Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Skjutning i moské i Quebec

Detta har hänt:
  • Minst en gärningsman öppnade eld i en moské på söndagskvällen
  • Enligt polisen i Quebec har minst sex personer dödats och åtta skadats
  • Två misstänka personer har gripits, enligt polisen finns inget som tyder på att det skulle finnas fler gärningsmän
  • Kanadas premiärminister Justin Trudeau kallar attacken för ett terrordåd
  • Motivet bakom dådet är ännu oklart

SVT rapporterade · Skjutning i moské i Kanada

04.44
Hej och välkomna till SVT Nyheterss direktrapportering.
04.45
Det som vi kan berätta i nuläget är att en moské i staden Quebec i östra Kanada attackerades kort efter kvällsbönen när minst en gärningsperson öppnade eld.
04.51
Polis på plats utanför moskén i Quebec.
04.55
Två personer är gripna säger polisen i Quebec. Men vittnen säger till Reuters att det var tre gärningsmän. Polisen utesluter inte att en tredje gärningsperson kan vara på fri fot.
04.56
Tonight, Canadians grieve for those killed in a cowardly attack on a mosque in Quebec City. My thoughts are with victims & their families.
04.58
”Ikväll sörjer kanadensare de som dödats i en feg attack på en moské i Quebec. Mina tankar är med offren och deras familjer”, skriver Kanadas premiärminister Justin Trudeau på Twitter.
04.58
Självklart är detta ett hatbrott! Varför skulle man göra något som detta om inte hat skulle vara motivet?
Hej. Moskén har utsatts för hatbrott tidigare. I somras lämnades ett grishuvud utanför moskén. Men uppsåtet med attacken, eller om kvällens attack har något med det att göra, har ännu i gjorts klart.
05.01
Det uppges ha varit ett dussintal, upp emot 40 personer, inne i moskén när skottlossningen började.
05.03
My thoughts and prayers are w/ the victims, their families & community in Ste-Foy tonight. GoC is closely monitoring the unfolding situation
05.06
Kanadas säkerhetsminister skriver på Twitter: ”Mina tankar och böner är med offren, deras familjer och samfundet i Sainte-Foy ikväll. Kanadas regering följer noga utvecklingen av situationen.
05.10
La situation est sous contrôle, les lieux sont sécurisés et les occupants ont été évacués. L'enquête se poursuit.
05.14
Vid åttatiden lokal tid ska polisen ha larmats till platsen. Under kvällen har en reporter för Le Journal de Québec sänt live på Facebook. Ett flertal polisbilar syntes utanför moskén, samt en skara människor som samlats vid avgränsningen.

”Situationen är under kontroll, lokalerna är säkrade och de berörda är evakuerade. Undersökningen fortsätter”, skriver polisen i Quebec på Twitter.
05.21
Unissons-nous contre la violence. Solidarité avec les Québécois de confession musulmane.
05.24
Philippe Couillard, premiärminister för provinsen Quebec har också uttalat sig genom Twitter.
”Låt oss enas mot våld. Vi står solidariska med Quebecs muslimska befolkning”, skriver han.
05.39
Polis på plats utanför moskén.
05.59
Polisen behandlar det hela som ett terrorbrott, skriver tidningen La Presse.
06.14
Enligt Mohamed Yangui, ordförande för Quebec City Islamic Cultural Center ska fem personer ha dött i attacken, men den siffran har inte bekräftats av polisen. Yangui var inte på plats inne i moskén när skottlossningen utbröt, men han säger att han fick samtal från personer som deltog vid kvällsbönen.
– Jag lyckades prata med människor därinne. De berättade för mig att det finns åtminstone fem döda och personen kunde ladda sitt vapen minst tre gånger, säger Mohamed Yangui till tidningen La Presse.
06.16
Philippe Couillard, premiärminister för provinsen Quebec, säger att attacken är ett terrordåd.
06.24
À la suite de cet acte terroriste, j'ai demandé à l'#assnat de mettre en berne notre drapeau du #Québec. #tousunis
06.30
Premiärministern för Quebec-provinsen, Philippe Couillard, skriver på Twitter att han har bett att kanadensiske flaggan ska vara på halvstång.
06.33
Journalister på plats utanför moskén.
06.35
Även Kanadas premiärminister Justin Trudeau kallar attacken för ett terrordåd.
06.36
”Vi fördömer den här terroristattacken på muslimer i ett center för tillbedjan och tillflykt”, säger Trudeau i ett uttalande.
06.57
Enligt en talesperson till Reuters ska sex personer ha dött i attacken och åtta personer skadats
06.58
Talespersonen säger också att de har två personer gripna och inget tyder på att det ska finnas en tredje misstänkt.
07.02
SVT:s korrespondent i USA, Carina Bergfeldt, säger att säkerheten har höjts runt moskéer i New York.
07.06
”Under tiden som lokala myndigheter undersöker och bekräftar detaljer är det hjärtskärande att se sånt meningslöst våld. Mångfald är vår styrka och religös tolerande är något vi kanadensare värdesätter”, skriver Justin Trudeau i ett uttalande.
07.14
To my fellow New Yorkers who are Muslim: New York City will protect you. The NYPD will protect you. We will fight all hatred and bias.
07.15
NYPD is providing additional protection for mosques in the city. All New Yorkers should be vigilant. If you see som… twitter.com/i/web/status/8…

