Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Vad betyder Europa för dig? Dela med dig! 


Stora frågor delar just nu Europa. Det handlar om bland annat flyktingmottagande, EU:s roll, och vilka länder som vill – och får – vara en del av den Europeiska gemenskapen. Nu vill vi veta – vad har du för tankar om Europa? Dela med dig i vår liverapportering! Du kan också använda #delateuropa i sociala medier. 

SVT rapporterade · #delateuropa

07.05
I en vecka, med start i Agenda i kväll, kraftsamlar SVT kring Europa.
Vad pågår på vår kontinent? Hur går det för Europatanken? Hur kommer ett eventuellt brittiskt utträde att påverka unionen?

Här får ni gärna dela med er av era tankar kring Europa, smått som stort!
08.06
Jag har alltid varit EU-motståndare. EU är en konstruktion där de enorma kostnaderna inte uppväger vinsterna på något sätt, när inte ens grundkravet om mänskliga rättigheter uppfylls av antagna medlemsländer, och vi har ju sett det gångna året hur väl EU håller för en kris! Jag håller tummarna för en brexit, för då är en av grundbultarna i bygget borttagen!
Tack för du delar med dig av dina tankar Kriss!
08.15
Jag som idag är medräsinär till min sambo som är gästforskare på forskningscentrumet i Jülich, Tyskland älskar EU och ser fördelarna med detta. Vi är här l 90 dagars stötar och ligger då inom regelverket som vi får röra oss fritt utan att behöva skriva oss i Tyskland och behöva uppvisa att vi är försörjda. Behöver vi sjukvård, så har vi rätt till denna med sjukdörsäkringskoret från försäkringskassan, dessutom är sjukvården på samma villkor som resten av landet invånare har.

I den delen av Tyskland vi bor i är både Holland och Belgien 30 minuter bort med bil. Vi gör små minisemestrar runt i närområdet och behöver inte visa pass (me självfallet har man med sig dessa utifall att) jag minns själv dessa timmar man kunde sitta i passkontroller runt i Europa på början av 90-talet och detta är ett friare Europa.

Jag känner mig som en europé och tycker fördelarna väger tyngre med ett EU. Dels är Europa en kontinent som historiskt sätt vart mycket i krig med varandra. EU samarbetet gör att eventuella tvister löses på skrivborden istället för att leda till onödiga människoliv förspilldes. Ett enigt Europa är ett fredligt Europa!
Tack för din berättelse Betty! Hur har du märkt av debatten i Tyskland?
08.19
Jag ärben eu motståndare i den form det är nu. Eu har förmycket att säga till om och bestämma över. Tex våra egna lagar och rättsystem. Nuvarande eu är en illution av frihet och gemenskap där kostnaden är självständighet. Liknar mer och mer USAs statsystem
Hejsan Leo, tack för ditt inspel! Hur hade du velat att ett EU-samarbete skulle se ut?
08.30
I framtiden så tror jag att gammeltänkande kapitalisister kommer tycka att det behövs ett Europas Förenta Stater (EFS) . Främst för ett ekonomiskt perspektiv för att det kommer finnas så pass starka ekonomier att konkurrera med.
För ett skapande av EFS krävs ett ett mer utvecklat informationssamhälle. För med tiden kommer människor att resa så pass mycket att de kommer känna sig hemma på många fler ställen över jorden. Det kommer även finnas de som inte känner sig hemma någonstans utan lever överallt på jorden.

Jag har inga problem med ett EFS då jag tror att det kan leda till större förståelse av varandra i Europa.
Tack för att du delar med dig av dina tankar Peter!
08.39
Hej Philip,

Debatten i Tyskland är inte alls på samma hårda nivå som i Sverige. Nu bor vi just i Jülich, en ort som drar väldigt många fördelar generellt av EU och är en väldigt internationell liten stad.

Det som skiljer sig markant i Tyskland och Sverige är att här finns det speciella kontor som enbart jobbar med att hjälpa företagare, bönder etc hur de skall fylla i EU blanketter så det blir rätt och riktigt från början. Jag vet att även Polen har ett sådant system för att kunna hjälpa medborgare att kunna få rätt EU stöd. Om Sverige skulle införa något liknande skulle det underlätta markant för bönderna som idag sliter sig av håret för dessa blanketter från EU.
Intressant! Väldigt spännande att få ta del av dina tankar i ämnet.
09.56
Ni kan höra av er till oss på sociala medier under #delateuropa. Vi läser allt som skrivs till oss! 
Tack återigen för att ni är med och delar era tankar kring var Europa är!
10.54
Jag håller med om att Europa utvecklas inte som man skulle önska. Det kan bero på att man tagit in stater i en takt som gjort att alla inte varit beredda att bidra till ett bättre Europa, utan i första han varit ute efter bidrag från EU.
Sverige har inte heller varit så exemplariskt i att bidra till ett bättre EU. Sverige borde ha gått med i Euro-samarbetet för länge sedan och inte envisas med att ha sin egen "skvalpvaluta" tycker jag. EU borde ha större makt att tvinga trilskande länder att samarbeta inte bara när det gäller flyktingar utan också på t.e. skattelagstiftningen, som borde likriktas mer så att konkuransen mellan länderna blir ner sund.
Hur som helst så är det bra att vi har EU som underlättat för medborgarna i nästan alla länder i EU på många sätt och framför allt sett till att Europa fått en starkare position gentemot andra ekonomiska stormakter som USA, Kina och Japan.
Hejsan Aldur! Hur tycker du att Sverige skulle kunna bidra till ett starkare EU? Finns det fler saker än Euro-samarbetet som vi borde ha kunnat påverka?
10.58
Europa betyder mindre demokrati
På vilket sätt menar du att det är så? Kan du utveckla?
10.59
Som fredsproject helt okej, resten blir jag mer och mer skeptisk till.
11.12
EU är ytterligare maktcentralisering som flyttar inflytandet från människor ännu längre bort än vad det redan är. Vi har redan väldigt lite att säga till om i Sverige, och I EU har vi ingenting att säga till om. Det är brist på demokrati, både i Sverige och EU. Bättre att ändra systemet så att Sverige styrs med direktdemokraterna (parti) och EU med representativt, där man väljer in flöl som faktiskt är kunniga, inte hobbypolitiker som råkat sitta i styrelsen för socialdemokraterna i Bollnäs eller något random ställe
Hejsan Marcel, Tror du att det kan finnas fördelar med att ha ett enat Europa runt vissa frågor? Eller ska alla beslut fattas med direkt demokrati?
11.13
Jag och de flesta i min ålder (20) och min bekantskap är för ett Norden framför ett EU. Lämna EU för ett starkare nordiskt samarbete har ingen jag diskuterat saken med ställt sig emot. Så som svar på frågan från FB ("Känner ni er som européer?); nej, absolut inte.

Personligen ser jag hellre att Sverige och de övriga nordiska ländernas relation med EU är som den Norge idag har, men fördjupat samarbete oss emellan för att göra det helt smärtfritt att jobba, skatta, leva och njuta i vilket annat nordiskt land som helst.
Tack för att du delar med dig!
11.23
EU är delvis ett skört bygge, hanteringen av flyktingar är ett exempel på det. Ett effektivt gemensamt agerande saknas, varje land ser bara till sina egna intressen. Flera länder ser flyktingar som oönskade invandrare. Rätten till asyl borde vara självklar för alla länder. Tanken borde vara att flyktingar ska återvända när det är möjlig. Uppehållstillståndet borde bara gälla tillsvidare. Permanent uppehållstillstånd borde bara gälla för invandrare.
Flyktingar ska inte behöva lära sig värdlandets språk, Att lära sig engelska som ett andra språk är enklare, många flyktingar kan redan en del engelska. Integreringen går betydligt snabbare då engelska är ett andra språk i de flesta länder.
Det har onekligen varit olika hantering av flyktingkrisen inom EU. Tack för intressanta synpunkter!
11.31


Ni kan också skriva era tankar till oss på twitter under #delateuropa – vi läser allting. 
11.37
Jag gillar alla former av samarbete, det är viktigt för Europa och för invånarna i dess länder. Själva grundtanken med EU är väldigt bra men det känns som att samarbetet har gått för långt. Det känns väldigt långt till Bryssel även om det geografiskt ligger ganska när Sverige. Mitt förtroende för EU skulle öka om de lät medlemsstaterna bestämma mer själva. Jag tycker att EU bara ska arbeta med frågor som gäller samarbete mellan länderna, det vill säga hur man ska samarbeta inom de stora, viktiga områdena som brottsbekämpning, miljö, migration, handel m.m.
Hejsan Johan! Tack för att du skriver in och berättar om dina tankar!
11.48
Vi har tagit emot en hälsning via vår mej, delateuropa@svt.se:

En del länder är mera lika än andra, men att lyckas med att få 28 länder att gå i takt är inget annat än en dröm som nu närmar sig en mardröm ingen vill drabbas av.

Grunden för EU var ett fredsobjekt.
Europa har haft så mycket krig att behovet av ett europeiskt kollektiv för att garantera fred inte är motiverat.

Då tar EU-förespråkarna fram betydelsen för alla att de rika länderna skall bistå de mindre utvecklade.
Då blir Europa paradiset. Fan må tro det.

