Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Vapenvilan i Aleppo bruten

SVT Nyheter direktrapporterar om situationen i östra Aleppo. Detta har hänt:

  • Igår kom parterna om en vapenvila för att evakuera stridande och civila. 
  • Men evakueringen försenades och knappt ett dygn senare kom nya rapporter om explosioner och beskjutningar.
  • Enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet har flyganfallen över Aleppo återupptagits.
  • Ambulanser och bussar uppges enligt nyhetsbyrån AP ha skickats tillbaka.
  • Tusentals civila tros fortfarande vara kvar i det lilla rebellkontrollerade området i sydöstra Aleppo.
  • Läs mer här: Detta händer i Aleppo

SVT rapporterade · Direktrapportering om Aleppo

Haleem Kawa som bor i Aleppo skriver på Facebook vid 15-tiden: 

"Vi har hört kraftig skottlossning i fyra timmar nu, och dessutom många flygplan som släpper sina bomber över de ockuperade områdena i Aleppo. Jag vädjar till dig som en människa att rädda oss, rädda dem av oss som har överlevt."

"Det finns ingen tid för förhandling, vi vill bara att vapenvilan ska följas och att man sedan lyckas hitta ett sätt att omedelbart få ut de tusentals civila som liksom jag är fast i Aleppo."

"Här kostar tiden blod och död. Här kostar tiden blod och död.". 

Foto: Privat
10.58
Hej och välkomna till den här direktrapporteringen med anledning av situationen i Aleppo.
11.01
Igår kom alltså bägge parter - rebellgrupperna som håller ett litet område i sydöstra Aleppo, och den syriska regimen tillsammans med Ryssland - om ett eldupphör. Detta för att kunna evakuera civila och stridande från området.
11.03
Just nu kommer rapporter både från syriska människorättsobservatoriet SOHR och civila på plats i Aleppo om explosioner och skottlossning. Dessutom rapporterar nyhetsbyrån AP att bussarna som skulle evakuera människor har vänt om vilket även det tyder på att vapenvilan är bruten.
11.06
Medieaktivisten Mojahed Abo Al Jood från Aleppo mediecenter lade nu på morgonen ut en kort video på Twitter om läget i staden.

– Det eldupphör som började igår har avbrutits. Tiotals missiler faller över de belägrade områdena och flera människor har skadats och ligger på fältsjukhus efter bomberna från regeringstyrkor och regimstödda iranska missilstyrkor, säger han i filmen.
11.07
Intensiva strider har brutit ut i Aleppo sedan vapenvilan och evakueringsöverenskommelsen skjutits upp, enligt uppgifter från det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

– Sammandrabbningarna är våldsamma och bombardemanget är väldigt tungt, det verkar som om allt (vapenvilan) är över, säger Rami Abdulrahman, vid SOHR enligt AFP.
11.09
Enligt BBC:s korrespondent beror delvis den brutna vapenvilan på att den syriska regimen kommit med nya krav på att rebellerna ska släppa de syriska soldater som hålls fångna, samt lämna tillbaka kroppar från dödade soldater.
11.11
The Guardians reporter i Mellanöstern, Kareem Shaheen, skriver på twitter att rebellerna tänker fortsätta att följa överenskommelsen om vapenvila och uppmanar världen att stoppa iran-stödda miliser från att döda civila i Aleppo. Enligt rebellerna försöker Ryssland att övertyga regimen och Iran om att hålla sig till avtalet.




11.14
De första evakueringarna av civila och stridande skulle genomföras klockan fyra svensk tid men inga flyende ska ännu vid tiotiden på morgonen ha setts lämna området, uppger vittnen för SOHR. Planen var att de civila skulle evakueras under vapenvilan och människor har packat sina tillhörigheter.
11.15
Om du vill veta mer om vad som lett fram till det som händer i Aleppo just nu kan du läsa här:

Vad är det som händer i Aleppo? 

svt.seEldupphör som bryts, ett inbördeskrig som skapar allt mer oro internationellt och en stad som hundratusentals människor har flytt för att undgå döden. Vad är det egentligen som händer i Aleppo? SVT Nyheter ger dig svar på fem av de viktigaste frågorna.
11.16
Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu kallade till pressträff under onsdagsmorgonen och hävdade att de syriska egeringsstyrkorna och andra grupper försöker förhindra överenskommelsen om att evakuera civila och rebeller ur östra Aleppo.