07.18
New Yorks borgmästare Bill de Blasio skriver på Twitter och vänder sig till stadens muslimer. ”New York City kommer skydda er. NYPD kommer att skydda er. Vi kommer att bekämpa allt hat och alla fördomar.”
07.18
Bill de Blasio skriver också att utökar säkerheten kring moskéer i New York.
07.23
39 personer klarade sig utan skador, säger en talesperson från polisen.
07.24
En gärningsman greps vid moskén, den andra greps nära Île d'Orléans, en bit längre bort i Quebec.
07.28
Beväpnad polis på plats i Quebec.
07.38
I condemn the horrific terrorist attack at a mosque in Quebec City. My thoughts are with the victims, their families & the Canadian people.
07.39
Generalsekreterare för Nato, Jens Stoltenberg, fördömer attacken. ”Mina tankar är med offren, deras familjer och det kanadensiska folket.”
07.47
Till er som just börjat följa oss så finns här en kort sammanfattning av vad vi vet i nuläget:

Terrordåd i Quebec – detta vet vi

svt.seEn moské i kanadensiska Quebec stormades vid klockan 20 lokal tid på söndagskvällen. Flera personer sköts ihjäl. Det här är vad vi vet.
07.52
"Alla våra tankar går till de barn som får ta emot beskedet att deras pappor dödats", skriver Quebec City Islamic Cultural Center på sin facebook-sida.
07.57

En reporter från kanadensiska public service CBC, som är baserad i Quebec, twittrar från vad som verkar vara en pressträff med premiärminister Philippe Couillard och stadens borgmästare Regis Labeaume.

Han säger där att "ingen människa ska behöva betala med sina liv på grund av sin ras eller hudfärg".



08.04
Enligt nyhetsbyrån Reuters har moskén varit utsatt för hatbrott tidigare. I juni 2016 lämnades ett grishuvud utanför centrets dörr. Polisen har inte gått ut med några uppgifter om nattens attack och den händelsen har någon koppling. 
08.07
Människor har redan samlats vid avspärrningarna i Quebec för att visa sitt stöd för de drabbade. Foto: TT
08.11
Den drabbade moskén, i Québec City Islamic Cultural Center, är en av totalt sex moskéer. Med sina cirka 5. 000 medlemmar är moskén den största, enligt TT.
08.12
Lite mer info, från TT: Provinsen Quebec har en bit över 8 miljoner invånare, enligt Statistics Canada – en fjärdedel av Kanadas befolkning. I staden bor drygt en halv miljon personer.
08.13
Två personer har alltså gripits för dådet, enligt polisen. Det är ännu oklart vad motivet är.
08.15
Premiärministern i provinsen Quebec säger enligt nyhetsbyrån AP att det kommer att hållas manifestationer under måndagen i solidaritet med offren och deras anhöriga.
08.18
Talespersonen för polisen i Quebec, Christina Coulombe, säger under en presskonferens som hållits nu på morgonen att tillståndet för några av de skadade är allvarligt.
08.18
De sex personer som skjutits ihjäl är mellan 35-70 år, 39 personer ska ha befunnit sig i moskén när attacken ägde rum, enligt Christina Coulombe.
08.20
Hon säger också att en person greps av polis på platsen och den andra i närheten vid l'île d'Orléans.
08.25
Kanadas säkerhetsminister Ralph Goodale har erbjudit regeringens fulla stöd till myndigheterna i Quebec.

08.29
Frankrikes president Francois Hollande fördömer dådet, rapporterar nyhetsbyrån AFP, och kallar det "en motbjudande attack".

