Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Påven håller mässa – försenad efter biljettstrul och köer

  • JUST NU: Påven på plats inne på Swedbank stadion i Malmö – rullade in i påvemobil samtidigt som smärre kökaos och problem med biljetter utspelade sig utanför.
  • 11.30: Mässan avslutas och påven beger sig till Malmö airport för hemresa till Rom.
  • SVT Nyheter sänder live och direktrapporterar påve Franciskus sista timmar på svensk mark.

SVT rapporterade · LIVE: Påvens besök i Sverige

09.01
Godmorgon och välkommen till en historisk dag – det är nämligen i denna direktrapportering som du kommer erbjudas löpande uppdateringar om påve Franciskus besök i Sverige.
09.03
Just nu befinner sig påven på ett flygplan på väg mot Sverige. Han väntas landa vid klockan 11.00 på Malmö airport, tillsammans med övriga resenärer.
09.05
En av dessa övriga resenärer är SVT:s korrespondent Kristina Kappelin – hon är just nu på plats inne i det plan som tar påven till Sverige.
09.07
Planet rör på sig, påven måste sitta där framme. Nu åker vi
09.07
Påven läser en välsignelse över varje land han flyger över på resan
09.11
Såhär såg det ut tidigare i morse när påven gick ombord på det flygplan som nu tar honom till Sverige. Foto: TT / AP Photo / Alessandra Tarantino
09.13
Det kan tyckas vara spektakelartat med hela detta påvebesök i Sverige, men det finns också en mycket allvarlig historisk bakgrund till varför besöket sker just nu.
09.15
Det har nu alltså gått 499 år sedan den tyske prästen, munken och teologen Martin Luther tröttnade rejält på den katolska kyrka som han då menade inte alls hade någon förankring i vanliga människor liv. Den var toppstyrd, maktfullkomlig och utnyttjade människor ekonomiskt – inte minst genom så kallade avlatsbrev.
09.21
Att fattiga människor i Europa kunde köpa sig fria från synd var inget som Martin Luther tyckte var anständigt för den kristendom han trodde på. Luthers uppror blev hela startskottet till det som kom att splittra den katolska kyrkan.
09.23
Splittringen har genom århundraden orsakat konflikt och stundtals blodigt krig mellan katolska och protestantiska delar av Europa. Det ledde å ena sidan till större religionsfrihet, med flera olika inriktningar inom det breda begreppet kristendom, men å andra sidan att man förlorade den enhet som tidigare funnits.
09.25
I dag skulle nog många säga att katolska kyrkan står närmare lutheraner än någonsin tidigare. Mycket tack vare att påve Franciskus, som valdes 2013 efter att Benedikt avgått, har ett stort intresse för ekumenik och att föra dialog mellan olika religioner.
09.28
Nu är alltså påven, katolska kyrkans högsta ledare, på väg till Sverige för att tillsammans med den lutheraner uppmärksamma reformationen.
09.28

Så blir påvens besök – punkt för punkt

svt.sePåve Franciskus besöker Sverige för att uppmärksamma 500-årsminnet av reformationen. SVT kommer förstås att rapportera från det historiska besöket under de två dagarna. Vi börjar redan innan påven landat på Malmö airport.
09.28
Att luta huvudet mot.
09.31
Nu får vi uppgifter om att påve-planet beräknas landa 10.40.
09.33
Vill du veta mer om historien så kan du läsa mer här:

Därför kommer påven till Skåne

svt.seHar du funderat över varför det pratas så mycket om att en vatikanstatare i vit klänning ska besöka Skåne? Att händelsen tillskrivs så stor betydelse har med mer än ett vanligt statsbesök att göra. Det är vår egen plats i historien det handlar om.
09.33
SVT Nyheter är på plats på Malmö airport och om knappt 30 minuter börjar vår live-sändning. Denna sändning kommer kunna följas högst upp i denna direktrapportering – lägger upp den om en liten stund.
09.34
Menyn ombord
09.38
Många har tagit sig fram i rusningstrafiken under morgonen och trafikläget i Lund och Malmö är påverkat. Här finns frågor och svar gällande vad vi kan förvänta oss under dagarna då påven är här:

I väntan på en påve

svt.sePå måndag och tisdag kommer Påve Franciskus till Skåne för att uppmärksamma 500-årsminnet av reformationen. SVT Nyheter Skåne har sammanställt hur besöket påverkar trafiken och rörelsen i Malmö och Lund.
09.39
Att ta mig till Centalstationen i Lund med påven i stan är det överlägset svåraste jag gjort.
09.42
Flera delar av Lund spärras av och polisen har haft enorm förberedelse inför besöket. Hur stan påverkas hittar du på kartan: lundskommun.maps.arcgis.com
09.51
Vem är då denne påve Franciskus, argentinaren Jorge Mario Bergoglio? Vissa har beskrivit det som att kardinalerna i två omgångar tidigare valt den "bäste killen i klassen", men att när valet föll på Bergoglio 2013 så tog man "mannen med den bästa sociala förmågan".
09.53
Just nu är SVT Nyheters Jane Andersson på väg in mot centrala Lund. Jane kommer att bevaka det som händer i Lund och kommer att sitta med under dagens gudstjänst i domkyrkan.
09.53
Kanske en förenkling, men helt klart en indikation. Han lever ett enkelt liv, trots sin mycket höga position. Bor i en trerummare i vatikanen i gästhuset Sankta Martha istället för i klassiska påvebostaden Apostoliska palatset.
09.55
Har tagit tydlig ställning för fattiga och bedöms vara avsevärt mycket mer frispråkig än tillexempel Johannes Paulus II och Benedikt XVI.
09.56
LIVE: Pope Francis is en-route Malmo for a 2-day visit (Alitalia A321 I-BIXK). Track:
10.00
Här ska påvens plan landa på Malmö airport. Foto: Gunilla Fritze
10.01
Arbetet för påve Franciskus har dock varit långt ifrån en dans på rosor, det har det väl i och för sig nästan aldrig varit för någon påve – men 2000-talet har verkligen varit turbulent med flera pedofilskandaler och avslöjanden om korruption inom Vatikanen.
10.03
Nu är vår livesändning här på webben i full gång som ni förhoppningsvis ser ovan. Glöm inte att du kan passa på att kommentera och ställa frågor under dagen här så ser vi hur mycket vi kan och har möjlighet att svara på.
10.05
Jag är protestant men jag gillar verkligen påven! Heja Påven!
Jag tror många delar den bilden, inte minst med tanke på att påve Franciskus visat stort intresse för just dialog med andra religioner och ekumenik – något som besöket i Skåne nu är ett tydligt bevis på.
Samtidigt ska tilläggas att det på vissa håll inom katolska kyrkan inte är alls populärt att man närmar sig till exempel Lutheranska världsförbundet på det här sättet. Martin Luther hade ju trots allt en avgörande roll i att katolska kyrkan splittrades på 1500-talet.
10.05
På tal om planet som påven åker i. TT skriver: Planet kallas skämtsamt för "Pastore uno", "Den förste herden", påveplanet som i dag tar Franciskus till Sverige. Smeknamnet är en blinkning till "Air Force One" som USA:s president flyger med. Men det A321 Alitalia-plan som i dag lämnar Fiumincino flygplats i Rom har inga övriga likheter med presidentplanet, där finns varken sängar eller lyxiga sammanträdesrum. Påven brukar i stället sitta i vanlig ekonomiklass.
10.08
Försvarsmakten redo på Malmö airport. Foto: Gunilla Fritze
10.13
Är det första gången en Påve besöker Sverige/Danmark?
Nej. Påve Johannes Paulus II var i Norden 1989. Men det besök som påve Franciskus nu genomför är det första någonsin där lutheraner och katoliker möts på det här sättet för att uppmärksamma reformationen.
10.24
Just nu håller statsminister Stefan Löfven på att rulla in på Malmö airport. Löfven är där för att ta emot påven när han anländer.
10.25
SVT Nyheter är på plats och vi väntar på att få byta några ord med statsministern innan han får skaka hand med påve Franciskus och hälsa välkommen.
10.26
Vad kan påvens besök innebära för det ekumeniska samarbetet på sikt och för framtiden?
Svårt att svara på, troligtvis en rad saker som faller under begreppet "enhet" som varit ett starkt ledord inför det här besöket
10.29
Nu är Stefan Löfven med i vår live-sändning.
10.31
– Jag tycker det är bra att påven är så tydlig i sina värderingar. Bekämpandet av fattigdom, att stå upp för alla männniskors lika värde, att han tar ställning i freds-frågor och driver det, säger statsministern till SVT Nyheter
10.31
– Detta ser jag också fram emot att få prata lite om.
10.36
– Det akuta som sker nu i Mellanöstern, jag vet att påven och Vatikanen är väldigt engagerade. Det är viktigt att vi kan bilda opinion där.
10.36
– Det är historiskt att påven kommer hit!
10.37
Detta är andra gången på 27 år som en påve kommer till Sverige. Dessförinnan? ALDRIG! Jag är verkligen tacksam för Reformationen 1517, när Rom-påvens makt avbröts för gott i Sverige! Hoppas detta katolikernas överhuvud (!) för 1,3 miljarder människor kan se att kvinnor måste behandlas jämlikt inom hans religions ram.
Hur kommer Vatikanens företrädare att behandla Sveriges ärkebiskop / lutheranska religionens främsta företrädare i vårt land - EN KVINNA!??
Detta är onekligen en av de frågor som katolska kyrkan och Lutheranska världsförbundet (med flera andra) ser väldigt olika på. Det pågår förvisso en utredning inom katolska kyrkan för att undersöka möjligheten för kvinnor att kunna bli diakoner, denna typ av utredningar har å andra sidan inletts tidigare.
10.39
Nu syns planet vid flygplatsen.
10.40
10.42
Påvens plan har landat.
10.42
God förmiddag från Lund som laddar upp inför besöket. Det är inte jättemycket folk på plats än - men det har ändå börjat samlas folk runt avspärrningarna vid kyrkan.
10.46
På Stortorget är storskärmen på plats. Här kan allmänheten så småningom följa gudstjänsten i domkyrkan. Men än så länge är det tomt här...
10.46
Påven hälsar på journalisterna på planet.
10.51
Planet är som sagt framme och SVT:s Kristina Kappelin har kommit av planet nu och rapporterar i vår live-sändning.
10.53
Påven är på svensk mark. Nu tar Stefan Löfven med flera emot påven på Malmö airport.
10.55
Nu spelas musik för påve Franciskus på flygplatsen. Bland annat spelas den svenska nationalsången.
11.00
Huvudsyftet med påvebesöket är att besöka Lutherska världsförbundet som grundades i Lund för 70 år sedan.
– Man vill lägga de gamla konflikterna bakom sig och gå vidare i samförstånd och dialog, säger Anders Arborelius, biskop i Stockholms katolska stift, till TT.

