Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Senaste nytt från stormen

  • Har nått orkanstyrka i Sverige vid klockan 21, på Väderöarna.
  • SMHI uppmanar folk att hålla sig inomhus
  • Över 2.000 personer utan ström
  • Trafikverket uppmanar vägtrafikanter att ta det försiktigt, och hålla sig borta från små vägar
  • Öresundsbron var tidigare avstängd, men är nu öppen igen. 
  • Både flertal båtturer och tåg är inställda på grund av stormenläs mer här

SVT rapporterade · LIVE: Stormen Urd

16.01

Välkomna till den här liverapporteringen om ovädret Urd och dess konsekvenser. SMHI har utfärdat en klass2-varning för framförallt de västra och södra delarna av Sverige.

http://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/varningar#ws=wpt-a,proxy=wpt-a,district=none,page=wpt-warning-alla

16.04



16.11
Så här såg det ut i Magnarp, norr om Ängelholm, för en timme sedan. Foto: Linda Ekström
16.12
Förutom storm över Götaland i kväll och i natt spås även mycket hårda vindar över Dalarna och södra Norrland i morgon bitti.
16.13
Vattenståndet vid Tysklandsterminalen i Göteborg och svämmade över hela kajen och parkeringen när stormen Urd närmade sig.
16.16
I Uddevalla fick en översvämmad bil hjälpas loss av en hjullastare. Foto: Rescue Photo:
16.17
Tysklandskajen i Göteborg under vatten. Vattenståndet i havet är betydligt över det normala.
16.25



16.26
Länsstyrelsen i Halland manar allmänheten att undvika att gå ut under kvällen och se till att lösa föremål inte kan blåsa iväg eller skadas. Och eftersom det kan bli störningar i elförsörjningen bör man se till att ha batterier till radion och stearinljus, påminner länsstyrelsen i Västra Götaland.
16.26
Stena Line har ställt in två färjeturer: 18.20 mellan Göteborg och Fredrikshamn och 20.00 mellan Fredrikshamn och Göteborg. Det är ännu oklart hur det blir med färjan till tyska Kiel 18.45.
16.27

Annandag jul är en av årets intensivaste trafikdagar. I år kan stormen Urd ställa det för hemvändande julfirare.



-Om man absolut måste ut och åka bil så bör man välja större vägar med skilda körfält. De brukar klara sig bättre än de mindre vägarna där det är större risk att det faller ner ett träd som begränsar framkomligheten, säger Agneta Eklund vid Trafikverkets presstjänst till TT.
16.31
Just nu är det sänkt hastighet på Öresundsbron. Trafikanter får max köra 70 kilometer i timmen, men vindkänsliga fordon rekommenderas att inte köra över bron.
Tågresenärer till flygplatsen Kastrup och vidare mot Köpenhamn rekommenderas att åka i god tid då Öresundsbron kan stängas av för trafik med kort varsel under klass 2-varningen.
16.32
I Göteborgs skärgård tar vägfärjan till Hyppeln och Knippla inte ombord några bilar på grund av det höga vattenståndet.
16.35
Halmstads kommun upprättar krisledningsstab från 18.00.
16.37

TV: Här det svårt att stå upprätt

svt.seStormen Urd drar in från väster, och en av de kuststräckors som först fick känna av naturens krafter är norska Vestlandet. Norska Tv2 skickade ut ett team ut till Rovik på ön Giske i havet väster om Ålesund.
16.39
Vattnet stiger i hamnen i Höganäs i nordvästra Skåne. Så här såg det ut för cirka en timme sedan. Foto: Richard Lööf
16.39
Hur ser det ut med färjorna ut till Gotland? Någon info om dem det kommande dygnet?
Enligt Destination Gotland så avgår alla turer efter tidtabell i nuläget. Det är framförallt i väster och söder som det väntas starka vindar.
http://www.destinationgotland.se/sv/farja/turlista-priser/aktuell-trafikinformation/
16.43
Vad kan vi vänta oss i Norra Skaraborg över natten och imorrn förmiddag?
Det blir hårda vindar även där - här kan du se SVT:s meteorologs senaste prognos http://www.svt.se/nyheter/inrikes/meteorologen-har-slar-urd-till-ikvall
16.47
Hur blir det för Limhamn i Malmö?
Det är svårt att säga exakt hur stormen kommer att påverka just Limhamn. Men SMHI har gått ut med en klass 2-varning, vilket innebär vindbyar på minst 25 meter per sekund. Vattennivån kommer sannolikt att öka, om det redan inte har gjort det. Det finns risk för skador på byggnader och kringflygande föremål. Men även störningar i trafik samt el- och teleförsörjning, och skador på skog.
16.56
Kommer Älsvborgsbron att stängas av ?
Inte som det verkar i nuläget. Tidigare idag blåste en vägskylt ned på vägbanan men ingen skadades. Trafikverket varnar dock för att det kan bli hårda vindar på bron.
16.57
Hej, Det har uppmätts orkan byar i både Norge och Danmark, När byter man från storm med orkanbyar till bara orkan?
Hej.
Orkanbyar är vindhastigheter som överstiger 32,7 m/s oavsett om det är över land eller hav. En orkan kallas också de massiva lågtryck som bildas ute till havs och där medelvindhastigheten uppnår orkanstyrka. Mycket ovanliga i Sverige då havet sällan är så varmt som krävs för att en orkan ska uppstå.
17.05

I Halland står försvaret redo med terrängbilar om hemsjukvården skulle behöva hjälp.