EU och FN har förvandlats till nusse-kuddar för politiker då de i debatten hamnat på 7 famnar djup vilket de gör lätt.


Det ligger mycket Blandarens sarkasm: "Alla tänker på sig, det är bara jag som tänker på mej".
 
Casten Broms
12.00
Jag stödjer EU och hoppas att unionen inte börjar rasa på grund av Brexit eller liknande.

Jag bor som Erasmus-utbytesstudent i Nederländerna. Det utbytesprogrammet existerar som följd av EU-ländernas samarbete. Utan EU hade jag förmodligen inte kunnat göra det jag nu gör.

Under min tid här har jag besökt Bryssel och Europaparlamentet, samt tagit ett tåg till London (via två länder på vägen). Jag har lärt mig hur EU fungerar (och hur det inte fungerar, för den delen) och kunnat dra stor nytta av den fria rörligheten. Men situationen har förändrats sen jag flyttade hit. Sveriges gränskontroller fanns inte när jag sist var i Sverige och jag vet inte hur ett eventuellt Brittiskt utträde ur unionen skulle påverka möjligheten för européer att besöka, bo, eller arbeta där. Samarbetet luckras upp, principer som den fria rörligheten urholkas, vilket jag ser som oroande.

EU är inte ett välfungerande system. Det finns mycket att förbättra. Men, i min mening, så är det bättre än alternativet; ett Europa utan unionen.
Hej Jonas! Tack för din kommentar. "Det finns mycket att förbättra" skriver du. Vad känner du först och främst behöver förbättras med EU?
12.05
Grundidén med att Europa skulle vara en kontinent med öppna gränser sinsemellan för människor inom Europa var i början attraktiv. Men idén korrumperades av EU-politikerna och kom snart att handla om att Europa skulle vara öppet för hela världen.
Således måste vi som väljare återigen få vara med att åter rösta om vad EU bör och skall handla om, precis som Storbritanniens medborgare skall få göra.
Hej Gustav! Tack för kommentaren. Vad tycker du själv EU "bör och skall handla om"?
12.26


12.33
Jag har nu levt i tre olika länder i Europa (Finland, Sverige och Spanien) under lång tid. Varje gång jag har lämnat ett land har jag också lämnat ett samhällssystem bakom mig för att strax därefter kämpa med att lära mig att förstå och hantera det nya landets motsvarande system som jag juridiskt anses kunna från dag ett. EU har gett oss som individer stor frihet att välja var vi vill leva. Att alla länder håller hårt fast vid sina egna regler och lagar komplicerar och skapar otydlighet. För mig har EU en stor betydelse och jag hade hoppats på utökat samarbete och åtgärder som för oss i Europa närmare varandra och ger oss djupare känsla av samhörighet länder och folk emellan. Vägen dit är komplicerad men inte heller demokrati har växt fram utan komplikationer. Tyvärr tyder allt på att utvecklingen går åt ett annat håll och trygghet söks inom landsgränser och etniska grupperingar. Jag känner mig personligen definitivt som EU medborgare och skulle önska att det fanns ett EU medborgarskap med gemensamma, enhetliga regelverk och lagar för dem som önskar detta. Till min besvikelse kommer det att dröja om det ens är möjligt. Först sannolikt splittring och ökad osäkerhet men ur askan växer...?
Tack så mycket för din intressanta kommentar Margado!
13.40
Instämmer med Jeppe.

EU är en korrupt överstatlig byråkrati som till övervägande del är negativt för oss i Sverige. Finns ingen framtid att hämta där.

Det är förmodligen bara en tidsfråga till EU mer eller mindre löses upp i sin nuvarande form.

Viktigare att satsa på unon med övriga nordiska länder och ett samarbete med de europeiska länder som det går att samarbeta med.
Tackar för kommentaren Michael!
13.42
Hej Philip!
Håller helt med Annika och har skrivit något liknande som dock inte visats i kommentatorsfältet.
Både Europa och Sverige håller på att splittras. Det medför att alla som inte har råd att köpa sig fria från nedskärningar i välfärden kommer att få det mycket svårare. Det kommer även att medföra en allt mindre förmåga att hjälpa där det verkligen behövs i andra delar av världen.
Otryggheten som skapas nu är farlig och negativ.
Jag trodde en gång på EU som ett fredsprojekt samt att vi skulle kunna enas bättre i ekonomiska frågor.
Tyvärr blev verkligheten något helt annat.
Hej Wolfram! Vad tror du skulle krävas för att EU enligt dig skulle fungera som fredsprojekt och att dess medborgare kunde enas i ekonomiska frågor?
13.48


13.53
Det känns som att EU's själva grundvärden fred och gemenskap på något sätt har slarvats bort. Innevånare i många länder dras lätt med av högerextremister som tex i Polen och Ungern. Man verkar ha tappat perspektivet.. och kanske det redan nu har gått för långt och Europa kommer att falla samnan i krig som så många gånger förr. Även här i vår debatt verkar folk sakna basala historiska insikter och fokuserar på struntsaker som nan upphöjer till viktiga. Finns det några initiativ att försöka ta upp dessa viktigs frågor?
Tack för att du delar med dig av dina tankar Ulf! Hur tror du att man bäst skulle komma tillrätta med problematiken?
14.01
Problemet med EU-projektet ör den representativa demokratin.
Den leder till representation i så många led att det i princip blir en låtsasdemokrati bakom fagra ord.
En möjlig lösning vore direktdemokrati så att initiativen och sakfrågorna som de olika länderna lägger fram, får röstas om via internet.
Då skulle vi få se på engagemang och nytändning för Europa!
Det finns redan partier i flera länder som styrs så här, och tom ett i Sverige!
14.05

Nu marscherar Bryssel mot terror och hat

svt.seDen har fått titeln ”Marsch mot terror och hat”. Efter att ha stoppats av säkerhetsskäl strax efter terrordåden är det nu dags för den stora vandrande manifestation genom Bryssel att äga rum. Överlevande och anhöriga väntas ta täten i promenaden genom staden.

Just nu sänder SVT Nyheter live från Bryssel där stadens invånare demonstrerar mot terrorn och hatet som drabbat staden hårt den senaste tiden.
14.06
Hej igen!
Frågan du ställer är svår, men jag tror att människor i Europa står på en ganska likartad värdegrund och bör kunna umgås med varandra utan större konflikter. De olikheter som finns kan man med en ganska fri rörlighet minska.
Vi måste också se till att människor från länder som har en sämre ekonomi får arbeta i länder,där de kan få en bättre ekonomi och därmed förhoppningsvis kan hjälpa till att förbättra ekonomin i sitt hemland.
Tack för ditt svar Wolfram!
14.07
Håller helt med Annika och Michael, bra skrivet.
14.07
"Hejsan Marcel, Tror du att det kan finnas fördelar med att ha ett enat Europa runt vissa frågor? Eller ska alla beslut fattas med direkt demokrati?"

Ja, miljö och ekonomi är stora fördelar där politikerna ligger före folket. Problemen som dock har uppstått är att man utökar ekonomin till USA och försöker ta in icke-demokratiska länder in i kretsen. Samt att man inte ställer krav på regeringar som helt uppenbart brister demokratin som får ta del av våra skattepengar.

En globalisering medför påfrestningar på miljön, det bästa vore att man blir så självständig som möjligt, men inte så att man helt utesluter sig från omvärlden.
15.09
Bengt: gamla goda tiden, hoppas den tiden kommer tillbaka och vi kan leva i fred. Ut ur EU och slut med Schengen !
16.14
Ni kan också dela med er av era tankar kring #delateuropa i våra kanaler på sociala medier.
16.29
Ni får gärna fortsätta mejla oss på delateuropa@svt.se
Här kommer en kommentar från mejlkorgen: 
"Det EU som fanns i början på 1990-talet var ok och vi röstade för medlemskap.
Det EU som är idag har varken svenska eller europeiska folket med några undantag fått ta ställning till.

Skippa Schengensamarbetet under nuvarande omsändigheter.
Dublinförordningen föll pladask. Ut med grekerna ur EU !!!
Hoppas på Brexit så hela skiten faller ihop tack vare Merkel.

Abbe
PS.
Tänk vad mycket pengar som skulle sparas på politikeradeln i Bryssel. DS."

