Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Här kan du följa väderläget där du är

  • SMHI har utfärdat en klass 2-varning för snöfall som kan ge kraftig drivbildning i Västerbotten. I södra Sverige varnas också för kuling och blåst.
  • Enligt Trafikverket är västra Sverige, sydöstra Sverige och Norrlandskusten drabbat av halka.
  • SVT:s lokala redaktioner i Sverige följer väderläget här – dela gärna med dig av dina väderbilder på tipsaoss@svt.se!

SVT rapporterade · SMHI varnar för snökaos

Läget just nu:
• Det är fortfarande kraftiga vindar och mycket blåsigt längs med norra Norrlandskusten. Över Götaland driver kraftiga regnskurar och blötsnöbyar österut. Det råder kulingvindar på många farvatten men vindarna avtar under kvällen.
• Bilister uppmanas att ta det fortsatt försiktigt på grund av halkrisk på de flesta håll i landet. Ett råd är att undvika mindre underhållna vägar. Även Blekinge, Kalmar län och södra Östergötlands län har problem med halka på vägarna.
• Det råder klass 2-varning för Västerbotten, där kraftiga vindar i samband med fallande snö kan skapa ett extra besvärligt väglag. Vid Norra Kvarken råder kulingvarning och en klass 2 varning för mycket högt vattenstånd.
07.45
God morgon och välkomna till vår liverapport!
07.48
Just nu blåser det kuling längs västkusten.
07.52
En front med nederbörd är på väg in över västra Sverige och rör sig sedan österut under dagen. Längs kusten kommer nederbörden i huvudsak vara regn, men inåt land övergår nederbörden till snö och på sina håll kan det snöa kraftigt. I kombination med kraftig vind kan detta leda till drivbildning.
07.58
Just nu kollar vår reporter Ivar läget med räddningstjänster runt om i Västsverige om hur läget är i deras kommuner.
07.47
SMHI har utfärdat en klass 2-varning för snöfall som kan ge kraftig drivbildning. De områden som berörs av varningen är Halland, Sjuhärad, Sydvästra Jönköpings län samt västra delarna av Kronoberg.
14.42

Foto: TT 

08.14
Två personbilar har krockat väster om Borås på väg 40 från Tullamotet till Viaredsmotet i riktning mot Göteborg. Just nu är det stor påverkan på trafiken och enligt Trafikverket beräknas läget återgå till det normala runt 16.00.
08.20
En singelolycka har inträffat vid Östra Frölunda utanför Borås.
08.21
Under morgonen skedde en personbilsolycka på E20 från Skulltorpsmotet till Jonseredsmotet i riktning mot Alingsås. Räddningstjänsten är på plats och enligt Trafikverket kommer trafiken rulla på som vanligt vid 8.45.
08.23
I Värmland blåser det kraftigt nu på morgonen. SMHI har utfärdat en varning för hårda sydliga vindbyar och uppemot en decimeter snö. Även på Vanern är en kulingvarning utfärdad.
08.24
08.26
Bilden nedan är från Östra Frölunda utanför Borås där en personbil kört av vägen. Enligt räddningstjänsten har det varit flera avåkningar i Sjuhäradsområdet på morgonen. Bilden är tagen av Joakim Eriksson.
08.26
Just nu: 17 m/s i Grötvik i Halmstad.
08.39
Utanför Marstrand blåser det enligt Sjöfartsverket byvindar på över 29 m/s.
08.41
Räddningstjänsten Storgöteborg har under onsdagsmorgonen extra bemanning till följd av klass 2-varningen i området.

– Det värsta kommer drabba östra delarna av Västra Götaland och även neråt Halland, men vi kommer också ha stormbyar i vårat område, säger Bosse Andersson, stabschef på Räddningstjänsten Storgöteborg.
08.55
HALLAND
Just nu kom en rapport om ett nedfallet träd över vägen vid Mariedal i Kungsbacka kommun. Det handlar om väg 946, och arbetet med att få bort trädet kommer enligt prognos att pågå till klockan 10.
09.12
JÖNKÖPING
Än så länge är det lugnt på vägarna i Jönköpings län. Snöovädret väntas dra in kring lunchtid.
09.16
VÄSTRA GÖTALAND
Ett träd har fallit över länsväg 1968 efter Kilanda kyrka mot Kollanda. Halva vägen är blockerad, meddelar Trafikverket.
09.28
När väntas nederbörden gå över i snöfall i Sjuhärad. Och hur länge beräknas snöfallet och blåsten vara?
09.29
KRONOBERG OCH KALMAR
Det kan bli halt väglag, dålig sikt och träd kan knäckas på E4:an i västra delen av Kronoberg säger SVT:s meterolog Deana Bajic. De hårda vindarna når Kalmar län under eftermiddagen och under kvällen kan det blåsa upp till 23 m/sekund vid kusten.
09.30
@Staffan: Enligt SMHI övergår regnet i snöfall vid elvatiden på förmiddagen, senare i eftermiddag blir det regn igen.
09.31
JÖNKÖPING
Länstrafiken skriver på sin hemsida att fler tåg än de mellan Jönköping-Värnamo och Nässjö-Vaggeryd kan ställas in med kort varsel. Ersättningsbussar sätts in och körs i den mån väglaget tillåter det. Tågen är inställda till kl 12 imorgon torsdag.
09.33
– Det är mycket hårda vindar nu i Göteborg och Bohuslän, med vindbyar på mellan 21-24 sekundmeter. På sina håll når det upp till storm i byarna, och det kulminerar under förmiddagen, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.
09.35
VÄRMLAND
Ett träd har fallit över väg 241 mellan Södra Borgeby och Torsberg. Trädet spärrar vägen i båda riktningarna och räddningstjänst är på väg.
09.40
JÖNKÖPING
Prognosen säger att det kan bli upp mot 10-15 cm blötsnö i länet med vindbyar upp mot 20 m/s. I de östra delarna väntas snöfallet bli mindre.
10.05
Under morgonen har det varit det strömavbrott i Kristinehamn, till följd av nedfallna träd på ledningar. Som mest var 1.282 drabbade
10.27
Sjuhäradsbygden har nu värst väder i Västra Götaland med mycket hårda vindar upp mot 21 sekundmeter. Det är också risk för kraftigt snöfall i området, med upp mot 10-15 cm snö.
– Det är mycket blötsnö, och på grund av den hårda vinden finns det risk för drivbildning, vilket gör att snön faller ojämnt och kan ställa till det en del i trafiken, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.
10.33
VÄRMLAND
Just nu är det problem med nedblåsta träd i Arvikatrakten. Väg 172 mellan Vännacka och Söderlund cirka 2,5 kilometer söder om Sulvik, är helt blockerad av flera nedfallna träd och enligt Trafikverket kommer ingen trafik att kunna passera förrän runt klockan 11.30 igen.
10.38
HALLAND
Just nu är det strömavbrott på flera håll i Halland. På onsdagsmorgonen var det över trehundra rapporterade strömavbrott hos Eons kunder i Halmstad, Falkenberg och Hylte.
– Vi har förstärkt beredskapen med hänsyn till vädret, berättar Anders Klemedsson på Eons pressjour.
– Det handlar i flera fall om träd och grenar som hamnat på elledningar och då måste vi ta bort spänningen innan vi åtgärdar. Därav kan fler bli berörda av avbrotten.
När SVT Nyheter Halland ringer för en uppdatering vid klockan 10:30 är avbrotten i Halmstad åtgärdade, men 211 hushåll i Falkenberg och Hylte saknade fortfarande ström.
10.39
Det snöar på ganska bra nu över västra Götaland, men det är också inslag av regn på sina ställen. Som tidigare nämnt är det risk för drivbildning i samband med det. Det väntas falla mellan 10-15 cm som mest, dock inte överallt.
10.42
JÖNKÖPING
Ett träd har blåst ner över E4 mellan Jönköping och Huskvarna.
10.42
GÖTEBORGS SÖDRA SKÄRGÅRD
Styrsöbolaget meddelar att stormen påverkar flera avgångar under dagen.

