jihad.
11.42
Nyroos avslutar med att säga att 20-åringen inte har använt några sociala medier eller nyhetskanaler utan enbart sökt på terrororganisationer, jobb och bostad och psykiatrisk vård.
11.43
Försvarsadvokaten tar vid och frågar om Nyroos någonsin träffat 20-åringen. Nej, blir svaret. Ny får Säpos chefsanalytiker för kontraterrorism Lari Nyroos lämna salen.
11.51
Nu är det paus igen och vi lämnar rättssalen.
11.56
Och nu är vi på plats i rättssalen igen. Korta pauser här.
11.57
Nu ska man ringa upp nästa vittne som ska vittna på telefon.
13.49
Nu är jag tillbaka inne i rättssalen.
13.50
Rättens ordförande Mikael Swahn meddelar att Säpos poliskvinna som inte tillåts vittna.
13.51
Det är ett nederlag för åklagarsidan. Säpo-kvinnan skulle kunna berätta intressanta detaljer om sina kontakter med mamman som varit väldigt orolig för att hennes son skulle ansluta till IS.
13.54
Nu kommer nästa vittne in: Amir Rostami, som är före detta polis och sociolog och arbetar som kommittésekreterare med avhopparstrategin hos Nationella samordnaren för våldsbejakande extremism. Han forskar bland annat om organiserade gäng.
13.54
Amir Rostami kom i kontakt med 20-åringen och hans familj i juni förra året, när hans kollega fick ett samtal från 20-åringens mamma.
13.56
Rostami och hans kollega åkte hem till 20-åringen tillsammans med dennes mamma och syster. - Vi fick höra att han var på väg till Syrien för att ansluta sig till någon terrororganisation, säger Rostami.
13.58
- Föräldrarna var oroliga att de skulle förlora sin son. Han hade försökt att ta sig in i Turkiet vid två tillfällen.
13.58
- 20-åringen var väldigt fåordig i samtalet och det var mest vi som pratade, säger Amir Rostami om mötet med den åtalade.
13.59
- Vi såg en väldigt tystlåten kille som mådde väldigt dåligt, säger Amir Rostami. - Vi försökte få honom att berätta mer så vi kunde göra en bedömning om honom.
14.30
Advokaten ställer frågor om mammans psykiska tillstånd. - Det var ju inte jättekonstigt att hon mådde dåligt, hon behövde hjälp och stöd. Hon höll på att förlora sin son.
14.32
Kontakterna med familjen upphörde när Rostami hade säkerställt att kontakter med sociala aktörer och psykvården hade etablerats.
14.34
Nu har advokaten inga fler frågor.
14.35
Rättens ordförande vill veta på vilket sätt man märkte att 20-åringen mådde psykiskt dåligt.
14.36
- Han sov oregelbundet, åt lite, var nedstämd och tog inte hand om sig. Han isolerade sig, säger Amir Rostami.
14.36
- Själv sa han att han mådde jättebra och att det var jobbigt att det många som oroade sig i onödan.
'
14.37
- Alla förstod ju att han behövde hjälp och alla i familjen var engagerade för att hjälpa honom.
14.38
Nu avslutas förhöret med Amir Rostami och det blir paus på nytt.