18.27
Även på Facebook kommenterar många av SVT Nyheters användare #delateuropa
18.32
Ska inte EU betyda gemenskap? Och gemenskap betyder gemensamma åtaganden och handlingar! Eller....?
19.59
Född och bor i Sverige och känner mig som eruope.
19.59
Europa, närmare bestämt EU, betyder inget för mig då hela projektet är uppbyggt kring odemokratiska principer och går ut på att göda politiker och finanselit genom expansiv penningpolitik på bekostnad av medborgare i varje EU land. Ändå chansen till räddning är en ny demokratisk ordning som bygger på frihet och inte socialistisk paternalism.
Tack för kommentaren!
20.47


21.07
Jag har bott i flera europeiska länder men är nordbo av födsel och hejdad vana. Jag vill ha fred,fri rörlighet och fri handel - fullt nöjd med det. EU har stort demokratiproblem, människor känner ingen koppling mellan sin vardag och Brysselpacket. Mer direktdemokrati via nätet i olika frågor på regelbunden basis. Ta fast skattesmitarna och tygla finansmarknaden - om det nu överhuvudtaget går. Jag vill inte rädda ett enda finansinstitut till med gemensamma medel. De som inte vill erbjuda tillfällig hjälp för behövande skall betal fullt ut ersättning för andra mottagarländer för kostnader. Primära principen är dock "alle man på däck" oavsett nationalitet , håll i hop för fanken.
Tack för din kommentar Cassandra!
21.07
Det bästa vore att de nordiska länderna gick samman. EU gillar jag inte längre.
21.07
EU är för mig en mycket stor besvikelse. Denna mastodontkoloss till parlament med alla människor där man inte ens kan lösa flyttningen 2 gånger om året mellan Bryssel-Strassburg som kostar 17 miljarder varje gång!!!
Sandlåda för utsedda (!) karriärmänniskor..
21.08
Jag gillar pluralism och mångfald. Därför vill jag ha ett delat Europa. Strävanden efter stora enhetliga mastodontstater tror jag är farligt. En del vill t o m ha en enda världsstat och en världsregering. Men var skulle då alla politiska flyktingar ta vägen?
Tackar för kommentaren Lennart!
21.21
Jag älskar europa bland annat för den enorma rörelsefriheten som vi har mellan länderna. Som har och kommer skapa mer band mellan folk med olika nationaliteter. Jag tror fortfarande på EU.
21.21
Jag är Europè. Min mamma är från Sverige. Min pappa är från Cypern. Jag är född i Sverige och jag älskar Europa. Vår frihet! Här finns ingen barbarism eller diktatur. Här finns demokrati. Vi ska vara glada för den frihet vi har här och värna om den och aldrig ändra på det!
21.21
Jag minns 50- och 60-talet när vi unga kunde åka på arbetsläger runt om i Europa och träffa andra ungdomar. Det betydde oändligt för mig och min utveckling. Idag kan ungdomar både studera och arbeta utan svårigheter runt om i Europa. Så självklart är jag europe OCH svensk OCH smålänning. Det är inget konstigt med det. Vi ska ha EU kvar och vi ska vara med. EU har varit under uppbyggnad i bara dryga femtio år och det är lång väg kvar tills det fungerar fullt ut, Reformer och förändringar behövs. Men det blir knappast bättre om/när både politiker och medborgare kverulerar och bara tänker på sig och sitt.
Tack så mycket för att du delar med dig av dina minnen och tankar Agneta!
21.22
Född och bor i Sverige, men först och främst är jag från Europa.

För mig betyder Europa möjligheter, välstånd och gemenskap. Möjligheter för allt som EU har gjort för vanliga medborgare i och med att hela kontineneten har öppnats för oss. Välstånd för att SAMTLIGA medborgare och länder i sammarbetet har det bättre på grund av den gemensamma marknaden. Gemenskap då om det är nått jag lärt mig under vistelser, långa som korta, ute i Europa är att vi är avsevärt mer lika än vi är olika.

Med detta sagt är det kanske lite överflödigt av mig att tillägga att jag verkligen hoppas att vi kan lösa EUs problem (för visst finns det problem) innifrån systemet och undvika att nationalism raserar världens mest framgångsrika fredsprojekt.
Tack för kommentaren Erik! Hur tycker du själv att de problem som finns bäst kunde lösas?
21.24
Europa kommer aldrig att enas om en human flyktingpolitik. Jag skäms över Ungerns politik gentemot de som redan ligger. De glömmer sin egen historia och när de själva behövt fly. Europa bör jobba hårdare för fred i närområden (Syrien och Ukraina) för att säkra den trygghet och välfärd vi alla vill behålla.
21.31
De viktigaste utmaningarna vi i Europa står inför idag bara kan lösas multilateralt. Visst är resultatet alltid en kompromiss, men ändå bättre än inget resultat, ingen lösning. (Varför har människor i Europa idag tappat förståelse och respekt för kompromissens betydelse? ) Dessutom; det är när EU står är enat bakom en policy och ett värde som vi är som starkast i omvärldens ögon och kan bäst påverka. Kompromiss men enighet kring policy är Europas hårdvaluta. Farligt att nationella och populistiska ledare vill devalvera kompromissens värde som bidragit till fred och därmed vår gemensamma välfärd under hela efterkrigstiden. Som EU-tjänsteman sitter jag i arbetsgrupper och kan se hur medlemsstater alltid uppnår resultat genom kompromisser. Det är Europ
Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter Petra!
21.34
Det är viktigt att EU håller ihop. Lev med tanken att Storbrittanien röstar ja till utträde. Nästa drag vad händer då? Ett senario är folkomröstning inom EU-länderna om man ska lämna? För ca femton år sedan lyssnade jag på en litauisk nationalekonom som spådde senariot idag om människor som lämnar fattiga regioner utanför EU och söker lyckan i Europa. Han menade att spänningar mellan fattiga och rika länder är konfliktutlösare och kan få ödesdigra följder. Därför ör det viktigt att bekämpa fattigdomen. Sverige måste visa att fattigdomen finns inom landet och måste bekämpas. Medborgarlön utan motprestation som Finland inför 2017 är ett sätt att gå.
Hej Evert! Hur tycker du själv att problemen du beskriver borde bekämpas?
21.39
EU är och har alltid varit ett odemokratiskt och kapitalistiskt projekt. Det som förundrar mig mest är att när man sett det stora byråkratiska Sovjetunionen falla samman så börjar man bygga ett nytt i Europa.
Mitt hopp är att unionen brakar samman och att man samarbetar som nationalstater.
Gränsöverskridande frågor går naturligtvis komma fram till genom fritt samarbete.
21.45
Europa-ja,EU-nej
21.52
Henrik Sköld:
Min personliga uppfattning om hur man kan lösa EUs problem är genom hur man löser problem i en välfungerande demokrati så som Sverige. Nu jämställer jag inte Sveriges demokrati med EUs, men jag menar att EU i grunden är en demokratisk organisation. Idag ligger faktiskt mycket makt hos parlamentet och ministerrådet, båda med folkvalda representanter.
Lösningen är således att vi medborgare börjar engagera oss i EU så som vi gör i Sverige, granskar våra representanter, kräver ansvar och verkligen informerar oss inför valen till parlamentet. Makten utgår från folket, men folket måste även aktivt använda den.

Tack så mycket för ditt svar Erik!
21.56


22.02
Nu avslutar vi för i kväll – men sätter igång igen i morgon bitti. Tack så hemskt mycket alla som kommenterat, och god natt! 
07.22
God morgon – nu är vi igång igen!
07.23

Undersökning visar: Svenska folkets stöd för EU rasar

svt.seFlyktingkris, svenska politiker som skäller på andra EU-länder och krismöten som avlöser varandra i Bryssel. Sedan i höstas har stödet för ett svenskt EU-medlemskap bland svenskarna minskat kraftigt. Den slutsatsen kan man dra enligt en undersökning TNS Sifo gjort på uppdrag av SVT Nyheter.
07.26

07.33

07.44
Jag önskar att vi går ur EU.
Hur har EU politikerna handskats med demokratifrågorna - Polen, Ungern,
Hur har EU-politiker handskats med EUs ekonomi - Grekland, Italien, Spanien
Hur har EU politiker handskats med flyktingsituationen
Hur har den gemensamma ideologin fungerat?
Samarbete, ja!
Jag är i min identitet svensk, skandinav och nordisk.
Tack för din kommentar Johanna!
07.46
Europa står för mig för sociala välfärdsstater även om de tyvärr börjat krackelera i fogarna

Detta till skillnad från det amerikanska - anglosaxiska - systemet där individen kan bli helt utlämnad och ställd på gatan

EU har dock svällt alltför mycket och tagit in stater som inte riktigt vare sig kunnat bidra till eller förstått syftet med ett medlemskap. Exv. Bulgarien och Rumänien även om syftet med att ge dessa länder medlemskap var att koppla dem närmare och inte till Sovjetryssland.

Turkiet är däremot ett land som INTE hör samman med vare sig EU eller Europa !

07.47
Det handlar ju om vårt samhälle som vi är vana vid att ha det. En del önskar att det skall vara som det varit - med socialt skyddsnät etc. Andra önskar se en omedelbar utjämning mellan världens folk, vilket man med grundläggande ekonomisk förmåga kan uttyda som motsatsen.