-Har vi möjlighet och det faller inom gällande regelverk kommer vi ge så mycket stöd vi kan, säger Jesper Tengroth, Försvarsmaktens pressekreterare, till GT.



17.05
Kommer flygtrafik till några svenska flygplatser att påverkas?
Enligt Luftfartsverkets presstjänst finns det inga rapporter om störningar i flygtrafiken just nu. Vid 19-tiden kommer man att göra en ny bedömning av läget.
17.09

SMHI har alltså utfärdat klass 2-varning för Bohuslän, Halland, Skåne och delar av Kronobergs län.

Klass 2 – Mycket besvärligt väder


Väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

17.10
Hur blir det på vägarna mot Helsingborg?
Just nu är det inga vägar som har stängts av i Helsingborg. Däremot har vattennivån ökat i hela nordvästra Skåne. Men om vägarna skulle stängas av kommer vi att rapportera det direkt här.
17.11
I Falkenberg har ett träd blåst ned över Falkagårdsvägen. Inga uppgifter om personskador, ett körfält blockerat.
17.17
Var kan man se aktuell vindhastighet. Falsterbo?
Senaste mätningen från SMHI är från klockan 16. Då var medelvindhastigheten 16 meter per sekund. Som högst har det blåst 28 meter per sekund. På SMHI kan du följa utvecklingen: http://www.smhi.se/vadret/hav-och-kust/kustobservationer/kustobstabell.htm
17.26

Elbolagen är också på tårna.


-Vi har höjt beredskapen ytterligare och har framför allt personal som står redo att under pågående storm kunna koppla om ström, även när det är osäkert att ge sig ut i fält, säger Eons presschef Sirpa Franzén till TT.


17.15

Dramatiska bilder från norska Kråkenes

SVT PlaySe dina favoritprogram när du vill i SVT Play - fri television på nätet.
Urd drar in över norska Vestlandet på eftermiddagen. Sedan dess har blåsten tilltagit rejält.
17.35
Urds förtrupper slår till mot Scaiabadet i Malmö
17.37
Färjetrafiken från Trelleborg har ställts in. Avgångarna till och från Trelleborg-Rostock kommer tidigast att gå imorgon bitti klockan 7.30.
Trelleborg-Sassnitz är också inställd. Detta gäller även avgången från Trelleborg imorgon klockan 8, meddelar Stena line.
17.46
Blir det högt vattenstånd i Malmö?
Enligt SMHI stiger vattenståndet i hela Öresund på grund av att vatten pressas in från Kattegatt med det västliga vindarna. Det kan bli så mycket som 150 cm över det normala. Värst väntas det bli omkring två på natten mot tisdagen.
17.48
Finns det något nytt om färjan till kiel? Min bror ska med den i kväll..
Färjan mellan Göteborg och Kiel är fortfarande planerad att avgå enligt tidtabell. I nuläget är det turerna Karlskrona-Gdynia och Trelleborg-Rostock som påverkas.
Söker Stenas presstjänst i deta nu men utan framgång. Dock ingen info på deras sajt om att den skulle vara inställd.
17.49
Färjetrafiken till och från Ystad-Bornholm tidigareläggs med två timmar. I övrigt ska färjorna till Polen gå som vanligt.
17.58
Barn och barnbarn flyger 21.20 från Bromma till Sturup när det ska blåsa som mest ställs flyget in?
Enligt luftfartsverket har stormen inte orsakat några störningar på flygtrafiken. Hittills. De ska dock göra en ny bedömning av läget vid 19-tiden. Bäst är att hålla koll på de lokala flygplatserna.
18.01
1. När förväntas kulmen av denna storm är den över vid 05:00 tiden imorgonbitti?
2. Är Älvsborgsbron fortfarande öppen för trafik?
Hej! Enligt meteorologen Pia Hultgrens prognos som du kan se här ovanför så kommer stormen att vara som starkast mellan klockan 21 och 02. Därefter kommer vindarna vara fortsatt starka, men troligen inte nå stormstyrka. Älvsborgsbron ser i skrivande stund ut att hållas öppen, men det kan ju ändras beroende på vad stormen får för effekter.
Nya besked: älvsborgsbron stänger för trafik.
18.06

Trafikverkets uppdatering 17:52:


"Trafikverket uppmanar vägtrafikanter att om möjligt undvika att resa under den tid stormen pågår."

http://www.trafikverket.se/

18.08
Trafikverket meddelar nu på sin sajt att Älvsborgsbron i Göteborg stänger för höga och vindkänsliga fordon. Fler vägbroar kan bli aktuella att stänga.
Just nu är Älvsborgsbron stängd för höga fordon som last- och skåpbilar. Inte heller personbilar med släp får köra på bron på grund av de starka vindarna. Trafikverket avvaktar dock med att stänga bron helt.
18.09
När mot tisdag morgon beräknas stormen lägga sig? Kommer man att kunna köra på E6 mellan Varberg och Göteborg vid 06.00-tiden?
Hej! Enligt meteorologen Pia Hultgrens prognos som du kan se här ovanför så kommer stormen att vara som starkast mellan klockan 21 och 02. Därefter kommer vindarna vara fortsatt starka, men troligen inte nå stormstyrka
18.13
Det är Norge som drabbats hårdast av stormen Urd hittills, där har norska vägverket gått än längre än svenska Trafikverket: "Om det inte är mellan liv och död - stanna inne!" säger trafikoperatör Hanne Norheim till NRK.
18.16
Så här ser SVT:s meteorologs senaste prognos ut för hur det kommer att bli nu klockan 19.
18.21

Trafikverket uppmanar bilister att inte ge sig ut på vägarna senare i kväll om det inte är nödvändigt.