Men en hel del annat står också på schemat.

– Vi vill att han ska få uppleva att det finns ett gott ekumeniskt klimat mellan kristna av olika kyrkor i Sverige och också ett gott förhållande till de andra religionerna. Det är en hjärtefråga för påven.
11.04
Alla är inte jätteförtjusta i hur händelsen bevakas. Förbundet Humanisternas ordförande Christer Sturmark säger till SVT Nyheter att journalister varit ”generande inställsamma”.

– Hade det handlat om en politisk ledare som var anti HBTQ, abortmotståndare och anti preventivmedel skulle man ha förhållit sig mycket mer kritiskt, säger han.
11.04
Påve Fransiskus och statsminister Stefan Löfven efter att ha landat med ett Alitalia flygplan på Malmö airport i Sverige. Foto: Emil Langvad / TT
11.04
Varför möts påven med vapen då han kommer i fredliga avsikter?
Om du syftar på det faktum att beväpnade vakter / poliser / säkerhetstjänst finns på plats på Malmö airport så torde det handla om just säkerheten runt hela påvens 26 timmar långa besök. Säkerheten är minst sagt rigorös.
11.11
Svenska kyrkans sajt har omfattande problem, just den här dagen
11.12
Alla sa de att detta är en glädjens dag när kyrkan visar en enighet.
- Påvens besök förnyar och reparerar något från historien, säger Cleopas Strongylis.
- Det här manifesterar att alla kristna är lika viktiga
11.16

Debattartikel: ”Övertolka inte påvens vänliga yttre”

svt.se”Påven Franciskus argumenterar för en komplementär människosyn där män och kvinnor har olika roller. Män leder, kvinnor tjänar.
Franciskus är också orubblig i sitt nej till abort och konstgjorda preventivmedel”, skriver Gert Gelotte.
11.18
Det är inte bara besökare och journalister som rest till Lund. Även polisen har kallat in kollegor från andra delar av landet. Louise Frejdig och Jonas Karlsson jobbar annars i Sörmland. Idag står de vid avspärrningarna och visiterar alla som vill stå precis framför domkyrkan. 
- Alla kommenderingar är roliga. Den här också, säger Louise.
11.19
Nu avrundas vår live-sändning från påvens ankomst till Malmö, men vi är tillbaka lite senare från Lund dit påven nu beger sig för att först träffa det svenska kungaparet och sedan delta i den historiska gudstjänsten i Lunds domkyrka.
11.19
Ewa Gun Westford, polisens informatör på plats i Lund berättar i vår livesändning: – Det här är jättestort, det kanske inte ser så stort ut. Men till och med jag kände det nu när jag fick ett mess från Malmö Airport: It´s on! Nu börjar alla våra enheter komma igång.
Hon berättar också att polisen fått förstärkning ända uppifrån Norrland.
11.24
Mycket säkerhet blir det som sagt. Här är en nyhet om kravallstaket i Lund för 140.000 som inte används.

Lund betalar 140.000 för kravallstaket som ej används

svt.seLunds kommun har beställt tre kilometer kravallstaket inför påvens besök – till ingen nytta.
Säpo har stoppat planerna och nu måste kommunen betala fakturan på 140.000 kronor plus moms och försäkringar.
11.26
När börjar era live sändningar från påvebesöket igen?
Klockan 13.30 drar vi igång igen. Då är påven, om allt går enligt den sedan länge aviserade planen, på plats i Lund för att träffa kungaparet och sedan delta i den ekumeniska gudstjänst som hålls i Lunds domkyrka
11.28
När blir det kortege? Och sänds den på SVT??
Jag misstänker att du pratar om det som väntar i Lund efter lunch. Vår sändning drar igång 13.30 och då sänder vi live från Lunds gator igen, vi ska göra allt vi kan för att få så bra bilder som möjligt av påve Franciskus.
11.30
Påven hälsar på journalisterna. En viktig resa, säger han
11.32
När påve Franciskus leder den ekumeniska gudstjänsten i dag i domkyrkan är det första gången sedan 1500-talet som en katolik gör det i domkyrkan. Påven säger i en intervju att det är dags för ett ömsesidigt närmande mellan katoliker och protestanter. Mer om vad påven säger inför besöket läser ni här:

”Jag vill att vi kommer varandra närmare”

svt.seNär påve Franciskus på måndag leder den ekumeniska gudstjänsten i Lund är det första gången sedan 1500-talet som en katolik gör det i domkyrkan. Det är dags för ett ömsesidigt närmande mellan katoliker och protestanter säger påven i en intervju inför besöket.
11.34
11.36
Martin Beyer har rest från Robertsfors i Västerbotten och har väntat framför domkyrkan sedan klockan 9. 
- Det här är den viktigaste dagen i kyrkans historia, säger han. 
- Påven är inte så viktig för mig. Det viktiga är att katoliker och protestanter firar gudstjänst ihop.
11.39
Vad kan påvens besök innebära för det ekumeniska samarbetet på sikt och för framtiden?
Svenska kyrkan skriver så här när det gäller förhoppningar: Svenska kyrkan hoppas att mötet inte bara skall fördjupa de ekumeniska relationerna i vårt land utan bli en inspiration även internationellt. Det kommer också att belysa kyrkans betydelse i de utmaningar som mänskligheten står i.
De skriver vidare att: Vi vill också att mötet ska bli ett tecken på att samverkan är möjlig, särskilt i en tid av ökad spänning och segregation inte minst i Europa. Som kyrka vill vi bygga broar, inte gränser. Vi vill visa på att gemenskap är möjligt, trots olikheter.
11.41
Martin Beyer har förberett sig för en lång väntan framför domkyrkan med både stol och matsäck.
11.44
Samtidigt på flygplatsen rullas mattan in. Foto: Gunilla Fritze
11.44
Det är flygförbud under påvens besök - utom för polisen så klart. En helikopter flyger just nu över domkyrkan
11.48
Säkerheten märks överallt här. Det vimlar av poliser - det är till och med poliser på taken vid domkyrkan
11.51
Påve Franciskus besöker Lund och Malmö. På skanetrafiken.se/pave finns info hur du reser kollektivt under påvens… twitter.com/i/web/status/7…

11.59
Globala kören ska sjunga under gudstjänsten i domkyrkan. Alla i kören har folkdräkter från sina hemländer. Maria, Anna, Barbara, Krystyna och Beata har alla sina rötter i Polen.
12.02
I vimlet möter jag påvens gode vän Carlos Luna som givetvis även han ska vara med i domkyrkan. 
- En speciell dag full av glädje, säger han och berättar att han ska träffa Franciskus privat ikväll. Men hur jag än försöker locka så vill han inte berätta var påven ska bo i natt. 
- Var det än är så är det där vi ses, säger han och skrattar.
12.05
Anna Maria Torregian och Paolo Cerreti kommer från Italien, men bor i Lund sedan fyra år. De gillar båda Franciskus. 
- Han är mer öppen än sin föregångare, säger Maria. 
- Han är närmare folket.
12.07
12.07
Anna Maria säger att religionen är viktig för henne, en naturlig del av livet.
- Vi har uppfostrat våra barn katolskt och hoppas att de ska tänka likadant när de får barn.
- Men det finns inga garantier för det. Många unga vänder kyrkan ryggen.
12.11
Hej, nu är jag på väg mot Malmö arena. På tåget träffar jag Melissa Santos och Graziella Harrysson från Helsingborg som också ska dit. "Vi är katoliker och det är stort för oss att träffa påven idag" säger de. "Jag ska be för min familj" fortsätter Graziella, och blir tårögd när hon pratar om dagens gudstjänst.
12.11
Körsångarna börjar gå in i kyrkan. Här kommer Lunds gosskör.
12.13
Hej! Jag är 11 år och jag undrar varför Påven kommer till Sverige? :D Hälsa från mig! ;D
Påven kommer till Sverige för att företräda den katolska kyrkan i ett gemensamt uppmärksammande av reformationens femhundraårsjubileum tillsammans med Lutherska världsförbundet.
Reformationsåret inleds i dag den 31 oktober 2016. Mer om reformationen och historien finns att läsa här: http://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/darfor-kommer-paven-till-skane
Det kanske därmot blir svårt att hälsa honom men vi gör vårt bästa!
12.14
En liten kul anekdot från planet, där SVT:s fotograf Pablo Torres fanns på plats och tog chansen att ställa en fråga till påven om hans favoritlag i den argentinska klubblagsfotbollen:

Pablo: Hur går det för San Lorentzo?
Påve: Jag vet inte hunnit följa dem!
Pablo: Varför då?
Påven: Jag vet inte. Jag har så mycket att göra, olika saker.
Pablo: Men du saknar väl dom?
Påven: Ja, jag måste kolla va de ligger i tabellen.
12.15
SVT Nyheter kan nu meddela påven att att San Lorenzo ligger femma i tabellen och spelade 2-2 borta mot Newell's igår.
12.18
Utanför arenan är det inte så långa köer. Biljettkontrollen sköts av polisen. Längre in väntar fler kontroller, berättar en av poliserna.
12.20
Just nu är alltså påven på väg till Lund, alternativt redan på plats i staden. Säkerhetsarbetet runt det hela kan inte beskrivas som annat än massivt. SVT:s korrespondent Kristina Kappelin, som är en av få så kallat "inbäddade" journalister under påvens besök i Sverige, följer det hela på nära håll.
12.22
Det har varit stora trafikstörningar under påvens kortege från Malmö mot Lund, men det ser ut att ha lugnat ned sig nu.
12.26
Fler och fler kommer in på det avgränsade området vid domkyrkan. Och vare sig man är körsångare, kardinal eller reporter måste man gå igenom samma kontroll. Det är som på en flygplats. Allt röntgas och man får inte ta med några vätskor.
12.29
Anders Wejryd, ärkebiskop emeritus i Svenska kyrkan, ska också vara med i domkyrkan. 
- En viktig dag, säger han också. 
- Det som händer idag måste både katoliker och protestanter förhålla sig till hädanefter.
12.35
Pressen, personal och de som
ska stå på scen hänvisas till en ingång på baksidan. Det regnar lätt och jag träffar flera personer som ska tala om flykt under eventet idag.
12.35
Flickkören Korinterna från Lund är en av många körer som ska sjunga i domkyrkan. Flickorna har övat länge och känner sig spända och förväntansfulla. Lite extra nervöst är det för Isa, Ebba och Annie som blivit utvalda att hämta Franciskus och kungaparet i Kungshuset när det är dags.
12.38
Gladast utanför domkyrkan var Moder Christa från Mariavalls kloster. 
- Det känns stort och spännande, säger hon. 
- Så som världen ser ut nu är det extra viktigt med försoning och enande.
12.41
Säkerhetskontroll även på arenan. Är nu inne, och ska hitta presscentret.
12.47
Det är först när påven kommer till stan som man inser att man kan en väg för att ta sig fram, så helt vilsen i en stad jag bott i två år
12.48
En liten sammanfattning följer här av fördmiddagens händelser:

* Påve Franciskus lämnade i morse Rom med flygplan, SVT Nyheter fanns på plats ombord.
* Strax före klockan 11.00 klev han ut på landningsbanan på Malmö airport.
* Väl på svensk mark mötte statsminister Stefan Löfven upp påven för ett kort möte – Löfven sade innan mötet att han bland annat tänkte prata om flyktingsituationen i världen.
* Påvens är nu påväg i en kortege mot Lund där det kommer hållas gudstjänst i domkyrkan senare i eftermiddag.
* Innan gudstjänsten kommer påven att träffa det svenska kungaparet.
* SVT Nyheter kommer att sända live igen från klockan 13.30.
12.48
Men först säger jag hej till volontärerna från Svenska kyrkan som delar ut kors och programblad. "Vi har haft en hel flyttlåda med kors och den är redan tom", säger Mathilda Simonsson-Torstensson.
12.49
Finns programmet för den ekumenisk gudstjänst i Lunds Domkyrka publicerat någonstans?
Den information jag har så här långt är att det kommer. Vi har det inte än men det ska enligt uppgift publiceras innan det drar igång. Vi håller koll här och fortsätter informera er om detta.
12.56
Fikapaus för Adriana Bassini Ståhl, Louisa Bassini, Åsa Hoffmann och Andre Hoffman. De är inte troende katoliker, men är här för att det är engångsföreteelse. "En häftig upplevelse", säger Adriana.
12.56
Vem är då påve Franciskus, och vad står han för? Enligt många är han en mer progressiv röst i sociala frågor, jämfört med sina föregångare. Han har en obestridlig makt över människors liv, det finns ju trots allt runt en miljard katoliker runt om i världen – något som kanske inte alltid märks så tydligt i dagens sekulära Sverige.
12.59
Jag har noterat att många som hör av sig här efterlyser mer kritiska röster. SVT Nyheter lyfter fram och kommer fortsätta att lyfta fram dessa röster under dagen. Här kommer några fler tankar från Christer Sturmark, som vi pratade med tidigare i förmiddags:

– Det finns en bild av att påven är så progressiv, vilket han till viss del är när det handlar om socioekonomiska frågor, säger han och fortsätter:

– Men när det gäller moraliska frågor är han lika konservativ som sina företrädare. Man tror att han är en mysfarbror men han accepterar inte kvinnliga präster, han är mot preventivmedel, hbtq-personers rättigheter och aborter i stor utsträckning.
13.02
När det gäller trafikläget och områdena som påverkas i Malmö ser det ut så här enligt Malmö stad.

Påven i Malmö

Påven Franciskus besöker Sverige för att uppmärksamma 500-årsminnet av reformationen. Här på malmo.se/pave kommer löpande uppdateringar om vad som gäller vid påvens besök.
Här är är karta på området runt arenan: http://malmo.se/images/18.5a4985371574d2c19f82792b/1477059999882/Trafikp%C3%A5verkan+Hyllie+under+P%C3%A5vebes%C3%B6ket.jpg
13.02
Har tidigare flaggat här i direktrapporteringen för det debattinlägg som Gert Gelotte skriver på SVT Opinion i dag. Gelotte, katolik, journalist och tidigare ledarskribent på GP, tycker inte att man ska ”övertolka påvens vänliga yttre”.
13.03
Om en halvtimme drar eventet igång med musik och uppträdanden. Det kallas "en gemensam minnesfest" och över 10 000 besökare väntas. Här är en del av dem, det börjar bli trångt.
13.03

Debattartikel: ”Övertolka inte påvens vänliga yttre”

svt.se”Påven Franciskus argumenterar för en komplementär människosyn där män och kvinnor har olika roller. Män leder, kvinnor tjänar.
Franciskus är också orubblig i sitt nej till abort och konstgjorda preventivmedel”, skriver Gert Gelotte.
13.07
På plats på presscentret nere i "källaren". Här finns plats för runt hundra journalister.
13.15
Väldigt lugnt bland journalisterna, så jag ska gå och ta plats inne i arenan.
13.20
Folk fortsätter att strömma in i domkyrkan. Det är lite som en firmakonferens här. Det är många kristna kyrkor och samfund på plats och många som träffar gamla bekanta i vimlet.
13.22
Ella Stenberg är en av dem som är här idag: "Jag kunde inte missa detta, att se påven. Jag hoppas han är så pass stark att han kan hjälpa till att stifta fred och ta bort trångsyntheten inom katolska kyrkan. Det att de är emot homosexualitet och kvinnliga präster".
13.24
Det är många representanter från en mängd kyrkor här. Otroligt många olika klädnader och kåpor i olika färger och snitt
13.27
Och så börjar "the ladies and the gentlemen of the press" att samlas. Vi får sitta längst bak i kyrkan. Själv sitter jag precis vid mittgången så jag kommer att se påven jättebra när han kommer in.
13.29
Nån passar på att äta lunch i kyrkbänken medan vi väntar...
13.29
Det är alltså en historisk händelse som kommer att äga rum nu inom kort. Om en timme inleds en ekumenisk gudstjänst i Lunds domkyrka – katoliker och lutheraner uppmärksammar gemensamt reformationen och 500-årsminnet av den.