– Terroristerna ville slå till mot freden och öppenheten hos människorna i Quebec, säger presidenten.
08.30
Varför nämner ni inte att gärningsmännen ska ha ropat 'Allahu akbar!'?
Hej Anna. Det har nämnts i vår livesändning flera gånger att ett vittne uppgett att gärningsmännen ropade det. Men det är inget bekräftat, utan alltså vittnesuppgifter. Polisen har inte gått ut med några uppgifter varken om gärningsmännen eller motivet.
08.32
Godmorgon!
Varför finns det inget ljud till direktsändningen.
Händer ofta när jag ska kolla livesändningar att
ljudet är borta.Finns inget reglage förljudet.
Jo jag har ljudet på.

Mona



God morgon Mona! Ibland sänder vi enbart bilder från platsen, mellan sändningarna, men häng kvar så är vår programledare snart tillbaka i rutan :)
08.34
Ja kan ni inte kommentera vad ni vet om dådet och gärningsmännen? Vi vet redan hur upprörda alla är och hur mycket alla fördömer det inträffade.
Hej Mange! Vi uppdaterar såklart med all info vi har kring gärningsmännen och dådet. Men i nuläget har polisen inte gett någon info om det, det har hållits en kort pressträff men det är ju natt i Kanada nu så man kan nog räkna med att det dröjer lite tills vi får mer bekräftade uppgifter. Det är lätt att det bli mycket osäkra uppgifter som cirkulerar i ett sådant här läge.
08.37
Om kanadensisk premierminister kallar det för terrordåd,vad är det då som hindrar är att göra likadant??
God morgon! Vi kallar också dådet i Quebec för ett terrordåd efter att premiärministern gick ut med det. Här till exempel: http://www.svt.se/nyheter/utrikes/terrordad-i-quebec-detta-vet-vi
08.40
Precis som vår USA-korrespondent Carina Bergfeldt sa tidigare i livesändningen så skärper man nu säkerheten kring moskéer i New York efter attacken. Här skriver borgmästare Bill de Blasio på twitter:

08.42
Människor visar sitt stöd för de drabbade vid avspärrningarna i Quebec. "Fred, inte krig". Foto: TT
08.48
Moskén i Quebec har utsatts för hatbrott tidigare, här kan du läsa mer om det:

Moskén i Québec tidigare utsatt för hatbrott

svt.seMoskén i Saint-Foy i Québec har tidigare utsatts för hatbrott. Bland annat har ett grishuvud lagts framför ingången.
08.52
Om ni vill veta lite mer om läget i Kanada så kan ni kolla lite extra noga i vår livesändning vid klockan 9! Då kommer vi nämligen att ha med oss Johan Eriksson, professor i statsvetenskap vid Södertörns högskola, som följt utvecklingen i Kanada de senaste åren.
09.00
Enligt kanadensiska CBC:s reporter på plats sätter polisen nu upp nya avspärrningar runt sjukhuset Heart Institute i Quebec:

09.04

Här är en kort sammanfattning av vad vi vet:

  • Vid klockan 20 lokal tid, 02 svensk tid, stormades i moské i kanadensiska Quebec
  • Minst 40 personer uppges ha varit inne i moskén för att delta i kvällsbönen, enligt vittnesuppgifter
  • Minst sex personer sköts ihjäl och åtta skadades, enligt polisen
  • Två misstänka personer är gripna, enligt polisen finns inget som tyder på att det skulle finnas fler gärningsmän
  • Kanadas premiärministerJustin Trudeau kallar attacken för ett terrordåd
  • Det är ännu oklart vilka gärningsmännen är och vad motivet är
  • Situationen på platsen ”är under kontroll”, uppger polisen
09.15
Just nu i livesändningen: Johan Eriksson, statsvetare som följt utvecklingen i Kanada under flera år, om terrordådet i Quebec.
09.25
Statsvetare Johan Eriksson säger att det finns motsättningar i Kanada, även om man generellt lyckats bra med att hantera spänningar mellan de olika grupper som finns i landet

– Redan från 60-talet har det funnits motsättningar mellan den engelsktalande delen av landet och provinsen Quebec som är fransktalande, och det har man lyckats hantera. Men det är en mer komplicerad och globaliserad värld idag där invandringen har ökat. Invandringen ses som en tillgång i Kanada, delvis eftersom den varit selektiv men också som en ekonomisk tillgång. Men sen finns också en tredje faktor som är urbefolkningen som också kämpar för ökad respekt och självständighet, så det är en komplicerad mix av olika grupper.

– Vad det här dådet handlar om vet vi inte, men det är klart att det också finns mindre extremistgrupper.
09.30
Kanada är ett föregångsland när det gäller integration och mångfald, menar Johan Eriksson.