Vesta ersätter snabbåtar från 10.53. Avgångar som påverkas är:

Saltholmen mot Vrångö 10.53 samt 12.35

Vrångö mot Saltholmen 11.33 samt 13.30

Trafiken på Styrsö Skäret är indragen från 09.45. Resenärer hänvisas till Styrsö Bratten.

Godsturen från Fiskebäck 10.00 trafikerar inte Vrångö.

Trafiken på Brännö Husvik är indragen från 09.50. Resenärer hänvisas till Brännö Rödsten.

Trafiken på Sjumansholmen är indragen från 11.25.
10.43
Hej, är Älvsborgsbron öppen? Hur ser väglaget ut på E6 mellan Kungsbacka och Gbg?
Vi befinner oss på E6 mellan Halmstad och Falkenberg just nu. Här är det snömodd på vägbanan och det blåser ordentligt.
10.45
@A-S: Hej A-S Broarna i Göteborg är öppna, och det är blött och regnigt på vägarna söderut. Möjligen är regnet snöblandat på vissa ställen.
10.45
Här vid Torpabron är det plus en grad och delvis snöar det lodrätt och delvis vågrätt.
Ibland står träden helt stilla för att snabbt börja vaja i vinden.
10.47
När byvinden når över 21 m/s ökar risken avsevärt för fallande träd. En del träd har redan fallit och det lär bli fler. Det är alltså inte bara väglaget man bör se upp med, utan även vara uppmärksam på hur omgivningen ser ut.
10.52
JÖNKÖPING
Räddningstjänsten var snabbt ute och fick undan trädet över E4. Inga tillbud har rapporterats i samband med händelsen.
10.53
VÄSTRA GÖTALAND
I Vårgårda är 376 kunder drabbade av elavbrott och i Vara saknar 147 kunder el just nu, rapporterar Vattenfall.
10.53
Det snöar ymnigt
Var befinner du din någonstans, Lotta?
10.54
VÄSTRA GÖTALAND 
Så här ser det ut när en tittare körde mellan Lerum och Bollebygd.
10.54
JUST NU i HALLAND: Trafikolycka orsakar totalstopp på E6 i norrgående riktning. Olyckan inträffade i höjd med Väröbacka.
10.57
VÄSTRA GÖTALAND
Också från Marks kommun rapporteras nu elavbrott, där saknar 393 kunder el.
10.58
SVT VÄDER Efterlyser: Skicka gärna in tittarbilder till oss på väderredaktionen som visar det här snöfallet/blåsvädret. Ta bild i liggande format och skicka till vaderbild@svt.se!
11.01
HALLAND
Träd över halva vägbanan på väg 932 i höjd med Gåsevadsholm mellan Gödestad och Lille Lund.
11.01
VÄSTRA GÖTALAND
En bil har kört av vägen mellan Härryda och Borås. Trafiken går sakta och sikten är dålig.
11.07
Det rapporteras nu om flera olyckor kopplade till det besvärliga vädret. Något man ofta glömmer vid kraftigt snöfall är att sikten försämras kraftig - blir ungefär som vid tät dimma. Tänk på att använda dimljus och dimbakljus vid behov!
11.14
VÄSTRA GÖTALAND
Jag körde nyss på E20 mellan Alingsås och Lerum i riktning mot Göteborg. Blöt snö ligger på vägbanan och de flesta håller en lägre hastighet än den tillåtna och håller sig i högerfilen.
11.14
VÄSTRA GÖTALAND
Singelolycka på väg 554 från Ingelse till Varpholmen strax utanför Tullebo. Stor trafikpåverkan i båda riktningarna enligt Trafikverket.
11.18
VÄSTRA GÖTALAND
På väg 168 har en personbilsolycka skett. Räddningstjänsten är på plats och det är stor påverkan på trafiken från Rollsbovägen till Komarken i båda riktningarna.
11.19
HALLAND
En olycka inträffade på E6 vid Värötunneln i Varbergs kommun. Larmet kom till räddningstjänsten vid 10:26. Under en stund var det stopp i hela norrgående riktning.

– Det var en personbil som kört in i ett mitträcke. En lastbil ska också ha varit inblandad, säger Andreas Karlsson, inre befäl på räddningstjänsten i Halmstad.

Det är inte känt om det är halt på E6, men enligt räddningstjänst på plats snöar det. Strax efter klockan elva var ett körfält öppet.

SMHI har ju utfärdat en klass 2-varning i dag, har ni på räddningstjänsten märkt av något?

– Ingenting som vi har varit ute på än. Däremot kommer det titt som tätt rapporter om nedfallna träd runt om i länet. Men det är sådant som Trafikverket och kommunerna kunnat ta hand om själva, säger Andreas Karlsson, inre befäl på räddningstjänsten i Halmstad.
11.23
JÖNKÖPING
På väg 990 från Ölmstads kyrka till cirkulationsplats Ölmstad ligger ett träd över del av vägen. Trafiken kommer att påverkas fram till klockan 12:30 i båda riktningarna.
11.27
JÖNKÖPING
Tre älgar och en hund befinner sig på vägen norr om Sunhultsbrunn på väg 32. Trafiken påverkas fram till klockan 12:15 och det gäller båda riktningarna.
11.31
VÄSTRA GÖTALAND
Flygtrafiken från Landvetter påverkas inte av ovädret just nu.
- Det ser bra ut så här långt, det blåser men det är ju ingen snö. Byig sidvind kan göra att man får avvakta lite med landning, och två piloter valde andra flygplatser i morse på grund av vinden, ett från Mexiko och ett från Amsterdam. Annars fungerar det över förväntan, säger Ulf Wallin, presschef på Svedavia.
11.33
HALLAND
Trafikverket rapporterar om nedfallna träd på flera håll i norra Halland, i närheten kring Kungsbacka. Bland annat är väg 920 Dugatorp till Stockared berörd, Väg 945 från Lyngås till Sönnerbergen, samt Väg 932 från Gödestad till Lille Lund. Räddningstjänsten har inte behövt rycka ut. – Det är sådant som Trafikverket och kommunerna kunnat ta hand om själva, säger Andreas Karlsson, inre befäl på räddningstjänsten i Halmstad.
11.34
GÖTEBORG
Ta det lugnt om du är ute och kör på E6.20 från Östergärde till Björlandavägen. Trafiksignalerna är nersläckta i korsningen Björlandavägen och Hisingsleden. Enligt Trafikverket ska detta vara fixat vid 13:00.
11.35
JÖNKÖPING
Höjd beredskap i länet: Nu har F-samverkan samlats. Det är representanter från länsstyrelsen, kommunerna, regionen, polisen, SOS Alarm och försvarsmakten. Allmänheten rekommenderas följa väderutvecklingen via media eller internet och att ta det försiktigt i trafiken.
11.36
Hur ser det ut i Skara Skövde trakten?? Mvh Karin
Enligt Trafikverket är vägbanan våt och moddig i Skara och Skövde. Inga trafikolyckor har hittills rapporterats, men ta det lugnt när du är ute och kör.
11.37
VÄSTRA GÖTALAND

Det blåser ordentligt på Tjörn och på kommunens hemsida får invånarna lite tips inför dagen.

"Det är typisk västkustvinter: Mycket regn, på snedden förstås, och blåst. Kanske även lite snö.

Du vet vad som gäller: Ta in lösa föremål, räkna med trafikstörningar, kanske elavbrott. Tändstickor och stearinljus är bra att ha lättillgängligt."
11.41
HALLAND
Just nu larm om lösa föremål som far omkring i Falkenberg. Det ska röra sig om plåt och isolering som flyger omkring över Hamnvägen i Falkenberg.
11.43
Finns det risk för att tåg till Göteborg ställs in även imorgon?
Som det ser ut nu kommer stormen att vara över i morgon och då ska tågen gå som vanligt, enligt Trafikverket.
11.56
Strax är det livesändning och då ska jag berätta så mycket jag kan om väderutvecklingen kommande dygn!
11.58
HALLAND
Strax före klockan tolv larmades räddningstjänsten till väg 153 mot Ullared. Enligt första uppgifterna ska en lastbil hamnat i diket.

