Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Trump vann presidentvalet i USA – SVT rapporterar live

Republikanen Donald Trump segrade i det amerikanska presidentvalet. SVT Nyheter finns på plats i New York, Washington och Florida, och även på redaktionen i Stockholm för att ge er nyhetsuppdateringar och resultat från USA:s val.

SVT rapporterade · USA röstade – följ dramat hos SVT Nyheter

09.41
Den lilla byn Dixville Notch i New Hampshire i det östligaste hörnet av USA, inte långt från kanadensiska gränsen, är alltid först ut med att rösta. Där samlades de röstberättigade vid midnatt – i år åtta personer – flera timmar innan de flesta andra vallokaler ens öppnat.
Resultatet kom nästan omedelbart: Hillary Clinton fick fyra röster, Donald Trump två, Libertarianernas Gary Johnson en röst, och en handskriven röst lades på Mitt Romney, presidentkandidat för Republikanerna för fyra år sedan, rapporterar CNN.
09.19
Opinionsexperten Nate Silver fastslår att Hillary Clinton nu har 70 procents chans att vinna valet. Clintons försprång till Republikanernas Donald Trump har ökat från 2,9 procent till 3,5 procent. Nate Silver, grundare av sajten Five Thirty-Eight fick stor uppmärksamhet när han prickade rätt vinnare i samtliga 50 delstater i presidentvalet 2012, skriver TT. Five Thirty-Eight använder i sitt arbete en metod där olika mätningar vägs samman för att sedan viktas utifrån bland annat kvalitet och historiskt utfall.
I den viktiga vågmästarstaten Florida ska Clintons chanser till seger ha ökat från 48 till 54 procent, skriver Silver.
11.08
New York Times berättar vidare i sitt reportage om Trump hur han åker runt i ett gulddekorerat flygplan. Tidningen har med hjälp av källor på insidan följt Trumps kampanj där han flugit från delstat till delstat för att övertyga väljarna. NYT målar upp en bild av en kampanj i kaos, där medarbetarna bråkar och inte ens går att sparka. Men på utsidan syns nu ett lugn där man har kontrollerat Trumps klavertramp i sociala medier genom att få honom att sluta twittra.
11.24
Sociala medieexperten Jeremy Art har sammanställt en lista när segertalen och erkännandet av förlust kom efter valresultaten de senaste valen. (Han har dock glömt att ändra till am-tid i stället för pm-tid på Obamas senaste vinsttal). 

11.58
Greetings from Richmond, where @timkaine is casting his ballot. He's currently in line at his polling place, which… twitter.com/i/web/status/7…

12.01
Nu, klockan 12 svensk tid, öppnar vallokalerna i flera stora delstater på USA:s östkust.
12.02
Över 46 miljoner amerikaner har förtidsröstat, rapporterar politico.com
12.06
God morgon från Washington! Här är klockan 06.00, vi ska snart bege oss till en vallokal här! Men först ska Ann-Britt vara med i webblajven som jag hoppas att ni tittar på :-) 

Mig kommer ni att kunna följa här direktrapporteringen hela dagen, jag ska åka runt och prata med folk så att ni kan
känna av tempen på huvudstaden. Kommentera gärna om ni har något särskilt ni vill att jag ska fråga om!
12.16
Latinamerikanska väljare har pekats ut som en viktig grupp i det här valet för kanske särskilt Hillary Clinton eftersom hon har stort stöd. Igår åkte jag till Adams Morgan här i DC för att träffa just latinamerikaner.

De kan bli Hillary Clintons stora trumfkort

svt.seDen kallas ibland ”den sovande jätten”, väljargruppen som Clinton hoppas ska sänka Trump i ödets minut. Det handlar om USA:s latinamerikaner. Om siffrorna stämmer och den växande väljargruppen sluter upp bakom henne – då har Hillary Clinton trumf på hand när rösterna räknas.
12.12
Åtta reportrar låter väl nästan lite lite, med tanke på att det amerikanske valet handlar om mer och avgör mer om svenskarnas framtid, än säg ett svenskt val?

#skendemokrati
12.25
Vallokaler i några delstater längst östkusten, bland annat New York, har ju alltså öppnat. Men här i DC öppnar de första om drygt en halvtimme, och då är vi där.
12.26
Här kan ni följa de senaste valundersökningarna från Five thirty-eight.
12.28

Nate Silver, som har grundat sajten Five Thirty-Eight (länkad i förra inlägget) fick stor uppmärksamhet när han prickade rätt vinnare i samtliga 50 delstater vid presidentvalet 2012.
12.32
Och här kan ni ser hur opinionsläget är i de olika delstaterna just nu.
12.34
Nu har vallokalerna öppnat i North Carolina, Ohio och West Virginia.
12.41
Det här händer hos oss under dagen:

11.55:
SVT Nyheters livesändning på webben startar. Från 12.05 kan sändningen även ses i SVT2.
12.00:
De flesta vallokalerna öppnar.
01.00:
De första vallokalerna stänger.
01.30:
Vallokalsundersökningar från viktiga stater som North Carolina och Ohio väntas.
02.00:
De första resultaten från flera stater på östkusten och södern kommer in, till exempel viktiga nyckelstaten Florida.
03.00:
Första resultaten från bland andra New York, Texas och Michigan.
04.00:
Resultat från Iowa, en stat som Trump måste vinna för att hålla sig kvar i racet.
05.00:
De sista vallokalerna stänger.
Strax efter 05.00:
Traditionellt sett talar här kandidaterna och medger vinst eller förlust och vi har ett första resultat.
10.00:
SVT:s valvaka avslutas i Gomorron Sverige men fortsätter på webben och i SVT2.
13.00:
Valsändningen på webben och i SVT2 avslutas.
12.49
Igår träffade jag Jessica och Maribel. Maribel ska rösta idag, men inte Jessica eftersom hon är papperslös. 

- Om jag kunde rösta skulle det ha varit på Trump. Jag tror att han skulle låta oss unga stanna och skicka hem de som är dåliga.
12.52
Och nu är vi på väg! Vallokalen öppnar om sju minuter.
13.00
Donald Trumps första tweet på valdagen: 


13.04
13.07
Hillary Clintons vice presidentkandidat Tim Kaine och hans fru Anne Holton har röstat i sin hemstad Richmond i Virginia, rapporterar AP. Paret röstade kort efter sex på morgonen i ett ålderdomshem som tjänade som vallokal nära deras hem.
13.09
Joy Chambers och John Wang stod tidigt i kön till röstlokalen. Joy har kört långt för att komma hit, hon säger att hon är säkert på att DC röstar demokratiskt som de alltid gör, men han ändå svårt att hålla tillbaka tårarna när hon pratar om valet.

- Om Donald Trump vinner så kommer jag inte att gå upp imorgon. 

John Wang tycker att det ska bli spännande att se hur morgondagen blir, oavsett vem som vinner.

- Det här är helt olikt något annat val. Det enda man är orolig för är att det ska bli upplopp.
13.11
Demokratiska vice presidentkandidaten Tim Kaine röstar i Richmond, Virginia. Här hälsar han på en valarbetare.
13.18
Lång kö utanför röstlokalen här i centrala Washington DC.
13.18
Donald Trump talade med Fox News på valdagens morgon. – Jag ser så många hopp och drömmar som inte uppfylls och som kunde ha gjort det om det funnits ett ordentligt ledarskap, säger Trump och fortsätter: – Människor lider, veteraner lider... de har skadats så djupt och tagits hand om så dåligt. Det är väldigt sorgligt. Och samtidigt har vårt land så stor potential.
13.21
Hillary Clintons stab och en del kändisar som var med på hennes kampanjtal i går har lagt upp denna film där de alla står stilla för att illustrera att man "inte ska stå still, utan gå och rösta". 

13.25
Från TT:
För kronan, som fallit till nio kronor mot dollarn och tio mot euron inför valet, vore en seger för Trump en mardröm, enligt SEB:s chefsstrateg Johan Javéus.
Det är Trumps protektionistiska agenda som spökar. Och det faktum att Trump som president skulle ha stora möjligheter att driva politiken i den riktningen, utan kongressen som bromskloss.
-Det klart att små och exportberoende länder som Sverige inte kommer komma vinnande ut ur något sådant.
Men när dammet från valrörelsen har lagt sig kan även en Clintonseger bli problematisk för kronan. Då räknar de flesta med en höjning av USA:s styrränta i december. Det antas stärka dollarn och trycka ned valutor i länder som Sverige, som bedriver en extremt expansiv penningpolitik.
-Om USA går vidare med räntehöjningar ökar det penningpolitiska gapet mellan USA och Sverige, säger Javéus.
13.31
Tina Alfaro har just röstat, nu längtar hon tills den här dagen är över. 

- Jag är inget stort fan av Hillary men av de två är hon helt enkelt mer kvalificerad.

När jag frågar hur hon ska tillbringa valnatten skrattar hon och säger:

- Jag går upp tidigt och tänker inte rucka på mina rutiner. Det gör jag för The World series, men inte för detta.
13.32
Fox News frågade vilka stater som är viktiga för Donald Trump att hålla koll på (och vinna) i dag. Trump svarade: North Carolina, Florida, New Hampshire, Ohio och Iowa. Han nämnde även Michigan och Wisconsin som möjliga stater att vinna i, de är båda stater med en stor vit arbetarklass som är hans starkaste väljargrupp.
13.39
Enligt amerikanska medier skulle Hillary Clinton rösta klockan sju på morgonen i New York men är sen. Vilket kanske inte är så konstigt eftersom hon landade i NY vid halv fyra på morgonen från Philadelphia där hon höll sitt sista kampanjtal i går kväll tillsammans med mängder av kända artister.
13.40
Det är riktigt kyligt här kan jag berätta, eftersom solen inte gått upp ännu. Här har vi några kollegor som förbereder live utanför vallokalen.
13.44
Tim Kaine, Hillary Clintons vice presidentkandidat har talat med ABC News på morgonen. Han säger att han och Clinton kan ta plats i Vita huset om de vinner någon av nyckelstaterna, de så kallade "swing states" eller "battleground states". Kaine säger att vinst i North Carolina, Pennsylvania, Florida eller Ohio kan var och en vara nyckeln till vinsten för Demokraterna.
13.48
André berättar att han känner sig likgiltig efter att ha lagt sin röst.

- Men om Trump vinner kommer jag att bli rasande. Han är helt enkelt inte kvalificerad att bli vår president. Hillary är det - så det är ett lätt val.
13.52
Finns det några tidiga opinionsundersökningar från vallokalerna som kan peka på varthän det blåser?
Det är för tidigt än. Vallokalsundersökningarna kommer inte förrän vallokalerna stängt, det vill säga tidigast 01.00 svensk tid.
14.01
– Vinner jag inte, kommer jag se det här som ett otroligt slöseri med tid, energi och pengar, säger Donald Trump till ABC News men påpekar också att han fått höra att hans kampanj är början på en ny politisk rörelse. Enligt Trump har han spenderat 100 miljoner dollar på sin kampanj. Men den statliga valkommissionen rapporterar att det inte stämmer utan att det handlar om investeringar på "bara" 66 miljoner dollar.
14.03
Har det kommit några officiella data om vem som leder hittils?
Nej, det kommer inte förrän i natt. Tidigast klockan 01.00 kan vallokalsundersökningar trilla in.
14.08
Hillary och Bill Clinton röstar just nu i deras lokala vallokal i Chappaqua i delstaten New York. Väljare jublade när de anländ. Hillary Clinton vinkade och skakade hand med väljarna men talade inte med media.
14.11
Folk tar bilder på Hillary Clinton med sina mobiltelefoner medan hon röstar.
14.15
Tittar ut genom fönstret och ser polis nummer 1256 och 1257 i ordningen. Ett bevakat val, minst sagt.
14.16
Donald Trumps son twittrar att han i dag röstat. Han säger också i en intervju till MSNBC att hans far kommer att erkänna röstresultatet om det är lagligt och rättvist. Tidigare har Donald Trump talat om att valet är riggat - trots att det inte finns några bevis på det, rapporterar AP.

14.18
Har Trump twitterförbud?
Enligt New York Times har hans medarbetare tagit kontrollen över hans Twitterkonto under valkampanjens sista dagar. Trump får diktera dem till sina anställda som kommer att ha möjlighet att redigera dem innan de publiceras. Detta för att inga nya twitterkrig eller klavertramp ska komma i elfte timmen.
14.22
Hej! Skulle vara väldigt intressant att få någon väljares tankar om miljö- och energifrågor, internationellt och nationellt, fracking etc. Hoppas ni kan hitta någon -good luck!
14.22
Fråga folk på gatan utanför vallokalen hur de tror att Hillary kan vända sitt dåliga rykte bland trumpväljarna och ena landet.
14.24
På frågan från Fox News om Donald Trump ångrar något under kampanjen svarar han: - Visst, det finns saker jag hade velat göra annorlunda. Men vad nämnde han inte.
14.25
@Per Det ska jag göra! Håll utkik.
14.31
OK, tack. Jag tänkte på om de frågat folk utanför lokalerna om hur de röstade. Men någon sådan undersökning finns ännu inte?
Jo, det är de som är vallokalundersökningarna, men de släpps inte förrän alla har röstat och vallokalerna stängt. Annars skulle de ju inte säga så mycket om resultatet.
14.32
Vi fick en fråga från er tittare precis om hur väljare tror att Clinton ska kunna vända missnöjet mot henne bland Trumpväljare och ena landet. Kevin Mulvaney svarar på det!

- Jag tror att det är oundvikligt att det skulle bli svårt att ena oss alla oavsett vem det blev, med tanke på läget. Men Hillary Clintons fördel är att hon har 30 års erfarenhet av just detta, politik och diplomati, och har förståelse för människor med olika bakgrund.
14.33
@Sara Hej Sara! Tack för din fråga, jätteintressant. Ska försöka leta upp någon att prata med detta om!
14.39
Vad gör president Obama på valdagen då? Jo, han hedrar sin tradition att spela basket med sina vänner. Vid åtta på morgonen kom presidenten till sporthallen Army's Fort McnNair i DC, klädd i sportkläder. De två senaste valdagarna 2008 och 2012 har Obama spelat basket, förra gången med bland annat Chicago Bulls spelare Scottie Pipen, rapporterar AP.


14.40
Varför pratar ni om bara Hillary Clinton?
Säga lite mer om Donald Trump .....
14.42
TV- bolagens satellitbussar utanför Hilton, 6th Ave där Trump ikväll kommer hålla segertal eller erkänna sig besegr… twitter.com/i/web/status/7…
14.43
This is why voting in the United States is so hard cnn.it/2fcEFmo
14.45
Fråga gärna varför så många röstar på just de här två när det finns tredjepartskandidater. Varför väljer de aktivt mellan pest eller kolera som det också målats upp som? Detta vill jag gärna gärna ha svar på!
14.46
New York City röstar demokratiskt.
14.47
Jag träffade Rebecca utanför världsnaturfondens kontor här på gatan och frågade henne om miljöfrågans roll i årets val, en fråga vi också fick av en av er tittare! 

- För mig personligen är det en viktigt fråga, men just i det här valet har jag inte kunnat tänka så mycket på miljö och USA:s roll i världen när det gäller miljö. Allting handlar bara om att se till att han inte kommer till makten. Han får bara inte bli president.

- Det här är en man som säger att klimatkrisen inte är på riktigt, det säger väl allt?
14.48
– Det är en ödmjuk känsla att få rösta, eftersom det är så många människor som räknar med utgången av det här valet, säger Hillary Clinton vid vallokalen i Chappaqua, New York.
14.50
Bill Clinton säger till AP att han är ivrig att få bli en politisk make och skojar att han "har 15 års övning redan".
14.51
En väldigt kort kaffepaus och uppladdning av alla olika arbetsverktyg (mobiler, paddor etc) - sen är vi ute bland väljarna igen!
14.52
@Exil-Svensk Tack för den frågan! Den ska jag ställa till någon så fort jag druckit en snabb kopp kaffe och laddat upp batterierna.
14.56
Mängder av amerikanska kvinnor stöttar Hillary Clinton i dag genom att sätta på sig en dräkt med kavaj och byxor (en så kallad pantsuit) som Clinton ofta klär sig i. Kvinnorna har inspirerats av en Facebookgrupp som kallar sig Pantsuit Nation med över 2 miljoner medlemmar. Vissa väljer också vitt som en hyllning till suffragetterna som kämpade för kvinnlig rösträtt och ofta bar vitt. 

14.57
Varför är alla delstater inte representerade i rullisten? Åtminstone två stater fattas, nämligen Oregon och Washington.
Dessa två stater har ett system där man poströstar och inte att man går till vallokalen på valdagen, därför är de inte med i grafiken.
14.59
@Exil-Svensk
Valsystemet missgynnar fler kandidater. Det skulle krävas EN annan kandidat med möjlighet att få flest röster i ett flertal delstater för att göra det meningsfullt att rösta på denne.
Det finns ganska många presidentkandidater i dagen val, men bara två som i praktiken har möjlighet att vinna elektorsröster.
15.02
Donald Trumps son Eric Trump säger till CNN att han tror att hans far kommer att "vara involverad på något sätt" även om han förlorar valet. – Jag hoppas att energin som funnits runt min fars kampanj går tillbaka till folket som vi kämpar för, de som inte har haft en röst på mycket länge, säger Eric Trump. 

15.04
Demokraternas vice presidentkandidat twittrar skämtsamt om hur han inte hann först till vallokalen i morse. ”Det verkar som att jag får vänja mig vid att vara nummer två”, skriver Tim Kaine. 

15.04
@Olle P
Jag är medveten om detta. Men om tillräckligt många röstar på en tredje part så måste ju detta ge sprängkraft? Det har ju målats upp som att om man inte röstar på Hillary så röstar man på Trump, det är ganska skrämmande taktik att göra så. Det har ju som sagt målats upp som att de väljer "the lesser of two evils". Därför köper jag inte riktigt argumentet att systemet inte stödjer fler kandidater.
15.09
Skulle ni kunna fråga väljarna hur de tror att det påverkar bilden av USA i omvärlden att det gått så bra för Trump hittills?
15.12
Trycket på vallokalerna är olika över dagen . Vi kan berätta om en lugn morgon i Miami . Trots…
15.14
– Jag är så glad. Jag är så otroligt glad, sade en leende Hillary Clinton när hon kom ut från vallokalen i Chappaqua medan hennes väljare ropade "Madam president". 
15.19
På frågan hur det känns att få rösta på sig själv som president säger Clinton till CNN: – Det är en sådan ödmjuk känsla eftersom jag vet vilket stort ansvar som kommer med detta. Det här valresultatet betyder så mycket för landet och jag ska göra mitt allra bästa om jag har den turen att vinna i dag. 
15.21
Remsan med vallokalerna öppnande saknar Washington och Oregon. Varför
I de två staterna har man poströstning, de vill säga där har man redan röstat så där pågår inte röstning just nu.
15.22
Kraebs och hennes son Pierre är också här för att rösta, iallafall Kraebs. 

Hon säger att Hillary Clinton må ha begått misstag, men att hon alltid varit en kämpe för kvinnor och barn.

- Det är helt galet att ett land som USA inte kan få in en kvinna i Vita Huset. Bottom line är att vita män i det här landet inte vill se en kvinna vid makten. 

- Så fort jag pratar med vänner som vill rösta på Trump så blir det bråk, jag förstår inte hur de tänker.
15.24
@Erik Hej Erik! Vi tar med oss den frågan, är strax på väg mot vita huset för att prata med människor där. Vid vallokalerna är det mest demokratiska väljare och vi hoppas på lite mer blandning vid presidentbostaden.
15.28
Varför är inte staten Washington med när det presenteras vilka stater som öppnar vallokalerna vilken tid?
För att de inte har några vallokaler där, Washington och Oregon har ett system med poströstning.
15.29
Såg nu en direkt från rapport då sa A-B Pettersson vi sänder via en iPad. Hur då?
Teknik intresserad
Anders
De filmar med den. En mick är kopplad till paddan och så använder man den precis som en kamera och sänder via en livesändningsapp.
15.33
Är det imorgon kl 06.00 resultatet kan va klart? svensk tid alltså?
Ungefär, troligtvis lite tidigare, kan komma redan vid femtiden.
15.43
Hej Anders! Såg din fråga om hur vi sänder med IPad - såhär ser det ut! Vi har en app som kopplar upp oss mot redaktionen i Stockholm. Det enda minuset är att vi inte har någon lampa att ljussätta med. Ann-Britt och Ewa hälsar!
15.45
Två kvinnor protesterade i dag topless med orden "Trump, grab your balls" och "Hate out of my polls" skrivna på sina överkroppar på Donald Trumps vallokal i Midtown, Manhattan. Kvinnorna greps på platsen. En redaktör på tidningen People twittrar rörliga bilder från händelsen. 



16.00
Jessica och Cooper Schwartz som just kommit ut ur vallokalen kallar valet för "det lättaste provet någonsin".

- Hillary, såklart! Jag tror att människor kommer att bråka om det här ett tag till, men sen hoppas jag vi kan enas om att hon är den mest kvalificerade kandidaten.
16.02
Vid vilken tid borde jag ställa klockan på inatt om jag vill se slutspurten i valet?
Mellan 01-02 börjar de flesta valresultaten från delstaterna rulla in, men vill du sova lite längre kan du ställa klockan på 04.30 för då är det en halvtimme kvar innan de sista vallokalerna stänger.
16.02
Just nu i en taxi från vallokalen i Georgetown till Vita Huset. Taxichauffören Nathaniel Catlett säger att han är 63 år, och aldrig har sett något liknande i hela sitt liv.