Att lutheraner och katoliker, som har en flera hundra år lång historia av konflikt och osämja, samlas såhär har aldrig hänt tidigare.
13.36
Nu är vi igång med livesändningar igen här på webben!
13.42
Just nu syns ett antal biskopar på väg in i Kungshuset i Lund. Där inne ska det ske ett möte med kungaparet och påven.
13.43
Såhär ser påve-planen den närmaste timmen ut:

1/ Påven träffar Kungen och Silvia i Kungshuset i Lund
2/ Kungaparet och påven genomför en gemensam promenad från Kungshuset till domkyrkan i Lund
3/ Påve Franciskus och kungaparet hälsas välkomna av ärkebiskop Jackelén och biskop Arborelius inne i kyrkan.
13.43
Gudstjänsten kommer att bestå av tre delar - tacksägelse, ånger över den splittring som varit i kyrkan och sedan en del som ser framåt. Bland annat ska ett antal löften avges. Dessutom ska påven och en företrädare för Lutherska världsförbundet skriva under ett gemansamt uttalande.
13.45
Det är intressant med påvebesöket. De får en att fundera på vad Luther gjorde egentligen. Han är ju sedd som tråkig och nedtryckande men han ville ju egentligen stoppa avlatsbreven, dvs att man kan köpa sig fri från synd,. Något att fundera på och hur det präglat Sverige.
13.45
45 min kvar tills gudstjänsten börjar. Till dess ska vi bland annat få öva på psalmerna som ska sjungas.
13.45
Enligt uppgift från polisen äger flera manifestationer rum i dag. Fossil free på Knut den stores torg i Lund klockan 13-16.30. Även lundastudenter ska ha någon form av parad 14.30 från Clemenstorget till Stortorget. Djurrättsorganisationen Peta ska ha någon form av manifestation på Bangatan. Utanför Malmö arena ska även Fossil free manifestera men också Människorätt för ofödda.
13.46
Kommer journalisterna få möjligheter till att ställa direkta frågor till påven?
Det har inte utlovats, så nej. Men vem vet, påven har många gånger överraskat vad gäller just den saken. Han har i flera sammanhang beskrivits som en mycket mer publik påve som bjuder på sig själv i större utsträckning än sina föregångare.
13.46
Stefan Löfven är framme i Lund nu också.
13.47
Just nu lyssnar vi på musik av Bach. Alla sitter på sina platser. Det är några luckor här - främst på de rader där media ska sitta.
13.49
Nu är även kungaparet på plats i Lund och vinkar till åskådarna utanför Kungshuset.
13.53
SVT Nyheter Skåne har fått det bekräftat av polisens pressinformatör Lars Förstell att personer från Vatikanens följe ska bo i Igelösa. Han kommenterar dock inte uppgifterna om att påven också övernattar där.

I väntan på påven – Igelösa är en bevakad by

svt.sePersoner från Vatikanens följe ska övernatta i Igelösa, bekräftar polisen. På måndagen är vägen till forskningsanläggningen i byn avstängd. Infartsvägarna vaktas av polis.
13.55
Nu jublas det utanför Kungshuset i Lund. Påven kommer nu ut ur bilen.
14.01
Såhär såg det ut när påven anlände till Kungshuset i Lund för en liten stund sedan. Nu träffar han kungaparet för att sedan gå till domkyrkan där gudstjänsten inleds om ungefär en halvtimme.
14.02
Ärkebiskop Ante Jackelén på plats i Lund inför gudstjänsten i domkyrkan. Foto: TT
14.04
Här är drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf inför mötet med påven - bilden togs för bara en liten stund sedan. Foto: TT
14.06
Samtidigt i Malmö arena intervjuar SVT Nyheter Malena Ernman som ska uppträda i eftermiddag. – Det som har imponerat mest på mig är att han är den enda världsledare som står helt och fullt bakom miljörörelsen. Han är också är för homosexuella i den katolska läran vilket är ovanligt. Han är ingen traditionsenlig påve på så vis, säger hon.
14.08
Kulturminister Alice Bah Kuhnke på väg in
14.10
Nu kom statsminister Stefan Löfven med sin fru Ulla
14.15
Nu är programmet här för eftermiddagens gudstjänst:

Så ser programmet på gudstjänsterna ut

svt.sePåve Franciskus deltar på måndagen i två ekumeniska gudstjänster. SVT Nyheter Skåne har sammanställt några av de viktigaste punkterna i programmet.
14.18
Lundabiskopen Johan Tyrberg väntar på påven vid porten. Bara en kvart kvar nu - man kan känna att spänningen stiger inne i domkyrkan...
14.19
Påve Franciskus, tolken Georges Salas, drottning Silvia och Kung Carl Gustaf i Kungshuset i Lund. Foto:Jonas Ekströmer / TT
14.19
Nu har påven och kungaparet samtalat inne i Kungshuset och syns nu utanför igen tillsammans.
14.21
Nu tar de sig vidare till domkyrkan. Några åskådare får chansen att hälsa på påven.
14.24
Kristina Kappelin: – Nu börjar folk att jubla här utanför kyrkan, säger hon när påven går in i kyrkan.
14.29
Finns det någon form av kritiska röster mot påven? Kristina Kappelin menar att det absolut finns det men lustigt nog mer från konservativt håll än från progressivt håll. Hon berättar att vad man ogillar är att han bland annat är informell. Han verkar mycket mellan dialog mellan kyrkorna. ”Det är ett ovanligt sätt att arbeta jämfört med tidigare påvar och det skapar en viss osäkerhet bland katoliker.”
14.29
Nu ringer klockorna och SVT sänder hela gudstjänsten direkt här på webben och i SVT1.
14.29
Strax "Common Prayer" i Lunds domkyrka. Sänds i SVT.
14.32
Nu är han här. Körsången brusar och halleluja stiger upp mot domkyrkans valv
14.32
Hej! Jag studerar teologi och tänkte bara säga att uttrycket "Ut unum sint" är ett återkommande uttryck vad gäller det ekumeniska arbetet. Det innebär att det finns ett ansvar för att den romerska-katolska kyrkan ska arbeta för den kristna enheten.
14.36
Nu har kören sjungit färdigt för inledningen och påve Franciskus inleder gudstjänsten.
14.37
Biskop Munib Younan från Lutherska världssamfundet pratar om den 50 år långa resan mot enighet som protestanter och katoliker gjort.
14.37
– Välkomna till denna ekumeniska bönestund till 500-årsminnet av reformationen, säger biskop Muni Younan, president i Lutherska världsförbundet, efter påvens korta inledningsord.
14.39
Gudstjänsten visas nu även på Malmö arena. Mäktig syn när alla i publiken reser sig upp.
14.40
Påven ber om att alla kristnas enighet och säger att alla ska glädjas över reformationens gåva, bereda sig på att ångra de murar som byggts och tillsammans möta framtiden
14.40
Många kanske sitter och undrar över hur man kommer att hantera några av de svåra frågor där protestanter och katoliker har radikalt olika syn. Bland annat kommer det inte bli någon nattvard vid denna gudstjänst, det är en sak som man inte har samma syn på.
14.43
Hur länge beräknas gudstjänsten pågå?
Fram till klockan 16.00.
14.43
Det här är första gången sen 1500-talet som det står katolska präster vid altaret i Lunds domkyrka
14.45
Hur kommer det sig att denna gudstjänst och detta besök sker i Sverige? Vi är ett av världens minst religiösa länder i världen! Hade det inte varit trevligare för Påven att åka till ett land som är mer religiösa och troende?
Det är en ekumenisk gudstjänst med Lutherska världsförbundet och katolska kyrkan. Lutherska världsförbundet grundades i Lund 1947, och reformationen (som Martin Luther minst sagt hade en avgörande del i) är ju en av de händelser som fått mest dramatiska konsekvenser för såväl katolska kyrkan som de övriga riktningar som kristendomen tagit sedan dess.
Alltså, Lund har en viktig del (helt avgörande) för att Lutherska världsförbundet kunde grundas.
14.47
Nu är det afrikanska rytmer. Tacksägelsesången heter Reamo Leboga och är från Botswana
14.48
Elizabeta Glasnovic Raguz är på arenan tillsammans med sin dotter
Visnja Raguz för att titta på gudstjänsten. "Vi är katoliker och för oss betyder det mycket att vara här"
14.48
Vad heter den första psalmen de spela när påven gick in i domkyrkan??
Laudate Dominum.
14.50
Det lär nog vara sista gången detta sker. Många religiösa ser detta som en viktig händelse. Skönt att kunna se många från olika länder deltaga i detta. Vem vet om hundra år kanske inte kristenheten finns kvar. Något annat har tagit över.
14.51
Efter tacksägelsen är det dags för ånger. Kardinal Kurt Koch från katolska kyrkan pratar om att katoliker och lutheraner koncentrerade sig på vad som skilde. Och han säger "vi beklagar djupt det onda som katoliker och lutheraner ömsesidigt har gjort mot varandra"
14.54
Påve Franciskus i bön till Gud: Vi lägger framför dig bördan av vår skuld från gamla tider då våra föregångare inte agerade efter din vilja.
14.54
Vad är det för "gubbar" med svart kappa och rosa kalott? Berätta gärna om de olika ämbetena under Påven.
Det är dels katolska kardinaler, dels katolska biskopar från olika länder.
Det finns ju en organisation runt påven, inom Vatikanen, som kallas den romerska kurian. I detta ingår den så kallade "Heliga stolens regering" och den centrala förvaltningen med kongregationer, påvliga råd och domstolar. Här finns också schweizergardet. Men, utanför kurian står det så kallade kandinalkonsortiet där samtliga (max 120 stycken) kandinaler ingår.
14.55
Arenapubliken följer gudstjänsten fokuserat och lugnt. Det är väldigt stilla, trots att så många är här.
14.55
Påven: Kristus är vägen, sanningen och livet, han är vår frid som bryter ner alla murar och som ger oss genom Helige Ande en chans att börja om
14.59
Efter bönen uppmanar biskop Munib Younan alla i kyrkan att dela tecknet på Kristi frid - dvs att skaka hand. Många gör det också tvärs över bänkraderna.
15.01
Nu läser Antje Jackelén ur Johannesevangeliet
15.01
Även på arenan vänder sig besökarna mot sina bänkgrannar och skakar hand.
15.02
Kul med Påvens besök till Sverige =)
15.03
Åskådare följer den den ekumeniska mässan med påve Franciskus i Lunds domkyrka på en stobildsskärm på Stortorget i Lund. Foto: Drago Prvulovic / TT
15.03
Fortsatt sång och tacksägelse. Jag ser att biskop Younan stampar takten. Han ser väldigt glad ut
15.04
Kommer Antje eller någon annan kvinna ha en framträdande roll i gudstjänsten?
Det beror på vad man menar med framträdande. Men om vi ska räkna kön i förhållande till effektiv tid som talare under gudstjänsten hittills så är det klart så att de som hörts mest är manliga röster – bland anat från Kurt Koch, ordförande vid Påvliga rådet för kristen enhet och Martin Junge, generalsekreterare, Lutherska världsförbundet.
15.05
Lena Birkler är värdinna på arenan idag "Stämningen under gudstjänsten är magisk, alla är förhoppningsfulla", säger hon.
15.06
Önskar jag kunde vara där, en helt otrolig händelse detta! Fantastiskt med påvens besök i kristna Sverige ♡
15.07
Vart har du fått den historika informationen ifrån Jane?
Jag har läst på inför påvebesöket. Jag minns inte exakt var jag läste det här om jag ska vara ärlig. Skåne var ju danskt på den här tiden, men även Danmark anslöt sig ju till reformationen.
15.07
Varför kommer Påven till Sverige på reformationens 500 års jubileum? Borde det hållits i Gutenberg där Luther spikade upp sina teser?
Antar att du tänker på tyska staden Wittenberg. Jo, var väl kanske en lågoddsare på förhand om man hade fått gissa på några ställen innan Lund-besöket annonserades från Vatikanen.
15.09
Jag bara ÄLSKAR att alla skakade hand med varandra!
En härlig symbolik att spara i hjärtat för framtiden ♡
15.12
Lundilaisopiskelijoiden paavivastaanotto.
15.12
En kollega på tidningen Helsingin Sanomat fångade några glada påve-kopior på stan.
15.16
Nu pratar påven: Här i Lund vill vi manifestera vår önskan att förbli ett i Kristus. Nu när vi högtidlighåller reformationen har vi ett nytt tillfälle att slå in på en gemensam väg och hela ett kritiskt skeende i vår historia genom att röra oss bort från våra kontroverser.
15.18
finns det "vanligt" folk bland åskådarna?
Frågan är kanske vem som anses vanlig men ett förenklat svar är nej. Bara inbjudna gäster och personer från olika kyrkor. Allmänheten får sin chans på Malmö arena i dag och Swedbank stadion imorgon.
15.19
Påven: Vi måste se med kärlek och ärlighet på vårt förflutna, erkänna våra misstag och söka förlåtelse, för endast Gud är vår domare.
15.21
Påven: Det fanns på båda sidor en ärlig avsikt att upprätthålla den sanna tron, men slöt oss i oss själva av rädsla eller fördomar mot en tro som andra förkunnar på ett annat sätt och ett annat språk.
15.22
Påven: Ge oss enighetens gåva så att världen kan tro på kraften av Din nåd.
15.24
Påven: utan Gud kan vi inte göra någonting, tillsammans kan vi föra ut hans budskap i världen som så starkt behöver Hans kärlek och nåd.
15.25
Väldigt glädjande att påven kommer till Sverige för att visa sitt engagemang för att skapa försoning mellan olika kyrkor. Det har funnits tider då Katolska Kyrkan avrättade oliktänkande som kättare, och det har funnits tider när katoliker har blivit avrättade, fängslade, torterade och landsförvisade från protestantiska länder. Vi lever i en tid då kristna försonas. Du som har en tro, oavsett religion, be om försoning mellan alla religioner så att dödandet kan få ett slut!
15.25
En del av besökarna på arenan tittar inte på själva gudstjänsten. Henrik Syrjä passar istället på att köpa en bok om påven. "Den ska min morfar få".
15.27
Påve Franciskus och ärkebiskop Antje Jackelén under mässan i Lunds domkyrka. Foto: Jonas Ekströmer / TT
15.27
Publiken sjunger med.
15.28
Jag önskar att det blir bara en enda kyrka! Skta Birgitta " Gud visar mig väg"
15.29
Dags för trosbekännelsen - den här gången på engelska. En liten detalj: alla här bekänner sin tro på den heliga katolska kyrkan...
15.30
Nu tänds fem ljus - vart och ett för ett gemensamt åtagande.
15.31
Kommer det vara någon/några kvinnliga präster aktiva i gudstjänsten?
Ja, ärkebiskop Antje Jackelén.
15.32
Det första ljuset tänds för löftet att katoliker och lutheraner från och med nu alltid ska börja med enighetens perspektiv och på det sättet stärka det som är gemensamt istället för att betona skillnaderna.
15.32
Ljuset bärs av en liten flicka upp till altaret
15.34
Detta besök är inget märkvärdigt.
Det är det säkert många som håller med om, och många andra som absolut inte håller med om.
15.34
Andra löftet som nu förs med nästa lilla flicka upp mot altaret: lutheraner och katoliker måste låta sig ömsesidigt förändras i mötet med den andre.
15.36
Tredje löftet, som bärs av en pojke: katoliker och lutheraner ska söka synlig enhet, arbeta tillsammans för att ta konkreta steg mot det konkreta målet
15.36
Man kan gissa att varje kommatecken i de här löftena förhandlats under mycket lång tid...
15.37
Fjärde löftet: lutheraner och katoliker ska gemensamt återupptäcka kraften i Jesu budskap för vår tid
15.39
Femte löftet: katoliker och lutheraner ska tillsammans vittna om Guds nåd i predikan och tjänande i världen.
15.41
Ni har rapporterat hela förmiddagen till stora kostnader, säkert, om hur plan landat, hur ni genomgått säkerhetskontroller, suttit, stått, ätit smörgås osv. Det HÄNDER ju ingenting? Vad är det stora i denna icke-händelse?
Att påven kommer till Sverige är en stor händelse. Vi kan förstå att det säkert finns flera som tycker att det känns som en icke-händelse men det är ett mycket stort statsbesök. Utanför Sverige är det enormt. Det finns en viktig historia i Europa kring bland annat reformationen. Med tanke på uppslutningen i kyrkan, utanför och på andra allmänna platser så finns där ett intresse. Det finns helt enkelt olika
åsikter.
Det beror på hur man ser det. Jag har pratat med många här i Lund idag, vanliga människor och inte präster, som tycker att det här är det största som hänt på många hundra år.
15.41
Snart ska löftena undertecknas av påve Franciskus och biskop Munib Younan från Lutherska världsförbundet.
15.43
Jag tror att denna till synes ganska "obetydliga" händelse i Lund kan sprida oväntade "ringar på vattnet" långt snabbare än vi kanske förväntar oss ...
15.45
Nu skriver de under löftena som ska hjälpa till att riva murarna mellan den katolska kyrkan och den lutheranska. Och nu smattrar applåderna i domkyrkan. De vill inte ta slut
15.46
Det blir till och med stående ovationer. För många är det som just hände VÄLDIGT stort
15.47
Applåder och jubel även inne på arenan när löftena skrivs under.
15.51
Nu bön för världen på en rad olika språk
15.55
Dags för Herrens bön - alltså Fader vår. Sveriges katolske biskop Anders Arborelius uppmanar alla att be på sitt eget språk. Det högt mummel blir det. Det skulle vara intressant att veta hur många språk som talas här i kyrkan. Och alla blev klara samtidigt!
15.58
Hur länge beräknas sändningarna från Malmö arena hålla på?
Sändningarna från arenan pågår till ca 18.
15.58
Besökare på arenan deltog också i bönen. Engagemanget kring gudstjänsten är stort.
15.59
Korset på väg ut - gudstjänsten är snart slut
16.00
När gudstjänsten i Lund nu lider mot sitt slut går vi i sändning och direktrapportering över till bevakningen av det ekumeniska event som hålls i Malmö arena.
16.00
Påven på väg ut ur domkyrkan. Snart ska han iväg till Malmö arena
16.01
Till och med i den kyrkliga processionen finns det säkerhetsfolk...
16.01
Precis som inne i Lunds domkyrka har SVT Nyheter en reporter på plats inne i Malmö arena, för att bevaka händelserna där.
16.01
Förstår inte hur folk kan säga att det inte är stort. Jag är inte religiös men vet ungefär det historiska bakom. Vi lever i en tid med mycket religiösa konflikter också. Såklart det här är stort.
16.02
Sista bilden här från Lund blir på kungaparet som lämnar kyrkan. Nu lämnar jag vidare till Edina på Malmö arena!
16.02

