Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Under fredagskvällen kom larm om skottlossning på ett köpcentrum i München. Flera personer har dödats och en stor polisinsats pågick under kvällen och natten. 


Detta vet vi: 

  • Tio personer har dödats och 27 skadats i ett skottdrama i ett köpcentrum i München i södra Tyskland. 
  • Köpcentrumet ligger i närheten av stadion där olympiska spelen hölls i München 1972.
  • Även den mannen som misstänks ligga bakom skjutningarna är död. 
  • Han tros ha tagit livet av sig. Han ska ha handlar ensamt och beskrivs av polisen som en "ensamvarg"
  • Gärningsmannen sprang genom köpcentrumet och öppnade eld mot flera personer innan han sprang mot en närliggande tunnelbanestation, skriver den tyska tidningen Bild.
  • Tunnelbanan i staden stängdes av och lokala myndigheter stoppade all kommunal trafik sent igår kväll.
  • Den misstänkte 18-åringen hade ingen koppling till IS eller någon annan organisation.
  • Han ska ha haft psykiska besvär och enligt polisen intresserade han sig för skolskjutningar och dåd där gärningsmän "löper amok"

SVT rapporterade · Skottlossning i München

23.18
– Jag såg en kvinna som verkligen gick och tokgrät. Det verkar som att många är fast
och kan inte ta sig någonstans, säger Francisco.
23.20
– Återigen drabbas Europa och Tyskland av det urskillningslösa våldet och tankarna går naturligtvis i första hand till de drabbade och deras familjer, säger inrikesminister och vikarierande statsminister Anders Ygeman till TT.
23.22
Enligt Die Welt har polisen uppmanat Münchens taxiförare att inte plocka upp passagerare. Även kollektivtrafiken i staden står fortfarande stilla.
23.23
Tysklands president Joachim Gauck säger att han är "skräckslagen" över den "blodtörstiga attacken".
"Mina tankar är med alla offer och med dem som sörjer eller oroar sig för sina kära", skrev Gauck i ett uttalande, enligt TT.
23.24
USA:s president Barack Obama säger att han blivit informerad om händelseförloppet och att han är beredd att ge Tyskland det stöd landet behöver, enligt TT.
23.24
VIDEO: Bus takes people away from scene of deadly Munich shooting. reut.rs/2aBuPWD

23.27
Förbundskansler Angela Merkel samlar det tyska säkerhetsrådet till extrainkallat möte efter Münchenattacken, skriver AFP.

23.30
Hur länge kommer SVT att sända live?
Det är inte bestämt, utan vi fortsätter att sända tills vidare.
23.33
Vet man motivet?
Det finns ännu inga uppgifter om något motiv, nej.
23.37
Enligt journalisten Annika Eller, som befinner sig i München, finns en 15-årig flicka bland de döda. Hon säger även till SVT att ögonvittnen har talat om att minst tre gärningsmän ska ha varit inblandade i attacken.
23.38
Annika Eller säger även att allt i staden är stängt och att alla personer som är ute uppmanas av polisen att gå hem.
23.38
Är det ett nytt islamistiskt terrorattack?
Det finns inga uppgifter kring motivet bakom attacken.
23.38
The trains, the tramways and the busses of the MVG are out of service at the moment. #oez, #München, #Schießerei
00.23
Enligt Münchenpolisens talesman undersöker man fortfarande köpcentret. Man letar framförallt efter vapen, uppger polisen.
00.26
Münchenpolisen har skrivit på Twitter att det är minst 10 som är skadade.
00.26
We know of at least 10 injured persons. Police operations are still running. The Situation is still not clear.
#gunfire #munich
00.28

Tysk polis kommer att hålla en presskonferens kring läget i München någon gång under natten. Man har dock inte lämnat någon närmare information kring den exakta tidpunkten, enligt Bild.
00.28
"Vi är fast beslutna att göra allt vi kan för att terror och omänskligt våld inte ska få en chans i Tyskland", säger Angela Merkels stabschef Peter Altmaier, enligt nyhetsbyrån AFP.