Därför är det nu - när europas gräns utgörs genom de olika gränsländernas nyckfulla dagliga spel med taggtråden - migrationsfrågan som ställer hela samarbetet på sin spets. Och inte utan förundran - resultatet är kännbart och svårt att reversera. Lägg sedan till aspekten av ökad terror
Tack för att du bidrar Henrik!
08.11

Storslagna visioner – svalt mottagande

svt.se”Kreativa Europa”, kulturhuvudstäder och priser inom kulturarv, litteratur och musik. Initiativen och priserna för att främja europeisk kultur har varit många. Kulturnyheterna har träffat kulturjournalisten Gunnar Bolin för att ta reda på hur lyckade de storslagna visionerna för att lyfta fram en gemensam europeisk kultur egentligen har varit?
08.22
Vad och var vore vi utan EU? Självklart måste EU finnas, det är ju själva grunden för att vi har fred i Europa! EU måste stärkas och alla medlemsländer borde vara pålagd att följa direktiv ! Alternativet är kaos och krig. Jag är norrman som har bott i Sverige i 25 år..mitt högsta dröm är att Norge blir medlem...Min identitet är norrman och Europe, det går mycket bra att ha flera identiteter! Låt oss slå vakt om EU humana ideer, de länder som inte fölger grunläggande principer borde få känna av det ekonomiskt i mindre eller helt borttagna bidrag.
Tack för din kommentar Toralf!
08.24
Minska eu betydelse men bygg upp ett Nordiskt samarbete, EU ska vara kvar som en internationell samsrbetspartner för ex. polis, invandring miljö m.m.
08.26

08.36
Jag är världsmedborgare, europé, svensk och jämte, i den ordningen och bosatt i Italien sedan nästan 20 år tillbaka. EU fungerar inte. Det har blivit för mycket tjafs om småsaker, och ledstjärnan är hela tiden de stora finansjättarnas vinst och kanske även i slutändan de enskilda nationernas ekonomiska vinst.
Skatta er lyckliga i Sverige att ni inte gick på euro-bluffen. Införandet av en gemensam valuta utan ett gemensamt skattesystem blev början på slutet. Som så många italienare hoppas jag på ett utträde ur euron och ett slut på den europeiska unionen som den ser ut idag. Den har blivit för stor och ohanterbar. Det är dessutom uppenbart att de senaste länderna ur det forna östblocket gått med i EU av ekonomiska skäl och fått gått med för att vi andra "EU-veteraner" skulle kunna dra fördel av billig arbetskraft, vilket i sin tur lett till färre arbeten på hemmaplan. Pengar styr och har blivit ett maktmedel. Det var aldrig meningen från början.
EU anser sig representera solidaritet, demokrati och mänskliga rättigheter. Ur detta perspektiv är det omöjligt för Bryssel att både bygga murar och sluta avtal med Turkiet (!) för att hindra flyktingar att komma och samtidigt utse sig själva som moralens och etikens väktare.
Det är dags att byta inställning. EU skulle kunna bli så mycket bättre om människorna sattes i fokus.
09.00
Jag röstade nej till EU medlemskap. Nästan alla mina farhågor har besannats utom att vi skulle bli sopstation för kärnavfall.

Vi betalar mest av alla länder i förhållande till vad vi får tillbaka som bidrag och bidragen går till de stora godsen medan våra småbönder får lägga ner sin verksamhet.


Hej Ulla, tack för din kommentar! Tror du att EU potentiellt skulle kunna fungera?
09.29

Politiker oroas över minskat EU-stöd

svt.seStödet för svenskt EU-medlemskap bland svenskarna har minskat kraftigt. Och det oroar svenska EU-parlamentariker. – Naturligtvis är det ett allvarligt läge och jag är som många besviken på EU, säger Lars Adaktusson (KD) och EU-parlamentariker.
09.36
Varför verkar vi glömma EU:s betydelse som fredsprojekt? Efter århundraden av krig på europeisk mark samarbetar t.o.m. ärkefienderna Tyskland och Frankrike. Låt inte svårigheter och utmaningar bli slutet på ett samarbete för freden utan låt oss lösa dem tillsammans. Låt oss inte prata om "vi och EU" eftersom "vi är EU" tillsammans. Precis som i all demokrati kan alla påverka men inte bestämma själva. Men det kan vi bara om vi engagerar oss konstruktivt i stället för att enbart prata om att lämna. Ensamma kommer vi att vara svaga och utan möjlighet att påverka vare sig regionalt eller globalt. I ett Europa utan EU kommer vi att få se konflikter att blossa upp och i värsta fall krig. Det saknas inte krafter i vår omgivning som inget hellre skulle vilja se.
Hej Sven-Erik! Hur tycker du att Tyskland, Frankrike, och de andra EU-länderna bäst skulle samarbeta, och till vilket mål?
09.38


09.48



09.48
Ett enat Europa är fantastiskt med tanke på den fria rörligheten. Men för att Eu ska ha någon framtid så måste dess ledare vara totalt eniga om de viktigaste frågorna
09.54
Varför gör ni inte en övergripande bild av :
1. Vad var tanken med EU från början
2. Vad är den verkliga bilden av vad EU är idag?
3. Är det handel, politik, säkerhet...etc som är huvudanledningen till EU idag?
4. Vad har sverige (tjänat) på att vara medlem kontra kostnaden för Sverige?
Jag tror att många har förlorat förståelsen för historiken samt utvecklingen till vad EU är idag!
Ja, ett övergripande/överskådande grepp vore absolut värt att ta. Tack för ditt tips Peter!
10.04
Glöm ej , att trots problem så är möljigheten att få behålla fred
och slippa krig värt mycket möda och umbäranden.
10.16
Jag är svensk. Eu blev inte som jag tänkt mig
10.26
#delateuropa
Skrev om EU för 10år sedan i en uppsats att EU riskerar att bli ett Sovjetunionen 2. Jag hade rätt. En självutnämd centaliserad maktelit bestämmer allting, även över enskilda länders suveränitet. Demokratin är ur spel.
För många politiker har det blivit ett spel om ekonomisk och politisk makt. En makthunger de icke demokratiskt valda politikerna vägrar släppa. Inte den enskilde EU-medborgens möjligheter. Samarbete över gränserna är bra men bör begränsas.
Tack för kommentaren!
10.40
Det är en tidsfråga innan Euron brakar samman. Är helt emot EU, det lätt att se vilka negativa konsekvenser det har och har haft. Länderna inom EU har för olika i kulturella bakgrunder, för att fungera.
Tack för kommentaren Claudia!
11.59
Vad är egentligen kriterierna för att få "vädra" en sansad åsikt om EU i detta forum. Är inte alla välkomna eller har ni fått för många negativa åsikter om EU och att Sverige borde gå ur så fort som möjligt.
En union mellan England - Danmark - Norge - Sverige och Finland hade varit bättre. Med bl.a. alla våra rika naturtillgångar och sunda förnuft. Tillsammans hade vi kunnat ställa direktiven mot Europas maktsugna potentater som lever på tron om en enda Europeisk maktstat. Precis som på 30 och 40 talet.
Ut ur EU nu!
Hej, och tack för din kommentar! Vi vill förstås gärna få en viss variation bland kommentarerna. Ser inget problem med kommentarer som är negativa till EU – SVT publicerade tidigare i dag till exempel en artikel om att stödet för EU bland ******* folket dyker. Sedan får man också gärna skriva lite mer och utförligare än bara "UT UR EU!!!"
13.21



14.31
Ser ingen anledning vara kvar i EU. Jag är svensk. Har sen 50år kunnat resa vart jag vill. Vi säljer o köper de varor som vi behöver oavsett var på jorden dessa produceras.
14.32
Eu för mig är enbart ett sätt för dom som har pengar och kontakter att sko sig och bygga murar kring sina ägor
14.33
Svensk som bott i UK i 11 år. Kommer rösta för Brexit och tror att UK kommer se mycket bättre ut än kvarvarande EU-länder om 10-20 år om resterande EU travar på och länderna fortsätter med öppna gränser och de kommer även förlora sina egna nationers identiteter.
Hur tror du att en eventuell Brexit kommer förändra landet?
15.42
Europa är vårt gemensamma hem, vår hemkontinent. Vi européer har inget annat hem i världen. Vi har just tagit oss ut ur mer än 1000 år av blodiga krig och folkmord. Unionen har skapat fred i denna sargade världsdel. Jag hoppas, att alla européer förenar sina krafter för att göra Unionen till en hoppets och framtidens union.
15.47
Varför är det så få som vet vad empati är ? Flyktingar är vanliga människor i stor nöd ! Man känner sig inte så stolt över att vars europe.
15.48
Europa är inte detsamma som EU. Europa ja, EU av idag nej.
Hejsan Alice! Hur skulle du vilja att ett EU-samarbete såg ut för att det skulle få tummen upp från dig?
16.06
Jag ser mig som europé. Jag bor närmare Hamburg än Stockholm, jag har studerat i tre länder och varje dag går jag till ett jobb som finns tack vare vår inre marknad.