Påven och biskopen undertecknade löften

svt.sePåve Franciskus och biskop Munib Younan från Lutherska världsförbundet skrev under löften som ska hjälpa till att riva murarna mellan den katolska och den lutheranska kyrkan.
16.03
På scenen i Malmö arena står konferencier Kattis Ahlström och säger att påven nu är på väg hit: "Vi väntar på dig"
16.08
Funka Petrovic, Leonora och Regina Bosnjak väntar spänt på påven: "Det är obeskrivligt att han kommer hit, och se en person som man annars bara ser på TV"
16.10
Jag är inte katolik men tillhör en kristen kyrka. Jag tycker det är så härligt att det pratas om kristendom och att Jesu budskap plötsligt översköljer TV, radio och övrig media. Det är så skönt, att för några timmar leva i en kärleksfull värld, där det kristna budskapet är i majoritet i Sverige. Vem hade kunnat tro det?
16.12
Innan påvens ankomst bjuds det på underhållning i olika former.
16.13
Kommer ni livesända från Malmö Arena?
Javisst. Påven väntas tala där om en liten stund. Vi sänder ända fram till 18.00.
16.13
Cirkus Cirkör är först ut.
16.25
Tidigare utanför arenan  idag träffade jag den här gruppen, som under eventet talar om krig, fattigdom och flykt. På bilden syns bland annat Rose Nathike Lokonyen från Sydsudan, som tävlade i OS i Rio för det särskilda flyktinglaget.
16.25
Jag har sett hela programmet och tycker det är stort. Jag bor i det sydliga Frankrike och mina vänner har tittat med. Då jag bodde i Sverige besökte jag ofta St Thomas kyrkan i Lund, en underbar oas.
Tack för den fantastiska reportage o live
16.33
Eric Muhl från Stenungsund har kommit till arenan: "Det är stort att man väljer att fira jubileet här i Sverige. Det är fantastiskt här, folk från alla världens hörn är här."
16.34
Om ni undrat hur det går med påvens twittrande, så kommer här svaret. Uppkopplingen verkar funka fint och formuleringsförmågan finns där trots det hektiska schema som utgör stommen i hans Sverige-besök. För en liten stund sedan kom den första tweeten från påven sedan han landade.
16.35
Let us ask the Lord that his word, source of light and life, may help Christians be ever more united.
16.38
Föga överraskande handlar den om den strävan efter enhet som han och många andra inblandade på förhand har pratat om.
16.39
Jag ser livesändningen från Mae Sot i norra Thailand mot gränsen till Burma. Att att söka enhet istället för splittring är ett starkt och hoppfullt budskap som vi behöver påminna oss om i en tid som denna! Give us peace, oh Lord
Ungefär så har många på förhand formulerat själv syftet med påvens besök i Sverige
16.39
Utsikten från pressläktaren. Där nere finns den korsformade scenen, dekorerad med blommor.
16.42
– Jag är här eftersom jag jag läste i tidningen en gissning att påven skulle övernatta i Igelösa, säger Alan Crozier som tagit bilen och kört till den skånska byn. Med sig har han en liten pocketkamera. Foto: Backa Elias Bondpä
16.43
Operasångerskan Malena Ernman har nu tagit plats på scen.
16.46
Lunds stolthet Måns Zemmerlöv drog väl mer folk till Stortorget efter seger i ESC än storbildsskärm med Påven?
Uppgfter från polisen är att det varit 2000 från allmänheten vid Stortorget och 3000 personer kring domkyrkan. När Måns uppträdde uppskattade man att 10.000 var på plats.
16.47
Kattis Ahlström och Malena Ernman talar om Malenas engagemang för flyktingar. "Det kommer från familjen, min mamma var diakonissa" säger Malena.
16.48
"Vi bör hjälpa dem som inte är lika lyckligt lottade som vi" avslutar Malena Ernman. Ett av budskapen under dagens event är just medmänsklighet och ömsesidig respekt.
16.50
Ja, Måns Zemmerlöv är definitivt större än påven :-)
Internationellt sett tror jag att det ändå finns några, kanske rentav ganska många, som skulle hävda motsatsen.
16.51
Tensta Gospel Choir får nu igång publiken ordentligt. Många klappar med!
16.52
Antje Jackelén är på plats på Malmö arena.
16.56
Eventet på arenan beskrivs som väldigt speciellt av en värdinna som menar att något liknande inte har arrangerats här tidigare.
16.56
SVT:s Christian Catomeris reagerar när Antje Jackelén kommer in i arenan. – Lite spännande ändå att en kvinnlig ärkebiskop möter ledaren för en kyrka som ganska styvnackat vägrat ta in kvinnorna i sin kyrka.
16.56
Nu är påven framme och alla reser sig upp.
16.59
16.59
Påven och hans sällskap tar först en runda genom arenan för att hälsa på besökarna. Påven sitter i ett litet fordon medan han vinkar mot publiken.
17.00
Publiken skriker och applåderar.
17.03
Påven ler ut mot publikhavet och med sig upp på scen har han Lutherska Världsförbundets ordförande, biskop Munib Younan och generalsekreteraren Martin Junge.
17.05
Ett stort ögonblick för de som väntat, många skanderar från flera olika håll i arenan. Tyvärr svårt att höra vad från där jag sitter.
17.08
Nu hålls en kort gemensam bön, ledd av biskop Munib Younan.
17.09
När påven tar plats framför talarstolen jublar publiken igen.
17.11
Fyra representanter från olika delar av världen presenteras och välkomnas upp på scen. Tal ska hållas.
17.12
Malena Ernman och Mats Bergström framträdande i Malmö arena tidigare. Foto: Emil Langvad / TT
17.13
Först ut är Pranita Biswas som berättar hur befolkningen i Indien påverkas av klimatförändringar. Hon nämner översvämningarna i december 2015 som ledde till att 500 personer miste livet.
17.15
När åker påven hem imorgon då vi ska köra hem från Malmö eftermiddag och bor nära Malmö airport. Trevligt att han är här.
Nu blir det väldigt personligt här kring var du bor etc, men tänker att det kan vara av intresse för andra hur länge påve Franciskus stannar i Sverige. Enligt planen lämnar han Malmö airport klockan 12.45 .
17.16
De fyra olika representanterna ska alltså vittna om olika svårigheter och utmaningar som människor möter i olika världsdelar.
17.22
Hector Fabio Henso från Caritas Colombia talar nu, bland annat om offren för inbördeskriget och de landminor som finns i just Colombia. Han arbetar för Caritas, en katolsk organisation som driver biståndsarbete.
17.35
Runt 10000 biljetter har sålts till dagens event. Biljetten har kostat 100 kronor/st och allt från biljettförsäljningen ska gå till projekt som drivs av katolska och lutherska hjälporganisationer. Bland annat till syriska flyktingar i Mellanöstern.
17.35
Inne i arenan är det nästan fullsatt nu.
17.35
Påven Franciskus och Martin Junge från Lutherska Världsförbundet vid det ekumeniska eventet i Malmö Arena. Foto: Emil Langvad / TT
17.36
Imorgon kommer jag och min man tillsammans med 17998 andra att fira mässa med påven. Det är riktigt stort!
17.40
Efter talen från de olika representanterna kommer snart påven tala igen.
17.43
Malena Ernman ska också upp på scen igen. Sedan väntar den gemensamma avsiktsförklaringen mellan Caritas Internationalis och Lutherska Världsförbundet, som är ett av huvudsyftena med dagens event.
17.48
"Ge freden en chans" säger biskop Munib Younan när han tar vid efter talarna. Publiken är engagerad och jublar gång på gång.
17.53
Nu väntar sången "Give us light" som även framfördes under gudstjänsten tidigare idag. Sedan är det påvens tur att tala.
17.59
Påven håller nu tal. På storbildsskärmen visas talet, översatt till engelska.
17.59
Påven: Kära bröder och systrar. Jag tackar Gud för att vi tillsammans minns reformationen för 500 år sedan. Vi tänker på detta minne med förnyad anda och är medvetna om att enheten kristna emellan behöver prioriteras, eftersom vi ser att det är mer som förenar oss än som skiljer oss åt.
18.02
Påve Franciskus säger bland annat: Dialogen oss emellan har hjälpt oss att förstå varandra bättre, lita på varandra och uttrycka vår vilja att sträva efter fullständig gemenskap.
18.05
Påven fortsätter: Jag delar din bestörtning över alla de skador som görs på vår planet, allas vårt gemensamma hem, och som får allvarliga följder för vårt klimat. Som du just sade drabbas oftast de utsatta och fattiga mest, och de tvingas fly för att rädda sig undan de följder som förändringar i klimatet för med sig. Alla ansvarar för att bevara skapelsen, men särskilt kristna gör det. Vårt sätt att leva och vårt uppträdande bör stämma överens med vad vår tro säger.
18.08
Intresset för talet är stort. Direktrapporteringen är i full gång från bland annat danska tv-journalister.
18.08
Publiken följer talet, ord för ord, och skrattar med när påve Franciskus skrattar.
18.11
Påven säger också: Efter att ha lyssnat på dessa modiga personer, vars berättelser får oss att tänka på hur vi själva lever och hur vi reagerar inför de behov som finns runt omkring oss, vill jag tacka alla regeringar som hjälper flyktingar, de förskjutna och de som söker asyl; allt som görs för dessa personer som behöver skydd är tecken på solidaritet och erkänner deras värdighet.
18.12
Franciskus fortsätter: Snart kommer vi få höra biskop Antoine. Han bor i Aleppo, som är en stad som kriget ödelagt och där man föraktar och trampar på till och med de mest grundläggande rättigheterna. Nyheterna vittnar dagligen om det obeskrivliga lidande som skapas av konflikterna i Syrien, som nu pågått i över fem år. Mitt i en sådan ödeläggelse är det verkligen heroiskt att män och kvinnor stannar kvar där för att ge de behövande materiell och andlig hjälp.
18.14
Han avslutar sitt tal: Kära bröder och systrar, låt oss inte tappa modet i svårigheterna. Jag vill att dessa berättelser berör oss och ger oss ny kraft att arbeta ännu mer förenade med varandra. Det vi ska ta med oss hem härifrån är löftet att varje dag göra något som sprider fred i försoning så att vi blir modiga och trogna vittnen för det kristna hoppet.
18.14
Nu är påvens tal slut. Dags för sång av Malena Ernman igen.
18.16
Talet verkar ha varit höjdpunkten för många här inne i arenan, för nu lämnar en del besökare arenan.
18.17
Programmet har dragit ut lite på tiden, men fortsätter alltså med en rad punkter till.
18.18
Under Malena Ernmans uppträdande visas starka bilder från kriget i bland annat Syrien.
18.23
Maria Simmons och Michel Roy från Lutherska Världsförbundets World Service och Caritas Internationalis skriver nu på den gemensamma avsiktsförklaringen.
18.26
Mycket glädje i arenan just nu. Många applåderar för det humanitära arbetet, som katoliker och lutheraner ska samarbeta kring nu.
18.27
Kommer ni sända Mässan imorgon från Swedbank stadion?
Vi rapporterar live som idag och kommer också sända delar på webben som det ser ut nu.
Mässan sänds i SVT1 9.15.
18.29
Nu, sista talet. Hålls av biskop Antoine Audo från Aleppo, Syrien.
18.32
Han talar om vikten av att hjälpa varandra, oavsett religiös tillhörighet.
18.35
Nu, en bön för Syrien som leds av biskop Munib Younan från Lutherska Världsförbundet.
18.40
Eventet på arenan är snart slut. Har varit en dag fylld med förväntan bland besökarna. Många har sett fram emot att träffa påven här i Malmö och flera har sagt att det är ett möte som säkert bara händer en gång i livet.
18.42
Jag lämnar nu arenan, och de som inte lyckats ta sig hit idag får chansen att lyssna på påven på Swedbank stadion i Malmö imorgon. Då hålls en katolsk mässa med start klockan 9.30.
18.43
Påven uppges vara inkvarterad här under sin vistelse i Skåne.