- Vårt problem är att vi förväxlat lögner med politik - folk tjatar om att hon ljuger men det är så politik alltid varit! Människor är upprörda över att politiker säger en sak när de ska väljas och en annan när de kommer till makten. Men det är som att bli arg när en orm biter.
16.04
Jag kollar på live-sändningen och funderar på vad som händer egentligen i vallokalerna. Hade varit kul att få veta vad alla som syns i lokalerna har för roll.
16.11
Brittiska politikern och före detta ledaren för EU- och invandringskritiska UKIP, som visat sitt stöd för Donald Trump jämför amerikanska valdagen med Brexit - då Storbritannien röstade för att gå ur EU:

16.12
Var befinner sig Clinton och Trump just nu? Var inväntar de resultatet?
Båda är i New York. Clinton röstade för ett par timmar sedan i Chappaqua, norr om New York och Trump väntas rösta på Manhattan. Båda kandidaterna valvakar på Manhattan i natt.
16.12
@Simon Hej Simon! Ann-Britt och jag kommer att svara på detta strax i livesändningen!
16.15
När får man reda på resultatet på valet?
Det är inte säkert men vallokalerna stänger 05.00 i natt svensk tid och strax därefter väntas ett preliminärt resultat.
De sista vallokalerna stänger då, många stänger redan 03.
16.17
Vet inte om ni kan se, men vi står nu vid Vita Huset, där uppe har CNN sina sändningstält. Själva står vi här nere med paddan, redo att börja sända.
16.20
Vill bara säga jag tycker att ni gör ett bra jobb med att inkludera oss som följer detta. Inte bara att skicka frågor och ha en dialog, utan även den möjlighet ni ger att få våra frågor och funderingar besvarade av den amerikanska befolkningen direkt. Ett mycket transparent sätt att bedriva nyheter!
16.22
@Peter Vad roligt att du tycker det Peter, vi tycker också att det är väldigt spännande att ha mer er läsare i rapporteringen - så fortsätt gärna skicka in era frågor och kommentarer.
16.24
Vem leder just nu?
Det är för tidigt att säga ännu.
16.24
@Peter: ... och jag känner precis tvärtom:-) Värdelös feedback på kommentarer och frågor. Väldigt selekterade.
16.25
Har Trump röstat?
Nej inte ännu. Vi väntar fortfarande på det.
16.28
Det kommer en del frågor på vilka kändisar som stöttar Trump. Bland annat Clint Eastwood, Jon Voight och Kirstie Alley har uttryckt sitt stöd för den republikanske kandidaten. 

16.29
@Arne
Jag håller inte med, de säger så mycket de kan och ger viktig information.
16.31
I går gick Trump ut i ett tal och sa att den amerikanske fotbollsspelaren Tom Brady stöttade honom och hade röstat på honom. Samma dag sa Brady dock att han inte röstat än. Och nu går hans fru, supermodellen Gisele Bündchen ut och förnekar det och säger att varken hon eller hennes man röstar på Trump. 
16.33
Köerna är långa vid många vallokaler, men överlag är det en lugn stämning, rapporterar The Guardian som tagit in röster från väljare i flera delstater om hur stämningen är på deras vallokal.
16.37
Erik undrade hur amerikaner tänker kring hur bilden av USA påverkas av hur bra det gått för Trump. Det kan Cathrine och Jonathan Turke svara på.

- Hemskt. Jag tror det skrämmer världen lika mycket som det skrämmer oss. Det skadar bilden av oss som en fungerande demokrati, säger Cathrine.

Jonathan fyller i:

- Nu gäller det att vi visar omvärlden att inte alla amerikaner är rasistiska mobbare som han, att vi sluter upp och låter Hillary göra det Obama försökt göra - plocka fram det bästa hos det amerikanska folket.
16.40
Vad supermodeller har sagt och gjort, är det anekdoter som tillför något om man inte har som mål att fortsätta smutskastningen av den ene kandidaten?
Det är relevant om det kan visa på att ord står mot ord i nyhetsrapporteringen. Enligt henne (oavsett vad hennes yrke är) så stämmer inte den tidigare rapporteringen om att Brady skulle stötta Trump. Då berättar vi det.
16.44
Tyska förbundskanslern Angela Merkel visar öppet sitt stöd för Clinton: "Det vore en framgång om Clinton vinner": 
16.45
När stänger vallokalerna?
De första stänger 01.00 och de sista stänger 05.00, svensk tid.
16.54
Det är inte lätt att hitta Trump-supportar här i DC men här har vi en - dock från Arizona.

- Jag har alltid röstat på Republikanerna, jag är kanske inget stort fan av Trump men skulle aldrig rösta på Clinton, säger Mark Kendrick.

- Det finns två saker som är viktiga för mig. Det ena är skatter, mina är för höga, och det andra är att jag inte vill bli sprängd på en flygplats. Då är Trump ett bättre alternativ, Hillary Clinton är en del av etablissemanget som tar våra pengar.

Jag frågar varför han tror att jag har så svårt att hitta Trump-supportrar här i DC:

- Se dig omkring, hela den är staden är byggd på skattepengar. Här bor inte de människorna som förlorar på om Clinton blir president.
16.54
En av alla t-shirtar till salu på Manhattan. Har hittills inte sett några anti-Clinton-t-shirts här. Bara Trump.
17.00
På några minuter rensades hela gatan upp och vi skickades hastigt iväg till trottoaren - nu väntar vi på nästa sändning och pratar med folk. Skicka gärna in fler frågor som vi kan ställa till människor här!
17.01
Nu går Donald Trump in i den vallokal i New York City där han ska lägga sin röst i valet.
17.04
Detta sker samtidigt som vi tackar min kollega Helena Zachariasson för dagens insats, och jag tar över det övergripande arbetet med att lotsa er genom kvällen här.
17.05
Vallokalen där Trump röstar är inne på en skola på Lexington avenue, bara ett stenkast från Trump tower på Manhattan.
17.13
VI har haft smärre tekniska problem med utsändningen av Trumps röstande, inne från lokalen. Nu har han iallafall lämnat lokalen – och i vår sändning hörs burop från människor på gatan blandas med antydningar till hurrarop.
17.19
Här är ett litet gäng som inte vill prata om politik idag. John, Eric, J.P och Jonathan har kommit hit ända från Texas för att promenera omkring i DC med sitt stora träkors.

De har röstat men vill inte berätta på vem.

- Vi tänker be för vem som än blir vårt lands nästa president. Vi vill bara sprida ett budskap om kärlek och att Gud ska vara med oss oavsett.
17.19
Det blev en snabb och effektiv sorti för Donald Trump efter att han röstat på Manhattan för en liten stund sedan. En liten vinkning och sedan hopp in i bilen, omgiven av ett tungt säkerhetspådrag.
17.21
Finns det några viktiga tider att komma ihåg under natten?
01.00: De första vallokalerna stänger. 01.30: Vallokalsundersökningar från viktiga stater som North Carolina och Ohio väntas. 02.00: De första resultaten från flera stater på östkusten och södern kommer in, till exempel viktiga nyckelstaten Florida. 03.00: Första resultaten från bland andra New York, Texas och Michigan. 04.00: Resultat från Iowa, en stat som Trump måste vinna för att hålla sig kvar i racet. 05.00: M&
17.23
Ja, det blev väl knappast det starkast formaterade inlägget jag postat i en scribble, så jag lägger upp svaret på frågan om viktiga hålltider för natten här igen:

01.00:
De första vallokalerna stänger.
01.30:
Vallokalsundersökningar från viktiga stater som North Carolina och Ohio väntas.
02.00:
De första resultaten från flera stater på östkusten och södern kommer in, till exempel viktiga nyckelstaten Florida.
03.00:
Första resultaten från bland andra New York, Texas och Michigan.
04.00:
Resultat från Iowa, en stat som Trump måste vinna för att hålla sig kvar i racet.
05.00:
Många viktiga delstater stänger sina vallokaler, som Kalifornien och Washington.
07.00:
Den sista vallokalen, Alaska stänger.
Strax efter 05.00:
Traditionellt sett talar här kandidaterna och medger vinst eller förlust och vi har ett första resultat.
17.25
Är ni oroliga att dessa hålltider försvinner bort i flödet, för det kommer de göra strax? Lugn, de finns att hitta ute i högerspalten (om du läser denna direktrapport på fullskärm, dvs. vanlig dator) och nere i botten av artikeln (om du läser i mobil, platta eller i appen)
17.28
Kanske sitter ni och väntar på en reaktion från Donald Trump själv? Hur kändes det att rösta, eller något i den stilen? Jag håller utkik efter kommentarer i den stilen, än så länge ligger han lågt på sitt annars flitigt uppdaterade twitter-konto.
17.29
Däremot hans vice president-kandidat, Mike Pence, har förkunat att han tämligen ledigt klädd satt sig på cykeln valdagen till ära - hemma i Indiana, alltså den delstat där Pence är guvenör.
17.30
Morning bike ride to kick off Election Day. Next stop -> the voting booth.
17.33
Jag vill även tillägga att jag tycker SVT's täckning av valet har varit den minst färgade.

Fortsätt kämpa för fakta och en korrekt informerad befolkning.
Det är vår ständiga ambition, Max. Tack för de snälla orden.
17.35
Diskussion Carina & Snorre, augusti:
"Hampton? Hilton?"
"Hilton."
Diskussion Trump, november:
"Var ska vi vara på valnatten?"
"Hilton." ????????????????
17.36
En liten uppdatering från Donald Trump, och den vallokal i vilken har röstade för bara en liten stund sedan. Några kommentarer ska ändå den republikanske presidentkandidaten ha hunnit lämna i samband med röstandet:

– Det är en stor ära, en enorm ära, sade Trump när han lade ned röstsedeln i lådan, rapporterar AP.
17.36
Tina och Tom från Portland Oregon har röstat via post redan. På Donald Trump.

- Det här är det galnaste jag varit med om, alla kandidater vi tyckte om har slagits ut av kandidater som är hatade av många, säger Tom och fortsätter:

- Donald Trump är inte mitt första val men jag är trogen mitt parti. Det som är bra är att han är en politisk outsider, han betalar för sin egen kampanj. Inte som Clinton som har Obama som talar för henne, och det är vi skattebetalare som betalar för hans kampanjande. 

Tina är ännu mindre förtjust i Trump, men röstar ändå på honom. Hon berättar att förhoppningen är att deras favorit, Chris Christie, ändå ska få plats i Trumps kabinett. 

- Många av mina vänner är lika missnöjda med Trump men röstar ändå. Jag tycker inte om det alls.
17.37
Trump, som under valspurten vid flera tillfällen har dundrat ut att valet sannolikt är riggat, fick även frågan om han är orolig för valfusk.

– Vi är alltid bekymrade över det, svarade han.
17.41
Till sist, de välkända orden som vi hört så många gånger under den här valkampanjen.

– Make America great again. Det är allt. Det är vad allting handlar om, sade Donald Trump innan han lämnade vallokalen.
17.49
Om Trump inte vinner blir jag besviken, har följt honom sedan kampanjen startade.
17.52
Elise Hadden bär en byxdress, precis som många andra kvinnor idag, för att visa sitt stöd för Hillary Clinton. 

- Hon har kritiserats för sättet hon klär sig, att det inte är tillräckligt stiligt. Jag är trött på den här irrelevanta kritiken så jag bär den här för att visa att vi kvinnor sluter upp bakom Hillary. Kvinnor ska bedömas efter vad de har att bidra med, inte hur se klär sig. 

På kavajslaget har Elise en gul ros.

- Det är för att hylla vår rösträtt. När kvinnor kämpade för att få rösträtt bar de som stöttade förslaget gula rosor. Vi vann med bara en röst i senaten.
17.58
När kan vi tidigast ha ett resutat att lita på?
tidigaste resultaten kan komma vid 23 svenskt tid men att lita på blir nog framåt 5 imorgon bitti
219 miljoner är röstberättigade men bara drygt 50 procent brukar rösta. man måste registrera sig och det är ganska krångligt i väldigt många stater. Det är oftast unga och outbildade som tvekar att registrerar sig. det här valet kan siffrorna bli högre
17.59
Varför röstar bara 120 milj. av USA's 320 milj. invånare? I Sverige är väl procenten dubbel så hög. Måste man registrera sig?
219 miljoner är röstberättigade men bara drygt 50 procent brukar rösta. man måste registrera sig och det är ganska krångligt i väldigt många stater. Det är oftast unga och outbildade som tvekar att registrerar sig. det här valet kan siffrorna bli högre
18.01

Korresvepet: USA-valet i världen

svt.seI Mellanöstern uppfattas Trump som en stark ledare, men i Mexiko störtdyker peson så fort hans opinionssiffror stiger.
I Kina anser man att alla skandaler gjort att det kommer ta både tid och kraft att återupprätta förtroendet för USA som en seriös stormakt – oavsett vem som vinner.
18.04
Nu är det dags för snabb lunch för oss här i DC, men vi är tillbaka snart med fler röster om valet - och i livesändningen där vi kan svara på några av era frågor samt ta med frågor till väljare här i huvudstaden! / Ella, Ann-Britt och Ewa
18.05
Stämmer det att det är en minoritet av USA s befolkning som väljer president?
nej inte minoritet förra valet röstade 57,5 proc av röstberättigade . betydligt färre än sverige som hade 85,8 proc röstande i förra valet
18.08
Det är inte bara ett val utan också slutet på en era med Obama. Hur ser man på hans gärning?
Obama är väldigt populär bland demokraterna. många menar däremot att han haft svårt att göra mycket av det han velat, kanske först och främst på grund av att republikanerna har majoritet i kongressen och där motarbetar hans politik
18.12
Har inte alla stater möjlighet att poströsta? Om nej- varför?
allla tillåter inte det. en del låter bara mlitärpersonal stationerad utomlands och amerikanska medborgare som har uppehållstillstånd utomlands att poströsta.i USA råder olika lagar för olika stater
18.16
"Intellektuella städer" - vad menas? Förklara? Förtydliga?
universitetsstäder på östkusten jämfört med städer med tillverkningsindustri som lagt ner
18.17
Hillary Clinton har, som ni säkert hört många gånger redan, en riktigt god chans att bli USA:s första kvinnliga president. På valdagen i USA kommenterar Tysklands förbundskansler Angela Merkel vad hon ser skulle bli en av de tydligaste effekterna om Clinton väljs:

– Då skulle vi ju komma litet närmare en balans mellan kvinnor och män i ledande positioner, sade Merkel i en kommentar tidigare i dag, rapporterar AP.
18.18
Sajten Five Thirty Eight och opinionsexperten Nate Silver har lämnat sin sista prognos. SVT Nyheters Sebastian Folcker har kikat närmare på detta och konstaterar följande:

*Clinton har 71,4 procent chans att vinna mot Donald Trumps 28,6 procent.
*Clinton får 48,4 procent av rösterna och 302 elektorsröster mot Trumps 235 elektorsröster och 44,9 procent av rösterna.
18.22
Det framställdes i er sändning som om FiveThirtyEights siffror gällde väljarstödet för resp. kandidat, vilket inte stämmer. Nate Silver beräknar ju sannolikheten att vinna de olika delstaterna.
jag sa 74,5 procent större chans att vinna
18.24
Är det ledig dag för de som arbetar idag, eller är det vanlig vardag?
det är en vanlig vardag och arbetsdag
18.26
Vem av Clinton och Trump har spenderat mest pengar på sina politiska kampanjer?
Varifrån kom dom pengarna? Var det deras egna, eller har andra finansierat kampanjerna?
clinton har spenderat mest pengar och henes bidrag kommr från stora företag och gräsrötter. Trump däremot har stått för det mesta a
clinton har spenderat mest pengar och henes bidrag kommr från stora företag och gräsrötter. Trump däremot har stått för det mesta själv ch det har också varit positivt för hans image att han står utanför den korrupta eliten
18.28
Julian Assange säger nu att han aldrig avsett att påverka utgången i USA:s presidentval efter att Wikileaks publicerat kopior av e-post kopplade till Hillary Clinton. I ett uttalande säger Assange att han skulle göra samma som mot Donald Trump, om han kunde, rapporterar AP.
18.32
Wikileaks har ju under de senaste månaderna, mitt under den heta finalen av valrörelsen i USA, publicerat just innehåll i e-post skickat till eller från personer från Clinton-kampanjen.

– Det här är inte på grund av någon personlig önskan om att påverka valet, säger Julian Assange i ett uttalande.
18.34
Hur ser tidtabellen ut för natten och morgonen? De sista vallokalerna stänger vid 05, men när räknar man med att rösterna kommer att börja redovisas och, slutligen, när kommer resultatet att börja klarna?
rösterna kommer att börja redovisas stat för stat när vallokalerna stänger när sen nyhetsbyråer sen ser att en av kandidaterna fått 270 elektorsröster kommer de att "call the election" dvs utropa en segrare
18.35
VOTE TODAY! Go to vote.gop to find your polling location. We are going to Make America Great Again!… twitter.com/i/web/status/7…

18.36
Jag träffade precis Donald, inte Trump, och hans fru Adelle. De är från Skottland och Kanada men bor här i Washington. På grund av deras arbete vill de inte vara med på bild, men berättar ändå gärna hur de ser på valet.

- Det är en skrämmande sida av det amerikanska samhället som visats upp nu, som en sten som vänts upp. Så mycket mer uppdelat än vi någonsin kunde ana, säger Donald.

- Är det här verkligen vad ett land med hundratals miljoner människor, the land of hope, kan erbjuda? Nu får man bara be att Hillary Clinton vinner.

Hans hustru Adelle fyller i:

- Jag kan inte förstå kritiken mot henne. De säger att hon är korrupt. Visst kan man ha åsikter om Washington, men någon måste ju vara med och spela det här spelet. Och då är hon mest kvalificerad.

Donald avslutar med att säga att det finns något vackert med den här valrörelsen, trots allt.

- Kvinnor i hela landet kan rösta på en kvinna. Klockan tio hoppas vi kunna stå utanför Vita Huset och andas ut över att en kvinna blivit president. Och titta på fyrverkerierna.
18.38
När får man vet resultatet?
man bör veta resultatet imorgon bitti vid 5 tiden men det är inte garanterat
18.39
Vilken typ av människor röstar på Trump? Är det unga eller gamla? Män eller kvinnor? Asså menar vilka typ är vanligast?
äldre vita män är den största grupen, men också yngre män inte lika många kvinnor stödjer honom
18.42
Vet du vem som leder
Hillary Clinton leder med några procent men det är fortfarnde bara prognoser inte faktiska röstresultat
18.43
Va har de redan räknat rösterna innan alla vallokaler stängt
alla stater sköter sin egen rösträkning och d är många olika tidszoner i USA så det kommer resultat allteftersom
18.45
Vad skulle det innebära om Trump inte erkänner sig besegrad?
det kan bli mycket oroligt om hans anhängare känner att de bestulits på segern . hans son Eric har sagt att fadern komer att erkänna resultatet om det är rättvisst. det kan tolkas så att de accepterar resultatet om det är en klar marginal
18.48
Om Hillary skulle vinna i Florida skulle hon då kunna ta hem det?
ja definitivt det räcker för henne
18.48
Om någon tycker att det är märkligt att vi kan sända live med iPad - här står en spansk kollega och kör med sin mobil och en selfiepinne. Inga konstigheter. Snart ser ni Ann-Britt och mig i lajven!
18.50
Kommer det sändas någon livesändning där man får se resultaten live? Vilken tid i svenskt tid?
vi sänder på webben t 22:30 och sen i TV under natten fram t 06 sen går vi på med livesändningar på webben igen fram till 13
18.57
Ni är många som undrar var alla kändisar som röstar och håller på, Trump, håller hus. Faktum är att de är tämligen lätträknade, min kollega Helena skrev om det tidigare. Bland annat stödjer skådespelaren Clint Eastwood den republikanske kandidaten. Vad gäller kändisstöd åt Clinton, så finns det nästan i överflöd. Artisterna Beyonce och Bruce Springsteen till exempel har varit med på Clinton-möten så sent som för några dagar sedan.

Vad gäller tidningar och medier är det ungefär samma sak. De allra flesta har gått ut och officiellt uttalat sitt stöd för Hillary Clinton, exempelvis prestige-tidningen Washington Post.

The Las Vegas Review-journal stöttar dock Donald Trump, och skriver i en ledartext att den republikanske kandidaten skulle ”ge känsla från företagsliv och en orubblig bestämdhet i en turbulent tid”
18.59
Här kan ni läsa hela Review-Journal-ledaren.
19.01
Nu kommer uppgifter om att jurister i Donald Trump-kampanjen förbereder en stämningsansökan gentemot ett valdistrikt i delstaten Nevada.

19.01
När kommer slutresultatet från varje delstat att rapporteras?Exempelvis kan slutresultaten från de östra delstaterna rapporteras innan man har stängt vallokalerna i exempelvis Kalifornien?
man brukar vänta med att rapportera resultaten centralt till dess tex kalifornien har stängt just för att man inte vill påverka valresultatet
19.03
Hur ser det ut på redaktionen när ni sitter och rapporterar?
19.07
SVT har team på plats i Washington, New York och Florida. Önskar att det anges i sändningen, vilket team som sänder.

Exempelvis:
Slutspurt i USA-valet [Florida]
SVT Nyheter rapporterar
Hej!
Hej! Jag, Ella, är i Washington DC med Ann-Britt Ryd Pettersson och Ewa Lundin. Även Lisa Carlsson Rapporterar härifrån. Erika Bjerstöm och Marco Nilson + Carina Bergfeldt och Snorre Wik är i New York. Stefan Åsberg och Niclas Berglund är i Florida!
19.08
Det handlar specifikt om Clark County i Nevada, och stämningen riktar sig mot en Joe P. Gloria som är ansvarig för vallokalerna i distriktet – och saken gäller misstankar om att vallokaler hållits öppna två timmar längre än vad som är tillåtet.
19.14
Scott och hans familj är här från Virginia. Scott är den enda som röstat. Han vägrade välja en av de två stora partiernas kandidater och la sin röst på Gary Johnson. 

- Jag bestämde mig helt enkelt för att göra ett statement och rösta såhär. Nu vill jag bara att det här ska vara över.
19.15
När kommer de första resultaten komma in, svensk tid?
kan börja komma sk vallokalsundersökningar från ett i natt svensk tid
19.18
SENASTE NYTT: Domstol i Nevada avslår Donald Trumps begäran om att separera förtidsröster.
18.17

Stort övertag för Clinton i senaste mätningarna

svt.seMiljontals amerikaner håller just nu på att rösta runt om i USA – och många blickar riktas mot de så kallade ”swing states”, stater som inte är utpräglat republikanska eller demokratiska. Samtidigt pekar de senaste opinionssiffrorna på att Hillary Clinton kommer att vinna.
19.22
Kolla var jag har hamnat! 
Slå på Rapport, vetja. 
Senaste nytt.
19.23
Samtidigt kommer nu uppgifter om att två valarbetare i Florida, utpekad som den kanske viktigaste av vågmästarstaterna, sparkats på grund av att de inte skött sina uppdrag. Det är i valdistriktet Broward County som de två valarbetarna sparkats eftersom de ”inte jobbade med den integritet som de utbildats till”.
19.26
Tonya Edwards, vid den lokala valmyndigheten i Florida, bekräftar nyheten om de två sparkade valarbetarna för CNN, men vill inte säga något konkret om vilken regel de eventuellt brutit mot.
19.29
En av er läsare frågade förut varför människor inte lägger sina röster på andra kandidater - den frågan ställde jag till Charlie Roberts, en översättare från DC. 

