Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Strider i Turkiet efter kuppförsök

  • Militärer tog under natten till lördag kontroll över strategiska platser som broar och flygplatser samt flera tv-bolag.
  • Turkiets premiärminister meddelade att delar av landets militär låg bakom ett försök till statskupp.
  • En bomb detonerade vid parlamentsbyggnader i Ankara och en helikopter sköts ner av regeringstrogna styrkor.
  • Natten mot lördagen meddelade säkerhetspolisen, lojala till Erdogan, att kuppförsöket var avvärjt.
  • Nästan 6.000 kuppmakare ska ha gripits.
  •  2.839 av dessa var militärer och 2.745 jurister – en del av dessa satt i högsta domstolen. 
  • 265 personer har dödats i samband med kuppförsöket, enligt premiärminister Yildirim.
  • Bland dödsoffren fanns dessutom 104 misstänkta kuppmakare, enligt Yildirim.
  • President Erdogan sade i ett tal på lördag morgon att kuppen misslyckats och kallade kuppmakarna för landsförrädare.
  • Tusentals personer samlades på flera torg runt om i Turkiet under lördagskvällen för att visa sitt stöd för regeringen och missnöje över kuppförsöket.

SVT rapporterade · LIVE: Försök till statskupp i Turkiet

SVT Nyheter: Extrasändning - Kuppförsöket i Turkiet - 16 jul 20.05 | SVT Play

SVT PlaySe dina favoritprogram när du vill i SVT Play - fri television på nätet.
00.38
Sveriges före detta utrikesminister, Carl Bildt (M), kommenterar nu sin syn på kuppförsöket, och skriver bland annat:


”Vi måste stå bakom den demokratiskt valda regeringen i Turkiet”
00.39
Talmannen tillsammans med parlamentsledamöter säger att de fortsätter att styra. Oppositionspartierna CHP och MHP ger sitt stöd åt regeringen, som allt tydligare säger att det är Gülen-rörelsen som ligger bakom kuppförsöket.
00.40
Sverige nuvarande utrikesminister, Margot Wallström (S), har än så länge inte twittrat något om saken.
00.44
Soldater uppges ha öppnat eld mot personer som försöker ta sig över Bosporen. Vissa personer ska även ha skadats, rapporterar AP.
00.45
Det framkommer inte i AP-uppgifterna vilken sida av militären, lojal med kuppmakarna eller regeringen, som ska ha öppnat eld.
00.46
Enligt uppgifter till al-Jazeera är det militär som är en del av statskupps-försöket som öppnat eld mot personer på Bosporen-bron.
00.47
Det kommer en hel del frågor om flyg till och från Turkiet. Vi har försökt få svar från Swedavia som driver Sveriges största flygplatser, och pratat med reseföretag som Apollo och Fritidsresor. Läs här:

Swedavia: Kontakta ditt flygbolag

svt.seDet pågår en militär statskupp i Turkiet och flera flygplatser i landet är stängda. Svenska resenärer kan komma att påverkas. Resebolagen Apollo, Ving och Fritidsresor säger att de löpande har kontakt med utrikesdepartementet. – Kontakta ditt flygbolag, säger Charlotte Periasamy på flygplatsbolaget Swedavia.
00.48
Turkiets premiärminister, Binali Yıldırım, kommer nu med ännu ett uttalande där han kallar händelsen för terrorism:

– Det är gäng, illegala formationer, som står bakom kuppförsöket, säger han, enligt Reuters.
00.49
Premiärministern säger till NTV att han själv personligen ska ta sig ut på torgen.
00.49
– Ingen borde vara orolig, regeringen bestämmer fortfarande, säger han.
00.52
Vidare säger Binali Yıldırım att ledningen för den turkiska militären har beordrat alla soldater att återvända till sina baser. Han uppmanar återigen det turkiska folket att gå ut på gatorna.
00.53
Uttalandet kommer alltså bara en stund efter att det utlysts utegångsförbud i landet.
00.54
En Malmöbo som befinner sig mitt på Taksimtorget i centrala Istanbul berättar för SVT Nyheter att 5-10 soldater väntar med vapen. Allmänheten och polis har omringat dessa. Soldaterna säger att de fått order om att ta sig dit, de flesta uppges vara unga i 20-årsåldern. Några av soldaterna ska ha lämnat platsen efter tillrop men några står kvar. "Här är jättemycket folk. Soldaterna verkar inte ha något stöd från folket på plats. Trots mycket folk är det lugnt här", säger Malmöbon.
00.54
Turkiets tidigare premiärminister Ahmet Davutoglu skriver på Twitter och även han uppmanar folket att ge sig ut på gatorna och inte låta kuppmakarna ta över landet.

