Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Idag avgörs Sollefteå BB:s framtid


SVT Nyheter Västernorrland rapporterar live med start onsdag klockan 09.

SVT rapporterade · Ödesdag för Sollefteå BB

09.55

Demonstranter mötte politikerna.
När landstingsfullmäktige började klockan 9.15 på onsdagsmorgonen hade några demonstranter samlats utanför landstingskansliet. Med sig hade de handskrivna plakat där upprördheten syns tydligt: ”Ta inte vårt BB. Ni mördar Ådalen”.
09.57
10.19

Allt talar för att BB läggs ner

Ryktet talar för att det fattas beslut om nedläggning av bb i Sollefteå. SVT träffade en nedslagen Solidad Enriques utanför fullmäktige salen alldeles nyss. beslutet om BB och kvinnosjukvårdeb kommer inte att fattas förrän eftermiddagen och enligt Soledad Enriques kommer majoritetspartierna (S) och (MP)förmodligen att få igenom sitt förslag. Taktiken från i våras att begära en minoritetsåterremiss och därmed skjuta på avgörandet ytterligare en månad förfaller därför inte möjlig. - Det finns inget stöd för den linjen bland oppositionspolitikerna idag, säger Soledad Enriques.

De avhoppade Socialdemokraterna från Sollefteå John Åberg Mikael Sjölund och My Larsson finns samtliga på plats vid fullmäktigemötet men enligt uppgifter till SVT så kommer deras röster inte att räcka för att stoppa beslutet.


10.22

Erik Lövgren (S): ”Vi är här för att ta ansvar”

svt.se– Vi är här för att ta ansvar för en ekonomi som har fått gå kräftgång, sa Erik Lövgren (S) till fullmäktige.
10.36
Fullmäktigeledamöterna möttes av demonstranter från Sollefteå när mötet inleddes i morse. Deras krav: stoppa nedläggningen av BB och kvinnosjukvården.
10.39
Det kommer sannolikt att bli en lång dag. Beslutet om BB är punkt 19 på dagordningen och debatten inleds först efter lunchuppehållet. Dvs tidigast 13.30.
10.39
SVTs Rolf Lunneborg och Pierre Ragnehag följer händelserna på plats i Härnösand.
10.43
Just nu diskuteras punkt 17, landstingets delårsrapport, och det är ingen liten fråga det heller. Debatten handlar om en bekymmersam landstingsekonomin med stora underskott och skenande stafettläkarkostnader och har på det sättet också bäring på BB-frågan i eftermiddag.
10.44

Regiondirektören citerade Churchill

svt.seRegiondirektören Inger Bergström pratade om problemen i vården och konstaterade samtidigt att hon gillar utmaningar.
10.52
Nu ska vi se, vilka ledamöter finns på plats och vilka är frånvarande...??
(S)-avhopparna från Sollefteå är alla på plats i salen, dvs John Åberg, Mikael Sjölund och My Larsson. Likaså vänsterns avhoppare Annicka Burman och Kenneth Challis som väntas röst för nedläggning.

Vänstern har anmält frånvaro för Tomas Tejle från Näsåker och han ersätts av Marita Björling, Härnösand. Om just det får någon betydelse vid omröstningen i eftermiddag låter vi vara osagt..
10.57
Träffade nyss Soledad Henriques, kristdemokrat från Örnsköldsvik. Hon var nedslagen. Det blir beslut om Sollefteå idag, ingen minoritetsåterremiss som vid ortoped och rehabbeslutet i våras, och det mesta tyder på att Sollefteå förlorar slaget i eftermiddag.
- Tyvärr, sammanfattade hon.

Osvuret är dock bäst..
11.02
Landstingsfullmäktige leds numera av en ny ordförande. En av regionens mest namnkunniga politiker, Elvy Söderström (S) valdes i morse till ny ordförande efter Hans Stenberg som avled i somras.
11.06
Nu är det votering om delårsbokslutet. Nästa fråga på dagordningen är punkten om en målbild för hälso- och sjukvården i Västernorrland...