- Jag är egentligen närmare det gröna partiet, men i sista stund la jag min röst på Hillary Clinton. Det är mitt sätt att gå emot Trump. Så det fick bli det jag gick på i det här valet.

- Vårt valsystem är ju lite komplicerat för personer utanför men man kan säga att våra röster här i Washington generellt sett inte räknas eftersom 90 procent röstar demokratiskt.
19.36
Hur kan Trump stämma vallokaler för att ha hållit öppet för länge redan nu? Det är väl ännu förmiddag i Nevada? Stänger vallokalerna så tidigt?
Kanske ska förtydliga, detta handlar alltså om vallokaler där man ordnat med förtidsröstning.
19.39
Angående stämningen mot ansvarig för vallokalerna i Nevada så säger Robert Lang vid universitetet i Nevada så här:
- Det verkar som att Trump-kampanjen anser att det är så jämt att det är värt att ta upp alla överträdelser mot röstningsreglerna.

- Det kan handla om tusentals röster som kom in , säger Lang och påpekar att Trumps kampanj är smart som markerar nu något som kan spela roll senare med tanke på hur jämt det var i Florida år 2000. Då vann George W Bush med bara 537 röster.
19.40
Faith, Betsy, Suzanna och Jamie tillhör ett upprop på Facebook, en hemlig grupp som i skrivande stund har 3 miljoner medlemmar och går under namnet "Pantsuit nation". De bär alla byxdress idag för att stötta Hillary Clinton. Varför, frågar jag.

- Hillary är känd för att klä sig i nästan exakt samma byxdress i olika upplagor efter att hon under 90-talet fick så mycket skit för hur hon klädde sig. Och nu har det blivit ett upprop, säger Faith.

En av er tittare undrade om vi inte kunde fråga kvinnor som röstar på Clinton om de bara gör det för att de är kvinnor. Såhär svarar Suzanna:

- Hon är en kandidat som talar för de som inte har någon, underdogs. Och hon kanske råkar vara en kvinna, men just den här kvinnan har - trots all kritik och påhopp hon fått motta, kritik om hennes kläder, hennes sätt, hennes kakor - ändå fortsatt att vilja tjäna folket. Det säger något om henne som person, inte som kvinna. Jag skulle inte fortsatt om jag fått utstå allt det.
19.42
Förstod inte riktigt. Varför stämmer Trump vallokaler?
Min kollega Anna H Svensson har sammanfattat saken, läs längre upp här i direktrapporteringen. Jobbar just nu på en artikel om just Trumps stämningsansökan.
19.49
Många har pratat om hur mycket de kommer att hata USA om Trump vinner. Jag kommer fortfarande att älska USA även om han vinner, och det kommer fortfarande att vara min stora livsdröm att en dag få resa dit.
19.52

Nakenprotester mot Trump

svt.seI en vallokal i Midtown, Man hattan i New York protesterade två kvinnor topless mot Donald Trump. De greps sedan av polis.
19.56
Ewa var tvungen att springa till Aktuellt-gänget men jag och Ann-Britt är kvar här utanför Vita Huset en stund till! Jag är nu direktrapport-reporter/padd-fotograf, om ni undrar varför det dröjer lite mellan uppdateringarna :-)
19.57
Det kommer titt som tätt rapporter om att det varit smärre tekniska problem i valmaskineriet på olika håll. I exempelvis Durham County, North Carolina, har man drabbats av just detta, rapporterar NBC News. Där kan det nu bli aktuellt att förlänga öppettiderna för vissa vallokaler, för att så många som möjligt ska kunna rösta.
20.00
På temat om att fråga kvinnliga amerikaner om de röstar på Hillary endast för att hon är kvinna. Jag undrar om amerikanska väljare tyckt att diskussionen runt henne har vart anmärkningsvärt hård och om de har upplevt att hennes kön vart en nackdel för henne under kampanjtiden.

Jag är också nyfiken på vilka frågor som amerikanska väljare har saknat mest under kampanjmånaderna när debatten har innehållit ovanligt lite sakpolitik. Vilka frågor känner de sig mest osäkra på och skulle vilja fått höra mer om?
Hej Erik! Tack för de frågorna. De ska jag ta med mig till någon här utanför Vita Huset om en liten stund! /Ell
20.00
Kommer vi stå utan valresultat inatt?Kan bli rättsligt efterspel e besked att Trump stämmer vallokaler i Nevada för valfusk. #svt #usaval
20.06
– Vi har tagit emot flera telefonsamtal i dag om problem, skriver Allison Riggs, jurist vid en slag valrätts-organisation som heter Southern Coalition for Justice, till den lokala valmyndigheten.

Enligt Riggs har samtalen bland annat larmat om att det elektroniska röstningssystemet gått sönder, vilket tvingat vallokalen att ordna med pappersröster – något som orsakat kraftiga förseningar. Liknande rapporter kommer från Utah. Vissa personer som skulle rösta ska på grund av strul återvänt hem istället för att göra vad de tänkt på sin vallokal, rapporterar flera amerikanska medier.

Exakt hur omfattande problemet, och hur många som drabbats, är oklart i nuläget. Men juristen Allisson Riggs är inte nådig i sin kritik, rapporterar NBC News:

– Det här är inte acceptabelt!
20.17
Fox News rapporterar att det även varit problem med röstningsmaskiner i Pennsylvania under dagen. Det rör sig specifikt om valdistriktet i Luzerne County där tolv separata klagomål kommit in från Trump-anhängare som ska ha lämnat liknande synpunkter på hur det såg ut i maskinerna när de skulle rösta.

”De säger att när de tänkte rösta på Trump så var maskinerna inställda på Clinton”, rapporterar Matt Finn, reporter på Fox News.
20.19
Följ med mig och Snorre in bakom kulisserna! Du hittar en film om hur det ser ut här:
20.22
Ville fråga en amerikan om dom tror att det finns en benägenhet hos amerikaner i detta val att som i Sverige inte uppge att man tänkt rösta "radikalt" (i ett usa som annars är öppet med sin åsikt) känns det som att det är så stora skillnader mellan kandidaterna att independent kanske säger hillary men kommer rösta trump?vilket kan göra att undersökningarna missvisar Hillarys favör?
20.24
Ni kanske redan snappat upp det här, men det tål att lyftas in – just på grund av att händelsen blivit så omtalad, inte minst i sociala medier. Det handlar givetvis om den tweet som Donald Trumps son, Eric Trump, publicerade tidigare i dag. I tweeten skickade han med en bild på sin röstsedel.

Det kanske han skulle ha låtit bli. Att fotografera sin röstsedel är nämligen inte tillåtet i New York.
20.28
Skärmdump från den tweet som Eric Trump lade ut under valdagen, en tweet han nu tagit bort.
20.30
Cindy & I cast our ballots in
20.32
Arizona-senatorn John McCain basunerar på twitter ut ett av få budskap som Clintons och Trumps kampanjer verkar vara överens om:
”Gå ut och rösta”
20.32
Hillary Clinton after voting: "It is the most humbling experience." Full election coverage: on.msnbc.com/2eJF4fq
20.33
Kreativa namn på drinkarna på Demokraternas valvaka.
20.33
20.35
McCain är kanske inte helt okänd för flera av er som följer det här. Han var ju republikanernas presidentkandidat i valet 2008.

Fram till för bara någon månad sedan stödde John McCain sitt eget partis kandidat, Donald Trump, i det val som USA just nu är mitt uppe i. Men som många kanske noterat är detta ett amerikanskt presidentval som inte liknar någonting annat, och samtidigt som landet väljer ny president pågår i bakgrunden något som bäst kan beskrivas som en jättekris i det republikanska partiet. McCain har uppgett att han inte längre stödjer Donald Trump.
20.35
Erik, en av våra tittare, ville veta vad väljare tycker om tonen mot Clinton, om den varit för hård, och hur det faktum att hon är kvinna påverkat henne. Det svarar Kamilah Bittle på:

- Ja, det har varit ovanligt hårt för henne både på grund av hennes historia - hennes man, hennes tidigare uppdrag och hennes kön. Men även på grund av att hon haft en motståndare som hela tiden attackerat henne just för att hon är kvinna.

Den andra frågan var vilka frågor man undrar mest kring, efter en valrörelse som handlat om allt annat än sakpolitik. Såhär säger Kamilah:

- Jag har inte tittat så mycket på kampanjerna just på grund av ignoransen och påhoppen de präglats av. Men jag vill höra mer om sjukvården, vad de ska göra för medel och låginkomsttagare, för att hjälpa familjer som inte har råd att få sjukvård och utbildning, och vad som ska hända med arbetslösa. Det vill jag höra om, istället för om hennes email.
20.35
Here are the claimed violations of Nevada law in the Trump v. Gloria lawsuit filed in state court in Clark County —… twitter.com/i/web/status/7…
20.38
Åter till ärendet i Nevada där Donald Trumps jurister annonserat att man stämmer staten efter att vallokaler, som höll i förtidsröstning, haft öppet längre än annonserat. Trump själv har nu kommenterat saken:

– Jag måste få ta en titt på vad som pågår, säger han enligt Fox News.
20.42
Ursäkta men jag undrar om börsen kommer påverkas om Trump vinner valet inatt. Hoppas ni Svara SVT.
Pratade precis med vår ekonomiske kommentator, Johanna Cervenka. Sammanfattningsvis kan man säga är att börserna i USA förväntar sig en Clinton-seger. Mycket på grund av att hennes ekonomiska politik uppfattas som något mer tydlig, ur ett börsperspektiv. Om Trump vinner får man nog räkna med något av en chockreaktion, mycket på grund av att man inte riktigt anser sig kunna lista ut vilken effekt hans ekonomiska politik skulle kunna
20.44
Nu till en annan tittarfråga- tror amerikanerna att det finns de som döljer att de röstar på Donald Trump och säger att de röstat på Hillary, vilket kan göra att opinionsmätningar blir missvisande. Det svarar John och Sarah Weinberger från Chicago på:

- Jag har hört på tv att det är så, att personer som röstar på Trump uppger något annat. Men jag vet inte, själv röstar jag på Hillary och varför skulle man någonsin vilja dölja det? Säger Sarah och John fyller i:

- Om jag röstade på Trump skulle jag absolut inte säga det, jag skulle skämmas.
20.48
I hope today we defeat Donald Trump and we defeat him badly.
20.50
Här sitter Bernie Sanders, mannen som fajtades om kandidaturen i Demokraterna med Hillary Clinton i primiärvalet.

På Twitter har han lagt ut en liten bild för att berätta att han röstat, och att han hoppas att detta är dagen då man besegrar Donald Trump
20.51
Löjligt att folk snackar om första kvinnliga president och att det är det viktiga. Det viktiga, och enda viktiga enligt mig, är politiken personen står för.
Så kan man se på saken. Andra verkar tycka att det ändå är av viss vikt att en kvinna blir USA:s president (om Clinton nu blir det), åtminstone om man frågar många av de Hillary Clinton-supportrar som i sociala medier samlar berättelser och bilder från valdagen under hashtaggen #WearWhiteToVote
21.01
Domstolen har nu tittat på den stämningsansökan där Trumps jurister yrkat på att de röster som lagts i vallokaler i distriktet Clark County, i fredags, inte ska räknas med och bakas in när resultatet inom några timmar ska ha räknats och presenterats. Enligt Reuters har denna begäran nu alltså avslagits.

21.02
På väg till en vallokal stötte vi på det här gänget - Anders och Henrik Oskarsson med fler ser ni snart i Aktuellt!
21.04
vad hände med liv sändningen?
Den bara försvann
Nu rullar alltså Aktuellt i sändningsfönstret här ovan. Det handlar, föga överraskande, till stora delar om USA-valet i kväll.
21.13
Donald Trump har nu i kväll, svensk tid, återigen fått frågor om hur han ser på det valsystem som han tidigare insinuerat är riggat. 

Han säger att han tänker ”vänta och se hur saker utvecklar sig” svarar han på den direkta frågan om han tänker acceptera valresultatet.
21.14
Trump uttrycker alltså även på själva valdagen stora tveksamheter kring det system på vilket det amerikanska presidentvalet är uppbyggt.

21.16
Nu är vi på plats vid vallokalen där vi var imorse! Snart live.
21.18
Tror SVT att opinionsundersökningarna underskattar stödet för Trump och att vi möts av en överraskning?
Vi tror inte speciellt mycket alls. Men vi försöker rapportera om vad de olika mätningarna visar, vad det innebär – och, givetvis även om problematiken kring att ha flera hundra opinionsundersökningar tätt inpå ett val som kanske inte ger en entydig bild.
Helt klart är dock att det kan bli en överraskning och Trump vinner. Det ska nämnas att Clinton ser ut att gå mot en seger, MEN att mätningarna såklart kan visa fel. Anledningen till att många tittar nyfiket på vad Nate Silver gör för bedömningar, grundaren av sajten FiveThirtyEight.com, är att han i samband med förra presidentvalet prickade in rätt resultatet i nästan samtliga delstater. I SIlvers slutgiltiga sammanv
...Clinton-seger.
21.20
@Ella Berger,

Tack för att du tog upp frågan. Trodde du hade glömt av mig :)! Intressant problematik med att andra kandidater håller så lite värde för den genomsnittliga röstaren. Och ja, deras system är på tok för komplicerat.

Fortsätt ert väldigt bra arbete!
21.29
Just nu står Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, och Kristdemokraternas partiledare, Ebba Busch Thor, i Aktuellts studion och diskuterar det pågående presidentvalet.

– Vi kommer vakna upp i morgon med att Hillary Clinton har valts till president, säger Sjöstedt.
21.30
Både Busch-Thor och Sjöstedt tror dock att Clinton, om hon vinner, kommer få en besvärlig första tid i Vita Huset.
21.35
Man vet aldrig vad som händer på jobbet. En kille sprang förbi och råkade få med sig stativet, så vi har lite sprickor i skärmen. Men vi kör på ändå!
21.54
Valvaka i Miami . Senator Marco Rubio håller sin vaka här nära flygplatsen . Rubio utmanade ju…
21.55
Nedräkning pågår! Om två timmar och fem minuter stänger de första vallokalerna i Indiana och Kentucky.
21.56


MIDNATT: De första vallokalerna stänger, Indiana och Kentucky är först ut. Sedan följer en rad intressanta hållpunkter, och vallokalerna stänger runtom i USA:s 50 delstater enligt följande tidsschema:

01.00: Alabama, Florida, Georgia, New Hampshire, South Carolina, Vermont, Virginia

01:30: North Carolina, Ohio, West Virginia

02.00: Connecticut, Delaware, D.C., Illinois, Kansas, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, Mississippi, Missouri, New Jersey, North Dakota, Oklahoma, Pennsylvania, Rhode Island, South Dakota, Tennessee, Texas

02.30: - Arkansas

03.00: Arizona, Colorado, Louisiana, Minnesota, Nebraska, New Mexico, New York, Wisconsin, Wyoming

04.00: Idaho, Iowa, Montana, Nevada, Oregon, Utah

05.00: Alaska, Kalifornien, Hawaii, Washington


Observera att tidsangivelserna avser svensk tid. Någon gång i morgon bitti hoppas vi med säkerhet kunna berätta vem som blir USA:s nästa president.

Fotnot: I en tidigare uppdatering angavs felaktiga stängningstider, vi beklagar viss förvirring. De tider som står angivet i detta inlägg är korrekta.

21.58
This is how America voted 4 years ago. How will it look tomorrow?
21.59
Elizabeth Warren says she is ‘nervous’ about presidential election
22.05
This is how close Clinton and Trump will be to each other in Manhattan tonight
22.06
Här är en gif som visar hur nära Clinton och Trump är varandra under valnatten på Manhattan, vilket CNN lade ut på twitter för en liten stund sedan.

22.18
Nu presenterar Reuters en valdags-undersökning som man gjort bland amerikaner med hjälp av opinionsinstitutet Ipsos. Undersökningen visar bland annat att de flesta väljare i USA inte identifierar sig med vad Amerika har kommit att bli, rapporterar nyhetsbyrån.

22.19
75 procent av väljarna vill ha ”en stark ledare som tar tillbaka landet från de rika och mäktiga”, enligt Reuters/Ipsos.

22.20
72 procent av de väljare som svarade i undersökningen säger att det tror att ”ekonomin är riggad”. 

Över 10.000 väljare har svarat på en rad frågor i attityd-undersökningen i dag på valdagen i USA, efter att de röstat.

22.26
I will be watching the election results from Trump Tower in Manhattan with my family and friends. Very exciting!
22.26
Trump förkunnar på Twitter att hand kommer att han kommer att följa rösträkningen på en valvaka i Trump Tower på Manhattan i New York.

22.29

Röstningsproblem under valets slutspurt

svt.seDet röstas för fullt över hela USA i dag, men i North Carolina har det rapporterats om problem med röstningen. Samtidigt upprepar Donald Trump att han får se om han accepterar valresultatet eller inte.
22.36
Vi pratar med Centerpartiets chefsekonom Martin Åhdal här utanför vallokalen! Han är här med en hel delegation som är här för att lära sig mer om valet, hur det går till. Enligt Martin Åhdal är det en grupp på flera hundra politiker från hela världen som är här.

- Alla säger ju ungefär samma, att det är den märkligaste någonsin. Det är ju historiskt att det kan bli en kvinnlig president, men det har nästan överskuggats av Donald Trump.

Han säger också att det kan få enorma konsekvenser för världen, och Sverige, om Trump blir president.

- Vi har inte gjort någon hemlighet av att vi stöder Hillary Clinton, vi delar inte alla hennes ståndpunkter men för oss i Sverige, framförallt vad gäller frihandeln, är det livsviktigt att hon väljs.
22.37
538 elektorröster totalt är ett jämt nummer. Vad händer om det blir lika?
Intressant fråga. Om Clinton får 269 och Trump 269 så avgörs frågan om vem som ska bli president i kongressen, då den nyvalda kongress som utsetts i samband med samma val. Vice-president utses i senaten.
Det är en ganska invecklad process som väntar om det blir oavgjort. Här finns detaljerad information för den som vill läsa mer (obs! på engelska)
http://usgovinfo.about.com/od/thepoliticalsystem/a/electiontie.htm
22.39
Och här har vi en av få Trump/Pence-skyltar vi stött på idag. Utanför en vallokal i centrala Washington.
22.52
Nu har den här lilla trion varit ute på fältet sen klockan 6 imorse. Vi ska hem och ladda paddor och telefoner - om några timmar beger jag mig ut i Washingtonkvällen och pratar med människor igen, hoppas att några av er är vakna och är med oss då! 

P.s om ni undrar vad jag bär på så är det bordet Anders Holmberg stod vid i Aktuellt.

Hej på en stund! / Ella, Ann-Britt och Ewa
22.58
Vilka tider kommer resultaten från de viktigaste av "swing states" in? När bör man ställa klockan.?
Lite olika. Enligt följande svensk tid iallafall. 01.00: New Hampshire, Florida.
http://pejl.svt.se/usa-valet-swingstates/
01.00: Virginia, Georgia
01.30: North Carolina, Ohio
Där har du några av vågmästarstaterna.
23.02
Nu är det dags. Klockan 23.00 var det sagt att CNN:s stora första vallokalsundersökning skulle komma. Vi sitter och väntar med spänning på vad den har att förtälja.
23.10
Nu kommer CNN:s vallokalsundersökning. Man varslar tydligt i sin sändning om att det är en mycket preliminär indikation om vart det barkar. Man har ställt en rad frågor till väljare runtom i landet i dag.
23.13
Enligt CNN-undersökning har den viktigaste kvalitén hos presidentkandidaten varit ”kan frambringa förändring”. 38 procent av de svarande i vallokalsundersökningen uppgav att detta var den viktigaste kvalitén hos den som de röstat på.
23.14
För att förtydliga, vi inväntar i detta nu vidare detaljer från CNN:s stora första vallokalsundersökning som gjorts runtom i USA under dagen.
23.15
Kvarts rast till live.
Vi har satt oss på konfettimaskinen för snabb nyhetsuppdatering. 
Håll tummar för att den inte exploderar för tidigt.
23.17
44 procent av de som svarat i CNN-undersökningen har sagt att de vill se en ledare ”med bra erfarenhet och bra omdöme”
23.17
Vem leder just nu.
Ingen. De första vallokalerna stänger om drygt 40 minuter.
23.33
Ungefär 8 av 10 svarade att de var ganska säkra på att rösterna i valet kommer räknas exakt.
23.36
CNN-undersökningen visar:
Gott omdöme var främsta urvalet för 22 procent, och en lika hög andel har valt utifrån rätt erfarenhet. Endast 15 procent har valt utifrån en bedömning om huruvida kandidaten bryr sig om väljaren som person.

