Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Varning utfärdad – ishalka ger problem i trafiken


Den som ska ut i trafiken i dag bör ta det försiktigt. Snö och regn riskerar att göra vägarna förrädiska och SMHI klass 1-varnar på flera håll, och klass 2-varningar i Stockholm och Södermanland. Flera trafikolyckor har redan inträffat.

SVT Nyheter rapporterar här direkt om läget i trafiken.

SVT rapporterade · Direktrapportering om trafikläget 3 januari

16.52
Hej och välkomna till denna direktrapportering om väder, väglag och trafikläget denna tisdag den 3 januari 2017.
16.54
Kombinationen snö, regn och hala vägar har skapat problem på flera platser i landet under dagen.
16.55
Flera trafikolyckor har inträffat och samtidigt varnar SMHI för oväder. På E18/20 kolliderade inte mindre än tolv fordon, varav tre långtradare, under eftermiddagen.
16.55
– Snöfall och kyla gör att vägarna är blixthala. Vi är utlämnade åt vädrets makter. Det går inte att köra busstrafik helt enkelt, sa Kristian Lans, presschef på Västtrafik, till SVT Nyheter Väst tidigare på dagen.
16.57
Vid 15.15 inträffade en singelolycka på Nissastigen/väg 26 vid Gislaved. När ambulans och räddningstjänst kom till platsen krockade även de, eftersom det var så halt på vägen. Olyckan påverkar framkomligheten på vägen. Vi återkommer med mer information snart.
16.59
SMHI har utfärdat klass 1-varningar i stora delar av landet: Över hela Småland, Öland, Gotland, Östergötland, Örebro, Västmanland, Dalarna (utom Dalafjällen), Gävleborg, Upplands inland, Jämtland (utom Härjedalsfjällen) och fjälltrakterna i Västerbotten och Norrbotten.
17.00
I Stockholm (med undantag för Roslagskusten) och Södermanland råder dessutom en högre klass 2-varning.
17.01
Från Östergötland och norrut gäller varningen snöfall och halka, och längre söderut framförallt risken för ishalka.
17.02
I hela Östersjön varnas också för isbildning och hårda vindar.
17.02
Det hårda vädret ställer till det för samtliga färjeturer till och från Gotland. Cirka 2.500 resenärer berörs enligt Destination Gotland.

Hårt väder ställer in färjor

svt.seDet kommande ovädret tvingar Destination Gotland att ställa in samtliga turer under onsdagen.
17.02
SMHI:s definition av en klass 2-varning: Väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa ny information på internet, radio eller TV.
17.06
Inga rapporter om hur det ser ut i Skåne?
I Skåne har ingen varning utfärdats. Däremot har nyligen en lastbil havererat på E6 vid Landskrona i riktning mot Malmö, vilket har gjort trafiken helt stillastående med långa köer som följd, rapporterar Sydsvenskan.
17.07
ÖREBRO: Det är just nu totalstopp i trafiken på E18/E20 efter en olycka med flera fordon inblandade.
– Det är nio personbilar och tre långtradare som är inblandade. Bärgare är på väg till platsen men just nu är det helt stopp i trafiken, säger Pelle Lindgren, inre befäl vid Nerikes brandkår.
17.07
VÄSTRA GÖTALAND
Trafikverket varnar för halka i hela Västra Götaland på grund av nederbörd på kalla vägytor. Stor risk för fortsatt halka då blöta vägbanor kan återfrysa under kvällen och natten. Trafikanter uppmanas att ta det försiktigt i trafiken.
17.08
Borde jag sätta på vinterdäcken?
Ja, det är lag på att ditt fordon ska ha vinterdäck från 1 december–31 mars om det är vinterväglag.
17.08
I Halland har åtta trafikolyckor inträffat till följd av halkan. Fem personer ska ha skadats. Strax före klockan nio på tisdagsmorgonen inträffade en singelolycka på E6 i höjd med Halmstad. Därefter inträffade ännu fler olyckor på E6 trots både räddningstjänstens och SMHI:s varningar.
17.08
Finns det prognos för olyckan i Örebro? Suttit fast i 40 minuter nu...
Hej Kristina. Det är ännu oklart. Polisen uppger att bärgningsarbetet kommer att pågå under en längre tid. Under tiden leds trafiken om via alternativa vägar.
17.10