Ja, Europa möter stora utmaningar; trångsynta nationalister, flyktingströmmar och länder inom EMU som inte har fungerande finansiell politik, men en värld utan EU är inte en värld vi vill leva i.
Tack för din kommentar, Jens!
16.12
Jag önskar att vi går ur EU.
Hur har EU politikerna handskats med demokratifrågorna - Polen, Ungern,
Hur har EU-politiker handskats med EUs ekonomi - Grekland, Italien, Spanien
Hur har EU politiker handskats med flyktingsituationen
Hur har den gemensamma ideologin fungerat?
Samarbete, ja!
Jag är i min identitet svensk, skandinav och nordisk.
16.13
Uteslut Ungern och Polen! Varför ska dom ha del av bidragen men inte ta ansvar för demokrati och humanitära frågor?
16.23
Hej igen! Jag tror att enda räddningen är ett mer federalt EU, med en gemensam penningpolitik, federal polis typ FBI, en president som i USA och så vidare. Den här unionen som egentligen inte är en union funkar inte. Men tyvärr så tror jag det är väldigt svårt att ena alla dessa länder för ett mer federalt EU, de har ju till och med svårt att enas om mycket mindre viktiga saker. Jag är svensk, europé och världsmedborgare som vurmar för kulturell mångfald men vi måste nog inse att det finns för stora kulturella och sociala skillnader i Europa, från nord/syd och öst/väst, för att vi ska kunna enas, i alla fall nu 2016. Det kanske går om ett par generationer. Risken är att allt brakar om det blir en Brexit, och det kanske är lika bra. Bara att börja om, men på ett mycket bättre sätt. Mindre unioner med länderna i norr i en union och en annan med länderna i söder vore kanske smartare, man har liksom samma tänk.
16.24
Vi måste isolera våra länder för att skydda oss mot externa hot.
Hejsan, hur skulle en sådan idé kunna se ut i praktiken?
17.31
Ni kan dela med er av era tankar kring #delateuropa i våra kanaler på sociala medier.
17.32
EU som fredsprojekt finns kvar. Däremot så lyckas man inte lösa flyktingfrågan, jordbruksstödet, budgetunderskott eller den enorma kostnaden för byråkratin med den närmast parodiska flytten mellan Bryssel och Strasbourg. Jag tror att få människor känner sig engagerade i besluten och i många fall inte ens vet var man skall söka olika frågor. Reser men i Europa ser man hur olika länderna är och hur olika man tillämpar regelverk. Titta på budgetunderskotten som vida överskridit tillåtna gränser eller fördelning av flyktingar.Det är stora frågor som man misslyckas med och det ser människor. Det kanske kan fungera som ett frihandelsområde och fredsprojekt.
Tack för ditt inlägg, Mats! Hur tror du denna brist på engagemang kan påverka EU-samarbetet?
17.41
Tycker inte längre att EU uppfyller det som det dels är till för, det tycker jag flyktingkatastrofen är ett TYDLIGT exempel på! Tror Sverige skulle klara sig lika bra, om inte bättre utan EU.
Tack för att du delar med dig!
18.06
Hade EU enbart handlat om ekonomiskt samarbete och frågor som berör alla medlemsländer, såsom miljö och gränsöverskridande brottslighet hade det varit bra. Istället försöker EU göra allt för att bli ett nytt USA.

EU har blivit en samlingsplats för makthungriga byråkrater och politiker som önskar att de kunde styra över resten av världen. Deras intresse för de problem som medborgarna upplever känns tämligen begränsat.
18.06
Så fort EU råkat ut för allvarliga problem har bristerna snabbt visat sig. Först kom finanskrisen, sedan skuldkrisen och nu flyktingkrisen. Sverige har fått betala ett mycket högt pris för EU:s inkompetens; samtidigt har EU unisont hyllats av politiker och journalister.

Sverige skulle aldrig ha gått med i EU.
Tack för din kommentar!
18.33
Kommentar: EU, liksom FN och även verklig "demokrati" en skön dröm, ett hopp, en vision om ett bättre samhälle som nog vi alla vill
hysa. Men håller drömmen för dagens turbulenta värld; fordras det inte en bättre människa? Samhällssystem, ideologier, har kommit och gått genom årtusendena och vi är fortfarande där, survival of the strongest.
19.03
Tanken med EU och de öppna gränserna var tilltalande. Därför röstade jag Ja en gång. Numera ser vi mest en illa skött koloss där ord som solidaritet och samarbete helt kastats över bord. Tror att om England går ur i juni blir spiken i kistan. Lika bra det!
Så om det vore omröstning i dag, hade du valt att rösta nej till ett fortsatt svenskt EU-medlemskap?
19.08
Jag har aldrig sett mig som en europé. Jag är svensk! Punkt slut.
19.22
Jag är född och uppvuxen i Sverige/Gbg. Min föräldrar invandrade fr norra Europa efter andra världskriget ( två olika länder). Visst är jag svensk - i passet - men mentalt känner jag mig alltmer genom åren som europé. Känner mig bekväm i olika europeiska länder och med andra andra generationens invandrare här i S finns ett osynligt band. Flera av våra vänner ( min make äkta svensk..) är "blandade" och det friskar upp!
Hav och alperna , båda fantastiska!
Tack för att du delar med dig av dina tankar Eva!
19.51
Svensk, europé och världsmedborgare. Känns bra.
19.57

Cypern och Österrike mest negativa till EU

svt.seSynen på EU har blivit allt mer negativ under det senaste året. Färre är positiva, fler är neutrala och i Österrike och Cypern är så många som 41 procent negativa till EU-samarbetet.
19.58
Varför glömmer man frågan om krig och fred?
Så länge vi har EU tror jag inte vi kommer att kriga mot varandra.
Det är väl viktigast av allt'
20.00
Jag är stolt svensk och europé. Vi behöver varandra, så vi inte hamnar på undantag som t ex Norge. Det är bara så tragiskt med britternas folkomröstning och folk här hemma som inte tror på den europeiska gemenskapen. Som medlemmar är vi med och påverkar. Utanför måste vi bara låta andra bestämma över oss...
20.00
Jag föddes i Jugoslavien, blev vuxen i Makedonien, flyttade till Sverige .... Ja, jag är europé, punkt ;)
20.01
Röstade BLANKT i första valet och JA till euron. Tack och lov var majoriteten klokare än jag och idag skulle jag rösta nej till euron.
Den ursprungliga fredstanken Tyskland/Frankrige var god men EU är idag en klåfingrig koloss.

Avsikten var fri rörlighet för varor, tjänster, människor och kapital. Resultatet blev fri rörlighet för droger, vapen, svarta pengar och människohandlare. Därtill vansinnig inblandning i svensk jakttradition.
20.59
Om man jobbat med Airbus så känner man sig som europé. Så självklart man där umgås och samarbetar över gränserna. Där känns det helt irrelevant om någon är engelsman, fransman eller italienare. Jag är stolt att vara europé - och glad att vara svensk.
21.00
Har ni sett den animerade kartan som visar hur Europas gränser förändrats över tiden. youtu.be De flesta gränsförändringarna är resultat av krig och lidande. I århundraden har vi krigat mot varandra i Europa. EU må ha sina fel och brister, men för mig är EU det bästa försöket att skapa bestående fred i Europa.
Tack ditt inspel!
21.00
EU fungerar dåligt, det är svårt att få till en gemensam politik, många länder är väldigt egoistiska, dom bara tänker på sig själva, inte på EU fast dom är med i unionen.
Därför tycker jag att dom nordiska länder som är med i EU ska begära utträde och sedan kan man bilda en Nordisk Union, det kommer att fungera mycket bättre.
Hej Rune! Det verkar vara många som är intresserade av en Nordisk union. Vad tror du – och för delen alla ni andra – skulle vara fördelen med en sådan lösning?
21.03
Hej, bor utanför EU i Schweiz, men hoppas att EU kan stå starkt med alla fördelar. Det är lätt att jobba, resa, umgås, upptäcka i EU.
21.04
Röstade för ett svenskt EU medlemskap. Idag är jag motståndare till EU. Varför verkar det som Sverige och norra Europa är de som betalar och följer de beslut EU kommit överens om. Sydeuropa vill bara ha de ekonomiska fördelarna samt följer endast de beslut som gynnar de egna landet. Sverige ut ur EU!
21.06
EU är inte längre det EU vi blev medlemmar i. Målet nu tycks vara att utplåna nationalstaterna till ett " Storeuropa".
Nationella val försvinner och alla länder hamnar under samma lagar i förekommande politiska och lagliga frågor
Förstår man inte att befolkningen i de olika länderna är formade i helt olika miljöer erfarenheter och kultur
Hur kan någon tro att det skulle kunna fungera friktionsfritt?
Vilken typ av frågor tycker du borde hanteras i EU respektive på nationsnivå?
21.10


Ni kan också höra av er till oss på SVT Nyheter i sociala medier under #delateuropa
21.12
Jag känner mig som skåning först och europé därefter. Och jag är mycket bekymrad över splittringstendenserna inom EU, främst synliga i Ungern, Polen, Tjeckien och andra länder i öst. Jag tror EU måste sätta hårt mot hårt. Det land som vill ha fördelarna av EU-medlemskapet måste bära en rimlig andel av bördorna också. Folk i dessa länder måste också läras att inse att reaktionära regeringar och auktoritära ledare är oförenliga med europatanken.
Hejsan Gunnar! Tack för att du delar med dig av dina tankar! Hur tycker du man ska lösa "splittringstendenserna"?
21.21
Jag är född svensk men har både finskt, ryskt och norskt påbrå längre tillbaks i familjen. Den väl förankrade sk 'rysskräcken' i Sverige tycker jag är förfärlig och oproportionerlig - en dum fördom likt alla andra fördomar. Har studerat och arbetat inom Europa, Nordamerika och Australien. Tanken om Europa blir som mest aktuell när man vistas utanför Europa. På 1960-talet, när allt var möjligt, t o m att åka till månen, då var det något bra med att vara europe och svensk. Numera har det positiva urholkats väsentligt. Politiker har struntat i sitt ansvar och sviker sin egen befolkning - det är Europa av idag, för mig. Jag ser fram emot min pensionering någon helt annanstans, kanske i Syd-eller Nordamerika. Varför vi helt övergivit tanken på ett enat och förstärkt Skandinavien det har jag aldrig förstått, det tror jag är ett misstag. Önskar mig ett svar på varför vi urholkat samarbetet nordiska länder emellan, och också varför vi alltid måste betrakta Ryssland genom fientliga glasögon, tror att även det är ett misstag på lång sikt.
Hejsan AnnMarie! Tack för att du delar med dig av din unika syn på situationen!
21.30
Gemensamt EU-samarbete borde främst endast omfatta ,
handel,tull,Europol, terroristbekämpning och miljöfrågor.
Det mesta bör hanteras nationellt, då länderna och befolkningen skiljer sig mycket i värderingar p g av upplevelsebakgrund.
21.30
EU-samarbetet bör i första hand endast omfatta, handel, tull, Europol, terroristbekämpning och miljöfrågor. Övriga frågor hanteras nationellt
Tack för dina kommentarer, Mafinova!
21.32
Röstade för EU, känner mig besviken bara kostnader och förpliktelser för Sverige. Efter resor i södra Europa känner jag att vi inte tillhör den europeiska gemenskapen. Vi har helt olika syn på det mesta. Nej tack till EU.
21.34