I undersökningen har 15.455 väljare runt om i USA deltagit och felmarginalen är plus/minus två procentenheter.
23.39
Samtidigt som CNN berättar fler detaljer om sin vallokalsundersökning, som alltså är en attityd-undersökning snarare än en undersökning där man frågat "vem röstade du på?", närmar vi oss stängningsdags vid vallokaler i de första två delstaterna i det här valet.
23.42
Om 20 minuter är det färdigröstat i den östra delarna av Kentucky och i princip hela Indiana.
23.45
En kvart kvar tills de första delstaternas röstningslokaler stänger!
23.45
Helt klart hur elektorerna fördelas i Indiana respektive Kentucky får vi först klockan 01.00, svensk tid. Men fördelningen i Indiana lär kunna presenteras redan vid midnatt, eftersom nästan samtliga vallokaler där stänger då.
23.49
När får man reda på när själva presidenten är klar ungefär?
Tidigt i morgon bitti förhoppningsvis. Vi uppdaterar löpande hela natten i såväl tv-sändningar som direktuppdateringar i textform.
23.53
Varför rapporter ni ingenting om tredjeval partierna? Om Johnson och Stein?
De har, av precis allt att döma, ingenting med slutstriden om presidentposten att göra. Men vi kan givetvis nämna det faktum att Gary Johnson för Libertarian party och Jill Stein för Gröna partiet också ställer upp.
23.59
Don't let up, keep getting out to vote - this election is FAR FROM OVER! We are doing well but there is much time left. GO FLORIDA!
00.00
Trump ångar på potentiella väljare i hopp om att vinna den mycket viktiga delstaten Flordia.
00.01
Och där har klockan slagit midnatt, svensk tid. I princip i hela Indiana, samt i östra halvan av Kentucky, har vallokalerna nu stängt.
00.10
Still time to #VoteTrump! #iVoted #ElectionNight

00.11
Vem tror ni kommer att vinna????
Det är alldeles för tidigt att säga än. Följ vår liverapportering för analyser kring vem vinnaren blir.
00.18
De första resultaten i staterna Kentucky och New Hampshire börjar nu komma in. Med endast några få distrikt räknade leder nu Donald Trump med 75 procent mot Clintons 23 procent i Kentucky. Det är, som sagt, fortfarande väldigt få distrikt räknade.
00.19
Enligt nyhetsbyrån Reuters har en vallokal stängts ned i Azusa, Kalifornien efter en skottlossning i närheten. Detta uppger en CNN-reporter på Twitter.
00.20
Minst två personer ska ha skadats i skottlossningen.
00.20
I New Hampshire har Trump 52 mot Clintons 41 procent just nu, med ett fåtal distrikt räknade.
00.22
USA:s tidigare president George W. Bush och hans fru Laura röstade inte på någon av de två kandidaterna, meddelar en talesperson för paret.
00.23

00.24
Enligt de första resultaten i Indiana leder Trump med 69 mot Clintons 28 procent. Endast ett fåtal distrikt är räknade.
00.25
Azusa ligger knappt 5 mil från Los Angeles. En anonym person som befinner sig i vallokalen uppger för CNN att en ”massiv skjutning pågår” och att polisen har sagt att de måste hålla sig inne.
00.27
Ingen av de tidigare republikanska presidenterna Bush, George H.W. och hans son George W, gav stöd åt den republikanske kandidaten Donald Trump i årets valrörelse.
00.29
Vart befinner sig och gör de två kandidaterna just nu?
Båda befinner sig i New York och väntar där in resultatet på varsin valvaka.
00.33
30 minuter till stängning av första vallokalerna!
00.34
Enligt CBS Los Angeles vårdas fyra personer på sjukhus just nu efter en skottlossning i Azusa i närheten av en vallokal.
00.35
En skola i närheten har stängts ned. Gärningsmannen är fortfarande på fri fot.
00.36
00.37
Läget för de skadade är inte känt.
00.37
Polisen i Azusa ber invånarna att inte ringa stationen för en uppdatering kring hur det går, utan att istället hålla koll på deras Twitter-konto.
00.38
Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från området. Väljare måste istället uppsöka andra vallokaler.
00.41
När polisen kom till platsen möttes de av en skottsalva.
00.43
Två vallokaler finns i närheten av platsen där skottlossningen ägde rum, uppger CBS Los Angeles.
00.44
Polisen hade svårt att förflytta sig på grund av att de blev beskjutna, men inga poliser ska ha kommit till skada.
00.45
Så här såg det för övrigt ut i dag på suffragetten Susan B. Anthonys grav. Kvinnor fick rösträtt i USA 1920, 14 år efter Anthonys död. 


00.50
Unga Trumsnhängare förklarar varför de röstar på honom- han kommer skapa jobb!
00.51
De stater där vallokalerna stänger nu närmast är Georgia, South Carolina, Vermont och Virginia. Vallokaler stänger även i stora delar av Florida och ett par i Kentucky och New Hampshire.
00.53
Rösträkning pågår i Indiana, Kentucky och New Hampshire. I samtliga stater leder än så länge Donald Trump.
00.54
Nu kommer uppgifter om att en person har dött och tre skadats. twitter.com/carinabergfeld…
00.56
Varför nämner ni inget om mejlen som Wikileaks släppte om Hillary?
I den här rapporteringen fokuserar vi just nu på att leverera nyheter om valresultatet och valnatten. Vi har tidigare skrivit om Wikileaks och Clinton, bland annat här: http://www.svt.se/nyheter/utrikes/clinton-nedsmutsad-av-hackade-mejl
00.58
En har dött efter skottlossningen i Azusa i Kalifornien. Gärningsmannen är tungt beväpnad enligt myndigheterna.
00.59
– Detta är en mycket instabil och kritisk situation, säger Jerry Wilson från polisen i Azusa till LA Times.
00.59
Det är oklart om skjutningen har något att göra med presidentvalet.
01.02
Många kollegor på plats här på Marco Rubios valvaka i Miami . Vill bli omvald som senator , men…
01.02
Enligt nyhetsbyrån AP har Trump vunnit i Indiana och Kentucky. Clinton i Vermont.
01.02
Första siffrorna!
19 Trump
3 Clinton
För att bli president: 270
01.04
Trump fick 65 procent av rösterna i både Indiana och Kentucky, medan Clinton fick 31 i Indiana och 30 procent i Kentucky, enligt preliminära resultat.
01.04
Inte konstigt Trump vinner Kentucky. Nedlagda fabriker o gruvor, en av de delstater jag mött besvikelse o vrede. #svtnyheter , #usavalet
01.05
Indiana har 11 elektorsröster, Kentucky 8 och Vermont 3.
01.06
Ni kan följa rösträkningen här:

USA-valet: Läget just nu

SVT NyheterSenaste siffrorna – så går det för Clinton och Trump
01.09
Donald Trumps vice president-kandidat, tackar sin hemstat Indiana:

01.10
Har eran valvaka nån hashtag?
Vi använder #usavalet, som flera andra också använder. Du kan söka på den i kombination med vår vanliga hashtag #svtnyheter.
01.11
Trump leder även i Florida, när ett fåtal distrikt räknats. 
01.12
Ett vittne uppger till Los Angeles Times att en tungt beväpnad man ska ha skjutit mot en klunga människor. Enligt vittnet har gärningsmannen barrikerat sig i ett hus.
01.16
Många av er undrar när valet kan vara avgjort i natt. Vi väntar oss ett första besked kring 05 på morgonen. 
01.17
Enligt de första resultaten ser Clinton ut att vinna Virginia med knapp seger. 
01.19
En handfull vallokaler håller fortsatt öppet i North Carolina på grund av tekniskt strul som gjorde det svårt att rösta när vallokalerna öppnade. Vallokalerna i NC skulle ha stängt 01.30 svensk tid. 
01.20
Två av de skadade i Azusa, Kalifornien uppges befinna sig i ett kritiskt tillstånd.
01.21
Hur ska det gå?
01.21
Om tio minuter stänger vallokalerna i Ohio och West Virginia. 
01.27
Vigo County i Indiana som har röstat på den vinnande kandidaten varje år sedan 1956 har i år röstat fram Donald Trump som vinnare.
01.30
I Florida där nu 37 procent av rösterna räknats leder Clinton med 49,2 procent mot Trumps 48 procent.
01.31
Trump ser ut att ha vunnit även West Virginia. Staten har fem elektorsröster.
01.33
Ni kan, som sagt, följa valresultaten stat för stat genom vår grafik här:

USA-valet: Läget just nu

SVT NyheterSenaste siffrorna – så går det för Clinton och Trump
01.35
Det ser ut att vara för jämnt mellan Trump och Clinton i Ohio och North Carolina för att man ska kunna ge ett preliminärt svar på vem som vinner staterna.
01.36
Med 46 procent av rösterna räknad i Florida är det fortfarande väldigt, väldigt jämnt mellan kandidaterna. 49,7 procent för Trump, 47,4 procent för Clinton.
01.39
•Warren, Ohio•
Election Day in USA and Jan have prepared hundreds of posters for his favorite…
01.39
Siffrorna enligt CNN nu:
Trump: 24
Clinton: 3
01.47
Enligt vallokalsundersökningar i Virginia leder Clinton med 19 procentenheter bland kvinnorna i staten, rapporterar mediesajten Fivethirtyeight.
01.47
Hur pass säkra är siffrorna som kommer nu? Ska det läggas till förtidsröster och när beräknas hela rösträkningen va klar?
Siffrorna är fortfarande preliminära, dvs de kan ändras, men de anses vara väldigt säkra.
01.50
Klockan 02 svensk tid stänger vallokalerna i en hel radda stater, nämligen Alabama, Connecticut, Delaware, delar av Florida, Illinois, Kansas, Maine, Maryland, Massachusetts, delar av Michigan, Mississippi, Missouri, New Jersey, delar av North Dakota, Oklahoma, Pennsylvania, Rhode Island, delar av South Dakota, Tennessee, delar av Texas samt District of Columbia.
01.52
Clinton har tagit tillbaka ledningen i Florida där 71 procent av rösterna nu räknats. Hon leder med tre procentenheter över Trump.
01.54
Hur lång tid efter 02 får vi reda på resultatet från de vallokaler som stänger då?
De preliminära resultaten brukar komma väldigt snabbt om det inte är så att det är extremt jämnt mellan kandidaterna.
01.56
När beräknas man ha ett resultat?
Runt 05 på morgonen.
01.57
Också West Virginia går till Trump, ännu en delstat i "rostbältet" där jag mött många besvikna på Obama. #usavalet #svtnyheter
01.58
Det röstas också om en hel del andra frågor i de enskilda delstaterna i dag. I North Carolina har man till exempel röstat om förslaget som vill tvinga transpersoner att använda toaletter som är till för det kön de föddes som.
66 procent av North Carolina-borna röstade i dag mot förslaget och 29 procent för, enligt de första resultaten.
02.01
Nu kommer de preliminära resultaten från staterna där vallokalerna precis stängde.
02.01
I Azusa, Kalifornien har en person skjutits till döds, och tre har skadats, i närheten av två vallokaler. Myndigheterna ska ha sagt att det handlar om minst en kvinnlig misstänkt, men flera vittnen har uppgett att det är en man, skriver Los Angeles Times. Det är oklart om skjutningen har något att göra med presidentvalet. Minst en person uppges ha varit på väg till en vallokal för att rösta.
02.02
Clinton ser ut att vinna Rhode Island, Massachusetts, New Jersey, Maryland, Delaware, Illinois och District of Columbia. Sammanlagt 65 elektorsröster.
02.03
Trump är trolig vinnare i Tennessee, Mississippi och Oklahoma. Sammanlagt 24 elektorsröster.
02.03
Preliminära resultat från de övriga staterna där vallokalerna stängde för några minuter sedan har ännu inte kommit in.
02.04
varför ser vi inga källor på nyheterna i detta live flöde?
Våra siffror kommer från CNN.
02.04
Gärningsmannen ska ha skjutit minst 20 skott mot polisen.
02.04
Vilka är dom viktigaste "osäkra" staterna?
Florida, Ohio och Pennsylvania. Ingen republikansk kandidat har någonsin blivit president utan att ha vunnit Ohio.
02.05
Varför pratar man ner Trump i detta flöde men inte Hillary?
I detta flöde ger vi just nu bara resultaten, för båda kandidaterna.
02.07
Clinton leder fortfarande i Florida, med 78 procent av rösterna räknade.
02.08
Marco Rubio, en av republikanernas kandidater till presidentposten, har blivit omvald till Senaten.
02.12
Mer om hur det ser ut i Florida, återigen detta är baserat på preliminära resultat, – 51 procent av de röstande kvinnorna i staten har gett stöd till Hillary Clinton. Trump har fått stöd av 44 procent av kvinnorna i Florida.
02.13
Är Florida färdigräknat?
85 procent nu
02.14
Hej Iva! Vilka är de viktigaste staterna, de avgörande?
Hej! Det är Florida, Ohio och Pennsylvania.
De är alltså de stora och osäkra.
De med flest elektorsröster är Kalifornien, Texas och Florida.
02.17
Resultat just nu i Florida?
Just nu har de båda 48,5 procent faktiskt. 87 procent av rösterna räknade.
02.17
Menar CNN att Trump leder?
Enligt CNN har Clinton 68 elektorsröster mot Trumps 48.
02.18
Hur många röster är från Kalifornien? När representeras dem?
Kalifornien har 55 elektorsröster. Vallokalerna där stänger klockan 5 svensk tid.
02.19
Det går mot rekordröstning! Förståsigpåare tippar att 135 milj amerikaner kan rösta. Tidigare rekordet 2008 var 131. telegraph.co.uk/news/2016/11/0…
02.20
Om ingen av kandidaterna mot förmodan inte kommer upp i de 270 som krävs, vad händer då?
Då avgör representanthuset vem som blir president och senaten avgör vem som blir vice president.
02.20
Med 88 procent av rösterna räknade ligger Clinton och Trump precis lika i Florida. 48,5 procent av rösterna var.
02.20
Är staternas elektorer proportionerligt mot befolkningen i delstaten?
Hyfsat väl kan man säga. Alla delstater är garanterade två elektorer. Alla utöver det fördelas proportionerligt.
02.22
Om Trump vinner i Florida har han då goda chanser att bli president?
Chanserna ökar betydligt i alla fall, en vinst där är i princip ett måste. Förlorar han Florida är chansen väldigt liten.
02.24
Kan det i teorin bli en republikansk president genom representanthuset och en demokrat genom senaten om republikanerna tar majoritet i representanthuset och demokraterna i senaten
Yes. Så kan det faktiskt bli. Men det är långsökt.
02.25
Alldeles strax stänger vallokalerna i Arkansas.
02.26
Följer upp på Robins fråga, vad är representanthuset och vilka är de gjorda av? Undrar också - vad krävs det för att en president ska bli vald nu i natt?
Ledamöterna i representanthuset är fördelade proportionerligt från varje delstat. De är totalt 435 personer och utgör det så kallade underhuset i kongressen.
02.27
Trump har åter tagit ledningen i den viktiga staten Florida. Han leder med 0,2 procentenheter när 89 procent av rösterna är räknade.
02.28
Trump vinner Alabama. Alabama har 9 elektorsröster.
02.29
Med 91 procent av rösterna räknade utökar Trump ledningen med 0,7 procentenheter.
02.29
Skulle ni kunna ge oss en blank karta och fylla i allteftersom staternas räknats?
http://www.svt.se/nyheter/utrikes/forsta-roster-raknade-i-ledning
Där hittar du vad du söker.
02.30
Hur ser Ohio ut? Hur många av rösterna är räknade?
Ungefär 30 procent är räknade och då leder Clinton med 5 procentenheter. Men det säger inte så mycket med så få röster räknade ännu.
02.31
Trump har sagt att han avvaktar med att säga huruvida han accepterat valresultatet eller fram tills efter valet? Vad innebär det? Kan han överklaga resultatet och hur lång tid skulle det då ta innan man fått slutligen fått fram den nya presidenten?
Formellt innebär det egentligen ingenting. Vinner Clinton blir hon president oavsett vad Trump säger efteråt.
02.32
Om Clinton vinner i Texas skulle det öka hennes chanser markabelt? ʲᵒᵉˡ ᵍᵉᵗ ᵒⁿ ˢᵏʸᵖᵉ
Absolut. Men den chansen är minimal, på samma sätt som att Trump inte ska ha en chans i New York eller Kalifornien.
02.32
Här är en karta på hur många procent av kvinnorna som röstade på Clinton i en del av de stater där vallokalerna stängt
02.33
Jenny: representanthuset är som riksdagen, folkvalda ledamöter. Det som krävs är flest elektorer, alltså inte nödvändigtvis flest röster.
Så är det. Representanthuset avgör presidentfrågan först om ingen av kandidaterna når 270 elektorer.
02.33
68.000 röster skiljer just nu mellan Clinton och Trump i Florida, till Trumps fördel.
02.34
Mer uppdateringar om Florida snälla!
Procent som har räknats och Procent som skiljer?
Absolut. Det är den delstaten som störst fokus riktas mot just nu.
02.35
SVT:s så kallade livegrafik uppdaterades senast för en halvtimme sedan, kl 02:03.
Är det bara min PC som är konstig, eller vad menar ni med "live"?
Och nu, kl 02:32, kom faktiskt en uppdatering. Men är en uppdatering i halvtimmen live?
Det låter konstigt. När jag kollade nu var den uppdaterad 2.33. Den uppdaterar var 60:e sekund.
02.36
Den som vinner kalifonien, ( Hillary med all sannorlikhet) får hon då alla 55 elektorer därifrån?
Exakt. I alla delstater får segraren alla elektorsröster.
02.36
Hillary Clinton har just nu 68 elektorsröster mot Trumps 66. Det krävs 270 för att vinna valet.
02.39
Klockan 03, svensk tid, stänger vallokalerna i New York, Minnesota, delar av South Dakota, Nebraska, delar av North Dakota, delar av Michigan, Colorado, Louisiana, New Mexico, Texas, Arizona, Wisconsin och Wyoming.
02.39
Var kan man i realtid följa antal räknade röster för varje stat?
http://pejl.svt.se/usa-valnatten/
02.39
Anders: Det står fortfarande 02:32 på min livegrafik, trots att jag uppdaterat sidan manuellt ett par gånger. Konstigt...
Konstigt. Det får jag kolla upp då.
02.41
Anders: fel! Det är undantag i Maine och.. någon mer delstat vill jag minnas där e. rösterna fördelas proportionerligt
Helt rätt av dig. Fel av mig. Nebraska är den andra.
02.41
Vem vinner. - Jag har en hund att gå ut med!
Du kan lugnt gå ut och gå med hunden en liten stund. Du har väl vår app? Då kan du följa med även under promenaden.
02.41
Resultat i North Carolina?
49, 9 procent till Clinton. 47,6 till Trump med 61 procent av rösterna räknade.
02.43
Anders; Maine och Nebraska har inte samma system som de övriga staterna gällande elektorsrösterna.
Exakt. Jag pudlar.
02.43
@FutureExpress: Detta luktar Brexit 2.0, så Trump vinner. Gå ut med jycken nu ;)
02.44
Måste Clinton vinna Florida för att vinna?
Nej. Hon kan klara sig utan Florida. Men skulle hon förlora även Ohio ligger hon illa till.
02.44
Vilka har makten i representanthuset
Just nu har Republikanerna en klar majoritet men alla ledamöter ska väljas på nytt i kväll så det är för tidigt att säga.
02.44
Hur länge innan Florida är färdigräknade?
Uppdateringen står just nu stilla på 91 procent.
02.47
Två tredjedelar av de amerikanska väljarna vill ha strängare vapenlagar, rapporterar Reuters. Vid förra valet ville 59 procent av väljarna skärpa lagarna.
02.47
Hur ligger hon till i ohio då?
Hon leder med två procentenheter när en tredjedel av rösterna är räknade.
02.50
I Kalifornien, Oklahoma och Nebraska röstar man i dag dessutom om att behålla eller avskaffa dödsstraffet.
02.53
När förväntas allt vara klart? När kan vi andas ut?
Omkring klockan 05 svensk tid väntas vi ha ett besked om vem som blir president i USA.
02.53
Stämmer det att trump inte "kan" vinna om han förlorar north carolina
Nej. Han kan absolut vinna ändå.
02.54
För den som undrar hur det går i Florida – rösträkningen står fortfarande stilla på 91 procent räknade röster.
02.58
Hej och tack för bra rapportering.
Det låter konstigt att medelamerikanen skulle vilja ha tuffare vapenlagar då det knappast är till brotslingarnas nackdel. Skulle jag kunna få en länk till denna undersökning ?
Uppgifterna kommer från ett telegram som skickade ut från nyhetsbyrån Reuters.
02.59
Livegrafik uppdaterats inte
Sidan laddas var 60:e sekund men "senast uppdaterad" förändras bara när en ny delstat är klar och läggs till kartan. Du kan alltså räkna med att den är helt fräsch var 60:e sekund.
03.00
Så här röstade väljarna i Florida, baserat på etnicitet
03.01
BREAKING: Hillary Clinton wins New York,
03.02
Nu kom resultaten från en hel hög stater. Trump tros vinna i Colorado som har 9 elektorsröster.
03.02
Trump ser ut att vinna Texas, 38 elektorsröster.
03.02
03.02
Clinton trolig vinnare i New York med 29 elektorsröster.
03.03
Resultaten nedan är fortfarande preliminära.
03.04


03.05
Ivanka Trump har röstat på sin pappa


03.06
Är det inte ganska väntat att Clinton vinner New York och Trump vinner Texas?
Det är väldigt väntat.
03.06
Enligt nyhetsbyrån AP har Donald Trump nu 123 elektorsröster mot Clintons 97, baserat på preliminära resultat.
03.06
@Linn
Verkar fungera direkt från google
www.google.se
03.07
03.07
Nu har 92 procent av rösterna i Florida räknats och Trump leder med 1,5 procentenhet, 138.000 röster.
03.10
För den som undrar hur det är på Clintons valvaka – den äger rum på hotellet Peninsula New York och det serveras, lax, roastade morötter och pommes. Maken Bill Clinton får veganpizza och crème brulee.
03.10
Hillary Clinton now has 97 electoral votes and Donald Trump has 123
03.11
Donald Trump har vunnit i Arkansas som har 6 elektorsröster.
03.11
Kollar andra nyhetskällor. Där står det 128 te Trump. 90 nånting till Hillary. Stämmer det?
Vi uppdaterade precis med de siffrorna som kom från nyhetsbyrån AP.
03.11
Hej, varför står det "Trump drar ifrån" när de säger att det bara är en procent? Lite väl överdrivet.
Alldeles nyss stod det exakt lika.
För bara ett litet tag sedan ledde han med 100 röster. Nu handlar det om tiotusentals.
03.13
Varför ger vissa delstater fler elektorer än andra? vad baseras det på?
Det beror på hur många människor som bor i delstaterna. Ju fler som bor i en delstat desto fler elektorer är det.
03.14
Ni gör ett bra jobb! Följer med oro och spänning.
03.17
Hej!
Hur många röster har New York?
29
03.20
Jag undrar när california blir klart?
De stänger klockan fem och det kommer nog ett resultat på en gång.
03.20
Glastaket i Javits Center.
Clinton har ju sagt att seger vore att "break the biggest glass ceiling". Får hoppas att det ej är bokstavligt.
03.23
Sägs det inget om virginia? Kan verkligen omkullkasta hela valet. Hillary har haft en väldigt stabil ledning i opinionen men nu verkar trump vinna. Virginia Florida och North Carolina (som han leder) till Trump så räcker det för honom att vinna de delstater där han har lett i opinionen senaste tiden. Hillary har ingen säkerhetsmarginal att förlora nån mer stat som lutade åt henne. Hon måste istället ta nån mer som lutade åt Trump. Så ja, sägs det inget om hur det oväntade siffrorna i Virginia kan ändra allt?
Trump leder med två procentenheter i Virginia med 75 procent av rösterna räknade.
03.31
Clinton vinner Connecticut som har 7 elektorsröster och Trump Louisiana med 8 elektorsröster.
03.31
Vad är ställningen i Ohio?
Trump leder med nästan 8 procentenheter.
03.34
Trump leder fortfarande i Florida med omkring 150.000 röster. 94 procent av rösterna är räknade.
03.35
New York Times förutspådde imorse att Hillary Clinton hade 84 procents chans att vinna. Nu är hon nere på 50 procent enligt tidningen.
03.36
Klockan 4 svensk tid stänger vallokalerna i Iowa, delar av Idaho, Utah, Nevada och Montana.
03.36
Hej! Hur ser det ut egentligen... Vilka är det kvar och har Hillary chans att ta hem de som fortfarande är kvar? / orolig
Vallokalerna har ännu inte stängt i Iowa, Idaho, Utah, Nevada, Montana, Kalifornien, Oregon, Washington, Hawaii och Alaska. Dessutom är rösterna inte färdigräknade i många av staterna där vallokalerna har stängt.
03.36
Trump kan vara på väg mot valseger om han säkrar Florida och Ohio, gör ett starkare val än väntat. #svtnyheter #usaval
03.38
En bild från Trumps valvaka


03.43
Ett första besked om vem som blir USA:s president tros komma omkring klockan 05, men om man oroar sig för att missa uppdateringar från valnatten och det slutgiltiga resultatet kan man ladda ned vår app och få de viktigaste nyheterna om USA-valet genom våra pushnotiser. 
03.43
Tack för allt jobb ni gör!