Han säger också att Turkiet har ett färdigställt läger redo för att ta emot de flyende ur den belägrade staden.

Läs mer om den brutna vapenvilan här:

Bomber i Aleppo – trots vapenvila

svt.seVapenvilan i Aleppo har brutits. Intensiva strider pågår på nytt i staden samtidigt som bussarna som skulle evakuera civila har lämnat området.
11.19
Aktivisten Lina Shamy befinner sig i östra Aleppo. Hon har de senaste dagarna lagt ut både videos och inlägg. Hon skriver nu att ingen ännu har kunnat lämna området, och att striderna har återupptagits:




11.20
Nyhetsbyrån AFP: Statlig tv rapporterar att rebellstyrkor dödat sex personer i Aleppo. 


11.23
Från TT om hur många som lyckats lämna det belägrade området:

Enligt ryska uppgifter har tusentals civila lyckats lämna rebellernas sista utpost i Aleppo. Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu säger att 6 000 civila, bland dem 2 000 barn, har lämnat östra Aleppo det senaste dygnet, rapporterar Interfax. Även 366 rebeller har lagt ner sina vapen och lämnat området, uppger utrikesministern.

Jens Lærke, vid FN:s organ för humanitärt bistånd, kan inte bekräfta att så är fallet.

– Jag vill inte säga att jag inte hört om det, men jag har endast hört det från mycket få källor, som jag inte kan säga är sanningsvittnen, säger han och fortsätter:

– Det jag kan säga nu, från FN:s sida, är att vi inte kan bekräfta att det faktiskt sker, säger han och syftar på evakueringen.
11.23
Under onsdagsmorgonen stod 20 gröna bussar med bilder på den syriske presidenten vid utkanterna av distriktet Salahiddin och var redo att åka in i de östra delarna. Men de kom alltså aldrig i väg och enligt uppgifter i flera medier har de nu vänt tillbaka.
11.27
En oppositionell tv-kanal i Syrien rapporterar att den planerade evakueringen av civila och stridande nu kan komma att försenas till torsdag.
11.31
AFP:s korrespondent befinner sig inne i det rebellkontrollerade området och uppger sig ha sett flera skadade civila.
11.34
Bussarna som stod redo i närheten av gränsen till det rebellkontrollerade området. De ska nu ha återvänt till sin utpost enligt nyhetsbyrån AP.Foto:TT
11.36
Syrisk statlig tv rapporterar att rebellstyrkor angripit ett område i Aleppo som nyligen togs tillbaka av regimen. Sex personer ska ha dödats och flera skadats.
11.40
Igår pratade min kollega Lava Selo med en av de som befinner sig i det rebellkontrollerade området, Abd Alkader Habak. Den intervjun kan du läsa här:

Han är kvar i Aleppo: ”När ett barn dör i mina händer, vad ska jag göra?”

svt.seTusentals civila är fortfarande kvar i det belägrade området i östra Aleppo, SVT Nyheter har pratat med en av dem. Här finns inte längre någon vardag, döden är ständigt närvarande. Abd Alkader Habak börjar gråta när han berättar om hur ett barn dog i hans armar. 
11.48
Den turkiske utrikesministern Mevlut Cavusoglu har enligt Reuters talat med Irans utrikesminister via telefon om hur man ska kunna hålla i den sköra vapenvilan i Aleppo. Turkiet och Ryssland var båda delaktiga i att få gårdagens eldupphör på plats - ett eldupphör som nu brutits.
11.50
USA:s FN-ambassadör Samantha Power fick nog i FN:s säkerhetsråd som extrakallat till ett möte i natt efter den kritiska situationen i Aleppo. 