Ambulans och räddningsbil bärgas efter kökrock

svt.seEn ambulans och ett räddningsfordon som var på väg till en olycka måste nu bärgas efter en kökrock. Norrgående fil på riksväg 26 i höjd med Båraryd utanför Gislaved är nu avstängd.
17.10
Två vuxna och två barn inblandade I en trafikolycka på riksväg 40 utanför Borås. På grund av halkan for bilen av vägen och landade på taket. Den började sen att brinna. Hela familjen ska ha klarat sig lindrigt undan och haft tur i oturen.
17.12
Den rådande väderleken och medföljande varningar orsakas av ett lågtryck som under dagen bildas över Västra Svealand och sedan drar österut med snöfall och kraftiga vindar i sitt spår, förklarar SVT:s meteorolog Nitzan Cohen i vår direktsändning här ovan.
17.12
Har inte hört något om läget i Blekinge, Skåne?
I varken Skåne eller Blekinge finns några utfärdade varnignar, men det finns på grund av nederbörd och låga temperatur finns risk för lokal ishalka. Ta det såklart försiktigt på vägarna där också!
17.17
Hur är det mellan Stockholm o Sundsvall?
Varning för snöfall och vindbyar har utfärdats för Gävleborgs kustområde, vilket alltså kan skapa en del problem med framkomligheten. I Sundsvallstrakten i Västernorrland finns inga varningar, men det kan såklart också finnas risk för hala vägar på sina håll där också. I huvudstaden varnas som sagt också för kraftigare snöfall och drivbildning, så ta det lugnt på väg in/ut ur Stockholm.
17.18
Var det någon skade i ambulansen som bergades?
Ingen ska ha skadats vid olyckan i Gislaved.
17.18
Hur ser det ut på vägarna påväg ut mot Arlanda?
Hej Ellen! Det har än så länge inte kommit in några rapporter om trafikstörningar på väg mot Arlanda. Snön drog in över Uppsalaområdet i 16.30-tiden. Vi uppdaterar om trafikläget här. Håll utkik!
17.20
Trafikverket har höjt sin beredskap på grund av vädervarningarna, och rekommenderar att man om möjligt avvaktar med att ge sig ut på vägarna i kväll och under natten.
17.20
VÄSTRA GÖTALAND
Det har inträffat en singelolycka i höjd med Tallåsen i Åmåls kommun. Det är halt på platsen. I nuläget finns inga uppgifter om personskador.
17.20
Måste man ge sig ut så är de främsta handfasta tipsen: Anpassa farten, hålla avståndet och ha med sig varma kläder om man i värsta fall skulle halka av vägen och bli stående länge.
17.22
Hur kommer tågtrafiken att påvekas?
SJ har i nuläget inga större rapporterade/planerade störningar i trafiken under kvällen, men vi uppdaterar såklart med uppgifter om läget förändras när snövädret drar framåt.
17.22
ÖREBRO: Trafikverket uppger vid 17-tiden att E20 är avstängd mellan trafikplats Adolfsberg och Marieberg, i riktning mot Göteborg och mot E18 Eskilstuna. Det finns ännu ingen prognos för när vägen kan öppnas igen.
17.23

Snöfall över Värmland - flera olyckor

svt.seJust nu är det totalstopp på E18/E20 vid avfarten till Karlskoga på grund av att nio personbilar och tre långtradare kolliderat.
17.24
Fyra personer fördes till sjukhus efter olycka i Vansbro på eftermiddagen, och det var delvis stopp i trafiken på väg 26 tills helt nyligt.

Trafikolycka i Vansbro

svt.seTvå personbilar kolliderade på något sätt på väg 26 i Vansbro under tisdagseftermiddagen. Olyckan skedde i höjd med Sandbäcken i södergående riktning.
17.25
Hur ser det ut mellan Göteborg och Laholm/Halmstad?
Under förmiddagen var det många olyckor på E6 genom Halland. Det har inte varit några olyckor där det senaste. Ta det varsamt på vägarna det är risk för halka.
17.28
Såhär ser prognos för väderläget i kväll ut, enligt SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.
17.29
Ingen fråga utan påståenden!
Hur än vädret är så har man bestämt sig för att åka någonstans å "väder å vind" drabbar inte mig/oss..
Hur än ni håller på så HÖR man inte de om MAN BESTÄMT SIG!
Så kan det vara i många fall, men varningar utfärdas inte i onödan och det är alltid värt att fundera åtminstone en extra gång kring resplaner i riskfyllda områden.
17.34
JÖNKÖPINGS LÄN: Klockan 15.18 fick polisen larm om en olycka vid väg 26 i Gislaved – en bil ska ha kört in mitträcket. Det är mycket, mycket halt på vägen enligt polisen. Ett utryckningsfordon ska även ha kört in i en ambulans. Samtliga fordon behöver bärgas. Det finns inga rapporter om personskador.
17.35
Rubriken säger "Masskrock på E18", var beskrivs den händelsen?
Vi har skrivit en hel del inlägg om den olyckan. Du kan läsa ännu mer om den här: http://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/totalstopp-pa-e18-e20-tolv-fordon-i-trafikolycka
17.37
Nu kommer också uppgift att E18/E20 har öppnats igen efter den större masskrocken tidigare under eftermiddagen:

E18/E20 öppen igen

svt.seEfter att E18/E20 varit avstängd på grund av en trafikolycka har vägen nu öppnats. Men det råder begränsad framkomlighet uppger Trafikverket.
17.38
Det råder dock fortsatt begränsad framkomlighet förbi platsen, meddelar trafikverket till SVT Nyheter Örebro.
17.38
Tidigare under eftermiddagen var alltså nio personbilar och tre lastbilar inblandade i en trafikolycka. Den skapade totalstopp på E18/E20 i Örebro vid avfarten mot Karlskoga.
17.38
Trafikverket meddelade kl 17.20 att vägen nu är öppen och trafiken igång, men med begränsad framkomlighet i väntan på att samtliga räddningsfordon och polis har lämnat platsen.
17.39
Finns det risk för inställningar av tågtrafik också?
Risk finns, men ännu finns inga rapporter om inställda avgångar.
17.48
Hur många dagar ska detta pågå?
Det aktuella snövädret väntas bli "värst" under kvällen och natten, men även under onsdag väntas snömängder om än försvagade, och det blir fortsatt rejält blåsigt över Östersjön. På torsdagen blir det lugnare men rejält mycket kallare, med minustemperaturer att vänta i hela landet, och till helgen väntas sedan mer snö, men relativt stillsamt väder.
17.52
För detaljkoll på senaste prognosen kan ni kika in på SVT Väders artikel:

Busväder närmaste dygnet

svt.seSe hur vädret ska bli där du befinner dig – timme för timme. Här kan du även läsa månadskrönikor, lära känna SVT:s meteorologer och hitta läsarnas väderbilder.
17.55
Kommer detta att drabba Skåne någonting
Många frågor om Skåne: Ingen varning utfärdad, men regn väntas falla som kan frysa på under natten och leda till lokal ishalka.
(Och det är bara att fråga på, såklart!)
17.57
Hej
Hur blir det i Småland runt Oskarshamn?
I hela Småland råder klass 1-varning för plötslig ishalka. I norra delen av landskapet väntas också en hel del snö falla under natten.
18.03
Hur fungerar flygtrafik? Hur bli under helgen med trafiken i Göteborg?
Swedavia rapporterar för nuvarande inte om några större förseningar eller några inställda flyg från någon av de större flygplatserna, bland andra Landvetter.
Vi rapporterar dock såklart om läget skulle förändras.
18.02
VÄSTMANLANDS LÄN: SVT-medarbetaren Ann-Britt Ryd Pettersson körde från Södertälje mot Köping vid 15.30-tiden – hon kom precis fram. Hon rapporterar om cirka en decimeter snö i området.
– Det vräker ner snö och det är väldigt svårt att se någonting. Det har rullat mycket, mycket långsamt på vägen och det är väldigt dåligt plogat på vägarna, säger hon.
18.03
Tack för svaret Matthias!
Varsågod!
18.09
Trafikverket har uppdaterat sin hemsida med en färsk uppmaning inför de som ska ut och resa i kväll:
"Kör försiktigt, håll avståndet och tänk på att resan kan ta längre tid. Tågresenärer uppmanas att hålla sig uppdaterade om aktuellt läge via sin tågoperatör."
18.10
Framförallt varnar man för besvärligt väglag till följd av kraftig drivbildning i samband med ymnigt snöfall och starka vindar, i framförallt mellersta och östra Sverige.
18.14
GOTLANDSFÄRJAN: Observera att Destinaton Gotland ställer in samtliga turer till och från Gotland under onsdagen. Kvällens turer ska dock gå som vanligt enligt turlista.
18.15
För att föra fram Trafikverkets uppmaning än en gång, har min kollega Fanny Renman precis gjort en ny intervju med dem som går att läsa här:

Trafikverket uppmanar: håll er borta från vägarna

svt.seDet är utfardat en klass 2-varning i länet och på trafikverket har man satt upp beredskap för halka, snödrivor och hård blåst. – Man ska överväga om man överhuvudtaget ska ge sig ut på vägarna under kvällen, säger Eva Nordén på Trafikverket.
18.16
– Eftersom att det är en klass 2-varning utfärdad så ska man överväga om man överhuvudtaget ska ge sig ut på vägarna under eftermiddagen och ikväll. Har man möjlighet ska man avvakta till i morgon och kolla hur väglaget ser ut då istället, säger Eva Nordén som är presstalesperson på Trafikverket.
18.17
Trafikverket är de som ska skicka ut plogbilar på de vägar som behöver det.
– Vi håller koll, timme för timme, och vi har beredskap. Det har pågått saltning och sandning i den mån som gått under dagen, men på vissa platser har regn spolat bort det mesta, säger Eva Nordén.
18.18
Tåget Gbg-Sthlm står still. Ev tillbaka till Hallsberg.
Tack Per! Om det är tåg 440 det gäller så beror det enligt SJ på ett fordonsfel och alltså inte nödvändigtvis den aktuella väderleken. Hör gärna av dig, och ni andra, om ni upplever andra störningar!
18.19
UPPSALA LÄN: En personbil har kört in i ett räcke på E4 på avfarten mot Örbyhus, enligt räddningstjänsten som också uppger att ”det snöar något fruktansvärt”.
18.21
Hur är det med flyg på söndag
Det är alldeles för tidigt att säga i nuläget, men enligt prognosen ska vädret bli lite lugnare men fortsatt snöigt. Sedan beror det såklart på varifrån/vart i landet man ska flyga. Ett tips är att hålla koll med ditt flygbolag och den aktuella flygplatsen/Swedavia.
18.31
Vår direktsändning om väder- och trafikläget är som ni säkert har märkt över, men hör ovanför kan ni nu ses en sammanställd prognos över de närmaste dagarnas (snö)väder.
18.32
Det är alltså klass 2-varning i Stockholms län, förutom Roslagskusten, samt i Södermanlands län. Varningarna kan ni hålla koll på på SMHI:s sajt.
18.34
Definitionen av en klass 2-varning är, enligt SMHI: Snöfall som kan ge kraftig drivbildning: Snömängder där det väntas minst 12 mm (i smält form) inom 12 timmar i kombination med frisk vind (över 8 m/s). Medför stora trafikproblem. Kan vid temperaturer nära noll grader ge störningar i el- och teleförsörjningen.
18.42
Vi får in flera rapporter om olyckor och besvärligt väglag i mellersta och östra Sverige. Uppmaningen från Trafikverket är att köra försiktigt, hålla avståndet och tänka på att resan kan ta längre tid än man räknat med. Tågresenärer uppmanas att hålla sig uppdaterade om aktuellt läge via sin tågoperatör.
18.46
"Man ska följa väderutvecklingen och inte ge sig ut i trafiken. Har man möjlighet ska man avvakta med körningen till morgonen. Om man absolut måste ge sig ut ska man köra med stor försiktighet," säger Eva Nordén på Trafikverkets presstjänst.
18.47
Börjar inte det här bli lite överdrivet med att så fort det kommer lite snö så behöver det bli klass 2 varning? Ingen kan väll vara förvånad över att de kommer snö under vintern i Sverige?
Hej Fredrik! En viktig orsak till varningarna är att Trafikverket vill undvika trafikkaos och bilar som fastnat, vilket försvårar snöröjningen. ”Vid förra snöovädret försvårades vårt arbete av fordon som fastnat och blockerade vägen för våra plogbilar eftersom många inte hade vinterdäck”, säger Eva Nordén på Trafikverket.
18.56
UPPSALA LÄN: Två personer uppges vara skadade efter olyckan på E4 då en personbil körde in i mitträcket. Olyckan skedde vid norrgående avfart mot Örbyhus ( Tierp ), men den tidigare avspärrningen ska nu vara hävd.
19.19
STOCKHOLMS LÄN: En bil har kört in i ett räcke på E4/E20 vid trafikplats Salem i södergående riktning. Oklart hur skadeläget är, men det finns risk för trafikstörning på vägen. Larmet kom till polisen vid 18.30-tiden.
19.28
STOCKHOLMS LÄN: Strax innan 18.30-tiden inträffade även en trafikolycka i Tyresö vid korsningen Gudöbroleden/Skogsängsvägen. Olyckan beror troligen på snön som faller, enligt polisen. En person har förts till sjukhus med nacksmärtor.
19.30
På E4 förbi Nyköping snöar det ordentligt. 
Foto: Pontus Stenberg 