När folk beträder vallokalerna har de endast dessa två val eller kan de även rösta på t.ex. green partys Jill Stein?
I många av staterna kan de även rösta på andra kandidater, som till exempel Jill Stein.
03.44
Verkar det bli en seger för Trump?
Just nu har han fler elektorsröster än Hillary Clinton, men vi vet ännu inget om vem som vinner.
03.44
Spelbolagen börjar tro att Trump kommer vinna han har lägre odds än Clinton.
03.50
Flera har frågat hur det går för Green Partys Jill Stein i valet. Hon har hittills fått flest röster i Vermont, 2,2 procent. 
03.51
Nedstämt på demokraternas valvaka.
03.52

Så här ser det ut för de båda kandidaterna i sociala medier. 


03.52
Det här valet blir jämnare än någon kunde ana. Det här kommer att hamna om marginaler.
03.53
Republikanerna behåller kontrollen över representanthuset.
03.53
Jag postade i morse här på chatten. Men fick inget svar. Det är ju så den tysta majoriteten har det i stora delar av västvärlden. "Man ska vara tyst" och om man yttrar sig så får man ett stigma i pannan och blir kallad som anhängare av ismer.

Nu visar det amerikanska folket att tystnad inte är ett sunt tillstånd.

Vi måste prata och de som har makt ska inte se ner på de mindre bemedlade utan lyssna för en gångs skull.
Hej. Vad vill du prata om? Det är hundratals som ställer frågor och vi får inte plats med allt.
03.56


04.00
Iva: Vad betyder bilden som du lade in kl 3:52?
Den visar hur många följare de båda kandidaterna har på sociala medier.
04.02
Vad står det just nu? Hittar bara massa konstiga valvakssidor..
Enligt CNN har Clinton 104 elektorsröster mot Trumps 139.
04.03
Donald Trump vinner Montana, enligt preliminära siffror. Det skulle betyda att han får 3 elektorsröster till.

04.04
När ungefär tror man att valresultatet kommer?
Vi räknar med att det blir omkring klockan 05, men allt beror på hur jämnt det är mellan kandidaterna.
04.09
Spänt läge från höger till vänster i cafeterian utanför SVTs studio.
04.09
Amerikanska NPR rapporterar att Clinton inte lyckades vinna lika många unga väljare i Florida som Barack Obama. I år vände sig många unga till andra kandidater än Trump och Clinton.
04.10



04.11
Ni rapporterar att Virginia leds av Trump när Ney York Times i princip har gett den till Clinton. Vad stämmer?
Enligt CNN leder Clinton med 0,5 procentenheter.
04.11
Ställningen nu i Florida och Ohio
Florida står stilla på 95 procent räknade röster. Där leder Trump med 1,5 procentenheter. I Ohio leder Trump med 11,3 procentenheter med 72 procent av rösterna räknade.
04.16
Republikanerna behåller representanthuset, av allt att döma. omni.se/republikanerna…
04.17
Katy Perry talar till publiken. 
"Om er vallokal fortfarande är öppen, gå och rösta!"
04.17
Så här sa Barack Obama inför valnatten


04.18
Är kl 5 fortfarande den beräknade tiden då resultaten är fastställda, eller har det skjutits framåt?
Vi hoppas fortfarande på klockan 5!
04.20



04.21
Trump tros vinna Ohio med 18 elektorsröster, rapporterar Reuters.
04.22
Hur ser resultaten ut i Iowa?
Clinton har 59 procent av rösterna och Trump 36,1 när 17 procent är räknade.
04.23
Hur går det i Florida?
Fortfarande bara 95 procent av rösterna räknade.
04.24
Vad är ställningen?
Enligt CNN 149 för Trump, 109 elektorsröster för Clinton.
04.27
Clinton ser ut att vinna Virginia och Colorado, enligt Reuters.
04.29
Så här twittrar Carl Bildt: 


04.29


04.32
Trump vinner Missouri.
04.33
Enligt nyhetsbyrån AP har Donald Trump nu 150 elektorsröster mot Clintons 109.
04.35
Det kommer bli en lång valvaka då det är oväntat jämt. Trump vann just viktiga Ohio , Clinton tog Virginia. #svtnyheter #usaval
04.37
Clinton vinner New Mexico.

04.43
04.45
Klockan fem stänger vallokalerna i Kalifornien, delar av Idaho, Oregon, Washington och Hawaii.
04.49
Enligt de senaste valresultaten har Hillary Clinton 131 elektorsröster och Trump 168. Det krävs 270 för att vinna valet.
04.50
Om drygt tio minuter stänger vallokalerna i den viktiga staten Kalifornien som har 55 elektorsröster.
04.51
När blir alla rösterna inräknade i Florida?
Vi vet inte. Det står stilla på 95 procent räknade röster, enligt CNN.
04.52
När vet vi resultatet
Vi hoppas på strax efter fem.
04.52
Hur går det Iowa?
Clinton leder med 51,6 mot Trumps 42,8 procent. 35 procent av rösterna räknade.
04.53
Trump har vunnit Florida, enligt AP.
04.55
Iva: 04:43 Varför delar du sådan kontroversiell (rasistisk) bild där hudfärg lyfts upp som om den skulle spela nån roll i frågan?
Med tanke på hur Donald Trump har uttalat sig om vissa etniska grupper i USA, eller för den delen kvinnor, kan det vara intressant att veta hur de grupperna röstade, tänker vi.
04.55
Donald Trump vinner Florida, enligt AP.
04.56
Varför står det så stilla i resultaten från Florida?
Vi undrade också, men nu verkar det ha lossnat.
04.59
Vilken tid förväntas eländet vara över?
Alltså färdigräknat
Färdigräknat blir det nog först om några timmar, men vi tror att vi får ett preliminärt svar på vem som blir president inom en timme.
05.00
Clinton tros vinna Kaliforniens 55 elektorsröster.
05.01
Läget i Michigan just nu?
48,7 för Trump. 46,2 för Clinton. 47 procent av rösterna räknade.
05.02
Hallå igen! Washington calling. Har just vaknat efter ett par timmars sömn, nu finns jag med er här i direktrapporteringen igen. Kom precis ner i hotellobbyn och stämningen är minst sagt spänd! 

- Det är en hemsk känsla av att nu behöver man se sig om efter ett nytt hemland, säger en ung man i receptionen.


Vi är strax på väg mot vita huset - häng med!
05.03
Clinton tros vinna Hawaii. Hawaii har fyra elektorsröster.
05.04
Ställningen just nu är 190 elektorsröster för Clinton och 171 för Trump, enligt CNN. Det krävs 270 för att vinna valet.
05.04
Är det avgjort när vi vet vem som tog hem Florida? Vad är läget nu?
Det är ännu inte avgjort. Michigan kan komma att avgöra.
05.05
Ett viktigt förtydligande: AP är den enda nyhetskällan som har gett Trump segern i Florida.
05.06
Trump ser ut att vinna North Carolina, 15 elektorsröster.
05.06
"Vägen till 1600 Pennsylvania Avenue går via Pennsylvania", sa någon till mig igår. Det är oerhört jämnt där.
05.06
Hur ser ställningen ut just nu? Trump/Clinton?
190 till Clinton, 171 till Trump, enligt CNN.
05.07
Vad händer om ingen av kandidaterna kommer upp i 270 elektorsröster?
Då blir det representanthuset som röstar och där har republikanerna makten.
05.08
Clinton vinner Oregon (7 elektorsröster), enligt AP.
05.08
Hur känns det att förlora trots allt ni gjort för Hillary på SVT?
PS. vet att ni inte kommer publicera detta, så frågan är för er interna reflektion.
Ingen har ännu förlorat eller vunnit valet.
05.09
När avgörs Michigan?
Vi vet inte. 49 procent av rösterna är räknade nu.
05.10
Trump tros vinna Utah som har 6 elektorsröster.
05.11
"Vad är det som händer?", "hjälp" - reaktionerna kommer snabbt redan innan vi hunnit sätta oss i taxin. Men nu är vi på väg.
05.12
Enligt CNN har Florida räknat klart 96 procent av rösterna. Trump leder med 1,4 procentenheter.
05.12
Nyhetsbyrån AP rapporterar att Clinton har 197 elektorsröster, medan Trump har 201. CNN:s siffror är 186 för Trump och 190 för Clinton.
05.14
Har Clinton någon chans kvar? Eller är det över.
Hon har fortfarande en chans.
05.14
Vilka stater finns kvar som Hillary måste vinna för att bli president?
Michigan och Pennsylvania kan avgöra.
05.15
Är Kalifornien räknad?
Yes, Clinton ser ut att ha vunnit den.
05.15
När beräknas valet vars klart?
Vi räknar med ett resultat inom en timme.
05.17
Hur står röstningen i Pennsylvania ut just nu?
Clinton leder med strax över 2 procentenheter.
05.19
Hu?r många delstater väntar vi svar från
Omkring ett dussin om jag har räknat rätt, främst Michigan och Pennsylvania.
05.19
Kalifornien röstade i dag också för legalisering av marijuana.
05.23
Tre delstater har röstat om dödsstraffet samtidigt som presidentvalet pågick. I Oklahoma röstade man för att skydda rätten till att använda dödsstraff i sin konstitution.
05.23
Har vi nått 97 procent i Florida?
Inte enligt CNN.
05.24
Kan ni inte lägga upp en lista på de stater som inte är räknade och hur många delegater dom har? Så att
man kan hänga med,
Du kan följa det här: http://www.svt.se/nyheter/utrikes/forsta-roster-raknade-i-ledning
05.24
Väldigt många människor har samlats här utanför Vita Huset och det fullkomligt bubblar av diskussioner, folk sitter på marken här och pratar om det som händer.
05.27
Nu är det Michigan som kan komma att avgöra hela valet. Staten har 16 elektorsröster. Just nu leder Trump med cirka 14.000 röster. 57 procent av rösterna är räknade.
05.29
Gick legaliseringen igenom?
Om du menar av marijuana i Kalifornien så är svaret ja.
05.32
Clinton vinner Washington, enligt AP.
05.32
Trump tar Iowa, enligt Reuters.
05.33
Washington och Iowa har 12 respektive 6 elektorsröster.
05.33
Jessie Jimenez är själv född i USA men hans föräldrar är från El Salvador.

- Jag slutade jobba precis och kom ner hit för att känna på atmosfären, det var en väldigt orolig stämning på mitt jobb. 

Jessie säger att han blir rädd av att se människor med Trump-kepsar stå nere vid presidentbostaden ikväll.

- Jag tror att Hillary vinner ändå till slut men det är äckligt, för att vara ärlig, hur jämnt det här är. USA visar sina rätta färger nu, att det är ett land fyllt av hat. Det är ett land som är fullt av hat, sexism och rasism. Vi skryter om oss själva som det bästa landet i världen och pekar på andra - men kolla på oss nu.
05.35
På plats utanför Vita Huset med
05.35
Trump vinner Georgia.
05.36
05.37
Enligt AP står det 209 röster till Clinton mot 232 till Trump.
05.39
Alex, Alexander och David är här för att fira att det går så bra för Trump. "Donald, Donald", ropar de.

- Jag har aldrig varit såhär glad i mitt liv. Det är elektriskt, historiskt. Han tar makten från de politiska partierna och ger tillbaka den till folket. Samtidigt har han en libertariansk hållning i sociala frågor och kommer ull exempel att tillåta abort.

- Jag skulle inte betro Hillary Clinto med att rasta min hund. Det här är folkets talan.
05.41
Nebraska har i en annan omröstning som hölls samtidigt som presidentvalet röstat för att återinföra dödsstraffet.
05.42
Så här skulle det kunna bli oavgjort:


05.45
05.46
05.47
Vad krävs det för att Hillary ska kunna vinna?
Hon skulle behöva vinna de stora staterna som är kvar, t.ex. Michigan.
05.49
Tweet från kanadensisk journalist:


05.50
När beräknas valet vara klart och att vi har en vinnare?
När som helst nu!
05.51
Vi väntar just nu på preliminära resultat från viktiga stater så som Michigan och Pennsylvania. 
05.53
Om ett par minuter stänger vallokalerna i nästa hela Alaska. Alaska har dock bara 3 elektorsröster.
05.54
Har frågat tio personer om de vill prata med mig. Sju sa nej. Stämningen inne hos demokraterna blir allt deppigare.
05.55
Crowd watching results come in cheers outside Fox News HQ on #ElectionNight. #FoxNews2016
05.56

Så här såg det ut på Clintons valvaka tidigare ikväll. Foto: TT 



05.56
De här tjejerna sitter tillsammans och säger att de försöker förstå vad som händer. Jag ber dem beskriva sina känslor.

- Stress, chock, man skäms. Det ser ut som att han vinner. Vi har sett så mycket rasism under det här valet redan och nu det här. 

- Om han vinner kommer jag att försöka ta mig härifrån, eftersom jag inte är en sådan person Trump vill ha här.
05.57
Och så här ser det ut på Trumps valvaka. Foto: TT
05.58
Resultatet är nu, enligt AP, 238 elektorsröster till Trump och 209 till Clinton. Det behövs 270 röster för att vinna valet.
06.02
Så här säger Nigel Farage:


06.03
Det kokar utanför Vita Huset. Fler och fler samlas
06.03
I morgon kan republikanerna ha kontroll över Vita Huset, senaten och representanthuset.
95% chans att Trump vinner:
06.04
Trump har vunnit Florida, nu även enligt CNN. När 98 procent av rösterna var räknade hade Trump 49,1 procent av rösterna. Clinton 47,7 procent. 
06.09
"Donald Trump ser ut att bli USA:s 45:e president. Allt annat kräver ett mirakel för Clinton." @HenrikOscarsson i #svt #usaval
06.11
Hillary Clinton har förlorat flera av staterna som Obama vann med god marginal på sin tid. Unga väljare tros ha övergett Clinton i Florida, medan lågutbildade män i år avgjorde i Wisconsin till Trumps fördel, rapporterar NPR.
06.15
För er som väntar på resultaten från de viktiga staterna Michigan och Pennsylvania: Trump leder knappt i båda staterna.
06.16
"Donald Trump har vunnit presidentvalet i USA." @HenrikOscarsson i #svtnyheter #usaval
06.16
Enligt SVT Nyheters valexpert Henrik Oscarsson vinner Trump valet.
06.17
Kevin har en flagga och en liten högtalare som spelar Bruce Springsteen "Born in the USA". 

- Jag röstade på Donald Trump, av en enkel anledning. Det här handlade om att välja den minst dåliga kandidaten och på grund av korruptionen i Washington som Hillary Clinton är en del av så är det bästa Donald Trump.
06.20
Det fylls på med folk här! Både Clinton- och Trump-supportar.
06.23
Inget amerikanskt mediehus har än så länge sagt att det är över. Sannolikheten är stor att han vinner, men här har man inte sagt det.
06.24
Clinton vinner i Nevada och får statens sex elektorsröster.
06.24
Många många unga här som jublar och skanderar
06.25
Det är fortfarande oklart vem som har vunnit till exempel Wisconsin, Michigan och Pennsylvania.
06.25
Nikolas Mitchell är en ung republikan och stadskunskap-student som står med sina vänner utanför Vita Huset. 

- Det här är dåligt för oss, för världen och för er i Sverige också. Han åstadkommer så mycket onödig skada på vårt land genom att vinna och det här kommer att ta generationer för mitt parti, som republikan är jag ledsen.

Hans vän Karissa Waddick är demokrat.

- Jag är förstummad, det här valet påminner om hur det ser ut på andra håll i världen.
06.26
06.27
"The election is in the bag", sa Trumpsupportern @JerrytoMDsenate för drygt en vecka sen i #svtagenda. Han fick rätt.
06.30
Clinton har med största sannolikhet vunnits folkets röst, trots att hon inte ser ut att få lika många elektorsröster som Trump, rapporterar flera amerikanska medier.
06.32
Ställningen är, enligt CNN, fortfarande 238 elektorsröster till Trump och 215 till Clinton.
06.35
06.37
Segerrusig stämning utanför Trumps valvaka.
06.37
Också en hel del medier på plats. Här står Ewa och Ann-Britt och förbereder om vi behöver gå live med paddan.
06.38
Många kändisar har uttalat sig mot Donald Trump, så här reagerade några av dem:


06.39


06.39
06.41
Och här från Dixie Chicks Natalie Maines som en gång blev ökänd för att ha sagt att hon skämdes för att vara från samma stat som George W. Bush under en konsert:


06.43



06.45


06.47



06.49
Hillary Clinton har tillbringat de senaste timmarna inne på ett hotellrum i New York tillsammans med sin familj och närmaste medarbetare, rapporterar nyhetsbyrån AP.
06.50
När är det bestämt i Pennsylvania?
95 procent av rösterna är räknade i staten. Trump har 48,5 procent av rösterna. Clinton 47,9.
06.51


06.52
Det här är Matthew. Han står utanför Vita Huset och blir fotograferad av många på grund av sin tröja. 

- Allt som står är sant. Just nu känns det som att han håller på att vinna, vem vet vad som kommer att hända då?
06.53
För tidigt utropa Trump till president- vinner Clinton Pennsylvania så ligger hon bara några röster efter. #usavalet #svtnyheter
06.54


06.56
Om ni undrar vilka det är som rapporterar från Vita Huset i Washington så är det vi! Ann-Britt, Ella och Ewa. Skicka gärna in frågor till oss så ska vi ställa dem till människor här utanför.
06.56
Världens börser rasar efter beskedet att Donald Trump troligen vinner valet i USA. Dollarn rasar kraftigt.

07.01
08.30 håller statsminister Stefan Löfven en presskonferens och kommer då att uttala sig om presidentvalet. 
07.02
Några ungdomar här utanför här har klättrat upp i ett träd. Än så länge låter Secret Service dem hållas.
07.02


07.05


07.06
Clinton har med största sannolikhet vunnits folkets röst, trots att hon inte ser ut att få lika många elektorsröster som Trump, rapporterar flera amerikanska medier.

Vad innebär detta??
Det är elektorsrösterna som gäller. Och det behövs minst 270 för att vinna och det ser ju ut som om Trump kommer att få det
07.11
Väldigt spänt och hätskt när en kvinna med en "Hillary for Prison"-skylt hamnar i bråk med en ung kvinna i regnbågsflagg. "Vi har redan vunnit", försöker kvinnans make men hon är väldigt upprörd.

"Det här är inte över förrän Hillary är bakom lås och bom! Jag står upp för mitt land - varför gör inte du det?"
07.13
Hur stor är chansen att kongressen inte är med Trump om han vinner? Likt Obama.
Trump har fått stöd i både representanthuset och senaten. det hade inte Obama
07.17
Den här killen hejar på Donald Trump, och är här för att fira ikväll - därför har han med sig ballonger i amerikanska flaggans färger.

- Jag vill hylla demokratin, säger han.
07.18
Som det ser ut klockan 07 har Donald Trump 244 elektorsröster, Hillary Clinton 215. 
07.22
Man räknar fortfarande rösterna i Arizona, Michigan, New Hampshire, Pennsylvania, Wisconsin, Alaska, Maine och Minnesota, men preliminära siffror har kommit för flera av staterna. 
07.23
Trump leder i fem av de staterna där man fortfarande räknar. 
07.24
Donald Trump behöver 26 elektorsröster till för att officiellt vinna valet.
07.25
När får vi reda på de sista rösterna?
när Alaska har stängt och det var nyss, sen ska de räkna röösterna också
07.26
Vet ni något om valdeltagandet, är det högre eller lägre än i tidigare val?
har inte sett några uppgifter om valdeltagande än
07.29


07.29
Objektivt sett (om man lyckas lägga alla känslor åt sidan vad man tycker om Trump...), vad är Trump bra på? Vad är hans styrka rent politiskt?
han har visat sig bra på att formulera vad stora grupper av väljare tycker och tänker
07.29



07.29
David och Kelly från Ohio är glad att det går så bra för Trump, de är här i Washington DC för första gången. 

- Varför skulle man inte vilja rösta på Trump? Han kommer att göra USA stort igen. Vi är glada att vi är här och kan vara med om när han vinner!