– Finns det ingen barbarism mot civila, ingen avrättning av ett barn som kan få er att skämmas? säger hon.

Power gick ut i ett starkt tal som delats flitigt i sociala medier och sa att FN-medlemsstaterna borde känna skam, men i stället verkar de ha fått nytt mod att planera nästa anfall.

– Är ni oförmögna att känna skam? Är det ingen avrättning av ett barn som kryper under ert skinn – finns det verkligen inget som gör att ni skäms? frågar Samantha Power.
11.55
Syriska militären säger enligt Reuters att ett avtal gällande Aleppo måste vara överenskommet mellan alla sidor, inklusive Ryssland och Iran.
11.58
Turkiets president ska tala i telefon senare med Rysslands president Vladimir Putin om läget i Aleppo, enligt Reuters.
12.02
FN:s särskilda Syriensändebud Staffan de Mistura sa till reportrar så sent som igår kväll att det är uppemot 50.000 civila och omkring 1.500 stridande.

De Mistura kallade situationen "väldigt oroande" eftersom det knappt finns någon mat kvar i området och inget fungerande sjukhus.
12.13
Reuters skickade tidigare ut ett telegram där syrisk militär uppgav att 15.000 civila väntar på att få evakueras från Aleppo inklusive 4.000 stridande. Nu rättar man och skriver att uppgifterna kommer från en militär mediekanal som drivs Libanesiska Hizbollah som stödjer Assads trupper i offensiven i östra Aleppo.
12.19
Vi talade precis med tandläkaren Salem Abualnaser, som befinner sig i östra Aleppo. Han säger att situationen är dålig, att avtalet nästan totalt brutits sedan klockan halv 10 i morse lokal tid. 

Salem säger sig ha hört fler än 100 missiler under morgonen.   

– För oss är det okej om förhandlingarna tar lite tid. Men det måste vara ett eldupphör under tiden, man kan inte förhandla medans människor dör. Vi kan stå ut med svält, törst och kyla, men inte döden. Det enda sjukhuset som finns kvar här kan inte ta emot skadade.

– Vi ber organisationer att sätta press på alla inblandade parter för att få till ett eldupphör. Igår när vi fick höra om det blev många väldigt optimistiska.
12.26
Från TT:

AFP har talat med en källa nära den syriska regimen, som säger att antalet personer som skulle evakueras blev för stort.

– Regeringen har skjutit upp överenskommelsen om evakuering eftersom det från början var tänkt att 2 000 stridande skulle lämna området och nu blir det fler än 10 000 personer, säger källan.

Dessutom ska regimen ha velat se en namnlista över de som skulle evakueras eftersom personer som hålls gisslan kan finnas bland dem.

Även Iran, allierad med den syriska regimen, har ställt nya villkor. Landet vill att skadade från de rebellbelägrade shiamuslimska byarna Foua och Kefraya ska evakueras samtidigt som boende i östra Aleppo.

Den danska nyhetsbyrån Ritzau skriver, med hänvisning till AP, att det 20-talet bussar som ställts upp för att evakuera civila och rebeller har körts tillbaka till garagen.
12.29
Enligt ryska uppgifter har tusentals civila redan lyckats lämna det belägrade området i östra Aleppo. Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu säger enligt TT, som citerar Interfax, att 6.000 civila har lämnat det senaste dygnet. Även 366 rebeller ska ha lagt ner sina vapen och lämnat området.
12.35
En av dem som omvärlden kunnat följa via twitter är den här mannen, en lärare och regimkritisk aktivist som befinner sig i östra Aleppo. Han har lagt ut flera inlägg om dagen, men det här är det sista och lades upp för drygt ett dygn sedan.


12.46
Enligt källor som BBC talat med inom den syriska militären är en annan faktor till den brutna vapenvilan att regimen även ville att rebellerna skulle lämna två shiamuslimska byar i Idlib-provinsen som varit belägrade.
12.55
Det här klippet har spridits i sociala medier, det har filmats och publicerats av den regimkritiska gruppen "Aleppo media center" och uppges vara drönarbilder från östra Aleppo som visar förstörelsen.


