Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Flera nya namn i Löfvens ombildade regering

  • Statsministern stuvar om rejält i regeringen – i dag presenterades ombildningen
  • Tidigare pråkröret Peter Eriksson (MP) blir ny bostadsminister, Karolina Skog (MP) ny miljöminister och Ann Linde (S) får rollen som EU- och handelsminister.
  • MP-språkröret Isabella Lövin blir vice statsminister och sitter kvar som biståndsminister med ansvar för klimatfrågor. Ibrahim Baylan (S), nyutsedd samordnings- och energiminister.
  • Framtidsminister Kristina Persson (S) avgår ur regeringen.

SVT rapporterade · LIVE: Löfven presenterar sin nya regering

11.21
Nu tar Isabella Lövin (MP) ordet vid pressträffen. Hon har precis utsetts till ny vice statsminister, ytterligare en post som hon således tar över efter Åsa Romson.
11.21
– Sverige är en stormakt i världen på bistådsområdet, men också vad gäller klimatet, säger Lövin.
11.21
– Jag kommer jobba samlat med klimat- och utvecklingsfrågorna, säger hon.
11.22
– Klimat och miljöfrågorna prioriteras med två statsråd, säger Isabella Lövin (MP).
11.22
Nu går ordet till Ibrahim Baylan (S), nyutsett samordnings- och energiminister.
11.22
Vem har hand om invandringen i nya regeringen?
Det är fortfarande migrationsminister Morgan Johansson (S).
11.23
– Det finns nu väldigt stora möjligheter för svensk export av energiteknik i en värld som behöver ställa om, säger Baylan.
11.23
Framtidsministern Kristina Persson (S) lämnar som väntat regeringen. I det förhandssnack som funnits har just hennes post varit en av de mest omdiskuterade.
11.24
– En av de finaste sakerna jag tycker finns i det här landet är inte bara att bli behandlad utan också bygga sig ett liv, oavsett om man föds i Lycksele eller om man kommer till Norsborg (förort till Stockholm) som tioåring, säger Ibrahim Baylan (S).
11.24
Nu till Karolina Skog (MP).
11.25
– Jag har tio års erfarenhet att tillsammans med Socialdemokraterna leda Sveriges tredje största stad, säger hon.
11.25
Karolina Skog, miljöpartistiskt kommunalråd i Malmö blir alltså minister med ansvar för miljöfrågor.
11.25
– Jag är i politiken för att leverera resultat, säger hon.
11.26
Det har talats om ifall Socialdemokraterna skulle passa på att försvaga Miljöpartiets ställning i regeringen eller inte. Men med Karolina Skog och Peter Eriksson i regeringen ser det snarare ut att bli tvärtom. Peter Eriksson tar med sig erfarenhet (och den enligt Löfven viktiga egenskapen att vara "norrlänning"), Karolina Skog är en visionär som talar mycket om att att leverera resultat och skapa gröna jobb.
11.26
Vad blir det för skillnad på Lövin och den nya Karolina skog? Klimat o miljö hänger ju ihop...?
Bra fråga! Men med klimat i det här fallet menar man sannolikt de mer övergripande internationella frågorna kring global uppvärmning, klimatmål, tillgång till vatten etc. Miljöministern får koncentrera sig på hemmaplan, till exempel driver Miljöpartiet frågorna kring kemikalier i vardagen. Man kan kalla det en miljöinrikesminister och en miljöutrikesminister.
11.26
Nu pratar Peter Eriksson (MP), före detta språkröret som många nog känner igen sedan tidigare. Något av en rutinerad räv numera i svensk politik.
11.27
Det är Peter Eriksson som alltså tar över efter att partikollegan Mehmet Kaplan tvingades avgå tidigare i våras. Nu vill Eriksson prata bostadspolitik.
11.27
– Jag ser uppgiften som bostadsminister att vara den som har den samlade överblicken även om flera uppgifter utgår från andra departement, säger Peter Eriksson (MP).
11.28
Nu till Ann Linde (S), utsedd till EU- och handelsminister.
11.28
