Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Bostadsministern  Mehmet Kaplan avgår

Efter flera dagars hård kritik mot bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) meddelade statsminister Stefan Löfven att Kaplan avgår som bostadsminister.


SVT rapporterade · Efter kritikstormen mot Kaplan

11.40


Förra veckan blev det känt att Kaplan hade firat ramadan
tillsammans med Ilhan Senturk, s
om har kopplingar till den
högerextrema turkiska organisationen Grå vargarna.


11.41


Strax därefter kunde SVT Nyheter avslöja att bostadsministern
vid flera tillfällen hade
träffat företrädare för den islamistiska organisationen
Milli Görüs.


11.41


I går kom det fram att Kaplan på ett seminarium 2009 sagt att
”israeler i dag behandlar palestinier på väldigt lika sätt som man behandlade
judar under det tyska 1930-talet”.


11.41


Kaplan har fått omfattande kritik efter avslöjandena, bland annat
från statsminister Stefan Löfven (S) och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).


11.45

Statsminister Stefan Löfvens presschef Odd Guteland vill inte säga om något mer än att Löfven kommer att vara med på den pressträff som utannonserats vid lunchtid idag i regeringskansliet Rosenbad, eller vad den ska handla om, skriver TT.

11.48

Utrikesminister Margot Wallström (S) riktar skarp kritik mot Mehmet Kaplans uttalanden om att Israels behandling av palestinier påminner om Nazitysklands behandling av judar.

– Jag tycker att det var ett fruktansvärt uttalande och jag tar starkt avstånd från detta, säger Wallström till TT och Sveriges Radio på väg in till dagens utrikesministermöte i Luxemburg.

Men konsekvenserna vill hon inte spekulera i.

– Det är upp till statsministern att avgöra, säger Wallström.

11.49

Inte heller statsminister Stefan Löfven (S) har kommenterat uppgifterna eller gett besked om han fortfarande har förtroende för Kaplan, skriver TT.

11.49

Gustav Fridolin, språkrör för MP och utbildningsminister ställde i dag in ett framträdande där han skulle presentera en utbildningsreform för nyanlända, skriver TT.

11.50

Språkröret, miljö- och klimatminister Åsa Romson har ställt in en resa till Göteborg, enligt gp.se. Det bekräftas av hennes pressekreterare för TT.

11.50

Även Mehmet Kaplan har ställt in ett evenemang i dag på Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm. Hans pressekreterare, Mikaela Kotschack, bekräftar att han har ställt in besöket.
Han har fått förhinder, säger Kotschack till TT.
Men hon vill inte säga vad det är för typ av förhinder.
Han är inte tillgänglig för kommentarer i nuläget, säger hon.

11.52
Löfvens presskonferens hålls på Rosenbad klockan 12.30. Det är inte känt vad pressträffen ska handla om eller om Stefan Löfven är ensam, skriver TT.
11.53
Läs SVT:s senaste avslöjande: Kaplan umgås med Erdogans man i Sverige
11.54
Sverigedemokraterna väntas väcka misstroende mot Kaplan. Läs artikeln här.
11.54
Här finns alla artiklar om kritiken mot Mehmet Kaplan.
11.56
I gårdagens Agenda kallade regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, kaplans uttalande om Israel för "fullständigt horribelt". Läs mer här.
12.00




SVT:s politiska kommentator Margit Silberstein tror att droppen för Löfven var nådd förra veckan när bilder på Kaplans middag med högerextrema blev offentliga.
12.03
Detta har hänt: Läs om kritikstormen mot Kaplan.
12.05
För fyra dagar sedan lade Miljöpartiet ut en intervju med Kaplan på sin hemsida, där bostadsministern svarade på frågor om kritikstormen. Läs den här.
12.08
Den svensk-kurdiska samhällsdebattören Kurdo Baksi har riktat skarp kritik mot Kaplan. Läs mer här.
12.16
En ny tanke: Låt Mehmet Kaplan sitta i regeringen, men, eftersom han har bra kontakter med människor från andra länder, som ni i regeringen inte har, så låt honom förespråka anti-våld och Fred i Sverige. Och de kommer att lyssna på honom. Och låt honom träffa alla, oavsett deras ställning till våld. För om ni nu sparkar honom, så vinner ni inget på det. Stifta Fred i Sverige, bland vålds-verkare. Framför gärna min åsikt till regeringen.
13.17
Kaplan skriver på Expressens debattsida att han under sin tid i politiken gjort sig väldigt tillgänglig och tackat ja till mycket. "Detta har gett mig en bred kontaktyta, men det har uppenbarligen också gjort mig mer sårbar för kritik", skriver han.
13.20

Även Liberalernas partiledare Jan Björklund säger att det var nödvändigt att Mehmet Kaplan avgick.
Hans uttalanden var oacceptabla och går inte att försvara. Hade det inte skett så hade riksdagen med största sannolikhet uttalat misstroende mot Kaplan, säger han till TT.
Björklund säger att Miljöpartiets språkrör har en del att förklara.
– Hur de gick ut så snabbt i förra veckan och förklarade sitt fulla förtroende för Kaplan.

