Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Nu granskar vi bluffarna på Blocket

Har du blivit lurad? Tryck på fråga/kommentera och berätta!

SVT rapporterade · Blocketbluffarna

09.42
Nej lurad har jag inte blivit, men nästan. Av en reklam ang takrengöring.
Köper o säljer på blocket o liknande, oftast större grejor o då sker betalningen vid hämtning. Säkert sätt.
Även köp med blocketkonto känns tryggt.
10.11

Ezzat lurades på 37.500 kronor

svt.seEn av dem som drabbades hårt av bedragerskan på Blocket var Ezzat Rajab. När han besöker platsen igen har han svårt att förstå vad som egentligen hände.
10.17
Sitter med lurarna i här och väntar på att Thomas Bäcker, före detta polis, och nu säkerhetsansvarig på Blocket ska ringa... Något specifikt ni vill att jag frågar?
10.25
– Det blir mycket pengar sammanlagt från oss godtrogna idioter, säger Peter Odell som fick sig en jobbig påminnelse när vi drog i gång vår granskning om att det nu är två år sedan han blev blåst på tre Iphones i ett svep… 7500kr. Han har polisanmält men inte hört nåt.
11.14
Anita skriver:
Jag har inget ofördelaktigt att säga om Blocket MEN TRADERA. Om ni går vidare och även tar med Tradera så delar jag gärna med mig av mina dåliga erfarenheter av deras "Omdömessystem" vilket jag inte ger ens ett ruttet lingon för.

Lycka till med grävandet. Ni behövs :)
13.01

Blocket lägger själva ut bluffannonser

svt.seDet är upp till kunden att vara mer kritisk enligt Blocket som själva testar kunderna ibland. Men det finns också tjänster att använda.
– Jag vill egentligen inte att skapa ett samhälle där folk inte litar på varandra, säger kundsäkerhetschefen på Blocket Thomas Bäcker.
13.32
Martin berättar: Åkte på en blåsning för några år sedan på 5000:- för en utombordarmotor. Visst var det korkat av mig men polisen plockade faktiskt in killen som erkände att jag aldrig fått någon vara. Då lovade han i förhör att betala tillbaks. Ärendet är då inget polisärende utan jag får kräva pengarna via kronofogden...grattis. Killen går fri och jag ser ingen mening att gå vidare då han har massa skulder. Verkar helt galet. Ville bara delge denna historia.
13.59
Ett exempel på blocketbedragare: Kvinna, född 1992 fick 124 personer att betala belopp på under 1.000 kronor till henne för varor de inte fick. Kvinnan sa i rätten att hon behövde pengarna för att finansiera sina krogbesök. Hon dömdes till 18 månaders fängelse och att betala skadestånd.
15.01
hur går man tillväga om man ska köpa sin 1a bil via blocket?
Här är Blockets egna rekommendationer: -Betala aldrig i förskott och skicka aldrig varan innan du fått betalt. - Lämna aldrig ut ditt bankkonto när du säljer. - Använd säkra betalmetoder - Att någon lämnar ut sitt person- eller kontonummer skyddar dig inte från att bli lurad. - Begär originalkvitto och skriv köpekontrakt.
16.05
"Sålde" en bil till en bilförmedlare. Slantar (75.000:-) skulle komma inom 14 dagar då denna förmedlat bilen. Det kom inga slantar och förmedlaren oanträffbar. Visst, killen blev dömd i rätten att betala. Men det går genom fogden. Grattis säger man då. Killen har massor av skulder tydligen. "Bil
Bedrägerier vid just bilaffär verkar vara vanligt förekommande, vi får läsa in oss på detta. Tack för ditt tips!
16.16
Jag och en kompis ville åka till Roskildefestivalen för några år sedan, men biljetterna var slutsålda. Jag köpte biljetter på Blocket (mycket dyrare än orginalpriset) av en tjej i Värmland som aldrig skickade biljetterna. Jag sa att jag tänkte polisanmäla henne om hon inte skickade tillbaka pengarna vilket hon tillslut gjorde. Dum som jag var tänkte jag att jag kan ju knappast bli lurad en gång till- men tji fick jag! När jag försökte köpa nya biljetter (på blocket igen) blev jag återigen lurad. Jag polisanmälde och efter något år hörde polisen av sig. Han som lurat mig hade lurat många fler än mig och hade skulder upp över öronen. Jag var med på rättegången och får nu brev från Kronofogden lite då och då med information om hur mycket han har kvar att betala tillbaka. Jag ligger sist i en hög av skulder och kommer nog få vänta många år till på mina pengar...
Just bedrägerier kring biljetter tittar Sofia närmare på imorgon!
12.55
Sådärja, lite mat och kaffe, nu dyker jag ner i era berättelser igen.
13.23
Har Ni namn på köpare/säljare är det aldrig fel att kolla
av mot Lexbase. Är personen förekommande i registret
bör man kanske vara extra försiktig innan affär.
13.31
Jag ringde precis en man som lurat Mats Ödman och hans söner på Metallicabiljetter förra året - 3400 kronor. Numret hade ingen abonnent. Det är väldigt vanligt att bluffare har kontantkortsnummer som du inte hittar när du söker på dem. De slutar oftast svara efter en tid. Men lita inte på någon bara för att ni pratat i telefon och kolla upp telefonnumret. Mats betalade ändå på ett säkert sätt men det är inte förrän du ska in på konserten som problemen oftast dyker upp.
13.43
Fick just ett härligt citat från Jan Olsson på nationella bedrägericenter på polisen. "Bästa sättet är att släcka internet". Vi insåg dock båda att vi då blir arbetslösa.
17.16