21.50


21.50
Som sagt, Philip, jag tror EU måste sätta hårt mot hårt och reducera medlemskapets förmåner för dem som inte vill bidra till gemenskapen. Ytterst måste man kunna överväga uteslutning av länder som systematiskt missbrukar medlemskapet, som t ex Ungern. Om ett sådant hot inte biter på potentater som Orban, kan man kanske hoppas att deras väljare drar öronen åt sig.
Tack för ditt inspel!
21.51


21.53
Europagemenskapen lägger hämsko på överdrivna nationella yttringar. Jag är övertygad europe! Amerika har räddat oss några gånger. Nu kan vi kanske göra det själva.
21.53
Hur länge skall Sverige godta att "vårt" EU inte kan enas om en rättvis flyktingfördelnlnh? BOTTEN!
21.55

Minskat EU-stöd förvånar inte parlamentariker

svt.seIngen av de EU-parlamentariker SVT Nyheter talat med förvånas av att stödet för EU minskat i Sverige. – Jag hade kunnat tippa något liknande siffror, säger Marita Ulvskog (S).
21.57
Bekymret ligger inte i EU. Det är politikerna det är fel på. Skulle länder skötas som företag skulle det bli ordning.
Politiker kan inte ställas till svars för det de har tillfogat ett land. Om politiker kunde straffas för dåligt omdöme som en företagare kan. Skulle EU inte finnas.

21.57
#SplittratEuropa vore en mer aktuell tråd. EU är ett skämt utan en punchline. Det är en europeisk socialbyrå med någon typ av utopiskt lyckorike som mål vilket aldrig kommer förverkligas. Det är ett blåögt och misslyckat projekt, en sjunkande båt som det är dags att kliva av innan vi sugs med ned i djupet.
Hejsan Joakim! Är det något speciellt som du menar är misslyckat?
21.58
Jag är för EU dock ett EU utan de länder som väljer de goda bitarna o resten ska andra länder ta hand om.
22.01
Jag såg nyss er rapportering på nyheterna om att opinionen kring frågan om invandring och terrorism har förändrats och att det förmodligen påverkat synen på ett vara eller icke vara medlem i EU. För egen del känner jag starkt för dessa frågor, men jag anser att unionens fördelar starkt överväger nackdelarna. Jag tror att vi inom x årtionden kommer att se en ökad centralisering av makten till EU och jag tror att unionen då kommer vara mer handlingskraftig och bidra till ett bättre ekonomiskt, socialt, kulturellt (osv) Europa.
Tack för ditt inspel Peter!
22.12
Röstade för EU. Oerhört besviken! En förening där några få betalar stor medlemsavgift och de flesta får betalt för medlemskapet. Vad är det för något? Vi måste lämna den nuvarande konstruktionen! Frihandelsområde enligt EES avtalet är förmodligen bättre. Men EU i dess nuvarande form är ohållbart. Eftersom de länder som tycker att
Gemensamma lagar o regelvärk
Hej Torbjörn! Tack för ditt inspel. Vad är du mest besviken på? Vad hade du för förväntningar när du röstade ja till EU?
22.25
Jag röstade nej. Ich jag har inte fått andledning under åren att ändra åsikt. Det var när vi gick med som vi började utarma vårt land och våran välfärd. Vi bör i ställen föstärka det skandinaviska unionen. Alla man talar medbröstade nej, får man veta dom som var med och röstade om eu. Eller skäms man för att man sa ja. Jag hoppas så innerligt att vi folkomröstar igen????
Tack för att du delar med dig av dina tankar på ämnet!
22.25
Jag har alltid varit svensk och skandinav och har aldrig sett mej som Europè. EU är kapitalägarnas lekstuga och är det största hotet mot en fredlig samexistens i vår del av världen.
22.32
Nu avslutar vi för i kväll – men sätter igång igen i morgon bitti. Tack så hemskt mycket alla ni som kommenterat, och god natt!
15.05

Turkiet hotar att säga upp flyktingavtalet

svt.seTurkiet har varnat för att flyktingavtalet med EU riskerar att kollapsa om inte visumreglerna hävs och turkiska medborgare som planerat ges tillgång till den visumfria Schengen-zonen från och med slutet av juni.
16.11
Låt oss hoppas på att Storbrittanien lämnar EU så att vi kan börja montera ner denna fruktansvärda omänskliga konstruktion. EU skapar inte fred - tvärtom EU skapar spänningar som vi inte vet vart de leder. EU är en tvångströja. Att förvänta sig att vi ska engagera i exv val till EU-parlamentet är blåögt. Vem bryr sig om en organisation som inte bryr sig om oss.
Sverige mådde bra före EU och skulle må bättre efter EU.
16.12
Jag tycker ju att eu fungera dålig idag, men jag tror också att det finns inget alternativ, för att gå tillbacka till nationalstater är inte bättre. Det är ju hellre ett bakslag för ekonomin. Jag tycker att östblöckets länderna ska få ut av Eu:n men samtidigt ska dem ekonomisk starka västeuropeiska länderna förbereda att sammanfattas till ett jätte land.
Tack för att du delar med dig!
16.32
Det har bara blivit fler och fler problem
Herregud
Viktigt att hantera alla kriser och motstånd steg för steg
Trodde EU skulle göra det bättre för alla medlemsländer men det är tydligt det måste förbättras.
Bra med samarbete och kommunikation
Men varje land måste göra sitt och ta ansvar
Vi kan lära från varandra.. Samarbete och kommunikation
Hej Julia! Hur ser du på EU-samarbetet i framtiden?
16.33
Europa för mig är de människor och den kultur som hör hemma här, som har sitt ursprung här och som under flera tusen år har byggt upp en fantastisk kultur som lagt grund för det som är Europa idag. Det är de europeiska folken och den europeiska kulturen som gör Europa till den fantastiska världsdel det är.
16.34
Det tycks bara vara politikerna själva som vill vara kvar I EU?
Hejsan Tomas, om du läser igenom våra inlägg här ser du att det faktiskt finns fler som vill vara kvar.
16.39
EU är skapat av gamla kolonialstater med viljan att bli en supermakt. Föga förvånande är det de gamla imperierna som nu tvekar och träter. Jag tycker vi ska damma av de nordiska unionstankarna istället. Lika barn leka bäst.
16.50
Det parlamentariska läget i EU är borgligt. Varför nämns det så sällan?
EU verkar sitta med armarna i kors och titta på när Europa går sönder . Det är inte bara den den stora flyktinginvandringen som skapat den stora segregeringen utan mycket stora ungdomsgrupper har lämnats åt sitt öde i hela Europa. När de redan välbärgade i Europa fått sitt blev det inget kvar till fe unga som inte hade föräldrar med tillgång till kapital. Detta sitter de välbetalda EU delegaterna bara och tittar på år ut och år in. Problemet kanske ligger i att kapitalet redan idag har så mycket makt att vi inte behöver ett borgerligt valt EU.
17.53
28 länder, och 28 språk. Kan det bli mer komplicerat än vad det redan är ? Sverige bör gå ur EU innan vi dras med i fallet.
När du skriver "fallet", är det något speciellt du tänker på då?
19.06
Säkerhetsläget är starkt försvagat i Europa sedan Ryssland gick in i Ukraina. Sverige är särskilt utsatt eftersom Ryssland rustar mot Baltikum. De som vill stärka nationerna på bekostnad av EU bidrar till att stärka den ryska expantionismen. Resultatet kan bli storkrig i vår världsdel.
19.30
Vad vet vi om EU? Jag kommer till affär och får veta att det är EU som bestämmer att potatis måste tvättas. Föreningen sågar alla träd och när man frågar så är det EU som bestämmer. Att beskriva alla negativa beslut som resultat av EU är mycket vanligt, och många bara tar svar som givet sanning eftersom man vet så lite om saken. Lyssnar på radionyheter från andra länder och hör fem minuter EU varje dag. Hur många vet att man just nu samlar namn till medborgarförslag om minimi villkor inom transporten som skulle säkert hjälpa svenska åkare mot illojal konkurrens. Men det hår man aldrig veta. Svenska journalister sviker!
Hejsan Kicki! Tack för ditt inlägg!
19.35

