Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Så ska Bråvallafestivalen göras tryggare 

Fem anmälda våldtäkter och 15 ofredanden blev det dystra resultatet efter årets Bråvalla Festival.

SVT rapporterade · Bråvallasäkerhet

13.50
Välkomna,
Om en liten stund börjar presskonferensen om säkerheten på nästa års Bråvallafestival.
13.51
Det är företaget bakom festivalen, polisen, Norrköpings kommun och RFSU som kommer att prata om trygghetsskapande insatser.
13.58
Nu börjar presskonferensen.
14.01
Marknadschefen för Bråvalla inleder med att presentera samtliga som kommer att prata. Han nämner även att det blivit mycket fokus på tråkiga händelser på festivalen och att de därför ville hålla denna pressträff.
14.01
Han pratar om att de vill stärka tryggheten och att det alltid tillslut kommer ner på individnivå.
14.03
Polisens representant pratar. Han påpekar att den stora skillnaden förra året var att de tråkiga händelserna, som vålds- och sexualbrott, under förra årets festival var annorlunda på så sätt att det uppmärksammades. Något han menar är bra på sitt sätt.
14.03
De har, som tidigare år, suttit ner efter förra årets festival för se vilka förändringar de kan göra.
14.04
"Varje våldtäkt och varje sexuellt ofredande är ett för mycket" säger polisens representant.
14.05
Festivalens representant igen. Festivalen har utvecklat sitt arbete med RFSU och tillsammans ska de ut i skolorna och träffa 16-18åringar för att prata om sexualupplysning och samtycke.
14.07
RFSUs representant går in mer i detalj på den kampanj som de delvis kommer att prata om i samband med deras samarbete med festivalen. De är glada över samarbetet och påpekar att det är en bredare fråga än bara för festivaler.
14.08
Festivalens representant igen. De kommer att bygga upp servicetorn som dels kommer sprida ljus och dels fungera som riktmärken. Där ska det finnas personal som ja hjälpa till och som kan ge information om det mesta praktiska kopplat till festivalen. Han nämner även att de inte är nöjda förrän det blir en förbättring med framförallt tryggheten.
14.09
Kommunens representant. Hon pratar om att de ser väldigt mycket fram emot den här satsningen.
14.09
Här kan du läsa mer om förra årets festival när en misstänkt våldtäkt anmäldes:

Misstänkt våldtäkt under konsert på Bråvallafestivalen

svt.seEn ung kvinna har anmält att hon blivit våldtagen i publikhavet under Zara Larssons konsert på Bråvallafestivalen i Östergötland. Flickan ska ha flytt från platsen och polisen varnar nu för att gärningsmannen kan slå till igen. – Tyvärr brukar inte den här typen av personer nöja sig med en händelse.
14.10
Festivalens representant igen. Han nämner att de inte varit tydliga med deras värdegrund tidigare, men att den nu kommer att bli mer tydlig.
14.11
En förändring kopplat till det är att den som köper en biljett kommer att få skriva upp på att den förstår värdegrunden och att personen som köper biljetten också kommer att behöva följa det.
14.12
Nu socialdemokratiska kommunalrådet Lars Stjernkvist. Han pratar gott om festivalens arbete och menar att det är bra att festivalen jobbar med de här frågorna.
14.12
Artisten Zara Larsson blev väldigt upprörd över att den misstänkta våldtäkten skulle ha ägt rum under hennes konsert:

Zara Larsson: ”Du förtjänar att brinna i helvetet”

svt.se ”Fyfan för dig som helt skamlöst våldtar en tjej i publikhavet”. Världsartisten Zara Larsson är ordentligt upprörd efter att ha vaknat upp med nyheten att en ung kvinna misstänks ha blivit utsatt för våldtäkt under artistens konsert på Bråvallafestivalen i gårkväll.
14.16
Polisen igen. Han menar att de får ungefär in samma antal mängd anmälda brott varje år, det varierar bara lite från år till år. Polisen kommer att arbeta både förebyggande och aktivt på plats. Han menar att de har hittat saker som de vill ändra på från tidigare år, till exempel nämner han belysning och var polisen ska befinna sig på området.
14.17
Nu diskuteras tidigare sexualbrott på festivalen. Polisen menar att det är få av brotten som klarats upp.
14.19
"Den vanligaste våldtäkten sker oftast inte i offentlig miljö" säger polisen och menar att bilden av en våldtäkt som överfallsvåldtäkt är felaktig, detta gäller dessutom utanför festivalens värld. Han nämner även att de flesta våldtäkterna sker i hemmet och inte i offentligheten.
14.20
Frågor om mobiltelefonstölderna som tidigare förekommit på festivalen. Polisen menar att de där varit framgångsrika, förra året kunde de lämna tillbaka drygt 100 mobiler.
14.21
Under natten mot lördagen under sommarens festival anmälde en kvinnlig volontär att hon blivit våldtagen:

Femte våldtäkt anmäld på Bråvalla

svt.seÄnnu en våldtäkt har anmälts under Bråvallafestivalen i Norrköping. Thomas Agnevik, presstalesperson vid Polisregion öst, säger att en kvinnlig volontär har anmält att hon utsatts för en våldtäkt av en annan volontär under natten till lördagen.
14.22
Förra årets armband nämns. Polisens representant menar att det genererar diskussion och har uppmuntrat till debatt, något de ser som en bra sak. Han menar även att det fick en positiv respons på själva festivalen, vilket inte har rapporterats särskilt mycket om i media. Samtidigt nämner han att de vet att det inte på något sätt skyddar någon från att bli utsatt.
14.23
RFSU igen. Planen med projektet är att nå alla unga som går i högstadiet och gymnasiet i Norrköping under loppet av tre år.
14.25
Som polisen nämner på presskonferensen läggs många utredningar ner.

Våldtäktsanmälningar på Bråvalla nedlagda

svt.seNu har polisen lagt ner nästan alla utredningar om de våldtäkter och ofredanden som anmäldes under sommarens Bråvalla Festival. Endast ett ärende är nu öppet.
14.25
Polisen igen. "Det är inte fler brott på festivalen än vad det är om man buntar ihop några lördagar i Linköping och Norrköping". Han menar även att det är färre våldsbrott än vad de förväntat sig med så många människor på en liten yta.
14.26
Droger på festivalen diskuteras. Polisen menar att det förekommer, men att det inte är anmärkningsvärt mycket.
14.28
Kommunalrådet igen. Han menar att de ställer de krav de måste på arrangören och menar att det är hoppfullt att arrangören uppfyller kraven, men också att de vill göra mer nu i och med det utökade trygghetsarbetet.
14.31
Festivalens representant igen. Han får frågan om vad de tycker om polisens förslag om bland annat mer lampor och närhet till polisen. Han menar att de tycker att det är jättebra, att allting som kan generera en förbättring är positivt även om de inte än vet hur det ska göras.
14.32
"Även om det här är jättetråkigt så börjar det hända någonting nu, det är bra att det pratas om det" säger festivalens representant och menar att det ger chans till förändring och förbättring.
14.34
Trafiken diskuteras. Kommunalrådet pratar om skyltar och förbättringar som lett till att det inte är ett lika stort problem som då festivalen var ny. Det första året var det bland annat kö ut på E4an.
14.35
Nu knyts säcken ihop och presskonferensen är över.
14.35
Med det tackar vi för oss.