Vi uppdaterar med mer info strax.
12.27
Hej

Kan meddela att Kinnarp i Västergötland ligger illa till trots att det inte ligger inom ett område som har tidigare fått nån varning!
Tack för din rapport!
12.29
Hur är väglaget mellan Mellerud och Vänersborg?
Det är enligt Trafikverket lössnö och moddig vägbana.
12.31
Snöar ymnigt
12.37
VÄRMLAND
Nedre Ullerud i Forshaga kommun är just nu drabbade av ett strömavbrott. 465 av Ellevios kunder är strömlösa. Enligt bolaget kommer avbrottet att pågå hela eftermiddagen.
12.39
HALLAND Just nu: Stopp i södergående riktning på Hallandsåsen. Det råder stora besvär att ta sig fram. Flera lastbilar står stilla i backen. Foto: Mediabasen
12.40
HALLAND
Just nu: Stopp i södergående riktning på Hallandsåsen. Det råder stora besvär att ta sig fram. Flera lastbilar står stilla i backen. Foto: Mediabasen
12.45
JÖNKÖPING
RV 40 Stillastående lastbil i höger körfält strax innan korsningen till väg 26. Trafikverket räknar med att det kommer påverka trafiken ytterligare en timme.
12.45
SMHI utökar sin vädervarning
Antalet klass 2-varningar utökas. Med andra ord betyder det "mycket besvärligt väder", enligt SMHI.
- Det kommer en del snö samtidigt som det blåser. Den kombinationen gör att det kan bli extra besvärligt, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI, till TT.
12.46
Bedrövligt väglag mellan Kinna och Tranemo. Två avåkningar mellan Svenljunga och Strömsfors.
12.47
Man ställer in tågtrafiken för träd kan falla över ledningar. Halmstad-Nässjö har inga ledningar. Dieseltåg där. Varför stänger man inte av vägarna? Lika farligt att bli stående mellan två träd.
Intressant synpunkt.
12.47
När går myndigheter ut och avråder trafikanter från att ge sig ut?
Räddningstjänsten i Falkenberg har uppmanat boende i området att inte gå ut.
12.53
Snön och blåsten ställer till det för trafikanter och pendlare i Skåne.

Snön skapar trafikproblem i Skåne

svt.seSnövädret har börjat ställa till det i trafiken. På E6 på Hallandsåsen står en lastbil som inte lyckas ta sig uppför backen i vägen för trafiken.
12.54
Hur ser det ut på Tjörn ? Här blåser det riktigt mycket nu med regn och snöglop
Hej Christina, enligt Trafikverket är vägbanan våt på Tjörn. SMHI säger att regn, blötsnö och blåst är att förvänta. De hårda sydliga vindbyar kommer att avta något under eftermiddagen. Under natten förväntas mest uppehåll och temperaturerna inatt och under torsdagen förväntas ligga mellan 0-3 plusgrader.
12.55
Hur ser de ut för Gotlands del??
Gotland kommer att få stormstyrka i blåsten.
12.59
Snöigt i Lekvattnet i norra Värmland idag
13.01
På Hamnvägen i Falkenberg är det avspärrat på grund av lösa föremål och det blåser runt någon form av isolering.
13.03
När väntas ovädret kulminera? Bor 5 mil söder om Jönköping och ska åka bil dit i eftermiddag. Hur är vägarna i området?
Hej Ellen, det är enligt Trafikverket moddig vägbana och risk för halka, så kör försiktigt. SMHI har utfärdat en klass 2 varning och risken för kraftig snöfall, upp mot 10-15 centimeter blöt snö, i kombination med frisk sydlig medelvind väntas.
13.04
Jag vill ha hem min fru med flyg från Gotland i eftermiddag. Kommer det funka?
Hej Tomas, jag hoppas att din fru återförenas med dig snart. Du kan ha koll på flyginformationen via den berörda flygplatsens hemsida. Lycka till.
13.05
VÄSTERBOTTEN och VÄSTERNORRLAND
Klass 2-varningarna har utökats till att gälla Västerbottens läns kustland och östra Ångermanland inom Västernorrlands län, med 15-30 centimeter snö från onsdag kväll och kraftig drivbildning.
www.svt.se
13.05
KALMAR
Strömavbrott i Kalmar län - 600 av eons abonnenter drabbade 

13.08
Hur ser det ut med tågen i Skåne?
Hej Ulrika! Enligt Skånetrafiken är det just nu stopp mellan Malmö-Ystad. "Pendelbussar ersätter i begränsad omfattning på sträckan", står det på deras sajt. Det är även stopp på sträckan Malmö-Trelleborg.
13.08
Vi nordbohuslänningar är härdade, vana som vi är av stormar. Regnet slår mot fönstren och det dånar från sjön. Ute på Väderöarna blåser det 33m/s i byarna.
Här i Grebbestad blir det högvatten som vanligt. Men, VARFÖR drabbas alltid vi hårdast?
Hej Birgit, Enligt SMHI passerar just nu ett område med regn och blötsnö, men tidvis ska det vara något uppsprucket molntäcke. Under natten kommer det att lugna ner sig något och bjuda på uppehåll. Temperaturerna kommer att ligga mellan 0-3 plusgrader.
13.09
JÖNKÖPING
Ett träd har fallit över båda vägbanorna på väg 826 mellan Sjöberg och Tenhult vid Uvaberget.
13.09
Hur blir vädret i Hälsingland Hudiksvalls komun
Det är ingen varning utfärdad i Hälsingland. Snöfall och ökande vind väntas.
Dock klass 1-varning på havet, kuling och högt vattenstånd.
13.10
GÄVLEBORG

Nio stora fisketrålare söker skydd mot blåsten i Norrsundet
13.13
Just nu är 149 av Vattenfalls kunder utan el på gränsen mellan Jönköpings kommun och Habo kommun.
13.14
Vad tror ni om tåg mellan Stockholm och Göteborg sent i eftermiddag. Vågar man åka med liten bäbis med risk för stopp?
Hej John! Trafikverket har inte stängt den järnvägssträckan. Vi har inte fått några indikationer på att det skulle vara förseningar på Västra stambanan heller. Är du orolig bör du kontakta tågoperatören du ska åka med.
13.14
VÄRMLAND
Ett träd har blåst ner över väg 714 mellan Apertin och Öjenäs I Kils kommun. Ett körfält kommer att vara avspärrat fram till runt klockan 15:30
13.15
Kan jag ta bilen till Jönköping bor i Katrineholm?
Hej Evalena! Just nu är väglagen våt i Katrineholm. Ett område med snö eller blötsnö rör sig in västerifrån under eftermiddagen som följs av mycket hårda vindbyar. Och i Jönköping har en klass 2 varning som kan ge kraftig drivbildning utfärdats. Så, ta det försiktigt på vägarna om du ger dig ut.
13.16
Det är vinter..då ska det snöa så inget nytt på horisonten :)
13.16
Risk för att Älvsborgsbron stängs?
Det är inte något som Trafikverket har varnat för.
13.17
Varför blir det nästan katastrof varje gång det kommer snö? Kan folk inte köra bil längre med medvetenheten: halt väglag. Visst, extremväder kan ju uppstå men ett sådant ståhej så fort det är lite vitt på backen. Folk bör lära sig att anpassa sin körning till vädret. Alla som inte kan bör inte ens använda bil.
I detta fallet är det varning klass 2 för risk för snöfall som ger kraftig drivbildning. Det är en varning som man bör ta på allvar, och det har varit avåkningar på sina håll. På Hallandsås kan inte lastbilarna köra upp, på grund av det dåliga väglaget.
13.21
Två skolor i Boråstrakten fick stänga ner på grund av vädret. Totalt rör det sig om flera hundra elever som fick avbryta sina lektioner och åka hem.
– Bussbolaget som skjutsar hem eleverna kunde inte garantera att bussarna kommer fram senare under dagen, säger Dalsjöskolans vikarierande biträdande rektor Susanne Mandrén.
13.23
VÄSTRA GÖTALAND
Vid väg 181 från Korsgården till Lexberg har en personbil kört av vägen. Trafiken påverkas i båda riktningarna fram till klockan 14.00.
13.26
VÄSTRA GÖTALAND
Vid väg 675 från Ljungskilemotet (93) till Ranneberg ligger ett träd över halva vägen. Räddningstjänsten är på väg och trafiken påverkas fram till 14.00
13.28
HALLAND
Tappade stenblock ligger på väg 503. Trafiken påverkas i båda riktningarna från Inseros till Grantjärn fram till klockan 14.00
13.30
Snöfallet fortsätter sprida sig österut och det går ganska snabbt. Det är dock inte bara snö. Längst västkusten, samt nordöstra Västergötland och Östergötland är det en hel del regninslag. Finns många anledningar att vara extra försiktig.
13.31
SKÅNE
Flera trafikolyckor rapporteras, i flera fall där lastbilar har kört ner i diket. Just nu har höger körfält på E4 stängts av norr om Tranarpsbron. På flera håll i Skåne varnar nu
Trafikverket för halt väglag.
13.31
JÖNKÖPING
En lastbil har kört av väg 152. Fram till klockan 15 påverkas trafiken från Åker till Skillingaryd södra i båda riktningarna. Trafikverket varnar också för en mycket besvärlig vägbana med lössnö och modd.
13.35
JÖNKÖPING
Flera lastbilar står illa till på körbanan strax innan korsningen till väg 26. Trafiken påverkas på väg 40 från Jära till Skogsliden i riktning mot Borås fram till klockan 14.00
13.37