-På mindre vägar står ofta träden nära vägkanterna och om de blåser omkull och blockerar vägen kan det bli direkt livsfarligt. Dessutom kan bilen  bli instängd på en vägsträcka av nedblåsta träd och det är inte säkert att någon kan ge sig ut för att röja upp, säger Bengt Olsson på Trafikverket till SVT Nyheter.

18.23
Har det rapporterats någon olycka i Lund?
Hej! Nej, ingen olycka är just nu inrapporterad från Lund.
18.28
Hej!

Hur är risken just nu att åka bil på landet utanför Ängelholm? En familjemedlem är ute och åker.
– Om man absolut måste ut och åka bil så bör man välja större vägar med skilda körfält. De brukar klara sig bättre än de mindre vägarna där det är större risk att det faller ner ett träd som begränsar framkomligheten, säger Agneta Eklund vid Trafikverkets presstjänst.
18.35
Vi har planerat att bila ner till skåne från Uppsala till Kristianstad imorgon. Är detta en bra ide eller kan det vara livsfarligt? MVH
Svårt att svara på. Men stormen kommer vara som värst under natten, så troligtvis bör det inte vara några problem. Men håll gärna utkik på vår sajt imorgon för senaste nytt kring stormen.
18.36
Angående Kielfärjan från Göteborg: Stena Lines presschef Jesper Waltersson har inte fått någon information om att den är inställd, så allt tyder på att den avgår 18.45.
16.10
Vid 16-tiden utökade SMHI varningarna för kraftiga vindar.

TT: SMHI har utfärdat en klass 2-varning för stormbyarna över Bohuslän, Halland, Skåne och delar av Kronobergs län. Även i resten av Götaland väntas kraftiga vindar, men här har SMHI nöjt sig med en klass 1-varning.

Förutom storm över Götaland i kväll och i natt spås även mycket hårda vindar över Dalarna och södra Norrland i morgon bitti.

Trafikverket uppmanar vägtrafikanter att om möjligt undvika att resa under den tid stormen pågår. Ett antal järnvägssträckor stängs också från måndag kväll och resenärer uppmanas att höra av sig till respektive tågbolag för information om ersättningstrafik.
18.40

I Norge har Urd redan härjat i några timmar medan kulmen i Sverige väntas först efter midnatt.

NRK rapporterar bland annat om att drygt 10.000 hushåll i Agder och Hordaland blivit strömlösa.

https://www.nrk.no/nyheter/ekstremvaeret-_urd_-1.13291626

18.42
Hur påverkas flygtrafiken i skåne och på Kastrup i köpenhamn ?
Från Kastrup flyger och landar planen enligt planerat. Vinden tog sönder vindmätaren på Malmö airport. Den är nu lagad och flygen går som vanligt igen, men med följdförseningar på något plan.
Ängelholms flygplats flyger enligt tidsschemat. Om det skulle ändras så uppdaterar vi naturligtvis.
18.43
Tips för alla som undrar över aktuella vindstyrkor är att ladda ner Sjöfartsverkets app; VIVA. Där kan ni söka mot den mätstation ni är närmast.
18.16
Blåsten i Skåne bidrog till att vindmätaren på Malmö airport gick sönder. Det innebar att inga plan kunde landa eller lyfta under drygt en halvtimme. En tekniker tillkallades som kunde lösa problemet.
– Det kommer att bli någon följdförsening, men vinden i sig har ingen trafikpåverkan. Detta gäller på alla Swedavias flygplatser, säger pressinformatör Annika Persson Kvarnbergs.
19.05
I Norge är nu 30.000 människor utan ström i stormens spår.
18.29
Här är Trafikverkets information om Älvsborgsbron i Göteborg:


"Det är stopp för all trafik på Älvsborgsbron i Göteborg. Det finns i nuläget ingen prognos när den kan öppna. Detta beror på väderläget som råder och det är mycket starka vindar som blåser upp emot 29 m/s."
19.10
Kraftiga vindbyar i Västra Hamnen i Malmö. Foto: Mikael Nilsson
19.14
Vad gäller för Öland?
Det är klass 2-varning på västkusten, Skåne och Kronobergs län medan det på Öland är klass 1-varning. Det innebär mycket hårda vindbyar upp till 21 meter per sekund.
19.18
När blir det värst i Helsingborgsområdet?
Senare under kvällen och kanske även under natten.
19.19