Men först en bensträckare...
11.10

Mycket talar för att BB läggs ner

svt.seFullmäktige kommer med all sannolikhet att fatta beslut om BB idag, enligt Soledad Enriques (KD). Se klippet från våra reportrar.
11.31
På läktaren sitter en grupp från Sollefteå som följer debatten. I eftermiddag blir de fler, får vi veta. Då kommer en grupp barnmorskor också. "Titta här" säger de och visar en helsidesannons i Expressen idag. Det är en annons som betalats av företagarna i Sollefteå som kräver omedelbart stopp för det dom kallar nedmonteringen av akutsjukvården i Sollefteå.
11.34
Beslut om landstingets målbild. Återremiss.
11.35
Lars-Gunnar Hultin (V) besviken
Lars Gunnar Hultin konstaterar  att det blir ett beslut att lägga ner BB idag. Han var en av arkitekterna i det samarbete som resulterade i en åtterremiss när det handlade om ortopedin. Men den här gången, konstaterar han att den vägen verkar inte vara öppen.
11.38
Det här innebär att vi är framme vid finalen som alla väntat på..
Elvy Söderström meddelar att det inte är någon poäng att inleda debatten om BB och kvinnosjukvården före lunch...

Mötet ajourneras för återsamling 13.30..
12.25

Tror att en röst kan avgöra

svt.seVänsterpartiets Lars-Gunnar Hultin tror att det blir ett beslut på onsdagseftermiddagen. Se video!
13.09
Intensiv mediebevakning
13.20
Det sorlas och ledamöterna håller på att samla efter lunchuppehållet. Ädelostpaj för undertecknad..
13.29
Om några minuter inleds debatten. Formellt är det en omstrukturering av kvinnosjukvården som ska beslutas..

Lite matematik först bra...
Landstingsfullmäktige består av 77 ledamöter. För majoritet krävs 39 röster.

En minoritetsåterremiss kräver stöd av minst en tredjedel av ledamöterna, dvs 26 röster..

Socialdemokraterna är splittrade. Tre ledamöter förmodas rösta mot den egna partilinjen. Även vänstern är splittrad med två ledamöter som väntas gå emot partiets linje och därmed rösta för en nedläggning i Sollefteå.

På pappret ser det så här innan debatt och beslut finnas en majoritet för nedläggning, 40 röster, och 37 emot.