Boende: "Det kommer att bli Påvebyn"

svt.sePersoner från Vatikanens följe ska övernatta i Igelösa, bekräftar polisen. På måndagen var vägarna till forskningsanläggningen i byn avstängd. Infartsvägarna vaktas av polis.
18.44
Vi avslutar nu dagens liverapportering. Vi tackar alla för visat intresse! Följ oss även imorgon då vi rapporterar från Swedbank stadion under förmiddagen.
08.55
Hej och välkomna igen till den här liverapporteringen. I dag är vi på plats på Swedbank stadion i Malmö.
08.56
Trafiken är redan påverkad nere kring Malmö:

Påven eskorteras till stadion - E22 avstängd

svt.sePåven eskorteras av polisen till Swedbank stadion där han ska hålla mässa. Under tiden är E22 mellan Lund-Malmö helt avstängd.
08.58
I dag ska påve Franciskus leda en katolsk mässa på fotbollsarenan i Malmö. 18.000 besökare väntas komma till arenan. Strax före klockan nio på morgonen var köerna långa utan för Swedbank stadion.
08.58
– Det är väldigt mycket folk kvar utanför arenan, trots att insläppet stänger inom kort, berättar Bernard Mikulic, SVT Nyheter Skånes reporter på plats.
08.59
Foto: Gunilla Fritze
09.01
Dagens upplägg:
9.30 Mässan på Swedbank stadion startar

11.30 Mässan avslutas

12.30 Officiellt avsked på Sturup

12.45 Planet lyfter mot Rom
09.02
Nu är jag och Edina Hrustic på plats inne på Swedbank stadion där det ska firas katolsk mässa
09.06
09.07
09.09
De som kommit in börjar nu ropa "Papa Francesco" och klappa som om det är en fotbollsmatch vi väntar på
09.10
Stämningen är trots en regnig morgon väldigt bra. Det här gänget reste från Göteborg klockan halv två inatt och har varit här sedan klockan sex imorse. "Vi har bra platser, nära påven"
09.14
Jeanette Bergman väntade tålmodigt i kön. 
- Jag är troende, även om jag inte är katolik utan prostestant. 
- Det som hände igår var historiskt stort. Idag förväntar jag mig andlighet och må-bra-känsla.
09.16
E22 åter öppen uppger räddningstjänsten syd nu.
09.17
Insläppet öppnade redan klockan halv sju imorse. Strax innan klockan åtta togs den här bilden när många besökare redan var på plats vid första entrén, men trots det blev det väldigt trångt vid ingångarna.
09.21
Det är enligt uppgift från flera håll problem vid insläppet till stadion i Malmö. Insläppet är inte polisens ansvar utan det är Katolska kyrkan som är arrangör och som ansvarar för insläppet.
– Vi finns där och ser till att ordningen inte störs, att det inte inträffar någonting. I  övrigt är det arrangören som ansvarar att det fungerar med kontroller och så vidare, säger Lars Förstell, pressinformatör hos polisen.
09.24
Kerstin Ternheim har rest med många andra i tre bussar från Göteborg. Hon har varit katolik i hela sitt liv och ser mest fram emot gemenskapen. 
- Som katolik kan man känna sig lite ensam i Sverige. Här är folk från många länder och när vi sjunger trosbekännelsen tillsammans känns det fantastiskt.
09.27
Prästerna som ska förrätta mässan tillsammans med påven har intagit sina platser. När de kom ut på scenen jublade publiken som åt ett fotbollslag
09.27
Foto: Bernard Mikulic
09.27
Nästan 18000 personer väntas delta under mässan. Det har fyllts på ordentligt under de senaste minuterna.
09.30
Nu kommer påven in i sin lilla bil och körs i ett ärevarv runt planen
09.30
Snart katolsk mässa på Swedbank stadion.
09.31
Publiken jublar - men läktarna är bara halvfulla. Många har inte kommit in än
09.31
Johan Forsberg och Malin Kihlberg är båda troende även om de inte är katoliker. 
- Det är ju en speciell grej. Det är klart att man vill vara här. 
Malin hade gärna varit med på arenan igår också. 
- Men man kan ju inte ta ledigt hur mycket som helst säger hon och skrattar.
09.32
Läktaren närmast scenen där påven ska stå är nästan full nu.
09.32
09.34
Folk strömmar ner från sina platser för att komma så nära som möjligt och kunna ta bilder. Bilen stannar med jämna mellanrum så att påven kan hälsa på folket
09.34
Alla är beredda. Påvens ankomst måste fångas på bild.
09.35
09.37
Publiken står upp på alla läktare och följer ankomsten.
09.38
Planen från början var inte att påven skulle stanna två dagar i Sverige. Men påven valde själv att stanna kvar några timmar extra för att kunna hålla denna katolska mässa. I dag, den 1 november firas nämligen allhelgonadagen över hela den katolska världen. I Rom är det en mycket viktig dag.
– Men jag beslutade att göra så här och jag hoppas kunna undvika att det ger upphov till missförstånd, berättade påven för tidskriften Signum.
09.41
Påven har klivit ur sin bil för att hälsa på folk. "Leve påven" skriker folk. En kvinna framför mig gråter häftigt av alla starka känslor
09.41
Besökare vill verkligen komma nära. Lätt upprörd stämning när allt fler vill tränga sig fram för att få en bild.
09.42
Papa! Papa! Skriker publiken medan de fotar påven.
09.46
Jame Hanna och Nicodemos Franciskus Abraha glada över att ha stått nära påven. Jame har tidigare träffat påven i Krakow.
09.46
Under morgonen har trafiken påverkats av påvens kortege. Här kan du se hur området kring Swedbank stadion påverkas: malmo.se
09.48
Beskådar spektaklet och konstaterar en sak. Människan är ett förunderligt släkte.
09.48
Det krävs en påve för att få Edward Blom till en fotbollsstadion.
09.49
Påven har lämnat planen och kommer snart tillbaka för att förrätta mässan. På läktarna är känslorna fortfarande starka. Folk kramar varandra.
09.49
Nu börjar snart mässan. Publiken ombeds att inte vifta med flaggor under mässans gång.
09.51
Nu börjar strax gudstjänsten som alltså är en katolsk mässa med nattvard
09.55
Flaggor från flera olika länder vajar på läktarsidorna. Många danskar är här, och i kön stod bland annat Annette Thomsen från Köpenhamn som är här med sina fyra barn. "De har fått ledigt från skolan för detta"
09.56
Nu börjar mässan med ingångspsalmen För alla helgon
09.57
Jag tror det skulle vara värdefullt att ge tittarna en direkt jämförelse mellan lutheranska kyrkan och katolicismen.Som tittare är det intressant att höra skillnaderna som gör att man inte kunnat samsas t ex vad gäller skramenten osv.
Hej Håkan. Det finns ju en massa skillnader, trots att mycket av detta påvebesök har handlat om ekumenik, dialog, försoning och strävan efter enhet. Precis som du säger finns ändå en hel del skillnader mellan katolicismen och protestantismen generellt. Inom katolska kyrkan finns ju sju sakrament (dopet, nattvarden, bikten, konfirmationen, äktenskapet, smörjelsen och prästvigningen.
I Svenska kyrkan finns bara två sakrament, dopet och nattvarden.
09.59
De flesta av besökarna är nu insläppta på stadion och kan ta del av mässan. Men det är inte helt fullt här idag.
10.00
Syndabekännelse. Påven bekänner tillsammans med församlingen att han syndat i tankar, ord och gärningar och ber Gud om förlåtelse
10.01
Kören sjunger Kyrie eléison - Herre, förbarma dig
10.03
Några av de som är på plats. Alla har fått ett programblad för att hänga med.
10.04
Ulrica Formby filmade kortegen när hon var på väg till jobbet. Tack Ulrica för att du skickade in filmen!
10.05
Malmö kommer bli svåra att slå på swedbank arena efter att påven varit där och gjort det till helig mark. #twittboll #malmöff #påven
10.06
Zlatan verkar vara på besök i Malmö?
10.07
Många på twitter gör, föga överraskande, kopplingar till det som väl får betraktas som ordinarie verksamhet på Swedbank stadion.
10.07
Nu är det dags för första läsningen, idag ur Uppenbarelseboken. Upp 7:2-4, 9-14
10.08