Här stängs tågtrafiken av stormen

svt.seFöljande tågbanor stängs av från i kväll, måndag den 26 december, och beräknas öppna igen efter avsyning under morgondagen, tisdag den 27 december.
Många frågar om tågtrafiken. Först i morgon bitti vet man hur stora skador stormen orsakat och hur lång tid det tar innan trafiken går enligt tidtabell.
19.19
det märks inte i kortedala att det blåser är det inte lite överdrivet igen
Enligt prognoserna ska den starkaste blåsten förekomma cirka 21-02 i Göteborgsområdet.
19.22
När kommer storma i perstorp skåne
Det lär blåsa som allra mest runt 22-tiden.
19.24
Jag bor i Malmö och läste någonstans att vattennivån norr om bron kommer att öka rejält. Finns det risk för översvämningar i Malmö? Isåfall kommer översvämningarna bli värre än när stormen Sven drog in?
Svårt att svara på, det beror på hur stark stormen är när den når Malmö. Vattennivån har redan höjts och det är stora vågor ute till havs. Det återstår att se om det blir översvämningar i Malmö eller andra delar av Skåne.
19.27
Hur ser det ut i Växjö/ Värnamo
Senare under kvällen kommer blåsten att öka. Vid 21-22 tiden lär vinden vara som allra starkast. Det råder klass 2-varning i delar av Kronobergs län, vilket innebär att det kommer vara mycket hårda vindar, upp till 25 meter per sekund.
19.32
Hej,
Jag reser imorgon från Lund kl.13.15 till Örebro, via Gbg.. tror ni att det blir förseningar eller att något av tågen ställs in pga. stormen?
Allt beror på om det blir några skador från stormen som kan påverka tågtrafiken. Du får hålla dig uppdaterad under morgonen. Just nu har vi den här informationen om tågen: http://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/har-ar-tagen-som-stalls-in-i-skane
19.33
Ni är flera som frågar om flygets påverkan. Jag pratade precis med Annika Persson Kvarnbergs på Swedavia, och hon säger att det inte varit någon väderpåverkan på flyget idag och att det är sannolikt att det ser bra ut i morgon också.
– Jag räknar med att inget kommer att hända under kvällen och natten, och även i morgon, men sen kan det såklart förändras. Vi har ingen absolut vindgräns för när plan inte kan lyfta, men som det ser ut nu har vi ingen påverkan av vädret.
19.38
Kan man åka bil från Helsingborg till Alingsås just nu?
Det kan du göra, inga vägar har stängts av. Men var beredd på att det kan blåsa kraftigt.
19.41
Färjorna vid Lilla Varholmen, är dom inställda?
Hej! Det verkar inte så, än. Inne i Göteborg ersätter Älvsnabben (båt) de bussar som inte kan köra över Älvsborgsbron. Du kan följa trafikläget för Västra götalands kollektivtrafik här på Västtrafiks hemsida. http://www.vasttrafik.se/#!/trafikstorningar/
19.41
Kommer stormen dra över Stockholm?
SMHI har utfärdat en klass 2-varning för stormbyarna över Bohuslän, Halland, Skåne och delar av Kronobergs län. Även i resten av Götaland väntas kraftiga vindar, men här har SMHI nöjt sig med en klass 1-varning.
-Vi väntar oss att det blir ordentligt blåsigt med stormbyar över norra delen av Västkusten vid 20-, 21-tiden. Sedan går det söderut, säger SMHI:s jourhavande meteorolog Marie Staerk till TT.
19.42
Kolla SMHIs väderdata. På Väderöarna e vinden uppe i 24,6 m/s, med byar på 32,8. Alltså ganska nära orkan. Så, man ska nog ha respekt för vädret. Trevlig innesittarekväll tillönskas alla!
19.46

#urd, Sverige. 26-12-2016

YouTubeFilm från styrhytten på Carl Wilhemson, tagna vid 12.30 tiden. Beslut togs att ta henne ur trafik efter Kl 13.00 pg.av stormen urd.
">Här har vi fått en film från Peter Lundberg, tagen vid 12.30 på den sista färjeturen mot Lysekil innan beslut togs om att ställa in färjetrafiken.
19.48
Som jag skrev nedan så tar båtarna över från bussarna som inte kan köra över Älvsborgsbron i Göteborg. Så här skriver Victoria Alasuutari, befälhavare på Älvsnabben 4 i mail till SVT Nyheter Väst:
"Vill bara uppmärksamma att nu när stormen drar in och broar stängs av så kör Älvsnabben inte bara i tid utan även med UTÖKAD trafik för att folk skall ha större möjlighet att ta sig mellan Hisingen och fastlandet."
19.51
Färjan på Kornhallsleden, mellan Kornhall och Gunnesby över Nordre älv, utanför Kungälv körs inte på grund av högt vattenstånd.
19.53
hur ser läget mellan vänern och vättern?
Citerar TT: "SMHI har utfärdat en klass 2-varning för stormbyarna över Bohuslän, Halland, Skåne och delar av Kronobergs län. Även i resten av Götaland väntas kraftiga vindar, men här har SMHI nöjt sig med en klass 1-varning."
20.00
Hur går det för spårvagnstrafiken?
Än så länge går den. Följ läget här. http://www.vasttrafik.se/#!/trafikstorningar/
20.05
Många frågar om flyg till och från Landvetter. Så här skrev min kollega Johanna tidigare ikväll:

"Ni är flera som frågar om flygets påverkan. Jag pratade precis med Annika Persson Kvarnbergs på Swedavia, och hon säger att det inte varit någon väderpåverkan på flyget idag och att det är sannolikt att det ser bra ut i morgon också.
– Jag räknar med att inget kommer att hända under kvällen och natten, och även i morgon, men sen kan det såklart förändras. Vi har ingen absolut vindgräns för när plan inte kan lyfta, men som det ser ut nu har vi ingen påverkan av vädret."
20.05
Påverkas flygtrafiken på Landvetter?
Enligt Swedavias sajt så går flygtrafiken till och från Landvetter ännuså länge enligt tidtabell.
Flygningen till Oslo kl 17:50 ställdes dock in.
20.05
Hej! Hur är det med flyg till Köpenhamn och öredundståget till Malmö??
Tågen går än så länge.
20.10
Bild från Tjuvkil vid 16-tiden. Foto: Martin Pettersson.
20.13
Trafikverket rapporterar också om hårda vindar på Svinesundsbron, men den hålls än så länge öppen.
20.15