Tunisiska fiskare har räddat tusentals liv

svt.seEfter EU:s uppgörelse med Turkiet väntas nu flyktingar och migranter resa till Europa via Libyen istället. En resa som är betydligt längre och farligare.
09.55
Stödjer EU fullt - inte minst för fredsaspekten. Flyktingkrisen hade inte sett annorlunda ut utan EU - snarare värre. Se Europas historia och lär!
09.56
Absolut är jag Europé i första hand, skåning i andra, min region är den gränsöverskridande öresundsregionen, jag använder Kastrup ofta som inrikesflygplats - för mina flighter till Stockholm. Professionellt har vi spännande och mycket nyttiga samarbeten med andra i Europa, underlättat av olika eu-program. Europa är en garanti att våra egna politiker trakasserar oss med ovidkommande lagar som på 70 och 80 talen... där finns mer och göra. Fred och säkerhet är på en helt annan nivå med en stor europagemenskap, trots att gnisslar ibland. vårt välstånd är beroende av den europeiska marknaden. En tillbakagång till en situation utan en europeisk gemenskap är otänkbar för mig. jag är Skåning, Europé, världsmedborgare.
Tack för din kommentar Anders!
09.56
Tycker allt varit fiasko från början till slut har röstat nej i båda omröstningarna och har alldrig varit i närheten att ändra min inställning. För mig handlar det om att skydda nationalstaten som har våra äldre byggdt upp. Jobb är a och o och eu bröt sönder vår chans att skydda våra jobb och framför allt våra bönder. Det sköttes med tullar på varor och tjänster då. Våra politiker lockade med billigare mat och varor men jag betalar gärna lite mer för den om landets tillgångar blir kvar. Detta har även gett raserade gränser. Känns som vi sponsrat sydeuropa på bekostnad av vårt land tyvärr. Vad var det för fel på efta och eg? Sen vill jag se regeringar våga ge oss omröstningar i så viktiga frågor vårt land genomgår i dessa dagar. Tack för ordet /Mårten
Tack för att du delar med dig Mårten!
10.12
Vilka kriterier ska ett land ha uppfyllt för att få bli medlemsstat i EU? Någonting måste ju ha gått snett om inte villkoret "kunna samarbeta och på bästa sätt bidra till goda lösningar" finns med på listan....senaste åren verkar det som att alla länder håller på sitt när det verkligen gäller!
Hej Eva! Vad tycker du vore det viktigaste för att ett land kunde få bli medlem i EU?
11.00
EUs introverta politik raserar kringliggande ekonomier genom att premiera "inhemsk" marknad. Vidare tror jag det är omöjligt att samla Europas folk under ett paraply- skillnaden mellan nord, syd, väst och öst är för stor. Ett korrupt marknadsliberalt system med stormaktsambitioner. Förhoppningsvis lämnar Storbritannien och resten faller som dominobrickor.
Tack för kommentaren Sture!
12.33
Jag röstade nej till EU, politikerna gick emot folket och kallade omröstningen rådgivande. Sverige har aldrig tjänat på att vara med utan fått bidra på flera sätt. Min uppmaning är att Sverige klarar sig bättre i framtiden att stå utanför EU.
Tack för kommentaren Thore!
14.12
Vore det inte dags att dela upp EU i tre delar? EU väst bestående av Tyskland, Frankrike, England, Österrike, Beneluxländerna och Norden. Ett EU syd och ett EU öst. Då kan EU väst bli starkt och bli vad som var tänkt. De övriga får sköta sig bäst de kan
14.41
Jag anser att vi bör lämna EU. Efter att ha varit överlag positiv till EU förr. Ja till urträde!
14.41

Europeisk identitet – vad är det?

svt.seFinns det en europeisk identitet? Enligt Elisabeth Niklasson, doktor i arkeologi vid Stockholms universitet, så finns det en europeisk identitet där kulturen spelar en avgörande roll.
:pd:ny:20160420:europeisk-identitet:nyh
16.03
Jag är emot hela EU-idén, både samarbetet och den geografiska indelningen. Tror att det är ett stort misstag som utarmar vissa länder som får vräka in sina pengar i bidragshålet, som försvinner ut till synnerligen odemokratiska länder som Polen, Ungern, Rumänien. Dessa länder har också en stor majoritet kriminella som rör sig obehindrat över gränserna med hjälp av EU:s regler. Varför ska vi ha ett sådant samarbete, när vi kunde samarbeta istället på ett mycket mer tydligt och framtidsbevarande sätt, med nordiska länder? Om vi ska klara de ytterliga svårigheter som ligger framför oss måste vi ägna våra egna närmaste regioner mer uppmärksamhet. Varför utökar vi inte det nordiska samarbetet?
Tack för din kommentar AnnMari!
16.04
För mig är EU i första hand ett projekt för fred och säkerhet. Skall återgå tillsplittring och osämja?
Med ett allt aggressivare Ryssland som med alla medel underblåser och hotar sammanhållningen Inom EU krävs att vi står enade.
Ekonomiska tvistefrågor inom EU går att lösa. Hotas freden på allvar då blir andra problem "ickefrågor".
Åt fanders med Brexit, Grexit etc, visar bara på fel fokus.
16.05
Varför ska vi ha ett utökat nordiskt samarbete? Jo, för att vi ska med allt det som förenar oss - språk, kultur, historia, identitet - kunna ta itu med det som gränsöverskridande utgör problemen: miljöhoten, terrorismen, demokratins och välfärdens urholkning. Tyvärr, Europa står inför en förlamande kollaps, det är min övertygelse. Vissa regioner har sina styrkor i det som förenar, trots zickzack-mönstret i historien. Det som förenar borde man ägna mer resurser, samarbete, gemensamt försvar. EU är bara en kostsam tankeillusion - det finns inget gemensamt för alla de länder som ingår där, bara en massiv bidragsadministration. Avgränsade regioners samarbete gör mer nytta för de befolkningar som lever där. Det är ganska enkel matematik, lätt att göra sig lustig över. Likafullt tror jag på att främja nordiskt samarbete.
17.03

Politiker oroas över minskat EU-stöd

svt.seStödet för svenskt EU-medlemskap bland svenskarna har minskat kraftigt. Och det oroar svenska EU-parlamentariker. – Naturligtvis är det ett allvarligt läge och jag är som många besviken på EU, säger Lars Adaktusson (KD) och EU-parlamentariker.
19.06
Visst #delateuropa, men jag skulle vilja säga att det finns "odelad" kritik från höger som vänster att EU har svikit sina egna premisser...

Fred i Europa?
När man för en så grym ekonomisk krigföring emot Grekland och PR-krig ("de är så lata"...etc när grekerna i genomsnitt jobbade 200tim/veckan mot våran 140tim/veckan).
Europas Centralbank hotar att stänga av grekernas tillgång till sedlar om landet inte fortsätter med nerskärningar, som de demokratiskt beslutat att inte fortsätta med. Det är som att efter att ha blivit påkörda av finanskrisen, bli sparkad i revbenet av EU...(...när det fanns andra möjligheter)
Papademos som drev privatiseringar och nedskärningslinjen är nu vice president för ECB (det är så man gör karriär i EU)

Förenkla handel?
Den hemliga TTIP med "fake domstolar" som ISDS säger det mesta..

Det är en tidsfråga innan EU kommer att brytas upp, så länge som den mest jobbar på oligarkers villkor...
Tack för ditt inlägg, Olle!
16.28
Det är väldigt många av er som kommenterat/frågat/engagerat er under veckan, vilket har varit otroligt spännande att följa och få vara en del av. Vi har i tre videoklipp sammanställt några av de hundratals kommentarer som kommit in här:

Vi frågade er om Europa – här är era svar

svt.seFlyktingkris, ett EU-samarbete i gungning och en möjlig Brexit runt knuten. Med anledning av detta har vi på SVT Nyheter haft extrabevakning av EU och Europa. Vi bad er användare beskriva vad ni känner kring utvecklingen och gensvaret var enormt. Här har vi i tre videoklipp sammanställt några av era funderingar och inspel. Tack för att ni delade med er!
17.36
Jag röstade nej till EU och även EMU. Men jag har ändrat mig delvis då det gäller medlemskap i EU. Det finns fördelar med att regeringarna har ett forum att träffas och diskutera gemensamma problem. Jag är glad över att vi slapp Euron.
Jag anser att EU lägger sig i alldeles för mycket som i t.ex. vargfrågan, vilket pris vi ska ha på etanolbensin mm. Beslut borde flyttas tillbaka till vår egen riksdag. Likaså förstår jag inte behovet av ett EU-parlament såvida man inte har ambitionen att skapa ett Europas förenta stater!
Skrota EU-parlamentet
Behåll rådet och EU-kommissionen.
Gör ett smalare och vassare EU.
Återför makten till de olika ländernas parlament.
Detta skulle ge oss mera demokrati!
Tack för din kommentar Gustav!
18.20

