Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Partiledardebatten i Agenda

I kväll möts partiledarna för höstens första debatt. Här kommer SVT:s politiska reportrar Mari Forssblad, Per Einarsson och nyhetsreporter Helena Zachariasson rapportera före under och efter debatten. Statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson finns också med för att svara på era frågor. Vi kommer också att ge er analyser, referat, kommentarer och mer fakta och bakgrund kring de olika ämnena. Ämnena är: Skolan, regeringsfrågan, integrationen, migrationen, klimatet och säkerhetspolitiken. 

SVT rapporterade · Liverapportering: Partiledardebatten i Agenda

Kallade SD för nazister – nu backar Löfven

svt.seStefan Löfven kallade Sverigedemokraterna för ett nazistiskt parti i Agendas partiledardebatt – något som fick Jimme Åkesson att tända till. Efter debatten backade Löfven:
– SD är ett rasistisk parti med nazistiska rötter, jag vet inte om det blev fel i hastigheten här, säger Löfven till SVT Nyheter.
17.48
I veckan gick Liberalernas partiledare Jan Björklund ut och sa att han kan tänka sig samarbeta med Socialdemokraterna i en kommande regeringsbildning. Här är Margit Silbersteins analys om sprickan i Alliansen:

Björklund gör jobbet åt Löfven

svt.seHelt plötsligt kan Löfven, Fridolin och Sjöstedt luta sig tillbaka, stryka ett par passusar i manus och låta Jan Björklund gör jobbet. Björklund har lyft på höljet som ska skydda Alliansen från angrepp om splittring och oenighet. Idag, inför själva den stora föreställningen i Agenda, står de fyra partierna nakna och sårbara i det som är själva fundamentet för Alliansen: Regeringsfrågan. Att överta makten tillsammans.
18.57
- Sverige behöver byta ut Stefan Löfven och vi kommer att fälla honom. Stämningen i Alliansen är god.
18.57
Kinberg Batra möter pressen.
18.58
- Jag har läst på ordentligt och sprungit i skogen för att samla kraft inför en intensiv kväll, säger Kinberg Batra.
18.59
Ebba Busch Thors popularitet bland samtliga väljare och bland egna KD-sympatisörer kan jämföras tillbaka med de andra partiledarna för KD (Alf Svensson och Göran Hägglund) med hjälp av SOM-institutets 30-åriga tidsserier.


19.00
Sd-ledaren Jimmie Åkesson är här nu.
19.42
Jan Björklund intervjuas.
19.46
Programledarna övar i studion.
19.47
En fråga till partiledarna: Varför har vi inte val i Sverige oftare? Var 4e år är för sällan, tycker jag. Förr var det ju var 3e år.
Ett huvudskäl till förändringen av mandatperiodernas längd var att man ville öka den politiska stabiliteten och se till att regeringar hade längre tid på sig att sjösätta ny politik.
Följden har blivit att vi ibland har väldigt långt mellan väljarnas möjligheter att utkräva ansvar av sina förtroendevalda.
Vi hade fyra år mellan valen före 1970, men då hade vi skilda valdagar och varvade med kommunala val.
19.47
Partiledarna är taggade här i studion. Bara tio minuter kvar till sändning!
19.48
Sista förberedelserna i studion.
19.49
Kommer F! få chansen att debattera med partiledarna nån gång?
Om de kommer in i riksdagen! Endast riksdagspartierna är med i partiledardebatterna.
19.50
Snart fylls podiet upp. Stämningen är på topp och publiken småpratar och skrattar för fullt.
19.51
Ämnenana skulle släppas 19.40? Vad hände med dem?
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/har-ar-amnena-i-partiledardebatten
19.52
kommer ni ta ni frågor från tittarna?
Inte denna gång. I maj hade vi tittarfrågor.
19.52
Vilket parti sägs vara miljövänlig parti?
Frågar du Miljöpartiet, Centern eller Vänsterpartiet är de enligt sig själva de mest miljövänliga.
19.54
Kommer debattledarna fråga partiledarna om källan till den fakta de använder i sin argumentation? I tidigare debatter har de fått svänga sig med siffror och "som alla vet ..." utan att få frågan om det stämmer med verkligheten eller om källan är ett inlägg på Facebook eller bara fabricerat inför debatten.
Tyvärr finns inte den tiden, men många gånger har faktafel blivit rubriker i media efteråt så partiledarna är nog noga med att ha korrekta siffror. Men de lär välja siffor och statistik som visar att just deras parti har bästa politiken.
19.55
Jeg er från danmark jeg har en fråga. Er der val i Sverige
Nästa val i Sverige är den 9 september 2018.
19.56
Kommer man ta upp frågan om blocket med M, KD och SD?
Under debatten om regeringsfrågan kan mycket väl den konstellationen komma upp.
19.42

Här är ämnena i partiledardebatten

svt.seNu är det dags för höstens stora partiledardebatt i Agenda. Här är de sex högaktuella ämnen som kommer att diskuteras i kväll.
22.13
Löfven säger nu att SD är ett rasistiskt parti med nazistiska rötter. - Jag vet inte om det blev fel i hastigheten här, säger statsministern.
22.16
- Det var en spänstig debatt, säger Björklund efter debatten och säger att han vill ha en alliansregering men undvika inflytande från V och SD som han kallar extremistiska partier.
22.21
Det diskuterar aldrig om sjuka och funktionshindrade som länge stått utanför arbetsmarknaden. Där många anställda via Samhall och Samhall som ska hjälpa de in på svenska arbetsmarknad. När interventionen är viktigare.
22.33
Varför har ni ingen tittarundersökning
Där vi kan utse en vinnare i dagens debatt??
Vi har inte den typen av omröstningar.
Risken är för stor att den typen av tittarundersökning inte ger ett representativ bild av vad tittarna egentligen tycker.