00.55
Svensken Ola Richardsson befinner sig på Atatürk flygplats med två andra svenskar.
-Det är mycket folk, det är kaotiskt. För en stund sen flydde en folkskara åt olika håll i ren panik, säger han till TT.
00.55
– Det finns beväpnad personal som jag tror folk blir rädda för. Det sker med jämna mellanrum att någon får panik och fler följer efter och börjar springa och tjuta.

Ola Richardsson vet inte vad han ska göra; om det är säkrast att stanna kvar i flygplatsen eller lämna den.

– Vi har inte fått någon information alls. Mitt plan var på väg att lyfta till Georgien när det stoppades. Vi fick bara veta att det pågick någon form av militäraktivitet. Ingen här vet någonting om vad som händer.

Jag följer händelseutvecklingen via internationella medier och anhöriga, säger han.
I bakgrunden hörs plötsligt skrik igen.


Nu springer folk här igen. Jag vet inte varför. Det är panik men personalen försöker lugna ned dem. Jag måste lägga på, säger Ola Richardsson.
01.02
Regeringstrogna civila personer verkar följa premiärministerns uppmaning att gå ut på gatorna – här på Taksimtorget i Istanbul.
01.02
Turkiska NTV visar bilder som uppges visa att polisen gripit soldater som deltog i kuppen.
01.04
JUST NU: Två F-16 har skjutit ner en helikopter som kuppmakarna använde sig av. Händelsen skedde i Ankara alldeles nyligen, rapporterar NTV.
01.06
Turkisk media rapporterar också om att 17 poliser ska ha dödats i stridigheter med soldater i Ankara. Det ska ha skett alldeles nyligen.
01.10

[TV] Här duckar demonstranterna från soldaternas kulor

svt.seDemonstranter på en avstängd gata i Turkiet tvingas ducka för skottlossning.
01.29

Statsminister Stefan Löfven följer utvecklingen i Turkiet.

"Jag följer med oro det allvarliga läget i Turkiet. Det är fortfarande en oklar utgång. Regeringen bevakar händelseutvecklingen noggrant. Utrikesdepartementet har aktiverat sin konsulära krisorganisation och uppmanar svenskar som befinner sig i Turkiet att hålla sig inomhus, höra av sig till sina anhöriga och hålla sig informerade om vad som sker", uppger han i en skriftlig kommentar till TT.

Han meddelar att regeringen har kontakt med andra EU-länder och arbetar för att värna svenska medborgares säkerhet
01.29
vill tacka för en proffsig bevakning av Nice och Turkiet.
Tack för uppmuntrande ord. För tillfället ligger våran direktrapport om Nice på en lågintensiv nivå, men om något händer där så uppdaterar vi givetvis.
01.34
Dramatiska bilder. En man har lagt sig framför militärens stridsvagnar utanför Ataturkflygplatsen i Istanbul.
01.37
Enligt den turkiska säkerhetspolisen MIT, som är regeringstroget, så ska man ha avvärjt kuppförsöket. Det säger MIT:s presstalesman till CNN Türk.
01.37
Nu kommer ett besked från Ataturk-flygplatsen i Istanbul. Man hoppas kunna återuppta flygtrafiken inom kort, enligt Reuters.
01.38
Människor försöker stoppa stridsvagnar som rullar på Ankaras gator.
01.43
Nu kommer rapporter om någon form av bomb-attack mot turkiska parlamentet i Ankara, enligt nyhetsbyrån Anadolu. Tidigare har rapporter kommit att parlamentsbyggnaderna där har beskjutits av stidsvagnar.
01.45
Och nu kommer nya rapporter om att helikoptrar öppnat eld mot parlamentet i Ankara. Det är alltså parallella händelser i såväl Istanbul som Ankara vi får rapporter om just nu.
02.25
Tolv personer har skadats i attacken mot parlamentsbyggnaden, varav två allvarligt, meddelar CNN Türk. Samtidigt meddelar tv-kanalen att Erdogan nu har landat i Istanbul.
02.25
Med anledning av den osäkra händelseutvecklingen avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla icke nödvändiga resor till Turkiet.
02.30
Gällande vilka som ligger bakom kuppförsöket i Turkiet har premiärminister Binali Yildirim också uttalat sig. Han säger, enligt Reuters, att det är ett kuppförsök mot regeringen från rebeller som är anhängare till den USA-baserade muslimska gruppen Fethullah Gulen.