Men..dagen kan bli full av överraskningar. Osvuret är som sagt bäst.
13.32
Elvy Söderström (S) tar till orda. Lång debatt väntar..men det ska avgörs idag säger Elvy S.
13.42
Enligt Eva Back är tillgången på kompetens viktig. Idag går det enligt henne inte att klara kompetensförsörjningen vid förlossningen. Vi har ett sparbeting som landstingsfullmäktige beslutat och det här förslaget kan genomföras utan fara för patientsäkerheten.
13.48
Per Wahlberg (M) i talarstolen...
Ställer sig bakom entreprenadisering eller Norrtäljemodellen för Sollefteås räkning.
- Den här frågan berör. Vi bör ge Ådalens kommuner en respit på sex månader för att utreda alternativa driftsformer. Andra landsting vågar kroka arm med andra huvudmän och testa nya driftsformer.
- Det är dessutom den åtgärd som är bäst för Sollefteå i en ny storregion. När storregionen blir verklighet kommer flera sjukhus att få stryk på foten.
13.51
Jan-Olov Häggström (S):
- Det här är svårt. I juli 2015 var jag med i en förlossning i bilen. Jag var nervös men läkaren tyckte inte att jag behövde vara så nervös. Det är inte så farligt med bilförlossningar.
- Vi måste uppnå en ekonomi i balans och våra tjänstemän föreslår inte farliga lösningar.
13.53
John Åberg (S)-avhoppare från Sollefteå:
- Att bit för bit montera ner sjukvården i Sollefteå skapar stora problem. Jag yrkar på återremiss och att Ådalen får Ett halvårs respit.
14.08
Efter lite tekniska problem kan du nu se vår direktsändning här!
www.svt.se
14.15
Lars-Gunnar Hultin, vänstern, yrkar på avslag alternativt återremiss.
14.18
Gunnar Fors (V) anser inte att utredningarna stödjer påståendet att en nedläggning skulle vara ofarlig för mammorna. Han ifrågasätter de riskbedömningar som gjorts i landstingets utredningsunderlag och att beslutsunderlaget därmed brister.
14.26
Jonne Norlin får spontana applåder från läktaren.
14.28
Mona Hammarstedt (KD)
Vi behöver inte ha så brått. Det rör bara 15 miljoner så vi kan avvakta.
Som jag ser det hamnar kvinnorna i kläm.
14.31
Annicka Burman (V) är avhoppare från vänstern och går också hon emot sitt partis linje. Hon ställer sig bakom majoritetens förslag dvs en nedläggning av förlossningen i Sollefteå.
14.33
Annicka Burman är för övrigt barnmorska.
14.33
Centerpartiets gruppledare Hans Hedlund kritiserar idag kommunalråden i Sollefteå och Kramfors. Men inför dagens beslut är han osäker på utgången.
www.svt.se
14.34
Annicka Burman säger att det inte är farligt att åka, inte ens att åka långt, till en förlossning. Däremot är det obekvämt men det är en annan fråga.
14.36
Bör kanske förtydligas att Jonne Norlin kommer från Kramfors kommun.
14.38
Eva Andersson (MP) är miljöpartiets gruppledare i landstinget. Hon säger sig vilja värna en struktur med tre sjukhus i länet men yrkar samtidigt bifall till majoritetens förslag.
14.40
Ingeborg Wiksten (L):
Vi har ett eget förslag om entreprenadisering av förlossningen och kvinnosjukvården i Sollefteå. Vi yrkar avslag.
14.41
Mats Hellhoff, Sverigedemokraterna, säger sig vilja värna BB i Sollefteå och yrkar avslag.
14.43
Erica Magnusson (L):
Jag uppmanar er att våga satsa på en förlossning på entreprenad i Sollefteå.
14.47
Hans Hedlund (C) är gruppledare för centerpartiet.
Det här är ett tungt och svårt beslut. Vi behöver samarbete med Sollefteå och Kramfors kommuner. Hur vi än gör måste vi spara de 160 miljonerna. Vi har 120 miljoner kvar att spara hem.
14.52
Under fullmäktigemötet träffade vår reporter Pierre Ragnehag en grupp demonstranter från Sollefteå.



14.53
Stina Ekbäck (L):
Vi har fått ett förtroende att föra medborgarnas talan, säger hon. Hon tycker vidare att Sollefteå är en vacker plats med närhet till hällristningarna i Näsåker, vilket är helt nya argument i debatten.
14.55
Folke Nyström (MP):
Vi har beslutat om en ekonomi i balans och då måste vi våga fatta svåra beslut. Farhågorna om att en BB-nedläggning är ett dråpslag mot bygden saknar dessutom stöd i verkligheten om vi granskar liknande beslut i andra landsting.
15.10

”Vi vill visa vårt stöd för alla kvinnor i Västernorrland”

svt.seI dag var Ulrika Olofsdotter och Helena Karlström, båda barnmorskor på BB i Sollefteå, på plats på landstingsfullmäktige där ödesbeslutet om deras arbetsplats ska tas.
15.16