Ännu så länge är det främst Norge som känt av julstormen Urds härjningar. NRK rapporterar att minst 22.000 hushåll just nu är strömlösa i Hordaland samt Sogn og Fjordane. I ögruppen Lofoten längre norrut är mobiltrafiken utslagen.

https://www.nrk.no/nyheter/
20.21
Går spårvagnarna från nordstan (Göteborg ) över till Hissingen nu i kväll?
Hej! Än så längegår spårvagnstrafiken, och Göta älvbron är öppen.
20.25
Påverkas Tåg från Stockholm till Falun imorgonkväll?
Troligen inte alls. Trafikverket har stängt en del järnvägssträckor i södra Sverige från och med i kväll. Men man räknar med att trafiken ska var igång igen tisdag morgon.
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/har-stangs-tagtrafiken-av-stormen
20.26
Väg 160 mellan Säckebäck och Varkil har stängts av i båda riktningarna på grund av mycket vatten på vägen. Räddningstjänsten är på plats och Trafikverket uppmanar att man väljer annan väg.
20.29
Vilken vindstyrkan kan råda i Växjö
Enligt SMHI kan det blåsa 21 meter per sekund eller mer.
20.30
Kommer färjan Kiel-Göteborg gå från Kiel imorgon tisdag kväll eller är den inställd på grund av vindarna
Kielfärjan gick från Göteborg vid 18.45 idag. Gissningsvis har vinden lagt sig till i morgon kväll så då borde det inte vara några problem. Men det bästa är så klart att kolla med Stena line.
20.34
Det märks inte i marieholm i Skåne att det blåser
Det lär blåsa som mest vid 21-22-tiden. Men även under natten kan det blåsa kraftigt.
20.36
Hej, vi flyger till Köpenhamn från Frankfurt kl 22:00. Frågan är nu om flyget blir inställt? Är det riskabelt att flyga? Tacksam för ett svar!
Flygen till och från Kastrup går som vanligt just nu.
Enligt den senaste informationen vi har fått så ställer inte vinden till det för flygtrafiken.
20.37
Rekommenderar alla som är intresserade av hur kraftig vinden är just nu på olika orter i Sverige att gå in på länken: SMHIs alla observationsstationer
www.smhi.se
20.38
Färjor mellan Karlskrona-Gdynia...är de inställda?
Stena Baltica med avgångstid 20.00 från Gdynia och 2016-12-27 10.00 från Karlskrona är inställd på grund av dåligt väder.http://www.stenaline.se/trafikinformation
M/S Skåne med avgångstid 15:00 från Rostock är inställd på grund av dåligt väder. Avgången från Trelleborg 23:00 är också inställd. Ny ETD är 27/12 07:30 från Rostock.
FS Sassnitz med avgångstid 15:30 är inställd på grund av dåligt väder. Även avgång 27/12 08:00 från Trelleborg är inställd. Vänligen kontakta Stena Line för mer information.
20.41
Hur är det med tågtrafiken imorgon Malmö-Stockholm imorgon bitti?
Det beror på om det blir några skador från stormen som kan påverka tågtrafiken. Du får hålla dig uppdaterad under morgonen. Just nu har vi den här informationen om tågen: http://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/har-ar-tagen-som-stalls-in-i-skane
20.02
Aftonbladet rapporterar om ett plan som tvingats landa på Bornholm efter att ha träffats av blixten. Vi har pratat med SAS, som säger att det här var en rutinåtgärd. Planet, flight SK596, var på väg från Keflavik på Island till Köpenhamn när Kastrup var tillfälligt stängt. Planet skickades då till Malmö för att tankas i väntan på landning. På väg dit träffades det av blixten, och landar då på närmaste flygplats, Bornholm, vilket är standardåtgärd.
Det händer att flygplan träffas av blixten och då ska planet ner och inspekteras som säkerhetsåtgärd. Nu står planet på Bornholm och i morgon kommer tekniker som flygs dit och inspekterar planet. Samtidigt flygs passagerarna till Köpenhamn, som nu får övernatta på Bornholm. Man flyger generellt genom oväder, så det gjordes ingen annan säkerhetsbedömning i det här läget, säger Karin Nyman på SAS till SVT Nyheter.
20.07
JUST NU: E6 över Uddevallabron avstängd.

Trafikverket skriver: "Rådande väderläge orsakar hårda vindbyar under kvällen och natten. Just nu stängd för all trafik."

Den preliminära prognosen är att bron ska öppna 09.00 imorgon.
19.06
Stormen Urd har nu uppnått orkanstyrka i Norge, rapporterar NRK. Det innebär vindar på över 33 meter per sekund.
18.59
Det finns många stora och svarta rubriker i andra medier om 25 meter höga vågor. Men SVT:s meteorolog Pia Hultgren poängterar att det gäller Norge framför allt.
- Där ligger hela Atlanten på så det är ett helt annat läge. I Sverige kan vi dock få sju meter höga vågor i Skagerrak, och det är ju mycket det med.
I Norge och Danmark kommer vindarna att uppnå orkanstyrka, över 33 m/s, något vi kanske får över havet i Sverige. Och det kommer blåsa hårt hela natten - och i morgon.
- Det blir stormbyar i natt till tre eller fyra på morgonen. I morgon kommer det fortsätta blåsa hårda vindar i stora delar av Sverige, även i fjällområdet. Det blir klass 1-varning i stor del av landet, säger Pia Hultgren.
20.42
Nu påverkas även spårvagnstrafiken i Göteborg. Från Västtrafiks sajt:

"Linje 1, 2, 6, 9, 11, stopp i spårvagnstrafiken vid Brunnsparken på grund av rådande väderlek. Linje 1, 2, 6, 9, 11 går från Brunnsparken via Kungsportsplatsen till Vasa Viktoriagatan/Järntorget i båda riktningar."