På frågan om varför de tror att många andra människor är upprörda här utanför svarar Kelly:

- Böra kolla här hur många som har greencards så får du nog ett svar på det.
07.31
Stämningen på Times Square: 


07.34



07.37
Donald Trump har alltså ännu inte officiellt vunnit valet.
07.41
Med 97 procent av rösterna räknade ser Donald Trump ut att ha vunnit Pennsylvania. Det innebär att han har 264 av de 270 elektorsröster som krävs för att bli USA:s president. 
07.41
07.42
76.000 röster skiljde Clinton och Trump åt i Pennsylvania.
07.43
Grattis till segern, Donald Trump, säger Frankrikes Marine Le Pen. twitter.com/reutersuk/stat…
07.44
Samtidigt som uppgifter kommer om att Trump tar hem Pennsylvania utbryter höga rop här utanför Vita Huset: "Fuck Donald Trump". Just nu tusentals personer här, och det är spänd stämning.
07.44
En av Clintons medarbetare säger att "det är för jämnt, vi kan inte ge upp i natt". twitter.com/people/status/…
07.45
Republikanerna behåller också kontrollen över senaten. 
07.49
Donald Trump har nu 247 elektorsröster, Hillary Clinton 215, enligt CNN. CNN verkar inte ha räknat i Pennsylvania i de 247 rösterna.
07.49
Ann-Britt nu i Gomorron Sverige med den här unga tjejen som säger "Förlåt Sverige".
07.50
The Guardian rapporterar att Trumps anhängare utanför hans valvaka uppmanar honom att utropa seger. 
07.53
När kan vi förvänta oss att det är definitivt klart?
alldeles strax när det står klart att donald trump får 270 elektorsröster. då kommer han ut och utropar sig som segrare
07.53
Enligt People kommer Clinton inte att hålla tal i natt. "Det är för jämnt", skriver tidningen. twitter.com/people/status/…
07.55
Surprise and euphoria at Trump headquarters in New York on
07.56
Jill Stein sågar demokraterna och menar att de eliminerade den ende som kunde stoppa Trump: Bernie Sanders. aljazeera.com/news/2016/11/j…
07.57
Har det kommit några reaktioner från Ryssland, Kina?
Inte än, däremot från Frankrike som hoppas kunna fortsätta samarbeta även med den nya presidenten.
de flesta väntar på att resultatet ska bli helt klart innan de säer något
08.00


08.02
Clinton har vunnit Maine och med det tre elektorsröster. CNN:s siffror ligger kvar på 247 för Trump och 215 för Clinton, men med de senaste staterna borde ställningen vara 267 för Trump och 218 för Clinton. 
08.04
Clintons kampanjchef säger att presidentkandidaten inte kommer att uttala sig ikväll utan först imorgon.

08.05
Enligt kampanjchefen Podesta är valet inte avgjort ännu.
08.07
Vad betyder det här för världen rent säkerhetspolitiskt? Där har ju Trump en möjlighet till ett stort inflytande.
det är fortfarande oklart hur Trump kommer att agera utrikespolitiskt. han har varit rätt hård i sina uttalanden men frågan är hur det blir i praktiken
08.09
Clintons kampanjchef skickade hem de som samlats utanför valvakan och sa till dem att sova ut.
08.15
08.18
Enligt NPR ropade Trumpanhängarna utanför hans valvaka "lås in henne" efter att det blivit känt att Hillary Clinton inte skulle uttala sig nu.
08.29
Donald Trump har anlänt till sitt valhögkvarter i New York, efter att det står klart att han vunnit staten Pennsylvania.
08.32
Darcy och Annie har nåtts av uppgifterna att det ser ut som att Trump blir deras nästa president. De är besvikna.

- Vi är besvikna över att Michigan, som varit blått, är inblandade i det här. Men vi tänker kämpa på oavsett vad - USA är fantastiskt även om Donald Trump är president.
08.33
Donald Trump har vunnit delstaten Wisconsin.
08.38
Nu har nyhetspusharna börjat nå människor utanför vita huset. "He won, he fucking won", hör jag någon ropa. En ung man går förbi oss och säger:

- Snälla berätta för människor i ert land att inte alla amerikaner tycker såhär. Berätta att det här inte är vårt val.
08.39
Sashaya står mitt i folkvimlet, märkbart upprörd.

- Jag kan bara inte förstå att det är mitt land som röstat såhär. Det absolut värsta är att människor då har gått på hans retorik. 

- Det här kommer att göra ont länge. Att en man med en sådan kvinnosyn kan bli USA:s president.
08.40
08.41
NBC:s politiska reporter twittrar att hennes källor säger att Hillary Clinton har ringt till Trump och erkänt sig besegrad.

08.41
The end.
07.08
Världens börser rasar efter beskedet att Donald Trump troligen vinner valet i USA. Dollarn rasar kraftigt.

08.43
08.44
Även CNN rapporterar att Clinton har erkänt sig besegrad och gratulerat Trump via telefon.
08.46
Nu väntar alla på att Trump ska tala men först kommer nu hans vice president Mike Pence ut på scenen på valhögkvarteret i New York.
08.48
Pence säger att han är djupt ödmjuk och djupt tacksam till det amerikanska folket och den nya presidenten Donald Trump.
08.48
Nu kommer Donald Trump ut på scenen med sin familj.
08.50
Hela talet av Mike Pence: – Det här är en historisk natt. Det amerikanska folket har talat, och har valt sin nya ledare. Amerika har valt en ny president, och det är nästan svårt för mig att uttrycka den heder som jag och min familj känner, och vi har privilegiet att tjäna som er vicepresident, säger Pence.
-Jag kommer hit djupt ödmjuk, tacksam inför Gud och min familj.
-Och jag är mest tacksam inför vår inträdande president, vars ledarskap och vision kommer att göra USA stort igen.
08.50
Folket jublar när Donald Trump sakta tar sig fram till podiet och bombastisk musik hörs.
08.50
USA, USA, skanderar anhängarna.
08.51
Tack så mycket, förlåt för att ni fått vänta, säger Trump.
08.52
-Hillary Clinton har precis ringt mig och gratulerat oss. Jag gratulerade henne för en hård kampanj och vi är skyldiga henne ett stort tack för sin tjänst, det menar jag ärligt.
08.52
- Det är dags för oss att enas. Jag kommer att bli president för alla amerikaner och det är så viktigt för mig.
08.53
- Jag sträcker ut en hand till de som inte röstat för mig och ber dem om vägledning.
08.53
-Det här har inte varit en kampanj utan en politisk rörelse.
08.54
- Vi ska förnya den amerikanska drömmen. Vi ska återskapa detta land och dess stora potential.
08.55
- Alla amerikaner ska få möjlighet att uppfylla sina mål och nå upp till sin potential. De som varit glömda kommer inte glömmas mer.
08.55
-Vi ska ta hand om veteraner, återuppbygga infrastrukturen och få tillbaka jobben. Det kommer att bli vackert.
08.56
En ung man med "Make America Great again"-keps står uppe i ett träd, nedanför många besvikna Clinton-anhängare.
08.56
- Vi ska ha goda relationer med resten av världen. Inget är utanför vår räckvidd. Vi ska drömma stort.
08.57
- Vi kommer att se partnerskap och inte konflikt. Det vill jag säga till resten av världen.
08.58
- Jag vill tacka mina föräldrar som ser ned på mig just nu. Underbara personer.
08.58
- Jag vill tacka mina systrar och min bror och hela min familj. Jag är verkligen lyckligt lottad.
08.59
-Tack för att ni stått ut med mig. Det här politiska grejerna är tuffa och otäcka.
08.59
Trump fortsätter med att tacka sin stab.
08.59
Här står en man och diskuterar högljutt med en kvinna.

- Kom igen nu, nu är det såhär! Vi måste acceptera verkligheten och enas. Jag är glad, du är ledsen, men vi måste enas. Det är det vi är bra på i det här landet. 

- Jag kan inte ens diskutera med en person som röstat som du, svarar kvinnan.
09.00
Den första officiella EU-kommentaren kommer från unionens utrikeschef Federica Mogherini.
”Relationerna mellan EU och USA går djupare än förändringar i politiken. Vi kommer att fortsätta att arbeta tillsammans och återfinna Europas styrka”, skriver Mogherini på twitter.
09.05
Europeiska parlamentets talman Martin Schulz säger till Reuters att det kommer bli svårare för EU med den nya presidenten. - Det kommer bli svårt, svårare än med de tidigare ledningarna men han är en fritt vald president. Vi måste respektera den framtida amerikanska presidenten och jag hoppas vi kommer att finna ett sätt att samarbeta.
09.07
Nu kommer reaktioner från Ryssland. En talesman för statsduman säger att Ryssland förväntar sig att man kommer ha mer konstruktiv dialog med den nya presidenten.
09.08
Brian från Virginia står vid sidan av och betraktar folkmassan. "Självsäker" är ordet han beskriver sina känslor med.

- Jag har trott i flera månader att det skulle bli såhär. Det amerikanska folket är trötta på politiska insiders, nu vill vi ha en outsider.
09.08
Mer från Trumps tal: -Nu är det tid för USA att läka såren. Till alla demokrater, republikaner och oberoende, säger jag att det är tid att sluta oss samman som ett enat folk.
09.09
Trump sa också att USA nu kommer att återuppbygga städer, sjukhus och infrastruktur, och kommer att anställa miljontals människor i samband med återuppbyggnaden.
09.09

-Vi har en stark plan för ekonomin. Vi kommer att fördubbla vår tillväxt, och samtidigt komma överens med världens länder. Ingen dröm eller utmaning är för stor. USA kommer inte att nöja sig med mindre än det bästa.
09.10
Turkiets utrikesminister säger att valutgången stärker tilliten till Turkiets samarbete med USA, rapporterar Reuters.
09.14
Paul Ryan, talman i amerikanska representanthuset, har ringt Trump och gratulerat till segern. Ryan har tidigare kritiserat Trump och inte velat stötta honom. I ett uttalande säger nu Ryan att Trumps seger är ett bevis på det status quo som skapats av misslyckad liberal och progressiv politik.
09.16
Republikanerna vann också makten i representanthuset i två år till.
09.17
Senatens majoritetsledare Mitch McConnell gratulerar Trump till segern. - Det amerikanska folket har valt en ny riktning för vår nation, säger Kentuckys senator till Reuters.
09.18
It's official. CBS News has projected that Donald Trump will become the United States' 45th president elect. Here's… twitter.com/i/web/status/7…
09.20
Tysklands justitieminister Heiko Maas skriver på Twitter om Trumps valseger: Världen kommer inte gå under men saker och ting kommer att bli mer galna.
09.20
Han är glad för sin nye president, de flesta på marken är inte det.
09.23
Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen kallar resultatet en "stor chock", men betonar att det mer var Clinton som förlorade, än Trump som vann.
-Jag tror Trump vet att det här inte är en seger för honom, utan snarare mot Washington och mot etablissemanget, säger von der Leyen till tv-kanalen ARD.
09.24
Bland missnöjespartier och EU-kritiker är glädjen stor över Trumps seger.
”Folket tar tillbaka sitt land. Det kommer vi också att göra”, skriver islam- och EU-fientliga nederländaren Geert Wilders på Twitter.
09.25
Osäkerheten om vad som ska hända i relationen mellan Bryssel och Washington är dock stor.
-Vi vet inte vad vi längre kan vänta oss från USA, konstaterar tyske Manfred Weber, ledare för EU-parlamentets största partigrupp, kristdemokratiskt konservativa EPP, enligt nyhetsbyrån APA.
-Vi måste se allvarligt och objektivt på människors oro och rädsla. Vi kan inte lämna fältet öppet till världens alla radikala, fortsätter Weber.
09.25
Brittiska EU- och invandringskritiska partiet Ukips förra ledare Nigel Farage gratulerar Trump till segern.
09.28
Digitala strategen Connor Walsh säger att det är 88 år sedan Republikanerna kontrollerade representanthuset, senaten och innehar presidentposten samtidigt. 

09.29
The Guardians reporter skriver att Trump lämnar scenen till låten "You can't always get what you want". 

09.30
Stefan Löfven kommenterar valet: 
– Jag tror att många människor vaknar upp och känner att det var ett oväntat resultat, och jag tror att många känner också en osäkerhet, säger statsministern.  
09.36
Vi sitter på 7eleven och värmer oss.
09.42
Rysslands president Vladimir Putin gratulerar Trump, rapporterar Reuters.
I ett telegram till den tillträdande presidenten hoppas Putin kunna arbeta tillsammans i internationella frågor och med relationerna mellan Ryssland och USA.
"Dialog mellan Washington och Moskva tjänar båda ländernas intressen", heter det i telegrammet enligt Reuters.


09.44
Turkiets premiärminister Binali Yildirim säger att "en ny sida vill öppna sig för relationerna med USA om Trump nu ser till att utvisa den misstänkta kuppmakaren Fethullah Gülen. 
09.45
Hillary Clintons stab säger att Clinton kommer att tala på onsdag morgon lokal tid.
09.49
Reaktionerna från världen fortsätter att trilla in. Speciellt Mexiko är uppskrämda över Trumps seger eftersom den nya presidenten kallat mexikaner för "våldtäktsmän och kriminella" och sagt att landet ska betala för den mur som Trump planerar att bygga längs den mexikanska/amerikanska gränsen. Mexikanska analytikern Alejandro Hope säger att valutgången är "troligen så nära ett nationellt nödläge som Mexiko har stått inför på decennier".
09.51
Marine Le Pen, ledare för det invandringskritiska partiet Front National i Frankrike twittrade redan innan resultatet var klart att det "amerikanska folket nu är fria".
09.51
Tillbaka vid Vita Huset efter kort kafferast! Betydligt mycket mer polis här nu.
09.53
Kina välkomnar Trumps seger, rapporterar AP.
09.55
Kubaner uttrycker nu oro över valresultatet eftersom Trump har sagt att han ska dra tillbaka den upptinade relationen mellan USA och Kuba som Obama inlett, om inte Raul Castro öppnar för mer politisk frihet. Många är oroliga för att den turistboom som landet sett den senaste tiden, ska minskas om relationerna med USA fryses på nytt.
09.57
De här Clinton-supportrarna tycker inte att det värsta är att Trump blivit president, utan att han har med sin sin Vice president till makten. 

- Trump kommer inte att kunna göra någonting. Mike Pence däremot är helt galen. Han kommer att se till att vårt land går bakåt med sin konservativa politik som är tvärt emot Obama, säger Andrew Sanborn.
09.57
Natos ledare Jens Stoltenberg gratulerar Trump till segern och säger att han ser fram emot att jobba med honom.
09.58
När rösterna nästan är färdigräknade framgår det att omkring 800 000 röster skiljer de båda kandidaterna. I procent räknat blir det 47,9 mot 47,3 procent, men i elektorskollegiet blir utslaget avsevärt större. De sista staterna är inte klara men slutresultatet ser ut att kunna bli runt 306 elektorer för Trump mot Clintons 232, rapporterar TT.
10.01
Österrikes extremhögerparti Frihetspartiets ledare gratulerar Trump till segern. - Den politiska vänstern och det sjaskiga etablissemanget straffas av väljarna, säger Heinz-Christian Strache.
10.05
Nya Zeelands premiärminister gratulerar Trump:

10.05
Deborah Deangelo från North Carolina är en av ganska få Trump-supportrar som står utanför Vita Huset nu, klockan fyra på morgonen.

- Jag trodde att vi skulle fira här. Men människor är så fientliga, särskilt de unga. Jag har fått fingret av flera personer och folk har skrikit saker till mig. Det hade jag verkligen inte förväntat mig.
10.06
Även Indiens premiärminister gratulerar. 
10.09
EU agerar och bjuder in Trump till ett möte om EU och USA:s relationer. Donald Tusk, Europeiska rådets ordförande och EU-kommissionens Jean-Claude Juncker vill "snarast träffa Trump". 

10.12
Mexiko är ett land i chock i dag, skriver vår reporter i Latinamerika, Tigran Feiler. http://www.svt.se/nyheter/utrikes/mexiko-ar-ett-land-i-djup-chock
10.15
Alessandra (till höger) säger att hon in i det sista hoppades att republikaner skulle "ta sitt förnuft till fånga" och stoppa Trump.

- Jag tror att vi kommer att se konsekvenser av det här under lång tid framöver. Det här kommer inte längre, som det tidigare varit, att vara en plats för kvinnor och minoritet. Det kommer bara att vara ett land för några få.
10.16
Donald Trumps seger kan skapa nya spänningar mellan USA och den muslimska världen, säger en talesperson för Indonesiens muslimska råd. Indonesien har världens största muslimska befolkning. - Trump har gjort negativa och cyniska uttalanden om muslimer och har glömt att många amerikaner är invandrare, säger Din Syamsuddin till reportrar i Jakartra, rapporterar AP. Trump har tidigare föreslagit ett förbud för muslimer att komma in i USA.
10.19
Palestinas president Mahmoud Abbas gratulerar Trump och säger att han hoppas att fred ska uppnås under hans presidentperiod.
10.21
En liten inblick i vår arbetsdag mitt i alla uppdateringar om valet: Klockan är 04.20 och vi har jobbat hela natten. Det är då man tar till sockret.
10.23
Protester har börjat på flera håll i USA. Här ser man studenter på universitetet UCLA i Los Angeles som demonstrerar mot Trump. 

10.24
Vi pratar med några unga tjejer precis framför grindarna till Vita Huset. En av dem går rakt fram till staketet, ställer sig och skriker "Fuck Donald Trump".

- Det var frigörande, säger hon.

Jag frågar om hon tror att hon kommer att kunna göra så om några månader.

- Nej, herregud det hade jag inte tänkt på. Bäst att få det ur sitt system nu.
10.25
Man är imponerad över att ni kan hålla igång rapporteringen med en sådan typ av färdkost:)
Det är noga uträknat. Men vi har ätit varsin banan också.
10.26
Protester har också utbrutit i Oakland i Kalifornien, efter valresultatet. 

10.35
Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och EU-kommisionens ordförande Jean-Claude Juncker gratulerar Donald Trump till segern i ett skriftligt uttalande, enligt BBC. De bjuder in honom att besöka Europa.
10.37
"Detta samtal skulle göra det möjligt för oss att lägga ut kursen för våra relationer under de kommande fyra åren", skriver Juncker och Tusk i ett gemensamt brev.
"I dag är det mer viktigt än någonsin förut att stärka de transatlantiska relationerna. Bara genom ett nära samarbete kan EU och USA fortsätta att ha en betydelse i hanteringen av aldrig tidigare skådade utmaningar som Da'esh (terrorrörelsen IS), hoten mot Ukrainas suveränitet och territoriella integritet, klimatförändringarna och migrationen", skriver Tusk och Juncker.
10.39
Storbritanniens premiärminister Theresa May har också gratulerat Donald Trump, enligt Reuters.
10.42
I ett uttalande säger May att USA och Storbritannien ska fortsätta vara starka och nära partners inom handel, säkerhet och försvar.
10.45
”Jag ser fram emot att jobba med president Donald Trump, och fortsätta bygga på de band vi har för att säkra säkerheten och välståndet i våra länder under kommande år”, säger Theresa May enligt uttalandet.
10.46
Moderatledaren Anna Kinberg Batra säger till TT att världen egentligen vet väldigt lite om vad Donald Trump kommer att innebära som president och överbefälhavare för den amerikanska militären.
– Det var ett stort missnöje som präglade kampanjen, nu gäller det att se framåt och hur han kan använda sin roll så konstruktivt som möjligt.
10.47
Danska kollegorna på TV2 är några av de sista på plats här. Vi åker tillbaka till hotellet för att ladda batterierna men är tillbaka lite senare! Tack för att ni följt oss inatt (idag för er) / Ella, Ann-Britt och Ewa
10.47
Trumps seger förvånar inte med tanke på vilka vindar som blåser i världen idag. Liknande personer har rönt framgångar i Österrike, Frankrike och Storbritannien.

Dessutom har USA som land redan orsakat mycket förödelse i världen med sin utrikespolitik redan innan Trump. Allt från atombomber till interventioner där de störtat demokratiskt valda kandidater genom militärkupper till otaliga krig sedan 1945.
10.48
Experter och "tillförlitliga opinionsundersökningar" vad var det egentligen värt?

Jag tror inte att Hillary Clinton kunde vinna hur mycket hon än hade strävat. Det finns parametrar med i bilden som många inte förstår.

Det är kanske viktigpettrarna vi nu ska skratta åt!?

När det gäller USA så verkar de ha en stor del av befolkningen som inte förstår vem som är kompetent nog och lämplig till att vara deras president. Allt verkar vara en enda stor showbiz med lögner och konspirationer som går hem.

Epitetet Hillbilly i Amerika kanske innefattar en större del av befolkningen än bara det direkt uppenbara!?
10.56
EU-kritiker är positiva till Trumps seger. Ungerns premiärminister Viktor Orbán har gratulerat Trump.
"Vilka storartade nyheter. Demokratin lever vidare", skriver Orbán på sitt Facebookkonto, enligt APA
10.56
"Folket tar tillbaka sitt land. Det kommer vi också att göra", skriver islam- och EU-fientliga nederländaren Geert Wilders på Twitter, enligt TT.
11.00
EU-ledaren har också Twittrat och gratulerat Donald Trump till valresultatet.


11.05
Vi har tidigare berättat om protester mot Trump vid UCLA i Kalifornien. Nu uppges människor demonstrera också vid The University of California i Santa Barbara. Det skriver bland andra LA Times.
11.27
BBC rapporterar om hur väljare i Pennsylvania jublade av lycka när det stod klart att det var efter Trumps vinst i Pennsylvania som det stod klart att han skulle vinna valet. Trump vann delstaten med en procent, vilket var första gången som en republikan vann i Pennsyvania sedan George HW Bush 1988. 
11.35
Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson, som tidigare har kritiserat Donald Trump, går nu ut och gratulerar till segern. Johnson säger att han ser fram emot att fortsätta samarbetet mellan det två nationerna.
11.36
Boris Johnson om relationen med USA:

11.43
Malaysias premiärminister gratulerar Donald Trump till segern. Najib Razak kallar valutgången för "en extraordinär seger" för Trump  som visar på att politiker aldrig ska ta väljarna för givet. 
11.18
President Obama har ringt Trump efter Trumps valseger. Enligt Trumps kampanjchef ska de två ha haft en "bra konversation" och ska träffas i Washington inom kort. Vita huset har ännu inte kommenterat segern.