SÖRMLAND

I norra Sörmland börjar ovädret dra sig in. Det kommer
rapporter om lösa föremål och fallna träd.
Läget ska dock bli värst i Nyköping
verkar det som, där SMHI  utfärdat en
klass 1 varning, med mycket hårda vindbyar i kombination med snöfall.

13.40
bor i sköldinge,skall till Katrineholm kl. 17.00 tränar till 20.00
skall jag ta bussen eller bil
Hej Thomas! På grund av klass 1 varningen och risk för blåst och snö bör man vara försiktig i trafiken.
13.43
Dagens färjeturer till och från Gotland är inställda på grund av det hårda väder som väntas. Mer trafikinfo från Destination Gotland hittas här.
13.43
ÖLAND - KALMAR LÄN

Träd ligger över vägen på östsidan av Öland mellan Norra Möckleby och Gårdby i Borgholms kommun. En skolbuss har svårt att komma fram. Räddningstjänsten är på väg till platsen och meddelar att det är mycket hård vind.

13.44
JÖNKÖPING
Här kan du se när Trafikverket plogar vägarna i Jönköpings län:
www.trafikverket.se
13.47
Räddningstjänsten larmar om att ett träd blåst omkull och blockerar trafiken på väg 738, söder om Ringarum i Valdemarsviks kommun. Personal är på väg till platsen för att röja.
13.48
JÖNKÖPING
På riksväg 40 utanför Eksjö står en stillastående lastbil.
13.48
JÖNKÖPING
På riksväg 40 i höjd med Axamo har en bil kört in i ett vajerräcke.
13.51
Bah. När det förra veckan gallskreks i media om superoväder och jättekaos körde jag igenom de delar av Sverige som hade drabbats. Det var lite jobbigt men långt ifrån den katastrof som media basunerade ut.

Ivern efter att sälja lösnummer och få klicks skapar en dålig och onyanserad journalistik. Vad ska ni skriva när det verkligen är oväder?
Hej! Vi försöker nyansera vår väderbevakning så gott vi kan, bland annat genom att låta våra meteorologer, som tar fram prognoser, berätta om läget.
13.52
Hur med Ölandsbron?
Enligt Trafikverket ligger vinden just på 25 meter per sekund vid Ölandsbron. Gränsen för att stänga av bron för all trafik går vid 32 meter per sekund. För att stänga av trafiken för vindkänsliga fordon såsom lastbilar och bussar går gränsen vid 27 meter per sekund. Det är polisen som tar det slutgiltiga beslutet att stänga av trafiken.
13.52
JÖNKÖPING
På Däckgatan i Gislaved står en långtradare med sommardäck som inte kommer upp för en backe. Enligt polisen vägrar chauffören att ringa bärgare.
13.52
Jag är sugen på att åka snowracer ner för Hallandsås, ska jag gå ut nu eller vänta någon timme?
Du får nog göra en egen bedömning om det finns tillräckligt med snö.
13.55
13.55
13.56
13.57
Det snöar kraftigt i Olofström, Blekinge och blåser:)
13.57
Rubriken på SVT Nyheters startsida säger att det är stopp på E6. Men var någonstans?
Hej Jens! Det är stopp på E6 vid Hallandsås, där lastbilarna inte kommer upp.
13.57
JÖNKÖPING
Singelolycka med lastbil i rondellen vid Burger King i Gislaved.
14.00
SKÅNE: Flera fordon har krockat på väg 113 i Eslöv. Foto: Mikael Nilsson
14.02
Hur är det med flyget till och från Landvetter?
Vissa flyg är inställda, och några är försenade.Se mer här: https://www.swedavia.se/landvetter/flyginformation/avgangar/
14.03
Tack för svar och tack för suveräna uppdateringar om väderutvecklingen!
14.03
Varför blir det inte förbud för lastbilstrafik efter E4:an när det blir sånt här väder? De brukar ju ställa till en hel del problem. De enda som borde få köra är de utrustade med vinterdäck och snökedjor.
14.03
SKÅNE
Just nu är det stora trafikproblem i Skåne. Bland annat har en lastbil kört ner i diket och blockerar ett körfält på Tranarpsbron.

Stora trafikproblem när snön drog in över Skåne

svt.seSnövädret har orsakat många olyckor i Skåne. Ett körfält på Tranarpsbron stängdes av strax efter klockan 13, sedan en lastbil kört i diket på E4:an.
14.06

Här blåser reportern nästan iväg

svt.seDet var ett kraftigt oväder som slog till mot Halland på onsdagen. Hårda vindbyar i kombination med regn och blöt snö ställde till det på flera håll i länet. En skola i Halmstad stängde på grund av vädret, på Hallandsåsen fastnade lastbilar i den sluttande backen och i Falkenberg blåste plåtar runt på parkeringen.
14.06
– Blir det blötsnö blir det väldigt jobbigt för träden som finns runtomkring, framförallt för tallträd som blir väldigt spröda och lätt knäcks. Dessa kan då falla över järnvägar och vägar, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.
14.06
JÖNKÖPING
Eksjö. En lastbil sitter fast i en backe i närheten av länsväg 128. Personbilar kan passera men inte tung trafik, enligt polisen.
14.08
Just nu är 2700 hushåll drabbade av strömavbrott. 1400 av dem bor i Skåne och 700 i Blekinge.
14.09
Man ska ha koll på väderleksrapporten i området man själv bor i, menar Bengt Olsson på Trafikverket.
– Det svåra i en situation där klass 2-varning utfärdas är att det ofta är lokalt knutet. Det kan accelerera eller avta, det beror helt på vart vädret tar vägen. Sådant avgör om vi till exempel stänger av järnvägslinjer som Varberg och Borås.
14.19
Tyvärr är jag inte de minsta förvånad att det ligger bilar längs vägarna. Var precis ute och körde i Halland en sväng i några ärenden, och många körde som de är högsommar ute. Man tar över huvud taget inte hänsyn till väglaget. Själv kunde jag inte köra mer än 35-40 på en 70-väg, och det låg bilar bakom som uppenbarligen tyckte att man ska hålla 70 på en 70-väg, trots att det var glashalt.