– I dag står EU inför väldigt många utmaningar. Flyktingpolitiken måste lösas tillsammans, det finns inga alternativ till det, säger Ann Linde.
11.29
Vem ersätter Mona Sahlin som demokratiminister?
Det är Alice Bah Kuhnke (MP) som är demokratiminister
11.29
Nya ministrar i all ära, men denna ombildning betyder också att @JakopDalunde blir EU-parlamentariker-Grattis!
11.30
När röstas det om värdlandsavtalet?
Idag eller imorgon.
11.31
Enligt Carl Schlyter (MP) bli nu Jakop Dalunde ny EU-parlamentariker. Peter Eriksson är ju egentligen det fram till 2019, men nu ska han ta över som bostadsminister i regeringen Löfven.
11.32
En liten fråga bara, har inte Lövin en massa uppdrag nu?
Jo, hon har mer nu än igår.
11.35
Hur tänker regeringen lösa perosonalfrågen inom polisen?
Den frågan har Stefan Löfven inte tagit upp vid dagens presskonferens, den får vi ta vidare till inrikesminister Anders Ygeman vid senare tillfälle.
11.38
"Jag blev jätteglad när Stefan Löfven ringde", säger nya EU-ministern Ann Linde (S). Från att ha varit den mest sammanbitna av de sex på podiet under presskonferensen sprack hon upp i ett leende när hon berättade om frågan från Löfven.
11.40
Klimat-, miljö- och energidepartementet var en tung satsning 2014. Slås nu helt sönder i smådelar. Har det varit så misslyckat?
11.41
Nu pratar SVT med nyutsedda bostadsministern Peter Eriksson (MP).
11.42
Han kommer också få titeln digitaliseringsminister.
11.42
Lite i skymundan bakom de nya namnen så har Ylva Johanssons titel ändrats till "arbetsmarknads och etableringsminister". Något som speglar hennes utökade uppdrag att samordna insatserna för att integrera nyanlända. Så även om Morgan Johansson är minister för migrationsfrågor, så är väl det här det närmaste man kommer en integrationsminister just nu, även om hon inte har den formella titeln. Hon lär få samarbeta mycket tätt både med den nya bostadsministern Peter Eriksson och med Ibrahim Baylan, som har en samordnande roll i regeringen.
11.42
– Båda uppgifterna är avgörande för Sverige, säger Eriksson till SVT Nyheter.
11.43
Vem blir IT minister? Var väll en tillfällig efter Kaplan, Mikael Damberg, men nu då? Verkar som att denna post tas inte på allvar. Det var ju oklart om vi hade en efter förra valet och få pratar om den, tyvärr.
Peter Eriksson blir ny Bostads- och digitaliseringsminister.
11.43
Vem blir IT-minister, viktigaste posten för Sveriges framtid?
Peter Eriksson blir ny Bostads- och digitaliseringsminister.
11.44
Vem tog över Mona Sahlins uppdrag?
Mona Sahlin var inte minister, och hennes uppdrag omfattas inte av en regeringsombildning.
11.44
– Det är viktigt att alla får möjlighet att vara med i digitaliseringen och den nya infrastruktur som nu tar form. Det är viktigt att Sverige är med och är fortsatt ledande, säger han om rollen som digitaliseringsminister.
11.44
Jag fattar inte hur invandringen sköts av Morgan Johansson, Ylva Johansson och Baylan? Hur är uppdelningen? Förvirrande!
Det är inte direkt glasklart för oss heller just nu, men lär väl förhoppningsvis framgå...
11.44
- Förutom parkeringsböter så finns det finns säkert bilder på mig tillsammans med en del läskiga personer. Men det har varit personer som jag träffat i mitt jobb, säger Ann Linde (S) på frågan om vilka lik hon har i sin garderob.
11.46
Vad kommer handa med Peter Erikssons ansvarsomraden i europaparlamentet? Jag tanker framforallt pa hans jobb med EU ETS reformen i industriutskottet.
Jakop Dalunde tar över efter Peter Eriksson i EU-parlamentet, enligt uppgift. Om han också tar över Peter Erikssons arbete vet vi inte, men man får väl anta det.
11.47
Varför en samordningsminister nu?