Väntas pågå till 03.59 i natt. Läs mer här: www.vasttrafik.se
20.48
är Öresundsbron stängd?
Öresundsbron är öppen men hastigheten är sänkt till 50 km/h. Vindkänsliga fordon som skåpbilar och höga släp rekommenderas inte att köra över bron.
20.52

Ingen båttrafik i Göteborgs södra skärgård. "Linje 281, 282, 283, 284, ingen båttrafik i södra skärgården på grund av rådande väderlek. Vi vet ännu inte när trafiken kan återupptas" skriver Västtrafik.

Startsida - Västtrafik - Västtrafik

VästtrafikVälkommen till Västtrafik! Vi har hand om kollektivtrafiken i hela Västra Götaland. Gå in på Västtrafik och se hur du tar dig till rätt destination.
!/trafikstorning/506368/
20.59

I Danmark avråder polisen i Midt- och Vestjylland biliser från att i onödan ge sig ut på vägarna på grund av kullblåsta träd och avbrytna grenar.

http://www.dr.dk/live/nyheder/live/2445257

21.01
Ett träd har fallit över Varbergsvägen i Åsa, enligt Trafikverket.
21.02
I Göteborg rapporteras om en lös plåt på sjätte våningen i närheten av kasinot.
21.02
Färjan på Svanesundsleden är tagen ur bruk på grund av högt vattenstånd.
21.19
Börjar tillta i Malmö nu. Rejäla byvindar!
21.20
Kommer stormen bli kraftigare?
Stormen Urd drar först nu på allvar in över Sverige, under tidig kväll har den befunnit sig över Norge. Så det kommer vara stormvindar, och på vissa håll orkanvindar, över Sverige i natt fram till funt tre-fyra på morgonen.
21.26
Hej!
Vet ni när det förväntas lugna ner? Kommer det t.ex. bli möjligt att åka tåg sträckan Göteborg - Kalmar?

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för stormbyarna över Bohuslän, Halland, Skåne och delar av Kronobergs län. Även i resten av Götaland väntas kraftiga vindar, men här har SMHI nöjt sig med en klass 1-varning. Först sent på natten väntas det mojna i södra Sverige. Då väntas det blåsa upp i Jämtlands- och Dalafjällen samt i södra Norrland.
21.33
Hej.
Kommer Angeredsbron i Göteborg att stänga på grund av stormen?
Hej Siham! Det finns inga besked om det ännu. SÅ här skriver Trafikverket: "Älvsborgbron i Göteborg har stängts för all trafik och Uddevallabron är öppen med reducerad hastighet. Fler vägbroar kan stängas beroende på väderläget."
21.43
Hur ser de ut för Gotlands del??
Det väntas bli mycket hårda vindbyar nu under natten, vilket kan innebära att träd knäcks och faller över vägar och elledningar. Men det kommer troligtvis inte bli orkanvindar över Gotland.
21.44
Är det några vägar eller broar som har stängts av i Uppsala?
Nej, stormen har inte hunnit så långt med sådan kraft ännu. Däremot är det varning för halka på några mindre vägar i Uppsalaregionen, så ta det försiktigt! :)
21.45
Kommer de hårda vindarna drabba Stockholm?
Det kommer att bli hårda stormvindar över en stor del av landet i natt, och även i morgon. Därför har Trafikverket varnat för att ge sig ut och köra i onödan, särskilt på mindre vägar.
21.46
Hej. Hur mycket blåser det nu i Malmö m/s,?
Klockan 21 blåste det 16,2 m/s.
21.50
Högt vattenstånd i Öresund:

De får lämna färjan via bildäck

svt.seVattenståndet i Öresund har stigit snabbt på grund av ovädret. Något som passagerarna ombord på färjan mellan Helsingborg och danska Helsingör fick erfara.
20.44

 SMHI:s senaste uppdatering:

Från i kväll och natt till tisdag väntas stormbyar i Bohuslän, Halland, delar av Kronoberg samt i Skåne. För dessa områden finns klass 2-varningar.

Redan nu är det hårda eller mycket hårda vindbyar i Bohuslän. Det är även blåsigt till havs. På Skagerrak och Kattegatt kulingvindar och från ikväll västlig eller nordvästlig storm. 

Från i natt väntas hård eller lokalt mycket hård vind i hela fjällkedjan. Dessutom snö, snöbyar och snödrev. Imorgon långsamt avtagande med början i söder. 

21.56
Kommer stormen nå Västra Värmland?
Det är inga varningar för Värmlands län, så du kan sova tryggt!
21.57
Hur är vädret i helsingborg nu??
Jag befinner mig ett antal mil därifrån, men enligt rapporter blåser det på ganska friskt, upp emot 20 m/s.
21.59
Både Trafikverket och SMHI uppmanar alltså människor att hålla sig inomhus, inte köra bil om man verkligen inte måste.
– Om man inte behöver ska man absolut inte ge sig ut i sånt här väder. Vi varnar av en orsak. Det är inte i klass med stormen Gudrun, men det är ett allvarligt väderläge, säger meteorologen till Aftonbladet
.
22.01
Är det risk för skador på skog innåt landet?
SMHI har utfärdat klass 2-varning över bland annat Kronobergs län, och där finns säkert risk för skador på skog. Senar rör sig stormen norrut mot Dalarna och södra Norrland.
22.02
Enligt senaste rapport så kommer stormen nå sin kulmen i Västsverige nu vid midnatt, medan det över Skåne och blir som blåsigast tidig morgon. Även under dagen i morgon blir det mycket hårda vindar i stora delar av Sverige.
21.20

Orkanbyar även i Sverige

Vid 21-tiden rapporterade TT att det på Väderöarna nu har uppmätts orkanstyrka i vindbyarna med 33,8 meter per sekund. Gränsen för orkan går vid 32,7.

