Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Partiledardebatten i Agenda


Partiledardebatt med kommentarer, referat och fakta. Här kan du läsa debatten i efterhand.

SVT rapporterade · Partiledardebatten i Agenda

20.31
- Det första är att vi bör prata om sexuella trakasserier och hedersrelaterat våld öppet utan att bli anklagad för islamofobi, säger Björklund och menar att det är 2000-talets stora jämställdhetsutmaning.
20.32
- Jag är djupt besviken på EU som inte tagit ett gemensamt ansvar för flyktingmottagandet, säger Annie Lööf. Hon är också extremt besviken på regeringen säger hon.
20.32
- Vi behöver fler lagliga vägar till Europa, varför händer inget? frågar Lööf.
20.33
- Det ska ske i samarbete med UNHCR och det har jag talat med dem om. Det händer i år, vi ska upp i antal kvotflyktingar, säger Löfven.
20.31
flyktingar
20.33
Hej Stfan löven du är bäst
20.33
Löfven är ingen talare.
20.34
- Det är för mycket snack och för lite verkstad, säger Kinberg Batra. - Nu ser vi döden på Medelhavet igen och när ska vi få ett återåtagande från Afghanistan? undrar hon.
20.34
Allvar nu: Debatterna är så förutsägbara och dramaturgin så tydlig och igenkänd för femtielfte gången, att de till slut bara blir en uppvisningsmatch. Det är politik och våra livsvillkor alldeles för viktiga för!
20.33
Kostnader: Sydsvenska handelskammaren har beräknat att den samhällsekonomiska kostnaden för id- och gränskontrollerna i Öresundsregionen är 1,5 miljarder per år. Orsaken är att arbetsmarknaden fungerar sämre och därmed blir tillväxten i regionen lägre. Öresundsinstitutet har i en kartläggning beskrivit konsekvenserna för tågpassagerarna: 10-60 minuters längre restid, färre avgångar i rusningstid, ökad trängsel och elva procent färre resande.
20.34
Sedan valet 2014 är det ideologisk motvind för den sittande SMP-regeringen, visar den senaste SOM-undersökningen. 


20.35
- Det är mycket känt att Merkel och jag är de som har tagit störst ansvar för det här arbetet om att EU ska ta ansvar för flyktingmottagandet, säger Löfven.
20.36
Nu hamnar Åkesson och Björklund i en hetsig diskussion om invandringen. - Välkommen till verkligheten, Björklund, jag är i chock. Ni lyckades inte med något under era åtta år vid makten, ni förnekade problemet, säger Åkesson.
20.37
Nu är det dags att lämna invandringsfrågan och gå vidare till nästa ämne: integration och jobb.
20.37
Löven kan inte svara på frågor. Kinberg Batra du är bäst
20.38
trött på invandringfrågan bara gnäll
20.38
Stefan Löfven föreslår enkla jobb som arbetsförmedlingen ska ta fram. Jobb som inte kräver så stora förkunskaper.
20.39
Löfven bara käbblar som vanligt...
20.40
Enkla administrativa jobb som att scanna papper och rensa stränder kan vara exempel enkla jobb, föreslår statsministern.
20.40
Stiftelsen för Strategisk Forskning och Oxford University har skrivit rapport om att 2 490 000 (nästan 2,5 miljoner) enkla jobb, kommer att ha automatiserats vid år 2030 (om 14 år)