Rolf Fredriksson: Tyskland trycker på för asylfördelning i hela EU

svt.seDet stora antalet flyktingar och asylsökande har förändrat det politiska landskapet i Tyskland, och förbundskansler Angela Merkel är mer ifrågasatt än tidigare. Inom EU kommer Tyskland nu mycket hårt att trycka på för att det ska bli en permanent omfördelning av asylsökande till fler EU-länder.
18.34
eu är ett misslyckat projekt, halva europa är inte redo för ett samarbete, det hade varit bättre med ett skandinaviskt eller nordeuropeiskt samarbete, dom har haft för bråttom att utvidga till länder som inte uppfyller kraven och så har vi det här med turkarna, är dom också redo för EU, då kan vi lägga ner hela projektet
18.36
Om det vore omröstning om EU- medlemskap idag! Så vill jag lämna EU! Öppna gränser kommer att sluta i katastrof! Särskilt för Sverige.
18.36
EU skapar enfald. Tolerans och mångfald kräver att små system kan skydda sig och odla sin egenart. Öppna gränser skapar intolerans och utrotning av den underbara mångfald som präglat Europa. EU är ett stridsprojekt där nutidens feodalvälden, storbolagen, ges möjlighet att slå ut alla mindre bolag.
18.37
Europa är en skämt. Det går inte att titta bakåt. Det går inte att stänga gränser. Att återföra egna valuta. Kultur, folk identitet, traditioner, stolthet att tillhöra ett land försvinner. Jag har bott och integrerat mig i 3 länder inom EU. Det enda lösningen är att gilla läget och se positivt på förändringarna annars går allt åt skogen och kommer att kosta mer energi (pengar). Det som händer i europa är en naturlig utveckling av historien, det går att änära när man ser på detta på ett positivt sätt. Det gäller att göra det bästa av på det minsta nivå: dig själv, din familj, grannar. Va snäll och rädd om dig och allt blir bra
18.46
Svenska folket var klart emot ett inträde i EU bara någon vecka före valet. En massiv skrämsel/propagandaapparat från etablissemanget den sista veckan lyckades med minsta marginal få över tillräckligt många ja-röster! Hade det blivit ett nej skull ett nytt val med all säkerhet hållits inom något år. Varför får inte svenska folket, precis som britterna chansen att rösta oss ur EU igen? Borde vara val om detta vart fjärde år i samband med rksdagavalet!
Hur ofta tycker du man skulle rösta om in- och utträde?
18.47
Jag röstade mot ett eu-medlemskap och ser ett EU som rasar. En stor koloss som går på knäna. Om Storbritannien går ur så faller nog EU. Det kostar en massa för Sverige att vara med, pengar som vi kunnat satsa på våra barn och gamla.
19.13
Åker EU- byråkraterna fortfarande mellan Bryssel och Strasbourg flera ggr / år? I så fall "Klimatsmart"
Det är inte första hand byråkraterna utan de folkvalda representanterna som sitter i EU-parlamentet som åker till Strasbourg flera gånger om året. Med följer asssistenter och tjänstemän. Parlamentet har gjort egna utredningar som visar hur mycket extra CO2 det kostar med två säten. Men parlamentet bestämemr itne självt. Det står i grundfördraget att parlamentet ska sammanträda i Starsbourg. Och för att ändr
... Strasbourg. Många ser det som bra att inte alla EU-organ är centrailserade till en enda plats. Man vill motverka den centrailsiering som många kritiserar. Men det ksotar en del...
19.54
Vid EU:s start så såg man EU som den viktigaste fredsbevarande organisationen i Europa. Efter två världskrig, med start just i Europa, så såg man EU som den enda möjligheten att ena Europa och därmed förhindra en upprepning av ett storkrig. I dagens debatt har denna viktiga grundpelare kommit bort. Istället talar man om ekonomi, flyktingkris och att vissa medlemsländer fjärmar sig alltmer från de demokratiska begrepp som EU står för.
Jag tror inte att varje enskilt land inom EU skulle kunna hävda sig internationellt, varken ekonomiskt eller få sin röst hörd. EU måste försöka hålla ihop för att kunna hävda sig mot stormakter som USA, Ryssland och Kina (främst militärt) men också mot framväxande ekonomiska stormakter som Indien, Kina, Afrika och Brasilien.
Ett splittrat Europa skulle sannolikt leda till ännu ett krig i Europa och i de enskilda länderna skulle man antagligen få uppleva en ekonomisk tillbakagång. Allt detta för att Europa saknar en samlande kraft som kan tala för hela Europa gentemot en omvärld som växer sig allt starkare.
Tack för din kommentar, Tommy!
20.21
Vad jag ser här stöder den katolska kyrkan den nya polska regeringen. Den regering som har en, milt sagt, avog inställning till flyktingar. Men påven har ju flera gånger sagt att man ska vara positiv till att ta emot flyktingar. Hur går det ihop?
Bra fråga till de polska politiker som uttalat sig mot att ta emot flyktingar och asylsökande.
20.22
Varför inte Dra in Ungern mfl länders EU-bidrag om de inte vill bidra, det kommer att bita.
Några svenska och tyska politiker har antytt detta. Men i EU styrs man av 7-årsbudgetar, så något sådant kan bli aktuellt först om några år. Och det är väldigt långgående. Att hota att dra in stöd till jordbruk och regionalpolitik för att man är oense i ett annar politikområde. Det skulle antagligen cementera motsättninagrna inom EU än mer. Men frågan har tagits upp av en del politiker, så den lig
20.24
Enda chansen att kunna fördela flyktingarna i EU är ju att göra bidragssystemen lika inom unionen. Har inte hört något sådant förslag eller initiativ. Varför?
EU-kommissionen har talat om att regler och bidrag ska "bli mer lika". EU-kommissionen i sina förslag om omfördelning av flyktingar mellan länder säger också att asylsökande som anvisats ett land inte ska få flytta elelr ta sig till ett annat medlemsland. En skyddsbehövande har rätt till skydd och asyl men har inte rätt att välja vilket land inom EU man vill komam till, säger EU-kommisisonen i sina förslag.
20.25


Ni kan också skriva in till oss i sociala medier – använd #delateuropa
20.27
Carl Bildt i #delateuropa om en eventuell Brexit: Jag tror det är 50-50
20.29

Därför extrabevakar SVT Europa denna vecka

svt.seEU-samarbetet genomgår sin värsta kris hittills. Flyktingsituationen längs Europas gränser är en humanitär katastrof. Britterna överväger att lämna unionen. I några länder är det fria ordet hotat och terrorattacker slår brutalt mot livet i huvudstäderna. Den politiska splittringen är djup och förmågan att hantera utmaningarna räcker inte till.
20.34
Ett miljöengagemang (oavsätt ämne) bygger oftast på att någon konfronterar ett missförhållande i sin närhet.
EU.s halvhjärtade informationskampanjer inger ingen entusiasm bland våra miljörörelser, utan sprider snarare ett "väntan på besked" syndrom där engagemanget tendera att tyna bort.
Blir överstatliga utredningar möjliga att implementera bland miljöaktivister om förankring saknas hos folk i gemen?
Kommande generationers framtidstro står på spel.
EU är ju mer än informationskampanjer. En rad praktiska beslut tas av regeringar och EU-parlament. En liten sak - glödlampan som förbjöds och ledde till att industrin utveckla nya typer av lampor och belysning. Beslut om att bilar ska dra mindre bränsle och släppa ut mindre. DFet är väl den typen av miljöbeslut som är det viktiga som kan tas gemensamt på EU-nivå, när rgeler faststälsl för allt det som ska sälja
21.05
Vi räddar flyktingar från att drunkna och sätter dem iland i Italien. Kan Italien göra samma lika, rädda flyktingar och sätta dem iland i Sverige?

Jag understryker flygningarna ska räddas.
EU-kommissionens förslag talar om detta allmänt. så teoretiskt ja. I bakgrundsdebatten har nämnts en upptrppad konflikt i Ukraina där stora människoströmmarör sig mot Polen och Baltikum och vi skulle få se båtflyktingar på Östersjön. Då sägs det , i EU-kommissionens skisser, bör vi i norr kunan förvänta oss solidaritet. Men som sagt teoretiska diskussioner.
21.08
Verkar som EU hade problem att hantera Balkankriget. Nu är det problem med migrationen. När det uppstår stora svårigheter blir EU handlingsförlamat. När allt rulla rullar på enligt uppgjorda regler funkar EU.
Jo EU är ju något nytt, en blandning av överstatliga beslut och självständiga stater. En hybrid. Och när nya kriser och problem dyker upp blir det med nödvädnighet problem. Men också euro-anhängare som Angela Merkel säger ju idag att euron borde ha förberetts bättre t.ex.
21.09
vad är problemet om europa blev europas förenta stater.
Många är rädda för "centralstyre", att besluten tas längre bort, att demokratin minskar. Anhängare pekar ju på att federala stater som USA och Tyskland, med starka delstater, är demokratier.
21.11
Jag förstår inte argumenteringen om att det är stora fördelar med eu:s gemensamma arbetsmarknad.
Jag jobbade jättemycket i Tyskland, Danmark och Norge under 70 och 80:talet, det var inga problem för mig att flytta runt bo och jobba. Känns som eu-anhängarna håller på med skrämselpropaganda i stället för saklig information.
Ingen pappersexcercis? Har du fått pensionspengar från alla jobben? Andra talar ju om svårigheter att registerra sig, att få pensionsinbetalninagr, att få barnbidrag och familjeledighet när man flyttar med en familj från ett land till ett annat för att arbeta. Med uppenbart finns olika erfareneheter.