Missbruksproblem bakom många Blocketbedrägerier

svt.seMånga av dem som döms för bedrägerier på Blocket är sedan tidigare kända av polisen och har allvarliga missbruksproblem. Det framgår av de domar SVT har gått igenom. Enligt Jan Olsson på Polisens nationella bedrägericenter vill bedragarna ofta ha snabba pengar och bryr sig inte om de åker fast.
17.17
Här nedan länk till Ivas text, nu ska jag springa till tåget! Fortsätt tipsa oss, snart är vi uppe i 100 tips.
10.17
Kolla här! Nu försöker ni läsare hjälpa Richard!
10.18

Drömmen om Bruce förblir en dröm

svt.seRichard Thomassen litade på den personliga assistenten som hade en biljett till hans idol i sommar. Det skulle han inte ha gjort.
10.33
Har precis blivit kontaktad av en icke ont anande blocketbluffare, en man som låtsas hyra ut en lägenhet. Går iväg och ringer honom!
13.00
Nu har jag både haft möte och ätit lunch, fortfarande inget svar från PayPal. Publicerar snart texter i väntan på kommentar.
16.18
Jag har varit ute och intervjuat Blockets säkerhetschef Tomas Bäcker, bland annat om vad Blockets ansvar är när deras kunder blir lurade. Den intervjun får ni se senare i veckan.
16.20

Därför namnger vi inte bedragarna

svt.seRoligt att så många vill hjälpa oss i vår granskning av bedrägerier på Blocket! Vi har fått frågan om vi kommer namnge bedragare vi stöter på. Svaret är nej.
16.23
Nu börjar min förkylning bli alldeles för kännbar, överger er snart för dagen. Ses imorgon!
16.31
Nu går jag in i sminket för att vara med i SVT Nyheter Väst och Hallands sändningar ikväll. Vi hörs igen imorgon!
08.38
Gomorron! Tio timmars sömn är bra medicin mot förkylning. Nu kör vi sista dagen med Blocketbluffarna!
08.46

Polisen om bedrägerier på Blocket

svt.seAtt ha kontaktuppgifter till personen som har lurat en på Blocket räcker inte för att ärendet ska gå vidare hos polisen, men att samla på sig korrespondens och att ha säljarens kontonummer hjälper, säger Jan Granqvist, gruppchef på Bedrägerisektionen i Stockholm, som menar att vi måste vara försiktiga när vi gör affärer på internet.
10.53
Förde just in tips nummer 117 i mitt Excel-ark, en summering kommer!