En annan USA-baserad grupp, som uppger stå nära Gulen, har dock förnekat all inblandning.
02.30
Finns det någon bakgrunds eller analys - artikel om Erdoğan där man kan bilda sig en bild av situationen i Turkiet och om presidenten?

Tack för bra rapportering och att ni orkar jobba natt på SVT. :)
Denna analys skrevs i början av kuppförsöket, och ger en hel del bakgrund. Tack för berömmet! http://www.svt.se/nyheter/utrikes/den-djupa-staten-slar-till
02.31
Ytterligare två explosioner vid turkiska parlamentets byggnader i Ankara, enligt Reuters.
02.36
Reuters uppger nu att man varit i kontakt med en turkisk parlamentsledamot. Denna person uppger personer gömmer sig i skyddsutrymmen inne i parlamentet i Ankara.
01.43
Ännu en kraftig explosion har precis inträffat även i Istanbul, enligt vittnesuppgifter till nyhetsbyrån Reuters.

Helikoptrar har öppnat eld mot parlamentet i Ankara. Dessutom ska en bomb-attack ha utförts mot parlamentsbyggnaderna under natten. Därefter kom rapporter om ytterligare explosioner vid parlamentet.

Det är alltså parallella händelser i såväl Istanbul som Ankara vi får rapporter om just nu.
02.40
Ny explosioner i Istanbul: Två kraftiga smällar har hört komma från området vid Taksimtorget i centrala Istanbul, rapporterar Reuters.
02.42
Det har alltså skett flera explosioner bara senaste timmen, nu mitt i den turkiska natten, i både Ankara och Istanbul. Än så länge har det inte kommit några uppgifter om skadade eller döda vid dessa händelser. Ska också tilläggas att uppgifterna är mycket knapphändiga.
02.43
Turkiet har stängt gränsen mot Bulgarien, meddelar nu det bulgariska utrikesministeriet.
02.44
Nya rapporter om explosioner från Istanbul – nu från Ataturk-flygplatsen.
02.44
CNN Türks direktsändning har nu stoppats efter att kuppmakarna tagit sig in i studion.
02.46
Samtidigt har vi ju nåtts av rapporter om att president Erdogan är på väg att landa där med flygplan inom kort. Det har dock inte varit bekräftat var Erdogan varit under de senaste timmarnas kuppförsök. Från regeringen har beskedet varit att han befinner sig ”på en säker plats”.
03.37
03.39
Här kommer ett filmklipp som en tittare/läsare mejlat in till SVT Nyheter nu i natt – filmat bara ett stenkast från den skottlossning som inträffade vid CNN Türk nu i natt, i bakgrunden hörs skottlossningen.
03.39
Nu har CNN Türk återigen börjat direktsända.
03.45
Erdogan berättade också om att hotellet han lämnat hade bombats kort därefter. Han ser händelsen som ett hot mot honom.
03.57
Bild från den scen som utspelade sig på Taksimtorget i Istanbul nu i natt där kuppmakare från militären lämnar över sina vapen till polisen. Foto: TT / REUTERS / Murad Sezer TPX
03.59
Fortfarande hörs stridsflyg och helikoptrar över Istanbul.
04.53

Premiärminister Yildirim säger nu att han kallat lagstiftare i landet till ett krismöte. Detta möte kommer att hållas senare under lördagen, enligt statliga nyhetsbyrån Anadolu.
04.57
NTV berättar om kuppmakarnas försök att ta över Türksat tidigare under kvällen. Tv-kanalen berättar vidare om att mediebolagen sänder via Türksat. Därifrån ville man koppla bort medierapporteringen efter att man tagit kontroll över statliga TRT och därmed vara den enda sändande kanalen.