John Åberg (S) inte välkommen på gruppmötet

svt.seSocialdemokratiske fullmäktigeledamoten från Sollefteå John Åberg (S) som tidigare röstat tvärtemot partilinjen i BB-frågan fick inte vara med på partiets gruppmöte inför fullmäktigebeslutet.
15.24
Back in business..
I talarstolen Andreas Sjölander (S) som ställde en fråga till Per Wahlberg (M) hur han vill genomföra besparingen.
- Vi har en tuff uppgift idag. Vi ska spara och samtidigt lägga fokus på patientsäkerheten.
15.26
Per Wahlberg (M)
- Under den respit på sex månader som vi föreslår finns det tid att gå igenom olika alternativa vägar att spara.
15.33
På BB i Sollefteå följer personalen landstingsfullmäktige via mobilen. De säger att det handlar om mer än bara BB, utan att det är ett beslut som påverkar en hel bygd.
15.42
Bengt Sörlin (M):
Nyligen beslutade vi i landstinget att lägga sex miljoner på en ny busslinje. Samtidigt ska vi satsa på elbilar. Är det då rimligt att lägga ned BB med en potentiell besparing på 15 miljoner..
16.11
På den trånga åhörarläktaren i landstingshuset är det nu fullsatt..
Det har blivit fler och fler som följer debatten på plats. I Sollefteå har aktionsgruppen dessutom satt in en helsidesannons i Expressen med kravet att BB ska få vara kvar.
16.30
Ingeborg Wiksten (L) går nu till angrepp på Sverigedemokraternas sex ledamöter i fullmäktige:
- Idag har ni på 30 sekunder yrkat på avslag samtidigt som ni varit det parti som tidigare uttalat er mest kritiskt till Sollefteå sjukhus. Varför säger ni inget?
- Ni har tidigare föreslagit att all specialistsjukvård ska flyttas från Sollefteå. Nu har ni nyligen bytt fot.
- Här sitter sex ledamöter från Sverigedemokraterna men ni har inget mer att säga än att det kan avklaras på 30 sekunder. Varför?
16.32
Vi möter många oroliga besökare och patienter på Sjukhuset i Sollefteå. Engagemanget för BB och förlossningen är stort och förhoppningar finns om att verksamheten ska kunna fortsätta i alternativa driftsformer.
16.32
Per-Arne Frisk (S)
- Moderaternas förslag om entreprenad är inte mångfald som (M) vill göra gällande. Det är enfald!
16.36
Lars-Gunnar Hultin (V):
Länsklinikerna är en dålig organisation. Det måste bort. Chefer ska finnas lokalt.


16.38
Carolina Magnusson bor i Örnsköldsvik, men jobbar som barnmorska i Sollefteå. Hon tycker allting känns olustigt just nu inför beskedet.
16.51
John Åberg (S):
Varför gör vi strukturella förändringar baklänges.
16.54
Malin Westman (S) gör klart att hon brottats med frågan. Hon frågar kristdemokraterna om de är beredda att kompromissa kring patienthotell.
16.56
Lars-Gunnar Hultin (V):
- Vi kräver att Sollefteå BB behålls. Det gör särskilt ont att Annicka Burman (också vänsterpartist) är av annan uppfattning.
16.59
My Larsson (S) som tillhör avhopparna från Sollefteå går upp i talarstolen.
- Jag vill skrika. Jag är besviken. Jag är arg för hur mina partikamrater behandlats, men allt verkar vara bestämt. Jag hoppas att avslag fortfarande är ett alternativ för många av oss som sitter här idag...
17.07
Eva Back (S):
Går upp och svarar på ett inlägg av John Åberg. Åberg efterlyste mindre besparingar som inte kräver stora strukturbeslut i landstingsfullmäktige. Enligt Är det nödvändigt också.
17.27
Först ska det nu avgöras om det blir återremiss - eller om frågan ska avgöras idag.
Debatten pågick i fyra timmar. 39 inlägg 22 repliker.
17.37
Raffel...
Ajournering i 10 minuter
17.39
Phu..
Nästa omröstning
17.42
Med 39 röster mot 36 beslutade landstingsfullmäktige i enlighet med landstingsstyrelsens förslag. Alltså nedläggning av BB..
17.47
Därmed är det avgjort!
18.08
Malo är 4 veckor gammal. Och född på Sollefteå BB. Mamma Frida "vill bara gråta, trots att man vetat vad som kunde beslutas".