12.59
Turkiska röda korsets chef Kerem Kinik säger till turkisk statlig tv att omkring 1.000 personer lyckades evakuera från östra Aleppo under natten, men har fastnat vid en iransk check-point utanför staden. Samtal pågår, enligt Kinik, för att låta bussarna med civila fortsätta mot de rebellkontrollerade delarna av Idlid-provinsen.

– Dessa människor hade passerat den ryska check-pointen. Men efter att ha tagit sig ut ur Aleppo stoppades de vid en andra checkpoint där iransk milis befann sig, och de här människorna nekas fortfarande att passera.
13.03
7-åriga Bana Alabeds mamma, som tillsammans med sin dotter twittrar inifrån östra Aleppo, har nu gjort ytterligare ett inlägg direkt  till den turkiske utrikesministern. 


13.10
Enligt TT är det Iran, som är allierad med den syriska regimen, som ställt villkor till rebellerna om att skadade från de rebellbelägrade shiamuslimska byarna i Idlibregionen, Foua och Kefraya, ska evakueras samtidigt som boende i östra Aleppo.
13.11
AFP har även har talat med en källa nära den syriska regimen, som säger att antalet personer som skulle evakueras blev för stort.

– Regeringen har skjutit upp överenskommelsen om evakuering eftersom det från början var tänkt att 2.000 stridande skulle lämna området och nu blir det fler än 10.000 personer, säger källan.
13.34
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan uppmanar nu alla sidor att följa vapenvilan. Erdogan sa i en tv-sänd kommentar att vapenvilan kanske var ”det sista hoppet för de oskyldiga” i östra Aleppo och han vädjade om att en humanitär korridor ”utan hinder eller sabotage” ska ordnas omedelbart, så att människor kan lämna området.
13.35
Erdogan lade skulden för dagens våld på president Assads styrkor: ”Inte ens ett par timmar hann passera efter att överenskommelsen slöts innan regimens styrkor bröt vapenvilan och började attackera civila igen”.
13.35
Assads regim begår helt klart krigsbrott och gör sig skyldiga till brott mot mänskligheten, menade Erdogan.
”Alla måste se sanningen i vitögat, även de som stödjer honom", sade han.
13.35
Erdogan sa också att han ska tala med Rysslands president Vladimir Putin under kvällen.
13.48
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan håller ett tal i Ankara i dag. Foto: TT
13.57
Journalisten Zouhir Al Shimale som just nu befinner sig i östra Aleppo, lade ut en video på Twitter för tolv minuter sedan. Där kan man höra flygplan och bomber som faller. 

14.00
I en intervju med Al Jazeerah säger Zouhir AlShimale att människor har skadats, men att han inte vet hur många eftersom de inte får gå ut, det är för farligt. På Twitter skriver han att kvinnor och barn både skadats och dödats.


14.08

Länderna i väst vill bara ha vapenvila i Aleppo för att ”rädda terroristerna”. Det uttalandet gjorde Syriens president Bashar al-Assad i den ryska tv-kanalen Today i dag.

Han sade också att IS intagande av områden i
Palmyra var ett försök att dra uppmärksamhet från offensiven i Aleppo.

14.12
Abdul Kafi Alhamado, en lärare och regimkritiker som befinner sig i östra Aleppo och som twittrar om sin vardag där, skriver nu i ett inlägg att Ryssland har sina intressen och Iran har andra intressen. "Men våra då?"


14.29
BBC:s politiska redaktör Laura Kuenssberg skriver på twitter att brittiska drönare samlar in filmbevis över det som just nu pågår i Aleppo, som senare ska kunna användas som bevis.


14.31
Nu kommer uppgifter från Syriska Människorättsobservatoriet SOHR om att syriska rebeller bombar de två byar i idlib-regionen med en stor andel shiamusmilmska invånare som varit belägrade. 