13.23
Se presskonferensen igen här.
13.32
Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin kommenterar i dag måndag, klockan 15, Mehmet Kaplans entledigande, skriver TT.
13.34
Nyheten om bostadsministerns avgång uppmärksammas i utlandet. Norska tidningen Verdens Gang skriver såhär.
13.35
Finska Hufvudstadsbladet om Kaplans avgång.
13.35
Danska Jyllands-Posten om Kaplans avgång.
13.38
SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson skriver: Pressen blev för stor för Kaplan och Löfven
13.39
Kritiserar man Israel då blir karriären kort.
inte första och sista gången detta händer.. Demokrati som vi kallar det. xD
13.39
Vad händer med Miljöpartiet nu? Hotade de inte om att lämna regeringen om Kaplan avgår (pga de hade stort stöd för han)?
13.41
@Jo: Vi fortsätter att bevaka efterdyningarna av Kaplans avgång. I nuläget finns inga besked.
13.43
Statsvetaren Jonas Hinnfors säger till TT att stormarna runt den före detta bostadsministern Mehmet Kaplan (MP) har gjort det svårt för Miljöpartiet att balansera väljarnas åsikter och det interna stödet för Kaplan mot relationen med Socialdemokraterna.
– Eventuellt kan ledningen hävda att Kaplan stod i vägen för partiets kollektiva väl. De kan förklara vikten av att partiet kommer tillbaka till sakpolitiken och får fokus på något som inte bara är att man kompromissar i flyktingfrågan, säger han.
13.43
Att regeringen inte bidrog till drevet mot Mehmet Kaplan kan enligt Jonas Hinnfors ge Miljöpartiet en möjlighet att hitta tillbaka till sina kärnfrågor.
– Nu kan de kanske kravla sig tillbaka till ett fokus på miljöfrågan. I så fall kan partiledningen se det som ett sätt att får legitimitet även internt.
13.43
Vad den här typen av händelser betyder för opinionssiffrorna är enligt medieprofessor Lennart Weibull svårt att sia om. Han säger att det oftast inte handlar så mycket om själva händelsen utan det som är avgörande är hur regeringen behandlar den.
– Vår erfarenhet är att enskilda händelser av det här slaget möjligen påverkar opinionssiffrorna under ett kort tag. Om regeringen hanterar det på ett rimligt sätt så får det inga långsiktiga konsekvenser, men det handlar om hur man hanterar den aktuella situationen, säger han till TT.
13.44
Moderatledaren Anna Kinberg Batra säger till TT att hon tycker att statsministern agerat passivt och långsamt, vilket skadar Sverige.
– Han svarade inte på frågorna om förtroende för Mehmet Kaplan eller hur regeringen ska arbeta för Sverigebilden utomlands.
13.45
Kinberg Batra anser att regeringen nu måste undanröja tvivel om att regeringen står för svenska värderingar när man representerar Sverige utomlands.
Hon vill ha besked om Löfven själv har förtroende för Kaplan, trots att Kaplan avgått, och vad han tycker om Kaplans Israeluttalande
– Det är anmärkningsvärt att vi har en regeringschef som inte uttalat sig om förtroendet för statsrådet, det är svagt av en regeringschef, säger Kinberg Batra till TT.
13.47
Moderatledaren Anna Kinberg Batra kommenterar Kaplans avgång:


13.49
I denna oroliga värld är det nu extra viktigt att alla politiker och tjänstemän inom offentliga sektorn " nagelfaras" .
Det finns sannolikt dom som låter sig för illasinnade organisationer och främmande makter avslöja ett och annat som kan äventyra rikets säkerhet.
13.49
Vi kan sova gott om natten i alla fall, och veta att vår demokrati mår väl. Vi älskar vårt fria sätt att leva. Vi är så fria.
13.51
Kommer ni att sända detta:

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin kommenterar i dag måndag, klockan 15, Mehmet Kaplans entledigande, skriver TT.
14.07

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor kommenterar Kaplans avgång. Foto: TT 

14.13
Magda Rasmusson, före detta språkrör för MP:s Grön Ungdom och tidigare talesperson i migrationsfrågor skriver:


14.16
Journalisten Tomas Thoren beskriver turkiska mediers rapportering om Kaplans avgång.


14.21
Mediadrev är ett tveeggat svärd. Men visar samtidigt vikten av en oberoende femte stadsmakt för att försvara principerna i ett demokratiskt rättssamhälle från realpolitiska avvägningar. Muslim är bra men islamist är inget att ha. Bra av Löfven men taffligt och sent hanterat av miljöpartiet.
14.33
Det är bra att journalisterna äntligen börjat göra sitt jobb, det vill säga att granska makten. Nästa genomlysning borde gälla Miljöpartiet och deras inställning till extremism. Varför reagerade ingen trots varningar? Det är anmärkningsvärt att Peter Eriksson idag enligt SVT sagt "jag hoppas att en del självpåtagna tyckare och journalister går hem och ser sig i spegeln och frågar om vi har ett bättre Sverige nu". Likaså språkrörens uttalande idag, fylld av överslätanden som "han [Kaplan] är en av alla oss som varje dag kämpar mot rasism, antisemitism, islamofobi och alla former av extremism”..
14.37
KD:s Ebba Busch Thor är kritisk till att Stefan Löfven dröjde med att kommentera kritiken mot hans bostadsminister.
14.38
– Det är bekymmersamt att Stefan Löfven höll sig borta i fyra dagar och fortfarande inte svarat på om han tycker det är lämpligt att en av hans ministrar umgås med extrema organisationer som utgör en grogrund för växande radikalisering. I en tid då växande extremism är en av våra största utmaningar kan vi inte ha ett statsråd som umgås med islamister, säger Busch Thor till SVT.
14.40
Man blir påmind om Åsa Romsons släpphänta jämförelse mellan flyktingkatstrofen och Auswich. Vad är det med MP egentligen, verkar ofta ha dåligt omdöme. Eller beror det bara på ovana vid regeringsmakten?
14.41
Nu avslutar vi direktrapporteringen här.
14.42
Vi på SVT Nyheter tackar så mycket för alla kommentarer och det stora intresset från er tittare och läsare. Fortsätt läs på sajten för fler uppdateringar i dag!