Strunta i vad hastighetsskyltarna säger, tillåter inte väglaget högre hastigheten än 30, håll då 30. Och för guds skull, håll avståndet! Hade jag velat ha en limousin hade jag köpt en.
14.19
Oväder här i växjö också
14.19
Idag Vid 17:00 Från Göteborg till Landvetter fram och tillbaka hur blir i trafiken ?
Det är besvärligt även på de stora vägarna, så ta det lugnt.
14.22
JÖNKÖPING
Nedfallet träd blockerar trafiken på länsväg 128 i Sävsjö.
14.23
GÖTEBORG
Det sker en hel del vägarbeten i centrala Göteborg. Bland annat är tre körfält är avstängda vid E45 vid Götatunneln i riktning mot Lilla Bommen. Det är östergående tunnelrör som är avstängd och trafiken omleds på det kommunala vägnätet.

Även påfartsrampen till E45 vid Göteborgs Centralstation i riktning mot Karlstad är avstängd. Det finns stor risk för köbildning i området runt Göteborgs Centralstation och vid Gasklockan och Falutorget. Trafiken hänvisas att köra via Bergslagsgatan och Partihandelsgatan där en ny lokalväg är byggd norr om logistikterminalen. Anslutning till E45 och E6 sker vid Gasklockan.
14.23
JÖNKÖPING
På riksväg 40 mellan Eksjö och Nässjö har flera lastbilar fått stopp i halkan i båda riktningarna.
14.35
14.35
HALLAND
Färjan Stena Nautica mellan Varberg-Grenå som skulle ha avgått klockan 14.20 är inställd.
14.38
Hej, hur är trafikläget på R40 mellan Ulricehamn och Borås?
Det är moddsträngar på vägen, så ta det försiktigt!
14.40
VÄSTERBOTTEN 
I Västerbotten ställs viss busstrafik in på grund av vädret.
http://http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/bussar-stalls-in-pa-grund-av-vadret

14.45
Lastbil har kört av vägen på 61:an mellan Karlstad och Kil. Tre personer fanns i bilen, men ingen av dem kom till skada.
14.47
JÖNKÖPING
Enligt SOS ska en bil ha kört in i ett träd i en rondell i Vrigstad.
14.50
Trafikverket håller koll på vart vädret tar vägen för att kunna vara så förberedda som möjligt, säger presschefen Bengt Olsson.
– Vi följer det så noga vi kan och försöker agera efter de prognoserna vi får. Vi försöker arbeta förebyggande. Vi vill hela tiden vara på tå för att ta beslut innan något händer. Vi ska inte köra till nåt går sönder, vi ska köra säkert.
14.50
– Man kan bli strömlös och stående mitt på linjen, att bli strömlös är inte trevligt. Det blir kallt och eländigt. Därför har vi valt att ställa in vissa linjer som vi vet kan bli utsatta för träd kan falla över spåret, säger Bengt Olsson på Trafikverket.
14.56
– Det blir ishalka samtidigt som det faller snö, det är väldigt knepigt. Det är det milda vädret som är orsaken till det, när vi har milt väder är det väldigt mycket mer halkbenäget, säger SVT:s meteorolog, Nitzan Cohen.
14.59
Enligt SVT:s meteorolog, Nitzan Cohen, börjar det lugna sig i delar av landet, men ovädret håller på att förflytta sig.
– Det mesta håller på att dra bort från sydvästra Sverige. Istället kommer det att röra sig längre österut, och sedan småningom längre norrut.
15.01
KRONOBERG - MARKARYD

Polisen rapporterar om att en lastbil har fastnat i rondellen och står delvis i diket på riksväg 15 vid Markaryd. Ingen framkomlighet i nuläget.
15.02
– Det är mycket besvärligt på väg E22 mellan Lund och Hörby, säger frilansfotografen Mikael Nilsson.
15.02
HISINGEN, GÖTEBORG
En betongbil har vält ner i diket på väg 570 mellan Gunnesby bro och Kornhalls färja.
15.03
Hur väntas Stockholm påverkas av ovädret?
Enligt SMHI börjar det snöa nu på eftermiddagen och det ska blåsa 24 meter per sekund i byarna. Troligen blir det en del problem för trafiken även där.
15.04
– Sänk hastigheten, var medveten om att väglaget är besvärligt och halt. Även om man saltar betyder det inte att det kommer att hjälpa överallt. Man får helt enkelt ta det lugnt och planera i god tid om man ska köra. Fallande träd är också en faktor som kan ställa till det, man får hålla koll på omgivningen, säger SVT:s meteorolog, Nitzan Cohen, om trafikläget.
15.06
Ska köra hem från jobb snart. hur ser det ut på motorväget nu från Malmö till Löddeköpinge
eller är det bättre och köra Lomma hållet hem till Löddeköpinge
Hej Elisabet! Just nu finns det inga trafikstörningar på någon av sträckorna. Däremot varnar Trafikverket för att det är väldigt halt på vägarna, så kör försiktigt.
15.11
– Det blåser mycket, det är halt på en hel del vägar, det har till exempel varit jättehalt i Värmland och Dalarna. Lastbilar har inte kunnat ta sig upp för backarna. Det är mest stillastående lastbilar som det har rapporterats om, säger Inger Blomdahl på Sveriges Radios trafikredaktion.
15.15
Hej, ska åka bil över Öresundsbron från Kastrup imorgon bitti runt 06,00. Har det lugnat sig då eller finns det risk för att bron är stängd?
Hej Andreas! Allting tyder på att det ska ha lugnat sig då. Just nu går det att köra över Öresundsbron med en hastighet på 50 kilometer i timmen, men vindkänsliga fordon rekommenderas inte att köra.
15.20
Hej! Hur är vägen mellan Jönköping och Växjö? (E4, riksväg 30)
Hej Erica! Kör du väg 30, så är vägbanan i Växjö och lite norrut bra enligt Trafikverket. Men resten av sträckan upp mot Jönköping är det besvärligare.
Strax norr om Ljungby blir det besvärligt på E4. Enligt Trafikverket är det allra sämst väglag både innan och efter Värnamo. Så kör försiktigt!
15.24
Hur ser E22 mellan karlskrona och ronneby ut?
Hej Kristina! Vägen är inte avstängd, men det är snö på vägarna så kör försiktigt.
15.26
Större delen av Götaland täcks av nederbörd och det mesta faller som snö, men längs Västkusten samt nordvästra Götaland och västra Skåne är det nu mest regn. Nederbörden är också på väg bort från sydvästra Sverige och gör nu istället entré längre österut.
Det är inte bara i Götaland det är besvärligt. Stora delar av Svealand och har också snö eller blötsnö och tidvis en del snö även över södra och mellersta Norrrland.
15.27
Tre flyg har omdirigerats från Skavsta flygplats till Arlanda.
– Det är piloterna som har tagit beslutet att landa på Arlanda istället. Det är kraftiga sidvindar och vi har inte lika många landningsbanor hos oss som det finns på Arlanda, säger Peter Steinmetz, VD på Skavsta flygplats.
15.29
Piloterna ska ha försökt landa på Skavsta flygplats men gjort bedömningen att det är säkrare att landa på Arlanda istället.
– Vi vet inte hur det blir med de andra flygen som ska landa eller flyga. Piloterna kommer att avgöra vad som händer när det närmar sig. Vi råder passagerarna att kolla detaljerna på vår hemsida, säger Peter Steinmetz, VD på Skavsta flygplats.
15.33
BLEKINGE
En linjebuss har vält på E22 vid Jämjö, öster om Karlskrona. Enligt uppgift från SOS så ligger bussen i 45 grader.
– Det är personer i bussen, men skadeläget verkar vara bra, uppger SOS för SVT Nyheter Blekinge.
15.35
”P g a det besvärliga väderläget, vindbyar på 28 meter/sekund, stängs Ölandsbron av för trafik med vindkänsliga fordon.”, skriver polisen i Kalmar på polisens hemsida.
15.37
SMÅLAND
En lastbil har fastnat i rondellen och står delvis i diket på väg 15 vid Markaryd. Enligt polisen är det ingen framkomlighet just nu.
15.39
Enligt SOS har en lastbil vält i Kvillsfors, Vetlanda kommun, på riksväg 47.
15.40
VÄSTRA GÖTALAND
En betongbil har vält ner i ett dike vid väg 570. Trafiken påverkas från Gunnesby bro till Kornhalls fram till klockan 17.00, enligt Trafikverket.
15.43
Hej. Skall köra från Borås till Göteborg klockan 16.30. Hur är väglag och trafikläge på R40?
Hej Günter! Vägbanan är moddig och två olyckor har skett mellan Borås och Bollebygd. Så kör försiktigt.
15.49
När verkar snöovädret avta i Borås området?
Hej Susanne! Enligt SMHI är det risk för kraftigt snöfall, upp mot 10-15 centimeter blöt snö, i kombination med vindbyar på upp mot 21 meter per sekund. Under eftermiddagen vrider vinden mot väster och avtar något. I natt väntas mest uppehåll och något uppsprucket molntäcke.
15.52
Halland
Flygtrafik. Flygen mellan Halmstad City Airport och Bromma går som vanligt.
– Vi har inga störningar än så länge, säger Emma Sandsjö, kommunikationschef på flygbolaget Bra.
15.52
Hur ser det ut gällande tåg till Göteborg vid 6 i morgon? Var hittar jag bäst information?
Hej Mira, det bästa är om du vänder dig till ditt tågbolag för att få information gällande just din avgång. Men du kan också besöka Trafikverkets hemsida och välja "trafikinformation tåg" för att få fram det. Lycka till.
15.56
Från TT:

Antalet klass 2-varningar har blivit fler. Varningen innebär "mycket besvärligt väder", enligt SMHI.
– Det kommer en del snö samtidigt som det blåser. Den kombinationen gör att det kan bli extra besvärligt, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI, till TT.
Skalans näst högsta varning finns nu också i Västernorrland, Västerbottens kustland, samt för norra Bottenhavet och norrut.
Sedan tidigare är varningen utfärdad för Hallands län, Sjuhäradsbygden och västra delarna av Jönköpings och Kronobergs län.
– Snöfallsområdet kommer in västerifrån och fortsätter österut. Det berör Götaland, Svealand och Norrland och därför ligger många varningar i flera olika landsdelar, säger Sandra Andersson.
15.57
VÄRMLAND
Väg 241 Munkfors till Sunne i båda riktningarna är väldigt hal då det ligger en hel del lössnö på vägbanan. Trafikverket ser situationen som mycket besvärlig så ta det lugnt när du är ute och kör.
16.00
Från TT:

På havet blåser det kuling på alla farvatten, och i norra Bottenhavet och norrut har det blivit en klass 2-varning för mycket högt vattenstånd. Kraftiga sydvästvindar gör att vattenståndet stiger längs ostkusten från Ålands hav och norrut, enligt SMHI.
– Snöfallet passerar under dagen för Götalands del. För Svealand och vidare upp över Norrland är det kvar under kvällen och natten, åtminstone nederbörden, säger meteorologen Sandra Andersson.
Upp till 10–15 centimeter blötsnö väntas i många områden, vilket i kombination med kraftig vind kan leda till drivbildning och problem i trafiken. Flera tåg och färjor i södra Sverige har ställts in.
– När det blåser mycket finns det risk att träd faller över spår och kontaktledningar och därför riskerar tåg att bli stående strömlösa. Det vill man inte utsätta passagerare för, av säkerhetsskäl kör man därför inte tåg på sträckor som man vet är känsliga för starka vindar, säger Agneta Eklund vid Trafikverkets pressjour.
16.01
SÖRMLAND
Frilansfotografen Pontus Stenberg är ute på vägarna kring Nyköping. Det snöar ymnigt och blåser kraftiga vindar: "Jag ser ungefär 500 meter sen är det bara vitt", säger han.
16.03
SÖRMLAND
Pontus Stenberg säger att det är moddigt väglag på E4 vid Nyköping och cirka nollgradigt i luften.
16.05
JÖNKÖPING
Ett plåttak håller på att blåsa av en byggnad på Visingsö enligt larm till SOS.
16.13
– Vindkänsliga fordon riskerar att blåsa av bron och hamna i vattnet. När det drar iväg upp mot 30 meter per sekund ökar risken för höga fordon, säger Bengt Olsson på Trafikverket om varför de har valt att stänga Ölandsbron för vindkänsliga fordon.
16.13
Tusentals hushåll strömlösa på Öland vid 16-tiden
16.14
JÖNKÖPING
Två bilar har krockat i Holsbybrunn, Vetlanda. Inga rapporter om personskador finns
16.14
110 strömlösa i Högsby
16.14
Vindkänsliga fordon kan till exempel gälla de fordon som är höga eller väldigt långa. Det kan alltså även handla om bilar med släp.
– Även om de inte hamnar i vatten riskerar de att förorsaka trafikolyckor, särskilt om vinden kombineras med halkan. Den sammanlagda bedömningen blir att vi måste hålla igen för att det inte ska inträffa olyckor, säkerhetsfrågan är det viktigaste, säger Bengt Olsson på Trafikverket.
16.14
1114 utan el i Mörbylånga kommun och 592 i Torsås kommun
16.16
I Blekinge är nästan 2000 av Eons kunder strömlösa. Hälften av dessa är boende i Sölvesborgs kommun.
16.22
"Ovädret" över i Göteborgstrakten! Lite blötsnö på vägarna! Extremt överdriven rapportering i media! Man tappar ju respekten!
Hej Ingela. Under eftermiddagen och kvällen väntas sydvästliga vindar med mycket hårda vindbyar, 21-23 meter per sekund, enligt SMHI. Vi på SVT Nyheter Väst täcker ett mycket större bevakningsområde än enbart Göteborg. Tack för dina synpunkter.
16.22
Hur ser det ut på Ölandsbron?
Vindkänsliga fordon får inte passera bron, på grund av att det blåser 28 meter/sekund just nu.
16.24
Bara för att snön och regnet drar bort från södra Sverige så småningom betyder inte att det tar slut där. Imorgon fortsätter ovädret upp över landet. Imorgon väntas högt vattenstånd på norra Bottenhavet och i Bottenviken. Delar av Ångermanland, Västerbotten och senare kanske även södra Norrbotten ser ut att få mycket snö och problem med drivbildning.
16.24
Länsstyrelsen i Jönköping meddelar att ovädret är på väg att klinga av och att länets samverkan återgår till normal verksamhet.
16.25
JÖNKÖPING
Krock mellan bil och lastbil på riksväg 47 i höjd med Hjältevad.
16.26
JÖNKÖPING
Singelolycka på väg 132 i höjd med Skärsjön i Aneby kommun.
16.28
Vid 16-tiden på onsdagen drabbades Sturups flygplats av ett strömavbrott. Hela terminalen är mörklagd. Det är dock oklart om det beror på ovädret.
16.33
JÖNKÖPING
Just nu är det långa köer mellan Mariannelund och Eksjö på grund av att en lastbil har fastnat.
16.34
Tåg Göteborg Stockholm hur ser det ut?
Hej Olle, vad jag kan se just nu så har tågen avgått som planerat. Men vänd dig till det berörda tågbolaget för mer specifik information om just din avgång.
16.36

Bildspel:Stora trafikproblem när snön drog in över Skåne

svt.seSnövädret har orsakat många olyckor i Skåne. Ett körfält på Tranarpsbron stängdes av strax efter klockan 13, sedan en lastbil kört i diket på E4:an.
16.49

Lastbil kraschat in i vägräcke på riksväg 40

svt.seEn lastbil har kört in i ett vägräcke på Riksväg 40 i riktning mot Göteborg, vid Viaredsmotet strax utanför Borås.
16.57
JÖNKÖPING
Räddningstjänsten i Jönköping rapporterar att de har hanterat ett 25 tal händelser under eftermiddagen, främst trafikolyckor och en del hinder på väg i form av nedblåsta träd.
17.14

Plan dirigerades om från Skavsta: ”Kraftiga sidvindar”

svt.seDet är inte bara för biltrafiken som onsdagens oväder ställer till det. Även flygtrafiken till och från Skavsta får tänka om i och med de starka vindarna.
17.19
Det är kaotiskt i trafiken från de central delarna i Kalmar ut mot Ölandsleden just nu. Långa köer.
17.29

