Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Flera döda i kraftig jordbävning

  • 03.36 drabbades centrala Italien av en kraftig jordbävning, magnitud 6,2
  • Tre områden är drabbade – Umbrien, Lazio och Marche
  • Minst 73 människor har bekräftats döda
  • Arbetet pågår för fullt med att försöka rädda människor ur rasmassorna
  • Ca 50 kilometer från epicentrum ska det nu vara säkert
  • I Rom, 17 mil från jordskalvets epicentrum, ska invånarna ha väckts av jordbävningen
  • Ett hundratal efterskalv har skett efteråt





SVT rapporterade · LIVE: Jordbävning i Italien

06.37
Kraftigt jordskælv rammer Italien: Mennesker ligger under murbrokker - by jævnet med jorden
06.39
Ambulance rushing to help trapped residents in Italy crushed by falling debris. (????@
06.39
Another photo of the damage from
06.39
More pictures coming out of
06.58
Typiskt du ska börja rapportera när jag ska sova :/
Hur stor radie trots detta ha? andra länder som känner av detta med? Ev. tsunamis?

Kollar svaret senare idag :)

mvh
Jag har inte hittat någon information om exakt hur stor radie det handlar sig om. Men skalvet kändes av i Rom, hela 170 km från epicentret som ligger sydöst om Perugia. Skalvet skedde på land så det finns ingen risk för tsunami. Inga andra länder uppges ha känt av skalvet.
07.35
Räddningstjänstens helikopter har kommit fram till Amatrice. Förhoppningsvis underlättas räddningsarbetet av den överblick helikoptern kan få.
07.38
Minst 14 döda, enligt La Repubblica.
08.56
"Italien förtjänar inte allt det här"

L'Italia non merita tutto questo ????????????#prayforitaly
#terremoto
av mixeriofficial via Instagram

09.25
Turista i Toscana? Säkert?
Det ska inte vara några problem på grund av det här skalvet, lite beroende på var i Toscana. Pisa och Florens är säkert, möjligtvis kan de sydöstra delarna av regionen påverkas av efterskalv. För en stund sen ringde jag upp seismologen Reynir Bödvarsson: "Efterskalven kommer pågå i flera dagar, men bli allt svagare. Det är ingen fara att åka till Rom, det ligger för långt borta för att påverkas av
09.35
Vi skall till Toscana och en liten by som heter Pienza i Valdorcia dalen på fredag. Det ligger 3 timmar från byn Amatrice. Är det säkert att resa dit? Vi bor 1 vecka i privat hus.
Enligt seismologen Bödvarsson så ska det vara helt säkert att man inte påverkas av den här skalvserien om man är minst 50 kilometer bort. Sen kan varken vi eller Bödvarsson förstås garantera att inget annat händer.
11.12
I Amatrice hänger ihopknutna lakan från fönstren. Desperata människor som blivit fångar i sina egna rasade hem har tagit sig ut från de övre våningarna den vägen. Det skriver La Repubblica.
11.14
"Jag återupplevde mardrömmarna från den där natten för sju år sen. Dånet, marken som skakar..."

12.04
När som helst nu ska den italienska premiärministern Renzi uttala sig för pressen. Vi kommer återge de viktigaste punkterna.
12.31
Svenska UD kan i nuläget inte säga om några svenskar i området saknas. Man har inte heller tagit något beslut om att ändra reserekommendationerna till området.
12.33

Italiens premiärminister Renzi kommer att besöka området i eftermiddag. Han avslutade sitt korta tal till pressen såhär:

"Det är känslornas tid, men framförallt handlingens. Jag vill säga en sak, med hjärtat i handen, till italienarna. I svåra stunder vet Italien vad vi ska göra. Tillsammans visar Italien sitt vackraste ansikte. Ingen ska lämnas ensam. De närmaste timmarna ska vi fortsätta slita levande kroppar ur rasmassorna."




12.36
Ett av offren som grävts fram från rasmassorna.
14.30
De italienska myndigheternas dödssiffra är fortfarande 38. Men tidningen La Repubblica har räknat ihop dödsoffren till minst 63. Minst 35 i Amatrice, 11 i Accumoli och 17 döda från Arquata och Pescara del Tronto har förts till sjukhuset i Ascoli Piceno.
15.05

"Nu krävs två åtaganden: Det första att återuppbygga snabbt, det andra att bygga om landet så vi klarar jordbävningar, därför att jordbävningarna kommer slumpmässigt, men dödsoffren är ingen slump." säger den f.d. premiärministern Romano Prodi och fortsätter:

"Det verkar som en förbannelse. Nästan som på fasta tider får vi en jordbävning. Nu måste vi alla hålla ihop, alla tillsammans, och lätta bördan för de drabbade."

15.50
Tre nunnor har räddats levande ur en byggnad i Amatrice, berättar don Cesare, ansvarig för klostret, men tillägger: "I byggnaden finns sju människor kvar, varav fyra åldringar. De har vi inte hört något ifrån"
15.52

Svenska Caroline, som bor i närheten, varnades inatt av sin katt:

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/svenska-caroline-varnades-for-jordbavningen-av-katten

16.02
Löfven: MSB redo att bistå med hjälp
www.svt.se
18.14
Att Amtrice är en populär semesterstad på sommaren gör det svårt att ha bra koll på hur många som befinner sig där.
– Staden är inte här längre, säger borgmästaren Sergio Pirozzi.
18.36
SVT Nyheters korrespondent Ulrika Bergsten vittnar om att många människor är på plats för att leta efter de som har försvunnit.
– Ingen familj, ingen stad, kommer ingen by kommer att glömmas kvar, säger premiärminister Matteo Renzi, som hyllar alla frivilliga som hjälper till i sökinsatserna.
18.37



Räddningsarbetare som använder sig av spårhundar. Foto: TT
18.39