– I Måseskär var det 31 meter per sekund och vid Vinga 29,3. Längre söderut har det varit 27,8 vid Falsterbo, säger Eva Strandberg, meteorolog vid SMHI.

Och kulmen är inte nådd ännu.

– Det är först på andra sidan midnatt som det börjar mojna lite, säger Eva Strandberg.
22.05
Väktare spärrar av kring en byggnadsställning som lossnat från ett tak på en skola på S:t Lars området i Lund i de kraftiga vindarna på annandagskvällen. Stormen Urd väntas slå till med full styrka under natten till tisdagen. Foto: Johan Nilsson / TT
22.12
Aram Faizan från Malmö har mejlat denna bild till oss, på när stormen drog in tidigare idag. ”Det är inte dimma på bilden utan hagel och regn”, skriver han.
22.22
Kommer det att blåsa stormvind vid Gävle och i så fall när
Gävleborgsområdet kommer nås av mycket hårda vindbyar under morgondagen, det spås avta framåt eftermiddagen. Så en sovmorgon kan vara en bra idé!
22.28


20.53
SVT:s reporter Ella Berger befinner sig på Orust och rapporterar om väldigt hårda vindar och svåra trafiksituationer. Strax utanför Varekilsnäs har körbanorna översvämmats så att en bil kört fast i vattnet och köer bildats. 
– Det är jättesvårt att köra bil här, vi åkte precis över Tjörnbron och man fick hålla hårt i ratten för att klara det. Men bron är fortfarande öppen för trafik som vanligt. Nu står vi här och det är vatten över hela vägen. Föraren till bilen som kört fast har vatten upp till lårhöjd. 
– Alla bilar som fastnat här måste på något sätt vända och köra tillbaka. Och vattnet kommer bara närmare och närmare.
22.32
Hur ser utsikterna ut för Dalarna?
Det blir mycket hårda vindbyar under dagen i morgon, som kommer avta under eftermiddagen.
22.34
Översvämmat kebabhak på Orust. Foto: Ella Berger.
22.35
var är det som värst just nu? rör sig vädret söder eeler öster ut?
För svensk del är det just nu värst över västkusten med orkanbyar över Skagerak. Stormvindarna har även tilltagit i Öresund för att kulminera kring midnatt. Sedan flyttar sig stormen norrut. När det mojnar i söder framåt tisdagen tilltar blåsten i norr, inte mint i fjälltrakterna.
22.46



22.47
Även på Hisingen i Göteborg är gatorna översvämmade. Foto: Erik Krång
22.50
70.000 personer är utan ström i västra och sydvästra Norge, rapporterar NRK.
22.53

Vid halv elva har stormen Urd börjat märkas av även längre in i landet.

-Nu kommer den att tillta markant över Skåne. Man kan räkna med byar på 24–25 meter i sekunden, säger Johan Lundgren, jourhavande meteorolog på SMHI tíll TT.

Stormen kommer att avta först vid fem, sex tiden på morgonen, och det kommer att fortsätta vara blåsigt under förmiddagen


23.35
På västra Jylland i Thorsminde har den högsta vindstyrkan i landet uppmätts. 37,8 meter i sekunden, skriver DR.
23.42
Först imorgon är det tänkt att den inställda tågtrafiken i södra Sverige ska vara igång igen.
– Som det ser ut får man nog räkna med att det är inställt på imorgon förmiddag också. Det beror på resultatet från de som synar banorna. Framåt lunch och eftermiddag kommer nog trafiken rulla igen, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.
23.43
I nuläget är följande tågsträckor avstängda meddelar Trafikverket:
Simrishamn - Malmö (Ystadsbanan)
Helsingborg – Hässleholm (Skånebanan)
Helsingborg – Eslöv (Rååbanan)
Jönköping-Vaggeryd
Halmstad-Nässjö
Nässjö-Hultsfred
Berga-Oskarshamn
Mönsterås-Blomstermåla (endast godstrafik)
Kristianstad – Karlskrona (Blekingekustbanan)
Kalmar – Linköping (Stångådalsbanan)
Göteborg – Strömstad (Bohusbanan)
Håkantorp - Gårdsjö (Kinnekullebanan)
Borås – Varberg (Viskadalsbanan)
23.45
Både SMHI och Trafikverket uppmanar folk att inte köra bil i onödan, speciellt inte på småvägar.
23.50
Vattenbeståndet sjunker söder om Öresundsbron i sydvästra Östersjön. Under måndagsnatten och tisdag morgon når nivån 70-90 centimeter under medelvattenstånd, skriver SMHI.
23.55
Bör man hålla sig inomhus även i Växjö-trakten?
SMHI har utfärdat en klass 2-varning i västra Kronoberg, men i östra Kronoberg ligger varningen på klass 1 med kraftiga vindar. Så det kan vara klokt att hålla sig inomhus för säkerhets skull.
00.34
Har även tågtrafiken mellan Nässjö och Vetlanda ställts in?
Enligt Trafikverket är tågen till Vetlanda inställda, åtminstone på morgonen. När tågen rullar igen är ännu inte bestämt.
00.56
Vattenståndet har under stormen stigit i Skagerrak, Kattegatt och Öresund norr om bron. Under kvällen är det 120-150 centimeter över medelvattenståndet, skriver SMHI.
01.01
">P4 Halland rapporterar att vattennivån är 175 centimeter över det normala. Vid hamnen och Örjans vall i Halmstad har räddningstjänsten byggt vallar med hjälp av sandsäckar.
01.06
”Med anledning av stormen Urd har Räddningstjänsten Storgöteborg under kvällen och natten fått en mängd samtal gällande vattenfyllda källare och lokaler orsakade av det höga vattennivåerna. Ett fåtal uppdrag på grund av den kraftiga vinden har rapporterats”, skriver Räddningstjänsten Storgöteborg på sin hemsida.
De har inte fått några rapporter om några personskador till följd av stormen.
01.18
Några uppdateringar kring elförsörjning vid Västkusten.
1046 kunder för Södra Hallands krafts är utan el i Hishult i Laholms kommun, Halland.
294 kunder för Eon i Halland är utan el. I Skåne är 425 kunder ellösa, bland annat Simrishamn, Kristianstad och Svalöv är drabbade.
238 av Ellevios kunder nära Torp på Orust är strömlösa. Personal är på plats och åtgärdar problemet.
01.27
I Danmark har stormen börjat avta vid Nordjyllands kust, rapporterar nyhetbyrån Ritzau enligt TT.
Öresundsbron är fortsatt avstängd, men tågtrafiken går som vanligt, enligt Skånetrafiken.
22.17