Ovädret orsakade trafikstörningar och elavbrott

svt.seTV: Lastbilar fast på Hallandsåsen.
17.47
Tack för en trevlig dag med oväder
Ni ska ha en stor eloge för mycket bra information i och runt västra Götaland
17.49
Så här såg det ut i Kalmar vid 17-tiden. Kilometerlånga köer längs Ölandsleden in mot centrala Kalmar.
17.49
18.01
Nu tackar vi för den här direktrapporteringen! Fortsätt att hålla utkik på www.svtnyheter.se för de senaste uppdateringarna kring vädret. Ta det lugnt och var försiktiga!
21.03
Vattnet stiger rekordfort längs kusten i Västerbotten:

Vattnet stiger mer än befarat

svt.seVattnet stiger snabbare än väntat. Vattenståndet är 117 centimeter över det normala på torsdagskvällen och en camping ligger i farozonen. SMHI har utfärdat en klass 2-varning.
08.09
Trafikverket ställer in tågtrafiken följande sträckor och tider:
Uddevalla – Strömstad (Norra Bohusbanan), från onsdag morgon 08:00 till onsdag kväll
Varberg – Borås (Viskadalsbanan), från onsdag morgon 10:00 till onsdag kväll
Jönköping – Halmstad, från onsdag morgon 00.00 till torsdag lunchtid
Nässjö – Vaggeryd, från onsdag morgon 00.00 till torsdag lunchtid
13.35

Så rör sig ovädret kommande dygn

SVT PlayVäderkarta för 11 januari 2017.
14.07
Enligt Bengt Olsson på Trafikverket ska man vara försiktig i beslutet att åka ut med bilen.
– Finns man i framförallt norra Halland ska man fundera på om man verkligen måste ut och åka. Måste man är det att föredra att köra på de stora vägarna. Det är större risk att träd faller över de mindre vägarna. Det kan bli bökigt att ta sig runt.
07.18

Man allvarligt skadad i bilolycka

svt.seEn man i 40-årsåldern skadade sig allvarligt i en trafikolycka då hans personbil klämdes fast under en lastbil på E12 utanför Vindeln kring midnatt.
07.28
En plogbil på E4 har orsakat en olycka utanför Luleå. I de köer som uppstod efter olyckan uppstod ytterligare en incident med tre bilar inblandade.
www.svt.se
07.30
VÄSTERNORRLAND
Brämöns mätstation vid Njurundakusten har uppmätt vindstyrkor på 25,8 meter per sekunden i byarna.
www.svt.se
07.36
GÄVLEBORG
Det har varit halt på vägarna i Gävleborg i natt. Två bilar har krockat på vägen mellan Forsa och Delsbo i går kväll, en av de inblandade fick föras tilll sjukhus. Senare under natten inträffade en singelolycka mellan Söderhamn och Glössbo. Föraren fördes till sjukhus med ryggsmärtor.
07.37
VÄSTERBOTTEN
Klockan 07.30 på torsdagsmorgonen låg vattenståndet i Holmsund vid Umeås kust på 127 centimeter över den normala vattennivån.
07.43
NORRBOTTEN
I Luleå skärgård, vid Junkön, har isen blåst bort.
”De bofasta på öarna får svårt att ta sig därifrån”
07.44
Störningar i tågtrafiken mellan Sundsvall och Umeå på morgonen. Buss ersätter.

www2.sj.se
07.51
VÄSTERBOTTEN
Två viltolyckor har inträffat där rådjur blivit påkörda, i Yttersjö utanför Umeå och Bygdeträsk utanför Skellefteå.
Inga uppgifter finns om att någon person ska ha blivit skadad i olyckorna.

Det uppges vara mycket snö och dålig sikt på plats i Umeå.
07.57
GÄVLEBORG
Alldeles nyss larmades SOS om att en lastbil med släp lagt sig på sidan på E4 mellan Gävle och Bergby.
08.02
Swedavia har inga väderrelaterade förseningar i flygtrafiken för tillfället.
08.12

Trafikproblem efter ovädret

Under morgonen har tågtrafiken i Västerbotten påverkats av det hårda vädret
08.18
Inga större störningar i biltrafiken hade strax efter kl 8 nu på morgonen rapporterats in till Trafikverket.
08.18
– Det kan vara så att bilisterna är mer vana vid vinterväglaget nu, säger Deisi Sundin vid Trafikverkets pressjour.
08.21
Samtidigt flaggar Trafikverket för snödrev på vägarna, särskilt i de nordligare länen och då framförallt längs kusterna i Västernorrland och Västerbotten.
08.21
– Där är det omöjligt att hålla en snöfri väg under dagen, säger Deisi Sundin.
08.22
– Det blåser en hel del, och det kan även komma lite nederbörd i snöform.
08.23
Överlag uppmanas bilister i hela landet ta det försiktigt på grund av risk för halt väglag, och att försöka undvika oplogade vägar.
08.24
– Man får räkna med att det kan vara halt på många håll. Oftast ska de större vägarna vara bättre underhållna, säger Deisi Sundin.
08.36
Hur är läget på R 40 idag mellan Borås och Göteborg ?
Enligt Trafikverket ser det just nu lugnt ut på sträckan. Vägen är blöt och risk för halka finns, som på de flesta håll. Så kör försiktigt!
08.40
Är det tillrådligt att köra bil från Jönköping till Sthlm via E4:an idag den 12 januari mellan kl 10-15?
Precis som på riksväg 40 nedan så ser det relativt lugnt ut just nu. Trafikverket har dock en skarpare varning på den kortare sträckan på E4 mellan Södertälje och Vagnhärad, där risken för halka bedöms som större. Så ta det lite extra lugnt på väg in mot huvudstaden bara.
Sedan kan såklart läget förändras till i eftermiddag, men så är läget just nu.
08.44
Under natten vädjade polisen i Västerbotten till allmänheten att inte bege sig ut på vägarna på grund av en väldigt hög olycksrisk, skriver de på sin hemsida.
08.44
Polisen varnar också för lite extra halt väglag kring Norrköping, efter att en person skadats lindrigt i en halkolycka strax norr om staden.
08.56

Rekordhögt vattenstånd under morgonen

svt.seInatt nådde högvattenståndet sin kulmen. I Holmsund i Västerbotten låg nivåerna uppe på 127 centimeter under morgonen - högst i hela landet.
09.07
GÄVLEBORG
Enligt trafikverket så är det risk för halka på E4 på sträckorna Söderhamn - Axmartavlan, samt Enånger Söderhamn. Vägbanan är moddig. Även på väg 50 mellan Söderhamn och Bollnäs är det risk för halka.
09.08

Mycket halt på vägarna i Dalarna

svt.seEn lastbilsförare klev själv ur fordonet och började sanda vägen
09.17

Varning för höga vattennivåer

svt.seVattnet stiger kraftigt i havet. Reporter Fredrik Israelsson ger en direktrapport från Gånsvik utanför Härnösand, där vattnet stigit så att sjöbodar och bryggor står ute i vattnet.
09.22
VÄSTERBOTTEN
Flera vägsträckor betecknas av Trafikverket som ”mycket besvärliga”. Varningar har utfärfats för packad snö, lössnö, snörök och risk för halka och gäller sträckorna:

E12 mellan Granö och Vännäs
E12 mellan Lycksele och Granö
Väg 363 mellan Åmsele och Vindeln
09.24
Trafikverket varnar för besvärligt väglag på väg 335 mellan Örnsköldsvik och Grillom. Varningen gäller Snödrev, hårda vindar och risk för halka. Under morgonen var två lastbilar inblandade i en olycka på vägsträckan. Ingen person skadades.
09.41
Är det framkomligt mellan Söderhamn och Gävle än? Har Trafikverket åtgärdat väglaget?
Enligt Trafikverket är det risk för halka och lössnö på vägen. Det är även begränsningar i trafiken i båda riktningarna mellan Trafikplats Hagsta och Axmartavlan på grund av en olycka.
09.53
Hur höga vågor beräknas det bli mellan Umeå och Vasa under kvällen? Vi har bokat överfarten med färjan men är fundersamma på om vi gör bäst i att stanna hemma eller åka runt...
Det finns ingen information om ändringar i planerade avgångar, men vi ska söka mer information om väderläget när det gäller färjetrafiken Umeå-Vasa.
WasaLines VD Peter Stålberg säger till SVT att man kör färjan som vanligt. "Det är ingen fara, lite obekvämt men bara en timme, när vi kommer ut från skärgården".
10.07