11.51
Frankrikes president Francois Hollande säger att Trumps seger visar att Frankrike måste bli starkare och att Europa måste enas. 
12.04
Japans premiärminister Shinzo Abe har skickat sina "hjärtligaste gratulationer" till Trump. - Som en väldigt framgångsrik affärsman med extraordinära talanger har du bidragit stort till USA:s ekonomiska tillväxt och nu som en stark ledare har du visat din bestämda intention att leda USA, säger Abe.
12.13
Kinas president Xi Jinping har ringt Donald Trump och gratulerat till segern.
12.20
Donald Trumps seger blev en förlust för vadslagningssajten Paddy Power som betalade ut förhandsvinster till de som satsat pengar på Clinton. Företaget har betalat ut 5 miljoner euros (cirka 50 miljoner kronor) i förhandsbetalningar och kallar det sin största politiska utbetalning någonsin. - Vi bestämde oss för att betala ut tidigt för Hillary Clinton och oj, vad fel vi hade. Vi har verkligen blivit trumfade av Trump, säger det irländska företagets talesperson Feilim Mac An lomaire.
12.23
TT har talat med en psykolog om hur man ska tala om Trumps valseger med barn. Ljug inte. Erkänn när du inte vet. Signalera lugn. Det är tre tips från psykologen Mattias Lundberg.
12.23
Barn blir ofta oroliga av precis samma saker som vi vuxna, oavsett om det handlar om krig, naturkatastrofer eller vem som vunnit det amerikanska valet. Med en viktig skillnad, poängterar Lundberg.
-Barn drar mer långtgående slutsatser än vad vi vuxna gör, oavsett om det är positiva eller negativa budskap, säger han.
-Det innebär att de här frågorna kommer att komma och måste bemötas.
12.26
En man protesterar mot Donald Trumps valseger.
12.30
Tysklands Angela Merkel säger att hon vill arbeta nära Trump när det kommer till värderingar om demokrati, frihet och respekt för lagen och folket. - Tyskland och USA är bundna till varandra via våra värderingar om allas människors rättigheter oavsett ursprung, hudfärg, religion, kön, sexuell läggning eller politiska åsikter. På denna basis erbjuder jag den blivande presidenten Donald Trump att arbeta nära honom. Att arbeta med USA är en nyckel i Tysklands utrikespolitik, säger Merkel.
12.41

Donald Trump twittrade precis att den glömda mannen och kvinnan kommer aldrig bli glömd igen:

12.42
Trump har också uppdaterat sin omslagsbild på sitt Twitterkonto till en bild på sig själv och sin vice president Mike Pence framför en fond av Vita Huset. 
12.45
Melania Trumps hemstad Sevnica i Slovenien slår till med en stor gatufest för att fira att USA:s nya första kvinna kommer från deras stad. Det ska bli vin och lokala delikatesser samt folkmusik från bandet Näktergalerna som skrivit en speciell sång till Melania Trump.
12.48
Angela Merkel säger också att Tyskland ska agera som en brobyggare för Trump och se till att han klargör sina åsikter om Irak, Syrien och banden till Europa.
12.53
Erdogans talesperson säger att Turkiets primära förväntan på USA efter valet är en aktiv kamp mot terrorism.
13.00
CNN:s politiska kommentator och före detta medlem av Obamas stab talar om Trumps seger som en "whitelash" en backlash för de svartas kamp mot rasism och förtryck i USA: Se videon från CNN här:
edition.cnn.com
13.08
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu gratulerar Trump till segern. - Trump är en sann vän av Israel och jag ser fram emot att arbeta med honom för att uppnå en bättre säkerhet, stabilitet och fred i vår region. Det järnstarka bandet mellan USA och Israel är rotat i våra gemensamma värderingar, intressen och drivs att ett gemensamt öde, säger han.
13.10
Vatikanen önskar Trump lycka till och ber för att Gud ska upplysa honom och se till att han tjänar sitt land men också för godheten och freden i världen.
13.16
Protester från rörelsen Avaaz utanför Vita huset efter Trumps seger.
13.17
Tack för ert stöd, och er fantastiska kunskap under denna "händelse".
13.18
Barack Obama ska träffa Donald Trump redan i morgon torsdag, rapporterar AP.
13.23
En hel del kändisar har tagit till Twitter för att uttrycka sin åsikt om valutgången: 







13.40
Hur högt var valdeltagandet?
Vi har ännu inga uppgifter om hur högt valdeltagandet var, men återkommer när vi vet.
13.46
Under kampanjperioden sa Donald Trump att han skulle tillsätta en speciell åklagare för att utreda Hillary Clinton. I en intervju i ABC:s Good Morning America nu på morgonen sade dock hans kampanjchef Kellyanne Conway att det inte är något som de diskuterat överhuvudtaget.
13.51
Redan i morgon, torsdag, väntas Barack Obama och Donald Trump träffas i Vita huset. Där ska de diskutera det kommande maktöverlämnandet. Att få till ett smidigt sådant är en av Obamas mest prioriterade frågor inför nästa år, skriver Vita Husets presstalesperson Josh Ernest i ett uttalande, enligt Reuters. Trumps kampanjchef Kellyanne Conway beskriver de båda långtida politiska rivalernas samtal som "väldigt varmt".
13.54
Trump vann inte bara i stora jämna delstater som Florida och Ohio utan även i en viktig stat där demokraten Hillary Clinton troddes ligga bra till: Pennsylvania, enligt TT. Delstaten, med 20 elektorer, har setts som en stark bastion för Demokraterna de senaste årtiondena. Senaste en republikan vann där var 1988.
13.58
När amerikanerna vaknar upp idag är det till förstasidor som den här:
14.00
14.02
SVT Nyheters livesändning fortsätter även i SVT2 fram till 16.45.
14.04
Ytterligare en förstasida:
14.08
Hillary Clinton kommer att hålla sitt första tal efter valförlusten klockan 9.30 lokal tid, vilket innebär klockan 15.30 svensk tid. Talet väntas hållas på ett hotell på Manhattan, New York, enligt Reuters.
14.09
Också Kanadas premiärminister Justin Trudeau gratulerar Donald Trump till segern. Trudeau säger att han ser fram emot att arbeta tillsammans med den nya regeringen i frågor kring handel, investeringar och säkerhet, enligt nyhetsbyrån Reuters.
14.12
Hej, om en president har suttit 2 mandatperioder och sen avgår efter valet, kan han/hon ställa upp i nästa val igen och sen sitta 1-2 mandatperioder? Putin gjorde ju så.
Mandatperioden är på fyra år och det är bara möjligt att väljas till ämbetet två gånger.
14.20
God morgon där hemma från ett väldigt regnigt Washington DC! Nu är folk på väg till jobbet här så jag tänkte försöka höra hur de känner, om nyheten smält in. I hela hotellobbyn satt människor som pratade om samma sak - Donald Trump. Och överallt jag stannar till står folk med sina telefoner och läser nyheter.
14.33
Den första jag stöter på är Jessica Teickenson, hon står utanför mataffären i regnet. När jag frågar henne om hur hon känner idag börjar hon gråta.

- Jag är förkrossad. Jag har en fru och en dotter hemma, nu har jag ingen aning om hur vår framtid kommer att se ut. Jag kan inte sluta tänka på alla minoriteter, alla Hbtq-personer. Det faktum att vi kan välja en man som står för hat och sexism till vår president. Det kommer att krävas mycket för att få vårt land tillbaka på rätt spår.

- Det absolut sorgligaste är att jag måste försöka förklara för min dotter vad som hänt i hennes land.

Jessica säger att hon, trots att hon idag sörjer resultatet, sätter demokratin främst.

- Även om jag inte håller med om det han säger och tycker så kommer han att komma till makten. Hans opposition kommer att slåss mot honom på ett politiskt och demokratiskt vis, vi får fortsätta kämpa och rösta ut honom om fyra år. Kraften i vår republik, i vår demokrati, måste komma först.
14.34
Trumps seger har skapat oro  kring FN:s klimatavtal som slogs fast i Paris förra året. Trump har tidigare kallat den globala uppvärmningen för en bluff. Många klimatforskare och experter är nu oroliga för att USA inte kommer att genomföra sina åtaganden att minska utsläppen av fossila bränslen. 
11.46
Det har varit officiellt tyst från Vita huset och från demokraternas Hillary Clinton. Men både hon och president Obama ska ha ringt till Donald Trump och gratulerat till segern. 
14.41
Mexikos president Enrique Pena Nieto säger att han litar på att Mexiko och USA kommer att fortsätta att stärka banden och samarbetet länderna emellan med en ömsesidig respekt.
14.43
Hillary Clinton väntas strax lämna Peninsula Hotel och åka till sitt valhögkvarter där hon ska hålla sitt tal.
14.47
Mexikos president säger också att han har fortsatt att vara i kontakt med Trumps valteam sedan Trump besökte Mexiko tidigare under valkampanjen.
14.50
53% av vita kvinnor röstade på Trump. 94% av svarta kvinnor röstade på Clinton. 63% av vita män röstade Trump, bland svarta män: 13%.
14.52
Jag fångar Mark just innan han ska hoppa in i en taxi och åka till jobbet. 

- Jag är tyvärr inte särskilt förvånad. Jag känner sorg för mitt land och jag vet inte vad som ska hända nu. Jag skämtade igår om att jag kanske skulle emigrera till Kanada. Men jag kommer nog att stanna kvar ändå.

- Jag hoppas genuint att det här på något sätt kommer att bli bra för oss, även om det inte var mitt val.
14.53
Många fler frågor än svar i de amerikanska morgonsändningarna. Väldigt många hamnade rejält snett. Politiker, opmätare, journalister. #svt
14.54
Marine Le Pen, ledare för Frankrikes högerextrema parti Front National, gratulerade i en direktsändning på sociala medier vid 14.30-tiden USA för sitt val av Donald Trump som president. 
– Amerikanerna har röstat. De har vägrat ett ”staus quo”. 
– De har, genom ett val som har överraskat de som tror på en orubblig situation, visat att världen rör på sig, att världen förändras. 
– Det som hände i natt är inte världens undergång – det är slutet på EN värld.
14.56
– Amerikanernas val måste tolkas som en seger för friheten, friheten för ett suveränt folk, friheten för medborgare som har sett igenom en kampanj baserad på rädsla, förbarnsligande och förminskande, fortsatte Le Pen.
14.56
Vilken slags president blir Trump? Hur hårt kmr han driva muren, papperslösa, muslimer, Obamacare, klimatavtal, handelsavtal? #svtnyheter
15.04
Ledarsidor på flera av de stora tidningarna i USA och Storbritannien skräder inte orden kring Trumps valseger. "President Donald Trump. Tre ord som var otänkbara för tiotals miljoner amerikaner och stora delar av världen har nu blivit framtiden för USA", skriver New York Times och fortsätter med att reda ut vad som är känt kring landets nya president: "Vi vet att han har hotat att åtala och fängsla sina politiska motståndare och inskränka pressfriheten. Vi vet att han inte har några samvetsbetänkligheter".
15.04
Marine Le Pen sade också att valet av Donald Trump är en god nyhet för Frankrike.
– Vägrandet av [firhandelsavtalet] Tafta och en vild globalisering överlag; pacificering av internationella relationer, särskilt med Ryssland; åtaganden kring de krigiska expeditioner som ligger bakom den stora flyktingvågen som vi direkt  har blivit offer för – hans vallöften, om han håller dem, är nyttiga för oss.
15.04
Clintons tal flyttas fram en timme och kommer att ske vid 16.30 på New Yorker Hotel på Manhattan.
15.05
En som inte känner sig särskilt deppig idag är Brown. Han är precis på väg ut på en morgon-jogg i regnet och säger att "det löser sig".

- Det här är inte undergången som många andra verkar tycka. Vi får se hur han klarar sig som president och så får vi också veta hur en republikansk president OCH kongress fungerar. Det är deras land att styra nu. 

- Man ska inte glömma att flera miljarder röstade på honom och detta säger något om vad folket vill - att se en förändring och bli av med politiker.
15.08
Marine Le Pen är själv kandidat till presidentvalet i Frankrike som hålls i vår.
– Jag vill uttrycka mina gratulationer till USA:s nya president, och mina vänskapliga hälsningar till det fria folket i Amerikas förenta stater, säger Le Pen.
15.11
Vaknar upp och hör att ni har SNÖKAOS därhemma. Snö och skidor där. Jag här. Känns inte bra. Här har vi inget kaos. Men stor förvirring.
15.14
Kuba meddelar att de nu kommer att genomföra redan förplanerade militärövningar under fem dagar för att förbereda sig för "potentiella fientliga aktiviteter" efter att Trump valts till president.
15.17
Irans president Hassan Rouhani säger att Trumps vinst inte kommer att påverka hans lands utrikespolitik och att USA:s trovärdighet internationellt sett redan minskats.
15.17
I kampen om att hålla sig på 140 tecken, efter tre timmars sömn, råkade jag glömma länken. Beklagar detta.… twitter.com/i/web/status/7…
15.17
Morgonens New York Times.
15.20
Pakistans premiärminister Nawaz Sharif kallar Donald Trumps seger för historisk och gratulerar Trump. Sharif, som själv är affärsman i grunden, hyllar även Trumps vurm för fritt företagande.
15.20
På den här scenen planerade Hillary Clinton att stå i morse, i mitten av USA. Istället håller hon förlorartal om 1h och 10 minuter.
15.23
för en som aldrig tittar på svt så undrar man vem programledarna är ni skriver ju aldrig ut deras namn
15.25
Trump har ju påstått att valet har varit riggat. Hur ska ha nu förklara sin seger?
15.26
Vad menar ni med att hon får flest röster men förlorar valet ändå
Antal röster har Clinton fått flest. Men det amerikanska valsystemet bygger på att varje stat har ett antal elektorsröster baserat på folkmängd. Därför vinner kandidaterna olika delstater med olika antal elektorer och sedan räknas dessa ihop och den som fått flest elektorer vinner. Det är alltså inte baserat på hur många individer över hela landet som röstar på respektive kandidat.
15.27
Lång kö för morgonkaffet, exakt alla här inne pratar om gårdagen och natten hör man om man lyssnar noga.
15.36
Men varför blir inte Clinton då om hon fåt flest röster
Valsystemet i USA är uppbyggt så att det är elektorsrösterna som avgör. Varje amerikansk delstat har ett antal röster - så kallade elektorsröster - och det är dessa elektorer som formellt utser presidenten.
Den presidentkandidat som flest väljare röstar på i en delstat får hela statens elektorsröster. Rösterna delas inte upp i proportion till hur många röster varje kandidat får.
15.42
Geraldine Walters är påväg till arbetet den här regniga onsdagsmorgonen, en tung morgon tycker hon. Och hon pratar inte om Donald Trump, utan om Hillary Clintons förlust.

- Jag är väldigt ledsen. Främst för att jag tror att hon hade blivit en fantastisk president. Det känns som att den där mejl-affären orsakade så mycket skada att det inte gick att reparera. 

Om sin nya president säger Geraldine:

- Om jag ska se något positivt så är det väl att han kanske kommer att kunna överens med de andra republikanerna och få något gjort, istället för att bli blockerad så som Obama varit. Men samtidigt är jag orolig eftersom han står så långt ifrån mig i viktiga frågor - som klimatkrisen och kvinnors rättigheter.

- Det man kan hoppas på är att han gör bort sig snabbt och åker ut snabbt.
15.44
Vet man hur stort röstdeltagandet har varit?
Nej, vi vet inte det ännu men vi kommer att rapportera om det så fort vi vet.
15.46
Kommer SVT rapportera kring den information som läckt via Wikileaks om Hillary Clinton och Clinton foundation? Av någon anledning framkom stor del av denna information inte i svensk media vilket troligen gjort det svårt att förstå varför Hillary Clinton är så opopulär i USA.
Vi har rapporterat om detta vid flera tillfällen.
15.47
De som undrar hur man kan ha fler röster och ändå förlora så beror det på att man i USA inte har direkt folkval utan elektorsval, alltså representativt val. Den som då får flest delstatseklektorer bakom sig vinner.

Dessutom får den kandidat som får flest folkröster i delstaten alla delstatens elektorer bakom sig.

Ibland kan detta leda till att en kandidat som får flest folkröster ändå inte får flest elektorsröster och alltså förlorar valet.
15.51
Stockholmsbörsen befarades inför börsöppningen kollapsa. Men så blev det inte. På eftermiddagen låg nedgången på 0,6 procent – i linje med ledande Europabörser. USA-börserna öppnade med oförändrade kurser, enligt TT. Tokyobörsen stängde tidigare på morgonen med ett ras på 5,4 procent och på valuta- och räntemarknaden var det stundtals stora svängar, men Trumps segertal lugnade finansmarknaderna något.
15.55
Enligt CNN kommer demokraternas vicepresidentkandidat Tim Kaine också framträda tillsammans med Hillary Clinton klockan 16.30 på New Yorker Hotel på Manhattan, New York.
15.58
Ett tips till er som är förvirrade över att Clinton fått flest röster men ändå inte vinner, läs wiki-sidan om valsystem: sv.m.wikipedia.org
USA och England har inte proportionella valsystem, det har vi däremot i Sverige (tack och lov).
16.03
"Världens mäktigaste människa är USAs president" säger ni i SVT. Styr inte påven över fler människor?
Påven har religiös och kulturell makt, men ingen politisk sådan i den meningen att han leder ett så stort land som USA, får vi anta att de menade i sändningen.
16.08
CNN beskriver stämningen på New Yorker hotel där Clinton kommer att tala om en knapp halvtimme. Supportrar och donatorer har börjat sakta anlända med ansiktsuttryck av misstro över vad som hänt, skriver CNN. - Det här är brutalt, säger en supporter till CNN.
16.12
Trumps kampanjledare säger till Fox News att Clintons kampanj hade mer pengar och mer anställda men att Team Trump trots det utklassade dem. - Vilka kandidaterna är har betydelse. Det finns ingen substitut för en bra kandidat, säger Kellyanne Conway och bad även Trumps kritiker att "lägga ned sina verbala vapen". - Ge honom en chans som vi alla gjorde med president Obama och president Bill Clinton, avslutar hon.
16.14
Före detta republikanska presidentkandidaten Mitt Romney twittrar sina lyckönskningar till Trump.

16.16
FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon säger att han hoppas att Donald Trumps regering kommer att arbeta för att stärka banden i det internationella samarbetet.
16.20
Obama kommer att hålla tal från Vita huset 18.15 svensk tid och kommentera valresultatet.
13.38
Hillary Clinton har fått fler röster än Donald Trump totalt sett, enligt CNN. Just nu har Clinton över 150.000 fler röster. Clinton har 47,6 procent av rösterna jämfört med Trumps 47,5 procent. I realiteten innebär det dock ingenting då det är elektorsrösterna som avgör. En stat har olika många elektorer, baserat på folkmängd.
16.27
Representanthuset
16.27
Representanthusets talesman Paul Ryan ska tala 17.15 svensk tid. Han har tidigare varit kritisk mot Donald Trump.
16.28
Lättnad och oro ! USA och här Miami vaknade idag upp till ett nytt politiskt landskap. Donald J.…
16.31
Med den här bilden tackar jag, paddan och Ann-Britt för nu! Jag ska skriva en text om amerikanerna jag träffat här i morgonrusningen och Ann-Britt ska ta en välförtjänt kopp kaffe efter nästan ett dygns lajvande. 

Tack för att ni hängt med oss här! På återseende :-)
16.32
När ska Obama uttala sig?
Klockan 18.15 svensk tid.
16.35
Nu har jag sett på Tv hela dagen utan att få reda på hur amerikanska elektorer väljs.
Kanske denna artikel kan hjälpa. http://www.svt.se/nyheter/utrikes/clinton-fick-rosterna-trump-vann
16.36
Obama kommenterar valresultatet kl 18.15, svensk tid. Har redan gratulerat Trump till segern och bjudit in honom till Vita huset på torsdag.
16.41
Den som fick 47.5% av rösterna vann över den som fick 47.6%. USA har ett klurigt röstsystem som knappt kan förklaras på 140 tecken.
16.45
Det här mötte mig på väg till morgonkaffet.
Mannen i fråga hade fått en autograf av USA:s 45:e president på sin keps.
16.52
"Alla är vita män, majoriteten över 70 år gamla"