Vad skall dessa människor jobba med?
20.41
Annie Lööf menar att regeringen har slagit ut rut och rot och gjort att det finns färre enkla jobb. - Vi behöver höja taket i rut, säger centerledaren. Hon vill också ha lägre löner.
20.37
Stefan Löfven är 58 år och har varit partiledare för Socialdemokraterna i fyra år. Vid regeringsombildningen i veckan fick näringsminister Mikael Damberg uppdraget att skapa “enklare jobb”. I Svensk väljaropinion i dag fick Socialdemokraterna 26,5%.
20.39
Annie Lööf är 32 år och har varit partiledare för Centerpartiet i 4,5 år. Hennes parti var först ut med förslaget om sänkta ingångslöner. Om arbetsmarknadens parter inte kommer överens vill Annie Lööf lagstifta om sänkta ingångslöner. I Svensk väljaropinion i dag fick Centern 6,3%.
20.41
- I Sverige är det arbetsmarknadens parter som bestämmer lönerna, bevare mig väl att politikerna ska göra det, säger Löfven.
20.41
Politikerna bara fortsätter kasta problemen på varandra...
20.41
Jag tror att våra etablerade politiker underskattar oss tittare/väljare.
20.42
Eget beröm luktar illa, Löfven. Sluta skryt om svetsare
20.42
Får bara Zachariasson och Forssblad göra inlägg här?
20.42
Allt är käbbel
20.42
- När Löfven får prata om enkla jobb. försöker han byta ämne, säger Kinberg Batra och kritiserar att trainee-jobben är för få. - Sist jag kollade var dem bara 118 stycken.
'
20.43
Löfven just got mauled. Good job Annie
20.45
Bra poäng från Sjöstedt om de länder som har enkla jobb. Inga exempelländer för Sverige.
20.46
Åkesson kritiserar båda blocken och anser att det behövs flera riktiga jobb i välfärden.
20.46
ebba är både sötast och mest skärpt............
20.47
Bra Jimmy! Du har förstått!
20.47
Miljöpartiet har tappat fotfästet! Man saknar Romson som var mycket bättre än sin efterträdare!
20.48
- Det behövs lägre ingångslöner för nyanlända, säger Björklund.
20.44
Efter flyktingöverenskommelsen mellan regeringen och alliansen, ville en del Vänsterpartister att partiet skulle lämna budgetsamarbetet med regeringen. Förutom skärpt flyktingpolitik kom nämligen regeringen och alliansen också överens om att RUT-avdragen skulle uttökas, något som påverkar budgeten och något som Vänsterpartiet är emot.
20.48
- Varför är ni ledsna och sura för att arbetslösheten sjunker? frågar Löfven alliansen. - För att den inte sjunker tillräckligt, svarar Busch Thor.
20.48
Kan SVT förklara vem som sitter som publik med tanke på att den enda som får applåder är Löven?
Hej, Martin! Alla partier har sin egen inbjudna publik, lika många för varje parti.
20.49
- De höjer skatterna med 28 miljarder, säger Lööf upprört och fortsätter: En ny social underklass håller på att skapas med er politik.
20.49
Jag tycker att företag får lite krav på sig. Varför olika subventioner för att människor ska få jobb? Företag måste ta sitt ansvar om vi ska hjälpas åt att återskapa Sveriges välfärd.
Damerna M, C pratar om att Löven sänker löner. Glöm inte vad sjuka drabbades av när M utförsäkrade och stoppade in sjuka människor i socialbidrag.
20.49
Lövin och Löfvén mosar sina motståndare
20.50
Att det finns fler människor i arbete jobb idag är Alliansens förtjänst, inget Rödgröna ska ta åt sig äran av.
20.50
- Sverige har nu tusen färre rut-företag och experterna varnar. Ni tappar greppet av Sveriges ekonomi, säger Kinberg Batra.
20.50
Frågor kring försvaret hamnade på femte plats i eran undersökning. Varför väljer ni att inte debattera detta?
Tittarna fick rösta fram en fråga. Och det blev invandringen.
20.41
När alltfler partier i alliansen ville lagstifta om sänkta lägstlöner uppstod en till synes efterlängtad konflikt i svensk politik. Då gick Socialdemokraterna till vad de kallade “strid för att rädda den svenska modellen”.
– I välfärden behövs det inte lägre löner – det behövs fler kollegor! säger Stefan Löfven på S-hemsida den 29 februari i år.
20.42
Moderatledaren Anna Kinberg Batra stängde dörren för en lagstiftning om sänkta lägstalöner, om de borgerliga skulle vinna nästa val. Därmed körde hon över resten av alliansen som alla ville se en sådan lagstiftning. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6390669
20.48
När regeringen och alliansen enades om flyktingpolitiken i höstas kom de överens om att reglerna för föräldrapenning ska ändras. Personer som kommer till Sverige med barn ska bara kunna ta ut "ett fåtal" föräldrapenningdagar efter barnets tvåårsdag, enligt de sex partierna. Föräldrar med uppehållstillstånd, som fött barn i Sverige, har rätt att spara dagar med föräldrapenning tills barnet är fyra år.
20.36
Arbetslöshet
20.40
Sysselsättningsgrad