– Många av utmaningarna kräver samordning, det är viktigt nu. Jag behöver en samordningsminister, och jag tänker inte utöka regeringen, säger Löfven.
11.47
Vad händer med Anna Johansson?
Inga annonserade förändringar.
11.47
– En del kallar den för stor, andra kallar den för liten. Jag kallar den för lagom, säger Stefan Löfven (S) om regeringsombildningen.
11.48
Vet inte om man kan fortsätta med frågorna här.
Skulle gärna veta om hur man tänka undvika att bygga nya ghettoområden och skaffa mer sociala blandning i dem nya bostadsområden?
Det är en intressant fråga, som nu blir framförallt Peter Erikssons huvudvärk. Det ska bli spännande att se hur man tänker sig att den rådande bostadsbristen ska åtgärdas.
11.50
Vem tar över statsrådet Kristina Perssons frågor?
Peter Eriksson blir "digitaliseringsminister", och det är väl halva hennes område. Det har inte utnämnts någon ny framtidsminister.
11.51
Är det så att regeringen försöker flytta invandring/migrationsfrågan ännu mer till EU nu?

Är det för att de inte är överens inom regeringen som de försöker förminska politikens viktigaste fråga?

Att man nu har en minister med tydligare EU-fokus är såklart för att Stefan Löfven tycker det behövs mer fokus på EU-samarbetet. Tidigare kan man säga att Margot Wallströms UD och Löfvens stadsrådsberedning har delat på EU-frågorna, det har också kommit kritik mot att det inte funnits någon EU-minister. De senaste två åren har EU hamnat i fokus bl.a. pga flyktingkrisen men också brexit och dess eventuella konsek
12.02
Vilken roll får Baylan i det gemensamma Miljö- och energidepartementet? Blir han den nya chefen där istället för som tidigare Romson?
Vi vet ännu inte exakt vilken roll Ibrahim Baylan (S) kommer att få. Men med tanke på hans nya roll så tycker väl Stefan Löfven att samarbetet inom regeringen måste flyta bättre. Kanske tycker han också att departement som har områden som flyter in i varandra måste bli bättre på att samarbeta. Exakt hur stort mandat han har att påverka andra ministrar vet vi inte än.
12.20
Nystarten kom av sig, redan i starten.
12.20
Kul m nya kolleger o bra fokus från SM! Välkommen @AnnLinde @karolinaskog o Peter Eriksson! O tack @framtidsminist för spännande samarbete.
12.21
Att Kristina Persson får lämna sitt jobb som framtidsminister förklarar Stefan Löfven med att hennes jobb skulle vara genomfört. "Kristina Persson har under två år lett ett gediget analysarbete och byggt upp en bred kunskap för regeringens kommande beslut rörande våra mycket stora framtidsutmaningar" säger han till TT.
12.22

[TV] Mats Knutsons analys efter beskedet om regeringsombildningen

svt.seSVT:s kommentator Mats Knutson om Löfvens regeringsombildning.
12.24
Baylan (S) får många frågor om vad han egentligen ska göra. Vad gör en samordningsminister? Han svarar att han ska jobba med att minska klyftorna i Sverige. Han ska inte bli någon ny Per Nuder, som var samordningsminister i Göran Perssons regering. Och nej, han ska heller inte bli den nya Mona Sahlin, även om hans jobb kommer innefatta att bekämpa växande religiös extremism.
12.35

[TV] Rutinerade räven Peter Erikssons (MP) första post som statsråd: ”En omställning för dig och mig!”

svt.sePeter Eriksson (MP) och de andra nyutnämnda ministrarnas tankar efter utnämningen.
12.36
Statsminister Löfven (S) behöver inte gå upp till kungen på konselj och presentera de nya ministrarna som vid regeringsbildningen efter valet. Däremot måste han informera kungen om förändringarna. Detta har Löfven gjort, berättar presschefen för socialdemokraterna Odd Guteland för SVT Nyheter.
12.36
Vad är det med Löfven, han sa "hen". Så sjukt!
Hen sprider sig snabbt i svenska språket. Anna Kinberg Batra (M) sade hen i sitt partital i Malmö i lördags.