Imorgon lördag kommer Merkel att hålla ett möte med säkerhetsrådet med anledning av attentatet.
00.38
Österrike har förstärkt delar av sin gräns mot Tyskland, skriver franska Le Figaro. I grannlandet Tjeckien säger utrikesdepartementet att man inväntar fler uppgifter innan ett sånt beslut fattas, medan man i Belgien inte har vidtagit några åtgärder längs med gränsen till Tyskland.
00.39

En ryggsäck ska ha hittats bredvid den nionde döda personen – som polisen misstänker är en av gärningsmännen. Polisen använder en robot för att undersöka ryggsäcken, då man misstänker att den kan innehålla sprängämnen, enligt Die Welt.
01.07
Är Interpol inkopplat?
De är på standby, om Tyskland skulle be om hjälp.
06.49
Godmorgon, nu fortsätter vi rapporteringen om masskjutningen i München, 07:00 kör vi live här på webben, här är en sammanfattande artikel av händelseförloppet:
07.09
Angela Merkel planerar att träffa sin stabschef Peter Altmaier och andra ministrar under lördagen för att diskutera masskjutningen i München, detta rapporterar The Guardian.
09.48
Fnny Härgestem, SVT:s utsände på plats i München, berättar i vår livesändning att det är lugnt men människor hon har pratat med, som arbetar på flygplatsen i staden, är rädda och oroliga.
– En kvinna berättar att hon varit i kontakt med någon som arbetar på centralstationen här i München som berättar att det utbröt panik bland personalen här igår.
09.53
Sueddeutsche zeitung uppger att en lokalinvånare har berättat för tidningen att polisen genomsökte en lägenhet i centrala München. Polisen ska ha burit med sig lådor från lägenheten. Genomsökandet av bostaden ska nu vara färdigt.
10.00
Nu börjar det komma in rapporter på omvärldens reaktioner efter massjuktningen som skakade om München och Tyskland igår kväll. Nu senast har Rysslands president Validir Putin skickat sin kondoleans till Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Horst Seehofer, regeringschef i Bayern. Frankrikes president François Hollande kallar dådet för en "motbjudande terroristattack" som syftar till att "väcka rädsla i Tyskland och andra europeiska länder" Även USA:s president Barack Obama har uttalat sig och säger att han är beredd att ge Tyskland det stöd landet behöver.
10.18
Selekterade attentatsmannen ut sina offer, såsom Anton Lundin uppges ha gjort under skolmassakern i Trollhättan, eller var det ett urskillningslöst skjutande? Var 18-åringen radikaliserad/extremistiskt på något sätt?
Polisen har uppgett att mannens motiv är oklart. De har inte gått in närmre på hur själva attacken gick till. En presskonferens väntas hållas av polisen 11:30, vi kanske får mer information om dådet då.
11.25
När det gäller den visade filmen utanför McDonalds. Den slutar med att fotografen tappar kameran (telefonen). Blev han träffad eller störd på något sätt ?
Det vet vi tyvärr inte.
12.04
18-åringen kändes inte till av polisen tidigare.
12.05
– Det finns inga säkerhetsmässiga skäl att inte besöka München, eller att ställa in några evenemang, säger Hubertus Andrä på Münchenpolisen.
12.05
4300 nödsamtal inkom till nödcentralen under natten. Polisen tackar för allmänhetens hjälp.
12.07
Alla offer kom från München.
12.09
3 är kvinnor och resten män. Två personer är 15 år, tre personer är 14 år, en är 17 år, en 19 år, en 20 år och en som ä 45 år.
12.10
Inget självmordsbrev har hittats, säger polisen.
12.11
Polisen säger att föräldrarna var för chockade för att ha kunnat höras av polisen.
12.19
18-åringen ska alltså ha intresserat sig mycket för skolskjutningar och dåd där gärningsmän "löper amok". Det verkar alltså inte röra sig om ett terrordåd och skjutningen har ingen koppling till IS. 18-åringen hade även fått vård för psykiska besvär. Gårdagens dödsskjutning beskrivs ha utförts av "en ensamvarg".
12.24
Vet man var ifrån han fick vapnet?
Nej, polisen ska fortsätta undersöka detta.