Öresundsbron stängd!

Trafiken på Öresundsbron stängs nu i båda riktningarna på grund av hårda vindar skriver brokonsortiet på sin hemsida.

Beskedet kom vid 22:14 och bron väntas vara avstängd till klockan 04:30 i natt. Styrkan i vissa vindbyar har legat på upp emot 30 m/s enligt sjöfartsverkets mätstation.

01.37
Polisen på Jylland meddelar att stormen Urds framfart enbart har orsakat materiella skador och inga personskador.
– Det har kommit många anmälningar om omkullvälta träd, skyltar och lyktstolpar, skriver polisen enligt Jyllands-Posten.
01.47
Enligt SMHI:s mätningar har vinden mojnat något i Göteborgsområdet efter midnatt. Men nära Halmstad mättes byvindar på 30,1 meter per sekund för drygt en timme sedan.
03.27
Fortfarande en del strömavbrott i stormområdet.
Bland Eons kunder är 296 kunder utan el i Halland, 187 i Jönköpings län och 769 i Skåne.
559 av Ellevios kunder i Halland har drabbats av elavbrott. I Västra Götaland 295 kunder.
Södra Halland krafts har fortsatt strömavbrott för 1186 kunder.
03.28
Öresundsbron är nu öppen igen för biltrafik, men vindkänsliga fordon rekommenderas att undvika bron. Högst tillåten hastighet är 50 km/h.
03.29
Bron stängde vid 22-tiden igår kväll.
03.30
Har några ställningar ramlat i Malmö/ Lund området?
Igår kväll rasade en byggnadsställning i Lund, men har inte sett några rapporter ännu om andra fall.
03.48
SMHI rapporterar att stormen Urd börjar röra sig vidare åt sydost och Baltikum.
I delar av Skåne och Kattegatt är det fortsatt klass 2-varning, men i Bohuslän, Göteborg och Halland råder nu klass 1-varning.

Det väntas också hårda eller mycket hårda vindbyar i södra Götaland, på Öland och Gotland samt i södra Norrland. SMHI varnar också för kuling till havs och blåsigt i fjällen med fjällvädervarning i hela fjällkedjan.
04.20
Närmare 2.500 kunder hos Eon är utan ström. På Öland är 400 strömlösa, i Östergötland närmare 700, Halland närmare 300 och i Skåne är nästan 800 utan el.
04.22
Vågor som sköljer in över Scaniaparken i Malmö natten till tisdag. Foto: Johan Nilsson/TT.
05.31
De flesta av de Ellevio-kunder som var utan ström har nu fått tillbaka elen. Drygt 150 är fortfarande utan.
05.36
Räddningstjänsten i Väst skrev tidigare i natt på sin Facebooksida:
”Räddningstjänsten avvecklar nu den stabsorganisation som varit aktiv under stormen Urd. Vi har dock fortfarande kvar den förstärkta personalorganisationen.
Ett tiotal väderrelaterade händelser blev inrapporterade och hanterades under kvällen och natten. Vad Urd 'ställt till med' blir tydligt fullt ut först när det ljusnar i morgon bitti.”
05.37
Hej, vet du hur det ser ut med flygen? många førseningar idag från malmø?
När SVT talade med Swedavia igår var det inga flyg som påverkades och det verkar förbli så.
05.42
Kommer Älvsborgsbron att öppnas nu på morgonen
Enligt uppgifter till TT ska Älvborgsbron vara öppen nu, så det är nog fritt fram att köra där nu.
05.48
Hur ser det ut med tågen från Skåne till Göteborg?
Enligt Trafikverkets hemsida verkar tågen som går mellan Malmö och Göteborg avgå som tänkt.
06.07
Nu stänger vi ner liverapporteringen för denna gång. Tack för att ni har varit med och läst. Tack för alla frågor och god fortsättning.