Det är de här två byarna, al-Foua och Kefraya, som Iran ska ha krävt att man ska evakuera civila från innan en vapenvila kan bli aktuellt.
14.36
Röks syns stiga i bakgrunden i en stadsdel i rebellkontrollerade norra Aleppo. Foto:TT
14.41
Iransk statlig tv al-Alam sänder live just nu, korrespondenten som befinner sig vid gränsen till det rebellkontrollerade området i östra Aleppo säger att regimen har fortsatt avancera sedan en timme tillbaka efter att förhandlingarna om en vapenvila strandat.
14.42
Enligt Maytham Alashkar som befinner sig i Aleppo, så skjuter rebeller på flyende civila vid övergången Boustan Alqaser. Har ni några rapporter om det?
Hej Patrik! Vi har inga uppgifter om det. Bara att det bombas vid två belägrade byar i Idlib-regionen, vilket enligt uppgifter från SOHR ska vara rebeller. Men man ska komma ihåg att det sprids mycket motstridiga uppgifter just nu från båda hållen som propaganda.
Vi hade också uppgifter tidigare om att syriska statliga medier uppger att eld från rebeller dödat sex civila, så det kanske är det uppgifterna syftar på.
14.57
Arabiska al Jazira har talat med en källa i förhandlingarna mellan parterna om situationen i Aleppo som säger att förhandlingarna är på väg att kollapsa.
15.02
Bilder i libanesisk tv visar hur rök stiger från byggnader i östra Aleppo. Foto: TT
15.07
The Guardian har talat med civila i östra Aleppo som vittnar om att bomberna fallit på vägarna där evakueringarna skulle ha ägt rum. "Vi vill lämna, vi vill inte ha fler massakrer. låt oss lämna. Vad är det som händer?" säger en av personerna.


15.40
Frilansjournalisten Zouhir Al Shimale är kvar inne i Aleppo. Han skriver om en ”massaker” i Zebdia-kvarteren efter att regimen släppt ner sina bomber. 

15.59
- Vi måste få ett slut på detta helvete. Rent ut sagt är det skamligt att världssamfundet inte förmår agera, sade statsminister Stefan Löfven till TT i dag.
16.00
I morgon ska Stefan Löfven träffa de andra EU-ledarna på ett toppmöte i Bryssel. Migrationspolitik och försvarssamarbete står på agendan, men den senaste utvecklingen i Syrien kan komma att överskugga mötet.
14.47
Sent igår talade vi med Monther Etaky, en regimkritisk medieaktivist som befinner sig i östra Aleppo. Han berättade då att varit svårt att fly området, att han fått en chans men att han bedömde vägen som för farlig då han har en fru att tänka på. 

– Igår var en väldigt dålig natt, våra grannar i regimkontrollerade området firade med att skjuta i luften vilket skrämde min fru mycket. Hon trodde att de skulle storma och kanske skulle nå oss. 

Nu befinner sig hans familj i en annan del av det rebellkontrollerade området, för att de inte ska kopplas ihop med Monther. 

– Det är väldigt skrämmande, om de når oss kommer vi inte att leva länge. De kommer att eliminera oss. Jag som aktivist kommer att dödas och min fru, för att hon är min fru, kommer att dödas.
16.18
Bashar Al-Assad säger nu till rysk tv: ”Om Donald Trump verkligen kan slåss mot terrorismen kan han bli vår naturliga bundsförvant”.
16.43

Regimen i Syrien är huvudansvarig för att förhindra att människor i östra Aleppo attackeras eller utsätts för hämndattacker. Det menar en kommission som arbetar på uppdrag av FN:s råd för mänskliga rättigheter.

16.44
FN-kommissionen uppger att det fortsätter att komma ”många rapporter” om övergrepp från grupper som stödjer regimen. Bland annat ska människor ha avrättats på gatan, andra har gripits och sedan försvunnit.
16.44
Utredarna ska också ha tagit emot uppgifter om övergrepp från rebellgrupperna, bland annat ska de ha hindrat civila från att lämna området och gömt sig bland civila vilket ökar risken för att de blir en måltavla.