– Man måste se det ur ett jämförande perspektiv, man kan till exempel jämföra med USA, det är lätt för Kanada att framstå som mer mångkulturellt i sin politik jämfört med den nya Trump-regeringen. Visst finns det spänningar och problem som i varje samhälle, men Kanada har ändå lyckats upprätthålla en mångkulturalitet och jag vill påstå att det finns en känsla i Kanada att man är stolta över att vara ett invandringsland.
09.35
Johan Eriksson tycker inte att spänningarna mellan olika grupper i Kanada, eller Quebec specifikt, har ökat. Han menar att man måste se det ur ett längre tidsperspektiv, att de kan öka under en kort tid men sedan minska igen.

– Det blir ofta när det händer en viss händelse så att man upplever att det är en trend. Men det är inte alltid säkert. Generellt sett vill jag säga att Kanada har lyckats med sin mångkulturella politik, och jag tror att de kommer att fortsätta att göra det.
09.41
Människor lämnar moskén i Quebec efter attacken som skedde vid klockan 02 inatt svensk tid. Foto: TT
09.51
Minst två manifestationer till stöd för de drabbade planeras i dag, enligt CNN. En i Quebec city och en i Montreal.
10.00
Statsminister Stefan Löfven skriver på twitter att han fördömer "den fruktansvärda attacken". Han skriver också: "Våra tankar går till offren, deras familjer och till det kanadensiska folket".



10.05
Polisen har ännu inte gått ut med några uppgifter om de två misstänka som greps imorse.
10.10
Moskéns ledare, Mohamed Yangui, säger till tidningen Montreal Gazette att det finns flera videokameror uppsatta i moskén som han hoppas kan vara till hjälp i utredningen.
10.12
Mohamed Yangui säger också att moskén inte tagit emot några hot under den senaste tiden.

– Vi har en god relation till våra grannar och samhället. Det finns en ömsesidig respekt - och nu kommer den här dramatiska händelsen.
10.34
Enligt vad jag har läst skedde attacken i den manliga avdelningen. Är det uppdelat i en mans- och en kvinnosida som det var i våra kyrkor på 1600-talet?
Hej Christian! Det stämmer att skjutningen skedde där männen befann sig, på första våningen i lokalen. Kvinnor och barn befann sig på övervåningen vilket är vanligt i moskéer.
10.41
Varför är ljudreglaget dolt i svts livesändningsspelare?
Har man stängt av ljudet i någon tidigare sändning så kan man inte höja volymen nu utan får leva i de tysta.
Hej Ulf! Ljudet ska fungera trots att det inte finns reglage i själva spelaren. Dock sänder vi ibland ut bilder från Quebec och då ligger inget ljud, jag undrar om det kanske är det du menar? Prova gärna att höja volymen på din dator eller mobil och spola lite framåt eller bakåt i sändningen!
10.47
Kommer ni publicera uppgiften att attentatsmännen skrek "Allahu ackbar" enligt CBC (http://www.cbc.ca/beta/news/canada/montreal/quebec-city-mosque-gun-shots-1.3957686)?
Hej Erik! Vi har haft den uppgiften flera gånger i vår livesändning och har även med det i en sammanfattande artikel som snart ska publiceras. Dock är detta inget bekräftat, utan vittnesuppgifter från en person.
10.50
Är så trött på allt detta hat och allt dödande av människor mot människor. När ska det ta slut?
Att sen vissa säger att attentatsmännen ska ha ropat "Allahu akbar" är obekräftade uppgifter. Att säga att man hört är snart vedertaget känns det som. För att spä på hatet mot muslimer.
10.53
Montreal Gazette har talat med en man som har vänner som befann sig i moskén när attacken skedde.

–Många av de människor som fick uppleva det här har flytt sina hemländer för att undvika just sådana här situationer, eftersom de själva genomlevt trauman och inte velat att deras barn ska uppleva samma saker.
11.06
Tja behöver jag sluta gå Mosken här Stockholm? tror ni kommer attacken här ?Jag är mycket rädda att dö i såna attacker
Hej Ahmed. Det är omöjligt för mig att svara på, men det jag kan säga är att det inte finns någon förhöjd hotbild mot moskéer i Stockholm. Om du känner dig orolig tycker jag du ska vända dig till någon ansvarig i moskén eller polisen.
11.09
Vi avslutar nu den här direktrapporteringen, men ni kan såklart fortsätta följa utvecklingen i Quebec hos oss här på svtnyheter.se.