Man misslyckades med att ta kontrollen över Türksat, men lyckades ta över statliga TRT som under hot fick läsa upp kuppmakarnas budskap. Därefter fortsatte man med enskilda tv-bolag som CNN Türk och även Kanal D. Samtliga kanaler är tillbaka och direktsänder.
05.03
Nu kommer rapporter om att det fortfarande inträffar explosioner vid parlamentet i Ankara, detta enligt uppgifter från militärkällor som nyhetsbyrån Reuters hänvisar till.
05.05
Kuppmakarna ska nu ha fått en direkt varning från militären att de kommer skjutas ned om de fortsätter sina försök till attacker från luften.
05.07
Istanbuls flygplats, den som även är känd som Atatürk-flygplatsen, kontrolleras nu återigen av soldater som är lojala med regeringen, enligt Reuters som hänvisar till ett uttalande från militären.
05.07
Havsmyndigheter har stängt Bosporensundet för tankfartyg av säkerhetsskäl. Det uppger bolaget GAC. En del fraktfartyg släpps dock fortsatt igenom, enligt Reuters.
05.29
När börjar nästa nyhetssändning om händelserna i Turkiet?
Om cirka 30 minuter börjar vi sända igen.
05.29
Hur är läget nu? Är de lungare eller skjuter de fortfarande?
Av de rapporter vi får just nu har morgonen i Istanbul och Ankara inletts aningen lugnare än det kaosartade läge som rådde under fredagskvällen och lördagsnatten. Tilläggas bör att det fortfarande, till viss del pågår ett statskuppsförsök i landet, även om det mesta nu tyder på att regeringen åter har kontroll över situationen. För bara en liten stund sedan fick vi dock uppgifter om att militärer (som delta
De tidiga morgontimmarna nu verkar bli avgörande, men som sagt tyder det mesta nu på att regeringen lyckats avstyra kuppförsöket.
03.47
Totalt 120 personer har arresterats i samband med kuppförsöket under natten, enligt Turkiets premiärminister. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP. Helt klart är nu att man från regeringssidan slår fast att kuppförsöket är avstyrt.
13.09



Människor viftar med turkiska flaggor. President Erdogan har uppmanat invånarna att bege sig ut på gatorna för att stå uppför demokrati och fred. Foto: TT 
13.17
Den palestinska milisgruppen Hamas ledare har gratulerat president Erdogan för att militärkuppen har krossats. Erdogan stöder Hamas och har kritiserat Israel hårt, skriver BBC. 
13.25
Grekland ska utreda asylbegäran från de åtta personer som flytt till Grekland i en militärhelikopter, uppger grekiska regeringskällor enligt Reuters. Männen uppger sig vara inblandade i kuppförsöket. 
13.28



En stridsvagn sitter fastkilad på en väg i Uskudar i Istanbul. Foto: TT 
13.29

Förödelse utanför parlamentet i Ankara. Foto: TT 


19.14
"De fyra största politiska partierna i Turkiet har gett ut ett gemensamt uttalande efter ett extrainsatt parlamentsmöte"

Innefattar dessa 4 det kurdiska HDP ?
Ja. Det handlar om AKP, CHP, HDP och MHP.
19.18
Premiärminister Yildrim talade i dag till en folksamling utanför parlamentet. Folksamlingen ska ha ropat "Vi vill ha dödsstraff!", syftandes på kuppmakarna. Yildrim svarade "Vi förstår. Det nödvändiga kommer att göras", rapporterar AP.

Turkiet har dock inget dödsstraff sedan över ett decennium tillbaka.
19.23
Kommer ni sända från flygbasen sm attackeras nu?
Vi kommer att sända om Turkiet från klockan 20.05 i kväll i kanal 2 och på webben oavsett vad som händer.
19.25
Gällande strömmen på flygbasen säger Pentagon:

US facilities at Incirlik are operating on internal power sources and a loss of commercial power to the base has not affected base operations.
19.57
Militärt ingripande ska aldrig ses positivt, demokrati kan inte nås på det sättet, säger Erdogan.
20.00
För dem som undrar: Erdogan talade i Istanbul.
21.50
Varför avsätts så många domare?
De anklagas för att ha kopplingar till Gulenrörelsen. Du kan läsa mer om Gulenrörelsen i inlägget från 20:23 här nedan.
08.18
Här kommer en sammanfattning av de senaste dagarnas händelser i Turkiet:
Militärer tog under natten till lördagen kontroll över strategiska platser som broar och flygplatser samt flera tv-bolag.
Turkiets premiärminister meddelade att delar av landets militär låg bakom ett försök till statskupp.
En bomb detonerade vid parlamentsbyggnader i Ankara och en helikopter sköts ner av regeringstrogna styrkor.
Natten mot lördagen meddelade säkerhetspolisen, lojala till Erdogan, att kuppförsöket var avvärjt.
Nästan 2.800 kuppmakare ska ha gripits.
161 personer har dödats i samband med kuppförsöket, enligt premiärminister Yildrim.
104 kuppmakare ska ha dödats och 1.440 skadats, enligt Yildrim.
President Erdogan sade i ett tal på morgonen att kuppen misslyckats och kallade kuppmakarna för landsförrädare.
08.19
Flygbolaget SAS återupptar flygresor till Turkiet i dag, söndag. Det rör sig om en flight från Oslo och en från Köpenhamn som båda går till Gazipasa.
08.20

Svenska utrikesdepartementet har gått ut med en rekommendation efter händelserna i Turkiet där man tills vidare avråder från alla icke nödvändiga resor till Turkiet.

Mot bakgrund av det har charterbolagen Ving, Fritidsresor och Apollo tidigare meddelat att man ställer in helgens resor till Turkiet. Däremot påverkas inte hemresorna för resenärer som befinner sig i Turkiet, utan dessa flyg ska gå enligt plan.
08.27
Enligt Thomas Thorén, reporter på plats i Turkiet, har Erdogan ett stort stöd bland folket.
– Han har ett berett stöd, men inte av hela befolkningen,. Men absolut lyssnade väldigt många på hans uppmaning. Uppmaningen att gå ut på torg och gator bidrog till att stävja kuppförsöket, det spelade en väldigt stor roll.
08.33
Press- och yttrandefriheten är mycket begränsad i Turkiet, och enligt Bo-Inge Andersson, utrikeskommentator på SVT, kommer läget troligtvis att förvärras efter kuppförsöket.
– Pressfriheten är väldigt inskränkt i landet. En tidning som drevs av Gülen-rörelsen togs över av regeringen. Journalister har fängslats, och man har ett kluvet förhållande till sociala medier. Vilket ju är ett ödets ironi med tanke på att Erdogan själv använde sig av Facetime under kuppförsöket. Och jag tror att pressfriheten kommer att bli än mer inskränkt efter kuppförsöket.
08.42
SVT:s Tina Thunander, på plats i Turkiet. lämnade just de senaste siffrorna på gripna kuppmakare och dödsoffer efter militörkuppen.
- 2839 militärer och 2745 jurister – en del satt i högsta domstolen – har gripits. 265 människor dog , varav hundra var på kuppmakarnas sida.
08.45
Enligt Bo-Inge Andersson har Erdogan genomgått en förändring i omvärldens ögon och har efter 2013 setts som en alltmer auktoritär och hård ledare.
- Erdogan sågs först som ett fenomen av EU-ledarna för att han genomfört reformer i ett muslimskt orienterat parti. Men begeistringen för att få med Turkiet i EU sjönk – speciellt från tyskt håll. Sammanbrottet kom 2013 då en miljöprotest på Taksim-torget utvecklades till en protest mot Erdogan. Då visade han att han kunde slå ned folkliga protester, och det förändrade omvärldens bild av honom..
08.54
Enligt Thomas Thorén, journalist på plats i Turkiet, är det svårt att säga huruvida kuppförsöket kommer att påverka den långvariga konfliktsituation som råder mellan den turkiska regimen och PKK.
- Först ville ju Erdogan förhandla med PKK, men sen kom en tvär vändning. Vi har sett väldigt hårda strider, där många har dödats. Det händer ihop med det som händer i Syrien, och många är oroliga för att våldet håller på att bli ett normaltillstånd. Men många hoppas också att PKK och Erdogan kan återtåg till ett förhandlingsläge.
09.36
Har omvärlden reagerat på eventuella återinförda dödstraff? Riskerar inte detta betrakta turkiet som än mer extremt land chanserna till eu närmande lär ju smulas sönder eu tillåter inte dödstraff.
Det finns inga officiella reaktioner på detta.
12.11
6 000 personer har frihetsberövats efter kuppförsöket i Turkiet, rapporterar Reuters med hänvisning till turkiska tv-kanalen NTV, som citerar landets justitieminister.