19.32
STOCKHOLMS LÄN: Det svåra väglaget gör att flera lastbilar står stilla på länsväg 225 i höjd med Nynäshamn, rapporterar polisen strax efter klockan 19. Kör försiktigt!
19.35
STOCHKHOLMS LÄN: I Södertälje råder just nu kraftiga förseningar i busstrafiken på grund av halka, uppger SL.
19.36
Hur ser det ut på vägen mellan Norrköping - Eskilstuna ( väg 56)?
Hej Jennie! Än så länge finns inga uppgifter från Trafikverket om trafikstörningar på väg 56. Men det är väldigt halt på vägarna och snön fortsätter att falla – så kör försiktigt om du måste ut på vägen!
19.46
Hur funkar E4, södergående riktning, söder om Jönköping ?
Varningar är utfärdade för ishalka och besvärligt väglag genom Jönköpings och Kronobergs län, då alltså även på E4. Inga rapporter om olyckor på sträckan för tillfället.
19.47



19.47


19.48
Hur ser det ut i Märsta/Sigtuna?
Hej Torstein, inte sett några rapporter om några trafikincidenter just i Märsta/Sigtuna men en klass 2-varning är utfärdar för hela Stockholms län. Så ta det försiktigt om du måste ta dig ut på vägarna.
19.53
Hur beräknas vädret vara imorgon (bitti) i Uppsala?
Hej! Här kan du se en prognos för morgonen i Uppsala. http://vader.svt.se/vader/uppsala
20.10
Som en liten sidnot kan jag säga att jag bor Dalarna med snö å halka men aldrig upplevt sån halka som det var utanför Halmstad på förmiddagen idag. Bilkön körde 30 km/h och ändå var det svårt att hålla sig på vägen pga spår i asfalten
Tack för informationen Anders! Bra att veta för de som är ute och kör kring Halmstad i kväll.
20.16
Angående kollektivtrafiken i Stockholmsområdet säger Thomas Silverdal på SL:s pressjour att allt ska rulla på.
– 
 Det är lite problem med bussarna i Södertäljeområdet och söder om Stockholm, på grund av halkan. Men allt rullar på i
alla fall, säger han.
20.17
Vågar jag åka tidigt på morgon Strängnes- Södertälje?
Hej! Trafikverket sa tidigare under kvällen att man bör hålla koll på de senaste trafik- och väderuppdateringarna om man ska ut och köra i morgon bitti.
20.22
ÖREBRO: Vid 20-tiden krockade en lastbil och en personbil i centrala Örebro. Polis och räddningstjänst är på plats. Enligt de första uppgifterna ska två barn och två vuxna suttit i bilen. Skadeläget är oklart. Mer information uppdateras i denna artikel: 

Lastbilskrock i Rudbeckskorsningen

svt.seEn personbil och en lastbil har krockat i kosrningen Östra bangatan/Rudbecksgatan i centrala Örebro. Polis, ambulans och räddningstjänst är på plats.
20.27
Hur kommer pendeltågen att fungera imorgonbitti
Det finns inget som i nuläget tyder på att man kommer ställa in några tåg under morgondagen. Naturligtvis kan det dock hända något under natten som förändrar situationen.
20.32

Det är många som undrar över pendeltågstrafiken under morgondagen. Senaste uppdateringen från Trafikverket vid 20-tiden ger beskedet
att man inte gör några justeringar i trafiken i nuläget.

– Man lägger resurser på
snöröjning och liknande under kvällen, säger Eva Nordén på Trafikverkets pressjour.

20.48
STOCKHOLMS LÄN: Mellan klockan 18 och 20 fick polisen larm om 12 trafikolyckor på olika håll i Stockholms län – samtliga till följd av det svåra väglaget. Inga allvarliga skador har rapporterats.
– Folk snurrar in i varandra och det snöar rejält. Håll avståndet på vägarna, och åk inte ut om du inte måste, säger Eva Nilsson, informatör på Stockholmspolisen.
21.17
Vi avrundar nu denna direktrapportering kring väder- och trafikläget för kvällen, men fortsätter givetvis vår rapportering på SVTnyheter.se dygnet runt. Här kan ni redan nu läsa en uppdaterad sammanfattning av läget:

Trafikkaos i ishalkans spår – nu slår snöovädret till

svt.seKombinationen snö, regn och hala vägar har skapat problem på flera platser i landet. Flera trafikolyckor har inträffat och samtidigt varnar SMHI för oväder under natten och in på onsdagsdygnet.
På E18/20 kolliderade inte mindre än tolv fordon, varav tre långtradare, under eftermiddagen.
21.18
Tack från oss alla här! Kör försiktigt i natt, som alltid, och ta hand om varandra både i och ur trafiken!