Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Följ vicepresidentens besök

  • USA:s vicepresident är i Sverige för att träffa Stefan Löfven. De två träffades senast i Washington förra året. Nu är det USA som begärt att få komma hit.
  • Joe Biden är i Sverige som en del av sin pågående Europarundresa, som tidigare har tagit honom till bland annat Serbien och Kosovo samt till Lettland. Senaste stoppet före Sverige var i Turkiet, där Biden träffade landets president Erdogan.
  • SVT:s Helena Zachariasson rapporterar på plats från besöket
  • Biden och Löfvens presskonferens sänds live här.

SVT rapporterade · LIVE: Följ Joe Bidens besök

12.50
Nu börjar vi livesända!
13.04
Podiet väntar på huvudpersonerna.
13.24
Biden säger att Sverige är en god vän till Amerika och citerar även Benjamin Franklin som sagt att Sverige var först med att sträcka ut en hand och erbjuda vänskap till USA.
13.25
13.25
- Sverige och du herr statsminister, har visat på stor ledarskap, säger Biden.
13.26
Han berömmer Sverige för att ha välkomnat så många flyktingar. - Det är inte lätt, det vet vi, men det är ett bevis på er generositet och empati hos ert folk. Ni har rest er över alla andra och nu måste andra länder följa ert exempel, säger Biden.
13.27
Mötet har också handlat om energisäkerhet och hur man ska stärka energimarknaden i Europa, berättar Biden.
13.28
- Europa behöver flera olika energikällor, säger Biden och pekar på att marknaden måste vara öppen och konkurrenskraftig.
13.30
- Vi pratade också om våra lika värderingar kring mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter. Kvinnor håller upp halva den här världen. Ert ledarskap är viktigt i det området, säger Biden.
13.31
- Alla människor förtjänar att behandlas med respekt och värdighet, säger Biden och tar också upp LGBT-rättigheter, där han menar att Sverige kommit långt.
13.32
- Vi kan arbeta tillsammans i de här frågorna och vi har ett starkt och växande samarbete.
13.32
Än en gång håller Biden på att kalla Löfven "Mr President". Rättar sig i sista stund. Flera skratt.
13.34
Nu tar Biden upp kampen mot cancer som man också talat om. En fråga som ligger Biden nära om hjärtat. Hans äldsta son gick bort i en hjärntumör förra året och efter det fick han uppdraget att jobba mot ett botemedel av president Obama.