Kritiker: ”påven ingen mysfarbror”

svt.seSverige har fått påvefnatt, men alla är inte lika entutiastiska över besöket. Kritikerna menar att det gullas för mycket med påven.
10.15
Morena Miranda Hernandez från Karlskrona har varit på plats i Malmö i två dagar för att följa påven. Med sig idag har hon blommor, som hon sedan ska ta med sig tillbaka till sin församling "Det är speciellt att ha haft med dem hit".
10.15
Dagens Evangelium är Matteus 5:1-12, det som kallas Bergspredikan. Jesus pratar om att saliga är de sörjande, de ödmjuka och renhjärtade
10.17
Nu ska påven predika
10.19
Idag är det Alla helgons dag. Påven uppmanar alla att inte bara minnas kyrkans helgon utan också alla män och kvinnor som gör storverk runt omkring oss, utan att kanske få något erkännande
10.19
SVT Nyheter Skånes reporter Richard Lööf är på plats utanför stadion. Inga köer finns kvar längre men det fanns två problem vid insläppet. Dels uppges för många människor inte ha kommit i tillräckligt god tid. Många gick också till fel ingång. Därför blev allt fördröjt. Ytterligare ett problem fanns. Flera drabbades av att det inte gick att skriva ut biljetter från Ticketmaster. I ingången godtogs enbart pappersbiljett.
10.22
"Vi firar helighetens fest. En helighet som är full av kärlek till Gud och våra bröder. En trogen kärlek som leder till att man glömmer bort sig själv"
10.22
Richard Lööf träffade på Karolis Saldras från Köpenhamn utanför stadion som var en av de som missade mässan trots att han hade biljett. –Vi köpte biljetterna hemifrån Köpenhamn och vi skulle printa ut dem hos Ticketmaster i Malmö med de sa då att systemet var nere och att vi skulle visa upp telefonbeviset istället vid ingången till stadion. Men där krävde de pappersbiljett. Så vi kom inte in och missade det hela. Vi är väldigt besvikna, säger han.
10.22
Predikan översätts till både svenska och engelska under mässan.
10.24
"Saligprisningarna i dagens Evangelium är Kristi biografi och därför biografin för varje kristen."
10.25
Väldigt lugnt under mässan än så länge. Det har börjat regna lite smått igen, och de som varit här sedan tidigt imorse tycker att det börjar bli kallt.
10.27
Nu pratar påven om Sveriges två helgon Den Heliga Birgitta och Elisabeth Hesselblad. Påven vill också särskilt uppmärksamma en av saligprisningarna: saliga är de saktmodiga. Saktmodet gör att vi kan lämna det åt sidan det som skiljer oss
10.32
Foto: Jonas Ekströmer / TT
10.33
Foto: Emil Langvad / TT
10.34
Gula flaggor har delats ut till besökarna. Såhär glada var medlemmar från Sankt Paulus katolska församling precis innan mässan började. Nu när den inletts har besökarna uppmanats att inte vifta med flaggorna längre.
10.37
Nu är det trosbekännelsen. Något som många katoliker i kön in till stadion såg fram emot - att tillsammans med påven få sjunga Credo
10.38

Här blåser påvens mössa iväg

svt.sePåven håller under tisdagen katolsk mässa på stadion i Malmö. Men innan mässan började hälsade han på folket. Då blåste hans mössa plötsligt iväg.
10.39
Är det uppehåll eller regnar det något?
Just nu är det uppehåll, men det har regnat lätt under nästan hela förmiddagen.
10.40
Hur mycket folk är det på stadion?
Vi försöker få en exakt siffra av polisen och återkommer när vi vet.
10.41
Nu är det kyrkans allmänna förbön som framförs på flera olika språk
10.48
Nu förbereds nattvarden.
10.57
Alla prästerna har nu fått röda oblataskar
10.58
Ana och Juro Bosic från Gislaved följer mässan. De har klätt sig varmt för att inte frysa här på stadion.
10.59
Påven läser texten om hur det gick till vid den sista måltiden då Jesus instiftade nattvarden och uppmanade lärljungarna att äta brödet och dricka vinet till hans åminnelse
11.00
Det är kallt på stadion. En del har börjat lämna mässan trots att den inte är slut
11.03
Mässan kommer att pågå i ungefär en halvtimme till.
11.03
Nu har vi fått besked av polisen att det är cirka 15.000 personer på stadion i dag.
11.03
Hur mycket kostade biljetterna till mässan?
Noll kronor styck.
11.05

Missade mässan när biljettsystemet låg nere

svt.seDet uppstod stort krångel vid insläppet till den katolska mässan. Biljetter gick inte att skriva ut och många människor kom till stadion alldeles för sent.
11.09
Fridshälsningen. Besökarna skakar hand med varandra.
11.10
Jag såg någon uppgift om att biljetterna kostade 100 kr/st, men att hela summan gick till välgörande ändamål. Det uppgiften stämmer alltså inte?
Biljetterna för att komma in på det ekumeniska evenemang som ägde rum på Malmö Arena (inomhus) kostade 100 kronor styck, där gick intäkterna mycket riktigt till stöd för flyktingar från krigets Syrien. Den katolska mässa som just nu hålls på Swedbank stadion i Malmö (utomhus) är gratis.
11.11
Prästerna lämnar sin läktare för att ge sig ut i församlingen. Bara den som är katolik kan ta nattvarden på mässan. Den som är protestant kan gå fram, lägga höger hand på vänster axel och får då Herrens välsignelse
11.14
Oblater delas nu ut av prästerna.
11.16
Mässan på Swedbank Stadion är strax slut. Pildammsvägen stängs snart tillfälligt från Stadionområdet och söderut. bit.ly/2fq49hV

11.19
Med anledning av att påven ska färdas från Swedbank stadion till Malmö Airport stängs Pildammsvägen, Yttre ringvägen och E65 mot Sturup av.
11.20
Lagom till nattvarden är över börjar det regna igen. Många väljer att lämna
11.24
Några som försöker ta skydd från regnet här på stadion.
11.25
Nu talar Sveriges katolske biskop Anders Arborelius och tackar påven för hans besök. Folk applåderar och jublar
11.36
Mässan avslutas strax. Det som återstår är Angelus och Välsignelsen.
11.39
Församlingen ber tillsammans med påven.
11.41
Påven läser välsignelsen över församlingen. Han gör sig nu redo för att lämna stadion. Under tiden sjunger alla I himmelen, i himmelen.
11.43
Påven lämnar, men vi andra får stanna en liten stund till. Vi släpps inte ut förrän påven åkt iväg. Men med det här säger Edina och jag tack och hej då från Swedbank stadion
11.44
Påvens plan skulle ha lyft 12.45 mot Rom men enligt de senaste uppgifterna till SVT Nyheter är det senaste budet 13.15, enligt vårt team på Malmö Airport. Håll koll på svt.se/nyheter eller svt.se/skane Vi uppdaterar med fler nyheter angående påvebesöket under dagen.
11.45
Nu tackar vi alla för visat intresse! Vi avslutar vår liverapportering nu.