Blåsten tvingade stora fisketrålare in i Norrsundet

svt.seI Norrsundet fick nio stora fisketrålare söka skydd i hamnen i går kväll. Nu under förmiddagen hoppas man kunna lämna hamnen.
10.08

Stressades av försenat flyg – passagerare klev av

svt.seFlygresenären blev less då dennes plan blev mer och mer försenat. I stället för att vänta valde resenären att kliva av planet – vilket orsakade att flygresan blev 70 minuter försenad för övriga resenärer.
10.09
Från vilken vågboj kommer uppgifterna?
Här kan du läsa mer om havsvågor http://www.smhi.se/klimatdata/oceanografi/havsvagor
10.17
Hej, bör man vänta med en resa från Umeå till Vemdalen tills imorgon eller är resan genomförbar vid 4-tiden idag om man tar det försiktigt?
Hej! Det blir bättre om du åker i morgon. Vädret lugnar sig ikväll och i natt. Lycka till!
10.18

Trafikproblem efter ovädret

svt.seUnder morgonen har tåg- och busstrafiken i länet påverkats av det hårda vädret. Nu varnar också Trafikverket för besvärliga vägar.
10.18
Det är inte bara i Norrland som vädret ställer till det. I Småland har det skett flera trafikolyckor på grund av halkan.

Flera trafikolyckor i blixthalkan

svt.seDet är under torsdagsmorgonen mycket halt på flera platser i vårt område.
10.18

Så uppstår sjösprång

svt.seVariationer i havets vattenstånd brukar kallas sjösprång. Ett spektakulärt fenomen.
10.20
Färjerederiet Wasaline säger att man kör enligt tidtabell trots hårt väder med kulingvaring. Det är ingen fara, enligt VD Peter Stålberg.
– Det är lite obekvämt, men bara en timme när vi kommer ut från skärgården.
Hårt väder påverkar inte färjetrafiken Umeå-Vasa
10.30
Även i Blekinge har det varit besvärligt i trafiken. Halt på vägarna och en del trafikolyckor.

Risk för halka – flera trafikolyckor

svt.seDet är väldigt halt väglag på E22 vid Norje och under torsdagsmorgnen har flera trafikolyckor inträffat. Strax efter klockan sju kolliderade tre bilar på E22 och tidigt på morgonen körde en bil av vägen.
10.31

Bilist har kört in i plogbil

svt.seEn bilist uppges ha kört in i en plogbil i Vilhelmina, Västerbotten.
10.32
Det råder begränsad framkomlighet på E4 norr om Gävle på grund av en trafikolycka.

Begränsad framkomlighet på E4 norr om Gävle

svt.seEn trafikolycka orsakar stora problem i trafiken på E4 norr om Gävle där en lastbil med släp ska ha vält i riktning mot Söderhamn.
11.25
Björn har varit med förr - inte första gången vattnet stiger i sjöboden.

Björns golv stiger med vattennivån

svt.seEn av dem som drabbats av de höga vattennivåerna längs Norrlandskusten är Björn Wallgren, som äger en sjöbod utanför Härnösand. Men Björn hetsar inte upp sig i onödan.
11.32
Hej

Om 2-3 timmar tänkte jag och min kollega lämna Stockholm i bil för färd mot Borås. Ska vi känna oro?
Hej! Det är ganska lugnt i dag i söder, men det kan vara halt på vägarna i Västergötland (regn på kalla vägbanor). Ta det försiktigt! Lycka till!
11.48
eana Bajic, SVT:s meteorolog

Här kan du läsa mer om havsvågor www.smhi.se
-------
Men Smhi´s vågboj för Huvudskär samt finngrundet är som vanligt ur tyvärr ur funktion. Så är det från Finska vågbojar som uppgifterna kommer ifrån?
Ja, det måste vara från Finska vågbojar. Hälsningar!
12.27
VÄSTERNORRLAND
SMHI har tagit bort klass 2-varningen som gällde Västernorrlands län. På land råder ingen vädervarning längre. Men på havet råder fortfarande en klass 1-varning för kuling och högt vattenstånd.
VÄSTERBOTTEN
I Västerbottens kustland råder fortfarande en klass 2-varning för snöfall som kan ge kraftig drivbildning. Även till havs råder en klass 2-varning för mycket högt vattenstånd, och en klass 1-varning för kuling.
13.23
Snön fortsätter falla men trafiken i Umeå flyter på i maklig fart i snöyran, vid 12.30-tiden på torsdagen. Klippet är filmat på Ersboda industriområde.
13.39

Buss sitter fast – hållplatser indragna

svt.seEn buss blev stående på Lasarettsbacken i Umeå vid 11.30-tiden på grund av halkigt före vilket orsakat problem att nå vissa hållplatser.
14.15
Långa köer på E4 efter en trafikolycka

Plogbil påkörd av lastbil på E4

svt.seSOS Alarm fick strax innan klockan 14 ett larm om en olycka med en plogbil och en lastbil.
14.22
Här kan du se vår meteorologs specialprognos för det extrema väderläget:

Så drar ovädret vidare i norra Sverige

svt.seVäderläget har varit riktigt besvärligt längs med södra Norrlandskusten under förmiddagen. Nu drar snöovädret med tillhörande hårda vindar vidare norrut. Det visar SVT-meteorologen Deana Bajics specialprognos.
14.44
NORRBOTTEN
Se hur blåsten får isen att bölja under snöskotern!

Här gungar isen i blåsten

svt.seLasse Ökvist på Junkön i Luleå skärgård filmade hur isen gungade i blåsten på onsdagen.
14.55
Polisen i Jönköpings län rapporterar om en trafikolycka med en lastbil och en personbil på E4 norrgående i höjd med Värnamo södra. Trafikstörningar är att vänta, uppger polisen.
14.59
Nu har det skett ytterligare en olycka på E4 i höjd med Värnamo. En skåpbil har krockat med mitträcket och kört i diket, uppger polisen. Var försiktig på vägarna i området helt enkelt.
15.28
NORRBOTTEN
Flera personer har skadats i två trafikolyckor i Boden. Båda olyckorna inträffade på väg 97.
www.svt.se
15.58
E4 var avstängd efter olyckan söder om Skellefteå, men har börjat släppas på igen.
16.02
Snöfall och vind har bildat drivor längs vägen, här E4 söder om Skellefteå där en plogbil blev rammad av en lastbil.
16.05
Hur ser väderleken ut imorgon på mogonen runt Örnsköldsvik och inåt landet. / mvh Maria
Snöfallet minskar och avtar under natten, och det blir uppehåll och cirka fem minusgrader, enligt prognosen för Ö-vik och inåt landet. Så det ser ut att bli en ganska bra dag vädermässigt.
09.37
Tallink Silja Lines passagerarfärja Romantika fick under natten skador på en av radarantennerna som flög i väg och tog sönder ett fönster. Det läckte in vatten via fönstren i fören och även i en del av hytterna på däck fem. Företaget meddelar att händelsen är under kontroll. Fartyget som skulle gå från Stockholm till Riga blev försenat då kaptenen har senarelagt avgången från Stockholm.
07.33
Under natten har meterologiska institutet uppmätt rekordhöga vågor på 14,2 meter i norra Östersjön.
16.33

Lastbilssläp vek sig – totalstopp i trafiken

svt.seLastbilens släp vek sig dubbelt i det hala väglaget och blockerar nu E12 i höjd med Tvärvägen i Umeå.
17.09
Nu avslutar vi denna liverapportering. Men uppdaterade nyhetstexter kommer finnas tillgängliga under hela kvällen så ni kan följa väderläget där. Tack för att ni varit med oss i dag och var försiktiga där ute på vägarna!