Är inte det både rasistiskt och sexistiskt att påpeka kön och etnicitet?
Det är relevant att ta upp eftersom det då är många (exempelvis kvinnor, unga, svarta, latinamerikaner etc) som då inte representeras i staben.
17.02
Vi väntar nu alltså precis som vi uppmärksammar i sändningen på att Hillary Clinton ska hålla sitt första tal efter valförlusten.
17.05
Ett inlägg från TT om vad som förväntas av talet:
Bedömare i CNN pekar på att Donald Trump i sitt segertal var återhållen och pratade om behovet av att ena nationen. På samma sätt kommer Clintons uttalanden – och de som president Barack Obama senare i dag ska göra – att bli viktiga för att sätta tonen i den politiska debatten den närmaste tiden, enligt bedömarna.
17.25
Medlemmar ur Clintons stab och säkerhetsvakter har nu klivit fram till scenen där Hillary Clinton ska tala, vilket tyder på att talet troligen snart kommer igång.
17.31
Representathusets republikanske talman Paul Ryan har uttalat sig om Trumps valseger. Han gratulerar till segern och säger enligt nyhetsbyrån AP att Donald Trump har ”vänt uppochner på politiken”.
17.32
Han lovar också att republikanerna i kongress, efter valet i majoritet, kommer att arbeta nära den blivande presidenten för att driva partiets politiska agenda.
17.33
Ryan säger att Trump i och med valsegern har ”förtjänat sitt mandat”.
17.34
Paul Ryan är i egenskap av talman just nu, inför Trumps tillträdande som president, den mäktigaste folkvalda politikern ur det republikanska partiet i USA.
17.35
Nu kliver Tim Kaine, Clintons vicepresidentkandidat, upp på scen.
17.35
Han börjar med att säga att han är stolt över Clinton.
17.35
Han är stolt över hennes historieskapande.
17.36
– Hon blev den första kvinna att nomineras till presidentkandidat för en av de stora partierna i USA och vann i går folkets röst, säger Kaine.
17.36
– Vi vet att hon skulle skapa historia också som president.
17.37
"Jag är så stolt över Hillary Clinton", säger en märkbart rörd man som inte blir USA:s vicepresident.
Tim Kaine introducerar Clinton.
17.37
– Hon har byggt ett fantastiskt lag.
17.38
Han berättar anekdoter för att visa på hur lojal han anser att Clinton har varit mot sin stab och sina väljare genom hela kampanjen.
17.39
– Ingen har behövt undra om Clinton skulle ifrågasätta ett demokratiskt val i vårt vackra land, säger Kaine, med en tydlig pik till Trumps uttalanden om att valet skulle vara riggat.
17.41
– Vi vet att arbete återstår, säger Kaine, och lovar att Clinton kommer att fortsätta kämpa för sina värden ”till sitt sista andetag”.
17.41
Nu välkomnar han Hillary Clinton upp på scen.
17.41
Hon börjar sitt tal med att tacka Kaine.
17.41
Hon tackar även publiken, som trots hennes uppmaningar inte vill sluta applådera.
17.42
– I går tackade jag Donald Trump.
17.42
– Jag hoppas att han kommer att bli en framgångsrik president för alla amerikaner, säger Clinton.
17.43
Hon beklagar för sina supportrar att valet förlorades, men tackar dem och ber dem fortsätta sitt arbete att jobba för sina ideal.
17.43
– Jag förstår er besvikelse, för jag känner den också.
17.44
Hon menar att kampanjen inte har handlat om hennes egen kandidatur, utan om värderingar, och ideal.
17.44
"Att vara er kandidat har varit den största äran i mitt liv. Det här är smärtsamt, och det kommer att vara det länge."
- Hillary Clinton
17.45
– Vår demokrati kräver vårt deltagande, så låt oss fortsätta göra allt vi kan för att göra framsteg.
17.45
– Få ekonomin att fungera för alla, skydda planeten och klimatet, och riva alla hinder som förhindrar amerikaner från att nå sin fulla potential.
17.46
Hon menar att den amerikanska drömmen måste vara möjlig och tillgänglig för alla amerikaner, oavsett majoritets. eller minoritetstillhörighet.
17.46
"Donald Trump kommer att bli vår president. Vi bär ett ansvar för att demokratiska val har fredlig övergång, det ska vi försvara."
- Clinton
17.46
– Jag är så tacksam att stå här tillsammans med er alla, säger hon till supportrarna.
17.47
– Det ger mig tröst att veta att Tim Kaine kommer att stå kvar på frontlinjerna och försvara vår politik som senator för Virginia.
17.47
– Barack och Michelle Obama, vårt land står i stor tacksamhetsskuld till er.
17.47
– Vi tackar er för ert storartade ledarskap.
17.48
"Det här valet var aldrig om en person eller ett parti, det handlade om kärleken till vårt land."
- Hillary Clinton
17.48
Hon hyllar ex-presidenten och maken Bill, dottern Chelsea och sin övriga familj för deras stöd och kärlek genom hela valrörelsen.
17.49
– Ni ska alla veta: ni är de bästa kampanjarbetarna man någonsin skulle kunna ha, säger hon till sina valarbetare, och tackar alla de som har bidragit, på plats, på nätet eller på andra sätt.
17.50
Till yngre amerikaner säger hon att framgångar och motgångar båda är oundvikliga, men uppmanar:
17.50
– Sluta aldrig kämpa. Att kämpa för vad som är rätt, är värt det.
17.51
– Ni måste fortsätta kämpa nu och för resten av era liv.
17.51
Till alla sina kvinnliga supportrar:
– Jag vill att ni ska veta att inget har gjort mig stoltare, än att vara er förkämpe.
17.52
Hon säger att hon är övertygad om att en kvinna någon gång, snart, kommer att krossa ”det allra högsta glastaket” och bli USA:s president.
17.53
– Jag är tacksam varje dag att jag är amerikan, och jag tror fortfarande lika starkt att om vi alla står tillsammans, med våra olikheter, men övertygelse i våra hjärtan, har vi fortfarande våra bästa dagar framför oss.
17.53
"Please... never stop believing that fighting for what's right is worth it."
- Hillary Clinton
17.53
– Mina vänner, låt oss ha tillit i varandra, låt oss inte bli trötta och förlora hoppet, det kommer fler chanser och möjligheter.
17.54
– Gud välsigne er, och gud välsigne Amerikas förenta stater, avslutar Clinton sitt tal.
17.54
"Jag vet att vi inte har krossat det där högsta glastaket än, men snart, förhoppningsvis väldigt snart, kommer någon göra det."
- Clinton
17.58
Den här Hillary Clinton har människor velat se i 18 månader. Personlig & varm. Missade du det känslosamma talet? Hä… twitter.com/i/web/status/7…
17.59
Hillary Clintons tal efter valförlusten gick alltså främst ut på att tacka alla som har stött henne genom valkampanjen. Hon tackade sin familj, sina medarbetare, alla kampanjarbetare, alla väljare och även sittande presidentparet Barack och Michelle Obama.
18.00
Hon har också gratulerat Donald Trump till segern, och erbjudit sin hjälp till honom att tillsammans bygga ett starkare USA.
– Vi är skyldiga honom ett öppet sinne och en möjlighet att styra, sa hon om Trump.
18.02
Vi arbetar på en sammanfattande text om hela Hillary Clintons tal som kommer att publiceras inom kort.
18.05
CNN diskuterar varför makarna Clinton bar lila.
"Sorgens färg."
"Blanda rött & blått = lila."
"Suffragetternas färg."
18.06
Trots att valet redan är avgjort i och med att Trump har fått tillräckliga många elektorer (279 just nu av 270 nödvänidga), håller fortfarande röster på att räknas i flera delstater för att avgöra vem som vinner de sista elektorerna. Nyss kom besked att Trump har vunnit Alaska (3 elektorer), och Clinton Minnesota (10 elektorer).
18.11
Nästa stora hållpunkt är ett tal från sittande president Barack Obama, planerat till alldeles strax nu kl 18.15 svensk tid.
18.13
FAST: jag måste tillägga, hade hon hållit det här talet tidigare hade många av de människor som hyllar det nu, då t… twitter.com/i/web/status/7…
18.15
Analytiker i flera medier kallar Clintons tal för kanske det mest känslosamma hon någonsin har hållit. Som min kollega Carina har skrivit här nedanför är det samtidigt en öppen fråga om den annorlunda framtoningen hade varit till för- eller nackdel tidigare under kampanjen.
18.19
Som ni kanske har märkt och som nämndes i sändningen har vi nu slutat sända i SVT1 & 2, men sändningen fortsätter här på svtnyheter.se och på SVT Play på just nu obestämd tid framåt.
18.22
Nu talar president Barack Obama om valresultatet.
18.22
Han börjar med att gratulera Trump till valsegern.
18.22
"Jag sa igår att vad som än hände i natt så skulle solen gå upp idag, och det gjorde den."
- Barack Obama
18.22
– Det är ingen hemlighet att den nyvalda presidenten och jag har skilda åsikter om många saker, säger han.
18.23
Samtidigt lovar han en smidig, professionell och fredlig maktöverlämning till Trump i januari, vilket är ett kännetecken för en äkta demokrati, säger han.
18.23
Han hyllar också Hillary Clinton, för hennes politiska gärningar och sin kampanj.
18.24
– Jag är övertygad om att hon och Bill Clinton kommer att fortsätta göra ett stort jobb här i USA och i hela världen.
18.24
Obama säger att han & Trump har många meningsskiljaktigheter men påminner att Bush var generös mot honom 2008, & att han ska göra detsamma.
18.24
Obama manar nu till enighet, och vill att att alla samarbetar för en bättre framtid i USA.
– Vi är inte republikaner eller demokrater i första hand, vi är amerikaner först och främst.
18.25
Han säger sig ha blivit imponerad av Trumps segertal, som talade om att samla alla amerikaner för att bygga framtiden tillsammans.
18.26
"Jag har instruerat mitt team om att de ska göra allt de kan för att hjälpa Donald Trumps stab att få en smidig maktöverlämning."
- Obama
18.27
Obama hyllar också sin egen stab för sitt samarbete under hans mandatperiod, och arbetet de har gjort för att stärka landet under den pågående kampanjen.
– Det är aldrig roligt när din sida förlorar, säger han, men tillägger:
– Alla i mitt lag borde vara oerhört stolta över vad de har åstadkommit. Och det borde alla amerikaner som bygger vidare på detta vara varje dag.
18.28
Hillary Clinton i sitt livs svåraste tal, klädd i sorgens färg- svart o lila. Vita lågutbildade kvinnor övergav henne f Trump. #svtnyheter
18.28
Obama riktar en uppmaning till de många unga amerikaner som i detta val engagerade sig politiskt för första gången.
– Ni måste förbli engagerade. Bli inte cyniska, tro inte att ni inte kan göra skillnad.
18.29
– Ni måste övertyga folk, och sedan röstar folk. Och sedan kan man förlora. Då slickar man såren, borstar av sig dammet, och går vidare och fortsätter kämpa.
18.30
Obama jämför presidentjobbet med att springa stafett, där varje mandatperiod tar landet lite längre framåt.
– Jag ser fram emot att göra allt jag kan för att nästa president blir framgångsrik.
18.33
President Obamas tal är därmed slut.
18.33
Vi avslutar nu också vår direktsändning om det amerikanska valet.
18.35
Kl 20 i kväll i SVT1 (och på SVT Play såklart) startar en ny sändning, ett specialprogram om presidentvalet i USA.
18.36
Flera gäster medverkar, bland andra försvarsminister Peter Hultqvist (S), EU- och handelsminister Ann Linde (S) samt Fredrik Reinfeldt (M), tidigare statsminister.
19.03
Här kommer en sammanfattning av president Barack Obamas tal kring valresultatet:

Obama: Lycka till, Trump

svt.seDen avgående presidenten Barack Obama hoppas att Donald Trump ska kunna ena USA. ”Vi är alla del av samma lag,” säger han.
19.04
Alldeles strax kommer även hela Obamas tal finnas tillgängligt att se i samma artikel.
19.04
Fäst här ovan har ni säkert sett att det går att läsa en sammanfattning av Hillary Clintons tal.
19.09
Om ni scrollar allra längst ner i mobilen, under detta flöde, hittar ni både Trumps segertal och Clintons tacktal efter förlusten i sin helhet, samt flera andra intressanta klipp kring valet. För er som följer oss genom webbläsaren i datorn ligger klippen här bredvid till höger.
19.45
I reaktioner på valutgången säger nu Frankrikes president Francois Hollande i ett brev till Donald Trump att han inom kort vill ses och diskutera gemensamma värderingar och intressen: ”Vänskapen mellan våra folk och vår gemensamma historia kommer att hjälpa oss”, säger han, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
19.50
Obama räcker ut handen til Trump, ska få gå i regeringsskola hos honom för att lära sig hur man sätter ihop en administration. #svtnyheter
19.58
Ett uttalande från Vita huset gör gällande att Obamas socialförsäkringssystem har stött på upprepade angrepp tidigare, och att det inte kommer vara lätt att bryta ner det.
I Vita huset ser man också frågande på Trumps löfte om att fängsla Clinton, och refererar till att USA har en lång tradition av att inte använda rättssystemet till att hämnas, rapporterar Reuters.
20.01
Nu inleds SVT:s specialsändning kring presidentvalet i USA. Vi kommer att direktrapportera direkt kring vad som diskuteras och sägs av kvällens gäster här.
20.02
Om ni inte kan se sändning här ovan, uppdatera sidan.
20.05
De första gäster vi snart kommer att få se är Nicole Clifford, amerikansk statsvetare bosatt i Sverige som har jobbat för republikanerna i kongressen, Anna Linde (S), EU- och handelsminister, och Dick Erixon, chefredaktör för Sverigedemokraternas webbtidning Samtiden.
20.06
Just nu: SVT:S Erika Bjerström om reaktioner de senaste reaktionerna i USA.
20.08
Trump har lovat att lämna Paris-avtalet, med överenskommelse om åtgärder för att stoppa den globala uppvärmningen, och avsluta USA:s inbetalningar till FN:s klimatfond. Erika Bjerstrom ser en risk att fler länder nu också hoppar av Paris-avtalet.
20.09
Ann Linde (S) förklarar att Trumps samarbete och inställning till EU kommer att få stor betydelse för EU:s och Europas framtid.
20.10
Nicole Clifford förklarar amerikansk politik som en pendel som svingar fram och tillbaka mellan demokratiska och republikanska presidenter.
– Det här är inte riktigt så oväntat, säger hon.
20.11
Dick Erixon förklarar Trumps seger genom ett stort missnöje bland amerikanska låginkomsttagare, med globaliseringen som hotar deras ekonomi.
20.13
Missnöjdheten med det amerikanska politiska etablissemanget är också en förklaring till Trumps popularitet, säger Nicole Clifford, och pekar på hur politiken ofta har blockerats av en president och kongress i oenighet.
20.14
Nu: Sören Holmberg, statsvetare som i årtionden analyserat väljarströmmar och följt även amerikanska val.
20.15
Även han pekar på de låginkomsttagare, som röstade på Obama, nu har övergivit Clinton, som tillhör samma parti, för Trump, som en förklaring till valutgången.
20.16
”Det finns ett slags flockbeteende” i opinionsundersökningar, säger Holmberg.
20.17
Alla mätare pekade på Clinton som USA:s nästa president med hyfsad marginal, vilket var helt fel, och nu måste opinionsinstituten återigen rannsaka sig själva.
20.18
Nya gäster: Fredrik Reinfeldt (M) och Merrick Tabor, amerikan och statsvetare specialiserad just på USA.
20.19
Reinfeldt pekar på att Trumps ekonomiska protektionism, och tveksamhet till handelsavtal, historiskt sällan har visat sig en väg till ett lands välstånd.
20.20
Reinfeldt menar att många frågor har glömts bort i valrörelsen, då det har varit väldigt känslostyrt. Det mesta har handlat om USA:s öppenhet mot omvärlden, bland annat ekonomiskt, menar Reinfeldt.
20.22
– Man ska inte tro att någon är vaccinerad mot detta fenomen, säger Reinfeldt, och tror att liknande vad han kallar ”populistiska” politiker kan komma att växa sig ännu starkare även i Europa.
20.25
Nu är det Trumps vallöften och förväntade politik som ska diskuteras.
20.25
Johan Norbgerg, författare och idéhistoriker, är ny gäst.
20.26
Norberg pekar på att Trump för ett antal år sedan uttrycker motsatta ståndpunkter i flera frågor han har lyft fram under valrörelsen, och det är därför är oklart vad som kommer att genomföras reellt i politiken nu.
20.27
Merrick Tabor menar att många kompromisser kommer att behöva göras för att Trump ska kunna få igenom något av sina förslag i kongressen.
20.27
Tabor avvisar helt och hållet att den omtalade muren mot Mexiko skulle bli av.
20.28
Johan Norberg tror att de ibland extrema vallöftena gjordes för att man ska kunna kompromissa bort dem för att få igenom en annan egentlig, mer klassisk republikansk politik.
20.29
Reinfeldt och Norberg tror absolut att Trump kan riva upp sjukvårdsreformen ”Obamacare”, men det måste också finnas något annat som ersätter det, som ännu inte har presenterats.
20.30
Reinfeldt flaggar också för att klimatavtalet som undertecknades i Paris är i stor fara om Trump väljer att lämna det, vilket kan få stora konsekvenser för det globala klimatarbetet.
20.32
Nu skiftar vi ämne lite igen, det ska handla om hur Trumps vallöften och eventuella politik kan komma att påverka världen, ekonomiskt och säkerhetspolitiskt.
20.34
Att riva upp frihandelsavtal, vilket Trump har lovat, kommer troligen inte att kunna genomföras eftersom den republikanska kongressen är väldigt vänligt inställda till frihandel, säger den nya gästen Stefan de Wylder, nationalekonom.
20.34
Ann Linde är däremot oroad för Trumps inställning till frihandel, och pekar på att utanför EU är USA Sveriges viktigaste handelspartner.
20.35
– Jag blir väldigt orolig när han säger att vi ska ta bort dessa avtal och vi ska inte ha några nya avtal, säger Linde.
20.36
Linde räknar med kraftiga störningar i världshandeln med Trump som president.
20.36
Johan Norberg delar Lindes oro.
– När man går till sådana extrema åtgärder brukar det leda till motåtgärder som leder till en global nedåtgående ekonomiskt spiral.
20.37
Norberg pekar särskilt på att Kina skulle uppröras över svårare handelsregler.
20.39
Nytt ämne: säkerhetspolitik.
20.39
Nya gäster också: försvarsminister Peter Hultqvist (S), och Eva Elmsäter, SVT Nyheter utrikeskommentator.
20.40
– Trump skapar en osäkerhet kring USA:s relation till Nato och i Europa, säger Peter Hultqvist med anledning av Trumps uttalanden om mindre engagemang i Nato.
20.41
– USA är en oerhört viktig faktor för säkerheten i Europa, säger Hultqvist.
20.42
– Relationer av det här slaget måste vara oberoende av ledare, säger Hultqvist, apropå Sveriges samarbeten med USA i säkerhetspolitiken.
20.44
Eva Elmsäter pekar på att Trump liksom i många frågor inte har pekat på exakt vad han nu vill göra politiskt i utrikes- och försvarspolitiken.
20.44
Hur ska han egentligen ”bomba skiten ur IS”, som han har lovat, frågar hon sig.
20.44
Hotellfoajén blir greenroom när det det regnar i Washington. Snart i Aktuellt
20.45
– De har en resa att göra i att förklara vad som sagts i valrörelsen, säger Hultqvist.
20.45
Det svänger snabbt, nytt ämne igen. Nu ska polariseringen i USA diskuteras.
20.46
Gäster: statsvetaren Merrick Tabor, statsvetaren Nicole Clifford och nu även Lovisa Frost, journalist som har jobbat i Vita huset.
20.49
Lovisa Frost tycker att mediernas roll i valkampanjen måste diskuteras, men lyfter också fram hur Trumps kampanj har hetsat mot och gett sig på amerikanska medier som sina fiender.
20.50
– Det kommer att bli en förändring, säger Frost.
20.52
Nicole Clifford lyfter hur Trump i sitt segertal sträckte ut en hand för att ena USA, till alla motståndare som inte röstat på honom och varit emot kampanjer.
20.53
Merrick Tabor ifrågasätter dock om motståndarna kommer att emot den handen, och USA riskerar att, som tidigare, förbli splittrat.
20.54
Nu är journalisten Jenny Nordberg ny gäst, som ska diskutera kvinnofrågan i valet.
20.54
– Den hade inte tillräcklig betydelse [för valutgången], säger Nordberg.
20.55
Valet blev snarare en fråga om stad mot land, menar hon.
20.56
– USA är ett socialkonservativt samhälle där jämställdheten inte har kommit lika långt som på andra platser, säger Nordberg som förklaring till varför Trumps nedsättande kommentarer om kvinnor inte blev ett problem för honom i valet.
20.57
Nordberg tror att det inte kommer att dröja länge innan USA får en ny kvinna som presidentkandidat.
20.59
NU. SVT:S USA-korrespondent om Clintons tal efter valförlusten.
20.59
”Troligen det bästa talet Clinton har hållit¨, beskriver många demokrater Clintons tals, enligt Carina Bergfeldt.
21.00
– Det blir inte tredje gången gillt för Hillary Clinton, säger Carina Bergfeldt.
21.02
Hennes politiska karriär i rampljuset är troligen nu över, förklarar Carina Bergfeldt, och berättar att nu uppges Clinton främst komma att ägna sig åt sin stiftelse Clinton Foundation.
21.04
Där är specialsändningen slut, och vi övergår till Aktuellt, här och i SVT2. Vi kommer här att rapportera även en del av vad som diskuteras och debatteras där.
21.10
Nu gästar Stefan Löfven Aktuellt.
21.12
Han säger att han utan några hemligheter hellre hade sett Clinton som USA:s president, men att han och Sveriges regering var beredd även på denna valutgång och kommer att göra allt för ett gott samarbete även med Trumps USA.
21.13
Just den restriktiva handelspolitiken ser Löfven som något som direkt kommer att påverka EU och Sverige.
21.14
Han oroar sig också för Trumps vallöfte om att riva upp klimatavtalet från Paris. Klimatfrågan är viktig för hela planetens framtid, säger Löfven.
21.15
Han vill få till en dialog med den nya amerikanska administrationen så snart som möjligt för att tydliggöra Sveriges syn i frågan, särskilt inom ramen för EU:s klimatarbete.
21.16
– I den globala ekonomin finns en stor osäkerhetskänsla, säger Löfven, och menar att den oron måste tas på allvar. Det är en av slutsatserna han har dragit efter valresultatet i USA.
21.20
Han menar att det krävs långsiktiga lösningar, och en stabil välfärd för att lugna denna oro. Ibland kommer människor oundvikligen att förlora jobb i omställningar i samhället, men då gäller det att det finns nya jobb till de människorna.
21.23
Om några minuter gästar V-ledaren Jonas Sjöstedt och SD-ledaren Jimmie Åkesson Aktuellt-studion för att kommentera valresultatet.
21.31
Nu är Sjöstedt och Åkesson i studion.
21.31
– Det är ett rejält slag mot etablissemanget, den politiska, kulturella och mediala eliten, säger Åkesson.
21.32
– Jag kan beklaga att det blir Donald Trump just som kanaliserar den här opinionen, jag hade gärna sett en mer balanserad kandidat, men jag förstår opinionen, säger Åkesson
21.33
Sjöstedt menar att ojämlikheten i samhället har skapat en enorm vrede, mycket riktad mot etablissemanget, som Trump har lyckats fånga upp och dra nytta av.
21.34
– Det finns svagheter i det amerikanska politiska systemet, men det är uppdelningen i USA, många är fattiga och några är superrika, som har skapat det här, säger Sjöstedt.
21.35
Åkesson vill inte jämföra USA och Sverige, men menar att Trumps seger säger något om oroliga strömningar i samhället.
– Jag förstår verkligen de här strömningarna, säger han.
21.36
Sjöstedt menar att uppgiften för Sverige och andra länder är att visa upp ett alternativ som skapar trygghet och möter oron bland medborgare, men som inte också blandar in xenofobi och kvinnofientlighet, vilket han menar Trumps kampanj har gjort.
21.43
Vi kommer nu att avsluta denna direktrapportering för tillfället. Vi fortsätter dock givetvis att rapportera kring valutgången i USA i andra former på svtnyheter.se och i våra sändningar. Vid stor nyhetsutveckling återkommer vi också hit.
21.43
Tack till alla som har följt oss så här långt i denna rapportering! På återseende.
03.48
Slutsiffror för USA-valet: ✔️231,556,622 godkända röster ✔️46.9% röstade ej ✔️25.6% för Clinton ✔️25.5% för Trump google.se/amp/mashable.c…
04.57
Slutsiffror för USA-valets 231,556,622 röstberättigade: ✔️46.9% röstade ej ✔️25.6% för Clinton ✔️25.5% för Trump google.se/amp/mashable.c…
05.12
Blev precis påmind om att det är 1454 dagar kvar till USA väljer president 2020. Känns som att jag kommer ha ett hektiskt schema tills dess.
05.56
demonstranter börjar samlas utanför Trump International i Washington DC